Lokalt kursus LEGO MindStorms robotter Dag 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lokalt kursus LEGO MindStorms robotter Dag 2"

Transkript

1 Lokalt kursus LEGO MindStorms robotter Dag 2

2 Mine mål er at: I oplever et unikt materiale med potentiale I får lyst til at bruge LEGO-robotter i skolen I får mod på at overvinde problemerne

3 Program for i dag Siden sidst (problemer) At bygge med LEGO LEGO-robotter i skolen FLL Praktisk arbejde Frokost Praktisk arbejde og teori Prøv igen incl. kaffepause Fælles afslutning Husk at Afbryde! Spørge! Tænke højt! Dele erfaringer!

4 Problemer med motorer

5 At bygge med LEGO 1

6 At bygge med LEGO 2

7 LEGO-robotter i skolen Hvad lærer eleverne? (Fælles Mål) Lærer- og elevroller Hvordan kan det bruges i undervisningen? FIRST LEGO League Praktisk arbejde!

8 Fælles Mål (2009) Trinmål for faget natur/teknik efter 6. klassetrin Arbejdsmåder og tankegange Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at formulere spørgsmål, fremsætte hypoteser og lave modeller som grundlag for undersøgelser planlægge, designe og gennemføre undersøgelser og eksperimenter med udgangspunkt i åbne og lukkede opgaver designe og bygge apparater og modeller efter egne ideer og redegøre for form, funktion og hensigt kategorisere undersøgelsesresultater og sammenfatte enkle regler, herunder at alt levende indeholder vand, og at metaller er gode ledere for strøm og varme formidle mundtligt og skriftligt egne og andres data fra undersøgelser, eksperimenter og faglig læsning med relevant fagsprog og brug af forskellige medier forstå og anvende grafisk information i form af enkle diagrammer og kurver.

9 Fælles Mål (2009) Trinmål for faget natur/teknik efter 4. klassetrin Arbejdsmåder og tankegange Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at formulere spørgsmål og fremsætte hypoteser på baggrund af iagttagelser, oplevelser og mindre undersøgelser gennemføre og beskrive undersøgelser og eksperimenter arbejde hensigtsmæssigt med forskellige undersøgelsesmetoder og udstyr indendørs og udendørs samt anvende faglig læsning sammenligne resultater og data af både praktiske og mere teoretiske undersøgelser gennemtegninger, diagrammer, tabeller, digitale billeder eller lydoptagelser formidle mundtligt og skriftligt data fra egne undersøgelser og eksperimenter med relevant fagsprog på forskellige måder og med forskellige medier.

10 Fælles Mål (2009) Slutmål for faget matematik efter 9. klassetrin Matematik i anvendelse Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at matematisere problemstillinger fra dagligdag, samfundsliv og natur og tolke matematiske modellers beskrivelse af virkeligheden anvende faglige redskaber, begreber og kompetencer til løsningen af matematiske problemstillinger i forbindelse med dagligliv, samfundsliv og natur bruge matematik som et redskab til at beskrive eller forudsige en udvikling eller en begivenhed erkende matematikkens muligheder og begrænsninger ved beskrivelse af virkeligheden.

11 Fælles Mål (2009) Slutmål for faget matematik efter 9. klassetrin Matematiske arbejdsmåder Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at deltage i udvikling af strategier og metoder i forbindelse med de matematiske emner undersøge, systematisere, ræsonnere og generalisere i arbejdet med matematiske problemstillinger læse faglige tekster og kommunikere om fagets emner arbejde individuelt og sammen med andre om behandlingen af matematiske opgaver og problemstillinger arbejde med problemløsning i en proces, der bygger på dialog og på elevernes forskellige forudsætninger og potentialer.

12 Arbejdsgang 1. Design og byg robotten 2. Programmer på PC 3. Download til NXT 4. Afprøv robotten

13 Vejen til læring med LEGO går gennem fire faser: Relation: Eleverne bliver optaget af opgaven, fordi de kan identificere sig med det, der skal arbejdes med. Konstruktion: Eleverne bygger deres løsning af udfordringen. Ofte benyttes computeren i denne fase, hvilket sætter liv i de løsninger, eleverne udvikler. Refleksionsfasen: Eleverne sætter ord på det, de har arbejdet med. Inspiration: Eleverne er inspirerede til at løse en udfordring, der bygger videre på det, de netop har lært.

14 Aktiv læring og flow LEGO læring er ikke en proces, hvor læreren som en anden tankpasser fylder eleverne op med viden. Det er vigtigt for læringsprocessen, at de studerende selv er aktive og løser udfordringerne ved at arbejde handson, eksperimentere og bygge modeller, der løser deres opgaver. Det motiverer eleverne og skaber et engagement, som tavleundervisning ikke kan konkurrere med. Engagementet er en forudsætning for den tilstand af FLOW, som er defineret (af den amerikanske psykolog Mihaly Csikszentmihalyi) som en tilstand, hvor man er så opslugt af en aktivitet, at man glemmer tid og sted. Enhver, som fx har været opslugt af at læse, spille eller skrive, ved, at tilstanden er forbundet med stærke positivfølelser. Det er, når eleverne kommer i FLOW, at de opnår maksimal læring. FLOW forudsætter, at der er sammenhæng mellem elevernes kompetencer og den udfordring, de får stillet: at man som lærer tilpasser opgaverne til eleverne, så de har mulighed for at mestre dem, men samtidig bliver udfordret. For at bringe alle klassens elever i FLOW, er der indbyggede differentieringsmuligheder i de opgaver, du får med i undervisningsmaterialet til LEGO Education.

15 FLL FIRST LEGO League 2011 Food factor

16

17 FIRST LEGO League, Skandinavien Stiftelsen FIRST Scandinavia står bag FIRST LEGO League-turneringerne i Skandinavien. Stiftelsens formål er at stimulere børns interesse for naturvidenskabelige og tekniske/matematiske fag gennem engagerende projekter, hvor børnene selv er drivkraften

18 FIRST LEGO League, projektet FIRST LEGO League er en teknologi- og videns turnering for børn og unge i alderen år. Projektet har 3 delmål:

19 FIRST LEGO League, Skandinavien FIRST LEGO League - er et tværfagligt projekt med fokus på naturfag, matematik og dansk - har børn og unge i alderen år som målgruppe - har projektperiode fra 17. september til 12. november - afsluttes med en turnering lørdag 12. november i 40 byer fordelt over hele Skandinavien

20 Hvorfor FIRST LEGO League? Gennem projektet ønsker vi, at - give børn og unge gode oplevelser med teknologi og projektarbejde - tilbyde en undervisningsform som egner sig godt for en innovativ didaktik i folkeskolen - bidrage til at øge interessen for de naturvidenskabelige fag og teknologi - bidrage til øget rekruttering til de naturvidenskabelige studier Fremtidens arbejdspladser kræver nye kompetencer!

21 Hvorfor FIRST LEGO League? Udfordre børn og unge gennem reelle problemfelter. Holdene møder mange af de arbejdsbetingelser, som man er underlagt i det virkelige arbejdsliv: Der er ikke tilstrækkelige resurser til rådighed Der mangler viden om konkurrenternes tiltag Holdene skal selv opfinde/designe/udvikle Holdene skal selv konstruere prototyper Der skal re-designes og bygges op på ny Afslutningsvis skal holdene levere et produkt i forhold til en deadline.

22 Forskningsopgaven Der skal foretages researches vedr. årets tema Definere et problem, som holdet skal finde løsninger på Finde innovative løsninger Forberede en præsentation af forskningsopgaven Projektindlevering

23 Teknologiopgaven Udvikle og bygge en robot Programmere robotten Vælge funktionelle værktøjer, motorer og sensorer Vælge strategi, hver runde er på 2,5 min Forberede en teknisk præsentation Projektindlevering

24 Eksempel på en robotbane

25 Profilering Markedsføre projektet og holdets løsning forud for turneringsdagen eller Udvikle en plan for markedsføring i forlængelse af turneringsdagen Planlægge og udforme PIT området, så holdet og projektet bliver profileret Udarbejde råb, sang, kostumer og andre effekter, for at synliggøre holdet på turneringsdagen Forberede en PIT præsentation Projektindlevering

26 Arbejdsprocessen Projektets arbejdsproces er lig den proces, som man ofte møder i erhvervslivet. Vurdere resultater i forhold til mål og planer Samarbejde Arbejdsfordeling, brug af den enkeltes stærke sider Internt støtte og hjælp på holdet Selvstændighed Dokumentere arbejdsprocessen i projektindleveringen Et godt resultat i FLL er som regel afhængig af et samarbejde mellem deltagere med forskellige intelligenstyper og med forskellige kvalifikationer.

27 Priserne Priserne afspejler de vigtigste værdier i FIRST LEGO League FIRST LEGO League CHAMPIONS prisen Robotkonkurrencens 1. pris Robotkonkurrencens 2. pris Forskningsprisen (1. og 2. plads) Teknologiprisen (1. og 2. plads) Profileringsprisen (1. og 2. plads) Samarbejdsprisen TURNERINGENS VINDER

28 FIRST LEGO League i skolen FLL er et projekt, der passer godt ind i faghæfternes beskrivelser og forskningsmetodikken står stærkt i dette projekt. Her er nogle få eksempler på aktuelle mål fra Fælles mål. - Dansk eksempler fra: Mål for Sprog, litteratur og kommunikation. Undervisningen skal lede frem til, at eleverne Skal kunne bruge sproget bevidst til kommunikation, argumentation, problemløsning og formidling af viden Skal søge og anvende information og dokumentere kendskab til kritisk anvendelse af søgeresultater Matematik: Mål for Matematik i anvendelse. Undervisningen skal lede frem til,at matematisere problemstillinger fra dagligdagen, samfundslivet og natur og tolke matematiske modellers beskrivelser af virkeligheden anvende faglige redskaber, begreber og kompetencer til løsningen af matematiske problemstillinger i forbindelse med dagligliv, samfundsliv og natur erkende matematikkens muligheder og begrænsninger ved beskrivelse af virkeligheden Hjemkundskab: Samfund resurser - miljø: Fødevarer, forbrug, hygiejne. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne kan få en forståelse af fødevarers vej fra jord til bord (oprindelse, sæson, produktion, distribution, indkøb, anvendelse og bortskaffelse) FLL kan organiseres som en integreret del af skolens hverdag, ikke blot som et supplement til den. Ved at deltage i FLL vil eleverne via flere fag arbejde med specifikke dele af Fælles Mål.

29 FIRST LEGO League for alle mellem år Her er der plads til både... Teknologen Programmøren Forskeren Problemknuseren Entertaineren Kunstneren Teoretikeren og Projektlederen

30 Arbejdsfordeling Organisering Hele klassen deltager En gruppe af elever deltager En gruppe sat sammen af elever på tværs af flere klasser deltager Et valghold Et fritidsprojekt FLL er en del af den ordinære undervisning FLL organiseres som et tiltag udenfor den ordinære undervisning herunder eksempelvis ungdomsskoleundervisning

31 Arbejdsfordeling Jobsøgning Det er en god idé, at lade eleverne søge de forskellige job: Teknologipræsentation og robot Bygning af Challenge sæt Forskningsdel Profilering og markedsføring Foto Projektindlevering

32 Skole-hjem samarbejde Forældrenes rolle Faglige bidragsydere Ansvar for nogle af grupperne Arrangere egne FLL aftener, miljøarrangementer Opgaver på turneringsdagen (eks. Tidstagere) Hvert hold skal stille med mindst 1 til turneringen Sponsorer

33 Turneringsdagen Lørdag 12. november 2011 Turneringen gennemføres i 40 byer i Skandinavien

34 Turneringsdagen Turneringen streames i mange byer Adressen lægges på

35 Turneringsdagen Råskitse for turneringsdagen: Turneringsområdet åbner og holdene bliver registreret, når de ankommer Pit en skal klargøres Åbningsarrangement Robotkørsler, PIT og teknisk præsentation, præsentation af forskningsopgaven overfor dommerne efter en planlagt tidsplan Præmieuddeling Afslutningsarrangement

36 Turneringsdagen Konkurrere med robotter på robotbaner

37 Turneringsdagen Præsentation af forskningsopgaven foran et dommerpanel

38 Turneringsdagen Teknisk præsentation foran et dommerpanel

39 Turneringsdagen PIT - præsentation og profilering af holdet på turneringsdagen

40 Skandinavisk finale FIRST LEGO League Skandinavisk finale 3. december 2011 i Gjøvik, Norge Holdet består af max 10 deltagere og 2 vejledere

41 En god samarbejdsarena

42 FLL og erhvervslivet Samarbejde med erhvervslivet Holdene har blandt andet til opgave at tage kontakt til lokale virksomheder for at skaffe samarbejdspartnere, som kan bidrage både fagligt, økonomisk og på andre måder til projektet og til projektløsningen. FLL s dommere kommer fra erhvervslivet og uddannelsesinsintitutionerne

43 På hjemmesiden findes alle relevante informationer. Fra kan du også down loade den nyttige Håndbog for vejledere samt FLL i skolen som beskriver, hvad FLL er.

44 FLL 2 Video fra finalen på Tjørnegårdsskolen i klik her for video fra FLL finalen 2008 Filmen kan bruges til at få et indtryk af finaledagen på fx forældremøder, teammøder og lignende. Gentofte: Hjernekraft: Nano 2006 Løsningsforslag RCX Junkyard babies

45 FLL 3 Hvad lærer eleverne? Er det tiden værd

3 naturvidenskabelige projekter

3 naturvidenskabelige projekter 3 naturvidenskabelige projekter For de ældste FIRST LEGO League (FLL) Siden 2003 For de mellemste Junior FIRST LEGO League (JrFLL) Siden 2011 For de yngste MINI League Siden 2012 Børn og Unge har siden

Læs mere

3 naturvidenskabelige projekter

3 naturvidenskabelige projekter 3 naturvidenskabelige projekter For de ældste FIRST LEGO League (FLL) Siden 2003 For de mellemste Junior FIRST LEGO League (JrFLL) Siden 2011 For de yngste MINI League Siden 2012-1 - Børn og Unge har siden

Læs mere

FIRST LEGO LEAGUE 2013 INFORMATIONS- OG INSPIRATIONSMØDE FOR VEJLEDERE 16.SEPTEMBER 2013

FIRST LEGO LEAGUE 2013 INFORMATIONS- OG INSPIRATIONSMØDE FOR VEJLEDERE 16.SEPTEMBER 2013 FIRST LEGO LEAGUE 2013 INFORMATIONS- OG INSPIRATIONSMØDE FOR VEJLEDERE 16.SEPTEMBER 2013 PROGRAM VELKOMMEN INSPIRATION TIL ÅRETS TEMA HENRIK JEPPESEN FRA BRAND OG REDNING JAN SØRENSEN FRA VIA UNIVERCITY

Læs mere

To naturvidenskabelige projekter

To naturvidenskabelige projekter To naturvidenskabelige projekter FIRST LEGO League (FLL) for de 10-16 årige I projekterne deltager 200 000 børn fra 60 lande. De arbejder med Science Technology Engineering, Art, Maths Junior FIRST LEGOLeague

Læs mere

3 naturvidenskabelige projekter

3 naturvidenskabelige projekter 3 naturvidenskabelige projekter For de ældste FIRST LEGO League (FLL) Siden 2003 For de mellemste Junior FIRST LEGO League (JrFLL) Siden 2011 For de yngste MINI League Siden 2012 Børn og Unge har siden

Læs mere

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen I dette kapitel beskrives det, hvilke Fælles Mål man kan nå inden for udvalgte fag, når man i skolen laver aktiviteter med Space Challenge.

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

En god vejleder kontrollerer og leder processen, ikke indholdet! Vejlederhæfte

En god vejleder kontrollerer og leder processen, ikke indholdet! Vejlederhæfte En god vejleder kontrollerer og leder processen, ikke indholdet! Vejlederhæfte Indledning 3 Din rolle som vejleder 3 KISS 4 Holdet 4 Tidsforbrug i Jr.FLL 4 Opgaven 4 Planlæg arbejdsperioden 4 Holdets navn

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer stille spørgsmål, som er karakteristiske for matematik og have blik for hvilke typer af svar, som kan forventes(tankegangskompetence) erkende, formulere, afgrænse og løse matematiske

Læs mere

Undervisningsplan for natur/teknik

Undervisningsplan for natur/teknik Undervisningsplan for natur/teknik Formål for faget Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om

Læs mere

LEGO MINDSTORMS Education. Green City. Fremtiden tilhører de kreative. Problemløsning. Robotter og it Kreativitet. Samarbejde.

LEGO MINDSTORMS Education. Green City. Fremtiden tilhører de kreative. Problemløsning. Robotter og it Kreativitet. Samarbejde. LEGO MINDSTORMS Education Green City Robotter og it Kreativitet Samarbejde Problemløsning Fremtiden tilhører de kreative Mikro Værkstedet Læring for fremtiden LEGO MINDSTORMS Education har bevist, at det

Læs mere

Vejlederhæfte. FLL Junior. dansk

Vejlederhæfte. FLL Junior. dansk Vejlederhæfte FLL Junior dansk kerneværdier: Vi arbejder sammen som et hold. Vi arbejder sammen for at finde løsninger med vejledning fra vores vejledere. Vi er hjælpsomme, venlige og viser respekt for

Læs mere

Årsplan 2013/2014. 6. ÅRGANG Natur/Teknik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014. 6. ÅRGANG Natur/Teknik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG Natur/Teknik FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i Natur/teknik er at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt

Læs mere

Modellering med Lego education kran (9686)

Modellering med Lego education kran (9686) Modellering med Lego education kran (9686) - Et undervisningsforløb i Lego education med udgangspunkt i matematiske emner og kompetencer Af: Ralf Jøker Dohn Henrik Dagsberg Kranen - et modelleringsprojekt

Læs mere

SCANDINAVIA. Kom og vær med! Når tør teori bliver pakket ind i noget, som engagerer, bliver læring sjovt! (Runar, lærer)

SCANDINAVIA. Kom og vær med! Når tør teori bliver pakket ind i noget, som engagerer, bliver læring sjovt! (Runar, lærer) SCANDINAVIA Kom og vær med! Når tør teori bliver pakket ind i noget, som engagerer, bliver læring sjovt! (Runar, lærer) Hvad er FIRST LEGO League Jr.? FIRST LEGO League Jr. skal fremme videnskabsfag og

Læs mere

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 6 Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge

Læs mere

SCANDINAVIA. Kom og vær med! Når tør teori bliver pakket ind i noget, som engagerer, bliver læring sjovt! (Runar, lærer)

SCANDINAVIA. Kom og vær med! Når tør teori bliver pakket ind i noget, som engagerer, bliver læring sjovt! (Runar, lærer) SCANDINAVIA Kom og vær med! Når tør teori bliver pakket ind i noget, som engagerer, bliver læring sjovt! (Runar, lærer) Hvad er FIRST LEGO League Jr.? SC AN DIN AVI A FIRST LEGO League Jr. skal fremme

Læs mere

1. Forskningsopgaven. I fremtiden tror vi, at multidåseåbneren vil blive en fast hjælpemiddel i alle ældre og gigtplagede hjem.

1. Forskningsopgaven. I fremtiden tror vi, at multidåseåbneren vil blive en fast hjælpemiddel i alle ældre og gigtplagede hjem. FIRST LEGO League Sorø 2012 Presentasjon av laget Frede 3 Vi kommer fra Sorø Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 3 jenter og 4 gutter. Vi representerer Frederiksberg Sole Type lag:

Læs mere

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen.

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen. TEKNISK TEKNOLOGI BEDØMMING MODELL 1. Lag Hold nr: nr: Lagets Holdets alder: Lag Hold navn: Teknologiprisen Forslag Fri vurdering til spørsmål Konstruktion & design Funktionelle værktøjer Programmeringskundskab

Læs mere

First Lego League turnering Lørdag d. 10. november 2012

First Lego League turnering Lørdag d. 10. november 2012 First Lego League turnering Lørdag d. 10. november 2012 Information til holdvejlederne og holdsupporterne om forberedelse til og afvikling af turneringen. Formålet med First Lego League er at skabe en

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Kompetencemål for Matematik, 1.-6. klassetrin

Kompetencemål for Matematik, 1.-6. klassetrin Kompetencemål for Matematik, 1.-6. klassetrin Matematik omhandler samspil mellem matematiske emner, matematiske kompetencer, matematikdidaktik samt matematiklærerens praksis i folkeskolen og bidrager herved

Læs mere

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget matematik Ørestad Friskole 1. af 11 sider Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold Undervisningens organisering og omfang side 2

Læs mere

Fælles Mål 2009. Teknologi. Faghæfte 35

Fælles Mål 2009. Teknologi. Faghæfte 35 Fælles Mål 2009 Teknologi Faghæfte 35 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 37 2009 Fælles Mål 2009 Teknologi Faghæfte 35 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 37 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

Matematik på Humlebæk lille Skole

Matematik på Humlebæk lille Skole Matematik på Humlebæk lille Skole Matematikundervisningen på HLS er i overensstemmelse med Undervisningsministeriets Fælles Mål, dog med få justeringer som passer til vores skoles struktur. Det betyder

Læs mere

INLEDNING DIN ROLLE SOM VEJLEDER

INLEDNING DIN ROLLE SOM VEJLEDER VEJLEDERHÆFTE DANSK INLEDNING FIRST LEGO League Jr. er et forsknings- og teknologiprojekt som introducerer børn i alderen 6-9 år til en spændende verden af videnskab og teknologi. I midten af september

Læs mere

Årsplan 4. Årg. 2010-2011. Trinmål for faget natur/teknik efter 6. Klassetrin. Den nære omverden. Den fjerne omverden

Årsplan 4. Årg. 2010-2011. Trinmål for faget natur/teknik efter 6. Klassetrin. Den nære omverden. Den fjerne omverden Årsplan 4. Årg. 2010-2011 Trinmål for faget natur/teknik efter 6. Klassetrin Den nære omverden Beskrive, sortere og anvende viden om materialer og stoffer og deres forskellige egenskaber samt det levende

Læs mere

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål MATEMATIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål KOMMENTAR Vi har i det følgende foretaget en analyse og en sammenstilling af vore materialer til skriftlig

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN KORTE OG MELLEMLANGE UDDANNELSER SAMT KUNSTNERISKE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende,

Læs mere

Kompetencemål i undervisningsfaget Matematik yngste klassetrin

Kompetencemål i undervisningsfaget Matematik yngste klassetrin Kompetencemål i undervisningsfaget Matematik yngste klassetrin Kort bestemmelse af faget Faget matematik er i læreruddannelsen karakteriseret ved et samspil mellem matematiske emner, matematiske arbejds-

Læs mere

FIRST LEGO League. Horsens 2012. Johannes B. Martinussen

FIRST LEGO League. Horsens 2012. Johannes B. Martinussen FIRST LEGO League Horsens 2012 Presentasjon av laget Team Poody Vi kommer fra Horsens Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 3 jenter og 5 gutter. Vi representerer Torstedskolen Type lag:

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

FIRST LEGO LEAGUE DANMARKS SEJESTE VIDENSKABSTURNERING. Danmarks sejeste videnskabsturnering. Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter

FIRST LEGO LEAGUE DANMARKS SEJESTE VIDENSKABSTURNERING. Danmarks sejeste videnskabsturnering. Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter Danmarks sejeste videnskabsturnering Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter Lørdag 12. november 2016 FIRST LEGO LEAGUE DANMARKS SEJESTE VIDENSKABSTURNERING Velkommen til FLL, Sorø 2016 Morten Holm Svensson,

Læs mere

Program. Formål. Tidsplan Aktiviteter Samarbejdspartnere Økonomi Timer i de enkelte projekter. Vision Organisation Indhold Kvalitet

Program. Formål. Tidsplan Aktiviteter Samarbejdspartnere Økonomi Timer i de enkelte projekter. Vision Organisation Indhold Kvalitet S M IL (E) Program Formål Vision Organisation Indhold Kvalitet Tidsplan Aktiviteter Samarbejdspartnere Økonomi Timer i de enkelte projekter Baggrund for SMIL(E) Science Kommune Naturfagsstrategi/sammenhæng

Læs mere

FIRST LEGO League. Gentofte 2012

FIRST LEGO League. Gentofte 2012 FIRST LEGO League Gentofte 2012 Presentasjon av laget De benhårde robotter Vi kommer fra Charlottenlund Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 6 jenter og 6 gutter. Vi representerer Skovgårdsskolen

Læs mere

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler:

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler: Udfordring AfkØling Lærervejledning Indhold Udfordring Afkøling er et IBSE inspireret undervisningsforløb i fysik/kemi, som kan afvikles i samarbejde med Danfoss Universe. Projektet er rettet mod grundskolens

Læs mere

Workshops på Hovedbiblioteket:

Workshops på Hovedbiblioteket: 2.kvartal Klik på linket og hop direkte til den workshop du er interesseret i at vide mere om. Workshops på Hovedbiblioteket: Workshop 1: Lege Mindstorm First LEGO League Workshop 2: Sonic Pi Tænk musik

Læs mere

FIRST LEGO League. Fyn 2012. Mads Pinvig Rasmussen. Gutt 11 år 0 Magnus Johannsen Gutt 14 år 0

FIRST LEGO League. Fyn 2012. Mads Pinvig Rasmussen. Gutt 11 år 0 Magnus Johannsen Gutt 14 år 0 FIRST LEGO League Fyn 2012 Presentasjon av laget I.I.T.O.P. Vi kommer fra Odense S Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 3 jenter og 8 gutter. Vi representerer Dalumskolen Type lag: Skolelag

Læs mere

Eftermiddagens program

Eftermiddagens program Eftermiddagens program Teoretiske og praktiske vinkler på elev til elev læring, som kunne være afsendt for nogle overordnede tanker ift. jeres kommende aktionslæringsforløb. Didaktik Samarbejdsformer Elev

Læs mere

FIRST LEGO League. Horsens 2012

FIRST LEGO League. Horsens 2012 FIRST LEGO League Horsens 2012 Presentasjon av laget Team Grande Vi kommer fra Horsens Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 4 jenter og 4 gutter. Vi representerer Torstedskolen Type

Læs mere

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand

Læs mere

Forord. Hvorfor et nyt materiale om tobak? Viden og forebyggelse. Hvem er vi, og hvad vil vi?

Forord. Hvorfor et nyt materiale om tobak? Viden og forebyggelse. Hvem er vi, og hvad vil vi? Forord Hvorfor et nyt materiale om tobak? Fra flere sider i undervisningsverdenen lyder det, at der er mangel på tidssvarende materialer om rygning og tobak. Alt for ofte må en lærer selv sammensætte sin

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Seks skolers forskellige måder at beskrive og organisere fagteam på

Seks skolers forskellige måder at beskrive og organisere fagteam på Seks skolers forskellige måder at beskrive og organisere fagteam på Matematikfagteam på Filstedvejens Skole: Målet for matematikfagteamet er at udvikle matematikfaget på skolen at skabe et forum, hvor

Læs mere

Aalborg Kommunes absolut mest innovativt tænkende unge har brug for din hjælp til at vinde en global konkurrence.

Aalborg Kommunes absolut mest innovativt tænkende unge har brug for din hjælp til at vinde en global konkurrence. Aalborg Kommunes absolut mest innovativt tænkende unge har brug for din hjælp til at vinde en global konkurrence. Aalborg Kommune har for første gang valgt at deltage i FIRST LEGO League. Alle pladser

Læs mere

Avnø udeskole og science

Avnø udeskole og science www.nts-centeret.dk Avnø Avnø Avnø udeskole og science Hvad kan uderummet gøre for naturfagene?... og hvordan kan udeskolelærere bruge NTS centrene? 12.4.2011 Nationalt center for undervisning i natur,

Læs mere

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen.

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen. TEKNISK TEKNOLOGI BEDØMMING MODELL 1. Lag Hold nr: nr: Lagets Holdets alder: Lag Hold navn: Teknologiprisen Forslag Fri vurdering til spørsmål Konstruktion & design Funktionelle værktøjer Programmeringskundskab

Læs mere

Dette kapitel tager især udgangspunkt i det centrale kundskabs- og færdighedsområde: Matematik i anvendelse med økonomi som omdrejningspunktet.

Dette kapitel tager især udgangspunkt i det centrale kundskabs- og færdighedsområde: Matematik i anvendelse med økonomi som omdrejningspunktet. Dette kapitel tager især udgangspunkt i det centrale kundskabs- og færdighedsområde: Matematik i anvendelse med økonomi som omdrejningspunktet. Kapitlet indledes med fokus på løn og skat og lægger op til,

Læs mere

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC 1 Den Naturvidenskabelige Bacheloru Vil du bygge bro mellem to naturvidenskabelige fag? Eller har du lyst til at kombinere med et fag uden for naturvidenskab?

Læs mere

Indledning. Målgruppe. Læringsmål. Pakkens indhold. Indledning

Indledning. Målgruppe. Læringsmål. Pakkens indhold. Indledning Indledning LEGO Education teamet er stolte af at præsentere LEGO MINDSTORMS Education EV3 fysikaktivitetspakken til folkeskolens ældste klasser samt gymnasiet. Disse innovative undervisnings- og læringsmaterialer

Læs mere

Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14:

Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14: Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14: Udgangspunktet bliver en blød screening, der skal synliggøre summen af elevernes standpunkt. Det betyder i realiteten, at der uddeles 4 klasses

Læs mere

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Naturfagsprøve Der afholdes prøve på niveau C. Adgang til prøve For at kunne indstille eleven til prøve

Læs mere

Q1 Alder Besvart: 163 Hoppet over: 0

Q1 Alder Besvart: 163 Hoppet over: 0 Q1 Alder Besvart: 163 Hoppet over: 0 1 / 17 Q2 Køn Besvart: 163 Hoppet over: 0 Dreng Pige valg Dreng Pige 65,64% 107 34,36% 56 Totalt 163 2 / 17 Q3 Hvilken klasse går du i? Besvart: 163 Hoppet over: 0

Læs mere

Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik. Skoleåret 2015-16

Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik. Skoleåret 2015-16 Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik Skoleåret 2015-16 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Februar 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 4 Generelt... 4 Prøveform og -forløb... 5 Undervisningsbeskrivelsen...

Læs mere

Projektkatalog for SMIL(E) projekter

Projektkatalog for SMIL(E) projekter KOMPETENCECENTRET FOR NATURFAG Projektkatalog for SMIL(E) projekter 2011-2013 Innovative læringsmiljøer i Natur/Teknik Baggrund for projektet Formålet med dette projekt er at udvikle modeller for hvordan

Læs mere

FIRST LEGO League. Sorø 2012. Frederik Grønbech Kure Ertel

FIRST LEGO League. Sorø 2012. Frederik Grønbech Kure Ertel FIRST LEGO League Sorø 2012 Presentasjon av laget De unge grever Vi kommer fra Greve Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Greve Ungdomsskole Type

Læs mere

FIRST LEGO League. Århus Altinay Ilayda Kilic Jente 10 år 0 Mohamed Mahmoud Gutt 11 år 0 Carl Emil Lund Ehrenreich

FIRST LEGO League. Århus Altinay Ilayda Kilic Jente 10 år 0 Mohamed Mahmoud Gutt 11 år 0 Carl Emil Lund Ehrenreich FIRST LEGO League Århus 2012 Presentasjon av laget Hasle Skole Vi kommer fra Århus V Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 10 jenter og 8 gutter. Vi representerer Hasle Skole Type lag:

Læs mere

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

FIRST LEGO League. Gentofte 2012. Gutt 12 år 0 Linus Hjejle Agger Gutt 12 år 0. Malthe Louis Mosegaard Weisdorf Marcus Skovsende Pausbæk

FIRST LEGO League. Gentofte 2012. Gutt 12 år 0 Linus Hjejle Agger Gutt 12 år 0. Malthe Louis Mosegaard Weisdorf Marcus Skovsende Pausbæk FIRST LEGO League Gentofte 2012 Presentasjon av laget Danish Sensation Vi kommer fra Hellerup Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 0 jenter og 12 gutter. Vi representerer Dyssegårdsskolen

Læs mere

First lego league. En vejledning til skole- og fritidshold 2013

First lego league. En vejledning til skole- og fritidshold 2013 First lego league En vejledning til skole- og fritidshold 2013 Innholdsfortegnelse Velkommen som vejleder i FLL! I dette dokumentet finder du al den information du har brug for når du skal deltage i projektet.

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Ringsted Lilleskole, Uffe Skak Årsplan for 5. klasse, matematik Som det fremgår af nedenstående uddrag af undervisningsministeriets publikation om fælles trinmål til matematik efter 6. klasse, bliver faget

Læs mere

Årsplan for 5.K N/T skoleåret 2016/17

Årsplan for 5.K N/T skoleåret 2016/17 Årsplan for 5.K N/T skoleåret 2016/17 Overordnede mål for faget http://www.emu.dk/omraade/gsk-lærer/ffm/naturteknologi Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne

Læs mere

FIRST LEGO League. Horsens 2012

FIRST LEGO League. Horsens 2012 FIRST LEGO League Horsens 2012 Presentasjon av laget Team Grande Vi kommer fra Horsens Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 4 jenter og 4 gutter. Vi representerer Torstedskolen Type

Læs mere

Læremidler og fagenes didaktik

Læremidler og fagenes didaktik Læremidler og fagenes didaktik Hvad er et læremiddel i naturfag? Oplæg til 5.november 2009 Trine Hyllested,ph.d.,lektor, UCSJ, p.t. projektleder i UC-Syd Baggrund for oplægget Udviklingsarbejde og forskning

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Cykel Design Kost Motion

Cykel Design Kost Motion Introduktion til cykelforløb Cykel Design Kost Motion Det er sjovt at lære og virkeligheden er den største motivationskilde Begejstring, læring og innovation Undervisningskonceptet Folkeskolen Cykler er

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Silkeborg den 10.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Vejledende uddannelsestid: 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014

Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014 Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014 Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om natur og

Læs mere

Opgave design - oplæg til mundtlig prøve i matematik i 9. og 10. klasse - udvalgt baggrundsmateriale/ Mikael Skånstrøm

Opgave design - oplæg til mundtlig prøve i matematik i 9. og 10. klasse - udvalgt baggrundsmateriale/ Mikael Skånstrøm Opgave design - oplæg til mundtlig prøve i matematik i 9. og 10. klasse - udvalgt baggrundsmateriale/ Mikael Skånstrøm KOM-rapporten Prøvevejledning Fælles Mål http://pub.uvm.dk/2002/kom/hel.pdf http://qa.uvm.dk/uddannelser-og-dagtilbud/folkeskolen/afsluttendeproever/om-afsluttende-proever/proevevejledninger

Læs mere

FIRST LEGO League FLL I SKOLEN2012

FIRST LEGO League FLL I SKOLEN2012 FIRST LEGO League FLL I SKOLEN2012 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er FIRST LEGO League? 4 2. Hvorfor FLL i skolen? 5 3. Årets tema 6 4. Hvad skal holdene arbejde med i projektet? 7 Forskningsopgaven 7 Teknologiopgaven

Læs mere

Læsning og skrivning - i matematik. Roskilde d. 9.11.2011

Læsning og skrivning - i matematik. Roskilde d. 9.11.2011 Læsning og skrivning - i matematik Roskilde d. 9.11.2011 Hvad har I læst i dag? Tal med din sidemakker om, hvad du har læst i dag Noter på post-it, hvad I har læst i dag Grupper noterne Sammenlign med

Læs mere

5. Vores Skole bruger verden hver dag

5. Vores Skole bruger verden hver dag 5. Vores Skole bruger verden hver dag Skoler og virksomheder kan få mere ud af hinanden Skoler og virksomheder kan indgå både dybere og længerevarende samarbejder, der kan være med til at forberede eleverne

Læs mere

Prøver Evaluering Undervisning

Prøver Evaluering Undervisning Prøver Evaluering Undervisning Biologi og geografi Maj-juni 2011 Indhold Indledning 2 Formålet med de digitale afgangsprøver i biologi og geografi 2 Biologi 2 Geografi 3 Opgavekonstruktion og parallelopgaver

Læs mere

Oversigt trin 2 alle hovedområder

Oversigt trin 2 alle hovedområder Oversigt trin 2 alle hovedområder It- og mediestøttede læreprocesser...2 Informationsindsamling...3 Produktion og analyse...5 Kommunikation...6 Computere og netværk...7 1 It- og mediestøttede læreprocesser

Læs mere

Videnskab & Teknologi

Videnskab & Teknologi Fremtiden tilhører de kreative LEGO Education Videnskab & Teknologi NYHED MAKER aktiviteter Her får du et undervisningsmateriale, der giver dine elever indsigt i, hvordan maskiner og mekanik fungerer.

Læs mere

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål:

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formål: Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i forstå og anvende matematik i sammenhænge,

Læs mere

LEGO Education Innovation Studio

LEGO Education Innovation Studio LEGO Education Innovation Studio Fremtiden tilhører de kreative MEKANIK ENERGI ROBOTTER OG IT PROBLEMLØSNING KREATIVITET SAMARBEJDE LEGO Education Innovation Studio Velkommen til vores LEGO Education Innovation

Læs mere

Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Matematikkens Dag 2011

Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Matematikkens Dag 2011 Pressemeddelelse Dag Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Dag 2011 Kroniske sygdomme og ikke mindst livsstilssygdomme fylder meget i menneskers bevidsthed og oplevelse af livskvalitet, og koster samfundet

Læs mere

FIRST LEGO League. Herning 2012

FIRST LEGO League. Herning 2012 FIRST LEGO League Herning 2012 Presentasjon av laget Twix's Mean Machines Vi kommer fra Haderup Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 2 gutter. Vi representerer Haderup Skole

Læs mere

Slotsskolen. Vision og præsentation

Slotsskolen. Vision og præsentation Slotsskolen Vision og præsentation oktober 2010 Vision for Slotsskolen Slotsskolen skal være folkeskole for alle børn i Vestbyen. Med udgangspunkt i anerkendelse, respekt og fællesskab, tilrettelægges

Læs mere

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål)

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål) BEK nr 855 af 01/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 030.08S.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

FIRST LEGO League. Gentofte 2012. Josefine Kogstad Ingeman-Petersen

FIRST LEGO League. Gentofte 2012. Josefine Kogstad Ingeman-Petersen FIRST LEGO League Gentofte 2012 Presentasjon av laget Team Rolator Vi kommer fra Søborg Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 4 jenter og 6 gutter. Vi representerer Gladsaxe skole Type

Læs mere

Niels Johnsen Problembehandlingskompetencen

Niels Johnsen Problembehandlingskompetencen Niels Johnsen Problembehandlingskompetencen Kursus arrangeret af UCC og Danmarks Lærerforening Ringsted 18.9.2015 Matematiske problemer matematiske spørgsmål, der ikke kan besvares udelukkende med rutinemetoder

Læs mere

Der er i lærergruppen i forhold til den samlede evaluering og skolens 5. års evalueringsplan i 2013 fokus på følgende 3 områder:

Der er i lærergruppen i forhold til den samlede evaluering og skolens 5. års evalueringsplan i 2013 fokus på følgende 3 områder: Evaluering 2013 Der er i lærergruppen i forhold til den samlede evaluering og skolens 5. års evalueringsplan i 2013 fokus på følgende 3 områder: Evaluering, karakterer, udtalelser De praktisk-musiske fag

Læs mere

Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre?

Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre? Side 1 22-08-2013 Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre? Erik Knudsen, formand for Danske professionshøjskoler Få vælger

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1 Faglige delmål for matematik i 1. og 2. klasse. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne efter 2. klasse har tilegnet sig kundskaber og færdigheder,

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2012

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2012 UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2012 Overordnet formål med P-Fag På 4., 5. og 6. klassetrin arbejder vi med faget P-Fag, som omfatter Billedkunst, Håndarbejde og Madlavning. Undervisningen i de tre fag følger

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere

PANGEA MATEMATIK DYSTEN

PANGEA MATEMATIK DYSTEN PANGEA MATEMATIK DYSTEN - matematik forbinder INDHOLDSFORTEGNELSE 4 FORORD 13 2. RUNDE 7 FILOSOFI 15 FINALE 9 VISION 16 EKSEMPLER PÅ OPGAVER 10 TILMELDING 19 DEADLINES 12 1. RUNDE FORORD Geometriske figurer,

Læs mere

FIRST LEGO League. Sorø 2012 THE BRAIN IS BURNT. Lagdeltakere:

FIRST LEGO League. Sorø 2012 THE BRAIN IS BURNT. Lagdeltakere: FIRST LEGO League Sorø 2012 Presentasjon av laget THE BRAIN IS BURNT Vi kommer fra Dianalund Snittalderen på våre deltakere er 1 år Laget består av 0 jenter og 0 gutter. Vi representerer Holbergskolen

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

LEGO MINDSTORMS Education EV3

LEGO MINDSTORMS Education EV3 LEGO MINDSTORMS Education EV3 Fremtiden tilhører de kreative πr ROBOTTER OG IT PROBLEMLØSNING KREATIVITET SAMARBEJDE EV3 en evolution af MINDSTORMS Education! LEGO MINDSTORMS Education har bevist, at det

Læs mere

FIRST LEGO League. Horsens 2012

FIRST LEGO League. Horsens 2012 FIRST LEGO League Horsens 2012 Presentasjon av laget The Helping Gloves Vi kommer fra Horsens Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 6 jenter og 3 gutter. Vi representerer Torstedskolen

Læs mere

Idræt i folkeskolen et spring fremad

Idræt i folkeskolen et spring fremad Idræt i folkeskolen et spring fremad Ideer til idrætslærere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Idræt er folkeskolens vigtigste bevægelsesfag, og idrætslærerne sætter fysisk aktivitet og glæden ved at lege og

Læs mere

Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012. Fem hovedindsatser

Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012. Fem hovedindsatser Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012 Med afsæt i anbefalingerne fra 17, stk. 4 udvalget fra foråret 2011suppleret med de konkretiseringer

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk

www.aalborg-friskole.dk www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for 9. klasse Matematik 12/13 Materialer Matematik-Tak for 9. klasse Matematik for

Læs mere

Fag- og indholdsplan 9. kl.:

Fag- og indholdsplan 9. kl.: Fag- og indholdsplan 9. kl.: Indholdsområder: Tal og algebra: Tal - regneregler og formler Størrelser måling, beregning og sammenligning. Matematiske udtryk Algebra - teoretiske sammenhænge absolut og

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere