TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ"

Transkript

1 TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ 8. MAJ 2019 GLOSTRUP PARK HOTEL 15. MAJ 2019 AALBORG KONGRES & KULTURCENTER 16. MAJ 2019 LEGOLAND HOTEL & CONFERENCE arbejdsmiljøcentret

2 PROGRAM Kl Kl Registrering og morgenkaffe Plenum: Hvorfor skal vi være robuste? v/eva Hertz, psykolog, Center for Mental Robusthed TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ DA arbejdsmiljøuddannelse og Arbejdsmiljø- Centret byder indenfor til en spændende temadag om arbejdsmiljø. update19 samler hele arbejdsmiljøorganisationen til en fælles dag, der fungerer som supplerende uddannelse for både arbejdsmiljørepræsentanter og ledere. KL s formiddag (kaffepause kl ) Kl Frokost Kl s eftermiddag Kl Kaffe og kage Kl Plenum: Slædepatruljen Sirius en arbejdsplads ud over det sædvanlige v/jesper Corneliussen, psykolog, Veterancentret På update19 bliver du ført ajour med den nyeste viden, lovgivning og tendenser og måske opdager du nye områder, du ikke vidste, var relevante for dig. Vores erfarne undervisere sørger for, at du går hjem med ny viden og konkrete værktøjer, du kan tage i brug med det samme. Kom med, når vi samler private og offentlige virksomheder til 16 spændende workshops, der dækker hele arbejdsmiljøpaletten. Du vælger selv, hvilke temaer der er relevante for din virksomhed, og der bliver rig mulighed for at netværke og videndele med andre arbejdsmiljøorganisationer.

3 DAGENS PLENUMOPLÆG HVORFOR SKAL VI VÆRE ROBUSTE? SLÆDEPATRULJEN SIRIUS EN ARBEJDS- PLADS UD OVER DET SÆDVANLIGE I alle dele af samfundet stilles der i stigende grad krav om høj fleksibilitet og effektivitet. Konsekvensen er hyppige omstruktureringer og midlertidige strukturer, og det kræver mental robusthed for medarbejderne at kunne navigere i et arbejdsliv karakteriseret af hastige forandringer. Mental robusthed er en psykologisk færdighed, der hjælper os til at håndtere modgang, stress og udfordringer, og som gør os bedre til at passe på os selv. Fordi den nyeste forskning viser, at hjernen er plastisk (foranderlig) og udvikler sig gennem hele livet, kan vi styrke robustheden med mentale øvelser. Eva Hertz er psykolog, ph.d. og stifter af Center for Mental Robusthed. Hun har mere end 25 års erfaring som klinisk psykolog, underviser, oplægsholder og forfatter til artikler og bøger om robusthed. Eva arbejder med udvikling af mentalt robuste ledere, medarbejdere og organisationer samt forebyggelse af stress. Slædepatruljen Sirius adskiller sig fra de fleste andre arbejdspladser. Hverdagen for de 12 patruljemænd består ofte af km på ski og hundeslæde, temperaturer mellem -20 og -40 grader, ensformig kost, nordlys og noget af verdens smukkeste natur. Men Slædepatruljen Sirius er også en arbejdsplads som alle andre. Der er en kerneopgave, der skal løses, og det er afgørende at udvælge de rette medarbejdere, for samarbejde og god ledelse er nødvendigt, og konflikter er uundgåelige. Fordi fejltrin har fatale følger, kan vi lære meget af patruljesoldaternes måde at gribe opgaver an på. Hør de spændende historier, og lad dig inspirere af oplægget om Jesper Corneliussens to år i Slædepatruljen Sirius. Jesper Corneliussen har tidligere aftjent tjeneste i Slædepatruljen Sirius og Jægerkorpset. I dag arbejder han som psykolog med hjemvendte veteraner i Militærpsykologisk Afdeling.

4 BESKRIVELSE AF WORKSHOPS Formiddag fra kl UPDATE19 Vi starter og slutter dagen med et fælles oplæg, men du vælger selv, hvilke workshops, du vil deltage i én formiddag og én eftermiddag. Alle workshops består af en blanding af oplæg og deltagerinvolvering via refleksion, dialog eller erfaringsudveksling i mindre grupper. s fordeles efter først-til-mølle-princippet 01 Robusthed er et fælles ansvar Hvis vi skal blive bedre til at navigere i vores komplekse arbejdsliv, skal der mange forskellige indsatser til. Forskning dokumenterer nemlig, at man kan blive syg af dårlig ledelse, mens et stærkt fællesskab forlænger vores liv og dermed bliver robusthed et fælles ansvar. Med en samlet indsats med fokus på god ledelse, fællesskabet og selve arbejdets organisering er det muligt at skabe en robust organisation. På denne workshop kan du få konkret inspiration til, hvordan du som leder eller arbejdsmiljørepræsentant styrker robustheden på arbejdspladsen. 02 Stressforebyggelse i hele virksomheden danskere oplever hver dag symptomer på stress, og det vurderes, at der årligt er 1,5 millioner sygefraværsdage pga. stress. På denne workshop ser vi på håndtering og forebyggelse i et tværfagligt, holistisk perspektiv. Hvordan forebygger vi stress, og hvordan træffer organisationen de rigtige beslutninger? Med fokus på den nye Stresspalette ser vi på, hvordan man kommer hele vejen rundt om stress og aktiverer hele organisationen. Den fælles indsats er nemlig afgørende for at reducere stressniveauet.

5 03 Kom op af stolen bevæg dig på arbejdet Stillesiddende arbejde er hverken godt for krop eller helbred. Forskning viser, at jo mere man afbryder det stillesiddende arbejde, jo mindre ondt har man i nakke og skuldre, og at selv små aktiviteter i løbet af arbejdsdagen øger koncentration, kreativitet, hukommelse, energiniveau og trivsel. Vi præsenterer dig for en række enkle måder at forebygge smerter og alvorlige sygdomme, og vi introducerer konkrete øvelser. Lær at planlægge en indsats, der hver dag får dine kolleger op af stolen. Fik du rørt dig, mens du læste? 04 Slå igennem! Klar kommunikation, krop og kerne Hvordan du fremstår, når du kommunikerer arbejdsmiljø med en kollega, en leder, en gruppe eller en forsamling, er altafgørende for, om modtageren forstår dit budskab. Lær, hvordan du bliver klar i din kommunikation på en dynamisk og inspirerende måde. Du lærer om simple kommunikationsteknikker, som giver dig større gennemslagskraft og mere tydelighed i din måde at kommunikere på, og med stemme- og performancetræning hjælper vi dig med at tilegne dig en stærk stemme og fremtoning. 05 Når ny teknologi banker på Maskiner, computere og robotter bliver mere og mere intelligente, og automatisering af arbejdsopgaver i både produktion og administration er i hurtig udvikling. Hvad sker der, når teknologien overtager vores arbejdsopgaver? Hvilke nye stillingstyper bringer udviklingen med sig? Og hvordan skal AMO positionere sig? På workshoppen sætter vi fokus på, hvilke konsekvenser udviklingen har for arbejdsmiljøet. Få inspiration til, hvordan AMO kan arbejde med de problemstillinger i arbejdsmiljøet, som kunstig intelligens og teknologi bringer med ind i virksomhederne. Gør det ondt? Funktionel krop hele arbejdslivet Smerte fylder en del på arbejdspladsen både for medarbejderne, der er ramt, og for virksomhedens produktivitet. Derfor skal virksomheder klædes på til at tænke smerteforebyggelse og -håndtering sammen med produktivitet, så medarbejderne undgår nedslidning og kan blive på arbejdsmarkedet længst muligt. I denne workshop tager vi udgangspunkt i den seneste forskning om smerteforebyggelse og Fit Work Design. Vi kommer omkring kroppens funktionelle ressourcer både i teori og praksis, og vi ser på, hvordan AMO, ledelse og medarbejdere sammen kan skabe en kultur, hvor alle trives optimalt.

6 06 Effektivitet i storrumskontorer Storrumskontorer forbandelse eller velsignelse? Støj, tør luft og hovedpine behøver ikke at være det, dine medarbejdere forbinder med at arbejde i storrumskontor. Kom og bliv inspireret til, hvordan du med praktiske værktøjer og en faglig tilgangsvinkel skaber forbedringer, der øger både produktivitet og trivsel i storrumsmiljøer. Hør, hvordan vi skaber Nordens optimale storrumskontor gennem en tværfaglig tilgang til målinger, økonomi, trivsel. Kampagner, der virker 07 Få ny inspiration til, hvordan du kan ruske op i hverdagens vaner og påvirke kollegaer til sikker og sund adfærd. På denne workshop får du afklaret, om kampagner skal skræmme, nugde, være alvorlige eller sjove. Du lærer, hvordan du planlægger og gennemfører mikrokampagner med simple og virkningsfulde budskaber, der virker for lige netop din arbejdsplads. Du får både inspirerende cases fra andre virksomheder og praktiske værktøjer. 08 Gør det ondt? funktionel krop hele livet Smerte fylder en del på arbejdspladsen både for medarbejderne, der er ramt, og for virksomhedens produktivitet. Derfor skal virksomheder klædes på til at tænke smerteforebyggelse sammen med produktivitet, så medarbejderne undgår nedslidning og kan blive på arbejdsmarkedet længst muligt. I denne workshop tager vi udgangspunkt i den seneste forskning om smerteforebyggelse og Fit Work Design. Vi kommer omkring kroppens funktionelle ressourcer og vi ser på, hvordan AMO, ledelse og medarbejdere sammen kan skabe en kultur, hvor alle trives optimalt.

7 Bevis for deltagelse Du får et bevis på, at du har deltaget i temadagen. Temadagen svarer til en dags supplerende arbejdsmiljøuddannelse. 09 Reducer stress med mindfulness I disse tider presser vi os selv både arbejdsmæssigt og i privatlivet og det kan mærkes. Denne workshop sætter fokus på, hvordan mindfulness kan være med til at skabe et arbejdsliv i balance med større trivsel og mere overskud i hverdagen. Du lærer teorien bag mindfulness at kende, og du får mulighed for at afprøve den med praktiske øvelser. Sæt mindfulness på dagsordenen i AMO, og inspirer dine kolleger til at forebygge stress og skabe mere energi i hverdagen. 10 Når det bliver svært mobning og seksuel chikane på arbejdspladsen 11,8 procent af danske arbejdstagere har inden for det seneste år oplevet at være udsat for mobning på arbejdspladsen. Mange virksomheder kender ikke deres handlemuligheder og reagerer derfor alt for sent eller slet ikke. Det skaber mistrivsel, sygefravær og nedsat produktivitet blandt ofrene og dem, der ser det ske. Dyk ned i et komplekst arbejdsmiljøfelt, og hør om #metoo, aktivering af vidner, faktaundersøgelser mm. Vi ser på, hvordan man forebygger mobning og seksuel chikane, og hvordan man griber ind, hvis det skulle opstå.

8 BESKRIVELSE AF WORKSHOPS Eftermiddag fra kl Stress, arbejde og søvn Søvn er vigtig for vores velbefindende, og en god nats søvn og udhvilede medarbejdere giver en arbejdsplads med bedre psykisk arbejdsmiljø, mindre stress og færre konflikter. Omvendt bliver stress og dårlig søvn let en ond cirkel, som kan få betydning for samarbejde og helbred. Bliv klogere på, hvordan man får en god nats søvn, og hvad det betyder for stressniveauet, helbredet og det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Du kan også blive klogere på AMO s handlemuligheder og få gode og veldokumenterede råd til at mindske søvnproblemer. 12 Når hedebølgen rammer indeklimaets ABC Sommerens temperaturer nåede nye højder i 2018, og noget tyder på, at vi lige så godt kan vænne os til de heftige grader. Men hvilken betydning har varmen for indeklimaet, vores jobtilfredshed, sygefraværet og produktiviteten? Og hvilke konsekvenser har det, når virksomheden ikke er rustet til at håndtere varmen? På denne workshop kan du høre mere om, hvordan vi bliver presset ud af vores komfortzone, når hedebølgen rammer, og hvilke indeklimaparametre virksomheden bør efterleve for at sikre en stabil produktivitet og medarbejdernes velbefindende. 13 Flyt kulturen med kommunikation Kultur kan ikke ses med det blotte øje. Det er måden, vi gør tingene på; det er de grænser, vi sætter; det er måden, vi kommunikerer på. Er kulturen på din arbejdsplads også set med arbejdsmiljøøjne, som I gerne vil have den? Eller skal den trækkes i en anden retning? Kom og få inspiration til, hvordan du afkoder kulturen i din virksomhed, og hvordan du kan arbejde aktivt med holdninger og adfærd. Du lærer bl.a. om god og hensigtsmæssig kommunikation, som er et vigtigt element, når kulturen på arbejdspladsen skal ændres.

9 o forebyggelse vejen mod et højere forebyggelsesniveau Reaktivt eller proaktivt arbejdsmiljøarbejde? Forskning viser, at jo højere forebyggelsesniveauet er i vores arbejdsmiljøarbejde, jo færre ulykker, lavere sygefravær samt større produktivitet og trivsel har vi. Få et servicetjek af arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på din arbejdsplads ud fra tankegangen 360 o forebyggelse. Vi præsenterer dig for en screening af det samlede arbejdsmiljø, og med udgangspunkt i AMC s 10 grundsten mod et højere forebyggelsesniveau får du input og idéer til et mere proaktivt arbejdsmiljøarbejde. 15 Træng igennem med dit budskab Bliv bedre til at kommunikere, så du trænger igennem til kollegerne. Du får praktiske værktøjer til bedre kommunikation, viden om moderne kommunikation og træning i at lave opslag, plakater, events, videoer og meget mere, som formidler dine budskaber til kollegerne på en ny, moderne og appellerende måde. Du lærer veje og metoder til bedre kommunikation, og du får mulighed for at afprøve det i praksis. 16 Fremtiden er nu det gode arbejdsmiljø for de nye generationer på arbejdspladsen Den nye generation på arbejdspladsen - millennial-generationen - er unge med andre krav og forventninger til arbejdsmiljøet, som vi som arbejdsmiljøorganisation skal kende for at kunne bistå dem med et godt arbejdsmiljø. Kom og hør om hvad der driver millennial-generationen og hvad vi skal være opmærksomme på for at fastholde og tiltrække denne generation. Du får desuden inspiration og viden om hvordan du kan kommunikere med de yngre medarbejdere og hvilke værktøjer du kan bruge for at understøtte arbejdsmiljøarbejdet for denne generation.

10 PRAKTISKE OPLYSNINGER TID OG STED 08. maj 2019: Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup 15. maj 2019: Aalborg Kongres & Kulturcenter, Europa Plads 4, 9100 Aalborg 16. maj 2019: Legoland Hotel & Conference, Aastvej 10, 7190 Billund TILMELDING Tilmeldingen sker online, hvor du vælger de to workshops, du vil deltage i. Tilmelding på tilmeld.dk/update19 PRISER kr. ekskl. moms og ekspeditionsgebyr. Prisen dækker deltagelse og forplejning. AFMELDING Afmelding kan foregå omkostningsfrit indtil 4 uger før temadagen. Bliver du forhindret i at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet for. Send en mail til mail@dakurser.dk eller kursus@amcentret.dk med det nye navn. Vi forbeholder os ret til at ændre programmet, herunder at ændre eller aflyse en workshop ved for få tilmeldte, sygdom o.a. dakurser.dk Telefon arbejdsmiljøcentret amcentret.dk Telefon

TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ

TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ 2. MAJ 2018 LEGOLAND HOTEL & CONFERENCE 23. MAJ 2018 GLOSTRUP PARK HOTEL arbejdsmiljøcentret PROGRAM Kl. 8.30-9.00 Kl. 9.00-9.40 Registrering og morgenkaffe Plenum: Forebyggelse

Læs mere

TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ

TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ TEMADAG OM ARBEJDSMILJØ 31. MAJ 2017 LEGOLAND HOTEL & CONFERENCE 14. JUNI 2017 GLOSTRUP PARK HOTEL arbejdsmiljøcentret PROGRAM Kl. 8.30-9.00 Kl. 9.00-9.40 Registrering og morgenkaffe Plenum: Født med en

Læs mere

Invitation til Supp18

Invitation til Supp18 Invitation til Supp18 Årligt tilbagevendende tilbud til private og offentlige virksomheders arbejdsmiljøorganisationer/ MED-organisationer Supplerende arbejdsmiljøuddannelse, der rykker! Tag sammen på

Læs mere

KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014

KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014 SundTrivsel A/S KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014 VELKOMMEN Sammensætningen i vores kursus- og uddannelsesrække bygger på vores forståelse af trivsel hos det hele menneske. For os indebærer trivsel/sundhed,

Læs mere

Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer

Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer For alle med interesse for sundhed på- og uden for arbejdspladsen Lægen &Terapeuten Læge Claus Sønderskov og fysioterapeut og arbejdsmiljøkonsulent Søren

Læs mere

Kursuskatalog 2015. Efteruddannelse fra CRECEA A/S. Kurserne tilbydes i et samarbejde mellem CRECEA og de fynske kommuner :

Kursuskatalog 2015. Efteruddannelse fra CRECEA A/S. Kurserne tilbydes i et samarbejde mellem CRECEA og de fynske kommuner : Kursuskatalog 2015 Efteruddannelse fra CRECEA A/S Kurserne tilbydes i et samarbejde mellem CRECEA og de fynske kommuner : Kursuskatalog I et samarbejde mellem de fynske kommuner og CRECEA tilbydes her

Læs mere

Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø

Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø Formål: Manglende indflydelse på arbejdet, store krav til arbejdet, manglende krav til arbejdet, usikre krav til arbejdet, skiftende omgivelser, tidspres,

Læs mere

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition Trivselspolitik Indledning Vores hverdag byder på høje krav, komplekse opgaver og løbende forandringer, som kan påvirke vores velbefindende, trivsel og helbred. Det er Silkeborg Kommunes klare mål, at

Læs mere

AM2018. Et nyt perspektiv på forebyggelse af smerter på arbejdspladsen Workshop 217

AM2018. Et nyt perspektiv på forebyggelse af smerter på arbejdspladsen Workshop 217 AM2018 Et nyt perspektiv på forebyggelse af smerter på arbejdspladsen 19.11.2018 Workshop 217 Marlene John L&S, Pernille Thau & Anne Jacobsen AMC Titel Faglighed 22 33 44 55 @amcentret.dk Smerter på arbejdet?

Læs mere

»Årligt tilbagevendende tilbud til private og offentlige virksomheders arbejdsmiljøorganisationer/med-organisationer.

»Årligt tilbagevendende tilbud til private og offentlige virksomheders arbejdsmiljøorganisationer/med-organisationer. Supplerende arbejdsmiljøuddannelse, der rykker! Tag sammen på uddannelse 16 valgfrie workshops Få værktøjskassen fyldt op! Invitation \ Supp16 2.0 Vanebryder nr. 1 Foredragsholder \ Torben Wiese»Årligt

Læs mere

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø Inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Forord et godt arbejdsmiljø betaler sig Socialpædagoger mødes af store udfordringer og skal kunne håndtere disse udfordringer. Men uanset

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale sfortegnelse Sundhedsprofil Motion i en travl hverdag Sund kost i en travl hverdag Ny livsstil - ny vægt Stresshåndtering Sundhed i 4D Food for Brains - Hjernemad Kostvejledning Individuel coaching Sundhedsambassadør

Læs mere

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S Rapporten er lavet d.18-09-2012 APV 2012 - Firma A/S Afgrænsninger Skabelon: Svarfordelingssrapport Områder: APV Kortlægning: APV 2012 Denne rapport: Firma A/S Periode for svar: Fra: 06-09-2012 Til: 14-09-2012

Læs mere

TRIVSEL EN GOD FORRETNING Slagelse den 7. maj 2019

TRIVSEL EN GOD FORRETNING Slagelse den 7. maj 2019 TRIVSEL EN GOD FORRETNING Slagelse den 7. maj 2019 Vi dækker hele Danmark! Aarhus København Om Cabi Selvejende virksomhed under Beskæftigelsesministeriet 32 medarbejdere Inspirerer virksomheder og jobcentre

Læs mere

Styrk trivsel og sundhed

Styrk trivsel og sundhed INVITATION TIL KONFERENCEN Styrk trivsel og sundhed - sænk sygefraværet 15. juni 2010 Styrk trivsel og sundhed - sænk sygefraværet Der er stigende fokus på trivsel og sundhedsfremme på arbejdspladsen også

Læs mere

Trivselsrådgiver uddannelsen

Trivselsrådgiver uddannelsen Trivselsrådgiver uddannelsen En trivselsrådgiver er en resurseperson i organisationen, som kan udspørge, opsamle og formidle viden om trivsel. Rådgiveren er ikke behandler, terapeut eller proceskonsulent.

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES ARBEJDSMILJØPOLITIK SIDE 1 / 6 Tre fokusområder i arbejdsmiljøet: INDLEDNING For at kunne løfte de opgaver, der er omtalt her

Læs mere

WORKSHOP OM DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ

WORKSHOP OM DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ WORKSHOP OM DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ HVEM ER JEG? Gertrud Lindberg Tefre Chef for Udvikling & Arbejdsmiljø, 12 års erfaring som HR-faglig 10 års erfaringer som leder og praktiker i forhold til det gode

Læs mere

Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø

Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø Formål: Manglende indflydelse på arbejdet, store krav til arbejdet, manglende krav til arbejdet, usikre krav til arbejdet, skiftende omgivelser, tidspres,

Læs mere

til dig der har overvejende stillesiddende arbejde PFA Viden og Værktøjer

til dig der har overvejende stillesiddende arbejde PFA Viden og Værktøjer Bevægelse i arbejdsdagen til dig der har overvejende stillesiddende arbejde PFA Viden og Værktøjer En pixibog om små forandringer i din stille siddende hverdag, der øger dit energiniveau og din trivsel

Læs mere

håndtere stress lær at og skab trivsel stress- og trivselsvejlederuddannelsen på organisationsledelsesafdelingsog individniveau

håndtere stress lær at og skab trivsel stress- og trivselsvejlederuddannelsen på organisationsledelsesafdelingsog individniveau [ fra stress til trivsel ] lær at håndtere stress og skab trivsel på organisationsledelsesafdelingsog individniveau stress- og trivselsvejlederuddannelsen center for stress og trivsel aps STRESS- OG TRIVSELSVEJLEDERUDDANNELSEN

Læs mere

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI INDHOLD Side 4: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side 12: Side 13: Side

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER BLIV UDDANNET MRT TRÆNER MRT Træneruddannelse for professionelle, som arbejder inden for HR, undervisning, sundhed og stressforebyggelse på arbejdspladsen. MRT TRÆNERUDDANNELSE

Læs mere

Vejledning i forebyggelse og håndtering af stress

Vejledning i forebyggelse og håndtering af stress Vejledning i forebyggelse og håndtering af stress Skanderborg Kommune arbejder målrettet med at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø med fokus på arbejdsglæde og trivsel i tråd med personalepolitikkens strategispor

Læs mere

TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK

TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK Indhold Vi forebygger Som medarbejder Som gruppe Som leder Som ledelse Som organisation Hvad er stress Hvis det går galt hvad så? TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK Trivsel hænger tæt

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER BLIV UDDANNET MRT TRÆNER MRT Træneruddannelse for professionelle, som arbejder inden for HR, undervisning, sundhed og stressforebyggelse på arbejdspladsen. MRT TRÆNERUDDANNELSE

Læs mere

Resumé af tidsudvikling ( ) i Arbejdsmiljø og Helbred

Resumé af tidsudvikling ( ) i Arbejdsmiljø og Helbred Resumé af tidsudvikling (2012-2014) i Arbejdsmiljø og Helbred Undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred 2014 er baseret på en stikprøve på 50.000 beskæftigede lønmodtagere i Danmark mellem 18 og 64 år. Disse

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017 ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske

Læs mere

Koncern Personalepolitik

Koncern Personalepolitik Koncern Personalepolitik Personalepolitik med omtanke Et menneske er skabt ej for sig selv alene. Sådan lyder de allerførste ord i den første udgave af den avis, der 2. januar 1767 blev begyndelsen til

Læs mere

ARBEJDSMILJØ. Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Supplerende arbejdsmiljøkurser. Temadage. Akademiuddannelse i ledelse

ARBEJDSMILJØ. Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Supplerende arbejdsmiljøkurser. Temadage. Akademiuddannelse i ledelse ARBEJDSMILJØ Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse Supplerende arbejdsmiljøkurser Temadage Akademiuddannelse i ledelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse 3 - Uddannelsens opbygning

Læs mere

Attraktive og effektive

Attraktive og effektive Attraktive og effektive arbejdspladser ATTRAKTIVE OG EFFEKTIVE ARBEJDSPLADSER SIDE 1:6 Sæt arbejdspladsens sociale kapital på dagsordenen og opnå bedre resultater. Når I oplever en sammenhæng i det I gør,

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE UDGIVET DECEMBER 2015 2 3 FOREBYG SEKSUEL CHIKANE I denne pjece kan I læse anbefalinger til, hvordan I kan forebygge og håndtere seksuel chikane udøvet

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere

TRIVSEL EN GOD FORRETNING København den 4. juni 2019

TRIVSEL EN GOD FORRETNING København den 4. juni 2019 TRIVSEL EN GOD FORRETNING København den 4. juni 2019 Vi dækker hele Danmark! Aarhus København Om Cabi Selvejende virksomhed under Beskæftigelsesministeriet Non profit 32 medarbejdere Inspirerer virksomheder

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Selvledelse. - personlig motivation og handlekraft. Underviser: Klaus N. Jakobsen, direktør og erhvervspsykolog Improvement Aps

Selvledelse. - personlig motivation og handlekraft. Underviser: Klaus N. Jakobsen, direktør og erhvervspsykolog Improvement Aps Begrænset deltagerantal Selvledelse - personlig motivation og handlekraft Lær at sætte mål - og nå dem! Oplev personlig vækst Skab større handlefrihed for dig selv Styrk din kommunikation og blev bedre

Læs mere

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Hvordan får vi et hjernegodt arbejdsmiljø? På årets arbejdsmiljøkonference sætter vi barren højt og fokuserer på det psykiske arbejdsmiljø og

Læs mere

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Hvordan får vi et hjernegodt arbejdsmiljø? På årets arbejdsmiljøkonference sætter vi barren højt og fokuserer på det psykiske arbejdsmiljø og

Læs mere

Nå mere og arbejd mindre

Nå mere og arbejd mindre Nå mere og arbejd mindre Mark Mayland www.personligworkflow.com mm@personligworkflow.com 26 74 59 71 1 Hvem har gavn af Personlig Workflow? Vi har alle brug for mere overskud i hverdagen, til at udføre

Læs mere

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling 2013 Scenarie 1 Nuværende trivselsmåling (uændret) 98 spørgsmål Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Scenarie 2 21 spørgsmål om

Læs mere

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Baggrundsbeskrivelse DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Introduktion Det psykiske arbejdsmiljø er det, der bestemmer, om man kan lide at gå på arbejde. Derfor er det et vigtigt emne både

Læs mere

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk Gør det ondt? -- kan vi undgå muskel- og skeletbesvær? -v. Pia Jakobsen Program Forebyggelse af MSB i tre led Den bio-psyko-sociale model Egenindsats Virksomhedens indsats Drøftelser undervejs Ondt i kroppen

Læs mere

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø Inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Inspirationsoplæg: få inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Som et nyt tiltag afholder Socialpædagogerne Østjylland

Læs mere

Har du tid nok til dine arbejdsområder? Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig/næsten aldrig 0 10 13 8 2

Har du tid nok til dine arbejdsområder? Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig/næsten aldrig 0 10 13 8 2 Spørgeskema vedr det psykiske arbejdsmiljø Skemaer i alt: 34 Kommer du bagud med dit arbejde? 3 7 18 5 0 Har du tid nok til dine arbejdsområder? 0 10 13 8 2 Er det nødvendigt at arbejde meget hurtigt?

Læs mere

Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder?

Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Job&Sind 1 Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Denne pjece indeholder information, der skal hjælpe ledere, arbejdsmiljøog tillidsrepræsentanter

Læs mere

Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes.

Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes. Stresspolitik 2016 Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes. Definitioner omkring stress: Positivt

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Perspektiver på den lokale indsats på arbejdspladsen Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Dagsorden 1. Baggrund

Læs mere

TAG HÅND OM TRIVSLEN OPNÅ BONUS PÅ BUNDLINJEN

TAG HÅND OM TRIVSLEN OPNÅ BONUS PÅ BUNDLINJEN TAG HÅND OM TRIVSLEN OPNÅ BONUS PÅ BUNDLINJEN Christina Pedersen og Ann Cathrine Lebech Hobro, 7. maj 2019 9.00 11.00 DAGENS PROGRAM Dagens program 9.00-9.15: Velkomst og kort introduktion til Cabi bedre

Læs mere

Mental sundhed. - Håndtering af stress

Mental sundhed. - Håndtering af stress Mental sundhed - Håndtering af stress Indhold Hvad er stress? 3 Hvem har ansvaret? 4 Hvordan forebygger man udviklingen af stress som arbejdsplads? 6 Hvordan forebygger man udviklingen af stress som medarbejder?

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune.

Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune. Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune. Læsevejledning Der er tilføjet forslag til nogle nye spørgsmål, der omhandler kerneopgave, udviklingspartnerskabsaftalen samt samarbejdet mellem leder og

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN Forebyggelse og håndtering af sygefravær Information om udbygning af 1-5-14 HR-AFDELINGEN BAGGRUND Horsens Kommune prioriterer sunde arbejdspladser. Med sunde arbejdspladser forstår vi et godt fysisk og

Læs mere

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål # Emner til den fysiske del af APV en 1 FYSISKE FORHOLD Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø 2 FYSISKE FORHOLD 3 FYSISKE FORHOLD 4 FYSISKE FORHOLD 5 FYSISKE FORHOLD 6 FYSISKE FORHOLD 7 FYSISKE

Læs mere

Nå mere og arbejd mindre

Nå mere og arbejd mindre Nå mere og arbejd mindre Mark Mayland www.personligworkflow.com mm@personligworkflow.com 26 74 59 71 1 Hvem har gavn af Personlig Workflow? Vi har alle brug for mere overskud i hverdagen, til at udføre

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

FOR ALLE MED INTERESSE FOR VELVÆRE PÅ- OG UDEN FOR ARBEJDSPLADSEN

FOR ALLE MED INTERESSE FOR VELVÆRE PÅ- OG UDEN FOR ARBEJDSPLADSEN FOR ALLE MED INTERESSE FOR VELVÆRE PÅ- OG UDEN FOR ARBEJDSPLADSEN www.redminkrop.dk Tlf.: 40 222 395 MOTIVATIONS FOREDRAG PÅ ARBEJDSPLADSEN REDMINKROP gør en forskel inden for trivsel, sundhed og arbejdsmiljø

Læs mere

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER BLIV UDDANNET MRT TRÆNER MRT Træneruddannelse for professionelle, som arbejder inden for HR, undervisning, trivsel, sundhedsfremme og stressforebyggelse på arbejdspladsen. Højbro

Læs mere

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Teknologisk Institut Taastrup 20. april 2009 Teknologisk Institut

Læs mere

TRIVSEL - EN GOD FORRETNING? - OG FUNDAMENT FOR AT KUNNE INKLUDERE UNGE. Grindsted, 19 sep Ann Cathrine Lebech Hoe

TRIVSEL - EN GOD FORRETNING? - OG FUNDAMENT FOR AT KUNNE INKLUDERE UNGE. Grindsted, 19 sep Ann Cathrine Lebech Hoe TRIVSEL - EN GOD FORRETNING? - OG FUNDAMENT FOR AT KUNNE INKLUDERE UNGE Grindsted, 19 sep. 2019 7.40-9.30 Ann Cathrine Lebech Hoe Vi dækker hele Danmark! Aarhus København Om Cabi Selvejende virksomhed

Læs mere

HR OG PERSONALE SUNDHEDSSTRATEGI

HR OG PERSONALE SUNDHEDSSTRATEGI HR OG PERSONALE SUNDHEDSSTRATEGI SUNDHEDSSTRATEGI Sundhedsstrategien i store træk Sundhed og trivsel et godt arbejdsmiljø i det hele taget er vigtige elementer i den attraktive arbejdsplads. Strategien

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske

Læs mere

Center for Stress. Jeanett Bonnichsen Tlf: Linnesgade København K Tlf:

Center for Stress. Jeanett Bonnichsen Tlf: Linnesgade København K Tlf: Jeanett Bonnichsen jeb@cfs.dk Tlf: 2622 0065 Linnesgade 25 1361 København K Tlf: 3314 4020 1 Hvordan sikrer vi trivsel i dagligdagen og forebygger stress ved at samarbejde om det psykiske arbejdsmiljø?

Læs mere

Invitation til Supp17 2.0

Invitation til Supp17 2.0 Invitation til Supp17 2.0 Årligt tilbage vendende tilbud til private og offentlige virksomheders arbejdsmiljøorganisationer/med-organisationer Supplerende arbejdsmiljøuddannelse, der rykker! Tag sammen

Læs mere

Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø

Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø Temadag om arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø Formål: Manglende indflydelse på arbejdet, store krav til arbejdet, manglende krav til arbejdet, usikre krav til arbejdet, skiftende omgivelser, tidspres,

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Stresspolitik

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Stresspolitik UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Stresspolitik HSU 15. juni 2015 Indhold 1. Vision... 3 2. Beskrivelse af stress og stresspåvirkninger... 3 3. Forebyggelse af stress... 4 3.1 Organisation... 4 3.2 Ledelse...

Læs mere

Skriv endnu bedre. Det får du ud af at deltage: Deltag på et intensivt seminar om

Skriv endnu bedre. Det får du ud af at deltage: Deltag på et intensivt seminar om Deltag på et intensivt seminar om Skriv endnu bedre Underviser: Anne Katrine Lund, cand.mag. og ph.d. i retorik Som deltager får du den nye inspirerende bog Skriv så! med hjem Det får du ud af at deltage:

Læs mere

ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S ARBEJDSMILJØPOLITIK

ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S Som lærere og børnehaveklasseledere (fremover samlet lærerne) bruger vi en væsentlig del af vores tid og vores liv på arbejdet. Arbejdet bør derfor være sundt, udviklende og motiverende. Det giver

Læs mere

AMR/FTR temadag. AMR/FTR Temadag d. 3. februar

AMR/FTR temadag. AMR/FTR Temadag d. 3. februar AMR/FTR temadag AMR/FTR Temadag d. 3. februar 2015 1 Dagens program 9.30-10.30 Velkomst & oplæg om SL s arbejdsmiljøstrateg og den lokale indsats 10.30-10.45 Pause 10.45-12.15 Forebyg mobning ved Stig

Læs mere

DET SUNDE ARBEJDSLIV Muskelsmerter og psykosocialt arbejdsmiljø

DET SUNDE ARBEJDSLIV Muskelsmerter og psykosocialt arbejdsmiljø DET SUNDE ARBEJDSLIV Muskelsmerter og psykosocialt arbejdsmiljø Hvordan hænger det sammen? Arbejdsmiljøkonferencen 2018 Arbejdsmiljøcentret Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lån & Spar Muskelsmerter

Læs mere

Antal besvarelser: I-1 MÅLING Dragør Kommune Svarprocent: 75,5% Totalrapport

Antal besvarelser: I-1 MÅLING Dragør Kommune Svarprocent: 75,5% Totalrapport beelser: 83 3-I-1 MÅLING 217 Svarprocent: 75,5% LÆSEVEJLEDNING 1 INDHOLDSFORTEGNELSE RESULTATER FOR HOVEDOMRÅDER RESULTATER FOR HOVEDOMRÅDER TOP OG BUND RESULTATER STØRSTE AFVIGELSER DIN ARBEJDSSITUATION

Læs mere

Job og krop - forebyg smerter i muskler og led

Job og krop - forebyg smerter i muskler og led Job og krop - forebyg smerter i muskler og led Smerter i muskler og led skal forebygges aktivt og takles i fællesskab på arbejdspladsen Åbningskonference Maj 2011 Baggrund for kampagnen 2010-planen: 10

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2017

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2017 Total beelser: 1.21 TRIVSELSUNDERSØGELSE 217 Svarprocent: 86% RESULTATER PÅ HOVEDOMRÅDER 1 Nedenfor fremgår resultater på undersøgelsens hovedområder. Hvert hovedområde er sammensat af flere enkeltspørgsmål,

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer Guide til forflytningsvejlederen Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer INDHOLD Forflytningsvejlederens rolle Side 3 Hvilke opgaver har en forflytningsvejleder Side

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar

Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar Aalborg Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar Formålet med denne folder er at give inspiration til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, herunder forebyggelse af mobning.

Læs mere

APV Arbejdspladsvurdering 2019 (Tillæg til MTU-rapporten)

APV Arbejdspladsvurdering 2019 (Tillæg til MTU-rapporten) APV Arbejdspladsvurdering 2019 (Tillæg til MTU-rapporten) SOSU Nykøbing F Svarprocent: 92% (59/64) Skolerapport 1 UNDERLIGGENDE ENHEDER - PSYKISK ARBEJDSMILJØ 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ 3 UNDERLIGGENDE ENHEDER

Læs mere

Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel!

Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel! Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel! Guide til nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter KÆRE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT Først og fremmest tillykke med valget som arbejdsmiljørepræsentant

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Opsamlingsark til gruppearbejde Trivselsspillet

Opsamlingsark til gruppearbejde Trivselsspillet Nr. 1 - Har du det godt med dine kolleger i afdelingen? Skriv en liste på 3-5 ting, som er vigtige for gode kollegiale relationer. Begrund og prioritér dem. Drøft og notér 2 konkrete eksempler på en situation,

Læs mere

Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel

Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel Formålet med Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik er at synliggøre arbejdsmiljøet, skabe miljøer, der håndterer konflikter konstruktivt og sikre yngre

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013 Samlet for hele Kommunen ForebyggelsesCentret Rapporten er udarbejdet af Mette Christiansen og Mikael B. Ernstsen for Langeland Kommune. Eventuelle spørgsmål bedes rettet til

Læs mere

Formidling og kommunikation for ledere - MBK A/S

Formidling og kommunikation for ledere - MBK A/S Kan andre forstå, hvad du mener? Kan du få dem med på dine ideer? Kan du overbevise dem? Har du gennemslagskraft? Som leder, chef, souschef eller projektleder skal du kunne tage initiativ, fortolke, sætte

Læs mere

Sunde arbejdsrytmer. bedre samspil mellem tid og opgaver KERNEOPGAVEN OG DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ 24.-25. MARTS 2015

Sunde arbejdsrytmer. bedre samspil mellem tid og opgaver KERNEOPGAVEN OG DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ 24.-25. MARTS 2015 Sunde arbejdsrytmer bedre samspil mellem tid og opgaver KERNEOPGAVEN OG DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. 24.-25. MARTS 2015. Karen Albertsen; kal@teamarbejdsliv.dk. PUBLIKATION FRA BAR SOSU Fokus er ikke så

Læs mere

Mindfulness i hverdagen

Mindfulness i hverdagen Mindfulness i hverdagen Mindfulness i Hverdagen En workshop for dig, der vil være dit bedste jeg. Hver dag. Dette vil være den dag, du bagefter husker som den bedste investering i 2014. På få timer giver

Læs mere

Arbejdstilsynets dialog med virksomhederne om sundhedsfremme

Arbejdstilsynets dialog med virksomhederne om sundhedsfremme Arbejdstilsynets dialog med virksomhederne om sundhedsfremme Instruks IN 18-18 Arbejdsmiljøemne: Generelle instrukser uden arbejdsmiljøemne Ansvarlig enhed: AFC, 4. kontor Ikrafttræden: 1. januar 2015

Læs mere

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler.

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler. KØREPLAN TIL DIALOG OM GOD FYSISK TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Forberedelse 1. Vælg på forhånd, hvilket af de fem temaer der skal danne udgangspunkt for mødet. Vælg, om du vil holde et kort møde i plenum

Læs mere

Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus)

Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus) Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus) Underviser Niels Bilenberg Karen Nørby Kom til en højaktuel konference om, hvordan man kan lette dagen for børn med ADHD - til fordel for barnet og omgivelserne.

Læs mere

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Bilag 4: Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Spørgsmålene omhandler emner indenfor 6 kategorier: Samarbejde Krav i arbejdet Arbejdets organisering Personlige arbejdsforhold

Læs mere

Stress specialist & Foredragsholder

Stress specialist & Foredragsholder Stress specialist & Foredragsholder Mit mål er at give ledere og medarbejdere den bedste viden til, at håndtere og forebygge en sygemelding med stress. En sygemelding med stress har både en stor menneskelig

Læs mere

PSYKISK ARBEJDSMILJØ MED AFSÆT I KERNEOPGAVEN

PSYKISK ARBEJDSMILJØ MED AFSÆT I KERNEOPGAVEN PSYKISK ARBEJDSMILJØ MED AFSÆT I KERNEOPGAVEN K E R N E O P G AV E N O G DET P S YKISKE AR B E J D S M I L J Ø 2 4. M A RT S, 2 0 1 5 O L E H. S Ø R E N S E N, A A L B O R G U N I V E R S I T E T, I N

Læs mere

KATALOG FOR Lokale arrangementer og materialer

KATALOG FOR Lokale arrangementer og materialer KATALOG FOR Lokale arrangementer og materialer Fællesarrangementer under AMR 2019 I 2019 sætter vi i fællesskab fokus på arbejdsmiljørepræsentanterne og arbejdsmiljøet på arbejdspladserne. I AMR 2019-KAMPAGNEN

Læs mere

APV Arbejdspladsvurdering 2017 (Tillæg til MTU rapporten) Roskilde Tekniske Skole

APV Arbejdspladsvurdering 2017 (Tillæg til MTU rapporten) Roskilde Tekniske Skole APV Arbejdspladsvurdering 2017 (Tillæg til MTU rapporten) Roskilde Tekniske Skole Svarprocent: 88% (371/422) Skolerapport Symbolforklaring - Vurdering Vurdering øj vurdering Lav vurdering Arbejdspres og

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Skriv endnu bedre. Det får du ud af at deltage: Deltag på et intensivt seminar om. Som deltager får du den nye inspirerende bog Skriv så!

Skriv endnu bedre. Det får du ud af at deltage: Deltag på et intensivt seminar om. Som deltager får du den nye inspirerende bog Skriv så! Deltag på et intensivt seminar om Skriv endnu bedre Det får du ud af at deltage: n Få ny inspiration til dine tekster n Bruger du tiden rigtigt? De fleste kan skrive hurtigere og bedre n Fang dine læsere

Læs mere

6 forebyggende/sundhedsfremmende pakker målrettet forskellige arbejdspladser.

6 forebyggende/sundhedsfremmende pakker målrettet forskellige arbejdspladser. Bilag 2 6 forebyggende/sundhedsfremmende pakker målrettet forskellige arbejdspladser. 1. Tilbud til arbejdspladser, hvor medarbejdere har hårdt fysisk arbejde, f.eks. Materielgård, affaldssorteringen etc.

Læs mere

Trivselsundersøgelsen

Trivselsundersøgelsen Trivselsundersøgelsen Fra rapport til handling Staben, HR-afdelingen 2014 Revideret, september 2016 Aabenraa Kommunes trivselsundersøgelse er et værktøj til at arbejde med det psykiske på arbejdspladsen,

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen

Mobning på arbejdspladsen Kort og godt om Mobning på arbejdspladsen Få viden om mobning og inspiration til en handlingsplan www.arbejdsmiljoviden.dk/mobning Hvad er mobning på arbejdspladsen? Det er mobning, når en eller flere

Læs mere