Guide til klyngestart

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Guide til klyngestart"

Transkript

1 Guide til klyngestart Kom godt i gang med klyngerne Senest revideret: 22. august 2018

2 2 Guide til klyngestart - kom godt i gang med klyngerne Denne guide er en hjælp til dig som klyngekoordinator eller initiativtager til et opstartsmøde igennem de forskellige faser omkring dannelse af en klynge. Indhold 1. Skal vi være en klynge? - indkaldelse til opstartsmøde Vi vil gerne danne en klynge stiftende generalforsamling Afholdelse af stiftende generalforsamling Oprettelse af klyngen som en forening Organisering af klyngearbejdet Klyngekoordinators opgaver og ansvar Klyngens økonomi Arbejdet i klynger møder og indsatsområder Indkaldelse og afholdelse af det første møde i klyngen Databaseret kvalitetsarbejde hvad og hvordan? Øvrige praktiske forhold Mere detaljeret information og hjælp til konkrete opgaver i opstartsfasen - såsom udkast til vedtægter for klyngen, skabelon for mødeindkaldelser og referater, udkast til kontrakt for klyngekoordinator, forslag til temaer på opstartsmøder i klyngen mv. kan du finde på Kvalitetsprogrammets hjemmeside kiap.dk Detaljerede vejledninger til oprettelse af klyngen som forening hos Erhvervsstyrelsen, registrering af klyngen i Kvalitetsprogrammet, oprettelse af en NemKonto og NemID til klyngen finder du ligeledes på kiap.dk. Vi vil løbende supplere og opdatere hjemmesiden med nye informationer, input og inspiration til klyngearbejdet i takt med at klyngerne bliver dannet og kommer i gang med kvalitetsarbejdet.

3 3 1. Skal vi være en klynge? - indkaldelse til opstartsmøde Hvis du og andre kollegaer i dit lægelaug/lokalområde gerne vil have en afklaring af, hvad I gør med klynger i jeres lokalområde, vil det være en god ide at indkalde til et opstartsmøde. Måske er du formand for lægelauget hvis ikke så kontakt formanden og foreslå, at I indkalder til et opstartsmøde, hvor I kan drøfte klyngedannelsen. Inden mødet vil det være godt hvis nogle kollegaer har mødtes og gjort sig tanker om mulige klyngedannelser, som man kan drøfte på mødet: Skal vi være én eller flere klynger? Hvis klyngen bliver stor hvordan organiserer vi klyngearbejdet i praksis? Hvem vil være klyngekoordinator? Hvem vil påtage sig andre opgaver for klyngen - bestyrelse, kasserer etc.? Hvor ofte skal vi mødes, hvornår og har vi ønsker til rammerne for klyngearbejdet? Husk at alle læger i en klinik skal være i samme klynge TIP: Book evt. en oplægsholder fra PLO-R eller C, eller anvend de PowerPointpræsentationer om Kvalitetsprogrammet og klynger, som ligger på kiap.dk. 1.1 Opstartsmøde og generalforsamling på samme møde Hvis I allerede har en mødedato og et mødested for et kommende lægelaugsmøde i kalenderen, kan I overveje at tage opstartsmødet som en stiftende generalforsamling. Det kræver bare, at I forudgående er enige om, at I gerne vil danne en klynge i jeres lægelaug og at I har forberedt og rundsendt en dagsorden for den stiftende generalforsamling samt udkast til vedtægter. På generalforsamlingen skal deltagerne så godkende vedtægter og øvrige rammer for klyngens arbejde og der skal laves et referat af den stiftende generalforsamling. Hvis det er uklart hvordan klyngen skal dannes, kan det være en god ide, at tage et bredere indkaldte opstartsmøde i lokalområdet måske i regi af lægelauget - hvor man drøfter mulige klynger. Klyngen har endnu ingen penge, men mødelokaler til opstartsmødet kan måske lejes på det lokale hospital, hos kommunen, i den regionale lægeforening etc. til en rimelig pris. Medlemmer af Lægeforeningen kan leje mødelokaler med rabat hos flere hotelkæder se mere under medlemsfordele på I får først tildelt midler fra regionen til klyngearbejdet når klyngen er registreret og anmeldt til Kvalitetsprogrammet og der foreligger godkendte vedtægter for klyngen og et referat af den stiftende generalforsamling. Herefter har I selv midler i klyngen, som I disponerer over mødelokaler, forplejning, oplægsholdere mv. På den stiftende generalforsamling skal der vælges en klyngekoordinator og gerne også et par bestyrelsesmedlemmer for klyngen.

4 4 2. Vi vil gerne danne en klynge stiftende generalforsamling Hvis I på det indledende opstarts-/klyngemøde bliver enige om at gå videre med én eller flere klynger skal klyngedannelsen formelt ske på en stiftende generalforsamling. Det er en god ide hvis et par repræsentanter vi arbejde videre med at forberede generalforsamlingen. Her skal klyngemedlemmerne aftale rammer og indhold af klyngeindsatsen dvs. vælge en klyngekoordinator, godkende vedtægter og evt. her aftale organisering og honorering for klyngekoordinator og andre med opgaver i klyngen (alternativt på det første klyngemøde). 2.1 Forberedelse og indkaldelse til den stiftende generalforsamling: Finde dato, mødested og aftale forplejning samt aftale hvem, der er mødeleder/dirigent på den stiftende generalforsamling. Indkalde på mail til den stiftende generalforsamling Forberede udkast til vedtægter for klyngen, som skal godkendes på den stiftende generalforsamling Overvejelser evt. et oplæg om organisering af klyngearbejdet i praksis hvad skal klyngen hedde? hvem vil være klyngekoordinator? Hvem vil være med i bestyrelsen, hvor mange skal vi være? Har vi brug for en kasserer? Hvordan skal klyngekoordinator og evt. andre honoreres? Udkast til referat af den stiftende generalforsamling, som laves ud fra den indsendte dagsorden TIP: Få hjælp til indkaldelse og afholdelse af den stiftende generalforsamling på kiap.dk. På hjemmesiden ligger en samlet hjælpepakke til generalforsamlingen (udkast til indkaldelse, vedtægter, referat mv.) 3. Afholdelse af stiftende generalforsamling På den stiftende generalforsamling skal den udsendte dagsorden gennemgås, og deltagerne skal drøfte og godkende de forskellige dagsordenspunkter. Der skal vælges en klyngekoordinator og nedsættes en bestyrelse og måske også vælges en kasserer? Det anbefales, at nogle på forhånd har drøftet rollen for klyngekoordinator og måske udarbejdet et oplæg om honorering af klyngekoordinator og evt. andre med opgaver i klyngen. Det anbefales, at opstartsgruppen har gjort sig nogle tanker om hvordan klyngen skal organisere arbejdet, herunder hvor mange møder og hvilke tidspunkter? I må også gerne foreslå et par faglige temaer til de første møder.

5 5 Er klyngen stor skal man måske overveje at afholde klyngemøder med et fælles fagligt oplæg og efterfølgende drøftelser i mindre grupper? Der skal udarbejdes et referat af den stiftende generalforsamling, hvoraf det fremgår, at der er valgt klyngekoordinator, bestyrelse og godkendt vedtægter for klyngen. Vedtægterne kan efterfølgende revideres på en indkaldt generalforsamling, hvis behov herfor opstår undervejs. Revideret referat og ændrede vedtægter bør uploades på Flere har spurgt til stemmeret på den stiftende generalforsamling og ved andre afstemninger. Umiddelbart kan klyngen selv fastsætte sine regler herfor. Det det dog anbefales, at man læner sig op ad de spilleregler, som allerede findes indenfor almen praksis i regi af PLO. Her er det som udgangspunkt ejerne af ydernumrene (klinikejerne), som har stemmeret ved afstemninger om overenskomster, vedtægter etc. medens ansatte læger, vikarer mv. dermed ikke kan stemme. Tilgangen er her, at det efterfølgende er klinikejerne, som skal stå på mål for den efterfølgende opfølgning og implementering af beslutningen. Også kriterier for eksklusion af et medlem af klyngen er der spurgt til. Principielt er det er op til klyngen selv at fastsætte kriterier herfor, men at det er vigtigt, at kriterier og procedure for eventuel eksklusion er velbeskrevne, velkendte og godkendte af klyngens medlemmer. Dette kan enten beskrives i vedtægterne eller i et særskilt dokument, som er vedtaget af klyngen. Ved eksklusion af et medlem bør det sikres, at der er dokumentation for medlemmets manglende overholdelse af aftaler/regler og at medlemmet i tide er blevet varslet herom. 4. Oprettelse af klyngen som en forening Når man er blevet enige om, at danne en klynge, skal klyngen oprettes officielt på både Erhvervsstyrelsens og Kvalitetsprogrammets hjemmeside, og I skal oprette en NemKonto i et pengeinstitut for at få overført midler til klyngearbejdet fra regionen. Det anbefales, at klyngekoordinator forestår dette, da koordinator skal registreres som administrator (tegningsberettiget) i disse systemer. Klyngen har formelt status som en ikke-erhvervsdrivende forening (et fagligt netværk), som skal anmeldes til Erhvervsstyrelsen. Ved anmeldelsen er der krav om, at foreningen/klyngen skal have en kontaktperson (klyngekoordinator) og gerne også en bestyrelse. Der skal vedhæftes referat af en stiftende generalforsamling og af de godkendte vedtægter. Når klyngen er oprettet som en forening hos Erhvervsstyrelsen får klyngen tildelt et CVRnummer. Dette CVR-nummer skal nu anvendes til at oprette en NemKonto i et pengeinstitut, så klyngen kan få tildelt økonomiske midler fra regionen. Her har flere banker et krav om at der nedsættes en (mindre) bestyrelse, som er ansvarlige for klyngens økonomi

6 6 (tegningsberettigede) sammen med klyngekoordinator, som normalt bliver administrator (tegningsberettiget) og for klyngens konto. Det anbefales i det hele taget, at klyngen opretter en (mindre) bestyrelse. Det vil være en faglig og ledelsesmæssig støtte til klyngekoordinator og en fordel når der skal holdes møder med andre aktører og underskrives kontrakter for klyngekoordinator mv., at der er andre repræsentanter for klyngen udover klyngekoordinator. En bestyrelse kan også sikre kontinuitet ved skift af klyngekoordinator. Når klyngen er oprettet hos Erhvervsstyrelsen som en forening og fået CVR-nummer og NemKonto og NemID kan klyngen oprettes på Kvalitetsprogrammets hjemmeside. Det anbefales, at klyngekoordinator opretter klyngen på én gang, så regionen kan beregne tilskuddet for hele klyngen. Ændringer i sammensætning kan meldes løbende, men tilskud beregnes én gang årligt efter opstart af klyngen. Der er udarbejdet detaljerede og illustrerede vejledninger til oprettelse af klyngen hos Erhvervsstyrelsen, oprettelse af NemKonto og NemID samt registrering på Kvalitetsprogrammets hjemmeside kiap.dk 4.1 Følgende dokumenter skal være på plads inden formel oprettelse af klyngen: Navn på klyngen gerne et sigende navn, som afspejler klyngearbejdet og lokalområdet f.eks. Albertslundklyngen eller Køgeklyngen2. Navn og kontaktdata på klyngekoordinator Liste over klyngens medlemmer og ydernumre Referat af en stiftende generalforsamling Vedtægter for klyngen Navne og cpr-numre på bestyrelsesmedlemmer (til oprettelse af NemKonto) Evt. fotokopi af legitimation (sundhedskort og pas eller kørekort) for bestyrelsesmedlemmer og klyngekoordinator til NemKonto (hvidvaskningsregler) TIP: Hvis de dokumenter, som klyngekoordinator skal bruge til den formelle oprettelse af klyngen ligger som PDF-dokumenter fremme på computerens skrivebord, er oprettelsen nemmere TIP: hvis klyngen overvejer at benytte samme bank, som klyngekoordinator og bestyrelsesmedlemmerne benytter i forvejen, kan de lovgivningsmæssige krav om kopi af pas og sundhedskort være nemmere at opfylde, da de allerede har oplysningerne (Lægernes Pensionsbank har eksempelvis tilkendegivet at eksisterende kunder, som er legitimeret, ikke behøver at indsende legitimation på ny)

7 7 4.2 Klyngekoordinator skal igennem disse trin for at oprette klyngen: Først skal klyngen registreres på Erhvervsstyrelsens hjemmeside Dette sker på (se detaljeret vejledning på ). Ved registrering får klyngen et CVR-nummer og bliver oprettet som en ikke-erhvervsdrivende forening. Så skal klyngekoordinator bestille NemID til klyngen og åbne den digitale postkasse Når klyngen oprettes med CVR-nummer får klyngen samtidig adgang til en digital postkasse (Klyngens E-Boks) og klyngekoordinator skal anmode om at få et særskilt NemID til at håndtere klyngens NemKonto. (se vejledning på Så skal klyngekoordinator oprette en bankkonto en NemKonto. Med CVR-nummer og NemID på plads kan klyngekoordinator oprette en NemKonto i en bank. NemKontoen skal bruges til at modtage opstarts- og løbende tilskud fra regionen samt udbetale honorarer mv. Oprettelse af en NemKonto sker nemmest gennem det pengeinstitut, som klyngen/ koordinator i forvejen anvender. Klyngekoordinator kontakter banken og anmoder om at oprette en NemKonto. Som dokumentation for klyngens status som ikke erhvervsdrivende forening skal bruges CVR-nummeret samt referat af stiftende generalforsamling og vedtægter for klyngen. Også legitimationsoplysninger på et par bestyrelsesmedlemmer skal gives til banken. Ved kontakt på mail til banken vedhæftes disse dokumenter i mailen. På sigt kan der etableres et link til oprettelse af NemKonto direkte på hjemmesiden hos bankerne - Lægernes Pensionsbank overvejer dette. Nu skal klyngen registreres på Kvalitetsprogrammets hjemmeside Registreringen foregår på Kvalitetsprogrammets hjemmeside kiap.dk - hvorfra informationer om klyngens oprettelse videregives til regionen og proceduren for udbetaling af tilskud går i gang. Regionen får via klyngens CVR-nummer adgang til klyngens ydernumre til brug for både beregning af tilskud (patientunderlag), der justeres årligt 1. januar. Af hensyn til regionens udbetaling anbefales det, at oprette klyngen på én gang, hvis muligt. En færdig-knap på hjemmesiden er på vej. Ved oprettelse af klyngen på kiap.dk skal klyngekoordinator indtaste navn på klyngens læger, ydernumre samt angive CVR-nummer for klyngen. For klyngekoordinator indtastes kontaktoplysninger. Også her skal vedhæftes referat af stiftende generalforsamling samt vedtægter for klyngen førend registreringen kan afsendes. TIP: På kiap.dk finder du detaljerede vejledninger til oprettelse og registrering af klyngen hos Erhvervsstyrelsen og Kvalitetsprogrammet samt guide til oprettelse af NemKonto og NemID og samt rammer for udbetalinger og indberetninger af honorarer i klyngen.

8 8 5. Organisering af klyngearbejdet Det anbefales at man til den stiftende generalforsamling har gjort sig overvejelser evt. i en forberedelsesgruppe om hvordan man vil organisere sig i klyngen. Organiseringen bør ses i sammenhæng med klyngens størrelse er klyngen stor har man nok brug for, at flere bistår med opgaver end i en mindre klynge. I en stor klynge bør man drøfte om man vil afholde klyngemøder som stormøder med fælles oplæg og gruppearbejde eller måske temaer, som man melder sig ind på? Hvad skal det faglige emne være på det/de første møder? Og hvem forbereder det? Har klyngen mange medlemmer bør mødeplanlægning sættes i gang og der kan være praktiske udfordringer med at finde egnede mødelokaler og måske tilhørende gruppelokaler? Skal der udsendes en doodle? Og hvem har stafetten her? Skal klyngen tilkøbe sekretærbistand fra en ansat i klyngekoordinators praksis? Eller klarer klyngekoordinator det selv i starten? Er klyngen mindre vil der måske være behov for også at mødes med andre klynger og drøfte fælles emner og evt. hyre en oplægsholder til et fælles møde? Hvis det er vanskeligt at finde en klyngekoordinator kan man aftale en praktisk organisering af arbejdet, hvor én påtager sig opgaven som koordinator med løfte om praktisk bistand fra andre i klyngen eksempelvis, at én vil indkalde og organisere møder, en anden være mødeleder, en tredje kontakte en oplægsholder etc. Der skal dog være en officiel klyngekoordinator for klyngen, som er oprettet i systemerne (Kvalitetsprogrammet, banken etc.) som ansvarlig for klyngen. Da der vil være administrative opgaver forbundet med at have mange hjælpere tilknyttet klyngen (udbetaling og indberetning af honorar, kontrakter etc.) anbefales det at starte småt. TIP: Læs mere om organisering af klyngearbejdet på kiap.dk. 6. Klyngekoordinators opgaver og ansvar Klyngekoordinators opgaver og ansvar bør drøftes og besluttes på den stiftende generalforsamling eller på første klyngemøde. Det anbefales, at der forberedes et oplæg om hvilke arbejdsopgaver og forventet timetal samt forslag til timehonorar (den aktuelle lægekonsulenttakst kan være et afsæt), som klyngekoordinator skal have. Det bør tages højde for ekstra timetal i opstartsåret, da oprettelse og registrering af klyngen tager nogle timer. Tilknytning af klyngekoordinator, kasserer, sekretær etc. på konsulentbasis forudsætter udarbejdelse af en kontrakt, hvori opgaver og honorering beskrives. (se udkast på kiap.dk). Ved indgåelse af kontrakt for klyngekoordinator og for øvrige skal man af momsmæssige hensyn være opmærksom på, at opgaven for klyngen skal ses som en afgrænset opgave med et fastlagt

9 9 timetal. Herved kan opgaven som klyngekoordinator, kasserer, sekretær etc. ses som en enkeltstående konsulentopgave, der betales med et fast honorar. Honoraret skal indberettes til SKAT af klyngen og opgives som B-indkomst af modtager. Udgangspunktet her, at opgaven løses i personens/lægens fritid og at koordinator ikke varetager opgaven som led i selvstændig økonomisk virksomhed, men som frikøbt konsulent. Det kan ikke anbefales, at klyngen ansætter klyngekoordinator eller andre personer, da det indebærer en større administrativ indsats, herunder at klyngen skal registreres som arbejdsgiver hos SKAT med A-skat indeholdelse, lønsumsafgift etc. Hvis ingen umiddelbart har mod på at være klyngekoordinator anbefales det, at man aftaler at hjælpes ad med opgaven evt. suppleret af en bestyrelse, som vil påtage sig nogle opgaver. Nogen vil måske påtage sig at indkalde til møder, andre at forberede tema og mulige datatræk etc. Når først klyngen er officielt registreret (det tager lidt tid ) kan arbejdet med klyngemøder etc. uddelegeres og gå på skift, mens klyngeregistrering bør varetages af klyngekoordinator. Bemærk at der skal være valgt en klyngekoordinator for at klyngen kan oprettes og registreres. 6.1 Opgaver for klyngekoordinator Samle lægerne til møder i klyngen (overordnet ansvar for at indkalde til møder, booke lokaler og forplejning, udsende dagsorden mv.) Fremskaffe og vise datagrundlag til drøftelser af kvalitetsudvikling, hvor både de enkelte læger, men også klyngen som helhed kan sammenligne egne data med andres data. (Der arbejdes på at etablere klynge datapakker, som klyngekoordinator kan trække ud inden møderne og på digitale løsninger til håndtering af dette). Facilitere drøftelser af kvalitetsudvikling og sikre fremdrift af klyngeindsatsen gennem løbende opfølgning, herunder sikre aktiv medvirken fra deltagerne i klyngearbejdet og at klyngeindsatsen opleves som faglig meningsfuld for deltagerne. Fungere som klyngens kontaktperson i det omliggende sundhedsvæsen eksempelvis i forhold til specialafdelinger på sygehuse, praksiskonsulenter og kvalitetsenheder i regionen, speciallægepraksis, kommunernes sundhedsfaglige ledere, forskere, patientforeninger etc. TIP: Se udkast til opgavebeskrivelse og kontrakt for klyngekoordinator på kiap.dk.

10 10 7. Klyngens økonomi 7.1 Udbetaling af midler til klyngen: Når en klynge er anmeldt og registreret med CVR-nummer og NemKonto, kan en udbetaling af midlerne til klyngen påbegyndes. Det anbefales at klyngekoordinator registrerer klyngen og dens medlemmer på én gang på af hensyn til regions procedure for udbetaling af tilskud til klyngen. Der arbejdes på en procedure for færdigmelding af klyngen, så regionen kan beregne tilskuddet. Efterfølgende kan klyngemedlemmer tilføjes, men tilskud udløses først ved årsskiftet. Regionen udbetaler midlerne fra den dato, hvor klyngen er registreret på Kvalitetsprogrammets hjemmeside. Første gang udbetales et opstartshonorar pr. lægekapacitet sammen med driftsmidlerne. Efterfølgende udbetales driftsmidler med afsæt i antal tilmeldte pr. 1. januar hvert år. Opstartsbeløbet udbetales ikke ved klyngeskift. Træder en læge ud af klyngen indenfor det første år føres pengene tilbage til regions kvalitetsarbejde. Løbende ændringer i klyngesammensætning og patientunderlag påvirker økonomien med virkning fra 1. januar året efter. En nystartet klynges økonomi vil bestå af et opstartshonorar - et éngangstilskud - på kr. pr. lægekapacitet samt et årligt løbende driftstilskud pr. tilmeldt patient hos klinikkerne i klyngen på 4,26 kr. pr. patient (reguleres med honorarudviklingen). En klynges økonomi vil således afhænge af antallet af klinikker/lægekapaciteter i klyngen og antallet af tilmeldte patienter hos de deltagende klinikker. Hvis en klinik/en læge udtræder af klyngen vil reguleringen af midler ske det efterfølgende år 1. januar. Opstartshonoraret tilbagebetales ikke. Udbetaling af midler til eksempelvis mødeudgifter, honorarer etc. sker fra klyngens NemKonto, hvor klyngekoordinator og bestyrelsen er tegningsberettiget (prokura) og med klyngens NemID kan udbetale og indberette (til SKAT) honorarer mv. 7.2 Eksempler på klyngeøkonomi En klynge bestående af eksempelvis 20 læger og tilmeldte patienter vil have følgende økonomi i opstartsfasen (det første år): Opstartstilskud til 20 lægekapaciteter (20 x kr.) Årligt driftstilskud til klyngearbejdet (4,26 kr. x patienter) I alt i opstartsåret I de efterfølgende år udbetales årligt 4,26 1 kr. x ca patienter kr kr kr kr. 1 Beløbet reguleres med udviklingen i honorarreguleringen pr det foregående år.

11 11 En anden klynge består kun af 14 læger og har patienter tilknyttet her ser regnskabet således ud: Opstartstilskud til 14 lægekapaciteter (14 x kr.) Årligt driftstilskud til klyngearbejdet (4,26 kr. x ) I alt i opstartsåret I de efterfølgende år udbetales årligt 4,26 kr. x ca patienter kr kr kr kr. En tredje klynge består af 42 læger og patienter tilknyttet Opstartstilskud 42 lægekapaciteter (42x kr.) Årligt driftstilskud til klyngearbejdet 4.26 kr. x I alt i opstartsåret kr kr kr. I de efterfølgende år udbetales årligt kr. 7.3 Brug af klyngemidler klyngens budget Klyngerne kan (næsten) frit anvende midlerne til arbejdet i klyngen typisk har klyngen følgende udgifter: Honorar til klyngekoordinator og andre med opgaver i klyngearbejdet Udgifter til mødeafholdelse dvs. lokaleleje, forplejning og evt. mødeudstyr Honorar til oplægsholder, konsulent etc. til et møde i klyngen Evt. udgifter til konsulentbistand, særligt materiale til møder etc. NB. Bemærk at der ikke udbetales refusion for tabt arbejdsfortjeneste og for transportudgifter for klyngemedlemmernes deltagelse i klyngemøderne. NB. Det er hensigten, at midlerne i klyngen skal blive i klyngen til finansiering af kvalitetsarbejde på klyngemøder. Klyngemidlerne kan således ikke tilbageføres til medlemmerne individuelt eller de tilknyttede klinikker. Klyngens formelle status som fagligt netværk er baseret på, at der ikke leveres direkte modydelser til medlemmerne, men foregår faglig dialog og netværksindsats. Klyngen er som udgangspunkt ikke momspligtig af tilskud fra regionen. Hvis klyngekoordinator mv. tilknyttes som konsulenter med kontrakt, består skatte- og momsindberetning udelukkende af indberetning af udbetalte honorarer til koordinator mv. til SKAT (se særskilt vejledning) Adgang til klyngens NemKonto forudsætter, at klyngekoordinator eller kasserer er registreret som administrator/tegningsberettiget til kontoen og har et NemID. Se mere om formalia for klyngen, herunder moms- og skatteforhold på

12 Regler for budget og årsregnskab Det må klart anbefales, at klyngen udarbejder både et budget og et årsregnskab vedrørende anvendelsen af de tildelte midler. Det anbefales også, at man gemmer fakturaer og øvrige bilag til klyngearbejdet, hvis klyngen på et tidspunkt skulle blive omfattet af andre regnskabsregler. Klyngen skal på forlangende kunne fremvise dokumentation for udbetaling og indberetning af honorar til klyngekoordinator, sekretær mv., herunder bevægelser på klyngens bankkonto for SKAT. Det anbefales, at klyngen på et årligt møde/generalforsamling løbende fremlægger regnskab for og status på klyngens økonomiske midler. 8. Arbejdet i klynger møder og indsatsområder Det anbefales at klyngen på det første møde drøfter rammer og indhold af klyngearbejdet, så der er en fælles opfattelse i klyngen af opgaver, ansvar og forpligtelser for de deltagende læger se mere nedenfor. Når rammerne er på plads kan man i klyngen drøfte hvilke indsatsområder og hvilke kvalitetsdata det kunne være spændende at arbejde med. Her er det tanken, at der på Kvalitetsprogrammets hjemmeside løbende vil være inspiration at hente for klyngerne i form af forslag til indsatsområder med tilknyttede datapakker, erfaring og deling af viden med andre klynger etc. Efter de første klyngemøder vil det være en god ide, at klyngen evaluerer møderne og drøfter om der er behov for tilpasning af konceptet. På dette tidspunkt kan det også vurderes om de indgåede aftaler for klyngekoordinator, bestyrelse, kasserer etc. holder i forhold til forventet arbejdsindsats og opgaver. Det er også en mulighed, at klyngens møder afholdes i tilknytning til andre møder, hvor deltagerkredsen enten er sammenfaldende eller delvist sammenfaldende eksempelvis de kommunale lægelaug. Det er dog vigtigt, at der afsættes særskilt ramme og tid til klyngens møde, hvis tingene kombineres, så kvalitetsarbejdet får det nødvendige fokus. Selve arbejdet i klyngerne er helt adskilt fra kontrol og sanktionsforanstaltninger, men indsatsområderne bl.a. efterlevelse af de nationale indikatorer er en del af klyngearbejdet. 8.1 Indsatsområder: Af overenskomsten fremgår det, at klyngearbejdet omfatter følgende 3 indsatsområder: Kvalitetsarbejde, som lægerne i klyngen selv udvælger og sætter i gang med henblik på at skabe kvalitetsforbedringer i klyngen og dermed i egen klinik Kvalitetsarbejde relateret til nationale mål/indikatorer med relevans for almen praksis. Her er der aktuelt udarbejdet de første bud på nationale indikatorer for almen praksis, der bl.a. fokuserer på antibiotika og polyfarmaci til ældre.

13 13 Kvalitetsarbejde foranlediget lokalt, herunder på tværs af sektorgrænser. Det kan eksempelvis være et projekt med det lokale sygehus om reduktion af genindlæggelser eller et projekt med kommunerne om fokus på flygtninges helbredstilstand etc. 9. Indkaldelse og afholdelse af det første møde i klyngen På det første møde i klyngen hvis ikke aftalt på den stiftende generalforsamling - er det vigtigt at få en forventningsafstemning om klyngearbejdet. Det handler om rammer for møderne, men også det faglige indhold. Hvor tit skal vi mødes, hvad tid på dagen, og hvor længe? Skal klyngekoordinator være mødeleder? Skal vi have en dirigent? Eller skal mødeledelse, og måske mødeindkaldelse, gå på skift i klyngen? Skal der skrives opsamling/referat af mødet Og hvem gør det? Hvem modtager afbud til møderne? Og skal der føres lister over mødedeltagelse? Mødeplanlægning- ny mødedato efter hvert klyngemøde eller årsplan? Omkring det faglige indhold skal der tages hensyn til klyngens størrelse og sammensætning, så man sikrer en god faglig dialog på møderne. Hvordan skal klyngemøderne foregå? Hvad er vigtigt for deltagerne faglige input og ny viden? Dialog og sparring? Forberedelse og mødemateriale til klyngemøder? Skal man på nogle møder arbejde i mindre grupper? Og sammensætte disse på tværs og på skift af kliniktype, geografi etc. eller faste grupper? Hvordan får vi alle med? Skal møderne veksle mellem egne og eksterne oplæg? Skal der udsendes mødemateriale, herunder kvalitetsdata på klyngeniveau på forhånd? Og hvem gør det? Skal data om kvalitet præsenteres anonymt, så hver klinik optræder i statistikken med et nummer? (Her vil KiAP s hjemmeside snart levere input og inspiration, men også Ordiprax2 er i efteråret 2018 klar med nye særlige klyngetræk på medicin etc.) Hvordan beslutter klyngen, hvad den vil arbejde med på de kommende møder? Fra møde til møde eller med en årsplan? Er det et anliggende for bestyrelsen at komme med et oplæg? Hvilke forventninger har vi til hinanden og til arbejdet i klyngen? Hvad vil vi gerne have ud af klyngemøderne og det databaserede kvalitetsarbejde? Hvordan beskriver og aftaler vi de forventninger og forpligtelser vi har overfor hinanden i klyngen eksempelvis hvad gør vi ved manglende fremmøde? (hvor går grænsen?), at medlemmerne (stadig) ikke bidrager/leverer det aftalte til møderne? Det er vigtigt, at alle kender til forventninger og forpligtelser i klyngearbejdet særligt hvis klyngen efterfølgende vil bringe reglerne i anvendelse overfor enkeltmedlemmer. Procedure herfor bør beskrives enten i et særskilt dokument eller i vedtægterne Husk at evaluere på konceptet for klyngearbejdet efter nogle møder

14 Databaseret kvalitetsarbejde hvad og hvordan? Der lægges i overenskomsten op til, at klyngerne skal arbejde med databaseret kvalitetsudvikling. Tilgangen er, at ambitionen om at forbedre kvaliteten i den enkelte klinik stimuleres af adgang til sammenlignelige data, hvor både udvikling over tid for den enkelte læge og i klyngen, men også benchmarking regionalt/nationalt indgår i arbejdet. Udvikling af indikatorer for almen praksis er en del af det nye Kvalitetsprogram, som klyngerne udspringer af, så også inddragelse af indikatorer i klyngearbejdet er et indsatsområde. Adgang til operationelle og relevante sundhedsdata til kvalitetsudvikling i de enkelte klynger er derfor helt afgørende. I forlængelse heraf arbejdes der på nye mulige datatræk på klyngeniveau, hvor klyngekoordinator kan bestille og på sigt trække anonymiserede data på klyngeniveau, hvor de enkelte klynger optræder med et neutralt nummer i statistikken. I overenskomsten lægges der op til at klinikkerne i klyngerne kan arbejde med sundhedsdata i bred forstand konkret bl.a. følgende: Data fra patientbehandling og patientservice fra de enkelte klinikker (f.eks. kronikerforløb, medicinordination, ventetider og patienttilfredshed) Data fra patientforløb fra både sygehuse og kommuner (f.eks. ind- og gen-indlæggelser, genoptræning, hjemmepleje og akutfunktioner) Data om ressourceforbrug i sundhedssektoren (f.eks. ydelsesforbrug, indlæggelser, henvisninger, lægevagt og medicin) Data fra andre fagområder (f.eks. attester, socialområdet, overførselsindkomster etc.). Det er intentionen, at klyngekoordinator skal understøttes i de IT og datamæssige opgaver. Det er en højt prioriteret opgave for det nye Programsekretariat, at definere og tilbyde den nødvendige data bistand både nationalt og regionalt men også administrativt i form af digitale værktøjer Tørresnoren og datakufferter Der har fra parternes side været lagt op til, at der på forhånd kan udarbejdes nogle eksempler på projekter/ideer, som de enkelte klynger kan arbejde med. Ideen har været beskrevet som en tørresnor, hvor klyngerne på hjemmesiden kan tilgå en række forslag til konkrete temaer med tilhørende tilgængelige data-beskrivelser, som de umiddelbart kan iværksætte i klyngen. Et eksempel på et tørresnorsprojekt kunne eksempelvis være udskrivning af bredspektret antibiotikum i klinikkerne i klyngen hvordan kan vi nedbringe forbruget? Og hvad er vores mål? Her arbejdes der på, at klyngekoordinator skal kunne lave et udtræk i Ordiprax på de deltagende klinikker i klyngen, som præsenteres på mødet i en anonymiseret form, hvor kun den enkelte læge kender sin placering i præsentationen. Benchmarking både klinikkerne i mellem, men også i forhold til regionale/nationale gennemsnit, tidsforløb etc. kan indgå.

15 15 En egentlig klynge-datakuffert har også været beskrevet, og her er tanken, at klyngen skal kunne vælge mellem forskellige databaserede præsentationer. Der arbejdes på at klyngekoordinator på sigt kan bestille dataudtræk hos f.eks. RKKP, regionen, KiAP mv. Det kunne være data om den nye diabetes ydelse, om genindlæggelser af kronikere på sygehuset, om data på patienttilfredshed fra DANPEP etc. Også data fra samarbejdspartnere og øvrige aktører i sundhedsvæsenet kan allerede nu bidrage med data til opstart af klyngearbejdet data udefra. Det kan være sundhedsdata om de praktiserende lægers henvisning til kommunale tilbud, særlige sundhedsmæssige udfordringer i den kommunale sundhedsprofil (sårbare grupper, etniske og integrationsmæssige udfordringer, misbrugere, kommunale akutfunktioner etc.) eller samarbejdsflader med det lokale sygehus, hvor sygehuset kan levere data på praktiserende lægers henvisninger til eller brug af tilbud etc. TIP: Det er vigtigere at klyngens mødes og får hul på klyngearbejdet med afsæt i eksisterende data, end at man afventer avancerede data udtræk. Keep it simple er en central tilgang her i opstarten af klyngearbejdet. 11. Øvrige praktiske forhold 11.1 Regional støtte og sparring Den regionale organisering af kvalitetsarbejdet er forskellig fra region til region, men det forventes at de regionale kvalitetsenheder vil understøtte klyngearbejdet på forskellig vis. I takt med at klyngerne dannes vil midler til regional kvalitetsudvikling skulle omfordeles og det er således vanskeligt på nuværende tidspunkt at vide hvilke regionale tilbud klyngerne vil møde Kurser og netværk for klyngekoordinatorer Der arbejdes på at tilbyde klyngekoordinatorerne kurser, som kan klæde koordinator på til at løfte de forskellige opgaver i klyngearbejdet. Det bliver formodentlig en kombination af introkurser og lokale tematiserede moduler afhængigt af klyngekoordinatorernes behov. Herudover vil der blive afholdt jævnlige temadage for klyngekoordinatorer i regi af Kvalitetsprogrammet og det ventes også, at der nok vil blive etablere faglige netværk af klyngekoordinatorer lokalt.

Kom godt i gang med klyngerne

Kom godt i gang med klyngerne Kom godt i gang med klyngerne Til at støtte arbejdet i de nye klynger er der udarbejdet en række forskellige vejledninger. Disse er at finde på KiAP s hjemmeside. www.kiap.dk De vejledninger, som er udarbejdet

Læs mere

PLO-kursus. Rammer for kvalitetsklynger - i overenskomstens nye forebyggelsesydelser m.m. Inspirationsmøde i Region Nord 25.

PLO-kursus. Rammer for kvalitetsklynger - i overenskomstens nye forebyggelsesydelser m.m. Inspirationsmøde i Region Nord 25. PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO-kursus Rammer for kvalitetsklynger - i overenskomstens nye forebyggelsesydelser m.m. Inspirationsmøde i Region Nord 25. oktober 2018 Hotel Føroyar lørdag d. V. Kirsten

Læs mere

PLO-HOVEDSTADEN KLYNGENS ABC. PLO-Hovedstaden

PLO-HOVEDSTADEN KLYNGENS ABC. PLO-Hovedstaden PLO-HOVEDSTADEN KLYNGENS ABC PLO-Hovedstaden 1 Indhold KLYNGEDANNELSE HVOR, HVORDAN, HVEM?... 2 Hvad med økonomien?... 3 Hvad er klyngekoordinatorens rolle og ansvar?... 3 Hvordan skal klyngekoordinatoren

Læs mere

Klynger - kom godt fra start. Ved spørgsmål kontakt mobil:

Klynger - kom godt fra start. Ved spørgsmål kontakt mobil: Klynger - kom godt fra start Ved spørgsmål kontakt Betina.Eskesen@rsyd.dk mobil: 23807643 Fakta om klynger ifølge OK18 Fakta om klynger ifølge OK18 Vision for kvalitetsarbejdet Nå ud til alle læger Opleves

Læs mere

Referat af styregruppemøde den 19. april 2018

Referat af styregruppemøde den 19. april 2018 Referat af styregruppemøde den 19. april 2018 Styregruppemøde afholdtes med deltagerne dels på video og dels fysisk i Danske Regioner, kl. 17.15-19.30 19-04-2018 EMN-2017-04309 1150267 Cecilie Heerdegen

Læs mere

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: Dato: 27. juni 2018 Telefon:

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: Dato: 27. juni 2018 Telefon: Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: 18-1123 E-mail: Annemarie.Heinsen@rsyd.dk Dato: 27. juni 2018 Telefon: 4022 0107 Referat Møde: 2. møde i Temagruppen for data og kvalitet

Læs mere

Indberetning af honorar (B-indkomst) fra klyngens CVR-nummer til SKAT 4. okt. 2019

Indberetning af honorar (B-indkomst) fra klyngens CVR-nummer til SKAT 4. okt. 2019 Indberetning af honorar (B-indkomst) fra klyngens CVR-nummer til SKAT 4. okt. 2019 Klyngen er formelt forpligtet til at indberette de honorarer, som udbetales til klyngekoordinator, kasserer, bestyrelsesmedlemmer,

Læs mere

Læs disse sider og stem. Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk

Læs disse sider og stem. Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk Læs disse sider og stem Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk Gældende bestemmelser vedrørende: Navn, formål og tilhørsforhold Medlemskab Forening Gigtforeningens kommentarer i nedenstående er tilføjet

Læs mere

LÆGELAUG. - en del af PLO. hvorfor? hvornår? hvordan?

LÆGELAUG. - en del af PLO. hvorfor? hvornår? hvordan? LÆGELAUG - en del af PLO hvorfor? hvornår? hvordan? På PLO s repræsentantskabsmøde den 9. april 2011 blev det vedtaget at integrere lægelaugene i PLO s love. Det betyder, at der fremover skal være lægelaug

Læs mere

TILSKUDSGUIDEN - Frivillige Folkeoplysende Foreninger -

TILSKUDSGUIDEN - Frivillige Folkeoplysende Foreninger - 1 Gældende TILSKUDSGUIDEN - Frivillige Folkeoplysende Foreninger - Version 1.0 (opdateret d. 2 april 2019) Godkendt af Folkeoplysningsudvalget 1 3 INTRODUKTION TIL TILSKUDSGUIDEN Denne guide skal hjælpe

Læs mere

VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER

VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER JUNIOR DGE-GRUPPER NU OGSÅ FOR FASE 2 LÆGER LÆS MERE PÅ SIDE 11! VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER DGE I REGION H DECENTRAL GRUPPEBASERET EFTERUDDANNELSE T: 3866 5299 og M: 2360

Læs mere

natur dyr mad Sådan starter du en 4H klub

natur dyr mad Sådan starter du en 4H klub 4H natur dyr mad Sådan starter du en 4H klub 4H Sådan starter du en 4H klub Udgivet i 2018 af 4H Agro Food Park 15 8200 Aarhus N 8740 5000 info@ Layout HELDINGgrafiker.dk Find os her: Ny 4H klub At starte

Læs mere

AFTALE. vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden

AFTALE. vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden PLO Hovedstaden 26. okt. 2012 AFTALE vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden 1 1 Aftalens parter Denne aftale er indgået mellem PLO-Hovedstaden og Region Hovedstaden. Aftalen vedrører

Læs mere

GUIDE. Sådan starter I en ny forening

GUIDE. Sådan starter I en ny forening GUIDE Sådan starter I en ny forening Udskrevet: 2016 Indhold Sådan starter I en ny forening...................................................... 3 Sådan får foreninger NemKonto og CVR-nummer.....................................

Læs mere

GUIDE. Sådan starter I en ny forening

GUIDE. Sådan starter I en ny forening GUIDE Sådan starter I en ny forening Udskrevet: 2016 Sådan starter I en ny forening Et formål, en bestyrelse, et sæt vedtægter og et stiftende møde - det er alt, hvad I behøver for at starte en forening.

Læs mere

VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER

VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER JUNIOR DGE-GRUPPER LÆS MERE PÅ SIDE 11! VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER Kvalitet i Almen Praksis i Hovedstaden VEJLEDNING FOR EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER AT VÆRE

Læs mere

Klyngens ABC i Region Syddanmark. Kom godt fra start

Klyngens ABC i Region Syddanmark. Kom godt fra start Klyngens ABC i Region Syddanmark Kom godt fra start INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Klyngedannelse hvor, hvordan, hvem? 7 Det første møde 9 Klyngen er dannet 10 Skabelon for standardvedtægter 14 Tips og tricks når

Læs mere

Vedtægter for Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD)

Vedtægter for Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) Foreningen af Vandværker i Danmark Vedtægter for Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) Solrød Center 20C, 2680 Solrød Strand Tlf.: 56 14 42 42 fvd@fvd.dk - www.fvd.dk CVR: 9513 9655 1 NAVN Foreningen

Læs mere

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner.

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Dato: 6. december 2017 Brevid: 3439158 Orientering om ny overenskomst for almen praksis I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Program

Læs mere

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening En guide til etablering af nye lokalforeninger Indholdsfortegnelse 1.1 Etablering af ny lokalforening... 1 1.2 Roller i lokalforeninger... 3 1.3 Ansvarsområder i lokalforeninger... 4 1.4 Eksempel på en

Læs mere

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Oktober 2012 1 Baggrund Et af initiativerne i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient er, at der systematisk

Læs mere

Referat. 3. møde i temagruppen for data og kvalitet

Referat. 3. møde i temagruppen for data og kvalitet Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: 18-1123 E-mail: Annemarie.Heinsen@rsyd.dk Dato: 12. september 2018 Telefon: 4022 0107 Referat Møde: 3. møde i Temagruppen for data og kvalitet

Læs mere

ENHEDSLISTEN I REGION HOVEDSTADEN

ENHEDSLISTEN I REGION HOVEDSTADEN ENHEDSLISTEN I REGION HOVEDSTADEN Ledelsesmøde: Torsdag d. 26. juni 2014, kl. 18.30 I Studiestræde 24, 2. sal REFERAT Til stede: Annie, Gunna, Henrik, Susanne og Mette Dagsorden 1. Mettes arbejdstider

Læs mere

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE 1 INDLEDNING Dette er en håndbog for lokalgrupper i Erhvervsguiderne. Du kan læse mere om initiativet på www.erhvervsguiderne.dk. Håndbogen indeholder råd og

Læs mere

Vejledning for DGE & Supervisions grupper

Vejledning for DGE & Supervisions grupper Vejledning for DGE & Supervisions grupper DGE [Decentral Gruppebaseret Efteruddannelse - Region Hovedstaden] DGE Ø Farimagsgade 5 Opgang S Bygning 24, 1.sal 1014 Kbh K T: 2360 9928 E: dge@regionh.dk W:

Læs mere

Kontraktbilag 6: Samarbejdsaftale vedr. drift af lægeklinik beliggende 6200 Aabenraa

Kontraktbilag 6: Samarbejdsaftale vedr. drift af lægeklinik beliggende 6200 Aabenraa 18/14010 Kontraktbilag 6: Samarbejdsaftale vedr. drift af lægeklinik beliggende 6200 Aabenraa 1 Aftalens parter (i det følgende benævnt leverandøren ) Og Region Syddanmark CVR-nr. 29190909 Damhaven 12

Læs mere

VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER

VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER JUNIOR DGE-GRUPPER LÆS MERE PÅ SIDE 11! VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER Decentral Gruppebasere t Efteruddann else (DGE) Medicin Tværsek torielt samarbejde Organisering Patientsikkerhed

Læs mere

NORDIC MARINE THINK-TANK

NORDIC MARINE THINK-TANK Vedtægter 1 1. Navn, sammensætning og hjemsted 1. Tænketankens navn er Nordic Marine Think-Tank. 2. Tænketanken er et netværk af personer i de nordiske lande med erfaring i hav- og fiskerispørgsmål og

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Sidst revideret den 22. februar 2001. Vedtægter for. Lykeion. - tværfaglig begrebsdannelse og terminologi

Sidst revideret den 22. februar 2001. Vedtægter for. Lykeion. - tværfaglig begrebsdannelse og terminologi Sidst revideret den 22. februar 2001 Vedtægter for Lykeion - tværfaglig begrebsdannelse og terminologi 2 1. Navn, hjemsted og stiftelse 1.1 Foreningens navn er: Lykeion tværfaglig begrebsdannelse og terminologi.

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Vedtægter for Elevforeningen ved Musik- & Teaterhøjskolen

Vedtægter for Elevforeningen ved Musik- & Teaterhøjskolen Indhold Vedtægter for Elevforeningen ved Musik- & Teaterhøjskolen 1 Navn og hjemsted 2 Formål 3 Medlemskreds 4 Arrangementer 5 Bestyrelsens sammensætning og konstitution 6 Foreningens daglige drift 7 Bestyrelsesmøder.

Læs mere

Vedtægter for JAK DANMARK 1 Navn Foreningens navn er "JORD - ARBEJDE - KAPITAL" - Landsforeningen for menneskelig og økonomisk frigørelse" forkortet:

Vedtægter for JAK DANMARK 1 Navn Foreningens navn er JORD - ARBEJDE - KAPITAL - Landsforeningen for menneskelig og økonomisk frigørelse forkortet: Vedtægter for JAK DANMARK 1 Navn Foreningens navn er "JORD - ARBEJDE - KAPITAL" - Landsforeningen for menneskelig og økonomisk frigørelse" forkortet: "JAK DANMARK". 2 Hjemsted Foreningens hjemsted er JAK

Læs mere

Vedtægter for Landsforeningen Skolens Venner samt lokalforeninger under Skolens Venner.

Vedtægter for Landsforeningen Skolens Venner samt lokalforeninger under Skolens Venner. Vedtægter for Landsforeningen Skolens Venner samt lokalforeninger under Skolens Venner. 1. Foreningens navn og hjemsted: Foreningens navn er Skolens Venner og dens hjemsted er den til enhver tid valgte

Læs mere

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af lovbekendtgørelse nr. 1143 af 23. oktober 2017, med de ændringer, der følger af lov nr. 65 af 30. januar 2018

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Bestyrelserne

Forretningsorden for bestyrelsen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Bestyrelserne Forretningsorden for bestyrelsen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Bestyrelserne 1. BESTYRELSENS SAMMENSÆTNING Bestyrelsen består af 18 medlemmer og 5 suppleanter, som er blevet valgt på Danske Erhvervsskoler

Læs mere

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger.

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. N O T A T 10-05-2013 Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. Regionernes Lønnings- og Takstnævn har den 3. maj 2013 opsagt aftalen med

Læs mere

Vedtægt for Foreningen Kollegienet Odense

Vedtægt for Foreningen Kollegienet Odense Vedtægt for Foreningen Kollegienet Odense 1 Navn og hjemsted Foreningens navn er "Foreningen Kollegienet Odense". Stk. 2: Foreningens hjemsted er Odense kommune. 2 Formål Foreningens formål er at varetage

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Velkommen til dansk softball! Sådan danner I en softball klub

Velkommen til dansk softball! Sådan danner I en softball klub Velkommen til dansk softball! Sådan danner I en softball klub Faser af klubopstart Fase 1 Fase 2 Fase 3 Initiativ Formål og organisering Udformning af vedtægter Godkendelse af klub hos kommunen Formel

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Konsulentkontrakt for læge fast tilknyttet et plejecenter i [navn] kommune

Konsulentkontrakt for læge fast tilknyttet et plejecenter i [navn] kommune Konsulentkontrakt for læge fast tilknyttet et plejecenter i [navn] kommune 1 Aftalens parter Hermed indgår [navn] kommune konsulentkontrakt med praktiserende læge [navn] om at være fast tilknyttet læge

Læs mere

Vedtægt for foreningen Havet og Fjordens Hus. Vedtaget

Vedtægt for foreningen Havet og Fjordens Hus. Vedtaget Vedtægt for foreningen Havet og Fjordens Hus. Vedtaget 24.8.2016 1: Foreningen Foreningens navn er Havet og Fjordens Hus. Foreningen er stiftet i Thorsminde den 2.5.2015, og har hjemsted i Holstebro Kommune.

Læs mere

EJERFORENINGEN KIHLGAARDEN CVR-nr

EJERFORENINGEN KIHLGAARDEN   CVR-nr Forretningsorden for bestyrelsen Formålet med nærværende forretningsorden er at sikre klarhed og åbenhed om Ejerforeningens ledelse og administration i forhold til medlemmerne, beboerne og de involverede

Læs mere

Retningslinje nr. 12 til afdelingsbestyrelserne

Retningslinje nr. 12 til afdelingsbestyrelserne Retningslinje nr. 12 til afdelingsbestyrelserne Sådan fungerer beboermødet I denne retningslinje vil vi beskrive, hvordan beboermødet (også kaldet afdelingsmødet i DUAB regi) fungerer og hvilket ansvar

Læs mere

Vedtægter for Spejderne i Ringsted. 1: NAVN OG HJEMSTED Foreningens fulde og officielle navn er Spejderne i Ringsted - i daglig tale Samrådet.

Vedtægter for Spejderne i Ringsted. 1: NAVN OG HJEMSTED Foreningens fulde og officielle navn er Spejderne i Ringsted - i daglig tale Samrådet. Vedtægter for Spejderne i Ringsted 1: NAVN OG HJEMSTED Foreningens fulde og officielle navn er Spejderne i Ringsted - i daglig tale Samrådet. 2: FORMÅL Samrådets formål er at varetage de tilsluttede enheders

Læs mere

Oprettelse af en forening sådan!

Oprettelse af en forening sådan! Vejledning: Frivillig Folkeoplysende Forening 1 Oprettelse af en forening sådan! Kravene til en frivillig folkeoplysende forening handler primært om hvilke aktiviteter, der er i foreningen, og hvordan

Læs mere

Vejledning til oprettelse af en forening

Vejledning til oprettelse af en forening Vejledning til oprettelse af en forening Kravene til en frivillig folkeoplysende forening handler primært om hvilke aktiviteter, der er i foreningen, og hvordan foreningens arbejde og organisation er struktureret.

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

Drejebog for opfølgning på landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser i Region Midtjylland

Drejebog for opfølgning på landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser i Region Midtjylland Drejebog for opfølgning på landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tlf. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 880 af 8.8 2011 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse samt

Læs mere

SLS-kasserer - Vejledning til kassererarbejdet i din lokalbestyrelse

SLS-kasserer - Vejledning til kassererarbejdet i din lokalbestyrelse SLS-kasserer - Vejledning til kassererarbejdet i din lokalbestyrelse [Revideret januar 2019] Indholdsfortegnelse 1. Økonomisk støtte til lokalbestyrelsen... 2 Kassereropgaver i SLS-lokalbestyrelsen...

Læs mere

Guide til nye lokale afdelinger af BROEN

Guide til nye lokale afdelinger af BROEN Guide til nye lokale afdelinger af BROEN - om at komme godt i gang som ny forening hjælper udsatte børn til en aktiv fritid www.broen-danmark.dk Indhold Etablering af ny lokalafdeling af BROEN 3 Stiftende

Læs mere

Danish Association of Research Managers and Administrators (DARMA)

Danish Association of Research Managers and Administrators (DARMA) Danish Association of Research Managers and Administrators (DARMA) Vedtægter revideret ved DARMA s Ekstraordinære Generalforsamling d. 20. november 2018, på Copenhagen Business School (CBS) i København.

Læs mere

Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre

Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre Udkast 30. august 2016 Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre Baggrund for aftalen 1 Erfaringer fra et pilotstudie med fasttilknyttede læger på plejecentre viser,

Læs mere

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: - Dato: 23. april 2018 Telefon:

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: -   Dato: 23. april 2018 Telefon: Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: - E-mail: Annemarie.Heinsen@rsyd.dk Dato: 23. april 2018 Telefon: 4022 0107 Mødereferat Møde: Temagruppe 1 om kvalitet og data, jf. implementering

Læs mere

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Indhold HVORFOR MUS?....................... 4 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING............... 4 HVAD ER MUS?....................... 5 RAMMER FOR SAMTALEN 5 LØN

Læs mere

Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde

Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde 1 Indhold Bestyrelsens arbejde... 3 Generalforsamling og bestyrelse... 3 Bestyrelse... 3 Formandsposten... 4 Næstformandsposten... 4 Kassereren... 5 Sekretæren... 5

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

GUIDE. Sådan starter I en ny forening

GUIDE. Sådan starter I en ny forening GUIDE Sådan starter I en ny forening Udskrevet: 2017 Indhold Sådan starter I en ny forening...................................................... 3 Sådan registrerer I jeres forening...................................................

Læs mere

Vedtægter for elev og udvalgsarbejde på Nærum Gymnasium

Vedtægter for elev og udvalgsarbejde på Nærum Gymnasium ELEVRÅDET Vedtægter for elev og udvalgsarbejde på Nærum Gymnasium Indhold: Elevrådets vedtægter Vedtægter for skolens øvrige udvalgsarbejde Nærum Gymnasiums elevråd er nedsat på baggrund af elevrådsbekendtgørelsen

Læs mere

Landsbyklyngen VestRum

Landsbyklyngen VestRum Landsbyklyngen VestRum er et samarbejde mellem Tim, Hover, Torsted, Hee, No, Stadil og Vedersø Forslag til vedtægter for styregruppen VestRum 1. Navn og hjemsted Stk. 1. Foreningens navn er: Styregruppen

Læs mere

V E D T Æ G T E R for den selvejende institution

V E D T Æ G T E R for den selvejende institution V E D T Æ G T E R for den selvejende institution Skrejrupvej 9B, 8410 Rønde CVR-nr: 32573010 www.roendeic.dk 1 Navn Institutionens navn er Rønde Idrætscenter. Institutionen er selvejende og har hjemsted

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Vedtægter for Sammenslutningen af Boformer for hjemløse i Danmark

Vedtægter for Sammenslutningen af Boformer for hjemløse i Danmark Vedtægter for Sammenslutningen af Boformer for hjemløse i Danmark 1 Sammenslutningens navn og hjemsted. Stk.1 Sammenslutningen navn er: Sammenslutningen af Boformer for hjemløse i Danmark, herefter kaldet

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for bestyrelsen i Ullerød Vandværk a.m.b.a. Forretningsordenens hjemmel

FORRETNINGSORDEN. for bestyrelsen i Ullerød Vandværk a.m.b.a. Forretningsordenens hjemmel FORRETNINGSORDEN for bestyrelsen i Ullerød Vandværk a.m.b.a. 1. Forretningsordenens hjemmel Denne forretningsorden er oprettet i henhold til Ullerød Vandværks vedtægter af 27. april 2010. Originaleksemplaret

Læs mere

Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre

Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre , Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre Baggrund for aftalen 1 Erfaringer fra et pilotstudie med fasttilknyttede læger på plejecentre viser, at det er muligt

Læs mere

Driftsstøtteaftale for det lokale miljøarbejde i Indre By og på Christianshavn

Driftsstøtteaftale for det lokale miljøarbejde i Indre By og på Christianshavn 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Driftsstøtteaftale for det lokale miljøarbejde i Indre By og på Christianshavn 01-01 Denne aftale indgås mellem Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg på vegne

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 11. Bilag 2 Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse I medfør af 16, stk. 2 i vedtægt for Københavns Universitet fastsættes herved følgende

Læs mere

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation KONTRAKTBILAG 1 Kravspecifikation Sagsnummer.: 18/14010 Region Syddanmark Side 1 af 7 Kravspecifikation 1 Udbudsmaterialets terminologi 1.1 Mindstekrav Mindstekrav er krav, der skal opfyldes. Såfremt et

Læs mere

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet BESLUTNINGER Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet DET REGIONALE SAMARBEJDSUDVALG vedrørende Psykologområdet * Der afholdes formøde for politikere kl. 13.00-14.00 i mødelokale H3 *

Læs mere

Mellem parterne, nedenstående 11 selvejende daginstitutioner i Københavns Kommune (herefter institutionerne ):

Mellem parterne, nedenstående 11 selvejende daginstitutioner i Københavns Kommune (herefter institutionerne ): Netværksaftale NB3, Muffen 1 Medlemmer Mellem parterne, nedenstående 11 selvejende daginstitutioner i Københavns Kommune (herefter institutionerne ): 1. Ansgars Engle CVR: 47 56 05 19 Hvidkildevej 10 2.

Læs mere

Vedtægter for Den selvejende Institution. Ændringsforslag: X-Huset. i Vester Hæsinge. 1 Navn og hjemsted:

Vedtægter for Den selvejende Institution. Ændringsforslag: X-Huset. i Vester Hæsinge. 1 Navn og hjemsted: Vedtægter for Den selvejende Institution X-Huset Ændringsforslag: i Vester Hæsinge 1 Navn og hjemsted: Den selvejende institutions navn er: X-Huset. Den har hjemsted i Vester Hæsinge, Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER

VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER JUNIOR DGE-GRUPPER NU OGSÅ FOR FASE 2 LÆGER LÆS MERE PÅ SIDE 11! VEJLEDNING F O R EFTERUDDANNELSES- OG SUPERVISIONSGRUPPER DGE I REGION H DECENTRAL GRUPPEBASERET EFTERUD- DANNELSE T: 2360 9928 E: DGE@REGIONH.DK

Læs mere

Vedtægter for Boligforeningen AAB

Vedtægter for Boligforeningen AAB Vedtægter for Boligforeningen AAB Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Boligforeningen AAB. Boligforeningen AAB er grundlagt den 12. marts 1912 og er senest drevet under navnet

Læs mere

VEDTÆGTER FOR POSTBUDENES ALDERDOMSHJEMS SELVEJENDE BYGGEVIRKSOMHED

VEDTÆGTER FOR POSTBUDENES ALDERDOMSHJEMS SELVEJENDE BYGGEVIRKSOMHED 1 VEDTÆGTER FOR POSTBUDENES ALDERDOMSHJEMS SELVEJENDE BYGGEVIRKSOMHED Navn, Hjemsted og formål Boligorganisationens navn er Postbudenes Alderdomshjems Selvejende Byggevirksomhed. Stk. 2. Boligforeningen

Læs mere

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713 Tilsynspolitik Retningslinjer for tilsyn med levering af personlig og praktisk hjælp m.v. til borgere i eget hjem efter reglerne om frit valg af leverandør Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713 I

Læs mere

Opgavebeskrivelse. Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it)

Opgavebeskrivelse. Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it) Opgavebeskrivelse Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it) 1 Bilag 1 til fastpriskontrakt: Kundens opgavebeskrivelse Indledning Kunden ønsker ekstern

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse Bestyrelsesmøde nr. 93, d. 30. januar 2018 Pkt. 4. Bilag 1 Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse I medfør af 176, stk. 2 i vedtægt for Københavns Universitet fastsættes herved følgende

Læs mere

UDKAST 23. januar Rammeaftale for anvendelse af telemedicinske løsninger i almen praksis

UDKAST 23. januar Rammeaftale for anvendelse af telemedicinske løsninger i almen praksis UDKAST 23. januar 2018 Rammeaftale for anvendelse af telemedicinske løsninger i almen praksis 1 Generelt 1.1 Tema og grundlag Der er enighed om at understøtte afprøvning og ibrugtagning af telemedicinske

Læs mere

Forretningsorden for Espergærde gymnasium og HF s bestyrelse

Forretningsorden for Espergærde gymnasium og HF s bestyrelse Forretningsorden for Espergærde gymnasium og HF s bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 880 af 8.8 2011 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse

Læs mere

LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark

LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark Baggrund Den 1. juni 2018 trådte en aftale i kraft mellem Lif og Region Syddanmark, som regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem lægemiddelvirksomheder og

Læs mere

Opgavebeskrivelse for samarbejdet

Opgavebeskrivelse for samarbejdet Opgavebeskrivelse for samarbejdet - mellem praktiserende læger og akutsygeplejeteam i Holbæk Kommune Indledning Udviklingen af det nære sundhedsvæsen, omlægningen af aktiviteten i sygehusvæsenet med nye

Læs mere

Kvalitet i Almen Praksis - Sjælland

Kvalitet i Almen Praksis - Sjælland Kvalitet i Almen Praksis - Sjælland 2 Handleplan KEU Region Sjælland 2019-2020 Indledning Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget for almen praksis (KEU) har til formål at fremme arbejdet med kvalitetsudvikling

Læs mere

VEDTÆGTER. for Mino Danmark 1 / 8

VEDTÆGTER. for Mino Danmark 1 / 8 VEDTÆGTER for Mino Danmark 1 / 8 1 FORENINGENS NAVN OG HJEMSTED... 3 2 FORENINGENS FORMÅL OG AKTIVITETER:... 3 3 MEDLEMSKREDS OG KONTINGENT... 3 4 EKSKLUSION... 4 5 GENERALFORSAMLING... 4 6 EKSTRAORDINÆR

Læs mere

BECH-BRUUN MARKUP VEDTÆGTER. DTF Dansk Telemarketing Forening. Vedtægter side 1 af 11

BECH-BRUUN MARKUP VEDTÆGTER. DTF Dansk Telemarketing Forening. Vedtægter side 1 af 11 BECH-BRUUN MARKUP 06.10.2017 VEDTÆGTER Vedtægter side 1 af 11 INDHOLD Indhold... 2 1. PARAGRAF 1: NAVN OG HJEMSTED... 4 2. PARAGRAF 2: FORMÅL... 4 3. PARAGRAF 3: MEDLEMMER... 5 3.1 Anmodning om optagelse...

Læs mere

Vedtægter. Vedtægter for den selvejende institution Sorø Kultur- & Fritidscenter Frederiksvej 27, 4180 Sorø

Vedtægter. Vedtægter for den selvejende institution Sorø Kultur- & Fritidscenter Frederiksvej 27, 4180 Sorø Vedtægter Vedtægter for den selvejende institution Sorø Kultur- & Fritidscenter Frederiksvej 27, 4180 Sorø 1) Navn og hjemsted, medlemmer og drift 1) Den selvejende institutions navn er Sorø Kultur- &

Læs mere

Alle foreninger er organiseret med en bestyrelse eller ledelse om man vil der forestår arbejdet indadtil og repræsenterer foreningen udadtil.

Alle foreninger er organiseret med en bestyrelse eller ledelse om man vil der forestår arbejdet indadtil og repræsenterer foreningen udadtil. Fritids- og idrætsafdelingen Dr. Margrethesvej 28 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 Fax: 46 31 50 13 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Dir. tlf. 46 31 40 44 kimjp@roskilde.dk

Læs mere

Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden

Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden 26. april 2018 1 Samarbejdsudvalgets nedsættelse Samarbejdsudvalget er nedsat i henhold til 107, stk. 1 i Overenskomst om

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen for Nordfyns Gymnasium

Forretningsorden for bestyrelsen for Nordfyns Gymnasium Forretningsorden for bestyrelsen for Nordfyns Gymnasium Nærværende forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 575 af 9. juni 2006 om institutioner for almengymnasiale uddannelser mv. og 14 i

Læs mere

Gate21 ansøgning for Albertslund og Ballerup kommuner.

Gate21 ansøgning for Albertslund og Ballerup kommuner. Albertslund Kommune Liljens Kvarter 2 2620 Albertslund 18. december 2018 PRJ-2017-00117 Side 1 6 Att. Leder af Ejendomme Frederik Lerche Gate21 ansøgning for Albertslund og Ballerup kommuner. Skolernes

Læs mere

Håndbog. for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune. Familiedialog. Vejen til en meningsfuld indsatsplan

Håndbog. for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune. Familiedialog. Vejen til en meningsfuld indsatsplan Håndbog for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune Familiedialog Vejen til en meningsfuld indsatsplan Sidst revideret d. 13.12.2018 Side 1 af 9 Indhold 1. Introduktion... 3

Læs mere

LMBU. Hvordan man kan oprette sin klub som en lokalforening i LMBU. Foreningsguide for LMBU 1

LMBU. Hvordan man kan oprette sin klub som en lokalforening i LMBU. Foreningsguide for LMBU 1 Foreningsguide for LMBU Hvordan man kan oprette sin klub som en lokalforening i LMBU Foreningsguide for LMBU 1 2 Foreningsguide for LMBU DET ER IKKE Særlig SVÆRT Generalforsamlinger, foreninger, kontingent,

Læs mere

Beboerrepræsentationen Mikkelborg Park. Kapitel 1. Navn, hjemsted og formål. Beboerrepræsentationen navn er Beboerrepræsentationen Mikkelborg Park.

Beboerrepræsentationen Mikkelborg Park. Kapitel 1. Navn, hjemsted og formål. Beboerrepræsentationen navn er Beboerrepræsentationen Mikkelborg Park. 1 OPLÆG Vedtægter for Beboerrepræsentationen Mikkelborg Park Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål Beboerrepræsentationen navn er Beboerrepræsentationen Mikkelborg Park. Stk. 2. Beboerrepræsentationen har

Læs mere