Jeg må sige, at jeg synes to år er gået hurtigt. Det føles ikke som så længe siden, at jeg blev valgt og det har været en spændende periode.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg må sige, at jeg synes to år er gået hurtigt. Det føles ikke som så længe siden, at jeg blev valgt og det har været en spændende periode."

Transkript

1 Jeg må sige, at jeg synes to år er gået hurtigt. Det føles ikke som så længe siden, at jeg blev valgt og det har været en spændende periode. I afdelingen er vi i den forløbne periode kommet godt gennem generationsskiftet. Vi har sagt farvel til sektorformand Connie Geisler og faglig medarbejder Kirsten Tvingsholm og samtidig budt sektorformand Marianne Brogaard Jensen og faglig medarbejder Marlene Thomsen velkommen i afdelingen - Begge tilhørende social og sundhedssektoren. Samtidig har vi også fået en kontorelev i afdelingen: Nadja Vilhelmsen. Når vi er i gang med velkomsten, har vi også fået en ny faggruppe i FOA Esbjerg, nemlig ambulance- og sygetransport- personalet ved Ambulance Syd. Der har været mange udfordringer ved Regionen Syddanmarks overtagelse, men forhåbentlig kommer alle hængepartierne snart i mål. Vi har i øvrigt i den forbindelse haft et godt samarbejde med vores kollegaer 3F Transport i forbindelse med overgangen fra private til offentlige arbejdspladser. I 2017 blev Lederforum lagt sammen med FOA, og i den forbindelse fik vi tilgang af ledere fra social og sundhedsområdet, som alle arbejder i ældreområdet. Vores medarbejdere i afdelingen er meget fleksible, og i den forgangne periode har vi arbejdet med kompetence-afdækning og udvikling, hvilket også er et led i kongressens beslutning i 2016 om Faglig service og kvalitet. Vi arbejder i kongresperioden frem mod næste ordinære kongres med fire særlige indsatsområder, hvor vi har forpligtet os på at videreudvikle og levere faglig kvalitet. Det betyder, at vi skal vise handlekraft ved at aftale den bedst mulige løn og de bedst mulige ansættelsesvilkår i de kollektive aftaler. Sikre de bedste muligheder for et godt arbejdsliv.

2 Vi skal fortsat kæmpe for ordentlige aftaler og vilkår på arbejdspladsen og for den enkelte. FOA skal sikre og gøre det tydeligt, at vores medlemmer er uundværlige for samfundet. Det være sig pasning af børnene, servicering fra teknik og service på skoler rådhuse og biblioteker, pleje og omsorg af de ældre, ambulancekørslen, hygiejnen, transport af patienter, assistenternes arbejde på hospitalerne ja tydeliggøre, at der ikke er nogen af vores medlemmer, der ikke er uundværlige for samfundet. Vi skal arbejde på, at alle medlemmer også økonomisk - får mulighed for at uddanne sig og får mulighed for videre- og efteruddannelser. Vi skal skabe ordentlige vilkår for eleverne og bakke op om medlemmernes faglige netværk på tværs af arbejdspladser. FOA skal fortsat stille krav og inspirere de lokale politikere, så beskæftigelsespolitikken og den sociale lovgivning bliver mere retfærdig og anstændig, og vi skal insistere på at få en forbedring af bestemmelserne omkring fleksjob og førtidspension. Og hvordan arbejder vi så med det? I forhold til bestemmelserne om fleksjob og førtidspensionen har vores socialrådgiver været med til at kvalificere forslag som 59 organisationer har forelagt folketinget. FOA mener, at hvis arbejdsevnen er under syv timer skal borgeren selv kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Det samme skal gælde borgere der i et ressourceforløb over 5 år endnu ikke har fået en afklaring hos kommunen. Og så skal det være nemmere at få adgang til fastholdelsesfleksjob. Som reglerne er nu, er det nærmest umuligt at få et fleksjob på den arbejdsplads, som man har været ansat på, inden man er ramt af skade eller sygdom. I det hele taget opleves det, at arbejdsgiver ikke afsøger alle mulighederne for de ramte medarbejdere med fastholdelse for øje, før man skrider til en opsigelse.

3 Ud over overenskomstforhandlingerne, som jeg kommer tilbage til, har vi haft mange fokuspunkter i afdelingen, som vi arbejder videre med. Hvis vi spørger medlemmerne sættes arbejdsmiljøet højt på dagsordenen. Gennem de seneste år har arbejdsgiverne strammet skruerne det være sig på arbejdstakt og generelt arbejdsmiljø. Udsagnene: Vi har et stort hjerte for det vi laver, men vi bliver slidt op fordi vi løber så stærkt eller Vi tier, fordi vi er bange for at miste jobbet er meget beskrivende, for det vi ser og hører i afdelingen. Der skrues op for tempoet, kørelister er uden køretider og arbejdsgiver tager de få pusterum, man får øje på. Dagplejens pladser udnyttes til det yderste, reelt set kan en dagplejer passe 4 børn på under 1 år. På en social institution er de så pressede, at selv en tillidsvalgt er blevet sygemeldt af udfordringerne. Vi har og arbejder derfor målrettet på at sikre og forbedre arbejdsmiljøet på vores medlemmers arbejdspladser. Der er på daginstitutions-området blevet valgt flere tillidsrepræsentanter, så vi er tættere på medlemmerne og deres daglige udfordringer. Vi har holdt møder med politikerne sammen med tillidsrepræsentanter for at foreligge frustrationerne over det pressede arbejdstempo og arbejdsmiljøet generelt, og faktisk har vi haft nogen konstruktive møder. Det vil vi også gøre med de nye økonomiudvalg i Vejen og Esbjerg, som vil blive budt til møder sammen med tillidsrepræsentanter i overordnede Med-udvalg. Vi har optimeret vores arbejdspladsbesøg og har flere medlemsmøder på arbejdspladserne, således håber vi at nå ud til flere arbejdspladser og have fingeren på pulsen. Vi skal italesætte, at det er OK at sige det, hvis man ikke mener, at arbejdspladsen handler forsvarligt. - Ja man har nærmest en forpligtigelse.

4 Vi har holdt to arrangementer om ytringsfrihed. Der har været mange fremmødte til møderne, hvilket viser, at der er et behov for at kende grænserne for ytringspligt og ytringsfrihed. Ligeledes har vi på arrangementer talt om Liv, Ære og Velfærd. Mona Striib, forbundets næstformand, gav på et medlemsmøde et kanon indlæg til debatten. I skal på arbejdspladsen selv være med til at trække grænsen. Det er vores opfattelse at I, der arbejder med psykisk syge eller uligevægtige flytter på jeres grænser for hvad I tolererer. Man skal ikke tolerere mere fysisk vold, end det man tillader af tilfældige på gaden, før der laves en anmeldelse. Det er jo ikke for at skade borgeren I skal anmelde det er for at sikre jer en ordentlig sikring, hvis det går galt og en forudsætning for at søge erstatning hvis uheldet er ude. Og et overfald er et for mange. Vi hører heldigvis også om arbejdspladser, der tager dette alvorligt, og laver handleplaner til forebyggelse. Og det er jo netop dette, det går ud på: at sikre jer som medarbejdere. Det er ikke 14 dage siden, at en patient på et hospital overfaldt en ansat med en blyant få dage efter, kunne man i nyhederne se, at der stod ledige senge i tomme afdelinger på særligt sikrede afsnit, hvor der ikke blev henvist til pga. formalia. Så der er stadigt et stort arbejde i at kæmpe for trygge arbejdspladser for medlemmerne. I snart mange år har FOA talt om kommende arbejdskraftmangel, især på uddannede faggrupper. Nu står vi i situationen, især på ældreområdet. Det er arbejdstagers marked. - I skal til at sælge jer selv dyrt. FOA har de sidste år kæmpet mod ansættelser på lave timetal. Det er lidt mærkeligt, at fordi man arbejder på et velfærdsområde, som er et typisk kvindefag, er det ikke til at opdrive noget der nærmer sig fuldtidsjob. Havde vi talt om smede eller elektrikere er fuldtidsjob en selvfølge.

5 Arbejdsgivernes påstand er, at de ansatte ikke ønsker / kan holde til fuldtidsarbejde i disse jobs. Så spørger jeg bare: hvis skyld er det? Det er arbejdsgivernes forpligtigelse at sørge for, at arbejdet tilrettelægges, således det er sikkerhed- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Og som det er nu, med det arbejdspres de pålægger medarbejderne, er der ganske rigtigt medarbejdere, der ikke kan se sig i fuldtidsstillinger, fordi de slides op på det antal timer, de har nu. Men ikke desto mindre har en undersøgelse indenfor omsorg i Esbjerg kommune vist, at 85 % af medarbejderne som besvarede undersøgelsen, ønsker højere timetal og ansættelser over 30 timer. Og så er vi tilbage igen ved før omtalte arbejdskraftmangel: Man skal ikke bare acceptere lave timetal ved et jobtilbud. Kan arbejdsgiver ikke tilbyde en ordentlig ansættelse, så kan man ikke være sikker på at beholde medarbejderen. Vi kommer til at se faggrupper shoppe efter bedste timetal, bedste lønninger, bedste arbejdsforhold. Er man til ansættelsessamtaler, skal man kræve det i løn, man synes man er værd ikke altid nøjes med det, arbejdsgiver tilbyder. Det leder os hen til overenskomstforhandlingerne. Jeg tror aldrig det har været mere nervepirrende, og som forhandlerne selv siger historisk. Innovationsminister Sophie Løhde lagde allerede hårdt ud 12. december med en artikel i Børsen med at sige, at offentlige ansatte har fået for meget, og at hun ville stoppe deres lønhop. Organisationerne har været enige om ikke at starte forhandlingerne op før der var reelle forhandlinger på lærernes arbejdstidsaftale. Det var en del af en musketer-ed forbundene imellem, hvor også ligeløn og frokostpauserne indgik. Forhandlingerne blev så startet på i februar, hvorefter de øvrige forhandlinger gik i gang. Som jeg har lyttet mig til, har der aldrig været rigtigt reelle forhandlinger i gang på nogle af områderne. Hverken Stat, Danske Regioner eller KL.

6 De store knaster i de centrale forhandlinger er lønnen, seniordagene, spisepauserne samt lærernes arbejdstid. Lønnen - ja, man er egentlig enige om hvordan lønudviklingen ser ud bagudrettet der tolkes bare forskelligt, alt efter hvilken periode man ser på. Men grundlæggende følges det private og offentlige arbejdsmarked ad pga. reguleringsordningen. Organisationerne har fremført at vi har vist løntilbageholdenhed de sidste 3 år i overenskomstforhandlingerne. Nu vil vi også have del i opsvinget. Når Sophie Løhde siger, at de matcher de privatansattes lønudvikling med de tilbudte 6,7 %, står det i skærende kontrast til at regeringens egne økonomer siger at lønudviklingen ligger på 8,6 % og det Økonomiske Råd forudser en lønudvikling på det private arbejdsmarked på 9,2 %. Seniordagene ønsker vi ikke at give os på. Der er nødt til at være noget, der kan understøtte medarbejderne i at kunne holde til et længere arbejdsliv. I forhold til spisepauserne er det ikke FOA, der er i klemme ved disse forhandlinger, men hovedsagelig de statsansatte der ikke har fået det skrevet ind i overenskomsten, og hvor arbejdsgiver truer med opsigelse af kutymen. Men det, at de starter her, vil sagtens i de fremtidige overenskomstforhandlinger kunne give arbejdsgiverne lyst til at eksperimentere med de overenskomst-aftalte spisepauser. I forhold til lærernes arbejdstid som blev ophævet til lov i 2013, står kampen om retten til at få arbejdstidsreglerne ind i overenskomsten igen. Denne kamp er vigtig, da vi mener, at arbejdstid er overenskomststof. Jeg taler ikke om, hvad jeg synes der skal ind i en sådan aftale eller om den burde føres tilbage til det oprindelige. Nej, jeg taler om retten til at arbejdstiden og vilkårene aftales ved forhandlingsbordet og ikke dikteres af lovgivning, og den måde, det skete på i 2013 var direkte usmageligt.

7 Hvis ikke parterne får noget igennem ved disse forhandlinger, kan vi aldrig være sikre på, hvornår man udser sig andre områder man bryder ind og lovgiver på. Dette er den Danske model, vi kæmper for. Vi må se i øjnene, at det er regeringen med Sophie Løhde i spidsen, der svinger dirigentstokken i disse forhandlinger. Hverken KL eller Danske Regioner har haft mandat til at sætte en lønramme, og dermed kan man sige, at forhandlingerne stort set stoppede inden de kom i gang, efter at innovationsministeren satte hælene i. Dermed var sammenbruddet en realitet. Vi har så efterfølgende varslet strejke. Organisationerne har varslet som vanligt mellem % af arbejdspladserne. Men også her har arbejdsgiver slået til med den store hammer og ikke som man normalt har set ved tidligere overenskomstforhandlinger. Vi skal ikke pive over at arbejdsgiver bruger lockout -våbnet det er et led i den Danske Model. Nej, men at bruge det som arbejdsgiver har gjort denne gang er en magtdemonstration af, at Den Danske Model måske trænger til en revidering, hvis den skal overleve, og ikke blot tromles af offentlige arbejdsgivere. Måske skal der i lighed med Norge og Sverige aftales, at de offentlig sparede kroner bliver bundet til velfærd? For at klæde vores tillidsrepræsentanter bedst muligt på til en evt. konflikt holdt vi i sidste uge stormøde for vores tillidsrepræsentanter. FOA har i strejkevarsel peget på Områdecenter Hedelund i Esbjerg og Askov Malt skole, Brørupskolen, Føvling skole, Gesten Børnecenter, Rødding skole og Glejbjerg Børne og skolecenter, alle i Vejen kommune. Dette strejkevarsel kan træde i kraft 4. april. Konfliktvarslet vil omfatte stort set hele det pædagogiske område, undtaget omsorgs- og pædagogmedhjælperoverenskomsten i både Esbjerg, Vejen og Fanø kommuner.

8 Ligeledes rammes vores Teknisk Service på skoler, rådhuse og svømmebade i Esbjerg kommune. På Kost og Serviceområdet er vil husassistenter på dagpasningsområdet, skoler og lign. blive ramt. Husassistenter på ældre- og socialområder vil ikke blive ramt. Vi har her en enkelt ansat på statens område, som vil blive ramt inden for Kost og Service. I FOA Esbjerg vil vi derfor have omkring 1200 medlemmer, som bliver omfattet af en evt. konflikt. Men vi er ikke alene. Som nævnt er dette historisk. Vi har indkaldt organisationer på fredag, så der kan aftales fælles tiltag. Vi skal udnytte, at vi er så mange, der kan stå sammen. Vi skal markere os i gadebilledet. Vi skal være synlige udenfor arbejdspladserne. Vi skal være med til at sætte Danmark i stå og vise, at offentlige arbejdspladser er uundværlige og I er forudsætningen for, at også det private arbejdsmarked kan fungere. Og I er alle pengene værd. NOK ER NOK. 25. april skal vi have ny forbundsformand i FOA. Dennis Kristensen takker af. Det bliver starten på et generationsskifte i Forbundshuset i lighed med det, vi har haft i Esbjerg. Der skal skiftes 3 af de 6 politiske poster i den centrale politiske ledelse. Jeg vil gerne her fra takke Dennis for hans indsats som forbundsformand i FOA. Jeg har ikke altid været enig i hans politiske linje og samarbejdet eller mangel på samme med de andre organisationer. Men han har været medlemmernes formand og ingen kampe har været for små. Og vi kan lige så godt indrømme det han har haft medietække og stillet op til alt, og det har været med til at give FOA en synlighed, som bliver svært at følge efter, uanset hvem der vælges til ny formand. Uanset hvem der bliver formand og hvordan den nye ledelse sammensættes, tænker jeg, at der kommer til at ske forandringer i

9 organisationens arbejde og det bliver en spændende tid vi går i møde. Vi i FOA Esbjerg, er i alt fald klar til at fortsætte arbejdet med at kæmpe for medlemmernes vilkår, løn og indflydelse. Til sidst vil jeg gerne slutte af med at takke alle de tillidsvalgte for det gode samarbejde gennem de seneste 2 år, og ligeledes vil jeg også gerne takke bestyrelsen, mine valgte kolleger og alle medarbejderne i afdelingen for deres daglige indsats og fleksibilitet for medlemmernes bedste. Det skulle være ordene til bestyrelsens beretning.

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

Nordsjælland. Nyt fra afdelingen. Den 11. nov. Medlemsskaber der bør overflyttes... Lene Lindberg Formand i Foa Nordsjælland mail:

Nordsjælland. Nyt fra afdelingen. Den 11. nov. Medlemsskaber der bør overflyttes... Lene Lindberg Formand i Foa Nordsjælland mail: Lene Lindberg Medlemsskaber der bør overflyttes... Jeg ser frem til en uge, hvor vi sætter medlemskab i fagforeningen på dagsorden. Vi kommer med et tilbud til de af jeres kollegaer, som står i Krifa eller

Læs mere

FOA Horsens Når du er medlem af FOA...

FOA Horsens Når du er medlem af FOA... FOA Horsens F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s. 6 at hjælpe og

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Konflikten er på vej..! Vi er på vej i konflikt. Spørgsmålet er: Hvor stor, hvornår og hvor længe? Side 2 En stor konflikt Hvem er del i

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav FORBUND Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2018 Indhold Kære FOA-medlem 3 Løn mest til lavtlønnede og kvindefagene 4 Uddannelse og kompetencer 6 Pension og seniorvilkår 8 Et godt arbejdsliv 10

Læs mere

Servicesektor beretning 2010 1

Servicesektor beretning 2010 1 Beretning 2010 Servicesektorens beretning ved denne generalforsamling, tager sin begyndelse i foråret 2008. Foråret 2008 var fantastisk. I FOA var der storkonflikt - fordi der var store problemer med indgåelse

Læs mere

Se skabelon til mail om kontaktoplysninger, som du kan sende til dine kolleger nederst på denne side.

Se skabelon til mail om kontaktoplysninger, som du kan sende til dine kolleger nederst på denne side. Tillidsrepræsentant på en konfliktramt arbejdsplads - en guide til dig, der er tillidsrepræsentant på en arbejdsplads, der er ramt af strejke eller lock out. Lige nu ser du ind i en helt ny og uvant rolle,

Læs mere

Regionalt TR-møde 7. marts

Regionalt TR-møde 7. marts Regionalt TR-møde 7. marts 1) Fra forhandlinger til sammenbrud Hvorfor konflikt? Hvor er knasterne? Hvad sker der lige nu i Forligsinstitutionen? 3) Hvad er din rolle som TR? Hvad gør vi nu? Aktiviteter,

Læs mere

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads De akademiske organisationer har i fællesskab udarbejdet denne guide, og du kan som BF-tillidsrepræsentant tage det du kan bruge af vejledningen.

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer MINE KRAV DINE KRAV FOA 3 Indhold Hvad synes du? Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer Indhold Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre og mere lige vilkår 7 Bedre barselsregler

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2014 Det private arbejdsmarked Mine krav dine krav? n overenskomst Det er og skal være medlemmernes krav, der sætter dagsordenen for forhandlingerne om

Læs mere

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA...

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA... FOA Fag og Arbejde Svendborg F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s.

Læs mere

FOA Social- og Sundhedsafdelingen Når du er medlem af FOA...

FOA Social- og Sundhedsafdelingen Når du er medlem af FOA... FOA Social- og Sundhedsafdelingen F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Serviceløft pjece UDS 06/04/05 23:51 Side 28 FOA Nordsjælland - adresser, telefon, e-mail og åbningstider FOA Nordsjælland Frederiksværksgade 10 3400 Hillerød Afdelingens tlf.nr. 46 97 33 90 Afdelingens

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Rundbords- samtaler Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver, du har,

Læs mere

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis?

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? I dette notat finder du svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt. Hvis du har spørgsmål så kontakt GKF, din FTR eller

Læs mere

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre.

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. Vi skal huske at fejre både de store og de små sejre - som aldrig bliver nævnt i aviserne. Som for

Læs mere

OK18 Det gode arbejdsliv

OK18 Det gode arbejdsliv OK18 Det gode arbejdsliv Baggrundstæppet for OK18 Det gode arbejdsliv HELE arbejdslivet og for ALLE socialrådgivere HB s politiske prioriteringer OK18-oplæg Baggrundstæppet OK17 OK-forhandling på private

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA OK18 Fagbevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Mandag den 11. december 2017 Der skal oprettes en pulje til at løfte

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2011 Ansatte i kommuner Mine krav dine krav? overenskomst Vi har brug for DIN mening og DINE holdninger Diskussionsoplæg ved forbundsformand Dennis Kristensen

Læs mere

Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram - UgebrevetA4.dk. OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram

Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram - UgebrevetA4.dk. OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram Af Henny Christensen Fredag den 23. marts 2018 En bølge af sympati strømmer de offentligt ansatte i møde i ny måling. Seks ud af ti danskere erklærer

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Velkommen til Sundhedskartellets stormøde om OK11. Det er snart et år siden, vi mødtes til vores

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E Råd til velfærd FOAs mål 2013-2016 Indhold FOAs mål 2013-2016 Vi har råd til velfærd..................... 2 Fælles om velfærd.................... 3 Faglig handlekraft....................

Læs mere

Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30

Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30 Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 398 Offentligt T A L E Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30 20. maj 2014 Sagsnr. 2014-3829 CAL

Læs mere

Onsdag den 2. Marts 2011 Kl. 12:30 til 16:00

Onsdag den 2. Marts 2011 Kl. 12:30 til 16:00 Referat af Sektorbestyrelsesmøde Onsdag den 2. Marts 2011 Kl. 12:30 til 16:00 Udsendt til: Tilstede: Afbud: Birgitte Brixner, Sanne Johansen, Conny Gad Ordstyrer: Referent: Irene Buus Foreløbig dagsorden:

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Dennis Kristensen Forbundsformand I FOA går vi på banen, når det handler om ulighed og fx forringede

Læs mere

1. maj tale. Kære venner. Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle.

1. maj tale. Kære venner. Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle. 1. maj tale Kære venner Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle. Det må betyde at der er mange engagerede mennesker her i Vejle. Og det er der brug for. Og en stor tak, må lyde til dem der

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Serviceløft pjece UDS 06/04/05 23:51 Side 28 FOA gør meget mere end at sikre gode overenskomster og at arbejde politisk for medlemmernes interesser. Når du er medlem af FOA, står vi også klar til at hjælpe

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca.

Læs mere

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden Tryghed Ung på jobbet Udvikling Rettigheder Fællesskab Respekt meld dig ind nu......vi behøver hinanden Hey...kom og vær med Jeg synes, det er rigtig sjovt at være med i ungdoms - arbejdet i min afdeling.

Læs mere

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening 3F 1 Velkommen til Danmarks stærkeste fagforening 2 Din fagforening Danmarks stærkeste Det danske arbejdsmarked er reguleret af aftaler kaldet overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter suppleret med

Læs mere

Skab gode forandringer

Skab gode forandringer Skab gode forandringer Vi hjælper dig Arbejdsmarkedet er under pres. Vi bliver dagligt mødt med krav om, at vi skal yde mere for færre penge. Også i vores profession oplever vi konstante forandringer -

Læs mere

Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E

Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E VEDTAGET Råd til velfærd FOAs mål 2013-2016 Indhold FOAs mål 2013-2016 Vi har råd til velfærd..................... 4 Fælles om velfærd.................... 6 Faglig handlekraft....................

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar SVARENE Eventuelle sorte prikker ud for svarmulighederne skal I se bort fra. De betyder ikke noget i printudgaven her. Side 1 af 11 Du er omfattet af en overenskomst, der gælder for dit arbejdsområde.

Læs mere

dig til at hjælpe dine kolleger, hvad enten de skal strejke, er blevet lockoutet, eller blot vil vide mere.

dig til at hjælpe dine kolleger, hvad enten de skal strejke, er blevet lockoutet, eller blot vil vide mere. OK18 NÅR KONFLIKTEN KOMMER FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER Som tillidsrepræsentant er du en vigtig del af og har en særlig rolle, når overenskomsten forhandles. Her får du den vigtigste information, så vi kan

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Nye regler pr. 1/7 2006 Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

OK18 - BUPL i konflikt og hvad så?

OK18 - BUPL i konflikt og hvad så? OK18 - BUPL i konflikt og hvad så? Dagsorden 1. Velkomst 2. Den Danske Model 3. Hvorfor er vi endt, hvor vi er? 4. Forligsinstitutionen 5. Fakta 6. Hvad sker der under konflikten? 7. Spørgsmål Den Danske

Læs mere

Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013.

Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013. 1 Mundtlig beretning 2012 Fastholde og tiltrække flere medlemmer Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013. Vi skal gøre fagforeningen attraktiv for de unge, der kommer ind på

Læs mere

Til Folketingets beskæftigelsesudvalg

Til Folketingets beskæftigelsesudvalg Til Folketingets beskæftigelsesudvalg Oktober 2017 1 - Udmøntning af arbejdsintensiteten for personer ansat i fleksjob. I forbindelse med reformen af førtidspension og fleksjob fra januar 2013, var et

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Faglig afdeling A-kassen E-mail: aalborg@foa.dk akas024@foa.dk Telefon: 46 97 31 31 46 97 31 90 Fax: 46 97 31 71 46 97 31 70 www.foa-aalborg.dk Telefon- og åbningstid i faglig afdeling og a-kassen: Mandag-onsdag

Læs mere

PAUSER Det burde være så enkelt..

PAUSER Det burde være så enkelt.. PAUSER Det burde være så enkelt.. BUPL Midtsjælland om pauser Formålet med at holde en pause er at komme kortvarigt væk fra sit arbejde både fysisk og mentalt. En leder har pligt til at sikre, at arbejdet

Læs mere

Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 26. oktober 2017

Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 26. oktober 2017 Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 26. oktober 2017 Indledning: Velkommen til generalforsamling i Kreds Syddanmark. Vi skal tale fag, organisation og arbejdet

Læs mere

Lærerne er de første - hvem er de næste

Lærerne er de første - hvem er de næste Lærerne er de første - hvem er de næste Dennis Kristensen, formand for FOA Christiansborgs Slotsplads, 11. april 2013 Med så mange lærere og undervisere samlet på ét sted, er det ikke helt nemt at tilstå

Læs mere

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer?

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Kære 3F medlem Når fagforbundene forhandler om fornyelse af overenskomster med arbejdsgiverforeningerne, kan det ende med, at medlemmerne skal i strejke. Forhandlingerne

Læs mere

FOA Lillebælt NYHEDSBREV NR

FOA Lillebælt NYHEDSBREV NR FOA Lillebælt NYHEDSBREV NR. 4-2011 TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN Statusberetningen til Teknik- og servicesektorens årsmøde den 9. november 2011 Ja så står vi her igen, et år går meget hurtigt. I sektorbestyrelsen

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer?

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? SKAL JEG STREJKE, HVIS KONFLIKTEN KOMMER? Kære 3F medlem Når fagforbundene forhandler om fornyelse af overenskomster med arbejdsgiverforeningerne, kan det ende

Læs mere

Oplever du besvær med. ADVODAN hjælper dig med juraen i forhold til ansættelser og afskedigelser.

Oplever du besvær med. ADVODAN hjælper dig med juraen i forhold til ansættelser og afskedigelser. Oplever du besvær med ansættelsesforhold? ADVODAN hjælper dig med juraen i forhold til ansættelser og afskedigelser. Hvordan får du styr på kontrakten? Når du ansætter en ny medarbejder, er det vigtigt

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav Forbund Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2015 Indhold Forord 3 Løn, realløn, ligeløn og lokal løn 4 Uddannelse og større tryghed i ansættelsen 6 Tidsbegrænsede ansættelser og timelønsansættelser

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

Servicesektorens Generalforsamling den 21. marts 2017.

Servicesektorens Generalforsamling den 21. marts 2017. Servicesektorens Generalforsamling den 21. marts 2017. BESTYRELSENS BERETNING 2016: Ja, så er der gået et år igen, det er ikke helt til at forstå, at det er et år siden, men tiden løber hurtigt. Det er

Læs mere

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Varenummer: 5504-5 Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Få et skræddersyet kursus Når du er ude og se på tøj, er det ikke sikkert, at du kan finde noget i butikkerne, der passer. Vi er jo alle

Læs mere

Nedsæt tempoet, når I gør rent

Nedsæt tempoet, når I gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når I gør rent Et TR-/AMR-værktøj til dig og din arbejdsplads Helbred og arbejde i højt tempo Personer, som arbejder med rengøring, er på benene stort set hele dagen. Samtidig

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Beretning Social- og sundhed / Kost - og servicesektoren

Beretning Social- og sundhed / Kost - og servicesektoren Beretning 2016 Social- og sundhed / Kost - og servicesektoren Beretning 2016 2016 blev året, hvor der skulle vælges ny præsident i USA. Det blev Donald Trump hvilket efter min opfattelse til dags dato,

Læs mere

Lockouten gav et sammenhold, som intet teambuildings kursus kunne have gjort bedre. Det sammenhold må vi prøve at holde fast i.

Lockouten gav et sammenhold, som intet teambuildings kursus kunne have gjort bedre. Det sammenhold må vi prøve at holde fast i. Kære alle i kreds 3 Horsens den 31. maj 2013 Så er hverdagen ved at vende tilbage til skolerne. Alle har travlt med at nå at indhente forskellige gøremål og det bliver sikkert ikke helt godt igen, før

Læs mere

Margit Vognsens oplæg til afstemning om FOA i bevægelse

Margit Vognsens oplæg til afstemning om FOA i bevægelse Margit Vognsens oplæg til afstemning om FOA i bevægelse På vej mod et nyt FOA Vi står midt i den vigtigste forandringsproces i FOAs historie. De resultater, vi har skabt i fagbevægelsen, opfattes i dag

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1.. Velkomst fra formanden. Side 2.. Brug de tillidsvalgte. Side 3.. Hvad kan du bruge FOA 1 til

Indholdsfortegnelse. Side 1.. Velkomst fra formanden. Side 2.. Brug de tillidsvalgte. Side 3.. Hvad kan du bruge FOA 1 til Velkommen til FOA 1 Indholdsfortegnelse Side 1.. Velkomst fra formanden Side 2.. Brug de tillidsvalgte Side 3.. Hvad kan du bruge FOA 1 til Side 4.. Valgte og ansatte i FOA 1 Side 5.. Valgte og ansatte

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

KONGRES FOAs mål Sammen gør vi forskellen

KONGRES FOAs mål Sammen gør vi forskellen KONGRES 2016 FOAs mål 2016-2019 Sammen gør vi forskellen Indhold Sammen gør vi forskellen 4 FOAs mål for 2016-2019 4 Et fagligt forsvarligt arbejdsmiljø 7 En løn, der afspejler arbejdets værdi og faglighed

Læs mere

Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund

Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund Hvervet som frikøbte politikere Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland I Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland vælges der fem politikere til at varetage den daglige politiske ledelse. De fem politikere vælges

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

FOA Mariagerfjord - lille men stor i skrallet

FOA Mariagerfjord - lille men stor i skrallet Beretning 2012 FOA - lille men stor i skrallet Så er det tid at samle op- se tilbage se på bunkerne af sager - hvad har vi brugt tiden til i det forgangne år? Har vi haft sejre - har vi lidt tab ja det

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer 2/2017 Østjylland Unge talenter til forbundet OK 2017: Sådan kommer vi videre Høj pensionsalder kræver bedre rammer Flemmings leder Tilbagetrækningsalderen er stadig for høj Da det i slutningen af maj

Læs mere

Indflydelse og engagement skaber kvalitet. Forord. Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007

Indflydelse og engagement skaber kvalitet. Forord. Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007 Indflydelse og engagement skaber kvalitet Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007 Forord FOAs godt 200.000 medlemmer arbejder hver dag i forreste række med at skabe velfærdsydelser

Læs mere

OK2018: DER ER RÅD STÅ SAMMEN

OK2018: DER ER RÅD STÅ SAMMEN OK2018: DER ER RÅD STÅ SAMMEN NU ER DET VORES TUR Krisen er for længst forbi. Der er opsving i det private, og beskæftigelsen stiger. Overskud og udbytter til aktionærer når nye højder. Der er også luft

Læs mere

Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM. Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale. Brug din ret stem nu 1

Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM. Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale. Brug din ret stem nu 1 Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale Brug din ret stem nu 1 Brug din ret stem om overenskomsten nu! Hvor meget stiger din

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG ADV (DI) Stem om din nye overenskomst FOR ANSATTE PÅ VASKERIERNE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden

Læs mere

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18 EN LØSNING FOR ALLE Historien om Akademikerne under OK18 OK18 var et unikt forløb i den danske models historie i den offentlige sektor generelt og for Akademikerne især. Den danske model har på det offentlige

Læs mere

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION

Læs mere

OK18 Hvis konflikten kommer

OK18 Hvis konflikten kommer FORBUND OK18 Hvis konflikten kommer Konflikt-tjek for tillidsrepræsentanter Indhold FOA i konflikt? 3 Overenskomstmæssige konflikter 4 Afstemningsregler 10 OK18 12 Tidsplan OK18 14 Hvis konflikten kommer?

Læs mere

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage.

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Formand Dorit Dühring har ordet på bestyreslen vegne. Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Hvad fik vi i hus og hvor er der stadig faglige udfordringer

Læs mere

Fredag klokken 10 tager Side fat. 1 af Det 6 er fortsat lønnen,

Fredag klokken 10 tager Side fat. 1 af Det 6 er fortsat lønnen, ANALYSE Husk lige tandbørsten: Topforhandlere gør klar til dramatisk slutspurt Af Henny Christensen Fredag den 20. april 2018 Lønnen er den mindste knast, når lønmodtagere og arbejdsgivere fredag gør et

Læs mere

Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen

Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Far på orlov? - en undersøgelse om mænd, orlov og kulturen på arbejdspladsen Februar 2006 Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

OK2018: DER ER RÅD STÅ SAMMEN

OK2018: DER ER RÅD STÅ SAMMEN OK2018: DER ER RÅD STÅ SAMMEN NU ER DET VORES TUR Krisen er for længst forbi. Det går godt i Danmark. Der er opsving i det private og beskæftigelsen stiger. Overskuddene når nye rekorder og det samme gør

Læs mere

9 myter og svar om OK18

9 myter og svar om OK18 9 myter og svar om OK18 Overenskomsterne på det offentlige område skal forhandles i de første måneder af 2018. Vi er kommet anderledes fra start, end vi har tradition for. Først og fremmest har alle organisationer

Læs mere

KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste hus- og serviceassistenter i den offentlige sektor er medlem af FOA. Mange lignende grupper vælger det samme.

Læs mere

Pædagogisk Sektors årsmøde Onsdag den 9. november 2016 kl FOA Sydsjælland Bataljonsvej 3 Næstved

Pædagogisk Sektors årsmøde Onsdag den 9. november 2016 kl FOA Sydsjælland Bataljonsvej 3 Næstved Pædagogisk Sektors årsmøde Onsdag den 9. november 2016 kl. 19.00 Bataljonsvej 3 Næstved 1. Velkomst Ved Ulla Mikkelsen 2. Valg af dirigent bestyrelsen indstiller Benny Kaad Benny Kaad blev valgt 3. Godkendelse

Læs mere

HK HANDELS MÅLPROGRAM

HK HANDELS MÅLPROGRAM HK HANDELS MÅLPROGRAM 1 HK HANDELs målprogram 2016-2020 (udkast) 2 3 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag 4 for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem

Læs mere

løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen

løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen Klar, parat, forandrinng - Økonomaforeningens forandringsprogram Layout: Torben Wilhelmsen Tryk: Eks Skolens Trykkeri økonomaforeningen oktober 2001

Læs mere