SELVSKADE - SMERTENS PARADOKS INDLEDNING. Af Bo Møhl & Lotte Rubæk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SELVSKADE - SMERTENS PARADOKS INDLEDNING. Af Bo Møhl & Lotte Rubæk"

Transkript

1 5 Psyke & Logos, 2016, 37, 5-14 SELVSKADE - SMERTENS PARADOKS INDLEDNING At selvskade er et højaktuelt tema, bekræftes både af den sørgelige kendsgerning, at et stort og stadigt stigende antal unge skader sig selv, og af den stærkt stigende interesse for emnet i medierne. Der er også spirende politisk interesse, hvilket sker, i en erkendelse af at selvskade er et alvorligt tegn på mistrivsel, der har nået et omfang, som ikke længere lader sig forstå udelukkende som et individuelt anliggende, men må ses som en lidelse i vores samfund. Definition Selvskade er blevet omtalt ved mange forskellige begreber: f.eks. self-mutilation, focal suicide, parasuicide, suicide gesture, wristcutting syndrome, delicate self-cutting, deliberate self-harm, self-injury, self-injurious behavior, self-inflicted violence, self-wounding, self-abuse, self-harm, der refererer til det forhold, at individet bevidst og direkte skader sig selv. Helt overordnet skelnes mellem selvskade, der inkluderer selvmordsadfærd, og selvskade, der foretages uden suicidale intentioner, Non-Suicidal Self-Injury (NNSI). I den britiske tradition tales om self-harm, der inkluderer selvmordsadfærd, mens man i definitionen fra The International Society for the Study of Self-Injury (ISSS) ekskluderer selvskade, der er udført med henblik på at gøre en ende på livet. Skønt der er et stort sammenfald mellem NSSI og selvmordsadfærd, er det efter vores opfattelse vigtigt at fastholde denne differentiering, fordi der er forskel på et selvmordsforsøg og på at bruge selvskade, f.eks. cutting, som strategi til affektregulering eller til at påvirke andre. Definitionen fra The International Society for the Study of Self-Injury, der er den hyppigst anvendte i de senere års internationale forskning, lyder som følger: Non-Suicidal Self-Injury (NSSI) is defined as the deliberate, self-inflicted destruction of body tissue without suicidal intent and for purposes not socially sanctioned. Denne definition er udgangspunkt for udformningen af de diagnostiske kriterier, der indgår som forskningsdiagnose i DSM-5, der udkom i 2013.

2 6 A. Inden for det seneste år har individet på mindst fem dage foretaget intentionel selvskade på overfladen af sin krop på en måde, der sandsynligvis vil medføre blødning, blå mærker eller smerte (f.eks. ved at skære, brænde, stikke, slå eller ved at gnide sig på en voldsom måde), med forventning om at handlingen kun vil føre til let eller moderat fysisk skade (dvs. ingen intention om selvmord). Note: Fravær af selvmordsintention er enten blevet oplyst af individet selv eller kan udledes fra individets gentagne adfærd, som vedkommende ved eller har erfaret sandsynligvis ikke vil have døden til følge. B. Personen har foretaget den selvskadende handling ud fra én eller flere af følgende forventninger: 1. At opnå lindring fra en negativ følelse eller kognitiv tilstand. 2. At løse en interpersonel vanskelighed. 3. At fremkalde en positiv følelsestilstand. Note: Den ønskede lettelse eller reaktion opnås under eller kort efter selvskaden, og individet udviser adfærdsmønstre, der tyder på en afhængighed af at gentage adfærden. C. Den intentionelle selvskade er motiveret med mindst ét af følgende punkter: 1. Interpersonelle vanskeligheder eller negative følelser eller tanker som depression, angst, anspændthed, vrede, generel ængstelse eller selvkritik, der forekommer umiddelbart før den selvskadende handling. 2. Før handlingen udføres, er der en fase med optagethed af den intenderede adfærd, der er svær at kontrollere. 3. Tanker om selvskade forekommer ofte, selvom de ikke bliver realiseret D. Adfærden er ikke socialt accepteret (f.eks. piercinger, tatoveringer eller i forbindelse med et religiøst eller kulturelt ritual) og er ikke begrænset til at pille i en sårskorpe eller at bide negle. E. Adfærden eller dens konsekvenser forårsager klinisk signifikant ubehag eller forstyrrelser i interpersonelle, akademiske eller andre vigtige funktionsområder. F. Adfærden forekommer ikke udelukkende under psykotiske episoder, delirium, stofpåvirkning eller -abstinens. Hos individer med en neurologisk udviklingsforstyrrelse er adfærden ikke en del af et tilbagevendende stereotypt mønster. Adfærden kan ikke forklares bedre ved en anden psykisk eller medicinsk tilstand (f.eks. psykotisk lidelse, autismespektrumforstyrrelse, intellektuel forstyrrelse, Lesch-Nyhans syndrom, stereotype bevægelsesforstyrrelser med selvskade, trikotillomani (at trække hår ud) og excoriation (at pille i hud) (American Psychiatric Association, 2013) (vores oversættelse).

3 Indledning 7 I denne definition er der angivet en bagatelgrænse: Ikkesuicidal selvskade skal være sket på mindst fem dage inden for det seneste år og er ikke begrænset til at pille i en sårskorpe eller bide negle. Derudover indgår suicidal adfærd, socialt accepterede former for selvskade (f.eks. selvudførte piercinger og tatoveringer) og indirekte selvskade (f.eks. spiseforstyrrelser) ikke i diagnosen. Det er først inden for de sidste år, at DSM-5-diagnosen er blevet brugt i forbindelse med epidemiologiske undersøgelser, hvilket betyder, at prævalensundersøgelser fremover bedre kan sammenlignes, end tilfældet er i dag, hvor nogle bruger livstidsprævalens (f.eks.: Har du på noget tidspunkt i dit liv? ) og andre hel- eller halvårsprævalens ( Har du inden for det seneste halve år? ). Forekomst Uanset hvordan man måler prævalens, så viser talrige undersøgelser, at selvskade i de sidste 20 år har bredt sig næsten epidemisk og nu fylder meget både i sundhedssystemet, i uddannelsessektoren og i medierne, hvor offentligheden igen og igen bliver konfronteret med specielt unge piger, der skader sig selv. I forhold til tidligere har selvskade nu også bredt sig blandt mennesker, der ikke har kontakt med det psykiatriske system. Hvor selvskade tidligere var udtryk for svær mistrivsel eller psykisk sygdom skade i selvet så er dette på ingen måde tilfældet i dag. Adler og Adler (2007) peger på, at cutting ikke længere er et lægeligt anliggende, men primært et ungdomskulturelt udtryk. De forsøger således at de-medikalisere cutting. En undersøgelse fra 2012 viser, at hver femte gymnasieelev på et tidspunkt i deres liv direkte har skadet sig selv, og de fleste har gjort det ved at skære i sig selv (Møhl & Skandsen, 2012). I alle undersøgelser er cutting den mest almindelige selvskademetode. En ny dansk undersøgelse lavet af Epinion for Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade (Vi- OSS) i 2015 finder i et repræsentativt udsnit af Danmarks befolkning mellem 18 og 80 år, at 11 % af os og hele 32 % af unge i aldersgruppen år mindst én gang direkte har skadet sig selv. I Børnerådets rapport fra maj 2016 fremgår det, at 22 % af unge i 9.-klasser over hele landet har erfaring med selvskade. De finder, at flere piger end drenge skader sig selv, men drengene gør det hyppigere. 14 % af drengene, mens kun 7 % af pigerne, har skadet sig selv mere end 20 gange i det seneste år. Disse tal svarer til, hvad man finder andre steder i den vestlige verden. Eksempelvis fandt man i en stor svensk undersøgelse fra 2013, at 35,6 % af årige mindst én gang inden for det forløbne år havde skadet sig selv, og 41,6 % havde gjort det mindst én gang i løbet af deres liv. Langt de fleste (85,8 %) af disse selvskadende unge havde skadet sig selv mere end én gang, og hele 41,2 % havde skadet sig mere end 11 gange (Zetterqvist et al., 2013).

4 8 Der er formodentlig flere grunde til, at selvskade har udviklet i et omfang, så nogle ligefrem taler om en social patologi. Ændrede vilkår for identitetsdannelse og ændrede krav til unge mennesker samt de sociale medier har antagelig en stor betydning (Møhl, 2015). De sociale medier gør det anderledes og måske sværere at være ung i dag, fordi den unge hele tiden er på og konstant bliver vejet og vurderet. Der sker let en idealforskydning, som betyder, at det kan være vanskeligt at bevare et realistisk billede af sig selv, ligesom digital mobning er en risikofaktor for selvskadende adfærd. Desuden ved man, at eksponering af selvskade f.eks. på Instagram og You- Tube udgør en alvorlig smittekilde, der har haft stor betydning for den hurtige og voldsomme udbredelse af selvskade. Kønsfordeling Mange studier peger på, at flere piger og unge kvinder end drenge og unge mænd skader sig selv, men der er også publiceret studier, der ikke viser kønsforskelle, med hensyn til hvor hyppigt de skader sig selv. De studier, der inkluderer indtagelse af f.eks. en overdosis paracetamol har alle flere piger/unge kvinder end drenge/unge mænd. Selvmordsforsøg forekommer hyppigere hos kvinder end hos mænd. Vi ved fra studier, at piger og drenge skader sig selv på forskellige måder. Hvor pigerne i højere grad anvender mere indadrettede selvskademetoder såsom at skære i sig selv eller at tage en ikkedødelig overdosis piller, så har drengene i højere grad en tendens til at anvende mere udadrettede selvskademetoder såsom at slå hovedet eller hånden ind i en væg. Det er således forskelle på de to køn med hensyn til ikkesuicidal selvskade, og det er en myte, at det kun er piger eller unge kvinder, der skader sig selv. Denne myte stammer fra de tidlige undersøgelser af patienter med selvskade, der har skabt en prototype af den selvskadende person som en ung kvinde, der skærer i sig selv. De to psykiatere Grunebaum og Klerman (1967) var blandt de første, der med baggrund i deres kliniske erfaringer beskrev den typiske cutter eller wrist-slasher, som de kaldte det. Hun blev beskrevet som generally young, attractive, intelligent, even talented, and on the surface socially adept ( ) They appear normal except when periodically overwhelmed by inner emotional tensions. De opstiller et kontinuum, hvor egentlig suicidaladfærd er det ene yderpunkt og merely scratching for attention or manipulation udgør det andet yderpunkt. I mellem de to yderpunkter er der patients for whom wrist-slashing is predominantly a means of tension release and self-mutilation. Andre forfattere i 1960 erne og 1970 erne beskrev et næsten identisk billede af selvskaderen som en ung kvinde, der skærer i sig selv for at opnå lettelse for indre spændinger (se f.eks. Graff & Mallin, 1967). Parallelt med dannelsen af dette stereotype billede af cutteren sker der en bevidst selektion af

5 Indledning 9 kvinder i kliniske undersøgelser. F.eks. udelukkede Graff og Mallin (1967) en mand, fordi de felt he was atypical. Det samme skete i en undersøgelse af patienter med cutting henvist til psykiatrisk behandling, hvor 24 kvinder blev inkluderet, mens 11 mænd blev ekskluderet, fordi the findings were so different than those of the women (Rosenthal et al., 1972). Denne eksklusion af mænd i de tidlige undersøgelser blev anfægtet af Clendenin og Murphy (1971) og af Weissman (1975), der fandt, at omtrent 40 % i deres respektive populationer af selvskadere (cutters) var mænd. Det er interessant, at denne myte er ekstremt sejlivet og også eksisterer i dag. Når man traditionelt har opfattet selvskade som en feminin problematik, risikerer man at overse de selvskadende drenge og unge mænd, der kunne have behov for hjælp. Herudover kan de selvskadende drenge og unge mænd også lettere overses, fordi deres selvskademetoder ikke efterlader de samme tydelige, utvetydige og stigmatiserende snit og ar på kroppen. Stereotype kønsrolle-bias gør desuden, at en dreng med lethed kan bortforklare sine fysiske skader som et resultat af en slåskamp, et sportsuheld eller lignende, mens piger har sværere ved at skjule, at skaderne er selvpåførte. Selvskadens funktion For omgivelserne kan selvskadende adfærd være svært begribeligt. Hvordan kan det være, at et menneske forsætligt skader sin egen krop med det formål at få det bedre? Det kan synes endda meget paradoksalt, at det at forrette fysisk skade på sig selv skulle have en helende virkning på den psykiske smerte. Mange unge skærer i sig selv, brænder sig selv, slår sig selv, bider sig selv eller kradser sig til blods, når noget kommer på tværs, og følelserne ryger op i det røde felt. De fleste skader sig selv for at nedregulere og få styr på svære følelser, som de ikke kan tackle på andre måder. Trods det, at selvskade indebærer en række negative konsekvenser for personen, så kan det på kort sigt effektivt sætte en stopper for uønskede og svært håndterbare følelser, tanker og oplevelser. Selvskade kan også være et middel for personer, der føler sig følelsesløse og tomme indeni, til overhovedet at føle noget som helst. Andre igen gør det for at straffe sig selv eller for at vise både sig selv og andre, hvor dårligt de har det. For nogle kan det være et råb om hjælp, men de fleste forsøger at holde det skjult, fordi de er skamfulde og flove over selvskaden. Præcis hvorfor selvskade lindrer psykisk ubehag, ved vi ikke i dag. Formentlig handler det om en kombination af biologiske og psykologiske mekanismer såsom afledning fra psykisk smerte ved hjælp af fysisk smerte, frigørelse af endorfiner, som kan give et kick, samt det at gennemføre en handling, der stemmer overens med det oftest negative billede, personen

6 10 har af sig selv. Især blandt unge har selvskade tillige ofte en social funktion. Der kan eksempelvis være tale om et forsøg at opnå en reaktion eller en tiltrængt omsorg fra andre for personer, hvor det ikke er lykkedes dem at få svar på tidligere kommunikationsforsøg, enten fordi de ikke har formået at kommunikere følelser effektivt, eller fordi de ikke er blevet taget alvorligt. Selvskade kan således starte med at opfylde en psykologisk funktion (f.eks. affektregulering) og kan som sådan være en mestringsstrategi, som vedkommende kan bruge, når evnen til mentalisering svigter, men selvskade kan også udvikle sig til en egentlig fysisk afhængighed, som kan danne sit eget forløb (Rubæk, 2009). Allerede Karl Menninger (1938) pegede på, at selvskade kunne være en effektiv, men omkostningsfyldt måde at undgå selvmord på: Local self-destruction is a form of partial suicide to avert total suicide, and in this sense it represents a victory, even though sometimes a costly one, of the life instinct over the death instinct. Selvom selvskade kan fungere som affektregulering og dermed som en mestringsstrategi, så er ikkesuicidal selvskade en af de væsentligste prædiktorer for selvmordsforsøg og egentligt selvmord. Blandt andet på grund af den stærkt øgede risiko for selvmord er det overordentlig vigtigt at tage selvskade alvorligt og prioritere en forbyggende, opsøgende og behandlingsmæssig indsats. I lighed med Sverige har Danmark brug for en national handlingsplan, der involverer skoler og uddannelsessteder, behandlingsmiljøer i og uden for psykiatrien og ikke mindst offentligheden, hvor der er et stort udækket behov for viden om selvskade. Mange pårørende, der konfronteres med selvskadende unge, er her i landet overladt til sig selv og tilfældige professionelle kontakter, fordi der ikke er lavet en koordineret indsats eller oprettet steder, hvor de kan hente rådgivning og støtte. I dette temanummer af Psyke & Logos har vi samlet en vifte af artikler, som afspejler en række forskellige vinkler på emnet selvskade. Fokus er på direkte selvskade, og vi har derfor ikke prioriteret artikler om spiseforstyrrelser eller anden indirekte selvskade. Lars-Gunnar Lundh skriver i sin artikel Nya perspektiv på självskadebeteende blandt andet om selvskade som affektregulering. For at få et mere præcist billede af, hvilke følelser der motiverer selvskade, advokerer Lars-Gunnar Lundh for, at man bruger nogle undersøgelsesmetoder, hvor den selvskadende registrerer sine følelser lige nu, og nævner som eksempler experiental sampling, dagbogsmetode eller ecological momentary assessment, frem for retrospektiv rapportering med den bias, dette giver. Undersøgelser foretaget efter disse principper viser, at det primært er selvhad og aggressive følelser mod sig selv og andre, som motiverer til selvskade, og derfor må indgå i behandlingen. Endelig diskuteres selvskade i

7 Indledning 11 relation til Foucaults begreb om selv-teknologier som en interessant vinkel på refleksioner over den store udbredelse af selvskade. Lilian Zøllner præsenterer i sin artikel Unges selvskadende adfærd og muligheder for forebyggelse en oversigt over udviklingen i antallet af unge, der skader sig selv, på baggrund af egen forskning på Center for Selvmordsforskning. Der peges på vigtigheden af, at man forskningsmæssigt skifter fokus til forebyggelse, og hvordan vi voksne bedst beskytter vores unge mod udvikling af selvskadende adfærd. Nanna Lindekilde og Mathias Lasgaard præsenterer i deres artikel Fra selvskade til selvmord et litteraturstudie over teoretiske modeller, som forklarer sammenhængen mellem selvskade og selvmordsadfærd. Endvidere præsenteres empiriske studier, som har undersøgt selvskade som risikofaktor for selvmordsadfærd. Litteraturstudiet indikerer, at selvskadende adfærd er en stærk og unik prædiktor for selvmordsadfærd og at selvskadende adfærd forudsiger selvmordsforsøg bedre end selvmordstanker. Camilla Beck Vestergaard og Carsten René Jørgensen undersøger i deres artikel Selvskadende adfærd på sociale medier en analyse af Instagramprofiler med selvskadende adfærd som omdrejningspunkt hos en klinisk gruppe af selvskadende unge den nye tendens, der synes at være til at dele billeder af egen selvskade på de sociale medier. Forfatterne forsøger at forstå de psykologiske mekanismer, der ligger til grund for delingen af selvskadebilleder, og meget tyder på, at de sociale medier, ud over at være en yderst uhensigtsmæssig smittekilde, hjælper de unge med at skabe en meningsfuld identitet samt at indgå i meningsfulde relationer med ligesindede. Anna Lanken Rasmussen og Svend Aage Rasmussen beskriver med udgangspunkt i henholdsvis antropologien og psykologien og med fælles epistemologisk afsæt i postmoderne tankegang Selvskade som selvteknologi ved brug af Mark Nichters begreb lidelsesudtryk, Michel Foucaults begreb selvteknologier og Erving Goffmans begreb små livshandlinger. Selvskade forstås som en social lidelse, og der kastes et kritisk blik på behandlingskulturen. Helmer Bøving Larsen og Karin Helweg-Larsen præsenterer i Unge og selvskade: Resultater fra en dansk national repræsentativ undersøgelse i 2008 resultaterne af en landsdækkende skolebaseret undersøgelse blandt 3933 elever i 9. klasse, der omfattede spørgsmål om selvmordstanker, selvskade og selvmordsforsøg. Blandt drenge fandt man en sammenhæng mellem selvskade og seksuelle overgreb, vold i familien og manglende fortrolighed med forældrene, mens man for pigernes vedkommende fandt en sammenhæng mellem en række psykosociale risikofaktorer, tendens til depression og selvskade. Bo Møhl, Katrine Schjødt Vammen og Mogens Nygaard Christoffersen præsenterer i artiklen Gør social støtte en forskel for risikoen for at udvikle ikkesuicidal selvskade? En epidemiologisk undersøgelse af et repræ-

8 12 sentativt udsnit af danskere født i De finder blandt andet, at personer, som er blevet mishandlet i barndommen, mobbet i skolen og har oplevet flere andre traumatiske begivenheder, har en langt større risiko for at skade sig selv end dem, der ikke har haft disse belastninger. En oplevelse af at have modtaget social støtte i barndommen udgør imidlertid en beskyttende faktor, som reducerer risikoen for ikkesuicidal selvskade i voksenlivet. Per Frederiksen og Kirsten Arntz Boisen gennemgår med artiklen Selvskade blandt unge med kronisk sygdom den eksisterende viden om selvskade blandt kronisk syge unge, som i udgangspunktet er markant mere selvskadende end raske unge. Der sættes med artiklen ligeledes fokus på, hvordan unge med koeksisterende somatisk og psykisk sygdom befinder sig i krydsfeltet mellem sundhedsvæsenets primære delinger barn-voksen og somatik-psykiatri, samt hvordan selvskade bør anskues i et bredere perspektiv i forhold til unge med kronisk sygdom. Bo Møhl og Lotte Rubæk præsenterer i artiklen Selvskade hos psykiatriske patienter en del af en større undersøgelse af selvskadens form og funktion hos en gruppe svært belastede patienter. Ved hjælp af spørgeskemaer undersøger de blandt andet omstændighederne omkring den selvskadende adfærd, koeksisterende selvmordsadfærd, patienternes motiv til selvskade og selvskadens affektregulerende funktion. De finder blandt andet, at disse patienter som forventeligt bruger flere forskellige selvskademetoder, at en stor del ikke mærker smerte ved den selvskadende handling, at knap 70 % har mindst ét selvmordsforsøg bag sig, og at patienternes motiv primært er affektregulering. Disse patienter udgør en stor udfordring for psykiatrien. Line Sangild Thimmer og Janne Østergaard Hagelquist beskriver i artiklen Geniscenesættelse en selvskadende traumeefterreaktion funktionen af selvskade i form af geniscenesættelse hos traumatiserede. Artiklen finder, at geniscenesættelsen er et udtryk for, at den traumatiserede genoplever ikkeintegrerede og uregulerede tanker og følelser i forhold til det oprindelige traume. Sidst i artiklen gives der bud på, hvordan man kan hjælpe den traumatiserede med at bryde geniscenesættelsens onde cirkel. Birgit Bonde og Bent Rosenbaum foretager i artiklen Mobning, psykisk lidelse og selvskade en analyse af, hvordan tidligere erfaringer med mobning senere i livet kan antage selvskadende karakter. Mobningens såvel retrospektive som prospektive virkninger belyses empirisk og teoretisk, hvor begreberne kompleksitet, traume, Nachträglichkeit, gentagelse og intersubjektivitet får en bærende betydning. Lotte Rubæk og Bo Møhl tager i artiklen Ikkesuicidal selvskade et afhængighedssyndrom? fat i en velkendt klinisk erfaring, nemlig at nogle patienter med selvskade bliver afhængige af deres selvskadende adfærd. Mange bliver psykologisk afhængige af selvskade som en mestringsstrategi, men ifølge deres undersøgelse udvikler 88 % af de psykiatriske pa-

9 Indledning 13 tienter, som indgår i undersøgelsen, en form for afhængighed, der opfylder ICD-10-kriterierne for et afhængighedssyndrom. Dette indebærer blandt andet, at de skader sig selv oftere og oftere, at de har en decideret trang forud for selvskaden og mærker abstinenslignende symptomer, hvis ikke de kan skade sig. Undersøgelsen er den første, der dokumenterer udvikling af afhængighed af selvskade hos voksenpsykiatriske patienter. Bernadette Buhl-Nielsen og Camilla Henanger undersøger i deres artikel Er barnet blevet givet tilbage? én form for psykisk smerte, der kunne give anledning til selvskade; smerten ved ikke at kunne finde sig selv. De tager udgangspunkt i Winnicotts teorier om vigtigheden af at finde det ægte selv og kobler disse sammen med socialpsykologiske og tilknytningsteoretiske bidrag. Gennem seks såkaldte spejlinterviews, hvoraf halvdelen er med selvskadende unge, ses det, at foragt og fremmedhed over for spejlbilledet er et dominerende tema hos selvskadende unge. Dette synes at bekræfte antagelsen om vigtigheden af at kunne finde og genkende sig selv. Rasmus Thastum og Sara Khodaie beskriver i deres artikel Vejen ind og ud af selvskade resultaterne af en kvalitativ undersøgelse blandt 15 personer, som tidligere har skadet sig selv. Undersøgelsen har fokus på perioden inden selvskade, livet med selvskade samt vejen ud af selvskade igen. Der redegøres for en række faktorer, der synes at have betydning for udviklingen af selvskade, og det konkluderes blandt andet, at social støtte synes at være af afgørende betydning i forhold til at stoppe selvskaden. Joan Mogensen og Birgitte Brun beskriver i artiklen Münchhausen by proxy-syndrom et fænomen, hvor (oftest) en mor skader sit barn ved enten at påføre det sygdomme, frembringe falske sygdomssymptomer eller opdigte sygehistorier med den hensigt at få læger til at foretage udredning og behandling. Når en belysning af Münchhausen syndrom by proxy kan indgå som et bidrag til at få nuanceret forståelsen af fænomenet selvskade, hænger det sammen med, at langt de fleste mødre har en meget tæt tilknytning til deres små børn, som betyder, at de på et dybere niveau ikke er i stand til at skelne mellem barnet og sig selv. I den forstand kan en skade på barnet dynamisk set være et udtryk for selvskade. Uden for tema har vi Troels Gottliebs artikel Den politiserende psykologi, der er et psykologihistorisk review. Her peger forfatteren på, at psykologien er politisk forankret, og fremhæver en række problemstillinger omkring det ændrede syn på mennesket, hvor fokus er blevet flyttet fra at betragte individet som determineret af sin arv og personlighed til i højere grad at være formet af miljøet og den situation, vedkommende befinder sig i. Inden du, kære læser, nu skal begive dig videre ud i dette spændende nummer af Psyke & Logos, skal der fra os lyde en dybfølt tak til såvel bidragsyderne som til de anonyme reviewere, som alle på kompetent vis har været med til at få redaktionsprocessen til at glide og ikke mindst bidraget til at sikre kvaliteten og bredden i dette temanummer.

10 14 REFERENCER Adler, P.A., & Adler, P. (2007). The demedicalization of self-injury. From psychopathology to sociological deviance. Journal of Contemporary Ethnography, October 2007, 36, American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: DSM-5. Washington, DC: American Psychiatric Association. Børnerådet (2016). Unge og selvskade. Analysenotat nr. 4/2016. Clendenin, W.W., & Murphy, G.E. (1971). Wrist cutting: New epidemiological findings. Archives of General Psychiatry, 25, Graff, H., & Mallin, R. (1967). The syndrome of the wrist cutter. American Journal of Psychiatry, 124(1), Grunebaum, H.U., & Klerman, G.L. (1967). Wrist slashing. The American Journal of Psychiatry, 124, The International Society for the Study of Self-Injury (ISSS). Kan findes på: itriples.org/ Menninger, K. (1938). Man Against Himself. Harvest books/harcourt Brace & Co. Møhl, B. (2015) Selvskade psykologi og behandling. København: Hans Reitzels Forlag. Møhl, B., & Skandsen, A. (2012). The prevalence and distribution of self-harm among danish high school students. Personality and Mental Health, 6(2), Rubæk, L. (2009). Selvskadens psykologi. Virum: Dansk Psykologisk Forlag. Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade (ViOSS) (2015): Selvskade i den danske befolkning. København. Weissman, M.M. (1975). Wrist cutting: Relationship between clinical observations and epidemiological findings. Archives of General Psychiatry, 32, Zetterqvist, M. (2015). The DSM-5 diagnosis of nonsuicidal self-injury disorder: a review of the empirical literature. Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health 9, 31. doi: /s

Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader

Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader Farum Kulturhus 31. august 2016 Gert Jessen, Livsmod & Signe Storr, BUC Definitioner og begreber Hvad er Selvskade / selvtilføjet skade (herunder cutting)

Læs mere

Selvskade. Bo Møhl, professor, specialpsykolog i psykiatri cand.mag. & cand.psych. Ålborg Universitet & Psykiatrisk Center København

Selvskade. Bo Møhl, professor, specialpsykolog i psykiatri cand.mag. & cand.psych. Ålborg Universitet & Psykiatrisk Center København Selvskade Bo Møhl, professor, specialpsykolog i psykiatri cand.mag. & cand.psych. Ålborg Universitet & Psykiatrisk Center København SFI DGI byen 2 0kt 2012 Anna Skrabal the cutter, 2011 Non-suicidal self-injury

Læs mere

Unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd

Unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd Lilian Zøllner, Agnieszka Konieczna, Lone Rask 2012 Unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd Center for Selvmordsforskning Unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd

Læs mere

Udarbejdet af Gitte Rohr. Tilpasset af AMJ.

Udarbejdet af Gitte Rohr. Tilpasset af AMJ. Selvskadende adfærd Fysioterapeutuddannelsen Forår 2011 Udarbejdet af Gitte Rohr. Tilpasset af AMJ. Lidt tal n 1 ud af 10 teenagere i DK har skadet sig selv. n Hver 6. pige i 8. - 9. klasse har skadet

Læs mere

SELVSKADENS PSYKOLOGI

SELVSKADENS PSYKOLOGI Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 554 Offentligt SELVSKADENS PSYKOLOGI SOCIAL SMITTE OG FOREBYGGELSE CHRISTIANSBORG D. 25.05.16 Lotte Rubæk Selvskade og social smitte Definition Definition

Læs mere

Selvskade. Program. Hvad er selvskade? Hvor udbredt er det? Hvem skader sig selv? Hvordan kan selvskade forstås? Gode råd til pårørende og netværk

Selvskade. Program. Hvad er selvskade? Hvor udbredt er det? Hvem skader sig selv? Hvordan kan selvskade forstås? Gode råd til pårørende og netværk Selvskade LMS ved cand. psych. Lise Holm Brinkmann Program Hvad er selvskade? Hvor udbredt er det? Hvem skader sig selv? Hvordan kan selvskade forstås? Gode råd til pårørende og netværk Spørgsmål og afrunding

Læs mere

Borderline forstået som mentaliseringssvigt

Borderline forstået som mentaliseringssvigt Borderline forstået som mentaliseringssvigt PsykInfo Af specialsygeplejerske i psykiatri Nadine Benike PsykInfo Den mest almindelige diagnose inden for personlighedsforstyrrelser er borderline. Det er

Læs mere

Cutting. Skærer-adfærd Selvskadende adfærd. Cand. Psych. Hannah de Leeuw Tlf

Cutting. Skærer-adfærd Selvskadende adfærd. Cand. Psych. Hannah de Leeuw Tlf Cutting Skærer-adfærd Selvskadende adfærd 2 definition Selvskade er en direkte, socialt uacceptabel adfærd, der gentages igen og igen, og som medfører lettere til moderate fysiske skader. Når selvskaden

Læs mere

Behandling af selvskade. Rasmus Thastum, sociolog, projektleder, ViOSS

Behandling af selvskade. Rasmus Thastum, sociolog, projektleder, ViOSS Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 554 Offentligt Behandling af selvskade Rasmus Thastum, sociolog, projektleder, ViOSS Behandling af selvskade Selvskade er ingen diagnose Ingen behandling

Læs mere

I dette notat belyser vi 18-årige tidligere anbragte unges udsathed. Den udsathed, som vi ser på i dette notat, er at være udsat for selvskade og selvmordsforsøg, være udsat for voldtægt og voldtægtsforsøg,

Læs mere

WWW.VIDENSRAAD.DK FAKTA OM BØRN OG UNGES MENTALE HELBRED DATO 27. SEPTEMBER 2014

WWW.VIDENSRAAD.DK FAKTA OM BØRN OG UNGES MENTALE HELBRED DATO 27. SEPTEMBER 2014 WWW.VIDENSRAAD.DK FAKTA OM BØRN OG UNGES MENTALE HELBRED DATO 27. SEPTEMBER 2014 Hvad er mentalt helbred? Det engelske begreb mental health kan på dansk oversættes til mental sundhed og mentalt helbred.

Læs mere

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08 Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 4- Studiestræde 47, 14 København K. Nedenstående gennemgås en række oplysninger om unge, der har været indskrevet i U-turn, Københavns Kommunes

Læs mere

Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg

Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 2017-2020 2017 Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 2017-2020 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

AUTISME OG BORDERLINE FORSKELLE, LIGHEDER, KONSEKVENSER

AUTISME OG BORDERLINE FORSKELLE, LIGHEDER, KONSEKVENSER AUTISME OG BORDERLINE FORSKELLE, LIGHEDER, KONSEKVENSER HVEM ER JEG OG HVORFOR STÅR JEG HER? HVEM ER JEG OG HVORFOR STÅR JEG HER? SIMON KRATHOLM ANKJÆRGAARD JOURNALIST, FORFATTER OG PÅRØRENDE HVEM ER JEG

Læs mere

NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE

NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 731 Offentligt NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE Indholdsfortegnelse Muligheder for forbedring af

Læs mere

FÆLLES FORBEDRINGSTEORI SELVMORDSFOREBYGGELSE

FÆLLES FORBEDRINGSTEORI SELVMORDSFOREBYGGELSE FÆLLES FORBEDRINGSTEORI SELVMORDSFOREBYGGELSE Udgivet af DANSK SELSKAB FOR PATIENTSIKKERHED November 2016 Hvidovre Hospital Afsnit P610 Kettegård Alle 30 2650 Hvidovre Tel. +45 3862 2171 info@patientsikkerhed.dk

Læs mere

Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social

Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Formål At give forældre til børn/unge som har en Autismespektrumforstyrrelse (ASF)

Læs mere

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet STRATEGI Social & Psykiatri i Vejle Kommune 2015-2017 nye skridt - hele livet NYE SKRIDT HELE LIVET vejen til ny velfærd i Social & Psykiatri I Vejle Kommune gentænker vi i disse år vores velfærd og innoverer

Læs mere

deltagelsesbegrænsning

deltagelsesbegrænsning Mar 18 2011 12:32:44 - Helle Wittrup-Jensen 47 artikler. funktionsevnenedsættelse nedsat funktionsevne nedsættelse i funktionsevne, der vedrører kroppens funktion, kroppens anatomi, aktivitet eller deltagelse

Læs mere

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet STRATEGI Social & Psykiatri i Vejle Kommune 2019-2021 nye skridt - hele livet NYE SKRIDT HELE LIVET vejen til ny velfærd i Social & Psykiatri I Vejle Kommune gentænker vi i disse år vores velfærd og innoverer

Læs mere

VETERANALLIANCEN. Information om PTSD Side 1 SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE

VETERANALLIANCEN. Information om PTSD Side 1 SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE Information om PTSD Posttraumatisk stressforstyrrelse er en relativt langvarig og af og til kronisk tilstand. Den kan opstå efter alvorlige katastrofeagtige psykiske belastninger. Dette kan være ulykker,

Læs mere

Selvskade i den danske befolkning August 2015

Selvskade i den danske befolkning August 2015 Selvskade i den danske befolkning August 2015 ViOSS - Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade Dronningens Tværgade 46 1302 København K Telefon: 3520 0446 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2

Læs mere

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst og Autisme Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst i barndommen Er den mest udbredte lidelse i barndommen Lidt mere udbredt blandt piger end drenge 2 4% af børn mellem 5 16 år

Læs mere

depression Viden og gode råd

depression Viden og gode råd depression Viden og gode råd Hvad er depression? Depression er en langvarig og uforklarlig oplevelse af længerevarende tristhed, træthed, manglende selvværd og lyst til noget som helst. Depression er en

Læs mere

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen Få indsigt i hvordan seksuelle overgreb kan sætte sine spor i voksenlivet Få gode råd til hvordan fagpersoner

Læs mere

Kapitel 14. Selvmordsadfærd

Kapitel 14. Selvmordsadfærd Kapitel 14 Selvmordsadfærd 14. Selvmordsadfærd Selvmordsadfærd er en fælles betegnelse for selvmordstanker, selvmordsforsøg og fuldbyrdede selvmord. Kapitlet omhandler alene forekomsten af selvmordstanker

Læs mere

Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning

Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning Psykiatrifonden 25. september 2013 Henning Jordet Ledende psykolog Daglig leder Ambulatorium for Angst og Personlighedspsykiatri

Læs mere

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP Hvad børn ikke ved... har de ondt af PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP WWW.FAMILIESAMTALER.DK Når børn er pårørende Paradoks: Trods HØJ poli1sk prioritering gennem 20 år Der er fortsat ALT for

Læs mere

Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade

Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade Instruktion til øvelsen Afhængig af hvordan du vælger at lave denne øvelse, skal dette ark skal ikke udleveres til kursisterne. Inddel gulvet i to felter: ét, der

Læs mere

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Program Unge og psykiatriske problemstillinger i Danmark Hvorfor bliver man psykisk

Læs mere

DIALOGMØDE MELLEM SU OG BU 5. OKTOBER 2016

DIALOGMØDE MELLEM SU OG BU 5. OKTOBER 2016 DIALOGMØDE MELLEM SU OG BU 5. OKTOBER 2016 AGENDA PTSD og borderline Min Plan Veteranstrategi i Randers Kommune PTSD OG BORDERLINE PTSD Post traumatisk belastningsreaktion (Post Traumatic Stress Disorder.)

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om digital mobning. Vi kommer omkring - Kendetegn og konsekvenser ved digital mobning Hvad kendetegner mobning

Læs mere

Behandling af børn, unge og deres familier

Behandling af børn, unge og deres familier Behandling af børn, unge og deres familier Navlestrengen er ligesom en sikkerhedssele, så barnet ikke falder ud af moderen. Nu er der kommet et ozonhul i himmelen. Så er Guds gulv ikke længere helt tæt,

Læs mere

Dette notat skitserer konsekvenserne heraf for flygtninges mentale sundhed, beskyttelses- og risikofaktorer samt effekter af interventioner.

Dette notat skitserer konsekvenserne heraf for flygtninges mentale sundhed, beskyttelses- og risikofaktorer samt effekter af interventioner. Flygtninge har ofte haft meget voldsomme oplevelser i deres hjemland og under flugten, som har sat dybe spor og præger deres liv i lang tid efter. Belastende omstændigheder før, under og efter flugten

Læs mere

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Baggrund WHO forudser, at psykisk sygdom de kommende år vil rykke op på andenpladsen over de meste belastende sygdomme både for den enkelte og for samfundet.

Læs mere

Velkommen til Temaaften om skizofreni. Katrine Lindebjerg Birthe Bruun Olsen Karin Bonde Jessen

Velkommen til Temaaften om skizofreni. Katrine Lindebjerg Birthe Bruun Olsen Karin Bonde Jessen Velkommen til Temaaften om skizofreni Katrine Lindebjerg Birthe Bruun Olsen Karin Bonde Jessen Hvad er OPUS? Startede 1998 som projekt Intensiv psykosocial behandling Tidlig intervention virker 2-årigt

Læs mere

Psykiske problemer hos misbrugere. Udbredelse og konsekvenser

Psykiske problemer hos misbrugere. Udbredelse og konsekvenser Psykiske problemer hos misbrugere Udbredelse og konsekvenser Introduktion til oplægget Jeg gennemgår først overhyppigheder baseret primært på befolkningsundersøgelser Dernæst nogle få kommentarer til årsager

Læs mere

Senfølger af seksuelle overgreb mod børn. Nordiske Kvinder mod Vold 2019

Senfølger af seksuelle overgreb mod børn. Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Senfølger af seksuelle overgreb mod børn Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Vores ærinde 1. Synliggøre et problem, som vedrører alt for mange 2. Vise problemets faktiske karakter 3. Anvise mulige veje til

Læs mere

Klinik for selvmordsforebyggelse

Klinik for selvmordsforebyggelse Klinik for selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere Regionspskyiatrien Vest Klinik for Selvmordsforebyggelse Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker

Læs mere

SYMPTOMER PÅ PSYKISKE PROBLEMER OG KRIMINALITET MORTEN HESSE 5. MARTS 2019 LEKTOR

SYMPTOMER PÅ PSYKISKE PROBLEMER OG KRIMINALITET MORTEN HESSE 5. MARTS 2019 LEKTOR SYMPTOMER PÅ PSYKISKE PROBLEMER OG KRIMINALITET ER PSYKISKE PROBLEMER EN RISIKOFAKTOR FOR KRIMINALITET? MED ANDRE ORD ER DOBBELTDIAGNOSEPATIENTER FARLIGE? DOBBELTDIAGNOSEN The consequences of dual diagnosis

Læs mere

Hvordan skader alkohol unge?

Hvordan skader alkohol unge? Janne S. Tolstrup jst@si-folkesundhed.dk Hvordan skader alkohol unge? Janne Tolstrup, dr med, professor Statens Institut for Folkesundhed, SDU Hvordan skader alkohol unge? Biologiske effekter - Hjernens

Læs mere

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine 19. april 2016 Ved Gitte Dehlholm Overlæge, Ph.d, Specialist

Læs mere

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview World Health Organization 2010 All rights reserved. Based on the Composite International

Læs mere

Nyt om mentalt helbred hos unge Konference med Det Sociale Netværk i Roskilde 4. maj 2015

Nyt om mentalt helbred hos unge Konference med Det Sociale Netværk i Roskilde 4. maj 2015 Nyt om mentalt helbred hos unge Konference med Det Sociale Netværk i Roskilde 4. maj 2015 Pernille Due, professor, dr.med. Forskningsleder for Forskningsprogrammet Børn og Unges Sundhed og Trivsel Statens

Læs mere

SOCIALE OG FAMILIEMÆSSIGE KONSEKVENSER AF ALKOHOLPROBLEMER FAMILIEINTERAKTION, ÆGTEFÆLLE OG BØRN

SOCIALE OG FAMILIEMÆSSIGE KONSEKVENSER AF ALKOHOLPROBLEMER FAMILIEINTERAKTION, ÆGTEFÆLLE OG BØRN SOCIALE OG FAMILIEMÆSSIGE KONSEKVENSER AF ALKOHOLPROBLEMER FAMILIEINTERAKTION, ÆGTEFÆLLE OG BØRN Kursus for ledere i offentlig ambulant alkoholbehandling 24-27 april 2012 Helene Bygholm Risager Lidt tal

Læs mere

PROBLEMADFÆRD OG LEDSAGENDE FORSTYRRELSER. Demetrious Haracopos Center for Autisme

PROBLEMADFÆRD OG LEDSAGENDE FORSTYRRELSER. Demetrious Haracopos Center for Autisme PROBLEMADFÆRD OG LEDSAGENDE FORSTYRRELSER Demetrious Haracopos Center for Autisme Håndtering af problemadfærd og ledsagende af forstyrrelser Hos mennesker med autisme, ADHD og andre psykiske lidelser Af

Læs mere

Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år

Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år Lilian Zøllner, Lone Rask og Agnieszka Konieczna Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år Del 2 Sociale medier, søvn og mistrivsel C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g Selvskadende

Læs mere

Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser

Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser Journal nr.: 12/13856 Dato: 28. juni 2012 Børne- og ungdomspsykiatrien Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser Definition Undersøgelser og procedure indeholdt i forløbet Aldersgruppe:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning 7. Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11. Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29

Indholdsfortegnelse. Indledning 7. Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11. Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29 Indholdsfortegnelse Del 1 Indledning 7 Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11 Indholdsfortegnelse Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29 Kapitel 3 Kognitive grundbegreber og udviklingspsykologi

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET Centrale forældrefunktioner Risikofaktorer og risikoadfærd Tidlige tegn på mistrivsel At dele bekymring med forældre Perspektiver ved bekymring

Læs mere

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview World Health Organization 2010 All rights reserved. Based on the Composite International

Læs mere

Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn

Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn Temadag for Databasen Børns Sundhed 10. januar 2019 Bjørn Holstein Professor emeritus Statens Institut for Folkesundhed Syddansk Universitet Sociale relationer

Læs mere

10/16/2013. obsessive-compulsive disorder obsessiv kompulsiv tilstand tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Tvangshandlinger

10/16/2013. obsessive-compulsive disorder obsessiv kompulsiv tilstand tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Tvangshandlinger Af Ane Søndergaard Thomsen, Cand.Psych. Hvad er OCD for en størrelse? Hvilke symptomer får man typisk? Hvor udbredt er lidelsen og hvem rammes? Hvorfor udvikler nogen OCD? Kan OCD behandles og hvordan?

Læs mere

SELVSKADE BLANDT BØRN OG UNGE I DANMARK

SELVSKADE BLANDT BØRN OG UNGE I DANMARK ARBEJDSNOTAT SELVSKADE BLANDT BØRN OG UNGE I DANMARK KIRSTINE KARMSTEEN KØBENHAVN 2016 SELVSKADE BLANDT BØRN OG UNGE I DANMARK Afdelingsleder: Anne-Dorthe Hestbæk Afdelingen for børn og unge 2016 SFI Det

Læs mere

Model for risikovurdering modul 4, 6 og 8

Model for risikovurdering modul 4, 6 og 8 Modul 4 Aktuelt sygeplejeproblem Teoretisk begrundelse for risici Aktuelt sygeplejeproblem Teoretiske begrundelser for risici Epidemiologiske belæg for risici og forhold, der forstærker risici Eksempelvis:

Læs mere

Indsatser til unge med spiseforstyrrelser eller selvskadende adfærd. Virksomme indsatser, Socialstyrelsen, 21. oktober 2019

Indsatser til unge med spiseforstyrrelser eller selvskadende adfærd. Virksomme indsatser, Socialstyrelsen, 21. oktober 2019 Indsatser til unge med spiseforstyrrelser eller selvskadende adfærd Virksomme indsatser, Socialstyrelsen, 21. oktober 2019 Viden om unge og indsatser Kortlægningsundersøgelse for Socialstyrelsen af Metodecentret

Læs mere

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiske sygdomme er blandt de allermest udbredte. Alligevel får psykiatriske patienter ikke samme tilbud som andre patienter. Lægeforeningen

Læs mere

Hvordan skader alkohol unge?

Hvordan skader alkohol unge? Janne S. Tolstrup jst@si-folkesundhed.dk DNA18, den 31. januar 2018 Hvordan skader alkohol unge? Janne Tolstrup, dr med, professor Statens Institut for Folkesundhed, SDU Hvordan skader alkohol unge?

Læs mere

GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD

GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD Præsentationsrunde Beskriv med 3 stikord til hver: En voldsramte ung kvinde? En voldsudøvende ung mand? Fakta om vold Unge og kærestevold i Danmark Antal af unge udsat

Læs mere

De unge i dag. Hvordan har de det? Undersøgelsesresultater af trivslen blandt unge

De unge i dag. Hvordan har de det? Undersøgelsesresultater af trivslen blandt unge De unge i dag Hvordan har de det? Undersøgelsesresultater af trivslen blandt unge Datagrundlag Spørgeskemaundersøgelser 8. 9. klasse, 2001-02, Fyns amt 9. klasse, 2006-07, Fyns amt Gymnasiale udd., 2006-08,

Læs mere

Mor-barn samspillet - når mor har alvorlige psykiske vanskeligheder. Abstract Indledning

Mor-barn samspillet - når mor har alvorlige psykiske vanskeligheder. Abstract Indledning Mor-barn samspillet - når mor har alvorlige psykiske vanskeligheder. Af Katrine Røhder, Kirstine Agnete Davidsen, Christopher Høier Trier, Maja Nyström- Hansen, og Susanne Harder. Abstract Denne artikel

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Mentale helbredsproblemer hos børn og unge forekomst og forebyggelse

Mentale helbredsproblemer hos børn og unge forekomst og forebyggelse Mentale helbredsproblemer hos børn og unge forekomst og forebyggelse Pia Jeppesen, overlæge, Ph.d., seniorforsker, associate clinical professor Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center - Region Hovedstadens

Læs mere

BAGGRUNDSTEKST DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1

BAGGRUNDSTEKST DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1 DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1 INDHOLD DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER 3 ADHD 4 DEPRESSION 5 FÆLLESBETEGNELSEN

Læs mere

Selvmordsadfærd hos unge

Selvmordsadfærd hos unge 930 BØRNE- OG UNGDOMSPSYKIATRI Selvmordsadfærd hos unge Lilian Zøllner Hvad kan den praktiserende læge gøre? Denne artikel giver en definition af forskellige begreber inden for selvskadende adfærd. Det

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks

Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks David Glasscock, Arbejds- og Miljømedicinsk Årsmøde Nyborg d. 17. marts 2011 Klinisk vejledning: Tilpasnings- og belastningsreaktioner

Læs mere

Helbredsangst. Patientinformation

Helbredsangst. Patientinformation Helbredsangst Patientinformation Hvad er helbredsangst? Helbredsangst er en relativt ny diagnose, der er karakteriseret ved, at du bekymrer dig i overdreven grad om at blive eller være syg, og dine bekymrende

Læs mere

Selvskade blandt unge Tabuer i børn og unges liv Nov. 2010

Selvskade blandt unge Tabuer i børn og unges liv Nov. 2010 Selvskade blandt unge Tabuer i børn og unges liv Nov. 2010 Hallur Gilstón Thorsteinsson, afdelingsleder PsykiatriFondens Børne- og Ungeafdeling Hvad er selvskade? Hvad er direkte selvskade? en socialt

Læs mere

Fakta om ensomhed. Undervisningsmaterialet om ensomhed er produceret af DR Skole med støtte fra TrygFonden

Fakta om ensomhed. Undervisningsmaterialet om ensomhed er produceret af DR Skole med støtte fra TrygFonden Fakta om ensomhed Undervisningsmaterialet om ensomhed er produceret af DR Skole med støtte fra TrygFonden 1 ensomhed Fakta om ensomhed Ensomhed er en subjektiv følelse, der udspringer af savnet af meningsfulde

Læs mere

Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). I forbindelse med fejringen af NKVTS 10-års jubilæum, har de valgt

Læs mere

AUTISME & ADHD. Uddannelsesforbundet. Oktober Modul 1

AUTISME & ADHD. Uddannelsesforbundet. Oktober Modul 1 AUTISME & ADHD Uddannelsesforbundet Oktober 2017 Modul 1 2017 1 WHO - Samfundskompetencer Selvbevidsthed Evne til kritisk refleksion Evne til at tage beslutninger Samarbejdsevne Evne til at håndtere følelser

Læs mere

Få problemet ud af hovedet og tilbage i sammenhængen

Få problemet ud af hovedet og tilbage i sammenhængen Interview med Søren Hertz bragt i Indput 4/2012, De psykologistuderende på Københavns Universitets blad. Få problemet ud af hovedet og tilbage i sammenhængen Af Anne Rogne, stud.psych. (Igennem de mere

Læs mere

Diagnosticerede unge

Diagnosticerede unge Diagnosticerede unge fakta, perspektiver og redskaber til undervisningen Konference Odense Congress Center, 07.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Diagnosticerede unge fakta, perspektiver

Læs mere

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop 7 Cutting når unge snitter og skærer i egen krop Jens Christian Nielsen, Niels Ulrik Sørensen & Martha Nina Osmec 103 1. Indledning Selvskadende handlinger er ikke noget nyt fænomen. Man har længe kunnet

Læs mere

Faktaserien Nr. 21. Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2006

Faktaserien Nr. 21. Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2006 Faktaserien Nr. 21 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2006 Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra dette hæfte med tydelig kildehenvisning Udgivet af Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Af Ane Søndergaard Thomsen, Cand.Psych.

Af Ane Søndergaard Thomsen, Cand.Psych. Af Ane Søndergaard Thomsen, Cand.Psych. OCD-foreningen, Herning, d. 17.10.2013 Hvad er OCD for en størrelse? Hvilke symptomer får man typisk? Hvor udbredt er lidelsen og hvem rammes? Hvorfor udvikler nogen

Læs mere

Dagens Program Mandag den 4. april 2016

Dagens Program Mandag den 4. april 2016 Dagens Program Mandag den 4. april 2016 Arbejdsrelaterede Psykosociale belastninger Introduktion til Arbejdsrelaterede psykosociale tilstande Ole Carstensen 9.00-9.15 Tid Eksponering, hvad er der evidens

Læs mere

klik uden for dit slide Vælg et passende layout PSYKISK FØRSTEHJÆLP

klik uden for dit slide Vælg et passende layout PSYKISK FØRSTEHJÆLP PSYKISK FØRSTEHJÆLP PROGRAM Præsentation Hvad er psykisk førstehjælp Dokumentation Handleplanen INDSÆT PRÆSENTATIONSNAVN VIA INSERT>HEADER & FOOTER 28.01.2016 2 PSYKISK FØRSTEHJÆLP HVAD ER PSYKISK FØRSTEHJÆLP?

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Autisme og tilknytning. Psykologfagligt Selskab for Autisme 13. November 2017 Lennart Pedersen

Autisme og tilknytning. Psykologfagligt Selskab for Autisme 13. November 2017 Lennart Pedersen Autisme og tilknytning Psykologfagligt Selskab for Autisme 13. November 2017 Lennart Pedersen Andres bidrag til bogen: Cathriona Cantio: tidlige tegn på autisme Sarah Palar: Tilknytningsforstyrrelser og

Læs mere

C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g

C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 241 Offentligt C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g 1 Kan Ministeren redegøre for, hvilke generelle selvmordsforebyggende tiltag

Læs mere

ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016. Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri

ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016. Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016 Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri Bekiendtgiørelse 1803 Da det er fornummet, at Brændevinsdrik i St. Hans Hospital har forvoldet adskillige

Læs mere

Mænd og deres biologiske og psykiske udvikling

Mænd og deres biologiske og psykiske udvikling Biologi eller fup? Mænd og deres biologiske og psykiske udvikling Svend Aage Madsen Det biologiske og psyken Det Psykologiske og det Biologiske Hjernens størrelse: ca. 23 milliarder nerveceller ca. 19

Læs mere

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl Trine Natasja Sindahl Cand.psych. Børnefaglig konsulent I Børns Vilkår Har arbejder med metodeudvikling på BørneTelefonen siden 2007 Ekstern lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet trine@bornsvilkar.dk

Læs mere

Vidste du, at. Fakta om psykiatrien. I denne pjece kan du finde fakta om. psykiatrien

Vidste du, at. Fakta om psykiatrien. I denne pjece kan du finde fakta om. psykiatrien Vidste du, at Fakta om psykiatrien I denne pjece kan du finde fakta om psykiatrien Sygdomsgrupper i psykiatrien Vidste du, at følgende sygdomsgrupper behandles i børne- og ungdomspsykiatrien? 3% 4% 20%

Læs mere

Når autismen ikke er alene

Når autismen ikke er alene Når autismen ikke er alene Psyk-Info temaaften d. 20. marts 2018 Psykolog Sine Kjeldsen og pædagogisk konsulent Anne Pind, Autismefokus Program Autisme og komorbiditet Angst OCD Psykotiske tilstande Opmærksomhedsforstyrrelser

Læs mere

UNGE I PSYKISK MISTRIVSEL HVAD VED VI - OG HVAD VED VI IKKE? Mai Heide Ottosen, VIVE 18. januar 2019, Christiansborg

UNGE I PSYKISK MISTRIVSEL HVAD VED VI - OG HVAD VED VI IKKE? Mai Heide Ottosen, VIVE 18. januar 2019, Christiansborg UNGE I PSYKISK MISTRIVSEL HVAD VED VI - OG HVAD VED VI IKKE? Mai Heide Ottosen, VIVE 1. januar 201, Christiansborg AGENDA BAGGRUND Stigende politisk opmærksomhed på unges psykiske mistrivsel: Socialområdet

Læs mere

Når autismen ikke er alene

Når autismen ikke er alene Når autismen ikke er alene Psyk-Info temaaften d. 30. oktober 2017 Psykolog Sine Kjeldsen og pædagogisk konsulent Anne Pind, Autismefokus Program Autisme og komorbiditet Angst OCD Psykotiske tilstande

Læs mere

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Med Københavns sundhedspolitik ønsker vi, at københavnerne skal leve med bedre livskvalitet og have lige muligheder for et godt og langt liv. Mange københavnere

Læs mere

LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV

LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV Indhold Indledning... 1 Forståelsen af social arv som begreb... 1 Social arv som nedarvede sociale afvigelser... 2 Arv af relativt uddannelsesniveau eller chanceulighed er en

Læs mere

Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer

Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer - Hvordan hjælper vi som praktiserende læger? Tina Rathje, psykolog Katrine Nordbjærg, enhedsleder Lene Caspersen, klinisk overlæge Center for Rusmiddelbehandling

Læs mere

-et værktøj du kan bruge

-et værktøj du kan bruge Æblet falder ikke langt fra stammen...? Af Mette Hegnhøj Mortensen Ønsket om at ville bryde den negative sociale arv har været en vigtig begrundelse for at indføre pædagogiske læreplaner i danske daginstitutioner.

Læs mere

Psykiatri. Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge

Psykiatri. Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge Psykiatri Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge HVAD ER TRANSKØNNETHED? Det kan være svært at forklare præcist, hvad det vil sige at være eller at føle sig transkønnet, men mange

Læs mere

PSYKIATRI MENNESKE RELATION. Oplæg ved: Jacob Vindbjerg Nissen Cand.psyk.aut.

PSYKIATRI MENNESKE RELATION. Oplæg ved: Jacob Vindbjerg Nissen Cand.psyk.aut. PSYKIATRI MENNESKE RELATION Oplæg ved: Jacob Vindbjerg Nissen Cand.psyk.aut. jn@psykiatrifonden.dk AFTENENS PROGRAM Hvad er psykisk sårbarhed? Hvad er mental sundhed? Hvordan er det at arbejde med psykisk

Læs mere

KAN PSYKOEDUKATION BIDRAGE TIL STØRRE LIVSKVALITET OG BEDRE HELBRED HOS DE PÅRØRENDE?

KAN PSYKOEDUKATION BIDRAGE TIL STØRRE LIVSKVALITET OG BEDRE HELBRED HOS DE PÅRØRENDE? KAN PSYKOEDUKATION BIDRAGE TIL STØRRE LIVSKVALITET OG BEDRE HELBRED HOS DE PÅRØRENDE? Demensdagene den 11.-12. maj 2015 Symposium 12: Husk de pårørende! Gerontopsykolog Anna Aamand, Ældrepsykologisk Klinik,

Læs mere

Helbred og sociale relationer. Medicinsk sociologiske perspektiver

Helbred og sociale relationer. Medicinsk sociologiske perspektiver Helbred og sociale relationer Medicinsk sociologiske perspektiver Danskernes sociale relationer Familie og husstand Store forandringer I 1900 ualmindeligt at bo alene de sidste 30 år dramatiske ændringer

Læs mere

Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund

Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund Frederikssund Kommune adskiller sig demografisk på en række parametre i forhold til Region H, som helhed. I Frederikssund Kommune har vi således en større andel af

Læs mere

FORBRUG KONTRA AFHÆNGIGHED. Mette Kronbæk Ph.d. og sociolog Adjunkt på Institut for Socialt arbejde Metropol

FORBRUG KONTRA AFHÆNGIGHED. Mette Kronbæk Ph.d. og sociolog Adjunkt på Institut for Socialt arbejde Metropol FORBRUG KONTRA AFHÆNGIGHED Mette Kronbæk Ph.d. og sociolog Adjunkt på Institut for Socialt arbejde Metropol PLAN Misbrug og afhængighed Rekreativt og problematisk forbrug af rusmidler. Hvorfor tager unge

Læs mere