Eksempel 6A: Sofie 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Eksempel 6A: Sofie 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER"

Transkript

1 Eksempel 6A: Sofie Eksemplet består af tre LEA-beskrivelser, der fokuserer på et barns udvikling af social, kommunikativ og sproglig kompetence alene og i samspil med andre. Sofie er her knapt 4 år gammel. På det tidspunkt er det svært for Sofie og hendes omgivelser at indgå i et konstruktivt samspil med hinanden. Men i dette forløb deltager Sofie aktivt i en sangleg med god støtte fra de voksne omkring hende. Beskrivelsen indeholder ingen pædagogiske handleforslag, så du/i kan diskutere hvilke pædagogiske handlinger, beskrivelsen kunne motivere til. Beskrivelsen bygger på en videooptagelse af ca. ½ minuts varighed. 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER Deltagere Voksne: Jette, Lykke, Vibeke, Inger Marie. Børn: Frida, Josefine, Mikkel, Jonathan, Sofie (4 år). Beskriver (-s relation) Hans Månsson. Sted Mælkebøtten, orange stue. Tidspunkt Onsdag d. 9. februar kl Varighed 31 sekunder. Situation Sanglege for de små. Rundkreds. Sammenhæng Hvad skete før og hvad skulle ske efter? Formålet med beskrivelsen Børnene har spist frugt på de enkelte stuer. Rundkredsen indledes med en præsentation af de enkelte deltagere. Derefter et udvalg af sanglege. Efter rundkredsen går børnene tilbage til de enkelte stuer og deltager typisk i friere aktiviteter. Fokus på / særligt tema / spørgsmål / problemformulering/ Beskrivelsesmetode/medie Beskrivelsen har til formål at sætte fokus på Sofie - med særligt henblik på at belyse hendes kommunikative og sociale kompetence i en kendt musikalsk samspilssituation med deltagelse af voksne og børn. - f.eks. løbende protokol, udskrift af video-/lydbånd, dagbogsnotat eller andet Videooptagelse, udskrift af videosekvens.

2 2. BESKRIVELSE OG UMIDDELBAR TOLKNING Linie Handlinger og udsagn Sofie har sat sig til rette på en madras foran det store spejl i "Glashuset". Der høres baggrundsstøj og snak fra stuen under hele forløbet. Først er der en optakt, hvor Sofie deler sin opmærksomhed mellem sit spejlbillede, dukken, der ligger på tværs hen over hendes lår med en dukkepude under sig - samt det, som foregår inde i stuen. Der ligger en dukkedyne på madrassen skråt bagved Sofie. Derefter indledes et længere forløb, hvor Sofie nøje følger sine handlinger i spejlet. S. viser tegnet for "mor", mens hun kigger ind i spejlet. Vender sig så til højre og viser tegnet for "vil tages op". Siger "Nej" og ryster på hovedet. Vender sig atter mod spejlet og viser tegnet for "mor" og "far". Vender sig så til højre og viser tegnet for "vil tages op" Siger "Nej" og ryster på hovedet. Vender sig atter mod spejlet og viser tegnene for "mor", "far", Mathias" ("Tia" høres) og "sove". Sofie viser tegnet for "Peter", "Søren" og "spise", for "Josefine" og "spise", for "Jonathan" og "spise", for "Josefine" og "spise", for "Dennis" og "spise". Sofie kaster et hurtigt blik og peger ind i stuen og vender sig så atter mod spejlet. Viser tegnet for "Bolette" og "spise", for "Daniel" og "spise" Sofie viser tegnet for Frida ("Da" høres) og "spise" - og vender sig samtidig blikket ind mod stuen. Retter atter blikket mod spejlet og viser tegnet for "Jannick" (ordet høres delvist) og "spise", for "Sus" og "spise" og vender samtidig blikket ind mod stuen og fokuserer et lille øjeblik skarpt, kikker kort til højre og så ind i spejlet og viser Intention og karakter Sofie lader stort set alle tegn, gester og bevægelser ledsage af uartikulerede lyde, der meget sjældent er forståelige for beskriver, selvom der fornemmes en mening bag lydene. Dette gælder hele forløbet. Måske vil Sofie udtrykke: "Mor, jeg vil tages op", men mor siger "Nej". Det samme, men nu også med far som fiktiv sparringspartner. Som vil Sofie udtrykke: "Mor, far og Mathias sover". Dermed afsluttes bearbejdningen af et hjemligt tema. Nyt tema: Hvem er inde i stuen ved siden af og hvad laver de? Sofie skal måske lige have styr på, hvem der mere er inde i stuen.

3 tegnet for "Sus" og "spise", for "dukken" (ordet høres delvist) og "spise". Sofie rækker højre arm bagud og lader pegeog langfingeren "spadsere" hen langs siden af sig, hæver armen op foran ansigtet, strækker så begge arme frem for sig og lader venstre hånd "plukke en fjer" på højre arm. Med venstre hånd giver hun sig selv et klap bagi og tager højre hånd op foran ansigtet og viser tegnet for "rap" (ordet høres delvist), som gentages et par gange. Sofie løfter dukken og puden op foran sig, ruller op på højre knæ og lægger dukke og pude fra sig til højre for madrassen. Hun lader sig falder bagover, mens hun griber ud efter dynen, som hun får fat i. Hun sætter sig atter op og lægger dynen hen over dukken, mens hun frembringer en høj, ensformig lyd. Tager fat om dukke, dyne og pude med begge arme og vender sig om mod spejlet. Hun sætter sig op på knæene og taber puden. Hun flytter dukken og dynen over i højre arm, mens hun skubber puden frem foran sig. Mens hun sætter sig til rette, tager hun fat i puden med venstre hånd. Puden lægges på madrassen til venstre for hende, mens den samme høje lyd frembringes. Dynen lægges til side og dukken løftes op i armene og lægges med hovedet på puden. Sofie skubber dukken og puden lidt væk og vender sig så mod dynen, som løftes op og lægges hen over dukken. Sofie holder begge hænder op foran sig som tegnet for "holde om" eller "op til mig". Hun tager dynen væk fra dukken og smider den til højre for madrassen, mens den høje lyd frembringes tre gange. Hun trækker puden væk under hovedet af dukken, folder den sammen foran sig, mens hun kaster et kort blik ind i stuen. Puden lægges ovenpå dynen. Sofie viser tegnet for far (ordet "kommet" siges måske delvist), mens hun tager dukken op og sætter den mellem sine ben, så de begge har front mod spejlet. Sofie viser tegnet for "synge" og tegnet for "mark", ryster på hovedet og siger: "Nej, nej", vender hovedet et kort øjeblik mod højre og Temaet er slut. En sang: "Tre små ællinger" påbegyndes. Sangen er forbi. Indleder et samspil mellem sig og dukken. Lyden forekommer meningsløs i sammenhængen. Som tidligere. Det er som Sofie finder ud af, at hændelsesforløbet eller indholdet skal være anderledes. Som tidligere. Sofie gør sig klar til en ny sangforløb med dukken som partner. Muligvis sangen: "Tre små ællinger", som tidligere nævnt.

4 siger noget højere en lyd. Holder omkring dukken med armene og viser så tegn/gestus for "host, host host", tager fat om dukkens hoved, føler på dens ansigt og viser tegn for "host, host" foran dens ansigt. Sofie viser så tegnet for "rasle, rasle" og "bip, bip" (muligvis siges "båt-båt") ind i spejlet Resten af forløbet beskrives mere summarisk: Sofie gentager sangen med "host rasle bip"- tegnene (muligvis siges "båt-båt") 1½ gang med få variationer og glider umiddelbart over i en anden række af tegn (ca. 6-7), som Sofie viser for dukken. Viser så tegn for "farvel", "Jannick", "Fadi" og "slut". Sofie lægger dukken væk, tager trøjen af og retter på håret. Niels kommer ind i glashuset og sætter sig ved siden af Sofie. Han tager dukken. Sofie kikker på Niels, siger ikke noget, men flytter lidt på sig, så hun kommer til at vende front mod Niels - dvs. har spejlet på sin højre side. Sus henter Niels og giver lægger dukken hen til Sofie. Sofie kikker efter dem med dukken i skødet. Hun sidder længe og kikker frem for sig, mens hun siger den lyde høj flere gange. Sofie begynder igen at synge sammen med dukken. Sofie klapper, tramper og de øvrige tegn og fagter, der hører til sangen med sig selv og med dukken. Sofie løfter dukkens hænder op, så dukken tager om hendes hals. Sofie drejer dukken rundt, så den vender ansigtet mod hendes ansigt. Sofie siger "nej" til den. Sofie lader dukker falde uden for sit skød, skubber den lidt længere væk, banker i madrassen og gestikulerer til dukken Sofie tager dukken tilbage. Sofie leger (ordet "lege" siges delvist) med dukken, holder den i sine arme, gynger eller vugger den. Sofie tager dukken ud fra kroppen og sætter som en kort, bestemt kommando. Sangen "Min lille bil" påbegyndes. Muligvis en sang, som beskriver ikke kan tolke. Sangforløbet afsluttes med "slutsangen". Sofie har for en stund "tabt tråden". Som tidligere. Synger: "Med hænderne siger vi klap-klap-klap...". Som om dukken vil kvæle Sofie. Sofie bearbejder måske konfliktstof mellem sig og de voksne. Skaber øjenkontakt Som om dukken trækker sig væk fra Sofie, som beordrer den til at sætte foran hende. Konflikten er slut. Sofie og dukken finder atter sammen.

5 den foran sig. Den falder bagud. Hun tager dukken i armene og løfter den op, så den sidder på knæ foran hende. Sofie leger og synger igen med dukken. Sofie sætter dukken ved siden af sig med armen omkring den. Kigger skiftevis ind i spejlet og ind i stuen. Hun kalder på de andre inde i stuen. Ingen reagerer. Hun laver et par tegn og siger "nej" nogle gange. Hun rejser sig, tager dukken på armen, mens hun kigger ind i spejlet, går så ind i stuen og siger: "Hej". Sofie viser lidt af sangen: "Ro-ro-ro min båd". Forløbet i Glashuset foran spejlet afsluttes. Skift i fokus fra spejl til stue. Hendes opmærksomhed er nu rettet mod stuen. Kunne tolkes som: "Peter spiser ikke". Et sidste tilbageblik. Er helt klar til livet på stuen.

6 3. ANALYSE A Forløbets/ scriptets/ fortællingens struktur. Hovedhistorie, sidehistorier. Linie 1-7: Præsentation af deltagere. Linie 8-22: Josefines tur. Linie 23-36: Sofies tur. B Barnets tilstand og stemningen i situationen: 1. Barnets vågenhed, opmærksomhed, koncentration, tempo, intensitet, humør, andet. Skift undervejs. 2. Stemning/ atmosfære i situationen: Afslappet, rolig, stresset, urolig, andet. Afstemthed i forhold til barnet. Stemningsskift undervejs. C Rettethed: 1. Barnets rettethed mod nogen eller noget. 2. Andres opfølgning af barnets rettethed. 1. Sofie virker i første del af forløbet (til og med linie 19) passiv og hendes opmærksom om, hvad der foregår omkring hende er vanskelig at vurdere. Hendes ansigtsudtryk ændres ikke i denne del af forløbet og umiddelbart virker hun ikke følelsesmæssigt særlig tændt i situationen. Sofie ændrer markant kropssprog og ansigtsudtryk i anden del af forløbet (fra og med linie 20). Nu virker hun vågen og opmærksom og er kropsligt aktiv og afstemt i forhold til sanglegens gang. Hun virker glad og tilfreds med sig selv og samværet med de andre. Hendes (krops- og øjen-) kontakt med Inger Marie er intens og stabil. 2. Stemningen er afslappet og forløbet er roligt og styret af sanglegens rytme og indhold. Alle i rundkredsen deltager i god harmoni med den fælles aktivitet. De voksne (Lykke og Inger Marie) er aktivt medvirkende til at skabe afstemthed. Der kan ikke registreres baggrundstøj eller anden uro. 1. Sofies rettethed: Sofie er rettet mod sanglegen: Linie 14. Sofie er rettet mod Inger Marie (m.h.p. at få støtte til at gennemføre sanglegen korrekt): linie Andres opfølgning: Inger Marie gengælder Sofies øjenkontakt: Linie Andres rettethed mod barnet. 4. Barnets opfølgning af andres rettethed D

7 Initiativer: 1. Barnets selvstændige initiativer 2. Andres opfølgning af barnets initiativer 3. Andres initiativer rettet mod barnet 1. Sofies initiativer: Sofie tager selvstændige initiativer til at gennemføre sanglegen korrekt: Linie 27-28, 32-33, 35. Det sidste initiativ er verbalt. 2. Andres opfølgning: Voksne følger Sofies forsøg på at afvikle legen korrekt: Linie 34 (kropsligt), 36 (verbalt). 3. Andres initiativer: Voksne støtter Sofies aktive deltagelse i sanglegen: Linie 19 (ved hjælp af tegn til tale), 22, 23 (kropslige handlinger). 4. Barnets opfølgning af andres initiativer E Samspil: 1. Barnets forsøg på samspil 2. Andres opfølgning af barnets forsøg på samspil 3. Andres forsøg på samspil med barnet 4. Barnets opfølgning af andres forsøg på samspil F Kompetencer 4. Sofies opfølgning: Sofie følger de voksnes tegn og kropslige signaler: Linie 20, (kropslige handlinger og ansigtsudtryk). Afviklingen ar sanglegen kan opfattes som en planlagt og struktureret samspilssituation med et kendt indhold. 1. Barnets kompetencer 1. Forløbet giver indblik i Sofies sociale og følelsesmæssige kompetence, kommunikative færdigheder, overblik og deltagelse i sangleg, musikalitet. Sofie er i stand til at følge, overskue og aktivt deltage i en velkendt og struktureret legebetonet aktivitet, der omfatter flere - her 9 - personer. Første halvdel af forløbet viser Sofie som en opmærksom og vedholdende iagttager, der registrerer, overskuer og forstår sanglegens plot (narrativitet). I anden halvdel af forløbet udnytter Sofie dette overblik og forståelsen til selv at være aktiv legedeltager med støtte i tegn til tale, sang, fysisk understøttelse og øjenkontakt. Forløbet viser, at Sofie besidder et indre sprog, som hun i stand til at organisere hændelsesforløb i omverdenen efter, i hvert fald når et hændelsesforløb er nogenlunde forudsigeligt og velkendt. Sofie har en sprogforståelse, der omfatter og kombinerer tegn til tale og verbalt

8 2. Andres imødekommelse af barnets kompetencer. G Sammenfatning af analysen - dvs. punkterne A til F. sprog (herunder sangtekst) samt forskellige fysiske udtryksformer og virkemidler. Sofies ekspressive sprog kommer i dette forløb til udtryk i det afsluttende udsagn: "Dig ", men hun er i hele forløbet kropslig udtryksfuld - i første omgang ved sin intense opmærksomhed, i anden omgang i den præcise afvikling af sanglegen og glæden ved at lykkes. 2. Sofie understøttes fint af især Lykke og Inger Marie. Lykke støtter ved tydeligt at signalere ved tegn og tale, at Sofie er aktør efter Josefine, Inger Marie ved at hjælpe Sofie i gang uden at overtage aktørrollen og ved at gengælde og fastholde Sofies søgen efter øjenkontakt. De voksne bekræfter og viderefører Sofies verbale udsagn: "dig " ved at sige "Frida". Sofie har forudsætninger for at tolke kendte hændelsesforløb og selv være aktivt handlende, hvis hun får den nødvendige støtte. Hun kan være opmærksom, rettet mod en social aktivitet, tage initiativer og indgå i samspil af lidt længere varighed (her ½ minut). Sofie har et indre sprog, der gør det muligt at forstå og kommunikere med omverdenen i lidt længere forløb. Hun rummer formentlig en lang række af sådanne indre fortællinger og scripts, der giver hende overblik over og forståelse af verden. Dette indre sprog kommer først og fremmest til udtryk i en kropslig og visuel form. Men Sofies tolkning af hændelser indbefatter også tolkning af verbalt sprog. Forløbet viser ikke nødvendigvis, at Sofie er musikalsk begavet, men snarere at hun opfatter den musikalske aktivitet som en god historie. Sofie har udbytte af forskellige former for og kombinationer af støtte - f.eks. verbalt sprog, tegn til tale, øjenkontakt, fysisk kontakt - og hjælp til strukturerede samspilsforløb.

9 4. VURDERING OG PERSPEKTIVERING 1. Forforståelsen af barnets særlige problemer/behov 1. Sofie er et barn med funktionshæmning. Hun har generelle læringsvanskeligheder, hvor måske især den sproglige udvikling opleves som et særligt handicap. Sofie kan sige enkelte ord eller lyde, som kan tolkes. Derudover behersker hun små 100 tegn til tale. 2. Nye indsigter og indkredsning af zoner for udvikling - som beskrivelsen og analysen har antydet. 2. Sofie har forudsætninger for at tolke kendte hændelsesforløb og selv være aktivt handlende, hvis hun får den nødvendige støtte. Hun kan være opmærksom, rettet mod en social aktivitet, tage initiativer og indgå i samspil af lidt længere varighed (her ½ minut). Sofie har et indre sprog, der gør det muligt at forstå og kommunikere med omverdenen i lidt længere forløb. Hun rummer formentlig en lang række af sådanne indre fortællinger og scripts, der giver hende overblik over og forståelse af verden. Dette indre sprog kommer først og fremmest til udtryk i en kropslig og visuel form. Men Sofies tolkning af hændelser indbefatter også tolkning af verbalt sprog. Forløbet viser ikke nødvendigvis, at Sofie er musikalsk begavet, men snarere at hun opfatter den musikalske aktivitet som en god historie. Sofie har udbytte af forskellige former for og kombinationer af støtte - f.eks. verbalt sprog, tegn til tale, øjenkontakt, fysisk kontakt - og hjælp til strukturerede samspilsforløb. 3. Pædagogiske forslag/ behov for ændret praksis Forslag til kommende beskrivelser 3.

10 R E T T E T H E D I N I T I A T I V E R BARNET Barnets rettethed: Linie 14, 29. Barnets opfølgning: Barnets initiativer: Linie 27-28, 32-33, 35. Barnets opfølgning: Linie 20, Barnets forsøg på samspil: ANDRE Andres opfølgning: Andres rettethed mod barnet: Andres opfølgning: Linie 34, 36. Andres initiativer rettet mod barnet: Linie 19, 22, 23. Andres opfølgning: S A M S P I L Barnets opfølgning: Andres forsøg på samspil, der omfatter barnet:

Eksempel 6C: Sofie 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER

Eksempel 6C: Sofie 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER Eksempel 6C: Sofie Eksemplet består af tre LEA-beskrivelser, der fokuserer på et barns udvikling af social, kommunikativ og sproglig kompetence alene og i samspil med andre. Sofie er nu blevet ca. 6 år

Læs mere

Eksempel 7B: Kasper 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER

Eksempel 7B: Kasper 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER ksempel 7B: Kasper ksemplet består af tre LA-beskrivelser, som bygger på hændelsesforløb, der finder sted inden for relativ afgrænset periode. Disse tre beskrivelser samt andre kilder danner grundlag for

Læs mere

Eksempel 7A: Kasper 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER

Eksempel 7A: Kasper 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER ksempel 7A: Kasper ksemplet består af tre LA-beskrivelser, som bygger på hændelsesforløb, der finder sted inden for relativ afgrænset periode. Disse tre beskrivelser samt andre kilder danner grundlag for

Læs mere

Eksempel 5: Lisbeth 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER

Eksempel 5: Lisbeth 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER Eksempel 5: Lisbeth Eksemplet består af en LEA-beskrivelse, der især fokuserer på en konflikt mellem et barn og en voksen. Samspillet foregår i regi af en almindelig primærkommunal børnehave. Beskrivelsen

Læs mere

Eksempel 4: Mathias og Ida 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER

Eksempel 4: Mathias og Ida 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER Eksempel 4: Mathias og Ida Eksemplet består af en LEA-beskrivelse af en samspilssituation med deltagelse af et barn og en voksen om en spilaktivitet. Der er andre børn i periferien af 1:1- samspillet.

Læs mere

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Udarbejdet af Pia Solholt, psykolog Ninna Holst-Hansen, pædagogisk konsulent Birthe Hyldgaard Klausen, pædagogisk konsulent Tove Søby, pædagogisk konsulent

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Det tidlige sprog 0-3 år. et fælles ansvar

Det tidlige sprog 0-3 år. et fælles ansvar Det tidlige sprog 0-3 år et fælles ansvar 2 Det tidlige sprog 0-3 år Det tidlige sprog (0 9 måneder) Ved du, at dit barn ved fødslen allerede har sproglige erfaringer? adskiller sproglyde meget præcist?

Læs mere

Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden.

Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden. ENERGI OG FOKUS Øvelser til arbejdet med energi og fokus KROP Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden. Creme Smør fiktiv creme

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017 skabe tilknytning og adskillelse vinker, smiler eller græder når forældrene kommer og går

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Pædagogisk Omsorg i Vuggestuen

Pædagogisk Omsorg i Vuggestuen Pædagogisk Omsorg i Vuggestuen Konklusioner fra observationer blandt de yngste i en vuggestue Thomas Gitz-Johansen, lektor, Ph.d. Metode: Spædbarnsobservation En del af projektet: At ha det godt sammen

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Skab lærings - øjeblikke

Skab lærings - øjeblikke Skab lærings - øjeblikke i hverdagens små rutiner Skab læringsøjeblikke i hverdagens små rutiner Børnemiljø og læreplaner I dette inspirationsmateriale vælger vi at tildele hverdagens små rutiner øget

Læs mere

Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX

Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX Status: Kevin er 8 år gammel. Han har cerebral parese, epilepsi og cortikale synsnedsættelser. Kevin har ikke talen som primær udtryksmåde. Han har svære

Læs mere

Marte Meo metodens principper. At positiv bekræfte initiativ. At sætte ord på egne og andres initiativer. at skabe en følelsesmæssig god atmosfære

Marte Meo metodens principper. At positiv bekræfte initiativ. At sætte ord på egne og andres initiativer. at skabe en følelsesmæssig god atmosfære Marte Meo metodens principper At følge initiativ At positiv bekræfte initiativ At sætte ord på egne og andres initiativer Turtagning Positiv ledelse at skabe en følelsesmæssig god atmosfære at følge, bekræfte

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

Bilag 2 1. Observationsdag

Bilag 2 1. Observationsdag Bilag 2 1. Observationsdag Der er den pågældende dag 8 børn samt 3 voksne på stuen. Børnegruppen består af: Drengen T på 2 år og 10 mdr., drengen B på 2 år og 3 mdr., pigerne L, A og H samt drengen E på

Læs mere

Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007. Eriksminde Vuggestue

Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007. Eriksminde Vuggestue Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007 Forældrebestyrelsen har med indførelse af lov om Pædagogiske Læreplaner fået en ny opgave. Det er nu et lovkrav at de en gang årligt skal evaluere de Pædagogiske

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer gentager lyde, bevægelser og ansigtsudtryk efter andre bevæger sig mod eller rækker ud efter andre

Læs mere

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse Dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Hvad er en dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Dagplejeren er særligt uddannet og har praktisk erfaring i at arbejde med rytmik og bevægelse med de mindste

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

Sprogudvikling og støtte i udviklingen af sproget hos børn fra 0-3 år. Den tidlige indsats

Sprogudvikling og støtte i udviklingen af sproget hos børn fra 0-3 år. Den tidlige indsats Sprogudvikling og støtte i udviklingen af sproget hos børn fra 0-3 år Den tidlige indsats Indledning Med denne lille pjece om sprog har vi valgt meget kort at trække nogle af de ting frem, der er vigtige,

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Det gode børneliv i dagplejen

Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger, som dagplejen i Silkeborg gerne vil kendes på. Det er værdier og holdninger, som vi tænker ind i alt arbejde

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse Visionen for Trøjborg dagtilbud Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse En udviklingsstøttende metode, i forhold til samspil En metode der tager

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til.forældre.med.børn.som.er.på.vej.til.eller.som.er.begyndt.i.dagpleje.eller.vuggestue Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: - sikre at der er plads til at udfolde sig på fysisk. - tilbyde forskellige bevægelseslege,sanglege,hoppelege.

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 KROP OG BEVÆGELSE Efter en lang pause med temaugerne sommeren over, var det nu tid til vores femte temauge, som var læreplanspunktet Krop og bevægelse. MANDAG: Vi

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Vores værdigrundlag, vision, forståelse af kerneopgaven, og læreplanstemaer udgør grundlaget for nedenstående beskrivelse af de mere konkrete

Læs mere

Alsidig personlig udvikling:

Alsidig personlig udvikling: Modul 1 børnehaven Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fokuspunkter Fællesskab/ Bevægelse. Periode Januar-april 2016 Tovholdere Lonnie, Bettina, Marianne. Overordnede mål Dette læreplansmodul

Læs mere

for Dagtilbuddet Skovvangen

for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Denne sprogpjece er udarbejdet af Dagtilbuddet Skovvangens sprogudvalg. Udvalget består af pædagoger og sprogvejledere fra

Læs mere

stimulering i Valhalla

stimulering i Valhalla Arbejdet med sproglig Indsæt billede Det præcise mål skal være 14,18 x 19 cm. og skal være placeret lige over grafikken stimulering i Valhalla (det grønne) Udarbejdet af Karina Bohmann Veilbæk Sprogansvarlig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Engskovgård.

Pædagogiske læreplaner for Engskovgård. Pædagogiske læreplaner for Engskovgård. I Engskovgård arbejder vi aktivt med de pædagogiske læreplaner. Her følger først læreplanerne for de O 3 årige og daefter den for de 3 6 årige. Alsidig personlig

Læs mere

Introduktion til Marte Meo

Introduktion til Marte Meo Introduktion til Marte Meo - hjælp barnet med at lære Aarhus Kommune Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Børn og Unge Magistratsafdelingen for Børn og Unge Ideen med denne pjece er at gøre forældre

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Træn sammen med glæde!

Træn sammen med glæde! Træn sammen med glæde! Disse øvelser hjælper dig til at holde dig i form og dermed lette hverdagen. Samtidig er de tænkt som et fornøjeligt samvær med besøgende familie og venner, fordi alle øvelser kræver,

Læs mere

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Børnehus: Gøngehuset Dato: 11. april 2014 kl.8-10.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Børneområdet skal hvert år gennemføre

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Introduktion til Marte Meo

Introduktion til Marte Meo Introduktion til Marte Meo hjælp barnet med at lære Ideen med denne pjece er at gøre forældre opmærksomme på/interesseret i, hvad det gode samspil betyder for barnets udvikling og deres fælles relation.

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Sprog: I de første 7 år af barnets liv, grundlægges barnets forudsætninger for at kommunikerer ved hjælp af sproget. Barnet øver sig på at sætte ord på deres

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

Vores barn udvikler sprog

Vores barn udvikler sprog Vores barn udvikler sprog Hvordan kan vi hjælpe? Det tidlige sprog 0-3 år Det tidlige sprog 0-1 år Viden Børn kommunikerer lige fra de bliver født og længe før, de kan tale. Den sproglige udvikling sker

Læs mere

En leg eller hvad? - en dreng med autisme forsøger kontakt.

En leg eller hvad? - en dreng med autisme forsøger kontakt. En leg eller hvad? - en dreng med autisme forsøger kontakt. Øvelses praktik. Iagttagelses opgave af Henning Sandgaard - 04A 513 Merit pædagog studerende - Peter Sabroe seminariet Vejleder Lise - Specialbørnehaven

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Det lille barns sprog 0 3 år

Det lille barns sprog 0 3 år Det lille barns sprog 0 3 år Ishøj Kommune PPR & Sundhedstjensten 1 2 Allerede i fostertilstanden er barnets sanser udviklede. Det reagerer f.eks. på lydindtryk - bl.a. musik, høje og kraftige lyde - og

Læs mere

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Læreplaner 2015 Overskriften for indsatsområdet: Sproglig udvikling Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Sprog er en vigtig forudsætning for at kunne udtrykke sig og kommunikere med

Læs mere

Vejen til fælles forståelse af nonverbal kommunikation en enkel arbejdsmetode for nærpersoner

Vejen til fælles forståelse af nonverbal kommunikation en enkel arbejdsmetode for nærpersoner Vejen til fælles forståelse af nonverbal kommunikation en enkel arbejdsmetode for nærpersoner Kristiina Björklund Alle mennesker, ja, alle levende væsener indgår i en stadig fortsat, aldrig ophørende kommunikation.

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende:

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende: Dokumentation Vi startede projektet sprog, med en fælles dag. På fælles-dagen lavede vi bl.a. historie fortællinger, rim og remser, klappe maskine (sangleg) og derefter gik vi ud i grupperne og hilste

Læs mere

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe.

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe. Læreplan 2006 Indeks Grundlaget for det pædagogiske arbejde i Georgs Æske Vores syn på læring Vores målsætning og værdigrundlag Hvordan arbejder vi Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Nyhedsbrev for August / September

Nyhedsbrev for August / September Nyhedsbrev for August / September Kære Forældre Så er sommerferien forbi for de fleste børn og voksne. Jeg håber I har nydt ferien nogle få har stadig lidt til gode, men vi er stort set alle tilbage. Det

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Didaktik i naturen Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord Indledning Målgruppen Natur Praktiske overvejelser Nysgerrige voksne Opmærksomhed Læring Didaktik Den

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Udtryksmåder hos mennesker uden talesprog. Ved kommunikationsvejleder og talehørekonsulent Birgit Bengtsson, Børnespecialcentret, Holbæk

Udtryksmåder hos mennesker uden talesprog. Ved kommunikationsvejleder og talehørekonsulent Birgit Bengtsson, Børnespecialcentret, Holbæk Udtryksmåder hos mennesker uden talesprog Ved kommunikationsvejleder og talehørekonsulent Birgit Bengtsson, Børnespecialcentret, Holbæk HVORDAN? Hvordan kan man kommunikere, når man ikke har talesprog?

Læs mere