SMAGS WORKSHOPS I BØRNEHUSET FUGLSANG MED SAPPERE METODE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SMAGS WORKSHOPS I BØRNEHUSET FUGLSANG MED SAPPERE METODE"

Transkript

1 EVALUERINGSRESULTAT SMAGS WORKSHOPS I BØRNEHUSET FUGLSANG MED SAPERE METODE Kompetenceudviklingskursus i samarbejde med Kost & Ernæringsforbundet i forbin ndelse med BUPL finansieret projektt DAGMAR

2 Udarbejdet af: Videnskabelig assistent Sanne Sansolios MENU Aalborg Universitet, København 2010

3 Baggrund Denne rapport viser evalueringsresultaterne fra et tværfagligt pilot kompetencekursus, som har været et pilotprojekt i et større BUPL finansieret projekt. Projektet DAGMAR - Dannelse og sundhedd gennem bedre madrammer i børnehaver, derr forventes afsluttet i midten af oktober er foretaget af MENU fra Aalborg Universitet i Børnehuset Fuglsang. De overordnede satsningsområder i projektet har været udvikling af a den pædagogiske profession og dens vidensgrundlag, samt pædagogernes kompetence og kvalifikationer. Somm en del af BUPL projektet og i henhold til satsningsområdernee blev der i foråret etableret et samarbejde mellem MENU, Aalborg Universitet og Kost & Ernæringsforbundet. Der blev b efterfølgende udviklet et tværfagligtt kompetencekursus, som blev gennemprøvet på et heldagskursus for det fastansatte pædagogiske personale i Børnehuset Fuglsang. Kurset er udviklet af Karen Leth fra Kost & Ernæringsforbundet ogg Sanne Sansolios fra MENU, Aalborg Universitet København. Kompetence elementer De enkeltee elementer i kurset blev specielt tilrettelagt ud fra at modtagergruppen ikke besad kostfaglige kvalifikationer, med derimod store pædagogiske egenskaber. Kompetencekursets centrale emne var først og fremmest smag, herunder viden om smag. Til dennene del havde Sanne Sansolios fra MENU udarbejdet et koncept ud fra Sapere metoden,, hvis formål bl.a. er at lære sine sanser og sin smag at kende, at udvikle sine evner til at udtrykke sig verbalt ogg at turde prøve ny mad. For at børnene kan lære deres egne sanser og smag at kende, er det vigtigt at pædagogerne først og fremmest kender deres egne sanser og smag og dernæst at de har nogle pædagogiske redskaber til rådighedd til at kunne etablere enn læringsproces for børnene, hvor r sanseindtryk gennem leg, samtaler og hverdagssituationer kan indlæres i forhold til børnenes individuelle kognitive niveau. Derudover blev der lagt væk på forståelsen af præferencer, aversioner r og rollemodellers indflydelsee på børnenes valg og fravalg f af mad. Kost & Ernæringsforbundet har udviklet et værktøj Personas, der omhandler betydningen for de spisendes oplevelse af maden og måltidet. Konceptet er udviklet till og for kostfagligt personale, men i dettee pilotkursus blev grænserne mellem de to fagområder åbnet op og der blev lagt fokus på forståelsen af maden og ikke i fremstillingenn af denne, samt mangfoldighedenn i opfattelsee af smag. Hvad der var vigtigst i denne sammenhæng var, at pædagogerne forstod Personas -konceptet og kunne identificere de fiktive personer med de aktuelle børn, for bedre at kunnee hjælpe og understøttee børnene, samt forstå deres rolle som værende mellemled mellem børnene og køkkenet (leverandøren) og at de følte at de via dette kursus fik hvad der skulle til for att supplere deres nuværendee viden for at kunne varetage børnenes læringsproces.

4 Materialet er opbygget over fire brugere opdelt i stadierne: barn, voksen, hospital og gammel. Da kurset er henvendt til pædagoger i en børnehave, vil barnestadiet udgøre hele fokusset. Brugerne dækker over fire forskellige spisemønstre; Dem der elsker og nyder god kvalitets mad Dem der ikke tænker på mad og er ligeglad med hvad de spiser, når dee får noget at spise (de nyder ikke mad) Dem der elsker at blive nusset om med mad. De er ikke kræsne og vil spise alt hvad de får serveret. Dem der går op i sund mad og er aktive Der blev i gennemgangen lagt vægt på forholdet mellemm køkkenet og børnene. Pædagogerne er her den vigtigste milepæl, idet de er bindeleddet t mellem disse to. Derudover blev der lagt vægt på maden. Ikke kvaliteten af maden eller det ernæringsmæssige indhold, men mere måde hvordan pædagogerne kunne vække/fangee børnenes interesse for mad og hjælpe dem til at kunne kommunikere deres syn på mad ved hjælp aff visuelle og verbale redskaber. For at kunne hjælpe børn med at kommunikere om smag er det vigtigt at pædagogerne selv er opmærksomme på at kommunikere og kommentere madens smagg gennem et enkelt, menn tydeligt madsprog. Der blev derfor lagt vægt på smagning og identificering af smag og konsistens og derigennem kommunikationsmulighederne. Alle børnehavens faste personalee blev tilbudt at deltagee i kurset. Alle 12 fastansatte pædagoger valgte at deltage sammen med børnehavens køkkenansvarlige. Denn køkkenansvarlige havde på et tidligere tidspunkt deltaget i Kostt & Ernæringsforbundets Personass kursus; Den gode hverdagsmad. Kurset foregik i børnehaven, henholdsvis i børnehavens cafe og i personalerump mmet. Kursusforløb Først blev det kostfaglige værktøj Personas gennemgået på et overordnet plann og dernæst blev de fire forskellige fiktive børnebrugere diskuteret, idet den køkkenansvarliges viden omkring Personas og de enkelte børn bidrog til en mere personliggørelse af de fiktivee børnebrugere. Dernæst blev der gennemgået præferencer og rollemodeller og deres betydning for børnenes madvalg og efterfølgende blev pædagogernee introduceret til forskellige smagstest, hvor der blev diskuteret smag og sprog. Den sidste del af kurset omhandlede brugen af de forskellige smags grundstoffer, der var gennemgåett i smagstestene. Alle emnerne varr udarbejdett så de overlappede hinanden for at tydeliggøre det komplekse i smagsoplevelser. Pædagogernes egne, og derigennem børnenes forskellige habitus blev inddraget naturligt i diskussioner rne omkringg alle emnerr i løbet af dagen.

5 Evalueringsresultater Ud af de 13 deltagere, er der modtaget ti evalueringsskemaer, hvilket giver enn svarprocent på 76,9 %. Nedenstående resultater er baseret på de ti udfyldte evalueringsskemaer, angivet i procent. Evalueringsresultaterne af den teoretisk og praktiske del er samlet for at overskueliggøre svarerne i forhold til de enkelte emner, idet der under den praktiske del også indgik i teori. 50 % af besvarelsernee viste at samtlige emner gennemgået i kursusforløbet i meget høj grad var relevant for pædagogernes daglige arbejde. 40 % svarede at samtlige emner i høj grad var relevante for det daglige arbejdee og 10 % svarede at det i nogen grad var relevant. Det var grundlæggende for udviklingspartnerne, at kurset skulle være tværfagligt og ikke kun i form af undervisningsmaterialet, men også at der skulle være både pædagogisk og køkkenfaglig personale blandt deltagerne. 80 % svarede, at de syntes det var vigtigt for kursusforløbet at børnehavens køkkenfaglige personale var repræsenterett i både den teoretiske og den praktiske del. Gennemgangen af smagspræferencer, rollemodeller og deres indvirkning på smagspræferencer var for samtlige besvarelser meget tilfredsstillende eller tilfredsstillende. En pædagog kommenterer: Jeg er blevet bevidst om ovennævnte og kan dermed brugee det i min pædagogisk e praksis. Til spørgsmålet om de fire fiktive personer i Personas, og tankesættet i Personas svarer samtlige s deltagere at de er meget tilfredse eller tilfredse med gennemgangenn af de fiktive personer. Derudoverr føler 80 % af deltagerne, at de i meget høj grad eller høj grad, kan bruge tankesættet i Personas i hverdagen, 20 % følerr at de i nogen grad kan bruge tankesættet. En pædagog kommenterer at; det var meget relevant at inddrage de fiktive personer i gennemgangen og at; det gør det virkeligt, når der kan sættes ansigter a på.. Vi kunne relatere de fiktive personer til nogle af de børn vi kender og som vi skal være opmærksomme på her i børnehaven. En anden kommentar fra en pædagog var at; ; det var rigtigg spændende at lære om de forskellige Personas og få sat ord på typerne. Da smag er mange ting på én gang, omhandlede den største del af kurset k om smag: Hvad er smag?

6 Hvorfor har vi forskellige smag? Hvordan defineres smag? Hvordan forklarer man smag? Hvordan kan man hjælpe andre til at forklare en smag? Alle disse spørgsmåll og flere blev diskuteret i plenum på kurset. Mange af spørgsmålene kom op igen og igen i løbet af dagen. d 70 % var meget tilfreds med gennemgangen af de forskellige grundsmage og 30 % var tilfreds med gennemgangen. Til spørgsmålet om hvorvidt deltagerne føltee at smagstesten var vigtig for forståelsen af forskelligheden i smag, svarede 60 % at den n i meget høj grad eller i høj grad var vigtig for forståelsen, 30 % mente at den i nogen grad var vigtig. Følgende kommentarek er blev knyttet til spørgsmålene: Spændende selv at skulle sætte ord på de forskellige grundsmage og spændende at opleve smagene kunne ændre æ sig hvis grundsmagene kombineres.. 10 % mente at smagstesten i ringe grad var vigtig for forståelsen ogg en pædagog tilføjer følgende f kommentar til hendes svar: Jeg mener at have en god viden herom i forvejen. f Deltagernee blev ligeledes spurgt om der var nogle af smagstestene der ikke bidrog til forståelse af smag og dertil svaredee 80 % at der slet ikke eller i ringe grad var nogle n der ikke bidrog. 50 % har i meget højt grad eller i høj grad fået en større forståelse af forskellige opfattelse af smag, 40 % har i nogen grad og 10 % har i ringe grad fået en større forståelse. Til spørgsmålet om deltageren følte at kurset havde givet dem enn bedre viden til at forstå børneness forskelligee tilgang til mad og i særdeleshed ny mad, svarede 50 i meget højt grad, 10 % i høj grad og 40 % i nogen grad. En kommentar fra den køkkenansvarlige til sidstnævnte spørgsmål: Jeg har deltagett i den gode hverdagsmad, så for mig m er det ikke nyt, men jeg syntes det giver noget andet, at have dialogen sammen med det øvrige personale. Halvdelen af deltagerne at de i meget højt grad eller høj grad fik mere m viden om smag. Føler du, at du har fået mere viden om smag? En pædagog skrev følgende kommentar: Det var på ingen måde uinteressant, men jeg kendte til emnet i forvejen. Til spørgsmålet omkring personales indfriede forventninger til forståelse af mangfoldigheden i smagsoplevelser for det enkelte barn, ligge besvarelserne spredt. Kun K 30 % svarede at forventningerne i meget højt grad eller i høj grad blev indfriet, mens 70 % svarede i nogen grad eller i ringe grad. Desværre er der ikke skrevet noget i kommentar felterne, så det er derfor ikke

7 muligt at konkludere hvorfor disse forventninger ikke blev indfriet. Kurset omhandlede ikke kun genkendelse ogg forståelse af smag, men m også formidling af smag. Deltagernee blev spurgt om kursett havde gjort dem bedree i stand til at hjælpe børnene verbalt med at definere de smagsoplevelser de havde og om de følte at de kunne formidle mangfoldigheden i smag til børnene? 50 % følte at de i meget højt grad eller i høj grad var bedre b i standd til verbalt at hjælpe børnene og 50 % følte at de i nogen grad varr bedre til det efter endt kursus. Enn pædagog tilføjede t følgende kommentar: I har sat fokus f på smag og det giver mig anledning til,, att hente min egen viden frem i lysett og bruge den sammen med ny viden fraa jer. 70 % svarede at de følte at de i meget højt grad eller i høj grad var i stand til bedre kunne formidle mangfoldighed af smag til børn, 20 % i nogen grad. 10 % svarede ikke på dette spørgsmål (missing value). Til spørgsmålet om hvad der havde gjort størst indtryk på deltageren frem følgende kommentarer: At det pædagogiske personale var så interesserett i kursusforløbet, og efterfølgendee talte om det. Det var meget relevant at inddrage de fiktive personer i gennemgangen. Spændende med smagsprøve testene fx at skulle sætte ordd på, hvilken smag der var tilsat i chokoladen og ved at kombinere forskellige grundsmage kan den enkelte grundsmag ændres/neutraliseres. ALT! og jeg er blevet yderlig bekræftet i det, derr i forvejen er én af mine kæpheste, nemlig tværfaglig samarbejdee som udgangspunkt for udvikling af den pædagogiske praksis. At man kann dele børn (mennesker) op i forskellige personligheder ang. smag/spise. Det bedste er at vi har fået sat fokus påå emnet og at vi fårr mulighed for at arbejde målrettet med det! Tak for et helt fantastisk kursuss som i høj grad har været medvirkende til, at udvikle og styrke nogle kompetencer hos h mig

8 kompetencer der som udgangspunkt ikke ligger indenn for mit fagområde. Jeg synes ikke at jeg kan vælge en bestemt del ud jeg j synes det var et berigende kursus, med 2 engageredee og kompetente kursusledere. Gode til at forklare og give sig tid til spørgsmål m.v. Deltagernee blev yderlig spurgt om det ville være relevant at udarbejde et smagsord-skema som pædagogisk redskab. Et skema indeholdendee ord som børene kender fra dagligdagen og som s kan overføres til smagsoplevelser i munden? Dertil svarede 70 % at dett i meget højt grad eller i høj grad ville være relevant Udover et smagsord-skema blev deltagerne også spurgt om et idé-katalog medd forskelligee smagssanse øvelser med børn være relevant i forhold til det videre arbejde med børnenes smagsudvikling og madmod. 80 % svarede at det i meget højt gradd eller i høj grad ville være relevant. De to sidste spørgsmål omhandlede mængden af indholdet, samt længden af kurset. Halvdelen af deltagerne følte at indholdet i kurset var tilpas komprimeret i meget højt grad eller i høj grad. Den anden halvdel vurderede det til i nogen gradd at være tilpas komprimeret. Om hvorvidt forståelse af indholdet ville være større hvis kurset foregik over længere tid, var besvarelsen meget spredt. 20 % svarede at forståelsen i meget højt gradd ville være større, 10 % svarede i høj grad, 10 % i nogen grad, 40 % i ringe grad og 20 % svarede slet ikke. Følgende kommentarer kom frem i evalueringen: Jeg var træt til sidst, da jeg havde været på arbejde fra tidligt. Børnehaveleder havde følgende kommentar: : Man vil selvfølgelig have længere tid, det kunne være v måske være over to dagee fordelt over længere tid og havde et par opgaver i den mellemliggende periode. p F.eks: Opgave A Man skulle afprøve noget af det lærte i spisesituatio oner med børnene, hvordan man kan snakke med børnene om de forskellige smage maden har, eller Opgave B Man inddeler børnene i de forskellige kategorier, hver personale for sig og herefter lave en samlet analyse over hvert barn ud fra de d forskellige kategorier, på den måde vil personalet kunne få et fælles billede af a de forskellige børn. Fælles Så kunne man på næste mødedag, få en fælles holding/handleplan til hver barn,

9 ud fra den analyse der er lavet over barnet. Så ville kurset måske få en afsmittende virkning på den pædagogiske hverdag i de forskellige spisesituationer. Dette ville måske resultere i en større bevidsthed om hvordan vi i dagligdagen tackler de forskelligee børn bedre, mere ens og ikke såå afhængig af hvilken pædagog p der er sammen med banet på det givende tidspunkt. t

Undervisningsbeskrivelse af valgfaget

Undervisningsbeskrivelse af valgfaget Undervisningsbeskrivelse af valgfaget Maddannelse. Stamoplysninger om undervisningen. Uddannelse Varighed Antal moduler Underviser Hotel- og Restaurantskolen Et modul varer 105 min. Ca. 15 moduler Christina

Læs mere

PERISCOPE Protokol Mad i børnehaver Smags workshops i institutioner med Sapere metode

PERISCOPE Protokol Mad i børnehaver Smags workshops i institutioner med Sapere metode PERISCOPE Project no. 2006341 Protokol Mad i børnehaver Smags workshops i institutioner med Sapere S metode Af: Sanne Sansolios Videnskabelig assistent MENU Måltidsvidenskab og Folkesundhedsernæring Aalborg

Læs mere

IT og Kommunikation Kursusevaluering efteråret 2014

IT og Kommunikation Kursusevaluering efteråret 2014 IT og Kommunikation Kursusevaluering efteråret 2014 54,5 % har besvaret skemaet til tilvalgslinjens fag. Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Hvilken uddannelse går du på på dette semester?

Læs mere

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Sociologi, foråret 2011

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Sociologi, foråret 2011 Evaluering af Pædagogisk Sociologi, foråret 2011 I foråret 2011, blev der udbudt tre moduler på suppleringsuddannelsen i, Pædagogisk teori, Sociologisk teori og videnskabsteori. Modulerne er dog evalueret

Læs mere

Organisationspsykologi, F14. Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet?

Organisationspsykologi, F14. Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011 I foråret 2011 blev der på kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi udbudt to moduler, diversitet og perspektiv. Modulerne er blevet

Læs mere

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i pædagogisk psykologi

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i pædagogisk psykologi Evaluering af Suppleringsuddannelsen i pædagogisk psykologi I efteråret 2009 blev der på Suppleringsuddannelsen i pædagogisk psykologi udbudt undervisning på modulet Pædagogisk-psykologisk teori. På dette

Læs mere

Bearbejdning af data fra evaluering af klinisk undervisning Periode: Efteråret 2016 Modul: 11 Sted: RH Viborg/Skive Svarprocent: 76 %

Bearbejdning af data fra evaluering af klinisk undervisning Periode: Efteråret 2016 Modul: 11 Sted: RH Viborg/Skive Svarprocent: 76 % Bearbejdning af data fra evaluering af klinisk undervisning Periode: Efteråret 2016 Modul: 11 Sted: RH Viborg/Skive Svarprocent: 76 % Metode: Bearbejdningen tager udgangspunkt i fem svarkategorier: Meget

Læs mere

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Generel Pædagogik, forår 2010

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Generel Pædagogik, forår 2010 Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Generel Pædagogik, forår 2010 I forårssemesteret 2010 blev der udbudt undervisning i følgende to moduler indenfor suppleringsuddannelsen i Generel Pædagogik: og Videnskabsteori

Læs mere

Evaluering af 'Mindfulness '

Evaluering af 'Mindfulness ' 4. oktober 211 Evaluering af 'Mindfulness ' I perioden 13-5-211 til 16-9-211 blev kurset 'Mindfulness ' afholdt for 41 deltagere. I forbindelse med kurset er der foretaget en evaluering. Resultaterne af

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Didaktik, Dansk, foråret 2011

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Didaktik, Dansk, foråret 2011 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Didaktik, Dansk, foråret 2011 På Kandidatuddannelsen i Didaktik, Dansk blev der i foråret 2011 udbudt to moduler, Humanistisk videnskabsteori og og Tekst og mundtlighed

Læs mere

Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016

Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016 Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016 I dag har jeg fået broccoli til frokost, og det kan jeg faktisk godt li. Vi fik rugbrød igen i dag. Supperne smager godt, og så er der ærter i. Vi

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi, foråret 2011

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi, foråret 2011 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi, foråret 2011 I foråret 2011, blev der på kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi udbudt to moduler, Praktisk filosofi og Pædagogikkens idehistorie

Læs mere

SMAG MADKUNDSKAB LYST TIL AT LÆRE

SMAG MADKUNDSKAB LYST TIL AT LÆRE SMAG MADKUNDSKAB LYST TIL AT LÆRE Karen Wistoft Lektor, Institut for Uddannelse og Pædagogik, AAU Professor, Institut for Læring, Grønlands Universitet 22-11-2014 Karen Wistoft/SMAGforLIVET/Centeråbning

Læs mere

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer Årstider Fag Mad Kompetenceområder og faglige temaer Introduktion Faglige temaer Smag og tilsmagning (1) 1. En duft der vækker (jule)minder Smag og tilsmagning, Madens æstetik Duft, Sans, Snak 2. Duften

Læs mere

Bearbejdning af data fra evaluering af klinisk undervisning Periode: Efterår 2016 Modul: 12 Sted: RH Silkeborg og Hammel Neurocenter Svarprocent: 76 %

Bearbejdning af data fra evaluering af klinisk undervisning Periode: Efterår 2016 Modul: 12 Sted: RH Silkeborg og Hammel Neurocenter Svarprocent: 76 % Bearbejdning af data fra evaluering af klinisk undervisning Periode: Efterår 2016 Modul: 12 Sted: RH Silkeborg og Hammel Neurocenter Svarprocent: 76 % Metode: Bearbejdningen tager udgangspunkt i fem svarkategorier:

Læs mere

Modulansvarlig Elsebeth Korsgaard Sorensen (Dept. of Learning and Philosophy, Aalborg University)

Modulansvarlig Elsebeth Korsgaard Sorensen (Dept. of Learning and Philosophy, Aalborg University) Semesterbeskrivelse OID 4. semester. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning for Bacheloruddannelsen i

Læs mere

Evalueringsrapport. FTF Region Midtjylland. Arbejdsmiljøkonference FTF MIDTJYLLAND. Onsdag d. 5 marts 2008 på Viborg Golf Hotel

Evalueringsrapport. FTF Region Midtjylland. Arbejdsmiljøkonference FTF MIDTJYLLAND. Onsdag d. 5 marts 2008 på Viborg Golf Hotel Evalueringsrapport FTF Region Midtjylland Arbejdsmiljøkonference Onsdag d. marts 8 på Viborg Golf Hotel FTF MIDTJYLLAND c/o Skiveegnens Lærerforening, Østerbro, 78 Skive Tlf.: 97 9, Fax.: 97 7, E-mail:

Læs mere

Erkend de 5 grundsmage

Erkend de 5 grundsmage Side: 1/13 Erkend de 5 grundsmage Forfattere: Cathrine Terkelsen, Diverse forfattere Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af undervisningsmateriale udviklet af Kirsten Marie Pedersen

Læs mere

Semesterbeskrivelse Bacheloruddannelsen i Innovation og Digitalisering, 4. semester

Semesterbeskrivelse Bacheloruddannelsen i Innovation og Digitalisering, 4. semester Semesterbeskrivelse Bacheloruddannelsen i Innovation og Digitalisering, 4. semester Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning for Bacheloruddannelsen i

Læs mere

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011 Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011 I foråret 2011 blev der udbudt et modul på Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, perspektiv. Modulet blev udbudt i Emdrup

Læs mere

Introduktion til måltidsbarometeret

Introduktion til måltidsbarometeret Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab til vurdering af kvaliteten af måltidssituationer for ældre borgere og med anbefalinger til forbedringer.. Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab

Læs mere

Relations- og ressourceorienteret. Pædagogik i ældreplejen. - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013

Relations- og ressourceorienteret. Pædagogik i ældreplejen. - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013 Relations- og ressourceorienteret Pædagogik i ældreplejen - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013 Evalueringsrapporten er udarbejdet af: Katrine Copmann Abildgaard Center for evaluering i praksis,

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur

Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur I efteråret 2009 havde de studerende på Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur, mulighed for at følge disse fire moduler:, Pædagogisk

Læs mere

Utvärderingsseminarium KLIMP projekt Klimatanpassad mat i Malmö 10 maj 2011 Ängavallen, Vellinge

Utvärderingsseminarium KLIMP projekt Klimatanpassad mat i Malmö 10 maj 2011 Ängavallen, Vellinge Utvärderingsseminarium KLIMP projekt Klimatanpassad mat i Malmö 10 maj 2011 Ängavallen, Vellinge Bent Egberg Mikkelsen Miljöeffekter, hälsa och sociala effekter Abstract: Kan vi gøre en forskel når det

Læs mere

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi 2010F

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi 2010F Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi 2010F I forårssemesteret 2010 blev der udbudt 1 modul indenfor pædagogisk psykologi Videnskabsteori og metode i et. I alt var der 69 tilmeldte

Læs mere

Evaluering af masteruddannelsen i Sundhedspædagogik

Evaluering af masteruddannelsen i Sundhedspædagogik Evaluering af masteruddannelsen i Sundhedspædagogik Der blev i efteråret 2008 udbudt undervisning i et modul på masteruddannelsen i sundhedspædagogik. Det var i modulet Sundhedspædagogik og sundhedsfremme:

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, forår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, forår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, forår 2010 I forårssemesteret 2010 blev der udbudt 2 moduler indenfor pædagogisk psykologi hhv. Udvikling, subjektivering og diversitet og. I alt

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi For Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi foreligger der evalueringer af undervisningen på tre moduler: perspektiver i pædagogisk-antropologi,

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Program Hvorfor er sprog vigtigt? Hvad er sprogpakken? Ludwig Wittgenstein

Program Hvorfor er sprog vigtigt? Hvad er sprogpakken? Ludwig Wittgenstein Ludwig Wittgenstein 1 2 Program Hvorfor er sprog vigtigt? Personlige og sociale perspektiver Samfundsmæssige perspektiver Forskningsmæssige perspektiver Sprog - et tema i læreplanen Milepæle i barnets

Læs mere

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees Udført af auxilium, Graz Maj 2011 Resultater af evaluering af interviews med eksaminanterne på niveau 1 (førstehjælpskursus) Evalueringsspørgsmålene

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi I efteråret 2009 blev der på Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi udbudt undervisning på fire moduler: Introduktion, Læring, kognition og

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Sociologi, efterår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Sociologi, efterår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Sociologi, efterår 2010 I efterårssemesteret 2010 blev der udbudt undervisning i følgende otte moduler indenfor Pædagogisk Sociologi: Offentlige organisationer

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010 I forårssemesteret 2010 blev der udbudt undervisning i følgende tre moduler indenfor kandidatuddannelsen i Generel Pædagogik:, Pædagogisk

Læs mere

https://www.campusnet.kvl.dk/cnnet/finalevaluation/resultsgroupedby.aspx?eleme...

https://www.campusnet.kvl.dk/cnnet/finalevaluation/resultsgroupedby.aspx?eleme... Side 1 af 6 Vis valgte Resultater: 260001 Advanced Herd Management E07-1 Skema A Kursusevaluering 15 kunne besvare dette evalueringsskema 13 har besvaret dette evalueringsskema 86.67 svarprocent: 13 /

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi, forår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi, forår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi, forår 2010 I forårssemesteret 2010 blev der udbudt undervisning i følgende to moduler indenfor kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi: : Aktuelle

Læs mere

Egenevaluering - slutrapport, Glade Børn 26. februar 2015 SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN.

Egenevaluering - slutrapport, Glade Børn 26. februar 2015 SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN. SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN Kolding Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Opstart af projektet... 3 Brug af ICDP i dagligdagen... 3 Samarbejde... 5 Møder i projektgruppen...

Læs mere

SMAGSDIDAKTIK. TECH College Food, Aalborg 8. maj 2017 Karen Wistoft, professor, DPU/AU

SMAGSDIDAKTIK. TECH College Food, Aalborg 8. maj 2017 Karen Wistoft, professor, DPU/AU SMAGSDIDAKTIK TECH College Food, Aalborg 8. maj 2017 Karen Wistoft, professor, DPU/AU 09-05-2017 DPU/AU Karen Wistoft 2 Foredragets indhold I. Aktuel forskning på området: SMAG BØRN LÆRING II. III. IV.

Læs mere

Underretninger om børn, der mistrives

Underretninger om børn, der mistrives 13. februar 2018 Underretninger om børn, der mistrives Næsten ni ud af ti af de ansatte i dagtilbud føler sig klædt på til at opdage børn, der mistrives, og hele 93 procent svarer, at de ved, hvad de skal

Læs mere

Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi

Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi På suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi blev der i foråret 2009 udbudt undervisning i modulet. Der var 61 studerende tilmeldt dette

Læs mere

Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne?

Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne? Ny viden om praksis Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne? Her kan du læse resultatet af den landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, der er gennemført som del

Læs mere

Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8)

Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8) Kontraktstyring Målopfyldelse for mål 2010 (målskema 8) Børnehuset Egevolden, Egevolden 126-128, 2650 Hvidovre Nr. Mål Målemetode Resultater fra måling af målet Kommentarer og erfaringer 1 Tværfagligt

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, dansk

Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, dansk Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, dansk På Kandidatuddannelsen i didaktik, dansk, blev der undervist på tre moduler i efteråret 2009: Almen didaktik, Litteratur og læsemåder tekst og og Danskfagenes

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

Blindsmagning - beskriv hvad du smager

Blindsmagning - beskriv hvad du smager Side: 1/5 Blindsmagning - beskriv hvad du smager Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af Maria Nøhr og Kristen Marie Pedersen Illustrationer af Leonardo

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, efterår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, efterår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, efterår 2010 I efterårssemesteret 2010 blev der på Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Psykologi udbudt fire moduler hhv., Læring, kognition og udvikling,

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Sociologi, forår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Sociologi, forår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Sociologi, forår 2010 I forårssemesteret 2010 blev der udbudt undervisning i følgende seks moduler indenfor Pædagogisk Sociologi:, : Globalisering, videnssamfund

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Antropologi, foråret 2011

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Antropologi, foråret 2011 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Antropologi, foråret 2011 I foråret 2011 blev der på kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi udbudt syv moduler. Nogle af modulerne blev udbudt i både

Læs mere

Evaluering af masteruddannelsen i Vejledning

Evaluering af masteruddannelsen i Vejledning Evaluering af masteruddannelsen i Vejledning På masteruddannelsen i Vejledning blev der i efteråret 2008 udbudt to moduler. Det ene,, havde 27 tilmeldte, hvoraf 15 har besvaret evalueringsskemaet. Dermed

Læs mere

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, efterår 2010

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, efterår 2010 Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, efterår 2010 I efterårssemesteret 2010 blev der udbudt et modul indenfor suppleringsuddannelsen i pædagogisk psykologi. I alt var der 53 tilmeldte

Læs mere

Evaluering af TeenFit, foråret 2015

Evaluering af TeenFit, foråret 2015 Evaluering af TeenFit, foråret 2015 TeenFit er et forløb udbudt af Rebild Ungdomsskole, hvor fokus er at øge motivationen til en sund livsstil, der giver mening for den enkelte, samt støtte vedkommende

Læs mere

Evaluering af Masteruddannelsen i dansk som andetsprog, foråret 2011

Evaluering af Masteruddannelsen i dansk som andetsprog, foråret 2011 Evaluering af Masteruddannelsen i dansk som andetsprog, foråret 2011 Der har i foråret 2011 været udbudt et modul i masteruddannelsen i dansk som andetsprog. Modulet er samlæst med Uddannelsen til underviser

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017 Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017 Indhold Indhold... 1 Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 3 Forskningsdesign

Læs mere

P A T I E N T F O R L Ø B. Evaluering af Lægemiddelenhedens. En undersøgelse af tilfredsheden

P A T I E N T F O R L Ø B. Evaluering af Lægemiddelenhedens. En undersøgelse af tilfredsheden P A T I E N T F O R L Ø B Evaluering af Lægemiddelenhedens konsulentbesøg En undersøgelse af tilfredsheden 1 Indledende... 3 2 Evaluering besøgspraksisser... 5 3 Evaluering praksisser uden besøg... 10

Læs mere

Dette notat tager som nævnt udgangspunkt i besvarelserne fra de træningspavilloner og udendørs aktivitetsområder, der har deltaget i evalueringen.

Dette notat tager som nævnt udgangspunkt i besvarelserne fra de træningspavilloner og udendørs aktivitetsområder, der har deltaget i evalueringen. Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Lokale- og Anlægsfonden TRÆNINGSPAVILLONER OG UDENDØRS AKTIVITETS- OMRÅDER Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728

Læs mere

55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune

55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune 55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune Greve Kommune ARBEJDSMARKED BAGGRUND EFTERLØN PENSION I Danmark har både offentlige og private virksomheder en stor udfordring med at fastholde og udvikle

Læs mere

Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering

Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering Regionshospitalet Viborg Viborg HR-afdelingen Uddannelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Indledning...3

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

SMAG I MADKUNDSKAB. Karen Wistoft. Lektor, Institut for Uddannelse og Pædagogik, AAU Professor, Institut for Læring, Grønlands Universitet

SMAG I MADKUNDSKAB. Karen Wistoft. Lektor, Institut for Uddannelse og Pædagogik, AAU Professor, Institut for Læring, Grønlands Universitet SMAG I MADKUNDSKAB Karen Wistoft Lektor, Institut for Uddannelse og Pædagogik, AAU Professor, Institut for Læring, Grønlands Universitet 15-08-2014 Karen Wistoft/SMAGforLIVET/Centeråbning 2 Folkeskolens

Læs mere

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud I foråret 2012 er der ført tilsyn med kommunens kommunale og selvejende dagtilbud i Område Syd, Område Nord og Område Lions Børnehuse samt med kommunens puljeinstitution

Læs mere

Brugerundersøgelse af kostforplejningen Faaborg-Midtfyn Kommune

Brugerundersøgelse af kostforplejningen Faaborg-Midtfyn Kommune Brugerundersøgelse af kostforplejningen Faaborg-Midtfyn Kommune Rapport over brugernes svar Udarbejdet af: EPO-staben, CSA og MCL Dato: 04-02-2009 Forord Denne rapport indgår ligesom selve brugerundersøgelsen

Læs mere

EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE

EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE 1 Denne rapport dækker over besvarelser fra spørgeskemaer udleveret til kursister på kurset Lær at tackle kroniske smerter i Odense Kommune

Læs mere

3. og 4. årgang evaluering af praktik

3. og 4. årgang evaluering af praktik 3. og 4. årgang evaluering af praktik Februar 2013 52% af de spurgte har svaret 1. Hvor mange klasser har du haft timer i? Respondenter Procent 1 klasse 27 11,6% 2 klasser 73 31,3% 3 klasser 50 21,5% 4

Læs mere

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Beboere på plejecentre og omsorgsboliger i Næstved Kommune December 2015

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Beboere på plejecentre og omsorgsboliger i Næstved Kommune December 2015 Undersøgelser af tilfredshed Beboere på plejecentre og i omsorgsboliger Næstved Kommune, 2015 1 2 BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Beboere på plejecentre og omsorgsboliger i Næstved Kommune December 2015

Læs mere

Køkkenløftet bedre mad og måltidskvalitet

Køkkenløftet bedre mad og måltidskvalitet Køkkenløftet bedre mad og måltidskvalitet Organisering Køkkenløftet handler om at skabe bedre måltider for borgere, der spiser i offentlige institutioner. Hvad skulle indsatsen løse eller udvikle? Køkkenløftet

Læs mere

SMAG I FOLKESKOLENS NYE FAG MADKUNDSKAB

SMAG I FOLKESKOLENS NYE FAG MADKUNDSKAB SMAG I FOLKESKOLENS NYE FAG MADKUNDSKAB BETYDNING FOR GASTRONOMIENS FREMTID? MED SÆRLIGT FOKUS PÅ EKSPERIMENTEL LÆRING OG BEGRUNDEDE MADVALG Det Danske Gastronomiske Akademi 9. april 2015 Karen Wistoft

Læs mere

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet Retur Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet I perioden d.. september til 3. november har borgere, der har været til møde i rehabiliteringsteamet, fået udleveret et spørgeskema om deres oplevelser

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse. Undersøgelsens hovedkonklusioner. Kampagne og analyse 11. januar 2009

Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse. Undersøgelsens hovedkonklusioner. Kampagne og analyse 11. januar 2009 Kampagne og analyse 11. januar 2009 Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse FOA stillede i november 2009 en række spørgsmål til sine ledermedlemmer om deres lederuddannelse og ledelsesansvar. Undersøgelsen

Læs mere

Måltidet som dagens højdepunkt 31 okt 2013

Måltidet som dagens højdepunkt 31 okt 2013 Måltidet som dagens højdepunkt 31 okt 2013 Madeleines Madlaboratorium udvikler morgendagens madkultur. menneske mad måltid menneske VÆRTSKAB mad måltid Historien bag kost personas Samarbejdet med Kost-

Læs mere

Evaluering af Masteruddannelsen i socialpædagogik

Evaluering af Masteruddannelsen i socialpædagogik Evaluering af Masteruddannelsen i socialpædagogik I efteråret 2009 blev der på Masteruddannelsen i socialpædagogik udbudt undervisning på modulet. Der var 22 studerende tilmeldt dette modul, hvoraf de

Læs mere

MPA, 1. sem. E15/Økonomi : Distributionsmail sendt til 10 respondenter : Rykkermail sendt til 7 respondenter

MPA, 1. sem. E15/Økonomi : Distributionsmail sendt til 10 respondenter : Rykkermail sendt til 7 respondenter Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af seminarerne i forhold til de opstillede mål? Var kurset fagligt interessant? Et kursus jeg havde meget store forventninger til og som blev indfriet Set som helhed,

Læs mere

for Dagtilbuddet Skovvangen

for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Denne sprogpjece er udarbejdet af Dagtilbuddet Skovvangens sprogudvalg. Udvalget består af pædagoger og sprogvejledere fra

Læs mere

LÆR AT TACKLE kroniske smerter

LÆR AT TACKLE kroniske smerter LÆR AT TACKLE kroniske smerter Gennemført (har deltaget på 4-6 moduler) Kære kursist Du har deltaget i kurset LÆR AT TACKLE kroniske smerter. Vi vil bede dig om at udfylde dette skema, der indeholder spørgsmål

Læs mere

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN Notat til: Syddjurs Kommune Marts 2017 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Metode og aktiviteter 3 2.1 Dataindsamling 3 2.2 Konstruktion af spørgeskema og interviewguide 3 3. Resultater

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Antropologi, forår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Antropologi, forår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Pædagogisk Antropologi, forår 2010 I forårssemesteret 2010 blev der udbudt undervisning i følgende fem moduler indenfor kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi:,

Læs mere

Dimittendundersøgelse PB i Ernæring og Sundhed

Dimittendundersøgelse PB i Ernæring og Sundhed Dimittendundersøgelse 0 PB i Ernæring og Sundhed Indhold.0 Indledning.0 Dimittendernes jobsituation.0 Overordnet tilfredshed med uddannelse 4 4.0 Arbejdsbelastningen på uddannelsen 5 5.0 Fastholdelse 8

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO 1 INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Sammenfatning Side 05 Afsnit 03 Skoleresultater Side 07 Afsnit 04 SFO-resultater

Læs mere

Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Foråret 2014

Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Foråret 2014 Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Foråret 2014 1 Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2013 PB i Laboratorieteknologi

Dimittendundersøgelse 2013 PB i Laboratorieteknologi Dimittendundersøgelse 0 PB i Laboratorieteknologi Indhold.0 Indledning.0 Dimittendernes jobsituation.0 Overordnet tilfredshed med uddannelsen.0 Arbejdsbelastningen på uddannelsen 5.0 Fastholdelse 6 6.0

Læs mere

SMAG SUNDHED LÆRING - I DAGTILBUD. FOA konference i Odense 29. maj 2018 Karen Wistoft, professor, DPU/AU

SMAG SUNDHED LÆRING - I DAGTILBUD. FOA konference i Odense 29. maj 2018 Karen Wistoft, professor, DPU/AU SMAG SUNDHED LÆRING - I DAGTILBUD FOA konference i Odense 29. maj 2018 Karen Wistoft, professor, DPU/AU Karen Wistoft professor DPU/AU Oplæggets indhold Aktuel forskning: BØRN Mad SMAG LÆRING Ex forskningsprojekter

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter

Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter Samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter er i sommeren 2016 blevet evalueret gennem et digitalt spørgeskema udsendt til læsevejlederne

Læs mere

Evaluering, Strategisk ledelse, F15

Evaluering, Strategisk ledelse, F15 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre.

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Indledning Denne evaluering giver viden om anvendeligheden og relevansen af bogen 'Snak om angst og depression... med børn

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

OPRETTELSE AF EN UNDERSØGELSE

OPRETTELSE AF EN UNDERSØGELSE INTRODUKTION Oprettelse af en undersøgelse, fx et evalueringsskema i Campus, sker ved at anvende den wizard der stilles til rådighed. Men før denne wizard anvendes, så er det nødvendigt først at oprette

Læs mere

Kommunikation og ledelse, E12

Kommunikation og ledelse, E12 Kommunikation og ledelse, E12 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan

Læs mere

Evalueringens grundlag svarprocent Skemaet er sendt til 105 studerende. Heraf har 87 studerende besvaret spørgeskemaet, svarende til 83 %

Evalueringens grundlag svarprocent Skemaet er sendt til 105 studerende. Heraf har 87 studerende besvaret spørgeskemaet, svarende til 83 % Opfølgning på evaluering af Modul 4, hold 13 II ABD, april - juni 2014. C-klassen indgår ikke, da den afvikles som net-baseret uddannelse, og evalueres af projektgruppen Evalueringens grundlag svarprocent

Læs mere

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF DAGTILBUDDET 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 BØRNENES PROFIL 6 4.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)

Læs mere

Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg

Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg Indholdsfortegnelse: Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg INDLEDNING... 2 SVARPROCENT... 2 MÅLGRUPPE... 2 Tabel 1: Målgruppefordeling... 3 Figur 1: Målgruppefordeling...

Læs mere

Indhold. Evaluering af testforløb

Indhold. Evaluering af testforløb 16. november 2010 Center for Dagtilbud Evaluering af frokost testforløb Læs om: Forældrenes oplevelse af testforløbet Personalets erfaringer fra testforløbet Evalueringen findes også på www.greve.dk Indhold

Læs mere

SMAG FOR LIVET. Skolemadskonference Karen Wistoft

SMAG FOR LIVET. Skolemadskonference Karen Wistoft SMAG FOR LIVET Skolemadskonference 8.12.2014 Karen Wistoft Lektor, Institut for Uddannelse og Pædagogik, AAU Professor, Institut for Læring, Grønlands Universitet 07-12-2014 Karen Wistoft/SMAGforLIVET/Skolemadskonference

Læs mere

Sundhedsfremmende sygepleje, teori og metode

Sundhedsfremmende sygepleje, teori og metode Studienævnets evalueringsskema - Sygepleje Sundhedsfremmende sygepleje, teori og metode. semester - Efterår Svarprocent: / = svarprocent. Jeg er overordnet set tilfreds med kurset/modulet Læringsmål %

Læs mere

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri En beskrivelse af Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette materiale indeholder en beskrivelse af: 1. Baggrunden for at afholde kurset 2. Målgruppen for kurset 3. Kursets indhold og opbygning

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Analyse af maden på Fremtidens Plejehjem. Beboertilfredshed 2017

Analyse af maden på Fremtidens Plejehjem. Beboertilfredshed 2017 Analyse af maden på Fremtidens Plejehjem Beboertilfredshed 2017 Indholdsfortegnelse BAGGRUND 3 METODE..4 RESULTATER FRA INTERVIEWS.5 OPSUMMERING 11 BILAG.13 Kolofon: Bent Sørensen og Mikkel Lerche, Kvalitets-

Læs mere