Undervisningstilbud for børn og unge med særlige behov 2009/2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningstilbud for børn og unge med særlige behov 2009/2010"

Transkript

1 Undervisningstilbud for børn og unge med særlige behov 2009/2010 BØRN OG UNGE

2 Forord... 3 Målgrupper... 4 Visitation... 4 Børn og unge i massive AKT-vanskeligheder... 5 Målgruppe... 5 Tilbud... 5 Formål for AKT-tilbuddene... 5 Formål for Bakkeskolen... 6 Formål for Brædstrup Skoles AKT-klasser... 6 Formål for Ungdomsskolen... 6 Børn og unge med ADHD og autismespektrumsforstyrrelser... 7 Målgruppe... 7 Tilbud... 7 Formål for specialklasser for elever med ADHD og/eller autismespektrumforstyrrelser... 7 Børn og unge med generelle indlæringsvanskeligheder... 8 Målgruppe... 8 Tilbud... 8 Formål for specialklasser for elever med generelle indlæringsvanskeligheder... 8 Børn og unge med psykisk udviklingshæmning... 9 Målgruppe... 9 Tilbud... 9 Formål for Lundagerskolen... 9 Børn og unge i sprog-, tale- og læsevanskeligheder Målgruppe Tilbud Formål for Bankagerskolens tale-/sprogklasser Formål for Torstedskolens læsesklasser...11 Formål for Østbirk Skoles Fine Readers...11 Videnscentre Samlet oversigt over tilbud Links... 15

3 Forord Det er i Horsens Kommunes overordnede vision og politik vedtaget, at børn og unge med særlige behov skal inkluderes i folkeskolen, så længe det giver mening for den enkelte. Der vil imidlertid altid være børn og unge, som for en kortere periode eller i hele deres skolegang, vil have behov, der kræver en målrettet, specialiseret indsats. Denne folders formål er at give et overblik over hvilke forskellige undervisningstilbud, der findes til børn og unge med særlige behov i Horsens Kommune. Alle tilbuddene er underlagt folkeskoleloven, men undervisningen tilrettelægges på særlige vilkår. Folderen henvender sig til pædagogisk personale i skole og SFO, PPRmedarbejdere og forældre med børn, der har særlige behov. På sidste side finder du en række links, hvor du kan læse videre om bestemte emner, finde nyttige kontakter og hente indstillingsdokumenter. Vedrørende antal pladser, der angives i tabellerne, skal det understreges, at der er tale om Horsens Kommunes egne pladser, ikke det samlede antal i tilbuddet.

4 Målgrupper I Horsens Kommune er der særlige undervisningstilbud til følgende målgrupper: Børn og unge i massive AKT-vanskeligheder Børn og unge med ADHD og/eller autismespektrumsforstyrrelser Børn og unge med generelle indlæringsvanskeligheder Børn og unge med psykisk udviklingshæmning Børn og unge i sprog-, tale- og læsevanskeligheder Herudover er der børn og unge med andre problematikker, der har særlige undervisningstilbud uden for kommunen. Det drejer sig bl.a. om: Børn og unge med psykiatriske lidelser Børn og unge med hørehandicaps Børn og unge med synshandicap Børn og unge med svære fysiske handicaps Børn og unge i massive sproglige vanskeligheder Visitation Før en elev kan begynde i et af de specialtilbud, der beskrives i her i folderen, skal han eller hun visiteres hertil gennem det centrale visitationsudvalg. Udvalget består af administrative og faglige repræsentanter i Børn og Unge. Indstilling til det centrale visitationsudvalg sker gennem henvendelse fra skolelederen i samråd med forældrene. Der skal altid medsendes en pædagogisk psykologisk vurdering fra PPR. Som udgangspunkt visiteres og revisiteres en gang årligt (marts). Til Bakkeskolen og Ungdomsskolen visiteres dog ca. 10 gange årligt. Ved tilflytning kan visitationsudvalget indkaldes ekstraordinært.

5 Børn og unge i massive AKT-vanskeligheder Målgruppe AKT er en forkortelse for adfærd, kontakt og trivsel, og det er inden for disse 3 områder, at barnets/den unges vanskeligheder viser sig. Disse vanskeligheder kaldes også for socio-emotionelle eller psyko-sociale vanskeligheder. Eleverne er normaltbegavede, men deres omfattende mistrivsel påvirker dem fagligt, socialt og personligt. Mistrivslen kan udspringe af understimulering, manglende relationstilknytning samt forskellige former for problemer i relation til læringsmiljøet. Nogle elever kan herudover have andre vanskeligheder i form af ADHD, tidlige skader (ikke organiske), personlighedsforstyrrelser, tvangshandlinger (OCD) eller angst. Tilbud Brædstrup Skoles AKTklasser Bakkeskolen (special- skole) Ungdoms-skolen Aldersgruppe klasse klasse klasse Antal pladser Videnscenterfunktion - Bakkeskolens AKT-team Mission Possible Formål for AKT-tilbuddene Det overordnede formål er at få så mange elever som muligt tilbage til den almene folkeskole, på efterskole, i erhvervsklasse eller i videre udannelsesforløb efter kortest mulig indsats.

6 Formål for Bakkeskolen At skabe ændringer i barnets og familiens situation således, at der skabes mulighed for at fungere i det oprindelige miljø At virke som et pædagogisk kraftcenter, der formidler viden, holdninger og metoder At så mange børn som muligt kommer tilbage til normal folkeskolegang Formål for Brædstrup Skoles AKT-klasser Gennem en bevidst påvirkning af eleven og elevens omgivelser er formålet at skabe grundlag for: at familie og barn skaber positive ændringer i deres situation at skabe rammer for børnene, så de kan udnytte deres læringspotentiale at eleverne gennem undervisning tilegner sig sociale og faglige kompetencer sådan, at de opnår størst mulig grad af selvstændighed, selvhjulpenhed og mulighed for at indgå i almene sociale sammenhænge, herunder får nye og bedre redskaber til konflikthåndtering at eleverne tilegner sig kompenserende strategier Formål for Ungdomsskolen At eleverne gennem undervisning, kognitiv og social træning erhverver sig redskaber til at håndtere eget liv At eleverne opkvalificeres fagligt, så de med tiden vil kunne indgå i et videre uddannelsesforløb At eleverne motiveres til personlige udviklingsprocesser, hvor de erkender ansvar for deres eget liv At eleverne lærer basale færdigheder, som de af forskellige årsager ikke har tilegnet sig i barndommen At eleverne bliver engagerede og ser mulighederne, så de kan tage en kvalificeret beslutning om, hvorledes denne indsigt skal udmøntes i deres fremtidige liv

7 Børn og unge med ADHD og autismespektrumsforstyrrelser Målgruppe Elever inden for denne målgruppe er alle normaltbegavede. Elever med autismespektrumforstyrrelser har primært vanskeligheder med kontakt, kommunikation, forestillingsevne og socialt samspil. Elever med ADHD har primært vanskeligheder med opmærksomhed, koncentration, aktivitet og impulsivitet. Endvidere omfatter målgruppen en række mindre udbredte udviklingsforstyrrelser med symptomer, der også forekommer i hovedgruppen. Tilbud Hovedgård Skoles specialklasser Højvangskolens specialklasser Aldersgruppe klasse klasse Antal pladser Videnscenterfunktion - VISPU Herudover har enkelte folkeskoler mindre grupper med elever inden for målgruppen. Her er der en højere grad af tilknytning til den almene undervisning. Formål for specialklasser for elever med ADHD og/eller autismespektrumforstyrrelser Begge specialklasserækker er helhedstilbud med samordning af en specialpædagogisk og socialpædagogisk indsats. Samarbejdet mellem de to fagområder har til formål at understøtte elevernes faglige, sociale og personlige udvikling, så elevernes udviklings-/funktionsforstyrrelser fører til mindst mulig handicap for den enkelte.

8 Børn og unge med generelle indlæringsvanskeligheder Målgruppe Det er kendetegnende for målgruppen, at de som følge af et væsentligt læringshandicap ikke har mulighed for at følge undervisningen og det sociale liv i den almene undervisning. På en lang række områder er elevernes udvikling forsinket. Foruden læringsvanskelighederne kan børnene have fysiske handicaps og/eller andre diagnoser/handicaps. Børnenes livsvilkår er derfor præget af, at de er socialt skrøbelige med behov for specialpædagogisk bistand til at skabe livs- og læringsnødvendigt samspil med omgivelserne. Tilbud Slotsskolens specialklasser Østbirk Skoles specialklasser Aldersgruppe klasse klasse Antal pladser Formål for specialklasser for elever med generelle indlæringsvanskeligheder Formålet med specialklasserne er at skabe trygge rammer, hvor elevens faglige, personlige, praktiske, fysiske og sociale udvikling understøttes. Med udgangspunkt i elevens potentialer og udviklingsmuligheder skal eleven udfordres på eget niveau og dermed opleve at mestre, så tilliden til egne muligheder vokser. Det er et mål, at eleven på sigt opnår så stor indflydelse på og selvhjulpenhed i eget liv som muligt.

9 Børn og unge med psykisk udviklingshæmning Målgruppe Som følge af et væsentligt læringshandicap har gruppen af børn med psykisk udviklingshæmning hverken mulighed for at følge undervisningen og det sociale liv i den almene undervisning eller i kommunens øvrige specialklasser. Elevernes hæmmede udvikling nødvendiggør særlige og individuelt tilrettelagte tiltag i forhold til skole og socialt liv. Psykisk udviklingshæmmedes handicap er så grundlæggende og omfattende, at det altid vil følge barnet. Derfor vil den pædagogiske indsats være af kompenserende karakter, og den fjerner ikke behovet for livslang støtte og hjælp. Foruden læringsvanskelighederne har mange af børnene fysiske handicaps og/eller flere diagnoser/handicaps. Tilbud Lundagerskolen Aldersgruppe klasse Antal pladser 64 Formål for Lundagerskolen Lundagerskolen er et helhedstilbud, hvor den special- og socialpædagogiske indsats fleksibelt supplerer hinanden i undervisningstilbuddet. Tilbuddets formål er at tilrettelægge en individuel tilpasset indsats, der tager udgangspunkt i den enkelte elevs behov og potentialer, således at elevens særlige udviklingsområder tilgodeses. For en del elever vil dette bl.a. også betyde andre former for bistand såsom ergoterapi, fysioterapi og tale-/høreundervisning. Der sigtes mod at igangsætte udvikling fagligt, socialt og personligt, og der lægges vægt på at styrke barnets evne til at kommunikere og udtrykke sig.

10 Børn og unge i sprog-, tale- og læsevanskeligheder Målgruppe Børn og unge i sprog-, tale- og læsevanskeligheder dækker over en bred sammensætning af forskellige sproglige og kommunikative vanskeligheder. Det kan dreje sig om specifikke vanskeligheder som ordblindhed (dysleksi) eller mere komplekse problemstillinger. Eleverne er normaltbegavede. Der er tale om børn med impressive 1 og ekspressive 2 tale-/sprogvanskeligheder og/eller læsevanskeligheder. Tilbud Bankagerskolens tale-/ sprogklasser Torstedskolens læseklasser Østbirk Skoles læsetilbud (kursus) Aldersgruppe klasse klasse klasse Antal pladser Sprog- og læsefaglige medarbejdere i Børn og Unge udgør Videnscenter for Sprog og Læsning Formål for Bankagerskolens tale-/sprogklasser Bankagerskolen underviser elever i svære tale-/sprogvanskeligheder. Det er individuelt, hvor lang tid eleverne går i taleklasserne. Udgangspunktet er, at både den individuelle og den holdvise undervisning tilrettelægges under hensyntagen til den enkelte elevs potentialer og tale-/sprogvanskeligheder. Formålet med tilbuddet er, at normaltbegavede elever med omfattende og specifikke tale-/sprogvanskeligheder får et kvalificeret undervisningstilbud i et miljø med trygge, rolige og rummelige rammer på mindre hold. 1 vanskeligheder ved at opfatte og forstå 2 vanskeligheder ved at udtrykke sig og tale

11 Formål for Torstedskolens læsesklasser Torstedskolens læseklasser er for normaltbegavede elever i svære læse-/ skrivevanskeligheder, herunder ordblindhed. Eleverne er som følge af deres skriftsproglige vanskeligheder ikke i trivsel og læring, rods målrettede forsøg i almen- og specialundervisning på egen skole. Hovedformålet med tilbuddet er derfor at gøre eleverne så selvhjulpne som muligt ved at tilbyde dem støttende/kompenserende strategier og hjælpemidler, herunder IT, så de motiveres til læring. Formål for Østbirk Skoles Fine Readers På Østbirk Skole gennemføres i skoleårene 2008/09 og 2009/10 et pilotprojekt på læseområdet ( Fine Readers ). Målgruppen er normaltbegavede elever i læse-/skrivevanskeligheder. Eleverne deltager i et 8 ugers intensivt kursus med IT-støttende og kompenserende undervisning og returnerer herefter til egen hjemklasse. Kursuslærerne yder støtte tilbage i hjemklassen. Det overordnede formål med pilotprojektet er at tilbyde elever i svære læse-/skrivevanskeligheder den nødvendige og kvalificerede støtte samt redskaber i almenmiljøet. Tilbuddet skal forebygge, at eleverne kommer i læseklasse eller på ordblindeefterskole.

12 Videnscentre Indenfor ADHD/autismespektrumforstyrrelser, AKT-området og sprog-/læseområdet er der etableret videnscentre. Videnscentrenes opgave er bl.a. at yde lærere, pædagoger og forældre pædagogisk sparring og supervision med henblik på at inkludere elever med særlige behov. Henvendelse til et videnscenter sker altid efter aftale med skolelederen, og der vedlægges beskrivelse af iværksatte tiltag. Læs mere herom via linkene til de forskellige videnscentre.

13 Samlet oversigt over tilbud Målgruppe Tilbud Klassetrin Massive AKT- Bakkeskolen problematikker Gl. Sognevej 8, Sejet, og Sundbakken 16, begge 8700 Horsens Brædstrup Skole Niels Wongesvej 7, 8740 Brædstrup Ungdomsskolen Jyllandsgade, 8700 Horsens Videnscentre: Bakkeskolens AKT-team (se link) Ungdomsskolens Mission Possible (se link) ADHD og/eller autismespektrumforstyrrelser Hovedgård Skole Horsensvej 46, 8732 Hovedgård Højvangskolen Højvangsallé 20, 8700 Horsens Videnscenter: VISPU (se link)

14 Generelle indlæringsvanskeligheder Slotsskolen Fussingsvej, 8700 Horsens Østbirk Skole Skolegade 2, 8752 Østbirk Psykisk udviklingshæmning Lundagerskolen Sprog-, tale-, læsevanskeligheder Skolevej 5B, 8700 Horsens Bankagerskolen Bankagervej 99, 8700 Horsens Torsted Skole Sdr. Torstedvej 1, 8700 Horsens Østbirk Skole Skolegade 2, 8752 Østbirk Videnscenter: Videnscenter for Sprog og Læsning (se link)

15 Links Vil du vide mere om: Sammenhængende politik for sårbare børn og unge: Vælg: Politik Politikker Videnscenter for Sprog og Læsning: Videnscenter Mission Possible (Ungdomsskolen): Vælg: Børn og Unge Ungdomsskolen Heltidsundervisning AKT- Mission Possible Videnscenter Bakkeskolens AKT-team: Vælg: AKT i menuen til venstre Videnscenter VISPU (Højvangsskolen): Vælg: VISPU i menuen til venstre

16 Horsens Kommune Rådhustorvet Horsens Telefon: BØRN OG UNGE

Tilbudsbeskrivelse. Dysleksitilbuddet Vindinge Skole

Tilbudsbeskrivelse. Dysleksitilbuddet Vindinge Skole Tilbudsbeskrivelse Dysleksitilbuddet Vindinge Skole Formål: Det overordnede formål med dysleksitilbuddet på Vindinge Skole er at tilgodese behovet for et særligt tilbud til elever med dysleksi og svære

Læs mere

Indstilling til pædagogisk - psykologisk vurdering af et SKOLEBARN Januar 2015

Indstilling til pædagogisk - psykologisk vurdering af et SKOLEBARN Januar 2015 Indstilling til pædagogisk - psykologisk vurdering af et SKOLEBARN Januar 2015 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Rådhusparken 2, 2600 Glostrup Tlf. 43 23 65 50 ppr@glostrup.dk Følgende spørgsmål bedes

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Ansøgningsskema om forpligtende samarbejde med Inklusionsudvikling om styrket inklusion i dagtilbud, skoler og fritidstilbud

Ansøgningsskema om forpligtende samarbejde med Inklusionsudvikling om styrket inklusion i dagtilbud, skoler og fritidstilbud Ansøgningsskema om forpligtende samarbejde med Inklusionsudvikling om styrket inklusion i dagtilbud, skoler og fritidstilbud Ansøgningsfrist fredag den 1. marts 2013 kl. 12. Ansøgningen bør have et omfang

Læs mere

LÆS OG LÆR IT - TEENS 7.-9. kl. beskrivelse til skoler. Inklusionscenter for læsning

LÆS OG LÆR IT - TEENS 7.-9. kl. beskrivelse til skoler. Inklusionscenter for læsning LÆS OG LÆR IT - TEENS 7.-9. kl. beskrivelse til skoler. Inklusionscenter for læsning 2 Indholdsfortegnelse Elevgrundlag...4 Formål....5 Elev-delen...6 Beskrivelse af rejseholdsperioderne...6 Forældredelen....7

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Maglesøhus - Et døgntilbud til børn og unge med behandlingsbehov

Maglesøhus - Et døgntilbud til børn og unge med behandlingsbehov Tryghed, omsorg & beskyttelse Maglesøhus - Et døgntilbud til børn og unge med behandlingsbehov Maglesøhus er et privat opholds- og behandlingssted samt botræningstilbud, til børn og unge i alderen 12-25

Læs mere

Autisme i Fokus. -Kursus & netværk for hele familien. Oversigt over oplæg og workshops:

Autisme i Fokus. -Kursus & netværk for hele familien. Oversigt over oplæg og workshops: Autisme i Fokus -Kursus & netværk for hele familien Oversigt over oplæg og workshops: Problemskabende adfærd Trivsel i hele familien Grundkursus i autisme Piger med autisme Sensoriske udfordringer hos

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

Specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune. 7. oktober 2014

Specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune. 7. oktober 2014 Specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune 7. oktober 2014 Inklusion - eksklusion Inklusion Elevens tilhørsforhold til klassen bevares: - Støtte på klassen - Støtte på/fra kompetencecenter Elevens tilhørsforhold

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand Kvalitetsstandard Serviceloven 85 Socialpædagogisk bistand Godkendt i Byrådet den 22. november 2011 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012 Generel info om SFO Gnisten SFO Gnisten er en skolefritidsordning, der er beliggende på Kalbyrisskolen i Næstved. Vi har ca. 160 børn i alderen 5 til

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen

Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen Unge med en psykisk sygdom efterlyser større opmærksomhed og støtte fra lærerne på skoler og uddannelsesinstitutioner. Det viser en rundspørge foretaget for EN

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO 2 Baggrund Med ændring af folkeskoleloven af 26. maj 2008 er der nu krav om at skolefritidsordninger fremover skal udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser. Ordningen

Læs mere

Børneinstitution Hunderup

Børneinstitution Hunderup Børneinstitution Hunderup Munke Mose Børnehus 1 Første udkast til Pædagogisk Grundlag for børnehuset Munke Mose juni 2013 Denne folder er udarbejdet i juni måned 2013 og beskriver forskellige forhold,

Læs mere

Gjellerupskolen. Udviklingsplanen - Målsætninger

Gjellerupskolen. Udviklingsplanen - Målsætninger Udviklingsplanen - Målsætninger 1 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Center for Dagtilbud og Skole. Kvalitetsrapport for Furesø Kommunes skolevæsen 2011-2012 Pixi udgave

Center for Dagtilbud og Skole. Kvalitetsrapport for Furesø Kommunes skolevæsen 2011-2012 Pixi udgave Center for Dagtilbud og Skole Kvalitetsrapport for Furesø Kommunes skolevæsen 2011-2012 Pixi udgave INDLEDNING Furesø Kommunes kvalitetsrapport skal være med til at synliggøre skolevæsnets faglige resultater

Læs mere

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb

2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb 2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres et nyt element i skoledagen i form af forskellige forløb og læringsaktiviteter mv., der ligger ud over undervisningen

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Skolens vision er høj trivsel samt en høj grad af læring for alle. Skolens målsætning er at gøre værdierne synlige i skolens fysiske rammer i den daglige

Læs mere

Basisgruppen i Holmebo

Basisgruppen i Holmebo Greve Kommunes basisgrupper Lunas ark Hundigegårdsvej 16-18 43906458 Åbningstid: Man-tors: tors: 6.30-17.30 6.30 Fre: 6.30-16.30 6.30 Ca. 108 børn fordelt i vuggestue og børnehave med to fysiske placeringer.

Læs mere

Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret

Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret Handicappolitik Forord Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret og fornyet. Favrskov Kommune vil med handicappolitikken skabe et fundament, der sikrer

Læs mere

Kompetencecenter. for børn i vanskeligheder inden for tale - læse sprogområdet og det mere generelle område

Kompetencecenter. for børn i vanskeligheder inden for tale - læse sprogområdet og det mere generelle område Kompetencecenter på Skanseskolen for børn i vanskeligheder inden for tale - læse sprogområdet og det mere generelle område Kompetencecenter på Skanseskolen Hvad omfatter det? Specialpædagogisk i bistand,

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning

Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning Overordnede kommentarer: MTV ens konklusioner fremhæves ofte som konklusioner om alle former for patientuddannelse.

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Raketten - klar til folkeskolereformen

Raketten - klar til folkeskolereformen Ringetider 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time 12.45-13.30 Pause 7. time 13.45-14.30 Raketten - klar til folkeskolereformen

Læs mere

Visitation og revisitation på børne-ungeområdet i Norddjurs Kommune

Visitation og revisitation på børne-ungeområdet i Norddjurs Kommune Visitation og revisitation på børne-ungeområdet i Norddjurs Kommune Indhold s.2 Visitationsudvalgets formål og mandat s.2 Visitationens værdigrundlag og strategi s.3 Lovgrundlag s.3 Visitationsudvalgets

Læs mere

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik - Perspektiver på tværs af sektorer Indhold Forord Vores børn og unge er et fælles ansvar... 2 Indledning... 3 Børn og unge i centrum... 4 Børn

Læs mere

Daghusene. Daghus Morsø og Daghus Thisted er socialpsykiatriske behandlings og træningstilbud efter 104 i serviceloven.

Daghusene. Daghus Morsø og Daghus Thisted er socialpsykiatriske behandlings og træningstilbud efter 104 i serviceloven. Daghusene Daghus Morsø og Daghus Thisted er socialpsykiatriske behandlings og træningstilbud efter 104 i serviceloven. Daghusene er ikke et blivende sted, men et tilbud i en planlagt periode. Der er fælles

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole INKLU I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e fællesskab og mangfol digh ed VI BYGGER FÆLLESSKABER Inklusion på Korup Skole Citater fra elever på Korup Skole Inklusion betyder, at der skal være

Læs mere

Visitation til specialundervisning 2010/2011

Visitation til specialundervisning 2010/2011 Ishøj Kommune PPR Center Ishøj - Pædagogisk Psykologisk Rådgivning for Ishøj og Vallensbæk Visitation til specialundervisning 2010/2011 30. august 2010 Notatet er en justering af det tilsvarende notat

Læs mere

Viborg Kommune. Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Område Øst DIALOGBASEREDE AFTALER RAPPORT DANNET 14-04-2016 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Bæredygtige institutionsenheder 3 2 Flygtninge 4 3 Fokus på børnene 5 4 overgange mellem

Læs mere

INKLUSIONSPANELET - MASTERSKEMA SKOLELEDER 5. NEDSLAG

INKLUSIONSPANELET - MASTERSKEMA SKOLELEDER 5. NEDSLAG Forslag til indledende tekst Velkommen til Inklusionspanelets spørgeskema til skoleledere.@/ @/@/ I det følgende vil du blive bedt om at svare på spørgsmål om din skoles rammer og indsatser vedr. inklusion.

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

Retningslinier for Forum for Specialpædagogik

Retningslinier for Forum for Specialpædagogik Retningslinier for Forum for Specialpædagogik Børn-og Ungeforvaltningen, Oktober 2006 2 Forord I Børn- og Ungepolitikken er en af målsætningerne, at folkeskolerne i Odense Kommune har et rummeligt, fagligt

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Legepladsernes grundlag...2 Samarbejdet med brugerne...4 Trivsel i hverdagen...5 Integration...6 Samarbejde

Læs mere

Temapakker fra PPR August 2013

Temapakker fra PPR August 2013 Temapakker fra PPR August 2013 Temapakker fra PPR Fra august 2013 udbyder PPR Brønderslev som noget nyt 5 Temapakker til alle dagtilbud og skoler. Temapakke 1: Læse- og skrivelyst i børnehaven Temapakke

Læs mere

SKOLEN ISHØJGÅRD. Ishøj Kommune Ishøjgård

SKOLEN ISHØJGÅRD. Ishøj Kommune Ishøjgård Ishøj Kommune Ishøjgård SKOLEN PÅ ISHØJGÅRD Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. Det kan være meget lidt en forbigående stemning en oplagthed

Læs mere

Forældrepjece om specialundervisning til elever i folkeskolen

Forældrepjece om specialundervisning til elever i folkeskolen Forældrepjece om specialundervisning til elever i folkeskolen 2015 SPECIALUNDERVISNING Det kaldes specialundervisning, når en elev får støtte i mindst 9 undervisningstimer ugentligt i den almindelige klasse

Læs mere

Alle for én mod mobning i dagtilbud

Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle for én mod mobning i dagtilbud 1 Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane

Læs mere

Den Sammenhængende Børne-, unge- og familiepolitik

Den Sammenhængende Børne-, unge- og familiepolitik Den Sammenhængende Børne-, unge- og familiepolitik Forord Kære Læser! Med Den sammenhængende børne, unge og familiepolitik sætter Thisted Kommune fokus på sammenhængen mellem normal og specialområdet.

Læs mere

Raketten - klar til folkeskolereformen

Raketten - klar til folkeskolereformen Ringetider 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time 12.45-13.30 Pause 7. time 13.45-14.30 Raketten - klar til folkeskolereformen

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

Inklusion i praksis Specialpædagogisk bistand for skolebørn

Inklusion i praksis Specialpædagogisk bistand for skolebørn Børn og Ungeforvaltningen Januar 2008 Inklusion i praksis Specialpædagogisk bistand for skolebørn Alle børn og unge skal trives, udvikle sig og lære udfra deres individuelle forudsætninger og som en del

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Social historier + Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Det er barnets / den unges opfattelse af en situation som bestemmer, hvordan

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Kvalitetsstandard for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Kvalitetsstandard for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Kvalitetsstandard for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Lovgrundlag STU-loven (Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, LBK nr. 1031 af 23. august 2013) Formål

Læs mere

Et program til undervisning

Et program til undervisning Bilag 2 UDMØNTNING AF SATSPULJEN: FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED Et program til undervisning Den primære indsats i programmet til undervisning er selve undervisningsdelen henvendt til sårbare elever.

Læs mere

Skolereform på Hjallerup skole

Skolereform på Hjallerup skole Skolereform på Hjallerup skole Velkommen til en skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Maj 2014 PÅ SKOLEREFORM HJALLERUP SKOLE 1 Hensigt Hensigten med den nye folkeskolereform er at

Læs mere

Kommunerne skal værne om specialpædagogikken

Kommunerne skal værne om specialpædagogikken Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen, børne- og kulturdirektør, Næstved. Kommunerne skal værne om specialpædagogikken Kommunerne befinder sig her godt inde i 2007 med en særdeles

Læs mere

Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune

Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune Tværgående Enhed for Læring (TEfL) i Horsens Kommune TEfL er en pædagogisk stab der understøtter såvel den almenpædagogiske

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Bilag 1 - Udkast til revideret skolepolitik, forår 2014 Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil (stadig) videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport Kvalitetsrapporter Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter 40 a. Kommunalbestyrelsen udarbejder en kvalitetsrapport hvert andet år. Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

Aktivitets- og samværstilbud

Aktivitets- og samværstilbud Aktivitets- og samværstilbud Lovgrundlag/ Formål Aktivitets- og samværstilbud tilbydes i 104 efter Lov om social service. Formålet er at tilbyde borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse mulighed

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU alm. del Bilag 6 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Samråd tirsdag den 25. september 2012 Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent

Læs mere

Autismecenter i Halsnæs kommunale skolevæsen

Autismecenter i Halsnæs kommunale skolevæsen Autismecenter i Halsnæs kommunale skolevæsen et tilbud til børn med autismespektrumvanskeligheder Arresø Skole, afd. Magleblik Halsnæs Kommune, november 2014. 1 Indhold Målgruppe 3 Organiseringsform baseordning

Læs mere

Oprettelse af pladser til unge under 30 år med særlige behov.

Oprettelse af pladser til unge under 30 år med særlige behov. Punkt 4. Oprettelse af pladser til unge under 30 år med særlige behov. 2012-29688. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget godkender, At der etableres 15 pladser internt

Læs mere

Kommissorium for mastergruppe for styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud

Kommissorium for mastergruppe for styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud Kommissorium for mastergruppe for styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud 1. Baggrund De første år i et barns liv har stor indflydelse for barnets videre livsforløb. I Danmark går stort set alle børn

Læs mere

FAGENHEDEN BØRN OG KULTUR

FAGENHEDEN BØRN OG KULTUR FAGENHEDEN BØRN OG KULTUR Fagenheden Børn og Kultur omfatter følgende fagområder: Daginstitutionsområdet Folkeskolen Kultur og fritid PPR Social service for vanskeligt stillede børn og familier (Sundhedsplejen)

Læs mere

Specialisering i autisme

Specialisering i autisme Specialisering i autisme Specialiseringsuddannelse i autisme Specialiseringsuddannelse i autisme henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Det PæDaGoGiSke område

Det PæDaGoGiSke område Århus Social- og Sundhedsskole Det PæDaGoGiSke område kurser og efteruddannelse KURSUSPROGRAM FORÅR 2012 BØRN OG UNGE SPECIALPÆDAGOGIK SOCIALPÆDAGOGIK SOCIALPSYKIATRI FORÅR 2012 velkommen til foråret 2012

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Sagsnr.:13/5651 Dok.nr.: 76946-13. Entréen

Sagsnr.:13/5651 Dok.nr.: 76946-13. Entréen Sagsnr.:13/5651 Dok.nr.: 76946-13 Entréen Dato: 04.06.2013 Begr/skoleafd 1.0. Entreen som undervisningstilbud 1.1. Baggrund: I Varde Kommune er det et overordnet mål, at alle børn og unge opfylder undervisningspligten

Læs mere

Læsepolitik. for Billund Kommune

Læsepolitik. for Billund Kommune Læsepolitik for Billund Kommune Aug. 2009 Billund Kommune informerer Forord Børn i Billund Kommune skal blive endnu bedre læsere! Læsepolitik for Billund Kommune er den overordnede ramme, som er blevet

Læs mere

KATJA MØLGAARD CHRISTENSEN, A070028 LASSE DOBRITZ DUUSGAARD, A070040

KATJA MØLGAARD CHRISTENSEN, A070028 LASSE DOBRITZ DUUSGAARD, A070040 Indledning i den danske folkeskole er et begreb, der får en del opmærksomhed både i medierne og fra pædagogisk såvel som social- og uddannelsespolitisk side. I folkeskolelovens 3 stk. 2 står der at Til

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

folkeskolen.dk uddrag fra Rasmus Alenkær: "AKT ink" (Dafolo) september 2010

folkeskolen.dk uddrag fra Rasmus Alenkær: AKT ink (Dafolo) september 2010 3. Inklusion I et forsøg på at samle den teori, vi har beskæftiget os med i bogens del 1, har jeg herunder opstillet et konkret bud på en definition af inklusionsbegrebet. Min definition er baseret på

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Forslaget vil understøtte den overordnede vision for Aarhus Kommune er Aarhus en god by for alle, hvor:

Forslaget vil understøtte den overordnede vision for Aarhus Kommune er Aarhus en god by for alle, hvor: Forslag 3: Byrådsmøde d. 6. maj 2015 - Budgetforslag fra SF: Bedre forhold for handicappede Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses udtalelse vedr. SF s beslutningsforslag om bedre forhold

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Vedr. høring over udkast til lovforslag om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (UVM, j. nr. 111.291.021)

Vedr. høring over udkast til lovforslag om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (UVM, j. nr. 111.291.021) 21. marts 2007 Undervisningsministeriet Afdelingen for grundskole og folkeoplysning Att.: fuldmægtig Svend Erik Gertz Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Vedr. høring over udkast til lovforslag om

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Nr. Asmindrup Skole og Videnscenter. Kursuskatalog 2012/2013

Nr. Asmindrup Skole og Videnscenter. Kursuskatalog 2012/2013 Nr. Asmindrup Skole og Videnscenter Kursuskatalog 2012/2013 o 3 M 3 ADHD - grundkursus Foreningsfokus M 8 Boardmaker O 13 Tegneseriesamtaler og Sociale historier Samarbejdsbaseret problemløsning T 18 F

Læs mere

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Barnet udvikler et - Vi giver

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Den 10. september 2013 Aarhus Kommune

Den 10. september 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling B Den 10. september 2013 Aarhus Kommune Jette Skive har stillet en række spørgsmål vedrørende taxakørsel af skolebørn i Aarhus. På de områder hvor MBU forestår befordringen, benyttes

Læs mere

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 KULTUR & FRITID Hvorfor talentstrategi? Formålet med talentstrategien er at skabe de optimale vilkår for den enkelte, så talentet stimuleres

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE

SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE SFO BAGSVÆRD/BAGSVÆRD SKOLE PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan

Læs mere