Pædagogisk Dag. giv fremtiden mening. Aarhus Universitet. Torsdag den 7. februar 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk Dag. giv fremtiden mening. Aarhus Universitet. Torsdag den 7. februar 2013"

Transkript

1 Pædagogisk g Aarhus Universitet Torsdag den 7. februar 2013 giv fremtiden mening

2 1 Program for pædagogisk dag, torsdag d på Århus Universitet Giv fremtiden mening Hvordan skal vi forstå skolens nøglebegreber Faglighed, Fællesskab og gagement i en anno 2013 kontekst og i fremtiden? Hvordan understøtter undervisningen og skolens udviklingsarbejde kernebegreberne? Vi skal kunne oversætte de politiske dagsordener og integrere dem i vores egen praksis, fx 95%- målsætningen, innovation i AT, Ny Nordisk Skole, og vi skal bidrage til vores kerneydelse med en modernisering af dannelsesbegrebet og hvad det vil sige at være studieforberedt nu og i fremtiden. Det kalder på, at vi må gentolke de kernebegreber, der karakteriser vores skole, nemlig Faglighed, Fællesskab og gagement. Hvad ønsker vi disse begreber skal betyde anno 2013 og i fremtiden? Vi vil stille skarpt på, hvordan vi gennem udvikling af den daglige undervisning forsøger at oversætte de politiske dagsordener, så både vores egen skole og Stx som ungdomsuddannelse også fremadrettet står stærkt. Vi har samlet tre udviklingsprojekter under en fælles overskrift, nemlig Ny Nordisk Skole. NNS er en ramme, hvor hele skolen lærere og elever - er med til at udvikle både skolen og bidrage til det uddannelsesfællesskab og samarbejde, vi har med andre skoler. Den grundlæggende idé i NNS er, at vi er med til at give alle elevgrupper bedre uddannelse. I NNS er det meningen at man udfordrer og udfordres af andre skoler på såvel proces, mål og evaluering. Vi ønsker at bidrage med tre konkrete, igangværende projekter, som løfter eleverne ved indgangsniveauet og gennem grundforløbet, som udfordrer eleverne fagligt og tværfagligt i studieretningen og som undersøger ny pædagogik og didaktik under anvendelse af innovation og digitale medier. Se vedhæftede bilag vedr. NNS. Projektgrupperne er: Innovation i AT som driver for elevernes innovationskompetence og lærernes -didaktik ipad som generator for motivation og faglig udfordring af den enkelte elev, for udvikling af ny organisering af undervisningen, nye elev- og lærerroller Klar-Parat-Studieretning samarbejde om elevernes kompetenceudvikling Vi har mange bud på meningsfyldte og anvendelsesorienterede oversættelser af de politiske dagsordener. Gennem skolens forsøgsarbejde har vi forsøgt at være proaktive og innovative, så vi i fællesskab kan lægge sporene for skolens og vores egen udvikling. På pædagogisk dag tager vi udgangspunkt i det eksisterende udviklingsarbejde, som enten allerede er ved at blive implementeret eller står overfor snart at skulle integreres i undervisningen, hvor vi skal arbejde med at få forsøgsresultaterne ud i klasseværelset og dele erfaringer herfra.

3 2 Vi står samtidig med en fremadrettet udfordring i forhold til en ny IKT strategi og spørgsmålet om, hvad vi forstår ved digital dannelse. Vi får en præsentation af, hvordan vi gennem nye screeningsværktøjer får ny viden om vores elever, som vi kan anvende målrettet i tilrettelæggelsen af undervisningen, så vi kommer tættere på den enkelte elev - eksempelvis i forbindelse med ny skriftlighed. Vi har udviklet værktøjer i form af lektiecafe, særlige turbo-kurser, mentor mm til de svage elever. Vi har startet på talentudvikling, og vi skal fremtidigt overveje, hvordan vi opdyrker de skjulte talenter blandt eleverne, sådan at det ikke kun er 12-tallerne, der får mulighed for faglig udfordring og udvikling deres talent. Med en ny kompetenceudviklingsportal, som er en parallel til vores skriftlighedsportal, vil studieretningsledere, klasseteam og den enkelte lærer kunne få et bedre overblik over hvem, der gør hvad, hvornår. Dette for at kompetenceudviklingen i grundforløbet og i studieretningerne hænger sammen gennem det treårige forløb. Desuden vil vi se på hvordan elementer fra innovation i AT og fremmedsprogsundervisning på helt nye måder kan tilføre undervisningen nye muligheder samtidig med at elevernes engagement øges. Og endelig vil der være videndeling om hvordan IKT/iPads kan bidrage til at udvikle nye arbejdsformer og måske ny didaktik, som alt sammen kan understøtte skolens tre kernebegreber nu og i fremtiden.

4 3 Program Efter frokost på AU med deltagende lærere og elever gør vi status på skolens aktuelle udviklingsprojekter. Arbejdsgrupperne opsummerer det udførte arbejde og giver konkrete bud på anvendelsesmuligheder i undervisningen og hvordan arbejdet kan tilføre vores tre kernebegreber fornyet mening. Derefter er det meningen, at vi skal lade os forstyrre af den verden, der ser os udefra. Det sker i form af et oplæg ved fremtidsforsker Jesper Bo Jensen om Fremtiden og fremtidens gymnasium? Hvilke kompetencer skal vores elever have i fremtiden? Dernæst får vi elevernes opfattelse af skolen og undervisningen ved et blik ind i ETU en. Med et udefra-blik og et elev-blik med i bagagen er det meningen, at vi skal afslutte dagen i et værksted. I værkstedet skal vi drøfte implementeringsmuligheder af forsøgsarbejdet og udveksle erfaringer om det, der er igangsat eller allerede er afprøvet. Til sidst går vi i fremtidsværksted, hvor vi giver input til det fremtidige udviklingsarbejde på skolen. Implementeringsværkstedet er i faggrupper, fremtidsværksted er tværgående emnegrupper : Bygning 1536, Aarhus Universitet. Frokost i tematisk kantine. Sofie Lystlund, som er vores vært fra AU, udleverer spisebilletter ved indgangen til matematisk kantine, som dækker buffet og en vand/kaffe. Vi har reserveret plads til venstre i kantinen bag foldedørene Søauditorierne, Eduard Biermann, bygn 1252, lok 204 Velkommen til Aarhus Universitet ved AC fuldmægtig, Ditte Bruun Laursen, AU. Ditte står bl.a for Det Rullende Universitet og formidlingskursus, som retter sig mod studerende, der skal i praktik i gymnasiet eller med på Dru. 1230: Status på udviklingsprojekter og fremadrettet anvendelse i undervisningen. - Uddannelsessystemet på langs herunder Klar-Parat-Studieretning (KPS) og sammenhæng mellem udviklingsprojekterne og Ny Nordisk Skole ved SJ o KPS: Kompetenceudvikling i grundforløb og start på studieretninger OG portal ved An o KPS: Nye screeningssystemer, der følger den enkelte elev ved Lu o KPS: Omlagt skriftlighed, fremlæggelse af evaluering ved LN - Hvad kan vi med innovation og kreativitet på OG? ved ME, LE - Sprog gør klog, sprognetværksgruppen ved AV - Faglige, pædagogiske og didaktiske potentialer i ipad- forsøget ved TT, CJ min pause

5 Oplæg ved fremtidsforsker Jesper Bo Jensen: Fremtiden og fremtidens gymnasium? Jesper Bo Jensen er uddannet forsker med Ph.d. i statskundskab og postgraduate studier fra Stanford University. Han har mange års erfaringer med strategisk tænkning i den offentlige sektor. Han er pt. direktør i Fremforsk som blev stiftet i Kaffe samt fremvisning af Per Kirkeby kunst på Aarhus Universitet 1600 Centrale temaer fra Elevtrivselsundersøgelsen/ETU ved BL Ny projektorganisering ved BL 1620 Faglighed, Fællesskab og gagement - version 2013 og frem Faggrupper, bygning 1525 se lokalefordeling. I første runde arbejdes der i faggrupper. Her er det er meningen, at faggrupperne gør status på nuværende praksis og erfaringsudveksler ift. til de projekter, man allerede er godt i gang med, fx ny skriftlighed. Desuden drøftes hvordan man i faget kan anvende input fra udviklingsgrupperne i undervisningen og studieretningerne. Fagsekretæren er referent. Erfaringsudveksling og implementeringsmuligheder ift.: ny skriftlighed hvordan? både i fag med og uden skriftlig disciplin feedback og forslag til tilføjelser på kompetenceportalen vedr grundforløb til An innovationselementer fra AT muligheder i tværfagligt samarbejde elementer fra ipad-forsøg elementer fra sprogprojekt anvendelse af screeninger til målrettet indsats overfor elever med særlige behov 1720 Emnegrupper, bygning 1525 se lokalefordeling Anden runde er et fremtidsværksted, hvor man vælger ét emne, som man ønsker at være med til at udvikle, sådan at der efter arbejdet kan gives konkret input til det videre arbejde. Der vælges mellem nedenstående emner A til E.

6 5 Input til det videre arbejde med: A. Ny Nordisk skole Klar, Parat, Studieretning 1) af de udfordringer vi stiller skarpt på indenfor rammerne af NNS er arbejdet med forskellighed, fordi vores elever kommer fra grundskolen til os med meget forskellige færdigheder og kompetencer og efter grundforløbet fordeler de sig på studieretninger, der igen stiller forskellige krav til eleverne. Ideer til hvordan vi udvikler studieretningernes særlige profiler, jf. KPS: Vi tilrettelægger mindst to tværfaglige forløb i hver studieretning, hvor lærerne kan anvende halve eller hele projektdage, skemaet kan ombrydes og der åbnes for ny arbejdsformer. Eleverne giver og modtager faglig viden og studiekompetence til andre elever i forbindelse med at studieretningsklasser på tværs af årgange arbejder sammen eller at der samarbejdes med elever fra andre skoler. 2) Fra NNS: Hvordan vil jeres forandringsproces have et udviklende og lærende perspektiv for de professionelle (= lærerne) på jeres institution? Ideer til hvordan vi udvikler lærernes leder- og samarbejdskompetencer både i forhold til samarbejdet om klassen og i klassen. 3) Andre ideer 1) Digital dannelse af elever og lærere. Nye elev- og lærerroller? Ideer til hvilke elementer, det er relevant at arbejde videre med. 2) Interaktive tavler/smartboards ideer til, hvordan vi anvender tavlerne med et fagligt, pædagogisk og didaktisk formål, som kan engagere eleverne. 3) Fælles dokumentplatform Hvilke potentialer for undervisningen er mulige på sigt? 4) Andre ideer 1) Hvordan kan vi opdage og dyrke de skjulte talenter, som ikke i udgangspunktet er 12-taller? 2) Hvordan kunne vi organisere talentudvikling, så alle fakulteter er med og så vi benytter såvel interne som eksterne muligheder for talentudvikling 3) Andre ideer

7 6 og lærernes -didaktik Fra NNS: Vi vil træne elevernes innovationskompetence både som individer og i fællesskaber. Det vil vi gøre gennem projektarbejde, der retter sig mod en anvendelsesorienteret brug af fagene. Vi vil i arbejdsprocessen træne selvstændighed og samarbejde, nysgerrighed og kreativitet Undervisningen bliver i højere grad brugerdrevet og eleverne inddrages og får en mere aktiv rolle. Vi vil udforske innovationsbegrebet i praksis. Vi vil arbejde med forskellige sider af innovation med kreativitet som elevernes udfoldelse af innovation. Vi vil arbejde med vi-kreativitet, hvor elevteam samlet set skaber noget nyt over tid; vi vil sammenstille kendt viden på nye måder, der er til gavn eller skaber merværdi for andre, ikke nødvendigvis økonomisk, men også alment eller fagligt. Ideer til hvordan innovation kan anvendes i tværfagligt samarbejde i studieretningerne og på langs af studieretningerne 1) Hvordan kan vi som Stx-skole forstå samt anvende innovationsbegrebet? 2) Ideer til hvordan vi udvikler lærernes projektstyringsskompetence 3) Andre ideer? I skolens netværksprojekt har der været fokus sammenhængen mellem motivation og læring ud fra tre perspektiver. Fra projektet hedder det: Innovation som pædagogisk redskab : Hvordan benyttes utraditionelle, kreative undervisningsformer i fremmedsprogsundervisningen, og hvilen effekt har det på dels læring, dels motivation? Didaktik og fremmedsprog : Hvordan tilrettelægges undervisningen i fremmedsprog, så den bedst muligt understøtter og øger elevernes motivation? Digitale medier og fremmedsprog : Hvordan udnytter fremmedsprogsundervisningen de digitale mediers muligheder, og hvilke konsekvenser har øget brug af digitale medier for dels læring og dels motivation hos eleverne? 1. Hvordan styrker vi det fortsatte samarbejdet mellem fremmedsprogene? 2. Hvordan styrker vi samarbejdet med grundskolen? 3. Hvordan styrker vi fremmedsprogenes profil på skolen? 4. Hvilke nye muligheder er der i kulturformidlingssiden af fremmedsprogsundervisningen?

8 7 5. Andet Til hver gruppe tilknyttes en ordstyrer og referent 1820 Fysisk AUD, Bygning 1523, lok 318 Opsamling fra de to værkstedsrunder 1830: Middag, matematisk kantine samme sted som frokost Links og henvisninger til materialer: Ny Nordisk Skole MBU pjece: 0nordisk%20skole%20version%202.ashx MBU film: Odder Gymnasium ansøgning: Fc-konference under OGSÅDAN Klar Parat Studieretning: Fc-konference under OGSÅDAN Talentudvikling Film Oversigt over centrale links vedr talentudvikling DK/Content/News/Udd/Folke/2009/j/~/media/UVM/Filer/I%20fokus/Tema/Talent/090501_tale nt.ashx IKT strategi, digital dannelse, ipad-forsøg ipad som generator for motivation og faglig udfordring af den enkelte elev: Fc-konference under OGSÅDAN Multiple platforme simple stier Ppt oplæg ved YB om ny IKT strategi på OG: Fc-konference under OGSÅDAN Digital dannelse i gymnasieskolen Sprogudviklingsprojekt netværk mellem fire skoler Projektbeskrivelse på Fc-konference under OGSÅDAN

9 8 Innovation Innovation i en Stx sammenhæng Ppt oplæg ved AH på Fc-konference under OGSÅDAN Link til kort over Aarhus Universitet Eller vælg en App : AU Find

10 Lærere Emnegruppe Bygn Anne Juul Møller (AM) Dorthe Spaabæk Jensen (DS) Jette Søgaard Raunsbæk (JR) Merete Gjerløv (MG) Jan Vengsgaard (JV) Heidi Andersen (An) Anne Gry Hemmersam (GH) Jakob Bang (JB) Carsten Lund Petersen (CP) Niels Jensen (NJ) Jens Folke Harrits (JH) Kenneth Blach Hansen (KH) Lise Lotte evold Hansen (LL) Anne Grethe Grove (AG) Eilert Lautrup (EL) Lise ria Kold (LK) Mette Helles (MH) Tove Thomassen (TT) Kaj Vedel (KV) thias Linneberg Egholm (ME) Morten Myrhøj Monrad Nielsen (MM) Allan Ahle (AA) Jens Borchsenius Kristensen (JK) Pernille Nissen (PN) Rikke Reipurth (RR) Palle Jørgensen (PJ) Susanne Høegh (SH Frede Højland (FH) Jens Møller Nielsen (JN) Lise Nygaard Arge (LN) Linda Bettina Petersen (LP) Rikke Fogh Odgaard (Od) Helle ustrand (HD) Helle Hedevang (HH) Stine Jakobsen (Ja) Charlotte Linderoth (CL) Anne Schrøder Hejlesen (AH) Susanne Christiansen (SC) Lone Just Schütt (LS) Ann Elisabeth hl Langbak (AL) Birthe rie Lund (Lu) Jesper Kullegaard Brun Sørensen (JS) Anne Bisgaard Vase (AV) Lars V.Sloth Eskesen (LE) Camilla Jürgensen (CJ) Helle Brændsgård Henckel (He) Mette lsgaard (MD) Tilmelding til gruppearbejde på pædagogisk dag: Emnegrupper Lokale 215 Lokale 219 Lokale 223 Lokale 229 Lokale 231

11 Tilmelding til gruppearbejde på pædagoisk dag: Faggrupper Lærere Faggruppe Bygn Lise Lotte evold Hansen (LL) Bi/Bt Anne Grethe Grove (AG) Rikke Reipurth (RR) Rikke Fogh Odgaard (Od) Anne Juul Møller (AM) Dorthe Spaabæk Jensen (DS) Jette Søgaard Raunsbæk (JR) Merete Gjerløv (MG) Jan Vengsgaard (JV) Eilert Lautrup (EL) Helle ustrand (HD) Helle Hedevang (HH) Heidi Andersen (An) Lise ria Kold (LK) Mette Helles (MH) Tove Thomassen (TT) Ann Elisabeth hl Langbak (AL) Birthe rie Lund (Lu) Jesper Kullegaard Brun Sørensen (JS) Anne Gry Hemmersam (GH) Kaj Vedel (KV) thias Linneberg Egholm (ME) Morten Myrhøj Monrad Nielsen (MM) Palle Jørgensen (PJ) Frede Højland (FH) Susanne Høegh (SH Anne Bisgaard Vase (AV) Lars V.Sloth Eskesen (LE) Jakob Bang (JB) Allan Ahle (AA) Stine Jakobsen (Ja) Carsten Lund Petersen (CP) Niels Jensen (NJ) Jens Borchsenius Kristensen (JK) Pernille Nissen (PN) Jens Møller Nielsen (JN) Lise Nygaard Arge (LN) Charlotte Linderoth (CL) Anne Schrøder Hejlesen (AH) Susanne Christiansen (SC) Jens Folke Harrits (JH) Kenneth Blach Hansen (KH) Linda Bettina Petersen (LP) Lone Just Schütt (LS) Camilla Jürgensen (CJ) Helle Brændsgård Henckel (He) Mette lsgaard (MD) Bi/Bt Bi/Bt Bi/Bt Fy Fy Fy Fy Fy Fy Gr/la Gr/la Gr/la Hi Hi Hi Mu Mu Sa Sa Sa SPB/FRF/TYF SPB/FRF/TYF SPB/FRF/TYF SPB/FRF/TYF Lokale 215 Lokale 219 Lokale 223 Lokale 229 Lokale 231

12 Oversigtskort Her skal vi være

Pædagogisk Dag. Program

Pædagogisk Dag. Program Pædagogisk Dag Program onsdag den 6. november 2013 Kl. 08.15-08.45 Morgenkaffe med brød ved AUDITORIET i fløj 3 Kl. 08.45-09.00 Præsentation af dagens program og det videre forløb BL og SJ Inspirationsoplæg

Læs mere

2i innovationsklassen og 2y karakterfri klasse & makkerklassen 1a

2i innovationsklassen og 2y karakterfri klasse & makkerklassen 1a 1 Fra forsøgsarbejde til praksis og handleplaner for skoleåret 2016-17 Resumé Sprogprojekt: Elevernes internationale kompetencer Projekt : I skoleåret 2015-16 har vi afsluttet vores fællessproglige projekt

Læs mere

KLAR-PARAT-STUDIERETNING

KLAR-PARAT-STUDIERETNING KLAR-PARAT-STUDIERETNING På Odder Gymnasium udvikler vi stærke studieretninger via delt lederskab og målrettet fokus på den enkelte elev hele skolen er med Udvikling af stærke studieretninger kræver både

Læs mere

KLAR-PARAT-STUDIERETNING

KLAR-PARAT-STUDIERETNING KLAR-PARAT-STUDIERETNING På Odder Gymnasium udvikler vi stærke studieretninger via delt lederskab og målrettet fokus på den enkelte elev hele skolen er med Udvikling af stærke studieretninger kræver både

Læs mere

Innovation og motivation i AT som mind-set i stx praksis for lærere, ledelse og elever

Innovation og motivation i AT som mind-set i stx praksis for lærere, ledelse og elever 1 Mange har talt om innovation i gymnasiet hvad gør vi i praksis? Innovation og motivation i AT som mind-set i stx praksis for lærere, ledelse og elever Regeringen kan blot fyre folket og vælge et andet

Læs mere

Vores erfaringer med INNOVATION I AT. Mathias Egholm; fy, ma, as, stv Lars Eskesen; gr, la, ol, en Susanne Th. Jensen; vicerektor

Vores erfaringer med INNOVATION I AT. Mathias Egholm; fy, ma, as, stv Lars Eskesen; gr, la, ol, en Susanne Th. Jensen; vicerektor Vores erfaringer med INNOVATION I AT Mathias Egholm; fy, ma, as, stv Lars Eskesen; gr, la, ol, en Susanne Th. Jensen; vicerektor Hvem er vi? Odder Gymnasium: stx m 475 elever Kursusudvikling i AT innovation

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde, mandag d 18.1.16

Referat fra bestyrelsesmøde, mandag d 18.1.16 Referat fra bestyrelsesmøde, mandag d 18.1.16 Til stede: Bent Engelbrecht (BE), Lars Bluhme (BL), Jette Navntofte (JN), Erik Hygum (EH), Karsten Geertsen (KG), Hans Kjeldsen (HK), Mathias Egholm (ME),

Læs mere

INNOVATION. Hvordan bringer vi stærk faglighed i spil med innovation og anvendelse af fagene i praksis?

INNOVATION. Hvordan bringer vi stærk faglighed i spil med innovation og anvendelse af fagene i praksis? Konference på Aarhus Universitet, tirsdag den 8. marts 2016. Hvordan bringer vi stærk faglighed i spil med innovation og anvendelse af fagene i praksis? INNOVATION STX - projektet er støttet af Ministeriet

Læs mere

Netværk om ny praksis

Netværk om ny praksis 7. februar 2011 Netværk om ny praksis Opfølgning på evaluering og revision af studieretningsgymnasiet I) Formål Nørresundby Gymnasium og HF, Faaborg Gymnasium og Odder Gymnasium ønsker gennem fortsat samarbejde

Læs mere

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER SEMINAR 3 ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER - Fokus på læringsudbytte af entreprenørielle processer AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Program for dagen

Læs mere

Efteruddannelsestilbud

Efteruddannelsestilbud Efteruddannelsestilbud GLOBALE GYMNASIERS 2015/2016 Interkulturel kommunikation sprog og medier Ved deltagelse af 10 hold à to lærere og to elever er prisen pr. hold 40.000 kr. Over tre adskilte kursusdage

Læs mere

FORMIDLINGSKURSUS DET RULLENDE UNIVERSITET DAG 1

FORMIDLINGSKURSUS DET RULLENDE UNIVERSITET DAG 1 FORMIDLINGSKURSUS DET RULLENDE DAG 1 SKRIVEØVELSE Aktivitet 5 minutter Hvad kendetegner god undervisning? Hvad er digital dannelse? Gem dit svarark du skal bruge det senere! DAGENS PROGRAM 9.30 11.00 Velkomst

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Talentvejen Afslutningskonference d. 24/3 2015. 10 hands-on til talentudvikling

Talentvejen Afslutningskonference d. 24/3 2015. 10 hands-on til talentudvikling Talentvejen Afslutningskonference d. 24/3 2015 10 hands-on til talentudvikling En global økonomi øger konkurrencen Virksomheder skal forbedre og forny sig SMV er udgør 99,6 % af det samlede antal virksomheder

Læs mere

ODDER GYMNASIUM. Fra selvledelse & medledelse til delt lederskab. - fra best practise - til next practice

ODDER GYMNASIUM. Fra selvledelse & medledelse til delt lederskab. - fra best practise - til next practice ODDER GYMNASIUM STX - ALMENT GYMNASIUM MED CA 500 ELEVER & 55 LÆRERE HTTP://WWW.ODDER-GYM.DK/ Fra selvledelse & medledelse til delt lederskab - fra best practise - til next practice Susanne Th. Jensen

Læs mere

Fremmedsprog i gymnasiet: Innovation, didaktik og digitale medier. Projekttitel

Fremmedsprog i gymnasiet: Innovation, didaktik og digitale medier. Projekttitel Afrapportering for projekter, der deltager i netværks-, analyse- og formidlingsprojekt vedr. fremmedsprogenes profil, faglige identitet og anvendelsesorientering i de gymnasiale uddannelser. Runde 2 /

Læs mere

Hvad er et alment gymnasium/stx

Hvad er et alment gymnasium/stx Hvad er et alment gymnasium/stx anno 2017 og hvad er der specielt ved det? Hvilket styringsparadigme har vi? Hvilket dannelsesbegreb skal vi danne til? Hvilke kompetence-forventninger er der til vores

Læs mere

Oplæg fra Næstved Gymnasium og hf 10. december 2012

Oplæg fra Næstved Gymnasium og hf 10. december 2012 Oplæg fra Næstved Gymnasium og hf 10. december 2012 Om NGH: 1400 elever fra 30 forskellige postnumre 180 ansatte Fra NGH s vision: Den enkelte elevs faglige og personlige potentiale bliver udviklet til

Læs mere

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier Selvevaluering 2018 VID Gymnasier VID Gymnasiers undervisningsfaglige grundlag (se næste side) ligger til grund for udvælgelse af nedenstående 3 konkrete indsatser, som VID Gymnasier vil arbejde med i

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Workshops abstracts 13.30-14.15: Workshop runde 1 Oplægsholderne præsenterer erfaringer, projekter eller forskning, idet der lægges op til dialog og erfaringsudveksling

Læs mere

UVM, skriver om Fælles didaktisk og pædagogisk grundlag:

UVM, skriver om Fælles didaktisk og pædagogisk grundlag: Af 09.10.2017 1 UVM, skriver om Fælles didaktisk og pædagogisk grundlag: De enkelte erhvervsskoler skal i højere grad arbejde med at etablere et fælles pædagogisk grundlag. På den enkelte skole skal der

Læs mere

Referat fra skolebestyrelsesmøde d

Referat fra skolebestyrelsesmøde d Referat fra skolebestyrelsesmøde d 11.1.18 Til stede: Bent Engelbrecht (BE), Lars Bluhme (BL), Inge Pedersen (IP), Hans Kjeldsen (HK), Tove Thomassen (TT), Erik Mønster (EM), Karsten Geertsen (KG), Susanne

Læs mere

Fredericia Gymnasium. Udkast til. Talentstrategi

Fredericia Gymnasium. Udkast til. Talentstrategi Udkast til Indledning Det fremgår af stx-bekendtgørelsen af 26. juni 2013, 73 og hf-bekendtgørelsen af 26. juni 2013, 38, at undervisningen skal tilrettelægges under hensyntagen til elevernes/kursisternes

Læs mere

RADAR for HANSENBERG Tekniske Gymnasium

RADAR for HANSENBERG Tekniske Gymnasium RADAR for HANSENBERG Tekniske Gymnasium 2018 2021 Overordnet beskrivelse af opgaven Denne RADAR er udarbejdet for HBTGYM, på baggrund af RADAR 2015-18. RADARen for gymnasiets udvikling udarbejdes og implementeres

Læs mere

Hedensted Kommune - udfordringer til den digitale generation

Hedensted Kommune - udfordringer til den digitale generation Hedensted Kommune - udfordringer til den digitale generation Dato: Dok.nr. Titel: Indhold 1. IT i Børnehaven 2. Politiske mål for digitalisering 3. 10 centrale elementer i strategien 4. Ungerådet har sendt

Læs mere

Kompetenceudvikling i den lærende og eksperimenterende organisation

Kompetenceudvikling i den lærende og eksperimenterende organisation Kompetenceudvikling i den lærende og eksperimenterende organisation Workshoppens indhold: Bæredygtig kompetenceudvikling Antropologisk ledelse Antropologisk frafaldsanalyse At lede på viden Tove Christensen

Læs mere

Strategi Greve Gymnasium

Strategi Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium uddanner mennesker, der er rustet til videre studier, karriere og livet i mere bred forstand. Vi sætter læring i centrum og tror på,

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Kontorchef Pernille Halberg Salamon Kontor for børn og folkeskole

Ny Nordisk Skole. Kontorchef Pernille Halberg Salamon Kontor for børn og folkeskole Ny Nordisk Skole Kontorchef Pernille Halberg Salamon Kontor for børn og folkeskole 26-10-2012 Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer Side 1 Hvad: et forandringsprojekt At skabe fremragende

Læs mere

Lokaleoversigt ved eksamen på Randers Realskole sommeren 2015.

Lokaleoversigt ved eksamen på Randers Realskole sommeren 2015. Lokaleoversigt ved eksamen på Randers Realskole sommeren 201 DATO Mandag 1/6-1 Prøve FP9 FP10 Klasse Fag Antal Faglærer Censor Ex.lok. Forb. 9A DA 13 RP-1 Lotte Kondrup 23 9B FY 13 BS-1 Per Frank F1 9E

Læs mere

SKurser. kolebaserede

SKurser. kolebaserede SKurser kolebaserede IKV s SKOLEBASEREDE KURSUSUDBUD 2018-19 IKV udbyder 4 centrale kurser omkring Reform 17 og tilpasset de lokale skoleforhold: Desuden udbydes kurserne Lær at tænke ved at tale og IT-didaktik

Læs mere

Kvalitetsløft som led i OK 13

Kvalitetsløft som led i OK 13 Kvalitetsløft som led i OK 13 Jørgen Balling Rasmussen, MBU Side 1 Udgangspunktet: Prioritering i forhold til mål og udfordringer RR anbefaler, at FM og MBU i de fremtidige OK-forhandlinger arbejder målrettet

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

ʺIKT i de klassiske fagʺ

ʺIKT i de klassiske fagʺ Lille afsluttende rapport om udviklingsprojektet ʺIKT i de klassiske fagʺ 1. januar 2008 31. marts 1009 Arbejdsgruppe: Anne Bisgaard Vase, Odder Gymnasium Rikke Forsberg, Marselisborg Gymnasium Chresteria

Læs mere

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer)

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer) Undervisningsforløb, der inddrager ipads Undervisningsforløb, der inddrager ipads Fagligt tema/indhold/kompetencemål: Tema: "Kroppen-skabt til at bevæge sig" - idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed

Læs mere

Innovationsnetværk for VUC 2013-2014

Innovationsnetværk for VUC 2013-2014 Innovationsnetværk for VUC 2013-2014 VUC Videnscenter har fokus på innovation og anvendelsesorientering. Derfor tilbyder Videnscenteret nu alle VUC er, der arbejder med innovationsprojekter eller har planer

Læs mere

Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne

Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne

Læs mere

Skolernes svar på udfordringerne og hvilke spørgsmål og udfordringer svarene rejse

Skolernes svar på udfordringerne og hvilke spørgsmål og udfordringer svarene rejse Skolernes svar på udfordringerne og hvilke spørgsmål og udfordringer svarene rejse Oplæg på konferencen Gymnasiedage.dk Lars Ulriksen Institut for Naturfagenes Didakitk Københavns Universitet Odense 25.

Læs mere

Velkommen til konference om rammeforsøgene Fleksibel tilrettelæggelse og studiefællesskaber. 26. Februar 2014

Velkommen til konference om rammeforsøgene Fleksibel tilrettelæggelse og studiefællesskaber. 26. Februar 2014 Velkommen til konference om rammeforsøgene Fleksibel tilrettelæggelse og studiefællesskaber 26. Februar 2014 1 Program 10.00-10.30 Velkomst og erfaringer fra rammeforsøgene Kontorchef Annegrete Larsen,

Læs mere

Web 2.0 generationen nye kommunikationsformer bygger bro mellem elever og undervisning.

Web 2.0 generationen nye kommunikationsformer bygger bro mellem elever og undervisning. 1 Slutrapport. Web 2.0 generationen nye kommunikationsformer bygger bro mellem elever og undervisning. Projekt på Næstved Gymnasium og HF efteråret 2010-sommeren 2011 som del af forsknings- og udviklingsprojektet:

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Birgitte Agersnap E-mail:

Læs mere

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODTOG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER KORT OG GODT Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fagligt samspil og innovation. FIP 3 Odense d september Htx/hhx

Fagligt samspil og innovation. FIP 3 Odense d september Htx/hhx Fagligt samspil og innovation FIP 3 Odense d. 29.- 30. september Htx/hhx Hvem er vi? Anne Øhrstrøm Maybrit Christensen Vi er begge fra Knord i Lyngby Deltaget i Gymnasiet tænkt forfra Udviklet kurser for

Læs mere

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne HR-temadag 6. februar 2017 Camilla Hutters, område chef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Hvad er EVAs opgave? EVA s formål er at udforske og udvikle

Læs mere

AT innovation Oldtidskundskab og dansk. Odder Gymnasium 2a, 2013

AT innovation Oldtidskundskab og dansk. Odder Gymnasium 2a, 2013 AT innovation Oldtidskundskab og dansk Odder Gymnasium 2a, 2013 Hvordan kan oldtidskundskab og dansk bidrage til at udvikle en App for drenge, der ikke gider læse - så de bliver læseheste? Rammen for alle

Læs mere

Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne

Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne Projektdesignet tager udgangspunkt i pilotfasens slutrapport af 21/5-2012 og anbefalingerne heri. Områdets afgrænsning Vi fastholder

Læs mere

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Velkommen! Baggrund og intentioner for naturvidenskabskoordinatorer og netværk Sidsel Hansen, Undervisningsministeriet Astra

Læs mere

REFERAT Uddannelsesudvalgsmødet Administrationsbachelor

REFERAT Uddannelsesudvalgsmødet Administrationsbachelor REFERAT Uddannelsesudvalgsmødet Administrationsbachelor Mødetidspunkt: Tirsdag den 7. februar 2017 kl. 13:30-15:30 Mødested: Referent Deltagere: Fraværende: Hobrovej 85, 9000 Aalborg - Lokale 5.k.22 Julie

Læs mere

Faglig udvikling i praksis Græsk og latin

Faglig udvikling i praksis Græsk og latin Faglig udvikling i praksis Græsk og latin Fredericia Gymnasium 21. april 2016 Anne Bisgaard Vase, Fagkonsulent i græsk, latin, oldtidskundskab og almen sprogforståelse Side 1 Dagens program 09.30 10.00

Læs mere

Referat fra skolebestyrelsesmøde d

Referat fra skolebestyrelsesmøde d Referat fra skolebestyrelsesmøde d 16.5-18 Til stede: Bent Engelbrecht (BE), Lars Bluhme (BL), Inge Pedersen (IP), Hans Kjeldsen (HK), Uffe Jensen (UJ), Erik Hygum (EH), Niels Jensen (NJ), Tove Thomassen

Læs mere

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

Jagten på den røde tråd

Jagten på den røde tråd Region Midtjylland, Aarhus Universitet, VIA University College og Alexandra Instituttet inviterer til konference Så er det tid at tilmelde sig. Konferencen stiller skarpt på overgangene i uddannelsessystemet

Læs mere

Innovation i praksis 19-01-2010. Indhold. Præsentation. Undervisning på Rørkjær skole

Innovation i praksis 19-01-2010. Indhold. Præsentation. Undervisning på Rørkjær skole Innovation i praksis Indhold Kort præsentation Business Class på Rørkjær skole Edison og camp-tanken Den innovative skole Afrunding Præsentation Læreruddannet fra Ribe Seminarium Lærer på Rørkjær skole

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

PLANER FOR STUDIEOMRÅDET. Pointer fra undersøgelsen af skolernes studieplaner

PLANER FOR STUDIEOMRÅDET. Pointer fra undersøgelsen af skolernes studieplaner PLANER FOR STUDIEOMRÅDET Pointer fra undersøgelsen af skolernes studieplaner Indhold Overblik over forløbenes placering i studieområdet Styrker og udfordringer i det nye studieområde Udfordringen om progression

Læs mere

Årsmøde Den 16. og 17. marts 2017 RETHINK / ÅBEN DIALOG I forskellige kontekster og kulturer

Årsmøde Den 16. og 17. marts 2017 RETHINK / ÅBEN DIALOG I forskellige kontekster og kulturer Årsmøde 2017 Den 16. og 17. marts 2017 RETHINK / ÅBEN DIALOG I forskellige kontekster og kulturer Vi glæder os til at byde velkommen til Åben Dialogs 9. årsmøde 2017 den 16. og 17. marts 2017 i Aarhus.

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen

Læs mere

LÆRING OG IT. kompetenceudvikling på de videregående uddannelser REDIGERET AF HELLE MATHIASEN AARHUS UNIVERSITETSFORLAG

LÆRING OG IT. kompetenceudvikling på de videregående uddannelser REDIGERET AF HELLE MATHIASEN AARHUS UNIVERSITETSFORLAG Læring og it LÆRING OG IT kompetenceudvikling på de videregående uddannelser REDIGERET AF HELLE MATHIASEN AARHUS UNIVERSITETSFORLAG LÆRING OG IT kompetenceudvikling på de videregående uddannelser Forfatterne

Læs mere

De fire kompetencer i oldtidskundskab

De fire kompetencer i oldtidskundskab De fire kompetencer i oldtidskundskab Digitale, innovative og globale kompetencer samt karrierekompetencer studieretningsprojektet Side 1 De fire kompetencer - Fra lov til læreplan - Fra læreplan til vejledning

Læs mere

Døstrup IF Svinget Hobro Klublotto vinderne

Døstrup IF Svinget Hobro  Klublotto vinderne Klublotto vinderne 2009 25 Rigmor Madsen 58 Lisbeth Sørensen 66 Lars Pedersen (LP) 24 Klaus Rasmussen 14 Michael Nielsen 51 Familien Pedersen 9 Jørgen Hedemand 55 Henrik Nielsen 60 Døstrup kortklub 49

Læs mere

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis.

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis. - Et professionelt lærings- og udviklingsrum af folkeskolen Paper - Reforma 14 Baggrund: Folkeskolereformen er en blandt mange reformer, der åbner op for, at der arbejdes med nye løsninger og vidensudvikling

Læs mere

Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel

Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel 1 Denne projektbeskrivelse uddyber den korte version indenfor følgende elementer: 1. Aalborg kommunes forberedelsesfase 2. Aalborg kommunes formål med

Læs mere

Dogmer for Ny Nordisk Skole (0-18 år)

Dogmer for Ny Nordisk Skole (0-18 år) 10. Marts 2014 Dogmer for Ny Nordisk Skole (0-18 år) Vi kan selv, og vi skal selv: Handling frem for ord. Vi vil være ambitiøse: Vi vil sætte krævende mål og bruge dem. Alle børn og unge skal mødes med

Læs mere

Side 1 af 6. Resultatlønskontrakt for Rektor Susanne Juul Stubgaard skoleåret

Side 1 af 6. Resultatlønskontrakt for Rektor Susanne Juul Stubgaard skoleåret Resultatlønskontrakt for Rektor Susanne Juul Stubgaard skoleåret 2015-2016 Denne resultatlønskontrakt følger Undervisningsministeriets retningslinjer (bemyndigelsesskrivelse) for anvendelse af resultatløn

Læs mere

Inspirationsdage. Pædagogisk ledelse. metoder til at styrke et godt pædagogisk undervisningsmiljø

Inspirationsdage. Pædagogisk ledelse. metoder til at styrke et godt pædagogisk undervisningsmiljø Inspirationsdage Pædagogisk ledelse metoder til at styrke et godt pædagogisk undervisningsmiljø Præsentation Inspirationsdag i et samarbejde imellem: FastholdelsesTaskforce Uddannelsesbenchmark ESB-netværket

Læs mere

BILLEDKUNST OG INNOVATION

BILLEDKUNST OG INNOVATION BILLEDKUNST OG INNOVATION Udsmykning og innovative billedprocesser Fagfestival i Brønderslev Kommune Tirsdag den 5. august 2019 Kl. 12.30 15.00 ved Hanne Bøgesvang LU i Aalborg Workshoppens program: Velkommen

Læs mere

Ny skole Nye skoledage

Ny skole Nye skoledage Skoleledelsesforløb 2013 KL og COK har i samarbejde med kommunale chefer og skoleledere tilrettelagt og udviklet et 3-dages udviklingsforløb for landets skoleledelser med henblik på at understøtte implementeringen

Læs mere

Strategi Horsens Statsskole

Strategi Horsens Statsskole Strategi Horsens Statsskole 2018-19 Indledning På Horsens Statsskole tilstræber vi i vores daglige arbejde, udvalgsarbejde og projekter har fokus på formål, værdier, strategi og mål. Vores formål tager

Læs mere

Hvad er it-didaktik - og hvilken rolle spiller den? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC

Hvad er it-didaktik - og hvilken rolle spiller den? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC Hvad er it-didaktik - og hvilken rolle spiller den? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC Baggrund Udviklingsarbejde Fagbogsforfatter Videnmedarbejder Nysgerrig Lærer Underviser i læreruddannelsen Didaktikkens

Læs mere

Stillings- og personprofil Skoleleder

Stillings- og personprofil Skoleleder Stillings- og personprofil Skoleleder Skovshoved Skole Maj 2015 Generelle oplysninger Adresse Stilling Reference Ansættelsesvilkår Skovshoved Skole Korsgårdsvej 1 2920 Charlottenlund Telefon: 39 98 55

Læs mere

Bilag 4. Strategi STØVRING GYMNASIUM

Bilag 4. Strategi STØVRING GYMNASIUM Strategi 2017-2020 STØVRING GYMNASIUM Strategiseminar 14.oktober 100 personer deltog. Fokus på kerneydelsen undervisningen. Masser af gode forslag ikke alt kan/skal realiseres (i denne omgang). Stammere

Læs mere

. Referat fra bestyrelsesmøde, tirsdag d Til stede:

. Referat fra bestyrelsesmøde, tirsdag d Til stede: . Referat fra bestyrelsesmøde, tirsdag d 7.2.17 Til stede: Bent Engelbrecht (BE), Lars Bluhme (BL), Uffe Jensen (UJ), Karsten Geertsen (KG), Erik Hygum (EH), Jette Navntofte (JN), Inge Pedersen (IP), Hans

Læs mere

ANSØGNING OMRÅDE ODDERVEJS PULJE Att. Områdechef Marianne Rosenholm

ANSØGNING OMRÅDE ODDERVEJS PULJE Att. Områdechef Marianne Rosenholm ANSØGNING OMRÅDE ODDERVEJS PULJE Att. Områdechef Marianne Rosenholm INITIATIVETS TITEL: Cloudcomputing på Mårslet Skole 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger (projektansvarlig): Navn: Inge Pedersen

Læs mere

Kreativitet. løfter elevernes faglighed. Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet

Kreativitet. løfter elevernes faglighed. Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet Kreativitet løfter elevernes faglighed Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet I en ny pædagogisk model fra Aalborg universitet tilrettelægges den faglige undervisning som kreative processer.

Læs mere

Skolers hverdag og arbejde med ledelse af skoleudvikling med it

Skolers hverdag og arbejde med ledelse af skoleudvikling med it Skolers hverdag og arbejde med ledelse af skoleudvikling med it Mikala Hansbøl, Ph.d., Forsker tilknyttet Education Lab Forskningsprogram for teknologi og uddannelsesdesign, Forskning og Innovation, UCSJ

Læs mere

FoU-projekt om gymnasiefremmede 2.0

FoU-projekt om gymnasiefremmede 2.0 FoU-projekt om gymnasiefremmede 2.0 - baggrund og fokus Oplæg på startseminaret for projektdeltagere Høje-Taastrup Gymnasium 9. marts 2011 Christine Holm, Aase B. Ebbensgaard, Lars Ulriksen Dias 1 Formål

Læs mere

Pædagogisk ledelse. - et diffust begreb en konkret opgave. UddannelsesBenchmark og ESB-netværket Den 28. august 2013.

Pædagogisk ledelse. - et diffust begreb en konkret opgave. UddannelsesBenchmark og ESB-netværket Den 28. august 2013. Pædagogisk ledelse - et diffust begreb en konkret opgave UddannelsesBenchmark og ESB-netværket Den 28. august 2013 Oplæg ved EVA Slagplan Præsentation og slagplan Om EVA s kommende evaluering af pædagogisk

Læs mere

Referat fra skolebestyrelsesmøde mandag d på Odder Gymnasium

Referat fra skolebestyrelsesmøde mandag d på Odder Gymnasium 26.11.12/SJ Referat fra skolebestyrelsesmøde mandag d 26.11.12 på Odder Gymnasium Til stede: Hans E. Zeuthen (HZ), Lars Bluhme (BL), Keld Rask (KR), Karsten Geertsen (KG), Elvin Hansen (EH), Lene Augusta

Læs mere

Hvad er it-didaktik - og hvilken rolle spiller den? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC

Hvad er it-didaktik - og hvilken rolle spiller den? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC Hvad er it-didaktik - og hvilken rolle spiller den? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC Baggrund Udviklingsarbejde Fagbogsforfatter Videnmedarbejder Nysgerrig Lærer Underviser i læreruddannelsen Didaktikkens

Læs mere

Innovative kompetencer og fleksibel organisering af undervisning. Startkonference i Forskningsnetværk under MBU CUDiM 12.

Innovative kompetencer og fleksibel organisering af undervisning. Startkonference i Forskningsnetværk under MBU CUDiM 12. Innovative kompetencer og fleksibel organisering af undervisning Startkonference i Forskningsnetværk under MBU CUDiM 12. september 2013 Disposition Hvad er innovation? begreb, didaktik og faglige dimensioner

Læs mere

INVITATION TIL DBU TALENTKONFERENCE 2018

INVITATION TIL DBU TALENTKONFERENCE 2018 STATE-OF-THE-ART TALENTUDVIKLING FREMTIDEN FOR DANSK HERREFODBOLD INVITATION TIL DBU TALENTKONFERENCE 2018 9.- 10. JANUAR 2018 TALENT- KONFERENCE 2018 Talentudvikling er på dagsordenen, når DBU indbyder

Læs mere

Der resterer dermed kr. fra forsøgs-og udviklingspuljen, som skolerne kan ansøge midler fra.

Der resterer dermed kr. fra forsøgs-og udviklingspuljen, som skolerne kan ansøge midler fra. Indkaldelse af ansøgninger til forsøgs- og udviklingspuljen 14. februar 2017 Sagsbeh.:MAEG03 J.nr.: 17.00.00-P08-1-17 Skoleafdelingen Undervisningsudvalget råder over en særlig forsøgs- og udviklingspulje,

Læs mere

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE Strategi for talentudvikling i Fredericias dagtilbud og skoler. 1 TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE BØRNENE ER FREMTIDEN. Byrådet har vedtaget en vision

Læs mere

Kvalitetssikringssystem. Kvalitetssikringssystem. Sønderborg Statsskole. Aug. 2013

Kvalitetssikringssystem. Kvalitetssikringssystem. Sønderborg Statsskole. Aug. 2013 Kvalitetssikringssystem Sønderborg Statsskole Aug. 2013 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sønderborg Statsskole - profil... 3 2.1 Organisering af skolen...4 3. Skoleevaluering...5 3.1. Gennemgående

Læs mere

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2 Forbered dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 2 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver handlinger i Forbered fasen, og hvordan de kan træne innovationskompetencer gennem disse

Læs mere

Digital dannelse: Fra begreb til praksis

Digital dannelse: Fra begreb til praksis DEFF På vegne af de samlede ansøgere: Kulturstyrelsen Vicerektor Lars Nordam H.C. Andersens Boulevard 2 Århus Statsgymnasium 1553 København K Fenrisvej 33 8210 Århus V Digital dannelse: Fra begreb til

Læs mere

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Kvalitet i dansk og matematik Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Om projektet Kvalitet i dansk og matematik (KiDM) er et nyt stort forskningsprojekt, som vil afprøve, om en undersøgende didaktisk

Læs mere

Program for FALS årskonference 11.marts og 12. marts 2019 Fuglsangcenteret Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia Tlf

Program for FALS årskonference 11.marts og 12. marts 2019 Fuglsangcenteret Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia Tlf Program for FALS årskonference 11.marts og 12. marts 2019 Fuglsangcenteret Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia Tlf. 76 20 21 00 Tema I hvor høj grad holder de klassiske Dyder i fremtidens ledelse? Dag

Læs mere

Leadusere på Parkvejens Skole

Leadusere på Parkvejens Skole 1 Leadusere på Parkvejens Skole Indholdsfortegnelse Baggrund... 2 Målet leadusere på Parkvejens Skole... 2 Målet... 2 Gevinst for leaduserne og skolen... 2 Eleven... 2 Skolen... 2 Organisering... 2 Parkvejens

Læs mere

Strategi faglighed, fornyelse og fællesskab

Strategi faglighed, fornyelse og fællesskab Strategi 2016-2020 faglighed, fornyelse og fællesskab Strategi 2016-2020 strategi Strategigruppens arbejde med de indkomne forslag fra strategidagen Vores vision er, at vi vil sende ansvarlige, nysgerrige

Læs mere

For dig der vil tænke VÆLG 10. KLASSE PÅ HERNINGSHOLM

For dig der vil tænke VÆLG 10. KLASSE PÅ HERNINGSHOLM For dig der vil tænke VÆLG 10. KLASSE PÅ HERNINGSHOLM 10. klasse på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier For dig der vil have et år til at blive afklaret med valget af ungdomsuddannelse, hvad enten du

Læs mere

Almen studieforberedelse og studieområdet. Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser

Almen studieforberedelse og studieområdet. Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser Almen studieforberedelse og studieområdet Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser Kort om EVA s undersøgelse EVA er i gang med et treårigt projekt der undersøger hvordan syv gymnasieskoler,

Læs mere

Oplæg om læreplaner og præsentation af dagens program

Oplæg om læreplaner og præsentation af dagens program Oplæg om læreplaner og præsentation af dagens program Pernille Kaltoft Fagkonsulent for teknologi Plan for oplæg: 1. om ændringerne i teknologi A og B læreplanerne 2. om grundforløbet i produktudvikling

Læs mere

Velkommen til dialogmøde om skoleforsøg 5. december 2012

Velkommen til dialogmøde om skoleforsøg 5. december 2012 Velkommen til dialogmøde om skoleforsøg 5. december 2012 Dagens program 15.00-15.30 Velkomst og præsentation af dagens program v. ved Gorm Leschly, GL Det fælles oplæg til skoleforsøg v. Anne-Birgitte

Læs mere

Anvendelsesorientering i naturvidenskabelige fag

Anvendelsesorientering i naturvidenskabelige fag Anvendelsesorientering i naturvidenskabelige fag 24. Maj 2012, Rødkilde Gymnasium Christine Holm, Institut for Naturfagenes Didaktik Lene Friis, Dansk Naturvidenskabsformidling Dias 1 Formål med dagen

Læs mere

ENTREPRENØRSKAB FRA GRUNDSKOLE TIL UNGDOMSUDDANNELSE OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE

ENTREPRENØRSKAB FRA GRUNDSKOLE TIL UNGDOMSUDDANNELSE OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE ENTREPRENØRSKAB FRA GRUNDSKOLE TIL UNGDOMSUDDANNELSE OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE NYERE DISKUSSIONER BLANDT FORSKERE OG UNDERVISERE Innovation vs. entreprenørskab Noget der er derude? Noget der skabes? Genstand

Læs mere

Resultatlønskontrakt for skoleåret

Resultatlønskontrakt for skoleåret 12-09-2013 Resultatlønskontrakt for skoleåret 2013-2014 Formål med kontrakten Kontrakten skal understøtte den lokale proces imellem bestyrelse og institutionens daglige ledelse på Odder Gymnasium. Gennem

Læs mere