Figur 1 Et typisk økonomisk livsforløb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Figur 1 Et typisk økonomisk livsforløb"

Transkript

1 Den finansielle sektor i Danmark Den finansielle sektor tjener en lang række formål, som vi skal se nedenfor. En af de afgørende grundpiller for det finansielle system er, at husholdningernes forbrug ikke nødvendigvis tidsmæssigt passer med deres indkomstforhold. De fleste mennesker starter uden den helt store indtjening, når de skal til at forsørge sig selv. Derefter stiger indtjeningen typisk i løn i takt med stigende kompetencer og stigende anciennitet på arbejdsmarkedet. Det bliver den måske ved med, indtil de går på pension. Hvor meget indkomsten falder, når man går på pension, afhænger af omfanget af ens pensionsopsparing. Indkomstforløbet hen over livet er illustreret i figur 1, hvor der ligeledes er indtegnet et typisk forbrugsmønster. Figur 1 Et typisk økonomisk livsforløb Det ses, at forbruget typisk er højere end indkomsten i de unge år og i tiden som pensionist. Derimod er indkomsten typisk højere end forbruget, jo længere man kommer hen i den erhvervsaktive alder. Det vil sige, at man typisk opbygger en gæld som ung, som man afdrager på i løbet af de erhvervsaktive år, samtidig med, at man opbygger en pensionsformue, som man lever af som pensionist, når man ikke længere har nogen erhvervsindkomst. Det er således vigtigt, at man opbygger en pensionsformue, der kan sikre ens indkomst i pensionsårene. Denne opsparing sker i Danmark både via den offentlige sektor med primært folkepensionen, via arbejdsmarkedspensionerne, som er blevet mere og mere udbredte i de seneste årtier, og via folks individuelle pensionsordninger. Der er dog også risiko for, at indkomsten af en eller anden grund pludselig falder bort inden pensionsalderen. Det kan enten skyldes ledighed eller tab af erhvervsevne. Det forsikrer vi os derfor imod gennem den offentlige sektors førtidspension m.m., via arbejdsmarkedspension, hvortil der fx typisk er tilknyttet en invalidepension, og endelig via ens individuelle forsikringer. Desuden forsikrer os mod tingskade i skadesforsikringsselskaberne. Det er disse forhold, vi skal se på i det dette kapitel.

2 1.1 Det finansielle marked Den finansielle sektor er underlagt Lov om Finansiel Virksomhed samt specifikke love for forskellige typer af finansielle virksomheder Finanstilsynet Det er Finanstilsynet, der udsteder og i sidste ende kan inddrage tilladelser at drive finansiel virksomhed i Danmark samt fører tilsyn med, at de finansielle virksomheder opfylder loven. Finanstilsynet har således vidtgående beføjelser. Finanstilsynets tilsyn med danske banker er uddybet i kapitel 8 i Makroøkonomi videregående uddannelser, 3. udgave. Desuden fører Finanstilsynet tilsyn med værdipapirmarkedet samt medvirker ved udarbejdelsen af lovgivningen. Finanstilsynet er endvidere sekretariat for Det Finansielle Virksomhedsråd, Fondsrådet samt Penge- og Pensionspanelet. Det Finansielle Virksomhedsråd har til opgave at træffe afgørelser i tilsynssager af principiel karakter vedrørende de finansielle virksomheder. Desuden går rådet ind i sager, der kan få betydelige følger for den eller de pågældende finansielle virksomheder, der måtte være involveret. Fondsrådet har en tilsvarende kompetence vedrørende børsnoterede virksomheder og værdipapirhandel. Som det hidtil nyeste skud på stammen blev Penge- og Pensionspanelet indført i Det har til formål at fremme forbrugerinformationen om finansielle produkter og ydelser gennem forskellige former for information Den overordnede udvikling I tabel 1 er vist balancen i de finansielle virksomheder, der er under Finanstilsynets tilsyn, for årene 2003 til Det drejer sig om penge- og realkreditinstitutter, pensions- og forsikringsselskaber, investeringsforeninger m.m., samt de lovbundne pensionsordninger som ATP og LD. Tabel 1 Balancen i danske finansielle virksomheder Mio. kr Indeks 2007=100 Pengeinstitutter ,5 Realkreditinstitutter ,3 Danmarks Skibskredit ,0 Fondsmæglerselskaber ,8 Investeringsforeninger og specialforeninger ,4 Investeringsforvaltningsselskaber ,1 Skadesforsikringsselskaber ,9 Livsforsikringsselskaber ,9 Tværgående pensionskasser ,8 Firmapensionskasser ,5 ATP, LD med flere ,5 I alt ,4 Kilde: Finanstilsynet, Hovedtal fra Finanstilsynet 2011 Som det fremgår af tabellen steg den samlede balance fra kr mia. i 2007 til kr mia. i Det svarer til en stigning på 14,4 procent. Det ses, at balancerne forholdsmæssigt specielt er steget indenfor ATP m.m., i livsforsikringsselskaberne og i de tværgående pensionskasser. Derimod er balancerne stort set uændret i pengeinstitutsektoren og faldet markant indenfor investeringsforeningerne i takt med faldende børskurser verden over.

3 I tabel 2 og 3 ses udviklingen i henholdsvis antallet af finansielle virksomheder og antal ansatte inden for hver type af finansiel virksomhed underlagt Finanstilsynet i perioden 1997 til Tabel 2 Antal virksomheder i den finansielle sektor Antal virksomheder Pengeinstitutter Realkreditinstitutter Danmarks Skibskreditfond Fondsmæglerselskaber Investerings- og hedgeforeninger m.m Investeringsforvaltningsselskaber Skadesforsikringsselskaber Livsforsikringsselskaber Tværgående pensionskasser Firmapensionskasser ATP, LD m.m I alt Kilde: Finanstilsynet, Hovedtal fra Finanstilsynet, 2011 Tabel 3 Antal ansatte i den finansielle sektor Antal ansatte Pengeinstitutter Realkreditinstitutter Danmarks Skibskreditfond Fondsmæglerselskaber Investerings- og hedgeforeninger m.m Investeringsforvaltningsselskaber Skadesforsikringsselskaber Livsforsikringsselskaber Tværgående pensionskasser Firmapensionskasser ATP, LD m.m I alt Kilde: Finanstilsynet, Hovedtal fra Finanstilsynet, diverse årgange Det ses, at der er blevet færre virksomheder i den betragtede periode. Den stigende balance i sektoren fra 2007 til 2011 er således fordelt på færre virksomheder. Der har med andre ord været en øget koncentration i den finansielle sektor. Det ses samtidigt, at antal ansatte i sektoren er faldet med ca personer fra 2007 til Faldet skyldes et fald indenfor pengeinstitutsektoren, der ikke opvejes af stigninger indenfor de øvrige sektorer, selvom der har været pæne stigninger indenfor både realkreditsektoren, i livsforsikringsselskaberne og i investeringsforeningerne. 1.2 Pengeinstitutter Som vi så ovenfor, er pengeinstitutternes balance steget fra kr mia. i 2007 til kr mia. i 2011, og stigningen i balancen er fordelt på færre pengeinstitutter.

4 1.2.1 Pengeinstitutternes størrelse Den danske pengeinstitutsektor er i dag opdelt i få store landsdækkende pengeinstitutter og mange mindre lokale pengeinstitutter. Det er i denne sammenhæng interessant at notere, at ingen af pengeinstitutterne har kunnet øget deres markedsandel ved egen vækst, altså organisk vækst. Den øgede koncentration er alene sket gennem fusioner. Pengeinstitutterne inddeles i gruppe 1 til 4 efter størrelsen på deres såkaldte arbejdende kapital. Det vil sige summen af pengeinstituttets udlån, dets udstedte obligationer, dets såkaldt efterstillede kapitalindskud 1 og egenkapital. Desuden er der en gruppe med filialer af udenlandske pengeinstitutter i Danmark samt en gruppe bestående af færøske pengeinstitutter. Gruppe 1 består af de seks pengeinstitutter med en arbejdende kapital på over 65 mia. kr. Af disse pengeinstitutter var Danske Bank langt den største. Banken havde således ultimo 2011 en balancesum, der var næsten fire gange større end det næststørste pengeinstitut, Nordea Danmark. De øvrige pengeinstitutter i gruppe 1 er Jyske Bank, Nykredit Bank, Sydbank og FIH Erhvervsbank, som det fremgår af tabel 4. Tabel 4 Gruppe 1 pengeinstitutter, ultimo 2011 Pengeinstitut Balancesum Danske Bank A/S Nordea Bank Danmark A/S Jyske Bank A/S Nykredit Bank A/S Sydbank A/S FIH Erhvervsbank A/S Kilde: Danmarks Nationalbank, Finansiel Stabilitet 2012 Af de samlede udlån og garantier fra danske pengeinstitutter udgjorde udlån og garantier fra gruppe 1 pengeinstitutterne ikke mindre end 85 procent i Pengeinstitutternes rolle og indtjening Pengeinstitutternes rolle Pengeinstitutter lever populært sagt af at modtage indlån og låne disse ud igen. Udlånene er typisk til virksomheder, der generelt har behov for at låne større beløb over en længere periode. Lånene er således behæftet med en kreditrisiko, som pengeinstitutterne selvfølgelig forsøger at gardere sig imod ved at foretage en kreditvurdering i hvert enkelt tilfælde. Omvendt har pengeinstitutterne typisk mange små indlån fra husholdninger. Husholdningerne ønsker generelt at kunne disponere over midlerne med kort eller forholdsvis kort varsel. Pengeinstitutternes rolle kan således karakteriseres som at transformere mange små sikre korte indlån til få store lange risikobetonede udlån. Desuden er det pengeinstitutternes rolle at sikre et effektivt betalingsformidlingssystem. I Danmark er der tradition for, at pengeinstitutterne arbejder sammen på dette område, fx vedrørende Dankort og betalingsservice. I disse år sker betalingsformidlingen i stigende grad også via netbanksystemer og 1 Det er fremmedkapital, hvor investor i tilfælde af, at pengeinstituttet går konkurs, først får sine penge tilbage efter fx almindelige indlånere.

5 lignende. Desuden varetager pengeinstitutterne investeringsrådgivning, værdipapirhandel for kunderne, pensionsrådgivning, boligrådgivning, boligudlån m.m. Pengeinstitutternes indtjening Pengeinstitutterne har traditionelt fået deres indtægter fra forskellen mellem renteindtægter og renteudgifter den såkaldte rentemarginal. Frem til finanskrisen i 2008 var rentemarginalen under pres, som det fremgår af figur 2. Derefter er den dog atter udvidet til omkring 4 procentpoint for virksomheder og ca. 5 procentpoint for husholdninger. Figur 2 Udviklingen i pengeinstitutternes rentemarginal fra 2003 til ,0% 7,0% 6,0% 5,0% 4,0% 3,0% 2,0% 1,0% 0,0% jan-03 jan-04 jan-05 jan-06 jan-07 jan-08 jan-09 jan-10 jan-11 jan-12 Virksomheder Husholdninger Kilde: Nationalbanken.Statistikbank.dk Samtidig har holdningen i stigende grad gået i retning af, at kunderne skal betale for de ydelser, de benytter. Derfor har gebyrerne fået en stigende rolle for pengeinstitutternes indtjening. I 2003 var nettogebyrindtægterne på omkring 13,5 mio. kr. Som det fremgår af tabel 5 har de i de senere år svinget mellem 18 og 20 mio. kr. for pengeinstitutsektoren under ét. Gebyrerne kommer først og fremmest fra gebyrer i forbindelse med værdipapirhandel, der i 2011 udgjorde 38 procent af de samlede gebyrindtægter. De øvrige gebyrindtægter kommer især fra betalingsformidling, lånesagsgebyr og garantiprovision. Tabel 5 Uddrag af pengeinstitutternes årsregnskaber Mio. kr Nettorenteindtægter Nettogebyrindtægter Kursreguleringer Nedskrivninger på udlån og tilgodehavender Årets resultat Kilde: Finanstilsynet, Markedsudviklingen for pengeinstitutter

6 På trods af den stigende rentemarginal og gebyrindtægterne har årets resultat for pengeinstitutterne under ét ikke været særligt gunstig de senere år. Det skyldes først og fremmest, at der var store nedskrivninger på udlån og tilgodehavender, det vil sige udlån og tilgodehavender som ikke forventes tilbagebetalt. Dertil kommer kurstab på pengeinstitutternes egen værdipapirbeholdning i Pengeinstitutterne, der, som vi kan se, spiller en speciel rolle i samfundsøkonomien, er således under pres under disse år, og under konstant tæt overvågning fra blandt andet Finanstilsynet og Danmarks Nationalbank. Udviklingen indenfor pengeinstitutsektoren og diverse bankpakker samt indskydergarantiordningen m.m. er nærmere behandlet i kapitel 8 i Makroøkonomi videregående uddannelser, 3. udgave. 1.3 Boligfinansieringsmarkedet Boliglån har typisk været et anliggende for realkreditinstitutter. I de senere år har pengeinstitutterne dog øget deres andel af den samlede boligfinansiering gennem se såkaldte prioritetslån, der er boliglån optaget i pengeinstitutterne, som på mange måder minder om variabelt forrentede lån optaget i realkreditinstitutterne De enkelte låneformer er nærmere omtalt i i kapitel 8 i Mikroøkonomi videregående uddannelse Realkreditinstitutter Som det fremgår af figur 3, har Nykredit, inklusiv Totalkredit, som Nykredit i dag ejer 100 procent, en markedsprocent på over 40 procent. Næststørste realkreditinstitut er Realkredit Danmark med en markedsandel på knap 30 procent. Disse to realkreditinstitutter er således de to dominerende realkreditinstitutter. Derefter kommer Nordea Kredit og BRFkredit, der begge har en markedsandel på omkring 10 procent. Markedsandelen er her målt på beholdningen af udlån og andre tilgodehavender. Figur 3 Markedsandele for realkreditinstitutter, udlån ultimo 2011 Realkredit Danmark 13,6% 8,1% 5,3% 0,5% 29,0% Nykredit (inklusiv Totalkredit) Nordea Kredit 43,4% BRFkredit DLR Øvrige Kilde: Finanstilsynet, Realkreditinstitutter: Statistisk materiale Realkreditloven Som vi så ovenfor er alle finansielle virksomheder, og altså også realkreditinstitutter, underlagt Lov om Finansiel Virksomhed. Ved siden af denne lov er der også en selvstændig realkreditlov, der indeholder en særlig regulering af realkreditlånene. Realkreditlån er karakteriseret ved at være langfristede lån med en løbetid på op til 30 år med højst 10 års afdragsfrihed. Lånene har sikkerhed i låntagers faste ejendom og finansieres ved udstedelse af obligationer.

7 Lånene skal endvidere ifølge Realkreditloven overholde det såkaldte balanceprincip. Dette princip, der er et af de bærende elementer i realkreditfinansieringen, indebærer, at de ydelser, låntager betaler til realkreditinstituttet, svarer til de ydelser, investor modtager. Det betyder, at lånerenten er markedsbestemt, og at alle låntagere dermed behandles ens. Et andet bærende element i realkreditfinansieringen er, at låntagerne hæfter solidarisk. Det vil sige, at hvis den ene låntager ikke kan betale sine ydelser, så må de andre træde til. Foruden rente og afdrag betaler låntager derfor et såkaldt bidrag på realkreditlånet på typisk omkring 0,5 procent af lånets restgæld. Bidraget er således realkreditinstituttets rentemarginal. Foruden at dække instituttets administrationsomkostninger går en del af bidraget til opbygning af reserver i realkreditinstituttet, som instituttet anvender til imødegåelse af eventuelle tab på udlån. Det er disse reserver, der er baggrunden for, at ingen obligationsejer i realkredittens 200-årige historie har lidt tab på sine realkreditobligationer. På trods af, at realkreditinstitutterne har pant i låntagers faste ejendom, må realkreditinstitutterne ikke belåne ejendommene fuldt ud, men er underlagt visse lånegrænser. Således må realkreditinstituttet højest belåne 80 procent af, hvad ejendommen er værd, hvis der er tale om ejerboliger til helårsbrug. For fritidshuse og industriejendomme er grænsen 60 procent, og for landbrugsejendomme er grænsen 70 procent SDO-lovgivning I 2007 blev mulighederne for obligationsfinansieret boligfinansiering i Danmark imidlertid udvidet. Da indførtes nemlig de såkaldt særligt dækkede obligationer, SDO. Både pengeinstitutter og realkreditinstitutter må udstede SDO er 2. Til gengæld ydes disse lån kun op til 75 procent af boligernes kontantværdi, og der skal ske løbende overvågning af pantets værdi. Hvis pantets værdi kommer under 80 procent, skal det udstedende penge- eller realkreditinstitut stille supplerende sikkerhed, fx i form af statsobligationer. SDO-lån er således i princippet mere sikre end traditionelle realkreditlån. 3 De boliglån, der er blevet udstedt i de senere år er stort set alle SDO-lån. Da langt de fleste lån imidlertid fortsat holder sig inden for realkreditlovens rammer, er det begrænset, hvor meget boligejerne umiddelbart mærker forskellen på, om de har et SDO-lån eller et normalt realkreditlån. Derimod mærker realkreditinstitutterne forskellen, idet de senere års faldende huspriser betyder, at kreditinstitutterne skal stille ekstra sikkerhed i forbindelse med SDO-lånene. Derfor barsler realkreditinstitutterne i disse år med en ændring af deres udlånsportefølje. Således har Nykredit i sommeren 2012 indført en såkaldt to-lags-belåning, der betyder, at låntager maksimalt kan låne 60 procent af boligens kontantværdi som SDO-lån, mens den resterende belåning vil ske med traditionelle fastforrentede realkreditobligationer. Friværdi i boligen Mange boligejere har gennem årene opbygget en friværdi i deres bolig, det vil sige forskellen mellem, hvad boligen er værd og den gæld, der er i boligen. Disse friværdier er reelt set en del af pensionsformuen. I det følgende afsnit skal vi se nærmere på det danske pensionssystem. 2 3 Når realkreditinstitutter udsteder SDO-obligationer, kan disse blive kaldt SDRO. Hvor investor dog, som nævnt ovenfor, heller aldrig har oplevet tab.

8 1.4 Pension Det danske pensionssystem består af tre såkaldte søjler: Søjle 1 er de offentlige pensioner som folkepension, førtidspension og efterløn samt andre lovbundne pensioner som LD og ATP. Søjle 2 er de arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger, det vil sige pensioner, der er led i en overenskomst eller en aftale direkte mellem de ansatte og virksomheden. Den 3. søjle er de individuelle pensionsordninger, man som privatperson kan tegne i enten et pengeinstitut eller et livsforsikringsselskab De offentlige pensioner Søjle 1 kan betragtes som den mindste pension, man som dansker får, når man går på pension. Den væsentligste pension i dette system er folkepensionen, som personer født senest den 31. december 1958 efter de nuværende regler får, når de fylder 65. For personer født senere justeres aldersgrænsen gradvist op til godt 70 år, og den vil stige yderligere, i takt med, at den gennemsnitlige middellevealder stiger. Folkepension gives som hovedregel til alle med dansk indfødsret og fast bopæl i Danmark. Folkepensionen består af et grundbeløb på ca.kr (2012) til alle samt et pensionstillæg på ca. kr (2012) til enlige og godt kr (2012) for gifte eller samlevende. 4 Grundbeløbet nedsættes dog, såfremt man samtidig har en arbejdsindkomst. Pensionstillægget nedsættes, hvis folkepensionisten eller dennes ægtefælle/samlever har en indkomst ved siden af, fx fra privattegnede pensioner. Personer under 65 år, der ikke kan arbejde, fordi deres arbejdsevne er varigt nedsat, har mulighed for at få førtidspension. Det kræver dog, at alle muligheder for at forbedre arbejdsevnen er forsøgt. Hvis man har delvis nedsat arbejdsevne, kan man alternativt blive ansat i et såkaldt fleksjob. Det betyder, at man ansættes på nedsat tid eller på andre særlige vilkår med offentligt tilskud til lønnen. Fleksjob kan både oprettes i den private sektor og den offentlige sektor. Det har siden 1979 været muligt at gå på efterløn, når man fylder 60 år. For at kunne gå på efterløn kræves det, at man skal have været medlem af en a-kasse og have betalt efterlønsbidrag i mindst 25 år. Udbetalingerne fra efterlønnen slutter, når man når folkepensionsalderen. Efterlønsreglerne er blevet ændret flere gange siden Senest blev reglerne ændret i december 2011, hvilket berører personer født i 1954 og senere. De nye regler, der er fuldt implementeret i 2023, betyder, at efterlønsalderen gradvist forhøjes fra 60 til 64 år, og den vil ligesom folkepensionsalderen stige yderligere, i takt med at den gennemsnitlige middellevealder stiger. Samtidig forkortes efterlønsperioden gradvist fra fem til tre år. I de hidtidig gældende regler betød modregning af private pensionsordninger, at mange ventede med at gå på efterløn til de blev 62 år. Disse modregningsregler skærpes i den nye ordning, så det for mange specielt yngre personer med pensionsopsparinger er mindre attraktivt at være med i efterlønsordningen. Mange har derfor valgt at udtræde af efterlønsordningen mod at få udbetalt et skattefrit beløb på op til kr. ca Denne mulighed er gældende frem til 1. oktober Disse offentlige ordninger suppleres med de såkaldt lovbestemte ordninger som ATP og LD. ATP, der står for Arbejdsmarkedets Tillægspension, blev oprettet i Det er en obligatorisk, lovpligtig pensionsordning for alle lønmodtagere og modtagere af en række sociale ydelser. Pensionen, der er livslang, afhænger af, hvor mange år man har indbetalt til ordningen, og hvornår man går på folkepension. For de fleste er den årlige pension mellem kr og kr Dertil kommer mulighed for særlige tillæg og helbredstillæg.

9 LD, der står for Lønmodtagernes Dyrtidsfond, er en lovbestemt ordning, som personer, der var på arbejdsmarkedet i 1977 til 1979, indbetalte til. De opsparede midler, der som udgangspunkt forvaltes af ATP på fondens vegne 5, kan udbetales fra man fylder 60 år. Beløbet vil automatisk blive udbetalt, når man fylder 70 år, medmindre man har bedt om udsættelse. Hvis man har betalt til ordningen i hele perioden (fra 1977 til 1979), udgør det udbetalte engangsbeløb godt. kr Arbejdsmarkedspensioner Søjle 2 indeholder de såkaldte arbejdsmarkedspensioner, det vil sige pensionsordninger, den enkelte har via sin arbejdsplads eller sin overenskomst. De første pensionsordninger kan dateres tilbage til midten af 1800-tallet. Det er dog først i sidste halvdel af 1900-tallet, at arbejdsmarkedspensionerne for alvor vandt indpas. Pensionerne var i starten mest udbredte i den offentlige sektor og blandt nogle funktionærgrupper. Først i 1989 kom arbejdsmarkedspensionerne med i de kollektive overenskomster og blev dermed for alvor udbredt på det private arbejdsmarked. Der er dog fortsat dele af det private arbejdsmarked, der ikke er omfattet af nogen arbejdsmarkedspensionsordning. Arbejdsmarkedspensionerne kan enten være aftalt mellem parterne på arbejdsmarkedet som led i overenskomsterne eller direkte mellem en virksomhed og dens ansatte. I dag findes der mere end 700 forskellige arbejdsmarkedspensionsordninger. Den enkelte medarbejder kan typisk ikke selv vælge, om vedkommende vil være med eller ej. Hovedreglen er, at arbejdsgiveren indbetaler 2/3 af pensionsbidraget, mens lønmodtageren selv betaler resten. I begyndelsen af 1990 erne var indbetalingerne for den del, hvor de er et led i de kollektive overenskomster, typisk ganske på få procent af lønnen. I dag er indbetalingerne i forbindelse med de kollektive overenskomster generelt over 10 procent og op til procent for visse grupper. Den samlede pensionsopsparing Arbejdsmarkedspensionsordningerne er oftest oprettet enten i en tværgående pensionskasse, der typisk dækker et bestemt fagområde, eller i en arbejdsmarkedspensionskasse, der typisk dækker et bestemt overenskomstområde. Pensionen kan også være tegnet i et livsforsikringsselskab. Det gælder specielt firmapensionsordningerne, hvor pensioner er aftalt direkte mellem den enkelte virksomhed og den ansatte. Tabel.6 Samlede pensionsopsparede formue Mia. kr Livsforsikringsselskaber Tværgående pensionskasser Pengeinstitutter Firmapensionskasser ATP, LD I alt Kilde: Finanstilsynet Markedsudviklingen i 2010 for Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser I tabel.6 ses udviklingen i den samlede pensionsopsparing i Danmark fra 2006 til Tallene omfat- 5 Siden 2005 har det dog været muligt at flytte beløbet til et andet pensionsinstitut.

10 ter både pensionsopsparingen i søjle 2 og 3 samt pensionsopsparingen i de lovbundne ordninger ATP og LD. Det ses, at den samlede pensionsopsparing er steget fra kr mia. i 2006 til kr mia. i 2010 svarende til en stigning på 27 procent. Ændringer i opgørelsesmetoden af den samlede opsparing fra 2009 til 2010 vanskeliggør en præcis sammenligning af pensionsopsparingen tilbage i tiden. Men under alle omstændigheder er den samlede pensionsopsparing steget markant i de senere årtier. I 1991 udgjorde den samlede pensionsformue 65 procent af bruttonationalproduktet BNP. Det var i 2009 steget til 165 procent af BNP. Stigningen i pensionsformuen har været kraftigst inden for livsforsikringsselskaber, men har været generel i hele sektoren. Udbetalingsformer Arbejdsmarkedspensionerne udbetales typisk som det, man kalder ordninger med løbende udbetalinger, også kaldet livrente. Det vil sige, at man får et beløb udbetalt fra det tidspunkt, hvor man går på pension, og til man dør. Hvis man omvendt dør inden pensionsalderen, får man intet udbetalt. Man kan således sige, at der er tale om en solidarisk ordning, hvor dem, der dør tidligt, betaler til dem, der lever længe. Dog dækker arbejdsmarkedspensionerne typisk også ægtefælle og børn i tilfælde af, at den forsikrede dør, inden vedkommende når pensionsalderen. Desuden dækker pensionen i tilfælde af, at man mister sin erhvervsevne. Man vil da typisk få udbetalt invalidepension. Det er også i visse tilfælde muligt at oprette arbejdsmarkedspensionen som en ratepension, hvor udbetalingen sker i rater i en tidsbegrænset periode på mindst 10 år. I tilfælde af død udbetales ydelserne til de efterladte. Endelig kan dele af arbejdsmarkedspensionen udbetales som en engangssum. Dette kaldes også supplerende engangsydelse Livsforsikringsselskaber Livsforsikringsselskaber er selskaber, der kun må sælge livsforsikringer eller tilsvarende produkter. Livsforsikringsselskaberne er således skarpt adskilt fra skadesforsikringsselskaberne, som vi skal beskæftige os med senere. Livsforsikringsselskaber skal være aktieselskaber. Det er dog ikke alle livsforsikringsselskaber, der er børsnoterede. De kan fx være datterselskaber af andre livsforsikringsselskaber, pengeinstitutter eller af arbejdsmarkedsparter i fællesskab. Man opdeler derfor ofte livsforsikringsselskaber i de markedsorienterede livsforsikringsselskaber og de ikke-markedsorienterede livsforsikringsselskaber. I tabel 7 er vist markedskoncentrationen for de to typer af livsforsikringsselskaber. Det ses, at der er tale om en meget høj markedskoncentration specielt i den markedsorienterede del af markedet, hvor de fem største selskaber udgør næsten 90 procent af markedet. Tabel 7 Markedsandele for de fem største livsforsikringsselskaber, 2010 Markedsorienterede del Bruttopræmier Ikke-markedsorienterede del Bruttopræmier PFA Pension 29,8 % PensionDanmark 19,6 % Danica Pension 36,1 % Sampension KP 13,8 % Nordea pension 16,2 % Industriens Pension 11,7 % AP-Pension 8,6 % Pen-Sam 8,3 % SEB 7,3 % Lærernes Pension 7,5 % I alt fem største 88,1 % I alt fem største 61,0 % Note: Markedsandelen er opgjort på basis af bruttopræmierne. Kilde: Finanstilsynet, Markedsudviklingen 2011 for livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser

11 1.4.4 Private pensionsordninger Såfremt de offentlige pensionsudbetalinger og udbetalingerne fra arbejdsmarkedspensionerne ikke er tilstrækkelige, kan man som privatperson supplere med såkaldt individuelle eller private ordninger. Det vil man også typisk gøre, hvis man er selvstændig, eller man af anden årsag ikke har en arbejdsmarkedspension. Disse pensioner udgør således den tredje søjle i det samlede danske pensionssystem. Man kan enten oprette sin individuelle pensionsordning i et pengeinstitut eller i et livsforsikringsselskab. Hos pengeinstituttet kan pensionen oprettes enten som en kapitalpension eller en ratepension. Hos livsforsikringsselskabet kan pensionen enten oprettes som en rateforsikring, der stort set svarer til pengeinstituttets ratepension, eller som en kapitalforsikring, der i det store hele svarer til pengeinstituttets kapitalpension, eller som en livrente. Udbetaling og skat Fælles for livrente- og ratepensioner er, at udbetalingerne er skattepligtige. Tilsvarende kan indbetalingerne trækkes fra i den personlige indkomst. For personer, der betaler en højere del af deres indkomst i skat i de erhvervsaktive år, end de gør i pensionsårene, kan indbetalinger på en ratepension eller livrente derfor være en skattemæssig fordel. Denne skattemæssige fordel er der mange, der har udnyttet i de senere år. Det ses således i tabel 8, der viser indbetalinger på de forskellige pensionsordninger siden 1995, at indbetalingerne til ratepensionerne i pengeinstitutterne og i livsforsikringsselskaberne 6 steg fra henholdsvis kr. 1,9 mia. og kr. 3,0 mia. i 1995 til henholdsvis kr. 22,4 mia. og kr. 36,0 mia. i Med de seneste skattereformer er der imidlertid indført et loft over indbetalingerne på ratepension og rateforsikring. Specielt indbetalingerne på ratepensionerne i pengeinstitutterne var derfor markant lavere i 2010 end i Det betyder også, at de samlede indbetalinger faldt lidt tilbage i 2010 efter at have været tredoblet fra 1995 til Tabel 8 Udviklingen i pensionsindbetalinger opdelt på type , mia. kr indeks 1995=100 Pengeinstitutter, hvoraf 12,6 14,5 23,8 27,8 28,7 17,7 140,5 Kapitalpension 10,3 6,2 6,7 6,5 6,2 5,9 57,1 Rateopsparing 1,9 8,1 16,9 21,1 22,4 11,6 602,3 Indeksordninger 0,3 0,2 0,2 0,1 0,1 0,1 29,5 Forsikringsselskaber og pensionskasser, hvoraf 26,8 53,7 69,2 86,1 88,2 86,8 324,2 Kapitalforsikring 7,1 9,0 9,5 10,3 10,0 9,0 127,3 Rateforsikring 3,0 13,8 22,8 33,8 36,0 32, ,8 Indeksordninger 0,2 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 Livrenter 16,1 30,2 36,0 41,1 42,1 43,9 273,3 Supplerende engangsydelser i pensionskasser 0,4 0,7 0,8 1,0 0,0 1,0 243,5 Pensionsindbetalinger i alt 39,4 68,3 93,0 113,9 117,9 104,8 266,2 Pensionsindbetalingers fordeling mellem Privattegnede ordninger 15,6 17,2 23,5 22,0 20,3 17,7 153,6 Arbejdsgiveradministrerede ordninger 23,8 51,0 69,5 91,9 96,5 85,7 360,1 Note: Pensionsindbetalingerne kan ikke direkte sammenholdes med tabellen over pensionsformuerne. Kilde: Finansrådet sektoren i tal 6 Hvor ratepensionerne kaldes rateforsikring

12 Tidligere var også indbetalinger på en kapitalpension fuldt ud fradragsberettiget uanset indkomst. Da udbetalingen kun blev beskattet med en afgift på 40 procent, var der således en stor skattebegunstigelse for mange ved opsparing i en kapitalpension. Skattereglerne blev derfor ændret i forbindelse med pinsepakken i 1998, således at indbetalinger på kapitalpensioner siden 1999 ikke har været fuldt fradragsberettiget for de højest beskattede. I Danmark beskattes det løbende afkast i pensionsordninger med en såkaldt PAL-skat på ca. 15 procent. Det er en lempeligere beskatning end beskatning af aktier og obligationer, der spares op uden for pensionsdepoterne. I det hele taget har skatteelementet spillet en væsentlig rolle for udviklingen i det danske pensionssystem Forskellige pensionsprodukter Et traditionelt pensionsprodukt er bygget op omkring en såkaldt grundlagsrente, der er en rente, som pensionsselskabet lover kunden. I normale år vil de løbende pensionsindbetalinger, pensionspræmierne, være så store, at pensionsselskabet vil opbygge et overskud. En del af dette overskud skal ifølge loven udbetales til kunderne som såkaldt bonus. I de fleste tilfælde får pensionskunderne således et højere afkast end gennemsnitsrenten på pensionsformuen. Det er dog ikke hele overskuddet, der udbetales til kunderne. En del hensættes til dårlige år på de finansielle markeder. På den måde kan pensionsselskaberne udjævne sit investeringsafkast over årene. Derfor kalder man også disse traditionelle pensionsprodukter for gennemsnitsrenteprodukter. For at undgå kraftige udsving i afkastet følger livsforsikringsselskaberne en relativt sikker investeringsstrategi, hvor der fx i høj grad investeres i obligationer. Det fremgår således af figur 4, at 68 procent af aktiverne i livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser i 2010 var placeret i obligationer, 20 procent i aktier, 7 procent i grunde og bygninger og 5 procent i andre finansielle fordringer. Da afkastet på aktier på langt sigt anses for at være højere end afkastet på obligationer, betyder det et lavere forventet pensionsafkast, end hvis pensionsselskaberne investerede midlerne mere risikobetonet. Figur 4 Fordelingen af aktiver i livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser, % 7% 68% 20% Grunde og bygninger Aktier Obligationer Andet Kilde: Finanstilsynet, Markedsudviklingen 2011 for livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser Det er en af baggrundene for, at de såkaldte markedsrenteprodukter i de senere år er blevet mere og mere efterspurgte. Det er produkter, hvor de investerede midler forrentes på markedsvilkår. Værdien af pensionerne vil derfor svinge i takt med udviklingen på de finansielle markeder. I 2000 var der ca personer, der havde en markedsrentepension. I 2009 var dette tal steget til over personer.

13 1.5 Skadesforsikringsselskaber I livsforsikringsselskaberne, som vi betragtede i det foregående afsnit, kan man forsikre sig mod alderdom, død og tab af erhvervsevne. I skadesforsikringsselskaberne kan man forsikre sig mod skade på ting og personer. Enkelte af disse forsikringer er lovpligtige, som fx ansvarsforsikringen på motorkøretøjer. De fleste forsikringer er dog frivillige. Man kan opdele skadesforsikringerne i fire hovedgrupper. Disse er vist i figur 5, hvor det ses, at præmierne fra motorkøretøjsforsikringer i 2011 udgjorde 28 procent og erhvervsforsikringer 27 procent af de samlede præmieindtægter, mens præmierne på privatforsikringer udgjorde 24 procent og præmierne på personulykkesforsikring udgjorde 17 procent. Gruppen "andet", hvor den største enkeltpost er turistassistanceforsikring, udgjorde de resterende 3 procent. Figur 5 Fordelingen af præmier i skadesforsikringsselskaber, % 17% 28% Motorkøretøjsforsikring Erhvervsforsikring 27% Privatforsikring Personulykkesforsikring Kilde: Finanstilsynet, Skadesforsikringsselskaber: Statistisk materiale 2011 Blandt erhvervsforsikringerne er det bygningsskadeforsikring efterfulgt af arbejdsskadeforsikring og løsøreforsikring, der er de største, målt på præmieindtægter. Blandt de private forsikringer er det grundejerforsikring og familieforsikring, der er de største. I det efterfølgende skal vi se på disse forsikringer samt motorkøretøjs- og ulykkesforsikringer Erhvervsforsikringer Arbejdsskadeforsikringen er lovpligtig for arbejdsgiveren. Den sikrer ansatte eller deres efterladte erstatning for en ulykke eller en erhvervssygdom, der måtte ske på grund af arbejdet, og som giver varige mén. Arbejdsskadeforsikringen er altså en forsikring, som arbejdsgiveren skal tegne mod skade på de ansatte. Imidlertid kan ejeren eller de ansatte også komme til at udøve skader på andre. For at imødekomme dette kan virksomhedsejeren tegne en erhvervsansvarsforsikring. Det er nemlig ejeren, der er ansvarlig, også selvom det er en af de ansatte, der forvolder skaden. Forsikringen er frivillig. De væsentligste aktiver, en typisk virksomhed har, er dens bygninger, dens løsøre det vil sige inventar, beholdning af råvarer, halvfabrikata, færdigvarer, maskiner, edb-udstyr og installationer m.m. og de indtægter, den kan påregne fra dens kunder. Disse kan virksomheden forsikre via henholdsvis en bygningsforsikring og en løsøre- og driftstabsforsikring. Forsikringerne er frivillige, men hvis der er lån i bygningerne, som der ofte er, vil kreditinstitutterne som minimum forlange, at der er tegnet en bygningsbrandforsikring Privatforsikring De to væsentligste privatforsikringer er familieforsikringen og hus- og grundejerforsikringen. En familie-

14 forsikring er en kombination af en indboforsikring, en ansvarsforsikring og en retshjælpsforsikring, typisk med mulighed for forskellige tilvalgsdækninger. Indboforsikringen gælder for alle familiemedlemmer, også børn der er flyttet hjemmefra, hvis de er under 21 år og bor alene. Indboforsikringen dækker alt, hvad der hører til en privat boligs normale udstyr. Indboet opdeles i særligt indbo som fx edb-udstyr, tv og radio, malerier, mobiltelefoner 7 og almindeligt indbo, der er alt det indbo, der ikke er særligt indbo. Kravene vedrørende opbevaring og maksimal dækning er strengere, når det drejer sig om særligt indbo, end når det drejer sig om almindeligt indbo. Det er vigtigt, at indboforsikringens forsikringssum er stor nok til at undgå underforsikring. Det vil sige, at forsikringssummen på policen for lille i forhold til de reelle værdier. I dette tilfælde vil erstatningen i tilfælde af skade bliver mindre, end hvad det koster at genanskaffe det beskadigede. Hvis der omvendt er tale om overforsikring, får forsikringstager kun udbetalt forsikringssummen. Desuden indeholder familieforsikringen en privat ansvarsforsikring, der med visse undtagelser 8 dækker, hvis et af familiens medlemmer som privatperson forvolder skade på andre personer eller på deres ejendele. De fleste boligejere har lån i deres hus, mod at kreditinstituttet har pant i huset. Derfor kræver kreditinstitutterne, at de pågældende boligejere tegner en brandforsikring på huset. De fleste har dog en hus- og grundejerforsikring, der foruden brand dækker i tilfælde af vandskade, stormskade, ved insekt- og svampeangreb m.m Motorkøretøj- og ulykkesforsikringer Ansvarsforsikringen på motorkøretøjer er en af de få lovpligtige forsikringer. Forsikringen dækker de skader, man som ejer af et motorkøretøj måtte forvolde på andre. Forsikringen dækker ikke motorkøretøjets fører. Derimod er eventuelle passagerer dækket. Forsikringen dækker heller ikke selve motorkøretøjet. Ansvarsforsikringen er således en forsikring mod de skader, motorkøretøjet kan forvolde ikke en forsikring mod skader på motorkøretøjet og dets fører. Skader på motorkøretøjet dækkes af en kaskoforsikring, og skader på føreren dækkes af en ulykkesforsikring. Ingen af disse er lovpligtige, dog stiller et eventuelt kreditinstitut krav om en kaskoforsikring, hvis der er optaget lån med pant i bilen. En ulykkesforsikring kan ofte enten tegnes som en almindelig ulykkesforsikring, hvor man kun får erstatning, såfremt ulykken skyldes en pludselig udefrakommende hændelse, eller som en udvidet ulykkesforsikring, hvor der blot skal være tale en pludselig hændelse. Altså ikke, at den skal være udefrakommende. Man kan således under den udvidede ulykkesforsikring fx få udbetalt erstatning, såfremt man falder i søvn og derfor kører galt. Forsikringerne, der dækker alle de af familiens medlemmer, der står på policen, kan enten tegnes som en fritidsforsikring, der ikke dækker i arbejdstiden, eller som en heltidsforsikring. Man bestemmer selv forsikringssummen, men præmien afhænger selvfølgelig af den valgte forsikringssum. Man kan også godt tegne mere end én ulykkesforsikring, og i tilfælde af en ulykke vil man få udbetalinger fra alle de ulykkesforsikringer, som man har tegnet Skadesforsikringsmarkedet Skadesforsikringsmarkedet er, som det fremgår af tabel 9, præget af især Tryg med en markedsandel på 1/3 og de øvrige tre store selskaber; Codan, Topdanmark og Alm. Brand. Det ses dog, at markedet ikke er så koncentreret som markedet for livsforsikringsselskaber. 7 8 Listen er ingenlunde udtømmende. Fx hvis skaden er forvoldt med fortsæt, i spirituspåvirket tilstand, eller den, der forsager skaden, er under 14 år.

15 Tabel 9 Markedsandele for de fem største skadesforsikringsselskaber, 2007 Opgjort på bruttopræmier Tryg 35,2 % Codan 12,7 % Topdanmark 10,8 % Alm. Brand 8,0 % Sygeforsikringen Danmark 4,4 % I alt fem største 71,0 % Kilde: Finanstilsynet, Skadesforsikringsselskaber: Statistisk materiale 2011, egne beregninger. Forsikringsselskaberne tager dog ikke altid selv hele risikoen. De kan genforsikre sig hos andre forsikringsselskaber både i Danmark og i udlandet. Genforsikringsandelen i 2011 var for alle forsikringer under ét godt 12 procent, som det fremgår af figur 6. Det ses, at genforsikring specielt finder sted for erhvervsforsikringer, ikke mindst inden for luftfartsforsikringerne, hvor genforsikringsandelen er over 90 procent. Figur 6 Genforsikringsandelen af bruttopræmierne i ,0% 24,0% 20,0% 16,0% 12,0% 8,0% 4,0% 0,0% 8,3% 24,3% 8,8% 12,4% Kilde: Finanstilsynet, Markedsudviklingen 2007 for skadesforsikringsselskaber Skadesforsikringsselskaberne beregner deres rentabilitet på forsikringsdriften ud fra den såkaldte Combined Ratio, der måler udgifterne til henholdsvis erstatning og administration per præmiekrone. Det gælder således om at have en så lav Combined Ratio som muligt. Selskaberne tjener også på afkastet af deres investeringer. Regnes disse indtægter med, fås den såkaldte Operating Ratio, der måler udgifterne til erstatning og administration i forhold til indtægterne fra både præmier og investeringsafkast. Operating Ratio kan således udtrykkes som rentabiliteten af skadesforsikringsselskabernes samlede drift.

16 I figur 7 ses udviklingen i combined ratio og operating ratio fra 2002 til 2011 for hele sektoren under ét. Det ses, at såvel combined ratio som operating ratio var over 100 i Selskaberne tabte altså penge dengang. Siden gik det stødt fremad indtil 2006, hvorefter både combined ratio og operating atter steg frem til I 2011 faldt begge til en combined ratio på 93,2 og en operating ratio på 94,4. Figur 7 Udviklingen i combined ratio og operating ratio for sektoren under ét 110,0 100,0 90,0 80,0 70,0 60, Combined ratio Operating ratio Kilde: Finanstilsynet, Markedsudviklingen for skadesforsikringsselskaber, diverse årgange

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek Forudsætninger bag Danica PensionsTjek INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger... 2 Spørgsmålene...

Læs mere

16,4 mia. kr. i afkast i 2011. Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012

16,4 mia. kr. i afkast i 2011. Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012 FOKUS 16,4 mia. kr. i afkast i 2011 Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012 Årsrapporten 2011 fra Sampension er netop godkendt på generalforsamlingen

Læs mere

Tidsbegrænset livrente

Tidsbegrænset livrente Tidsbegrænset livrente En tidsbegrænset (ophørende) livrente er en fradragsberettiget opsparing, der kan give dig en månedlig udbetaling, fra du går på pension og i en aftalt periode på mindst 10 år. Til

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

Dine fordele som medlem af Lægernes Pension

Dine fordele som medlem af Lægernes Pension Dine fordele som medlem af Lægernes Pension Lægernes Pension pensionskassen for læger 20.05.2016 31/24 Side 2/5 Er det en fordel at være medlem af Lægernes Pension? Kunne det være bedre for mig som læge

Læs mere

BankNordiks generelle vilkår for ratepension

BankNordiks generelle vilkår for ratepension Generelle vilkår for ratepension BankNordiks generelle vilkår for ratepension Vilkårene gælder for rateopsparing i pensionsøjemed, medmindre andet udtrykkeligt er aftalt. Vilkårene ændres, hvis lovgivningen

Læs mere

Pensionsordninger for overenskomstansatte

Pensionsordninger for overenskomstansatte Pensionsordninger for overenskomstansatte Gruppelivsforsikring Den kollektive ordning 3 i 1 Pension 3 i 1 Livspension Præmiefritagelse Behovsanalyse Man skal være opmærksom på, at der eksisterer tre forskellige

Læs mere

Vejledning pensionsoversigt 2015 Alderspension

Vejledning pensionsoversigt 2015 Alderspension Vejledning pensionsoversigt 2015 20.05.2016 60/17 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/9 Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene

Læs mere

Når pensionsalderen nærmer sig

Når pensionsalderen nærmer sig Når pensionsalderen nærmer sig Hvornår kan du gå på pension, hvad får du udbetalt og i hvilken rækkefølge kan det bedst betale sig at bruge pengene? Få svarene her. 20.05.2016 13/05 Lægernes Pension pensionskassen

Læs mere

Pension. Guide. Tjen en formue på din. sider. Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Pension. Guide. Tjen en formue på din. sider. Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 Tjen en formue på din Pension sider Se 4 pensionsselskabers gennemsnitlige afkast Pension og penge: Scor kassen med et par klik

Læs mere

FTF ernes pensionsopsparing

FTF ernes pensionsopsparing 8. MAJ 2014 FTF ernes pensionsopsparing AF MARIE-LOUISE SØGAARD OG ANDREAS ØSTERGAARD NIELSEN Sammenfatning I notatet belyses FTF ernes pensionsopsparing sammenlignet med andre beskæftigede og øvrige uden

Læs mere

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension Den Supplerende for førtidspensionister - få tilskud til en ekstra alderspension 1 Den Supplerende - en ordning der betaler sig Godt 60.000 førtidspensionister er tilmeldt den Supplerende. Det er der god

Læs mere

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse MA - Aalborg Østerågade 19, 3. sal 9000 Aalborg C Telefon 70 20 39 74 6 Efterløn eller ej? A-kassen for højtuddannede NOR DI MA - Århus Vesterbro Torv 1-3, 7. sal 8000 Århus C Telefon 70 20 39 73 Tr y

Læs mere

Supplerende pensionsopsparing

Supplerende pensionsopsparing Supplerende pensionsopsparing Anbefalinger og gode råd til, hvordan du sammensætter din supplerende pensionsopsparing Udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af Penge- og Pensionspanelet og bestående af:

Læs mere

Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012

Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012 N O T A T Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012 Fokus på pension Danske Regioner ønsker at sætte fokus på temaet pension ved at formulere en pensionspolitik. Pensionsområdet er i stigende grad

Læs mere

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4 Indhold 1. Forord 4 2. Bonus 5 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3.

Læs mere

Vigtige spørgsmål. Hvornår vil jeg gå på pension og hvordan? Hvad vil min ægtefælle? Hvordan ser netværket og relationerne ud?

Vigtige spørgsmål. Hvornår vil jeg gå på pension og hvordan? Hvad vil min ægtefælle? Hvordan ser netværket og relationerne ud? Poul Dahl Hede 62- år, uddannet socialrådgiver mv. Indtil 1987 ansættelse i kommuner. Herefter ansættelse i Ældre Sagen som afdelingsleder med ansvar for rådgivning. Nu tilknyttet som underviser og foredragsholder.

Læs mere

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION Denne analyse, lavet i dec. 2006, viser, at ca. 30 % af de organiserede små og mellemstore virksomheder har for lille eller ingen pension eller formue, selvom

Læs mere

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4 Indhold l. Forord 4 2. Bonus 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3. Indestående

Læs mere

06-12-2013. Danske Regioners pensionspolitik

06-12-2013. Danske Regioners pensionspolitik 06-12-2013 Danske Regioners pensionspolitik 1. Fokus på pension Pensionsområdet er i stigende grad en væsentlig del af samfundsdebatten og et nødvendigt fokusområde for fremtidens velfærdssamfund. Som

Læs mere

Tillykke med det lille nye familiemedlem.

Tillykke med det lille nye familiemedlem. Tillykke med det lille nye familiemedlem. 1 2 Denne guide giver svar på en række af de juridiske spørgsmål, I som nybagte forældre kan løbe ind i. Den vil give jer et generelt overblik over, hvad det juridisk

Læs mere

Når pensionsalderen nærmer sig

Når pensionsalderen nærmer sig Når pensionsalderen nærmer sig Få økonomisk overblik Måske er du begyndt at tænke på tilværelsen som pensionist eller efterlønsmodtager. Måske er du allerede i gang med at planlægge og undersøge dine økonomiske

Læs mere

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i Lægernes Pension, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 20.05.2016 11/08 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/7 Din ordning i Lægernes

Læs mere

Bilag 1. Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger. 10. september 2010

Bilag 1. Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger. 10. september 2010 Bilag 1 10. september 2010 Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger 1. Indledning Med Forårspakke 2.0 blev der indført et loft over ratepensionsindbetalinger på 100.000 kr. om året. Loftet betyder,

Læs mere

Vigtige spørgsmål. Hvornår vil jeg gå på pension og hvordan? Hvad vil min ægtefælle? Hvad skal vi foretage os? Hvad skal vi leve af?

Vigtige spørgsmål. Hvornår vil jeg gå på pension og hvordan? Hvad vil min ægtefælle? Hvad skal vi foretage os? Hvad skal vi leve af? Poul Dahl Hede 60- år, uddannet socialrådgiver. Indtil 1987 ansættelse i kommuner. Herefter ansættelse i Ældre Sagen som afdelingsleder med ansvar for rådgivning. Nu ansat som underviser og foredragsholder.

Læs mere

Hovedtal for. finansielle virksomheder under tilsyn

Hovedtal for. finansielle virksomheder under tilsyn Hovedtal 2004 for finansielle virksomheder under tilsyn Indholdsfortegnelse Indledning... side 3 Kapitel 1 Hovedtal 2004 for finansielle virksomheder under tilsyn... side 4 1.1 Udviklingen i balancesummer

Læs mere

Dansk realkredit er billig

Dansk realkredit er billig København, 4. december 2015 Dansk realkredit er billig Dansk realkredit har klaret sig flot gennem krisen. Men i efterdønningerne af den finansielle krise er alle europæiske kreditinstitutter blevet stillet

Læs mere

Ved dødsfald. Ved skilsmisse

Ved dødsfald. Ved skilsmisse Ved dødsfald Hvis du ikke hæver din opsparing, inden du dør, tilfalder din LD-opsparing boet, og bobestyreren sørger for fordelingen til din familie eller andre arvinger. LD sørger for at kontakte skifteretten.

Læs mere

Velkommen i Industriens Pension

Velkommen i Industriens Pension Velkommen i Industriens Pension 2014 Se, hvad du kan få udbetalt Du kan nemt få overblik over, hvor mange penge du kan få udbetalt fra os: > Se det på dit årlige pensionsoverblik. > Se det under log ind

Læs mere

SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk

SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Forord 4 Alderspension fra JØP 5 Hvad skal du gøre, når du vil på pension? 5 Valgmuligheder ved udbetaling 6 Tillæg til din

Læs mere

DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE MEDLEMSEJET PENGENE TILHØRER DIG 2

DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE MEDLEMSEJET PENGENE TILHØRER DIG 2 DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE 31/21 13.08.2014 Er det en fordel at være medlem af Lægernes Pensionskasse? Kunne det være bedre for mig som læge at have en obligatorisk pensionsordning

Læs mere

Skatteudvalget L 25 - Bilag 3 Offentligt. Pensionsbeskatning L 24 og L 25

Skatteudvalget L 25 - Bilag 3 Offentligt. Pensionsbeskatning L 24 og L 25 Skatteudvalget L 25 - Bilag 3 Offentligt Pensionsbeskatning L 24 og L 25 Beskatningen af de danske pensioner Det danske pensionssystem består af tre søjler: 1. Folkepensionen finansieret via skatteindtægter

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig For at sikre den bedste pensionsordning for alle medarbejdere i Midtconsult har vi valgt Nordea Liv & Pension som leverandør

Læs mere

I landstingslov nr. 12 af 2. november 2006 om indkomstskat, som senest ændret ved Inatsisartutlov nr. xx af xx. 2015, foretages følgende ændringer:

I landstingslov nr. 12 af 2. november 2006 om indkomstskat, som senest ændret ved Inatsisartutlov nr. xx af xx. 2015, foretages følgende ændringer: xx. november 2015 FM 2016/xx Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Beskatning af indbetalinger til udenlandske pensionsordninger) 1 I landstingslov

Læs mere

Telia pensionsordning. Pension

Telia pensionsordning. Pension Telia pensionsordning Pension Velkommen Telias pensionsordning 2 Forsikringer 3 - Dine forsikringer 4 - Forsikringsoversigt 5 Drømmer du om en alderdom med plads til det hele, så få dig en god pensionsordning

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig Quick Care indfører nu pensionsordning for alle medarbejdere. Vi har valgt Nordea Liv & Pension som leverandør af din pension.

Læs mere

Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister

Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister INFORMATION TIL SAGSBEHANDLEREN Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister - en ordning der betaler sig 1 INFORMATION TIL SAGSBEHANDLEREN OM DEN SUPPLERENDE ARBEJDSMARKEDSORDNING

Læs mere

Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse marts 2014 Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger Investering gennem investeringsfonde er et alternativ til at købe aktier og obligationer direkte. Når investor

Læs mere

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2015

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2015 Realkreditinstitutter Halvårsartikel 2015 1 Halvårsartikel 2015 for realkreditinstitutter Hovedtal for realkreditinstitutternes halvårsregnskaber Realkreditinstitutterne fik et samlet overskud før skat

Læs mere

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed?

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Private Banking Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Ekstra opmærksomhed giver tryghed Private Banking er for dig, der har en formue med en kompleks sammensætning og en størrelse, der rækker et

Læs mere

NR. 4 oktober 2015 24.årgang

NR. 4 oktober 2015 24.årgang NR. 4 oktober 2015 24.årgang 1 2 Kære medlem Betyrelsen for Pensionsfonden: Udpeget af FMN Claus Uttrup, formand Lene Larsen Valgt af repræsentantskabet Jesper Korsgaard Hansen, næstformand Lars Dalsgaard

Læs mere

ÆLDRE I TAL 2016. Folkepension. Ældre Sagen Juni 2016

ÆLDRE I TAL 2016. Folkepension. Ældre Sagen Juni 2016 ÆLDRE I TAL 2016 Folkepension Ældre Sagen Juni 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder Pensionsordning i Nordea Liv & Pension For at sikre den bedste pensionsordning for alle medarbejdere i TK Development har vi valgt Nordea Liv & Pension som

Læs mere

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018 REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018 Vedtagne skattelovforslag Folketinget har i dag vedtaget fire lovforslag på skatteområdet, der omhandler alt fra skattefri omstrukturering

Læs mere

Forord. SAMPENSION og de statsansatte. Hvad er pensionsforsikring? Bonus og grundlagsrente. Pensionsordningerne. Beregningsprincipper

Forord. SAMPENSION og de statsansatte. Hvad er pensionsforsikring? Bonus og grundlagsrente. Pensionsordningerne. Beregningsprincipper Afsnit Indholdsfortegnelse 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Forord SAMPENSION og de statsansatte Indmeldelsesbestemmelser og pensionsbidrag Hvad er pensionsforsikring? Bonus og grundlagsrente

Læs mere

Gældsudgifter i husholdninger med udløb af afdragsfrihed og høj belåningsgrad

Gældsudgifter i husholdninger med udløb af afdragsfrihed og høj belåningsgrad Et stigende antal husholdninger skal i perioden fra 2013 påbegynde afdrag på deres realkreditgæld eller omlægge til et nyt lån med afdragsfrihed. En omlægning af hele realkreditgælden til et nyt afdragsfrit

Læs mere

Ældre Sagen Juni/september 2015

Ældre Sagen Juni/september 2015 ÆLDRE I TAL 2015 Folkepension - 2015 Ældre Sagen Juni/september 2015 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april.

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. PRESSEMEDDELELSE 21. marts 2007 LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. LD opsparingen 20 doblet

Læs mere

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2016

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2016 Realkreditinstitutter Halvårsartikel 2016 1 Halvårsartikel 2016 for realkreditinstitutter Hovedtal for realkreditinstitutternes halvårsregnskaber Realkreditinstitutternes samlede overskud før skat faldt

Læs mere

.DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ

.DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ .DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ 8GYLNOLQJHQÃLÃEDODQFHVXPPHU Udviklingen i balancesummer, d.v.s. den samlede forvaltede aktivmasse, inden for de udvalgte virksomhedsgrupper i perioden 1986-1997 fremgår af tabel

Læs mere

http://www.finansraadet.dk/tal--fakta/statistik-og-tal/pengeinstitutter,-filialer-og-ansatte.aspx 2.122.730 2.180.157 2.043.997 1.852.

http://www.finansraadet.dk/tal--fakta/statistik-og-tal/pengeinstitutter,-filialer-og-ansatte.aspx 2.122.730 2.180.157 2.043.997 1.852. Bilag 4 http://www.finansraadet.dk/tal--fakta/statistik-og-tal/pengeinstitutter,-filialer-og-ansatte.aspx Markedskoncentrations ratio 2010 2009 2008 2007 Summen af de seks største virksomheder 2.122.730

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

Ældres indkomst og pensionsformue

Ældres indkomst og pensionsformue Ældres indkomst og pensionsformue Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 16 Formålet med dette analysenotat er at se på, hvordan den samlede indkomst samt den samlede pensionsformue

Læs mere

Læseguide til Pensionsoversigt 2013

Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Pensionsoversigt 2013 indeholder: En konto- og indbetalingsoversigt, der viser udviklingen i din opsparing i 2013. En dækningsoversigt pr. 1. januar 2014, der viser

Læs mere

RAMMEAFTALE OM SUPPLERENDE PENSION TIL TJENESTEMÆND OG ANSATTE MED RET TIL TJENESTEMANDSPENSION

RAMMEAFTALE OM SUPPLERENDE PENSION TIL TJENESTEMÆND OG ANSATTE MED RET TIL TJENESTEMANDSPENSION REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN XX.XX.X Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE RAMMEAFTALE OM SUPPLERENDE PENSION TIL TJENESTEMÆND OG ANSATTE MED RET TIL TJENESTEMANDSPENSION Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Om at få fleksibel efterløn

Om at få fleksibel efterløn Om at få fleksibel efterløn Arbejdsdirektoratet Maj 2003 Denne pjece beskriver i hovedpunkter den fleksible efterløn for medlemmer af en a- kasse, der fylder 60 år den 1. juli 1999 eller senere. Hvis du

Læs mere

Den danske pensionsmodel i historisk og internationalt perspektiv

Den danske pensionsmodel i historisk og internationalt perspektiv Den danske pensionsmodel i historisk og internationalt perspektiv Indlæg på Finansanalytikerforeningens konference Garanti eller markedsrente - hvem skal bære risikoen i fremtiden? 23. marts 2011 Adm.direktør

Læs mere

Vejen til dine personlige oplysninger

Vejen til dine personlige oplysninger Snart på pension? Vejen til dine personlige oplysninger I din personlige postkasse har vi allerede lagt dit pensionsoverblik ind til dig. For at få adgang til din postkasse, skal du logge ind med NemID.

Læs mere

1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension

1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension 1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension Begivenheder Velkommen til nyt elektronisk kvartalsregnskab Regnskab Nordea Liv & Pension introducerer her et nyt og læsevenligt kvartalsregnskab. Med vores nye

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Pensionsvejledning Gældende fra 1. januar 2015. Gældende fra 1. januar 2015 til 31. december 2015

Pensionsvejledning Gældende fra 1. januar 2015. Gældende fra 1. januar 2015 til 31. december 2015 Pensionsvejledning Gældende fra 1. januar 2015 INDHOLD INDHOLD... 2 MEDLEM I INDUSTRIENS PENSION... 4 DIN ARBEJDSMARKEDSPENSION... 5 Indbetaling til din pension... 6 www.industrienspension.dk... 6 VALGFRIE

Læs mere

Forudsætninger om antal efterlønsmodtagere i udspillet til tilbagetrækningsreform,

Forudsætninger om antal efterlønsmodtagere i udspillet til tilbagetrækningsreform, Notat 1. marts 2011 Forudsætninger om antal efterlønsmodtagere i udspillet til tilbagetrækningsreform, Vi kan jo ikke låne os til velfærd Til det udspil til en tilbagetrækningsreform, der blev præsenteret

Læs mere

Forord. SAMPENSION og de statsansatte. Hvad er pensionsforsikring? Bonus og grundlagsrente. Pensionsordningerne. Beregningsprincipper

Forord. SAMPENSION og de statsansatte. Hvad er pensionsforsikring? Bonus og grundlagsrente. Pensionsordningerne. Beregningsprincipper Afsnit Indholdsfortegnelse 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Forord SAMPENSION og de statsansatte Indmeldelsesbestemmelser og pensionsbidrag Hvad er pensionsforsikring? Bonus og grundlagsrente

Læs mere

Skatteguide ved investering i investeringsforeninger

Skatteguide ved investering i investeringsforeninger Skatteguide ved investering i investeringsforeninger 01.06.2016 Indhold 1. Indledning... 2 2. Privates investeringer i investeringsbeviser - Frie midler... 2 2.1 Beskatning af aktieindkomst... 2 2.2 Beskatning

Læs mere

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE EFTERLØN, REGLER OG FOLKEPENSIONSALDER Årgang Efterlønsalder, folkepensionsalder og periode med

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Konverteringsgevinster og tillægsbelåning

Konverteringsgevinster og tillægsbelåning Konverteringsgevinster og tillægsbelåning 2006 Prepared for Prepared by Job Number Date Realkreditrådet Christian Martorell & Bo Bilde 14427 April 2007 Indhold Metode Side 3 Konklusion Side 6 Hovedresultater

Læs mere

Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold.

Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold. Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold. Arbejdsmarkedsbidrag Du skal betale 8 % arbejdsmarkedsbidrag

Læs mere

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning Generalforsamling DKBL den 25. august 2009 Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning PFA Pension og Jens Nordentoft Stiftet i 1917 Etableret i samarbejde mellem

Læs mere

Forældrekøb giv dit barn en god studiestart

Forældrekøb giv dit barn en god studiestart 22. juli 2008 Forældrekøb giv dit barn en god studiestart Snart kommer det længe ventede brev ind af postsprækken hos de mange unge, der har søgt ind på en videregående uddannelse, og dermed skydes højsæsonen

Læs mere

DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION. Dansk Aktionærforening. V/ Carsten Holdum. Maj 2012. side 1

DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION. Dansk Aktionærforening. V/ Carsten Holdum. Maj 2012. side 1 DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION Dansk Aktionærforening V/ Carsten Holdum Maj 2012 side 1 AGENDA Finanskrise Nye vilkår for din pension Opsparing i et lavrentesamfund At få drømme og

Læs mere

Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring

Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring Denne pjece har til formål at hjælpe dig, før du tegner livs- eller pensionsforsikring. Den fortæller kort om, hvad du skal overveje, inden du vælger,

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Om at få fleksydelse. April 2007. (Senest opdateret november 2010)

Om at få fleksydelse. April 2007. (Senest opdateret november 2010) April 2007 (Senest opdateret november 2010) INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. HVAD ER FLEKSYDELSESORDNINGEN?... 3 3. SÅDAN BEHANDLES DIN SAG... 3 4. BETINGELSER FOR AT VÆRE MED I FLEKSYDELSESORDNINGEN... 4

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Tjek dit afkast og TEKST: STEEN VALGREEN-VOIGT

Tjek dit afkast og TEKST: STEEN VALGREEN-VOIGT Tjek dit afkast og TEKST: STEEN VALGREEN-VOIGT Havregrød og postevand eller store saftige bøffer med en kold øl fra mikrobryggeriet. Om det bliver det ene eller det andet, du skal indtage, når du går på

Læs mere

Kilde: Pensionsindskud 1998-2010, www.skm.dk/tal_statistik/skatter_og_afgifter/668.html

Kilde: Pensionsindskud 1998-2010, www.skm.dk/tal_statistik/skatter_og_afgifter/668.html Nr. 2 / December 211 En ny analyse fra PensionDanmark dokumenterer, at livrenten er den bedste form for pensionsopsparing. Over 8 pct. af pensionisterne vil leve længere end de ti år, som en typisk ratepension

Læs mere

Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance

Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance 1 Omlægning kort fortalt Vi tilbyder i foråret 2017 en række af vores kunder at omlægge deres pensionsopsparing i Danica Traditionel til Danica Balance.

Læs mere

Pension med med muligheder mange muligheder

Pension med med muligheder mange muligheder Pension med Pensionmange med muligheder mange muligheder Brug livet! Det handler om dig Pension handler ikke kun om fremtiden, når du en dag går på pension. Det handler også om dit liv i dag. Pharmadanmark

Læs mere

Vejledning om fleksibel efterløn

Vejledning om fleksibel efterløn Vejledning om fleksibel efterløn Indledning I bekendtgørelse nr. 1576 af 17. december 2013 om fleksibel efterløn, er der fastsat regler om fleksibel efterløn. I denne vejledning beskrives bekendtgørelsens

Læs mere

Det er pålagt grønlandske arbejdsgiverne at trække grønlandsk A-skat af indbetalinger til

Det er pålagt grønlandske arbejdsgiverne at trække grønlandsk A-skat af indbetalinger til Om de nye grønlandske beskatningsregler for pensionsordninger i pensionsselskaber i ( 39 a i den grønlandske indkomstskattelov) 1 Hvad er de væsentligste ændringer i loven? Fra den 1. januar 2017 er der

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Den 29. april 2009 meddelte Finansiel Stabilitet A/S (i det følgende Finansiel Stabilitet), at selskabet den 16. april 2009 havde

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 %, L99 og U10 1. Lovgrundlag

Læs mere

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser. Markedsudvikling 2009

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser. Markedsudvikling 2009 Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser Markedsudvikling 2009 1. Konklusioner:... 3 2. Hovedtendenser i selskabernes årsregnskaber... 4 Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer,

Læs mere

LandmandsPension. Sådan sikrer du dig selv. og din familie økonomisk TRYGHED - VÆKST - BALANCE. LandmandsPension. af L r

LandmandsPension. Sådan sikrer du dig selv. og din familie økonomisk TRYGHED - VÆKST - BALANCE. LandmandsPension. af L r Ku og din familie økonomisk or medlemm nf er af L r LandmandsPension an dbru ødev g&f are TRYGHED - VÆKST - BALANCE LandmandsPension Sådan sikrer du dig selv Dine penge - dit valg Hvis du vil sikre dig

Læs mere

Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension

Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension Generelle vilkår for Kapitalpension Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension Vilkårene gælder for kapitalpension (opsparing i pensionsøjemed), med mindre andet udtrykkeligt er aftalt. Vilkårene

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 Denne pjece henvender sig til dig, der har en kapitalpension i et pengeinstitut,

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser for Profilpension og Topdanmark Link Forsikringsbetingelser 6584-2 August 2006 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33 11 www.topdanmark.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Skatteoptimal investering & Porteføjleoptimering

Skatteoptimal investering & Porteføjleoptimering Skatteoptimal investering & Porteføjleoptimering Af Jan Storgaard Hove og Erik Banner-Voigt Juni 2006 Agenda Midler/finansiering Egenkapital og fremmedkapital Frie midler Holdingselskab Personligt Pensionsmidler

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig Ny pensionsleverandør I EG Koncernen har vi valgt Nordea Liv & Pension som pensionsleverandør fordi de opfylder vores høje

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12 Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 13. september 2012 Forslag til Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love (Afskaffelse

Læs mere

ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT. Senior Wealth. Leif Hansen Hanne Hansen. Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver

ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT. Senior Wealth. Leif Hansen Hanne Hansen. Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT Senior Wealth Leif Hansen Hanne Hansen Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver Indledning Rapporten er udarbejdet på baggrund af vores samtale, og bygger på de faktuelle oplysninger

Læs mere

Privatøkonomi Pension 15. november 2013

Privatøkonomi Pension 15. november 2013 Privatøkonomi Pension 15. november 213 Relaterede publikationer Privatøkonomi Vi bliver ældre og ældre sparer du nok op? Det har stor betydning for din pensionsopsparing, at du kommer i gang med at spare

Læs mere

Markedet for investeringsfonde i 2013

Markedet for investeringsfonde i 2013 Analyse januar 2014 2011 20. januar 2014 Markedet for investeringsfonde i 2013 Gode afkast og store nyindskud sendte formuen i de danske investeringsforeninger op i rekordniveauet 1.385 mia. kroner ultimo

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Om at få fleksibel efterløn

Om at få fleksibel efterløn Om at få fleksibel efterløn Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen Juni 11999 Denne pjece beskriver i hovedpunkter den nye fleksible efterløn for medlemmer af en a-kasse, der fylder 60 år den 1. juli

Læs mere