Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner"

Transkript

1 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er ½ - 2 år 3-6 år Børnene tilegner sig en bevidsthed om deres eget værd/ deres egne behov. At de bliver selvhjulpne og magter hverdagens udfordringer. Anerkendes for den de er. Øves i empati og lærer at respektere forskellighed. Øve sig i at tackle egne følelser Spille teater Trin for trin Læse bøger med følelser som tema Fælleslege hvor man skal aflæse kropssprog Børnene vælger selv nogle aktiviteter Dialog med de voksne hvor man sætter ord på følelser Børnene skal sætte ord på ved konfliktløsninger Fælles projekt på tværs af huset. Trin for trin, planche med fotos og børnenes udsagn, dukketeater, læste bøger. Børnene har skullet fortælle hvad gjorde dem ked af det, glad, sur, vred osv. Vi har brugte hånddukker til at udføre teater omkring daglig dagen og hvordan børnenes følelser kommer til udtryk. Vi har tegnet tegninger omkring vores følelser. Børnene har fået større bevidsthed og forståelser for egen og andres følelser. Børnene kommer ofte og beder om hjælp til hinanden når der er en der er blevet ked af det, eller på anden måde får brug for hjælp. Høj grad

2 mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Niveauet passede børnenes udviklings niveau, så at alle kunne forstår og være med. At være opmærksom på hvordan vi modtager oplysninger fra børnene når de fortæller om deres følelser, og hvordan man arbejder videre med det. Man ved aldrig hvad børnene siger og at mange børn gerne vil fortælle om deres følelser og fornemmelser. Man skal helst være 2, når børnene fortæller om hvordan de har det. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken I alle aktiviteter er der løbende dokumenteret og evalueret. Der er ført dagbog, og taget fotos af aktiviteterne. Vi fik supervision omkring et barns fortællinger af hjemmelivet.

3 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-4 år Børnene skal øve sig i at sætte ord på tanker og følelser og bruge det konstruktivt i løsning af konflikter. Øve sig i at aflæse andres kropssprog og respektere deres integritet Trin for trin, samarbejdes lege, tegnet og fortalt om følelser. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet Vi havde et forløb med trin for trin, hvor vi snakkede om følelser, hvordan ser man ud når man er ked af det, glad, sur osv. Vi snakkede meget om hvordan man er en god kammerat, og lavede regler for stuen. Der blev lavede samarbejdes opgave fx at bygge noget sammen af lego eller modellervoks. Der er nogle som er blevet mere opmærksom på hvordan man ser ud når man er ked af det. Børnene gentager de glosser som er blevet indlært, han ser glad ud, vi er god kammerater osv. Nogen grad

4 opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Da børnene er små er det naturligt at læringsprocessen skal gentages og udvikles i takt med de bliver ældre. Støtte børnenes mulighed for bl.a. leg, så barnet kan få styrket sit selvværd og lære at samarbejde og argumentere for sine ønsker. Voksenstyret aktiviteter/leg, hvor barnet bliver støttet og præsenteret for regler og normer i aktiviteten/legen, så de føler et fællesskab med de andre børn. Tydelige voksne, der støtter børnene, støtter barnet i relationer med andre og i at opnå respekt fra sine omgivelser, til at være sig selv og vise sine grænser. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos, børnenes kreativ produktioner. Løbende snak om hvordan det forløber.

5 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet ½ - 2 år 3-4 år Barnet får mulighed for at udvide både sit aktive og passive ordforråd, sprogforståelse og kendskab til begreber. Barnet øver sig i at genkende stavelser, bogstavlyde, orddele og udtale. Hverdag højtlæsning taler om bogen, rim og sang, spil, lege og sprog aktiviteter. Den lille daglige dosis fra Albertslund. Vi har gennemført flere af ugerne i Albertslund modellen. Børnene var i starten glad for at være med, men efterhånden havde de svært ved at koncentrere sig og sidde stille. Vi ændrede så fra at lave hele dagsforløb til at plukke fra bogen. Børnene fik lært en masse rim og remser. Børnene bruger rim og remser og leger mere med sproget. Vi har mange dialoger når vi læser historier. I nogen grad

6 opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Vi læser dagligt for børnene og synger en del. Vi kunne godt blive bedre til at synge noget ofte med børnene da de er glæde for det. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos. Løbende snak om hvordan det forløber.

7 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er ½ - 2 år 3-4 år Udvikle en større kropsbevidsthed gennem temaer om kroppen Opleve glæden ved at være i bevægelse og styrke deres fysik. Basal viden om sund kost Den basale viden om hygiejne Udfordrende ude miljø Temaer om sund kost Temaer om kroppen Håndvaskekurser/toiletvaner Bevægelse ude og inde Håndhygiejne kursus for børnene. Vi fik hjælp fra sundhedsplejerskerne Inga og Lone, som udført et skuespil om prinsessen der ikke ville vaske hænder. Sundhedsplejersker gave vejledning om hvordan man vasker hænder rigtigt. Bagefter var der praktisk test hvor børnene viste hvad de havde lært. Derefter fik børnene et diplom. Faldskærmslege, sanglege, gymnastiksal med redskaber, brydning, fangelege, boldlege. Vi delt børnene efter køn i nogle af aktiviteter. De større børn lavede gymnastik opvisning. Børnene vist stor glæde og entusiasme for alle aktiviteter. Børnene var meget glade da de voksne deltog aktivt. Børnene legede selv videre efter aktivitet var færdig. Børnene efterlyst flere bevægelses aktiviteter i ugerne efter projektet.

8 opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene er god til at vaske hænder men glemme det ind imellem. Høj grad. Vi skal stadig påminde børnene om at vaske hænder, de ved hvordan man skal gøre. Børnene havde stor glæde ved aktiviteterne. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er godt at have folk udefra til at undervise børn og voksen. Det kunne være sjovt at bytte drenge pige aktivitet så pigerne kunne prøve brydningen. Drengene har prøvet at lege faldskærmslege. Husk at tage udgangspunkt i børnenes udviklingsstadier, børnene kan lærer meget af hinanden. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos. Løbende snak om hvordan det forløber.

9 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år 3-4 år Opnå kendskab til strandens og fjordens plante og dyreliv Vi samler materialer fra naturen (skaller, sten, osv.). De fundne ting bruges til kreativ aktiviteter (males, limes, osv.) Vi lavede en stor plakat af en strand, hvor vi snakkede om hvad der var at finde på stranden og i fjorden. Vi var på tur hvor vi samlede ting som vi brugt til at hænger på plakaten. Vi klippede og malede ting fra fjorden og sat op. Vi lavede fælles ophæng med ting vi fandt på stranden og i vandkanten. Børnenes fordybelser på ture til stranden og samtalerne efterfølgende.

10 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Nogen grad Børnene har fået tid og plads til fordybelser. De forskellige aldre og størrelser på børnene, gør at nogen for mere ud af projektet. Tid til fordybelse er alt afgørende i arbejde med børn. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos, børnenes kreativ produktioner. Løbende snak om hvordan det forløber.

11 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal have mulighed for at genkende forskellige musikgenrer. Børnene skal have mulighed for at lære forskellige musikinstrumenter at kende og afprøve dem, både hjemmelavede og traditionelle så de kan udtrykke sig på forskellig måde og mærke hvad musikken gør ved dem. Prøve at spille sammen med andre Aktiviteter efter alderstrin Danse, lave egne instrumenter, spille sammen, besøg fra musikskolen, lytte til forskellige musikgenrer, Vi lavede et fælles projekt hvor være stue lavede instrumenter. Det endt ud med en koncert hvor vi spillede og sang for hinanden. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er Børnene var optaget af at lave instrumenterne og synes det var sjovt at give koncert. De synes også det var spændende at høre de andre børn give koncert.

12 opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Høj grad Det er godt med fælles projekter/ aktiviteter på tværs af huset. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det har været en blanding af voksen og børnestyret aktiviteter. Nogle aktiviteter startede som voksenstyret og endt med spontan børnestyring. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Vi skal være bedre til at sørge for at de personaler som er med også har de kompetencer der kræves.

13 Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos, børnenes kreativ produktioner. Løbende snak om hvordan det forløber.

14 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år 3-6 år Børnene tilegner sig en bevidsthed om deres eget værd/ deres egne behov. At de bliver selvhjulpne og magter hverdagens udfordringer. Anerkendes for den de er. Øves i empati og lærer at respektere forskellighed. Øve sig i at tackle egne følelser Spille teater Trin for trin Læse bøger med følelser som tema Fælleslege hvor man skal aflæse kropssprog Børnene vælger selv nogle aktiviteter Dialog med de voksne hvor man sætter ord på følelser Børnene skal sætte ord på ved konfliktløsninger Fælles projekt på tværs af huset. Trin for trin, planche med fotos og børnenes udsagn, dukketeater, læste bøger. Børnene har skullet fortælle hvad gjorde dem ked af det, glad, sur, vred osv. Vi har brugte hånddukker til at udføre teater omkring daglig dagen og hvordan børnenes følelser kommer til udtryk. Vi har tegnet tegninger omkring vores følelser. Børnene har fået større bevidsthed og forståelser for egen og andres følelser. Børnene kommer ofte og beder om hjælp til hinanden når der er en der er blevet ked af det, eller på anden måde får brug for hjælp.

15 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Høj grad Niveauet passede børnenes udviklings niveau, så at alle kunne forstår og være med. At være opmærksom på hvordan vi modtager oplysninger fra børnene når de fortæller om deres følelser, og hvordan man arbejder videre med det. Man ved aldrig hvad børnene siger og at mange børn gerne vil fortælle om deres følelser og fornemmelser. Man skal helst være 2 når børnene fortælle om hvordan de har det. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken I alle aktiviteter er der løbende dokumenteret og evalueret. Der er ført dagbog, og taget fotos af aktiviteterne. Vi fik supervision omkring et barns fortællinger af hjemmelivet.

16 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal øve sig i at sætte ord på tanker og følelser og bruge det konstruktivt i løsning af konflikter. Øve sig i at aflæse andres kropssprog og respektere deres integritet Kreative ting hvor børnene deles 2+2, 3+3, 4+4, alt efter køn alder lille stor. Gåtur, biotur, gym. Salen, med forskellige lege i disse opdelt grupper. Højtlæsning og gennemgå af bogen respekt/ansvar spil og hjælpe hinanden. Malerier, collager, tegninger. Gåtur, biotur, lege i gym. Salen, læst og talt om kammeratskab, hvordan ser glad og sur ud. Alle aktiviteter er blevet gennemført i grupper hvor børnene er blevet blandet på kryds og tværs efter alder, køn, stor og små, og hvem man ikke plejer at lege med. De større børn er blevet rigtig gode til at hjælpe/ bistå/ vejlede de mindre børn. De små børn ser det som acceptabelt at de ikke kan det samme som de store. De er blevet bedre til at bede om hjælp. Høj grad

17 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? De voksne har oftest bestemt hvem der skulle være sammen (for at undgår at børnene vælger bedste kammeraten hver gang). Der har ikke været fokus på medbestemmelse, men medansvar. Alle har et ansvar, nogle behøver hjælp osv. Støtte børnenes mulighed for bl.a. leg, så barnet kan få styrket sit selvværd og lære at samarbejde og argumentere for sine ønsker. Voksenstyret aktiviteter/leg, hvor barnet bliver støttet og præsenteret for regler og normer i aktiviteten/legen, så de føler et fællesskab med de andre børn. Tydelige voksne, der støtter børnene, støtter barnet i relationer med andre og i at opnå respekt fra sine omgivelser, til at være sig selv og vise sine grænser. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos, børnenes kreativ produktioner. Løbende snak om hvordan det forløber.

18 Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? ½ - 2 år 3-6 år Barnet får mulighed for at udvide både sit aktive og passive ordforråd, sprogforståelse og kendskab til begreber. Barnet øver sig i at genkende stavelser, bogstavlyde, orddele og udtale. Hverdag højtlæsning taler om bogen, rim og sang, spil, lege og sprog aktiviteter. Billedlotteri, benævnelse af ting i køkkenet, toilet, osv. sætningsleg, leg med bøjninger, hviskeleg, pandekage med syltetøj, klappe dyr, russiskmotion, flaskehalsen peger på, papegøje sige efter mig, kan du finde det, farv efter hvad jeg beder dig om, hvor var jeg, jeg bruger, hvad kan du gøre, vendespil, kims leg. Børnene leger mere instinktivt med sproget. De rimer, synger, og taler meget mere. Der spørges mere og der forventes også en forklaring. Høj grad

19 Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Børnene har ikke frygtet nye lege. De har været med til at gøre det lovligt at fejle ingen er til grin. Der har været god tid til at forklarer/forberede børnene på de nye uprøvede lege. Der skal være god tid til at fortælle om hvad legen går ud på. Fastholdelse og opsamling af børn er et must ellers smuldrer hele legen. De større børn vil rigtig gerne hjælpe de mindre børn hvilket er positive til en vist grænse. Variation af lege. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos, børnenes kreativ produktioner. Løbende snak om hvordan det forløber. Dagens rim, sang, bog, og lege. Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

20 Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år 3-6 år Udvikle en større kropsbevidsthed gennem temaer om kroppen Opleve glæden ved at være i bevægelse og styrke deres fysik. Basal viden om sund kost Den basale viden om hygiejne Udfordrende ude miljø Temaer om sund kost Temaer om kroppen Håndvaskekurser/toiletvaner Bevægelse ude og inde Håndhygiejne kursus for børnene. Vi fik hjælp fra sundhedsplejerskerne Inga og Lone, som udført et skuespil om prinsessen der ikke ville vaske hænder. Sundhedsplejersker gave vejledning om hvordan man vasker hænder rigtigt. Bagefter var der praktisk test hvor børnene viste hvad de havde lært. Derefter fik børnene et diplom. Faldskærmslege, sanglege, gymnastiksal med redskaber, brydning, fangelege, boldlege. Vi delt børnene efter køn i nogle af aktiviteter. De større børn lavede gymnastik opvisning. Børnene vist stor glæde og entusiasme for alle aktiviteter. Børnene var meget glade da de voksne deltog aktivt. Børnene legede selv videre efter aktivitet var færdig. Børnene efterlyst flere bevægelses aktiviteter i ugerne efter projektet. Børnene er god til at vaske hænder men glemme det ind imellem.

21 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Høj/ middel grad. Vi skal stadig påminde børnene om at vaske hænder, de ved hvordan man skal gøre. Børnene havde stor glæde ved aktiviteterne. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det kunne være sjovt at bytte drenge pige aktivitet så pigerne kunne prøve brydningen. Drengene har prøvet at lege faldskærmslege. Husk at tage udgangspunkt i børnenes udviklingsstadier, børnene kan lærer meget af hinanden. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos. Løbende snak om hvordan det forløber.

22 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år 3-6 år Opnå kendskab til strandens og fjordens plante og dyreliv Vi samler materialer fra naturen (skaller, sten, osv.). De fundne ting bruges til kreativ aktiviteter (males, limes, osv.) Vi tager tur på stranden, skallefabrik, fritidsfiskerforening. Indsamling af forskellige materialer, som er blevet pyntet eller brugt til andre kreative idéer. Ture til stranden, skallefabrik og fritidsfiskerforening. Hos fiskerne fik vi lov til at se og røre ved fisk, krabber og ål. Det var meget spændende for børnene og flere vil selv prøve at holde eller røre ved dyrene. Vi har talt om hvad de forskellige fisk hedder og lavet planche omkring. Børnene har været meget fokuserede, interesserede og optaget af emnet. De har deltaget aktivt, både i de kreativ og ture ud af huset. Børnene taler stadig om projektet.

23 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? høj grad Børnene fandt emnet og arbejdet interessant og spændende. En kombination af kreativt og levende arbejde, kan anbefales, at arbejde og ikke kun indsamle materialerne. Forskellighed i turene give børnene lidt medbestemmelse, hvad skal vi gøre med de indsamlet materialer. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos, børnenes kreativ produktioner. Løbende snak om hvordan det forløber.

24 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske ½ - 2 år 5-6 år Børnene skal have mulighed for at genkende forskellige musikgenrer. Børnene skal have mulighed for at lære forskellige musikinstrumenter at kende og afprøve dem, både hjemmelavede og traditionelle så de kan udtrykke sig på forskellig måde og mærke hvad musikken gør ved dem. Prøve at spille sammen med andre Aktiviteter efter alderstrin Danse, lave egne instrumenter, spille sammen, besøg fra musikskolen, lytte til forskellige musikgenrer, Vi har talt om forskellige musikgenrer. Vi har lyttede og dansede til forskellige musikgenrer. Vi har talt om hvilke musik børnene hørte hjemme, nogle børn tog cd er med hjemmefra for vi kunne alle lytte til. Som del af en fælles projekt på tværs af huset har vi spillede instrumenter og lavet vores egen instrumenter. Vi har talt om noder og vist en sang i musik noder til børnene. Vi har haft bedsteforældre på besøg med deres instrumenter, hvilket børnene fik lov til at prøve. Vi holdt koncert for alle børn i Solstrålen. Børnene synger meget mere i børnehaven end før. Vi har hørt Shu bi dua, panfløjte, klassisk musik, finsk harmonika, børnepop, jazz og meget mere. Børnene blev enige om at Shubi dua er ikke rock, men er det nogen gange. At papa bue er jazz og det kan Kaj og

25 resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Andrea også være. Børnene opdagede glæden ved musikken og det musikken gjorde ved deres krop. Vi startede med at side og høre musikken men lige pludselig begynder fødderne at tapper i gulvet og så dansede børnene helt spontant. Høj grad Det har været en blanding af voksen og børnestyret aktiviteter. Nogle aktiviteter startede som voksenstyret og endt med spontan børnestyring. Vi har brug for flere musikalsk personale så projektet kunne deles ud på flere hænder Vi skal være bedre til at sørge for at de personaler som er med også har de kompetencer der kræves. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbog til forældre, logbog internt, fotos, børnenes hjemmelavede instrumenter. Løbende snak om hvordan det forløber.

26 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnehusets Børnehave Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år 3-6 år Børnene tilegner sig en bevidsthed om deres eget værd/ deres egne behov. At de bliver selvhjulpne og magter hverdagens udfordringer. Anerkendes for den de er. Øves i empati og lærer at respektere forskellighed. Øve sig i at tackle egne følelser Spille teater Trin for trin Læse bøger med følelser som tema Fælleslege hvor man skal aflæse kropssprog Børnene vælger selv nogle aktiviteter Dialog med de voksne hvor man sætter ord på følelser Børnene skal sætte ord på ved konfliktløsninger Læse bøger med følelser som tema og derefter talt om bogen dagligt i samling. Fælleslege/ spil med følelser ansigtsudtryk. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er Bedre sprog og opførelse. Børnene bruger de redskaber vi har givet dem. nogenlund

27 mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det kan høres i sproget, men når de er fri leg er der ikke meget bedring. (gul gr.) Der er bedring i fri leg, børnene er obs. På andres følelser og kropsprog. Forbedring af emnet og beskrivelse af mål og læringsproces. Et redskab til at bruge i konfliktløsning. Få barnet til at aflæse de andres følelser. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Dagbogen tværs af grupperne

28 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Storgruppen Antal børn:20 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer ½ - 2 år 5-6 år Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Vi havde lige startet vores kommende skolegruppe op, og havde en blandet gruppe børn, nogle fra Børnehuset og andre fra Solstrålen. De havde brug for hjælp til at bryde de allerede etablerede og låste legegrupper/ legerelationer. Vi forventede nogle mere åbne grupper, hvor børnene kunne lege på kryds og tværs af de gamle grupper og drenge og piger. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Vi kørte et projekt, hvor børnene sammen med en voksen fortalte hvad de hver især syntes at de var gode til og hvad de ville være bedre til. Derefter valgte de en person som skulle hjælpe dem med målet. Projektet kørte gennem hele perioden. Det som ovenover samt en masse snak om at være en god kammerat. Hvad der kendetegner en god ven og en dårlig ven. Vi afsluttede vores projekt, ved at spørge børnene om de selv syntes, at de var blevet bedre til deres mål. De fleste mente at de var blevet bedre. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Vi oplever projektet som en succes, da børnene er begyndt at lege mere på kryds og tværs, både drenge og piger. Undervejs opstod mange nye relationer. I hvilken grad er

29 mål blevet opfyldt? I allerhøjeste grad. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene har været meget motiverede og har kunne se ideen med målet. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Vi har været glade for at køre dette projekt og har tænkt måske at tage det op igen på et senere tidspunkt. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Vi har løbende evalueret på stuemøder og på stuen. Børnene har hver især lavet en tegning af dem selv, hvor deres mål stod beskrevet, de hang på opslagstavlen under vores forløb. Nu ligger de i børnenes egne mapper.

30 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen storgruppe Antal børn:20 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer ½ - 2 år 5-6 år Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Da børnene skal forberedes til at skulle i skole til sommer, vil vi give børnene kendskab til alfabetet, øve dem i at skrive deres eget navn samt præsentere børnene for diverse rim og remser. Vi forventede at se glæde og stolthed fra børnene over at kunne skrive deres eget navn, at de ville kunne genkende bogstaverne især dem fra deres eget navn. Vi håbede også at kunne få skabt en nysgerrighed for det skrevne sprog. Vi vil lave en del opgaver, hvor børnene får kendskab til bogstaver, øve i at skrive navne osv. Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Vi har skrevet vores eget navn igen og igen. Har klippet bogstaver ud fra ugeblade og derefter skrevet/ limet bogstaverne på karton. Vi har lavet forskellige opgaver og talt om hvilke ting/ frugter der starter med fx A, B og C. vi har læst mange forskellige rim og remser. Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? De fleste børn er meget motiverede, for at lære at skrive deres navn. De fleste kan nu skrive deres eget navn. De har syntes at det var sjovt at lære de forskellige rim og remser.

31 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Målet er blevet opfyldt. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? En stor motivation fra børnenes side samt en alderssvarende naturlig nysgerrighed. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det viser at de er skoleparate og hvor langt de hver især er nået i deres udvikling. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Vi har løbende evalueret både i hverdagen og til stuemøder. Børnene har deres opgaver i deres skolemapper.

32 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnehuset Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år 3-6 år Udvikle en større kropsbevidsthed gennem temaer om kroppen Opleve glæden ved at være i bevægelse og styrke deres fysik. Basal viden om sund kost Den basale viden om hygiejne Udfordrende ude miljø Temaer om sund kost Temaer om kroppen Håndvaskekurser/toiletvaner Bevægelse ude og inde Faldskærmslege, Kat og mus, ståtrold, rødt lys stop, mariehønen. Opvarmnings sange, tossesang, en and, og knoglesang, Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Bevidsthed om kropsnavne Samarbejde om aktiviteterne

33 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Høj grad Målet var ikke større end vi kunne gennemføre Samarbejdsevner er styrket (Faldskærm lege og rødt lys stop.) Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Fotodokumentation Observation og børnevurdering

34 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 ½ - 2 år 3-6 år Barnet skal lære at være selvhjulpent. Have en oplevelse af at vær en del af fællesskabet, og opleve sig som værdifuld. Børnene skal være med til at dække bord og tage af bordet, ved frokost. Hente mad på rullebord. Opfordres til selv at øse op, hælde mælk op og vælge mad. Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er De yngste børn har ikke deltaget. Fotos af børnene så de kan følge med i hvis tur det er. Ovenstående er blevet en del af dagligdagen ligeså vel at sætte tingene over igen når vi har spist, vaske klud i skraldespanden, hagesmæk i vaskespand. Børnene er så glade og stolte over at kunne. De overfører ritualerne til de andre måltider. høj grad

35 mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Målerne har været på et plan hvor børnene kunne være med. Børnene har samtidig været meget interesseret. At lad børnene være med til flere daglig opgaver. At have fotos som viser hvilke opgaver der skal udføres af hvem, giver tydelighed for de små børn og gøre det lettere at acceptere hvis man ikke selv får lov. Børnene har været gode til at vente med at modtage service, når det uddeles af andre børn. Oplevet glæden ved at give og modtage. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Løbende evaluering på stuemøde, forældre dokumentation og fotos.

36 Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år 3-6 år Barnet skal lære at indgå i relationer med andre børn, Lære at dele med andre og vente på tur. Barnet skal kunne indgå i fællesskaber. For senere at kunne skabe venskaber. Trille bold. Trille bold frem og tilbage i rundkreds, fange en bold som kastes og returnere den. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? De har lært at sidde i rundkreds med spredte ben, så bolden kan indfanges og viser glæde ved legen. De har lært at give slip på bolden når de endelig har fået fat i den. middel

37 Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? For små børn er det meget svært at udsætte behov, så endnu er der lang vej igen. Til stadighed skal øves give og tage evner i børnenes hverdag. Vi opfordrer til at være gode ved hinanden og gøre rare ting for de andre. Vi lærer børnene at se ansigtsudtryk ved en evt. handling. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Mundtlig evaluering på stuemøde. Foto dokumentation og forældre dagbog.

38 Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år 3-6 år Børnene skal tilegne sig sprog, Udvikle deres aktive og passive ordforråd, stimulerer deres kropssprog. For at barnet kan kommunikere, udtrykke sig og forstå. Fagter og bevægelser understøtter den sproglige læring. Indførelse af som minimum et fast sangtidspunkt. Vi har indført daglige fagtesange i forbindelse med formiddagsmad. En periode med mange gentagelser, inden nye sange inddrages. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Børnene kommer selv med ønsker, bruger gestik og synger med, efter alderstrin. Middel til høj

39 Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? En lille daglig dosis har kunnet opfyldes. Vi ville gerne synge mere i rundkreds om dagen men begrænses af planlægning? Få voksne? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Nødvendigt med fastlagte aktiviteter i en travl hverdag. Mange gentagelser i forbindelse med læring er vigtig. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Mundtlig evaluering på stuemøde. Foto dokumentation og forældre dagbog.

40 Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år 3-6 år Barnet skal udvikle sin finmotorik. Barnet skal opleve glæde ved at lære nye færdigheder. For at barnet skal være selvhjulpent. Det skal selv kunne spise og håndtere redskaber. Aktiv deltagelse ved frokost måltidet med at smøre selv smørret og komme pålæg på. Hælde rettet mængde vand i koppen. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Børnene beder om at få en kniv og øver sig i at smøre smør på brødet, prøver at trykke leverpostejen på og skære brødet i små bidder. I høj grad

41 Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? De yngste børn har ikke deltaget i at smøre men nøjes med at pege på pålægsfadet. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Når børnene slev arbejder med at få madderne spiseklar, er de beskæftigede med aktiv læring, frem for at vente passivt på den voksnes servering. De spiser mere, da det er spændende selv at kunne håndtere redskaber og putte pålægget på. Det giver god stemning og færre frustrationer. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Mundtlig evaluering på stuemøde. Foto dokumentation og forældre dagbog

42 Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år 3-6 år Barnet skal via sanseoplevelser få kendskab til vands egenskaber. Barnet skal kunne kende forskel på våd og tør, Kold og varm. Barnet skal sanse naturen. Have indblik i et af naturens elementer. Barnet skal opleve glæden ved at lege med vand. Barnets nysgerrighed, fantasi og respekt/omsorg for levende væsner øges. Ture til strand og gadekær, vandlege, tø og fryse akvarium med små kryb. I den valgte periode (33-36) fik vi malet regnvejrsbilleder, vasket legetøj, vi brugte vandbane med sluser udenfor det var lærerigt at få vandet flyttet. Vi lærte at flise gulv bliver glat når det er vådt. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Børnene viste stor interesse for vand før perioden, og den er bibeholdt. Middel

43 Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Vi har ikke grundet planlægningsproblemer fået lavet fryseforsøg, akvarium og ture til vandområder. Kun sætter mål som modsvarer personalets planlægnings evner/muligheder. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Mundtlig evaluering på stuemøde. Foto dokumentation og forældre dagbog

44 Institutionens navn: Solstrålen Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år 3-6 år Barnet skal gøre sig praktiske erfaringer og eksperimentere med farver, materialer og redskaber. Oplevelsen af at skabe er meningsfuld, livsbekræftende og giver barnet selvværd. Barnet skal opleve en anden kultur. Vi vil skabe en fælles kultur i de sammenlagte institutioner, en tilbagevendende begivenhed, med forskellige temaer. Udarbejde fjerprydelser, male dragter, låne bøger om indianere, lave perlekæder og indgå i fælles indianerdag med Bifrost vuggestuer Især at sætte fjer i mange farver i hovedprydelse var spændende og fællesskabet med de andre indianere til indianerdagen og synge indianersange. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet Maling på stof og klæde sig ud som indianer skabte stor glæde. Sjovt at ligne hinanden. Høj grad

45 opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Selve interessen for en anden kultur er vores målgruppe for ung til, så fokus blev på farver, sange og dekorationer. Skabe en tilbageværende fælles kulturel begivenhed for de 3 vuggestuer til gavn for fælles udvikling og historie. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken Mundtlig evaluering på stuemøde. Foto dokumentation og forældre dagbog

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål:

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål: Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: - Barnet føler glæde og velvære ved at bruge sin krop. - Barnet udvikler kropsbevidsthed. - Barnet udvikler sin grov- og finmotorik. - Barnet selv klarer af

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Maglehøj Målgruppe: 3-5 år Antal børn:

Læs mere

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Barnet udvikler et - Vi giver

Læs mere

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO.

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO. Pædagogisk praksis i førskolen Langhøjs SFO. Barnets alsidige og personlige udvikling. - Gode opstarts forløb med nye børn og forældre. så man føler sig velkommen og godt modtaget, når man starter i. -

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Skolevejens Børnehave Målgruppe: 4-6

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng

Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Kærnen. - Vuggestuen. TEMA: Personlige kompetencer

Kærnen. - Vuggestuen. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. Kærnen TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset - Vuggestuen Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og TORSTORP SKOLE SKOLESTART 2 For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og fortrolighed med at gå i skole, er det vigtigt at vide, hvad barnet har brug for af færdigheder og forudsætninger

Læs mere

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og senere barnets læse-og skrivefærdigheder. Faktorer der

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Tema 1: Barnets personlige udvikling Tema 2: Sociale kompetencer Tema 3: Sprog Tema 4: Krop og bevægelse Tema 5: Natur og naturfænomener Tema 6: Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener X Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

TEMA Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer)

TEMA Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) EVALUERING AF P.P. 2012. Hedelundsgade Børnehave TEMA Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) At børnene lærer sig selv at kende og at de på eget initiativ begynder at løse de små

Læs mere

Udsættelse af skolestart 2016/17. Udsættelse af skolestart 2010/11

Udsættelse af skolestart 2016/17. Udsættelse af skolestart 2010/11 Udsættelse af skolestart 2016/17 Udsættelse af skolestart 2010/11 Dialogredskab til brug for vurdering af skoleudsættelse - til brug for daginstitutionsledere, børnehaveklasseledere og forældre. Ifølge

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Børnehaven Troldhøj 2016. Temaer: Definition af læring. Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Børnehaven Troldhøj 2016. Temaer: Definition af læring. Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Børnehaven Troldhøj 2016 Temaer: Definition af læring Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre

SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre Lund Børnehus SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre Kære forældre Vi vil med denne sprog folder give inspiration til hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle sit sprog. Sprog

Læs mere

DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014

DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014 DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014 Punkt 7- de pædagogiske læringsmål Eksempel fra Fussingø naturbørnehave vedrørende Barnets personlighedsudvikling 1. Overordnede læringsmål: At

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Sct. Georg gården Målgruppe: 3-6 Antal

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Natur og naturfænomener eget

Natur og naturfænomener eget Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015 Læreplansområder Sociale, Natur (Science) Grobund og Vokseværk tema projekt i perioden April, maj, juni. 2015 Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes

Læs mere

Profilfag Indskoling. Valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017

Profilfag Indskoling. Valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Profilfag Indskoling Valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge profilfag.:-) Profilfag er små aktivitetsforløb på ca. 10 uger,

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Forslag til pædagogiske læreplaner

Forslag til pædagogiske læreplaner Forslag til pædagogiske læreplaner Tema 1 Barnets alsidige udvikling Overordnede mål At tilbyde børnene mange forskellige muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Toftelund Målgruppe: ½-2 år Antal børn:

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion På vej mod børnehave* I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer typisk

Læs mere

Natur og natur fænomener:

Natur og natur fænomener: Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Børn:14 storegruppebørn 5-6 år Deltagende voksne: Mai-Britt og Camilla Tidsramme:

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Læreplaner for Kernehuset

Læreplaner for Kernehuset Læreplaner for Kernehuset Beskrivelse af de seks temaer Barnets alsidige personlige udvikling - Skabe rammerne for at barnets individuelle personlighed udvikles. - Barnet får en forståelse af eget værd

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Gøgl i hverdagen sådan!

Gøgl i hverdagen sådan! Gudrun Gjesing Anton Niemann Jensen Gøgl i hverdagen sådan! Indhold 5 5 6 6 9 9 10 11 12 13 15 16 17 17 21 24 29 35 43 45 48 50 53 55 57 61 63 67 67 67 68 69 Indledning Derfor denne bog Før du går i gang

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark Udarbejdet 2014 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal opleve sig som en del af de fællesskaber, vi har. De skal anerkendes

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Evaluering af læreplaner 2010

Evaluering af læreplaner 2010 Evaluering af læreplaner 2010 Læreplanstemaerne er alle gennemført, men med varierende resurser. Evalueringen har været fornuftig, men den skriftlige del halter. Særlig vigtig, i år, er vores bilag, som

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. I Mejrup området vil vi arbejde for, at vore børn og unge oplever sundhed og trivsel som en naturlig del af deres dagligdag. Vi vil arbejde for en fælles

Læs mere

Dagplejen har valgt at skrive den pædagogiske læreplan til det enkelte barn ud fra et børneperspektiv.

Dagplejen har valgt at skrive den pædagogiske læreplan til det enkelte barn ud fra et børneperspektiv. Den pædagogiske læreplan for Mariagerfjord Dagpleje Alt arbejde i Mariagerfjord Dagpleje udspringer af vores pædagogiske læreplan, som tager udgangspunkt i Mariagerfjord Kommunes børnepolitik og værdierne

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Skema 1. Læreplanstema. Venskaber og fællesskab

Skema 1. Læreplanstema. Venskaber og fællesskab Skema 1 Læreplanstema Venskaber og fællesskab Brainstorm: Foto af hinanden (som sur, glad, overrasket, ked) med Ipad. Børnene tager selv billederne. Trin for trin - Strategier - Aktiviteter Teater over

Læs mere

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 Firkløveren er et børnehus som består af fire institutioner med en fælles distriktsleder. Firkløverens institutioner ligger alle i Greve Midt. Bebyggelsen i Greve

Læs mere

Kære Førskole forældre

Kære Førskole forældre I ABC Til forældre Kære Førskole forældre Nu nærmer tiden sig, hvor jeres barn begynder i Førskolen i ABC. Det bliver noget nyt og spændende vi går i møde nogle måneder vi alle ser frem til. Da det er

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Læreplaner for børnehuset Stjernen.

Læreplaner for børnehuset Stjernen. Læreplaner for børnehuset Stjernen. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-6 år. De pædagogiske læreplaner skal give rum for leg, læring og udvikling

Læs mere

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Børnehus: Søvej Dato: Tirsdag d. 11. sep. 2012, kl. 10.30-13.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Hvad har vi fokus på? Institutionens virksomhedsplan

Læs mere

Vuggestuen Mælkebøtten

Vuggestuen Mælkebøtten Vuggestuen Mælkebøtten en Bevægelsesinstitution med fokus på Grundmotorikken 1 Scootertur rundt om de store bakker Tur på de små bakker 2 Vuggestuen Mælkebøtten er en Bevægelsesvuggestue med fokus på Grundmotorikken

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO Solstrålen.

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO Solstrålen. Juelsminde skole SFO Solstrålen Vejlevej 7 7130 Juelsminde Telefoner SFO Skolens kontor 7983 3150 7983 3131 Internet: www.juelsminde-skole.dk Email: sfosolstralen@hedensted.dk Indledning Vi har i følgende

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

14 glade børn Mudder overalt

14 glade børn Mudder overalt Smtte model: Tur i skoven Hvad skal vi lave 14 glade børn Mudder overalt Sammenhæng: Over en længere periode(efterår og forår) har vi besøgt det samme stykke skov, fra tid til anden. Børnene havde fået

Læs mere

Hvorfor beslutte sig for en pædagogisk platform?

Hvorfor beslutte sig for en pædagogisk platform? Selvpsykologisk Symposium Workshop 1-8. marts 2008 Hvorfor er det vigtigt for en skole i tiden at beslutte sig for at bruge pædagogiskpsykologisk teori? Hvordan kan det kvalificere skoles arbejde? Med

Læs mere

- en vejledning til forældre i Jammerbugt Kommune

- en vejledning til forældre i Jammerbugt Kommune - en vejledning til forældre i Jammerbugt Kommune Side 1 Vi takker Næstved Kommune, som har givet tilladelse til at vi kan bruge materiale om skoleparathed. Børne- & Familieforvaltningen Jammerbugt Kommune

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

Læseplan for musik Helsingør Privatskole

Læseplan for musik Helsingør Privatskole Læseplan for musik Helsingør Privatskole Læseplan for musik Musikundervisningen på Helsingør Privatskole foregår fra 0. klasse frem til 6. klasse, og er opdelt i 4 forløb. Musikudøvelse: 0. klasse: Eleven

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Beskrivelse af indsatsområdet. I medfør af 8 i Lov om social service skal det enkelte dagtilbud udarbejde en pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen ½-2 år og aldersgruppen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Kulturelle udtryksformer og værdier

Pædagogiske læreplaner Kulturelle udtryksformer og værdier Pædagogiske læreplaner Kulturelle udtryksformer og værdier Februar Juni 2016 Nærvær engagement mangfoldighed Pædagogisk læreplan Tema Kulturelle udtryksformer og værdier Mål Børn får mulighed for at eksperimentere

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Harte SFO. Rammer for mål- og indhold

Harte SFO. Rammer for mål- og indhold Harte SFO Rammer for mål- og indhold april 2010 1(12) Indledning Rammer for mål- og indhold i Harte SFO, er udarbejdet på baggrund af de Rammer for målog indhold i SFO, som Kolding byråd har vedtaget den

Læs mere

JANUAR: Sproglig kompetence

JANUAR: Sproglig kompetence JANUAR: Sproglig kompetence - Højtlæsning - Dialogisk læsning - Rim og remser - Synge sange - Børneteater (børnene spiller teater) - Fortælleterninger børnene fortæller historier, eventyr, osv. for hinanden

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde.

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I børnehavegrupperne har vi i det forgangne år haft fokus på kreative aktiviteter; ikke som en fastlagt aktivitet lagt

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG

KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG Herning 29. februar Vibeke Fladkjær Nielsen, SEGES Kvæg KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG KVÆGKONGRES 2016 HVAD OPLEVER VI PÅ BEDRIFTERNE? Jeg fortæller den samme ting igen og igen, det hænger simpelthen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær.

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær. Pædagogiske læreplaner for Dagtilbud Skovby Stjær. Læreplanerne for vores dagtilbud rummer vores tanker om det daglige samvær med børnene. Det at have børnene i vores varetægt og vores pædagogiske arbejde

Læs mere

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang På jagt efter historiske spor i Den Fynske Landsby 3.- 4.årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud på samme måde, som mange landsbyer gjorde på Fyn i 1800-tallet. Her

Læs mere

Glidende overgang 2014. Vonsild SFO

Glidende overgang 2014. Vonsild SFO Glidende overgang 2014 Vonsild SFO Velkommen til glidende overgang Glidende overgang er et tilbud til kommende skolebørn om at starte på Vonsild Skole 1. april. Indtil skolestart - i august - vil børnene

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Hasle Vuggestue

Pædagogisk læreplan for Hasle Vuggestue Pædagogisk læreplan for Hasle Vuggestue I læringen udvikles de erkendelser, de følelser og den socialitet, der er en væsentlig del af samfundets forudsætninger og råmateriale Citat: Knud Illerris. Pædagogisk

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Arbejdspapir til projektbeskrivelse

Arbejdspapir til projektbeskrivelse Hvilket tema arbejder vi med? Vi skal arbejde med læreplanstemaet krop og bevægelse. Vi vil lægge vægt på at styrke motorikken i hverdagen. Vi vil 1 x ugentligt have fysisk udfoldelse i motorikrummet.

Læs mere