SÅDAN OPBYGGER DU EN PRIORITERINGSKULTUR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SÅDAN OPBYGGER DU EN PRIORITERINGSKULTUR"

Transkript

1 OPBYG EN PRIORITERINGSKULTUR Side1 1 SÅDAN OPBYGGER DU EN PRIORITERINGSKULTUR Det er muligt at reducere antallet af mennesker der bliver ramt af stress, som følge af at de arbejder mere end, der er godt for den enkelte. Men det kræver, at vi gør noget nyt. Min løsning som kan skabe overskud og knække stresskurven hedder: Prioritering. Mit budskab: Det er ikke alene ledernes ansvar at reducere stress, ligesom det ikke alene er medarbejdernes ansvar at undgå at blive stressede. Vi kan kun knække stresskurven, hvis ledere og medarbejdere samarbejder om at reducere stress, og hjælper hinanden med at skabe mere overskud. Hvis dette samarbejde skal lykkedes, må lederne påtage sig det fulde ansvar for, at arbejdsopgaver bliver prioriteret, og medarbejderne må påtage sig det fulde ansvar, hvis de føler sig stressede. Læsetid: 8 minutter

2 OPBYG EN PRIORITERINGSKULTUR Side1 2 Stress er et stort problem, og det bliver værre endnu Stress er et stigende problem danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress. 20% af dem der bliver syg af stress, risikerer at miste jobbet danskere dør hvert år af psykisk arbejdsbelastning bl.a. forårsaget af stress (kilde: stressforeningen.dk). På trods af mange års indsats imod stress, stiger antallet af stressramte fortsat. WHO forudser, at stress og depression vil blive en af de største sygdomsfaktorer i år Vi må se i øjnene, at de tiltag, der hidtil har været arbejdet med, ikke har været tilstrækkelige til at knække stresskurven. Vi må derfor gøre noget nyt. Et centralt budskab fra mig i denne artikel er, at det ikke alene er ledernes ansvar at reducere stress, ligesom det ikke alene er medarbejdernes ansvar at undgå at blive stressede. Jeg tror, at vi kun kan knække stresskurven, hvis ledere og medarbejdere samarbejder om at reducere stress og hjælper hinanden med at skabe mere overskud. Denne artikel indeholder mit konkrete bud på, hvordan dette samarbejde skabes, samt hvordan ansvaret fordeles mellem ledelse og medarbejdere. Der er mange forhold, der kan give den enkelte en følelse af stress. I denne artikel forholder jeg mig udelukkende til den stress, som kan følge, når man arbejder mere, end der er godt for den enkelte. Min løsning der kan reducere stress og skabe mere overskud er: Prioritering. Sådan prioriterer du Prioritering why and how? Formålet med at prioritere er at skabe sammenhæng mellem mål, arbejdsopgaver og ressourcer. Prioritering sikrer den mest effektive anvendelse af de ressourcer, der er til rådighed. Vi prioriterer, når vi rangordner arbejdsopgaver ud fra en vurdering af, hvad der er vigtigst og meningsfuldt. Vi er færdige med at prioritere, når vi har en liste foran os med opgaver, der er sat deadline på, og de personer, som skal udføre opgaverne, har tilkendegivet, at de har tilstrækkelig tid til at udføre opgaverne inden deadline. Ovenstående kan kun gennemføres, hvis ledere og medarbejdere samarbejder. I det nedenstående gennemgår jeg hhv. ledelsens og medarbejdernes ansvar for, at dette samarbejde skabes. Ledere er også medarbejdere Vær opmærksom på, at man som leder både kan optræde i rollen som leder og i rollen som medarbejder (når lederen taler med sin chef). Lederens ansvar At arbejdsopgaver bliver prioriteret i en organisation, er i sidste ende ledelsens ansvar.

3 OPBYG EN PRIORITERINGSKULTUR Side1 3 Ledere skal have kompetencerne til at prioritere. Har de ikke det, skal de uddannes. NU! Jeg tror på, at medarbejdere og ledere med overskud, der arbejder i prioriteret rækkefølge, skaber de bedste resultater. En medarbejder skal til enhver tid kunne banke på sin leders dør og sige Jeg kan ikke nå at løse de opgaver, som lige nu ligger på mit bord. Vil du fortælle mig hvilke opgaver, jeg skal bruge min tid på, og hvilke opgaver jeg skal lægge til side?. I denne situation er det lederens ansvar at træffe beslutning om, hvordan medarbejderens opgaver prioriteres. Kan beslutningen ske i dialog med medarbejderen, tror jeg, at mange medarbejdere vil være glade. Som leder er du er først færdig med opgaven, når medarbejderen svarer ja, når du stiller spørgsmålet: Har du tilstrækkelig tid til at løse de opgaver, der er prioriteret?. Er du leder, så stil dig selv spørgsmålet: Har jeg kompetencerne til at påtage mig ovenstående ansvar? Hvis ikke, så tilmeld dig et kursus, hvor du lærer at prioritere. Nu! Ledere kan kun gøre noget ved det, de ved Ledere er ikke tankelæsere Vi ledere må se i øjnene, at vores medarbejdere ikke altid banker på vores dør, når de har behov for at få deres opgaver prioriteret. Vi må acceptere, at der er medarbejdere, som ikke er bevidst om, at de er stressede, og medarbejdere som har svært ved at erkende overfor sig selv, at de arbejder mere, end der er godt for dem. Så hvordan kan vi ledere hjælpe disse medarbejdere, når vi nu ikke er tankelæsere? Min anbefaling er at være opmærksom på, om dine medarbejdere overholder deres aftaler. Nogle gange kan manglende overholdelse af aftaler være et symptom på, at medarbejderen har for meget om ørerne. Sker det, så spørg medarbejderen hvad årsagen er til, at vedkommende ikke har overholdt aftalen, og om hvordan deres opgaver og overskud passer sammen. Ta ansvar hvis du føler dig stresset. Ellers risikerer du at blive et offer Medarbejderens ansvar Det er aldrig andres ansvar, hvis du føler dig stresset. Det er dit eget. At du har, eller udvikler denne holdning, har afgørende betydning for den livskvalitet, du vil kunne opleve. Du er den eneste, der ved, om du arbejder mere, end hvad der er godt for dig. Ingen andre ved, at du er stresset, før du fortæller dem det. Hvis du arbejder, mere end hvad der er godt for dig, så skal du sige det til din leder, for han er ikke tankelæser. Bank på din leders dør og sig: Jeg kan ikke nå at løse alle de opgaver, som lige nu ligger på mit bord. Vil du fortælle mig, hvilke opgaver jeg skal bruge min tid på, og hvilke opgaver jeg skal lægge til side?. Forlad først kontoret når din leder har prioriteret dine arbejdsopgaver, og at du føler, at du har tilstrækkelig tid til at udføre de opgaver, som er prioriteret.

4 OPBYG EN PRIORITERINGSKULTUR Side1 4 En forudsætning for at du kan tage kontakt til din leder er, at du er bevidst om og har erkendt, at du arbejder mere, end hvad der er godt for dig. Lyt til din krop og lær følelsen stress at kende, så skal din krop og dine følelser nok fortælle dig, hvornår det er tid at tage fat i din leder. Vi skal kende vores forhindringer, før vi kan gøre noget ved dem De 6, ofte ubevidste, forhindringer for at prioritere Ingen går ned med stress bevidst og med vilje. Når det alligevel sker, må vi lede efter de ubevidste årsager, hvis vi vil forstå, hvorfor vi arbejder mere, end hvad der er godt for os. Min erfaring er, at de ubevidste årsager handler om følelser. Hermed en oversigt over de 6 oftest ubevidste årsager jeg afdækker, når jeg taler med folk, der er stressede og mit bud på, hvordan du kan håndtere dem: Husk at lytte til dig selv 1) Ledere er også medarbejdere Jeg kender, rigtig mange ledere, der går igennem ild og vand for at gøre det bedst mulige for deres medarbejdere og deres virksomhed. De har så meget opmærksomhed på andre, at de glemmer dem selv. Disse ledere er i risikozonen for at komme til at arbejde mere, end hvad der er godt for dem. I stedet for at være rollemodel for, hvordan man prioriterer, kommer de til at sende det modsatte signal til deres medarbejdere. Er du leder, og er du en af dem, der er bedre til at lytte til andre end til dig selv, så følg min ovenstående anbefaling til hvad man som medarbejder har ansvar for at gøre, hvis man arbejder mere, end hvad der er godt for en. Det er ikke farligt at sige nej, men det kan det blive, hvis du ikke gør det Uden overblik er det svært at prioritere 2) Har ikke lært at sige Nej Det kan måske lyde mærkeligt, men der er rent faktisk en del mennesker, der ikke har lært at sige nej. Eller det er mere præcist at sige, at deres følelser ikke ved, at det er muligt at sige nej. Der kan være mange forklaringer på, hvorfor det er sådan. Er du en af dem, som har svært ved at sige nej, så kender du sikkert til at arbejde for meget. I disse situationer er der brug for en voksen, der ved, at det er nødvendigt at sige nej, hvis vi ikke skal arbejde os ihjel. 3) Først overblik så prioritering Har du mistet overblikket, er det meget svært at prioritere. I en hektisk hverdag med mange aktiviteter og mange mails, er det let at miste overblikket. Har du mistet overblikket, så spørg dig selv: Hvad har jeg ikke overblik over? Skriv svaret ned på papir og bliv ved til du har genetableret dit overblik. Jo bedre du bliver til at fastholde dit overblik i en hektisk hverdag, jo nemmere vil det være for dig at prioritere. Mangler du medarbejdere, er det vigtigt at prioritere 4) For få medarbejdere En årsag til at medarbejdere må arbejde mere, end hvad godt er, er at der er for få medarbejdere. Ansættelse af de nødvendige ressourcer er ledelsens ansvar. Som leder kan man godt i en kort periode indgå aftale med medarbejderne om at give den en ekstra skalle.

5 OPBYG EN PRIORITERINGSKULTUR Side1 5 Men lad nu vær med at drive rovdrift på dine medarbejdere og få i stedet ansat de medarbejdere, der er brug for! Find modet til at sænke din prognose, hvis du mangler ressourcer 5) Urealistiske mål Hvis de mål du arbejder efter er urealistiske, kan du arbejde fra nu til dommedag, og du vil aldrig nå dem. Mål er realistiske, når du ved, hvilke opgaver der skal gennemføres for at nå målene, og at du har tilstrækkelige ressourcer til at gennemføre opgaverne. Hvis I arbejder i prioriteret rækkefølge, og bruger de ressourcer der er til rådighed fuldt ud, og det stadig ikke er sandsynligt at nå jeres mål, må du sænke dine mål/prognoser til et realistisk niveau. Gør du ikke det, risikerer du at slide dig selv og dine medarbejdere op. Det er ledelsens ansvar, at der er sammenhæng mellem mål, opgaver og ressourcer. Sig det højt hvis du er stresset. Hvad er det værste, der kan ske? Stil dine medarbejdere 3 spørgsmål og du er i gang 6) Manglende kommunikation En væsentlig årsag til at der arbejdes mere, end hvad godt er skyldes manglende kommunikation mellem medarbejdere og ledere. Min erfaring er, at der er ligeså mange forskellige årsager til, hvorfor det er svært at sige, jeg arbejder mere, end hvad der er godt for mig, som der er mennesker. Men uanset hvad der gør det svært for dig at sige det, så brug din vilje til at gøre det alligevel. Ingen ved hvordan du har det, før du siger det højt. Sådan kommer du i gang Det er min anbefaling, at ledelsen efterspørger åbenhed om den enkeltes ressourcesituation. Det kan gøres ved, at ledelsen systematisk stiller følgende spørgsmål til medarbejderne: Hvad er dit personlige overskud? (vurderet grøn, gul eller rød) Hvor godt er dit overblik? (vurderet grøn, gul eller rød) Har du tilstrækkelig tid til at passe dit arbejde? (vurderet grøn, gul eller rød) Svarer medarbejderne gul eller rød, skal leder og medarbejder i gang med at prioritere. Hvad kan motivere dig til at være åben om din ressourcesituation? Hvem tror du skaber de bedste resultater? Lad os knække stresskurven Jeg har med denne artikel givet dig en konkret opskrift på, hvordan du opbygger en prioriteringskultur i din virksomhed. Jeg tror på, at de virksomheder, der vil klare sig bedst i fremtiden, er de virksomheder, der har ledere, der påtager sig ansvaret for at prioritere. Jeg tror på, at medarbejdere og ledere med overskud, der arbejder i prioriteret rækkefølge, skaber de bedste resultater. I get you busy living.

INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV?

INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV? INDFLYDELSE Side1 1 LÆSETID: 6 MINUTTER INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV? Dit liv følger lige nu nogle spor, du ikke selv har lagt. Du tror, at det er dig der bestemmer, hvordan dit liv skal udvikle

Læs mere

LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI

LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI Side1 1 LÆSETID: 10 MINUTTER LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI 70% af alle planer bliver aldrig implementeret. At knække implementeringskurven er en udfordring ingen synes

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

STRESSCOACHING. Hvem tager sig af jeres stressramte?

STRESSCOACHING. Hvem tager sig af jeres stressramte? STRESSCOACHING Hvem tager sig af jeres stressramte? Stress Stress har for alvor sneget sig ind på de danske arbejdspladser. Stressramte medarbejdere er derfor noget, som en hel del virksomheder oplever.

Læs mere

FRA MODARBEJDE TIL SAMARBEJDE

FRA MODARBEJDE TIL SAMARBEJDE FRA MODARBEJDE TIL SAMARBEJDE Side1 1 FRA MODARBEJDE TIL SAMARBEJDE Denne artikel er til projektlederen der er træt af, at ofre sin arbejdsglæde, fordi andre ikke samarbejder. Til projektlederen der vil

Læs mere

FORHANDLINGSTEKNIK. En nemmere hverdag

FORHANDLINGSTEKNIK. En nemmere hverdag FORHANDLINGSTEKNIK En nemmere hverdag 1 DAGENS PROGRAM EN NEMMERE HVERDAG En mand der forstår mig bedre Børn der hører efter 1. gang En vægt der automatisk fjerner 100 g. hver dag En chef der er bedre

Læs mere

WORKSHOP 1 SÅDAN SKABER VI ET ENESTÅENDE ARBEJDSMILJØ OG KNÆKKER STRESSKURVEN PÅ VEJEN

WORKSHOP 1 SÅDAN SKABER VI ET ENESTÅENDE ARBEJDSMILJØ OG KNÆKKER STRESSKURVEN PÅ VEJEN WORKSHOP 1 SÅDAN SKABER VI ET ENESTÅENDE ARBEJDSMILJØ OG KNÆKKER STRESSKURVEN PÅ VEJEN V/ MIKKEL HAVELUND, COO, ADVICE SLIDE / Sådan skaber vi bæredygtig performance i Advice 3 Du kender os måske fra adfærdskampagner,

Læs mere

Fagkongres for ledende sygeplejersker Torsdag den 19. april 2012. Copyright Tina Hein

Fagkongres for ledende sygeplejersker Torsdag den 19. april 2012. Copyright Tina Hein Fagkongres for ledende sygeplejersker Torsdag den 19. april 2012 Copyright Tina Hein Velkommen til Leder med hjerne og hjerte en workshop om personligt lederskab og energiforvaltning Præsentation at workshop

Læs mere

Stresscoaching. Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress. Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering

Stresscoaching. Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress. Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering Stresscoaching Forebyg Stress Stress Coaching Team Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering Mange tror, at stress

Læs mere

Stress. Mod, vilje og troen på at det nytter hvis du tør handle! CoachOne - et skridt i den rigtige retning...

Stress. Mod, vilje og troen på at det nytter hvis du tør handle! CoachOne - et skridt i den rigtige retning... Stress Mod, vilje og troen på at det nytter hvis du tør handle! Formål. At man får en viden omkring stress og stresshåndtering At man får nogle redskaber til håndtering af stress At man bliver opmærksom

Læs mere

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition Trivselspolitik Indledning Vores hverdag byder på høje krav, komplekse opgaver og løbende forandringer, som kan påvirke vores velbefindende, trivsel og helbred. Det er Silkeborg Kommunes klare mål, at

Læs mere

Stress og Coaching. I følge WHO vil stress og depression blive en af de største sygdomsfaktorer i år 2020.

Stress og Coaching. I følge WHO vil stress og depression blive en af de største sygdomsfaktorer i år 2020. Stress og Coaching Stress og coaching I følge WHO vil stress og depression blive en af de største sygdomsfaktorer i år 2020. Ca. 200.000 mennesker på det danske arbejdsmarked har psykiske problemer og

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Neurologisk Afdeling Regionshospitalet Holstebro Regionshospitalet Lemvig

Neurologisk Afdeling Regionshospitalet Holstebro Regionshospitalet Lemvig VI TAGER HÅND OM HINANDEN Hospitalsenheden Vest Britta Mørk Neurologisk Afdeling Regionshospitalet Holstebro Regionshospitalet Lemvig 1 Formålet med denne trivsels- og stressfolder til alle medarbejdere

Læs mere

Tilbage på arbejde efter stresssygemelding

Tilbage på arbejde efter stresssygemelding Tilbage på arbejde efter stresssygemelding Er din kollega eller en af dine ansatte sygemeldt med arbejdsrelateret stress? Vil du være bedre rustet til at hjælpe vedkommende tilbage på job, til gavn for

Læs mere

WORKSHOP. SKAB BALANCE i dit liv MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG. Side 1

WORKSHOP. SKAB BALANCE i dit liv MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG. Side 1 WORKSHOP SKAB BALANCE i dit liv MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG Side 1 Skab balance i dit liv med pilates Jeg ser rigtig mange mennesker, som lever med evig stress. De har vænnet sig til det. De

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Tilbage til arbejdet aktiviteter ved stresssygemeldinger. Ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik

Tilbage til arbejdet aktiviteter ved stresssygemeldinger. Ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik Tilbage til arbejdet aktiviteter ved stresssygemeldinger Ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik Kortvarig stress En hensigtsmæssig og naturlig reaktion Reaktionen gør os opmærksom på, hvad

Læs mere

3. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 257

3. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 257 3. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 257 STRESS Kend symptomerne og styr din stress HVAD ER STRESS? Vi bliver stressede, når vi bliver stillet over for større krav, end vi kan

Læs mere

Sådan finder du vejen til dit nye job

Sådan finder du vejen til dit nye job Sådan finder du vejen til dit nye job Mange mennesker går på arbejde dag ud og dag ind uden at have hjertet med sig, men fordi at de siger til sig selv at de skal tjene pengene til at betale regningerne

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 Mig og mine vaner fakta Sund kost er vigtig for vores velbefindende og generelle

Læs mere

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin P A R K V Æ N G E T Der sker noget særligt, når mennesker sætter sig sammen og begynder at tale med hinanden. Dét der før var andres påstande, bliver til nye måder at forstå og erkende hverdagen på. I

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Dansk Vand Konference 2010 Stress og stresshåndtering

Dansk Vand Konference 2010 Stress og stresshåndtering Dansk Vand Konference 2010 Stress og stresshåndtering Rikke Hosbond Trillingsgaard Organisationspsykolog, seniorkonsulent ALECTIA A/S Telefon: 30 10 96 79 Mail: Riho@alectia.com Stress i tal 430.000 danskere

Læs mere

4D-profilen - teamudviklingsværktøj

4D-profilen - teamudviklingsværktøj SIDE 1 4D-profilen - teamudviklingsværktøj 4D-profilen er et teamudviklingsværktøj til optimering af samarbejdet i et team eller en projektgruppe. I udviklingsværktøjet bliver teamets tilstand vurderet

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

WEBINAR 5 TRIN I PILATES, der styrker dit helbred

WEBINAR 5 TRIN I PILATES, der styrker dit helbred WEBINAR 5 TRIN I PILATES, der styrker dit helbred ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG Side 1 Mange accepterer at have ondt i ryggen, som om det er en naturlig ting at have. Det BØR det ikke være. Vores krop er

Læs mere

Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8)

Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8) Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8) Børnehuset Egevolden, Egevolden 126-128, 2650 Hvidovre Nr. Mål Målemetode Resultater fra måling af målet Kommentarer og erfaringer 1 Tværfagligt

Læs mere

Er du stressramt? en vejledning. dm.dk

Er du stressramt? en vejledning. dm.dk 1 Er du stressramt? en vejledning dm.dk sygemeldt 2 sygemeldt med stress Har du gennem lang tid været udsat for store belastninger på arbejdet, kan du blive ramt af arbejdsbetinget stress. Efter en periode

Læs mere

Bedre vilkår for pårørende

Bedre vilkår for pårørende Bedre vilkår for pårørende DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Pårørende er guld værd Pårørende yder et stort bidrag, når de hjælper svækkede eller syge ældre. Ældre der er afhængige af hjælp, for at have et værdigt

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

MENS LEGEN ER. Tværfagligt ressource- og antistressforløb

MENS LEGEN ER. Tværfagligt ressource- og antistressforløb MENS LEGEN ER GOD Tværfagligt ressource- og antistressforløb God eller dårlig stress? I dag ønsker mange mennesker sig et liv uden stress. Stress er negativt den sætter os under pres og gør os syge. Sådan

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK

TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK Indhold Vi forebygger Som medarbejder Som gruppe Som leder Som ledelse Som organisation Hvad er stress Hvis det går galt hvad så? TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK Trivsel hænger tæt

Læs mere

Dagens program. Opsamling fra sidst. Gruppearbejde. Fælles opsamling. Hvor kan man få hjælp. Hjemmearbejde. Program for næste gang

Dagens program. Opsamling fra sidst. Gruppearbejde. Fælles opsamling. Hvor kan man få hjælp. Hjemmearbejde. Program for næste gang Dagens program Opsamling fra sidst Gruppearbejde Fælles opsamling Hvor kan man få hjælp Hjemmearbejde Program for næste gang Symptomer på angst Følelse Angst Krop Øget hjertefrekvens Øget svedproduktion

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

stress politik delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af stress

stress politik delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af stress stress politik delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af stress 1 Stress Stress har mange omkostninger såvel på det menneskelige plan som for arbejdspladsen. Stressramte medarbejdere

Læs mere

Opmærksomhed. Meningen med stress. Cand. psyk. Hanne Fabricius 1

Opmærksomhed. Meningen med stress. Cand. psyk. Hanne Fabricius 1 Meningen med stress Cand. psyk. Hanne Fabricius 1 Gammelt kinesisk ordsprog Opmærksomhed du hører det du glemmer det du ser det du husker det du gør det du forstår det Cand. psyk. Hanne Fabricius 2 Formål

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK KÆRE SKØNNE DU! Tak for din interesse til mig og kurset 'Det bare mad' vejen til større frihed og indre madro. En ting er at læse Sofias,

Læs mere

SOLGÅRDEN. Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011.

SOLGÅRDEN. Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011. SOLGÅRDEN Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011. Denne politik er lavet på baggrund af et overordnet arbejdsmiljømål i Thisted kommunes ældreafdeling for 2006 med overskriften

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Nyhedsbrev for oktober 2009

Nyhedsbrev for oktober 2009 Nyhedsbrev for oktober 2009 Indhold i denne udgave Kunsten at netværke 1 Kunsten at lede 1 Team Boyatzis 2 At lære er at gøre 3 Led ved ledelse 4 Kompetente bestyrelser 5 Kunsten at netværke På AOM konferencen

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Går du rundt med gammel sorg i kroppen?

Går du rundt med gammel sorg i kroppen? Går du rundt med gammel sorg i kroppen?, thetahealer Gå r du rundt med g a mmel so rg i kro ppen? Mange af os har lært os at skulle være stærke, ikke græde. Ingen skal se vore følelser, vi skal være stærke

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Kriminalforsorgens Trivselsundersøgelse Samlet resultat

Kriminalforsorgens Trivselsundersøgelse Samlet resultat Kriminalforsorgens Trivselsundersøgelse 2008 15. januar 2009 Indhold Indhold 1 Læservejledning 3 2 Overordnet sammenligning af dimensioner 4 3 Kvantitative krav 5 4 Arbejdstempo 6 5 Følelsesmæssige krav

Læs mere

PRAKTIK GUIDE. Er du praktikvært for unge med særlige behov så er der information at hente her!

PRAKTIK GUIDE. Er du praktikvært for unge med særlige behov så er der information at hente her! PRAKTIK GUIDE Er du praktikvært for unge med særlige behov så er der information at hente her! Hvem er de unge? Gode råd Unge med særlige behov har indlæringsmæssige og sociale vanskeligheder, og nogle

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Work-life balance. Middelfart 12. marts 2015

Work-life balance. Middelfart 12. marts 2015 Work-life balance Middelfart 12. marts 2015 Work-life balancen hvad er det? Egne forventninger Ambitioner Indre overbevisninger Indre krav Tanker Indre overbevisning - værdier Ydre påvirkning -værdier

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Præsentation Den røde tråd Kernen i mit arbejde Dynamiske samspilsprocesser Relationer Integritet procesbevidsthed

Læs mere

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning 4. december 2012 Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning Denne undersøgelse omhandler danskernes vurdering af stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og risiko

Læs mere

MENS LEGEN ER. Tværfagligt ressource- og antistressforløb

MENS LEGEN ER. Tværfagligt ressource- og antistressforløb MENS LEGEN ER GOD Tværfagligt ressource- og antistressforløb God eller dårlig stress? I dag ønsker mange mennesker sig et liv uden stress. Stress er negativt den sætter os under pres og gør os syge. Sådan

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Vil du have 15-20 minutter mere om dagen?

Vil du have 15-20 minutter mere om dagen? Vil du have 15-20 minutter mere om dagen? Af: Søren Dybdal, NYE Visioner & Niels Overgaard, No Communication Du kan få mere fra hånden på kortere tid, hvis du lærer at arbejde mere effektivt. Denne artikel

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad?

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? FAGLIGT HJØRNE Interview v/faglig sekretær Ingelise Rangstrup Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? Hvis du føler dig stresset i din hverdag, så deler du vilkår med rigtig mange andre mennesker,

Læs mere

Hvad er stress? Til dig der ønsker mindre stress og mere trivsel i din hverdag. Danica Forebyggelse & Sundhed, viden og værktøjer

Hvad er stress? Til dig der ønsker mindre stress og mere trivsel i din hverdag. Danica Forebyggelse & Sundhed, viden og værktøjer Hvad er stress? Til dig der ønsker mindre stress og mere trivsel i din hverdag Danica Forebyggelse & Sundhed, viden og værktøjer Hvad er stress? Hvad er stress? var i 2012 på top ti-listen over de mest

Læs mere

Psykiatriugen 2014. Birgitte Bjerregaard

Psykiatriugen 2014. Birgitte Bjerregaard Psykiatriugen 2014 Birgitte Bjerregaard Præsentation Hvorfor arbejde med stemmer? Hvordan arbejde med stemmer? Lene Mike Spørgsmål Relationen. Eks Johns historie. Tale om det, som er vigtigt! Fra fejlfinding

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Det er ikke altid chefens skyld

Det er ikke altid chefens skyld Det er ikke chefen, børnene eller økonomien, der stresser dig. Det er dine tanker om chefen, børnene og økonomien, der stresser dig. Det ser måske ud som om, det er verden uden for os selv, som skaber

Læs mere

Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D

Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D Opgave A: Det psykiske arbejdsmiljø Det psykiske arbejdsmiljø i en personalegruppe kan enten være med til at skabe eller begrænse stress,

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

NÅR STRESSEN KOMMER SNIGENDE

NÅR STRESSEN KOMMER SNIGENDE Klik for at redigere titeltypografi i masteren ARBEJDSMILJØKONFERENCEN 2013 NÅR STRESSEN KOMMER SNIGENDE Hvad gør vi så? SundTrivsel A/S Katrine Bastian Meiner kbm@sundtrivsel.dk LIDT OM INDHOLD Stressforebyggelse

Læs mere

Guide: Sådan tackler du stress

Guide: Sådan tackler du stress Guide: Sådan tackler du stress Et nyt dansk forskningsprojekt viser, at den bedste stressbehandling er at bevare kontakten til arbejdet Af Trine Steengaard, 16. oktober 2012 03 Arbejd dig ud af stress

Læs mere

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen Danmark. Den indgår i det andet nummer af deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor. Balance i hverdagen

Læs mere

Psykisk førstehjælp til din kollega

Psykisk førstehjælp til din kollega Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Projekt Udenfor I SAMARBEJDE MED PROJEKT UDENFOR 22. april 2015 I SAMARBEJDE MED PROJEKT UDENFOR Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og beredskabspsykolog

Læs mere

Ledere og Chefer 31.08.07

Ledere og Chefer 31.08.07 Ledere og Chefer 31.08.07 Information Jeg har adgang til den information, som jeg har brug for i mit arbejde. Mine lederkolleger er gode til at give information. Min chef er god til at informere. Mine

Læs mere

Vær på forkant - spot stress. Seniorkonsulent Dorte Rosendahl Kirkegaard Mobil

Vær på forkant - spot stress. Seniorkonsulent Dorte Rosendahl Kirkegaard Mobil Vær på forkant - spot stress Seniorkonsulent Dorte Rosendahl Kirkegaard dor@cabiweb.dk Mobil 20805007 Agenda Hvad er stress? Flow fra trivsel til stress generelle symptomer Ledelsesmæssige fokuspunkter

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR DPU. Udarbejdet Opdateret

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR DPU. Udarbejdet Opdateret HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR DPU Udarbejdet 0.9.06 Opdateret Følgegruppen, der har arbejdet med instituttets APV og dens omsætning til en handleplan, har gennem en længere møderække nærlæst, analyseret,

Læs mere

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? - tilmeld dig allerede idag.

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? - tilmeld dig allerede idag. Vil du være med til at gøre en forskel for andre? - tilmeld dig allerede idag. 5 1 71 9 1 89 B ø nfe lt v e j 19, 9 510 Ard en i n fo @ t lr e dliv. dk w ww. t lr e dliv. dk c v r. 38 7556 76 PSYKISK FØRSTEHJÆLP

Læs mere

FRIST (Dato) 1 Vi afdækker/bliver bevidste om, hvad der skaber utryghed Leder + medarbejdere Ultimo

FRIST (Dato) 1 Vi afdækker/bliver bevidste om, hvad der skaber utryghed Leder + medarbejdere Ultimo HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR AU Library - ST Udarbejdet -06-28 Opdateret [dato] - Skabe tryghed om fremtiden 1 Vi afdækker/bliver bevidste om, hvad der skaber utryghed Leder + medarbejdere Ultimo

Læs mere

Arbejdsmiljøkortet som brikker

Arbejdsmiljøkortet som brikker Arbejdsmiljøkortet som brikker De næste 6 sider er udklipningsark til brug for mødeledere på kortlægnings workshop. Du kan med fordel hente en print version i A4-format fra www.nfa.dk/sam eller kopiere

Læs mere

The Work. Eksempel Han lytter ikke til mig Hun respekterer mig ikke Han ødelægger mit liv

The Work. Eksempel Han lytter ikke til mig Hun respekterer mig ikke Han ødelægger mit liv The Work Når vi er ude af balance, tror vi ofte at det skyldes noget udefra kommende. Vi tænker: Det er fordi jeg har for travlt på mit arbejde, er stresset, fordi mit forhold knaser. Vi finder forklaringer,

Læs mere

STRESS MANAGEMENT VED JESPER OLSEN (YESPER) www.yescoaching.dk

STRESS MANAGEMENT VED JESPER OLSEN (YESPER) www.yescoaching.dk STRESS MANAGEMENT VED JESPER OLSEN (YESPER) HVAD ER INDHOLDET? Hvad er Stress og hvad er Stress ikke? Hvorfor er stress kommet på dagsordenen? Hvordan opdages stress? Hvad kan starte Stress og hvad kan

Læs mere

Spørgsmål til ansatte i skåne job (KLAP-evaluering)

Spørgsmål til ansatte i skåne job (KLAP-evaluering) Spørgsmål til ansatte i skåne job (KLAP-evaluering) Speak 1 tekst og audio Spørgsmål til borgerne ca. 14 dage efter prøveforløbet Tillykke med dit nye job. Vi vil gerne stille dig nogle spørgsmål om dit

Læs mere

DET EFFEKTIVE MØDE E-BOG

DET EFFEKTIVE MØDE E-BOG DET EFFEKTIVE MØDE E-BOG 2 I Rezolto hjælper vi dig med at kortlægge din virksomheds udfordringer og giver dig værktøjerne til at skabe (den rette) forandring. INDLEDNING EFFEKTIVE MØDER Kedelige møder.

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

Pårørende, tabu og arbejdsmarked

Pårørende, tabu og arbejdsmarked Pårørende, tabu og arbejdsmarked 1. Jeg oplever, at andre synes: Det er mere acceptabelt at have en fysisk sygdom end en psykisk sygdom 85,5% 437 Det er mere acceptabelt at have en psykisk sygdom end en

Læs mere

Trivselsrapport for 2 BKF - By- og Kulturforvaltningen

Trivselsrapport for 2 BKF - By- og Kulturforvaltningen TRIVSELSUNDERSØGELSEN En måling af trivslen i Odense Kommune Trivselsrapport for 2 BKF - By- og Kulturforvaltningen Antal inviterede: 1306 Antal besvarelser: 1022 Besvarelses procent: 78.25 % 23-09-2016

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

How to. Step 2. Lav en plan.

How to. Step 2. Lav en plan. How to. Det lyder nemt, ikke? At sætte behovsdækkelse først. At begynde at passe på dig. Det lyder som nærmest ingenting. Hvor svært kan det være? Det ved vi begge to. Det kan nemlig være pisse svært.

Læs mere

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK?

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? Arbejdsløshed KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? Dialogkort om gambling Sygdom Skilsmisse Selvmord Kriminalitet Løgn Stop ludomani nu Kort 1 Del erfaringer og holdninger Giv gode råd og viden videre Fortæl om

Læs mere

Kommunikation og Samarbejde

Kommunikation og Samarbejde Kommunikation og Samarbejde Hvis man ser pæn ud og er velformuleret, så tror de ikke, at man har noget handicap Jamen, du er jo intelligent så tag dig dog sammen! Forskellige holdninger Mennesker gør det

Læs mere

PR-analyse om psykisk sygdom - SUF Københavns Kommune. 11. feb 2016

PR-analyse om psykisk sygdom - SUF Københavns Kommune. 11. feb 2016 t PR-analyse om psykisk sygdom - SUF Københavns Kommune 20204 20204 11. feb 2016 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser...

Læs mere

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært.

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Det første skridt er tit det sværeste tag fat i din kollega Vidste du, at hver femte dansker på et eller andet

Læs mere