Project funded by European Commission LLP Programme Leonardo Da Vinci TOI IT1-LEO CUP G12F Camp Guide

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Project funded by European Commission LLP Programme Leonardo Da Vinci TOI 2012-1-IT1-LEO05-02794 CUP G12F12000080006. Camp Guide"

Transkript

1 Camp Guide A praktisk guide til organisering af camps, hvor studerende får mulighed for at udvikle innovative og entreprenørielle færdigheder og hvor underviserne bliver facilitatorer.

2 Indhold Indledning Centrale elementer ved en camp Camporganisationen Camplederen Facilitator Eksterne samarbejdspartnere Deltagere Placering/lokation Varighed Budget Campmetoden i praksis Camp eksempel Dag Dag 2 Dag 3

3 Indledning Undervisning i iværksætteri, kreativitet og innovation kræver utraditionelle undervisningsmetoder. At erhverve innovativ færdigheder, kan man ikke bare lære ved at læse om emnet. Man skal også trænes i det. Studerende skal deltage aktivt i processen med iværksætteri og innovation og ikke bare observere det passivt fra en sikker afstand. De skal opleve det på krop og sjæl.. Undervisning i iværksætteri og innovation skal derfor ikke bare være at formidle i viden om emnerne, men skal også være en udvikling af færdigheder og entreprenøriel tankegang. Som underviser - eller rettere træner - er det derfor vigtigt at finde metoder, hvor du kan tage et skridt baglæns i læringsprocessen og se dig selv som mentor eller coach for læreprocessen for de studerende og ikke som den centrale person, i total kontrol. Men, traditionelle uddannelsesinstitutioner har en masse kulturelle, administrative og praktiske barrierer at overvinde, hvis du ønsker at bruge mere innovative og involvererende metoder til at lære om iværksætteri og innovation. Fordybelse i en kreativ proces kræver tid og fokus, som kan være svært at finde i den ugentlige tidsplan, hvor der zappes mellem forelæsninger. Derfor har vi udviklet campkonceptet, hvor du tager ud et par dage ud af den sædvanlige tidsplan og arbejder intensivt på at udvikle nye ideer og koncepter. Denne EU Camp Guide vil give dig de retningslinjer, og to-do lister, der er nødvendige for at afholde en camp.

4

5 Centrale elementer ved en camp De centrale elementer i en camp er: Typisk elever og undervisere. Flytte klasser til et sted uden for skolen/universitetet. 48 timer (eller mindre) Tværfaglige grupper Arbejder intensivt på at udvikle nye ideer og koncepter til at løse en given udfordring. Eksterne deltagere som virksomhedsledere, eksperter osv.. Involveret i ) definere udfordringen, 2) arbejde med studerende i grupper, 3) evaluere ideer og løsninger. En camp leder, der er ansvarlig for den overordnede proces. Facilitatorer, som hjælper grupperne. Camp ledere og facilitatorer står for at skabe et arbejdsfælleskab, en livlig og intens atmosfære. Udfordringen er veldefineret, men detaljer om programmet hemmeligholdes før campen. Sæt tid pres på deltagerne for at øge fokus og skabe resultater. Blokere eller undgå kommunikation med omverdenen, som venner og familie. Afhængigt af tid og den udfordring campen kan have et andet fokus. Nogle camps vil fokusere på den tidlige kreative proces og om at generere en masse ideer, mens andre camps vil fokusere på udvikling faktiske løsninger og koncepter. Camps har været afholdt på mange forskellige måder, men nogle af de almindelige principper er: Mangfoldighed øger niveauet af innovation. Mangfoldighed kan opnås gennem mangfoldighed blandt gruppens medlemmer, men også ved at inddrage eksperter. Horisontal tænkning - evnen til at intergrere viden på tværs af discipliner. Vekselvirkning mellem ideskabende processer og mere logisk og struktureret koncept udvikling og evaluering. Problem baseret læring, hvor du fokuserer på et problem, ikke et emne.

6 Erfaringsbaseret læring, hvor du lærer gennem handling og refleksion. Facilitere læreprocesser - facilitatorer er ikke eksperter, men skal fremme processerne og stimulere energi og fokus i grupperne. Camp organisationen Afholdelse af en camp kræver flere personer i forskellige roller. Camp leder Facilitator Eksterne samarbejdspartnere Deltagere Desuden skal du organisere: Placering Varighed Budget

7 Camp leder Camplederen har det overordnede ansvar for at arrangere, planlægning, gennemføre og evaluere lejren. Planlægning af lejren Camp lederens opgave er at gøre følgende: Plan dato og klokkeslæt for campen Bestil lokaler, udstyr og evt. indkvartering. Aftal omkring evt. mad og drikke. Invitere, registrere og følge op på deltagerne. Gruppedannelse. Udpeg camp leder. Aftale med og træning af facilitatorer. Find og lav aftale med oplægsholdere (om det er nødvendigt). Find og lav aftale med dommere. Find og lav aftale med professionelle hjælpere (om det er nødvendigt) Definer kreative og innovative metoder i henhold til problem / udfordring. Detaljeret plan/drejebog for lejren. Definere og hent evt. præmier (Evt.). Arranger betaling eller gaver til eksterne hjælpere. Lav et budget. Pressekontakt (Evt.) Kopiér eller forberede materialer. Camplederen skal være til stede gennem hele lejren og sørge for den store sammenhæng Åbning af campen Introduktion øvelser Introduktion af gæsterne Præsentation præmier Afrunding af campen

8 Før campen Praktiske ting som camp lederen skal gøre før campen: Medbring audiovisuelle hjælpemidler og sørg for at de virker (projektor, skærm, black- /whiteboard, flipover). Medbring power point præsentation og laptop. Medbring campprogram på tryk. Medbring kopierede materialer. Kuglepenne, papir, sakse, limstifter, post its mv.. Under campen Kontroller bordopstilling og audivisual hjælpemidler. Kontroller laptop og lyd. Sorter og distribuere materialer (kunne være i kasser) Check med reception (nøgler, kopiering og faciliteter ifølge tidsplanen. Check med forplejning (tidsplan, antal deltagere, gæster). Start velkomst præsentation og musik på projektor.

9 Facilitator Facilitatorens rolle er at holde processen kørende: Få gang i grupperne, bringe dem tilbage på sporet, hvis de kører fast, minde dem om deadlines, hjælpe dem til at tænke ud af boksen og foreslå metoder og værktøjer. Facilitatoren kommer ikke med løsningsforslag, men er hele tiden opmærksomme på processen og hjælper gruppen med deres arbejdsproces. Det omfatter at foreslå en pause, når der er nødvendigt for at genoprette energien. To-do liste vedrørende facilitatorer Identificere behov for facilitatorer - hvor mange? I hvor lang tid? Finde potentielle facilitatorer. Arranger betaling af facilitatorer. Arranger et formøde med facilitatorer. Book indkvartering og mad til facilitatorer. Aflever undervisningsmateriale til facilitatorer. Hold kontakten efter hvert fælles session i løbet af campen. Evaluer med facilitatorer. Eksterne samarbejdspartnere Den rolle, som eksterne partnere kan være: Definition af problemet - Det er meget motiverende, når campudfordring er et autentisk problem eller udfordring, direkte fra ejeren. Hvis eksterne partnere som virksomhederne ikke ønsker at afsløre de specifikke problemer, de i øjeblikket kæmper med, kan de være villige til at fremlægge en mere generel og åben problemstilling.

10 Eksperter - Et kort foredrag på minutter med en ekspert på området kan være meget inspirerende. Professionelle hjælpere - Til visualisering kan det være meget nyttigt at have professionelle hjælpere, som er gode til at illustrere eller visualisere. Evaluatorerne - At have et panel af dommere, der lytter til præsentationer og evaluere i slutningen af campen kan også være meget motiverende for deltagerne. To do-liste vedrørende eksperter Finde egnede potentielle partnere. Inviter relevante partnere. Tak dem for at acceptere at deltage og spørg, om de vil deltage i frokost / aftensmad. Bestil frokost / aftensmad for eksperter (hvis ønsket). Organiser gaver eller betaling. Placer eksterne partnere i programmet. Sørge for modtagelse af gæsterne på campen. Præsenter gæsterne og tak dem for at deltage og giv evt. gaver, før de forlader campen. Tak dem via for at deltage efter campen. Deltagere Jo mere mangfoldighed blandt deltagerne, jo bedre!. Vælg en række mennesker med forskellig viden og færdigheder med henblik på at dække alle relevante kompetencer vedrørende problemet og løsninger. To-do-liste vedrørende deltagere Arranger hvilke fagområder, der bør deltage. Arranger hvordan viden om campen spredes til potentielle deltagere. Udsend invititationer og pr-materiale. Arranger registrering og opfølgning. Dan grupper eller definer, hvordan de skal dannes i løbet af campen. Lav en gruppe liste og plan for indkvartering.

11 Placering Vælg placering Det er vigtigt at finde et sted uden for det sædvanlige undervisningslokaler for at bryde de sædvanlige vaner og holde fokus på den udfordring, der skal løses. Lokationen skal - bortset fra indkvartering bestå af et stort konferencelokale til fælles samling og mindre rum til gruppearbejde. En plads til hver gruppe er optimalt. To-do liste vedrørende placering Finde egnede lokaler til campen. Arranger antal deltagere og grupper. Arranger og tjek indkvartering og konferencefaciliteter. Arranger chek-in og check-out. Arranger mad og drikke. Arranger audiovisuelle hjælpemidler, Internetadgang osv. Juster tidsplan og deltagerlister ved ankomsten og under campen. Varighed Varighed vil naturligvis afhænge af, hvor meget du ønsker at opnå. Hvis du kun ønsker at arbejde med ideskabelse, vil en dag være nok. Hvis du også ønsker at arbejde med konceptudvikling, bør du i det mindste regne med mindst 24 timer, men allerbedst 48 timer. Hvis du vil have deltagerne til også at begynde udarbejdelse af en forretningsplan, du skal regne med en hel en uge.

12 To-do liste vedrørende varighed Aftal mål (hvor meget ønsker du at opnå?). Arranger varighed, så det stemmer overens med ressourcerne. Lav tidsplan. Arranger at campens tidsperiode passer ind i den øvrige undervisning. Budget Omkostningerne til en camp vil variere meget, og vil naturligvis også afhænge af det generelle prisniveau for dit land. Ifølge erfaringer i Danmark (med et højt prisniveau) vil en camp med deltagerne have et budget på Den dyreste løsning er, at hyre en professionel virksomhed til at arrangere hele campen. Det billigste er, når du bruger interne ressourcer - herunder erfarne studerende som facilitatorer og undgå indkvartering. To-do-liste Overvej, om du har en intern, erfaren medarbejder til at køre campen eller bliver nødt til at hyre eksterne partnere. Kan du bruge medarbejderne fra din egen organisation? Kan du finde eksterne partnere, som vil bidrage under gunstige forhold? Kan du få noget finansieret af eksterne kilder?

13 Campmetoden i praksis Hovedformålet med campmetoden er at stimulere kreativitet i grupper. At mestre kreativitet i grupper kræver forståelse af både kreativitet, gruppedynamik, individuel psykologi, læreprocesser mv, men et par centrale principper vil hjælpe dig med at starte din egen læreproces som camp organisator og facilitator. Sig JA! Idéer - og folk er sårbare i de tidlige stadier, så sige "ja og..." i stedet for "ja, men... ". Byg videre på andre folks ideer i stedet for at kritisere. Brug energizers i stedet for pauser. Når folk bliver trætte og mister koncentrationen, vil energigivende øvelser skabe ny energi og fokus, mens en pause har tendens til at få folk ud af fokus uden at generere meget ny energi. Vores erfaring er at du kan arbejde mindst 8 timer uden pauser - bortset fra frokost og aftensmad hvis du bruger energizers og øvelser. Alle former for viden er værdifuld. Deltagerne bør ikke repræsentere en enkelt faglighed. De skal bringe al den viden, de har fra alle aspekter af deres liv. Så undgå fokus på uddannelse, job eller position. Undgå at fortælle gruppemedlemmer om hinandens fag eller færdigheder på forhånd og undgå personlige præsentationer i starten. Så undgår man at ideer blive bedømt på, hvem de kommer fra. Lad facilitatorer lede gruppernes opmærksomhed i retning af at bygge på andre folks ideer i stedet for blot at fremme deres egne ideer. Tilskynd dem til at sige "Og hvad jeg kan lide ved denne idé er..." eller "... og så vi kunne...". Undgå diskussioner. I diskussioner, forsøger vi at vinde og få ret. Det er et konkurrencepræget spil, ikke et kooperativ spil. Facilitatorer skal forsøge at tage grupper ud af drøftelserne og tilbage i et samarbejde. Tilskynd dem til at SE muligheder. En opgave, en deadline. Giv kun grupperne én opgave og en deadline ad gangen. Og kun, når den foregående opgave er færdig. På denne måde kan de fokusere på opgaven og ikke bekymre sig om at planlægge eller strukturere processen. Hvis en gruppe arbejder på mere

14 end én opgave, begynder de at bruge energi på planlægning og strukturering. Facilitatoren skal tage ansvaret for processen og ikke lade gruppen i tvivl om, hvorvidt de er ansvarlige. Split den samlede proces i små opgaver for at undgå at tænke på planlægning og strukturering. Hvis en gruppe bruger mere end 0-20 sekunder forstå opgaven, er det alt for kompliceret og bør opdeles i delopgaver. Find nye steder, hvor deltagerne ikke har været før - eller hvor ikke er vant til at komme. På denne måde, bærer de ikke nogen vaner med i forbindelse med placering. Indsaml ure, mobiltelefoner og bærbare computere før starten for at undgå forstyrrelser eller fokus på tiden.

15 Camp eksempel I det følgende vil vi gå igennem et eksempel på en 48 timers camp. Campeksemplet er en "solution camp", hvor idéer genereres, udvikles og omdannes til forretningskoncepter for virksomheder / organisationer. Campen er inddelt i to hoveddele: Den kreative del - hvor nye idéer genereres og udvikles. Den innovative del - hvor nye ideer udvikles til koncepter, der kan lanceres på et marked og på sigt blive til en virksomhed. I begge faser skifter arbejdsprocessen mellem kreativ og kritisk tænkning som i nedenstående figur

16 De forskellige elementer i campen er: Forbered campen Indledning Idé Udvikling Idé Udvikling 2 Idé Udvikling 3 Idé Udvikling 4 Idé udvælgelse Idé udvælgelse 2 Konceptualisering Sælge idéen Next Step Forbered campen En camp skal forberedes grundigt i detaljer. For hvert minut du skal overveje potentielle problemer eller behov. Dette vil give deltagerne mulighed for at holde fuld fokus på deres opgave. Indledning Formålet med indledningen er at introducere den måde at arbejde på samt udfordringen der skal arbejdes med. Idé Udvikling I første runde af idéudvikling skal deltagerne udvikle idéer til en løsning baseret på deres nuværende forståelse af det problem, de løser. Det er vigtigt, at de ikke bruger deres tid på at stille afklarende spørgsmål. De skal fokusere på at generere ideer, baseret på deres nuværende forståelse af problemet.

17 Idé Udvikling 2 Formålet med anden runde af idéudvikling er at udtænke nye ideer. De skal forstå, at det ikke handler om at få en god idé, men om at få en masse forskellige ideer til at vælge mellem. Understøt idéudviklingen med kreative teknikker i denne fase. Ved afslutningen af denne fase vil grupperne hjælpe hinanden udvikle ideerne yderligere. Idé Udvikling 3 I tredje runde af idéudvikling er formålet at lade deltagerne hjælpe hinanden udvikle ideer og udnytte den viden, som hver gruppe medlem besidder. Idé Udvikling 4 I fjerde runde af idéudvikling er formålet at kombinere viden og principper fra forskellige områder for at komme op med radikalt nye ideer. Idé udvælgelse I denne fase skal gruppen begynde at udvælge de mest lovende idéer internt. De skal sortere og rangordne idéer ved hjælp af forskellige metoder som NAF-metoden, hvor nyhed, attraktivitet og gennemførlighed er de vigtigste kriterier. Gruppen vil forberede de bedste ideer (fx. tre) til præsentation.

18 Idé udvælgelse 2 I den anden fase af ideudvælgelse vil de bedste idéer blive fremlagt i plenum - fx foran et ekspertpanel. Formålet er at få feedback og viden fra folk uden for gruppen. Konceptualisering Formålet med konceptualisering er at opbygge en komplet koncept og forretningsmodel baseret på udvalgte idéer. Sælge idéen Campen afsluttes med en effektiv og overbevisende præsentation af koncepterne. Præsentationen skal tydeligt viser behovet, løsningen, kundens værdi og det overordnede koncept og forretningsmodel. Formålet er at skabe en præsentation, der vil overbevise 'problemejerne' og beslutningstagerne i organisationen. Ved afslutningen af denne fase fremføres præsentationerne foran dommerne. Næste skridt Umiddelbart efter finalen skal gruppen mødes og evaluere de mål og udbytte for hvert medlem af gruppen og blive enige om og hvordan projektet fortsættes. En grov projektplan skitseres og næste møde er planlægges.

19 Dag - Kreativitet Fase : Forbered idéudvikling Introduktion til camp og gruppe præsentationer. I denne fase findes de øvelser, der fremmer kreativt samarbejde. Tid Aktivitet Ansvarlig Metoder Sted Materialer Forbered campen - Forberedelse - før ankomst Camp leder Introducere camp sekretær og facilitatorer til campens formål og principper.check grupperum min. Check in indkvartering Facilitator Deltagerne får deres værelser, efterlade bagage der og gå til grupperum. Reception Velkomstpakke til alle (papir og kuglepenne).. 30 min. Gruppe dannelse Facilitator Øvelser: Barndomsdrøm (+ navneskilt med barndomsdrøm) (øvelse.). 2 sandheder og løgn (øvelse.)- Foretag 5 befalinger til gruppearbejde. Find et navn og slogan for gruppen, check lokalet og forbered præsentationen. plenumlokale - Flip-over ark- Blanke navneskilte- Tusch / kuglepenne tid Velkommen Camp Øvelser: Plenum Båt horn

20 leder Barndomsdrøm (øvelse.)- Klap -2-3, 2 og 3 (øvelse.) Fortæl din dag baglæns (øvelse.) Introduktion til campen: Arbejdsmetode. Rolle som facilitator, camp leder og camp sekretær. Gruppe præsentationer. Camp regler Saml mobiltelefoner og ure) Øvelser JA, vi lavede en fejl (øvelse.) 30 min. Udfordring Problem ejer eller campleder Nuværende udfordring Øvelser: Plenum Stimuli respons kort Giv gaver (øvelse.) Planlæg en ferie sammen(øv.) (øvelse.) Idéudvikling Tid Aktivitet Ansvarlig Metoder Sted Materialer

21 time Ideudvikling Facilitator Øvelser: Plenum Stimuli respons kort Omvendt brainstorm (opgave fokus) Udvikle en cykel sammen (øvelse.) Person-kort (opgave fokus) Planlæg en tur til månen (øvelse.) Stimuli kort (opgave fokus) Udvikle en bus sammen (øvelse.) billed stimuli (opgave fokus) time Ideudvælgelse Facilitator Vælg alle spændende ideer. Hjælp hinanden med at udvikle alle idéer i grupper på 2 personer. Grupperne forberede præsentation af de udvalgte ideer. Plenum Flip-over ark 30 min. Præsentation Facilitator og problem ejer Øvelse: Kæmpe- Trold - Dværg (øvelse.) Præsentation for problem ejer. Feedback fra problem ejer: Hvad er allerede gjort?? Hvad lyder spændende?? Feedback skal også eleminere misforståelser. Idé Udvikling 2 Tid Aktivitet Ansvarlig Metoder Sted Materialer Ideudvikling Facilitator Øvelse: Plenum Provokationskort

22 time Kollektiv monolog (øvelse.) Ja, og... Kommunikation (øvelse) Provokationskort (opgave fokus). Hvad er det modsatte af... (øvelse.) time Ideudvælgelse Facilitator Vælg en spændende idé hver. Hjælp hinanden med at udvikle hver idé i grupper på 2 personer. Gruppen vælger den idé, de føler har den højeste potentiale.gruppen forbereder en præsentation af den valgte idé for alle (incl. problem ejer). time Præsentation Camp leder Øvelser: Stork - Frø - Gravid kvinde (øvelse.) Præsentation for alle. Tavs feedback (incl. problem ejer) alle noterer på post its eller huskesedler som gives til den, der præsenterede ideen, efter præsentationerne. Grupper samles for at læse tilbagemeldingerne. Facilitator runder dagen af med positiv feedback.

23 Dag 2 Kreativitet Dagen starter med energizers og 3D-øvelser for at gøre deltagerne klar til at genoptage deres kreative arbejdsmetode. Idéudvikling 3 Tid Aktivitet Ansvarlig Metoder Sted Materialer time ideudvikling Facilitator Anvend: Hvad er det næste, der sker? Igen Nyt gæt Plenum Stimuli kort, noter / huskesedler... På problemet. Gør det, mens du notere dine umiddelbare tanker om ideen på post its eller huskesedler. time Ideudvælgelse Facilitator Kategoriser idéer: hver gruppemedlem vælger en idé hver blandt de udviklede ideer. Hjælp hinanden med at udvikle hver idé i grupper på to. Forbered præsentation til "søster-grupper". Præsentationer bør involvere deltagere fra søster-gruppen. Plenum Prototyping udstyr time Præsentation Facillitator Grupper samles i hold på to grupper. Øvelse: Plenum Stimuli kort

24 Se, der går en mammut (øvelse.). Præsenter alle de udvalgte ideer til "søster-grupper". Grupper bliver ved med at udvikle ideer ved hjælp af: hvad der sker så? igen. nyt gæt.... at udvikle hinandens ideer. time Idéudvikling Facillitator klargøre grupperum:hæng evt. dekoration op, tænd lys, sæt musik på. Rummet skal give deltagerne energi til at arbejde igen. Gruppe område Lys, dekoration mv. Idéudvikling 4 Tid Aktivitet Ansvarlig Metoder Sted Materialer time ideudvikling Facilitator Øvelser: Navneord mødes (øvelse.) Princip-kort (opgave fokus) Ting mødes (øvelse.) Princip kort (opgave fokus) Find principper (øvelse.) Ting møder principper (øvelse.) Princip-kort (opgave fokus) Plenum Princip kort og kasse med tilfældige ting

25 Fase 2 - Innovation - fra idé til værdi Tid Aktivitet Ansvarlig Metoder Sted Materialer 30 min. Idé udvælgelse Facilitator Intern idé udvælgelse:rangordn ideer i henhold til udvælgelseskriterierne. Øvelse: Plenum Flipover ark Selvdefinerede kriterier: Hver deltager vurderer idéer ifølge selvstændige definerede kriterier og præsenterer resultatet i gruppen. NAF-metoden: Gruppen vælger kollektivt ideer efter NAFmetoden. time Idé udvælgelse 2 Camp leder Ekstern idéudvælgelse:tre udvalgte idéer præsenteres i plenum.3-fem minutter præsentationer for hver gruppe. Respons kort fra grupper i plenum. Plenum Flip over ark og respons kort 2 timer Koncept udvikling Facilitator Byg et koncept omkring ideen. Brug IDEA BMC. -: Plenum IDEA BMC Grundlæggende idé Bruger profil Funktion Hvem gør hvad? Beskyttelse af idé og koncept Konkurrence Nye muligheder Et gruppemedlem skriver resultaterne ned.

26 Dag 3 Innovation Tid Aktivitet Ansvarlig Metoder Sted Materialer time Salg af idé og koncept Facilitator Forberedelse:Idé og koncept skal sælges til beslutningstagerne i organisationen eller til investorer. Salgspræsentation udarbejdes i gruppen. Fremgangsmåde gives af facilitator. Øvelser: Plenum Flipover ark Laptops PowerPoint Prototyping Audio visuelle hjælpemidler Salgspræsentation Elevatortale Prototyping time Sælg idé og koncept Camp leder Camp - finalen:præsenter ideer og koncepter for et panel af dommere, der vurderer ideerne. 5 minutters præsentationer. Konstruktiv feedback fra dommere. Plenum Princip kort og kasse med tilfældige ting time Næste skridt Facilitator Lav aftaler med grupperne om evt. næste skridt. Plenum Mål Grundlæggende projektplan Aftaler og næste møde

Project funded by European Commission LLP Programme Leonardo Da Vinci TOI 2012-1-IT1-LEO05-02794 CUP G12F12000080006. Camp Guide

Project funded by European Commission LLP Programme Leonardo Da Vinci TOI 2012-1-IT1-LEO05-02794 CUP G12F12000080006. Camp Guide Camp Guide A praktisk guide til organisering af camps, hvor studerende får mulighed for at udvikle innovative og entreprenørielle færdigheder og hvor underviserne bliver facilitatorer. Indhold Indledning

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN KORTE OG MELLEMLANGE UDDANNELSER SAMT KUNSTNERISKE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende,

Læs mere

Idéudviklingsworkshop MOVEDIUM. Fra atletik til bevægelsesstadion... Lørdag den 27. august kl. 09.00 cirka 16.00 Syddansk Universitet i Odense

Idéudviklingsworkshop MOVEDIUM. Fra atletik til bevægelsesstadion... Lørdag den 27. august kl. 09.00 cirka 16.00 Syddansk Universitet i Odense MOVEDIUM Fra atletik til bevægelsesstadion... Idéudviklingsworkshop Lørdag den 27. august kl. 09.00 cirka 16.00 Syddansk Universitet i Odense Velkommen til Workshoppen Velkommen stikord: Tak; Lørdag, muliggøre

Læs mere

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Camp - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Introduktion Dette undervisningsforløb er tilrettelagt til at vare seks timer, hvilket gør det anvendeligt til fagdage eller lignende, hvor eleverne skal

Læs mere

LISE - Camp Fase 3b LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase 3b LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase 3b LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 4 Materialer: Post - It, LISE Øvelser og - Ark

Læs mere

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer 4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer Formål: Varighed: Deltagere: Materialer: Konsulent: Dialogværktøjet om 4R-modellen (Rammer, Retning, Råderum og Relationer) er rigtig nyttigt, når der er sket

Læs mere

GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF. Et læringsmiljø som rykker GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF. - Et læringsmiljø som rykker

GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF. Et læringsmiljø som rykker GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF. - Et læringsmiljø som rykker GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF Et læringsmiljø som rykker GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF - Et læringsmiljø som rykker Udgivet oktober 2015 af Globale Gymnasier Indhold: Lotte Vestermarken, Erik Terp, Kirsten

Læs mere

Standard for store møder

Standard for store møder Standard for store møder Formål med standarden for store møder Når der holdes møder med mange deltagere, er det en stor investering for organisationen. Der bliver brugt mange timer på at forberede mødet,

Læs mere

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING Formål og værdier VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING KERNEFORTÆLLING At have nogenlunde styr på foreningens/aftenskolens formål og værdier er på mange måder helt grundlæggende og en forudsætning for megen anden

Læs mere

Agenda. Innovation og Den Kreative Platform. 3 korte..

Agenda. Innovation og Den Kreative Platform. 3 korte.. Innovation og Den Kreative Platform Om at facilitere kreative processer Mette Ullersted, Innovationskonsulent, University College Lillebælt Agenda Kreativitet og innovation Hvad er det? Kreative processer:

Læs mere

Synlig Læring i Gentofte Kommune

Synlig Læring i Gentofte Kommune Synlig Læring i Gentofte Kommune - også et 4-kommune projekt Hvor skal vi hen? Hvor er vi lige nu? Hvad er vores næste skridt? 1 Synlig Læring i følge John Hattie Synlig undervisning og læring forekommer,

Læs mere

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath Mentorordning i en aftager virksomhed Junior/senior-ordning Baggrund I 2005 blev der etableret juniorklubber

Læs mere

Kompendium VORK BASS CLUB

Kompendium VORK BASS CLUB Kompendium VORK BASS CLUB Seniorkursus Vork påske 2015 Gruppe 5: Vork Bass Club 1 Beskrivelse af gruppen Gruppen havde et stort mål som afslutning og det var en kæmpe fest, hvor deltagerne selv skulle

Læs mere

Mennesker er mønstertænkere! den menneskelige natur derfor er. Hvad ser du her?

Mennesker er mønstertænkere! den menneskelige natur derfor er. Hvad ser du her? Fra ide til koncept Mennesker er mønstertænkere! At være kreativ er at yde vold på den menneskelige natur derfor er det svært! Hvad ser du her? Idéudvikling d i 5 trin 1. Identifikation af innovationsfelter

Læs mere

ØKO Innovation Camp2012

ØKO Innovation Camp2012 ØKO Innovation Camp2012 Skole/funktioner/institutio ner Dalum Landbrugsskole Jordbrugsteknologer EAL/Kold College Serviceøkonomer EAL/ Tietgenskolen Markedsføringsøkonomer EAL/Tietgenskolen Multimedie

Læs mere

Microteaching. Mette Bak Bjerregaard FAGLIGE FORÅRSDAGE 3. MAJ 2016

Microteaching. Mette Bak Bjerregaard FAGLIGE FORÅRSDAGE 3. MAJ 2016 Microteaching Dagens program Formiddag Kl. 09.30 12.00 Tjek ind! Oplæg og øvelser: Microteaching og feedback. Hvad er god undervisning? Frokost Kl. 12.00 14.00 Eftermiddag Kl. 14.00 16.30 Vi prøver kræfter

Læs mere

kreativitetslaboratoriet

kreativitetslaboratoriet kreativitetslaboratoriet Den Kreative Platform 55067_krealab.indd 1 29/08/07 10:20:16 Den Kreative Platform er kernen i Kreativitetslaboratoriet Den Kreative Platform er en metafor for et sted, hvor deltagerne

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 4: Intern indsigt Indholdsfortegnelse Mentale modeller... 2 Samarbejdskort SKABELON... 3 Kompetencer SKABELON... 4 Den samarbejdende organisation... 5 Praktiske forberedelser...

Læs mere

Færdiggør dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 5

Færdiggør dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 5 Færdiggør dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 5 Læringsmål At deltagerne reflekterer over egne afprøvninger i praksis At deltagerne får kendskab til og øver teknikker og handlinger i

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshop Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshoppen talent på HG 1. Hvem er jeg? 2. Hvorfor er jeg her? 3. Hvad vil jeg underholde om? 4. Hvem er I? Positiv Clearence Vælg ½ postkort.

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator

Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator En vidensbaseret facilitatoruddannelse, der sætter dig i stand til at facilitere udvikling og læreprocesser med heste for både voksne og børn. Som eksamineret

Læs mere

Fagligt og personligt udbytte af netværk i DJØF 27. sept. 2010

Fagligt og personligt udbytte af netværk i DJØF 27. sept. 2010 Fagligt og personligt udbytte af netværk i DJØF 27. sept. 2010 Ved Christian Ahlefeldt Laurvigen Netværksdag 2010 Medico Industrien Hvad er DJØF? Faglig organisation for nøglemedarbejdere og ledere Medlemmer

Læs mere

Drejebog LO - overenskomstmøder

Drejebog LO - overenskomstmøder Drejebog LO - overenskomstmøder Denne drejebog handler kun om den del af møderne, der involverer dugene og samarbejdet omkring bordene. Dvs. den tager ikke højde for Lizettes forudgående præsentation eller

Læs mere

Undervisningsdifferentiering og it

Undervisningsdifferentiering og it Styrk potentialet 15. april 2015 Titel Undervisningsdifferentiering og it Slides på www.jeppe.bundsgaard.net Professor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Differentiering handler om eleverne Man kan differentiere

Læs mere

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER Overordnet formål med mentorforløbet Ideen bag projektet er at udnytte de stærke rollemodeller, som personer i arbejde kan være for dem, der er lige ved at blive færdige

Læs mere

Design af den gode mødeproces. Projektledermøde april 2014

Design af den gode mødeproces. Projektledermøde april 2014 ? Design af den gode mødeproces Projektledermøde april 2014 Oplæg om god mødeledelse og procesværktøjer v/ Anette Kristensen - Promentum A/S ank@promentum.dk 2684 6444 Dårlige processer Resulterer i dårlige

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gamemani ac AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb til 5.-7. klasse Game-maniac et undervisningsforløb om gaming til 5.-7. klasse Af Mette Almind Pedersen, lærer

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Farvel til kedelige møder

Farvel til kedelige møder Workshop om effektive og lærende møder v/ Nanna Munk Summemøde to og to Tre minutter til hver Spørg hinanden: Hvorfor har du valgt denne workshop? Hvad forventer du at blive klogere på? 1 Det kedelige

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Bilag. Innovationsforslag - Resultater af workshoppen den 11. juni 2010. Lavet i forbindelsen med FlexEl projektet 2010. Kontakt: Innovationsmanual

Bilag. Innovationsforslag - Resultater af workshoppen den 11. juni 2010. Lavet i forbindelsen med FlexEl projektet 2010. Kontakt: Innovationsmanual Innovationsmanual Lavet af: Teknologisk Institut Teknologisk Partnerskab og Køle og varmepumpeteknik i Århus Kontakt: Sanne Schultz, specialestuderende Teknologisk Institut 2812 1100 sach@teknologisk.dk

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Eventkoordinator Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge

Læs mere

Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening

Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening I må gerne sætte jer ned Det vi ser og forstår er styret af mønstre I hjerne og krop Vi ser det vi plejer at se Vi forstår

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Salg og service i gæstebetjening Nr. 47 692 Udviklet af: Hanne Koblauch Christensen Ole Robert Hansen HANSENBERG Skovvangen 28 6000 Kolding juni 2013

Læs mere

Manual 2016 INDHOLD: Foto Tinus Buu

Manual 2016 INDHOLD: Foto Tinus Buu Manual 2016 Foto Tinus Buu INDHOLD: 1. INDLEDNING... 2 2. KONKURRENCENS FORMAT... 2 3. FORBEREDELSE OG PLANLÆGNING... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 4. POINT... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 5.

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 1: Kick Off. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 1: Kick Off. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 1: Kick Off Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst...1 Formål med Kick Off...2 Praktiske forberedelser...3 Mentale modeller...4 Indbydelse...5 Program...6 Du du r til mer...7

Læs mere

Innovation, kreativitet & Entreprenørskab

Innovation, kreativitet & Entreprenørskab Innovation, kreativitet & Entreprenørskab Erhvervsakademi Sjælland Næstved Karsten Vandrup; Datamatiker, Innovation & Entreprenørskab Stine Mortensen; Innovation & Entreprenørskab Velkommen Ca. 1 time:

Læs mere

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops.

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops. FASE 4: IDÉ I skal nu bruge jeres viden fra opdagelsesrejsen og tematiseringen som brændstof til at få nye ideer, der giver jer svaret på jeres innovationsspørgsmål. I de foregående faser fik I med stor

Læs mere

Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016

Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016 Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016 Bo Ditlev Pedersen, PD, Cand.pæd.pæd. Pædagogisk konsulent på CFU Sjælland samt underviser på læreruddannelsen/ucsj Dagens program Klokken Undervisningsaktivitet

Læs mere

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Rådgivningsmetodik Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Hvad er god rådgivning? To og to Hvad kendetegner god rådgivning?

Læs mere

FISH! Kvik Guide. 5. De videre trin: Vi dykker ned i FISH! KULTUR facilitatorens guide. TRIN 1: Indsigt i at introducere FISH! Din første præsentation

FISH! Kvik Guide. 5. De videre trin: Vi dykker ned i FISH! KULTUR facilitatorens guide. TRIN 1: Indsigt i at introducere FISH! Din første præsentation FISH! Kvik Guide Din første præsentation FISH! CULTURE Livsvigtige samtaler, som transformerer jeres virksomhed OVERBLIK Når du præsenterer FISH! filosofien, åbner du døren til noget potentielt kraftfuldt.

Læs mere

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter.

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter. Innovation som arbejdsmetode Underviser: Pia Pinkowsky Dag 1 10.00 Velkomst og præsentationer Mundtlig forventningsafklaring: Hvorfor er vi her? Vi ekspliciterer kursets formål og form for at: motivere

Læs mere

Idræt i folkeskolen et spring fremad

Idræt i folkeskolen et spring fremad Idræt i folkeskolen et spring fremad Ideer til idrætslærere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Idræt er folkeskolens vigtigste bevægelsesfag, og idrætslærerne sætter fysisk aktivitet og glæden ved at lege og

Læs mere

3 trin til at håndtere den indre kritik

3 trin til at håndtere den indre kritik Fri og Kreativ 3 trin til at håndtere den indre kritik Ved cand. mag. i psykologi og pædagogik Line Larsen friogkreativ.dk Copyright 2013 friogkreativ.dk Alle rettigheder reserveret. Side 1 af 7. 3 trin

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

MENINGSFULD DOKUMENTATION

MENINGSFULD DOKUMENTATION KonferenSEN 2016 samtalesalon interview læringsmål spørgeskema indsatsteori refleksion MENINGSFULD DOKUMENTATION At gøre det vigtige målbart, ikke det målbare vigtigt Statistik Dokumentation + Evaluering

Læs mere

8500 Undervisningsteori

8500 Undervisningsteori Hjemmeværnsskolen 8500 Undervisningsteori Studiemateriale 4 HVS 8500-004-24 FEB 2011 Lektion 4: Instruktørens optræden Vedligeholdelseslektion med forudsætningskontrol Lektionsplan for en vedligeholdelseslektion

Læs mere

KONCEPTUDVIKLING. Find flere metoder til innovation: www.innovation.blogs.ku.dk (findes på DA og ENG)

KONCEPTUDVIKLING. Find flere metoder til innovation: www.innovation.blogs.ku.dk (findes på DA og ENG) KONCEPTUDVIKLING 1. Kategorisering af ideer (clustering)... 2 2. Idéudvælgelse vha dotvoting... 2 3. Vægtet konceptudvælgelse... 4 4. Brugerrejse... 5 5. Innovation Matrix... 6 Find flere metoder til innovation:

Læs mere

VARIERET INDRETNING. l Skolens erfaringer: Eleverne bliver bevidste omkring egen optimal arbejdsposition.

VARIERET INDRETNING. l Skolens erfaringer: Eleverne bliver bevidste omkring egen optimal arbejdsposition. VARIERET INDRETNING DCUM anbefaler varieret indretning, som understøtter individuelle læringsstile og forskellige arbejdsformer. Maglegårdsskolen i Gentofte er en 3-sporet skole, som byder på varieret

Læs mere

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

Sign of safety SOS. Pædagogisk dag 26. marts 2013

Sign of safety SOS. Pædagogisk dag 26. marts 2013 Sign of safety SOS Pædagogisk dag 26. marts 2013 Hvad er Signs of safety? Bekymringer Undtagelse Se ske mål Der er en metode der skal læres, derfor skal I arbejde i mindre grupper Det er målet med i dag

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING

ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING DCUM anbefaler elevinddragende undervisning, fordi medansvar og tillid kan øge motivation, trivsel og læring. På Skolecenter Jetsmark har de gode erfaringer med elevinddragelse

Læs mere

Selvsikkerhed, evaluering efter kamp

Selvsikkerhed, evaluering efter kamp Selvsikkerhed, evaluering efter kamp -5 Spørgsmål Når jeg har vundet et point, tænker jeg at det er mest på grund af mine tekniske og taktiske færdigheder. Når jeg har vundet et point, tænker jeg at det

Læs mere

Sportscamp 5 Egmont. Højskolen i Hou 15.-17. april 2016. du er inviteret!

Sportscamp 5 Egmont. Højskolen i Hou 15.-17. april 2016. du er inviteret! Sportscamp 5 Egmont Højskolen i Hou 15.-17. april 2016 du er inviteret! Sportscamp Sportscamp er en weekend for dig, som er klar på at få sved på panden. Kom og bliv udfordret, få inspiration, energi,

Læs mere

Kursustilbud AOF-NORD

Kursustilbud AOF-NORD Kursustilbud AOF-NORD 2011 Nu hvor du står i en situation, hvor du måske skal til at tænke nyt og endelig har tid til at gøre noget for dig selv, så prøv at se om et af vore kurser kunne være lige det

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Besøg på Rønnebæk skole

Besøg på Rønnebæk skole Ude Besøg på Jeg har som 2. års lærerstuderende valgt et specialiseringsmodul, der hedder Sport og Friluftsliv, som omhandler ude liv, derfor har jeg været på ude besøg på i Næstved, hvor at ude n er en

Læs mere

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1 November 2011 Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1. Indledning Følgende dokument er en kort vejledning til undervisere på vægtstoprådgiveruddannelsen. Dokumentet supplerer dokumenterne

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Lærervejledningen til Pumpefabrikken

Lærervejledningen til Pumpefabrikken Formål: At styrke elevernes evne til at foretage et kvalificeret karrierevalg og give dem indblik i industrivirksomhedernes muligheder. Materialet tager udgangspunkt i det timeløse fag Uddannelse og Job

Læs mere

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INDHOLD Introduktion 3 Målgruppen for materialet 4 Hjælp til materialet 4 Grundlæggende læringsprincipper for President for a Day 5 Sådan kommer

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Evaluering af Camp 7, 2015 - skolens medarbejdere og eleverne

Evaluering af Camp 7, 2015 - skolens medarbejdere og eleverne Evaluering af Camp 7, 2015 - skolens medarbejdere og eleverne Indhold Elevernes evaluering af Camp 7 fra klassens tid...2 Det faglige udbytte...2 Det sociale udbytte...3 Det bedste på Camp 7...3 Elevernes

Læs mere

Salg for ikke-sælgere - MBK A/S

Salg for ikke-sælgere - MBK A/S Vil du være mere sikker, når du skal ud af din vante rolle som faglig ekspert? Vil du have en god relation til jeres kunder, og være ambassadør for jeres virksomhed? Vil du skabe god kundekontakt, og sørge

Læs mere

Formidling der brænder igennem

Formidling der brænder igennem Formidling der brænder igennem 3. møde, hvordan brænder man igennem med sit budskab? Gentofte Hovedbibliotek Den 7. juni 2012 Fokus for dagen Formidling af et budskab til en specifik målgruppe, varetagelse

Læs mere

DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN

DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN Hvordan får vi skabt en mere varieret skoledag for eleverne, så alle elever lærer mere og trives i skolen? En flydende skoledag, som ikke er

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013 v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Formål og opdrag Evalueringen gennemført for FolkeFerieFonden Arbejdsmarkedets Feriefond støtter FolkeFerieFondens

Læs mere

Livsstilscafeen indholdsoversigt

Livsstilscafeen indholdsoversigt Livsstilscafeen indholdsoversigt Mødegange á 3 timer: 14 mødegange fordeles over ca. 24 uger - 7 første mødegange 1 gang om ugen - 7 sidste mødegange hver 2. uge 3 opfølgningsgange efter ca. 2, 6 og 12

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

Lovgrundlag Sprogstimulering til tosprogede småbørn er beskrevet i Dagtilbudsloven 11.

Lovgrundlag Sprogstimulering til tosprogede småbørn er beskrevet i Dagtilbudsloven 11. Indledning Med denne information ønsker Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune at give et overblik over sprogstimulering til tosprogede småbørn, der ikke går i børnehave og som derfor deltager

Læs mere

modul 1 Samarbejde om kerneopgaven modul 2 Kommunikation om kerneopgaven tema 1 tema 3 tema 4 tema 2 Styrk samarbejdet om kerneopgaven

modul 1 Samarbejde om kerneopgaven modul 2 Kommunikation om kerneopgaven tema 1 tema 3 tema 4 tema 2 Styrk samarbejdet om kerneopgaven Styrk samarbejdet om kerneopgaven Guide til tovholderen Styrk samarbejdet om kerneopgaven er et gratis videobaseret undervisningsforløb til alle kommunale arbejdspladser, der ønsker at styrke samarbejdet

Læs mere

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Inddrag samarbejdsudvalget (SU) tidligt i processen og drøft følgende: Hvem skal være med til processen med de trin? er det SU, et underudvalg eller andre? Aftal

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

Kampagnemanual for Sammenslutningen af Unge Med Handicap. Forår 2010

Kampagnemanual for Sammenslutningen af Unge Med Handicap. Forår 2010 Kampagnemanual for Sammenslutningen af Unge Med Handicap. Forår 2010 Indholdsfortegnelse Indledning I kampagneplanlægningen er der mange forskellige ting, der skal tænkes igennem inden man gennemfører

Læs mere

Digital dannelse og eleven som producent

Digital dannelse og eleven som producent Netværkskonference Produktion af læringsmaterialer & eleven som producent 3. september 2015 Titel Digital dannelse og eleven som producent Slides på www.jeppe.bundsgaard.net Professor, ph.d. Jeppe Bundsgaard

Læs mere

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE Til dig som er netværksleder - eller overvejer at blive det Dit navn: KOMMUNAL Kære netværksleder Denne guide er til dig, der er netværksleder i et af HK Kommunals faglige netværk

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole Mål (Læringsforsøgets titel) Låsby Skole Læringsforsøgets helt overordnede formål er inklusion i/fra 0.klasse = At eleverne fra specialklasserækken

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

Den effektive sælger - MBK A/S

Den effektive sælger - MBK A/S Vil du have træning, så du bliver endnu bedre til at sælge til nye kunder? Vil du være bedre til at sælge mere til dine nuværende kunder? Vil du være bedre til at få tilfredse kunder og skabe gensalg?

Læs mere

INTERN FACILITATOR VED FRANKLINCOVEY DANMARK DE 7 GODE VANER STARTPAKKE 2016

INTERN FACILITATOR VED FRANKLINCOVEY DANMARK DE 7 GODE VANER STARTPAKKE 2016 INTERN FACILITATOR VED FRANKLINCOVEY DANMARK DE 7 GODE VANER STARTPAKKE 2016 Baggrunden for Interne Facilitatorer FranklinCovey har over en længere årrække tilbudt organisationer muligheden for selv at

Læs mere

LEGO minifigs byg kolleger/kendte personer

LEGO minifigs byg kolleger/kendte personer 1 LEGO minifigs byg kolleger/kendte personer Idé/kilde: Heine Højrup Olsen 2 6 deltagere pr. hold 6 99 år 10 20 minutter LEGO klodser til at bygge minifigs dvs. ben, torsoer, hoveder, hatte/hår og evt.

Læs mere

GUIDE. til ugens vigtigste møde. Mødet med dig selv som eneste deltager. www.birgittefeldborg.dk

GUIDE. til ugens vigtigste møde. Mødet med dig selv som eneste deltager. www.birgittefeldborg.dk GUIDE til ugens vigtigste møde Mødet med dig selv som eneste deltager www.birgittefeldborg.dk TA K F O R DI DU HAR VALGT AT DOWNLOADE GUIDEN TIL UGENS VIGTIGSTE MØDE MØDET MED DIG SELV SOM ENESTE DELTAGER.

Læs mere

Tegn på læring sådan gør I

Tegn på læring sådan gør I Tegn på læring sådan gør I 1 2 3 Tegn på læring sådan bruger I materialet At sætte ord på læring sådan gør I At evaluere læring sådan gør I 4 Redskaber sådan holder I fokus 5 Cases sådan kan det gøres

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ Indhold Praktikdokument 2. års praktik... 2 Praktikdokumentet er opbygget på følgende måde:... 3 Praktikopgaver:... 3 Studiedage:... 4 Læringsmål ( 15 i uddannelsesbkg.nr 220 af 13/03/2007 )... 5 Foreløbige

Læs mere

Strategi viaart - værktøj

Strategi viaart - værktøj FORRETNINGSVÆRKTØJER Strategi viaart - værktøj Forløb i 7 trin med øvelser udviklet af Charlotte Prang, playscapes denmark Introduktion Strategi - værktøj, Side 1 af 5 De 7 trin Afklaring Opfølgning Idéudvikling

Læs mere

Denedueforatmindeosom, atheligåndenskraftogvejledning erheltafgørendemidtialvorgode ognødvendigeplanlægning!

Denedueforatmindeosom, atheligåndenskraftogvejledning erheltafgørendemidtialvorgode ognødvendigeplanlægning! På Indre Missions Lederkonference 23. - 25. marts 2012 var en del af undervisningen udformet som et "LK12-køkken" med Helene Svinth Mathiassen, Brian Madsen og Carsten (Sprint) Korsholm Poulsen som de

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere