Fertin Pharma. er kommet fra R&D, og udfordringen har været at få det ud i organisationen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fertin Pharma. er kommet fra R&D, og udfordringen har været at få det ud i organisationen."

Transkript

1 Fertin Pharma Hos Fertin Pharma bygger man en samlet dataplatform op, som gør samtlige data i virksomheden lettilgængelige for alle. Udviklingen i dataanvendelse er kommet fra R&D, og udfordringen har været at få det ud i organisationen. Fertin Pharma har ca. 550 medarbejdere på fabrikken i Vejle, hvor al produktion foregår. I alt beskæftiger mand sig med produktion, ca. 70 arbejder med R&D, og de resterende er fordelt på administration, kvalitetskontrol mv. Den årlige omsætning er på ca. 500 mio. danske kroner. Om virksomheden Fertin Pharma er en farmaceutisk virksomhed beliggende på Dandyvej i Vejle. Som adressen antyder, har virksomheden tidligere været en del af den store danske tyggegummikoncern Dandy. Fertin Pharma blev oprettet under Dandy-koncernen i Det er også stadig tyggegummi, der produceres på adressen, og tyggegummi udgør langt størstedelen af virksomhedens produktion. Casen med Fertin Pharma bygger på interview med Georg Ørnskov Rønsch. Han blev i 2012 ansat til at udvikle virksomhedens brug af produktionsdata. Det er i høj grad ham, der har præget den udvikling, som virksomheden har gennemgået på datafronten. Fertin Pharma er målt på kilo verdens største producent af nikotintyggegummi. Virksomheden opererer på B2B-markedet og producerer nikotintyggegummi til store europæiske og amerikanske medicinalvirksomheder.

2 Fertin Pharma - case til projektet Datadrevne produktionsvirksomheder 2 Processen med at gøre Fertin Pharma mere datadreven startede i meget lille skala og med nogle få ildsjæle, der indså værdien af at bruge data mere intelligent. Udfordringen har siden været at skabe forståelse og ejerskab for at bruge data intelligent ude hos lederne af virksomhedens produktionsenheder. Udvikling i dataanvendelse Brugen af data hos Fertin Pharma tog for alvor fart for 2-3 år siden. Her indså de, der arbejdede med data, at dataene var for komplekse og omfattende til, at man kunne fortsætte med at analysere dem manuelt i Excel. Indsamlingen skulle automatiseres, og data skulle struktureres bedre for at få mere meningsfuld information ud af dem. Denne erkendelse førte imidlertid ikke til en overordnet strategi for at blive mere datadreven hos Fertin Den førte i stedet til, at man i regi af R&D-afdelingen i virksomheden fik grønt lys til at investere i en dataserver samt et tilhørende Manufacturing Intelligence -modul. Kun nogle få mand arbejdede med at give data en præsentationsform, der kunne skabe værdi ude i de forskellige enheder. Processen med at gøre Fertin Pharma mere datadreven startede altså i meget lille skala og med nogle få ildsjæle, der indså værdien af at bruge data mere intelligent. Udfordringen for det lille hold har siden været at skabe forståelse og ejerskab for at bruge data intelligent ude hos lederne af virksomhedens produktionsenheder. Det er herude, man primært kan høste frugterne af at sætte data i anvendelse f.eks. ved at nedsætte produktionsomkostninger og forhindre spild. For at skabe mere ejerskab i produktionen allokerede man medarbejdere fra udviklingsarbejdet i R&D til supply chain. På den måde fik man skabt mere ejerskab for at bruge data ude i de afdelinger, hvor potentialet er størst. For at det her er noget, der kan skabe værdi, så er det vigtigt, at det bliver forankret i produktionen og i produktionsledelsen. Derfor er det vigtigt, at de bliver taget med. Så vi prøver at bygge det hele op med dem simpelthen graf for graf.

3 Fertin Pharma har ambitiøse fremtidsplaner for brugen af data. Der er allerede en udvikling i gang med at samle produktionsdata, økonomiske nøgletal og LEAN-data på én dataplatform. Ejerskab for at bruge data er så småt ved at sprede sig i organisationen, men det er en langsommelig proces. Når flere dele af virksomheden begynder at forstå værdien af at bruge data, skyldes det bl.a. udefrakommende pres. Presset kommer fra både kunder og myndigheder, der begge stiller større krav til forbedret kvalitet. Fertin Pharma oplever f.eks., at de amerikanske myndigheder holder skarp kontrol med de farmaceutiske virksomheder, der leverer produkter til det amerikanske marked. Derfor er det nødvendigt for Fertin Pharma at kunne vise myndighederne, at man har fuldstændig statistisk kontrol med hele produktionsprocessen. Det er ikke længere nok at have et slutprodukt, der kan godkendes. Nu er det også fremstillingsprocessen, der skal godkendes. Her er brugen af produktionsdata afgørende, da det i stigende grad efterspørges fra myndighedssiden og derfor fremadrettet bliver standarden for at få tilladelse til at sælge farmaceutiske produkter på eksempelvis det amerikanske marked. Samtidig har Fertin Pharma oplevet stigende efterspørgsel på deres produkter så meget, at de har svært ved at følge med. Her vil anvendelsen af produktionsdata komme virksomheden til gode primært i forbindelse med reduktion af spild og kassationer. Det vil hjælpe virksomheden med at imødekomme det stigende antal ordrer. Fertin Pharma har ambitiøse fremtidsplaner for brugen af data. Der er allerede en udvikling i gang med at samle produktionsdata, økonomiske nøgletal og LEAN-data på én dataplatform. Det vil sige, at man i fremtiden kan tilgå alle data samme sted. Data vil også så vidt muligt kunne opsamles i realtid. Med farvekodet data i realtid vil man hurtigt og effektivt få et overblik over, om der er nogle områder, der ikke kører inden for en fastsat normal. På den måde spottes eventuelle problemer hurtigere end tidligere. Den nye dataplatform præsenterer samtidig flere datalag. Det gør platformen relevant fra ledelsesniveau til specialistniveau. De øverste lag præsenterer således det samlede overblik over nøgletal på et område. Platformen bygges op, så der er mulighed for at klikke sig dybere ned i det bagvedliggende talmateriale helt ned til niveauet for de enkelte indikatorer. Samtidig kan der konstrueres rapporter med relevante grafer og tabeller. Funktionerne i dataplatformen udvikles i tæt samarbejde med de afdelinger i virksomheden, som funktionerne er tiltænkt, netop for at understøtte relevans og ejerskab for brugen af data.

4 Fertin Pharma - case til projektet Datadrevne produktionsvirksomheder 4 Gevinster og konsekvenser En af de gevinster, der har været ved at blive datadreven, er, at alle i Fertin Pharma nu danner et indtryk af tingenes tilstand ud fra de samme tal og grafer. Det skaber i højere grad ro og konsensus om den linje, der skal lægges for virksomheden. Derudover imødekommer den nye brug af data de fremtidige krav, der vil blive stillet fra myndighedernes side. Fertin Pharma har bemærket, hvordan myndighedernes krav til audit er stigende, og kravene fokuserer særligt på, om virksomhederne kan præsentere data fra fremstillingsprocesserne. På den måde skaber den nye dataplatform et nødvendigt grundlag for at blive auditeret og få lov til at sælge produkter på f.eks. det amerikanske marked. Der har indtil videre ikke været konkrete økonomiske gevinster ved at blive mere datadreven. Hardware- og softwareprodukterne har ikke været vanvittigt dyre, men den efterfølgende konsulentbistand har været en betydelig udgift. Bistanden har samtidig også været nødvendig for at få det rigtige data set-up på plads. Det skønnes, at det vil være en udgift i de næste to år, men at man derfra begynder at kunne høste økonomiske gevinster især fra reduktion af spild samt større ressourceeffektivitet. Derudover vil man i fremtiden være mere proaktiv end reaktiv, når det kommer til f.eks. vedligehold eller nedbrud af produktionsmaskinerne. Her forventer man også, at der vil ligge en stor økonomisk gevinst, idet man kan reducere nedetider i produktionen. Barrierer og udfordringer Det sværeste ved at blive mere datadreven har været at få det implementeret ude i organisationen. Kursen mod at bruge data mere intelligent blev sat af nogle få specialister i Fertin Pharmas R&Dafdeling. Det har så været disse få specialister, der har skullet forsøge at presse det videre ud til de forskellige afdelinger. Det har været en stor udfordring. Kompetencemæssigt har organisationen været godt med. Det kræver nogle få IT-tekniske specialister at opbygge og vedligeholde datastrukturen, men når dataplatformen er opbygget i samarbejde med afdelingerne og møder deres behov, kræver det ikke særlige tekniske kompetencer videre ude i organisationen. Nogle enkelte interne kurser i at læse og forstå de rapporter, der bliver opbygget, vil være tilstrækkeligt.

5 Gode råd og erfaringer For at lykkes med at blive mere datadreven peger Georg Ørnskov Rønsch på betydningen af at starte i det små. Ved at starte i det små kan man hurtigt og med få omkostninger indsamle data og vise den værdi, som det kan skabe op igennem organisationen. Det vil i højere grad skabe ejerskab for strategien mod at blive en datadreven virksomhed. Udfordringen er imidlertid, at det er meget svært at præsentere konkrete økonomiske gevinster, når man præsenterer det i lille skala. Man skal sælge visionen og fremtidsperspektiverne for ledelsen, hvilket kan være en stor udfordring. Hvordan er vi blevet en datadreven virksomhed? Jamen det er vi ikke endnu. Vi begynder ikke at høste værdien af det endnu. Så det der med at blive en datadreven virksomhed, det er først den dag, alle folk forstår og tænker på en datadreven måde. Kilder Interview med: Derfor opfordres der til, at man for ledelsen præsenterer cases med lignende virksomheder, der er lykkes med at blive datadrevne og har høstet helt konkrete økonomiske gevinster af det. Inviter repræsentanter for succesfulde virksomheder til at fortælle deres historie eller inviter ledelsen til konferencer om datadrevne virksomheder. Hvis bevægelsen mod at blive mere datadreven kommer nedefra, som det har været tilfældet for Fertin Pharma, så er ildsjæle, der kan drive processen, en nødvendighed. Der skal være nogen, der tror så meget på værdien af at bruge data mere intelligent, at de er villige til at ofre en masse ressourcer på konkret udvikling af området samt på at få det videre ud i organisationen.

Thürmer Tools. Finanskrisen ramte hårdt. En ny datadrevet forretningsmodel med fokus på hurtig leveringstid og

Thürmer Tools. Finanskrisen ramte hårdt. En ny datadrevet forretningsmodel med fokus på hurtig leveringstid og Thürmer Tools Finanskrisen ramte hårdt. En ny datadrevet forretningsmodel med fokus på hurtig leveringstid og dybere kendskab til kunderne banede vejen ud af krisen. Fremadrettet ser Thürmer Tools store

Læs mere

Chr. Hansen. virksomheden.

Chr. Hansen. virksomheden. Chr. Hansen Gennem konkrete use cases har man i Chr. Hansen løbende opbygget virksomhedens Big data-kapacitet og samtidig skabt forretningsmæssige resultater. Visionen er at favne alle data i og uden for

Læs mere

Georg Ørnskov Rønsch Fra BIG DATA til information Datakilder, Transformation, Visualisering og modellering

Georg Ørnskov Rønsch Fra BIG DATA til information Datakilder, Transformation, Visualisering og modellering Georg Ørnskov Rønsch 2016-04-07 Fra BIG DATA til information Datakilder, Transformation, Visualisering og modellering Oversigt over præsentationen» Generel information om Fertin Pharma Fakta og historie»

Læs mere

Implementering af informationssikkerhed

Implementering af informationssikkerhed Implementering af informationssikkerhed Historiske milepæle 1915 Holger Sørensen grundlægger Vejle Caramel- og Tabletfabrik senere kaldet Dansk Tyggegummi Fabrik A/S 1927 Virksomhedens første tyggegummi,

Læs mere

C.C. Jensen. fjerner faste partikler, vand og luft fra olien. Dermed minimeres nedbrud i kundernes produktion og

C.C. Jensen. fjerner faste partikler, vand og luft fra olien. Dermed minimeres nedbrud i kundernes produktion og C.C. Jensen Gennem et storstilet udviklingsprojekt vil C.C. Jensen skabe sig et nyt forretningsområde, som baserer sig på dataanvendelse. Virksomheden skal ikke længere kun leve af at sælge oliefiltre,

Læs mere

Scandinavian Micro Biodevices

Scandinavian Micro Biodevices Scandinavian Micro Biodevices Scandinavian Micro Biodevices har fra begyndelsen haft fokus på at være datadrevne, og det har bragt dem til, hvor de er i dag. For at kunne tilbyde de bedst mulige produkter

Læs mere

Manufacturing Intelligence - skab maksimal værdi ud af dine data. Georg Ørnskov Rønsch DAu - den 13/3-2014

Manufacturing Intelligence - skab maksimal værdi ud af dine data. Georg Ørnskov Rønsch DAu - den 13/3-2014 Manufacturing Intelligence - skab maksimal værdi ud af dine data Georg Ørnskov Rønsch DAu - den 13/3-2014 Oversigt over præsentationen» Generel information Fakta og historie» Motivation Manufacturing Intelligence

Læs mere

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp Produktion i Danmark Robotter i global kamp Titel: Robotter i global kamp Udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup August 2015 Forfattere: Stig Yding

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Potentialer og barrierer for automatisering og digitalisering i industrien

Potentialer og barrierer for automatisering og digitalisering i industrien Potentialer og barrierer for automatisering og digitalisering i industrien - 2018 April 2018 Automatisering/digitalisering i industrien Hovedresultater Virksomhederne kan øge produktiviteten med 24 procent,

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Potentialer og barrierer for automatisering i industrien

Potentialer og barrierer for automatisering i industrien Potentialer og barrierer for automatisering i industrien November 2015 Hovedresultater Virksomhederne kan øge produktiviteten med 18 procent, hvis de gennemfører alle de automatiseringer af produktionen,

Læs mere

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund Programbeskrivelse 2.1 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 1. Formål og baggrund Formål Programmet skal sikre en strategisk udvikling af det velfærdsteknologiske område ved at opsamle viden, koordinere

Læs mere

Supply Chain Netværk Design

Supply Chain Netværk Design Supply Chain Netværk Design Indsigt og forretningsværdi Den Danske Supply Chain Konference København den 8. juni 2016 Formålet med i dag Give en generel forståelse af hvad supply chain netværk design er

Læs mere

Program for velfærdsteknologi

Program for velfærdsteknologi Program for velfærdsteknologi 2017-2020 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 Side 1 af 8 1. Organisering Stamdata Programnummer 9.3 Go-sag http://go.kl.dk/cases/sag47/sag-2015-05449/default.aspx Nr.

Læs mere

Fra affald til forretning!

Fra affald til forretning! Fra affald til forretning! Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer, restproduktion, produktdesign eller i anvendelsen

Læs mere

En fleksibel og ligetil. løsning for alle. Få værdifuld indsigt med intelligent software

En fleksibel og ligetil. løsning for alle. Få værdifuld indsigt med intelligent software En fleksibel og ligetil løsning for alle Få værdifuld indsigt med intelligent software En fleksibel og ligetil løsning for alle Dialog Data har udviklet VIS - en samlet standard Business Intelligence-

Læs mere

What s Hot 2018 Survey

What s Hot 2018 Survey What s Hot 2018 Survey Hvordan ser vores digitale fremtid ud? kaastrup andersen Marts 2018 BAGGRUND Den digitale fremtid giver virksomhederne mulighed for at skabe nye forretningsområder og indtjening.

Læs mere

50% steg årets resultat ÅRET

50% steg årets resultat ÅRET 50% steg årets resultat ÅRET 2009 2010 2 Året 2009 2010 FORORD VÆKST ØGET EFFEKTIVITET FORBEDRET INDTJENING Med GPS Four-strategien har Ambu opnået mere fokus, retning og hastighed, og vi vil arbejde målrettet

Læs mere

Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion

Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion Væksthusenes rolle : - operatør på tilskudsprogrammet Tilskudsordning TILSKUD TIL EKSTERN UVILDIG BISTAND 100.000

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Den midtjyske tæppeproducent, Fletco Tæpper, deltog i en workshop i Rethink Business projektet om idéer til forretningsudvikling. Fletco Carpet lancerer

Læs mere

Automatisering i industrien

Automatisering i industrien Marts 2014 Hovedresultater Fra 1993 til 2013 er antallet af beskæftigede i industrien faldet fra 484.000 til 287.000. I samme periode er værditilvæksten steget med 23 procent, så der samlet set er tale

Læs mere

Trivsel fra system til dialog

Trivsel fra system til dialog Trivsel fra system til dialog Generel information» Fakta og historie 1915 Holger Sørensen grundlægger Vejle Caramel- og Tabletfabrik senere kaldet Dansk Tyggegummi Fabrik A/S 1927 Virksomhedens første

Læs mere

PJD Automation & Industriel IT / PJD Production Performance WWW.PJDPP.DK

PJD Automation & Industriel IT / PJD Production Performance WWW.PJDPP.DK 1 Performance Management: Udvælg dine KPI er med omtanke, keep it simple Danfoss Kolding Cheminova 2 Indhold 1. Introduktion til PJD Production Performance 2. Optimering hvem taler vi om 3. Lean manuel

Læs mere

Forventninger til forandringer i det offentlige

Forventninger til forandringer i det offentlige Forventninger til forandringer i det offentlige Survey Implement Consulting Group og Mandag Morgen September 2013 Om undersøgelsen I forbindelse med konferencen om fremtidens offentlige sektor har Implement

Læs mere

Industrialisering Hvad betyder det for din virksomhed?

Industrialisering Hvad betyder det for din virksomhed? Business & Technology Innovation Industrialisering 4.0 - Hvad betyder det for din virksomhed? Tom Togsverd, Ph.D., partner Indesmatech ApS Hvem er Tom Togsverd? Civilingeniør og Ph.D. fra DTU Compute 18

Læs mere

Vi holder dørene åbne for din forretning

Vi holder dørene åbne for din forretning Vi holder dørene åbne for din forretning Serviceaftaler til dine indgangsløsninger ASSA ABLOY Entrance Systems The global leader in door opening solutions 02 ASSA ABLOY Entrance Systems Service ASSA ABLOY

Læs mere

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning For tomandsvirksomheden Workform har deltagelsen i Rethink Business været værdifuld i forhold til at designe og producere

Læs mere

Case i DOL valg modulet: Strategisk ledelse i den offentlige sektor

Case i DOL valg modulet: Strategisk ledelse i den offentlige sektor Case i DOL valg modulet: Strategisk ledelse i den offentlige sektor Tag lederskabet når du kan ledelse af xxxx xxxx Tegn: 12326 Afleveringsdato: 19. november 2014. Opgaven må gerne anvendes til undervisningsmateriale.

Læs mere

Slutkunden mærker forskellen. CASE STUDY E-supplies

Slutkunden mærker forskellen. CASE STUDY E-supplies Slutkunden mærker forskellen CASE STUDY E-supplies "Med 7 mio. transaktioner om dagen og en meget høj mængde af kritiske data, havde vi brug for en samarbejdspartner, som kunne skræddersy et sikkert system

Læs mere

enkelt robust driftsikkert erfaringen har vist os, at det virker

enkelt robust driftsikkert erfaringen har vist os, at det virker enkelt robust driftsikkert erfaringen har vist os, at det virker Effektive rengøringsløsninger fra System Cleaners optimerer både kvalitet og produktionstid. Ideen bag navnet System Cleaners, som blev

Læs mere

S I G R I D W I L B E C K S I G W I L @ E R S T. D K

S I G R I D W I L B E C K S I G W I L @ E R S T. D K S I G R I D W I L B E C K S I G W I L @ E R S T. D K 2013: STOR HYPE. OG FORUDSIGELSER OM STORE POTENTIALER Virksomheder, der baserer sig på big data, klarer sig 5-6 procent bedre målt på indtjening end

Læs mere

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Ved at deltage i Rethink Business er Rheinzink Danmark A/S blevet overbevist om, at der er god forretning i at tage brugt zink tilbage. Næste skridt

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift. Det kan være genbrug af materialer og ressourcer,

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans 1. Baggrund Med vedtagelse af Parisaftalen om klimaændringer og FN s 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling i 2015 har verdens ledere

Læs mere

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Socialøkonomi er totaløkonomi Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Januar 2019 Socialøkonomi er totaløkonomi Vision Vi frisætter skjulte talenter hos mennesker og hjælper virksomheder med at skabe

Læs mere

Potentialer og barrierer for automatisering og digitalisering i industrien

Potentialer og barrierer for automatisering og digitalisering i industrien Potentialer og barrierer for automatisering og digitalisering i industrien December 2016 Automatisering/digitalisering i industrien Hovedresultater Virksomhederne kan øge produktiviteten med 18 procent,

Læs mere

Forecasting - MED SIKKER GRUND UNDER FØDDERNE

Forecasting - MED SIKKER GRUND UNDER FØDDERNE Demand Planner 2 MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS 3 Forecasting - MED SIKKER GRUND UNDER FØDDERNE Kan du forudsige kundernes efterspørgsel, får du bedre mulighed for at styre virksomheden

Læs mere

Evaluering af BedreBoligordningens. - Kontaktpunkterne

Evaluering af BedreBoligordningens. - Kontaktpunkterne Evaluering af BedreBoligordningens testforløb - Kontaktpunkterne Energistyrelsen 27. juni 2014 Agenda Baggrund og formål Hovedkonklusioner Anbefalinger Baggrund og formål Energistyrelsen har bedt (GK),

Læs mere

PCSYS Label Print Server. Labeludskrift på fælles platform til alle virksomhedens printere.

PCSYS Label Print Server. Labeludskrift på fælles platform til alle virksomhedens printere. PCSYS Labeludskrift på fælles platform til alle virksomhedens printere. PCSYS Overordnet set sørger en Label Print Server for, at en virksomheds etiketter har en høj kvalitet. Løsningen sørger for at berige

Læs mere

Servitization via IoT i industrien nr.:

Servitization via IoT i industrien nr.: Aktivitetsplan (titel): Servitization via IoT i industrien Aktivitetsplan nr.: S7 Resumé Danske maskinproducenter er udfordrede i forhold til at udnytte digitaliseringspotentialer til at skabe nye services

Læs mere

Tænk fremtid tænk plast

Tænk fremtid tænk plast Tænk fremtid tænk plast Nyt marked for plastmaterialer i offshoreindustrien Udviklingsprojektet Substitution af materialer offshore skaber vækst i plastbranchen og forøget indtjening i offshoreindustrien

Læs mere

pwc.dk/tillidsbarometer Tillidsbarometeret 1. halvår 2018

pwc.dk/tillidsbarometer Tillidsbarometeret 1. halvår 2018 pwc.dk/tillidsbarometer Tillidsbarometeret 1. halv 18 Indholdsfortegnelse Introduktion til Tillidsbarometeret...3 s tillid til hinanden...4 Tillid til offentlige myndigheders databehandling...5 Tillid

Læs mere

NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING. Hovedresultater

NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING. Hovedresultater NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING Hovedresultater 2 Nationalt Indeks for Kundeorientering INDLEDNING Positive og differentierede kundeoplevelser har udviklet sig fra at være nice-to-have til at være

Læs mere

1. Opgaveforståelse. Udarbejdelse og implementering af strategi på beskæftigelsesområdet i Struer Kommune. 23. april 2013

1. Opgaveforståelse. Udarbejdelse og implementering af strategi på beskæftigelsesområdet i Struer Kommune. 23. april 2013 23. april 2013 Udarbejdelse og implementering af strategi på beskæftigelsesområdet i Struer Kommune 1. Opgaveforståelse Struer Kommune står i en situation, hvor beskæftigelsesindsatsen er udfordret af

Læs mere

Det er blevet mere byrdefuldt at drive virksomhed i Danmark

Det er blevet mere byrdefuldt at drive virksomhed i Danmark ANALYSE Det er blevet mere byrdefuldt at drive virksomhed i Danmark Resumé Det er blevet mere byrdefuldt at drive virksomhed i Danmark. Det er vurderingen fra 447 virksomheder, der har deltaget i en survey

Læs mere

Skab forretning med CSR

Skab forretning med CSR VELKOMMEN I DANMARKS CSR HUS Skab forretning med CSR Opbyg de rette CSR kompetencer og løsninger i samarbejde med Green Network GREEN NETWORK MAKE CSR YOUR BUSINESS NÅ I MÅL MED CSR Få styr på kvaliteten

Læs mere

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner.

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. 12 Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. Væksthus Syddanmark er etableret for at styrke syddanske virksomheders mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. I Væksthus Syddanmark får

Læs mere

Interview med butikschef i Companys Original

Interview med butikschef i Companys Original Interview med butikschef i Companys Original Interviewer 1: Amanda Interviewer 2: Regitze Butikschef: Lene Interviewer 1: Ja, det er bare, som sagt, til os selv, så vi selv kan analysere på det, men vi

Læs mere

Markedskommentar juli: Fornuftige regnskaber og nøgletal samt tilnærmelser mellem USA og EU på handelsområdet giver aktiestigninger!

Markedskommentar juli: Fornuftige regnskaber og nøgletal samt tilnærmelser mellem USA og EU på handelsområdet giver aktiestigninger! Nyhedsbrev Kbh. 1. aug 2018 Markedskommentar juli: Fornuftige regnskaber og nøgletal samt tilnærmelser mellem USA og EU på handelsområdet giver aktiestigninger! Fortsat udsigt til stabil global vækst jf.

Læs mere

LIFA Census VIDEN OM BORGERNE. i din kommune. Et stærkt strategisk værktøj til bedre beslutninger

LIFA Census VIDEN OM BORGERNE. i din kommune. Et stærkt strategisk værktøj til bedre beslutninger Ny VIDEN OM BORGERNE i din kommune Et stærkt strategisk værktøj til bedre beslutninger Ny viden om borgerne og et bedre beslutningsgrundlag Hvad tjener kommunens tilflyttere? Hvor bosætter de sig? Hvad

Læs mere

FORBRUGSFLEKSIBILITET I DANMARK - ET PILOTPROJEKT

FORBRUGSFLEKSIBILITET I DANMARK - ET PILOTPROJEKT København 16. november 2016 Årsmøde i Branchefællesskabet for Intelligent Energi FORBRUGSFLEKSIBILITET I DANMARK - ET PILOTPROJEKT Thomas Elgaard Jensen Direktør, Strategisk forretningsudvikling Energi

Læs mere

REEFTlink Et banebrydende produkt til on-line overvågning af jeres produktionsapparat

REEFTlink Et banebrydende produkt til on-line overvågning af jeres produktionsapparat Rikard Karlsson, produktionschef hos Elektrolux, Ljungby, Sverige: REEFTlink er en komplet, dynamisk og fremtidssikret løsning, der dækker hele vores behov for Lean og Takt-baseret produktionsstyring.

Læs mere

C S R. Corporate Social Responsibility. I BabySam tror vi på at en god start på eget liv er grundstenen for selv at skabe det gode Børneliv.

C S R. Corporate Social Responsibility. I BabySam tror vi på at en god start på eget liv er grundstenen for selv at skabe det gode Børneliv. C S R Corporate Social Responsibility a Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a Denne redegørelse udgør en del af ledelsesberetningen i årsrapporten for BabySam A/S for 2016/17.

Læs mere

Innovation og samarbejde med virksomheder Erfaringer fra praksis

Innovation og samarbejde med virksomheder Erfaringer fra praksis Innovation og samarbejde med virksomheder Erfaringer fra praksis 03-03-2016 2 03-03-2016 3 03-03-2016 4 Erfaringer og udfordringer ved at samarbejde Viden og erfaring samlet i bog En håndbog til kommuner

Læs mere

kvanti øgelse tativ REGIONALE FØDEVAREVIRKSOMHEDER? KVANTITATIV UNDERSØGELSE AARHUS UNIVERSITET Vi investerer i din fremtid

kvanti øgelse tativ REGIONALE FØDEVAREVIRKSOMHEDER? KVANTITATIV UNDERSØGELSE AARHUS UNIVERSITET Vi investerer i din fremtid AFSNITSNAVN HVORFOR VOKSER SMÅ OG MELLEMSTORE 1 unders kvanti øgelse tativ au AARHUS UNIVERSITET HVORFOR VOKSER SMÅ OG MELLEMSTORE KVANTITATIV UNDERSØGELSE Af Lars Esbjerg, Helle Alsted Søndergaard og

Læs mere

Bæredygtige løsninger til byggeri og bolig

Bæredygtige løsninger til byggeri og bolig Bæredygtige løsninger til byggeri og bolig Safarrissoq Hvor de stille strømme tager fart men!!!! Tiltag der påvirker markedet for vedvarende energi Stigende priser på fossile brændsler Energi- og forsyningsselskaber

Læs mere

Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort)

Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort) Håndbogen for Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort) 80% af alle projekter, hvor der er uigennemskuelighed fejler Lange projekter er mere risikofyldte end korte Transparente projekter har oftere

Læs mere

Bilag 4 interview IP4

Bilag 4 interview IP4 Bilag 4 interview IP4 Projekttitel: Supervision & Flow - A Relation? Overvågning & Flow - En Sammenhæng? Gruppenr: 11 Hus: SAMBACH 20.1 Semester: 2 Årstal: 2016 Udarbejdet af: Jakob Aagaard Hansen - Studienr.:

Læs mere

LEANREJSEN Broen Lab Division

LEANREJSEN Broen Lab Division Assens uge 43-2012 LEANREJSEN Broen Lab Division Små skridt på vejen mod perfektion 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Forord...3 Resultat af Broen Lab Divisions Leanrejse...4 5s og Flow...4

Læs mere

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi fordi vedligehold er mennesker

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi fordi vedligehold er mennesker Netværk for optimering af drift og vedligehold Strategi 2017-2019 fordi vedligehold er mennesker Strategi 2017-2019 Side 2 DDV strategien for 2017-2019 er en opdatering af strategien fra 2015, revideret

Læs mere

6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde

6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde 6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde Af Thobias Laustsen Det er almindeligt kendt, at mindre organisationer ikke altid har de samme økonomiske muligheder

Læs mere

Produkt Modellering & Load til Microsoft Dynamics NAV

Produkt Modellering & Load til Microsoft Dynamics NAV Produkt Modellering & Load til Microsoft Dynamics NAV Send data fra et CAD-system, modellér de ønskede produktionsdata, og opret herefter stamdata automatisk i Dynamics NAV. Formål: Hovedformålet med PM&L

Læs mere

arbejdet i MED med psykisk arbejdsmiljø på alle niveauer

arbejdet i MED med psykisk arbejdsmiljø på alle niveauer Projektbeskrivelse Interventionsprojekt i MED-strukturen i en udvalgt kommune Emne: Psykisk arbejdsmiljø Titel (Forslag) Fra vision til praksis arbejdet i MED med psykisk arbejdsmiljø på alle niveauer

Læs mere

Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft. en undersøgelse af akademikeres præferencer

Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft. en undersøgelse af akademikeres præferencer Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft en undersøgelse af akademikeres præferencer Undersøgelsens hovedkonklusioner Moments undersøgelse viser, at den offentlige sektor generelt

Læs mere

Økonomiske potentialer i forskellige typer lokale, økologiske fødevarekæder

Økonomiske potentialer i forskellige typer lokale, økologiske fødevarekæder Økonomiske potentialer i forskellige typer lokale, økologiske fødevarekæder Jørgen Dejgård Jensen, Ramona Teuber, Kia Ditlevsen, Jesper Lassen, Sigrid Denver og Tove Christensen Institut for Fødevare-

Læs mere

Den bedste løsning. er den som bliver anvendt. RISMArisk

Den bedste løsning. er den som bliver anvendt. RISMArisk Den bedste løsning er den som bliver anvendt RISMArisk RISMA Vi er dedikeret til din succes Pålidelig rettidig information spiller en nøglerolle for succes i dagens omskiftelige forretningsverden. Samtidigt

Læs mere

Ineva Innovativ Evaluering ineva.dk Princippet for gode mål

Ineva Innovativ Evaluering ineva.dk Princippet for gode mål Princippet for gode mål Princip 1: Udarbejd mål der betyder noget for dem der gør arbejdet Mål bliver tit akademiske forklaringer, som dem der skal arbejde med dem har vanskeligt ved at se sig selv i Udarbejd

Læs mere

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik For virksomheden Advance Nonwoven A/S har det ført til udvikling af en helt ny forretningsmodel og kontakt til flere potentielle kunder at medvirke i projekt Rethink

Læs mere

TESTKORT. Efterspørgsel

TESTKORT. Efterspørgsel TESTKORT Efterspørgsel TEST EFTERSPØRGSEL Simuleret salg Kan vi sælge produktet eller servicen, før vi i virkeligheden har den? Hvad går testen ud på? Skab illusionen om et produkt eller en service, for

Læs mere

The Innovation Board. Odense, den 7. januar 2014. Henrik Karlsen, partner. Copyright. tirsdag den 7. januar 14

The Innovation Board. Odense, den 7. januar 2014. Henrik Karlsen, partner. Copyright. tirsdag den 7. januar 14 The Innovation Board Odense, den 7. januar 2014 Henrik Karlsen, partner Vores mission Vi skal hjælpe virksomheder med at styrke deres konkurrenceevne gennem strategiske, systematiske og værdiskabende tilgange

Læs mere

FORENINGSUDVIKLING. Jeg synes, der er bare ét råd, det er; se at komme i gang. Ja, det er faktisk det første..

FORENINGSUDVIKLING. Jeg synes, der er bare ét råd, det er; se at komme i gang. Ja, det er faktisk det første.. FORENINGSUDVIKLING Jeg synes, der er bare ét råd, det er; se at komme i gang. Ja, det er faktisk det første.. Og det tror jeg faktisk også er det sværeste, fordi vi var også svære at skubbe i gang dengang

Læs mere

Robotics Process Automation (RPA)

Robotics Process Automation (RPA) Robotics Process Automation (RPA) Effektivisering af regnskabsprocesser i Statens Administration Trolle Klitgård Andersen CXO Konferencen, 18. maj 2017 AGENDA 1 Kort om Statens Administration 2 Hvad er

Læs mere

SUPPLY SERVICES 10 ALSO KOMPETENCEGUIDE KONTAKT ALSO

SUPPLY SERVICES 10 ALSO KOMPETENCEGUIDE KONTAKT ALSO SUPPLY SERVICES Hos ALSO ønsker vi langvarige partnerskaber. Derfor har vi skabt et end-to-endnetværk af services for vores forhandlere med ALSO som det centrale omdrejningspunkt. Det gør os til markedets

Læs mere

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Kort om Aarhus Vand A/S o o o o o Aarhus Vand er et aktieselskab

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 15. maj 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: DIEH Hub, Overgaden Oven Vandet 10, st. 1415 København

Læs mere

Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent

Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent For Halling Autoophug ApS har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business betydet, at virksomheden har fået den

Læs mere

Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence)

Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence) Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence) Kundelivstidsværdi, Customer Insights, Customer Life Time Management, Customer Life Time Value, CRM strategi, kundeloyalitet osv. Det

Læs mere

FAS Flow i Administration og Service

FAS Flow i Administration og Service DI-version 2015-08-25 FAS Flow i Administration og Service Alle rettigheder tilhører DI 2-3-2 - FAS - Ledelsens Vejledning - 2015-08-25 side 1 af 9 Instruktion til kaizenleder Rettigheder DI ejer alle

Læs mere

Afslutning på SPI projektet

Afslutning på SPI projektet Afslutning på SPI projektet Om projektet Projektet Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme (SPI) blev sat i gang i 2011 og har løbet frem til sommeren 2014. Det samlede budget har udgjort 17,6 mio. kr.

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

Sydkorea Danske virksomheder har mere at hente

Sydkorea Danske virksomheder har mere at hente Bertil Egger Beck beeb@di.dk, 3377 695 MAJ 19 Nanna Bak-Jensen nabj@di.dk, 3377 87 Sydkorea Danske virksomheder har mere at hente Trods politisk ustabilitet og usikkerhed om forholdet til Nordkorea er

Læs mere

Skift eller optimer dit økonomisystem i dag. Vores værdi er den, vi tilfører dig og din forretning. Sammen forløser vi forretningspotentiale

Skift eller optimer dit økonomisystem i dag. Vores værdi er den, vi tilfører dig og din forretning. Sammen forløser vi forretningspotentiale Skift eller optimer dit økonomisystem i dag Vores værdi er den, vi tilfører dig og din forretning Sammen forløser vi forretningspotentiale 2 dynalogic hvem er vi dynalogic hvem er vi 3 Vi er Dynalogic.

Læs mere

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne!

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! Nyhedsbrev Kbh. 3. juli 2017 Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! En faldende dollar og vigende europæiske aktier gav den første negative måned i lang tid. Nøgletallene,

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog

Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog Handlingskatalog for Turisme BRNs tovholdergruppe for turisme har, i samarbejde med repræsentanter fra BRN erhvervsforum, udarbejdet et handlingskatalog

Læs mere

Erhvervslivet forventer vækst

Erhvervslivet forventer vækst ANALYSE Erhvervslivet forventer vækst Resumé Dansk økonomi er i et opsving. Væksten de sidste tre år har i gennemsnit været på omkring 2 pct., og selvom det ser ud til, at væksten i år bliver lidt lavere,

Læs mere

Benny Poulsgaard Supply Chain Director Carletti A/S emba. Lean og Agility, metoder til udvikling af SCM

Benny Poulsgaard Supply Chain Director Carletti A/S emba. Lean og Agility, metoder til udvikling af SCM Benny Poulsgaard Supply Chain Director Carletti A/S emba Lean og Agility, metoder til udvikling af SCM Agenda 1. Lean ledelse på Carletti 2. Lean & Agility 3. Innovative Teams og fleksible processer Carletti

Læs mere

Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean

Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean Produktivitet DI, marts 2009 1 DI s undersøgelse 435 ledende medarbejdere fra medlemmer af DI har deltaget i en undersøgelse

Læs mere

Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring

Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring Exiqon A/S Exiqon er et dansk Life Science selskab der sælger analyser, reagenser og andre materialer til forskningsbrug rettet mod pharma selskaber og universiteter. Jeg har fulgt Exiqon længere over

Læs mere

KMD'S REJSE FRA OFFENTLIGT MONOPOL TIL KNIVSKARP TEKNOLOGILEVERANDØR PWC ÅRETS BESTYRELSESFORMAND

KMD'S REJSE FRA OFFENTLIGT MONOPOL TIL KNIVSKARP TEKNOLOGILEVERANDØR PWC ÅRETS BESTYRELSESFORMAND KMD'S REJSE FRA OFFENTLIGT MONOPOL TIL KNIVSKARP TEKNOLOGILEVERANDØR PWC ÅRETS BESTYRELSESFORMAND CEO EVA BERNEKE SEPTEMBER 2016 KMD HAR EN AKTIV ROLLE I DANMARKS PLACERING SOM DET MEST DIGITALISEREDE

Læs mere

Stram Kæden. BoConcept: Peter Linnet. 8. juni 2016

Stram Kæden. BoConcept: Peter Linnet. 8. juni 2016 Stram Kæden BoConcept: Peter Linnet 8. juni 2016 Stram Kæden I Agenda 1. BoConcept på 2 sekunder 2. Hvorfor Stram Kæden? 3. Processen 4. Værktøjerne 5. Resultaterne 6. Udfordringerne 7. Spørgsmål 2 BoConcept

Læs mere

DIGITALT SERVICETJEK. Otte virksomheder

DIGITALT SERVICETJEK. Otte virksomheder DIGITALT SERVICETJEK I foråret 2017 har Industriens Uddannelser foretaget et digitalt servicetjek på en række danske produktionsvirksomheder inden for industriens område. Gennem interviews og virksomhedsbesøg

Læs mere

Budskabspinde til ambassadør Friis Arne Petersen ifm. Kina-SMV konference den 14. december i Eigtveds pakhus

Budskabspinde til ambassadør Friis Arne Petersen ifm. Kina-SMV konference den 14. december i Eigtveds pakhus Budskabspinde til ambassadør Friis Arne Petersen ifm. Kina-SMV konference den 14. december i Eigtveds pakhus Formålet med dagens konference er at informere om mulighederne på det kinesiske marked og hvorfor

Læs mere

Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi

Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi Flemming Lynge Nielsen Bæredygtighedschef Danfoss A/S 1 Public Affairs & Sustainability 21. februar 2017 Danfoss udvikler teknologier, der gør verden i

Læs mere

Vækst og Forretningsudvikling

Vækst og Forretningsudvikling Vækst og Forretningsudvikling Uddrag af artikel trykt i Vækst og Forretningsudvikling. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft

Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft en undersøgelse af akademikeres præferencer Undersøgelsens hovedkonklusioner Moments undersøgelse viser, at den offentlige sektor generelt

Læs mere

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Kommissorium for Fællesudbud Sjælland 2015 18 Fællesudbud Sjælland (FUS) er et velfungerende udbudssamarbejde mellem 16 af de 17 kommuner

Læs mere