Velfærdsaftalen med KTO s kommentarer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velfærdsaftalen med KTO s kommentarer"

Transkript

1 KTO Sekretariatet 23. juni 2006 HW Sagsnr.: Velfærdsaftalen med KTO s kommentarer Indledning Regeringen og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre har den 20. juni 2006 indgået en aftale om initiativer til sikring af fremtidens velfærd og investeringer i fremtiden. I dette notat er beskrevet og kommenteret på de initiativer som umiddelbart berører overenskomst- og aftalesystemet, eller som må forventes at komme til det. Forslag vedrørende efterløn, ændring af folkepensionsalderen, jobsøgning, rådighed, jobformidling mv. er således ikke kommenteret i notatet. Notatet er disponeret således, at der inden for hvert emneområde, jf. indholdsfortegnelsen beskrives de konkrete initiativer i velfærdsaftalen, der har personalerettede konsekvenser. I tilknytning til de enkelte initiativer er der afgivet en KTO kommentar. Indholdsfortegnelse I notatet er aftalens indhold gennemgået og kommenteret i forhold følgende emner: 1. Senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet s. 2 Skattebegunstigede pensioner Ændringer vedrørende tjenestemandspensionen Pligtige aldersgrænser 2. Styrket indsats for at fastholde arbejdskraft.. s. 5 Seniorpolitik i den offentlige sektor 4-partsdrøftelser om tiltag for seniorer Styrket arbejdsmiljøpolitisk indsats 3. Flere på arbejdsmarkedet.s. 8 Seniorjob Fremrykket og intensiveret aktivering mv. Resultatløn i jobcentrene 4. Integration..s. 11 Fornyet 4-partsdrøftelse 5. Forskning og uddannelse s. 12 Pulje på 1 mia. kr. til VEU Flere praktikpladser

2 Senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Som konsekvens af aftalen om, at efterlønsalderen hæves gradvist til 62 år fra 2019 frem mod 2022, og at folkepensionsalderen hæves fra 65 år til 67 år fra 2024 frem mod 2027, indgår der i aftalen en række forudsætninger om tilpasninger i tjenestemandsreglerne, ændringer vedrørende skattebegunstigede pensionsordninger og afvikling af aldersgrænser på arbejdsmarkedet. I velfærdsaftalen er det endvidere præciseret, at efterlønsalderen og folkepensionsalderen vil kunne stige igen i takt med udviklingen i levealderen. For efterlønsalderen vil dette kunne finde sted fra 2025 og for folkepensionsalderen fra Beslutning herom skal tages i Efterlønsalderen kan dog maksimalt stige med 1 år i a) Skattebegunstigede pensioner Af aftalen fremgår, at aldersgrænsen for udbetaling i nytegnede pensionsordninger hæves parallelt med ændringen af efterlønsalderen. De konkrete ændringer skal drøftes med pensionsbranchen, bl.a. med henblik på at sikre, at reglerne bliver så enkle og gennemskuelige som muligt. Udbetaling fra allerede oprettede opsparingskontrakter som foretages efter, at den pågældende er fyldt 60 år, men før den formelle efterlønsalder, vil blive modregnet i efterlønnen. Dette vil ske gradvist efter Der vil blive fastlagt en konkret model herfor. Endvidere vil tidspunktet for opgørelse af pensionsformue og pensionstilsagn til normal modregning i efterlønnen hæves fra 60 år til den nye efterlønsalder i takt med forøgelsen af efterlønsalderen. Det er ikke i aftalen klart præciseret, hvilke skattebegunstigede pensionsordninger, der sigtes efter. Men det forventes, at aftalen også retter sig mod de kollektivt aftalte arbejdsmarkedspensioner. Omfattes de kollektivt aftalte pensionsordninger af aftalen lægges der således op til et indgreb i det, der er aftalt og fastlagt i de enkelte pensionskasser fx om at der kan foretages udbetalinger fra det 60. år. Aftalen retter sig dog alene mod nytegnede pensionsordninger. b) Tjenestemandspension 60-års aldersgrænsen hæves For kommende tjenestemænd hæves den nuværende aldersgrænse på 60 år for tilbagetrækning med tjenestemandspension parallelt med efterlønsalderen. Tjenestemænd, der er ansat før udgangen af 2006, eller som er fyldt 48 år ved udgangen af 2006, bevarer retten til pension fra det 60. år.

3 - 3 - Aftalen er en generel forringelse af pensionsvilkårene for nyansatte tjenestemænd i 2007 og fremover, som ved udgangen af 2006 er under 48 år. Forringelsen skal ses i lyset ændringen af efterlønsalderen. c) Tjenestemandspension skærpelse af fradrag før folkepensionen Efter de nugældende regler reduceres tjenestemandspensionen med et førtidspensionsfradrag ved tilbagetrækning før det 65. år. Denne aldersgrænse for tilbagetrækning uden fradrag i tjenestemandspensionen hæves for alle tjenestemænd parallelt med folkepensionsalderen det vil sige fra 2024 frem mod Af aftalen fremgår herudover, at fradragene i tjenestemandspensionen ved tilbagetrækning før folkepensionsalderen skal skærpes, så de bliver mere aktuarmæssige. Ændringerne i fradragsskalaerne vil ikke berøre tjenestemænd, der er fyldt 48 år ved udgangen af Justeringen af fradragsskalaerne skal aftales med tjenestemandsorganisationerne. Det er uklart, hvad der ligger i aftalens ordlyd om, at fradragene skal blive mere aktuarmæssige, men det må forventes, at det vil medføre et øget fradrag. Aftalen vil dog skulle udmøntes efter aftale med tjenestemandsorganisationerne. Aftalen lægger op til en ændring af KTO s aftale om førtidspensionsfradrag. Velfærdsaftalen lægger således op til en særlig forringelse af tjenestemandspensionen for tjenestemænd under 48 år ved udgangen af KTO vil holde tæt kontakt til CFU i forbindelse med de kommende forhandlinger om ændring af fradragsskalaerne. Det må endvidere forventes, at forslaget også vil indebære en ændring af aldersgrænsen for reduceret førtidstillæg. d) Aldersgrænser Af aftalen fremgår, at der generelt ikke bør være pligtige aldersgrænser for tilbagetrækning, hverken i lovgivningen eller i overenskomster. Der vil blive taget initiativ til at hæve aldersgrænsen i Forskelsbehandlingsloven fra de nuværende 65 år til 70 år. Forslaget vil træde i kraft den 1. januar Aftaleparterne bag velfærdsaftalen opfordrer overenskomstparterne til at vurdere behovet for den fortsatte opretholdes af evt. bestemmelser i kollektive overenskomster om pligtmæssig fratræden på grund af alder før det 65. år.

4 - 4 - Regeringen vil forhandle med tjenestemandsorganisationer om, at løfte de pligtige afgangsaldre for tjenestemandsansatte på særlige områder, fx i politiet og forsvaret. På de områder, hvor der findes pligtige afgangsaldre opfordres overenskomstparterne til på ny at vurdere behovet for disse. Det vurderes, at opfordringen, herunder ændringerne af pligtige afgangsaldre for tjenestemænd primært er rettet mod det statslige område. Det er vurderingen, at aftale indholdet vedrørende aldersgrænser kun i meget lille omfang vil få betydning for aftaler og overenskomster på det (amts)kommunale arbejdsmarked (med undtagelse af brandfolkene). Sekretariatet er ikke bekendt med øvrige overenskomster eller tjenestemandsaftaler, hvor der er fastlagt pligtige aldersgrænser. Organisationerne bedes meddele KTO, hvis der i organisationens overenskomster/tjenestemandsafter er fastlagt regler om pligtige afgangsaldre. KTO vil holde tæt kontakt til CFU i forbindelse med kommende forhandlinger om at løfte de pligtige afgangsaldre for tjenestemænd.

5 Styrket indsats for at fastholde arbejdskraft Aftalen indeholder en række positive tiltag med henblik på, at fremme en indsats til bedre at kunne fastholde arbejdskraften og til i højere grad at forebygge nedslidning og udstødning fra arbejdsmarkedet. Dette er præciseret i aftalen i form af forslag til en øget seniorpolitisk indsats samt afsættelse af midler til en nedslidningsfond, styrkelse af Arbejdstilsynet mv. e) Seniorpolitik i den offentlige sektor Det præciseres, at der i den offentlige sektor er behov for en styrket og udvidet seniorpolitisk indsats. De offentlige arbejdsgivere skal have særlig fokus på at skabe attraktive og fleksible rammer for, at ældre medarbejdere har lyst til og mulighed for at blive i jobbet i flere år end nu. Konkret peges der på forbedrede muligheder for individuel tilrettelæggelse af den enkeltes arbejdsvilkår, løbende opkvalificering og styrket vejledning om muligheder og rettigheder. Endvidere fremgår, at Alle offentlige arbejdspladser skal have en nedskrevet personalepolitik, som informerer om de seniorpolitiske ordninger og klart signalerer ledelsens intentioner med seniorpolitik. Det fremgår, at staten skal gå foran i seniorpolitikken. Regeringen vil arbejde for at udbrede anvendelsen af de seniorpolitiske værktøjer. Ændringer i de nuværende ordninger skal aftales med overenskomstparterne. Begrundelsen for forslaget er, at gennemsnitsalderen blandt de ansatte i den offentlige sektor er relativt høj, samtidig med at tilbagetrækningsalderen er relativ lav. Der vil derfor inden for en kort årrække kunne opstå en betydelig arbejdskraftmangel i dele af den offentlige sektor, hvis ikke der gøres en særlig indsats for at fastholde ældre medarbejdere. Det er ikke et krav i henhold til rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse eller aftale om tillidsrepræsentanter, samarbejde og samarbejdsudvalg, at der skal fastlægges en seniorpolitik i kommuner og amter. Det følger dog, at det øverste medindflydelsesog medbestemmelsesorgan kan drøfte seniorpolitik. I velfærdsaftalen forudsættes, at der på alle offentlige arbejdspladser skal foreligge en nedskrevet personalepolitik vedrørende det seniorpolitiske område. Der lægges med forslaget op til, at ændringer af den eksisterende seniorpolitiske indsats skal aftales mellem parterne. Desuden lægges der op til, at der er behov for en styrket indsats på området. Det må i det lys kunne forventes, at en styrket og udvidet seniorpolitisk indsats vil komme til at indgå i drøftelserne mellem parterne samt i overvejelserne vedrørende OK-08, både på det statslige arbejdsmarked og på det kommunale og regionale arbejdsmarked.

6 - 6 - Det kan til orientering oplyses, at KTO og KL fornyeligt er blevet enige om, at igangsætte et personalepolitisk projekt i 2006/2007om seniorpolitik, hvor der sættes fokus på, hvordan kommunerne arbejder med seniorpolitik, herunder hvorledes rammeaftalen om seniorpolitik anvendes. f) Indbydelse til 4-partsdrøftelser om tiltag for seniorer på arbejdsmarkedet Regeringen vil gennemføre 4-partsdrøftelser med KL, LO og DA om seniorpolitiske aktiviteter, hvor der bl.a. vil blive sat fokus på: Lovgivningsmæssige og overenskomstmæssige barrierer for integration af ledige seniorer eller for fastholdelse. Hvordan overenskomster og lovgivning kan tilpasses for at udbrede mulighederne for fleksible ansættelsesforhold på virksomhederne for seniorer. Med forslaget lægges op til en lidt utraditionel håndtering vedrørende drøftelser af overenskomstmæssige forhold. Det fremgår ikke af aftalen, hvornår 4-partsdrøftelserne forudsættes påbegyndt og afsluttet. g) Styrket arbejdsmiljøpolitisk indsats forebyggelsesfond Der oprettes en forebyggelsesfond i 2007 med en kapital på 3 mia. kr. Målet med fonden er at forebygge og forhindre fysisk og psykisk nedslidning. Fonden kan bl.a. yde støtte til initiativer vedrørende forebyggelses/reduktion af nedslidning, samt initiativer der kan støtte genoptræning og rehabiliteringen af syge og handicappede. Der udmøntes med op til 200 mill. kr. i 2007 og 350 mill. kr. årligt i 2008 og årene herefter. Fonden etableres med en bestyrelse med deltagelse af bl.a. arbejdsmarkedets parter. Det er en forudsætning for at opnå støtte fra fonden, at arbejdstager- og arbejdsgiversiden inden for de enkelte brancher, der er særlige nedslidningstruede, eller på den enkelte virksomhed eller offentlige institution indgår aftaler med konkrete mål for indsatsen. Med nedslidningstruede brancher forstås en branche, hvor der er overrisiko for, at de beskæftigede ikke helbredsmæssigt kan holde til at arbejde et helt arbejdsliv igennem. Konkret peges der bl.a på rengøringsområdet, på plejehjem og hjemmehjælpsområdet samt inden for området vedrørende transport af passagerer. Endvidere er der afsat 70 mill. kr. årligt i perioden til en styrket arbejdsmiljøindsats. Der er i den forbindelse enighed om, at Arbejdstilsynet (AT) skal gennemføre intensiveret tilsyn inden for brancher, hvor der er nedslidningstruet arbejdskraft (i aftalen peges der fx på rengøringsområdet, plejehjem- og hjemmeplejeområdet samt hotel- og restaurationsområdet). Hertil kommer udvidet, forebyggende vejledning på den enkelte virksomhed målrettet særlige områder og uvildig rådgivning vedrørende psykisk arbejds-

7 - 7 - miljø, herunder stress. Den konkrete udmøntning aftales mellem forligspartierne i efteråret Af aftalen fremgår, at fondens aktiviteter bl.a. skal målrettes forebyggelse/reduktion af såvel fysisk som psykisk nedslidning. En meget stor del af nedslidning på det offentlige arbejdsmarked skyldes ikke alene fysisk nedslidning, men også psykisk nedslidning i form af stress mv. Nedslidningsproblemer findes derfor inden for en lang række brancher i den offentlige sektor. Det må forventes, at fonden vil øge arbejdsgiversidens motivation til at indgå bindende aftaler med lønmodtagersiden om konkrete mål for forebyggelse/reduktion af nedslidningen på arbejdspladserne. Det er uklart i aftalen, hvorvidt aftalerne om konkrete mål med henblik på at kunne modtage støtte fra fonden, forudsættes indgået mellem de forhandlingsberettigede parter, eller om de fx også kan indgås i et samarbejdsorgan eller et sikkerhedsudvalg på institutionsniveau.

8 Flere på arbejdsmarkedet Velfærdsaftalen indeholder en lang række initiativer med henblik på at øge arbejdskraftudbuddet. Det gælder indsatser i forhold til at sikre, at flere ældre kommer ud på arbejdsmarkedet, aktivering af ledige mv. h) Seniorjob Med aftalen ophæves den forlængede dagpengeret for årige, så dagpengeperioden for denne gruppe får samme længde som for andre. Den forlængede dagpengeret vil fortsat gælde for personer, der senest pr. 31. december 2006 er 54 år eller ældre. Personer, der opbruger dagpengeretten, som under gældende regler ville have ret til forlængede dagpenge, får ret til tilbud om et seniorjob ved udløbet af dagpengeperioden. Den kommune, som den ledige bor i, får pligt til at ansætte den ledige. Tilgang til ordningen kan ske fra den 1. januar Personer i seniorjob ansættes på overenskomstmæssige vilkår. Arbejdsgiveren modtager et løntilskud på kr. årligt pr. fuldtids seniorjob. De resterende udgifter dækkes via bloktilskuddet. Der gælder det almindelig merbeskæftigelseskrav, som også kendes fra løntilskudsjobbene, i forbindelse med ansættelse af en ledige i seniorjob. Det er bopælskommunen, der fastsætter arbejdsområdet på baggrund af en samtale med den ledige. Repræsentanter for de ansatte på arbejdspladsen medvirker i forbindelse med fastsættelsen af arbejdsområdet for de personer, der ansættes i seniorjob. Det præciseres, at det er vigtigt, at der er kvalitet i jobbet. Det er forventningen, at der oprettes op til i alt ca seniorjob i 4 år. Hvis antallet af seniorjob overstiger det forventede antal, vil forligspartierne drøfte ordningen igen. KTO-kommentar: Det er vigtigt, at der i forbindelse med formidlingen af job, herunder fastlæggelsen af arbejdsområder sikres sammenhæng mellem de konkrete arbejdsopgaver og den lediges kvalifikationer, således at det undgås at ikke kvalificeret personale skal udføre opgaver, hvor der forudsættes faglig viden og ekspertise. Det er endvidere vigtigt, at der i forbindelse med formidlingen og tilrettelæggelsen af det konkrete job sikres, at personalet medinddrages mv., jf. i øvrigt de bestemmelser om medindflydelse og medinddragelse, der i øvrigt gælder ved ansættelse af personer i løntilskudsjob (rammeaftalen om socialt kapitel). Det er ikke i velfærdsaftalen præciseret nærmere, hvorledes og på hvilken måde medinddragelsen af personalet forudsættes at ske.

9 - 9 - i) Fremrykket og intensiveret aktivering mv. I aftalen lægges der op til en række tiltag, som vil kunne indebære afhængig af ledighedsudviklingen - at der på de kommunale og regionale arbejdspladser vil skulle etableres et øget antal løntilskudsjob eller virksomhedspraktikpladser til ledige dagpenge- eller kontanthjælpsmodtagere 1. Det må umiddelbart forventes, at der i kommuner og regioner vil kunne blive lagt pres på oprettelse af et øget antal løntilskudsjob eller virksomhedspraktikforløb. Der er i rammeaftalen om socialt kapitel fastlagt bestemmelser om medinddragelse og forhandlingsadgange i relation til oprettelse af løntilskudsjob og virksomhedspraktikforløb. Desuden skal der henvises til protokollat af 3. maj 2006 om forholdet mellem ordinært ansatte og ekstraordinært ansatte med løntilskud og virksomhedspraktik omfattet af kapitel 11 og 12 i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (indgået i tilknytning til aftalen om integrations- og oplæringsstillinger). j) Resultatløn i jobcentrene For at øge incitamenterne i de statslige og kommunale jobcentre til at fremme indsatsen præciseres i aftalen, at der skal sikres ensartede resultatslønsordninger i de fremtidige jobcentre. Det er endvidere præciseret, at modellen skal aftales endeligt med de kommunale arbejdsgivere, så de statslige og kommunale arbejdsgivere har et fælles arbejdsgiverudspil, når der efterfølgende skal indgås lokale aftaler. 1 Det gælder bl.a. i forhold til: Aftale om ret og pligt til aktivering for årige gældende fra 1. januar Aftale om, at ret og pligt til første aktiveringstilbud for ledige over 30 år fremrykkes til efter 9 måneder. Gælder for ledige, der opnår 9 måneders ledighed efter den 1. august Dagpengeberettigede ledige med mere end 2½ års ledighed bliver omfattet af ret og pligt til aktivering, så vidt muligt på fuld tid i resten af dagpengeperioden. Ledige, der efter 1. oktober 2007 når op på 2½ års dagpengeanciennitet, omfattes af kravet om fuldtidsaktivering. Start og kontanthjælpsmodtagere i alderen år uden kompetencegivende uddannelse og uden forsørgerpligt skal have et aktiveringstilbud efter 5 ugers sammenhængende ledighed. Dagpengeberettigede ledige i alderen år uden kompetencegivende uddannelse skal efter 6 måneders sammenlagt ledighed have tilbudt et løntilskudsjob i den offentlige sektor. I aftalen er det endvidere præciseret, at kommuner, stat og regioner er forpligtet til at stille pladser til rådighed efter en offentlig løntilskudskvote. Det er her præciseret, at såfremt kommunen, staten eller regionen ikke levere de nødvendige pladser inden for 4 uger, kan jobcentret eller en anden aktør henvise den ledige til et aktiveringsforløb hos en anden aktør af 6 måneders varighed, hvor kommunen, staten eller regionen betaler.

10 Forslaget lægger pres på en øget anvendelse af resultatløn på beskæftigelsesområdet. Med aftalen lægges der op til en meget tæt koordinering mellem staten og kommunerne som grundlag for de efterfølgende lokale forhandlinger og aftaleindgåelse med de faglige organisationer. I lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats mv. (vedtaget 21. marts 2006), som er en udmøntning af oplægget En chance til alle, blev der afsat 10 millioner kr. til resultatløn for sagsbehandlere med henblik på at understøtte indsatsen i kommunerne. Anvendelsen heraf er efterfølgende fastlagt i et bekendtgørelsesudkast, som er sendt til høring blandt medlemmerne af Beskæftigelsesrådet. KTO har drøftet bekendtgørelsesudkastet og finder, at der er tale om en indblanding i den enkelte kommunes mulighed for at foretage personalemæssige dispositioner. KTO finder, at anvendelsen af resultatløn kan være et velegnet ledelsesinstrument, men at resultatløn kun kan anvendes på baggrund af aftaleforhold mellem parterne på det kommunale arbejdsmarked, og at såfremt aftaleparterne bag velfærdsaftalen ønsker at motivere til en øget indsats, burde belønningen være rettet mod kommunen ikke den ansatte. Det er umiddelbart uklart, hvorvidt regeringens forslag rækker udover det, som allerede er fastlagt i ovennævnte lov.

11 Integration Med aftalen lægges der op til, at indsatsen for at få flere indvandrer og efterkommere i arbejde skal styrkes. k) Fornyet 4-partsdrøftelse Regeringen vil indbyde arbejdsmarkedets parter (LO, DA og KL) til 4-partsdrøftelser om integration. Drøftelserne vil sætte fokus på, hvordan udbredelse af trappemodellen kan blive accepteret (det vil sige forløb der fx indledes med et virksomhedspraktikforløb, herefter et løntilskudsjob og som afslutningsvist ender med fastansættelse), og hvordan en adgangspakke bestående af kombinationer af fx virksomhedspraktik, løntilskudsjob, ansættelse på særlige vilkår, sprogundervisning, mentorordning mv. kan sammensættes som grundmodel i jobcentrene, når de skal fastlægge den individuelle indsats for ledige. KTO skal i den anledning henvise til aftalen om integrations- og oplæringsstillinger af 3. maj 2006 mellem KTO og KL og Amtsrådsforeningen. Aftalen giver mulighed for at ansættelse af indvandrere og efterkommere i faste stillinger, hvori der aftales et integrations- og oplæringsforløb i op til 1 års varighed. Der er en forpligtelse til opkvalificering og oplæring i gennemsnitlig mindst 20 % af arbejdstiden. Der er ikke i aftalen noget til hinder for, at ansættelsen i en integrations- og oplæringsstilling sker i forlængelse af fx et virksomhedspraktikforløb eller efter ansættelse i et løntilskudsjob.

12 Forskning og uddannelse Forligspartierne anerkender slutdokumentet fra 3-partsdrøftelsen den 20. marts 2006, hvori der er enighed om, at voksen- og efteruddannelsesindsatsen skal styrkes, og at alle den enkelte, virksomhederne, arbejdsmarkedets parter og det offentlige har et ansvar for at opgaven løftes. Der er endvidere enighed om, at de offentlige udgifter til indsatsen skal prioriteres til grupper med de største uddannelsesmæssige behov, der ofte ikke i tilstrækkelig grad er i fokus på arbejdspladserne. Det er præciseret, at antallet af kursister på læse-, skrive- og regnekurser for voksne skal nå årligt over de kommende år. For at dette skal nås, forudsættes, at bl.a. arbejdsgivere, fagforeninger bidrager til at stimulere efterspørgslen efter uddannelse hos de mindst motiverede. l) Pulje på 1 mia. kr. til voksen- og efteruddannelse (VEU) Aftale: Det er præciseret, at arbejdsmarkedets parter har en vigtig opgave i forhold til at understøtte udviklingen af arbejdsstyrkens kompetencer, især på det erhvervsrettede område. Arbejdsmarkedets parter kan fx løfte opgaven ved at indgå aftaler om opsparingsordninger til voksen- og efteruddannelse. I aftalen er der afsat en midlertidig pulje på 1 mia. kr. til finansiering af øgede offentlige driftsudgifter til erhvervsrettet voksen- og efteruddannelsesaktivitet. Udmøntningen heraf afhænger af, at arbejdsmarkedets parter øger finansieringsbidraget til VEU fremadrettet. De konkrete vilkår skal aftales. Puljen kan udmøntes fra 2008 og mindst frem til Vilkår for udbetalingen skal drøftes med arbejdsmarkedets parter. Der er aftalt nyt 3-partsmøde om VEU i sensommeren 2006 og igen i forsommeren Finansieringen af den styrkede voksen- og efteruddannelsesindsats forudsættes finansieret af den afsatte globaliseringspulje på i alt 10 mia. kr. (I 2007 afsættes 2 mia. kr., der efterfølgende forøges, således at globaliseringspuljen i 2012 udgør 10 mia. kr.). Regeringen vil i efteråret 2006 fremlægge et udspil til konkret udmøntning af globaliseringspuljen for forligspartierne, således at dette kan indgå i finansloven for Forligspartierne vil i efteråret endvidere drøfte en række øvrige elementer videre, herunder en ny model for godtgørelse på det erhvervsrettede område. Der er med forslaget lagt en økonomisk gulerod ud til parterne i form af en midlertidig pulje på 1 mia. kr. Der er dog alene tale om en midlertidig pulje med henblik på i en afgrænset periode at medfinansiere en styrket indsats. Det er herefter uklart, hvem der skal påtage sig finansieringen af den øgede indsats efter anvendelse af den midlertidige pulje på 1 mia. kr.

13 Det må forventes, at det i forbindelse med overenskomstfornyelsen 2007 på det private arbejdsmarked vil blive overvejet om man skal forhandle en styrket VEU-indsats. Forberedelsen og resultatet af disse forhandlinger vil komme til at indgå i overvejelserne vedrørende overenskomstfornyelsen på det kommunale og regionale arbejdsmarked ved OK-08. m) Flere praktikpladser Af aftalen fremgår, at staten inden udgangen af 2007 vil øge antallet af praktikpladser med 25 %. Også efter 2007 vil staten øge antallet af praktikpladser. Regeringen vil drøfte måltal for antallet af praktikpladser med KL. Heri vil indgå, at der er behov for at øge antallet af SOSU-uddannede, og antallet af praktikpladser i kommunerne. KTO-kommentar: I økonomiaftalen med KL for 2007 er det præciseret, at KL og regeringen er enige om, at drøfte et bestemt måltal for antallet af praktikpladser til de grundlæggende erhvervsrettede uddannelser i kommunerne.

05.25 O.08 26/2009 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger

05.25 O.08 26/2009 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger 05.25 Side 1 Aftale om integrations- og oplæringsstillinger KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side 05.25 Side 2 Indledning... 3 1. Aftalens område... 4 2. Formål... 4

Læs mere

05.25 O.11 42/2011 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger

05.25 O.11 42/2011 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger Side 1 Aftale om integrations- og oplæringsstillinger KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse 05.25 Side 2 Side Indledning... 3 1. Aftalens område... 4 2. Formål... 4 3. Målgruppe...

Læs mere

Oversigt over. beskæftigelsesordninger. Møde med næstformænd i MED

Oversigt over. beskæftigelsesordninger. Møde med næstformænd i MED Oversigt over beskæftigelsesordninger Møde med næstformænd i MED Den 17. og 18. marts 2014 Oversigt over beskæftigelsesordninger Foreløbigt arbejdspapir I oversigten gennemgås skematisk hovedparten af

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde KL finder, at en vigtig udfordring på det kommunale arbejdsmarked er, at de kommunale arbejdspladser er attraktive

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

UDKAST 14/08-12. Forslag. til

UDKAST 14/08-12. Forslag. til UDKAST 14/08-12 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik (Suspension af kommunernes 100 pct. finansiering af arbejdsløshedsdagpenge og manglende

Læs mere

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen Forord I 2002 tog regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter en række initiativer, der skal styrke integrationen af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. 4-partsaftalen om en bedre integration

Læs mere

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Medlemsudsendelse 21. august 2007 Organisationsudsendelse Til KTO's medlemsorganisationer Sagsnr.: 732.12 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 20. august 2007 Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder

Læs mere

TR - møde i København den 14. marts Præsentation af det statslige forhandlingsresultat

TR - møde i København den 14. marts Præsentation af det statslige forhandlingsresultat TR - møde i København den 14. marts 2011 Præsentation af det statslige forhandlingsresultat STAT CFU Pr. 1. april 2011 31. marts 2013 1. år er et nul-år, hvor gælden fra 1. april 2010 afvikles, uden at

Læs mere

Aftale om fremtidens velstand og velfærd og investeringer i fremtiden. Aftale om fremtidig indvandring

Aftale om fremtidens velstand og velfærd og investeringer i fremtiden. Aftale om fremtidig indvandring Aftale om fremtidens velstand og velfærd og investeringer i fremtiden Aftale om fremtidig indvandring 20. juni 2006 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokraterne,

Læs mere

Bilag 12 til MED aftalen

Bilag 12 til MED aftalen NOTAT HR-Centret Bilag 12 til MED aftalen 17-09-2016 Retningslinjer vedr. ansættelser på særlige vilkår Det er Hovedudvalgets opgave at aftale retningslinjer for beskæftigelse af personer med nedsat arbejdsevne

Læs mere

Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen

Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen Aftalepartierne (S, RV, V, K og DF) er enige om på baggrund af et oplæg fra LO og DA at vedtage 4 forslag til en stærkere målretning mod job i

Læs mere

Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet

Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet 5. december 2012 Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet Notatet præsenterer de centrale initiativer på beskæftigelsesområdet i Regeringens og Enhedslistens aftale om Finanslov for 2013. De foreløbigt

Læs mere

Seniorjob - orientering

Seniorjob - orientering 1 Nr. : Seniorjob - orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 11/13708 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Indledning/Baggrund Lov om seniorjob har været gældende siden 1. januar 2008. Formålet

Læs mere

08.25 O.11 /2011 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger

08.25 O.11 /2011 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger Side 1 Aftale om integrations- og oplæringsstillinger KL Sundhedskartellet Indholdsfortegnelse Side 08.25 Side 2 Indledning... 3 1. Hvem er omfattet af aftalen... 4 2. Formål... 4 3. Målgruppe... 4 4.

Læs mere

AFTALE OM INTEGRATIONS- OG OPLÆRINGSSTILLINGER

AFTALE OM INTEGRATIONS- OG OPLÆRINGSSTILLINGER Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FORHANDLINGSFÆLLESSKABET AFTALE OM INTEGRATIONS- OG OPLÆRINGSSTILLINGER **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale 2015 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING...

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om fremtidig indvandring

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om fremtidig indvandring Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om initiativer til sikring af fremtidens velstand og velfærd og investeringer

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsfællesskabet post@forhandlingfaellesskabet.dk Krav til fornyelse/ændring

Læs mere

Aftale om opfølgning på velfærdsaftalen fra juni 2006 om 70 mio. kr. til arbejdsmiljø samt aftale om justering af arbejdsmiljøreformen

Aftale om opfølgning på velfærdsaftalen fra juni 2006 om 70 mio. kr. til arbejdsmiljø samt aftale om justering af arbejdsmiljøreformen 4. oktober 2006 Aftale om opfølgning på velfærdsaftalen fra juni 2006 om 70 mio. kr. til arbejdsmiljø samt aftale om justering af arbejdsmiljøreformen Opfølgning på velfærdsaftalen 70 mio. kr. til arbejdsmiljø

Læs mere

Rammeaftale om seniorpolitik

Rammeaftale om seniorpolitik Rammeaftale om seniorpolitik KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte 05.21 Side 1 Side 2 Indholdsfortegnelse Side Kapitel 1. Indledende bestemmelser... 3 1. Hvem er omfattet af aftalen...3 2.

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Oversigt over ansættelser på særlige vilkår

Oversigt over ansættelser på særlige vilkår Oversigt over ansættelser på særlige vilkår Oversigt over beskæftigelsesordninger I oversigten gennemgås skematisk hovedparten af de nuværende beskæftigelsesordninger fastlagt i lovgivningen. I skemaet

Læs mere

Regionale TR-møder februar/marts Præsentation af forhandlingsresultat

Regionale TR-møder februar/marts Præsentation af forhandlingsresultat Regionale TR-møder februar/marts 2011 Præsentation af forhandlingsresultat KTO KL Periode 1. april 2011 31. marts 2013 Sikring af reallønnen for alle i 2. år 1. år er et nul-år, hvor gælden fra 1. oktober

Læs mere

UDKAST til. Forslag til Lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Fornyelse af Forebyggelsesfonden)

UDKAST til. Forslag til Lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Fornyelse af Forebyggelsesfonden) Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10 AMU alm. del Bilag 69 Offentligt j.nr. 20090088656 Arbejdstilsynet, den UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Fornyelse af Forebyggelsesfonden)

Læs mere

Markant styrkelse af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse

Markant styrkelse af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Regeringen 12. oktober 2007 Landsorganisationen i Danmark FTF Akademikernes Centralorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Læs mere

Notat. Økonomi Jobcentersekretariat Ramsherred 12 5700 Svendborg. Tlf. 62 23 39 17. jacob.bojesen.larsen@svendborg.dk www.svendborg.

Notat. Økonomi Jobcentersekretariat Ramsherred 12 5700 Svendborg. Tlf. 62 23 39 17. jacob.bojesen.larsen@svendborg.dk www.svendborg. Notat Seniorjob Seniorjob-ordningen blev indført i forbindelse med, at de tidligere gældende regler om forlænget dagpengeret for 55-59-årige blev ophævet. Efter de tidligere regler om forlænget dagpengeret

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

En styrket indsats over for unge ledige

En styrket indsats over for unge ledige En styrket indsats over for unge ledige Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne om En styrket

Læs mere

Aftale om Forebyggelsesfonden

Aftale om Forebyggelsesfonden Aftale om Forebyggelsesfonden 421 millioner kroner til at forebygge nedslidning i 2010 Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er enige

Læs mere

Administrationsgrundlag for fastholdelse af seniorers kompetencer

Administrationsgrundlag for fastholdelse af seniorers kompetencer Administrationsgrundlag for fastholdelse af seniorers kompetencer For at skabe gode og attraktive arbejdspladser, hvilket også er til gavn for de borgere, vi servicerer er det vigtigt løbende at have fokus

Læs mere

Afgjort den 1. september 2011. Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 BE004732

Afgjort den 1. september 2011. Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 BE004732 Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 Afgjort den 1. september 2011 176 Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

Arbejdsmarkedsstyrelsen har den 29. september sendt ovennævnte i høring hos Beskæftigelsesrådet.

Arbejdsmarkedsstyrelsen har den 29. september sendt ovennævnte i høring hos Beskæftigelsesrådet. Arbejdsmarkedsudvalget L 62 - Bilag 1 Offentligt Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 1061 København K Høring vedr. udkast til lovforslag om seniorjob. Arbejdsmarkedsstyrelsen har den 29. september

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011)

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011) Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011) 1 Rammerne for dagpenge og kontanthjælp skal være mere retfærdige. Det skal sikres, at færre falder ud af dagpengesystemet,

Læs mere

AC og enkelte andre organisationer som for eksempel IDA og Dansk Journalistforbund forhandler særskilt med Finansministeriet.

AC og enkelte andre organisationer som for eksempel IDA og Dansk Journalistforbund forhandler særskilt med Finansministeriet. Hvem forhandler overenskomster i staten? De statslige overenskomstparter Det er finansministeren, der forhandler løn- og ansættelsesvilkår for statens ansatte med de faglige organisationer, som har organiseret

Læs mere

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats 2018 LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats ET ARBEJDSMARKED I VÆKST Arbejdsmarkedet i Danmark har i en årrække været i fremgang. Fra efteråret 2013 er beskæftigelsen steget med ca.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om seniorjob og lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. Lovforslag nr. L 78 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om seniorjob og lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. Lovforslag nr. L 78 Folketinget Lovforslag nr. L 78 Folketinget 2012-13 Fremsat den 16. november 2012 af Beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om seniorjob og lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Læs mere

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007. UDKAST Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (forhøjelse af aldersgrænsen for aftaler om fratræden) 1 I lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

LEDIGE I JOB MED LØNTILSKUD VEJLEDNING FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER

LEDIGE I JOB MED LØNTILSKUD VEJLEDNING FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER LEDIGE I JOB MED LØNTILSKUD VEJLEDNING FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER Udgivet af BUPL Fyn Bornholmsgade 1 5000 Odense C Tlf.: 3546 5830 www. Bupl.dk Maj 2011 AKTIVERING MED MENING HVORDAN BIDRAGER DU SOM TILLIDSREPRÆSENTANT

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Høring over lovforslag om etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem mv.

Høring over lovforslag om etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem mv. Arbejdsmarkedsstyrelsen Beskæftigelsesrådets sekretariat Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Høring over lovforslag om etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem mv. Beskæftigelsesrådet

Læs mere

2) Frivillig overførsel på overenskomstmæssige vilkår. Enkelte steder har tjenestemænd givet afkald på deres tjenestemandsstatus og er gået over til ansættelse i den private virksomhed, hvorefter aflønning

Læs mere

Notat. Status på akutpakken. Det Lokale Beskæftigelsesråd

Notat. Status på akutpakken. Det Lokale Beskæftigelsesråd Notat Til: Vedrørende: Det Lokale Beskæftigelsesråd Akutpakken Status på akutpakken Første del af notatet omfatter en generel orientering om akutpakken og dens indhold. Derefter følger en beskrivelse af

Læs mere

Aftale om senere tilbagetrækning

Aftale om senere tilbagetrækning 11-0518 - liss, - 16.05.2011 Kontakt: Lisbeth Sølvhøj - liss@ftf.dk, - Tlf: 33 36 88 00 Aftale om senere tilbagetrækning Regeringen indgik fredag den 13. maj en efterlønsaftale med Dansk Folkeparti og

Læs mere

UDKAST Vilkår for organisationsændringer, der medfører reduktion af stillinger

UDKAST Vilkår for organisationsændringer, der medfører reduktion af stillinger Område: Human Resources Afdeling: HR Jura Journal nr.: 11/6130 Dato: 31. januar 2013 Udarbejdet af: Susanne Wind E mail: Susanne.Wind@regionsyddanmark.dk Telefon: 76632040 UDKAST Vilkår for organisationsændringer,

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr KTO Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr 08.08.00 P26 Vedlagt fremsendes krav

Læs mere

Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune

Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune April 2016 Indhold Indledning... 3 Målgrupper... 3 Principper... 4 Fokus på den individuelle indsats... 4 Hurtig indsats og

Læs mere

Informationsmøde om OK11. Torsdag d. 10. marts 2011

Informationsmøde om OK11. Torsdag d. 10. marts 2011 Informationsmøde om OK11 Torsdag d. 10. marts 2011 Velkomst og indledning Program Velkomst og indledning Økonomi og lokal løndannelse Fastholdelse og pensionsændringer PAUSE Kompetenceudvikling og samarbejde

Læs mere

Løntilskudsjob, Fleksjob, og Virksomhedspraktik

Løntilskudsjob, Fleksjob, og Virksomhedspraktik Løntilskudsjob, Fleksjob, og Virksomhedspraktik Indledning Helsingør Kommune ansætter vi medarbejdere i job på særlige vilkår (løntilskudsjob, fleksjob og lign.). Det er Personale Service, som er ansvarlig

Læs mere

Varde Kommunes aktiveringsstrategi.

Varde Kommunes aktiveringsstrategi. Varde Kommunes aktiveringsstrategi. Baggrund og formål. Den nye refusionsreform som træder i kraft 1. januar 2016, samt det fælles fokus på varighed, der har været gennem de seneste 4 reformer på diverse

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Til: Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K J.nr.:9.02.01-01 17. februar 2004 UDKAST Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Med henvisning

Læs mere

Tilskudsjob i Svendborg Kommune

Tilskudsjob i Svendborg Kommune Direktørområde Kultur, Erhverv og Udvikling Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Tilskudsjob i Svendborg Kommune I forbindelse med kontanthjælpsreformen der trådte i kraft den 1. januar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik. Lovforslag nr. L 44 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik. Lovforslag nr. L 44 Folketinget Lovforslag nr. L 44 Folketinget 2012-13 Fremsat den 26. oktober af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Faktaark En ansvarlig lønudvikling

Faktaark En ansvarlig lønudvikling Faktaark En ansvarlig lønudvikling En ansvarlig økonomisk ramme med beskedne generelle lønstigninger. Den samlede økonomiske ramme for overenskomstperioden 2011-2013 udgør i alt 3,15 pct. Det har været

Læs mere

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne AMTSRÅDSFORENINGEN 11.16.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OMRÅDE... 3 2. FORMÅL...

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik 2012/1 LSF 44 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2012-0007801 Fremsat den 26. oktober af

Læs mere

Notat. Lovændringer på beskæftigelsesområdet. Bekæmpelse af langtidsledighed. Erhvers- og Beskæftigelsesudvalget

Notat. Lovændringer på beskæftigelsesområdet. Bekæmpelse af langtidsledighed. Erhvers- og Beskæftigelsesudvalget Notat Til: Vedrørende: Erhvers- og Beskæftigelsesudvalget Lovændringer på beskæftigelsesområdet Lovændringer på beskæftigelsesområdet. På beskæftigelsesområdet har det været 2 store lovændringer i foråret

Læs mere

Vedr.: Udkast til svar på høring vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik mv.

Vedr.: Udkast til svar på høring vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik mv. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Arbejdsmarkedsstyrelsen Att.: Birgitte S. Staffeldt Njalsgade 72A 2300

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om seniorjob og lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om seniorjob og lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. 2012/1 LSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 4. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering, j.nr. 2012-1435 Fremsat den

Læs mere

23 initiativer til at målrette beskæftigelsesindsatsen og modvirke langtidsledighed

23 initiativer til at målrette beskæftigelsesindsatsen og modvirke langtidsledighed 23 initiativer til at målrette beskæftigelsesindsatsen og modvirke langtidsledighed 22. januar 2010 Det danske samfund oplever i forlængelse af den finansielle krise en faldende beskæftigelse og hastigt

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Forslag. lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Lovforslag nr. L 76 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Nedsættelse af varighedskrav

Læs mere

Rammeaftale om det. sociale kapitel. pr. 1. april 2004

Rammeaftale om det. sociale kapitel. pr. 1. april 2004 KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Rammeaftale om det sociale kapitel pr. 1. april 2004 med kto's kommentarer - 2 - - 3 - INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Kapitel 1. Indledning om beskæftigelsesplanen for 2010 3. Kapitel 2. Krav til indholdet i beskæftigelsesplan 2010 4

Kapitel 1. Indledning om beskæftigelsesplanen for 2010 3. Kapitel 2. Krav til indholdet i beskæftigelsesplan 2010 4 Skabelon for udarbejdelse af beskæftigelsesplanen for 2010 Indholdsfortegnelse: Kapitel 1. Indledning om beskæftigelsesplanen for 2010 3 Kapitel 2. Krav til indholdet i beskæftigelsesplan 2010 4 2.1. Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 15. oktober 2007. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 15. oktober 2007. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 15. oktober 2007 Århus Kommune Personaleafdelingen Borgmesterens Afdeling 1. Resume KTO, KL og Amtsrådsforeningen har indgået en aftale

Læs mere

Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011

Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011 13. december 2010 Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011 Den demografiske udvikling, genopretningen af dansk økonomi og den samfundsøkonomiske situation giver meget snævre økonomiske rammer

Læs mere

Nedenfor følger en kort beskrivelse af de enkelte initiativer, jf. tabel 1.

Nedenfor følger en kort beskrivelse af de enkelte initiativer, jf. tabel 1. Bilag 3. Forstærket indsats for flere praktikpladser I maj 2009 indgik regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre aftale om en praktikpladspakke, som blandt andet indeholdt en

Læs mere

Initiativer på beskæftigelsesområdet

Initiativer på beskæftigelsesområdet Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland 19. januar 2012 HHS Initiativer på beskæftigelsesområdet Initiativ/Hovedindhold Kilde Status/Udmøntning Økonomi 1 Dagpengeperiode forlænges med ½ år for alle

Læs mere

Vejledning om. Retningslinjer for ansættelse med. løntilskud. i Københavns Kommune

Vejledning om. Retningslinjer for ansættelse med. løntilskud. i Københavns Kommune Vejledning om Retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune Version 2 - oktober 2013 Side 2... Vejledning om Retningslinjer for ansættelse med løntilskud De oprindelige Retningslinjer

Læs mere

:51:24. Budget Beskæftigelses- og Socialudvalget. Page 1 of 5

:51:24. Budget Beskæftigelses- og Socialudvalget. Page 1 of 5 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 5 Tekst B1 Integrationsafdelingen og jobcenter sammenlægges Integrationsafdelingen sammenlægges med Jobcentret for at skabe mere synergi mellem de to områder.

Læs mere

Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse. 07.84 O.11 xx/2012 Side 1

Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse. 07.84 O.11 xx/2012 Side 1 Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse KL Sundhedskartellet Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Formål... 3 2. Hvem er omfattet af aftalen... 3 3. Definitioner... 4 4. Princippet om ikke-forskelsbehandling...

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Senior- og fratrædelsesordninger

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Senior- og fratrædelsesordninger UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Senior- og fratrædelsesordninger HSU 15. juni 2015 Indhold 1. Rammer og retningslinjer... 3 2. Fastholdelse... 3 2.1 Seniorordninger (jf. cirkulære om senior- og fratrædelsesordninger)...

Læs mere

Aftale om globaliseringspuljen og opfølgning på velfærdsaftalen

Aftale om globaliseringspuljen og opfølgning på velfærdsaftalen Aftale om globaliseringspuljen og opfølgning på velfærdsaftalen 1. november 2006 Resuméer 1. Aftale om globaliseringspuljen - gennemgribende investering i Danmarks fremtid 2. Betydelige investeringer i

Læs mere

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.123 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 23. september 2007 Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Læs mere

Forord. Color profile: Disabled Composite Default screen

Forord. Color profile: Disabled Composite Default screen Forord Med arbejdsmarkedsreformen Flere i arbejde fra efteråret 2002 blev der taget en række skridt i retning af et mere effektivt arbejdsmarkedssystem. De nye regler blev implementeret i loven pr. juni

Læs mere

Bilag 2. Uddrag af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Bilag 2. Uddrag af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Enhed for Kvalitet og Tilsyn NOTAT Bilag 2. Uddrag af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Kapitel 11 Virksomhedspraktik og nytteindsats

Læs mere

Indstilling. Akutjob i Aarhus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling.

Indstilling. Akutjob i Aarhus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Aarhus Kommune Den 9. november 2012 Borgmesterens Afdeling Tilvejebringelse af akutjob der er målrettet dagpengemodtagere, som risikerer

Læs mere

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold Indledning og kontakt... 3 Overenskomstresultatets omfang... 3 CFU forliget... 3 DTS forliget... 3 Periode og

Læs mere

Vejledning om. Retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune

Vejledning om. Retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune Vejledning om Retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune april 2011 Retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune er vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Opfølgning på globaliseringsaftalerne (1. marts 2008) Aftale om opfølgning på globaliseringsaftalerne

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

Fakta om udviklingen i arbejdsstyrken frem mod 2040 i lyset af allerede besluttede reformer 1 April 2007

Fakta om udviklingen i arbejdsstyrken frem mod 2040 i lyset af allerede besluttede reformer 1 April 2007 KVALITET I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Fakta om udviklingen i arbejdsstyrken frem mod 2040 i lyset

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ARBEJDSMARKEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ARBEJDSMARKEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 11 ONSDAG DEN 19. DECEMBER 2007, KL. 16.00 Arbejdsmarkedsudvalget 19. december 2007 Side: 2 PÅ AKTIVERINGSCENTRET, INDUSTRIVEJ 2, SØN- DERSØ

Læs mere

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobservice

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobservice Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Dato 24. oktober 2012 Sagsbehandler Frank Sørensen Notat Den 31. august 2012 indgik regeringen sammen med LO, DA, AC, FTF, KL og A-kassernes Samvirke en aftale om særlig indsats

Læs mere

Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE 11.28.2 Side 1 Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal Side 2 Indholdsfortegnelse FORORD... 3 1. ANVENDELSESOMRÅDE...

Læs mere

Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks Kbh. K

Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks Kbh. K Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 Kbh. K Høringssvar vedrørende lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om aktiv socialpolitik og lov

Læs mere

Notat. Implementering af Beskæftigelsesreformen i Assens kommune. Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens

Notat. Implementering af Beskæftigelsesreformen i Assens kommune. Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens Notat Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens Implementering af Beskæftigelsesreformen i Assens kommune I indeværende notat beskrives hvordan forskellige elementer i beskæftigelsesreformen

Læs mere

Vejledning om aktivering

Vejledning om aktivering Vejledning om aktivering April 2008 Indhold Forord 3 Ydelsesperiode side 4 Jobplan side 4 - Tilbud i jobplan side 6 - Vejledening og opkvalificering side 6 - SU - berettiget uddannelse side 6 - Kursus

Læs mere

Et nyt arbejdsliv. Tilbud, rettigheder og pligter. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n

Et nyt arbejdsliv. Tilbud, rettigheder og pligter. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Et nyt arbejdsliv Tilbud, rettigheder og pligter A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Rettigheder, pligter og muligheder Lov om en aktiv arbejdsmarkedspolitik giver tilbud til ledige og til arbejds-

Læs mere

FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik

FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik Version 9, december 2016 FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik Bilag til Spilleregler om brug af løntilskudsjob i Frederikshavn kommune Indledning I forbindelse med evaluering af spilleregler

Læs mere

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område KTO Sekretariatet 1. november 2010 HKB/jb Sagsnr.: 2157.61 KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-11 er at skabe

Læs mere

VILKÅR RETNINGSLINJER OG. Større organisationsændringer og reduktion af stillinger. omplacering rettigheder i opsigelsesperioden. lederforpligtelser

VILKÅR RETNINGSLINJER OG. Større organisationsændringer og reduktion af stillinger. omplacering rettigheder i opsigelsesperioden. lederforpligtelser Region Syddanmark Større organisationsændringer og reduktion af stillinger RETNINGSLINJER OG omplacering rettigheder i opsigelsesperioden regionsyddanmark.dk medarbejders rettigheder og pligter inddragelse

Læs mere

Forhandlingsplanen svarer til den, der blev aftalt på KL s område, jf. KTO s udsendelse af 12. december 2007.

Forhandlingsplanen svarer til den, der blev aftalt på KL s område, jf. KTO s udsendelse af 12. december 2007. Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1202.10 JH/jb Direkte tlf.nr.: 3347 0611 18. december 2007 Vedr.: 1. politiske forhandling mellem RLTN og KTO. /. Også ved den første politiske forhandling på det

Læs mere

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 27. november 2012. Mødetidspunkt: 16:30

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 27. november 2012. Mødetidspunkt: 16:30 Ekstraordinært møde Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 16:30 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Hugo Hammel (A), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O),

Læs mere

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Januar 2010. for dig over 30

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Januar 2010. for dig over 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Januar 2010 AKTIVERING for dig over 30 INDHOLD Aktivering for dig over 30 side 3 Ansættelse med løntilskud side 4 Virksomhedspraktik side 4 Vejledning og uddannelse

Læs mere

KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de Dok. ID: fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at:

KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de Dok. ID: fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at: 1(1 Til Forhandlingsfællesskabet KL's kravsbrev til 0.18 med kommentarer KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at: sikre et

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. Lovforslag nr. L 222 Folketinget 2009-10 Fremsat den 27. maj 2010 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Nedsættelse af dagpengeperioden)

Læs mere

Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal Side 1 Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal KL KTO Indholdsfortegnelse Side 04.85 Side 2 Forord... 3 1. Anvendelsesområde...4 2. Formål...4 3. Pligt til tilbud...4 4. Udbud af ledige

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2015 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2015 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsfællesskabet post@forhandlingsfaellesskabet.dk Krav til fornyelse/ændring

Læs mere

Statusnotat: Akutpakkerne, særlig uddannelsesydelse, midlertidig arbejdsmarkedsydelse og seniorjob

Statusnotat: Akutpakkerne, særlig uddannelsesydelse, midlertidig arbejdsmarkedsydelse og seniorjob Statusnotat: Akutpakkerne, særlig uddannelsesydelse, midlertidig arbejdsmarkedsydelse og seniorjob Lejre 2. august 2013 1. Akutpakkerne 1.1 Akutpakken 31. august 2012 blev der indgået en politisk aftale

Læs mere