RIGSREVISIONEN København, den 17. marts 2005 RN A206/05

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RIGSREVISIONEN København, den 17. marts 2005 RN A206/05"

Transkript

1 RIGSREVISIONEN København, den 17. marts 2005 RN A206/05 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om ventetider i sygehussektoren (beretning nr. 1/02) 1. I mit notat til statsrevisorerne af 22. januar 2003 om indenrigs- og sundhedsministerens redegørelse om ventetider i sygehussektoren, oplyste jeg, at jeg ville underrette statsrevisorerne om udviklingen i ventetiderne ifølge statistikker for 2003, jf. Endelig betænkning over statsregnskabet for finansåret 2002, s Notatet indledes med en omtale af datagrundlaget for den fortsatte undersøgelse, hvorefter der kort redegøres for det udvidede frie sygehusvalg og mulighederne for at belyse, hvor mange patienter der opnår retten hertil. Udviklingen i ventetiderne belyses for alle fysiske patienter generelt, for kirurgiske patienter samt for hjerte- og kræftpatienter. Desuden belyses udviklingen i de forventede ventetider for en række patientgrupper, og til sidst sammenfattes resultaterne af den fortsatte undersøgelse. Datagrundlaget for den fortsatte undersøgelse 3. De statistikker, der vil blive omtalt i notatet, er Landspatientregisteret og Patientinfo, som tjener forskellige formål. Med Landspatientregisteret er det muligt at opgøre den ventetid, som udskrevne patienterne har oplevet. Oplysningerne i Patientinfo er baseret på frivillige indberetninger fra sygehusene om den forventede, længste ventetid for den ukomplicerede patient for en lang række operationer og behandlin-

2 - 2 - ger ved henvisning til en afdeling. De centrale sundhedsmyndigheder stiller disse frivillige indberetninger til rådighed for borgere på internettet via Patientinfo. Patientinfo er et nyt navn for Ventetidsinformation, som blev nævnt i beretningen. Herudover vil indgå data om faktiske ventetider for hjerteoperationer fra Hjertefølgegruppen og Statens Institut for Folkesundhed. Notatet omhandler udviklingen i ventetider fra 2001 til udgangen af I mit notat af 22. januar 2003 fandt jeg det tilfredsstillende, at ministeriet fortsat ville udbygge og forbedre Landspatientregisteret som oplyst af ministeren i sin redegørelse til beretningen. Jeg gav samtidig udtryk for, at det var min vurdering, at det har stor betydning at få belyst, om der mere varigt er opnået en reduktion i ventetiderne, samt at oplysningerne herom navnlig baseres på Landspatientregisterets data om de faktisk medgåede ventetider til behandling. 5. Ministeriet har oplyst, at der i 2002 blev identificeret visse registreringsproblemer i indberetningerne af ventetid til Landspatientregisteret. Ministeriet foretog en analyse, der viste, at der var store forskelle i amternes indberetningspraksis, og at forskellene knyttede sig til sygehusenes valg af en række forskellige patientadministrative systemer. Ifølge ministeriet var problemet især, at der var utroværdigt mange patienter, der var registreret med enten 0-dages ventetid eller ekstremt lange ventetider, og for en del patienter var der problemer med oplysningerne om henvisningstidspunktet. Disse problemer med dataregistreringerne har eksisteret i en årrække og således også for den periode, som Rigsrevisionens beretning omhandler. 6. Ministeriet konkluderede på baggrund af analysen, at de bagudrettede ventetider skulle tages med betydelige forbehold, og at der derfor var behov for at forbedre kvaliteten af indberetninger af ventetider opgjort på baggrund af Landspatientregisteret. Regeringen og Amtsrådsforeningen indgik i september 2002 en aftale om at forbedre indberetning af ventetider til Landspatientregisteret. Der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af sygehusejerne og de centrale sundhedsmyndigheder, som i marts 2003 udgav en rapport, der anbefalede en ny model for indberetning af ventetider, hvor der tages udgangspunkt i, hvornår patienten reelt er ventende. Patienten registreres fx som ikke-ventende, hvis patienten er under udredning (forundersøgelse),

3 - 3 - under behandling på en anden afdeling eller af private årsager ikke ønsker behandling i en given periode. Disse ikke-ventende perioder registreres og kan medregnes eller udelades i opgørelsen af den samlede ventetid. Modellen blev vedtaget medio 2003 af sygehusejerne og de centrale sundhedsmyndigheder, og de nye regler for indberetning trådte i kraft den 1. januar Ifølge ministeriet vil det, på trods af indførelsen af den nye indberetningsmodel, fortsat være muligt at sammenligne ventetiderne før og efter 1. januar 2004, hvis man anvender opgørelsesmetoden fra før, den nye model blev indført. Dvs. en opgørelse, hvor ventetiden for de forskellige delperioder kobles sammen til en samlet ventetid fra henvisning af patienten til indlæggelsestidspunkt. Det er dog ikke muligt at sammenligne data for ambulante patienter før og efter den 1. januar Med den nye indberetningspraksis vedrørende ventetider til Landspatientregisteret er der således etableret en forløbsbaseret registrering af bagudrettede ventetider, da man kobler de forskellige delventeperioder i det samlede behandlingsforløb. 8. Jeg forventer, at ministeriets nye retningslinjer for registreringspraksis til det eksisterende Landspatientregister vil bidrage til mere sikre informationer om de bagudrettede ventetider. Det udvidede frie sygehusvalg 9. Det frie sygehusvalg blev indført i Det udvidede frie sygehusvalg blev indført i 2002 og omfatter private sygehuse og sygehuse i udlandet. En patient kan opnå retten til det udvidede frie sygehusvalg, hvis bopælskommunen ikke inden for 2 måneder efter modtagelsen af en henvisning kan tilbyde behandling ved amtets egne sygehuse eller et af de offentlige sygehuse, som amtet sædvanligvis benytter, jf. bekendtgørelse nr af 7. december 2004 om ret til sygehusbehandling og fødselshjælp. I fristen på de 2 måneder medregnes ikke perioder, hvor patienten er ikkeventende, dvs. perioder, hvor patienten gennemgår forundersøgelse, eller hvor behandlingen udsættes på grund af patientens helbredstilstand eller efter patientens eget ønske., jf. pkt. 6.

4 Næsten patienter har benyttet ordningen med det udvidede frie sygehusvalg i perioden fra 2002 til 1. oktober Med de nye registreringsprincipper for ventetiden pr. 1. januar 2004, hvor der kan ses bort fra ikke-ventende perioder, jf. pkt. 6, vil det være muligt at opgøre ventetidens længde, så den mere præcist svarer til den ventetid, som er omfattet af reglerne om det udvidede frie sygehusvalg. Dermed kan det mere præcist opgøres, hvor mange der har opnået ret til det frie sygehusvalg. Det er dog ikke muligt, på baggrund af Landspatientregisteret, statistisk at opgøre, hvor mange der har ønsket at gøre brug af denne ret, uden at det har kunnet imødekommes. 11. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har senest i en evaluering af det udvidede frie sygehusvalg i februar 2004 foretaget en stikprøveundersøgelse for at belyse erfaringerne med den udvidede fritvalgsordning for at etablere et grundlag for at tage stilling til, om der var behov for ændringer i ordningen, bl.a. ud fra et patientmæssigt perspektiv. Endvidere indgår der i Den Landsdækkende Undersøgelse af Patienters oplevelser på landets sygehuse spørgsmål om det frie sygehusvalg, herunder andel af patienter som har kendskab til det frie sygehusvalg, og hvor mange der benytter denne valgmulighed. Disse undersøgelser har været gennemført i 2000, 2002 og Som opfølgning på evalueringen er der i sygehusloven indført en skærpelse af sygehusenes oplysningspligt med virkning fra den 1. januar Herefter er de offentlige sygehuse forpligtet til senest 8 hverdage efter modtagelse af en henvisning at oplyse patienten om tid og sted for behandling og om patientens muligheder for at benytte det frie og udvidede frie sygehusvalg mv. Ministeriet vil overvåge, om sygehusejerne løfter denne oplysningspligt, der har til formål at styrke patienternes muligheder for at benytte det frie og udvidede frie sygehusvalg. 12. Jeg kan konstatere, at ministeriet med de nye registreringsprincipper kan opgøre den bagudrettede ventetid, så den mere præcist svarer til den ventetid, som er omfattet af reglerne om det udvidede frie sygehusvalg. Jeg har noteret mig, at ministeriet tillige fortsat vil overvåge, om sygehusejerne løfter den skærpede oplysningspligt, der har til formål at styrke patienternes muligheder for at benytte det frie og udvidede frie sygehusvalg.

5 - 5 - Udviklingen i ventetiderne 13. Udviklingen i ventetiderne i sygehusvæsenet er, bortset fra udviklingen i ventetiderne for hjertesygdomme, belyst ud fra data fra Landspatientregisteret, da det er det eneste register, der indeholder opgørelser over den faktiske ventetid i perioden Data for 2004 er opgjort efter samme metode som i tidligere år, jf. pkt. 7. På grund af den generelle datausikkerhed fremdrager Rigsrevisionen kun oplysninger om ventetider, der viser en markant udvikling. 14. Nedenstående tabel viser udviklingen i ventetider for alle heldøgnspatienter med fysiske sygdomme, herunder sygdomme der behandles kirurgisk og medicinsk, i Tabel 1. Ventetid for alle heldøgnspatienter med fysiske sygdomme Antal Akut behandlet Ventende patienter Behandlede patienter i alt % Fordeling af ventende patienter: 0-14 dage dage dage dage Over 90 dage Tabellen viser, at antallet af patienter, der blev behandlet akut, var faldende i perioden , men steg igen i Andelen af patienter, der blev behandlet inden for 14 dage, var stigende i perioden, men faldt i 2004 tilbage til det oprindelige niveau. Andelen af patienter, der blev behandlet efter en ventetid på mellem 14 og 60 dage steg i perioden, og samtidig faldt andelen af patienter med meget lange ventetider, idet denne gruppe i 2004 udgjorde 20 % af de behandlede patienter mod 29 % i Antallet af patienter, der årligt blev behandlet, voksede med i perioden , svarende til en aktivitetsstigning på godt 3 %.

6 - 6 - Undersøgelsen viser således, at der i perioden er sket en stigning i andelen af patienter, der er blevet behandlet inden for 60 dage, hvilket især kan henføres til nedgang i andelen af patienter med meget langvarige ventetider. 15. Udviklingen i den gennemsnitlige ventetid for planlagte kirurgiske heldøgnspatienter er vist i tabel 2 for hele landet og for de enkelte amter for Tabel 2. Gennemsnitlig ventetid for planlagte kirurgiske heldøgnspatienter for hele landet og for amter Antal dage H:S Københavns Amt Frederiksborg Amt Roskilde Amt Vestsjællands Amt Storstrøms Amt Bornholms Amt Fyns Amt Sønderjyllands Amt Ribe Amt Vejle Amt Ringkøbing Amt Århus Amt Viborg Amt Nordjyllands Amt Hele landet Antal Patienter Tabellen viser, at behandling af planlagte kirurgiske heldøgnspatienter voksede fra i 2001 til i 2004, svarende til en aktivitetsstigning på ca. 16 %. Den gennemsnitlige ventetid for disse patienter har været faldende i alle amter fra 2001 til Ventetiden, målt for hele landet, udgjorde 103 dage i 2001 og kun 71 dage i 2004, svarende til et fald på 31 %. 16. En nærmere undersøgelse af udviklingen i ventetiden for kirurgisk behandling af 19 udvalgte almindeligt forekommende sygdomme viser, at den gennemsnitlige ven-

7 - 7 - tetid på behandling af disse sygdomme faldt fra 130 dage i 2001 til 77 dage i 2004, svarende til et fald på hele 41 %. Gennem aktivitetsstigningen i de kirurgiske behandlinger er der således opnået markante fald i ventetiderne for disse behandlinger. 17. En undersøgelse af ventetiden for udskrevne ambulante patienter viser, at denne gruppe voksede med ca. 0,7 mio. patienter til ca. 2,5 mio. patienter fra 2001 til Denne meget betydelige stigning i antallet af behandlede patienter førte samtidig til et fald i andelen af patienter med længerevarende ventetider, idet andelen af patienter, der ventede mere end 60 dage på behandling, faldt fra 17 % i 2001 til 12 % i Tilsvarende steg andelen af patienter, der skulle vente mindre end 14 dage på behandling fra 56 % i 2001 til 62 % i For patienter, der lider af livstruende sygdomme, blev der i 1999 i sygehusloven indsat en bestemmelse om maksimale ventetider, og der er siden ved lov fastsat en række mere specifikke bestemmelser om ventetider på hjerte- og kræftområdet. Den maksimale ventetid på kræftområdet er 4 uger, og den maksimale ventetid på hjerteområdet er 2-5 uger afhængig af, hvilken type hjertesygdom patienten har, jf. bekendtgørelse nr. 743 af 22. august Undersøgelsen af udviklingen i ventetiderne vedrørende behandling for hjertesygdomme viser, at antallet af patienter, der fik en hjerteoperation, voksede fra patienter i 2001 til patienter i Det stigende aktivitetsniveau medførte samtidig en markant reduktion af ventetiderne, så andelen af patienter, der ventede mere end 4 uger på en hjerteoperation, faldt fra 26,5 % i 2001 til 17 % i Udviklingen i den gennemsnitlige ventetid fra lægehenvisning til operation for 5 almindeligt forekommende kræftsygdomme i er vist i tabel 3.

8 - 8 - Tabel 3. Gennemsnitlig ventetid for 5 kræftsygdomme Antal dage Kræft i bronkie og lunge Kræft i bryst Kræft i endetarm Kræft i livmoderhals Kræft i tyktarm Tabellen viser, at den gennemsnitlige ventetid fra henvisning til behandling har været faldende for de fleste kræfttyper og for alle typer er mindre end 4 uger. Patientinfo 21. Patientinfo er et informationssystem om ventetider. Systemet indeholder en opgørelse over forventede ventetider for en lang række operationer og behandlinger på landets sygehuse. Tallene er baseret på frivillige indberetninger fra landets sygehuse, og den ventetid, der angives i systemet, er den længste, forventede ventetid for en ukompliceret patient. Dette mål er valgt af ministeriet, fordi informationssystemet primært skal assistere patienterne i det frie sygehusvalg. Ministeriet finder det velegnet til brug for patienter, læger, patientvejledere m.m., fordi det udtrykker, hvor lang tid en patient, der har behov for en operation, forventes at komme til at vente. 22. Tabel 4 viser udviklingen i forventede ventetider for 18 behandlingstyper opgjort ved Patientinfo i

9 - 9 - Tabel 4. Forventede ventetider for 18 behandlingstyper Antal dage Brok Diskusprolaps Fjernelse af livmoder Fjernelse af mandler Galdesten Grå stær Kunstig hofte Kunstigt knæ Meniskoperation Nedsunken livmoder Nyresten knusning Nyresten operation Prostata Rekonstruktion af ledbånd i knæ Sterilisation, kvinder Sterilisation, mænd Udlevering af høreapparat Åreknuder Gennemsnitlig ventetid Note: De forventede ventetiderne er for alle år opgjort i december. Kilde: Patientinfo. Tabellen viser, at den gennemsnitlige forventede ventetid for de 18 behandlingstyper faldt fra 186 dage i 2001 til 141 dage i 2004, svarende til et fald på 24 %. Faldet i ventetiden har været særlig markant for operationer for brok, grå stær, kunstige knæ og kunstige hofter. 23. Ministeriet offentliggør løbende de fremadrettede ventetider, der viser, hvor lang tid man kommer til at vente, hvis man får behov for en operation. Denne ventetid er ifølge ministeriet den mest relevante for den kommende patient at vide. Ministeriet har udarbejdet særskilte opgørelser af den bagudrettede ventetid på baggrund af Landspatientregisteret. Ventetiderne er afgrænset i overensstemmelse med den sædvanlige praksis som perioden fra henvisnings- til indlæggelsesdato. Løbende offentliggørelser på baggrund af Landspatientregisteret er dog indstillet, idet det siden efteråret 2002 har været klart, at datakvaliteten i den bagudrettede ventetid i Landspatientregisteret ikke er tilstrækkelig god som grundlag for løbende offentliggørelser.

10 Ved fuld indfasning af den nye registreringspraksis af de bagudrettet ventetider, samt efter grundig validering af disse vil Sundhedsstyrelsen genoptage den løbende offentliggørelse af de bagudrettede ventetider på baggrund af Landspatientregisteret. En fuld indfasning forventes at være afsluttet ultimo Data fra Patientinfo indeholder en vis usikkerhed, der følger af, at sygehusejernes oplysninger er baseret på skøn og frivillige indberetninger. Patientinfo omfatter desuden ikke alle behandlinger. Opgørelserne af ventetiderne er beregnet som et simpelt (uvægtet) gennemsnit af ventetid for den ukomplicerede patient og sammenligninger over tid vanskeliggøres som følge af ændrede definitioner indført i juli 2002 af den ventetid, der kan indberettes. Ifølge ministeriet kontrolleres indholdet i Patientinfo løbende, idet der er etableret en brugergruppe med repræsentanter for ministeriet, amter, læger og patienter, der arbejder med anvendeligheden af systemet. Der er en løbende dialog mellem brugerne i gruppen, ligesom der ifølge ministeriet er en kvalitetskontrol forbundet med, at Sundhedsstyrelsen kontaktes af patienter, pårørende og patientvejledere, hvis de viste forventede ventetider ikke er korrekte. Systemet udbygges og forbedres løbende. Bl.a. er det indført i systemet, at der vises en rød markering, hvis et sygehus ikke har opdateret informationerne om de forventede ventetider på det pågældende sygehus. Det er sygehusejernes ansvar at stille oplysninger om forventede ventetider til rådighed på Patientinfo. 25. Undersøgelsen har vist, at der i dag eksisterer 2 systemer til opgørelsen af ventetiderne inden for sygehusvæsenet, og at begge systemer på hver sin måde er præget af usikkerhed i opgørelsen af ventetiderne. Det fremgår dog, at der løbende arbejdes på at forbedre systemerne. Det er min vurdering, at begge systemer for ventetidsoplysninger er vigtige. Patientinfo er især velegnet for patienterne, fordi det udtrykker, hvor lang tid en patient, der har behov for en operation, forventes at komme til at vente. Opgørelse af ventetider baseret på Landspatientregisteret viser til gengæld den faktiske ventetid for den behandlede patient. Da Patientinfo opfylder et andet formål end Landspatientregisteret, finder Rigsrevisionen det tilfredsstillende, at ministeriet fremover vil offentliggøre ventetidsoplysninger fra såvel Patientinfo som Landspatientregisteret.

11 Sammenfatning 26. Undersøgelsen viser således, at andelen af patienter, der blev behandlet inden for 60 dage, steg i perioden , hvilket især kan henføres til nedgang i andelen af patienter med meget langvarige ventetider. Der er opnået en meget positiv udvikling i ventetiderne for kirurgiske behandlinger og på hjerteområdet i perioden. For kirurgiske behandlinger generelt er ventetiden således faldet med 31 % og for 19 almindelige, udvalgte kirurgiske behandlinger med 41 %. På hjerteområdet var det meget få patienter, der i 2004 ventede mere end 4 uger på en behandling, og tilsvarende var den gennemsnitlige ventetid for behandling af 5 kræfttyper mindre end 4 uger. Ventetiderne har generelt været kortere end vist, da de indeholder perioder, hvor patienterne reelt har været ikke-ventende. Det skal også bemærkes, at der årligt gennem hele perioden er blevet behandlet flere patienter end tidligere. Vedrørende ventetidsopgørelserne er der generelt en del usikkerhed forbundet med registreringerne af ventetiderne. Det er min vurdering, at Patientinfo kan give tilfredsstillende information til den enkelte patient, mens Landspatientregisteret er bedst egnet til at belyse udviklingen i ventetider over tid. Jeg finder det tilfredsstillende, at ministeriet fremover vil offentliggøre ventetidsopgørelser fra begge systemer, ligesom jeg noterer mig, at ministeriet fortsat vil overvåge, om sygehusejerne løfter den skærpede oplysningspligt, der har til formål at styrke patienternes muligheder for at benytte det frie og udvidede frie sygehusvalg. Jeg har hermed belyst den fortsatte udvikling i ventetiderne og betragter sagen som afsluttet. Henrik Otbo

Ventetid til operationer

Ventetid til operationer Kapitel 5 49 Ventetid til operationer Ventetid til behandling er en vigtig del i patienternes oplevelse af et velfungerende sundhedsvæsen og har været et politisk fokusområde igennem flere år. Som resultat

Læs mere

NØGLETAL FOR AMTER OG REGIO- NER PÅ SUNDHEDSOMRÅDET SEPTEMBER 2005

NØGLETAL FOR AMTER OG REGIO- NER PÅ SUNDHEDSOMRÅDET SEPTEMBER 2005 NØGLETAL FOR AMTER OG REGIO- NER PÅ SUNDHEDSOMRÅDET SEPTEMBER 2005 2 Henvendelse kan rettes til: Indenrigs- og Sundhedsministeriet 4. økonomiske kontor Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon: 72 26

Læs mere

Frit valg af sygehus

Frit valg af sygehus Frit valg af sygehus Frit valg af sygehus Skal du til behandling på sygehus, kan du overveje, om du vil benytte det frie sygehusvalg. Det er dig, der bestemmer. Denne pjece oplyser om mulighederne for

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Oktober 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Oktober 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Oktober 2013 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

ERFARINGER MED FRIT SYGEHUSVALG I DANMARK

ERFARINGER MED FRIT SYGEHUSVALG I DANMARK 9. januar 2002 Af Martin Windelin - Direkte telefon: 33 55 77 20 Resumé: ERFARINGER MED FRIT SYGEHUSVALG I DANMARK Selvom der fra og med 1993 har været frit valg mellem offentlige sygehuse, viser opgørelser

Læs mere

DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse)

DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse) DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 15 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222

Læs mere

Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 2. kvartal Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 2.

Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 2. kvartal Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 2. Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 11. september 2015 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 2. kvartal 2015 Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 2. kvartal 2015

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. August 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. August 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen August 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse September 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om pris, kvalitet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om maksimale ventetider på kræftbehandling. December 2007

Beretning til Statsrevisorerne om maksimale ventetider på kræftbehandling. December 2007 Beretning til Statsrevisorerne om maksimale ventetider på kræftbehandling December 2007 BERETNING OM MAKSIMALE VENTETIDER PÅ KRÆFTBEHANDLING i Indholdsfortegnelse I. Undersøgelsens resultater... 1 II.

Læs mere

Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal 2014

Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal 2014 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 13. marts 2015 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 2014 Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal

Læs mere

Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for psykiatriske patienter, 3. kvartal 2015

Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for psykiatriske patienter, 3. kvartal 2015 Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 3. december 15 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 3. kvartal 15 Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for psykiatriske patienter,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling August 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om voksnes adgang til psykiatrisk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling Oktober 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Nedenfor er nøgletallene fra 2. kvartal af 2014 for monitorering af ret til hurtig udredning og differentieret udvidet frit sygehusvalg.

Nedenfor er nøgletallene fra 2. kvartal af 2014 for monitorering af ret til hurtig udredning og differentieret udvidet frit sygehusvalg. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 12. september 2014 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme Nedenfor er nøgletallene

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet Marts 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om DRG-systemet (beretning nr. 11/2010) 4. marts 2014 RN 404/14 1. Rigsrevisionen

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 2015. Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4.

Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 2015. Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 11. marts 16 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 15 Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal 15 Nedenfor

Læs mere

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontaktperson: Peter Kystol Sørensen, lokal 6207 I Sundhedsstyrelsen findes data fra Det fælleskommunale Sygesikringsregister for perioden 1990-1998.

Læs mere

Operationer udgør en væsentlig del af sygehusenes aktivitet. Antallet af opererede er et samlet mål for udviklingen i denne aktivitet. 1.

Operationer udgør en væsentlig del af sygehusenes aktivitet. Antallet af opererede er et samlet mål for udviklingen i denne aktivitet. 1. Maj 21 Aktivitet i det somatiske sygehusvæsen Behandlingen af en patient på sygehus vil altid involvere ambulante besøg og/eller udskrivninger efter indlæggelse. Udviklingen i antal udskrivninger henholdsvis

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusenes økonomi i 2009 (beretning nr. 2/2010)

Læs mere

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003 Statistik for social- og sundhedsassistentuddannelsen 1993-2004 Følgende oversigt viser ansøgere, dimensionering og optag baseret på social- og sundhedsassistentuddannelsen i perioden 1993-2004. Tallene

Læs mere

Analyse af ventetid til sygehusbehandling for gigtpatienter

Analyse af ventetid til sygehusbehandling for gigtpatienter Analyse af ventetid til sygehusbehandling for gigtpatienter aaj Oktober 2008 Resume og konklusion: Formål: analysens formål er at belyse de faktiske ventetider til behandling i sygehusvæsenet for ti udvalgte

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Resultater på sundhedsområdet

Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Resultater på sundhedsområdet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Resultater på sundhedsområdet December 24 Henvendelse om pjecen kan rettes til: Indenrigs- og Sundhedsministeriet 4. økonomiske kontor Slotholmsgade 1 12 1216 København

Læs mere

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. udredningsretten

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. udredningsretten Maj 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om udredningsretten Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2018 om udredningsretten 11. april

Læs mere

Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for patienter med psykiske lidelser, 4. kvartal 2015

Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for patienter med psykiske lidelser, 4. kvartal 2015 Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 11. marts 16 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 15 Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for patienter med psykiske lidelser,

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

INTERN VENTETID TIL SYGEHUSBEHANDLING 2005-2006*

INTERN VENTETID TIL SYGEHUSBEHANDLING 2005-2006* INTERN VENTETID TIL SYGEHUSBEHANDLING 2005-2006* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 10 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222

Læs mere

Maksimale ventetider. på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus

Maksimale ventetider. på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus Maksimale ventetider på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus Maksimale ventetider på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus Denne pjece oplyser om dine muligheder for

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om landsdækkende produktivitetsmåling på sygehussektoren. til Regionsrådets møde den 7.

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om landsdækkende produktivitetsmåling på sygehussektoren. til Regionsrådets møde den 7. Region Midtjylland Orientering om landsdækkende produktivitetsmåling på sygehussektoren Bilag til Regionsrådets møde den 7. februar 2007 Punkt nr. 0 # $% & ' # # ( % % % ' ( ' % $ ) * + $,--./ /( &0 2

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om DRG-systemet

Rigsrevisionens notat om beretning om DRG-systemet Rigsrevisionens notat om beretning om DRG-systemet Oktober 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om DRG-systemet (beretning nr. 11/2010) 3. oktober 2016 RN 408/16 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen mod stofmisbrug September 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om styring af behandlingsindsatsen mod

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet. Februar 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet. Februar 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet Februar 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 11/2010

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Cancerregisteret. Februar 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Cancerregisteret. Februar 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Cancerregisteret Februar 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Cancerregisteret (beretning nr. 3/2007) 2. februar 2010

Læs mere

Monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2016

Monitorering af hjertepakker 4. kvartal 2016 N O T A T Monitorering af hjertepakker 4. kvartal Task Force for Patientforløb for Kræft- og Hjerteområdet har besluttet at nedlægge eksisterende pakkeforløb for hjerteområdet inklusiv tilhørende registrerings-

Læs mere

Emil Niragira Rasmussen

Emil Niragira Rasmussen Emil Niragira Rasmussen Fra: Michael Medom Hansen Sendt: 4. oktober 2010 19:42 Til: Søren Hasselpflug; kkn@stm.dk Cc: Frederikke Beer; Kristian Wendelboe; Emil Niragira Rasmussen; Kristoffer Böttzauw;

Læs mere

Frit valg af sygehus

Frit valg af sygehus Frit valg af sygehus Frit valg af sygehus Skal du til behandling på sygehus, kan du overveje, om du vil benytte det frie sygehusvalg. Det er dig, der bestemmer. Denne pjece oplyser om mulighederne for

Læs mere

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 Statsrevisorerne 2008-09 Beretning nr. 11 Rigsrevisors fortsatte notat nr. 3 af 19. november 2012 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 December 2012

Læs mere

RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1

RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Notat til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens adgang til Indenrigsog Sundhedsministeriets udredningsarbejde i 2008-2009 om afregning med de private sygehuse Oktober 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. August 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. August 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen August 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten af regelforenklingsindsatsen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret. Oktober 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret. Oktober 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret Oktober 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Bygnings- og Boligregistret (beretning nr.

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

Maksimale ventetider. på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus

Maksimale ventetider. på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus Maksimale ventetider på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus Maksimale ventetider på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus Denne pjece oplyser om dine muligheder for

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser Maj 2012 RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser

Læs mere

Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 2006

Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 2006 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontor: Sundhedsdokumentation Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 26 Lavere ventetid til behandling Ventetiden er fra juli 22 til juli faldet med 2 procent fra 27 til 21

Læs mere

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr.

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. sygehusene Analyseinstitut for Forskning, 1999/2 1 Forskning og udviklingsarbejde

Læs mere

Statsrevisorernes beretning nr. 3 2007 om Cancerregisteret

Statsrevisorernes beretning nr. 3 2007 om Cancerregisteret Ministeren for Sundhed og Forebyggelse 5. februar 2008 Statsrevisoratet Christiansborg Statsrevisorernes beretning nr. 3 2007 om Cancerregisteret Statsrevisorerne har ved brev af 6. december 2007 anmodet

Læs mere

Opgørelse af ventelisteoperationer, 2. halvår 1999

Opgørelse af ventelisteoperationer, 2. halvår 1999 Opgørelse af ventelisteoperationer, 2. halvår 1999 Kontaktperson: Fuldmægtig Jørgen Jørgensen, lokal 6302 Fuldmægtig Jakob Lynge Sandegaard, lokal 6205 Operationsopgørelse Uændret opgørelsesmåde Sundhedsstyrelsen

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06

RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06 RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/05 om AF s inddragelse af andre

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. November 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. November 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver November 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om it-understøttelsen af sygehusenes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin April 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indkøb af sygehusmedicin (beretning nr.13/2011)

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten og kvaliteten af andre aktørers beskæftigelsesindsats. December 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten og kvaliteten af andre aktørers beskæftigelsesindsats. December 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten og kvaliteten af andre aktørers beskæftigelsesindsats December 2013 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr.

Læs mere

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter Juni 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr.

Læs mere

Sagsbeh: SMSH Dato: 13. september Ventetid i psykiatrien på tværs af regioner, 2015

Sagsbeh: SMSH Dato: 13. september Ventetid i psykiatrien på tværs af regioner, 2015 Sagsbeh: SMSH Dato: 13. september 216 Ventetid i psykiatrien på tværs af regioner, 215 Denne opgørelse er baseret på sygehusenes indberetninger til Landspatientregisteret og omhandler patienters erfarede

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sagsbehandlingstider i 6 statslige

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene December 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Nøgletal for sundhed November 2006

Nøgletal for sundhed November 2006 Nøgletal for sundhed November 26 1. Lavere ventetid til behandling Ventetiden er fra juli 22 til juli 26 faldet med 22 procent fra 27 til knap 21 uger for 18 behandlinger, som ellers historisk har haft

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kommentarer til den nationale monitorering af forløbstider på kræftområdet 4. kvartal 2014

Sundhedsstyrelsens kommentarer til den nationale monitorering af forløbstider på kræftområdet 4. kvartal 2014 Dato 24-02-2015 Sagsnr. 4-1612-62/2 MLKM mlkm@sst.dk Sundhedsstyrelsens kommentarer til den nationale monitorering af forløbstider på kræftområdet 4. kvartal 2014 Resumé Nærværende notat indeholder Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning nr. 15/2008 om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning nr. 15/2008 om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Folketinget, Christiansborg DK-1240 København K Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning nr. 15/2008 om pris, kvalitet og adgang til behandling på private

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Fødevareministeriets forvaltning af landbrugsstøtte. Februar 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Fødevareministeriets forvaltning af landbrugsstøtte. Februar 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Fødevareministeriets forvaltning af landbrugsstøtte Februar 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Fødevareministeriets

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade April 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 4/2016

Læs mere

DANSKERE BEHANDLET PÅ UDENLANDSKE SYGEHUSE 2002-2006

DANSKERE BEHANDLET PÅ UDENLANDSKE SYGEHUSE 2002-2006 DANSKERE BEHANDLET PÅ UDENLANDSKE SYGEHUSE 2002-2006 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 12 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 21. februar 2006 RN C602/06 Omtryk

RIGSREVISIONEN København, den 21. februar 2006 RN C602/06 Omtryk RIGSREVISIONEN København, den 21. februar 2006 RN C602/06 Omtryk Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i 5 sager i beretning om revisionen af statsregnskabet for 2003 (beretning nr. 15/03)

Læs mere

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Til: Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2006 RN A406/06

RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2006 RN A406/06 RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2006 RN A406/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Integrationsministeriets opgavevaretagelse i forbindelse med integrationsindsatsen

Læs mere

Nøgletal for sundhed Juni 2007

Nøgletal for sundhed Juni 2007 Nøgletal for sundhed Juni 07 1. Lavere ventetid til behandling Ventetiden er fra juli 02 til juli 06 faldet med 27 uger til knap 21 uger for 18 centrale behandlinger. Fremadrettet ventetid for 18 centrale

Læs mere

Servicemål i somatikken hvad måles der på

Servicemål i somatikken hvad måles der på NOTAT Bilag 2 Dato: 31. juli 2012 Servicemål i somatikken hvad måles der på Forretningsudvalget har den 29. maj 2012 efterspurgt en særlig redegørelse om servicemålene i driftsaftalerne for de to somatiske

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan 28. maj 2013

Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan 28. maj 2013 28. maj 13 Kvalitetsmål 4b: Tildelt kontaktperson, Tærskelværdi 95% Patienter skal have tilbudt en kontaktperson, hvis behandlingsforløbet strækker sig over mere end to dage. Tildeling af kontaktperson

Læs mere

Aflyste operationer i % af aflyste operationer og udførte operationer

Aflyste operationer i % af aflyste operationer og udførte operationer Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: Dato: 22. september 2011 Notat om aflyste operationer Sundhedsudvalget blev på møde den 30. august præsenteret for en statistik over

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Juni 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Oktober 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet

Læs mere

Sygehusenes virksomhed 1998 (foreløbig opgørelse).

Sygehusenes virksomhed 1998 (foreløbig opgørelse). Sygehusenes virksomhed 1998 (foreløbig opgørelse). Kontaktperson: Fuldmægtig Jakob Lynge Sandegaard, lokal 6205 Fuldmægtig Jørgen Jørgensen, lokal 6302 Indberetninger til Landspatientregisteret for 1998

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S November 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel. November 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel. November 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel November 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indsatsen mod momskarruselsvindel (beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om a-kassernes rådighedsvurderinger. August 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om a-kassernes rådighedsvurderinger. August 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om a-kassernes rådighedsvurderinger August 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om a-kassernes rådighedsvurderinger (beretning

Læs mere

ventetider i sygehussektoren

ventetider i sygehussektoren Beretning til statsrevisorerne om ventetider i sygehussektoren Oktober 2002 RB A101/02 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Resumé... 5 II. Indledning, formål, afgrænsning og metode... 15 A. Indledning...

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse April 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2016 om hospitalslægers

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 1. kvartal 2014

Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 1. kvartal 2014 N o t a t Sundhedsstyrelsens kommentarer til monitorering af hjertepakker 1. Nærværende notat indeholder Sundhedsstyrelsens kommentarer til data for den nationale moni. Monitoreringen gør det muligt at

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Oktober 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse)

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 5 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Diagnostisk pakkeforløb for alvorlig sygdom

Diagnostisk pakkeforløb for alvorlig sygdom 1. december 2017 Sundhedsanalyser, Lægemiddelstatistik og Sundhedsdataprogrammet Diagnostisk pakke for alvorlig sygdom 2013-2016 1 / 92 Indhold Diagnostisk pakke for alvorlig sygdom... 1 1. Hovedresultater

Læs mere

Februar 2015. Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011

Februar 2015. Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 merudgiftsydelse og tabt arbejdsfortjeneste på det sociale område Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd (Alm. del - Samrådsspørgsmål B-G) Tid og sted: Fil-navn: Dokument 1

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd (Alm. del - Samrådsspørgsmål B-G) Tid og sted: Fil-navn: Dokument 1 Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 15 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Sundhedsudvalget Åbent samråd (Alm. del - Samrådsspørgsmål B-G) (ca. 20

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter Januar 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Legalt provokerede aborter 1996

Legalt provokerede aborter 1996 Legalt provokerede aborter 1996 Kontaktperson: Læge Mette Thing Baltzar, lokal 6204 Fuldmægtig Anne Mette Tranberg Johansen, lokal 6203 Abortregisteret Data, der indgår i Sundhedsstyrelsens Abortregister,

Læs mere

Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Bilag 240 Offentligt

Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Bilag 240 Offentligt Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Bilag 240 Offentligt N O T A T Notat vedrørende interne ventetider for 8 udvalgte kræftoperationer, 1. halvår 2007* (foreløbig opgørelse). I dette notat vises

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Januar 2012

Beretning til Statsrevisorerne om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Januar 2012 Beretning til Statsrevisorerne om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Januar 2012 BERETNING OM MÅL, RESULTATER OG OPFØLGNING PÅ KRÆFTBEHANDLINGEN Indholdsfortegnelse I. Introduktion og konklusion...

Læs mere

Emne: Åbningsbalance for Region Hovedstaden pr. 1. januar 2007

Emne: Åbningsbalance for Region Hovedstaden pr. 1. januar 2007 REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 29. januar 2008 Meddelelse nr. 39.01 Emne: Åbningsbalance for Region Hovedstaden pr. 1. januar 2007 1 bilag Til: Forretningsudvalget Opgang Blok A Afsnit

Læs mere

PATIENTRETTIGHEDER Vejledning for patienter og pårørende

PATIENTRETTIGHEDER Vejledning for patienter og pårørende PATIENTRETTIGHEDER Vejledning for patienter og pårørende Det kan være svært at overskue de mange regler i det danske sundhedssystem. Hvilke rettigheder har jeg når jeg er henvist til et offentligt sygehus

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

August 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel

August 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel Statsrevisorerne 2005-06 Beretning nr. 17 Rigsrevisors fortsatte notat af 13. august 2012 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel August 2012 RIGSREVISORS

Læs mere

TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET

TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET Sammenfatning af 30. møde i Task Force for Patientforløb på Kræft- og 18. december 2013 kl. 13.00 16.00 i Sundhedsstyrelsen j.nr. 4-1612-13/1/SFK

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om folkekirkens Fællesfond (beretning nr. 10/02) 9.

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2005 RN A504/05

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2005 RN A504/05 RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2005 RN A504/05 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Statens Ejendomsinformationssystem (SE) (beretning nr. 6/01) I. Indledning 1. I

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Januar 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Januar 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling Januar 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om voksnes adgang til psykiatrisk behandling (beretning

Læs mere

TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET

TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET Sammenfatning af 29. møde i Task Force for Patientforløb på Kræft- og 11. oktober 2013 kl. 13.00 15.15 i Sundhedsstyrelsen. 1. Orientering Opfølgning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet Marts 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om handicapindsatsen

Læs mere