Sif, der kun kan sige de to konsonanter i sit navn med to fingre som erstatning for de tabte fortænder.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sif, der kun kan sige de to konsonanter i sit navn med to fingre som erstatning for de tabte fortænder."

Transkript

1 FOLKESKOLESEKTIONEN Årsberetning 2019 Folkemøde - foreningens vingesus Organisationen indefra Ambassadører Læreruddannelsen DANSK Online undervisningsforløb Kurser og udgivelser Fagpolitiske meningsdannere Projekter og samarbejder Bestyrelsens sammensætning Økonomi og medlemsstatus Tak for hjælpen Folkemøde - Dansklærerforeningens vingesus Jeg vil indlede dette års beretning med en fortælling fra min skolevirkelighed og det, der også blev Dansklærerforeningens afsæt på Folkemødet Det er ikke en fortælling om kreativitet, men om kreativitetens præmisser i grundskolen og for foreningen et nøgleområde i al skoleliv. Jeg står foran min leders kontor og venter på en samtale, da der kommer en pige susende forbi i bedste Pippi Langstrømpe-stil. Hun stopper op, sætter hænderne i siden, står med to manglende fortænder og et insisterende blik rettet mod mig. Og så siger hun: - Ved du egentlig, hvad jeg hedder? Og hun giver mig hurtig en ledetråd. - Jeg kan kun sige mit navn, hvis jeg holder to fingre sådan her op! Sif, der kun kan sige de to konsonanter i sit navn med to fingre som erstatning for de tabte fortænder. Jeg står her, men jeg er her slet ikke, jeg er på vej ind til min leder, jeg er ramt af et tankemylder om mine elevers præstationer i seneste test, læringskonference hvor resultaterne skal gennemgåes, for DANSKLÆRERFORENINGEN CVR RATHSACKSVEJ FREDERIKSBERG C DANSKLF@DANSKLF.DK DANSKLF.DK TLF.:

2 Side 2 af 9 lidt forberedelsestid, ophobning af arbejdsopgaver og krav om alsidig og innovativ undervisning. Meget gerne dokumenteret i fem smarte forløb på MinUddannelse, der er evaluerbare for alle. Og inden jeg får sagt noget, så fortsætter hun: - Skal vi spille Uno? Det har jeg jo slet ikke tid til og det er der, da ingen, der lærer noget af - er der nogen, der har fortalt mig. Alligevel overgiver jeg mig, måske pga. den umiddelbarhed og de manglende fortænder. Mine tanker myldrer stadig omkring alt det, som jeg skal tale med min leder om, at jeg er ved at miste pusten over i mit lærerliv. Hun er godt klar over, at jeg er uopmærksom. Hun prøver faktisk at snyde mig. Og jeg vågner først, da Sif lægger det sidste kort i bunken med ordene: - Du må gerne være min lærer. Se historien om Sif, er historien om et barn, der banker på til den voksnes verden med spontane livsytringer og som lærer, at hænge så meget i en klokkestreng, at man helt har tabt blikket for skolens kerneområde, barnet og rejsen i en fælles verden. Jeg vil jo egentlig gerne spørge Sif, hvad hun hedder. Jeg vil egentlig gerne spille med Sif. Jeg vil gerne prioritere Sif og en fælles verden med Sif bygget på leg og kreativitet. Men der stilles stadig større krav til mig om fokus på barnets læringsresultater og min rolle heri. Med Andy Hargreaves i baghovedet, så håber vi så inderligt, at folkeskolen snart rammes af en tænkning om, at der er ingen der kan lære, der er ingen der kan være kreative, uden at være - sammen i noget i længere tid. En fælles verden. Med masser af tyngde og nærvær. Den danske folkeskole er fyldt med elever, der ligesom Sif, er drevet af legen, kreative udfoldelsesmuligheder og ønsket om et nærværende møde med en voksen. Og det er mødet mellem et stof, eleven og læreren, som er en grundpille i al virke i og omkring folkeskolesektionens bestyrelse i Dansklærerforeningen. Vi er i grundskolens bestyrelse helt enige om præmissen for vores frivillige arbejde både i beretningsperioden men også i de kommende beretningsperioder. Vi arbejder for vores medlemmer og kommende medlemmer i alle faglige, politiske og frivillige sammenhænge, for at skabe grobund for et danskfag, der kan begejstre og gnistre såvel eleven som dansklæreren. Skolens formål aldrig må forveksles med skolens opgaver. Og det betyder, at vi aldrig må tænke skolens formål som en lang række sideordnede opgaver. Derimod er der én opgave, der står over alle de andre og den må vi stile efter i hele vores skoleliv. Synlig læring og hurtige måleinstrumenter kalder på en lang række opgaver, der står skulder ved skulder. I Dansklærerforeningen arbejder vi konstant for en drøftelse og udmøntning af, hvad skolen og fagets formål er, der gør én opgave vigtigere end alle andre.

3 Side 3 af 9 Organisationen indefra Vores afsæt i det daglige foreningsarbejde og ikke mindst i indeværende beretningsperiode har været at styrke en forening med masser af danskfaglig viden, inspiration og indflydelse. Vi ser i bestyrelsen vores kerneopgave som at kvalitetssikre og skabe rum for det danskfag, vi alle brænder så meget for. I beretningsperioden har bestyrelsen evalueret arbejdet med strategien, Synlighed og kvalitet. Arbejdet har resulteret i tre centrale pejlemærker for bestyrelsesarbejdet frem mod 2021: 1.pejlemærke: Vi arbejder strategisk med at rekruttere flere medlemmer og fastholde dem, som vi har. Vi skal her have fokus på de lærerstuderende. 2.pejlemærke: Vi har fokus på det videre arbejde med læseplan og vejledning for dansk. 3.pejlemærke: Vi har fokus på at udvikle vores kursusvirksomhed. Potentialet i kursusudbuddet skal udfoldes. Vi vil være opmærksomme på, hvordan vi når ud i kommunerne med vores kursusudbud. Med afsæt i disse tre pejlemærker er der udarbejdet to dokumenter: Indsatsområder i bestyrelsesarbejdet Konkretisering af indsatsområder Begge dokumenter har det formål at konkretisere startegipapiret fra 2016 med målsætning, handling og midtvejsevaluering. Dertil også at synliggøre det enkelte bestyrelsesmedlems fokusområde(r). I beretningsåret har vi ligeledes indledt en medlemsundersøgelse, der har til hensigt at afdække, hvorfor man - tilhørende forskellige medlemsgrupper - ønsker at være medlem af Dansklærerforeningen samt, hvilket kursusudbud i forhold til indhold og form, der efterspørges blandt nuværende og forhåbentligvis kommende medlemmer. Vi ser det som altafgørende, at vi som forening og sektion er synlig over for vores nuværende og kommende medlemmer. Med synlighed forstår vi at sætte det alment dannede danskfag på dagsorden i både politiske, skolemæssige og hverdagsrettede situationer og derigennem vise det, der er foreningens milepæl og forankring. Men vi ser også en vigtighed i at være synlige uden for foreningens rammer og derigennem forsøge at øve indflydelse på fagpolitiske beslutninger. Vi er synlige som bestyrelsesmedlemmer via bestyrelsesmøder, generalforsamling, fyraftensmøder målrettet nuværende og kommende medlemsgrupper, udgivelser, magasin, kurser, oplæg, på blogs og sociale medier, ved planlægning og afholdelse af events for forskellige interessegrupper inden for danskfaget samt som talerør i fagpolitiske sammenhænge. Kommunikation er i disse år et nøgleord, når vi skal skabe samhørighed mellem medlemmer og bestyrelse. Vi tilstræber at styrke denne kommunikation på flere forskellige platforme. En af vores vigtigste platforme er vores medlemsblad, DANSK, som vi med kærlig og nænsom hånd giver relevante temanumre samt artikler, der både tilgodeser den evidensbaserede, men i højeste grad også praksisrettede og værdiladede tilgang til danskfaget.

4 Side 4 af 9 Tidsskriftet, DANSK, er også levende i den forstand, at vi løbende justerer indhold og form i forhold til bladets målgruppe. På samme måde opstår nye tiltag som f.eks. kursuskatalog og flyers til at styrke kommunikationen mellem forening og medlem. Med ordet, kvalitet, tilstræber vi at lave aktiviteter for vores nuværende og kommende medlemmer, der skaber grobund for et tidssvarende danskfag, der til stadighed holder fast i sine grundlæggende værdier og dannelsesaspekter. Vi tilstræber f.eks. at lave kurser, der viser danskfagets alsidighed og mulige legeplads for barnet til at udfolde sig fagligt og menneskeligt. Denne definition af begrebet, kvalitet, forsøger vi konstant at implementere i fagpolitiske sammenhænge. Vi har travlt i bestyrelsen og det ses også med al tydelighed i de to nøgledokumenter, som er vores fælles arbejdsredskab de kommende år. Vi spænder i vores aktiviteter fra kurser og møder afholdt med dansklærere på den enkelte skole til deltagelse i større konferencer, fra fagpolitiske møder med de enkelte faglige foreninger til deltagelse på Folkemødet På trods af travlhed, så må vi dog konstatere, at opbakningen til foreningslivet har trange vilkår i disse år - ikke i forhold til at øge medlemstallet men derimod at fastholde medlemmerne. Og det vil i den kommende beretningsperiode være et fortsat fokus, hvordan vi får viden og indsigt omkring det enkelte medlems behov og derigennem kan rekruttere endnu flere medlemmer. Vi tror på en sammenhæng mellem etablering af ambassadørordningen og indmeldelse af medlemmer i et omfang, som ikke har været tilfældet i perioden Foreningskonsulentens deltagelse er afgørende for medlemsrekruttering og -fastholdelse. Topscorer med i gennemsnit 6-10 indmeldelser. Det personlige møde er afgørende - der rekrutteres medlemmer i forbindelse med kurser, inspirationsmøder afholdt af bestyrelsesmedlemmer og ambassadører. Vi har som et nyt tiltag i bestyrelsen rundsendt to årlige mails målrettet forskellige medlemsgrupper. Det udløste stor aktivitet digitalt. Vi vægter i bestyrelsesarbejdet såvel den digitale kontakt med medlemmer som den personlige. Det sker i mødet med det enkelte medlem i forbindelse med kurser, konferencer osv. Medlemspleje og medlemsrekruttering er i beretningsperioden sket i samspil med følgende aktiviteter: Ambassadørordning Kursuskatalog Fyraftensmøder Blog-virksomhed ( (Jens Raahauge, Katja Gottlieb, Ida Geertz-Jensen og Marie Elmegaard) Faglige og pædagogiske artikler (dagblade og øvrige nyhedsmedier) (Jens Raahauge, Katja Gottlieb, Ida Geertz-Jensen og Marie Elmegaard) Folkemødet på Bornholm (afholdelse og deltagelse i debatmøder). Kursusafholdelse - på skoler, der henvender sig jf. kursuskataloget. Besøg på læreruddannelser landet over og besøg af lærerstuderende i Dansklærerforeningens Hus. (Ida Geertz-Jensen, Katja Gottlieb og Sarah Haug Rasch). Deltagelse på Læringsfestivalen og Skolemessen samt De Store Læser og De Små Læser. (Hele bestyrelsen samt ambassadører) Deltagelse i forbindelse med elevrettet arrangementer - bestyrelsesmedlemmer deltager med workshops og undervisning. (Jens Raahauge)

5 Side 5 af 9 Udsendelse af to årlige digitale hilsner (sommerhilsen og julehilsen) målrettet vores forskellige medlemsgrupper. I disse hilsner vægtes særligt en beskrivelse af foreningens aktiviteter for medlemmer - der er fokus på den danskfaglige og fagpolitiske dimension. (Hele bestyrelsen repræsenteret). Ambassadører Vi har for to år siden oprettet en ambassadørordning, som har til hensigt at styrke kommunikationen mellem bestyrelsen og medlemmerne samt hjælpe til, at flere får lyst til at være en del af vores faglige fællesskab. Ambassadørerne deltager i lokale og regionale netværk og er aktive i forhold til at skabe netværk, hvor både nuværende og kommende medlemmer samles og sætter Dansklærerforeningen og danskfaget på dagsordenen. Vi vil i den forbindelse rette en stor tak til disse 18 dansklærere, som med deres indsigt i danskfaget, deres evne til at skabe netværk og deres lyst til at ville udbrede kendskabet til faget og foreningen, gør en stor frivillig indsats. Deres arbejde er givtigt og nødvendigt for faget og foreningen, og disse ambassadører er ikke bange for at give en lang række input omkring medlemsblad, undervisningsforløb samt fagpolitiske indspark, som gør Dansklærerforeningen tidssvarende og aktuel for en hvilken som helst dansklærer at være medlem af. Ambassadørordningen udvides hele tiden med flere medlemmer. Og det er enormt berigende i bestyrelsesarbejdet at opleve, hvordan mange ønsker at bidrage med deres danskfaglige indsigt og være aktiv i ambassadørgruppen. I beretningsperioden har der været afholdt tre møder samt flere af ambassadørerne har deltaget i bogpakkefejring på Dansklærerforeningens Forlag, Skolemessen og Læringsfestivalen samt udgør en central del af Faglig Følgegruppe bag Lempede Fælles Mål. I slutningen af beretningsperioden er tre medlemmer trådt ud af ambassadørordningen og har i stedet sagt ja til en bestyrelsespost i Dansklærerforeningens folkeskolesektion. Denne udvidelse af bestyrelsen har til hensigt at støtte den fortsatte organisatoriske udvikling samt løfte arbejdsopgaver fra nuværende bestyrelsesmedlemmer ud på flere hænder. Læreruddannelsen Lærerstuderende er en gave for en hvilken som helst danskfaglig praksis, og netop derfor har de lærerstuderende haft bestyrelsens særlige opmærksomhed i beretningsperioden. Der har i beretningsperioden været afholdt en lang række faglige workshops rundt omkring på læreruddannelserne samt inviteret til rundvisning i Dansklærerforeningens Hus. Ligeledes rundsendes der to gange årligt en særlig hilsen til denne medlemsgruppe for at styrke vidensdeling mellem forening og lærerstuderende. De lærerstuderende skal kende deres faglige forening. På samme måde har alle bestyrelsesmedlemmer i beretningsperioden oplevet, hvordan lærerstuderende samles om Dansklærerforeningens stand i forbindelse med Læringsfestivalen og Skolemessen dels for at lade sig inspirere af forlagets udgivelser og dels for at gå i dialog om danskfaget. I slutningen af beretningsperioden har bestyrelsen indgået et samarbejde med Århus Lærerforening og VIA. I indeværende skoleår igangsættes en mentorordning for nyuddannede, nyansatte lærere. Marie Elmegaard har repræsenteret bestyrelsen i denne mentorordning.

6 Side 6 af 9 DANSK DANSK er et centralt vindue mellem forening og medlemmer. Det er et kerneområde i bestyrelsen og den danskfaglige konsulents, Katja Gottlieb, arbejde at sikre et dynamisk magasin med debat, refleksion og nye danskfaglige perspektiver. Dernæst tilsigtes også i magasinet en teoretisk såvel som praksisorienteret fundering over faget. I beretningsperioden har vi behandlet følgende temaer i DANSK: 2018/3: Børne- og ungdomslitteratur 2018/4: Nordisk 2019/1: Festskrift - Jens Raahauge fylder 75 år 2019/2: Hvad blev der af undervisning? 2019/3: Børne- og ungdomslitteratur I forbindelse med et ambassadørmøde i beretningsperiode blev DANSK evalueret. Denne evaluering affødte forslag til udvikling af tidsskriftet, som efterfølgende blev indarbejdet i foreningskonsulentens procedure for udvikling og markedsføring af medlemsblad. Kurser og udgivelser I beretningsperioden har bestyrelsen for anden gang skabt et kursuskatalog med kursusudbuddet for skoleåret 2019/2020. Der skyldes en stor tak til Ida Geertz-Jensen for det store frivillige arbejde, der ligger bag sådan et katalog. Kursuskataloget så i 2018 for første gang dagens lys med et bredt udbud af kurser på langs af grundskolens klassetrin, tematikker, værende prøveforberedende, fyraftensmøder hvor det fagpolitiske er i centrum samt udbud af danskkonsulenter, som kan bookes på den enkelte skole. I beretningsperioden har kursuskataloget været videreført med ændringer i forhold til indhold og kursusinstruktører. Her særligt udbydes der kurser i forhold til læseplansarbejdet omkring Fælles Mål. I beretningsperioden har der været afholdt en lang række kurser, hvor særligt det mundtlige, skriftlige og multimodale aspekt af danskfaget har været i højsædet samt danskfaget på tværs af indskoling, mellemtrin og udskoling. Når bestyrelsen sammensætter kursusudbuddet, så gøres det i samspil med forlaget og tidligere/kommende udgivelser. I den kommende beretningsperiode vil der foregå et større evalueringsarbejde af de to kursuskataloger. Dette således, at vi fremadrettet udvikler kataloger med samme faglige spændvidde, men med et færre antal kurser og gentagende brug af kursussteder. Det vil særligt afhjælpe store adminsitrative udfordringer i forbindelse med kursusvirksomheden. Næstformand Ida Geertz-Jensen har som skrevet været ansvarlig for kursuskataloget og er det ligeledes for koordinering af kurser. I kommende beretningsperiode udvikler Ida Geertz-Jensen nyt kursuskatalog i samarbejde med Nikolas Ionnau og Lone Aagaard. Undervisningsforløb I forbindelse med dansklærerens forberedelsesdage har vi målrettet udgivet forskellige undervisningsforløb til indskoling, mellemtrin og udskoling. Undervisningsforløbene - såvel målrettet medlemmer som frit tilgængeligt - har opnået stor udbredelse.

7 Side 7 af 9 Formålet med forløbene er at lave dansk i samfundrelevant perspektiv og inddrage aktuelle samfundsmæssige begivenheder, problemstilling. I beretningsåret er følgende forløb udgivet og planlagt: Dansk eller kaos - om folketingsvalget Oscar K. og Lighuset i Breslau Den nordiske sang Bryd tavsheden Alsang (deling i 2020) I den forestående beretningsperiode indtræder Maiken Adelsten i arbejdet omkring udvikling af undervisningsforløb til grundskolens indskoling, mellemtrin og udskoling. Fagpolitiske meningsdannere Særligt Katja Gottlieb, Jens Raahauge og Marie Elmegaard er bestyrelsens ansigt ud ad til i diverse fagpolitiske debatter her særligt på og De er i den grad garant for bestyrelsens blik for de strømninger, der truer med at presse det danskfag, som vi ved begejstrer så mange lærere og elever. Vi er i bestyrelsen ikke kun aktive i den offentlige, politiske debat. Vi er i den grad fagpolitisk aktive i forskellige sammenhænge vedrørende danskfaget. Bestyrelsen deltager så vidt det er muligt i fagpolitiske sammenhænge. I hele beretningsperioden har Katja Gottlieb og Marie Elmegaard deltaget i skrivegruppen for lempelser af Fælles Mål. I forrige beretningsperiode blev færdigheds- og vidensmålene i Fælles Mål gjort vejledende og det betyder, at der nu er blevet skrevet og revideret læseplan og vejledning i Dansk. Dette skrivearbejde er vigtigt for Dansklærerforeningen, fordi det giver rum for at pointere et danskfag, der fagdidaktisk går i tråd med såvel tidens ånd som den ånd, der gør faget til et dannelsesfag. Men også fordi det understreger vigtigheden af at have en faglig forening, som er repræsenteret i det arbejde, som har direkte betydning for dansklærernes skolevirkelighed. Projekter og samarbejder Bestyrelsen har udført sit arbejde gennem omkring 8 10 bestyrelsesmøder og gennem deltagelse i Repræsentantskabsmøder sammen med de øvrige tre sektioners bestyrelser. I samarbejdet med de øvrige sektioner er det helt afgørende for folkeskolesektionens bestyrelse, at der konstant er fokus på medlemsrekruttering og medlemspleje. Der har i beretningsperioden været afholdt fire fællesbestyrelsesmøder og her har det bl.a. været på dagsordenen. Vi vil gerne sige en særlig tak til formanden for fællesbestyrelsen, Torben Mundbjerg, for hans trofaste engagement i forhold til at udvikle en stærk faglig forening. Hvert enkelt bestyrelsesmedlem har desuden deltaget i en række interne og eksterne samarbejdsrelationer. Internt har vi været repræsenteret i redaktionen af Fællesskriftet. Via bestyrelsesarbejdet deltager vi i generering af ideer til udgivelser og i vurdering af forslag til udgivelser på Dansklærerforeningens Forlag, ligesom bestyrelsesmedlemmer har en funktion som konsulenter på forlagets udgivelser.

8 Side 8 af 9 Vi deltager i samarbejde med de øvrige faglige foreninger under Danmarks Lærerforening. Vi er repræsenteret i Avisen i Undervisningen. Vi samarbejder med Nationalt Videncenter for Læsning. Mette Marie Lorentzen deltager fast i denne gruppe. Vi samarbejder via NORDSPRÅK med de øvrige nordiske modersmålslærerforeninger om udvikling af kurser om det nordiske i undervisningen og om fremme af undervisning i nabosprogene. Vi er medlem af UNICEF Danmarks bestyrelse og er desuden blevet beskikket som et af de to medlemmer af den danske nationalkomité, der skal nominere børne- og ungdomslitteratur til Nordisk Råd. Vi er repræsenteret i Tænketanken SOPHIA s bestyrelse og i Dansk Industris Ja til sprog - styregruppe. Jens Raahauge og Katja Gottlieb repræsenterer Dansklærerforeningen i denne sammenhæng. Bestyrelsen deltager i faglig følgegruppe i dansk og matematik nedsat af STUK. Nikolas Ioannou og Maiken Adelsten deltager i faglig følgegruppe. Bestyrelsen har været repræsenteret i skrivegruppen for Lempelser af Fælles Mål. Skrivegruppen for læseplan og vejledning er afsluttet. Vi afventer videre dialog omkring indhold og form efter udgivelse. Bestyrelsen er repræsenteret ved Andreas Jensen i et projekt vedrørende 75-året for Danmarks Befrielse og her genoplive Alsangstraditionen. Bestyrelsen har været repræsenteret ved Stine Mia Thylstrup Larsen i et samarbejde med ZeBU omkring større integration af drama i danskfaget. Bestyrelsen samarbejder med Dansk Skoleforening for Sydslesvig. Litteraturfestival i Odsherred. Bestyrelsen samt øvrige samarbejdspartnere bidrager med forskellige workshops. Dansklærerforeningens Hus bidrager med Læsefidus-materiale i forbindelse med en konkurrence. Folkemøde på Bornholm. Der udarbejdes særskilt drejebog for disse arrangementer. Dansk i mange retninger - følgegruppe. Bestyrelsesformanden deltager i denne gruppe. Udbyttet af disse aktiviteter fremgår af hjemmesidens oversigt over folkeskolesektionens bestyrelse samt af de oplysninger, som løbende bliver givet i vores medlemsblad. Bestyrelsens sammensætning Katja Gottlieb, Ida Geertz-Jensen, Jens Raahauge, Sarah Haug Rasch og Stine Mia Thylstrup Larsen har udgjort bestyrelsen i beretningsperioden. Mette Marie Lorentzen og Stefan Åge Nielsen har været suppleant i beretningsperioden. Stine Mia Thylstrup Larsen og Sarah Haug Rasch har ønsket at udtræde af bestyrelsen. Sarah Haug Rasch fortsætter sit arbejde i forbindelse med Skriverprisen til udløb af kontrakt. Jens Raahauge og Marie Elmegaard ønsker genvalg til bestyrelsen. Nikolas Ioannou, Maiken Adelsten og Søren Eriksen stiller op til valg til bestyrelsen. Økonomi og medlemsstatus Igennem de seneste år har vi, akkurat som de fleste andre faglige foreninger, haft en stagnation eller nedgang i antallet af medlemmer.

9 Side 9 af 9 Helt statistisk har vi i det forgangne år haft et markant større tilslutning af medlemmer end de forgangne tre år, men i forhold til at fastholde medlemmer har vi haft en mindre tilbagegang. Vi har oplevet en fremgang i rekruttering af medlemmer inden for vores fire medlemsgrupper; ordinære, lærerstuderende, ledige, ægtefælle og pensionerede. Bestyrelsens daglige arbejde er gennemsyret af et fokus på, hvordan vi fastholder medlemmer og får flere medlemmer til vores faglige fællesskab. Vi håber og tror på, at det faglige, politiske og skolemæssige arbejde, som vi foretager hver dag med tiden vil skabe grobund for vækst i medlemsantallet. Tak for hjælpen Fra bestyrelsens side skal lyde en stor tak til alle samarbejdspartnere, dansklærere og andre, som foreningen er i berøring med. Vigtigst af alt skal lyde en stor tak til medarbejderne i Dansklærerforeningens Hus, som hver dag gør en kæmpe indsats for at bakke op og udvikle det danskfag, vi alle holder så meget af. Uden jer ville vi ikke kunne drive vores foreningsarbejde i de retninger, som vi gør. På vegne af F-bestyrelsen Marie Elmegaard

Årsberetning Oktober 2017

Årsberetning Oktober 2017 FOLKESKOLESEKTIONEN Oktober 2017 Årsberetning 2017 Baggrund for strategi Strategi: synlighed og kvalitet Ambassadører Hjemmeside Andre perspektiver på året DANSK Kurser og udgivelser Fagpolitiske meningsdannere

Læs mere

Årsberetning 2018 FOLKESKOLESEKTIONEN DANSKLF.DK RATHSACKSVEJ FREDERIKSBERG C DANSKLÆRERFORENINGEN CVR

Årsberetning 2018 FOLKESKOLESEKTIONEN DANSKLF.DK RATHSACKSVEJ FREDERIKSBERG C DANSKLÆRERFORENINGEN CVR FOLKESKOLESEKTIONEN Årsberetning 2018 Nostalgi og blindt forsvar Strategi: synlighed og kvalitet Ambassadører Læreruddannelsen DANSK Kurser og udgivelser Fagpolitiske meningsdannere Projekter og samarbejder

Læs mere

Formandens skriftlige beretning 2013-14

Formandens skriftlige beretning 2013-14 FOLKESKOLESEKTIONEN Oktober 2014 Formandens skriftlige beretning 2013-14 Medlemsforhold Igennem de seneste år har vi, akkurat som de fleste andre faglige foreninger, haft stagnation eller nedgang i antallet

Læs mere

Vedtægter for Dansklærerforeningen

Vedtægter for Dansklærerforeningen Vedtægter for Dansklærerforeningen I. Navn og formål 1 Dansklærerforeningens navn er Dansklærerforeningen. 2.1 Dansklærerforeningens formål er at tjene og udvikle faget dansk alle steder hvor danskundervisning

Læs mere

Formandens beretning Netværket af Ungdomsråd 2017

Formandens beretning Netværket af Ungdomsråd 2017 Formandens beretning Netværket af Ungdomsråd 2017 Denne beretning for perioden fra Landsmødet i 2016 til Landsmødet i 2017 har til formål at tegne et billede af arbejdet i organisationen i perioden. Beretningen

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

Kodeks for godt bestyrelsesarbejde - med fokus på arbejdet på det strategiske niveau

Kodeks for godt bestyrelsesarbejde - med fokus på arbejdet på det strategiske niveau Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Kodeks for godt bestyrelsesarbejde - med fokus på arbejdet på

Læs mere

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Kommuneforlaget A/S 1. udgave, 1. oplag 2009 Publikationen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen Design:

Læs mere

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018 nye opgaver -ny strategi 6 revideret december 2018 1 02 Videnscenter Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, er et nationalt videnscenter under Undervisningsministeriet. Centret har fokus på den nationale

Læs mere

Samspil mellem Uddannelse og Erhverv - Konceptforslag til Horsens Kommune

Samspil mellem Uddannelse og Erhverv - Konceptforslag til Horsens Kommune 16. feb 2015 Samspil mellem Uddannelse og Erhverv - Konceptforslag til Horsens Kommune Baggrund Der findes i dag utallige eksempler på projekter og aktiviteter, hvis formål er at styrke samarbejdet mellem

Læs mere

Organisatoriske Forhold - for Lærerstuderendes Landskreds

Organisatoriske Forhold - for Lærerstuderendes Landskreds Organisatoriske Forhold - for Lærerstuderendes Landskreds Indholdsfortegnelse Indledning... 2 LL-klubben... 2 Årsmødet... 3 Bestyrelsen... 4 Forretningsudvalget... 4 Sekretariatspersonale... 5 Principprogrammet...

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere 5/12/2015 April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere Redaktion: Design: Fotografi:

Læs mere

HOVEDSTRATEGI FOR POLIO FORENINGEN

HOVEDSTRATEGI FOR POLIO FORENINGEN 1 HOVEDSTRATEGI FOR POLIO FORENINGEN 2019-2021 DET ARBEJDER VI FOR vil forbedre livsvilkårene for de 5.000 danskere, der har alvorlige følger efter polio. Gennem professionel rådgivning og specialiseret

Læs mere

Dette er rammerne, som det enkelte kredsbestyrelsesmedlem skal virke indenfor.

Dette er rammerne, som det enkelte kredsbestyrelsesmedlem skal virke indenfor. Beskrivelse af hverv som politisk valgt i Kreds Midtjylland Dette dokument beskriver hvervene som hhv.: - Kredsbestyrelsesmedlem - Frikøbt kredsformand/kredsnæstformand Hvervet som kredsbestyrelsesmedlem

Læs mere

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune Det gode skoleliv Glostrup Kommune Forord Børne- og Skoleudvalget har fokus på børn og unges trivsel, læring og uddannelse. Vi ønsker, at børn og unge i Glostrup Kommune udvikler sig og uddanner sig til

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus UVM s ekspertarbejdsgruppe i matematik: Der mangler viden om, hvordan faglærerne har organiseret sig i fagteam i matematik

Læs mere

Beretning ved generalforsamlingen i Foreningen for tosprogede småbørns vilkår.

Beretning ved generalforsamlingen i Foreningen for tosprogede småbørns vilkår. Beretning ved generalforsamlingen 20.03.14. i Foreningen for tosprogede småbørns vilkår. Bestyrelsens sammensætning er på nuværende tidspunkt: Mustafa Göl. (formand) Irene Berri. (Kasserer) Ketty Bruun

Læs mere

Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010.

Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010. Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010. Kære medlemmer. Regionsbestyrelsens ambition er, at den skriftlige beretning skal være det sted, hvor medlemmerne

Læs mere

Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Årsmål 2012-2013 Status:

Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Årsmål 2012-2013 Status: Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Alle lærere har arbejdet med Læsning i alle fag på et dagkursus og på fællesmøder. Kurset var både teoretisk og med ideer til konkrete værktøjer. Efterfølgende

Læs mere

Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund

Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund Hvervet som frikøbte politikere Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland I Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland vælges der fem politikere til at varetage den daglige politiske ledelse. De fem politikere vælges

Læs mere

Kære bestyrelse Her er dagsorden til bestyrelsesmøde den 5. februar kl Afbud sendes til Hugo:

Kære bestyrelse Her er dagsorden til bestyrelsesmøde den 5. februar kl Afbud sendes til Hugo: Kære bestyrelse Her er dagsorden til bestyrelsesmøde den 5. februar kl. 16-18 Afbud sendes til Hugo: centerleder@fcgreve.dk Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden. Godkendt 2. Godkendelse af referat af

Læs mere

Imaks repræsentantskabsmøde april 2015 Naalakkersuisoq Nivi Olsens tale til IMAK s repræsentantskab

Imaks repræsentantskabsmøde april 2015 Naalakkersuisoq Nivi Olsens tale til IMAK s repræsentantskab Imaks repræsentantskabsmøde april 2015 Naalakkersuisoq Nivi Olsens tale til IMAK s repræsentantskab Kære formand, bestyrelse og repræsentantskab: Mange tak for indbydelsen På vegne af Naalakkersuisut vil

Læs mere

Organisatoriske Forhold - for Lærerstuderendes Landskreds

Organisatoriske Forhold - for Lærerstuderendes Landskreds Organisatoriske Forhold - for Indholdsfortegnelse Indledning... 2 LL-klubben... 2 Årsmødet... 3 Bestyrelsen... 3 Sekretariatspersonale... 4 Principprogrammet... 4 Arbejdsprogrammet... 4 Politikprogram...

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

Forslag til indsatsområde

Forslag til indsatsområde D EN INTERNATIONALE D I MENSION I FOLKESKO L EN Forslag til indsatsområde Netværk om den internationale dimension er et initiativ under Partnerskab om Folkeskolen. Formålet med netværket er at skabe større

Læs mere

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan.

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Mål 1: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. Udfordringer: INDSATS AKTIVITET

Læs mere

Principper for evaluering på Beder Skole

Principper for evaluering på Beder Skole Principper for evaluering på Beder Skole Evaluering er en vigtig faktor i forhold til at få viden som skal være med til at udvikle den enkeltes elevs trivsel og læring. Men evaluering er mere end det.

Læs mere

STATUSRAPPORT 2015/16. Reerslev Skole Høje-Taastrup Kommune

STATUSRAPPORT 2015/16. Reerslev Skole Høje-Taastrup Kommune STATUSRAPPORT 2015/16 Reerslev Skole Høje-Taastrup Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF SKOLEN 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 RESULTATER 6 4.1 Bliver alle så dygtige, som de

Læs mere

Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek

Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek Forord B rønderslev Bibliotek en del af livet gennem hele livet. Vi arbejder med at se og udvikle Biblioteket som en livstråd, hvor den enkelte borger gennem hele

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

FORENINGSLEDER- AKADEMI. Oktober 2013 marts 2014

FORENINGSLEDER- AKADEMI. Oktober 2013 marts 2014 FORENINGSLEDER- AKADEMI Oktober 2013 marts 2014 FORORD Udfordringerne for det frivillige foreningsliv, dets ledere og trænere er mange. Der stilles mange forventninger og krav bl.a. til at kunne organisere,

Læs mere

Organisatoriske Forhold

Organisatoriske Forhold Organisatoriske Forhold - for Lærerstuderendes Landskreds Indholdsfortegnelse 1 - Indledning.. 2 2 - LL-klubben. 2 3 - Årsmøde.. 3 4 - Bestyrelsen. 3 5 - Sekretariatspersonale.. 4 6 - Principprogrammet..

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Afrapportering: Learning Mus, Museet for Samtidskunst i perioden oktober 2009 - juni 2010. Journal nr. : 2008-7.42.03-0027

Afrapportering: Learning Mus, Museet for Samtidskunst i perioden oktober 2009 - juni 2010. Journal nr. : 2008-7.42.03-0027 Roskilde, september 2010 Afrapportering: Learning Mus, Museet for Samtidskunst i perioden oktober 2009 - juni 2010. Journal nr. : 2008-7.42.03-0027 Projektansvarlig: Museumsinspektør Tine Seligmann (tine@samtidskunst.dk

Læs mere

Skabelon for handlingsplan 2012

Skabelon for handlingsplan 2012 Skabelon for handlingsplan 2012 Navn på aktivitetsområde Landsstyrelsen Formål med aktiviteten Landsstyrelsen er URK s øverste ledelse og vil således iværksætte og følge initiativer, som har bred betydning

Læs mere

Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows

Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows Aabenraa Kommune har i foråret 2015 besluttet strategi til implementering af folkeskolereformen med overskriften Alle børn skal blive så dygtige, de kan.

Læs mere

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING?

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? Kickstart jeres drømme og få mod til at tænke anderledes for jeres forening FORENINGS- UDVIKLING hvad er det? Har du drømme og ambitioner på din forenings vegne?

Læs mere

Medlemsstrategi. Carsten Bøgh Pedersen, næstformand

Medlemsstrategi. Carsten Bøgh Pedersen, næstformand Medlemsstrategi Carsten Bøgh Pedersen, næstformand 1 Hvorfor en medlemsstrategi? Bestyrelsen har påbegyndt arbejdet med en medlemsstrategi, for at sætte ambitionsniveau og mål for foreningens arbejde med

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Nordfyns Gymnasium Bestyrelsen Nye fællesskaber

Nordfyns Gymnasium Bestyrelsen Nye fællesskaber Nordfyns Gymnasium Bestyrelsen Nye fællesskaber områder for perioden 2019 til 2022 Formål med de strategiske fikspunkter Oversigten skal fungere som et styringsredskab for bestyrelsen Oversigten skal understøtte

Læs mere

MISSION & VISION LANDSBYEN SØLUND

MISSION & VISION LANDSBYEN SØLUND Medarbejdere, ledere, stedfortrædere og Lokal MED har i 2014 i fællesskab udfærdiget organisationens mission og vision. Ikke uden udfordringer er der truffet valg og fravalg imellem de mange og til tider

Læs mere

Elizabeth Gray Dansborgskolen, Hvidovre 30. April

Elizabeth Gray Dansborgskolen, Hvidovre 30. April ET SAMARBEJDE IMELLEM PÆDAGOGISKE LÆRINGSCENTRE OG FOLKEBIBLIOTEKER Elizabeth Gray Dansborgskolen, Hvidovre 30. April PÆDAGOGISK LÆRINGSCENTER/ FOLKEBIBLIOTEK FRA LÆRINGSVEJLEDER TIL BIBLIOTEKAR Oplæg

Læs mere

Digitaliseringsplan Den gode digitale skole, Skovlyskolen dec. 2013

Digitaliseringsplan Den gode digitale skole, Skovlyskolen dec. 2013 Digitaliseringsplan Den gode digitale skole, Skovlyskolen dec. 2013 Skovlyskolen Den gode digitale skole. Den overordnede vision i Rudersdal kommune lyder: den digitale tilgang er et naturligt valg for

Læs mere

Ansøgning om projekttilskud til Digital dannelse af Furesøs unge digitale borgere.

Ansøgning om projekttilskud til Digital dannelse af Furesøs unge digitale borgere. PROJEKTBESKRIVELSE Baggrunden for projektet I vinteren 2017 vil Furesø Bibliotek og Borgerservice sætte fokus på temaet spor. Dette sker i forbindelse med vores årlige læsefestival, som handler om at samle

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune

Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune - på et dialogbaseret grundlag Folkeskolen er en kommunal opgave, og det er således kommunalbestyrelsens opgave at sikre, at kvaliteten af det samlede

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Det synlige botilbud

Det synlige botilbud Kursus Det synlige botilbud - formidlingsmæssige værktøjer til at synliggøre og markedsføre private sociale botilbud Udbydes af University College Lillebælt Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler Indledning

Læs mere

Strategi Organisation

Strategi Organisation Dansk Softball Forbund 2018-2022 Strategi Organisation 31. oktober 2017 Strategisk Spor 2 - Organisationsudvikling Side 1 Indholdsfortegnelse Om dette dokument... 3 1. Spor 2: Organisationsudvikling...

Læs mere

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen.

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen. Emne: Partnerskab og samarbejde ml. folkeskole og ungdomsskole i Vejle Kommune. Dato 03-03-2014 Sagsbehandler Erik Grønfeldt Direkte telefonnr. 76815068 Journalnr. 17.00.00-A00-1-13 1.0 Indledning Med

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Kommissorium for proces for ny uddannelsesstrategi

Kommissorium for proces for ny uddannelsesstrategi Kommissorium for proces for ny uddannelsesstrategi 2019 22 Baggrund Byrådet skal i løbet af 2019 vedtage en ny Uddannelsesstrategi for Aalborg Kommune. Den nuværende Uddannelsesstrategi udløb med udgangen

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

evaluering studiedemokrati kommunikation udvikling ansvar faglighe idaktik viden politik indlevels teori edindflydelse initiativ lationer praktik

evaluering studiedemokrati kommunikation udvikling ansvar faglighe idaktik viden politik indlevels teori edindflydelse initiativ lationer praktik aktiviteter studiedemokrati edindflydelse læring engagement initiativ politik kommunikation marbejde dialog indlevels lationer teori ksibilitet ansvar evaluering sammenhold udvikling nye kompetencer pædagogik

Læs mere

Aktivering af netværket omkring Landsstævnet. Netværksstrategi del 1

Aktivering af netværket omkring Landsstævnet. Netværksstrategi del 1 Aktivering af netværket omkring Landsstævnet Netværksstrategi del 1 Indledning Dette dokument er første del af netværksstrategien. Her præsenteres det strategiske fundament for en mere netværksbaseret

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 BORUP SKOLES VÆRDIGRUNDLAG OG VISION Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 FÆLLESSKABET ER I CENTRUM PÅ BORUP SKOLE For det enkelte barn og den enkelte voksne tillægges det stor værdi, at indgå i forpligtende

Læs mere

SKOLEFORENINGENS PÆDAGOGISKE IT-STRATEGI FOR DAGTILBUDS- OG SKOLEOMRÅDET

SKOLEFORENINGENS PÆDAGOGISKE IT-STRATEGI FOR DAGTILBUDS- OG SKOLEOMRÅDET SKOLEFORENINGENS PÆDAGOGISKE IT-STRATEGI FOR DAGTILBUDS- OG SKOLEOMRÅDET 1. Baggrund s. 2. Strategiens formål s. 3. Hvad er vores opdrag? s. 4. Hvor vil vi hen? s. 5. Strategiens områder s. Kommunikation

Læs mere

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Introduktion Social- og Sundhedsskolen Esbjergs Pædagogiske IT-strategi er gældende for perioden 2014 til 2018. Strategien indeholder: Introduktion

Læs mere

ProjektSpace Status 2013

ProjektSpace Status 2013 ProjektSpace Status 2013 KMØ Projektspace er et ud af 9 projekter under kulturaftalen KulturmetropolØresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet. Aftalen løber fra

Læs mere

Direktørens beretning 2015

Direktørens beretning 2015 Traditionelt set, så bruges en beretning oftest til at kigge tilbage på det forgangne år, og fremhæve de resultater der er opnået, men som formanden nævnte i sin beretning, så har udviklingen af en ny

Læs mere

Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015

Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015 Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015 Hvorfor deltage i Barnet i Centrum? - Erfaringer fra Svendborg kommunes deltagelse i Barnet i Centrum 1 Ved Birgit Lindberg dagtilbudschef Dagtilbudsområdet

Læs mere

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen 2018 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så

Læs mere

Testplan Nordbyskolen 2014-2015. Testplan. 2015-2016 Matematik

Testplan Nordbyskolen 2014-2015. Testplan. 2015-2016 Matematik Testplan 2015-2016 Matematik 1 Testplan matematik: Handleplan Forord Matematik er lige så vigtigt som læsning 1 - På erhvervsskolerne fortæller elever, at de bliver hæmmet lige så meget af ikke at kunne

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning i et specialiseret tilbud.

Læs mere

REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger:

REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger: REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger: Næstved Kommune Kultur og Borgerservice Projekttitel: Åben

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. Indholdsfortegnelse. 1 Formål

FORRETNINGSORDEN. Indholdsfortegnelse. 1 Formål FORRETNINGSORDEN Indholdsfortegnelse 1 Formål 2 Bestyrelsen 2.1 Bestyrelsens sammensætning 2.2 Krav til bestyrelsen 2.3 Bestyrelsens beslutningsdygtighed 2.4 Evaluering af bestyrelsen 2.5 Udtrædelse af

Læs mere

Lokal Motion. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Lokal Motion. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Lokal Motion Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 67 Indhold 1. Introduktion....... 68 2. Projektets aktiviteter......... 68 3. Projektets resultater..... 69 4. Projektets virkning.......... 70 5.

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig 1 DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS FRivilligpolitik Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig Et fælles grundlag Frivilligpolitikken beskriver de værdimæssige afsæt og de organisatoriske rammer for Dansk Flygtningehjælps

Læs mere

Årsberetning september Indledning 2. Bestyrelsens sammensætning 3. Medlemsstatus 4. Bestyrelsens løbende arbejde

Årsberetning september Indledning 2. Bestyrelsens sammensætning 3. Medlemsstatus 4. Bestyrelsens løbende arbejde SEKTIONEN FOR LÆRERUDDANNELSE september 2016 Årsberetning 2016 1. Indledning 2. Bestyrelsens sammensætning 3. Medlemsstatus 4. Bestyrelsens løbende arbejde 4.1. Kurser og arrangementer 4.2. Udgivelser

Læs mere

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016 SKOLENS NAVN: Hedevang Med funktionsbeskrivelsen og model for teamorganisering for Roskilde Kommunes pædagogiske læringscentre PLC (2015) sættes en overordnet vision for PLC-teamets arbejde: PLC-TEAMET

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

INDSATSOMRÅDER, MÅL OG HANDLINGER 2015 og 2016 DVL KØBENHAVNS AFDELINGS BESTYRELSE

INDSATSOMRÅDER, MÅL OG HANDLINGER 2015 og 2016 DVL KØBENHAVNS AFDELINGS BESTYRELSE INDSATSOMRÅDER, MÅL OG HANDLINGER 2015 og 2016 DVL KØBENHAVNS AFDELINGS BESTYRELSE Københavns Afdelings Bestyrelse Vedtægt og formål Vedtægt: Vedtægterne gældende for DVL Københavns Afdelings bestyrelse

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig 1 DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS FRivilligpolitik Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig Det værdimæssige afsæt Dansk Flygtningehjælp er en privat humanitær organisation, som arbejder på baggrund af humanitære

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FREM MOD 2020

UDVIKLINGSPLAN FREM MOD 2020 UDVIKLINGSPLAN FREM MOD 2020 Det skal gøre indtryk at være og gå til spejder, og spejdere skal gøre indtryk, hvor end de går og kommer. S pejderoplevelser skal være udtryk for det, der er fedt, sjovt,

Læs mere

Marie Louise Exner. Vedsted Friskole. www.vedsted-friskole.dk

Marie Louise Exner. Vedsted Friskole. www.vedsted-friskole.dk Marie Louise Exner www.vedsted-friskole.dk er en grundtvig-koldsk grundskole med børn fra børnehaveklasse til 10. klasse. Skolen vil give børnene et fælles skoleliv, der udover fagligheden udvikler deres

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Statusoversigt 16/ Side 1 af 7

Statusoversigt 16/ Side 1 af 7 Statusoversigt Der er handleplanen for 2016-17 arbejdet med en bred vifte af indsatser på frivillighedsområdet med henblik på at realisere politikkens fire strategimål: Strategimål 1: Vi skaber gode rammer

Læs mere

Netværksdag tirsdag d. 15. marts 2011

Netværksdag tirsdag d. 15. marts 2011 Netværksdag tirsdag d. 15. marts 2011 Ansøgning om netværksdeltagelse i 2011 & tilmelding til HELE dagen Som et led i kompetenceudviklingsindsatsen udbyder Herning Bibliotekerne endnu engang en række netværk.

Læs mere

Opgaver og ansvarsområder i bestyrelsen for Billedkunst-og designlærerforeningen,

Opgaver og ansvarsområder i bestyrelsen for Billedkunst-og designlærerforeningen, Opgaver og ansvarsområder i bestyrelsen for Billedkunst-og designlærerforeningen, 2017-2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Formål 2 Specifikke poster i Billedkunst-og designlærerforeningen 2 Formand 2 Næstformand

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Torsdag d. 7. november 2013

Torsdag d. 7. november 2013 Torsdag d. 7. november 2013 Nyt fra ministeriet klaus.fink@uvm.dk Side 1 Hvad viser dette? 1 2 3 klaus.fink@uvm.dk Side 2 Den mundtlige gruppeprøve Beskikkede censorer: Det er gået godt Men der er stadig

Læs mere

Workshop 2.1 Kvalitetssikring af seksualundervisningen - Kompetenceudvikling af fagpersoner

Workshop 2.1 Kvalitetssikring af seksualundervisningen - Kompetenceudvikling af fagpersoner Workshop 2.1 Kvalitetssikring af seksualundervisningen - Kompetenceudvikling af fagpersoner Lone Smidt, ls@sexogsamfund.dk Projektleder, National afdeling, Sex & Samfund Formål og baggrund for workshoppen

Læs mere

Mål for Præstemoseskolen. Mål 1: Mål der knytter sig til God skoleledelse. Baggrund.

Mål for Præstemoseskolen. Mål 1: Mål der knytter sig til God skoleledelse. Baggrund. Mål for Præstemoseskolen Mål 1: Mål der knytter sig til God skoleledelse Vi vil som ledelse igangsætte en proces, der understøtter Folkeskolereformens mål omkring Åben skole. Derfor har vi sat flg mål:

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Krible Krable flere små forskere i naturen

Krible Krable flere små forskere i naturen Komprimeret projektbeskrivelse Krible Krable flere små forskere i naturen Kort beskrivelse Krible Krable projektet ønsker at endnu flere småbørn i dagligdagen kommer ud for at opleve, undersøge og udforske

Læs mere

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole Skole og Undervisning december 2016

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole Skole og Undervisning december 2016 Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole 2015-2020 Skole og Undervisning december 2016 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa

Læs mere

GG strategi 27. juli Forord

GG strategi 27. juli Forord GG strategi 27. juli 2016 Forord Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i dag er billedet et andet. Nutidens børn og unge

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Distrikt Hjallerup. Klokkerholm Skole. Information til forældre Juni 2018

Distrikt Hjallerup. Klokkerholm Skole. Information til forældre Juni 2018 Klokkerholm Skole Information til forældre Juni 2018 Distrikt Hjallerup Klokkerholm udgør sammen med Hjallerup og Flauenskjold skoler distrikt Hjallerup. På ledelsessiden er der to niveauer distriktsleder

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

Stillings- og personprofil Skoleleder

Stillings- og personprofil Skoleleder Stillings- og personprofil Skoleleder Skovshoved Skole Maj 2015 Generelle oplysninger Adresse Stilling Reference Ansættelsesvilkår Skovshoved Skole Korsgårdsvej 1 2920 Charlottenlund Telefon: 39 98 55

Læs mere

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3...

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 1 2 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger Vi vil som frivillige sociale foreninger gerne bidrage

Læs mere