17.2g Salon Hairstyle [S01]

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "17.2g Salon Hairstyle [S01]"

Transkript

1 17.2g Salon Hairstyle [S01] Tomas Haahr startede 1. januar 2011 sin egen frisørsalon under navnet Salon Hairstyle. Frisørsalonen ligger i Saksild, hvor Tomas Haahr har lejet et godt beliggende forretningslokale i byen. Salonen har været i gang i et halvt år, og Tomas Haahr skal have bogført bilagene for den 30. juni A. Hent C5-regnskabet S01, sæt systemdato og opret dig selv som ejer. Følg instruks 1, 2 og 3. 1 Skift regnskab Vælg Generelt/Dagligt/Skift regnskab. Vælg S01. 2 Sæt systemdato Tast Crtl+T og sæt systemdato til Tast F3. 3 Registrer dig selv Vælg Generelt/Kartotek/Firmakartotek og ret til dit eget navn. B. Opret en kassekladde og registrer nedenstående bilag. Følg instruks 4, 5 og 6. 4 Opret en kassekladde Instruks Stil musen under kolonneoverskriften: Vælg Finans/Dagligt/Kassekladde Klik på Kasseklad. Gør følgende: 5 Konto Indtast det laveste kontonummer, der skal anvendes. Debet eller Kredit Modkonto Skriv en bilagstekst. Indtast beløb i Debet eller Kredit Husk: Er der moms i bilaget, så indtast beløb med moms. Indtast kontonummer på den anden konto, der skal anvendes. Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje Registrer det næste bilag på den nye linje Gå til opgave C, når alle bilag er registreret.

2 Bilag pr. 30. juni 2011: Internt bilag: Tomas Haahr hæver kontant til privatforbrug et er taget i kassen. Kasseterminalopgørelse: Dagens kontante varesalg udgør Af beløbet udgør moms Bankkvittering fra Erhvervsbanken: Indsat på kassekreditten et er hævet i kassen. Regning fra RotKopf ApS, Rudkøbing: Forskellige hårfarver ifølge ordre nr Moms 700 I alt udbetalt fra kassekreditten Postkvittering: Frimærker til brug i salonen 400 et er betalt kontant fra kassen. Der er ikke moms på frimærker. *) Huslejekvittering fra Niels Fisker, Saksild: Husleje af forretningslokaler, Kammen et er hævet på kassekreditten. Der er ikke moms på huslejen. Kvitteret regning fra Kontor-Eksperten, Saksild: Diverse kontorartikler til brug i forretningen 400 Moms 100 et er betalt kontant fra kassen. 500 *) Når du har valgt konto 3900: Øvrige omkostninger, står der 'Køb' i Momskolonnen. Dermed vil C5 automatisk "løfte" momsen af og registrere det på konto for købsmoms. Men der skal ikke registreres moms her, da der ikke er moms på frimærker. Instruks: Stil musen i Moms-feltet og slet teksten 'Køb'. På denne måde vil hele beløbet blive bogført på konto 3900: Øvrige omkostninger.

3 6 Registrer et bilag på flere linjer i klassekladden Når et bilag skal registreres på mere end to konti, skal det registreres på flere linjer i kassekladden. I det næste bilag (se nedenfor) betaler Salon Hairstyle en ydelse på et lån. Der skal bruges tre konti og dermed tre linjer. Registrer bilaget således: Stil musen under kolonneoverskriften: Konto Debet eller Kredit Konto Debet eller Kredit Gør følgende: Indtast 7100 (det laveste kontonummer, der skal anvendes). Skriv en bilagstekst, fx Renter på lån. Indtast 2500 i Debet. Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje. Bemærk, at der fortsættes på samme bilagsnummer. Det er fordi, der endnu ikke er ligevægt i debet og kredit. Indtast (det næste kontonummer, der skal anvendes). Skriv en bilagstekst, fx Afdrag på lån. Indtast i Debet. Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje. Bemærk, at der fortsættes på samme bilagsnummer, da der stadig ikke er ligevægt i debet og kredit. Konto Debet eller Kredit Indtast (det sidste kontonummer, der skal anvendes). Skriv en bilagstekst, fx Hævet på kassekreditten. Indtast i Kredit. Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje. C5 finder selv ud af, der nu er ligevægt i debet og kredit. Derfor skiftes der nu til et nyt bilagsnummer. Overførselsbilag fra Erhvervsbanken A/S: Vi har dags dato overført fra kassekreditten til FjordFinans, Saksild: Renter af langfristet lån Afdrag på langfristet lån I alt hævet på kassekreditten

4 C. Beregning af kassedifference. Se instruks 7. 7 Aflæs kassebeholdningen ifølge kassekladden. Aflæs den beregnede kassebeholdning. Den kan ses i det gule felt Kasse øverst til venstre i kassekladden. (Se nedenfor, hvis du ikke kan se kassebeholdningen). Skriv beløbet ind i tabellen nedenfor. Sådan får du vist kassebeholdningen: Klik til højre på Beholdnings konti. Indtast i feltet Konto og tast (Pil ned) Indtast i feltet Konto og tast (Pil ned) Tast F3. Kassebeholdningen om aftenen den 30. juni er optalt til Skriv beløbet ind i tabellen og beregn kassedifferencen. Internt bilag: Beregning af kassedifference: Beregnet kassebeholdning ifølge instruks 7 Optalt kassebeholdning Kassedifference (sæt X): For lidt For meget D. Registrer en eventuel kassedifference i kassekladden for den 30. juni. E. Hvad er saldoen på kassekreditten om aftenen den 30. juni? F. Tjek, udskriv og bogfør kassekladden for den 30. juni. Se instruks 7, 8 og 9. 7 Tjek kladden Klik på Check kladde. 8 Udskriv kladden Klik på Udskriv, Kassekladde og udskriv til printer. 9 Bogfør kladden Klik på Bogfør Sæt i feltet ved Er kassekladderne udskrevet: Klik OK Klik på krydset øverst til højre i kassekladden for at lukke den. G. Opret en ny kassekladde og registrer følgende bilag pr. 30. juni: Tip! Brug fire linjer til at registrere bilaget. Internt bilag: Købsmoms for 2. kvartal overføres til momsafregning Salgsmoms for 2. kvartal overføres til momsafregning

5 H. Tjek, udskriv og bogfør kassekladden for den 30. juni. I. Udskriv en simpel balance (saldobalance) pr. 30. juni. Se instruks Udskriv en simpel balance Vælg Finans/Rapporter/Balancer/Simpel balance. Indtast i feltet Fra Indtast i feltet Til Klik OK og udskriv til printer Klik på krydset øverst til højre i saldobalancen for at lukke den. J. Forklar saldoen på konto 14260: Momsafregning. Tip! Hvordan er saldoen opstået? Er der tale om en gæld eller et tilgodehavende?

6 17.2h Salon Hairstyle [S02] 1. juli 2011 A. Hent C5-regnskabet S01, sæt systemdato og opret dig selv som ejer. Følg instruks 1, 2 og 3. 1 Skift regnskab Vælg Generelt/Dagligt/Skift regnskab. Vælg S02. Hvis du har lavet opgave S01 og er sikker på, at den er rigtig, kan du i stedet vælge at arbejde videre i regnskab S01. 2 Sæt systemdato Tast Crtl+T og sæt systemdato til Tast F3. 3 Registrer dig selv Vælg Generelt/Kartotek/Firmakartotek og ret til dit eget navn. B. Opret en kassekladde og registrer nedenstående bilag. Følg instruks 4, 5, 6 og 7. 4 Opret en kassekladde Instruks Stil musen under kolonneoverskriften: Vælg Finans/Dagligt/Kassekladde Klik på Kasseklad. Gør følgende: 5 Konto Indtast det laveste kontonummer, der skal anvendes. Debet eller Kredit Modkonto Skriv en bilagstekst. Indtast beløb i Debet eller Kredit Husk: Er der moms i bilaget, så indtast beløb med moms. Indtast kontonummer på den anden konto, der skal anvendes. Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje Registrer det næste bilag på den nye linje Gå til opgave C, når alle bilag er registreret.

7 Bilag pr. 1. juli 2011: Regning fra Saksild Ugeavis: Salgsannonce i ugeavisen Moms 300 et er betalt med check fra kassekreditten Internt bilag: Tomas Haahr hæver kontant til privatforbrug 800 et er taget i kassen. Kasseterminalopgørelse: Dagens kontante varesalg udgør Af beløbet udgør moms et er lagt i kassen. Bankkvittering fra Erhvervsbanken: Indsat på kassekreditten et er hævet i kassen. Regning fra JM-Hvidevarer ved Jesper Mørck, Saksild: Leveret 1 stk. tørretumbler Moms 500 I alt overført fra kassekreditten Tørretumbleren er leveret til Tomas Haahr privat. Faktura fra Friscom ApS: Diverse hårartikler til videresalg Moms 960 et er hævet på kassekreditten

8 6 Registrer en indbetaling fra en debitor. Når virksomheden har solgt varer på kredit, har den et tilgodehavende hos kunden (debitoren). Når betalingsfristen er udløbet, modtages indbetalingen. I det næste bilag (se nedenfor) modtager Salon Hairstyle en indbetaling fra Plehjemmet Aldersbo. Registrer bilaget således: Stil musen under kolonneoverskriften: K (Kontotype) Konto Gør følgende i kassekladden: Vælg kontotype D (Debitor) i stedet for F (Finans). Vælg debitorens kontonummer fra menuen I dette bilag er det Skriv en bilagstekst, fx Indbetaling fra Plejehjemmet Tast F5. Følgende skærmbillede vises. Modkonto Klik i det hvide felt, så der vises en sort pil til højre Tast F3. Indtast kontonummer på den anden konto, der skal anvendes. I dette bilag er det Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje. Kontoudskrift fra Erhvervsbanken: Indbetaling fra Plejehjemmet AldersBo Plejehjemmet AldersBo har konto et indsat på kassekreditten.

9 7 Registrer en udbetaling til en kreditor. Når virksomheden har købt på kredit, har den en gæld til en leverandør (en kreditor). Når betalingsfristen er udløbet, skal gælden betales. I det næste bilag (se nedenfor) foretager Salon Hairstyle en udbetaling til Friscom ApS. Registrer bilaget således: Stil musen under kolonneoverskriften: K (Kontotype) Konto Gør følgende i kassekladden: Vælg kontotype K (Kreditor) i stedet for F (Finans). Vælg kreditorens kontonummer fra menuen I dette bilag er det Skriv en bilagstekst, fx Betaling til Friscom Tast F5. Følgende skærmbillede vises. Modkonto Klik i det hvide felt, så der vises en sort pil til højre Tast F3. Indtast kontonummer på den anden konto, der skal anvendes. I dette bilag er det Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje. Kontoudskrift fra Erhvervsbanken: Forfalden varegæld betalt til Friscom ApS et er hævet på kassekreditten. Friscom ApS har konto Kvittering fra BagerMesteren (konto ): Udbetalt kontant til BagerMesteren 460 et, der udligner Salon Hairstyles gæld til BagerMesteren, er udbetalt fra kassen.

10 C. Beregning af kassedifference. Se instruks 8. 8 Aflæs kassebeholdningen ifølge kassekladden. Aflæs den beregnede kassebeholdning. Den kan ses i det gule felt Kasse øverst til venstre i kassekladden. (Se nedenfor, hvis du ikke kan se kassebeholdningen). Skriv beløbet ind i tabellen nedenfor. Sådan får du vist kassebeholdningen: Klik til højre på Beholdnings konti. Indtast i feltet Konto og tast (Pil ned) Indtast i feltet Konto og tast (Pil ned) Tast F3. Kassebeholdningen om aftenen den 1. juli er optalt til Beregn en eventuel kassedifference i følgende tabel: Internt bilag: Beregning af kassedifference: Beregnet kassebeholdning Optalt kassebeholdning Kassedifference (sæt X): For lidt For meget D. Registrer en eventuel kassedifference i kassekladden for den 1. juli. E. Tjek, udskriv og bogfør kassekladden for den 1. juli. Se instruks 9, 10 og Tjek kladden Klik på Check kladde. 10 Udskriv kladden Klik på Udskriv, Kassekladde og udskriv til printer. 11 Bogfør kladden Klik på Bogfør Sæt i feltet ved Er kassekladderne udskrevet: Klik OK Klik på krydset øverst til højre i kassekladden for at lukke den. F. Udskriv en kontospecifikation (kontoudtog) for konto 12110: Varelager. Den skal vise perioden 30/ / Se instruks Udskriv en kontospecifikation Vælg Finans/Rapporter/Periodisk/Kontospecifikation Indtast i feltet Dato/Fra: Indtast i feltet Dato/Til: Klik OK Indtast i begge felter vedrørende konto Tast OK, udskriv til printer.

11 17.2i Salon Hairstyle [S03] For den 2. juli 2011 foreligger der efterfølgende bilag i bogholderiet hos Salon Hairstyle. A. Hent C5-regnskabet S03, sæt systemdato og opret dig selv som ejer. Følg instruks 1, 2 og 3. 1 Skift regnskab Vælg Generelt/Dagligt/Skift regnskab. Vælg S03. Hvis du har lavet opgave S02 og er sikker på, at den er rigtig, kan du i stedet vælge at arbejde videre i regnskab S02. 2 Sæt systemdato Tast Crtl+T og sæt systemdato til Tast F3. 3 Registrer dig selv Vælg Generelt/Kartotek/Firmakartotek og ret til dit eget navn. B. Opret en kassekladde og registrer nedenstående bilag. Følg instruks 4, 5, 6 og 7. Nogle bilag kan dog kræve flere linjer i stedet for modkonto. 4 Opret en kassekladde Instruks Stil musen under kolonneoverskriften: Vælg Finans/Dagligt/Kassekladde Klik på Kasseklad. Gør følgende: 5 Konto Indtast det laveste kontonummer, der skal anvendes. Debet eller Kredit Modkonto Skriv en bilagstekst. Indtast beløb i Debet eller Kredit Husk: Er der moms i bilaget, så indtast beløb med moms. Indtast kontonummer på den anden konto, der skal anvendes. Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje Registrer det næste bilag på den nye linje Gå til opgave C, når alle bilag er registreret.

12 Bilag pr. 2. juli 2011: Kvitteret regning fra SuperKøb, Saksild: Varer til Tomas Haahrs private forbrug 550 Af beløbet udgør moms 110. et er taget i kassen. Kvitteret faktura fra Strøms Elforretning, Saksild: Reparation af vaskemaskine 550 Af beløbet udgør moms 110. et er overført fra kassekreditten. Vaskemaskinen er installeret hos Tomas Haahr privat. Kasseterminalopgørelse: Dagens kontante varesalg udgør Af beløbet udgør moms et er lagt i kassen. Bankkvittering fra Erhvervsbanken: Indsat på kassekreditten et er hævet i kassen. Kvitteret regning fra KontorHuset, Saksild: Papir og toner til printer 400 Moms 100 et er betalt kontant fra kassen. 500 Postkvittering: Frimærker til brug i salonen 450 et er betalt kontant fra kassen. Der er ikke moms på frimærker.

13 6 Registrer en udbetaling til en kreditor. I det næste bilag foretager Fashion Shoe en udbetaling til RotKopf ApS. Registrer bilaget således: Stil musen under kolonneoverskriften: K (Kontotype) Konto Gør følgende i kassekladden: Vælg kontotype K (Kreditor) i stedet for F (Finans). Vælg kreditorens kontonummer fra menuen I dette bilag er det Skriv en bilagstekst, fx Betaling til Rotkopf Tast F5. Følgende skærmbillede vises. Modkonto Klik i det hvide felt, så der vises en sort pil til højre Tast F3. Indtast kontonummer på den anden konto, der skal anvendes. I dette bilag er det Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje. Kontoudskrift fra Erhvervsbanken: Forfalden varegæld betalt til RotKopf ApS (konto ) et er hævet på kassekreditten. Kontoudskrift fra Erhvervsbanken: Forfalden gæld betalt til Inventarland I/S (konto ) et er hævet på kassekreditten.

14 7 Registrer en indbetaling fra en debitor. I det næste bilag modtager Fashion Shoe en indbetaling fra Døgninstitutionen Zenith. Registrer bilaget således: Stil musen under kolonneoverskriften: K (Kontotype) Konto Gør følgende i kassekladden: Vælg kontotype D (Debitor) i stedet for F (Finans). Vælg debitorens kontonummer fra menuen I dette bilag er det Skriv en bilagstekst, fx Indbetaling fra Zenith Tast F5. Følgende skærmbillede vises. Modkonto Klik i det hvide felt, så der vises en sort pil til højre Tast F3. Indtast kontonummer på den anden konto, der skal anvendes. I dette bilag er det Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje. Kontoudskrift fra Erhvervsbanken: Indbetaling fra Døgninstitutionen Zenith Døgninstitutionen Zenith har konto et indsat på kassekreditten. C. Beregning af kassedifference. Se instruks 8. 8 Aflæs kassebeholdningen ifølge kassekladden. Aflæs den beregnede kassebeholdning. Den kan ses i det gule felt Kasse øverst til venstre i kassekladden. (Se nedenfor, hvis du ikke kan se kassebeholdningen). Skriv beløbet ind i tabellen nedenfor. Sådan får du vist kassebeholdningen: Klik til højre på Beholdnings konti. Indtast i feltet Konto og tast (Pil ned) Indtast i feltet Konto og tast (Pil ned) Tast F3. Kassebeholdningen om aftenen den 2. juli er optalt til Beregn en eventuel kassedifference i følgende tabel:

15 Internt bilag: Beregning af kassedifference: Beregnet kassebeholdning Optalt kassebeholdning Kassedifference (sæt X): For lidt For meget D. Registrer en eventuel kassedifference i kassekladden. E. Tjek, udskriv og bogfør kassekladden. Se instruks 9, 10 og Tjek kladden Klik på Check kladde. 10 Udskriv kladden Klik på Udskriv, Kassekladde og udskriv til printer. 11 Bogfør kladden Klik på Bogfør Sæt i feltet ved Er kassekladderne udskrevet: Klik OK Klik på krydset øverst til højre i kassekladden for at lukke den. F. Udskriv en posteringsliste for alle konti for den 2/ Se instruks Udskriv en posteringsliste Vælg Finans/Rapporter/Posteringer/Posteringsliste I felterne ud for Konto indtastes: 1100 i det 1. felt i det 2. felt I begge felter ud fordato indtastes Klik OK Klik OK og udskriv til printer. G. Udskriv en simpel balance (saldobalance) for perioden 30/6-2/ Se instruks Udskriv en simpel balance Vælg Finans/Rapporter/Balancer/Simpel balance Indtast i feltet Fra Indtast i feltet Til Klik OK og udskriv til printer Klik på krydset øverst til højre i saldobalancen for at lukke den.

16 H. Følg instruks 14 og udskriv en kontospecifikation (kontoudtog) for konto 1100: Nettoomsætning. Den skal vise perioden 30/6-2/ Udskriv en kontospecifikation Vælg Finans/Rapporter/Periodisk/Kontospecifikation Indtast i feltet Dato/Fra: Indtast i feltet Dato/Til: Klik OK Indtast 1100 i begge felter vedrørende konto Tast OK, udskriv til skærm besvar opgave H. I. Hvad er saldoen pr. 2. juli på konto 1100: Nettoomsætning? J. Find på samme måde saldi for følgende konti: Hvad er saldoen pr. 2. juli på konto 3300: Kassedifferencer? Hvad er saldoen pr. 2. juli på konto 12310: Kasse?

17 17.2j: Salon Hairstyle [S04] Det er den sidste dag i regnskabsåret for Salon Hairstyle. Inden årsregnskabet kan udarbejdes, er der fem bilag, der skal registreres i C5. Derefter skal årsregnskabet udarbejdes. A. Hent C5-regnskabet S04, sæt systemdato og opret dig selv som ejer. Følg instruks 1, 2 og 3. 1 Skift regnskab Vælg Generelt/Dagligt/Skift regnskab. Vælg S04. Hvis du har lavet opgave S03 og er sikker på, at den er rigtig, kan du i stedet vælge at arbejde videre i regnskab S03. 2 Sæt systemdato Tast Crtl+T og sæt systemdato til Tast F3. 3 Registrer dig selv Vælg Generelt/Kartotek/Firmakartotek og ret til dit eget navn. B. Opret en kassekladde og registrer nedenstående bilag. Følg instruks 4 og 5. 4 Opret en kassekladde Instruks Stil musen under kolonneoverskriften: Vælg Finans/Dagligt/Kassekladde Klik på Kasseklad. Gør følgende: 5 Konto Indtast det laveste kontonummer, der skal anvendes. Debet eller Kredit Modkonto Skriv en bilagstekst. Indtast beløb i Debet eller Kredit Husk: Er der moms i bilaget, så indtast beløb med moms. Indtast kontonummer på den anden konto, der skal anvendes. Tast (Pil ned) for at indsætte en ny linje Registrer det næste bilag på den nye linje Gå til opgave C, når alle bilag er registreret.

18 Bilag pr. 31. december 2011: Internt bilag: Saldo pr år 2011 på konto 12110: Varelager Optalt varelager til status pr år Vareforbrug for december år Internt bilag: Afskrivning på varebil i år Internt bilag: Afskrivning på inventar i år Internt bilag: Købsmoms for 4. kvartal overføres til momsafregning Salgsmoms for 4. kvartal overføres til momsafregning Internt bilag: Privatforbrug for år 2011 overføres til konto for egenkapital C. Tjek, udskriv og bogfør kassekladden. Se instruks 6, 7 og 8. 6 Tjek kladden Klik på Check kladde. 7 Udskriv kladden Klik på Udskriv, Kassekladde og udskriv til printer. 8 Bogfør kladden Klik på Bogfør Sæt i feltet ved Er kassekladderne udskrevet: Klik OK Klik på krydset øverst til højre i kassekladden for at lukke den. D. Udskriv en simpel balance (saldobalance) pr. 31. december. Se instruks 9. 9 Udskriv en simpel balance Vælg Finans/Rapporter/Balancer/Simpel balance Indtast i feltet Fra Indtast i feltet Til Klik OK og udskriv til printer Klik på krydset øverst til højre i saldobalancen for at lukke den.

19 E. Opstil Salon Hairstyles årsregnskab med noter for år 2011 i Excel. Det oplyses, at egenkapitalen pr. 1.1 år 2011 var

17.2k Fashion Shoe [F01]

17.2k Fashion Shoe [F01] 17.2k Fashion Shoe [F01] Rikke Bæk startede for 1½ år siden skobutikken Fashion Shoe. Hun benytter programmet C5 til den daglige bogføring. Rikke ønsker din hjælp til bogføringen af bilag den 01/07 2011.

Læs mere

C5 vejledning. C5 Online. Finans-, debitor & kreditor. Niveau D/C

C5 vejledning. C5 Online. Finans-, debitor & kreditor. Niveau D/C C5 vejledning C5 Online Finans-, debitor & kreditor Niveau D/C 1. udg. juni 2013 Indhold 1 Klar til C5 Online... 1 1.1 Installere opkaldsforbindelse (VPN)... 1 1.2 Logge på C5... 1 1.3 Indtaste e-mail

Læs mere

Erhvervsøkonomi niveau D

Erhvervsøkonomi niveau D Erhvervsøkonomi niveau D Servicevirksomheden Sund og Rask For denne virksomhed foreligger følgende caseopgave: SYSG1. Opgaven skal udelukkende løses under hovedmenuen Økonomi i AXAPTA. Marianne Sund er

Læs mere

Erhvervsøkonomi niveau D

Erhvervsøkonomi niveau D Erhvervsøkonomi niveau D Handelsvirksomheden ModeSyn For denne virksomhed foreligger følgende caseopgave: SYSG5. I denne opgave anvendes hovedmenuerne Økonomi og Kreditor i AXAPTA. Casper Dreyer er uddannet

Læs mere

Af Birgitte Schou, Henrik Højmark, Marianne Poulsen, Gitte Størup og Knud E. Bang. C Erhvervsøkonomi

Af Birgitte Schou, Henrik Højmark, Marianne Poulsen, Gitte Størup og Knud E. Bang. C Erhvervsøkonomi Af Birgitte Schou, Henrik Højmark, Marianne Poulsen, Gitte Størup og Knud E. Bang C Erhvervsøkonomi Minimanual Minimanual til e-conomic med instrukser Oversigt over instrukser Instrukser Generelle instrukser

Læs mere

Erhvervsøkonomi niveau D

Erhvervsøkonomi niveau D Erhvervsøkonomi niveau D Handelsvirksomheden MusikGalleriet For denne virksomhed foreligger følgende caseopgave: SYSG3. I denne opgave anvendes hovedmenuerne Økonomi og Kreditor i AXAPTA. Per Karlskov

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI NIVEAU: D 8. JANUAR 2015

ERHVERVSØKONOMI NIVEAU: D 8. JANUAR 2015 CASEEKSAMEN ERHVERVSØKONOMI NIVEAU: D 8. JANUAR 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case

Læs mere

Edb-registrering. Version 1. Generelt om IT-anvendelse i økonomi styringen.

Edb-registrering. Version 1. Generelt om IT-anvendelse i økonomi styringen. Edb-registrering Generelt om IT-anvendelse i økonomi styringen. Alle virksomheder anvender en eller anden form for økonomistyring. Denne styring kan i princippet være manuel, d.v.s. helt uden anvendelse

Læs mere

Erhvervsøkonomi niveau C

Erhvervsøkonomi niveau C Erhvervsøkonomi niveau C Handelsvirksomheden GolfStrømmen For denne virksomhed foreligger følgende caseopgave: SYSH6. Søren Bjørn startede for ca. 2 år siden sin egen golfforretning i København. Han har

Læs mere

FKN bogføringssystem for genbrugsbutikker

FKN bogføringssystem for genbrugsbutikker FKN bogføringssystem for genbrugsbutikker 1 Inden systemet tages rigtigt i brug: Sikre kontaktpersoner og - numre er korrekte Indlægge budget Indlægge primotal Rydde op i OnlinePOS 2 For overblikket skyld

Læs mere

Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end bogføring og en resultatopgørelse.

Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end bogføring og en resultatopgørelse. Brugervejledning Bergstedt-IT Finans Indledning Programmet er udviklet siden 2003, hvor de første versioner blev skabt. Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end

Læs mere

Placering af resultat- og balancekonti 45965

Placering af resultat- og balancekonti 45965 Lektionsplan Placering af resultat- og balancekonti 45965 Bemærk: Der er her tale om uddrag af materialet. Du finder hele materialet med lærebog, opgaver og løsninger i Undervisningsbanken. Placering af

Læs mere

Grundlæggende bogføring med Saldi. Dette selvstudie materiale er lavet med henblik på at komme hurtigt i gang med bogføring og fakturering.

Grundlæggende bogføring med Saldi. Dette selvstudie materiale er lavet med henblik på at komme hurtigt i gang med bogføring og fakturering. Grundlæggende bogføring med Saldi. Indledning. Dette selvstudie materiale er lavet med henblik på at komme hurtigt i gang med bogføring og fakturering. Først lidt baggrundsinformation om bagrunden for

Læs mere

Grundlæggende bogføring med Saldi.

Grundlæggende bogføring med Saldi. Grundlæggende bogføring med Saldi. Indledning. Dette selvstudie materiale er lavet med henblik på at komme hurtigt i gang med bogføring og fakturering. Først lidt baggrundsinformation om bagrunden for

Læs mere

Brugervejledning til grundlæggende bogføring med SALDI

Brugervejledning til grundlæggende bogføring med SALDI Brugervejledning til grundlæggende bogføring med SALDI Selvstudie ver. 1.4 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Det dobbelte bogholderi...4 3. Debet og kredit...6 4. Opret et øve regnskab...8

Læs mere

Quick guide Finans bogføring

Quick guide Finans bogføring Quick guide Finans bogføring Registrering af posteringer Finansmodulet Finansmodulet i et bogholderisystem er det modul, der binder de øvrige moduler sammen. I finansen samles posteringer fra debitor og

Læs mere

IKV-opgaver til Viden- og forretningsserviceområdet

IKV-opgaver til Viden- og forretningsserviceområdet IKV-opgaver til Viden- og forretningsserviceområdet Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse Undervisningsministeriet. 12. januar 2011 Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Erhvervsøkonomi. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com

Erhvervsøkonomi. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com 052420_EØ-D 08/09/05 13:26 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Casebaseret eksamen Erhvervsøkonomi Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Løn Side 1 Opgave 2 Afskrivninger

Læs mere

Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl

Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl En af de mange funktioner til styring af skyldige fakturaer hos leverandører eller tilgodehavender hos kunder er åbenpostudligning. Åbenpostudligningen går

Læs mere

Frivillig opgave kan afleveres. Hvis der er mindst 3 opgaveløsere på den afleverede opgave vil instruktorerne rette den og levere den tilbage.

Frivillig opgave kan afleveres. Hvis der er mindst 3 opgaveløsere på den afleverede opgave vil instruktorerne rette den og levere den tilbage. HA-, HA(DAT.)-, HA(JUR.)-, BA-int-studiet 1. del Frivillig opgave i bogføring, efteråret 2002 Frivillig opgave kan afleveres. Hvis der er mindst 3 opgaveløsere på den afleverede opgave vil instruktorerne

Læs mere

Vejledning Finans & Debitor

Vejledning Finans & Debitor Vejledning Finans & Debitor Økonomisystemets opsætning og indstillinger 4 Kontoplan... 5 Alternativ kontoplan... 6 Indstillinger... 6 Nummerserie... 7 Aktuelt regnskabsår... 7 Kladder... 7 PBS... 8 Opsætning

Læs mere

Skriftlig prøve i fag nr. 3533 + 3510 + 3511 + 3502 BOGFØRING

Skriftlig prøve i fag nr. 3533 + 3510 + 3511 + 3502 BOGFØRING HA-, HA(DAT.)-, HA(JUR.)-, HA(INT)-studiet 1. del Vintereksamen 3. august 2000 Skriftlig prøve i fag nr. 3533 + 3510 + 3511 + 3502 BOGFØRING Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Ingen Denne 3-timers prøve er

Læs mere

Kassekladde. Fordi penge tager tid.

Kassekladde. Fordi penge tager tid. Kassekladde Fordi penge tager tid. Manual til Kassekladde 2012 Indholdsfortegnelse 1. Intro... s. 03 2. Kassekladde... s. 04 Opret bilag... s. 06 Redigere bilag... s. 07 Slet bilag... s. 08 Download bilag...

Læs mere

Manual. Stone s. Summarum. Summa. Version 3. Privat Standard Professionel Enterprise. Stone s Software

Manual. Stone s. Summarum. Summa. Version 3. Privat Standard Professionel Enterprise. Stone s Software Manual Stone s Summa Summarum Version 3 Privat Standard Professionel Enterprise Stone s Software Indhold Programlogo og illustration: Frank Lisborg Forside: Løw Reklame Copyright : Stone s Software Steen

Læs mere

Miniguide Admin. version 2.0

Miniguide Admin. version 2.0 Miniguide Admin. version 2.0 Indholdsfortegnelse 1. Wellness HOVEDMENU 2. Wellness hjælpepunkter og hovedmenu 3. KASSE: Åbn kassen 4. KASSE: Luk kassen 5. KASSE: Sælg vare 6. KASSE: Sælg behandling 7.

Læs mere

AT BENYTTE VALUTA BETYDER... 2 VALUTAKODER... 2 VALUTAKURSER...

AT BENYTTE VALUTA BETYDER... 2 VALUTAKODER... 2 VALUTAKURSER... Valuta Du kan fakturere og bogføre i fremmed valuta og få det omregnet til regnskabets grundvaluta. I alle posteringsoversigter vises både beløbet i valuta og beløbet i regnskabets grundvaluta (standardvaluta).

Læs mere

Sigma Regnskab. Version 1.18. Brugervejledning. 1999-2009 Sigma Regnskab - e-mail: info@sigmaregnskab.dk - http://www.sigmaregnskab.

Sigma Regnskab. Version 1.18. Brugervejledning. 1999-2009 Sigma Regnskab - e-mail: info@sigmaregnskab.dk - http://www.sigmaregnskab. Sigma Regnskab Version 1.18 Brugervejledning 1999-2009 Sigma Regnskab - e-mail: info@sigmaregnskab.dk - http://www.sigmaregnskab.dk Sigma Regnskab 1.18 Sigma Regnskab er et gratis bogføringsprogram, udviklet

Læs mere

CASEEKSAMEN. Erhvervsøkonomi NIVEAU: E. Torsdag, den 21. maj 2015

CASEEKSAMEN. Erhvervsøkonomi NIVEAU: E. Torsdag, den 21. maj 2015 CASEEKSAMEN Erhvervsøkonomi NIVEAU: E Torsdag, den 21. maj 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar

Læs mere