DUF Dansk Ungdoms Fællesråd er paraply- og interesseorganisation for 71 idébestemte og samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DUF Dansk Ungdoms Fællesråd er paraply- og interesseorganisation for 71 idébestemte og samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer."

Transkript

1 DUF Dansk Ungdoms Fællesråd er paraply- og interesseorganisation for 71 idébestemte og samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer. Vi fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet lokalt, nationalt og internationalt.

2

3 Kampen for at fremtidssikre demokratiet ud fra idéen om, at deltagelse i demokratiet skal vindes for hver generation. Tilsat en vision om dialog, gensidig forståelse og forpligtende, folkelige fællesskaber som grundlag for samfundsudvikling. Det er historien om DUF, der blev stiftet i 1940 af Hal Koch.

4 DUF FREMMER UNGES DELTAGELSE I FORENINGSLIVET OG DEMOKRATIET DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd er paraplyorganisation for en bred vifte af børne- og ungdomsorganisationer. DUF varetager i alt 71 medlemsorganisationers interesser. For at være en del af fællesskabet i DUF skal organisationen være for unge under 30 år, være funderet i en idé og engagere medlemmerne i samfundet. DUFs medlemsorganisationer spænder fra spejdere over politiske ungdomsorganisationer, frivillige sociale organisationer og miljø- og naturorganisationer til handicaporganisationer. DUF er et værdifællesskab, og vores centrale værdier er deltagelse, dialog, frivillighed og indflydelse. Vi er fortalere for det forpligtende fællesskab, du kan finde i foreningslivet og vi engagerer aktive unge i demokratiet, samfundet og foreningslivet, både lokalt, nationalt og internationalt. DUF sikrer anerkendelsen af foreningslivets særlige karakter og respekten for det formålsbestemte foreningsarbejde, og vi arbejder målrettet med at udvikle vores medlemsorganisationer, så de skaber spændende og attraktive fritidstilbud for børn og unge. Vi arbejder tværpolitisk med at varetage foreningslivets interesser over for politikere og myndigheder. DUFs interessevaretagelse sikrer rammerne for det frivillige foreningsliv på politisk niveau, og vi administrerer blandt andet DUFs andel af tipsmidlerne og uddeler cirka 140 millioner kroner om året til landsdækkende idébestemte og samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer Dansk Ungdomssamvirke stiftes med Hal Koch som første formand Dansk Ungdomssamvirke skifter navn til Ungdomsorganisationernes Fællesråd, der skal repræsentere den samlede organiserede ungdom. Medlemmer i tusindvis DUFs 71 medlemsorganisationer favner i alt lokalforeninger, medlemmer og frivillige.

5 DUF VÆRNER OM DEMOKRATIET DUF har arbejdet for at styrke unges deltagelse i demokratiet og foreningslivet, siden organisationen blev grundlagt i Som et modsvar til den ekstremisme og radikalisering, der satte demokratiet i Europa under pres og senere medførte besættelsen af Danmark stiftede en række ungdomsorganisationer og enkeltpersoner DUF for at oplyse, engagere og oplære unge i demokrati og politisk deltagelse. Stiftelsen af DUF var første skridt i det konstante arbejde for at sikre demokratiet, og det er også DUFs omdrejningspunkt i dag. For Hal Koch var demokratiet ikke blot en styreform, men først og fremmest en livsform, hvor samtalen er i centrum. Dialogen, hvor argumenter flytter holdninger og nedbryder fordomme, er demokratiets kerne. Men demokrati er ingen selvfølge, og hver generation må tilegne sig de demokratiske værdier på ny. Det er også tilfældet i dag, hvor DUF stadig arbejder for at modvirke radikalisering på lang sigt Nyt navneskift: Denne gang til DUF Dansk Ungdoms Fællesråd, der går forrest i det internationale ungdomsarbejde. Frem til 1945 var navnet Dansk Ungdomssamvirke, og første formand var samfundsdebattøren og teologen Hal Koch, der stod i spidsen for organisationen indtil Fællesskabet og samtalen mellem mennesker var ifølge Hal Koch demokratiets grundkerne og den forståelse af demokratiet har lige siden været et pejlemærke for det forpligtende fællesskab, DUFs medlemsorganisationers virke og aktiviteter bygger på Valgretsalderen sænkes til 21 år, og DUF har en aktiv rolle op til folkeafstemningen med en kampagne for at lade pligter og rettigheder følges ad. I dét arbejde spiller DUF en afgørende rolle ved at sikre de bedste vilkår for børn og unges demokratiske foreningsog samfundsengagement både nationalt og globalt så demokratiet, dialogen og foreningslivets fællesskaber bliver ved med at stå stærkt. DUF ledes af foreningerne DUFs medlemsorganisationer mødes hvert år til delegeretmøde, hvor de vedtager en række effektmål og et budget. Hvert andet år vælger medlemsorganisationerne en styrelse med formand, næstformand og 15 medlemmer, der leder DUF mellem delegeretmøderne. Det er styrelsen, der gennem en række strategier udstikker rammerne for DUFs arbejde.

6 DUF UDVIKLER FORENINGSLIVET DUF har fingeren på foreningslivets puls og tilbyder kompetent rådgivning, der sikrer, at vores medlemsorganisationer fastholder deres relevans i samfundet. Unges ønsker og behov i forhold til deres fritidsliv ændrer sig løbende og stiller konstant nye krav til DUFs medlemsorganisationer. Foreningslivet skal derfor hele tiden tilpasse sig forandringer i samfundet og udvikle nye initiativer, aktiviteter og organiseringsformer, så foreningerne fastholder deres relevans i samfundet. Derfor er DUF løbende i dialog med vores medlemsorganisationer, så vi kender deres aktuelle behov og strategier. Vi stiller vores viden om foreningslivets vilkår og udfordringer til rådighed, så den enkelte organisation fastholder sin vigtige rolle i lokalsamfundet, rekrutterer nye medlemmer, udvikler nye kompetencer og forbliver et relevant fællesskab for børn og unge. DUF rådgiver om organisations-, ledelses- og strategiudvikling, integrationsindsatser og internationalt samarbejde. Vi faciliterer netværk for ledere og frivillige, sparrer med internationalt aktive om at skabe bæredygtige internationale projekter og giver foreningsfrivillige værktøjer til at håndtere økonomistyring, administration og projektledelse i både nationale og internationale projekter. Det tætte samarbejde med medlemsorganisationerne betyder, at DUF kan opsamle og sprede foreningernes gode erfaringer. Vi har unik viden om foreningslivet, og derfor kan vi hele tiden levere inspiration og ny viden om foreningslivet til landsorganisationer, lokalforeninger og foreningsfrivillige DUF stifter sammen med 13 andre europæiske ungdomsråd Council of European National Youth Committees (CENYC), der skal styrke samarbejdet på tværs af Europa Dorte Bennedsen, datter af Hal Koch samt kirke- og senere undervisningsminister i perioden fra 1971 til 1982, bliver DUFs første kvindelige generalsekretær. 16 timer om måneden Danske unge mellem 16 og 25 år bruger i gennemsnit 16 timer om måneden på frivilligt foreningsarbejde.

7

8 DUF FORDELER UDLODNINGSMIDLER TIL FORENINGSLIVET Udlodningsmidlerne spiller en helt afgørende rolle for DUF og DUFs medlemsorganisationers muligheder for at inddrage unge i foreningslivet og demokratiet. DUFs arbejde er hovedsageligt finansieret af udlodningsmidler samt puljemidler fra Udenrigsministeriet og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Udlodningsmidlerne kommer fra det overskud, danskerne skaber, når de køber lottokuponer og skrabelodder eller spiller Klasselotteriet. En mindre del af udlodningsmidlerne uddeles gennem InitiativStøtten, som både foreninger og enkeltpersoner kan søge. Midlerne uddeles efter nogle simple krav: Projekterne skal være nyskabende, børne- og ungestyrede og baseret på frivilligt engagement. DUF administrerer uddelingen af udlodningsmidler til ungdomsformål. DUFs største uddeling er direkte tilskud til landsdækkende samfunds- og foreningsengagerende ungdomsorganisationer, der efterfølgende selv administrerer midlerne. Organisationerne bruger typisk pengene på den daglige drift, for eksempel lønninger og aktiviteter Tipsloven indføres og målretter en del af tipsmidlerne til de idébestemte børne- og ungdomsorganisationer. For de fleste DUF-organisationer fire-femdobles tilskuddet Efter 10 års arbejde sænkes valgretsalderen fra 21 til 18 år. DUF spiller igen en stor rolle i kampen for at inddrage unge formelt i demokratiet. Udlodningsmidler Udlodningsmidlerne, tidligere kendt som tipsmidlerne, er det overskud, som Danske Lotteri Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S hvert år giver til samfundet. I 2014 var det cirka 1,3 milliarder kroner. Udlodningsmidlerne fordeles mellem ministerierne, der sender dem videre til en bred vifte af almennyttige formål i Danmark. Det er udlodningsloven, der bestemmer, hvilke formål og hvilke modtagere de enkelte ministerier skal bruge udlodningsmidlerne på.

9 DUF TAGER HÅND OM FORENINGSLIVET DUF arbejder målrettet og på alle politiske niveauer for at give DUFs medlemsorganisationer de bedst mulige vilkår for at drive forening. DUF varetager foreningslivets interesser på nationalt niveau, så medlemsorganisationerne har økonomiske og strukturelle vilkår, der giver dem frihed til at drive forening og skabe et levende og varieret foreningsliv i Danmark. DUF taler jævnligt foreningernes sag over for politikere og myndigheder og er høringspart på en række områder, hvor børn og unge berøres af nye regler og love. På den måde arbejder DUF for at sikre den bedst mulige lovgivning for vores medlemsorganisationer og deres lokalforeninger. På lokalt plan arbejder DUF for gode rammevilkår for foreningslivet og støtter foreningslivets synliggørelse over for kommunerne. Vi arbejder for at skabe større anerkendelse af værdien af idébestemt og samfundsengagerende børne- og ungdomsarbejde og gør en indsats for at opbygge stærke relationer mellem kommunale aktører og lokale ildsjæle i foreningerne eksempelvis i forbindelse med den åbne skole eller i arbejdet med at sikre religiøse ungdomsforeningers vilkår. DUF forsøger desuden at påvirke dansk udviklingspolitik, så den anerkender værdien af frivilligt ung til ung-arbejde, prioriterer børn og unge og inddrager deres budskaber og behov Inge Marie Nielsen bliver DUFs første kvindelige formand. Inden formandsposten er hun aktiv i KFUK og bannerfører for fløjen, der vil holde drenge- og pigespejderne adskilt DUF fylder 50 år, og hele året udnævnes til festår med fokus på det frivillige, idébestemte ungdomsarbejdes betydning for samfundet. Religiøse foreningers rettigheder I 2014 udarbejdede DUF et notat i samarbejde med advokatfirmaet Horten, der beskriver, hvornår religiøse aktiviteter er folkeoplysende og dermed omfattet af reglerne om støtte til frivilligt folkeoplysende arbejde.

10 DUF STYRKER UNGES DELTAGELSE I DEMOKRATIET For demokratiets fremtid er det afgørende, at unge er en aktiv og integreret del af det repræsentative demokrati. Derfor arbejder DUF for at inddrage alle unge i demokratiet, styrke den demokratiske selvtillid blandt unge og gøre demokratiet nærværende globalt, nationalt og lokalt. DUF opfordrer og udfordrer unge til at deltage i demokratiet og samfundet, så de bliver ansvarsbevidste borgere. Samtidig giver den demokratiske organiseringsform i DUFs medlemsorganisationer unge demokratisk selvtillid, forståelse for demokratiet som samtaleform og viser værdien af at deltage aktivt i demokratiet. DUF kæmper for demokratiet og valgdeltagelsen ved folketingsvalg, kommunalvalg og Europa-Parlamentsvalg. Samtidig forsøger vi at skabe de bedst mulige rammer for den demokratiske samtale, herunder nye platforme som eksempelvis lokale folkemøder, der skal forbedre dialogen mellem unge og beslutningstagere nationalt og lokalt, så unge føler, at demokratiet er i øjenhøjde. unges samfundsengagement i Mellemøsten og udviklingslandene. Det internationale engagement i DUFs medlemsorganisationer skaber fællesskab og gensidig forståelse på tværs af landegrænser, og internationale partnerskaber mellem ungdomsorganisationer bidrager til at fremme demokrati som livsform blandt unge globalt. DUFs demokratiarbejde er vidensbaseret og analytisk, og vi er en foretrukken samarbejdspartner blandt politikere, interesseorganisationer og eksperter, når projekter for at øge unges valgdeltagelse og inddragelse i demokratiet søsættes. DUF er initiativtager til indsatser for at få unge til at stemme, herunder øge nydanskeres valgdeltagelse. DUF arbejder for at sænke valgretsalderen, så unge på 16 og 17 år får stemmeret, og har også internationalt fokus på at styrke 1993 InitiativStøtten indføres, og alle, som laver børne- og ungdomsprojekter, kan søge om støtte DUF indgår sin første miniprogramaftale med DANIDA, og det første Mellemøstprojekt i DUF-regi gennemføres European Youth Forum etableres og repræsenterer i dag 99 nationale og europæiske ungdomsorganisationer over hele kontinentet. Øget valgdeltagelse Siden 2009 har DUF været en central del af den indsats, der har øget valgdeltagelsen blandt unge årige med næsten 10 procent.

11

12 DUF SIKRER ET MANGFOLDIGT FORENINGSLIV Foreningslivet er det danske demokratis rygsøjle. Danmarks demokratiske fundament og fælles kultur er formet af og skabt gennem et mangfoldigt foreningsliv, hvor forskellighed er en ressource, hvor der er plads til alle og forståelse for den enkeltes behov. Danmarks foreninger bygger på ligeværdighed og forpligtende fællesskaber. I foreningerne kan børn og unge finde positive fællesskaber, der giver mulighed for at udvikle den enkeltes kompetencer. Foreningslivet tilbyder fordomsfrie fællesskaber, stærke sociale netværk og unikke venskaber, og derfor er foreningerne også en vigtig aktør i arbejdet med at inddrage nydanskere i samfundet. De fælles erfaringer med det frivillige foreningsarbejde er væsentlige for vores demokratiske dannelse og fremmer unges samfundsengagement. DUFs medlemsorganisationer er rekrutteringsbase for politiske tillidsposter og giver afgørende kompetencer til unges videre arbejdsliv. Foreningslivet gør også en forskel internationalt, når det internationale projektarbejde i DUFs medlemsorganisationer giver unge indflydelse og lederkompetencer til at skabe dialog og udvikle det demokratiske foreningsliv uden for Danmark. Det frivillige foreningsarbejde er en værdifuld samfundsressource, der giver unge mulighed for at mødes på tværs af kulturforskelle, uddannelsesretninger og sociale forhold. DUF inspirerer til åbenhed i vores medlemsorganisationer, så foreningerne kan favne alle børn og unge. Opgaven er at få så mange børn og unge som muligt til at være med i foreningslivet DUF er initiativtager til og medstifter af Center for Ungdomsforskning (CeFU) Delegeretmødet vedtager, at DUF skal arbejde for, at valgretsalderen sænkes fra 18 til 16 år DUF stifter Ungdomskommuneprisen, som hvert år uddeles til den kommune, der har gjort den største indsats for at forbedre de unges vilkår. Herlev Kommune er første vinder. Hård kamp om ungdomskommunepris I 2014 kæmpede hele 12 kommuner om titlen som Årets Ungdomskommune De deltagende kommuner var Gentofte (førsteplads), Skive (andenplads), Jammerbugt (tredjeplads), Hjørring, Køge, Norddjurs, Odsherred, Rudersdal, Syddjurs, Sønderborg, Thisted og Aarhus.

13 DUF SKABER BÆREDYGTIGT DEMOKRATI Unge uddannes demokratisk, når de træffer beslutninger og tager ansvar for sig selv og andre unge i forpligtende fællesskaber. Derfor arbejder DUF for at styrke ungdomsorganisationer, unges indflydelse og fremme demokrati som livsform blandt unge i Mellemøsten, Nordafrika og udviklingslandene. DUF støtter unges globale samfundsengagement gennem dialog og ligeværdige partnerskaber mellem unge på tværs af nationale, politiske, sociale og religiøse skel. Gennem rådgivning og uddannelse inden for blandt andet projektledelse, økonomistyring og organisationsudvikling klæder DUF unge frivillige på til at udføre internationalt projektarbejde. Samtidig giver de internationale partnerskaber værktøjer til at opbygge stærke foreninger med demokratisk fundament både i Danmark og ude i verden, ligesom internationale projekter har stor betydning for at rekruttere og fastholde frivillige i danske foreninger. Internationalt projektarbejde er en platform, hvor unge lærer af og fra hinanden og i fællesskab opnår bæredygtig indflydelse i samfundet. DUF arbejder målrettet med dialog som værktøj til at styrke den gensidige forståelse mellem unge på tværs af landegrænser og politiske tilhørsforhold. Både DUFs dialogambassadører og DUFs tværpolitiske netværk understøtter en bred, inkluderende dialog, der nedbryder barrierer og skaber stærkere samarbejde på tværs af politiske, religiøse og ideologiske skel. Samarbejdet mellem danske unge og unge fra udviklingslande, Mellemøsten og Nordafrika udvikler demokratisk forståelse og mobiliserer unge til et større politisk og socialt samfundsengagement. Partnerskaberne motiverer unge til at tage lederskab og sammen skabe forandringer, der fremmer unges rettigheder Foreningsprisen uddeles for første gang. Prisen belønner foreninger, grupper eller projekter, der styrker foreningslivet. Det Danske Spejderkorps i Køge vinder første år DUFs dialogambassadørprojekt starter. Projektets formål er at fremme forståelsen mellem unge i Danmark og Mellemøsten og udbreder kendskabet til dialog som værdi og metode Valgretskommissionen afleverer sin betænkning, der indeholder 28 forslag til at styrke unges deltagelse i demokratiet. 143 bevillinger i 23 lande Siden 2012 har en tredjedel af DUFs medlemsorganisationer været engageret i internationalt projektarbejde. Der er blevet godkendt 143 bevillinger, som har ført til projekter i 23 lande i Afrika, Asien, Mellemøsten, Mellemamerika og Østeuropa.

14 DUF STØTTER PROJEKTER FOR, MED OG AF UNGE DUF administrerer en række puljer, der støtter aktive unges nationale og internationale projekter. DUFs InitiativStøtte støtter spændende og eksperimenterende projekter for, med og af børn og unge. Projekterne skal være nyskabende, børne- og ungestyrede og baseret på frivilligt engagement. Projektstøtten uddeles både til etablerede børne- og ungdomsforeninger samt til grupper og enkeltpersoner, der ikke er organiseret i foreningslivet. I puljen den tematiserede InitiativStøtte kan landsorganisationer og deres lokalforeninger søge støtte til større projekter, der tematisk spiller sammen med DUFs strategiområder Unge og demokrati og Unge og foreninger. I 2014 uddelte DUF cirka 2,2 millioner kroner til 40 projekter via InitiativStøtten. DUFs to internationale puljer, Projektpuljen og MENA Puljen, giver DUFs medlemsorganisationer mulighed for at søge støtte til internationalt projektarbejde, der er baseret på ligeværdige partnerskaber mellem en dansk ungdomsorganisation og en partnerorganisation i udviklingslandene, Mellemøsten eller Nordafrika. De internationale puljer styrker unges organisering og deres muligheder for at få indflydelse på egne samfund, og de er finansieret af Udenrigsministeriet I samarbejde med Københavns Universitet udsender DUF cirka sms er til førstegangsvælgere mellem 18 og 29 år med en opfordring om at stemme til Europa-Parlamentsvalget Over 600 skoler og unge deltager i det første skolevalg nogensinde. Millioner til ungeprojekter Fra 2011 til 2014 har DUFs InitiativStøtte uddelt over 7,5 millioner kroner til i alt 196 projekter for børn og unge.

15 Ansvarshavende redaktør Henriette Laursen, Redaktion Søren Gisselmann Cecilie Meldgaard Goth Christian Klauber Viktor Grønne Annemette Lomholt Gade Henrik Bang Bjørgo Jens Nygaard Nielsen Morten Østergaard Sørensen Katrine Christiansen Marie Engberg Helmstedt Cathrine Næsby Korrektur Lone Osterlind Design Jarl Christian Axel Hansen, tiu.dk Illustrationer Sine Jensen, sinejensen.dk Fotos Omslag til venstre: Martin Thaulow Højre flap: Det Kongelige Bibliotek Side 2: Martin Thaulow Side 4: Mikal Schlosser Side 6: Christer Holte Side 8: Janus Engel Side 9: Michael Jensen Side 10: Jens Fjordside Riis Side 12: Sara Galbiati Side 14: Christer Holte Side 16: Mikal Schlosser Side 18: Christer Holte Side 20: KFUM-Spejderne Side 22: Mikal Schlosser Tryk Johnsen Graphic Solutions DUF Dansk Ungdoms Fællesråd Scherfigsvej København Ø Telefon: duf@duf.dk DUF er en service- og interesseorganisation for 71 landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. Vi arbejder for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet. Se og download præsentationsfolderen på duf.dk/præsentation

16 DUF ENGAGERER KFUM-Spejderne og de tunesiske spejdere har øget antallet af unge i den tunesiske spejderbevægelses ledelse med 181 procent. UNGE I FORENINGSLIV OG DEMOKRATI OVER HELE VERDEN LandboUngdoms samarbejde med landbrugsskolen Maison Familiale Rurale i Marokko har medført, at antallet af marginaliserede unge, der kommer i job efter endt uddannelse på skolen, er tredoblet. Moldova Marokko Mongoliet Libanon Tunesien Kirgisistan Palæstina Jordan Egypten Nepal Bhutan Myanmar Indien Honduras Cambodia Etiopien Nicaragua Ghana Filippinerne Sydsudan Cameroun Uganda Kenya Rwanda Tanzania Zimbabwe Swaziland Sydafrika Danmarks Socialdemokratiske Ungdom har støttet dannelsen af en ligestillingskomité i det libanesiske ungdomsparti Progressive Youth Organisation og styrket kvinders politiske indflydelse i Libanon. Ungdomsringens partnerskab med ugandiske Straight Talk Foundation har styrket frivillighedskulturen i begge organisationer, hvor unges kompetencer og ressourcer bliver anerkendt. Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund har styrket unges stemme i den rwandiske baptistkirke og etableret en demokratisk ungdomsstruktur i kirken. IMCC har i samarbejde med rwandiske medicinstuderende udviklet metoder til seksualundervisning i Rwanda, som myndighederne nu indfører i det offentlige skolesystem.

17

DUF FREMMER UNGES DELTAGELSE I FORENINGSLIVET OG DEMOKRATIET

DUF FREMMER UNGES DELTAGELSE I FORENINGSLIVET OG DEMOKRATIET DUF FREMMER UNGES DELTAGELSE I FORENINGSLIVET OG DEMOKRATIET DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd er paraplyorganisation for en bred vifte af børneog ungdomsorganisationer. DUF varetager i alt 71 medlemsorganisationers

Læs mere

DUF DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD

DUF DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD DUF DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD 70 organisationer og 600.000 unge i fællesskab DUF kæmper for børn og unge i forening DUF Dansk Ungdoms Fællesråd er en interesseorganisation for 70 børne- og ungdomsorganisationer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 6 Medlemmer af Dansk Ungdoms Fællesråd Gå på opdagelse i DUFs medlemmers logoer.

Indholdsfortegnelse. 6 Medlemmer af Dansk Ungdoms Fællesråd Gå på opdagelse i DUFs medlemmers logoer. årsberetning 2014 Indholdsfortegnelse foto: Sanne Vils axelsen 4 3 Demokratiet og foreningslivet på dagsordenen DUFs næstformand leverede på årsmødet et klokkeklart budskab til politikere og embedsmænd:

Læs mere

DUF Dansk Ungdoms Fællesråd Scherfigsvej 5 2100 København Ø Telefon 39 29 88 88 E-mail duf@duf.dk www.duf.dk

DUF Dansk Ungdoms Fællesråd Scherfigsvej 5 2100 København Ø Telefon 39 29 88 88 E-mail duf@duf.dk www.duf.dk årsberetning 2008 Ansvarshavende redaktør: Kåre Månsson Redaktion: Arne Simonsen, Henrik Bang Bjørgo og Jonas Norgaard Mortensen Fotos: Mikal Schlosser, Arne Simonsen, Jakob Carlsen, Palle Peter Skov og

Læs mere

Indhold. Unges foreninger på landkortet 3. DUF sikrer unges demokratiske deltagelse 4. DUF styrker foreningslivet 6

Indhold. Unges foreninger på landkortet 3. DUF sikrer unges demokratiske deltagelse 4. DUF styrker foreningslivet 6 årsberetning 2012 Indhold Unges foreninger på landkortet 3 DUF sikrer unges demokratiske deltagelse 4 DUF styrker foreningslivet 6 Uddeling af tipsmidler: driftstilskud, anlægstilskud og InitiativStøtte

Læs mere

Unge og demokratiet. DUF om Europa-Parlamentsvalget 2019

Unge og demokratiet. DUF om Europa-Parlamentsvalget 2019 Unge og demokratiet DUF om Europa-Parlamentsvalget 2019 DUF Dansk Ungdoms Fællesråd Paraplyorganisation for 75 landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer Spejdere, ungdomspolitikere, rollespillere,

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

VEDTAGNE UDTALELSER PÅ DUFS DELEGERETMØDE 2016

VEDTAGNE UDTALELSER PÅ DUFS DELEGERETMØDE 2016 VEDTAGNE UDTALELSER PÅ DUFS DELEGERETMØDE 2016 Dansk Ungdoms Fællesråd Scherfigsvej 5 2100 København Ø Telefon 39 29 88 88 E-mail:duf@duf.dk www.duf.dk UDTALELSE 1 Et Danmark uden barrierer i samfundslivet

Læs mere

EU-positive unge kræver indflydelse

EU-positive unge kræver indflydelse 2009 Juni DUF Fokus EU-positive unge kræver indflydelse Foto: Christina Guldbrandt 81 procent af de unge føler sig - helt eller delvist - som europæere, viser en ny Gallup-undersøgelse. Ifølge meningsmålingen

Læs mere

FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016

FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016 FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016 Dansk Ungdoms Fællesråd Scherfigsvej 5 2100 København Ø Telefon 39 29 88 88 E-mail:duf@duf.dk www.duf.dk UDTALELSE 1 Et Danmark uden barrierer i samfundslivet

Læs mere

Denne folder viser, hvordan du og din organisation kan skabe et internationalt projekt. Sådan skaber I et internationalt projekt.

Denne folder viser, hvordan du og din organisation kan skabe et internationalt projekt. Sådan skaber I et internationalt projekt. Denne folder viser, hvordan du og din organisation kan skabe et internationalt projekt. 1>2 >3>GO!og så Sådan skaber I et internationalt projekt Tre nemme trin, er I i gang. >trin 1: find en GOD IDÉ Siden

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK for Glostrup Kommune 2012-2016 Center for Kultur og Idræt Glostrup Kommune FORORD Rammerne for denne Folkeoplysningspolitik er folkeoplysningsloven og det aktive medborgerskab. Folkeoplysningspolitikken

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

unge fremmer demokrati i verden

unge fremmer demokrati i verden Effektvurdering roser frivillige // s. 04 Magasinet Dialogambassadører bygger bro // s. 12 Spejdere rykker verden med vilje // s. 24 FOKUS Frivilliges internationale arbejde unge fremmer demokrati i verden

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

Inspiration til aktiviteter i jeres kommune. Året for aktiv aldring og Generationernes

Inspiration til aktiviteter i jeres kommune. Året for aktiv aldring og Generationernes Inspiration til aktiviteter i jeres kommune Året for aktiv aldring og Generationernes Dag Kære kommune Dette inspirationskatalog er udarbejdet i samarbejde med en række af de større interesseorganisationer

Læs mere

Rejs med LU. - din mulighed for at opleve verden som LU er

Rejs med LU. - din mulighed for at opleve verden som LU er Rejs med LU - din mulighed for at opleve verden som LU er Sådan gør du Kig i folderen og find det arrangement, du har mest lyst til at deltage i. Sidst i folderen finder du et ansøgningsskema, som du kan

Læs mere

PARTNERTILGANG AFRIKA KONTAKTS PARTNER & PROJEKTTILGANG

PARTNERTILGANG AFRIKA KONTAKTS PARTNER & PROJEKTTILGANG PARTNERTILGANG AFRIKA KONTAKTS PARTNER & PROJEKTTILGANG PARTNERTILGANG AFRIKA KONTAKTS PARTNER & PROJEKTTILGANG NOVEMBER 2013 AFRIKA KONTKAT BLÅGÅRDSGADE 7B DK2200 KØBENHVAN N TELEFON: +45 35 35 92 32

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriet: National vision for folkeoplysningen http://kum.dk/kulturpolitik/uddannelse-folkeoplysning-og-hoejskoler/folkeoplysning/... Side 1 af 1 05-03-2015 National vision for folkeoplysningen

Læs mere

OPLÆG. DUFs Miniprogramaftale

OPLÆG. DUFs Miniprogramaftale OPLÆG DUFs Miniprogramaftale For programperioden 2015-2016 1 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Resumé... 3 2 Strategisk udvikling... 4 2.1 Ny international strategi... 4 2.3. Forandringsteori og impact assessment...

Læs mere

Forslag til Fremtidens DUF

Forslag til Fremtidens DUF Forslag til Fremtidens DUF I henhold til vedtægternes 21, stk. 1 skal forslag til være sekretariatet i hænde senest 5 uger før delegeretmødet. Styrelsen indstiller følgende forslag til delegeretmødets

Læs mere

Folkeoplysningens demokratiske værdi. Bjarne Ibsen

Folkeoplysningens demokratiske værdi. Bjarne Ibsen Folkeoplysningens demokratiske værdi Bjarne Ibsen Hvem står bag? Dansk Folkeoplysnings Samråd tog initiativet. Kulturministeriet har betalt. Netværk for forskning i civilsamfund og frivillighed har stået

Læs mere

Unges (individuelle) politiske engagement

Unges (individuelle) politiske engagement Unges (individuelle) politiske engagement Politisk interesse: hvad optager de unge Politisk deltagelse Valgdeltagelse Politisk holdning Medier og politik 18 års eller 16 års valgret? (Valgretskommissionen

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

Integrationspolitik 2016-2020 2016-2020

Integrationspolitik 2016-2020 2016-2020 Integrationspolitik 2016-2020 2016-2020 dt Et s u n u n d s n e liv i wu n e k omm 1 INTEGRATION Indledning Rebild Kommunes Integrationspolitik beskriver de overordnede rammer og det fælles grundlag for

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Holstebro Kommunes Integrationspolitik Holstebro Kommunes Integrationspolitik Godkendt af Arbejdsmarkedsudvalget Holstebro Kommunes April 2013 Indhold Indledning 2 Holstebro Kommunes vision 2 Integrationspolitikkens tilblivelse 3 Tværgående

Læs mere

Ambassadør for medborgerskab i praksis

Ambassadør for medborgerskab i praksis Projektbeskrivelse til ansøgningen Ambassadør for medborgerskab i praksis (puljen Øget sammenhængskraft ) 19.9.2011/Berit Rosenkilde Ambassadør for medborgerskab i praksis 1. Generelle oplysninger Ansøgers

Læs mere

Red Barnets Strategi 2010-2015 For den frivillige indsats

Red Barnets Strategi 2010-2015 For den frivillige indsats Red Barnets Strategi 2010-2015 For den frivillige indsats Frivillig Strategi 2010-2015.indd 1 16/10/11 23:42:28 Foto: Joshua Tree Frivillig Strategi 2010-2015.indd 2 16/10/11 23:42:29 Indledning Red Barnet

Læs mere

Om Brøndby Supporters Trust

Om Brøndby Supporters Trust Om Brøndby Supporters Trust Aktive ejere af Brøndbyernes IF Fodbold A/S Brøndby Supporters Trust (BST) er en forening for alle, der interesserer sig for, hvordan Brøndby IF ledes i dag og udvikles i fremtiden.

Læs mere

FRA STRATEGI TIL HANDLING DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅDS BIDRAG TIL VERDEN 2030 DANMARKS UDVIKLINGSPOLITISKE OG HUMANITÆRE STRATEGI

FRA STRATEGI TIL HANDLING DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅDS BIDRAG TIL VERDEN 2030 DANMARKS UDVIKLINGSPOLITISKE OG HUMANITÆRE STRATEGI FRA STRATEGI TIL HANDLING DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅDS BIDRAG TIL VERDEN 2030 DANMARKS UDVIKLINGSPOLITISKE OG HUMANITÆRE STRATEGI DUF VIL GØRE UDVIKLINGSSTRATEGIEN TIL VIRKELIGHED SKAB ET GLOBALT PROGRAM FOR

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM SEX & SAMFUNDS INTERNATIONALE ARBEJDE

ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM SEX & SAMFUNDS INTERNATIONALE ARBEJDE SEKSUALITET RETTIGHEDER SEX & POLITIK REGERINGER R MÆND UNGE REGERINGER SUNDHEDSYDELSER RETTIGHEDER AVIDITETER MØDREDØDELIGHED ABORT PRÆVENTION ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015 Referat torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Stillings- og personprofil Skoleleder

Stillings- og personprofil Skoleleder Stillings- og personprofil Skoleleder Maglegårdsskolen Marts 2015 Generelle oplysninger Adresse Maglegårdsskolen Maglegård Skolevej 1 2900 Hellerup Telefon: 39 98 56 00 Stilling Skoleleder Reference Ansættelsesvilkår

Læs mere

Politisk udspil om FORENINGSLIV OG FRIVILLIGHED. Værdier og anbefalinger

Politisk udspil om FORENINGSLIV OG FRIVILLIGHED. Værdier og anbefalinger Politisk udspil om FORENINGSLIV OG FRIVILLIGHED Værdier og anbefalinger Foto: Johny Kristensen 2 3 NØGLEN TIL ET HELT DANMARK Foreningslivet i DIF, DGI og DUF er med samlet ca. 2,8 mio. medlemmer i ca.

Læs mere

Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel

Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel Billund Kommune Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel Udarbejdet af 17 stk. 4 udvalget målrettet kultur- og fritidspolitik Februar 2016 2 Politik Forord Her følger kultur- og fritidspolitikkens

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

SLAGELSE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK KOMMUNE 2012-2014 1

SLAGELSE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK KOMMUNE 2012-2014 1 SLAGELSE KOMMUNE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK 2012-2014 1 Forord Foreningslivet er noget ganske særligt i det danske samfund. De grundlæggende værdier i folkeoplysningen er demokrati og fællesskab.

Læs mere

Det politiske system Kommunalvalg 2009

Det politiske system Kommunalvalg 2009 Det politiske system Kommunalvalg 2009 1: Vurder kilde 1. Hvilke forklaringer gives der på den stigende valgdeltagelse? 2: Vurder ud fra kilde 2 om 16-årige skal have stemmeret? Kommenter for og imod.

Læs mere

Hele Danmarks. efterskole

Hele Danmarks. efterskole Hele Danmarks efterskole Udgivet af Efterskoleforeningen 2015 Hele Danmarks efterskole Efterskolen er en succes. Antallet af efterskoleelever er steget de seneste år, og aldrig har der været så mange forskellige

Læs mere

Unge i forening kræver indflydelse

Unge i forening kræver indflydelse DUF Fokus august 2011 Unge i forening kræver indflydelse I udviklingslandene, Mellemøsten og Afrika vokser antallet af unge. De kræver demokratisk indflydelse og vil tage ansvar for samfundets udvikling.

Læs mere

FORSLAG OG ÆNDRINGSFORSLAG TIL UDTALELSER

FORSLAG OG ÆNDRINGSFORSLAG TIL UDTALELSER FORSLAG OG ÆNDRINGSFORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016 Dansk Ungdoms Fællesråd Scherfigsvej 5 2100 København Ø Telefon 39 29 88 88 E-mail:duf@duf.dk www.duf.dk UDTALELSE 1 Udtalelse vedr.: Et

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

Dialog mellem øst og vest

Dialog mellem øst og vest 2009 August DUF Fokus Dialog mellem øst og vest Foto: Jonas Norgaard Mortensen Børne- og ungdomsorganisationer arbejder aktivt for at fremme dialogen mellem unge i Mellemøsten og Danmark. DUF støtter ungdomsinitiativer

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Viva Danmark. Strategi 2013-16

Viva Danmark. Strategi 2013-16 Viva Danmark Strategi 2013-16 Mission Vi ønsker at forbedre udsatte børn og unges vilkår, så de får en tryg og sund opvækst med muligheder for at skabe deres egen fremtid. Vision Vi drømmer om en bevægelse

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

Frivillighed, fællesskab og samskabelse

Frivillighed, fællesskab og samskabelse Frivillighed, og samskabelse Politik for den indsats Forord Vision Den indsats i Kommune er et vigtigt bidrag i den samlede indsats, fordi den har afgørende betydning for den enkelte borgers oplevelse

Læs mere

UNG i UDVIKLING: DUFs Internationale Strategi for Udviklingslandene og Mellemøsten/Nordafrika 2010-2015

UNG i UDVIKLING: DUFs Internationale Strategi for Udviklingslandene og Mellemøsten/Nordafrika 2010-2015 UNG i UDVIKLING: DUFs Internationale Strategi for Udviklingslandene og Mellemøsten/Nordafrika 2010-2015 1 Indhold DUFs internationale arbejde i MENA-regionen og udviklingslandene... 3 Vision... 3 Mission...

Læs mere

Arena Spartacus Et tilbud etableret af Player Social Responsibility, Spillerforeningens socialt ansvarlige tiltag. Giv racismen det røde kort

Arena Spartacus Et tilbud etableret af Player Social Responsibility, Spillerforeningens socialt ansvarlige tiltag. Giv racismen det røde kort 43547_Rødtkort2010.indd 1 2/3/10 3:04 PM Arena Spartacus Et tilbud etableret af Player Social Responsibility, Spillerforeningens socialt ansvarlige tiltag Giv racismen det røde kort 2 Projektets baggrund

Læs mere

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Vedr. debatoplæg fra udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Frivilligt

Læs mere

1 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET. Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet

1 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET. Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet 1 Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet 2 3 Red Barnets kurser for frivillige Red Barnet udbyder i 2012 en bred vifte af kurser målrettet de frivillige aktiviteter i Red Barnet. Red Barnets

Læs mere

uddannelser, netværk, seminarer og fyraftensmøder

uddannelser, netværk, seminarer og fyraftensmøder uddannelser, netværk, seminarer og fyraftensmøder kursuskatalog 1. halvår 2016 Indholdsfortegnelse kalender foto: DSU / Julie noesgaard foto: sara galbiati 4 Uddannelser DUFs uddannelser tilbyder skræddersyet

Læs mere

LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI

LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI LIGEBEH ANDLING ER E N MENNE SKERET INTRO LIGEBEHANDLING ER EN MENNESKERET MISSION ˮInstitut for Menneskerettigheder skal fremme ligebehandling og herigennem bidrage

Læs mere

OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015

OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015 OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015 1. Hvad er Operation Dagsværk? Operation Dagsværk er eleverne på de gymnasiale uddannelser og 8.-10. klassers oplysnings-

Læs mere

Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 3 Offentligt Den internationale enhed Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3395 5411 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Samlenotat

Læs mere

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg DFS ser fremtidens folkeoplysning inden for tre søjler: Søjle 1- Søjle 2- Søjle 3- Fri Folkeoplysning

Læs mere

VISION OG STRATEGI. For modtagelse af nye flygtninge og deres familier

VISION OG STRATEGI. For modtagelse af nye flygtninge og deres familier VISION OG STRATEGI For modtagelse af nye flygtninge og deres familier MODTAGELSESPERIODEN INTEGRATIONS- INDSATSEN TVÆRFAGLIGT SAMARBEJDE CIVILSAMFUNDET OG FÆLLESSKABER 2 VISION & STRATEGI FORMÅL Vi anser

Læs mere

df 1 df 2 df 3 df 4 Fundraising - Fundraising er ikke omkring penge men om relationer der med en passioneret inspiration ønsker at gøre en forskel. Målet må aldrig være penge, de er blot midler til at

Læs mere

refleks Uddannelsesweekend

refleks Uddannelsesweekend refleks 2016 Uddannelsesweekend En weekend med fire vinkler på ledelse af frivillige i DUFs medlemsorganisationer. Lørdag den 10. september til søndag den 11. september 2016 i Haslev. Refleks2016 VELKOMMEN

Læs mere

1 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET. Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet

1 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET. Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet 1 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet KURSUSKATALOG 2012 2 3 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET Red Barnets kurser for frivillige Red Barnet udbyder

Læs mere

OPDATERET UDGAVE PR. 15. NOV. 2013 Forslag til budget 2014 (pkt. 14)

OPDATERET UDGAVE PR. 15. NOV. 2013 Forslag til budget 2014 (pkt. 14) OPDATERET UDGAVE PR. 15. NOV. 2013 Forslag til budget 2014 (pkt. 14) Styrelsen foreslår følgende budget for 2014. Kommentarer til forslag til budget 2014: Omsætning og tipstilskud Det samlede tipstilskud

Læs mere

Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen

Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen Indhold Om Mødrehjælpen...2 Mødrehjælpen har...2 Mødrehjælpens rådgivningshuse...2 Frivillig i Mødrehjælpen...3 Mødrehjælpens historie...3 Mødrehjælpens værdier...4 Vi

Læs mere

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Forord Forord kommer senere Indledning I Halsnæs Kommune har vi en kultur- og fritidspolitik, som løber frem til år 2020. Ligeledes er der for perioden 2015-2018 afsat

Læs mere

Mission. Når vi har nået dette, når vi har fået et kompenserende, inkluderende og fordomsfrit samfund, kan og vil vi nedlægge os selv.

Mission. Når vi har nået dette, når vi har fået et kompenserende, inkluderende og fordomsfrit samfund, kan og vil vi nedlægge os selv. Handleplan 2010 Mission Sammenslutningen af Unge Med Handicap arbejder helt grundlæggende for et samfund, hvor man er ung frem for handicappet. Vi arbejder for et samfund, hvor man som ung med en funktionsnedsættelse

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen

Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen Juli 2009 Indhold Indledning... 2 Forhøjede beløbsgrænser og hvem kan søge hvad, hvor meget og hvornår?... 3 Forundersøgelser... 4 Partneridentifikation... 6

Læs mere

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Rådhuset Rådhusholmen 10 2670 Greve Telefon 43 97 97 97 Telefax 43 97 90 90 raadhus@greve.dk

Læs mere

Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand

Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand Policy Advice Maj 2015 Hvis meningsmålingerne holder, vil der efter folketingsvalget være et politisk flertal - bestående af Venstre, Liberal Alliance og Dansk

Læs mere

DUFs kurser efteråret 2010. Kurser, seminarer og fyraftensmøder

DUFs kurser efteråret 2010. Kurser, seminarer og fyraftensmøder DUFs kurser efteråret 2010 Kurser, seminarer og fyraftensmøder Kataloget indeholder en oversigt over alle de kurser, seminarer og fyraftensmøder, som DUF udbyder i efteråret 2010. Alle arrangementer er

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget Folkeoplysningsudvalget Referat Dato: Tirsdag den 6. oktober 2015 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 068 mødelokale på Rådhuset Sonja Fladstrand, Anette Eriksen, Karin Gudbergsen,

Læs mere

Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter.

Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter. 334. Valgdeltagelsen ved kommunalvalget den 17. november 2009 Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter. Beskrivelse af sagen: Ved kommunalvalget den

Læs mere

SPEJDERNES LEJR 2012

SPEJDERNES LEJR 2012 SPEJDERNES LEJR 2012 Guide til fundraising af gruppens deltagelse i lejren Guiden indeholder - Fordelingen af fonde og puljer på lokalt og nationalt niveau - Hvad skal I lægge vægt på, når I beskriver

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

uddannelser, netværk og fyraftensmøder

uddannelser, netværk og fyraftensmøder uddannelser, netværk og fyraftensmøder kursuskatalog, 1. halvår 2013 indhold 3 kalender 4 uddannelser 7 rådgivning 8 netværk 10 fyraftensmøder 14 INSpirationsoplæg Ansvarshavende redaktør: Kåre Månsson

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

DUFs KURSER FORÅR 2011

DUFs KURSER FORÅR 2011 DUFs KURSER FORÅR 2011 KURSER, SEMINARER OG FYRAFTENSMØDER KÆRE LÆSER Du sidder her med DUFs oversigt over kurser, seminarer og fyraftensmøde som afholdes i foråret 2011. Alle arrangementerne er for DUFs

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

Slagelse Kommune. Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016

Slagelse Kommune. Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016 Slagelse Kommune Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016 1. Baggrund Slagelse Kommune er inde i en meget spændende og aktiv udvikling af kultur- og fritidsområdet,

Læs mere

Stil op! For børnefamilierne i Danmark. Mødrehjælpens strategi

Stil op! For børnefamilierne i Danmark. Mødrehjælpens strategi Stil op! For børnefamilierne i Danmark Mødrehjælpens strategi 2017-2020 Sammen skal vi kæmpe for, at alle forældre i Danmark er i stand til at skabe trygge og udviklende rammer for deres børn. Stil op!

Læs mere

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse 2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse AF FREDERIK FREDSLUND-ANDERSEN OM FORFATTEREN Frederik Fredslund-Andersen er chefkonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), hvor han rådgiver

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune > Holbæk Kommune Fakta om Holbæk Kommune Ca. 70.000 indbyggere 60

Læs mere

Hvordan styrkes dialogen med de etniske minoriteter og deres organisationer? - DUFs Partnerskabsprojekt

Hvordan styrkes dialogen med de etniske minoriteter og deres organisationer? - DUFs Partnerskabsprojekt Hvordan styrkes dialogen med de etniske minoriteter og deres organisationer? - DUFs Partnerskabsprojekt Noman Malik, Minoritetskonsulent hos DUF 2. december 2008 Om mig selv Noman Malik, cand.merc.emf

Læs mere

1. halvår Hvilke seminarer, uddannelser og netværksdage skal du med til i foråret? Få et overblik her, og læs mere eller tilmeld dig på duf.dk.

1. halvår Hvilke seminarer, uddannelser og netværksdage skal du med til i foråret? Få et overblik her, og læs mere eller tilmeld dig på duf.dk. DUFs kurser 1. halvår 2019 Hvilke seminarer, uddannelser og netværksdage skal du med til i foråret? Få et overblik her, og læs mere eller tilmeld dig på duf.dk. Seminarer og fyraftensmøder Workshopturné

Læs mere

Folkeoplysningspolitik 2012-2016. Center for Børn & Kultur

Folkeoplysningspolitik 2012-2016. Center for Børn & Kultur Folkeoplysningspolitik 2012-2016 Center for Børn & Kultur 1 Indhold Formål...3 Borgernes deltagelse i foreningsaktiviteter...4 Rammer for foreningsarbejdet...6 Samspil mellem foreninger og selvorganiserede

Læs mere

Danske organisationers rolle i udviklingsarbejde

Danske organisationers rolle i udviklingsarbejde Danske organisationers rolle i udviklingsarbejde Hvorfor skal der gå penge til udviklingsarbejde gennem organisationer baseret i Nord? -----------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere