DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintoncirkus enkeltvis - trin 2. Badmintoncirkus enkeltvis - trin 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintoncirkus enkeltvis - trin 2. Badmintoncirkus enkeltvis - trin 1"

Transkript

1 Nr.4380 Alder: 5-8 år - Tid: 6 min. Nr.4359 Alder: 5-8 år - Tid: 5 min. Badmintoncirkus enkeltvis - trin 2 - Mellem hvert 3. slag, forsøger du at tage ketsjeren rundt om maven. - Skyd bolden op i luften med ketsjeren Badmintoncirkus enkeltvis - trin 1 - Spil bolden op i luften, og spark dig selv bagi. - Spil bolden op i luften og lav høje knæløftninger imens. Øvlserne udføres enkeltvis. mellem benene. - Efter et højt slag, forsøger du at gribe bolden på ketsjeren i forhånden, så bolden ligger Øvelserne udføres enkeltvis. - Forsøg at dreje rundt om dig selv, mens du skyder bolden op i luften. - Saml bolden op fra gulvet med ketsjeren ved en indadrotation. - Gå på en linje, mens du skyder bolden op i luften. - Mellem hvert slag skal du forsøge at røre gulvet med den ene hånd. - Sid ned og spil bolden op i luften. - Spil skiftevis med forhånd og baghånd. - Mellem hver 3. slag, forsøger du at tage ketsjeren mellem benene. stille. Find selv på sjove øvelser. At øve en masse forskellige basisslag Når alle forsøger at koncentrere sig og gøre deres bedste. - Læg bolden på ketsjeren, og gå på stregerne - Slå to lave slag, og så et slag som kommer så højt op som muligt. - Syng en sang, mens du spiller bolden op i luften. - Spil bolden op i luften, mens du står på et ben. - Skyd bolden op i luften og grib den med blusen. Find selv på flere sjove øvelser At øve en masse forskellige basisslag Når alle forsøger at koncentrere sig og gøre deres bedste. Ketsjer og bold. Ketsjer og bold Kan laves over hele banen. Der skal ikke bruges net. Kan laves over hele banen. Der skal ikke bruges net. Træneren instruere i de forskellige øvelser. Træneren instruerer i de forskelige øvelser.

2 Nr.4397 Alder: 6-8 år - Tid: 5 min. Nr.4395 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Badmintoncirkus parvis - trin 1 tid, og forsøger at griben den anden bold med blusen. - Sæt jer ned mens i spiller til hianden. Badmintoncirkus enkeltvis - trin 4 - Skyd bolden højt op og fremad. Løb frem og under bolden, og forsøg at gribe den i bukserne. 2 og to sammen. - Lig på ryggen/maven, mens i forsøger at spille til hinanden. - Spil til hinanden mellem benene, bagom Øvelserne laves enkeltvis. - Hold bolden i luften med den "forkerte hånd" - Skiftevis skyde højt med højre og venstre hånd. - Den ene spiller til den anden. Denne griber bolden med hånden. - Den ene spiller til den anden. Denne griber bolden med blusen. - Hop på et ben, mens I spiller bolden til hinanden. - Begge spillere server bolden på samme tid, og forsøger at gribe den anden bold med hånden. - Begge spillere server bolden på samme ryggen etc. Find selv på sjove øvelser. At være sammen om at øve en masse basisøvelser Når de forsøger at koncentrere sig, og gøre deres bedste. - Skyd bolden op i luften. Prøv at gribe bolden med et rør. - Efter at have grebet bolden, forsøger du at slynge den ud og spille videre. - Skyd bolden op i luften. Hvert 3. slag slåes med ketsjerhåndtaget. - Lig på ryggen og spil bolden op i luften 10 gange. - Lig på ryggen og tril en omgang, mens du stadig holder bolden igang. - Skyd bolden op i luften. Læg ketsjeren på gulvet. Slå til bolden med højre hånd, venstre hånd, venstre fod, højre hånd. Find selv på sjove øvelser At øve en masse forskellige basisøvelser. Når alle forsøger at koncentere sig, og gør deres bedste. Ketsjer og bold Ketsjer og bold. Kan udføres over det hele. Kan laves over hele banen. Der skal ikke Træneren instruerer i de forskellige bruges net. øvelser. Træneren instruerer i de forskellige øvelser.

3 Nr.4401 Alder: 6-8 år - Tid: 8 min. Nr.4399 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Øvelser med ballon - enkeltvis og baghånden. - Slå ballonen op i luften mens du sidder på gulvet. Badmintoncirkus parvis - trin 2 der er sagt. - Skiftevis sidde ned og stå op, mens bolden holdes igang. Enkeltvis - Slå ballonen fremad med slag over hovedet. - Slå ballonen op i luften og sæt dig på numsen. - Slå ballonen op i luften, og rør ved jorden inden næste slag. Parvis. - Lav så mange forskellige trick som muligt. Find selv på sjove øvelser. - Kast ballonen op i luften og grib den. - Kryb på gulvet og pust ballonen fremad. - Ballancer med ballonen på fingeren, næsen, låret og foden. Find selv på en masse sjove øvelser. - Slå bolden 10 gange op i luften, mens du sidder på ryggen af en anden. - Spil bolden til hinanden, mens i laver mavebøjninger. At øve en masse forskellige basisøvelser sammen. - Lig på alle fire og skyd ballonen op i luften. - Lig på ryggen og skyd ballonen op i luften. - Hop med ballonen mellem benene. - Slå ballonen op i luften, med forhånden At lære de grundlæggende slag og greb Ketsjer og ballon. - Spil bolden op i luften alene. Få rakt en ketsjer fra din makker mellem hvert slag. - Spil til hinanden med den "forkerte hånd" - Skiftevis skyd bolden op i luften. Når bolden er ramt, råbes der "forhånd" eller "baghånd". Makkeren skal udføre det slag Når alle forsøger at koncentrere sig og gør deres bedste. Ketsjer og bold. Kan udføres over det hele. Kan laves over hele banen. Der skal ikke bruges net. Træneren instruerer spillerne Træneren instruerer i de forskellige øvelser.

4 Nr.4436 Alder: 5-7 år - Tid: 6 min. Nr.4427 Alder: 5-7 år - Tid: 6 min. Øvelser med ærteposer - Hvor langt kan i gå med ærteposen på panden. Øvelser med ballon - parvis - Spil til hinanden mens den ene står op, og den anden sidder ned. Enkeltvis eller parvis. - Hvor langt kan i fragte en ærtepose, hvis i er to personer. - Kast og grib to ærteposer til hinanden. Parvis Find selv på sjove øvelser. - Kast den op i luften og grib den igen. - Kast den op i luften med den ene hånd, Find selv på sjove øvelser - Slå ballonen til hinanden, med forhånd, baghånd, overhånd og underhånd. At lære de grundlæggende slag og greb. og grib den med den anden. - Kast den op i luften, og grib den med begge hænder. - Kan den o i luften, og se hvor mange gange du kan klappe hænderne inden den rammer jorden. - Dans rundt med ærtposen på hovedet. - Hvor mange kast skal du bruge for at komme fra den ene ende af hallen til den anden. At øve kaste - gribe øvelser, som er godt for øje/hånd koordinationen. - Koncentration og smil på læben. Ærteposer. - Skyd din egen ballon op i luften. Byt plads med din makker. - Hold to ballonner igang på samme tid. - Lav forskellige øvlser når i har slået til ballonen. Rør gulvet, drej rundt om jer selv, høje knæløftninger etc. - Skiftevis slå til ballonen, så i kommer til et bestemt sted i hallen. - Skiftesvis slå til ballonen, mens den ene går forlæn og den anden baglæns. Når spillerne er koncentreret og går op i det. Ketsjer og ballon. Kan udføres over hele banen. Kan udføres i hele hallen. Træneren instruerer i øvelserne. Træneren instruerer spillerne.

5 Nr.4453 Alder: 5-7 år - Tid: 6 min. Nr.4450 Alder: 5-7 år - Tid: 6 min. Giftige streger At kunne holde fokus. Koncentrationsøvelse Gå på stregerne Enkeltvis. Spillerne går rundt i hallen med en bold på ketsjeren og strakt arm. Forestil jer at stregerne er giftige og derfor ikke må røres. I denne øvelse tvinges børnene til at kigge væk fra bolden, mens de undgår stregerne. Luk øjnene og forsøg at undgå stregerne. En makker der guider den anden rundt i hallen, mens øjnene er lukket. Når spillerne er koncentreret. Ketsjer og bold. Kan laves i hele hallen. En spiller med en ketsjer og bold. Enkeltvis Spilleren har en ketsjer og en fjerbold. Bolden lægges på ketsjeren og armen strækkes frem. Spilleren går hen forbi keglen og tilbage igen uden at tabe bolden. Når spillerne er blevet fortrolige med at gå, kan de forsøge at løbe med bolden på ketsjeren. Prøv at holde med forhånds- og baghåndsgreb, så de får en fornemmelse af at begge sider kan bruges. Hold en anden spiller i hånden, imens I går. At holde fokus. Når spillerne er koncentrerede. Ketsjer, bolde, kegler Kan laves i hele hallen. Løb med bolden Spilleren har en ketsjer og fjerbold. I den anden ende af hallen står en kegle.

6 Nr.4460 Alder: 5-7 år - Tid: 6 min. Nr.4456 Alder: 5-80 år - Tid: 8 min. Præcisionsskud Enkeltvis. Tre meter fra en linje stilles en kasse eller en hula-hop ring. Hver deltager skal At bruge forhånds- og baghåndsslag. Koncentration og fokus på det rigtige greb. bolde, ketsjer, hulahopring eller papkasse. Ryd hallen for bolde Enkeltvis Rundt omkring i hallen er der placeret 8-10 hulahopringe. Fordel en masse server de til bolden. At øve forhånds- og baghåndsserv. Når spillerne har fokus på øvelsen, og bruger forhånds- og baghåndsgreb. forsøge at ramme fem bolde i kassen med underhåndsslag. Brug både forhånd og baghånd. Det er vigtigt at det ikke bliver en konkurrence om at få boldene i først, da Kan laves i hele hallen. fjerbolde rundt omkring i hallen, gerne omkring 100 alt afhængig af deltagere. Deltagerne skal nu på tid spille alle fjerboldene ind i ringene, enten med Hulahopringe, ketsjer og fjerbolde (gerne måske 100 stk). det tager fokus på at holde rigtigt på ketsjeren. forhånds- eller baghånds server. Sørg for at de står et stykke væk fra ringen, når de server. Hele hallen Er øvelsen for svær, kan papkassen stilles op ad vægen. Spillerne er sammen to og to. På skift Læg 8-10 hulahopringe rundt omkring i hallen.

7 Nr.5115 Alder: 5-8 år - Tid: 5 min. Nr.4911 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Grebsøvelse vigtigt at træneren hjælper alle spillerne til korrekt greb. Alle spillerne lukker øjnene og mærker, hvordan det føles at holde rigtigt. Badmintoncirkus enkeltvis - trin 3 ketsjeren et lille stykke op i luften og griber den igen. - Hold bolden i luften. Hver 3. gang forsøger Hvor sidder fingrene på håndtaget, og hvordan sidder de i forhold til hinanden. Ketsjeren drejes rundt i hånden, kun ved brug af de Øvelserne udføres enkeltvis. du at roterere ketsjeren en gang rundt i hånden. - Skyd bolden op i luften, og grib den med 5-25 deltagere. Alle spillerne tager fat med korrekt forhånds- eller baghåndsgreb. Det er fingre man spiller med. Når træneren siger stop, skal man uden at kigge finde tilbage til korrekt greb. Råb Hurra, når det lykkes for alle spillere. Med lukkede øjne køres ketsjeren rundt om maven, og spilleren finder det korrekte greb. Spillerene kan lave øvelsen sammen to og to. Træne fornemmelse for korrekt greb og træne - Hver 3. gang spilles bolden med hælen, foden, knæet eller låret. - Skyd bolden højt op i luften. Træk kraven ud og grib bolden. - Skyd bolden højt op i luften. Forsøg at sætte dig ned og komme op igen, inden bolden rammer jorden. - Spil hver 3. gang med den modsatte hånd. - Efter hvert 3. slag forsøger du at kaste ketsjeren bagom ryggen. - Dans can-can mens du spille bolden op i luften. - Slå bolden op i luften, og tril en gang rundt på gulvet, inden du slår næste slag. Find selv på sjove øvelser At øve en masse forkellige basisslag. i grebsskifte. Når alle forsøger at koncentrere sig og Når spillerne har styr på forhånds- og gøre deres bedste. baghåndsgreb. Ketsjer og bold. Ketsjer. Kan laves over hele banen. Der skal ikke Kan laves i hele hallen. bruges net. Spillerne stiller sig i en rundkreds omkring træneren. Hver spiller har en ketsjer med. Træneren instruerer i de forskellige øvelser.

8 Nr.5117 Alder: 6-8 år - Tid: 7 min. Nr.5116 Alder: 5-7 år - Tid: 6 min. Vinduesviskeren julelys i strakt arm, pegende lige op i luften. Herfra laves vinduesvisker bevægelsen ved at rotere i underarmen. Fortæl evt. en lille Kasteøvelse med bold - tilvænningsøvelse sættes ned. Der kan kastes så der øves clear, drop og smash. Hvis der trænes clear, skal der kastes langt. Hvis der trænes smash, skal historie om bilens vinduesviskere og regnvejr. der kastes nedad. Hvis der trænes drop, skal Lad ketsjeren bevæge sig fra side til side. der kastes kort og præcist. Husk at slag og bevægelser skal udføres med strakt arm og underarmsrotationer. Ikke ved at bevæge armen op og ned. Øvelsen kan laves så der tælles point, hver gang bolden gribes. Sæt bevægelse på øvelsen, før eller efter der Lav øvelsen med bold. er blevet kastet deltagere. Find i fælleskab forhånds- eller baghåndsgreb. Hold ketsjeren som et Spil bolden rundt imellem 5-6 spillere der står i en rundkreds. At øve greb, underarmsrotation og koordination To og to sammen. Der kastes bolde til hinanden henover nettet. Afhængig af alder kan nethøjden At træne grundlæggende bevægelse for clear, drop og smash. Når der er koncetration i forhold til udførelse af øvelserne. Når spillerne har styr på greb og rotation. En masse fjerbolde. ketsjer. Udføres på en halv bane. Kan laves i hele hallen. 2 og 2 sammen på en halvbane, med en Spillerne stiller sig i en rundkreds omkring bold. træneren. Sørg for at der er god plads imellem spillerne.

9 Nr.5120 Alder: 5-8 år - Tid: 5 min. Nr.5119 Alder: 5-7 år - Tid: 6 min. Fang en ballon eller fjerbold grebsskifte. Ketsjer og enten en ballon eller fjerbold. Ærteposekast - tilvænningsøvelse servelinjen. Kast ærteposen frem og tilbage til hinanden, henover nettet som er tilpasset spillernes højde. Kast til hinanden med baghånds og forhåndskast. Ved baghåndskast: sørg for indadrotation i Kan laves i hele hallen. underarmen, så tommelfinger peger nedad. Korrekt benstilling i udgangspunkt, og træd frem med stemskridt når ærteposen kastes. Ved forhåndskast: Først venstre side mod nettet, så maven mod nettet. "Albuen viser vejen" Først er den bag kroppen lidt under skulderhøjde, derefter skal den fremad og tæt forbi øret deltagere. 2 spillere sammen. Øvelsen kan laves, så der tælles point hver Træne forhånds og baghåndsgreb, samt Begge spillere stiller sig bag ved gang ærteposen bliver grebet. Der skal kastet længere tilbage på banen. Frem og rør nettet efter hver kast. At træne grundlæggende bevægelse til underhånds- og overhåndsslag. Når spillerne udfører kastet korrekt. Ærteposer Udføres på en halvbane. To spillere er sammen på en halvbane.

10 Nr.5995 Alder: 5-9 år - Tid: 6 min. Nr.5993 Alder: 5-80 år - Tid: 5 min. Grebskifte vha. tommelfingeren spilleren skal således flytte sin tommelfinger til korrekt position. Forhånd og baghånd med underarmsrotation afhængigt af, om det svarer til et forhåndseller baghåndsslag. Ingen begrænsninger Øvelser, hvor ketsjeren også drejes med i grebskiftet. Ubegrænset Grebsskifte, hvor ketsjeren også drejes samtidig med, at tommelfingeren skifter position Spilleren holder forhånd ved at holde rundt om ketsjeren, så tommelfingeren hviler på den brede side af grebet. Ved Rotationsøvelse, hvor der trænes underarmsrotation samtidig med, at der foretages grebskifte. Spilleren holder forhånd ved at holde rundt om ketsjeren, så tommelfingeren hviler på den brede side af grebet. Ved Spil hvor ballon eller fjerbold skydes op i luften og slås vha. underarmsrotation baghåndsgreb rykkes tommelfingeren op langs den smalle side på grebet. Det er vigtigt, at der holdes løst på ketsjeren, så Små spiløvelser, hvor hhv. forhåndsgreb og baghåndsgreb anvendes. baghåndsgreb rykkes tommelfingeren op langs den smalle side på grebet. Det er vigtigt, at der holdes løst på ketsjeren, så Spiløvelser, hvor grebsskifte og rotationsøvelser anvendes spilleren også er i stand til at dreje grebet. spilleren også er i stand til at dreje grebet. Træneren giver nu spilleren besked om at skifte mellem forhånd og baghånd, og Når spillerne har opnået en forståelse for tommelfingerens placering under hhv. forhånds- og baghåndsslag Spillerne øver rotation i underarmen efter instruktion fra træneren. Grebet skiftes At træne rotation i underarmene Ketsjer Når spillerne opnår en forståelse for grebsskifte vha. tommelfinger og samtidig laver en korrekt underarmsrotation uden at Træneren viser, hvordan grebene er. bruge håndleddet Derefter skifter spillerne greb efter besked fra træneren Ketsjer og fjerbold eller ballon Træneren viser spillerne, hvordan grebet skal være, og siger til, når der skal skiftes mellem forhånds- og baghåndsrotation

11 Nr.5997 Alder: 5-8 år - Tid: 8 min. Nr.5996 Alder: 6-10 år - Tid: 5 min. Saml ketsjer op og ram målet feederen sig på hug. Spiller: Spilleren lægger sin ketsjer ud til det Kaste - gribe - returneringsleg præcis returnering som mulig. Spilleren, der kastede bolden, skal nu forsøge at gribe returneringen. markerede punkt, og stiller sig tilbage til Op til 5-6 deltagere pr feeder Spillerne stilles op på en række over for feederen. Feederen har målet (f.eks. en kurv) placeret ved siden af sig. Med en starten af køen. På kommandoen "nu" samler spilleren hurtigt ketsjeren op og gør sig klar til at returnere feederens bold. Bolden returneres med underhåndsslag med korrekt greb og underarmsrotation. Det er vigtigt at spilleren er afslappet under slaget (ikke holder for stramt på ketsjeren). Fra 2 deltagere og opefter (min 3 deltagere, hvis det skal være en konkurrence med point) Spilleren, der kaster boldene, kaster med Hvis det lykkes at gribe bolden er der point til både den spiller, der kaster/griber, samt ham/hende, der returnerer. Hvis denne øvelse skal spilles med point, skal der være minimum 3 deltagere. Deltagerne skiftes således til at kaste, og efter lidt tid udskiftes der også på pladsen, hvorfra der returneres. fjerbold er det markeret, hvor spilleren skal lægge sin ketsjer. Feeder: Feederen siger "nu", når spilleren må samle ketsjeren op. Boldene kastes i Ketsjeren kan lægges på den anden side af spilleren. overhåndskast og rotation i kroppen. Venstre fod er foran kroppen, og der må gerne tages et skridt frem på højre under kastet. Modtageren, som står med en ketsjer, Samme øvelse kan laves, hvor der returneres med forhåndsslag en blød bue med underhåndskast. Hvis spillerne ikke er særlig høje, sætter Der kan feedes til overhåndsslag i stedet for underhåndsslag. returnerer kastet med et baghåndsslag i underhånden. Det gælder om at lave en så Øvelsen kan også laves, hvor der returneres til en kurv eller lignende, men så flyttes fokus Der kan anvendes net, som bolden skal returneres over, og derefter ramme et afgrænset område (bonus for netrullere?) At øve spillernes evne til at koordinere slag, præcision samt det at være "ude af balance" og samle ketsjeren op Ingen. Der kan stilles op til denne øvelse overalt Instruktøren forklarer øvelsen til spillerne. Der udpeges desuden en feeder, som kan kaste præcist (f.eks. en træner eller hjælpetræner) mere over på den deltager, der har ketsjeren frem for den deltager, der kaster boldene At træne spillerens bevægelse og kropsrotation i et clear samt at træne reaktion hos spilleren. At træne ketsjerførerens præcision i sine Ketsjer og fjerbolde Ingen. Den kastende og den returnerende deltager stiller sig blot med en passende afstand imellem sig. Når det lykkes spilleren at samle ketsjeren op og ramme i kurven. En sjov måde at Denne øvelse har en instruktionsvideo tilknyttet. Den kan ses på returneringer. Når det lykkes spilleren at kaste og gribe Øvelsen forklares af træneren, som også motiverer undervejs træne præcision på. bolden med korrekt kasteteknik. Når ketsjerførerens bolde returneres Denne øvelse har en instruktionsvideo tilknyttet. Den kan ses på præcist Ketsjer og fjerbolde

12 Nr.5999 Alder: 6-9 år - Tid: 7 min. Nr.5998 Alder: 5-9 år - Tid: 10 min. To gange grebskifte på det ben, der svarer til ketsjerarmen. Der holdes løst på ketsjeren, og ved Sig det næste navn underhåndsslag, og der roteres i underarmen. Både forhåndsslag og baghåndsslag kan 1-5 deltagere pr. feeder baghåndsgreb rykkes tommelfingeren op på den smalle del af grebet. Det er vigtigt at spilleren holder ketsjeren oppe og parat. Der 3-6 deltagere anvendes. Spillerne bevæger sig ud til slagstedet med et stemskridt som det sidste skridt, inden bolden rammes. Stemskridtet Feeder: Feederen kaster boldene skiftevis skal kun anvendes små underarmsrotationer i slaget samt fingerpower. Bolden skydes op i luften, og navnet på foretages altid på det ben, som svarer til den hånd, spilleren spiller med. til spillerens forhåndsside og baghåndsside. Boldene skal lægges tættere og tættere på feederen, således spilleren kan bevæge sig fremad mellem slagene. Boldene kastes i med underhåndskast og i en blød bue. Der feedes tre bolde, så spilleren kommer til at skifte greb to gange. Spiller: Spilleren bevæger sig fremad mod bolden med stemskridt. Stemskridtet laves Der kan varieres mellem at skulle returnere over- og underhåndsslag. Der kan også varieres i, til hvilken side bolden feedes - f.eks. to bolde til samme side i træk. Hermed undgår man, at spilleren automatiserer grebskiftet, men i stedet reflekterer over, hvornår det skal foretages. ham/hende, der skal slå det næste slag, nævnes. Næste spiller skyder derefter bolden op i luften og siger navnet på den efterfølgende spiller osv. Spillernes navne kan nævnes i vilkårlig rækkefølge. Teknisk er det vigtigt, at spillerne holder rigtigt på ketsjeren, og husker at lave grebsskifte. Tommelfingeren skal således op på grebets smalle side, når der slås baghånd. Slagene slås som I stedet for brug af navne kan man bruge tal, farver osv. Denne lille variation giver spillerne lidt ekstra og tænke over, og gør dermed øvelsen sværere At øve spillernes evne til at reagere hurtigt og samtidig anvende korrekt greb, slagteknik og stemskridt At øve spillerens evne til grebskifte Når bolden holdes i gang, samtidig med at der laves grebsskifte, korrekte slag og stemskridt. Når spilleren bevæger sig fremad i en Når spillerne bibeholder overskuddet til at glidende bevægelse samtidig med, at der kalde det næste navn, samtidig med at foretages grebskifte mellem hvert slag bolden rammes. Ketsjer og fjerbolde Ketsjer og fjerbold Kan laves på bane, men ikke nødvendigt på den ene side af nettet Træner/feeder kaster bolde til spillerne Træneren forklarer øvelsen til spillerne, som derefter selv udfører øvelsen

13 Nr.9913 Alder: 8-50 år - Tid: 8 min. Nr.9911 Alder: 5-10 år - Tid: 10 min. Grebets udgangsposition 2 deltagere; 1 spiller og 1 oplægger Oplæggeren lægger bolde til bagbanen. Boldene må gerne varieres lidt. Spilleren stiller sig i korrekt udgangsposition med ketsjeren løft op og frem foran sig. Ketsjerhovedet peger frem mod nettet. Det er vigtigt, at udgangspositionen for spilleren er den samme, og hvis albuen falder ned er der tendens til mange fejl - eksempelvis at bolden trækkes i nettet. Hvis udgangspositionen er forkert, er der tendens til at slutpositionen for slagets gennemførelse også er. Spilleren returnerer boldene med alle mulige forskellige slag, selvom udgangspositionen er den samme. Fokusområder: 1. Ketsjeren skal pege opad og fremad 2. Albuen skal løftes lidt og holdes frem foran kroppen, og skulder og arm skal være afslappet 3. Håndleddet skal være strakt (00:22) 4. Forhåndsgreb, og der skal holdes afslappet på ketsjeren Spilleren løfter ketsjeren umiddelbart efter Forspænding og opsamling af ketsjer 2 deltagere; 1 spiller og 1 oplægger (der kan stå to par på en bane) Oplæggeren kaster bolde som overhåndskast tæt på nettet. Husk at give tid til, at spilleren er klar. Spilleren lægger sin ketsjer foran sig. Ketsjeren samles op og med chasse bevæger spilleren sig til enten forhåndseller baghåndssiden og laver et netdrop. Spilleren bevæger sig med lavt tyngdepunkt, hvilket fremprovokeres af, at ketsjeren skal samles op fra gulvet. Til baghåndsiden anvendes evt. et hink til at tilpasse benarbejdet (01:20). Hvis spillerne ikke er særlig høje, kan nettet med fordel sænkes. Fokusområder: 1. Diagonalt forspændingshop 2. Hurtige chassetrin med lavt tyngdepunkt 3. Afsluttende langt stemskridt (så langt som muligt) Samme øvelse med tilbageløb fra slagstedet Samme øvelse, hvor der peges til den side, som spilleren skal bevæge sig til slagets udførelse og bevæger sig dermed også fremad med en løftet ketsjer Halvbane At træne spilleren i at lave forspænding At spilleren trænes i at have korrekt udgangsposition før slagenes udførelse Træneren viser den korrekte udgangsposition og forklarer øvelsen Når spilleren kan udføre benarbejdet herunder forspændingen korrekt Når spilleren husker at holde ketsjeren i korrekt udgangsposition før slagenes Denne øvelse har en instruktionsvideo tilknyttet. Den kan ses på Ketsjer og fjerbolde (ca. 10 bolde) udførelse, og samtidig har den samme udgangsposition før hvert slag. Double, forbane Ketsjer og fjerbolde (10-20 bolde) Træneren forklarer øvelsen og instruerer benarbejdet

14 Nr.9925 Alder: 5-30 år - Tid: 8 min. Nr.9915 Alder: 8-80 år - Tid: 8 min. Hurtigt spil mod muren benene. For højrehåndsspilleren med højre fod forrest og omvendt for Fladt spil uden net kan trykkes med tommelfingeren, idet bolden rammes (00:38). Spilleren skal i øvrigt sørge 1 deltager; 1 spiller Spilleren står og spiller hurtige bolde op mod muren. Slagene skal forsøges fortrinsvis at blive slået med baghåndsgreb med tommelfingeren på siden af grebet. Spilleren holder løst på ketsjeren og slår vha. fingerpower (grebet strammes lige idet bolden rammes). Det løse greb gør desuden, at der hele tiden kan foretages grebskifte. Slagene udføres med kort svingsløjfe. Spilleren skal sørge for at have et lavt venstrehåndsspileren Spillerne står over for hinanden to og to og spiller på tværs af banen (står på samme side af nettet). Spillerne står på hver sin side og spiller hurtige bolde til hinanden. Jo tættere de står på nettet, jo hurtigere bolde. At træne hurtige bolde, grebskifte og fingerpower. Desuden at træne spillerens bevægelse nede i benene ved hurtige slag. 2 deltagere; 1 spiller og 1 oplægger eller 2 spillere Oplæggeren fokuser på at spille flade, varierede bolde. Det er fint at holde den samme bold i spil, hvis oplæggeren har niveau til det. Spilleren skal sørge for at komme godt ned i benene og med vægten fremad. Den forreste fod skal konstant bevæge sig mod bolden. Der holdes med løst greb, så grebet hele tiden kan tilpasses. Der skal så for at holde albuerne ud fra kroppen. Modsatte albue/arm bruges til at holde spilleren i god balance. Lave spillere spiller uden net for at slagene udføres korrekt. Er spillerne højere kan der med fordel spilles over nettet. Samme øvelse, hvor begge er spillere Samme øvelse over nettet, hvis spillerne er lidt højere Øvelse, hvor boldene kastes fladt til spilleren Ihvis spillerne eksempelvis har svært ved at holde bolden i gang) tyngdepunkt og hele tiden arbejde nede i vidt muligt anvendes baghåndsslag, så der Når spilleren kan holde de hurtige bolde i At træne fladt og hurtigt spil med benarbejdet skal udføres samt instruerer øvelsen gang, husker sit grebskifte og arbejder fingerpower og lavt tyngdepunkt nede i benene Når spillerene med løst greb og gode Denne øvelse har en instruktionsvideo tilknyttet. Den kan ses på Ketsjer og fjerbold grebskifte slår flade bolde med fingerpower Ingen bane. Der skal blot være en mur med ca. 5 meter frit bagved. Ketsjer og fjerbold Træneren viser, hvordan slagene skal Doublefelter på den ene side af nettet slås, og hvordan der skal holdes på ketsjeren og laves grebskifte. Træneren viser, hvordan slagene og

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle. Nr.10328 Nr.10327 Alder: 3-6 år - Tid: 20 min. Vendeleg Fire stationer - Dribl 10 gange med højre og 10 gange med venstre. Alle. Leg og løb. A4 ark med en stjerne på, kegler eller andet der kan væltes

Læs mere

Fingerslagskast og baggerslagskast

Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast er begge forøvelser til det færdige finger- og baggerslag. Her under følger en række øvelser, hvor fokus er lagt på netop disse to

Læs mere

Denne PDF er til privat brug, derfor må du ikke printe kopier til andre eller dele linket på nettet (f.eks. i mails eller på Facebook)

Denne PDF er til privat brug, derfor må du ikke printe kopier til andre eller dele linket på nettet (f.eks. i mails eller på Facebook) Er du klar til at give den gas? Programmet byder på hård træning, men 10 minutter går hurtigt, og til gengæld kan du vinke farvel til et kilo rent fedt og sige goddag til smukke og nyttige muskler, som

Læs mere

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold.

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Kryds og bolle Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Deltagere: 8+ Tid: 10+ Aldersgruppe: 12+ De 4 bælter lægges ud som en spilleplade

Læs mere

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Du får en indkaldelse fra Terapiafdelingen på sygehuset til undersøgelse og øvelsesinstruktion ca. 14 dage efter din operation. Der vil vi udarbejde

Læs mere

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Træningsprogram Programtitel: Træningsprogram efter SLAP operation Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Bemærkninger: Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. Godkendt af Overlæge

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften

Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften Du har fået lavet en kikkertoperation i et hofteled (hofteartroskopi) og skal nu i gang med at genoptræne din hofte. Følg vejledningen og lav øvelserne i

Læs mere

Forslag til træningsøvelser U11 12

Forslag til træningsøvelser U11 12 Forslag til træningsøvelser U11 12 Løbe aflevering. Spillerantal: Alle 1 bold pr. spiller Banestørrelse: 20 x 15 meter Scoring: Ingen Øvelses starter med at spillerne løber banen igennem. Der startes med

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra www.caddi.dk. Træningsprogram

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra www.caddi.dk. Træningsprogram Træningsprogram Programtitel: Skulderalloplastik Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. godkendt af ovelæge D. 18.09.08 Bemærkninger:

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde konkurrenceprogram FH 1 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

52 Af Marianne Korsgaard, holdinstruktør og personlig træner Foto: wichmann+bendtsen Tøj venligst udlånt af Kari Traa

52 Af Marianne Korsgaard, holdinstruktør og personlig træner Foto: wichmann+bendtsen Tøj venligst udlånt af Kari Traa 6 øvelser, du kan lave i i regn og slud Selvfølgelig kan du træne udenfor hele året. I FORM har skruet et CrossFit-program sammen til dig, der elsker at bruge din krop i højt tempo og frisk luft. Du får

Læs mere

Vinderen af dysten blev:

Vinderen af dysten blev: Vinderen af dysten blev: rossfit! Dag 1 + 3 Øvelserne til dag 1 og dag 3 i ugeprogrammet fokuserer mest på at styrke muskulaturen i benene. Holdet viste den største fremgang på 3 ud af 5 discipliner: Løb

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled med restriktioner Fysioterapien Indholdsfortegnelse Restriktioner side 2 Andet side 4 Bilkørsel side 5 Øvelsesprogram side 6 Liggende øvelser side

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram) Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram) Anbefalinger Medmindre du har fået andet at vide, må du støtte med fuld vægtbæring på det opererede De første 6 uger efter operationen anbefales det at undgå

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Træningsprogram. Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger. www.terapiafdelingen.dk

Træningsprogram. Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger. www.terapiafdelingen.dk Træningsprogram Program titel: Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger Lavet af: Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Koordinationsøvelser med bold

Koordinationsøvelser med bold Krdinatinsøvelser med bld Gribe, kaste g drible er i høj grad med til at udvikle barnets øje/håndkrdinatin g bldbanegenkendelse. At have en gd øje/håndkrdinatin g at kunne genkende bldens bane er grundlaget

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

U14 Heldagssamling Ikast 8. jan. 2011 1/4

U14 Heldagssamling Ikast 8. jan. 2011 1/4 U14 Heldagssamling Ikast 8. jan. 2011 1/4 Opvarmning v/morten & Lars-Michael Halvtliggende vristspark v/morten Opspring til hovedstød v/lars-michael Målmandstræning v/jesper Opvarmning: Rytmeløb og lyskenopvarmning

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Banke bøf. Håndhockey OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Banke bøf. Håndhockey OPVARMNING OPVARMNING Nr.4257 Alder: 5-15 år - Tid: 10 min. Nr.4255 Alder: 5-12 år - Tid: 5 min. Håndhockey Der spilles med en blød bold. Man skal slå bolden frem med hånden eller dribles måde, hvor leg og sjov er i højsædet.

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde konkurrenceprogram FH 3 August 2003 Bedømmelseskriterier for FH 3: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F)

Læs mere

Mit første. Badmintonstævne

Mit første. Badmintonstævne Mit første Badmintonstævne Indholdfortegnelse Forord... 3 Turneringsform... 3 Hvordan tæller man... 3 Møde til et badmintonstævne... 4 Hvad skal jeg ha med... 4 I løbet af turneringen... 4 At spille en

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende kvælergreb

Læs mere

Klar til bikinien. om 6 uger

Klar til bikinien. om 6 uger Klar til bikinien om 6 uger Føler du dig rustet til bikinisæsonen? Hvis ikke, får du her den svenske succestræner Jari Ketolas supereffektive træningsprogram, der skaber underværker på kun 6 uger. Du skal

Læs mere

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Dit skulderled er blevet stift, og du skal derfor have en skulder-releaseoperation for at øge bevægeligheden i skulderen. Vi laver operationen med kikkertteknik,

Læs mere

Knæhængselsbandage -instruktion og vejledning

Knæhængselsbandage -instruktion og vejledning Ortopædkirurgisk Afdeling Knæhængselsbandage -instruktion og vejledning Patientinformation www.koldingsygehus.dk Indhold: Indledning Restriktioner Vejledning i af- og påtagning af skinnen Træning Øvrige

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 4 UGER Du får en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling. Din fod skal være i støvlen hele døgnet i 4 uger. Du

Læs mere

Træningsprogram. Træning efter korsbåndsoperation 6. uge - 12. uge

Træningsprogram. Træning efter korsbåndsoperation 6. uge - 12. uge Træningsprogram Programtitel: Træning efter korsbåndsoperation 6. uge - 12. uge Udarbejdet af: Behandler: Regionshospitalet Horsens Sundvej 30 8700 Horsens Tlf. 79274700 Fysioterapien Bemærkninger: Programmet

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

Rungsted Hørsholm floorball klub. Træning U9/U11

Rungsted Hørsholm floorball klub. Træning U9/U11 Rungsted Hørsholm floorball klub 1 Træning U9/U11 1 Indhold 1 Struktur... 4 1.1 Storytelling... 4 1.2 Opvarmning... 4 1.3 Stationsbaserede øvelser... 4 1.4 Kamp... 4 1.5 Afslutning... 4 2 Værd at vide...

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Sådan træner du efter en brystoperation

Sådan træner du efter en brystoperation Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen BEVÆGELSE I RUM BEVÆGELSE I RUM er et opslagskatalog, der er tænkt som et redskab til at få en bredere viden omkring bevægelse i rum. Bevægelsen i og igennem et rum er det, der definerer og beskriver

Læs mere

Miniguide for oplægsholdere

Miniguide for oplægsholdere Miniguide for oplægsholdere Intro Vi har lavet den her miniguide, som en hjælp til dig i din fremtidige rolle som oplægsholder. Guiden er din værktøjskasse og huskeliste. Den samler alt det, vi gennemgår

Læs mere

Lynpetanque. DGI Petanque.

Lynpetanque. DGI Petanque. Lynpetanque DGI Petanque www.dgi.dk/petanque 1-2 træning Indledning Spillet hedder 1 2 træning, fordi man kan score 1 point ved indlæg og 2 point ved skud. Spillet er velegnet som træning i indlæg

Læs mere

Vi passer på hinanden

Vi passer på hinanden Vi passer på hinanden Sammen kan vi lege os til forståelse, sjov og fællesskab. For voksne og børn, de vilde og de stille. Aktiviteter for både born og forældre Forældreaften Side 6-7 Vind en sjov fest

Læs mere

Træningsmateriale sprint

Træningsmateriale sprint Træningsmateriale sprint Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Idekatalog - Styrk din krop

Idekatalog - Styrk din krop Idekatalog - Styrk din krop Krop og bevægelse er ikke kun godt for børn! De voksne har også godt af en tørn Sundhedskoordinator Line Rørby Pedersen Forord Dette katalog tager udgangspunkt i ét af de seks

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

Posterne på løbet til Agitationskampagnen:

Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Pigerne: de nye piger på besøg Pigespejderne: de gamle piger Eventyrverdenen omkring posterne For at redde pigespejderne og perlerne skal pigerne igennem otte

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled

Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled Du har haft en læsion af en eller flere af dine fingres strækkesener. Du skal nu i gang med at genoptræne din

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE Nr.6653 Nr.6651 Badmintonregler lov til at serve og får et point. Bordtennisbold og bat Nik til bolden kamp Der kan spilles med kun 3 jongleringer før bolden skal returneres. Kan spilles som double, hvor

Læs mere

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for Kroppens knogler kaldes for SKELETTET Læs om skeletter I Statens Naturhistoriske Museums samlinger er der millioner af knogler. I flere hundrede år har man indsamlet knogler fra alverdens dyr. Her er kæmpeknogler

Læs mere

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram Patientinformation Brystopereret Øvelsesprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Brystopereret Velkommen til Terapiafdelingen Sygehus Sønderjylland Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os. Fysioterapeuter/lymfødemterapeuter:

Læs mere

Sådan foregår det på Brøndby HK s U12 Pige:

Sådan foregår det på Brøndby HK s U12 Pige: Sådan foregår det på Brøndby HK s U12 Pige: Jeg har nu været træner omkring U12-tøserne i 3 år og tager fat på den 4. sæson med høje forventninger. Christina har været omkring pigerne fra april 2011, og

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45 Bogstavregning Formler... 6 Reduktion... 7 Ligninger... 8 Bogstavregning Side I bogstavregning skal du kunne regne med bogstaver og skifte bogstaver ud med tal. Formler En formel er en slags regne-opskrift,

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Lav dit eget program med denne bog! Opvarmningsøvelser All-round øvelser Makkerøvelser Træningsformer Muskelgruppetræning En UWN træning starter normalt med opvarmning

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

Ida har en kanin på fritidshjemmet. Den hedder Nuser. Carlo har et marsvin. Det hedder Sjove. De har ingen dyr derhjemme. Deres mor kan nemlig ikke tå

Ida har en kanin på fritidshjemmet. Den hedder Nuser. Carlo har et marsvin. Det hedder Sjove. De har ingen dyr derhjemme. Deres mor kan nemlig ikke tå En sød snude Ida og Carlo går hjem fra fritidshjemmet. Klokken er fire om eftermiddagen. Det er en forårsdag. I morgen begynder påskeferien. Ida går i tredje klasse på Kastanjehøj-skolen. Carlo er hendes

Læs mere

Fysisk prøve Politiskolen i Grønland

Fysisk prøve Politiskolen i Grønland Fysisk prøve Politiskolen i Grønland Fysisk prøve for ansøgere til politiet Den fysiske prøve varer ca. tre timer inklusive votering og tilbagemelding. Du skal både bestå opvarmningen og hver enkelt af

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål. Nr.5006 Alder: 8-50 år - Tid: 8 min. Nr.5002 Alder: 5-80 år - Tid: 5 min. Hanekamp 10-20 spillere At spillerne arbejder med koordination, motorik og balance. Succes Nærværkamp 2 spillere sammen. Gerne

Læs mere

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF Den Gule Linie Målet og Vejen Tekniktræning og talentudvikling i ØFC ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF 1918 Egedal Teknikmærke Egedal Teknikmærke er et begyndermærke, der i sin grundstruktur svarer til DBU s Bronzemærke,

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og TORSTORP SKOLE SKOLESTART 2 For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og fortrolighed med at gå i skole, er det vigtigt at vide, hvad barnet har brug for af færdigheder og forudsætninger

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

Øvelser til større børn

Øvelser til større børn som bedrer bevægelse, styrke, balance og stabilitet i fødderne. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Tlf. 97 66 42 10 SÅDAN GØR DU ØVELSE

Læs mere

BORDTENNIS I FOLKESKOLEN

BORDTENNIS I FOLKESKOLEN BORDTENNIS I FOLKESKOLEN - et inspirationsmateriale DBTU 2007 Udarbejdet af Claus Wandall Udgiver: Dansk BordTennis Union, www.dbtu.dk Forfatter: Claus Wandall Redaktion: Claus Wandall og Jakob Staun Foto:

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stikbold. Konkurrence mellem bordene LEGE LEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stikbold. Konkurrence mellem bordene LEGE LEGE Nr.4556 Nr.4553 Stikbold Et afgrænset område, der gradvis kan gøres mindre efterhånden som spillerne bliver ramt. Konkurrence mellem bordene straf alt efter, hvornår de ryger ud. Vinderholdet undgår straf.

Læs mere

Motorik og sprog regler

Motorik og sprog regler Motorik og sprog regler Introduktion Regler indrammer børns liv i dagpleje og vuggestue, og skaber et trygt og rart miljø. Men regler er ikke bare regler. De er en del af den pædagogiske praksis, fordi

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave 24 JULE PLANKER Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave Plejer din mave også at få en ekstra delle eller to i december? Bare rolig, i år kommer I FORM dig til hjælp. Redningen hedder PLANKEN

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Indholdsfortegnelse REDSKABSTEKNIK...1 Tov... 3 Tøndebånd... 6 Bold... 9 Vimpel... 12

Indholdsfortegnelse REDSKABSTEKNIK...1 Tov... 3 Tøndebånd... 6 Bold... 9 Vimpel... 12 REDSKABSTEKNIK Indholdsfortegnelse REDSKABSTEKNIK...1 Tov... 3 Tøndebånd... 6 Bold... 9 Vimpel... 12 Reglement 2006-2007 2 Tov De bevægelser, der er karakteristiske og som kendetegner tovets specielle

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

Udgivet af Line Christensen, fra: SkrevetafFysioterapeuten.dk Kontakt:

Udgivet af Line Christensen, fra: SkrevetafFysioterapeuten.dk Kontakt: Udgivet af Line Christensen, fra: SkrevetafFysioterapeuten.dk Kontakt: kontakt@skrevetaffysioterapeuten.dk Indledning Jeg har lavet denne Smertedagbog for at hjælpe dig med at få et overblik over dine

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

TRÆNING MED X-CARE BOLD

TRÆNING MED X-CARE BOLD TRÆNING MED BOLD TRÆNING MED BOLD Retningslinier for øvelserne. Sørg for at starte alle øvelser i den rigtige udgangsstilling. Hvis dette ikke er muligt, bør du vente med øvelsen. Start alle øvelserne

Læs mere

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde.

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I børnehavegrupperne har vi i det forgangne år haft fokus på kreative aktiviteter; ikke som en fastlagt aktivitet lagt

Læs mere

Kursus 2. DGI badminton

Kursus 2. DGI badminton Kursus 2 DGI badminton Badminton kursus 2 2. udgave 2005 [ 2 ] Indholdsfortegnelse K2 Indledning... side 4 Fagsprog for fagidioter... side 5 Programskitse... side 6 Lektionsoversigt... side 7 Teoridel

Læs mere

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE Vi vil anbefale deltagerne på 10-kæmperne at træne tre gange om ugen, hvilket vil sige, at det vil være godt, hvis du træner yderligere én gang om ugen

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

UVM s Journalnr./sagsnr.: 2005-2334-20. Evalueringsrapport over. En skole i bevægelse En mere sund livsstil. Projekt: Vandaktiviteter.

UVM s Journalnr./sagsnr.: 2005-2334-20. Evalueringsrapport over. En skole i bevægelse En mere sund livsstil. Projekt: Vandaktiviteter. UVM s Journalnr./sagsnr.: 2005-2334-20 Evalueringsrapport over En skole i bevægelse En mere sund livsstil Projekt: Vandaktiviteter. 1 ved Sct. Severin Skole Haderslev Indhold: Evalueringsrapport. Bilag:

Læs mere

Move@School LEGEKATALOG

Move@School LEGEKATALOG Move@School LEGEKATALOG Legekataloget er udgivet af Move@School, Folkesundhed København December 2006 For yderligere information eller spørgsmål kontakt: Glen Nielsen Projektleder Projekt Move@School E-mail:

Læs mere

BESTEMMELSER FOR GRUNDOFFICERSUDDANNELSENS 1. DAGSTEST

BESTEMMELSER FOR GRUNDOFFICERSUDDANNELSENS 1. DAGSTEST Bilag 4 Hold PLØGER 2013 BESTEMMELSER FOR GRUNDOFFICERSUDDANNELSENS 1. DAGSTEST 1. GENERELT. 1.1. Grundofficersuddannelsens 1. dagstest består af Forsvarets Fysiske Test, deltest A og C. 1.2. 1. dagstesten

Læs mere

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram Patientinformation Brystopereret Øvelsesprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Brystopereret Velkommen til Terapiafdelingen Sygehus Sønderjylland Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os. Fysioterapeuter/lymfødemterapeuter:

Læs mere