Omslag/Tør vi satse digitalt A4 23/06/03 11:06 Side 1 Mod nye digitale mål H.C. Andersens Boulevard København V Tlf

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Omslag/Tør vi satse digitalt A4 23/06/03 11:06 Side 1 Mod nye digitale mål H.C. Andersens Boulevard København V Tlf"

Transkript

1 Mod nye digitale mål

2 Kolofon Dansk Industri og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har i foråret 2003 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt DI s medlemsvirksomheder. 628 virksomheder har svaret på spørgeskemaet. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til DI s medlemskreds. Pjecen indeholder de første resultater fra undersøgelsen. Undersøgelsen vil blive offentliggjort i sin helhed medio august. Pjecen og undersøgelsen er støttet af Industriens Realkreditfond. Redaktion: Dansk Industri Sune Jensen Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Pelle Øby Andersen Neel Gammelgård Jørgensen

3 Behov for nye digitale mål Der er i dag et stort og stadigt voksende behov for øget produktivitet i den offentlige sektor. Hvis velfærden skal bevares med flere ældre og færre på arbejdsmarkedet, skal færre hænder løse flere opgaver. Det er derfor afgørende, at der sker en effektivisering af den offentlige sektor. Samtidig er det vigtigt, at den tid, virksomhederne bruger på administrative krav fra det offentlige, bliver mindre. Det giver mere tid til at drive forretning. Begge mål kan nås på en gang, men det kræver, at den nye teknologi i højere grad bliver tænkt ind i forvaltningen. Det betyder nye arbejdsgange og tilpassede organisationer. Kort sagt: Digital forvaltning. Flere myndigheder er allerede godt i gang, og der er udviklet en række digitale forvaltningsløsninger. Men det er stadig ikke nok til, at resultaterne for alvor er slået igennem. Dansk Industri (DI) og Økonomiog Erhvervsministeriet (ØEM) mener derfor, at det er nødvendigt med en debat om, hvordan vi i fremtiden udvikler og udnytter digital forvaltning på den bedst mulige måde. En stor undersøgelse viser desuden, at Danmark er langt fremme målt med en international målestok 1. Det er positivt. Men undersøgelsen viser også, at vi nu er nået til et punkt, hvor der er behov for at tænke nyt og sætte nye mål, hvis vi skal komme videre. Dansk Industri og Økonomiog Erhvervsministeriet er enige om, at det kræver en bred debat mellem offentlige myndigheder og med direkte inddragelse af virksomhederne. Det er den debat, vi gerne vil starte med dette oplæg. For at sætte gang i debatten har vi i fællesskab gennemført en undersøgelse af, hvilke krav og forventninger erhvervslivet har til digitale services fra det offentlige. Spørgsmålene er mange: Hvad er status i dag? Hvornår er digitale services en hjælp for virksomhederne? Er der væsentlige barrierer for digital forvaltning? Svarene på disse og en lang række andre spørgsmål er afgørende, hvis vi skal sætte erhvervslivets behov i centrum for den fremtidige udvikling. Vi har gjort status på området og spurgt ind til, hvad der skal til for at gøre fremtidens løsninger til en succes. En del af svarene er allerede nu klar. Dem præsenterer vi kort nedenfor. 1 Accenture (2003): egovernment Leadership: Engaging the Customer.

4 Status På erhvervsområdet skal digital forvaltning give administrative lettelser og bedre offentlig service til virksomhederne samt besparelser og effektiviseringer i den offentlige sektor. Det kræver digitale løsninger, som virksomhederne både kan og vil bruge. Ellers bliver opgaverne ikke løst mere effektivt. Hverken hos myndighederne eller i virksomhederne. Den bedste måde at sikre dette er at sætte kundernes behov i centrum ved udviklingen af den digitale forvaltning. Sker det, betvivler hverken Dansk Industri eller Økonomi- og Erhvervsministeriet, at der er et stort potentiale på området. It kan gøre processer hurtigere og billigere Potentialet ses bl.a. af, at det på enkelte områder er lykkedes at bruge digital forvaltning til at gøre sagsbehandlingen både meget hurtigere og billigere. For eksempel ved selskabsregistrering, hvor produktiviteten i sagsbehandlingen er steget kraftigt, mens den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for alle sager er faldet fra ca. to måneder til under 10 dage. Produktiviteten er steget, mens sagsbehandlingstiden er reduceret kraftigt 2,8 2,6 2,4 2,2 2,0 1,8 1,6 1,4 1,2 1, Antal stiftelser pr. time Kilde: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Sagsbehandlingstid på selskabsregistrering/dage Fordele for erhvervslivet For virksomhederne ligger en meget væsentlig fordel ved digital forvaltning i, at alle virksomhedernes kontakter til det offentlige vedrørende administrative opgaver kan samles ét sted. Og det endda på en måde, hvor den enkelte virksomhed samtidig bliver præsenteret for den information, der er relevant i den givne situation. De digitale løsninger vil være tilrettet virksomhedernes arbejdsprocesser. Forvaltningen bliver samtidig døgnåben og langt mere fleksibel overfor virksomhederne. Én indberetning ét sted og kun én gang Det bliver desuden nemmere for myndighederne at genbruge data, som virksomhederne allerede har indberettet en gang til det offentlige, så virksomhederne slipper for dobbeltindberetning til forskellige myndigheder. Med genbrug af data er det muligt at sikre, at virksomhederne kun indberetter ét sted én gang.

5 Genbrug af data stiller dog ikke kun krav om digital forvaltning, men også krav om regelforenkling, standardisering af definitioner og tilpasning af arbejdsgange mv. Endvidere er det nødvendigt at tage udgangspunkt i virksomhedens behov og tænke på tværs af de eksisterende statslige, amtslige og kommunale myndighedsgrænser. Undersøgelsen viser, at 85 pct. af virksomhederne i høj eller nogen grad er interesserede i, at det offentlige udvikler en digital løsning, hvor virksomhederne kan indberette ét sted og kun én gang. Digital forvaltning er vigtig for moderniseringen af den offentlige sektor Digital forvaltning er til gavn for alle Digital forvaltning er dog ikke et vidundermiddel, der løser alle problemer. Men det er et væsentligt element i den nødvendige modernisering af den offentlige sektor, hvor også regelforenkling og en omlægning af offentlige opgaver bidrager til en lettelse af byrderne for virksomhederne samt en mere kompetent og effektiv offentlig sektor. Resultatet skal blive en stærk, men slankere offentlig sektor, der skaber rum for skattelettelser og bedre service til både borgere og virksomheder. Skal gevinsterne høstes, skal de digitale løsninger være af høj kvalitet og opfylde brugernes konkrete behov for at sikre, at de udviklede løsninger også vil blive brugt. Potentialet ved digital forvaltning høstes dog kun, hvis it bliver tænkt ind i samtlige arbejdsgange, og organisationen bag bliver tilpasset. Vores holdning til digital forvaltning er derfor: Begejstring med omtanke. Danmark i front med udbredelsen af it Behov for nyt fokus Fra it-nation til e-nation Danmark klarer sig generelt godt i internationale sammenligninger, når det gælder udbredelsen af informationsteknologi. Vi tilhører bl.a. førertroppen inden for EU, når det gælder udbredelsen af informationsteknologi, som det fremgår af rapporten fra Accenture samt de statistiske opgørelser fra EUROSTAT og OECD. Det er dog ikke nok, at Danmark er en af de nationer, hvor it er mest udbredt. Hvis vi skal drage fuld fordel af de teknologiske muligheder, skal Danmark fremover være en af de førende e-nationer. Hidtil har fokus hovedsageligt været rettet mod udbredelsen af informationsteknologi. Det mål har vi langt hen ad vejen nået. Nu er det i stedet for nødvendigt at fokusere på integrationen af teknologien i arbejdsgangene. For det er først gennem omfattende og avanceret brug af it, at de virkelige fordele af informationsteknologien kan høstes. Indførslen af digital forvaltning er et vigtigt skridt i den retning.

6 Virksomhederne er teknisk parate Resultaterne fra undersøgelsen viser, at der i dag eksisterer et kæmpe potentiale for digital forvaltning, der bare venter på at blive udnyttet. Virksomhederne er i høj grad parate, og allerede nu efterspørger de mere digital forvaltning i form af en række helt konkrete services. Efterspørgslen påvirkes af it-kapacitet og villighed I praksis bliver efterspørgslen efter nye services påvirket af to forhold. For det første er virksomhedernes generelle it-kapacitet - i form af adgang til internettet, nye computere mv. vigtig for efterspørgslen. Uden det nødvendige udstyr, ingen digital forvaltning. For det andet spiller virksomhedernes villighed til at udforske og afprøve de digitale muligheder en vigtig rolle. Her spiller erfaringerne med de eksisterende digitale løsninger ind. Er man først kommet i gang med at bruge nettet til at løse administrative opgaver, oplever man færre barrierer, når man skal i gang med den næste nye service. Øvelse gør mester. Også når det gælder digital forvaltning. Virksomhederne har taget informationsteknologien til sig 100% 94% 80% 79% 60% 56% 40% 20% 0% Virksomheden har et økonomisystem Virksomheden har et lønsystem * Virksomheden har et produktions-/lagersystem * ) Renset for de virksomheder, der benytter ekstern lønleverandør (n=307) Kilde: Egen undersøgelse It er en del af virksomhedernes dagligdag I næsten alle virksomheder, har medarbejderne i administrationen daglig adgang til internettet eller . Undersøgelse viser desuden, at mange virksomheder allerede i dag gør brug af sofistikerede it-systemer, når de skal løse de administrative opgaver, der er forbundet med den daglige drift. Virksomhederne er altså parate til at gøre brug af den digitale forvaltning. Og direkte adspurgt, svarer de, at de er meget interesserede i en række nye konkrete løsninger.

7 Virksomhederne efterspørger løsninger, der vil lette hverdagen Stor efterspørgsel efter nye services Sygedagpengerefusion uden medarbejderunderskrift Virksomhedernes interesse for mulige løsninger inden for digital forvaltninger 0% 20% 40% 60% 80% 100% 79% 4% 18% Lønrefusion og tilskud i forbindelse med revalidering samt flexog skånejob 71% 5% 24% Miljøgodkendelse og indberetning til miljøforvaltning 50% 7% 43% Kilde: Egen undersøgelse Ja Nej Ved ikke I denne undersøgelse har vi målt virksomhedernes e-parathed, der dækker over virksomhedernes reelle it-niveau. Det vil sige både deres konkrete brug af it samt deres vilje til at udforske og afprøve de digitale muligheder. Tallene viser, at virksomhederne er parate. Stort set alle virksomheder er på nettet, og de bruger det ved kontakt til eksterne parter. Der er således stort set ingen virksomheder, der ikke som minimum bruger it. Men mange er nået endnu videre, så de kan betegnes som enten superbrugere eller eksperter på området. I disse grupper er der et meget klart ønske om, at der skal satses digitalt. Virksomhederne vil fx gerne udveksle oplysninger med det offentlige over nettet, og de efterspørger i høj grad flere digitale forvaltningsløsninger. Både de mindre og de store virksomheder er e-parate 4 "Eksperter" 3 10% 11% 33% 43% "Superbrugere" 2 43% 59% 60% 53% "Brugere" 1 46% 31% 7% 4% 0 0 0, , , , ,5 5 Antal ansatte n=576 Note: Virksomhederne er på baggrund af deres brug af it og holdninger til it blevet inddelt i tre grupper: Brugere 21 pct., superbrugere 56 pct. og eksperter 23 pct. Den sidste gruppe præsenterer, der er langt fremme i brugen af it, og som generelt har en progressiv holdning til it. Kilde: Egen undersøgelse

8 Høj it-kapacitet ikke lig mange brugere af offentlige services Stort potentiale hvis de rigtige løsninger udvikles Trods virksomhedernes generelt høje it-niveau og e-parathed benytter virksomhederne i flere tilfælde kun i mindre grad de løsninger, som det offentlige allerede har udviklet inden for digital forvaltning. Virksomhederne er altså teknisk klar til at anvende de offentlige løsninger, og tilsyneladende fejler viljen heller ikke noget. Alligevel er brugergraden - som det fremgår nedenfor - langt fra så høj, som fx på netbankerne. Bankernes succes med deres netbankløsninger er den målestok, som de offentlige digitale løsninger skal måles efter. Den markante forskel mellem brugergraden hos netbankerne og de offentlige løsninger viser, at der er noget, som de offentlige løsninger endnu ikke kan. Men samtidig viser forskellen også, at hvis først de rigtige løsninger bliver udviklet, så er potentialet stort. Virksomhederne benytter netbank, men ikke de eksisterende tilbud inden for digital forvaltning 0% 20% 40% 60% 80% 100% Told&Skat - indberetning af moms 54% Told&Skat - indberetning af A-skat * 45% Indberetning.dk 11% Publi.Com 8% LetLøn * 6% Netbank 85% * ) Renset for de virksomheder, der benytter ekstern lønleverandør (n=307) Kilde: Egen undersøgelse Denne nuværende situation er naturligvis ikke tilfredsstillende for nogen af parterne. Fremdrift er i alles interesse Hvis udviklingen for alvor skal accelereres, er det helt afgørende, at den fremtidige udvikling sker med udgangspunkt i virksomhedernes behov. Det kræver bedre samarbejde på tværs af myndighederne i det offentlige om deling af data, ensartede og forståelige brugergrænseflader og en sammenhængende digital infrastruktur baseret på de samme standarder. Potentialet er der, virksomhederne kan og det offentlige vil. Spørgsmålet er nu, hvordan vi får udnyttet potentialet og høstet gevinsterne. Dansk Industri og Økonomi- og Erhvervsministeriet inviterer derfor til en debat om, hvordan det skal gøres. Alle har et ansvar for at bidrage konstruktivt til en debat om, hvordan vi i praksis bedst muligt skubber på den nødvendige udvikling. Både blandt myndigheder, organisationer og virksomheder.

9 Vigtigt at fremme udbredelsen af gode løsninger Samtidig er det vigtigt aktivt at fremme udbredelsen af de gode løsninger til så mange virksomheder som muligt. Ellers bliver besparelserne for små både hos myndighederne og i virksomhederne. Det offentliges økonomiske incitament til at investere i nye løsninger bliver dermed forringet. En af de bedste måder at udbrede brugen af gode eksisterende og nye løsninger er ved at informere bedre om de konkrete muligheder. På det område, tager det offentlige og erhvervslivets organisationer allerede i dag en stor del af ansvaret. Det er virksomhederne tilfredse med. Men undersøgelsen viser samtidig, at efterspørgslen efter information fra myndigheder og organisationer er endnu større. Denne opgave vil både Dansk Industri og Økonomi- og Erhvervsministeriet også fremover forsøge at løse bedst muligt. Selvom information er et vigtigt redskab, når virksomhederne skal gøre tingene på en ny måde, er det vigtigste dog, at de nye muligheder, der skal skabes over de kommende år, har en så høj kvalitet, at de giver reel værdi til erhvervslivet. En højere kvalitet på udbudssiden er nemlig formentlig den bedste måde at øge efterspørgslen. Derfor har det været et vigtigt mål for undersøgelsen at få klarlagt virksomhedernes krav og forventninger til de nye løsninger. Anbefalinger Undersøgelsens resultater gør det allerede på nuværende tidspunkt muligt at komme med tre konkrete anbefalinger, der kan tænkes ind i den fremtidige udvikling af digitale forvaltningsløsninger. Tidsbesparelse er afgørende Det afgørende for virksomhederne er, at de sparer tid. Tid der kan omsættes til kroner og øre i virksomheden, ved at der bliver mere plads til produktionen. Oplever virksomhederne ikke en tidsbesparelse, vil de nye løsninger formentlig ikke blive brugt af ret mange. Økonomiske belønning har lav interesse Til gengæld er virksomhederne ikke videre interesserede i, at det offentlige prøver at trække flere brugere til ved at give dem økonomiske belønninger, når de bruger de digitale løsninger. Behov for én indgang til det offentlige For det andet skal der kun være ét sted, hvor virksomhederne møder det offentlige digitalt. I dag er mulighederne uoverskuelige og spredt ud på mange hjemmesider, hvilket gør det sværere for virksomhederne at komme i gang. En fælles offentlig portal én samlet indgang til den offentlige sektor - hvor alle relevante informationer, services og indberetningsløsninger kan findes, er derfor et klart ønske fra virksomhederne. Én indberetning ét sted Visionen med portalen er, at virksomhederne via portalen får én indgang til det offentlige, og her skal de kun indberette de samme oplysninger én gang og ét sted.

10 Det stiller store krav til myndighederne, der skal arbejde tæt sammen om at integrere deres systemer på tværs af alle dele af den offentlige sektor - stat, amter og kommuner. Lykkes det, vil det give store fordele for virksomhederne. Data kan genbruges og trækkes af flere myndigheder fra samme sted, så virksomhederne slipper for at indberette mere end én gang. Samtidig er det en løsning på informationsproblemet, da der kan gøres en samlet indsats for at synliggøre denne ene indgang for virksomhederne. Ved virksomhederne først, at de kan finde alt, hvad der er relevant på et sted, er det ikke et problem, at de ikke selv har fundet viden om de enkelte løsninger. Løsningerne præsenteres sorteret for virksomheden, der ikke behøver at bekymre sig over, om der er noget, den har overset. Behov for en række konkrete løsninger Den sidste konklusion er, at virksomhederne efterspørger en række konkrete løsninger til mere effektiv administration af: sygedagpengeordningen løntilskud og lønrefusion i forbindelse med revalidering, skåneog flexjobs miljøgodkendelser og indberetninger af ændret produktion til miljøforvaltningen Vi har i undersøgelsen kun spurgt direkte ind til disse konkrete løsninger, men den meget store interesse tyder på, at de tre løsninger kun udgør en lille del af isbjerget. Model til gode løsninger Når udviklingen af disse løsninger sættes i gang, er det vigtigt, at de nye løsninger opbygges rigtigt. Succesfuld og effektiv digital forvaltning er nemlig kendetegnet ved tre forhold, der er indbyrdes sammenhængende: Få administrative byrder Fordele for alle Høj anvendelsesgrad Fuld digital løsning af opgaverne Høj anvendelsesgrad og mange brugere er en forudsætning for, at det kan betale sig for det offentlige at udvikle de nye løsninger. Uden høj efterspørgsel har myndighederne ikke et klart økonomisk incitament til at skabe et bedre udbud, og for få virksomheder får fordel af de nye muligheder.

11 Lettelser af de administrative byrder er vigtigt for virksomhedernes hverdag, og det er samtidig en nøgleforudsætning for at skaffe mange brugere til de konkrete løsninger. For bliver det reelt lettere, skal virksomhederne nok komme. Endelig er det som regel en forudsætning for at skabe reelle lettelser, at virksomhederne kan løse hele opgaven digitalt. Skal man alligevel til at printe og finde frimærker frem, er det ofte ikke en reel lettelse for virksomheden. Og så kommer der ikke mange brugere. Det samme gælder i det offentlige. Skal sagen først behandles manuelt, bliver besparelsen langt mindre, end hvis det hele kan klares uden menneskelig indblanding. De tre forhold griber således ind i hinanden, og det er derfor svært at sige, at det ene er vigtigere end de andre. Derfor skal alle tre tænkes med, når fremtidens løsninger designes.

Effektivitet med kunden i fokus

Effektivitet med kunden i fokus Effektivitet med kunden i fokus Hvordan en moderniseringsproces i organisationen har skabt øget effektivitet, bedre service og en mere inspirerende arbejdsplads i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Casebeskrivelse

Læs mere

Den digitale vej til fremtidens velfærd

Den digitale vej til fremtidens velfærd Den digitale vej til fremtidens velfærd V. Ulla Larney, Erhvervsstyrelsen Midtjysk Erhvervsakademi 21/8-2013 Danmark i front med digitalisering Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ansøgninger,

Læs mere

Fra papir til internet. Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder

Fra papir til internet. Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Fra papir til internet Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Fra papir til internet Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Forord Forord Håndværksrådet og Erhvervs- og

Læs mere

9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed

9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed 9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed Ny undersøgelse fra Dansk Erhverv og Dansk Byggeri viser, at danske virksomheder fortsat rammes af administrativt bøvl. På baggrund af undersøgelsen har

Læs mere

Digitalisering af danske virksomheder

Digitalisering af danske virksomheder Digitalisering af danske virksomheder Indholdsfortegnelse Digitalisering af danske virksomheder. 3 Digitalisering en vej til øget vækst og produktivitet 4 Større virksomheder ser mere potentiale i digitalisering

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Danmark europamester i elektronisk forvaltning

Danmark europamester i elektronisk forvaltning IT europamester i elektronisk forvaltning Danskerne er blandt de bedste i EU til at bruge nettet til at kommunikere med den offentlige forvaltning - Virksomhedernes mulighed for at kommunikere elektronisk

Læs mere

NemID - den nye digitale signatur. Lars Møller Kristensen Mail:

NemID - den nye digitale signatur. Lars Møller Kristensen Mail: NemID - den nye digitale signatur Lars Møller Kristensen Mail: lmk@danid.dk NemID vision og ønsker Effektiviserings gevinst Besparelse/ økonomisk gevinst Bedre kundeservice Rationaliserings gevinst én

Læs mere

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING ER VIRKSOMHEDENS MEDARBEJDERE KLÆDT PÅ TIL FREMTIDEN? SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEUDVIKLING = NY

Læs mere

Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening

Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening fredag den 11. januar 2013 Kommunaløkonomisk Forum 2013 10. & 11. januar 2013 I Aalborg Kongres & Kultur Center Konkret i Gribskov

Læs mere

It-sikkerheden skal være i orden, så personfølsomme oplysninger og information om andre private forhold ikke tilgås af uvedkommende.

It-sikkerheden skal være i orden, så personfølsomme oplysninger og information om andre private forhold ikke tilgås af uvedkommende. Status på strategi for digital velfærd Regeringen, KL og Danske Regioner har offentliggjort Strategi for digital velfærd. Strategien lægger en forpligtende kurs for digitaliseringsarbejdet på velfærdsområderne.

Læs mere

Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL

Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL Vision En decentralt funderet offentlige sektor, der på en gang yder og faciliterer nær og tilgængelig, sammenhængende og

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR.

DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR. Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 69 Offentligt September 2016 DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR. Deleøkonomi er ikke kun for forbrugere, men

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi 2010-2014 Indledning Staten, regionerne og kommunerne udarbejdede i 2007 en fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der på væsentlige områder indeholder forpligtende initiativer

Læs mere

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi 2016-2020 Godkendt af byrådet den 13.03.2017 Indhold Indledning... 3 Vision... 3 Strategiske fokuspunkter Digital kultur, kompetence

Læs mere

RAMMEARKITEKTUR. Den fælleskommunale rammearkitektur

RAMMEARKITEKTUR. Den fælleskommunale rammearkitektur RAMMEARKITEKTUR Den fælleskommunale rammearkitektur Den fælleskommunale rammearkitektur 2. udgave 1. oplag 2017 KL Weidekampsgade 10 2300 København S Tlf. 3370 3370 skar@kl.dk www.kl.dk Tekst: KL Foto:

Læs mere

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk 1 Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk Fremtidens sundheds-it Lægeforeningens forslag Lægeforeningen 3 Det danske sundhedsvæsen har brug for it-systemer,

Læs mere

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012 April 2012 Effektiv digitalisering - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015 Baggrund Danmark står med væsentlige økonomiske udfordringer og en demografi, der betyder færre på arbejdsmarkedet til

Læs mere

Vanskelige finansieringsvilkår. investeringer

Vanskelige finansieringsvilkår. investeringer Januar 214 Vanskelige finansieringsvilkår dæmper MMV ernes investeringer Af konsulent Nikolaj Pilgaard, nipi@di.dk og konsulent Mathias Secher, mase@di.dk Mere end hver femte virksomhed med op til 1 ansatte

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Finansudvalget Aktstk. 97 Offentligt. Aktstykke nr. 97 Folketinget Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019.

Finansudvalget Aktstk. 97 Offentligt. Aktstykke nr. 97 Folketinget Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019. Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 97 Offentligt Aktstykke nr. 97 Folketinget 2018-19 97 Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019. a. Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

Betydningen af fællesoffentlig digitalisering for uddannelser og selvejende institutioner

Betydningen af fællesoffentlig digitalisering for uddannelser og selvejende institutioner Betydningen af fællesoffentlig digitalisering for uddannelser og selvejende institutioner Konference om fremtidens it for selvejende institutioner den 23. januar 2013 Rikke Hougaard Zeberg, vicedirektør

Læs mere

Kommunernes e2012-projekt. Astrid Marie Starck, konsulent KL s Center for Borgerbetjening og It-politik ams@kl.dk - 3370 3583

Kommunernes e2012-projekt. Astrid Marie Starck, konsulent KL s Center for Borgerbetjening og It-politik ams@kl.dk - 3370 3583 Kommunernes e2012-projekt Astrid Marie Starck, konsulent KL s Center for Borgerbetjening og It-politik ams@kl.dk - 3370 3583 e2012 og hvad så? 1) Vente og lade tingene komme til os? 2) Mulighed? Borgmester

Læs mere

Borgernes krav til håndtering af sundhedsdata. v/ Jacob Skjødt Nielsen Teknologirådet

Borgernes krav til håndtering af sundhedsdata. v/ Jacob Skjødt Nielsen Teknologirådet Borgernes krav til håndtering af sundhedsdata v/ Jacob Skjødt Nielsen Teknologirådet Teknologirådets opgave er at udbrede kendskabet til teknologi, dens muligheder og dens konsekvenser. Teknologirådet

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

Implementering af byrdelettelser er gået i stå

Implementering af byrdelettelser er gået i stå Ema Radmilovic, konsulent emra@di.dk, 28772859 SEPTEMBER 2018 Implementering af byrdelettelser er gået i stå Reduktion af erhvervslivets byrder skal føre til, at virksomhederne oplever færre byrder og

Læs mere

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Marts 2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2014

Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Indholdsfortegnelse: Hørsholm Kommune vil være en digital kommune...3 Hvor skal vi hen...3 Mål for digitalisering...5 Strategiske spor...6 A. Alle ledere og medarbejdere

Læs mere

Informationsmøde om NemRefusion. Torsdag den 15. april 2010

Informationsmøde om NemRefusion. Torsdag den 15. april 2010 Informationsmøde om NemRefusion Torsdag den 15. april 2010 Velkomst Dagsorden Baggrunden for NemRefusion Præsentation af NemRefusion Informationskampagnen Spørgsmål Baggrunden for NemRefusion Mie Skovbæk

Læs mere

Del viden og få mere innovation

Del viden og få mere innovation DI s Innovationskonference 2009 - Ny styrke til vækst DI s Innovationsundersøgelse 2009 Del viden og få mere innovation DI, Produktivitet November 2009 1 DI s innovationsundersøgelse 2009 Undersøgelsen

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06

RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06 RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 4/05 om digitale løsninger i staten

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Give mulighed for, at børn kan lære mere lystbetonet med afsæt i hver sine særlige interesser. Det kan ske via nye digitale læringsmidler.

Give mulighed for, at børn kan lære mere lystbetonet med afsæt i hver sine særlige interesser. Det kan ske via nye digitale læringsmidler. DIREKTIONENS STAB IT og Digitalisering Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Digitaliseringsstrategi 2017 2020 Poul.veno@herning.dk www.herning.dk Kontaktperson: Poul Venø Dato: 10. august 2017

Læs mere

Videndeling via nye IT-platforme Digitalisering efter Virksomhedsudvalg II. Sune Impgaard Schou Kontorchef Miljøstyrelsen, Erhverv

Videndeling via nye IT-platforme Digitalisering efter Virksomhedsudvalg II. Sune Impgaard Schou Kontorchef Miljøstyrelsen, Erhverv Videndeling via nye IT-platforme Digitalisering efter Virksomhedsudvalg II Sune Impgaard Schou Kontorchef Miljøstyrelsen, Erhverv Emner Rammerne for PDE (Projekt Digitalisering Erhverv) Formål. Hvad er

Læs mere

Søren Frederik Bregenov, Fuldmægtig, ABT-fonden

Søren Frederik Bregenov, Fuldmægtig, ABT-fonden Søren Frederik Bregenov, Fuldmægtig, ABT-fonden 1 Demografisk udvikling - En aldrende befolkning medfører øget efterspørgsel efter offentlig service (flere 80+, flere kronisk syge) Rekrutteringsvanskelighed

Læs mere

Befolkningen og virksomhedernes brug af offentlige digitale ydelser

Befolkningen og virksomhedernes brug af offentlige digitale ydelser Figur 5.1 Befolkningen og virksomhedernes brug af offentlige digitale ydelser 7 6 5 3 2 61 53 35 29 37 38 Informationssøgning Downloade blanketter Indsende webformularer Elektronisk selvbetjening Informationssøgning

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

ANALYSENOTAT Hæv de digitale ambitioner i kommunerne

ANALYSENOTAT Hæv de digitale ambitioner i kommunerne ANALYSENOTAT Hæv de digitale ambitioner i kommunerne AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG CHEFKONSULENT POUL NOER Kommunalpolitikere overser de mange mulige digitale gevinster De fleste kommunalpolitikere

Læs mere

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Dansk Metal og DI oktober 215 Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Robotter vinder frem over hele verden, og derfor er det afgørende, at flere danske virksomheder udnytter det store

Læs mere

SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET

SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET ØKONOMISK ANALYSE Små- og mellemstore virksomheder i industrien halter efter teknologitoget Selvom ny teknologi er med til at løfte

Læs mere

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F ANALYSE Firmaer og ansatte: Høj skat og høj løn bremser ikke væksten Fredag den 8. december 2017 God ledelse og dygtige medarbejdere er det vigtigste for konkurrenceevnen. Skattetrykket og vores lønniveau

Læs mere

Forstå og forme fremtiden. Udviklingsstrategi

Forstå og forme fremtiden. Udviklingsstrategi Forstå og forme fremtiden Udviklingsstrategi 2019-2022 Hvorfor har vi en udviklingsstrategi for koncernen? EFKMs strategiske fokus på udvikling skal sikre, at vi som en effektiv koncern er gearet til fremtiden.

Læs mere

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Den digitale byggeplads Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Hvilke fordele kan man drage af en digital byggeplads? Og hvordan kommer man selv i gang med digitale løsninger

Læs mere

Digitale boligstøtteansøgninger. En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration

Digitale boligstøtteansøgninger. En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration Digitale boligstøtteansøgninger En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration JUNI 2003 1 Titel: Digitale boligstøtteansøgninger En administrativ fordel med voksende effekt

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

Danmark som gigabit-samfund. 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig

Danmark som gigabit-samfund. 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig Danmark som gigabit-samfund 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig Danmark som gigabit-samfund Danmark er én af frontløberne i Europa, når det gælder mobil- og bredbåndsdækning. Over 90 pct. af alle

Læs mere

4. Den offentlige sektors brug af it

4. Den offentlige sektors brug af it Den offentlige sektors brug af it 39 4. Den offentlige sektors brug af it Figur 4.1 Digitale serviceydelser til borgere og virksomheder 1 8 6 Pct. af myndigheder 87 88 9 94 94 Downloade blanketter digitalt

Læs mere

ytårskuren For dialogen, viljen til at tale sammen og viljen til at lytte, er forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil opnå.

ytårskuren For dialogen, viljen til at tale sammen og viljen til at lytte, er forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil opnå. Borgmester Gert Jørgensens tale ved nytårskur n ytårskuren for erhvervslivet den 13. januar 2014 [Det talte ord gælder.] Godt nytår, alle sammen. Det er dejligt at se jer. Dejligt, at så mange bakker op

Læs mere

PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020

PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020 PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020 DI ITEK 1787 København V. 3377 3377 itek.di.dk itek@di.dk DI ITEK et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder inden for

Læs mere

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET September 2015 MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET Tre ud af ti virksomheder har inden for det seneste år ledt forgæves efter medarbejdere. Tendensen er forstærket siden 2014, og det sker på et tidspunkt,

Læs mere

Deleøkonomi i Danmark. Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt

Deleøkonomi i Danmark. Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt Deleøkonomi i Danmark Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt OKTOBER 2017 Deleøkonomi i Danmark Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt OKTOBER 2017 2017/18:4 Oktober 2017 Erhvervsministeriet

Læs mere

IDA MILJØ 18. JANUAR 2016 NYE REGLER FOR MILJØGODKENDELSE AF VIRKSOMHEDER KOMMUNALE FOKUSPUNKTER

IDA MILJØ 18. JANUAR 2016 NYE REGLER FOR MILJØGODKENDELSE AF VIRKSOMHEDER KOMMUNALE FOKUSPUNKTER KOMMUNALE FOKUSPUNKTER Susanne Lykke Jakobsen, KL Teknik og Miljø syj@kl.dk Agenda Bagtæppet formålet for kommunerne Hvad er KL optaget af i forhold til virksomhedsområdet? Hvordan ser vi baggrund og forløb

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST

ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST Januar 214 ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK De mindre og mellemstore danske virksomheder (MMV er) bruger uforholdsvis meget tid på at leve op

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009.

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt Bilag Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger

Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger Brugerundersøgelse i Borgerservice nov. 2011 2012 Side 1 Præsentation 11. januar 2012 Lars Wiinblad

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER En bog til håndværkeren der er klar til at tage det digitale skridt og dermed optimere sin dagligdag. Koster det at skippe digitaliseringen? Flere og flere virksomheder

Læs mere

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser Januar 2013 Digitalt salg skaber flere arbejdspladser AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK Mindre og mellemstore virksomheder, der anvender digitale salgskanaler skaber flere job. Alligevel udnytter

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Introduktion Danmarks Miljøportal (DMP) har ansvaret for en digital infrastruktur på miljøområdet, der gør det muligt for myndigheder og offentlighed at få nem adgang

Læs mere

INGER TÆLL OR TIDSF FREM

INGER TÆLL OR TIDSF FREM FREMTIDSFORTÆLLINGER Når jeg står i en særlig livssituation, får jeg automatisk information, råd og vejledning fra min kommune, så jeg ikke behøver kontakte kommunen unødigt. FREMTIDSFORTÆLLING BORGEREN

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

Afrapportering til regeringens økonomiudvalg om fremdriften for Virk Kjersti Lunde

Afrapportering til regeringens økonomiudvalg om fremdriften for Virk Kjersti Lunde Afrapportering til regeringens økonomiudvalg om fremdriften for Virk 2013 Kjersti Lunde Status på 2 mål i digitaliseringsstrategien 1) Integreret til Virk: single sign-on + fællesoffentligt design I 2009

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

KOMMUNERNE BLIVER STADIG MERE ERHVERVSVENLIGE

KOMMUNERNE BLIVER STADIG MERE ERHVERVSVENLIGE September 2015 KOMMUNERNE BLIVER STADIG MERE ERHVERVSVENLIGE Virksomhederne bedømmer erhvervsvenligheden i landets kommuner højere i 2015 end i nogen tidligere år, hvor DI har gennemført undersøgelsen

Læs mere

ITA - Manifest for Visioner for digitalisering

ITA - Manifest for Visioner for digitalisering ITA - Manifest for Visioner for digitalisering Manifest Et manifest er en tekst som danner grundlaget for en ideologi eller en anden slags bevægelse, ved at gøre rede for principperne og intentionerne

Læs mere

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD

PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD DIGITALISERING, NY TEKNOLOGI OG DATA MARTS 2019 STRATEGI PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD STRATEGI FOR KL S ARBEJDE MED DIGITALISERING, NY TEKNOLOGI OG DATA 2 Forord Hvad kan jeg hjælpe dig med? Den digitale

Læs mere

Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende.

Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Punkt 6. IT redegørelse. 2011-30002. Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Sagsbeskrivelse Denne redegørelse

Læs mere

Nu rykker robotterne ind på de offentlige kontorer

Nu rykker robotterne ind på de offentlige kontorer Nu rykker robotterne ind på de offentlige kontorer Statens Administration i tager denne måned tager hul på brugen af softwarerobotter, der kan tage sig af rutinearbejdet og mindske fejl. Forundersøgelser

Læs mere

Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje

Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje Indhold 01 Strategisk indsatsområde: Effektivisering 02 Strategisk indsatsområde: Bedre borgerinddragelse 03 Strategisk indsatsområde: Tværgående samarbejde

Læs mere

NemRefusion effektiviseringspotentialer og den bagvedliggende økonomi

NemRefusion effektiviseringspotentialer og den bagvedliggende økonomi N O TAT NemRefusion effektiviseringspotentialer og den bagvedliggende økonomi NemRefusion er en løsning, som ikke bare giver besparelser for kommunens ydelseskontor, der sagsbehandler indberetningerne.

Læs mere

Historisk mange virksomheder finder det nemt at låne penge

Historisk mange virksomheder finder det nemt at låne penge Mar. 11 Jun. 11 Sep. 11 Dec. 11 Mar. 12 Jun. 12 Sep. 12 Dec. 12 Mar. 13 Jun. 13 Sep. 13 Dec. 13 Mar. 14 Jun. 14 Sep. 14 Dec. 14 Mar. 15 Jun. 15 Sep. 15 Dec. 15 Mar. 16 Jun. 16 Sep. 16 Dec. 16 Mar. 17 Thorbjørn

Læs mere

BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering ("rammearkitekturen")

BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering (rammearkitekturen) 1 BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering ("rammearkitekturen") BRUGSVEJLEDNING Budskabspapiret er en hjælp til at sætte ord og sætninger på, når du som kommunal chef

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Mød din kommune på nettet

Digitaliseringsstrategi Mød din kommune på nettet Digitaliseringsstrategi 2016-2020 Mød din kommune på nettet BORGER OG ERHVERV KØGE KOMMUNE Baggrund og indledning Køge kommunes Digitaliseringsstrategi 2016-2020 afløser den tidligere digitaliseringsstrategi

Læs mere

Kommunaludvalget samrådsspørgsmål stillet af Rasmus Prehn (S)

Kommunaludvalget samrådsspørgsmål stillet af Rasmus Prehn (S) Kommunaludvalget 2009-10 KOU alm. del Svar på Spørgsmål 126 Offentligt Talepapir J.nr. 09/02011 Kommunaludvalget samrådsspørgsmål stillet af Rasmus Prehn (S) Svar på spørgsmål O Hvad er ministerens holdning

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens September 2012 DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens arbejde Vigtigt initiativ Erhvervslivets produktivitetspanel Løbende indspil fra erhvervslivet DI mener, at nedsættelsen af Produktivitetskommissionen

Læs mere

30% Måske, hvis tilskud

30% Måske, hvis tilskud Resultater fra analysen Virksomhederne er positive over for ansættelse af højtuddannede Håndværksrådet udsendte i 2015 i samarbejde med DJØF et spørgeskema til medlemmerne af Håndværksrådets analysepanel

Læs mere

DIGITALISERINGENS BLINDE PLET

DIGITALISERINGENS BLINDE PLET DIGITALISERINGENS BLINDE PLET / Resultater fra borgerundersøgelse og medarbejderundersøgelse januar 2016 / 10 pejlemærker for digitalisering med borgeren i centrum Sæt borgeren først / Tag hånd om borgerens

Læs mere

Aarhus Kommune. Samlet rapport vedrørende sagsbehandling og kontakt i Aarhus Kommune i perioden 2010-2012

Aarhus Kommune. Samlet rapport vedrørende sagsbehandling og kontakt i Aarhus Kommune i perioden 2010-2012 Aarhus Kommune Samlet rapport vedrørende sagsbehandling og kontakt i Aarhus Kommune i perioden 2010-2012 Denne rapport er en opsamlende, konkluderende sammenfatning baseret på fem undersøgelser gennemført

Læs mere

Samarbejde mellem virksomheder og kommuner. d. 26. og 27. februar 2015

Samarbejde mellem virksomheder og kommuner. d. 26. og 27. februar 2015 Samarbejde mellem virksomheder og kommuner d. 26. og 27. februar 2015 Oplæggets indhold 1. Den ny beskæftigelsesreform: Nyt fokus i virksomhedsindsatsen? 2. Virksomhedssamarbejdet i Ikast-Brande Kommune:

Læs mere

Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark

Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark Borgernes møde med det digitale Danmark skal være nemt, trygt og hurtigt. Udfordringspanelerne anbefaler derfor, at borgerne skal have én

Læs mere

Sikring af fremtidens velfærd. Innovasjonskonferansen 2010 3. november 2010 Formand for ABT-fonden Thomas Børner, Finansministeriet

Sikring af fremtidens velfærd. Innovasjonskonferansen 2010 3. november 2010 Formand for ABT-fonden Thomas Børner, Finansministeriet Sikring af fremtidens velfærd Innovasjonskonferansen 2010 3. november 2010 Formand for ABT-fonden Thomas Børner, Finansministeriet 1 Baggrund for ABT-fonden >Demografisk udvikling medfører øget efterspørgsel

Læs mere

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering STRATEGI 2020

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering STRATEGI 2020 Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering STRATEGI 2020 Digitaliseringens muligheder Udviklingen af vores samfund sker med større og større hast, og samtidig stiger kravene til den offentlige sektor.

Læs mere

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi 2017-2018 1 FORORD Danmarks bedste medlemsservice er titlen på Dansk Byggeris nye strategi. Grunden til, at vi har valgt netop den titel, er fordi,

Læs mere

Sociale medier er blevet virksomhedernes bedste ven

Sociale medier er blevet virksomhedernes bedste ven Af chefkonsulent Peter Madsen, pema@di.dk Juni 2017 Sociale medier er blevet virksomhedernes bedste ven Alt lige fra markedsføring til rekruttering og vidensdeling mellem medarbejderne er blevet bedre

Læs mere