Kapitel 9 Skab succesfulde dialoger indholder følgende afsnit

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitel 9 Skab succesfulde dialoger indholder følgende afsnit"

Transkript

1 Vær, hvor du er, flyt dig, når du skal Kapitel 9 Skab succesfulde dialoger indholder følgende afsnit Kommunikationsniveauer Dialogen lukker op, flytter og forbinder Spørgsmål har kraft og magt Den aktivt lyttende samtale Den empatiske samtale Den motiverende samtale Dialog med børn Du får her uddrag fra Kapitel 9 KOMMUNIKATIONSNIVEAUER I enhver samtale kommunikerer vi på forskellige niveauer. Vi bevæger os ud og ind af de forskellige niveauer. Nogle gange med smalltalk, hvor vi taler om noget mere eller mindre intetsigende, andre gange taler vi sammen og bliver rørt, berørt eller ramt på et dybere plan, fordi vi deler noget betydningsfuldt med hinanden I dybere dialoger er den kontakt, du har med din samtalepartner, funderet på et dybere sted end der, hvor ordene kommer fra. Den kontakt kaldes ofte mødet, og du finder det som det nederste punkt i kommunikationsniveautrekanten på næste side. Den åndelige og spirituelle kontakt er i fokus i det møde, vi har med hinanden i vores samtaler, det er her, vi deler det eksistentielle. Det handler om temaer som angst, alvorlig sygdom og død.

2 Det næste lag i kommunikationstrekanten, som du finder på næste side, hand- ler om følelser og de samtaler, hvor vi deler følelser og fortæller, hvad vi føler i forhold til noget bestemt, og vi hører om vores samtalepartners følelser. Jo bedre kontakt du har til dig selv, desto mere ægte bliver dit udtryk. Når du tør mærke dine dybe følelser og udtrykke dem som f.eks. angsten for at blive forladt eller udstødt af fællesskabet, så har du taget et væsentligt skridt mod det, der kaldes din væsenskerne. De tre øverste lag handler om fakta, konkret viden og om at dele tanker og meninger. Vi præsenterer i samtalen hinanden for konkret viden om f.eks. geografi, matematik, konfliktløsning og teorier, og vi fortæller, hvad vi synes, mener, tænker og hører, og vi lytter til, hvad den anden tænker og mener. I det øverste lag i trekanten befinder de samtaler sig, som man kalder recep- tionssnak eller smalltalk. Her taler vi om vejret, sneen, solen, kaffen etc. Når vi tager de vigtige og modige samtaler, mærker vi engagement, glæde og sårbarhed. Vi opdager, at vi har valg og muligheder for at forandre vores liv. Sårbarheden følger med, fordi vi tør indse, at vi ikke er perfekte, og det at træffe andre valg kan indebære, at vi risikerer at fejle. DIALOGEN LUKKER OP, FLYTTER, FORBINDER OG SÅR FRØ I hverdagssproget bruges dialog i flæng om det at have en samtale, men dialog er mere end blot at tale sammen. Vi taler med hinanden på nogle helt særlige præmisser.

3 Når vi har en dialog, taler vi sammen på en særlig måde. Der er bevægelse i sam- talen, og deltagerne søger aktivt at skabe større gensidig forståelse og dybere indsigt. Succesfulde dialoger lukker op, flytter, forbinder og sår frø, og frøene vokser sig store, når de vandes med empati. Nærværende, dybe samtaler opstår i dialoger, de opstår ikke under diskussioner. Dialog er vigtig for, at mennesker kan forstå hinanden. Uden dialog kan vi ikke vide, hvad andre tænker og føler. I dialogen undersøger vi, hvad der giver mening for os selv, og hvad der giver mening for andre og for relationen. Dialog handler om at undersøge, udforske og opdage. Ikke om at forsvare synspunkter og forsøge at overtale og overbevise hinanden, fordi vi vil have ret, så har vi en diskussion. Når vi hviler i os selv, føler os trygge, åbner vi os og forlader diskussionerne til fordel for dialogerne. Dialogen udspiller sig kun, når der er fortrolighed og tillid, når man taler en ad gangen og både følelser, meninger og tanker er velkomne. Når du skaber tillid, skabes der kontakt og mulighed for dialog. Dialogen er ikke en metode til at ændre på andre mennesker. Dialogen er en mulighed for at udforske og afprøve vores mest grundlæggende antagelser. I dialogen er der bevægelse, og vi afsøger nye muligheder sammen. Vi skaber større gensidig forståelse og dybere indsigt mellem os. Vi er opdagelsesrejsende sammen men ved ikke, hvad der sker undervejs i samtalen. Rejsen er målet, og det gælder om at være ægte nysgerrig og åben undervejs. I dialogen må du være klar til at blive modsagt af nogen, der mener noget andet end dig. I dialogen respekterer du dig selv og står ved dine værdier, ligesom du respekter den andens ret til at være anderledes. Når dialogen lykkes, fører den til social udvikling, større ærlighed og forståelse mellem mennesker. Vi har en dyb kontakt og opnår en større forståelse for hinanden. Vi udtrykker vores egen mening, tanker og følelser og lytter til den andens mening, tanker og følelser. Idet vi gør det, skaber vi fælles forståelse af det, vi er enige om, og respekterer det, der skiller os. Vi bliver klogere på den anden og vedkommendes værdier. Vi vurderer og dømmer ikke men kan godt være uenige uden at gå til angreb på hinanden. Dialogens fundament bygger på følgende grundprincipper: Åbenhed Tillid Ærlighed Ligeværdighed. Åbenhed er at være ærlig om, hvad man selv mener, og åben over for at lytte til det, den anden kommer med. Det betyder ikke, at man skal acceptere eller være enig. Men åben og nysgerrig kommunikation skaber tillid. Tillid opstår, når man bliver set hørt og forstået også selvom man har forskel- lige holdninger, som ellers normalt kan skabe mistillid og utryghed. Når der er tillid til stede

4 under samtalen, bliver man tryg, tør sige mere og spørge mere, og det er den tillid, der gør det nemmere at lytte til hinanden og undersøge, hvorfor man er uenige. Man må være ærlig i sin kommunikation, så andre kan få indsigt i det, der ligger bag de holdninger, man har. Man må være autentisk og troværdig for at skabe tillid, for at andre kan forstå og få indsigt i de behov og værdier, der ligge bag de holdninger, man har. Dialogen bygger på en værdi om, at vi er ligeværdige. I dialog deltager alle på lige fod. Når der er asymmetri i relationen, dvs., at den ene part er den anden stærkt overlegen med hensyn til f.eks. magt, position, indflydelse, viden eller anseelse, er det vigtigt at kompensere for denne magt og tage særligt hensyn til den svagere part. I dialogen er man bevidst om, hvad magt og status betyder i en relation og er bevidst om, at alle har en stemme og skal høres. Hvis du gerne vil være bedre til at føre dialoger, må du udvikle og arbejde med din bevidsthed på 3 områder: Værdier Holdninger Adfærd. Du kan genlæse betydningen af værdier og adfærd i del 1. Den holdning, du indtager i et møde og i en samtale, har betydning for, hvor succesfuld en dialog, du får med din samtalepartner. Når du bekender dig til dialogen, indebærer det, at du har vilje til at være åben og undersøgende, også selvom du er dybt uenig med den person, du taler med. Kun hvis du dybest set vil dialogen, kommer det til at virke i praksis. Det er okay at være uenige. Det betyder ikke, at vi ikke holder af hinanden, vi er blot uenige om et bestemt emne. At føre dialog forudsætter, at du tør erkende uenighed, og du tåler modstand og kaos, men du kan stadig se muligheder. I en god dialog tør du vise din sårbarhed og åbne dit hjerte og dermed vise empati. I modsætning til at føre dialog, forsøger vi at overbevise, diskuterer, argumenterer og manipulerer for at få ret. Vi krænker hinanden. Når den ene part krænk- er, så må man stå fast på sine grundværdier og respekt for sine grundlæggende behov for ikke at miste sig selv. Det kræver stor selvindsigt, åbenhed, empati, viden, vilje og mod at skabe suc- cesfulde dialoger med andre, men indre dialoger kan også skabe selvindsigt. Indre dialoger er 'samtaler', du har med dig selv, de foregår inde i dit hoved. Jeg er sikker på, du kender det med at have indre dialoger. Samtaler, hvor du taler for og imod noget, du skal beslutte:

5 Skulle jeg mon skifte arbejde? Det ville måske være godt for Christian at flytte skole? Måske skulle vi prøve at gå i terapi? Du drøfter fordele og ulemper med dig selv, samtidig med at du måske også taler med din bedste veninde eller partner. Den type indre dialoger er gode, fordi de er med til at hjælpe dig til afklaring af dine problemstillinger og fordele og ulemper ved at gøre det ene eller andet. De indre dialoger er endnu bedre, når du samtidig taler med andre om dem og får hjælp til at blive mere afklaret af deres spørgsmål. En anden form for indre dialoger er dem, hvor du dømmer dig selv. Dømmende indre dialoger: Jeg kan heller aldrig finde ud af noget. Jeg er altid så uheldig. Hvorfor sker det altid for mig. Jeg duer heller ikke til noget. De andre er meget bedre end mig. Du bruger din indre dømmende kritiker, og det er nedbrydende. I de år, jeg boede i udlandet, havde jeg meget tid til at tænke. Jeg brugte en døm- mende indre kritiker, og min selvtillid dalede, fordi jeg ikke fik brugt mig selv og mine kompetencer. Jeg blev usikker på mig selv. Da jeg i 2001 valgte at tage en uddannelse til konfliktvejleder på Center for Konfliktløsning, turde jeg i begyndelsen ikke åbne munden af angst for at sige noget, de andre ville synes, var dumt. Jeg troede, de andre var meget klogere end mig. Som uddannelsen skred frem fandt jeg ud af, at også jeg havde noget at byde ind med, og at vi har forskellige kompetencer. Når du er i konflikt med dig selv eller andre, begynder du på de indre dialoger. Så har du ofte overvejende dømmende indre dialoger og ønsker at slippe af med dem, kan du til en begyndelse bruge nogle af de redskaber, jeg har nævnt i bogen, som eksempelvis ACT eller hjælpsomme tanker.

6 Øvelse På en skal fra 1-10 hvor dømmende er dine indre dialoger. 10 meget 1 få. Hvad skal du ændre i din adfærd for at få bedre indre dialoger? Hvad skal du ændre i din samtale for at få bedre ydre dialoger? Hvad vil blive dit første skridt i morgen for at skabe den ændring? Som jeg indledte dette kapitel med, så navigerer du i de dybere lag af en sam- tale, når du har succesfulde dialoger. Du er bevidst om dine spørgsmål og deres virkning, og du er bevidst om at være aktivt lyttende, empatisk og motiverende i dine samtaler. DEN AKTIVT LYTTENDE SAMTALE Samtaler, hvor du er fuldt til stede, er en kunst. Kunsten består i at skabe kon- takt, og kontakt skabes gennem opmærksomhed og ved autentisk nærvær. Man kan kun lære at være en god samtalepartner ved at træne effektivt og få kyndig vejledning og feedback. Lige så vigtigt det er at kunne udtrykke sig, lige så vigtigt er det at kunne lytte. En forudsætning for, at du er en god lytter, er, at du ikke har hovedet fuldt af egne tanker. At du er til stede, opmærksom og observerer det, der foregår. At du koncentrerer dig om at lytte til den anden. Når du lytter ikke kun hører, hvad der bliver sagt, men lytter aktivt, lytter bagved de sagte ord, lytter du også til det, der ikke bliver sagt. Du koncentrer dig og lever dig ind i samtalen og det, den anden fortæller. Du prøver at sætte dig ind i hans verden, hans meninger, holdninger, tanke- og vanemønstre. En god lytter bruger sin intuition og er ægte interesseret i den anden. Den opmærksomme lytter tænker over, om han skal give sin mening til kende, og hvis han skal, så tænker han over, hvornår det vil være passende. Den opmærksom- me lytter hjælper den person, han taler med, til at blive klogere på sit problem, sin følelse eller sin udfordring. På den måde får vedkommende, der har brug for at fortælle om sin situation, lejlighed til at se sig selv i øjnene, og han bestem- mer stort set, hvad der skal tales om. I aktiv lytning bruger du tavshed og pauser bevidst. Her er der mulighed for at reflektere, fordybe sig, tænke og mærke de følelser, der er i spil, i forhold til det man taler om. Når der er skabt god kontakt, og du lytter aktivt og stiller åbne spørgsmål, kommer du dybere ind i dine samtaler. Du lærer mere om dig selv og om andre, når du stiller åbne og opklarende HV-spørgsmål: Hvornår skete det?

7 Hvem var med? Hvor længe stod det på? Hvad betyder det præcis, når du siger...? Hvordan det? Hvad kan du sige mere om det? Hvad føler du? Hvordan vil du beskrive din relation til din chef? Hvis forholdet var bedre mellem dig og dine samarbejdspartnere, hvordan ville I så samarbejde? Du spørger ind til, hvad samtalepartneren mener med de begreber, han bruger, og fungerer som et ekko for din samtalepartner, da du bruger din samtalepartners ord og gentager det, vedkommende har sagt: Mit liv er et kaos lige nu. Du løfter stemmen og siger: Kaos. Fortæl noget mere om, hvad du mener med kaos? Du er opmærksom på samtalepartnerens nonverbale adfærd, på om der er dis- sonans mellem det verbale og det nonverbale. Du siger for eksempel: Du siger, du er glad, men jeg oplever, at du ser trist ud. Du siger, det er godt, men som jeg oplever det, udtrykker du bekymring, når du kigger ned i gulvet. Du siger, du er ked af det, men smiler, hvordan hænger det sammen? Når du lytter aktivt, tilpasser du dit sprog til stemningen. Hvis det er alvorligt, det der bliver fortalt, er du alvorlig. Du viser engagement, når du bruger øjenkontakt, nikker, varierer dit an- sigtsudtryk og smiler ved passende lejligheder for at understrege varme og forståelse. Du bruger passende berøring og håndgestus tilpasset situationen. Du tænker over din fysiske placering, og du taler i et moderat tempo. Aktivlytning er ikke som udgangspunkt rådgivning, og du skal ikke foreslå løsninger. Hvis du giver råd for tidligt i et samtaleforløb, kan det skabe for- virring, fordi

8 modtageren ikke nødvendigvis er afklaret i forhold til sine egne følelser eller klar til at tage imod. For mange kan det være rigtig svært at holde sig tilbage med de 'gode' råd og løsninger. Mine eksempler på mulige spørgsmål og svar i forbindelse med aktiv lytning og den opmærksomme samtale er kun bud og viser eksempler på samtaleteknik- ker. Samtaler er ikke teknik. Ægte samtaler sker i kontaktens øjeblik, og der findes ikke facitlister. Entydige svar kan ikke angives i samtaler med menne- sker. De opstår i situationen. Vi kan naturligvis ikke altid og i alle samtaler være 100 procent nærværende på vores samtalepartner, men vi skal stræbe efter at være opmærksomme i de svære samtaler, når noget vigtigt bliver bragt på banen. Har du ikke tid til at være opmærksom, hvis et menneske bringer noget op, som ser ud til at være betydningsfuldt og svært for hende, så sig: Jeg kan høre, det er vigtigt for dig at tale om. Jeg har kun 10 min. lige nu. Hvis du gerne vil tale mere om det, så lad os finde et tidspunkt, hvor jeg kan være ordentlig opmærksom og lytte efter, lige nu skal jeg hente Søren i børnehaven, og jeg kan mærke, at mine tanker er der. Derefter skal du huske hurtigt at finde et tidspunkt, hvor det er muligt. På den måde respekterer du både den anden og dig selv. DIALOG MED BØRN Forældres viden om de gode samtaler og evner til at samtale med deres børn får betydning for børns selvfølelse og selvtillid. Den måde du taler med dine børn har indflydelse på, hvordan dine børn har det og udvikler sig. Børn har brug for at føle sig værdifulde for at kunne udvikle sig til sunde livs- modige voksne. De har brug for at blive set, hørt og forstået, og de har brug for at lege og lære for at have det godt og klare sig godt. Derfor skal børn også inddrages og have gode dialoger med voksne. Dialoger giver børn en stemme og mulighed for at være med til at bestemme, for børn har brug for selvbestemmelse og medbestemmelse. Hvor meget de skal være medbestemmende, og hvor meget du kan tale med dine børn og føre dialog med dem, afhænger af deres udviklingstrin og alder. 0-3 årige skal ikke inddrages i lange dialoger om, hvad familien skal have til aftensmad, og de har ikke brug for mange lange forklaringer, det er små børns hjerner slet ikke klar til. Hvis du allerede har besluttet noget, så læg ikke op til dialog, men giv en an- visende besked til dit barn, læg ikke op til valg eller mulighed for at kunne be- stemme for derefter at beslutte selv. Det er mangel på respekt over for barnet, som så ikke oplever sig set, hørt og forstået.

9 Når du læser en billedbog sammen med børn, kan dialogen bruges som ramme til bevidst at give børn mulighed for: at udforske at blive inddraget at svare på spørgsmål at fortælle selv at lære nye ord at udvikle deres samtaleevner og sprog at lære at lytte til andre at skiftes til at tage tur. Når dialogen føres på en bestemt måde og med et bestemt formål og ramme, kaldes det dialogisk læsning. Dialogisk læsning er udviklet af den amerikanske forsker G.J. Whitehurst. Forskning har vist, at børn under dialogisk læsning: får mulighed for at leve sig ind i en historie får mulighed for at tale, og dermed støtter oplæsning af billedbøger børnenes sproglige udvikling styrker deres koncentrationsevne får en god, fælles og nærværende oplevelse udvikler børns ordforråd udvikler deres evne til at tale i komplekse sætninger gør dem bogvante og dermed vant til bøgers sprog giver dem indsigt gør dem nysgerrige over for skriftsproget gør det nemmere at indgå i fællesskabet, da historierne giver ideer til rollespil og lege. Og hvad der er mere vigtigt, børnene bliver bedre til at tale sammen til at kommunikere. Det er i sidste ende afgørende for at kunne blive et aktivt og anerkendt medlem af børnegruppen og have det godt og klare sig godt. Det hjælper dem til bedre at kunne komme i dialog med andre børn og lege og være sammen om hverdagslivets aktiviteter. Kort sagt det hjælper børnene med at blive inkluderede i det sociale fællesskab. Når dialogen er vigtig, er det fordi, ord bliver til produktivt sprog, når de an- vendes i samtaler i mange forskellige kontekster. Når børn bruger nye ord i en samtale, bliver de efterhånden en del af det aktive ordforråd. Når du målrettet bruger dialogisk læsning, understøtter du og øger børns ekspressive og receptive ordforråd. Du inviterer dine børn til at være aktive medfortællere. Ved at engagere børn sprogligt under læsning bliver barnet udfordret intellek- tuelt, hvilket resulterer i bedre sprogfærdigheder, samtidig med at metoden stimulerer barnets abstrakte tænkning, lydlig opmærksomhed og fortællerevne. Lydlig opmærksomhed har især betydning for de tidlige læse- og skrivefær- digheder, fordi evnen til at skelne sproglyde fra hinanden er afgørende for at lære at læse senere.

10 Det er oplagt at bruge illustrationer i bøger og dialogkort med billeder til at forklare og lære nye ord. Gennem spørgsmål og med feedback skal du, når du læser højt for dit barn, opmuntre dem til at bruge sproget. Din oplæsning og opfordring til dialog skal tilpasses dit barns sproglige udvikling, og du skal samtidig forsøge at udfordre barnet sprogligt til det næste udviklingstrin. Udviklingsteorier beskrevet af Vygotsky, kan du læse mere om på min 'Tal med børn' hjemmeside. I processen støtter du dit barn i at forstå historien, handlingerne, billederne og ordene, og du giver dit barn muligheder og ideer til at fortælle om sin oplevelse og forståelse af handlingen. Nogle børn kan have vanskeligheder ved at udtrykke sig, fordi de har brug for længere tid til at formulere sig eller til at få mod til at sige noget. Det vigtigste er derfor, når du stiller spørgsmål i forbindelse med dialogisk læsning, at du giver dig god tid til at vente på barnets svar. Det er nemmere at få børn til at udtrykke sig, hvis de er optaget af noget. Det øger mængden af talesprog, hvis børn kan udtrykke sig om noget, som inter- esserer dem. Derfor skal du lade den dialog, der udfolder sig ud fra læsningen af en bog/dialogkort, følge de spor, som dit barn selv fører samtalen ind på. I min virksomhed træner jeg forældre til at være gode ledere for deres børn og bruge dialogen, når børnene er klar til det i ca. 3 års alderen. Til det har jeg udviklet forskellige dialogkort og e-bøger, der kan inspirere og skabe forståelse for, hvorfor gode samtaler er vigtige. Du finder mine forskellige dialogkort og e-bøger på webshoppen på og Du kan læse om min bog: Vær, hvor du er, flyt dig når du skal på

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning Slide 1 Paradigmer i konfliktløsning Kilde: Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet Slide 2 Grundantagelser En forståelse for konflikter som et livsvilkår En tillid til at parterne bedst selv ved, hvad

Læs mere

Dialogisk læsning. Dialogisk læsning - Sprogpakken.dk

Dialogisk læsning. Dialogisk læsning - Sprogpakken.dk Dialogisk læsning I modsætning til den traditionelle højtlæsning, hvor den voksne læser og barnet lytter, kræver dialogisk læsning, at den voksne læser på en måde, der skaber mere sproglig inter aktion

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Egedal kommunale Dagpleje Ro til nærvær - Tid til udvikling Revideret jan 2016 SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Målgruppe: I dagplejen har vi børn fra 0-2,11 år Når de små børn starter i dagplejen, er deres

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Indholdsfortegnelse Forord Forord 3 1. Samspil 4 2. Kommunikation 6 3. Opmærksomhed 8 4. Sprogforståelse 10 5. Sproglig bevidsthed 12 6. Udtale 14 7. Ordudvikling

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Bliv verdens bedste kommunikator

Bliv verdens bedste kommunikator Bliv verdens bedste kommunikator Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg

Læs mere

Sprogarbejde i hele institutionen:

Sprogarbejde i hele institutionen: Sprogarbejde i hele institutionen: Sprog har stor betydning i vores pædagogiske arbejde på Fritidsinstitutionen ved Dyvekeskolen. Sprogarbejde er en del af den faglige bevidsthed i alt, hvad vi gør, da

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Konflikthåndtering EnviNa 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Hvem er jeg? Udgivet 5 fagbøger og et spil Uddannet cand.mag i psykologi og kultur- og sprogmødestudier, projektleder,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

PROJEKTLEDERSKAB MED KRAFTFULD KOMMUNIKATION. Lene Fischermann IDA 2/

PROJEKTLEDERSKAB MED KRAFTFULD KOMMUNIKATION. Lene Fischermann IDA 2/ PROJEKTLEDERSKAB MED KRAFTFULD KOMMUNIKATION Lene Fischermann IDA 2/10-2018 Om Lene Fischermann Ø https://tuning8people.dk Ø lene@tuning8people.dk Ø Mobil 60802293 Ø Lene Fischermann er teamcoach, coach,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

FRI FOR MOBBERI. MOD (Børneord for mod er modig) Ved mod forstår vi: Turde sige fra og stop. Byde sig til. Stå ved det man føler

FRI FOR MOBBERI. MOD (Børneord for mod er modig) Ved mod forstår vi: Turde sige fra og stop. Byde sig til. Stå ved det man føler FRI FOR MOBBERI I børnehuset Skovdalen har vi fokus på børns samspil og fællesskab. Mary Fonden og Red Barnet har udviklet et antimobbe program. Programmet bygger på at mobning blandt børn er de voksnes

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Børnehus: Spiloppen Dato: 9. oktober 2013 Gruppe: Ali, Mohammed, Hamid, Axel og Ymer Periode: oktober november 2013 Pædagog: Christina Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Status - læringsforudsætninger

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Coaching og beskrivende kommentarer

Coaching og beskrivende kommentarer Coaching og beskrivende kommentarer Forældre vil gerne hjælpe deres børn på vej i den rigtige retning, og et redskab der egner sig godt til dette er coaching. Man coacher ved at bruge beskrivende kommentarer,

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Tal med dit barn 3-6 år - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Dit barns sprog Dit barns sproglige udvikling starter før fødslen og udvikles livet igennem. Når du bevidst bruger sproget i

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO.

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Arbejdsgrundlaget består af fem afsnit: Indledning, Leg og venskaber, Indflydelse, rammer og regler, Medarbejdernes betydning/rolle og Forældresamarbejde

Læs mere

Børneuniversets læreplan:

Børneuniversets læreplan: Børneuniversets læreplan: Vi bruger dagligt lærerplanerne i vores pædagogiske arbejde. Fremtidens Dagtilbud (se afsnittet om dette i virksomhedsplanen) er Børneuniverset tilknyttet indtil 2016, som tager

Læs mere

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog'

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog' Empatisk kommunikation 'Girafsprog' En vej til åben & ærlig dialog Materialet er udarbejdet af Erhverspykologisk Rådgiver og konflikthåndteringsekspert Sebastian Nybo fra SEB Gruppen A/S, skrevet på baggrund

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

I VUGGESTUEN BØRNEREDEN

I VUGGESTUEN BØRNEREDEN I VUGGESTUEN BØRNEREDEN Sprog er forudsætningen for at udtrykke sig og kommunikere med andre, og der findes mange forskellige sprog, som alle spiller en rolle i børns udviklingsproces, og som skal have

Læs mere

Det brændende spørgsmål

Det brændende spørgsmål Det brændende spørgsmål Hvordan har vi trænet personalet på Kolding Sygehus, P3 i en dyb, rummelig og nærværende kommunikation med patienter, pårørende og kollegaer? Med det formål, at patienten, de pårørende

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Marte Meo metodens principper. At positiv bekræfte initiativ. At sætte ord på egne og andres initiativer. at skabe en følelsesmæssig god atmosfære

Marte Meo metodens principper. At positiv bekræfte initiativ. At sætte ord på egne og andres initiativer. at skabe en følelsesmæssig god atmosfære Marte Meo metodens principper At følge initiativ At positiv bekræfte initiativ At sætte ord på egne og andres initiativer Turtagning Positiv ledelse at skabe en følelsesmæssig god atmosfære at følge, bekræfte

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne på andre voksne, væk fra deres eget hjem og forældrene. Børnehaven er

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen KURSETS FORMÅL er at styrke dig i at bruge dig selv bedst muligt, når du kommunikerer på din arbejdsplads. Med nærvær og effektivitet. Du arbejder med din

Læs mere

Bløde Mål. Skovvejens Skole. Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling

Bløde Mål. Skovvejens Skole. Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling Bløde Mål Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling Skovvejens Skole 2016 Ansvar Empati Samarbejdsevne Selvkontrol Fantasi & Udfoldelse Inkluderende & Sociale 2 FORORD I forældre kender

Læs mere

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning

Vennemødet. Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege. Vennemøder forebygger mobning Pædagogen skal omarbejde konkurrencelege til samarbejdslege Vennemødet Et vennemøde i børnehaven eller vuggestuen er et lille møde, hvor børnegruppen er samlet på en måde, så alle kan se hinanden, og hvor

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem.

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem. 12 Husk! Giv barnet tid og lyt, lyt, lyt. Har du ikke tid, så vær ærlig og sig det, i stedet for at være fraværende og lytte med et halvt øre. Juni 2012 Hold pauser, så barnet kan svare. At give sprog

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Juvelernes evaluering af fokuspunktet : Inklusion med fokus på venskaber

Juvelernes evaluering af fokuspunktet : Inklusion med fokus på venskaber Juvelernes evaluering af fokuspunktet 2014-2015: Inklusion med fokus på venskaber Bent Madsen, som er chefkonsulent for Centret for inklusion, nævner, at inklusion er en menneskeret. Spørgsmålet for os

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

LYT OG SPØRG... SKRIV NED... OG REFLEKTER

LYT OG SPØRG... SKRIV NED... OG REFLEKTER MOBNINGeller når børn siger MOBNING, skal vi være nysgerrige! PRANK DRILLERI LYT OG SPØRG... SKRIV NED... OG REFLEKTER NÅR VI TALER OM MOBNING, SKAL VI TÆNKE OS OM, FOR DET ER SVÆRT AT FINDE ET ORD, DER

Læs mere

Vane 1: Kend dig selv

Vane 1: Kend dig selv 1 Vane 1: Kend dig selv 2 Selvindsigt er nøglen til kommunikativ kompetence 4 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG Grundsynspunkter i pædagogikken: Vi fokuserer på ressourcer og styrker i mennesket, hvilket giver kompetence udvikling for barnet. Vi styrker det enkelte barns selvfølelse, og dermed

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Førskolegruppens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Førskolegruppen Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter Vuggestuen At føle at egne personlige grænser respekteres At styrke sit selvværd. At udvikle /videreudvikle kompetencer At lære at bede om hjælp. At lege alene. Vi er anerkendende i vores relationer til

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Den svære samtale - ér svær

Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm 18. november 2017 www.diakoni.dk cohj@filadelfia.dk Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm, Filadelfia Uddannelse cohj@filadelfia.dk Den svære samtale ér svær Nogle gange er samtalen svær,

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

Skoleparathed. Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade København S Tlf

Skoleparathed. Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade København S Tlf Skoleparathed Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf. 32 57 17 06 www.den-flyvende-kuffert.dk SKOLEMODENHED- SKOLEPARATHED Hvad skal et 5-6 årigt barn kunne?

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne.

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. Inklusion Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion kan meget kort defineres som: Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. For SFOèrne i Hvidovre betyder

Læs mere

K V A L I T E T S P O L I T I K

K V A L I T E T S P O L I T I K POLITIK K V A L I T E T S P O L I T I K Vi arbejder med kvalitet i pleje og omsorg på flere niveauer. - Beboer perspektiv - Personaleudvikling og undervisning Louise Mariehjemmet arbejder med mennesket

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen!

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Susanne Christensen, pædagog og pædagogisk leder Børnenes Kontors Daginstitution Fra en dag i førskolegruppen, september 2016: Børnene sidder på deres

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup Generel pædagogisk læreplan Slangerup Indholdsfortegnelse Indhold Personlige kompetencer... 3 Sociale kompetencer... 3 Sproglige kompetencer.... 4 Krop og bevægelse... 4 Kultur og kulturelle udtryksformer....

Læs mere

Den svære samtale - ØVELSER

Den svære samtale - ØVELSER Den svære samtale - ØVELSER Det bliver aldrig sværere i virkeligheden end det bliver lige her i dette rum i dag! 07.05.2012 Side 1 Camilla Høholt Smith Seniorkonsulent Socialrådgiver Diplom i projektledelse

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere