Ansøgning. Klimatilpasning i Gladsaxe Sportscenter og i Vandledningsvejen. Legedammene. Marts 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ansøgning. Klimatilpasning i Gladsaxe Sportscenter og i Vandledningsvejen. Legedammene. Marts 2013"

Transkript

1 Side 1 Ansøgning Klimatilpasning i Gladsaxe Sportscenter og i Legedammene Marts 2013 Udgivelsesdato : 18. marts 2013 Projekt : Udarbejdet : Annette Albertsen (Grontmij) og Steen Bisgaard (Bisgaard Landskabsarkitekter) Kontrolleret : Holger Kortbek (Gladsaxe kommune) og Bo Brøndum Pedersen (Nordvand)

2 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INTRODUKTION Ansøgere Projektets titel Ansøger, medansøger og samarbejdspartnere Resumé Idé og vision 5 2 PROJEKTBESKRIVELSE Formål med projektet Idé og vision Præsentation af lokalitet Den rekreative funktion Succeskriterier 10 3 TIDSPLAN, ORGANISATION OG FORANKRING Tidsplan Udviklingsforløb i fht. VANDPLUS Projektets tidsplan Organisation Forankring 12 4 BUDGET Budget for hele projektet Beskrivelse af projektets finansiering 13 5 BILAG Kopi af ansøgning til Forsyningssekretariatet Referencer fra rådgivere 13

3 Side 3 1 INTRODUKTION I forbindelse med et planlagt LAR projekt til separering af regn- og kloakvand i Gladsaxe kommune er det besluttet, at lejligheden skal udnyttes til samtidig at løfte Gladsaxe Sportscenters aktivitetsmæssige, rekreative og rumlige kvaliteter. Vandområderne, hvori det er planlagt at der skal opsamles og forsinkes regnvand, kombineres med aktiviteter til leg og bevægelse som skal tilføje området helt nye rekreative muligheder. Overordnet er LAR projektet delt i to temaområder: 1. Vandvejen udgøres af et forløb af aflange bassiner, der forløber langs en kommende supercykelsti fra Grønnemose Skole (tidl. Høje Gladsaxe Skole) til rundkørslen ved Buddingevej. Udgifterne til den del af projektet, der vedrører, vandreservoirs i Høje Gladsaxe Parken og forbedringer af trafikale forhold for cyklister beløber sig til 24,5 mio. kr., der finansieres af Nordvand A/S og Gladsaxe Kommune. Området udgår etape Legedammene udgøres af en serie lave damme og kanaler inde på Gladsaxe Sportscenters område. Sportscenteret ligger centralt i Gladsaxe og er på tre sider omgivet af boligområder. Den kommende cykelsti, som danner områdets østlige grænse betyder, at adgang til og synlighed af Gladsaxe Sportscenter vil blive større og mere eksponeret. Idrætsområdets sydlige grænse udgøres af Marielyst Skole og Høje Gladsaxes boligblokke. Området udgør etape 2 og er genstand for denne ansøgning.

4 Side Ansøgere Projektets titel Legedammene Ansøger, medansøger og samarbejdspartnere Gladsaxe Kommune, Ejendomscenteret Gladsaxe Kommune, BMF, Forsyningsafdelingen Gladsaxe Sportscenter

5 Side 5 Gladsaxe Kommune, Børne og Kulturforvaltningen Gladsaxe Kommune, BMF, Drifts- og Anlægsafdelingen Nordvand A/S 1.2 Resumé Idé og vision Navne som blegedamme, branddamme og mølledamme vidner om forskellig brug af vandområder og damme op igennem historien. I dette projekt ser vi en unik chance for at tilføre et nyt lag til denne historie. Ved at kombinere en synlig og mere bæredygtig vandhåndtering med tilbud om fysiske og legende aktiviteter opfyldes to af de behov som samtiden efterspørges allermest. Legedammene som vi har døbt projektet, har kroppen og den fysiske udfoldelse i fokus som den rekreativ funktion og skal ses i sammenhæng med det andet projektområde, Vandvejen, som har kontemplationen og sindets velvære som æstetisk målsætning. Ved at gøre en dyd ud af nødvendigheden, skal bearbejdningen af terrænet og etablering af tekniske installationer tilføre anlægget en række rekreative kvaliteter. Således ændres passive arealer til aktivitetsområder med dobbelt funktion. Endvidere tilføres områder til ophold og passage gennem anlægget betydelige kvaliteter, hvor vandets vej er omdrejningspunktet.

6 Side 6 2 PROJEKTBESKRIVELSE 2.1 Formål med projektet Nordvand har iværksat anlægsarbejder i et sammenhængende opland for at: - H åndtere regnvand lokalt (nedsivning) og semilokalt (udledning af renset regnvand til mose). - I ndarbejde klimatilpasningstiltag, der øger robusthed over for ekstreme regnvandshændelser. I forbindelse med Nordvands regnvandsprojekt tilstræbes det at: - Ø ge oplandets tilgængelighed og samhørighed. Dette sker ved at etablere en cykelsupersti og viadukt langs, og således sikre forbindelse mellem Grønnemose Skole og Marielyst Skole og deres opland.

7 Side Idé og vision - Å bne Gladsaxe Sportscenter for spontane aktiviteter og selvorganiseret idræt, leg og bevægelse. Dette sker ved at skabe en rekreativ tilkobling af overfladevand fra idrætsområdet til udledning i bassiner langs. Nye aktiviteter til leg og bevægelse i forstærkede rekreative rammer skaber mulighed for at børn, unge og voksne i lokalområdet får større tilknytning til Gladsaxe Sportscenter. I tilgift bliver Gladsaxe Sportscenter mere attraktivt at dyrke sport i, når udearealernes overgangszoner fyldes med liv og leg. Det overordnede projekt for hele oplandet indeholder flere elementer, deriblandt: 1. Fælles nedsivning af tag- og vejvand. Et samarbejde med boligselskab og Gladsaxe Kommunes Park- & Vejafdeling (20 mio. kr.). 2. Separat kloakering af villaveje i områder, hvor der er dårligt nedsivningspotentiale (27 mio. kr.). 3. Nedlæggelse af stort, åbent bassin til fælles kloakeret vand. Bassinet lå som nabo til Grønnemose Skole. 4. Nyt, mindre og lukket rørbassin til fælles kloakeret vand etableres(16 mio. kr. 2012, er udført). 5. Nyt regnvandsbassin, hvori regnvandet renses, før det ledes til mose med vandmangel (23 mio. kr.). 6. Åbne bassiner med høj rekreativ værdi langs og den nye cykelsupersti etableres. Et samarbejde med Gladsaxe Kommunes Park- og Vejafdeling. (22 mio. kr.) 7. Nye rekreative anlæg til håndtering af regnvand på Gladsaxe Sportscenter etableres. Et samarbejde med Gladsaxe Sportscenter og Gladsaxe Kommunes Ejendomscenter (20 mio. kr.). I alt forventer Nordvand at udføre regnvandstiltag for ca. 128 mio. kr. i oplandet i tidsrummet Forløbet af åbne bassiner langs cykelsuperstien er finansieret af Nordvand og Gladsaxe Kommunes Park- & Vejafdeling. Til rekreative elementer er der fundet ca. 5 mio. kr. Nordvand har ikke mulighed for at finansiere yderligere rekreative elementer i oplandet. For at skabe det optimale projekt, bør der etableres væsentlige rekreative elementer på Gladsaxe Sportscenter. Et skøn er, at der er brug for yderligere ca. 5 mio. kr.

8 Side Præsentation af lokalitet Den nordlige del af Gladsaxe Sportscenter ligger topografisk højest. Fra bygninger og belagte pladser opsamles regnvand i lave damme og kanaler. Herfra ledes vandet gennem sportscenterets udearealer og videre til bassinerne langs vandledningsvejen. I de arealer, hvor vandet opsamles, vil der stå vand i kortere eller længere tidsrum, afhængigt af årstid og regnmængder. Vandtanke til opsamling af regnvand foreslås opsat, således at der efter ønske og behov er et vandtryk, der muliggør leg og læring i særligt indrettede områder. Den nordlige del af Sportscenteret rummer skøjtehal, to idrætshaller samt svømmehal. Der findes allerede flere udendørs aktivitetstilbud, blandt andet dirt jump, krolf og beach-volley. Det er et ønske, at der etableres en offentlig sti og ny adgang fra cykel superstien til især den nordlige del af Sportscenteret. Den sydlige del af Sportscenteret, omkring stadion, domineres af åbne boldbaner i græs og kunstgræs. Bygningerne under tribune huser flere idrætsforeninger, der bruger de udendørs faciliteter til deres aktiviteter. Via dialog med eksempelvis brugere og fonde ønskes projektet tilført viden og erfaring, der kan kvalificere det endelige anlæg. Indgangsområde til skøjtehallen er et oplagt område for ophold, møder og nye aktiviteter

9 Side 9 Området har generelt en fin bestand af træer og gode muligheder for at udnytte terrænforskelle. Jordvoldens ene side er udformet som amfiteater. Det stammer fra tiden med udendørs svømme- og springbassiner. Det eksisterende udendørs badebassin er også en slags vandleg. Selv om det tilføres vandværksvand bidrager det udendørs vandbassin til det samlede vandtema. Ud for caféen indtænkes et opholdssted for børn og voksne samt et vandeksperimentarium, der især retter sig mod børn. 2.4 Den rekreative funktion Den nuværende rekreative funktion af Gladsaxe Sportscenters udearealer begrænser sig til de egentlige aktivitetsområder, der er dedikeret specifikke idrætsgrene som fodbold, softball, beachvolley og et friluftsbad, hvor sidstnævnte kun er i brug 2½ måned hver sommer. Friluftsbadet ligger i en cirka 2 ha stor park/have, der uden for denne sæson ikke tiltrækker de mange potentielle brugere fra lokalområdet, der burde have stor gavn af denne oase, midt i et ellers meget urbaniseret område af Gladsaxe Kommune.

10 Side 10 Med en tilførsel af en lang række rekreative kvaliteter i forbindelse med at kunne håndtere regnvand, vil det være muligt særligt at give dette område et betydeligt hamskifte til et særdeles attraktivt område med mange muligheder for både aktiviteter og ophold. Tilmed vil de mere konventionelle dele af anlæggets aktivitetsområder, blive tilført landskabelige kvaliteter der forbedrer oplevelsen af disse. 2.5 Succeskriterier Der er følgende succeskriterier for projektet: At skabe et sammenhængende og uformelt parklignende aktivitetsområde, hvor vand i forskellige former forstærker stedets landskabelige karakter. At stimulere til spontan brug på alle tider af døgnet. Aktiviteterne vil fungere hele året, og være noget helt specielt i perioder med regn. At opnå et bredere og stærkere udbud af organiserede og selvorganiserede idræt At henvende sig bredt til borgerne aldersgrupper, køn, etniske baggrund mv. At piger og ældre gives en særlig opmærksomhed i forbindelse med udformningen af aktiviteter/steder. At aktiviteterne vil supplere hinanden så der sammen opnås et multifunktionelt og flerkulturelt område. At idræts- og aktivitetsområdet er fremtidssikret, som er en åben og integreret del af den omgivende forstad. At området kan bruges om inspiration til borgerne for at fremme regnvandshåndtering i kommunen, både direkte ved at kunne bruge området, som et udstillingsvindue, men også indirekte ved at inspirere folk som kommer pga. idrætten eller det rekreative.

11 Side 11

12 Side 12 3 TIDSPLAN, ORGANISATION OG FORANKRING 3.1 Tidsplan Udviklingsforløb i fht. VANDPLUS - Medio april: De udvalgte projekter offentliggøres maj: heldagsudviklingsworkshop - 5. sept.: heldagskonference om klimatilpasning og merværdi - Efteråret 2013: de første projekter forventes godkendt og realisering påbegyndt Projektets tidsplan Projektet omkring Etape 1 Klimatilpasning i vandledningsvejen er udbudt i licitation 4. marts 2013 og kontraktindgåelse forventes ultimo marts måned. Projektet omkring Etape 2 Klimatilpasning i Gladsaxe Idrætspark detailprojekteres senere. Forundersøgelser indenfor idrætsområdet omfattende TV-inspektion af eksisterende ledningsanlæg er igangsat og udføres i perioden februar-april Umiddelbart herefter ønskes projektforslag påbegyndt. 3.2 Organisation Forsyningsafdelingen har stor interesse i projektet, fordi den er med til at skabe fokus på regnvandshåndtering i kommunen, og understøtter vores projekt, med at få flere borgere til at aflede regnvandet lokalt. Vi vil hjælpe med ideer og inspiration til projektet og være med at kommunikere projektet ud til borgerne. Nordvand ønsker at få skabt et projekt der kan være et foregangsprojekt, både hvad angår rekreative og funktionelle løsninger, men ikke mindst i forhold til skabelse at et robust samarbejde med de øvrige aktører. Et samarbejde som kan bruges som en kickstart af en ambitiøs udvikling af kommende fælles projekter, ud fra en helhedstilgang til udfordringerne. 3.3 Forankring Projektet vil være med til at give let adgang for borgerne til at opleve og følge vandets vej igennem landskabet i form af LAR-elementer, samt at lade sig inspirere til forhåbentlig at etablere lignede løsninger i lokalområdet (Haver, boligforeninger og fælles grønne områder). Den efterfølgende drift og vedligeholdelse af de anlæg der placeres på sportscenterets område, varetages af sportscenteret. Drift og vedligehold af anlægget langs Vandledningsstien varetages By og Miljøafdelingens af driftsafdelingen i Vej og Park.

13 Side 13 4 BUDGET 4.1 Budget for hele projektet Arbejdet med at etablere et gedigent anlæg på Gladsaxe Sportscenter, der kan håndtere de nødvendige vandmængder og tilføre både rekreative og landskabelige kvaliteter til idrætscenteret vil beløbe sig til knap 20 mio. kroner. Det er vores ambition og ønske, at projektet løftes yderligere særligt mht. aktivitetsmuligheder, der gør brug af de landskabelige ændringer og tekniske installationer der alligevel skal laves. Et sådan projekt på Gladsaxe Sportscenters område forventes at have et udgiftsniveau på omkring 25 mio. kr., der fordeler sig på følgende poster: Terrænarbejde Beplantning Nødvendige overflader og afslutninger Ekstraordinære overflader og udstyr til aktivitetsog rekreative områder Rådgiver Øvrige Uforudsete 8,4 mio. 1,2 mio. 2,5 mio. 5,0 mio. 2,9 mio. 1,4 mio. 3,3 mio. 4.2 Beskrivelse af projektets finansiering 5 BILAG Finansieringen af projektet forventes overvejende dækket af Nordvand A/S der har afsat 20 mio. kroner til projektet. Derudover vil Gladsaxe Kommune forsøge at rejse midler til projektet, hvilket dog vil nyde stor fremme af en yderligere ekstern finansiering fra fonde mv. 5.1 Kopi af ansøgning til Forsyningssekretariatet Nordvand har ikke søgt klimamidler men har takstfinansieret egen andel. Der er således ikke vedlagt kopi af ansøgning til forsyningssekretariatet. 5.2 Referencer fra rådgivere Referenceblad fra Bisgaard er vedlagt som bilag 1. Referenceblade fra Grontmij er vedlagt som bilag 2.1 og bilag 2.2.

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012 Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Rev1 29. august 2012 Nordvand, Håndtering af vand fra Gladsaxe Idrætspark / Marielyst Forudsætningsnotat

Læs mere

EKSAMENSOPGAVE EFTERÅR 2016

EKSAMENSOPGAVE EFTERÅR 2016 KØBENHAVNS UNIVERSITET EKSAMENSOPGAVE EFTERÅR 2016 Klimatilpasning og Planlægning Blok 1 VANDPLUS er et partnerskab mellem Lokale og Anlægsfonden og Realdania i samarbejde med Naturstyrelsen. Tilsammen

Læs mere

Tillæg til spildevandsplan 2011-2014

Tillæg til spildevandsplan 2011-2014 Forslag til Tillæg til spildevandsplan 2011-2014 By- og Miljøforvaltningen Marts 2013 J. nr. 06.00.05P15 1 Lovgrundlag I henhold til lovgivningen skal der udarbejdes et tillæg til en spildevandsplan, når

Læs mere

24. november Temadag Fokus på isstadions 24. november Temadag Større events i idrætsfaciliteter

24. november Temadag Fokus på isstadions 24. november Temadag Større events i idrætsfaciliteter Dato Arrangement 19. august Temadag Fokus på udearealer 2. september Kursus Den vanskelige samtale 22.-25. september Studietur til Valencia Med besøg på idrætsanlæg og bymiljøer med fokus på idrætsudøvelse.

Læs mere

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen KLIMAPROJEKT Tinbæksøen Indledning Som led i et klimatilpasningsprojekt i Galten-Skovby har Skanderborg Forsyning og skabt et nyt område ved Tinbækstien. Det overordnede formål blev at klimasikre en tunnel

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter Trafik- og Teknikudvalget 16.02.2013 Punkt 97, bilag 2 BUU 14.01.2014, Punkt 8, bilag 2 Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar 2014 Indsatsbeskrivelse Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Læs mere

Helhedsplan for Højene Øst. Hjørrings nye bydel

Helhedsplan for Højene Øst. Hjørrings nye bydel Helhedsplan for Højene Øst Hjørrings nye bydel Indholdsfortegnelse En helt ny bydel Hvorfor byudvikle i Højene Øst? Området Helhedsplanen Scenarier Planen 3 4 4 6 8 9 2 En helt ny bydel Højene Øst er udviklet

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 2 Projektudvikling Beboergrupper og boligafdelinger kan søge om støtte til at udvikle et projektforslag, så det senere kan føres ud i livet. vejledning til Ansøgningsskema Realdania-kampagnen

Læs mere

Vandet er Kokkedals fremtid

Vandet er Kokkedals fremtid Vandet er Kokkedals fremtid Pressemeddelelse 22. august 2012 Borgerne i Kokkedal kan se frem til en ny stor og bæredygtig bydel langs Usserød Å. Men skal bydelen have kanallandskaber og et centrum omkranset

Læs mere

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Aalborg den 20. december 2016 Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Indledning Aalborg Kommune er inde i en rivende udvikling og i kraftig vækst med en befolkningstilgang på ca. 2500

Læs mere

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København NOTAT Projekt Reduktion af aflastninger til kagsåen Kunde Herlev Forsyning og Nordvand Notat nr. [xx] Dato 2012-06-21 Til [Navn] Fra Henrik Sønderup, Rambøll Kopi til [Name] Baggrund Kagså er et mindre

Læs mere

Orientering om klimatilpasning

Orientering om klimatilpasning By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk Orientering om klimatilpasning Kolding Kommune

Læs mere

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG Søkvarteret Forord Inspirationskataloget har til formål at vise en pallet af de elementer, der skal indtænkes i den kommende planlægning for Søkvarteret i Vinge. Søkvarteret

Læs mere

Klimatilpasning i praksis KlimaByen i Middelfart - Danmarks smukkeste klimatilpasning

Klimatilpasning i praksis KlimaByen i Middelfart - Danmarks smukkeste klimatilpasning Klimatilpasning i praksis KlimaByen i Middelfart - Danmarks smukkeste klimatilpasning v/ direktør Allan Bruus, Middelfart Spildevand Copyright Middelfart Spildevand as 1 Området Copyright Middelfart Spildevand

Læs mere

Nye tider Nye haller. Invitation til deltagelse

Nye tider Nye haller. Invitation til deltagelse Nye tider Nye haller Invitation til deltagelse Invitation til deltagelse i Nye tider Nye haller... side 3 Nye tider stiller nye krav til nye idrætshaller... side 3 Hvordan gør vi?... side 4 Den overordnede

Læs mere

Vision. Vision for Kildegården

Vision. Vision for Kildegården Januar 2016 Formål og baggrund Denne handlingsplan skal ses i lyset af, at projekt Kildegården stadig er i udviklingsfasen, hvor der arbejdes på at omsætte projektets vision og rammer til konkrete handlinger

Læs mere

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed Søren Gabriel sgab@orbicon.dk LAR i vej hvorfor nu det? Mere vand hurtigere Hverdagsregn Målet er Ingen gener Hvad er hverdagsregn? Hvem har ansvaret? Servicemål

Læs mere

Tårs. Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr.

Tårs. Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr. Tårs Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr. Tidsplan Oktober 2017 - november 2018 Aktivitet Aktivitetsbånd Et udendørs samlingssted,

Læs mere

Projekt for afskærmning mod Ringvejen i forbindelse med plan for byudvikling i Højene, Hjørring.

Projekt for afskærmning mod Ringvejen i forbindelse med plan for byudvikling i Højene, Hjørring. Indkaldelse af idéer og forslag Hjørring Kommune Projekt for afskærmning mod Ringvejen i forbindelse med plan for byudvikling i Højene, Hjørring. Hjørring Kommune vil gerne høre dine ideer og forslag,

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

En historisk investering

En historisk investering Anne-Mette Gjeraa Projektchef, Realdania Dansk Vand Konference 2015 Tirsdag den 17. november En historisk investering I Danmark skal vi over de kommende 10-20 år investere 30-40 milliarder kroner i klimatilpasning

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R

REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R BELLINGE FÆLLED BELLINGE FÆLLED Bæredygtighed Bydel 45 Ha Ca. 500 boliger åben/lav Tæt/lav Beliggende

Læs mere

Hygiejniske forhold ved håndtering af regnvand i anlæg på terræn

Hygiejniske forhold ved håndtering af regnvand i anlæg på terræn Hygiejniske forhold ved håndtering af regnvand i anlæg på terræn 1/7 Orbicon A/S info@orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Lautrupvang 4B www.orbicon.dk Handelsbanken 2750 Ballerup +45 44 85 86 87 7643-0002350106

Læs mere

Bilag: Forslag om borgerbudgetforløb på Kong Hans Allé

Bilag: Forslag om borgerbudgetforløb på Kong Hans Allé 24. januar 2017 Bilag: Forslag om borgerbudgetforløb på Kong Hans Allé Kort beskrivelse af det grønne område på Kong Hans Allé Det grønne område syd for Kong Hans Allé indgår i klimatilpasningen af Buddinge

Læs mere

Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum

Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum Analyselag fra Skov & Landskab Vision og temaer Cecil C. Konijnendijk Konkurrencedygtighed Christian Fertner Brug og effekt af virksomheders udearealer Lene

Læs mere

Indholdsfortegnelse NOTAT PROJEKTFORSLAG. Projekt : LTK, Bondebyen. Kundenavn : Lyngby-Taarbæk Forsyning A/S

Indholdsfortegnelse NOTAT PROJEKTFORSLAG. Projekt : LTK, Bondebyen. Kundenavn : Lyngby-Taarbæk Forsyning A/S NOTAT PROJEKTFORSLAG Projekt : LTK, Bondebyen Kundenavn : Lyngby-Taarbæk Forsyning A/S Emne : Notat trafikale forhold ved 3 anlægsforslag Til : Lyngby-Taarbæk Kommune Fra : Bo Fisker Pedersen REVISION

Læs mere

Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring.

Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring. Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om 40.000 kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring. Vil du have en grøn klimavej? En vej er ikke bare en vej. Den kan

Læs mere

Teori. Klimatilpasningsløsninger. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Forsinkelse af regnvand

Teori. Klimatilpasningsløsninger. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Forsinkelse af regnvand Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum, at der bygges veje,

Læs mere

Helhedsplan for Højene Øst. Hjørrings nye bydel

Helhedsplan for Højene Øst. Hjørrings nye bydel Helhedsplan for Højene Øst Hjørrings nye bydel Indholdsfortegnelse En helt ny bydel Hvorfor byudvikle i Højene Øst? Området Helhedsplanen Scenarier Planen 3 4 4 6 8 9 2 En helt ny bydel Højene Øst er udviklet

Læs mere

GRATIS KONFERENCE I AARHUS D. 8. JANUAR 2014 VANDPLUS. - gentager succesen. Hvordan kan skybrud skabe bedre byrum?

GRATIS KONFERENCE I AARHUS D. 8. JANUAR 2014 VANDPLUS. - gentager succesen. Hvordan kan skybrud skabe bedre byrum? GRATIS KONFERENCE I AARHUS D. 8. JANUAR 2014 VANDPLUS - gentager succesen Hvordan kan skybrud skabe bedre byrum? 1 GRATIS KONFERENCE 8. JANUAR 2014 VANDPLUS-VÆRDIERNE VANDPLUS-VÆRDIERNE viser tankerne

Læs mere

Idrætsstrategi

Idrætsstrategi Idrætsstrategi 2016-2018 Kultur- og Idrætsudvalget i Valby Lokaludvalg har vedtaget at udarbejde en idrætsstrategi for Valby, for at afdække, hvordan vi bedst kan støtte udviklingen af idrætslivet. Udvalget

Læs mere

Samfundsøkonomisk screening af klimatilpasning: - Kloakker og vandforsyning. ved Camilla K. Damgaard, Chefkonsulent, NIRAS Analyse og Strategi

Samfundsøkonomisk screening af klimatilpasning: - Kloakker og vandforsyning. ved Camilla K. Damgaard, Chefkonsulent, NIRAS Analyse og Strategi Samfundsøkonomisk screening af klimatilpasning: - Kloakker og vandforsyning ved Camilla K. Damgaard, Chefkonsulent, NIRAS Analyse og Strategi Hvad er samfundsøkonomiske analyser og hvad skal vi med dem?

Læs mere

DET HOLDBARE PROJEKT DEN GODE PROJEKTBESKRIVELSE. Thomas Martinsen, Direktør, Dansk Bygningsarv Udviklingsworkshop, Vejle, 19.

DET HOLDBARE PROJEKT DEN GODE PROJEKTBESKRIVELSE. Thomas Martinsen, Direktør, Dansk Bygningsarv Udviklingsworkshop, Vejle, 19. e DET HOLDBARE PROJEKT DEN GODE PROJEKTBESKRIVELSE Thomas Martinsen, Direktør, Dansk Bygningsarv Udviklingsworkshop, Vejle, 19. april 2012 FORMALIA FOR ANSØGNING ØKONOMISK RAMME Den samlede økonomiske

Læs mere

VVM Redegørelse Regnvandssøer i Høje Gladsaxe Park

VVM Redegørelse Regnvandssøer i Høje Gladsaxe Park VVM Redegørelse Regnvandssøer i Høje Gladsaxe Park - Ikke teknisk resumé Gladsaxe Kommune 24.10.2012 Ikke teknisk resume Gladsaxe Kommune har som et af de vigtigste indsatsområder i spildevandsplanlægningen,

Læs mere

Ansøgningsskema Grøn Ordning. Vækst og udvikling

Ansøgningsskema Grøn Ordning. Vækst og udvikling Ansøgningsskema Grøn Ordning Vækst og udvikling Ansøgning om tilskud fra Grøn ordning Læs venligst retningslinjer for tildeling af støtte fra Grøn Ordning, inden ansøgningsskemaet udfyldes. For at ansøgningen

Læs mere

BYUDVIKLING TOMMERUP VEST. November 2016

BYUDVIKLING TOMMERUP VEST. November 2016 BYUDVIKLING TOMMERUP VEST November 2016 BYSTRUKTUR Skovstrupvej - Livet på landet i byen Skolevej - LandsBYmidten Vestervangen - Parcelhusområdet Tommerup Vest inddeles i tre bebyggede områder, som knytter

Læs mere

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Prioritering af indsatsen Prioritering i skybrudsplanen 1. Høj Risiko 2. Enkle løsninger 3. Andre anlægsaktiviteter

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

PIXIBOG INITIATIVER DER FORESLÅS IVÆRKSAT. DGI Faciliteter & Lokaludvikling

PIXIBOG INITIATIVER DER FORESLÅS IVÆRKSAT. DGI Faciliteter & Lokaludvikling PIXIBOG INITIATIVER DER FORESLÅS IVÆRKSAT DGI Faciliteter & Lokaludvikling 1 HELHEDSPLAN PÅ IDRÆTSOMRÅDET HVIDOVRE KOMMUNE Kultur, Miljø og Vækst i Hvidovre Kommune har igangsat en analyse af idrætsområdet

Læs mere

VANDPLUS SKYBRUD MED MERVÆRDI. Anne-Mette Gjeraa, projektchef, Realdania

VANDPLUS SKYBRUD MED MERVÆRDI. Anne-Mette Gjeraa, projektchef, Realdania VANDPLUS SKYBRUD MED MERVÆRDI Hvordan får vi mere ud af klimatilpasningen, og hvordan gør vi det på nye og innovative måder? Anne-Mette Gjeraa, projektchef, Realdania Hvad er VANDPLUS? VANDPLUS-partnerskabet

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park Projekt Social balance i Værebro Park 20. august 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015 Arrild kloakseparering Borgermøde den 15. april 2015 Dagsorden: 1. Velkomst (v. Jacob Riis Bols, Tønder Spildevand A/S) 2. Baggrund (v. Martin Madsen, Tønder Kommune) 3. Gennemgang af projektet (v. Jacob

Læs mere

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning!

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvadområdet Projektområdet udgøre et topopland, der oprindeligt har afvandet mod nord gennem Bagsværd Rende til Lyngby Sø. Overordnede visioner og mål for projektet

Læs mere

IDÉKATALOG. Flerfunktionelle affaldssorteringsløsninger. I samarbejde med Københavns Kommune. arki_lab

IDÉKATALOG. Flerfunktionelle affaldssorteringsløsninger. I samarbejde med Københavns Kommune. arki_lab Designing Cities With People IDÉKATALOG Flerfunktionelle affaldssorteringsløsninger I samarbejde med Københavns Kommune ApS Designing Cities With People www.arkilab.dk mail@arkilab.dk. ApS Birkegade 4

Læs mere

DEBATOPLÆG. Ny lokalplan for Smørum Vest. Invitation til borgermøde om planlægningen. Tværvej. Kirkevangen. Kong Svends Vej

DEBATOPLÆG. Ny lokalplan for Smørum Vest. Invitation til borgermøde om planlægningen. Tværvej. Kirkevangen. Kong Svends Vej Tværvej DEBATOPLÆG Kong Svends Vej Kirkevangen Ny lokalplan for Smørum Vest Invitation til borgermøde om planlægningen 1 Kom til borgermøde I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget for byområdet

Læs mere

Byudvikling gennem klimatilpasning i kvarteret omkring Kongebrovej i Middelfart VAND I BYER 21. JANUAR 2015

Byudvikling gennem klimatilpasning i kvarteret omkring Kongebrovej i Middelfart VAND I BYER 21. JANUAR 2015 Byudvikling gennem klimatilpasning i kvarteret omkring Kongebrovej i Middelfart VAND I BYER 21. JANUAR 2015 KlimaByen i Middelfart Danmarks Smukkeste Klimatilpasning Partnerskab mellem Middelfart Spildevand,

Læs mere

Der er endnu ikke taget stilling til, hvilke rekreative funktioner der skal være i området.

Der er endnu ikke taget stilling til, hvilke rekreative funktioner der skal være i området. Dagsordenpunkt Borgerbudgetforløb og samskabelse på det grønne område på Kong Hans Allé Beslutning For: 22 (A, B, C, F, I, V, Ø) Imod: 3 (O) Tiltrådt. Gennemgang af sagen Som en del af klimatilpasningen

Læs mere

Projektoversigt Nordre Fasanvej Kvarteret

Projektoversigt Nordre Fasanvej Kvarteret Projektoversigt Nordre 4. oktober 2018 Sagsbeh.:BHW J.nr.: 01.11.20-P20-25-18 By Byggeri og Ejendomme TEMA PROJEKT KORT BESKRIVELSE NORD/SYD GENNEMFØRT SUCCESKRITERIE Tryg færden Kronprinsesse Sofies Vej

Læs mere

Formål På trods af opdelingen blev de opstillede formål fastholdt i de to arrangementer:

Formål På trods af opdelingen blev de opstillede formål fastholdt i de to arrangementer: GLADSAXE KOMMUNE Kultur, Fritid og Idræt Den 3. juli 2013 Holger Kortbek og Pia Bagger Afrapportering af Idrætsevent 2013: Fodboldkamp 20. maj Idrættens Dag 2. juni Indledning Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget

Læs mere

Notat vedrørende prioritering af områder i Klimatilpasningsplan 2014

Notat vedrørende prioritering af områder i Klimatilpasningsplan 2014 Notat vedrørende prioritering af områder i Klimatilpasningsplan 2014 I risikokortlægningen der har været udført i forbindelse med den kommende klimatilpasningsplan er der udpeget 13 områder, hvor en del

Læs mere

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter - Samlingssted i lokalområdet - Motion og sundhed for alle aldre - Fleksibilitet, åbenhed og inspiration - Identitet og fælleskab Adresse: Ny sportshal

Læs mere

Ansøgning vedr. medfinansiering af klimatilpasningsprojekt Rødovre Boligselskab afd. 9 og 20

Ansøgning vedr. medfinansiering af klimatilpasningsprojekt Rødovre Boligselskab afd. 9 og 20 HOFOR Hovedstadsområdets Forsyningsselskab Ørestads Boulevard 35 DK-2300 København S. Vedr.: Formålet: Ansøgning vedr. medfinansiering af klimatilpasningsprojekt Rødovre Boligselskab afd. 9 og 20 18. 12

Læs mere

16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING

16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING 16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING SKYBRUD OVERSVØMMELSER FÆLLES UDFORDRING MERE FOR PENGENE REKREATIV MERVÆRDI SUND FORNUFT Beslutningstagerkonference og udstillingsåbning

Læs mere

Kloak og regnvand i Vamdrup

Kloak og regnvand i Vamdrup Kloak og regnvand i Vamdrup Per Holm, direktør, BlueKolding Trine Dam Larsen, projektleder, BlueKolding Eksisterende kloaksystem Hvis Byrådet vælger separering Regnvandet i Vamdrup Lokal afledning af regnvand

Læs mere

Fællesskab. Aalborg Kommune vil med sin fritidspolitik understøtte forpligtende fællesskaber

Fællesskab. Aalborg Kommune vil med sin fritidspolitik understøtte forpligtende fællesskaber #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Folkeoplysningsudvalget Kopi til Indtast Kopi til Fra Inge Brusgaard Sagsnr./Dok.nr. 2014-39974 / 2014-39974-40 Fritidsområdet Sundheds-

Læs mere

Hygiejniske forhold ved håndtering af regnvand i anlæg på terræn

Hygiejniske forhold ved håndtering af regnvand i anlæg på terræn Hygiejniske forhold ved håndtering af regnvand i anlæg på terræn Søren Gabriel Rev: 04-09-15 sgab@orbicon.dk 1/8 Orbicon A/S info@orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Lautrupvang 4B www.orbicon.dk Handelsbanken

Læs mere

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 København: Grønne uderum som urbane uderum Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 Oversigt 1. Hvor er København? 2. Visioner og mål 3. Urbane tendenser - hvad siger københavnerne?

Læs mere

Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne. V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning. Miljø & Natur 2016

Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne. V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning. Miljø & Natur 2016 Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning Miljø & Natur 2016 Indhold i oplægget: Baggrunden for at forsyningen interesserer sig for

Læs mere

Ansøgningsmateriale for breddeidrætskommuner 8. juli 2009

Ansøgningsmateriale for breddeidrætskommuner 8. juli 2009 Ansøgningsmateriale for breddeidrætskommuner 8. juli 2009 Alle landets kommuner kan søge om at blive en breddeidrætskommune. Bag initiativet med breddeidrætskommuner står Kulturministeriet i partnerskab

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

Et eksempel på den gode klimaansøgning

Et eksempel på den gode klimaansøgning Et eksempel på den gode klimaansøgning En god og gennemarbejdet klimaansøgning vil gøre processen bedre og kortere for både spildevandsselskabet og Forsyningssekretariatet. I det følgende gives et eksempel

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt Mødetidspunkt 16-09-2019 17:00 Mødeafholdelse Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund Indholdsfortegnelse

Læs mere

Græsrødder i bevægelse Program

Græsrødder i bevægelse Program Græsrødder i bevægelse Program Velkomst Oplæg (Om fysisk aktivitet i vores hverdag og om Varde) Gruppearbejde del I Oplæg (Om græsrødder i Baltimore og Danmark) Gruppearbejde del II Gruppearbejde del III

Læs mere

Regnvandsledning gennem Stenløse by

Regnvandsledning gennem Stenløse by Regnvandsledning gennem Stenløse by Vi flytter Stenløse Å. Under jorden i det gamle åtracé lægger vi en regnvandsledning, som kan transportere regnvandet væk fra byen. Hegn Skel Hæk I dag Stenløse Å ligger

Læs mere

Det skal der ske

Det skal der ske Mod Schmeltz Plads/ Roskilde Bymidte P/ kiss n ride Skolegård Koncer Kon certt cer Udeare Udearealer Udea earrreal tilil ea Café Gi Gimle Absalon Skol Skole Udear Udearealer til udskoling Det skal der

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

KONFERENCE VIBORG KONFERENCE GLADSAXE INVITATION & INDHOLD VANDPLUS. Glæd dig til en inspirerende dag om klimatilpasning i øjenhøjde med aktørerne!

KONFERENCE VIBORG KONFERENCE GLADSAXE INVITATION & INDHOLD VANDPLUS. Glæd dig til en inspirerende dag om klimatilpasning i øjenhøjde med aktørerne! I l l us t r a t i on: Ka ppe rfi l mpr oduc t i ons INVITATION & INDHOLD VANDPLUS Når vi går sammen om vandet, kan vi skabe mere værdi for færre penge. Det viser erfaringerne fra de fire VANDPLUSprojekter.

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Velkommen til Vand i byer!

Velkommen til Vand i byer! Velkommen til Vand i byer! Klima- tilpasning Ca. 150 partnere: - Private og offentlige virksomheder og organisationer - Videns-institutioner - Tværfaglige gerne mere endnu Innovation By- kvalitet 2010-14:

Læs mere

Sundhedsprojekt. Københavns nye Bevægelsesrum. Bilag 1 - web

Sundhedsprojekt. Københavns nye Bevægelsesrum. Bilag 1 - web Sundhedsprojekt Københavns nye Bevægelsesrum Bilag 1 - web 1 Overordnet projektbeskrivelse Sundhedsprojektet Københavns nye Bevægelsesrum Formål Projektleder Dato 28.10.08 At udvikle og etablere faciliteter

Læs mere

Copenhagen Beach Park - Projektbeskrivelse

Copenhagen Beach Park - Projektbeskrivelse Copenhagen Beach Park - Projektbeskrivelse 1 Projektets titel Copenhagen Beach Park - Ryparken 2 Projektets baggrund Copenhagen Beach Park er et projekt som foreningen Denmark Beach Soccer har taget initiativet

Læs mere

De ekstra arealer, der inddrages fra Benløseparken har vist sig nødvendige for at kunne overholde serviceniveauet.

De ekstra arealer, der inddrages fra Benløseparken har vist sig nødvendige for at kunne overholde serviceniveauet. BILAG 3 DET ALTERNATIVE PROJEKT Formålet med projektet er, at serviceniveauet for området bliver at opstuvning til terræn forekommer sjældnere end hvert 5. år i et fremtidigt klima samt at der kun sjældnere

Læs mere

FÆLLES GÅRDHAVE ØST FORSLAG. Skt. Hans Gade-karréen

FÆLLES GÅRDHAVE ØST FORSLAG. Skt. Hans Gade-karréen FORSLAG FÆLLES GÅRDHAVE Skt. Hans Gade-karréen ØST Ravnsborggade 13-21C, Skt. Hans Gade 15-23, Skt. Hans Gade Passage 2-4 og 1-11, Fælledvej 14-18 samt Fælledvejens Passage 2-12 Teknik- og Miljøudvalget

Læs mere

10. Udviklingsudvalget Anlæg

10. Udviklingsudvalget Anlæg 10. Udviklingsudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 10. Udviklingsudvalget Skattefinansieret anlæg Byen til Vandet... 3 C2C CC Klimabåndet... 5 Byen til Vandet opsparing til Klimabro... 7 Udvalg Udviklingsudvalget

Læs mere

Maj 2015 Oversigt over høringssvar til lokalplan 34 Boliger ved Flodvej Jr. Nr. Ac 14/13039

Maj 2015 Oversigt over høringssvar til lokalplan 34 Boliger ved Flodvej Jr. Nr. Ac 14/13039 Maj 2015 Oversigt over høringssvar til lokalplan 34 Boliger ved Flodvej Jr. Nr. Ac 14/13039 Høringssvar fra: Indsigelser: Administrationens bemærkninger Forslag til ændringer i lokalplan 1. Susanne Pedersen

Læs mere

ETAPEPLAN. FOR REALISERING AF PROJEKTER I FREDERIKSBERG BYMIDTE december 2013 FREDERIKSBERG BYMIDTE : OVERORDNET ETAPEPLAN, OKTOBER

ETAPEPLAN. FOR REALISERING AF PROJEKTER I FREDERIKSBERG BYMIDTE december 2013 FREDERIKSBERG BYMIDTE : OVERORDNET ETAPEPLAN, OKTOBER 1-2 - 3 ETAPEPLAN FOR REALISERING AF PROJEKTER I FREDERIKSBERG BYMIDTE december 2013 FREDERIKSBERG BYMIDTE : OVERORDNET ETAPEPLAN, OKTOBER 2013 1 2 FREDERIKSBERG BYMIDTE : OVERORDNET ETAPEPLAN, OKTOBER

Læs mere

Ansøgning om puljemidler

Ansøgning om puljemidler Ansøgning om puljemidler TJEKLISTE Udfyldt budgetskema i den skabelon som er til slut i dette dokument. Vedlagt kopi af ansøgning om støtte fra anden side, samt evt. svar. GENERELLE OPLYSNINGER Projektets

Læs mere

Såfremt krav i vandplanerne ikke bliver som vi forventer, må vi efterfølgende agere i overensstemmelse med eventuelle nye krav.

Såfremt krav i vandplanerne ikke bliver som vi forventer, må vi efterfølgende agere i overensstemmelse med eventuelle nye krav. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Oplæg til prioritering af indsatsområder i Spildevandsplan 2015 NOTAT Dato: 2. juni 2014 Af: Keld Rehder Oplæg til prioritering af indsatsområder i Spildevandsplan

Læs mere

FREDERIKSBERG BYMIDTE : OVERORDNET ETAPEPLAN, OKTOBER FOR REALISERING AF PROJEKTER I FREDERIKSBERG BYMIDTE ETAPEPLAN.

FREDERIKSBERG BYMIDTE : OVERORDNET ETAPEPLAN, OKTOBER FOR REALISERING AF PROJEKTER I FREDERIKSBERG BYMIDTE ETAPEPLAN. ETAPEPLAN FOR REALISERING AF PROJEKTER I FREDERIKSBERG BYMIDTE december 2013 1-2 - 3 FREDERIKSBERG BYMIDTE : OVERORDNET ETAPEPLAN, OKTOBER 2013 1 2 FREDERIKSBERG BYMIDTE : OVERORDNET ETAPEPLAN, OKTOBER

Læs mere

LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud

LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud DANVA November 2013 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk Bæredygtig regnvandshåndtering Både normal afstrømning og skybrud Funktion samt økonomi i anlæg

Læs mere

Fundraising strategi

Fundraising strategi Fundraising strategi 2018-20 Indledning Når kommunen samarbejder med en fond skal både fondens målsætninger, samt kommunens egne ambitioner og visioner opfyldes. Fredensborg Kommune har generelt en ambitiøs

Læs mere

Hjertelig velkommen til workshop 26. februar 2015

Hjertelig velkommen til workshop 26. februar 2015 K L I M A K L A R I S K I B H U S F R A R E G N V A N D T I L N Y E R E K R E AT I V E M U L I G H E D E R Hjertelig velkommen til workshop 26. februar 2015 1 AFTENENS PROGRAM 18.30 Velkomst og status

Læs mere

Tillæg 21 til Herning Kommunes spildevandsplan for Kibæk

Tillæg 21 til Herning Kommunes spildevandsplan for Kibæk TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 21 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Kibæk Baggrund

Læs mere

Miljøvurdering af håndtering af regnvand fra befæstede arealer

Miljøvurdering af håndtering af regnvand fra befæstede arealer Miljøvurdering af håndtering af regnvand fra befæstede arealer Byens Gulv 28. januar 2015 Claus Frydenlund Gladsaxe Kommunes Miljøafdeling Kvalitet af vand fra befæstede arealer Forskellige rensemetoder

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Referat borgermøde Vipperød Bakker

Referat borgermøde Vipperød Bakker Referat borgermøde Vipperød Bakker John Harpøth byder velkommen - gennemgår dagsorden og aftenens program - understreger, at alle er velkomne til at byde ind, og at vi vil forsøge at besvare alle spørgsmål.

Læs mere

Blik på helheden giver nye muligheder

Blik på helheden giver nye muligheder Blik på helheden giver nye muligheder Vores samfund forandrer sig. Blot inden for de seneste årtier er store industriområder blevet forladt. Mange egne i Danmark er samtidig blevet tydeligt mærket af,

Læs mere

LAR hvad er det og hvad kan det?

LAR hvad er det og hvad kan det? LAR hvad er det og hvad kan det? 19. Maj 2015 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk LAR Synonym på bæredygtig regnvandshåndtering Fremtidens klima hvorfor blev LAR interessant Status for LAR-anlæg i DK Hvad er

Læs mere

Høringssvar vedr. spildevandstillæg for Dyrehavegårds jorder og traceet langs Helsingørmotorvejen

Høringssvar vedr. spildevandstillæg for Dyrehavegårds jorder og traceet langs Helsingørmotorvejen DN Lyngby-Taarbæk Formand: Hans Nielsen, Kastanievej 4 B, st. mf. 2800 Kgs. Lyngby Telefon: 45 88 94 55, e-mail: hans@nielsen.mail.dk Dato: 8. januar 2016 Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby Torv 17 2800 Kgs.

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING. Bilag A til ansøgning til Fremkommelighedspuljen. 25.

Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING. Bilag A til ansøgning til Fremkommelighedspuljen. 25. P r o j e k t b e s k r i v e l s e Finderupvej 9 Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING Telefon 99 74 24 24 E-post teknisk@rksk.dk Dato 26. februar 2010 Sagsnummer

Læs mere

Spildevandshåndtering

Spildevandshåndtering Spildevandshåndtering Baggrund Det overordnede mål med arbejdsgruppen for spildevandshåndtering er at medvirke til at optimere spildevandshåndteringen i Tjæreborg. Formålet med arbejdsgruppens bearbejdning

Læs mere

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Med udgangspunkt i de tre forslag til Espergærdes fremtidige udvikling og tegnestuen PK3 s skitseforslag til Espergærde bypark har vi

Læs mere

VANDPLUS- ERFARINGER. Hvordan kan skybrud skabe bedre byrum? Gratis konference 5. september 2013

VANDPLUS- ERFARINGER. Hvordan kan skybrud skabe bedre byrum? Gratis konference 5. september 2013 Gratis konference 5. september 2013 VANDPLUS- ERFARINGER Hvordan kan skybrud skabe bedre byrum? Miljøminister Ida Auken, Lokale og Anlægsfonden, Realdania og Naturstyrelsen inviterer til konference om

Læs mere

BANEN I BYEN VEJEN BOLIGFORENING. PRIORITET Il

BANEN I BYEN VEJEN BOLIGFORENING. PRIORITET Il BANEN I BYEN VEJEN BOLIGFORENING PRIORITET Il VISUALISERING AF GRØNT OMRÅDE OG 2 PLANS BOLIGER side 2 BANEN I BYEN INTRODUKTION Banen i byen er et område, som rammer en yngre målgruppe af ressourcestærke

Læs mere

Notat. Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende. Til. Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten)

Notat. Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende. Til. Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten) Notat Til Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten) Den Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende Aarhus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice 1. Resume

Læs mere

Kvalitet af regnafstrømning fra A til Åen

Kvalitet af regnafstrømning fra A til Åen Kvalitet af regnafstrømning fra A til Åen - vandkvalitet i forbindelse med regnvandshåndtering Baggrund: De seneste år er kommuner og forsyninger begyndt at implementere klimatilpasningsplanerne. I den

Læs mere

Lejre Bevægelsesanlæg. Projektoplæg til styrkelse af idrætsfaciliteter i Lejre. Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc.

Lejre Bevægelsesanlæg. Projektoplæg til styrkelse af idrætsfaciliteter i Lejre. Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc. Lejre Bevægelsesanlæg Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc. Inde- og udendørs Cafe Styrketræning/ spinning Fitness Motorikbane/Crossfit Ankomstplads Projektoplæg til styrkelse

Læs mere

Lokalplaner på vej. 08. Maj 2017

Lokalplaner på vej. 08. Maj 2017 Lokalplaner på vej 08. Maj 2017 1020 Malling syd - Forslag 1060 Idrætsanlæg på Vidtskuevej, Viby - Forslag 1061 Generationernes Hus. Aarhus Ø Forslag 1066 Erhvervsområde ved Søren Frichsvej - Forslag Lokalplan

Læs mere

Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab

Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab Spildevandsplanens regelsæt Mbl. 32: Eksisterende og planlagt kloak og rensning Ophævning af tilslutningsret Nedsivningsområder i det åbne land Renseniveauer

Læs mere