INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED"

Transkript

1 GLADSAXE KOMMUNE INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej Aarhus C TLF FAX WWW cowi.dk PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 1 VERSION 5.0 UDGIVELSESDATO UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT meno TLHA MENO

2 2/16 INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED INDHOLD 1 Indledning 2 2 Euro-standard 3 3 Brændstoffer og motorteknologier Målsætninger Markedsscreening Beregning af emissioner Økonomi 10 4 Arbejdsmiljø herunder trafiksikkerhed Lav indstigning Ekstra rude i den laveste del af sidedøren Lav højde fra vej til underkant af forrude (maks. 1,6 meter) Bak-kamera og bagudrettet højresvingskamera 14 5 Leveringstider 15 1 Indledning Gladsaxe Kommune skal gennemføre udbud af indsamling af dagrenovation, haveaffald og storskrald i foråret 2017 og har i den forbindelse behov for at få et overblik af det nuværende marked for tunge lastvognschassiser (over tons), herunder muligheder for alternative typer af brændstoffer og/eller motorteknologier for tunge køretøjer. Formålet er at lokalisere omfanget af mere miljøvenlige indsamlingskøretøjer, herunder merprisniveauet, således at Gladsaxe Kommune kan tage stilling til, hvilke mindstekrav kommunen kan/vil stille til indsamlingskøretøjerne samt eventuelt hvilke miljøparametre kommunen kan/vil anvende i evalueringsmodellen ved evaluering af tildelingskriteriet miljø. Notatet indledes med oplysning om miljøkrav til nye køretøjer (Euro-standard) samt hvilke bilfabrikanter, som p.t. kan levere køretøjer, som benytter alternative brændstoffer/motorteknologier. Under pkt. 3.3 er der regnet på emissionerne af CO₂, NOx og partikler ved anvendelse af hhv. dieselbiler (som nu), gasbiler (naturgas eller biogas) og dieselbiler med eldrevne lift- og komprimatorenheder. Efterfølgende er der en beskrivelse af mulige krav til indsamlingsbilerne, som højner arbejdsmiljøet herunder trafiksikkerhed.

3 MARKEDSSCREENING AF INDSAMLINGSKØRETØJER 3/16 2 Euro-standard Euro-standarderne definerer grænserne for emissioner fra nye køretøjer solgt i et EU-medlemsland. Den nyeste Euro-standard er Euro VI, som gælder for nye tunge køretøjer, herunder renovationsbiler. Fra 1. januar 2014 skal nyindregistrerede diesellastbiler overholde EURO VI standarden. De nye krav har betydet en skærpelse mht. såvel uforbrændte kulbrinter som NOx og partikler. Som noget nyt er der både stillet krav til den samlede partikelmasse, men også til antal partikler, dvs. at der sættes effektivt ind også overfor de ultrafine partikler, der anses for de største skadevoldere i åndedrætsorganerne, da de i større grad når frem til de finere lungeforgreninger. Teknisk har de nye krav betydet en yderligere raffinering af de allerede anvendte kombinerede partikelfiltre/katalysatorer. Den forøgede rensningsgrad medfører alt andet lige et forøget energiforbrug og dermed en øget CO 2 emission ved samme transportarbejde, hvilket dog til en vis grad bliver modvirket af en generel forøgelse af motorernes virkningsgrad. Lastbiler, der er p.t. er op til 7 år gamle, skal overholde EURO V, mens lastbiler, der p.t. er op til 10 år gamle, skal over holde IV, der kun adskiller sig fra EURO V ved et mere lempeligt krav til NOx. På alle andre parametre er kravene identiske. Lastbiler, der p.t. er op til 14 år gamle, skal overholde EURO III. Tabel 1 EU emissionsstandarder for dieselkøretøjer (g/kwh) Dieselmotor Dato NO x CO HC Partikler Diesel EURO III 1.okt ,0 2,1 0,66 0,1 Diesel EURO IV 1.okt ,5 1,5 0,46 0,02 Diesel EURO V 1.okt ,0 1,5 0,46 0,02 Diesel EURO VI 1.jan ,4 1,5 0,13 0,01 Et fabriksnyt indsamlingskøretøj, som anvender diesel, koster ca kr., ekskl. moms (heraf udgør ca kr., udgifter til chassiset, mens selve renovationskassen koster ca kr.). I 2018 (fastsat entrepriseopstart) kan det forventes, at et brugt indsamlingskøretøj, som opfylder EURO V, koster ca kr. ekskl. moms afhængig af køretøjets alder og stand. Et indsamlingskøretøj, som opfylder EURO IV, vil være afskrevet og vil derfor formentlig koste mellem kr kr. ekskl. moms. En 2-kammerrenovationskasse koster ca kr. mere end en almindelig renovationskasse. Dvs. at en to-kammer komprimatorbil, som anvender diesel, koster ca kr. ekskl. moms. Der er p.t. ikke et så stort brugtbilsmarked for 2-kammerkøretøjer. I sidste udbudsrunde (2012) stillede Gladsaxe Kommune krav om, at indsamlingskøretøjerne som minimum skulle opfylde EURO IV.

4 4/16 INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED 3 Brændstoffer og motorteknologier 3.1 Målsætninger Der findes en række målsætninger omkring grøn omstilling af transportsektoren. På EU niveau findes den væsentligste målsætning i VE-direktivet, hvor medlemslandene forpligtes til at sikre, at andelen af energi fra vedvarende energikilder inden for alle former for transport i 2020 mindst svarer til 10 % af det endelige energiforbrug på transportområdet i medlemsstaten. Der er desuden opstillet bæredygtighedkrav til de biobrændstoffer, der anvendes i stedet for de fossile energikilder. Brændstofkvalitets-direktivet stiller krav til brændstofforhandlere om reduktion af drivhusgasudledningen med 6 % i 2020, imens EURO normerne regulerer forskellige emissioner fra en række forskellige køretøjer. Der arbejdet løbende med emnet på EU plan, bl.a. i forbindelse med EU's køreplan for omstilling til en konkurrencedygtig lavemissionsøkonomi i 2050, der indeholder en række målsætninger for transportsektoren. Danmark har en generel målsætning om at være uafhængige af fossile brændsler i På transportområdet har denne målsætning resulteret i udarbejdelse af en række strategier, aftaler og virkemidler. 3.2 Markedsscreening COWI har i marts 2015 lavet markedsscreening af blandt andet alternative brændstoffer og motorteknologier. Markedsscreeningen er gennemført ved telefoninterviews med danske chassis-leverandører. Følgende relevante chassis-leverandører er blevet interviewet: Scania Mercedes-Benz Dennis-Eagle / Phoenix Volvo Renault Iveco Man Truck & Bus Uddrag af den gennemførte markedsscreening er gengivet i nedenstående tabel 2, hver det er oplyst, hvilke typer af brændstoffer og motorteknologier, som chassisleverandørerne p.t. kan levere til det danske marked. Det fremgår af tabellen, at der er et bredt marked for levering af diesel- og gaschassiser. Omvendt er der kun en enkel leverandør, som tilbyder et chassis, som anvender henholdsvis motorteknologierne diesel-hybrid og el.

5 MARKEDSSCREENING AF INDSAMLINGSKØRETØJER 5/16 Tabel 2 Tilgængelige brændstoffer og motorteknologi på det danske markedet Diesel Gas Diesel-Hybrid El Merpris (Kr./bi) 0 kr kr kr kr. Scania Ja Ja Mercedes-Benz Ja Ja Dennis-Eagle / Phoenix Ja Ja Ja Volvo Ja Ja Ja Renault Ja Ja Iveco Ja Ja Man Truck & Bus Ja Nej Der er kun leveret få (under 10 stk.) EURO V renovationskøretøjer i Danmark, som anvender gas som drivmiddel, hvilket betyder, at der ikke er et marked for disse køretøjer. I de senere beregninger vil der ikke blive regnet på gas EURO V køretøjer Gas Anvendelse af komprimeret gas i forbrændingsmotorer er en kendt teknologi. Jf. tabel 2 producerer og leverer tilnærmelsesvis alle chassisleverandører i dag gasbiler. Komprimeret gas er enten naturgas, som i Danmark primært hentes fra Nordsøen og distribueres gennem naturgasnettet, eller biogas produceret på et biogasanlæg af husdyrgødning, affald, biologisk nedbrydelige biprodukter fra industrien og efterfølgende opgraderet til en kvalitet, som kan injiceres i naturgasnettet. Den komprimerede gas i naturgasnettet består således både af naurgas og opgraderet biogas (hovedsageligt naturgas). Udnyttelse af komprimeret gas som drivmiddel til transport kræver, at der etableres tankstationer for gas. I naturgasforsynede områder tilsluttes tankstationer direkte til nettet. I bilag A er der et kort over tankstationer for gas. Der anvendes eller der er taget beslutning om at anvende gasdrevne indsamlingskøretøjer i mindst 5 kommuner i Danmark (Aalborg, Fredericia, Frederikssund, København og Vejle), f.eks. stiller Københavns Kommune krav om, at alle anvendte komprimatorbiler skal anvende gas som drivmiddel. Biogascertifikater Biogas udleder ingen fossil CO₂, da det er produceret af biologiske affaldsprodukter, som betragtes som vedvarende energikilder. Biogasanlæg, der afsætter opgraderet biogas til naturgasnettet, får udstedt elektroniske "certifikater" på den producerede biogas. Disse certifikater kan købes at forbrugere, som ønsker at anvende biogas og ikke naturgas (i praksis er gassen i naturgasnettet af ens kvalitet, jf.

6 6/16 INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED ovenstående). Energinet.dk administrerer certifikatregistreringen og er udstedelsesansvarlig for certifikaterne. Biogascertifikaterne har normalvis en løbetid på 12 måneder, men der kan laves aftaler om længere løbetid med biogasleverandørerne. Frederikssund kommune har siden 1. april 2014 stillet krav om, at kommunens renovatør skal være i besiddelse af biogascertifikater til 2 indsamlingsbiler. Fra 1. maj 2016 har Københavns Kommune stillet krav om at kommunens renovatør skal være i besiddelse af biogascertifikater til ca. 10 indsamlingsbiler (flere af bilerne anvendes i 2-holdsskift). Miljømæssige fordele ved gas Væsentlig reduktion af partikeludslip Reduktion af NOX Mindre reduktion af CO₂. Ved anvendelse af biogas 100 % reduktion af CO₂. Mindre støj ved transport og tømning Diesel-hybrid En hybridløsning er en løsning, hvor bilens fremdrift sker ved anvendelse af el kombineret med et andet drivmiddel (diesel). Bilen udstyres således både med en elmotor og en dieselmotor. Bilens dieselmotor leverer strømmen via en generator over i et batteri, så bilen over kortere afstande kan køre på batteri alene. Ved fremdrift starter elmotoren og ved høj fart tager dieselmotoren over. Som udgangspunkt oplades batteriet ved transport til og fra indsamlingsdistriktet, mens kørsel i indsamlingsdistriktet (ved lav fart) sker ved anvendelse af bilens elmotor. Batteriet opsamler bremseenergi, hvilket medfører et lavere brændstofforbrug. Jf. tabel 1 er der p.t. kun Volvo, som har produceret og leveret diesel-hybrid lastbiler til det danske markedet. Volvo har i efteråret 2012 leveret en dieselhybrid indsamlingsbil til Meldgaard Miljø A/S, som anvender denne til affaldsindsamlinger i Kolding Kommune. Denne ordinære hybridteknologi forventes med tiden at blive udbygget med mulighed for at oplade batteriet fra elnettet (plug-in). Miljømæssige fordele ved diesel-hybrid Væsentlig lokal reduktion af emissioner NOX, Co, HC og partikler. Mindre reduktion af CO₂ (opsamling af bremseenergi, CO₂-reduktionen er afhængig af om der anvendes "almindelig el" eller grøn el). Væsentlig reduktion af støj under indsamling (ved anvendelse af batteriet) El Indsamlingsbiler kan ved installation af et batteri, der oplades via elnettet (plug-in), udnytte el til både fremdrift (hovedmotoren) og til komprimering og lift. Løsningen kræver montering af et forholdsvist stort batteri på bilen (nyttelasten reduceret med ca. 2,5 tons), der som minimum skal oplades dagligt.

7 MARKEDSSCREENING AF INDSAMLINGSKØRETØJER 7/16 Jf. tabel 1 er der p.t. kun Dennis-Eagle/Phoenix, som har produceret og leveret ren eldreven indsamlingsbil til det danske markedet. Dennis-Eagle/Phoenix har leveret to elbil til Frederiksberg Kommune. Den første blev leveret i 2013 og den anden blev leveret i Miljømæssige fordele Ingen lokale emissioner af NOX, Co, HC og partikler. Det er usikkert, om der er en reduktion af CO₂ (afhængig af om der anvendes "almindelig el" eller grøn el). Ingen støj ved transport og tømning Biodiesel Biodiesel kan f.eks. fremstilles af vegetabilske olier (1. generation) eller restprodukter fra slagterier og døde dyr (2. generation). Biodiesel kan enten bruges som iblanding til almindelig diesel eller alene. Teknologien til produktion af biodiesel er fuldt udviklet, og biodiesel produceres kommercielt både i Danmark (relativt små mængder, f.eks. DAKA Biodiesel, der producerer 2. generations biodiesel) og udlandet. Jf. tabel 2 produceres og leveres der p.t. ikke lastvognschassiser til det danske marked Eldreven lift- og komprimatorenhed Indsamlingsbilen kan forsynes med elmotor inkl. batteri, som driver tømningsaggregatet dvs. både lift og komprimatorenhed. Batteriet oplades om natten (plug in) og kan holde en hel tømningsdag. Teknologien uafhængig af (diesel/gas) lastvognschassis. P.t. har COWI kendskab til minimum tre producenter 1, som har leveret et elektrisk drivsystem, der kan erstatte det dieseldrevne kraftudtag, på det skandinaviske marked. F.eks. har firmaet Banke udviklet et kompakt, kraftigt elektrisk aggregat, der kan drive hydraulikken på både store komprimatorbiler og mikrobiler. Det elektriske aggregat hedder E-PTO 2 og kan kombineres med både gas- og dieseldrevet fremdrift og kan passes ind til alle slags chassiser. Vægten på batterienheden er p.t. nede på ca. 800 kg, hvilket betyder at lasteevnen på en indsamlingsbil reduceres med ca. 500 kg (da batterienheden placeres over forakslen - som modvægt til den traditionelt tunge bagende på skraldebiler). En eldreven lift- og komprimatorenhed vil have en merpris på mellem og kr./stk. Pga. af merprisens størrelse er det ikke sandsynligt, at renovatøren eftermonterer en eldreven lift- og komprimatorenhed på en EURO V renovationsbil. I de senere beregninger vil der kun blive regnet på EURO VI køretøjer med eldrevne lift- og komprimatorenheder. 1 Banke ApS, NTM og JOAB AB. 2 Elektric Power Take Off.

8 8/16 INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED Der anvendes eldreven lift- og komprimatorenhed ved indsamling af affald i mindst 15 kommuner, f.eks. stiller Københavns Kommune krav om, at alle anvendte komprimatorbiler skal være udstyret med en eldreven lift- og komprimatorenhed (ud over krav om, at alle komprimatorbiler skal være gasdrevne). Miljømæssige fordele Lokal reduktion af emissioner NOX, CO, HC og partikler. Mindre reduktion af CO2 (besparelsen er leverandørafhængig, CO₂-reduktionen er afhængig af hvorvidt der anvendes "almindelig el" eller grøn el). Væsentlig reduktion af støj under tømning. 3.3 Beregning af emissioner Der er regnet på emissioner af CO₂, NOx og partikler ved anvendelse af hhv. dieselbiler, gasbiler (naturgas eller biogas) og biler (diesel, naturgas eller biogas) med eldrevne lift- og komprimatorenheder Forudsætninger Det samlede dieselforbrug til indsamling af affald i Gladsaxe Kommune i 2014 er anvendt som forudsætning for beregningerne. Dette forbrug fremgår af nedenstående tabel. Omregning fra dieselforbrug til gasforbrug er gjort på basis af oplysninger fra Scania (dieselbil: 4 km/l, gasbil: 3,4 km/l). Tabel 3 Brændstofforbrug til indsamling af affald i Gladsaxe kommune (diesel er målte værdier i 2014, gasforbrug er beregnet som beskrevet i teksten). Biler markeret med grå baggrund er biler, som også kører i andre kommuner og som Gladsaxe Kommune derfor ikke kan stilles specifikke krav til i udbudsmaterialet. Diesel (liter) Gas (m³) Dagrenovation Storskrald og genbrug Storskrald industri container Storskrald kranbil Haveaffald Egne biler Herudover ses på anvendelse af dieselbiler med eldrevne lift og komprimatorenheder. Producenten (Banke) oplyser, at elforbruget ligger omkring 2 kwh el/ton affald, imens der kan spares op til 30 % diesel i forhold til forbruget ved almindelige dieseldrevne komprimatorbiler. Denne besparelse virker relativt høj og bør underbygges med supplerende data fra leverandør. Ved beregninger for naturgas- og biogasbiler antages en tilsvarende reduktion i brændstofforbruget. Til beregningerne anvendes de emissioner, der fremgår af nedenstående tabel. Der er angivet emissioner fra både EURO V og VI biler). Det antages, at der ikke er forskel på dieselforbruget til EURO V og VI biler (oplysning fra Scania).

9 MARKEDSSCREENING AF INDSAMLINGSKØRETØJER 9/16 Tabel 4 Emissioner fra de anvendte brændstoffer. For dieselbiler er angivet emissioner for hhv. EURO V / EURO VI. CO₂ Diesel (EURO V) Diesel (EURO VI) Naturgas Biogas El 3,11 kg CO₂/liter 1 3,11 kg CO₂/liter 1 NO X mg/kwh 3 Partikler 10 mg/kwh 3 1: EASEWASTE data 313,8 mg/kwh 3 6,3 mg/kwh 3 2: EASEWASTE data, kulbaseret el (marginal elkilde) 3: Oplysninger fra Scania 2,57 kg CO₂/m ,1 mg/kwh 3 3,3 mg/kwh 3 0 kg CO₂/m3 232,1 mg/kwh 3 3,3 mg/kwh 3 1 kg CO₂/kWh 2 Resultaterne er vist i nedenstående tabeller. Tabel 6 viser "de alternative" bilers påvirkning sammenlignet med dieselbiler af EURO V standard. Tabel 5 Emissioner fra indsamling af affald i Gladsaxe Kommune. Emissionerne er angivet i tons/år for kommunen. CO2 NOx Partikler Egne biler Diesel, EURO V ,1 Diesel, EURO VI ,5 Naturgas ,5 Biogas ,5 Diesel med el ,1 Naturgas med el ,5 Biogas med el ,5 Tabel 6 Emissioner fra indsamling af affald i Gladsaxe Kommune. Emissionerne er angivet i procent sammenlignet med anvendelse af dieselbiler, EURO V. CO2 NOx Partikler Egne biler Diesel, EURO V Diesel, EURO VI Naturgas Biogas Diesel med el Naturgas med el Biogas med el CO2 Resultaterne viser, at der med de anvendte forudsætninger ikke er CO₂-mæssig forskel på anvendelse af EURO V og VI diesel biler (Scania oplyser, at der ikke er væsentlig forskel på dieselforbruget). Anvendelse af naturgasbiler (EURO VI) ikke giver den store besparelse på CO₂ (med de anvendte forudsætninger ca. 3 %). Naturgas er en fossil energikilde (ligesom diesel), der per energienhed udleder mindre CO₂, men hvor Scania har oplyst, at motoreffektiviteten for gasbiler ligger noget lavere end for dieselmotorer. Andre kilder oplyser CO₂-besparelser på op til 25 % ved anvendelse af naturgasbiler sammenlignet med dieselbiler.

10 10/16 INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED Anvendelse af biler som anvender biogas (via biogascertifikater) medfører en stor CO₂-besparelse, idet CO₂-udledningen antages at være nul, fordi biogassen anses som CO₂-neutral. Det antages, at biogassen er produceret på affald og at der således ikke skal indregnes CO₂-belastninger fra produktion af f.eks. energiafgrøder. Anvendelse af dieselbiler (EURO VI) med eldrevne lift og komprimatorenheder medfører en CO₂-besparelse på ca. 20 %. Naturgasbiler (EURO VI) med eldrevne lift og komprimatorenheder medfører en CO₂-mæssig besparelse i samme størrelsesorden, imens biogasbiler med eldrevne lift og komprimatorenheder medfører en CO₂-besparelse på over 90 % sammenlignet med rene dieselbiler. CO₂besparelsen for biogasbiler med el-aggregater er mindre, end for rene biogasbiler. Dette skyldes, at biogassen antages at være helt CO₂-neutral, imens elproduktion bidrager til CO₂-udledningen. Denne besparelse er meget afhængig af, om at producentens oplysninger om sparet diesel også gælder ved affaldsindsamling i Gladsaxe Kommune. NOx og partikler Hvis man ser på NOx og partikler er der stor forskel på udledningen af disse for de to EURO normer. Der er derfor en stor besparelse at hente ved overgang fra EURO V til EURO VI (diesel). Ved anvendelse af gasbiler (EURO VI) ser man en væsentlig besparelse for begge emissionstyper ved sammenligning med EURO V diesel (ingen umiddelbar forskel på naturgas og biogas). Kravene til NOx i EURO VI for dieselbiler er relativt høje og besparelsen ved anvendelse af gas i stedet for EURO VI diesel er derfor meget lille. Overgang fra diesel EURO VI til gas medfører en reduktion af partikeludledningen. Ved anvendelse af biler med eldrevne lift og komprimatorenheder (enten EURO VI diesel, naturgas eller biogas) spares yderligere udledning af NOX og partikler sammenlignet med anvendelse af dieselbiler. Også disse reduktioner i udledninger er afhængige af at forudsætningen omkring reduktionen i brændstofforbrug pga. de eldrevne aggregater holder. 3.4 Økonomi Der er regnet på økonomien ved indkøb og drift af hhv. dieselbiler (EURO V og VI), gasbiler (naturgas eller biogas) og biler (diesel, naturgas eller biogas) med eldrevne lift- og komprimatorenheder Forudsætninger Ved beregning af de årlige driftsudgifter anvendes det oplyste samlede dieselforbrug til indsamling af affald i Gladsaxe Kommune i 2014 og de i afsnit 3.3 beregnede brændstofforbrug ved dieseldrift, gasdrift eller en kombination af diesel eller gas med el.

11 MARKEDSSCREENING AF INDSAMLINGSKØRETØJER 11/16 Ved beregning af de årlige udgifter forbundet med de fremtidige investeringer (som renovatøren skal forestå) anvendes den oplyste indkøbspris, som lineært afskrives over en periode på 5 år svarende til kontraktperioden. Til beregningerne anvendes de brændstof-/energipriser, der fremgår af nedenstående tabel. Tabel 7 Indkøbspriser el- og brændstof ekskl. moms 1: Markedspris Diesel Naturgas Biogas El, industri 6,50 kr./liter 1 6,47 kr./m3 2 7,10 kr./m3 2 0,80 kr./kwh 1 2: HMN, Resultater Resultatet er vist i nedenstående tabel. Resultaterne viser, at såfremt Gladsaxe Kommune stiller krav om, at renovatøren skal anvende dieselkøretøjer, som minimum opfylder EURO VI, vil meromkostningerne (drift og afskrivninger) i forhold til anvendelse af dieselkøretøjer, som opfylder EURO V, udgør ca kr./år. 3 Merudgiften for kommunen ved anvendelse af gasbiler (naturgas eller biogas) eller anvendelse af dieselbiler med eldrevne lift og komprimatorenheder vil sammenlignet med dieselkøretøjer (EURO VI) udgøre ca kr./år. Endelig vil kombinationen af gasbiler og eldrevne lift og komprimatorenheder i sammenligning med dieselkøretøjer (EURO VI) medfører en årlig meromkostning i størrelsesordenen 1.5 million kr. Driftsudgifter i tabel 8 dækker udelukkende brændstofforbruget og tager således ikke høje for udgifter til reparationer og vedligehold af materiel. Disse udgifter vil være væsentligt højere hvis der benyttes ældre biler som Euro V, derfor er den beregnede forskel på samlede merudgifter overestimeret i beregningerne. Merinvestering dækker alene udgifter til indkøb af selve bilen. 3 Gladsaxe Kommune forventer, at der til indsamling af dagrenovation, storskrald og haveaffald i 2018 skal indsættes 7 stk. tokammerbiler og 3 stk. énkammerbiler. Da branchen har oplyst, at der ikke p.t. er et brugtvognsmarked for tokammerbiler, er den beregnede besparelsen teoretisk.

12 12/16 INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED Tabel 8 Omkostninger ved anvendelse af forskellige biltyper. Omkostningerne er angivet i kr./år for kommunen (omkostninger er beregnet af Gladsaxe Kommune). Egne biler Driftsudgifter (Brændstof/elforbrug) (kr./år) Merinvesteringer ift. EURO V dieselbiler (kr./år) Samlede merudgifter ift. EURO V dieselbiler (kr./år) Diesel - EURO V fra april 2013 Diesel - EURO VI (fabriksny april 2018) Naturgas Biogas Diesel med el Naturgas med el Biogas med el Arbejdsmiljø herunder trafiksikkerhed Indsamlingsbilernes indretning og funktion har betydning for arbejdsmiljøet. I udbudsmaterialet kan ordregiver stille krav til indsamlingsbilens indretning og udstyr, og kan dermed være med til at øge arbejdsmiljøet og trafiksikkerheden. I sidste udbudsrunde stillede Gladsaxe Kommune krav om, at køretøjerne skulle have et optimalt udsyn for chaufførerne og at køretøjernes spejle, herunder specielt blindvinkelspejle, løbende skal kontrolleres og justeres. Gladsaxe Kommune kan overveje at stille krav om, at der anvendes køretøjer udstyret med: Lav indstigning Ekstra rude i den laveste del af sidedøren Lav højde fra vej til underkant af forrude (maks. 1,8 meter) Bagudrettet højresvingskamera Ekstra vidvinkel sidespejl i venstre side I sidste udbudsrunde (2010) stillede Gladsaxe Kommune ikke krav til indsamlingsbilernes indretning og funktion har betydning for arbejdsmiljøet, men tilbudsgiverens tiltag på området var inkluderet i evalueringen af de indkomne tilbud. Meldgaard Miljø A/S og M. Larsen Vognmandsfirma A/S har indsat og anvender begge komprimatorbiler med lav indstigning og ekstra rude i den laveste del af sidedøren til indsamling af affald i Gladsaxe Kommune. Meldgaard Miljø A/S har tillige udstyret anvendte komprimatorbiler med et bagudrettet højresvingskamera.

13 MARKEDSSCREENING AF INDSAMLINGSKØRETØJER 13/ Lav indstigning Et traditionelt førerhus leveres med 2 trin mellem vej og gulvniveau i kabinen, og afstanden ved ind- og udstigning vil være ca mm afhængig af chassis-model, dækstørrelse og hvorvidt bilen er udstyret med kneeling funktion 4. Gladsaxe Kommune kan stille krav om at indsamlingskøretøjer skal have en førerkabine med lav indstigning, hvor den maksimale afstand mellem kørebane og førerkaninens gulv fastsættes til f.eks. maks. 900 mm. Ved lav indstigning skånes især renovationsmedarbejderens knæ ved indstigning og udstigning af førerhuset. Mercedes, Dennis Eagle 5, Volvo og Scania samt eventuelt andre leverandører, tilbyder chassiser med en lav indstigningshøjde på maksimum 900 mm. Iveco og Man Truck & Bus forhandler ikke p.t. chassiser med lav indstigningshøjde, idet de p.t. ikke har efterspørgslen i den resterende del af Europa. Modeller med lav indstigningshøjde er karakteristiske ved, at de har ét bredt indstigningstrin samt ofte en ekstra bred døråbning og en dør, som enten kan åbnes i en 90 vinkel eller åbnes som foldedør. Ulempen ved chassiser med lav indstigningshøjde er, at konstruktionen medfører en øget afstand mellem kofanger og foraksel, hvilket kan være en ulempe ved kørsel på ramper og lignende. Volvo Førerhus med lav indstigning Mercedes førerhus med foldedør Merprisen for et førerhus med lav indstigning er ifølge renovatørerne ca kr kr. ekskl. moms afhængig af fabrikat. 4.2 Ekstra rude i den laveste del af sidedøren De fleste leverandører har mulighed for at levere chassiser med døre, som har en ekstra siderude i den nederste halvdel (se nedenstående foto) eller levere rude i 4 Med kneeling menes, at luften automatisk lukkes ud af affjedringsluftbælgene, når døren åbnes eller håndbremsen aktiveres dvs. ved ind- og udstigning. 5 Dennis Eagle forhandles i Danmark af Phoenix Danmark.

14 14/16 INDSAMLINGSKØRETØJER IFT. MILJØ OG ARBEJDSMILJØ HERUNDER TRAFIKSIKKERHED hele døren (jf. foto af Mercedes førerhus med foldedør). Begge dele giver et bedre udsyn og vil især være relevant i højre side af bilen. Ulempen er, at det ikke vil være muligt at anvende øverste vindue til udluftning. Scania oplyser at montering af en ekstra rude i laveste del af sidedøren koster omkring kr. ekskl. moms. SCANIA med siderude i nederste del af dør 4.3 Lav højde fra vej til underkant af forrude (maks. 1,6 meter) For at sikre godt udsyn kan kommunen stille krav om, at førerhuset monteres med et stort frontvindue, hvor maksimum afstanden fra vej til underkant af forrude er f.eks. maks. 1,6 meter. Afstanden fra vej til underkant af forrude vil på et chassis med lav indstigning automatisk være lav og vil opfylde et krav på en maksimumafstand på 1,6 meter. 4.4 Bak-kamera og bagudrettet højresvingskamera Alle indsamlingskørertøjer er almindeligvis udstyret med et traditionelt bak-kamera. Renovatører har oplyst, at de er af den opfattelse, at det i dag er et krav for at få en godkendt CE-mærkning af indsamlingskøretøjer. Kommunen kan stille krav om, at på køretøjerne monteres et lille bagudrettet vidvinkel kamera udvendigt på højre hjørne af førerhuset, som aktiverer en monitor i førerhuset, når der blinkes til højre. Kameraet giver et overblik ned langs hele bilens højre side og er dermed et godt tiltag for at reducere risikoen for højresvingsulykker. Omvendt kan højresvingskameraer give chaufføren en falsk tryghed. Højresvingskameraer kan ifølge lastbilleverandører monteres som ekstra tilbehør til et bak-kamera for omkring kr. ekskl. moms. Ekstra vidvinkel sidespejl i venstre side Kommunen kan stille krav om, at der skal være monteret et ekstra vidvinkel spejl over sidespejlet i chaufførens side. Pt. er dette kun lovpligtigt i bilens højre side. Montering af ekstra vidvinkel spejl koster ca kr. ekskl. moms.

15 MARKEDSSCREENING AF INDSAMLINGSKØRETØJER 15/16 Vidvinkel spejl monteret over sidespejl Krav om svingkamera og/eller ekstra frontspejl er uafhængig af anvendt leverandør og typen af chassis, mens krav til lav indstigning, ekstra rude i laveste del af sidedøren og lav højde fra vej til underkant forrude, er afhængig af anvendt leverandør og type af chassis. COWI har fået oplyst at Scania, Volvo, Dennis Eagle og Mercedes kan levere førerhuse, som opfylder de opstillede krav til lav indstigning inklusiv lav højde fra vej til underkant forrude samt ekstra rude i laveste del af sidedøren. Andre forhold ved indretning af indsamlingskøretøjer, der har betydning for arbejdsmiljøet, er trinbræt, sideskabe og monteret håndvask samt automatgear. 5 Leveringstider Adspurgt kan der være stor variation på chassis-leverandørernes og opbyggernes estimat af leveringstider på indsamlingsbiler. Leveringstiden på gasbiler (fra ordregivning til levering) er typisk 6-9 måneder, mens selve opbygningen tager ca. 2-3 måneder, så realistisk set vil gå op til ca. 1 år efter en ordre er afgivet. Leveringstiden på dieselbiler kan være lidt kortere. En minimal leveringstid afhænger bl.a. af, at chassis og skraldeaggregat bestilles samtidigt, og at der ikke er forsinkelse i form af kø hos leverandøren eller opbyggeren. For at imødegå de lange leveringstider kan Gladsaxe Kommune indarbejde et vilkår i udbudsmaterialet, som giver entreprenøren mulighed for at anvende f.eks. dieselkøretøjer, som opfylder EURO V, i en overgangsmåde periode på f.eks. et ½ år.

16 Bilag A Placering af gastankstationer i Danmark

Alternative drivmidler

Alternative drivmidler Alternative drivmidler 1 Nyborg Strand 16. april 2013 Alternative Drivmidler 2 De mest relevante alternative drivmidler for renovationsbiler i et kortsigtet tidsperspektiv Komprimeret gas Bioethanol Biodiesel

Læs mere

Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden

Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden Fordele ved vejtransport på gas nu og i fremtiden Konference om omstillinger i den dieseldrevne, professionelle transport Christiansborg, 27. maj 2008 Asger Myken, DONG Energy asgmy@dongenergy.dk 1 Disposition

Læs mere

Meldgaard Miljø A/S. Rapport vedrørende Anvendelse af Hybridbil under Indsamling af Dagrenovation i Kolding Kommune

Meldgaard Miljø A/S. Rapport vedrørende Anvendelse af Hybridbil under Indsamling af Dagrenovation i Kolding Kommune Meldgaard Miljø A/S Rapport vedrørende Anvendelse af Hybridbil under Indsamling af Dagrenovation i Kolding Kommune Dato: 17-02-2017 Indhold Beskrivelse:... 3 Beskrivelse af de to køretøjer... 4 Databeskrivelse:...

Læs mere

Derudover er der ligeledes et håb om at kunne nedbringe udgifterne til brændstof/energi og vedligeholdelse.

Derudover er der ligeledes et håb om at kunne nedbringe udgifterne til brændstof/energi og vedligeholdelse. Frederiksberg Kommune el skraldebil Statusrapport august 2014 Projektets formål Frederiksberg Kommune erstatter en konventionel diesel-skraldebil med en el-skraldebil. Formålet er at gøre affaldsindsamlingen

Læs mere

CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen

CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen Kim Røgen, Udviklingsnetværk Affaldsudbud, 30. august 2010 Konference om markedet som middel til mindre CO 2 fra Transport 24. oktober 2013 Jens Purup Områdechef i

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Biogas til tunge køretøjer. Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder

Biogas til tunge køretøjer. Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder Biogas til tunge køretøjer Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder Støttede projekter Trafikstyrelsen har støttet: Projekt i Københavns kommune: 4 skraldebiler og en tankstation Det Økologiske

Læs mere

Fra plan til virkelighed Skraldebiler på biogas

Fra plan til virkelighed Skraldebiler på biogas Fra plan til virkelighed Skraldebiler på biogas Jens Purup Affald og Genbrug Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune 1 Vejen til gasbiler Fortællingen om hvordan vi skifter fra diesel til gas

Læs mere

Resultat af EU-licitation for indsamling af dagrenovation og genanvendelige materialer

Resultat af EU-licitation for indsamling af dagrenovation og genanvendelige materialer NOTAT Dato: 27. februar 2019 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Resultat af EU-licitation for indsamling af dagrenovation og genanvendelige materialer 1 Baggrund og resultat Reno Djurs udbød den 21.

Læs mere

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune CO2 regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Udviklingen i elforbruget for perioden 23 til 216 er vist i figur 1. Elforbruget i de kommunale

Læs mere

Sammen om bæredygtig transport i Danmark. På vej til renere luft og mindre forurening

Sammen om bæredygtig transport i Danmark. På vej til renere luft og mindre forurening Sammen om bæredygtig transport i Danmark På vej til renere luft og mindre forurening Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Vi kan gøre meget, men vi kan ikke gøre det alene. Staten og kommunerne har en

Læs mere

Drivmidler til tung trafik - Fremtidens regulering

Drivmidler til tung trafik - Fremtidens regulering , sekretariatsleder Drivmidler til tung trafik - Fremtidens regulering Dansk Affaldsforening 16.4.2013 De politiske intentioner Et blankt stykke papir! Regeringen har bebudet en klimaplan og klimalov Den

Læs mere

EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ

EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FAXE KOMMUNE SPØRGSMÅL OG SVAR EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ SVARBLAD NR. 1

Læs mere

Anvendelse af gas i transportsektoren

Anvendelse af gas i transportsektoren Anvendelse af gas i transportsektoren Gasstationer i Danmark Gasbusser i Danmark Hvad koster det at få opsat en gasstation? HMN Naturgas oplyser, at en gasstation i runde tal koster 6 mio. kr. at det ikke

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 215 Virksomheden Fredericia Kommune 1. Generelle bemærkninger til CO 2 -opgørse 215 Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo, og data for

Læs mere

Danmarks klimaudfordringer. på tung transport. Gastekniske Dage d Christian Ege

Danmarks klimaudfordringer. på tung transport. Gastekniske Dage d Christian Ege Danmarks klimaudfordringer på tung transport Gastekniske Dage d. 24.5.2017 Christian Ege Oversigt tung transport og klima Transportsektoren er bagud Virkemidler - Kombination af Effektivisering af godstransport

Læs mere

Frederiksberg Kommune el-skraldebil Slutrapport på el- skraldebil på Frederiksberg

Frederiksberg Kommune el-skraldebil Slutrapport på el- skraldebil på Frederiksberg Frederiksberg Kommune el-skraldebil Slutrapport på el- skraldebil på Frederiksberg Frederiksberg kommune har siden status rapporten fra februar 2015 kørt med elskraldebilen i fuld drift over hele året.

Læs mere

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Naturgas Fyn 5,9% 25,7% Omsætning 2011: DKK 1,8 mia. 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Resultat før skat 2011: DKK 82 mio. Ansatte: 85 Naturgas

Læs mere

EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ

EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FAXE KOMMUNE SPØRGSMÅL OG SVAR EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ SVARBLAD NR. 2

Læs mere

Udbud af indsamling af husholdningsaffald med kran i Københavns Kommune

Udbud af indsamling af husholdningsaffald med kran i Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen 24. april 2018 Sagsnr.: 2017-0318478 Dokument: 2017-0318478-17 Sagsbehandler Iben Carlsen Svarskrivelse nr. 3 Udbud af indsamling af husholdningsaffald med kran i Københavns

Læs mere

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Produktionen af batterier til elbiler forurener så meget, at det tager adskillige år at indhente en tilsvarende dieselbil i CO 2 -regnskabet Kan du klare dig

Læs mere

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S DRAGØR KOMMUNE NOTAT OM BIOAFFALD NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076097-001 VERSION UDGIVELSESDATO

Læs mere

Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide. Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017

Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide. Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017 Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017 Interessefællesskabet for biogas til transport Udredningsarbejde om muligheder og barrierer

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2017 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Biogassens rolle i det integrerede energisystem

Biogassens rolle i det integrerede energisystem 9.september 2018 - Aalborg kongres og kulturcenter Energidag Biogassens rolle i det integrerede energisystem Frank Rosager Disposition Potentiale og mål for biogas i energiforsyningen Methaniserings (CO2)

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

Biogas som drivmiddel i den tunge transport

Biogas som drivmiddel i den tunge transport Biogas som drivmiddel i den tunge transport September 2018 For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and all other correspondence. Please contact: DAMVAD

Læs mere

EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ

EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FAXE KOMMUNE SPØRGSMÅL OG SVAR EU-UDBUD INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJ SVARBLAD NR. 3

Læs mere

Kontraktkravene til 2. generations udbud er udformet på baggrund af erfaringerne fra 1. generations affaldsudbud og den efterfølgende drift.

Kontraktkravene til 2. generations udbud er udformet på baggrund af erfaringerne fra 1. generations affaldsudbud og den efterfølgende drift. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Bilag 3 Kontraktkrav vedr. miljø og arbejdsmiljø Indledning Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 21. januar 2013 drøftet indstillingen

Læs mere

Biogas og Bæredygtigheds certificering. Torben Ravn Pedersen

Biogas og Bæredygtigheds certificering. Torben Ravn Pedersen Biogas og Bæredygtigheds certificering Torben Ravn Pedersen Biogasproduktion -afsætning af energi fra biogasanlæg Proces Energi Proces Opgradering Kraftvarme Opvarmning, kraftvarme 2 [ThisDoc*Subject]

Læs mere

Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling

Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling 28. august 2014 1 150 mio. Nm3 Gas til transport i Sverige Der er 152 offentlige tankstationer i april

Læs mere

Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi 28. Februar 2013 Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Jonny Trapp Steffensen, senior manager jts@bionaturgasdanmark.dk Bionaturgas

Læs mere

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Disposition Langt sigt! Hvorfor overhovedet gas i transport? Scenarieanalyserne Kort sigt! Rammerne

Læs mere

PROGRAMMET. Velkomst. De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM

PROGRAMMET. Velkomst. De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM PROGRAMMET Velkomst De nye biler i 2020? Hvad kører de på? Nye teknikker på vej? Søren W. Rasmussen, FDM Forbrugernes forventninger til hybridbiler og el-biler Pascal Feillard, PSA Peugeot Citroën Pause

Læs mere

Budgetnotat om mindre forurenende diesel i busserne

Budgetnotat om mindre forurenende diesel i busserne KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen BILAG 2 Budgetnotat om mindre forurenende diesel i busserne BUDGETNOTAT Borgerrepræsentationen besluttede 12. oktober 2017 at pålægge Økonomiforvaltningen, med inddragelse

Læs mere

Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm

Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm Status pr. 1.maj `13 No: 49 renovationsvogne på Biogas/gas Sv: 71 renovationsvogne på Biogas/gas Dk: 12 renovationsvogne El/Diesel-hybrid RenoNorden i Danmark

Læs mere

18. august 2015. Sagsnr.: 2015-0161277. Dokument: 2015-0161277-7. Sagsbehandler Ilonka Domela. Svarskrivelse nr. 2

18. august 2015. Sagsnr.: 2015-0161277. Dokument: 2015-0161277-7. Sagsbehandler Ilonka Domela. Svarskrivelse nr. 2 Teknik- og Miljøforvaltningen 18. august 2015 Sagsnr.: 2015-0161277 Dokument: 2015-0161277-7 Sagsbehandler Ilonka Domela Svarskrivelse nr. 2 Udbud af indsamling af husholdningsaffald i Indre By i Københavns

Læs mere

Grontmij. Mulighedsanalyse for grøn omstilling af bybusser i Aarhus. TINV 20/3-14, Odense. Johnny Iversen Ellen Holbek

Grontmij. Mulighedsanalyse for grøn omstilling af bybusser i Aarhus. TINV 20/3-14, Odense. Johnny Iversen Ellen Holbek 1 Copyright 2014 2012 Grontmij A/S CVR 48233511 Grontmij Mulighedsanalyse for grøn omstilling af bybusser i Aarhus TINV 20/3-14, Odense Johnny Iversen Ellen Holbek Analysens overordnede rammer Formål:

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 61 Bilag 1 Offentligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 DK 1402 København K Kerteminde d. 6. november 2015 Sendes på mail til juraogsamfundsoekonomi@skm.dk og nk@skm.dk

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Bilag 5. Tiltag som kan iværksættes indtil forbuddet træder i kraft

Bilag 5. Tiltag som kan iværksættes indtil forbuddet træder i kraft KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 15. marts 2018 Bilag 5. Tiltag som kan iværksættes indtil forbuddet træder i kraft 1. Sagen kort Sagsnr. 2018-0077523 Dokumentnr.

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel

Forsøgsordning med biodiesel Forsøgsordning med biodiesel Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport TØF årskonference 12-13. oktober Baggrund EU s biobrændselsdirektiv 2003/30/EF forpligtede medlemslandene til at opstille

Læs mere

Én ko s årsproduktion af gylle er på 20 m3 Der kan udvindes ca. 17 m3 Methan (CH4) pr. m3 gylle En m3 metan svarer til 1 liter dieselolie i

Én ko s årsproduktion af gylle er på 20 m3 Der kan udvindes ca. 17 m3 Methan (CH4) pr. m3 gylle En m3 metan svarer til 1 liter dieselolie i Én ko s årsproduktion af gylle er på 20 m3 Der kan udvindes ca. 17 m3 Methan (CH4) pr. m3 gylle En m3 metan svarer til 1 liter dieselolie i brændværdi En ko kan drive en gasbus 1020 km (v. 3 km/l) Busser

Læs mere

TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT. Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport. www.tinv.dk

TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT. Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport. www.tinv.dk TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport www.tinv.dk NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT Netværket er et samarbejde imellem Transportens

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2018 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Derfor gør vi arbejdet elektrisk

Derfor gør vi arbejdet elektrisk Derfor gør vi arbejdet elektrisk I Danmark favoriserer vi elektriske køretøjer, som kan tappe strøm fra el-nettet, fordi det gavner vores energisystem som helhed, og det giver os mulighed for at udnytte

Læs mere

Midttrafiks miljøkortlægning

Midttrafiks miljøkortlægning Midttrafiks miljøkortlægning Køreplanår 29/21 Januar 211 Indledning Forbedring af miljøet er et af Midttrafiks vigtige indsatsområder. Derfor har Midttrafik i efteråret 21 vedtaget en miljøstrategi, der

Læs mere

NATURE ENERGY

NATURE ENERGY NATURE ENERGY 29-05-2017 1 NATURE ENERGY KONCERNEN Nature Energy koncernen er ejet af de fynske kommuner og har ca. 135 ansatte FORRETNINGS- OMRÅDER Distribution af gas på Fyn Salg af og handel med naturgas,

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 214 Virksomheden Fredericia Kommune MWh 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo. Det

Læs mere

EMISSIONSFAKTORER FOR FLY OG FÆRGER FREM MOD 2080 INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Antagelser Færger Fly 3

EMISSIONSFAKTORER FOR FLY OG FÆRGER FREM MOD 2080 INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Antagelser Færger Fly 3 EMISSIONSFAKTORER FOR FLY OG FÆRGER FREM MOD 2080 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Antagelser 2 2.1 Færger

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu For en bæredygtig transport CO 2 -tiltag her og nu Citylogistik og grøn transport v/dorte Kubel, civilingeniør Agenda Hvad er grøn transport? Grøn Transportvision DK CO2 og luftforurening i byer Virkemidler

Læs mere

DET HANDLER OM HYBRID DK HYBRID BROCHURE

DET HANDLER OM HYBRID DK HYBRID BROCHURE DET HANDLER OM HYBRID DK HYBRID BROCHURE DET HANDLER OM HYBRID Siden 2003 har Geesinknorba tilbudt hybrid systemer på komprimatorer. I 2009 vandt Hybrid Plug-In systemet CIWM Recycling Award og skubbede

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014. Samsø Kommune, klimaregnskab 214. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 214. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Ovenstående opgaver skal derfor udbydes i EU-licitation, således at indsamling i henhold til nye kontrakter kan påbegyndes 30. december 2019.

Ovenstående opgaver skal derfor udbydes i EU-licitation, således at indsamling i henhold til nye kontrakter kan påbegyndes 30. december 2019. NOTAT Dato: 7. maj 2018 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Plan for det kommende udbud af indsamling af dagrenovation 1 Baggrund Reno Djurs varetager affaldsindsamlingen i Norddjurs og Syddjurs Kommuner

Læs mere

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København 3 Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København Steen Solvang Jensen, Morten Winther, Matthias Ketzel DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Roskilde Præsentation

Læs mere

Naturgas/biogas til transport

Naturgas/biogas til transport Naturgas/biogas til transport DGF Gastekniske Dage, Vejle, 5-6. april 2011 Asger Myken asgmy@dongenergy.dk Agenda Landtransport Status og udvikling i Europa og globalt Tid til ny kurs i Danmark? Nye analyser

Læs mere

Trafikbestillerkonference, 13. juni 2014 Miljøarbejdet i Movia. Jakob Villien, Projektleder - Miljø

Trafikbestillerkonference, 13. juni 2014 Miljøarbejdet i Movia. Jakob Villien, Projektleder - Miljø Trafikbestillerkonference, 13. juni 2014 Miljøarbejdet i Movia Jakob Villien, Projektleder - Miljø jsv@moviatrafik.dk 1 Dagsorden Miljø og Trafikplan 2013 Arbejdet med miljø i Movia Teknologier/virkemidler

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel. Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport

Forsøgsordning med biodiesel. Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport Forsøgsordning med biodiesel Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport Baggrund EU s biobrændselsdirektiv 2003/30/EF forpligtede medlemslandene til at opstille et mål for andelen af biobrændstof

Læs mere

PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO

PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO November 2015 1 Mulighedsanalyse for regionale ruter mellem

Læs mere

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel.

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel. Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer Civilingeniør Dorte Kubel, Miljøstyrelsen 1 Status for Euro-normer Euro-normer betegner de totalharmoniserede udstødningsnormer for motorer, der gælder i

Læs mere

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk N O T A T J.nr. 20707- Dato 9. september 2013 Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift

Læs mere

Afgiftslempelse for gas til tung transport

Afgiftslempelse for gas til tung transport Notat J.nr. 12-073525 Miljø, Energi og Motor Afgiftslempelse for gas til tung transport 1. Beskrivelse af virkemidlet Tung transport drevet med komprimeret naturgas (CNG) er typisk dyrere i anskaffelse

Læs mere

Ren gas: Ny Scania P 280 renovationslastbil med gasmotor, Euro6-miljønorm

Ren gas: Ny Scania P 280 renovationslastbil med gasmotor, Euro6-miljønorm Ren gas: Ny Scania P 280 renovationslastbil med gasmotor, Euro6-miljønorm 2 Source: GM MTZ Biofuels Conference Hamburg Nov. 2007 Scania engines for alternative fuels Bio-diesel (RME) Different fuel filter

Læs mere

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 1. Beskrivelse af virkemidlet Virkemidlet består i at fritage plug-in hybridbiler for registrerings-, vægt-

Læs mere

Gas til tung transport - Udbud infrastruktur. Driving Green 27. august 2014 Lisa Bjergbakke Energistyrelsen

Gas til tung transport - Udbud infrastruktur. Driving Green 27. august 2014 Lisa Bjergbakke Energistyrelsen Gas til tung transport - Udbud infrastruktur Driving Green 27. august 2014 Lisa Bjergbakke Energistyrelsen Disposition Overordnede strategi- hvorfor overhovedet gas i transport? Hønen eller ægget - Energiaftalen

Læs mere

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 En oversigt over E.ON Globalt En af verdens største privat investor ejede el og gas selskaber Ca. 85.000 ansatte skabte

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Summer School 1 september 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med

Læs mere

Køretøjsteknologier - Fremtidsscenarier for erhvervstransport. Henrik Tarp Sektionsleder, Motor- og Køretøjsteknik Teknologisk Institut

Køretøjsteknologier - Fremtidsscenarier for erhvervstransport. Henrik Tarp Sektionsleder, Motor- og Køretøjsteknik Teknologisk Institut Køretøjsteknologier - Fremtidsscenarier for erhvervstransport Henrik Tarp Sektionsleder, Motor- og Køretøjsteknik Teknologisk Institut Hvilke nye teknologier er på vej Videreudviklede konventionelle køretøjer

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2016.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2016. Samsø Kommune, klimaregnskab 2016. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 2016. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Grønt Regnskab 2014. Fredericia Kommune. Som virksomhed

Grønt Regnskab 2014. Fredericia Kommune. Som virksomhed Grønt Regnskab 214 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Elforbrug... 4 Kommunale bygningers varmeforbrug... 5 Kommunale bygningers vandforbrug... 6 Transport... 7

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret. Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24.

Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret. Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24. Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24. september 2012 Køretøjsteknologi og luftforurening Lette køretøjer:

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

BALLERUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1

BALLERUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1 ENERGI PÅ TVÆRS BALLERUP KOMMUNE ENERGIREGNSKAB ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2 Kongens Lyngby TLF +45 56000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Energiregnskab 2 2.1 3 2.2 Elbalance

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2017.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2017. Samsø Kommune, klimaregnskab 2017. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 2016. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport

Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport Niels-Anders Nielsen, Chefkonsulent Center for Biler og Grøn Transport Temadag: Emissionssystemer til tunge

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Biogassens rolle i det danske energimiks - nu og fremover

Biogassens rolle i det danske energimiks - nu og fremover Hotel Scandic Sydhavnen Årets Gaskonference Biogassens rolle i det danske energimiks - nu og fremover Henrik Høegh Klimagevinst Biogassens har roller udenfor energimiks! Reducerer metanudledningen fra

Læs mere

INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJER

INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJER FEBRUAR 2018 FAXE AFFALD A/S INDKØB ELLER LEASING AF INDSAMLINGSKØRETØJER ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk EU-UDBUD REVIDERET TILBUDSLISTE -

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Notat med supplerende oplysninger om planlægningen for en ny naturgasledning fra Sabro til Aarhus Havn 1. Konklusion HMN Naturgas I/S (HMN) ønsker at etablere en naturgasledning

Læs mere

INDKØB AF AFFALDSBEHOLDERE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Rettelser. 1 Indledning 1. 2 Rettelser 1. 3 Spørgsmål og svar 2

INDKØB AF AFFALDSBEHOLDERE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Rettelser. 1 Indledning 1. 2 Rettelser 1. 3 Spørgsmål og svar 2 IKAST-BRANDE KOMMUNE INDKØB AF AFFALDSBEHOLDERE SVARBREV NR. 1 SPØRGSMÅL OG SVAR ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Rettelser

Læs mere

Status for biler med alternative drivmidler

Status for biler med alternative drivmidler Til Miljø- og Energiudvalget Kopi til Fra Lars Michael Odgaard Sagsnr. 2015-020426 Miljø- og Energiplanlægning Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Init.: lo 14. september

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1 ENERGI PÅ TVÆRS GLOSTRUP KOMMUNE ENERGIBALANCE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Energibalance 2 2.1 3 2.2

Læs mere

Christian Ege, formand. Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008

Christian Ege, formand. Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008 Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008 Mere brændstoføkonomiske biler Hybrid- og plug-in hybrid biler Elbiler Brintbiler? Biobrændstof? Bedre biler forudsætter øget brug af økonomiske virkemidler på

Læs mere

Bilag 1. Kravspecifikation. vedr. køb og operationel leasing af elbiler og plug-in hybridbiler

Bilag 1. Kravspecifikation. vedr. køb og operationel leasing af elbiler og plug-in hybridbiler Bilag 1 Kravspecifikation vedr. køb og operationel leasing af elbiler og plug-in hybridbiler 1 1. Kravspecifikationens opbygning Nærværende kravspecifikation er nedenfor opbygget med beskrivelser af behov,

Læs mere

SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 HVIDOVRE KOMMUNE SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1

Læs mere

Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler

Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler November 2011 Udgivet af Trafikstyrelsen November 2011 Grafisk tilrettelæggelse: grafiliokus.dk 3 Anbefalinger indkøb af busser og lastbiler Anbefalinger til

Læs mere

NOTAT. Spuling/vask af affaldsbeholdere

NOTAT. Spuling/vask af affaldsbeholdere 30 Spuling/vask af affaldsbeholdere Dette notat opsummerer Swecos erfaringer vedrørende spuling/vask af affaldsbeholdere ifm. ruteindsamling af husholdningsaffald. Der er taget kontakt til en række leverandører

Læs mere

INTRODUKTION TIL HYBRIDISERING

INTRODUKTION TIL HYBRIDISERING INTRODUKTION TIL HYBRIDISERING HVILKE SYSTEMER EGNER SIG TIL HVAD? Lars Overgaard Faglig Koordinator for Landtransport Transportens Innovationsnetværk Hvilke nye teknologier er på vej Videreudviklede konventionelle

Læs mere

Lastbiler på biobrændstoffer 25/9 2009

Lastbiler på biobrændstoffer 25/9 2009 1 Lastbiler på biobrændstoffer 3 Source: GM MTZ Biofuels Conference Hamburg Nov. 2007 THE SAHARA FOREST PROJECT Input: Saltwater Nutrients CO2 Sun Output: New biomass - food - bioenergy Electricity Freshwater

Læs mere

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2017 Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren?

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? "Morgendagens brændstoffer Udfordringer og muligheder" København, 31. maj 2010 Asger Myken asgmy@dongenergy.dk Agenda Hvor skal

Læs mere

Grønt Regnskab 2016 Fredericia Kommune

Grønt Regnskab 2016 Fredericia Kommune Grønt Regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 Indholdsfortegnelse Indledning og sammenfatning... 2 Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning... 5 Varmeforbruget i kommunens bygninger...

Læs mere

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme RAMBØLL januar 2011 Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme 1.1 Allokeringsmetoder For et kraftvarmeværk afhænger effekterne af produktionen af den anvendte

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2 -, SO 2 - og NO x udledning, fra kommunens ejede og lejede

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023326 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 K E N D E L S E V. Løwener A/S (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Anders Birkelund

Læs mere

Grønt Regnskab 2017 Fredericia Kommune

Grønt Regnskab 2017 Fredericia Kommune Grønt Regnskab 217 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 Indholdsfortegnelse Indledning og sammenfatning... 2 Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning... 5 Varmeforbruget i kommunens bygninger...

Læs mere

Deklarering af el i Danmark

Deklarering af el i Danmark Til Deklarering af el i Danmark 4. juni 2015 CFN/CFN Elhandlere er, ifølge Elmærkningsbekendtgørelsen, forpligtet til at udarbejde deklarationer for deres levering af el til forbrugerne i det forgangne

Læs mere