Hvad er praktiserende lægers holdning til helbredstjek på tilsyneladende raske mænd i alderen år?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er praktiserende lægers holdning til helbredstjek på tilsyneladende raske mænd i alderen år?"

Transkript

1 Mon det er tid til et km eftersyn Hvad er praktiserende lægers holdning til helbredstjek på tilsyneladende raske mænd i alderen år? Et Kvalitativt Studie af Sara Hasseriis, Ninna Marturin Gammelager og Mette Borup Wemmelund

2 Introduktion: Som alment praktiserende læger (AP læger) søger vi hver dag at finde en balance mellem patientens bekymringer og ønsker, vores lægelige undersøgelser og behandlinger samt forvaltningen af samfundets ressourcer. I det tilfælde at patientens behov ikke opleves relevant set fra et lægefagligt synspunkt, kan lægen opleve en konflikt i forhold til at bruge egne, og dermed samfundets, ressourcer på at efterkomme patientens krav om sundhedsydelser. En sådan konflikt har forfatterne oplevet i forbindelse med forebyggende helbredtjek (HT) på yngre, tilsyneladende raske personer. En ofte hørt indgangsreplik er: Jeg syntes, det var tid til et km eftersyn. Forebyggelse er én af almen praksis kerneydelser, men vores umiddelbare opfattelse er, at vi ofte ikke finder noget relevant ved et HT, og dette synspunkt deles af andre AP læger jævnfør Søndergaard et al. s fokusgruppeinterview fra 2012, Diversity and ambivalence in general practitioners attitudes towards preventive health checks - a qualitative study 1. Konklusionen på denne undersøgelse var, at AP læger er usikre på, hvad der er den bedste tilgang til HT, og at HT udføres forskelligt afhængig af personlige overbevisninger omkring forebyggelse. Mange AP læger var bekymrede for at inducere negative psykologiske reaktioner hos patienterne som f.eks. bekymring for helbred eller direkte sygdomsangst og var ambivalente ift. om HT var en kerneopgave for AP. Denne ambivalens er vi som uddannelseslæger i almen medicin stødt på i form af varierende holdninger til HT samt store forskelle i udførelsen heraf under ansættelser i flere forskellige praksis. Fra politisk side er der i de seneste årtier kommet stigende fokus på forebyggelse af livsstilssygdomme som f. eks. diabetes 2 (DM2), iskæmisk hjertesygdom (IHD) og kronisk obstruktiv lungesygdm (KOL). Men er forebyggelse omkostningseffektiv og til hvem?

3 Dette undersøgte Lauritzen et al fra i Ebeltoftundersøgelsen; et 5-årigt randomiseret, kontrolleret studie af effekterne af helbredstjek 2-3, som involverede 2000 personer i alderen år. Interventionsgruppen modtog forebyggende helbredsundersøgelser og -samtaler hos praktiserende læge. Efterfølgende 15 års follow-up på samme population blev foretaget i 2014 af KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) 4. Overordnet set fandt man, at interventionen var omkostningsneutral over en 15 års periode. Positiv effekt på sundhed målt på Anggard risikoscoren (kardiovaskulær risiko) såes kun i gruppen af kortuddannede mænd. Der såes ingen effekt hos kvinder uanset uddannelsestrin. Kvinder i alderen år har i DK flere indgange til sundhedsvæsenet. Ved ønske om p-piller måles blodtryk, og der udspørges til visse arvelige lidelser. Alle kvinder fra 23 år inviteres til screening for livmoderhalskræft. Seks ud af syv danske kvinder har ifølge Danmarks Statistik (2015) fået mindst ét barn, når de når 50 år og har således været tilbudt minimum 3 lægeundersøgelser i løbet af en graviditet og i den forbindelse blevet udspurgt til arvelige sygdomme, medicinforbrug, KRAM-faktorer, og blevet undersøgt med blodtryk, enkelte blodprøver og urinprøve. Efterfølgende har kvinderne formentlig flere gange besøgt lægen ifm. børneundersøgelser. Mænd har ikke på samme måde en legal indgang til sundhedsvæsenet fraset ved session, hvor der foretages helbredsundersøgelse af 18-årige mænd. Herefter vil lægekontakt udelukkende være på mandens eget initiativ. Formål: Vi ønskede at undersøge praktiserende lægers holdning til HT hos tilsyneladende raske mænd i alderen år, herunder hvilke positive og negative effekter et HT kan have for den enkelte og for samfundet. Desuden ville vi undersøge, hvorledes AP lægers holdninger afspejlede sig i deres adfærd i den kliniske hverdag.

4 Metode: Spørgeskema: Udvalgte praktiserende læger (PL) i Region Nord og Midt (Jylland, DK) inklusive uddannelseslæger i de pågældende praksis blev inviteret til at udfylde et to-siders spørgeskema vedrørende deres holdning til udførelsen af generelle helbredstjek (HT) på tilsyneladende raske mænd i alderen år (se bilag 1). Lægerne blev bedt om deres umiddelbare mening om HT samt deres vurdering af den faglige relevans, fund af klinisk betydning, positive og negative sideeffekter samt deres håndtering af HT i egen praksis. De deltagende læger arbejdede alle i praksis, som varetog videreuddannelse af yngre læger i hoveduddannelse i almen medicin, og disse uddannelseslæger deltog i forskningsmetodologisk kursus sammen med forfatterne. Dataanalyse er udført i Excel. Kommentarer i spørgeskemaet er efterfølgende kodet efter kategorier som beskrevet under resultater. Litteratursøgning: Indhold af spørgeskemaet er valideret ud fra Søndergaard et al s fokusgruppeinterview fra Baggrundsviden blev opsøgt via Pubmed med Mesh-ordene Physical Examination og General practitioner, desuden fritekstsøgning på Health check, Health examination, Primary care, Family Practice, General Practice samt Ebeltoft. Ud fra referencer i de fundne artikler, er der yderligere fundet relevant litteratur. Vi fravalgte artikler, som ikke tog udgangspunkt i danske data, da vi vurderede, at almen praksis i andre europæiske lande ikke umiddelbart var sammenlignelig med den danske. Desuden foretog vi en google-søgning efter

5 ikke publicerede data, tilbud fra privathospitaler, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, PLOydelser mv. Resultater: Demografi: Af de 51 inviterede læger, modtog vi besvarelser fra 42 (svarprocent = 82 %). Fordeling på alder og køn fremgår af fig. 1. Der er ikke oplysninger om køn og alder på de 9 nonresponders, hvorfor vi ikke kan lave frafaldsanalyse. Der såes en overvægt af kvinder (31 af 42 = 74%) hvoraf de fleste var < 50 år. Der blev i spørgeskemaet spurgt til praksistype, men eftersom læger i samme praksis ikke klassificerede deres praksis ens (i hhv. land- eller bypraksis), har vi ikke kunnet bruge disse data. Figur < 40 år år > 50 år Kvinder Mænd Holdning: Lægerne blev spurgt til deres umiddelbare holdning, når i øvrigt raske mænd i alderen år, bestiller tid til et HT. Det var muligt at sætte kryds ved flere svarmuligheder.

6 26 af 42 (62%) svarede, det er ok, jeg går ind for forebyggelse. Af disse 26 svarede 3 (12%) samtidig det er spild af min tid og andre 3 (12%) vi er en virksomhed og vil gerne imødekomme patienternes behov og ønsker. 10 af 42 (24%) svarede udelukkende, at de havde en neutral holdning til spørgsmålet. 4 af 42 (10%) svarede udelukkende det er spild af min tid. Relevans: Vi spurgte lægerne til deres fornemmelse af, om de finder noget lægeligt relevant ved et HT. Af de 42 læger, svarede 31 (74 %), at de fandt noget lægeligt relevant, 7 (17 %) svarede nej, vi finder aldrig noget, 4 (10%) svarede ved ikke. Kommentarer: Det var muligt at tilføje en uddybende kommentarer til spørgsmålet vedrørende lægeligt relevante fund, hvilket 30 (71%) benyttede sig af. Kommentarerne er efterfølgende kodet i kategorier, og antal besvarelser indenfor kategorierne fremgår af figur 2: [Målbare værdier] indeholdt kommentarer som hyperlipidæmi, AFLI, hypertension og opdager hypertension, KOL, DM2. [Risikofaktorer] indeholdt bl.a. snak om livsstil, rygning, alkohol, motion, kost, søvn, stress og familiær disposition, frygt for kræft, ønske om vægttab, rygestop eller alkoholoverforbrug. [Bekymringer] indeholdt bl.a. som regel bunder deres ønske i et helbredstjek i en eller anden form for bekymring og helbredsangst. [Sjældent] indeholdt bl.a. sjældent finder vi noget relevant og ind imellem finder vi da noget. [Andet] indeholdt bl.a. det er vigtigt for at gøre tilgængelighed let og vi finder at patienter tror, de gør noget godt for dem selv.

7 Figur 2: 14 Lægeligt relevante fund Målbare værdier Risikofaktorer Bekymringer Sjældent Andet Effekter: Lægerne blev spurgt til, hvilke effekter HT kunne have i deres praksis. De 8 svarmuligheder kan inddeles i positive og negative effekter (svarmulighed 1-3 = negative, svarmulighed 4-8 = positive) som det fremgår af figur 3 og 4.

8 Figur 3: Effekter af helbredstjek Uhensigtsmæssig brug af praksis' ressourcer Uhensigtsmæssig brug af samfundets ressourcer Sygeliggørelse af raske Opbygning af læge-pt-relation Legal indgang til lægekons. Støtte til livsstilsændringer Opsporing af risikofaktorer Opsporing af kronisk lidelse Læger som udelukkende så positive effekter af HT udgjorde 13 af 42 (31%), heraf 1 mand. 4 af 42 (10%), heraf 3 mænd, så udelukkende negative effekter. 25 af 42 (60%), heraf 7 mænd, kunne se både positive og negative effekter (se figur 4).

9 Figur 4: 30 Effekter kvinder mænd 5 0 Positive effekter Negative effekter Positive og negative effekter Screening: Lægerne blev spurgt, om de syntes AP-læger skulle indkalde raske personer til regelmæssige HT. 41/42 (98%) svarede nej hertil. Vi spurgte, hvad lægerne gjorde for at fange de patienter, der har risikofaktorer, og som ikke søger læge så tit. Hertil svarede 37 (88%) at de opfordrer til ny konsultation ved lægekontakt af anden årsag, 2 (5%) svarede ikke noget, jeg koncentrerer mig om de syge, 3 (7%) reklamerer for HT i venteværelset og 1 (2%) udsender breve med opfordring om at bestille en tid. 4 havde tilføjet kommentarer, heraf 3 at de reklamerede for lungefunktionsundersøgelse til rygere på praksisskærm i venteværelset. 9 læger (21%) svarede, at de havde en nedskrevet instruks. Det fremgår ikke, hvor mange forskellige praksis disse læger kommer fra. Der var vedlagt en enkelt instruks (se bilag 2),

10 men vi er blevet oplyst om, at flere praksis har en skabelon til blodprøver, urinprøver og ekg i Webreq (rekvisitionsmodul i patientjournalen), der fungerer som instruks for praksispersonalet. Diskussion: Vores spørgeskemaundersøgelse havde en høj svarprocent (82 %) med en jævn fordeling mellem land og by inkl. lægedækningstruede områder. Der såes lidt overvægt af yngre kvinder som udtryk for, at der indgik mange uddannelseslæger i undersøgelsen. Dette er lidt skævt ift. kønsfordelingen af PLO er (kvinder 52%) og kan have haft indflydelse på besvarelserne. Det kunne have været interessant at kigge på signifikante forskelle på besvarelser udfra køn og alder, men undersøgelsen er for lille til dette. De deltagende læger udgør muligvis en bestemt gruppe af AP læger, da de alle deltager i videreuddannelsen af yngre læger i almen medicin, men hvorledes dette kunne påvirke deres holdninger til og adfærd i forhold til HT er dog uvist. Vores spørgeskema blev valideret udfra Søndergaard et al s fokusgruppeinterviewet fra , hvor vi fandt fin kongruens med de interviewede AP lægers fremkomne meninger og dilemmaer. I en fremtidig undersøgelse ville man med fordel kunne bruge kommentarer fra deltagere i vores undersøgelse i udformningen af yderligere svarmuligheder. I vores spørgeskemaundersøgelse er mange af AP lægerne (62%) overvejende positivt stemte overfor HT som led i forebyggelse. Man kan måske undre sig over, at ikke alle AP lægerne går ind for HT, da sundhedsfremme og forebyggelse af sygdomme er en kerneopgave i det almen medicinske speciale. Hensigten med HT er jo netop primær forebyggelse.

11 Måske skal vi finde forklaringen på denne tilbageholdenhed i AP lægernes oplevelse af effekterne af HT, som for over halvdelen af AP lægernes vedkommende (60 %) vurderedes blandet positive og negative. Knap hver femte (17 %) svarer, at de aldrig finder noget lægeligt relevant ved et HT og hver fjerde bemærker, at de sjældent finder noget. Af negative effekter kan nævnes de ressourcer et HT koster samfundet og praksis, samt risikoen for sygeliggørelse af raske. Hvis vi kigger på Ebeltoftundersøgelsen 3-4, er der ikke negative konsekvenser, hverken psykologiske eller samfundsøkonomiske, af invitation til HT, hvorfor denne begrundelse ikke findes bekræftet her. Vores fund af divergerende holdninger til HT stemmer overens med fokusgruppeinterviewet fra , hvor lægerne er ambivalente omkring tilbud om HT, men samtidig ikke vil nægte patienten denne undersøgelse. Vi har i vores spørgeskemaundersøgelse ikke spurgt direkte til, om AP lægerne ville nægte en tilsyneladende rask person et HT, men kun 1 af 10 syntes udelukkende HT var spild af tid, og ville måske derfor kunne finde på at afvise en patient. Kun en enkelt læge går ind for indkaldelse af raske til HT. Vi fandt til gengæld at næsten alle AP læger (88%) ville opfordre til ny konsultation ved fund af risikofaktorer ifm. konsultation af anden årsag. Af dette udleder vi, at der er generel positiv holdning til opportunistisk screening. Ulempen herved er dog, at patienterne selekteres så screeningen favoriserer de mere lægesøgende, samt at lægens personlige holdning / kemi med patienten kan have indflydelse på om de inviteres til ny konsultation. Mænd vil pga. færre lægekontakter blive forfordelt i dette regnskab. Der er aktuelt ikke krav om at almen praksis skal tilbyde HT og der findes ikke længere en PLO-ydelse herfor. Det er derfor helt op til den enkelte praksis, om deres patienter skal have

12 dette tilbud. Vores undersøgelse viser, at de fleste er positivt stemte for HT, men de færreste følger en nedskrevet instruks. Der er de seneste år kommet et stort marked for HT via privathospitaler samt via sundhedsforsikringer. Kendetegnende for disse tilbud er, at de tilgodeser samfundsgrupper, som er ressourcestærke og i højere grad søger læge. Paradoksalt nok er det ifølge Ebeltoftundersøgelsen 4 de kortuddannede mænd, der har en signifikant effekt af invitation til HT. Hvis vi skal målrette et tilbud til de personer, som har mest gavn af det, skal vi måske finde andre veje og invitere de mest udsatte socialgrupper. Alternativt må man forsøge at nedbringe omkostningerne ved HT, således at alle borgere kan tilbydes et sådant. Det kunne f.eks. foregå i kommunalt regi, hvilket man i øjeblikket forsøger i Sundhedsprojekt Randers. Her inviterer man alle borgere på år til vurdering af risikoprofil via forskellige undersøgelser og en helbredssamtale. Resultaterne fra dette projekt har vi endnu til gode.

13 Referencer: 1) Søndergaard A et al. Diversity and ambivalence in general practitioners attitudes towards preventive health checks - a qualitative study, BMC Familiy Practice 2012;13:53. 2) Lauritzen T et al. Ebeltoft project: baseline data from a five-year randomized, controlled, prospective health promotion study in a Danish population, Br J Gen Pract 1995;45: ) Lauritzen T et al. Health tests and health consultations reduced cardiovascular risk without psychological strain, increased healthcare utilization or increased costs, Scand J Public Health 2008;36: ) Rasmussen SR et al. Forebyggende helbredsundersøgelser og helbredssamtaler i almen praksis - social ulighed i hjerte-kar-sygdom og omkostninger? 15-års-opfølgning af Sundhedsprojekt Ebeltoft, KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) 2014;marts: ) Sundhedsprojekt Randers Supplerende litteratur om emnet: a) Lauritzen T et al. Helbredstjek for hjerte-kar-sygdom i dansk almen praksis, Ugeskr Laeger 2014;176/12: b) Krogsbøll LT, Jørgensen KJ, Grønhøj Larsen C, Gøtzche PC. General health checks in adults for reducing morbidity and mortality from disease, Cochrane database of systematic reviews 2012;issue 10.Art.No.:CD DOI: / CD pub2. c) Maindal HT et al. Effectiveness of the population-based Check your health preventive programme conducted in primary care with 4 years follow-up [the CORE trial]: study protocol for a randomised controlled trial, Trials 2014;15:341.

14 d) Licht D, Vorm HN. Forebyggende helbredsundersøgelser i almen praksis. Supplerende specifik forebyggelsesindsats samt aftalt forebyggelseskonsultation. (2304)+(0106) - Et mindre litteraturstudie af baggrunden for implementering af ydelsen i almen praksis, samt en stikprøveundersøgelse af anvendelsen af ydelsen i en by og en landpraksis på Fyn, :1-24.

15 BILAG 1 Kære deltager i spørgeskemaundersøgelse om helbredstjek Vi er tre HU læger, der i forbindelse med forskningsmetologisk opgave i fase 2 gerne vil undersøge praktiserende lægers subjektive holdning til forebyggende helbredsundersøgelse, her benævnt helbredstjek. Samtidig vil vi gerne have indblik i den kliniske tilgang i de pågældende praksis. Vi har valgt at fokusere på mænd i alderen år uden erkendt sygdom, da de typisk ikke søger læge så ofte. En ofte hørt indgangsreplik er: Jeg tænkte, det var tid til et km tjek. Vi vil bede dig om at udfylde nedenstående skema efter bedste evne (det tager ca. 5 min). Svarene vil kun blive gengivet i anonymiseret form, og deltagende læger/praksis vil ikke blive anført med navn eller andre genkendelige data. Hvis du har kommentarer eller spørgsmål til vores undersøgelse, er du velkommen til at tilføje det på bagsiden af papiret. På forhånd tak for hjælpen! Ninna Gammelager, Sara Hasseriis og Mette Wemmelund 1) Kort om dig og din praksis: Køn: kvinde mand Alder: år Praksistype: landpraksis bypraksis Region: Nord Midt Antal faste læger i din praksis: Antal ansatte (omregnet til ca. fuldtidsstillinger): 2) Hvad er din umiddelbare holdning, når i øvrigt raske mænd i alderen år, bestiller tid til et helbredstjek (evt. flere X) det er ok, jeg går ind for forebyggelse vi er en virksomhed og vil gerne imødekomme patienternes behov og ønsker neutral holdning det er spild af min tid 3) Har du en fornemmelse af, om I finder noget lægeligt relevant ved et helbredstjek? nej, vi finder aldrig noget ved ikke ja (uddyb gerne) 4) Mener du at praktiserende læger skal indkalde raske personer til regelmæssige helbredstjek? nej ja Hvis ja, hvilke risikogrupper (sæt gerne flere X): år år år rygning højt BMI mænd kvinder andet

16 5) Hvilke effekter kunne et forebyggende helbredstjek have i din praksis? (evt. flere X) tidlig opsporing af kronisk lidelse opsporing af risikofaktorer for udvikling af sygdom med mulighed for intervention mulighed for støtte til livsstilsændringer legal indgang til en lægekonsultation om et svært emne eller bekymring opbygning af en god læge-patientrelation sygeliggørelse af raske individer med øget bekymring til følge uhensigtsmæssig brug af samfundets ressourcer uhensigtsmæssig brug af praksis ressourcer andet: 6) Hvad gør du for at fange de patienter, der har risikofaktorer, og som ikke søger læge så tit? ikke noget, jeg koncentrerer mig om de syge opfordrer til ny konsultation ved lægekontakt af anden årsag udsender breve med opfordring om at bestille en tid reklamerer for helbredstjek i venteværelset andet: 7) Findes der i din praksis en nedskreven instruks/vejledning for hvordan et helbredstjek udføres? nej ja ved ikke Hvis ja, ville vi være meget glade for at få et print af denne. Instrukser vil ikke blive offentliggjort. Kommentarer: Besvarelser mailes af uddannelseslæge til sara_hasseriis@hotmail.com

17 BILAG 2 HELBREDSCHECK (A31): Rygning: Genstande pr. uge: Disp: DM: Stofskifte: Osteoporose: Hjerte/kar/cerebral: Kræft (evt typer): Højde: Vægt: Abd. omfang: BT: P: EKG BP: fbs: Læge: ST.C+P: Nyrearteriestetoskopi: Evt thorax rtg: 10 års-risikoscore for fatalt CVD:

Vedlegg II. Ebeltoft-projektet. ( engelsksprogede: The Ebeltoft Health Promotion Project, dansksprogede: Sundhedsprojekt Ebeltoft, forkortet til SE)

Vedlegg II. Ebeltoft-projektet. ( engelsksprogede: The Ebeltoft Health Promotion Project, dansksprogede: Sundhedsprojekt Ebeltoft, forkortet til SE) ix Vedlegg II Ebeltoft-projektet ( engelsksprogede: The Ebeltoft Health Promotion Project, dansksprogede: Sundhedsprojekt Ebeltoft, forkortet til SE) I 1991 blev et tilfældig udvalg af 2000 personer i

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Lige sundhed blandt mænd og kvinder. -Set fra et almen praksis perspektiv

Lige sundhed blandt mænd og kvinder. -Set fra et almen praksis perspektiv Lige sundhed blandt mænd og kvinder -Set fra et almen praksis perspektiv Lektor, læge, ph.d. Forskningsenheden for Almen Praksis Nationalt Forskningscenter for Kræftrehabilitering Syddansk Universitet

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om fysisk aktivitet Indhold Hvad er fysisk aktivitet? Hvad betyder fysisk aktivitet for helbredet? Hvor fysisk aktive er danskerne? Hvilke

Læs mere

4.3 Brug af forebyggende ordninger

4.3 Brug af forebyggende ordninger Kapitel 4.3 Brug af forebyggende ordninger 4.3 Brug af forebyggende ordninger Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder en række forebyggende ordninger til befolkningen, eksempelvis i form af skoletandpleje,

Læs mere

Resultater vedrørende risikofaktorer for hjertekarsygdom og dødelighed i relation til social ulighed - 15 års opfølgning i Sundhedsprojekt Ebeltoft

Resultater vedrørende risikofaktorer for hjertekarsygdom og dødelighed i relation til social ulighed - 15 års opfølgning i Sundhedsprojekt Ebeltoft Resultater vedrørende risikofaktorer for hjertekarsygdom og dødelighed i relation til social ulighed - 15 års opfølgning i Sundhedsprojekt Ebeltoft Fordeling af risikofaktorer i data fra 15-års-opfølgningen

Læs mere

FOREBYGGELSESKONSULTATIONEN MERE END ET KM EFTERSYN?

FOREBYGGELSESKONSULTATIONEN MERE END ET KM EFTERSYN? FOREBYGGELSESKONSULTATIONEN MERE END ET 50.000 KM EFTERSYN? Bo Christensen professor praktiserende læge ph.d 2011 Risikovurdering Motivation Risikokommunikation Behandlingsplan Risikovurdering Værktøj

Læs mere

Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen kl den 11. juni 2019

Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen kl den 11. juni 2019 Perspektiver på projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) - Systematisk og målrettet opsporing og forebyggelse af livsstilssygdomme i primærsektoren Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Ensomhed og hjertesygdom

Ensomhed og hjertesygdom Ensomhed og hjertesygdom - resultater fra det nationale DenHeart studie Anne Vinggaard Christensen PhD studerende 1 1) Ensomhed er et resultat af selvopfattet utilstrækkelighed i en persons sociale forhold.

Læs mere

Tidlig opsporing Hvor og hvornår er der evidens for tidlig opsporing?

Tidlig opsporing Hvor og hvornår er der evidens for tidlig opsporing? Region Hovedstaden Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Tidlig opsporing Hvor og hvornår er der evidens for tidlig opsporing? Torben Jørgensen, dr.med. Enhedschef Forskningscenter for Forebyggelse

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

Målet om tidligere og bedre opsporing hvordan når vi det i 2025?

Målet om tidligere og bedre opsporing hvordan når vi det i 2025? Tidlig opsporing af risikofaktorer for sygdom og ikke-erkendte kroniske sygdomme Helbredsundersøgelser og screening Målet om tidligere og bedre opsporing hvordan når vi det i 2025? Torsten Lauritzen Praktiserende

Læs mere

Screening i arbejdsmedicin Mulige gavnlige og skadelige virkninger. Karsten Juhl Jørgensen Det Nordiske Cochrane Center

Screening i arbejdsmedicin Mulige gavnlige og skadelige virkninger. Karsten Juhl Jørgensen Det Nordiske Cochrane Center Screening i arbejdsmedicin Mulige gavnlige og skadelige virkninger 1 Karsten Juhl Jørgensen Det Nordiske Cochrane Center Hvad er screening? Systematisk undersøgelse af en gruppe raske, symptomfrie individer

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er rygning? Hvad betyder rygning for helbredet? Hvordan er danskernes rygevaner? Hvilke konsekvenser har rygning i Danmark? Danskerne

Læs mere

KOL i Almen Praksis. Det tværsektorielle samarbejde set med en praktiserende læges øjne

KOL i Almen Praksis. Det tværsektorielle samarbejde set med en praktiserende læges øjne KOL i Almen Praksis Det tværsektorielle samarbejde set med en praktiserende læges øjne Lidt om mig Rune Ahrensberg Praktiserende læge i Sorø Kvalitets- og efteruddannelseskonsulent i Region Sjælland Lægehuset

Læs mere

Ligestillingsudvalget d. 2. maj Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF)

Ligestillingsudvalget d. 2. maj Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) Ligestillingsudvalget d. 2. maj 2017 Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) 1 Det nationale forebyggelsesråd Forebyggelsestilbud til borgere med usund levevis, borgere i risiko for udvikling af

Læs mere

Titel: Styrke Hele Livet. Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho

Titel: Styrke Hele Livet. Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho Styrke Hele Livet Titel: Styrke Hele Livet Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho Udgiver: Albertslund Kommune ISBN: 978-87-997898-8-4

Læs mere

Evalueringsrapport for TOF pilotprojektet: Resultater af den kvantitative evaluering

Evalueringsrapport for TOF pilotprojektet: Resultater af den kvantitative evaluering Evalueringsrapport for TOF pilotprojektet: Resultater af den kvantitative evaluering Indholdsfortegnelse Sammenfatning Baggrund Rapportens opbygning Metode Resultater Afsnit. Resultater af betydning for

Læs mere

KORA, 15. maj 2014 Iben Holbæk Lundager Projektleder Tjek dit helbred Randers Sundhedscenter

KORA, 15. maj 2014 Iben Holbæk Lundager Projektleder Tjek dit helbred Randers Sundhedscenter KORA, 15. maj 2014 Iben Holbæk Lundager Projektleder Tjek dit helbred Randers Sundhedscenter Birger og Birthe Randers Kommune 30.000 borgere 30-49 år Birger tømmer postkassen og går en tur på www.tjekdithelbred.dk

Læs mere

RESULTAT AF UNDERSØGELSEN: ER DU MED PÅ ICPC KODNING?

RESULTAT AF UNDERSØGELSEN: ER DU MED PÅ ICPC KODNING? RESULTAT AF UNDERSØGELSEN: ER DU MED PÅ ICPC KODNING? Marianne Rosendal, kvalitetsudviklingskonsulent, ph.d. Kvalitets og EfteruddannelsesUdvalget for almen praksis i Region Syddanmark besluttede i 2007,

Læs mere

Et forebyggelses- og egenomsorgsprojekt målrettet mænd i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Region Midtjylland

Et forebyggelses- og egenomsorgsprojekt målrettet mænd i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Region Midtjylland Et forebyggelses- og egenomsorgsprojekt målrettet mænd i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Region Midtjylland 2 Indholdsfortegnelse: Baggrund for projektet Side 3 - Baggrund for valg af

Læs mere

Bilag 1: Begrundelse for ansøgning samt beløb

Bilag 1: Begrundelse for ansøgning samt beløb Bilag 1: Begrundelse for ansøgning samt beløb Ansøgning om 2-honorering af praktiserende læger i Region Midtjylland. Overvægt hos børn er et tiltagende problem med alvorlige konsekvenser for det enkelte

Læs mere

Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling Aalborg Sygehus

Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling Aalborg Sygehus Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling Aalborg Sygehus Spørgeskemaet er udsendt til 215 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012. 60 % af disse svarede på spørgeskemaet. På

Læs mere

Anna Bachmann Boje Sundheds og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune Projektledelse ide og monitorering Stine Lauridsen Malin Lundh Lisbet Knold

Anna Bachmann Boje Sundheds og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune Projektledelse ide og monitorering Stine Lauridsen Malin Lundh Lisbet Knold Anna Bachmann Boje Sundheds og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune Projektledelse ide og monitorering Stine Lauridsen Malin Lundh Lisbet Knold Forebyggelsescenter Nørrebro Inddragelsespiloter - erfaringsbidrag,

Læs mere

DIABETES - Projektoplæg

DIABETES - Projektoplæg DIABETES - Projektoplæg Projektet er udarbejdet af farmakonom Gyrithe Heegaard og Lone Herreholm, Steno Apotek. Udarbejdet i samarbejde med farmaceut Camilla Lauemøller. Formål Vi har med dette projekt

Læs mere

Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis

Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis Mads Lind Ingeman & Peter Vedsted Mads Lind Ingeman Speciallæge i Almen Medicin, Ph.D.-studerende Center for Cancerdiagnostik i Praksis CaP

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse

Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj 2015 Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse Hvad er fakta Psykiatriske patienter har: - større overdødelighed 3 Forventet levetid

Læs mere

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet?

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? KONFERENCE OM SUNDHEDSPROFIL 2013 Region Nordjylland og de nordjyske kommuner, 17. marts 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk

Læs mere

Barrierer for at deltage i screening for livmoderhalskræft

Barrierer for at deltage i screening for livmoderhalskræft Barrierer for at deltage i screening for livmoderhalskræft Ann-Britt Kvernrød Antropolog Kræftens Bekæmpelse Afd. For Forebyggelse og Oplysning Hvad siger tallene? Hvert år får cirka 375 konstateret livmoderhalskræft

Læs mere

Behandlingsafsnit (indlagte) Ciconia, Århus Privathospital

Behandlingsafsnit (indlagte) Ciconia, Århus Privathospital LUP 2012 Indlagte Behandlingsafsnit (indlagte) Ciconia, Århus Privathospital Spørgeskemaet er udsendt til 26 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012. 77 % af disse

Læs mere

Kongevejsklinikken Kongevejsklinikken

Kongevejsklinikken Kongevejsklinikken LUP 2012 Ambulante Kongevejsklinikken Kongevejsklinikken Undersøgelsen er blandt 30 patienter, der har besøgt ambulatoriet i perioden 20. august til 30. september 2012. 67 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion

KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion Til patienter og pårørende KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion Vælg farve Sundhedsstyrelsens anbefalinger Psykiatrisk afdeling Odense - Universitetsfunktion KRAM på Psykiatrisk Afdeling Odense På Psykiatrisk

Læs mere

Det handler om din sundhed

Det handler om din sundhed Til patienter og pårørende Det handler om din sundhed Vælg farve Vælg billede Endokrinologisk Afdeling M Det handler om din sundhed Der er en række sygdomme, som for eksempel diabetes og hjertekarsygdomme,

Læs mere

Undersøgelse af patienters holdning til sundhedsdata. April 2019

Undersøgelse af patienters holdning til sundhedsdata. April 2019 Undersøgelse af patienters holdning til sundhedsdata April 2019 Baggrund Data Redder Liv har undersøgt et bredt udsnit af danske patienters tilgang til sundhedsdata. Undersøgelsen er gennemført ud fra

Læs mere

Arbejdspladsen. Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse?

Arbejdspladsen. Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse? Arbejdspladsen Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse? Potentielle økonomiske gevinster f or såvel samfundet som arbejdsgiveren Særlige muligheder i f orhold til forebyggelse

Læs mere

Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15

Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15 Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15 Teresa Holmberg tho@si-folkesundhed.dk Hvorfor er vi her i dag? Præsentere jer for et udpluk af resultaterne fra en ny undersøgelse

Læs mere

DIABETES - Projektoplæg

DIABETES - Projektoplæg DIABETES - Projektoplæg Projektet er udarbejdet af farmakonom Gyrithe Heegaard og Lone Herreholm, Steno Apotek. Udarbejdet i samarbejde med farmaceut Camilla Lauemøller. Formål Vi har med dette projekt

Læs mere

Pilottest af epilepsi proxy spørgeskema

Pilottest af epilepsi proxy spørgeskema Pilottest af epilepsi proxy spørgeskema AmbuFlex VestKronik Juni 2014 Baggrund og metode VestKronik har i samarbejde med klinikere fra Neurologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital udviklet et klinisk

Læs mere

2 Forekomst af kroniske sygdomme i Region Hovedstaden

2 Forekomst af kroniske sygdomme i Region Hovedstaden 2 Forekomst af kroniske sygdomme i Region Hovedstaden Antallet af borgere med kronisk sygdom er steget med 5,6 % i Region Hovedstaden fra til 2010 Antallet af borgere med mere end én kronisk sygdom er

Læs mere

Arbejdskrav og fitness

Arbejdskrav og fitness Arbejdskrav og fitness Resultater fra et 4 måneders interventionsprojekt med konditionstræning blandt rengøringsassistenter Gå-hjem møde på NFA den 8. oktober 2015 Mette Korshøj Baggrund Lav fysisk aktivitet

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte Mobning på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte September 2018 Mobning på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology, Engineering & Math) var der

Læs mere

Generelt om børneundersøgelsen - lægen udfylder

Generelt om børneundersøgelsen - lægen udfylder Generelt om børneundersøgelsen - lægen udfylder Hvis du har spørgsmål til skemaet eller undersøgelsen, er du meget velkommen til at kontakte Susan Ishøy Michelsen, Statens Institut for Folkesundhed, på

Læs mere

Findes der social ulighed i rehabilitering?

Findes der social ulighed i rehabilitering? Rehabiliteringsforskning i Danmark 2016, 120916 Findes der social ulighed i rehabilitering? Henrik Bøggild Lektor, speciallæge i samfundsmedicin Faggruppen for Folkesundhed og Epidemiologi Institut for

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

Frase til indledende samtale Indledende samtale om hjerterehabilitering:

Frase til indledende samtale Indledende samtale om hjerterehabilitering: Frase til indledende samtale Indledende samtale om hjerterehabilitering: Baggrund for rehabiliteringsforløb: Akut myokardieinfarkt Koronar bypassoperation eller ballonudvidelse Anden dokumenteret iskæmisk

Læs mere

Forebyggende helbredsundersøgelser i almen praksis. Supplerende specifik forebyggelsesindsats samt aftalt forebyggelseskonsultation.

Forebyggende helbredsundersøgelser i almen praksis. Supplerende specifik forebyggelsesindsats samt aftalt forebyggelseskonsultation. Forebyggende helbredsundersøgelser i almen praksis. Supplerende specifik forebyggelsesindsats samt aftalt forebyggelseskonsultation. (2304) +(0106) - Et mindre litteraturstudie af baggrunden for implementering

Læs mere

Evalueringsnotat. Værktøj til systematisk tidlig opsporing af kronisk sygdom hos mennesker med psykiske lidelser på botilbud

Evalueringsnotat. Værktøj til systematisk tidlig opsporing af kronisk sygdom hos mennesker med psykiske lidelser på botilbud Evalueringsnotat Værktøj til systematisk tidlig opsporing af kronisk sygdom hos mennesker med psykiske lidelser på botilbud Udarbejdet juni 2018 af partner Andreas Lindemann, Promentum A/S, for INDHOLD

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Plastikkirurgisk ambulatorium Roskilde Sygehus, Sygehus Nord

Plastikkirurgisk ambulatorium Roskilde Sygehus, Sygehus Nord Plastikkirurgisk ambulatorium Roskilde Sygehus, Sygehus Nord Undersøgelsen er blandt 397 patienter, der har besøgt ambulatoriet i perioden 20. august til 30. september 2012. 65 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

Hvad viser resultaterne fra sundhedsundersøgelsen Gennemgang af resultater fra besvarelser af sundhedsundersøgelsen i borgerpanelet.

Hvad viser resultaterne fra sundhedsundersøgelsen Gennemgang af resultater fra besvarelser af sundhedsundersøgelsen i borgerpanelet. Hvad viser resultaterne fra sundhedsundersøgelsen Gennemgang af resultater fra besvarelser af sundhedsundersøgelsen i borgerpanelet. Overordnet holdning til kommunale sundhedsindsatser Hvad synes du helt

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Livsstilscenter Brædstrup Landskursus for diabetessygeplejersker d. 28/

Livsstilscenter Brædstrup Landskursus for diabetessygeplejersker d. 28/ Livsstilscenter Brædstrup Landskursus for diabetessygeplejersker d. 28/10 2017 Lene Lange, Leder Sarah Bregendahl, Udviklingsansvarlig Livsstilscentrets baggrund Åbnede som en del af Brædstrup sygehus

Læs mere

Plastikkirurgisk afdeling Roskilde Sygehus, Sygehus Nord

Plastikkirurgisk afdeling Roskilde Sygehus, Sygehus Nord Plastikkirurgisk afdeling Roskilde Sygehus, Sygehus Nord Spørgeskemaet er udsendt til 116 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012. 66 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

Brystkirurgisk ambulatorium Herlev Hospital

Brystkirurgisk ambulatorium Herlev Hospital Brystkirurgisk ambulatorium Herlev Hospital Undersøgelsen er blandt 400 patienter, der har besøgt ambulatoriet i perioden 20. august til 30. september 2012. 65 % af disse svarede på spørgeskemaet. På landsplan

Læs mere

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Sundhedsudvalget PØU alm. del - Bilag 99,SUU alm. del - Bilag 534 Offentligt ØKONOMIGRUPPEN I FOLKETINGET (3. UDVALGSSEKRETARIAT) NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG

Læs mere

Protecct-M Nyhedsbrev juli 2014

Protecct-M Nyhedsbrev juli 2014 Kære alle Protecct-M deltagere Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, men før vi når dertil, vil vi lade jer vide, hvordan det går for projektet. Vi er nået godt en fjerdedel af vejen mod de 2000

Læs mere

Anne Illemann Christensen Seniorrådgiver Region Syddanmark

Anne Illemann Christensen Seniorrådgiver Region Syddanmark Anne Illemann Christensen Seniorrådgiver anch@sdu.dk Region Syddanmark Lidt om undersøgelsen Hvordan har du det, 2017 Deltagere Alder: 16 år eller derover 58.800 inviteret i Region Syddanmark (312.349

Læs mere

Screening for hjerte-kar-sygdomme

Screening for hjerte-kar-sygdomme Screening for hjerte-kar-sygdomme Praktisk anvendelse af Danbio CVR visit på Gigthospitalet i Gråsten Sygeplejerske Joan Clausen Amb./Dagenhed 31. august 2012 Disposition Indledning formål Opstart på screeningerne

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Undersøgelsen er sponsoreret af Helsefonden og Simon Spies Fonden Rapport findes på Hjerteforeningens hjemmeside: http://www.hjerteforeningen.dk/film_og_boeger/udgivelser/hjertesyges_oensker_og_behov/

Læs mere

Reumatologisk Ambulatorium (Hjørring) Sygehus Vendsyssel

Reumatologisk Ambulatorium (Hjørring) Sygehus Vendsyssel Reumatologisk Ambulatorium (Hjørring) Sygehus Vendsyssel Undersøgelsen er blandt 449 patienter, der har besøgt ambulatoriet i perioden 20. august til 30. september 2013. 67 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen

Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen Del 1. Beskrivelse af KRAM-undersøgelsen 15 16 Kost Rygning Alkohol Motion Kapitel 1 Baggrund og formål Kapitel 1. Baggrund og formål 17 KRAM-undersøgelsen er en af de hidtil største undersøgelser af danskerne

Læs mere

DANSK RESUMÉ. Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara.

DANSK RESUMÉ. Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara. DANSK RESUMÉ Introduktion Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara. Epidemiologien bag denne epidemi, og måderne hvorpå den relaterer sig til sundhedssystemer

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund

Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund Bilag - Sundhedsprofil Frederikssund Frederikssund Kommune adskiller sig demografisk på en række parametre i forhold til Region H, som helhed. I Frederikssund Kommune har vi således en større andel af

Læs mere

Optimering af ambulante forløb. Fokus på fysisk aktivitet. Anne Mette Langgaard, fysioterapeut, SHS

Optimering af ambulante forløb. Fokus på fysisk aktivitet. Anne Mette Langgaard, fysioterapeut, SHS Optimering af ambulante forløb Fokus på fysisk aktivitet Anne Mette Langgaard, fysioterapeut, SHS Hvad ved vi om fysisk aktivitet som intervention til kronisk sygdom? Specielt til diabetes Hvordan og hvor

Læs mere

Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, ambulatorium Rigshospitalet

Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, ambulatorium Rigshospitalet Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, ambulatorium Rigshospitalet Undersøgelsen er blandt 698 patienter, der har besøgt ambulatoriet i perioden 20. august til 30. september 2012.

Læs mere

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Spørgeskema Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Juni 2005 Udsendt af Health Care Consulting på vegne af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Mulighederne i anvendelsen af sundhedsprofilen. Faxe Kommune. Jakob Kjellberg

Mulighederne i anvendelsen af sundhedsprofilen. Faxe Kommune. Jakob Kjellberg Mulighederne i anvendelsen af sundhedsprofilen Faxe Kommune Jakob Kjellberg Hvad kan man bruge en sundhedsprofil til? Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre. Men det er altså også vanskeligt

Læs mere

Hæmatologisk afsnit A120H (Vejle) Sygehus Lillebælt

Hæmatologisk afsnit A120H (Vejle) Sygehus Lillebælt Hæmatologisk afsnit A120H (Vejle) Sygehus Lillebælt Spørgeskemaet er udsendt til 44 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012. 73 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

Den kognitive model og DoloTest

Den kognitive model og DoloTest Den kognitive model og DoloTest I udviklingen af DoloTest har vi sørget for, at den tager udgangspunkt i den kognitive model, da det er af stor betydning for anvendeligheden i den pædagogiske indsats med

Læs mere

Hjerteforeningens perspektiv på rehabilitering i det nære sundhedstilbud. Rådgivningsleder Hanne L. Andersen Rådgivning Aarhus 2016

Hjerteforeningens perspektiv på rehabilitering i det nære sundhedstilbud. Rådgivningsleder Hanne L. Andersen Rådgivning Aarhus 2016 Hjerteforeningens perspektiv på rehabilitering i det nære sundhedstilbud Rådgivningsleder Hanne L. Andersen Rådgivning Aarhus 2016 Disposition: Hjerteptt. og pårørendes oplevelser af rehabilitering i DK.

Læs mere

Du vil inden for en uge blive ringet op, hvor denne deltagerinformation vil blive uddybet, og hvor du kan stille de spørgsmål, du har herom.

Du vil inden for en uge blive ringet op, hvor denne deltagerinformation vil blive uddybet, og hvor du kan stille de spørgsmål, du har herom. Deltagerinformation Kliniske og økonomiske effekter af kommunalt forankret digital livsstilscoaching målrettet overvægtige med eller i risiko for diabetes og hjertekarsygdom. Protokol for et 2-årigt randomiseret

Læs mere

Mænds sundhed og sygdomme

Mænds sundhed og sygdomme Mænds sundhed og sygdomme mænds større sygelighed og dødelighed De særlige udfordringer ved mænds sundhed og sygdomme sadfærd og psykologi Mænds opfattelse af sig selv Opfattelsen af mænd bl.a. i sundhedsvæsnet

Læs mere

Kapitel 8. Ønske om hjælp til at ændre sundhedsvaner

Kapitel 8. Ønske om hjælp til at ændre sundhedsvaner Kapitel 8 Ønske om hjælp til at ændre sundhedsvaner Kapitel 8. Ønske om hjælp til at ændre sundhedsvaner 73 Blandt svarpersoner, der har usunde sundhedsvaner, ønsker kvinder oftere end mænd at ændre sundhedsvaner.

Læs mere

Mammakirurgisk ambulatorium Ringsted Sygehus, Sygehus Syd

Mammakirurgisk ambulatorium Ringsted Sygehus, Sygehus Syd Mammakirurgisk ambulatorium Ringsted Sygehus, Sygehus Syd Undersøgelsen er blandt 398 patienter, der har besøgt ambulatoriet i perioden 20. august til 30. september 2012. 65 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

En pjece til almen praksis. At tale om. overvægt. med din mandlige patient. Rigshospitalet

En pjece til almen praksis. At tale om. overvægt. med din mandlige patient. Rigshospitalet En pjece til almen praksis At tale om overvægt med din mandlige patient Rigshospitalet Indledning Den praktiserende læge er vigtig i indsatsen mod svær overvægt. Både i det forebyggende arbejde og i behandling

Læs mere

Hæmatologisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus

Hæmatologisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Hæmatologisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Spørgeskemaet er udsendt til 117 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012. 61 % af

Læs mere

Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus

Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Spørgeskemaet er udsendt til 242 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012.

Læs mere

Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom

Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom Ved Mahad Huniche, direktør for Produktion, Forskning og Innovation, Region Sjælland Agenda 1.

Læs mere

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-9. klasser på Jels Skole

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-9. klasser på Jels Skole Vejen Kommune Sundhedsvaner og trivsel blandt 7-9 klasser på December 2006 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 2 Læsevejledning 5 3 Helbred og trivsel 7 31 Selvvurderet helbred 7 32 Almen trivsel 7 33

Læs mere

Kirurgisk afdeling (Esbjerg) Sydvestjysk Sygehus

Kirurgisk afdeling (Esbjerg) Sydvestjysk Sygehus Kirurgisk afdeling (Esbjerg) Sydvestjysk Sygehus Spørgeskemaet er udsendt til 401 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012. 52 % af disse svarede på spørgeskemaet. På

Læs mere

Hvem skal tilbydes telemedicin? Workshop ved Mette Trøllund Rask & Anne Dorthe Kloster Pedersen

Hvem skal tilbydes telemedicin? Workshop ved Mette Trøllund Rask & Anne Dorthe Kloster Pedersen Hvem skal tilbydes telemedicin? Workshop ved Mette Trøllund Rask & Anne Dorthe Kloster Pedersen Baggrund Intervention i HPF Randomisering (interventions- & kontrolgruppe) Telemedicinsk måleudstyr Telemedicinske

Læs mere

Fremadrettede perspektiver. Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard

Fremadrettede perspektiver. Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard Fremadrettede perspektiver Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard Faser i KOL rejsen Almen praksis, sygehuse, kommuner mm Endelig diagnose Første diagnose, ventetid på

Læs mere

FOREBYGGENDE HELBREDSUNDERSØGELSER OG HELBREDSSAMTALER I ALMEN PRAKSIS - en analyse af patientperspektivet Sammenfatning

FOREBYGGENDE HELBREDSUNDERSØGELSER OG HELBREDSSAMTALER I ALMEN PRAKSIS - en analyse af patientperspektivet Sammenfatning FOREBYGGENDE HELBREDSUNDERSØGELSER OG HELBREDSSAMTALER I ALMEN PRAKSIS - en analyse af patientperspektivet Sammenfatning 2006 Medicinsk Teknologivurdering - puljeprojekter 2006; 6 (7) Center for Evaluering

Læs mere

Fysisk aktivitet i Danmark status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis

Fysisk aktivitet i Danmark status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis status og udvikling 26. februar 2008 Forskningsleder, ph.d. Tine Curtis Syddansk Universitet Fysisk inaktivitet som risikofaktor for sygdom og død Fysisk aktivitet status og udvikling på baggrund af de

Læs mere

Kost og Hjerte- Kar-Sygdom. Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen

Kost og Hjerte- Kar-Sygdom. Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen Kost og Hjerte- Kar-Sygdom Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen 1 ud af 3 dør af hjerte-kar-sygdom Hjerte-kar-sygdom Iskæmisk hjertesygdom den hyppigst forekomne dødsårsag i Danmark

Læs mere

EVALUERING AF HELBREDSPROFILEN.DK GØR DEN EN FORSKEL FOR BORGERNE?

EVALUERING AF HELBREDSPROFILEN.DK GØR DEN EN FORSKEL FOR BORGERNE? DECEMBER 2017 REGION SJÆLLAND EVALUERING AF HELBREDSPROFILEN.DK GØR DEN EN FORSKEL FOR BORGERNE? RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET

BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET 2010 BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 Felt og fremgangsmåde 3 2. Basisoplysninger om respondenterne 3 3. Kontakten til Adoptionsnævnets

Læs mere

Plastikkirurgisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus

Plastikkirurgisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Plastikkirurgisk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Spørgeskemaet er udsendt til 296 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012. 71

Læs mere

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-10. klasser på Rødding Skole

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-10. klasser på Rødding Skole Vejen Kommune Sundhedsvaner og trivsel blandt 7-10 klasser på Rødding Skole December 2006 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 2 Læsevejledning 5 3 Helbred og trivsel 7 31 Selvvurderet helbred 7 32 Almen

Læs mere

Behandlingsafsnit (ambulante) OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus

Behandlingsafsnit (ambulante) OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus Behandlingsafsnit (ambulante) OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus Undersøgelsen er blandt 215 patienter, der har besøgt ambulatoriet i perioden 20. august til 30. september 2013. 58 % af disse svarede

Læs mere

HYPERTENSION I ALMEN PRAKSIS

HYPERTENSION I ALMEN PRAKSIS HYPERTENSION I ALMEN PRAKSIS 2007 Patienternes svar HYPERTENSION I ALMEN PRAKSIS Patientspørgeskemaundersøgelsen I forbindelse med audit om Hypertension i almen praksis fik alle patienter, der indgik

Læs mere

Redskaber til systematisk opsporing Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i tidlig opsporende samtale.

Redskaber til systematisk opsporing Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i tidlig opsporende samtale. Redskaber til systematisk opsporing Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i tidlig opsporende samtale. Ulrik Becker København 010414 ulbe@si-folkesundhed.dk Danskerne synes følgende er ok:

Læs mere

Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september

Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september Sundhedskonsulent Cand.comm PhD Lucette Meillier Center for Folkesundhed Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Der er ophobet 135.000

Læs mere

Præsentation af Region Syddanmarks. Hvordan har du det? Byråd i Assens Kommune 9. april 2018

Præsentation af Region Syddanmarks. Hvordan har du det? Byråd i Assens Kommune 9. april 2018 Præsentation af Region Syddanmarks Hvordan har du det? 2017 Byråd i Assens Kommune 9. april 2018 i spørgeskemaundersøgelsen spørgsmål Assens Kommune I Assens Kommune er 2500 borgere inviteret til at deltage

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Hæmatologisk afdeling Herlev Hospital

Hæmatologisk afdeling Herlev Hospital Hæmatologisk afdeling Herlev Hospital Spørgeskemaet er udsendt til 155 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 8. august til 31. oktober 2012. 63 % af disse svarede på spørgeskemaet. På landsplan

Læs mere

En analyse af patientevaluering af forløbsprogrammet for diabetes.

En analyse af patientevaluering af forløbsprogrammet for diabetes. En analyse af patientevaluering af forløbsprogrammet for diabetes. Indledning. Udgangspunktet for denne patienttilfredshedsundersøgelse, var en undren over at Sundhedsstyrelsen endnu ikke har stillet krav

Læs mere

Hjertemedicinsk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus

Hjertemedicinsk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Hjertemedicinsk afdeling (Odense) OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Spørgeskemaet er udsendt til 399 patienter udskrevet fra afdelingen i perioden 9. august til 31. oktober 2013. 68

Læs mere