Flyum på Roskilde Gymnasium. Mette Clausen & Liv Fernley Schoppe Skrivegruppen på Roskilde Gymnasium Workshop 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Flyum på Roskilde Gymnasium. Mette Clausen & Liv Fernley Schoppe Skrivegruppen på Roskilde Gymnasium Workshop 1"

Transkript

1 Flyum på Roskilde Gymnasium Mette Clausen & Liv Fernley Schoppe Skrivegruppen på Roskilde Gymnasium Workshop 1

2 Flyum på Roskilde Gymnasium Roskilde Gymnasium har brugt Flyums modeller flittigt. De har især været set som en mulighed for at stilladsere elevernes skrivning uden at gøre brug af skriveskabeloner. Som vi ser det, stilladser Flyum en proces ikke en skabelon til et slutprodukt. I vil få mulighed for selv at prøve kræfter med Roskilde Gymnasiums udgaver af Flyum.

3 Roskilde Gymnasium Pædagogisk dag 8/ : : Ny skriftlighed og kreative skriveøvelser ved skrivegruppen. Skrivegruppen vil give en introduktion til forskellige lækre kreative tværfaglige skriveøvelser og ideer til at arbejde med ny skriftlighed såvel i klassen som i teams : Workshop 1: Ny skriftlighed og kreative skriveøvelser ved skrivegruppen. Flere lækre kreative tværfaglige skriveøvelser hands on.

4 Roskilde Gymnasium Pædagogisk dag 8/ Omvendt brain storm 2. Flyum 5 3. Flyum 7 Baggrund for udvælgelsen: afprøvet i mange fag/fakulteter god elevrespons nem at gå til

5 5-punktsmodellen - at komme godt i gang med skrive

6 Hvad kan Flyum 5? Kan bruges i alle fag til alle opgaver, der har en begyndelse, en midte og en slutning. Man ender med en kladde på et par sider i løbet af et modul. En arbejdsmåde eller et skriveværktøj, som kan bruges i alle fag, når man trænger til at komme i gang med skrivetræning eller i gang med en opgave eller hvis man er gået i stå.

7 Hvad kan Flyum 5? Kan bruges i alle fag/fagkombinationer. Er god til at gøre en spontan og upræcis tematisk ide mere fokuseret og afgrænset. Kan målrette skrivearbejdet. En metode der først er idegenerende og dernæst strukturerende.

8 Flyum 5 Et indledende afsnit hvor hovedtemaet præsenteres. Derefter kommer tre afsnit, som præsenterer og underbygger hver sin hovedpointe. Og til slut kommer et afsluttende afsnit med opsummering eller konklusion.

9 Flyum 5 1: Skriv de tre første ord, der falder dig ind. 2: Udvid de tre ord til tre sætninger. 3: Skriv en indledningssætning og en afslutningssætning. 4: Udvid de fem sætninger til fem afsnit. 5: Korrektur.

10 Kan du skrive tre ord? 1. led (2 min) Skriv de tre første ord, du kommer i tanke om, når du tænker på OK13.

11 2. led (10 min) Kan du skrive tre sætninger? Skriv tre sætninger på baggrund af de tre stikord.

12 3. led (10 min) Kan du finde på yderligere to sætninger? Skriv et udkast til en indledningssætning og en afslutningssætning. Indledningssætningen skal gøre emnet nærværende for læseren. Afslutningssætningen skal samle det vigtigste til slut.

13 4. led (30 min) Kan du udvide de fem sætninger til 5 afsnit? Forklar og uddyb, hvad du mener med hver enkelt sætning. Hurtigskriv et par minutter. Og hopla! Så er du kommet fra sætning til afsnit.

14 Hænger det sammen? 5. led (30 min) Afsnit og overgange Sætning til sætning Afsnit til afsnit Emnesætning Forbindelsesord og sammenbindingsord Almindelig korrektur: komma, stavning osv.

15 Hvad har Flyum 5 været brugt til på Roskilde Gymnasium? skriveøvelser om Roskilde Gymnasiums værdier diskussionsafsnit i kemirapport rapport i samfundsfag faglig artikel i biologi kronik i dansk engelske essays at komme i gang med skriftlige afleveringer i det hele taget dimissionsfesttale afsluttende rapport til Bente

16 7-punktsmodellen - at komme godt i gang med at formulere spørgsmål

17 Flyum 7 At komme godt i gang med at stille spørgsmål Kan bruges i alle fag/fagkombinationer til projektorienteret/problemorienteret arbejde. Er god til at gøre en spontan og upræcis tematisk ide mere fokuseret og afgrænset. Kan målrette skrivearbejdet vha. spørgsmål. En metode der først er idegenerende og dernæst strukturerende.

18 Flyum 7 1. Hurtigskrivning i 5 minutter 2. Hovedbudskabet i én sætning 3. Sætningen til ét spørgsmål 4. Alternative spørgsmål 5. Diskussion og vurdering af spørgsmålene 6. Valg af spørgsmål 7. Forklaring og begrundelse for valget

19 AT 2014: De skrivende gymnasieelever Ressourcerum Stilladser Skabeloner Skrivelyst Skrivedage It og skrivning Skrivepædagogik Workshop Retteformer Feedback Feedforward Peer review Pædagogik Heldagsskole Lærer-elev-relationer Omlagt elevtid Lærerroller Innovation Anvendelsesorienteret/problemorientret undervisning Dannelse Klassekvotienter Samarbejde på tværs af fag Nye skriftlige eksamensformer Frafald Social mobilitet Proces Produkt Overførselsværdi Kollaborativ skrivning

20 1. Hurtigskrivning i 7 minutter Skriv i fuld fart om De skrivende gymnasieelever i syv minutter, i hele sætninger. Du må ikke censurere eller stoppe op og gå tilbage og rette noget du har skrevet. Hensigten er at du skal komme på ideer og udtrykke disse på skrift så spontant som de opstår i dit hoved. Tænk evt. på at du taler med en meget interesseret modtager, hvis du går i stå.

21 2. At formulere hovedbudskabet i én sætning Begynd evt. med: - Det jeg prøver at få frem her er - Min hovedpointe er - Det vigtigste her er - Den røde tråd er - Det jeg præcist tænker er Pas på sætningen ikke bliver for lang. Det kunne nemlig tyde på, at fokus er uklart.

22 3. Hovedbudskabet formuleret i spørgsmål Slet først formuleringer som det jeg prøver at få frem her er Omformuler dernæst resten af din sætning til et spørgsmål. Har du lavet en kompliceret sætning, er det muligt nogle led skal væk. Tænk det enkelt. Selv om du ikke er helt tilfreds med dit spørgsmål, skal du blot lade det stå.

23 4. Alternative spørgsmål Du skal nu formulere en række alternative spørgsmål til hovedspørgsmålet. Prøv gerne at stille spørgsmålet på en overdreven, fræk eller meget naiv måde. Prøv at stille spørgsmålet så konkret og simpelt som muligt. Du kan prøve at anvende hv-ordene: hvem, hvad, hvorfor, hvordan, hvilket. Prøv evt. at bytte om på spørgeordene og se om det kan hjælpe. Formuler mindst 3 alternative spørgsmål du kan evt. opdele spørgsmålene i hovedspørgsmål og underspørgsmål.

24 5. Diskussion og vurdering Vend dig mod din sidemand og fremlæg jeres spørgsmål for hinanden. Sammen skal I diskutere dem og vurdere hvilke, der er de bedste og hvorfor.

25 6. Vælg! Du skal nu vælge dét af de alternative spørgsmål, som skal være grundlaget for det videre arbejde; som foreløbig hovedproblemstilling. Du kan evt. lave nogle sidste forbedringer af spørgsmålet i lyset af samtalen med sidemanden. Markér det valgte spørgsmål, fx ved understregning eller fed skrift. Skriv det gerne øverst på en ny side. Du kan også overveje, hvordan nogle af dine alternative spørgsmål kan være med til at kvalificere dit hovedspørgsmål.

26 7. Forklaring og begrundelse Du skal nu forklare dit spørgsmål og begrunde hvorfor det er værd at stille og at besvare i en synopsis. Du kan evt. lave en hurtigskrivning i nogle minutter eller begynde med tre stikord.

27 Resultat Du har nu et fokuseret og afgrænset hovedbudskab og en begrundelse for det.

28 Overvejelser I AT/SRP/SRO osv.: Man kan vælge at sætte en begrænsning på fag ind før øvelsen. Det kan også komme, når man har skrevet sig ind på emnet/sagen, fx som respons i grupper: hvilke fag, kan/skal bruges til at besvare hovedproblemstillingen og de(t) valgte alternative spørgsmål.

29 Hvad har Flyum 7 været brugt til på Roskilde Gymnasium? Skriveøvelser om fiktivt AT for lærerkollegiet AT (innovation) DHO,SRO, SRP, SSO Klassens time om motivation Forskerspirer

30 Flyum 5 i fagene på Roskilde Gymnasium Engelsk essay i 2x Samfundsfag A, økonomi Dansk kronik i 2u

31 Flyum 5 Engelsk essay Wood Grouse on a High Promontory Overlooking Canada

32 Flyum 5 Gør det smaddernemt og sjovt at komme i gang med at skrive, f.eks. et engelsk essay. Og du ender med ca. 2 siders kladde, inden timen er omme.

33 1. led (15 min) Kan du skrive 3 ord? Skriv de tre først ord du kommer i tanke om i forhold til pindene (dvs. 12 i alt). - The theme(s) - A characterization of Bud and Gary - The setting - The ending

34 2. led (15 min) Kan du skrive tre sætninger? Skriv tre sætninger på baggrund af de tre stikord. Brug evt. nedenstående fraser. Firstly secondly thirdly On one hand on the other hand one might also say Some may say others may say then again The most important however additionally

35 3. Led (15 min) Kan du finde på yderligere to sætninger? Skriv et udkast til en indledningssætning og en afslutningssætning.

36 4. led (30 min) Kan du udvide de fem sætninger til 5 afsnit? Forklar og uddyb hvad du mener med hver enkelt sætning. Hurtigskriv et par minutter. Og hopla!

37 5. led (30 min) Hænger det sammen? Topic sentence (emnesætning) Forbindelsesord og sammenbindingsord Afsnitsovergangene Korrektur

38 Tak for i dag og god arbejdslyst!

39 FLYUM 5-afsnits metoden (lavet om efter forgodtbefindende af Søren Borchsenius)

40 Kom i gang Start med at læse spørgsmål 3: Diskuter, i hvor høj grad det er muligt at fremme den økonomiske vækst i Danmark. Besvarelsen skal tage udgangspunkt i bilag A2 Læs bilag A2

41 1. Led (5 min) Hvilke forslag kommer S og SF med i deres forslag, der vil fremme den økonomiske vækst? Skriv dem alle sammen op (der er mindst 5)

42 2. Led (5 min) Hvilke sider skal jeg have fat i i pensum? Find siderne og skriv sidetallene op.

43 3. led (5 min) S og SF kommer med mindst 5 forslag? Skriv ved hvert af forslagene om det er strukturpolitisk eller makropolitisk (se økonomibog side 86-87)

44 4. Led (5 min) Se på side 36 i økonomibogen. Placer hvert af S og SF s forslag ved en af boksene (ikke alle forslag kan placeres, men dem der kan). Skriv hvorfor det skal placeres der.

45 5. led (15 min) Du har nu mindst 5 forslag fra S og SF til at fremme den økonomiske vækst på kort og lang sigt skrevet op. Du skal nu skrive et modargument op ved hvert forslag. Ex. S og SF skriver, at vi skal arbejde 12 minutter mere om dagen. Det er et strukturpolitisk tiltag, der vil give en større arbejdsindsats og derved større vækst. Modargumenter: Kan forslaget lade sig gøre i en situation med stigende arbejdsløshed? Vil arbejdsløshed så ikke bare stige mere. Endvidere er en større arbejdsindsats ikke det, der virkelig rykker ved den økonomisk vækst.

46 5-afsnitsmetoden Flyum 5 At komme godt i gang med at skrive kronik i dansk 2u november 2013

47 Hvad er 5-afsnitsmetoden? 5-afsnitsmetoden er en metode i 5 trin udviklet af den norske forsker Hans Henrik Flyum til at strukturere skriveprocesser. Her har jeg tilpasset den til jer. Fordele: Du får godt begyndt og har således 1-1½ side tekst bagefter. Der opstilles et stillads omkring din skriveproces.

48 De fem trin 1: Skriv de tre første ord, der falder dig ind. 2: Udvid de tre ord til tre sætninger. 3: Skriv en indledningssætning og en afslutningssætning. 4: Udvid de fem sætninger til fem afsnit. 5: Korrektur.

49 Kronikkens fem afsnit Et indledende afsnit hvor hovedtemaet præsenteres. Derefter kommer tre afsnit, som præsenterer og underbygger hver sin hovedpointe Redegørelse for artiklens overordnede synspunkter Karakteristik af måden der argumenteres for disse synspunkter Diskussion der tager den debat op, som synspunkterne indgår i Og til slut kommer et afsluttende afsnit eller konklusion.

50 SÅ GÅR VI I GANG

51 1. led (5 min) Kan du skrive 3 ord? Skriv de første tre ord, du kommer i tanke om når du tænker på den artikel, du har valgt at skrive om Det kan fx være nøgleord, der knytter sig til: Den debat, artiklen indgår i Det emne, den tager op Hovedsynspunktet i artiklen Vigtige pointer i artiklen Sproglige virkemidler Måden der argumenteres på

52 2. led (15 min) Kan du skrive tre sætninger? Skriv tre sætninger på baggrund af de tre stikord Brug evt. nedenstående vendinger: Artiklens hovedsynspunkt er Et belæg for dette synspunkt er Et eks. på et autoritetsargument ses i følgende citat: Karakteristisk for hendes måde at argumentere på er at Debatten handler om På den ene side, men på den anden side Det er vigtigt at, men det er også vigtigt

53 3. Led (10 min) Kan du finde på yderligere to sætninger? Skriv et udkast til en indledningssætning og en afslutningssætning Husk at der i en indledning skal indgå en præsentation af fakta om artikel og skribent samt en fortolkningshypotese og artiklen emne skal gøres spiseligt for læseren. Husk at din afslutning skal gribe tilbage til indledningens centrale formuleringer, herunder fortolkningshypotesen og samle de vigtigste tråde i din artikel

54 4. led (20 min) Kan du udvide de fem sætninger til 5 afsnit? Forklar/uddyb hvad du mener med hver enkelt sætning Hurtigskriv evt. et par minutter på hvert afsnit Nu har du et første udkast til din kronik

55 5. led (?? min) Hænger det sammen? Undersøg om der er gode overgange mellem dine afsnit, så læseren kan følge din tankegang og forstå hvor du vil hen Undersøg om du har en emnesætning i hvert afsnit Undersøg om du overholder den skrivehandling, der hører til hver afsnit: at indlede, at redegøre, at karakterisere, at diskutere, at afslutte Evt.?

56 Videre herfra Få en klassekammerat til at læse dit udkast og give respons på noget bestemt Skriv videre på det/de afsnit, som du umiddelbart kan mærke du har mere stof og flere pointer til Sørg for at få dit danskfaglige begrebsapparat på banen i karakteristikken af argumentationen Udarbejd evt. et mind map over de interessante og relevante pointer, du kunne tage med i diskussionen Overvej hvilken danskfaglig viden du kan få i spil i diskussionen.

57 Evaluering Først som sidst: Alle veje, der ikke starter i hjertet, ender blindt. Alle veje, der ikke starter hos faglæreren, ender blindt. Konkrete lærer/elevrettede aktiviteter! Kan det bruges dagen efter? Bliver det brugt dagen efter?

58 Spørgsmål?

59 Tak til Karl Henrik Flyum: En praktisk innføring i Femavsnittsmetoden for fagskrivning i Magelssen et al. (red): Skrivning i alle fag. Et samarbeidsprosjekt mellom Nadderud videregående uddannelse og Universitetet i Olso, 2008 Se artiklen her: / Nadderud-1.pdf

60 Flyum på Roskilde Gymnasium Mette Clausen & Liv Fernley Schoppe Skrivegruppen på Roskilde Gymnasium Links:

Afslutningskonference tirsdag d. 9. oktober 2012

Afslutningskonference tirsdag d. 9. oktober 2012 Afslutningskonference tirsdag d. 9. oktober 2012 Når jeg blir dygtig nok vil jeg skrive et digt, der starter så tøvende og toner så usikkert ud som et første og sidste kærtegn: Indtil da må det smælde

Læs mere

Skriftlighed på Munkensdam Gymnasium. Hvad har vi gjort? Udvikling og implementering af projektet

Skriftlighed på Munkensdam Gymnasium. Hvad har vi gjort? Udvikling og implementering af projektet Skriftlighed på Munkensdam Gymnasium Hvad har vi gjort? Udvikling og implementering af projektet Projektets mål At udarbejde progressionsplaner for fagene og for de store skriftlige opgaver At skabe en

Læs mere

Opstartsmøde for udviklingsprojekter vedr. ny skriftlighed

Opstartsmøde for udviklingsprojekter vedr. ny skriftlighed Opstartsmøde for udviklingsprojekter vedr. ny skriftlighed Fredag d. 16. marts 2012 10.30-11.00: erfaringsbaserede gode råd fra en projektdeltager. Liv Fernley Schoppe, Projektleder for skrivegruppen på

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Kronikken 1. Pentagonen 2 kan anskueliggøre de dele, der indgår i din kronik: Kilde: Hauer og Munk: Litterær artikel, kronik og essay, Systime (2008)

Kronikken 1. Pentagonen 2 kan anskueliggøre de dele, der indgår i din kronik: Kilde: Hauer og Munk: Litterær artikel, kronik og essay, Systime (2008) Kronikken 1 I en kronik forholder du dig til et emne, der er behandlet i en tekst (evt. flere tekster). Grundpillerne i en kronik er (1) en redegørelse for synspunkterne i en tekst og en karakteristik

Læs mere

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen AT Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen Indhold: 1. Den tredelte eksamen s. 2 2. Den selvstændige arbejdsproces med synopsen s. 2 3. Skolen anbefaler, at du udarbejder synopsen

Læs mere

Skriftlige genrer i fagligt samspil. Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann

Skriftlige genrer i fagligt samspil. Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann Skriftlige genrer i fagligt samspil Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann Skriftlige genrer i fagligt samspil Skrivning som redskab og kommunikation Afsenderen Modtageren Meddelelsen

Læs mere

Temadag om sprogunderstøttende undervisning, Hvidovre Gymnasium & HF, 27. februar 2014

Temadag om sprogunderstøttende undervisning, Hvidovre Gymnasium & HF, 27. februar 2014 Temadag om sprogunderstøttende undervisning, Hvidovre Gymnasium & HF, 27. februar 2014 Skrivekrav, elevgrupper og arbejdsprocesser Eksempler på skriveskabelon og elevbesvarelse af stx-opgave før og efter

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF AT 2 ligger lige i foråret i 1.g. AT 2 er det første AT-forløb, hvor du arbejder med et skriftligt produkt. Formål Omfang Produktkrav Produktbedømmelse Opgavens

Læs mere

Skrivning i dansk. Hvordan og hvorfor? - Autentiske genrer og skrivemåder. Oplæg ved Dansklærerforeningens skolebaserede kurser 2013

Skrivning i dansk. Hvordan og hvorfor? - Autentiske genrer og skrivemåder. Oplæg ved Dansklærerforeningens skolebaserede kurser 2013 Skrivning i dansk Hvordan og hvorfor? - Autentiske genrer og skrivemåder Oplæg ved Dansklærerforeningens skolebaserede kurser 2013 Af Sophie Holm Strøm, afdelingsleder HF og VUC Fyn, Svendborg Forfatter

Læs mere

Rammer AT-eksamen 2019

Rammer AT-eksamen 2019 Rammer AT-eksamen 2019 Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis Mandag d. 28. januar Kl. 10:00 i Festsalen Offentliggørelse af Undervisningsministeriets udmelding af emne,

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 22. april 9. maj. Kære elev i 2g.

Udarbejdelse af synopsis: 22. april 9. maj. Kære elev i 2g. Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

Grundkursus: akademisk skriveproces

Grundkursus: akademisk skriveproces Grundkursus: akademisk skriveproces Gry Sandholm Jensen, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende.

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

Større Skriftlig Opgave 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning

Større Skriftlig Opgave 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning Større Skriftlig Opgave 2015 Tidsplan, praktiske oplysninger og materiale til vejledning Tidsplan Dato Aktivitet Du skal Tale med din lærer om emnet, inden 8/10 Valg af fag og overskrift for SSO du vælger

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

SKRIFTLIGHED. Den lille skriftlighed på timen. Eva Pors, lektor i engelsk og dansk, Midtfyns Gymnasium

SKRIFTLIGHED. Den lille skriftlighed på timen. Eva Pors, lektor i engelsk og dansk, Midtfyns Gymnasium SKRIFTLIGHED Den lille skriftlighed på timen Eva Pors, lektor i engelsk og dansk, Midtfyns Gymnasium PROGRAMMET Eksempler på skriftlighed i tekstlæsningsforløb Den lille skriftlighed i undervisningen eksempler

Læs mere

Studieområdet, hhx supplement til vejledningen om tilrettelæggelse af SOP

Studieområdet, hhx supplement til vejledningen om tilrettelæggelse af SOP Studieområdet, hhx supplement til vejledningen om tilrettelæggelse af SOP marts 2018 Indholdsfortegnelse Eksempel 1: Skriveworkshops fordelt over hele SOP forløbet... 3 Eksempel 2: Samlet SOP-forløb over

Læs mere

SKRIV I DANSK. 3 fokuspunkter nytter det noget? Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering

SKRIV I DANSK. 3 fokuspunkter nytter det noget? Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering SKRIV I DANSK 3 fokuspunkter nytter det noget? Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering Stx-bekendtgørelsen fra 2010 Multimodalt blik på skriftligt arbejde 90 Stk. 2: Skriftligt arbejde

Læs mere

Skriftlig fremstilling

Skriftlig fremstilling Skriftlig fremstilling Det at skulle formulere noget skriftligt kan være meget svært. Især hvis det er noget, man ikke gør ret tit. Hvordan skal man dog komme i gang, hvordan skal det struktureres, og

Læs mere

Skriftlig genre i dansk: Kronikken

Skriftlig genre i dansk: Kronikken Skriftlig genre i dansk: Kronikken I kronikken skal du skrive om et emne ud fra et arbejde med en argumenterende tekst. Din kronik skal bestå af tre dele 1. Indledning 2. Hoveddel: o En redegørelse for

Læs mere

Skrivekrav, elevgrupper og arbejdsprocesser v/mimi Sørensen Eksempler på skriveskabeloner og elevbesvarelser af stx-opgaver før og efter

Skrivekrav, elevgrupper og arbejdsprocesser v/mimi Sørensen Eksempler på skriveskabeloner og elevbesvarelser af stx-opgaver før og efter Sprogdag Høje-Taastrup Gymnasium 7. februar 2013 Skrivekrav, elevgrupper og arbejdsprocesser v/mimi Sørensen Eksempler på skriveskabeloner og elevbesvarelser af stx-opgaver før og efter stilladsering v/

Læs mere

Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis

Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Det sidste AT-forløb i 3.g indebærer, at du skal udarbejde en synopsis, der skal være oplæg til den mundtlige eksamen i AT. Der er

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning

Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning Principper og fokuspunkter: Stilladsering Studieforberedende kompetencer Balance

Læs mere

5. Retorik; skrive taler, hvor man inddrager argumentation og de forskellige appelformer.

5. Retorik; skrive taler, hvor man inddrager argumentation og de forskellige appelformer. Skrivekompetencer Genrebevidsthed 1. Reproduktion: a. Lad elever reproducere genrer, fx i forbindelse med processkrivning. Eleverne kan bruge en eksemplarisk tekst (fx en undersøgelse, artikel etc.) som

Læs mere

Tværfaglig akademisk skrivning. Middelfart 27.januar 2011 Birgitte Darger, Helle Lyngbye, Jasper Holm Det frie Gymnasium

Tværfaglig akademisk skrivning. Middelfart 27.januar 2011 Birgitte Darger, Helle Lyngbye, Jasper Holm Det frie Gymnasium Tværfaglig akademisk skrivning Middelfart 27.januar 2011 Birgitte Darger, Helle Lyngbye, Jasper Holm Det frie Projekt med Ørestad og Det frie A. Fokus på hvordan vi hjælper eleverne med den akademiske

Læs mere

Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis

Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Det sidste AT-forløb i 3.g indebærer, at du skal udarbejde en synopsis, der skal være oplæg til den mundtlige eksamen i AT. Der er

Læs mere

Inspirationskatalog: Hvordan inddrager jeg mere skriftlighed i min undervisning?

Inspirationskatalog: Hvordan inddrager jeg mere skriftlighed i min undervisning? Inspirationskatalog: Hvordan inddrager jeg mere skriftlighed i min undervisning? Udarbejdet af deltagere i Projekt Faglig Skrivning: Ursula Olander (Dansk), Anne Mette Bodin (Engelsk), Lene Vagn Rasmussen

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Peer feedback i SRP-arbejdet

Peer feedback i SRP-arbejdet Peer feedback i SRP-arbejdet Akademiet for Talentfulde Unge d. 30/8 2014 Gry Sandholm Jensen, gsjensen@tdm.au.dk Præsentation Gry Sandholm Jensen, Cand.mag. Center for Undervisningsudvikling og Digitale

Læs mere

DHO-plan til lærerne

DHO-plan til lærerne DHO-plan til lærerne 2017-18 For langt de fleste elever er DHO første gang, de skal skrive en længere sammenhængende fremstilling. Fra grundskolen er de vant til at arbejde projektorienteret, skrive synopser

Læs mere

Publiceringsprocessen gode råd og tips fra en editor

Publiceringsprocessen gode råd og tips fra en editor Publiceringsprocessen gode råd og tips fra en editor, ph.d. lektor Redaktør for Nordisk Sygeplejeforskning, Nordisk sykepleiforskning, Chief Editor Nordic Nursing Research Dagens pointer Det gode budskab

Læs mere

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Til mundtlig eksamen i KS skal kursisterne udarbejde et eksamensprojekt i form af en synopsis. En synopsis er et skriftligt oplæg, der bruges i forbindelse med

Læs mere

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015 Almen studieforberedelse - Synopsiseksamen 2015 - En vejledning Thisted Gymnasium - stx og hf Ringvej 32, 7700 Thisted www.thisted-gymnasium.dk post@thisted-gymnasium.dk tlf. 97923488 - fax 97911352 REGLERNE

Læs mere

Problemformulering AT. SÅDAN! Mette Morell Kilder: Lars Ingesman/Rune Richtendorff

Problemformulering AT. SÅDAN! Mette Morell Kilder: Lars Ingesman/Rune Richtendorff Problemformulering AT SÅDAN! Mette Morell Kilder: Lars Ingesman/Rune Richtendorff Den gode problemformulering En god problemformulering kommer sjældent ud af den blå luft, og den er heller ikke bare resultatet

Læs mere

Udvikling af elevernes skrivning i undervisningenssekvenser

Udvikling af elevernes skrivning i undervisningenssekvenser Udvikling af elevernes skrivning i undervisningenssekvenser - med nogle organisatorisk perspektiver ved Jan Aasbjerg Petersen, Rysensteen Gymnasium - marts 2017 Indledende forbehold Siger jeg noget, som

Læs mere

OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE

OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE NYBORG GYMNASIUM 2013-14 http://sophiestroem.wordpress.com/ FØRST - EGNE BEDSTE ERFARINGER! FORDELING AF MODULER TIL OMLÆGNING - HF FORDELING AF MODULER TIL OMLÆGNING - STX LETTE

Læs mere

Afrapportering af tværfagligt-skriveprojekt, OEG/DfG

Afrapportering af tværfagligt-skriveprojekt, OEG/DfG Afrapportering af tværfagligt-skriveprojekt, OEG/DfG Projektets overordnede mål: Projektet har haft til formål at tænke en stilladssering i arbejdet med større skriftlig opgaver i samarbejde med en aftager

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

prøven i almen studieforberedelse

prøven i almen studieforberedelse 2015 prøven i almen studieforberedelse Der er god mulighed for at få vejledning. Du skal blot selv være aktiv for at lave aftale med din vejleder. AT-eksamen 2015 Prøven i almen studieforberedelse er som

Læs mere

Kompetencelogbog trin for trin

Kompetencelogbog trin for trin Kompetencelogbog trin for trin I. Sæt ord på kompetencerne: Hvilken viden og værktøjer fik du? Hvad kan du med din viden? Hvilken indsigt fik du i forhold til dine værdier, dvs. hvad giver mening og er

Læs mere

Hvad er skriftlig samfundsfag. Redegør

Hvad er skriftlig samfundsfag. Redegør Hvad er skriftlig samfundsfag... 2 Redegør... 2 Angiv og argumenter... 2 Opstil hypoteser... 3 Opstil en model... 4 HV-ord, tabellæsning og beregninger... 5 Undersøg... 6 Sammenlign synspunkter... 7 Diskuter...

Læs mere

Køreplan AT-Årsprøve 2018

Køreplan AT-Årsprøve 2018 Køreplan AT-Årsprøve 2018 Kære elev i 2g. AT-Årsprøve er en forsmag pa næste a rs AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig a rsprøve i AT. Pa de næste sider fa r du den nødvendige

Læs mere

1. Resume side Projektets formål side Praktisk tilrettelæggelse, produkter og to evalueringer side 3. 4.

1. Resume side Projektets formål side Praktisk tilrettelæggelse, produkter og to evalueringer side 3. 4. Projektrapport. Fagligt samarbejde om progression i det skriftlige arbejde. Projektnummer 127760 Periode: 1. januar 2011 1. december 2012. Indhold. 1. Resume side 2 2. Projektets formål side 3 3. Praktisk

Læs mere

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december 2016 Dansk som andetsprog Information om prøven i skriftlig fremstilling D Prøven i skriftlig fremstilling D består af et teksthæfte,

Læs mere

SKRIV I DANSK. 3 fokuspunkter: Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering

SKRIV I DANSK. 3 fokuspunkter: Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering SKRIV I DANSK 3 fokuspunkter: Grundlæggende skrivekompetencer Stilladsering Evaluering Stx-bekendtgørelsen fra 2010 Multimodalt blik på skriftligt arbejde 90 Stk. 2: Skriftligt arbejde kan have form af

Læs mere

Rettevejledning til skriveøvelser

Rettevejledning til skriveøvelser Rettevejledning til skriveøvelser Innovation & Teknologi, E2015 Retteguiden har to formål: 1) at tydeliggøre kriterierne for en god akademisk opgave og 2) at forbedre kvaliteten af den feedback forfatteren

Læs mere

LANGKAER. Studieretningsprojekt 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning GYMNASIUM / HF / IB WORLD

LANGKAER. Studieretningsprojekt 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning GYMNASIUM / HF / IB WORLD LANGKAER GYMNASIUM / HF / IB WORLD SCHOOL Studieretningsprojekt 2015 Tidsplan, praktiske oplysninger og materiale til vejledning 2 Tidsplan Dato Aktivitet Du skal 8/10 Valg af fag og overskrift for SRPemnet

Læs mere

Dansk-historieopgave

Dansk-historieopgave Dansk-historieopgave Vejledning CG 2018 Opgaven i historie og dansk (DHO) skal træne dig i at udarbejde en længere, faglig opgave. Den indgår som en del af den 3-årige, flerfaglige progression, der slutter

Læs mere

Beskrivelse af praksisafprøvning af forløb: Argumenterende tekster

Beskrivelse af praksisafprøvning af forløb: Argumenterende tekster Beskrivelse af praksisafprøvning af forløb: Argumenterende tekster Forløbet varede 12 lektioner, der var fordelt på seks dobbeltlektioner. Beskrivelsen herunder synliggør, hvilke undervisningsaktiviteter

Læs mere

Skrivning i dansk. Hvordan og hvorfor? - Oplæg ved VUC Aarhus, 14. december 2012

Skrivning i dansk. Hvordan og hvorfor? - Oplæg ved VUC Aarhus, 14. december 2012 Skrivning i dansk Hvordan og hvorfor? - Oplæg ved VUC Aarhus, 14. december 2012 Af Sophie Holm Strøm, afdelingsleder HF og VUC Fyn, Svendborg Forfatter til Skrivning i alle fag og Skrivning i dansk http://sophiestroem.wordpress.com

Læs mere

Skriftligt samfundsfag

Skriftligt samfundsfag Skriftligt samfundsfag Taksonomiske niveauer og begreber Her kan du læse om de forskellige spørgeord, du kan møde i samfundsfag i skriftlige afleveringer, SRO, SRP osv. Redegørelse En redegørelse er en

Læs mere

Skrivning i alle fag

Skrivning i alle fag Skrivning i alle fag Hvorfor og hvordan? - Oplæg ved Århus Statsgymnasium, 18. april 2013 Af Sophie Holm Strøm, afdelingsleder HF og VUC Fyn, Svendborg Forfatter til Skrivning i alle fag og Skrivning i

Læs mere

Evaluering: spørgeskema til elever, fokusgruppeinterview (elevernes elektroniske refleksionsrum)

Evaluering: spørgeskema til elever, fokusgruppeinterview (elevernes elektroniske refleksionsrum) Referat fra midtvejsseminar øst, 8. nov. 2011 Præsentation af projekter Gribskov Gymnaisum: Formål: at skabe forståelse i fagene og skabe værktøjer Konkrete aktiviteter: temamøder blandt lærerne, håndbog

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 17. april 8. maj. Kære elev i 2g.

Udarbejdelse af synopsis: 17. april 8. maj. Kære elev i 2g. Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Tilføj hjælpelinjer: Dansk-historieforløb

Tilføj hjælpelinjer: Dansk-historieforløb Dansk-historieforløb Dansk-historieforløb Introduktion og uddybning af nye rammer og regler herfor Ikke fokus på stilladsering af det skriftlige produkt() DHO i kontekst historie A: I slutningen af 1.g

Læs mere

Pædagogisk kursus for instruktorer gang. Gry Sandholm Jensen

Pædagogisk kursus for instruktorer gang. Gry Sandholm Jensen Pædagogisk kursus for instruktorer 2013 2. gang Gry Sandholm Jensen Fra sidste gang Uklare punkter fra sidste gang: 1. De studerendes forberedelse og motivation Forventningsafstemning med både VIP og de

Læs mere

Elevbesvarelser af diskuterende og analyserende artikel problemer og muligheder. Anders Østergaard og Nicolai Rekve Eriksen

Elevbesvarelser af diskuterende og analyserende artikel problemer og muligheder. Anders Østergaard og Nicolai Rekve Eriksen Elevbesvarelser af diskuterende og analyserende artikel problemer og muligheder Anders Østergaard og Nicolai Rekve Eriksen Workshoppens form: Diskussionen i den diskuterende artikel Skrålæsning af to

Læs mere

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver:

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: NV DA- HIST SRO SRP De fælles mål for alle opgaver er, at du kan vise: Genrebevidsthed Kombination af to forskellige fag Sproglig korrekthed Disposition

Læs mere

Elevvejledning til SRO

Elevvejledning til SRO Elevvejledning til SRO Introduktion I løbet af din gymnasietid skal du have en række tværfaglige forløb, der på forskellig måde skal forberede dig til at skrive dit studieretningsprojekt (SRP) i 3. g.

Læs mere

Dagens program. 08.00-09.45: Digtanalyse 09.45-10.00: Pause 10.00-11.45: Skriveproces 11.45-12.15: Spisepause 12.15-14.00: Opgaveskrivning

Dagens program. 08.00-09.45: Digtanalyse 09.45-10.00: Pause 10.00-11.45: Skriveproces 11.45-12.15: Spisepause 12.15-14.00: Opgaveskrivning Dagens program 08.00-09.45: Digtanalyse 09.45-10.00: Pause 10.00-11.45: Skriveproces 11.45-12.15: Spisepause 12.15-14.00: Opgaveskrivning Digtanalyse i gymnasiet Skriftlig opgave: Sidst på dagen udleveres

Læs mere

Opsummering af introducerede metoder. Kubix, februar 2016

Opsummering af introducerede metoder. Kubix, februar 2016 Opsummering af introducerede metoder Kubix, februar 2016 Anvendte metoder 1. Dilemmaspil 2. Faglige udfordringer belyst ved den pædagogiske model 3. Fra fiasko til succes 4. Knastbehandling 5. Notatark

Læs mere

kompetencer Grundforløbet Processkrivning Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Skrivekursus

kompetencer Grundforløbet Processkrivning Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Skrivekursus Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Opgavetype Skrivekursus 4 moduler i grundforløbet Introduktion til grundlæggende begreber og metoder af betydning for skriveprocessen

Læs mere

Kompetencelogbog trin for trin

Kompetencelogbog trin for trin Kompetencelogbog trin for trin I. Sæt ord på kompetencerne: Hvilken viden og værktøjer fik du? Hvad kan du med din viden? Hvilken indsigt fik du i forhold til dine værdier, dvs. hvad giver mening og er

Læs mere

Fællesfaglig og faglig skrivning Ideer til sammenhæng. Odense, oktober 2011 Birgitte Darger Det frie Gymnasium (i projekt med Ørestad Gymnasium)

Fællesfaglig og faglig skrivning Ideer til sammenhæng. Odense, oktober 2011 Birgitte Darger Det frie Gymnasium (i projekt med Ørestad Gymnasium) Fællesfaglig og faglig skrivning Ideer til sammenhæng Odense, oktober 2011 Birgitte Darger Det frie Gymnasium (i projekt med Ørestad Gymnasium) Hvad skal I høre om 1. Byggesten i arbejdet med skriftlighed:

Læs mere

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version)

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) A A L B O R G K A T E D R A L S K O L E De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) Introduktion til flerfaglige forløb Verden er ikke skarpt opdelt i fag og ifølge læreplanen skal fagene i gymnasiet

Læs mere

TIL OPGAVESKRIVEREN. Før selve opgaveugen. Formål med opgaven.

TIL OPGAVESKRIVEREN. Før selve opgaveugen. Formål med opgaven. TIL OPGAVESKRIVEREN Formål med opgaven. Den større skriftlige opgave i biologi er en eksamensopgave, hvor der gives en selvstændig karakter, som tæller med på eksamensbeviset på lige fod med de øvrige

Læs mere

Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG

Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG Siden sommeren 2010 har alle 1. g'ere afviklet en del af deres elevtid på skolen. Fra 2011 gælder det også 2. g'erne, og fra skoleåret 2012-2013 har alle skolens

Læs mere

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 Mandag d. 26.1.15 i 4. modul Mandag d. 2.2.15 i 1. og 2. modul 3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 AT emnet offentliggøres kl.13.30. Klasserne er fordelt 4 steder se fordeling i Lectio:

Læs mere

En struktureret aspergerpædagogik

En struktureret aspergerpædagogik En struktureret aspergerpædagogik Elevernes behov for særlig støtte Struktur i den daglige undervisning Støtte til strukturering, fx til at læse lektier, skrive og planlægge Tid på skolen til at arbejde

Læs mere

Dansk A (stx) Litterær artikel Skriveportal. Litterær artikel. I en litterær artikel skal du analysere og fortolke én eller flere fiktive tekster.

Dansk A (stx) Litterær artikel Skriveportal. Litterær artikel. I en litterær artikel skal du analysere og fortolke én eller flere fiktive tekster. Hvad er en litterær artikel? Litterær artikel I en litterær artikel skal du analysere og fortolke én eller flere fiktive tekster. Du skal formidle din forståelse af teksten. Dvs., at du påstår noget om,

Læs mere

Akademisk skrivning. - En kedelig genre J

Akademisk skrivning. - En kedelig genre J Akademisk skrivning - En kedelig genre J Den akademiske genre Akademisk retorik er en genre. Lidt som f.eks. Opinion, lyrik, prosa, etc. Det betyder at der er nogle genrekrav, som du skal overholde. Du

Læs mere

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling G, december Dansk som andetsprog

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling G, december Dansk som andetsprog Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling G, december 2016 Dansk som andetsprog Information om prøven i skriftlig fremstilling G Prøven i skriftlig fremstilling G består af et teksthæfte,

Læs mere

At skrive en artikel

At skrive en artikel At skrive en artikel 1. Du kan vælge mellem 3 artikeltyper o Portrætartikel, som beskriver en person, der er interessant i forhold til et bestemt emne. o Baggrundsartikel, der vil informere om et emne.

Læs mere

Skabelon til redegørelse og diskussion (fakta-tekster)

Skabelon til redegørelse og diskussion (fakta-tekster) Skabelon til redegørelse og diskussion (fakta-tekster) Indledning 1.0 2.0 Brug indledningsmodellerne, se bilag 1 Præsentation af teksten Redegørelse for tekstens fokus og emne Analyse af argumentationen

Læs mere

Studieretningsopgaven

Studieretningsopgaven Elevhåndbog til Studieretningsopgaven Aalborg Katedralskole 2015-2016 Studieretningsopgaven (SRO) er en afleveringsopgave, som skal forberede jer på studieretningsprojektet (SRP) i 3g. Der er tale om en

Læs mere

1. Om synopsis. Koncept bogens bærende ide. Målgruppe og anvendelse

1. Om synopsis. Koncept bogens bærende ide. Målgruppe og anvendelse Om denne folder Denne folder er henvendt til dig, der skal tilrettelægge og redigere en antologi til udgivelse hos Samfundslitteratur. Den skal ses som supplement til folderen Forfatter hos Samfundslitteratur,

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION

INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION EFTERÅR 2015 INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION - ARGUMENTER I OPGAVEN OG OPGAVEN SOM ET ARGUMENT STINE HEGER OG HELLE HVASS workahop argumnet VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for

Læs mere

ALMEN STUDIEFORBEREDELSE

ALMEN STUDIEFORBEREDELSE ALMEN STUDIEFORBEREDELSE 9. januar 2018 Oplæg i forbindelse med AT-generalprøveforløbet 2018 Formalia Tidsplan Synopsis Eksamen Eksempel på AT-eksamen tilegne sig viden om en sag med anvendelse relevante

Læs mere

Den nye hf-faglighed - samspil og samarbejde

Den nye hf-faglighed - samspil og samarbejde Samspilskursus for hf d. 20.-22. januar 2014 Program, hjemmeopgaver og litteraturliste Den nye hf-faglighed - samspil og samarbejde Kursussted: Hotel LEGOLAND, Aastvej 10, DK-7190 Billund, Tel. + 45 7533

Læs mere

Dagens plan. Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse

Dagens plan. Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse Dansk Dagens plan Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse Gennemgang af danskfaget og eksamen Hvorfor dansk? For din fremtid Evt. videre uddannelse Daglig

Læs mere

Studieretningsopgaven

Studieretningsopgaven Håndbog til Studieretningsopgaven Aalborg Katedralskole 2013-14 Studieretningsopgaven (SRO) er en afleveringsopgave, som skal forberede jer på studieretningsprojektet (SRP) i 3g. Der er tale om en individuel

Læs mere

Italesæt din tavse viden! En workshop om skriftlighed på Nørre Gymnasium 26. jan 2011

Italesæt din tavse viden! En workshop om skriftlighed på Nørre Gymnasium 26. jan 2011 Italesæt din tavse viden! En workshop om skriftlighed på Nørre Gymnasium 26. jan 2011 Vi er Sine Drimer Berg, Vordingborg Gym & HF, adjunkt i engelsk og historie Christine Boas Dabelsteen, Nørre G, adjunkt

Læs mere

Formativ evaluering i fysik. Mette Machholm

Formativ evaluering i fysik. Mette Machholm Formativ evaluering i fysik Mette Machholm Formativ evaluering - forskning siger: FEEDBACK Et par overvejelser - Program Formativ og summativ evaluering - definition og hvorfor? Formativ evaluering af

Læs mere

Dansk i folkeskolens udskoling. Et bud på de didaktiske processer

Dansk i folkeskolens udskoling. Et bud på de didaktiske processer Dansk i folkeskolens udskoling Et bud på de didaktiske processer Agenda Jeres forventninger til elevernes kompetencer Danskfagets identitet og kompetenceområder Danskfagets prøveformer Didaktik i danskfaget

Læs mere

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv Håndbog til Større Skriftlig Opgave Aalborg Katedralskole 2017 Større Skriftlig Opgave (SSO) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig B- niveau-karakter med vægten 1,5 på eksamensbeviset.

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

VHGs vejledning til eksamens-at i 3.g

VHGs vejledning til eksamens-at i 3.g VHGs vejledning til eksamens-at i 3.g - 2018 Til sommereksamen i 3.g - 2018 skal du op i AT (almen studieforberedelse). Det er en mundtlig eksamen, som tager udgangspunkt i din afleverede synopsis (er

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d.

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Fælles Mål som udgangspunkt for elevernes medbestemmelse for kollegialt samarbejde for vurdering af undervisningsmidler

Læs mere

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Af Bodil Nielsen, Lektor, ph.d., UCC Det er vigtigt at kunne skrive, så man bliver forstået også af læsere,

Læs mere

Vejlederne offentliggøres senest torsdag den 21. februar. Vejlederne for de enkelte elever vil fremgå af Lectio.

Vejlederne offentliggøres senest torsdag den 21. februar. Vejlederne for de enkelte elever vil fremgå af Lectio. AT-køreplan 2019 Uge 4 Onsdag den 23. januar (2. modul) Tre forelæsninger om brugen af innovation i AT (opgave A) med afsæt i en humanistisk, samfundsvidenskabelig og naturvidenskabelig tilgang. Se i Lectio.

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015 Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Boos ts kr i vel ys t en! AfRi k k edy r hav e Mål gr uppe: 4. 6. k l as s e Undervisningsforløb 4.-6. klasse Boost skrivelysten! Varighed: ca. 5 lektioner Af Rikke Dyrhave Forløbet Boost skrivelysten

Læs mere

Skriftligt arbejde Problemstillinger og pædagogiske redskaber. Ena Ørum Mogensen

Skriftligt arbejde Problemstillinger og pædagogiske redskaber. Ena Ørum Mogensen Skriftligt arbejde Problemstillinger og pædagogiske redskaber Ena Ørum Mogensen Elever med Aspergerssyndrom har ofte dårlig skrivemotorik svært ved at udtrykke sig skriftligt tendens til at forlade et

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 27 år Cand.scient. i nanoscience (2016), Science and Technology,

Læs mere