Multiplikatoreksperimenter med ny forbrugs- og boligmodel til ADAM, Februar 2002

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Multiplikatoreksperimenter med ny forbrugs- og boligmodel til ADAM, Februar 2002"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen. april Asger Olsen Multiplikatoreksperimenter med ny forbrugs- og boligmodel til ADAM, Februar 5HVXPp, GHWWH SDSLU SU VHQWHUHV HQ U NNH PXOWLSOLNDWRUHNVSHULPHQWHU PHG GHQ Q\H IRUEUXJEROLJPRGHOWLOIHEPRGHOOHQ'HUVHVGHOVSnHQU NNHHNVSHULPHQWHUPHG HNVRJHQ UHQWH RJ O Q RJ GHOV Sn GH VDPPH HNVSHULPHQWHU KYRU O Q RJ UHQWH HU HQGRJHQH 6DPOHWVHWNDQGHWNRQNOXGHUHV <.RQWDQWSULVHQVYLQJHUPHUHSnJUXQGDIVW UUHLQGNRPVWHODVWLFLWHWLGHQQ\H PRGHO)HE < 'HQVDPOHGHIRUEUXJVGHIODWRUSnYLUNHVQXDIEROLJSULVHQ < %ROLJLQYHVWHULQJVUHODWLRQHQHUEOHYHWWU JHUHLIHEPRGHOOHQ < 'HU HU LQWURGXFHUHW HQ NUDIWLJ UHQWHI OVRPKHG L QDWLRQDOUHJQVNDEV EROLJIRUEUXJHWI&KLGHQQ\HPRGHO < 'HUHUJHQHUHOWHQVW UUHUHQWHI OVRPKHGLGHQQ\HPRGHO < )RUGHOLQJHQDIEROLJHUSnHMHUOHMHUIXQJHUHUVWRUWVHWVRPIRUYHQWHW < )RUEUXJHW DI DQGUH YDUHU HQG EROLJHU HU PHUH VWDELOW RYHUIRU JHQHUHOOH DNWLYLWHWV QGULQJHUL)HEPRGHOOHQHQGL$SUPRGHOOHQ RHM4.WPD Nøgleord: Multiplikator-eksperimenter, forbrug/boligmodel, Februar RGHOJUXSSHSDSLUHUHULQWHUQHDUEHMGVSDSLUHU'HNRQNOXVLRQHUGHUGUDJHVLSDSLUHUQHHULNNHHQGHOLJHRJ NDQ Y UH QGUHW LQGHQ RSVWLOOLQJHQ DI Q\H PRGHOYHUVLRQHU'HW KHQVWLOOHV GHUIRU DW GHU NXQ FLWHUHV IUD PRGHOJUXSSHSDSLUHUQHHIWHUDIWDOHPHG'DQPDUNV6WDWLVWLN

2 ,QGOHGQLQJ Formålet her er at teste den nye forbrugs/boligmodel til feb-versionen af ADAM og sammenligne med apr. Hensigten er ikke at af-teste de generelle makroegenskaber i feb-modellen, men kun at se på egenskaberne på en række forbrug/boligvariabler i den nye model (feb) sammenlignet med apr. Med andre ord er hensigten at afteste om egenskaberne i den nye forbrugs/boligmodel ser fornuftige ud. Dette betyder, at der ikke fokuseres voldsomt på, hvilken indvirkning de stød til modellen, der her foretages, har på modellens samlede makroøkonomiske egenskaber (import, eksport, BNP, arbejdsløshed, inflation osv). Fokus vil være rettet mod en række eksperimenter, som specifikt påvirker forbrug og bolig, som f.eks stød til usercost på boliger. Som vist andetsteds (bl.a modelgruppepapir $'$IHEUXDUEHWDYHUVLRQ VWDQGDUGPXOWLSOLNDWRUHU, TMK7) er der generelt forskel i multiplikatorerne i feb sammenlignet med apr. Der vil derfor naturligvis også være forskel på forbrugs/bolig-området - det kan selvfølgelig også være den nye forbrug/bolig model, der er årsagen til, at multiplikatorerne i feb er forskellige fra multiplikatorerne i apr. Følgende eksperimenter vil blive udført:. Øget offentligt varekøb (Varekøbs-eksperimentet). Stød til usercost på boliger (øget usercost) a. Effekt af en stigning i renten b. Effekt af fald i skatteværdi af rentefradrag c. Effekt af stigning i ejendomsværdiskat d. Effekt af stigning i grundskyld e. Effekt af eksogent fald i kontantpris Eksperimenterne ae skulle gerne give udslag i et lavere boligforbrug på både kort og lang sigt, relativt til øvrigt forbrug. 3. Stød til kontantpris og boliginvesteringer a. Effekt af en eksogen stigning i boligformuen gennem øget kontantpris b. Effekt af en eksogen stigning i boligformuen gennem øgede boliginvesteringer 4. Stød til antallet af offentligt støttede byggerier (QEV). Det er valgt at lave en række eksperimenter i den nye feb-model, og ikke at lægge den nye forbrugs/boligmodel ind i apr, og dermed separat af-teste, hvilken betydning det har at ændre i forbrugs-boligmodellen. Dette er gjort, fordi de ændringer der er foretaget i forbrugs/boligmodellen, er så omfattende, at det er forbundet med en række problemer at ligge disse ændringer ind i apr. Desuden er det også mest relevant at se på, hvordan den nye forbrugs/boligmodel fungerer i sammenhæng med de øvrige ændringer i feb-modellen. Dette betyder dog, at de ændringer der er, egenskabs-mæssigt, mellem apr og feb ikke udelukkende skyldes den nye forbrug/boligmodel.

3 Ovenstående eksperimenter foretages dels med eksogen løn og rente, og dels med endogen løn og rente. Fokus vil være rettet mod eksperimenterne med eksogen løn og rente - det er udelukkende disse, der vil blive kommenteret. Når der laves eksperimenter med eksogen løn og rente, er det vigtigt at man er varsom med at tolke for meget på resultaterne. Årsagen til, at eksperimenterne alligevel foretages med eksogen løn og rente, er for bedre at kunne vurdere egenskaberne særskilt i den nye forbrug/bolig-model. Med eksogen løn og rente får vi noget, der tilnærmelsesvist ligner det, vi ville få i en delmodel, der udelukkende består af forbrug og bolig, hvormed vi bedre kan analysere de specifikke egenskaber ved den nye forbrug/bolig model sammenlignet med den gamle. En mekanisme vi her får med ved at se på den samlede model, fremfor kun en delmodel, er formueakkumulationen, hvilket vil sige samspillet mellem forbrug, kontantpris, formue, og forbrug; &Y SKNY :Y &. Denne mekanisme fanges ikke i boligdelmodellen - eksogeniseres forbruget også ville vi være meget tæt på at se de samme egenskaber som i en isoleret boligmodel. I modelgruppepapiret 6DPPHQK QJ PHOOHPPDNURIRUEUXJRJEROLJIRUEUXJ,, (RHM3) præsenteres en række multiplikator eksperimenter i en isoleret boligmodel, der henvises til dette papir for yderligere illustration af den nye boligdelmodel. Indledningsvist præsenteres kort nogle ændringer i forbrug/boligmodellen samt en beskrivelse af de variabler, der fokuseres på i multiplikator-eksperimenterne (afsnit ). I afsnit 3 præsenteres en række multiplikator eksperimenter, mens der i afsnit 7 opsummeres/konkluderes. I bilag præsenteres eksperimenterne med endogen løn og rente for den interesserede læser. Endeligt præsenteres i appendiks en simpel model, der beskriver den nye forbrug/boligmodel, samt egenskaberne ved denne sammenlignet med den gamle. Alle eksperimenterne i dette papir er foretaget på en stationært grundforløb. 3 QGULQJHULIRUEUXJEROLJPRGHOWLO$'$)HEUXDU Vi skal her kort opsummere de ændringer, der er foretaget i makroforbrug/boligmodellen til feb-modellen samt beskrive de variabler, der ses på i multiplikatoreksperimenterne. I modelgruppepapirerne ³ QGULQJHULEROLJPRGHOOHQWLOI UVWNRPPHQGHPRGHOYHU VLRQ (JAO8n), 6DPPHQK QJ PHOOHP PDNURIRUEUXJ RJ EROLJIRUEUXJ (JAOn) og 6DPPHQK QJ PHOOHP PDNURIRUEUXJ RJ EROLJIRUEUXJ,, (RHM3) præsenteres en række ændringer i dels boligmodellen og dels i forbrugs-modellen. Det erindres, at forbrug/boligmodellen bl.a er ændret på følgende punkter: < Nogle urealistisk lange tilpasningstider i beskatningen af ejerboliger i det gamle user cost udtryk er fjernet. Dette giver et jævnere forløb af user cost ved boligprisstigninger, idet den gamle formulering gav nogen "overshooting".

4 4 < Fordelingen af det samlede privatforbrug, &S (med ejerboligforbrug opsplittet på ejer/lejer), på boligforbrug, &K, og andet forbrug, &S[K, finder nu sted i et CES-udgiftssystem. Den væsentligste konsekvens af dette er, at realindkomstdeflatoren, SFSY, nu er påvirket af boligprisen. Den kan ikke umiddelbart sammenlignes med SFSYfra apr, der jo ikke er påvirket af boligprisen. < Nationalregnskabets boligforbrug, I&K indgår ikke i forbrugsmodellen, idet variablen udelukkende fungerer som tabelvariabel til brug ved opgørelsen af BNP. Den er fortsat træg på kort og mellemlangt sigt, men tilpasser sig i feb på langt sigt til user cost. Dermed introduceres en kraftig rentefølsomhed af I&K på langt sigt i modellen, samt et andet forløb af BNP; men altså kun på meget langt sigt. < Boligefterspørgslens indkomstelasticitet er hævet fra ca.,5 til ca her er det dog værd at bemærke, at det nu ikke er indkomsten med forbruget der indgår som indkomstvariabel. < Boligefterspørgslens priselasticitet er hævet fra ca..3 til ca.. < Boliginvesteringsrelationen er, ved reestimationen på nye data, blevet trægere. < Fejlkorrektionsparameteren i kontantprisrelationen er faldet fra ca..75 til ca..56. Det er jvf modelgruppepapir 6DPPHQK QJPHOOHPPDNURIRU EUXJRJEROLJIRUEUXJ (RHM3) forsøgt at hæve tilpasningsparameteren til det niveau den havde i apr-modellen. Dette resulterer i større svingninger i modellen, bl.a som følge af, at pris-elasticiteten næsten blev halveret, samtidig med at indkomst-elasticiteten kun faldt lidt. Dette er det velkendte fænomen med, at forholdet ml. indkomst- og priselasticiteten er afgørende for, hvor store svingninger der kommer i modellen - derudover vil større tilpasningsparamater også i sig selv give større svingninger. I multiplikator-eksperimenterne fokuseres der på følgende variabler: $SU &S[K Privat forbrug i alt undtagen boligydelser. &S Privat forbrug i alt. &K Privat forbrug af boligbenyttelse. EXLEK Hjælpevariabel for usercost for enfamiliehuse. SFS[K Prisen på &S[K. SFSY Prisudtryk for &S sammenvejet med laggede mængder. SFK Prisen på &K. SKN Kontantprisen på enfamiliehuse. I.EK Kapitalmængde for bygninger og anlæg i erhverv K. <GSO Disponibel indkomst, langt sigt. I.EKZ Ønsket kapitalmængde for bygninger og anlæg i erhverv K.

5 )HE &S[K &S &K &KH &KO EXLEK Privat forbrug i alt undtagen boligydelser. Privat forbrug i alt. Privat forbrug af boligbenyttelse (nationalregnskabets boligforbrug). Boligforbrug, ejere (beregnet ud fra user cost). Boligforbrug, lejere. Hjælpevariabel for usercost for enfamiliehuse; EXLEK SFKHSKN 8LEK Usercost for enfamiliehuse. 8LEK bestemmes som: XLEK = EXLEK@SKNI.EKH(). For bedre at forstå udviklingen i XLEK har vi delt denne op i følgende delkomponenter: XLEKHX WVXLK@LZE]EILQYEK@5SLEKHDette er inflationsforventningen, og kan fortolkes som det egentlige rene usercost-led. XLEKHV WVXLK@\USKVI.QEKHI.QES I.QEK@6LTHMVV\HMI&KH Denne variabel udtrykker ejendoms-beskatningens bidrag til usercost. EI.QEKH I.QEKHI.EKHDette led er forholdet mellem brutto- og nettokapitalen. SFS[KY Prisen på &S[K. SFSY Prisudtryk for forbrugsfunktion, &S (med ejer-boligforbrug beregnet ud fra user cost). SFK Pris på boligforbrug (med ejer-boligforbrug beregnet ud fra user cost). SFKH Ydelsespris på ejer-boligforbrug (beregnet ud fra user cost). SFKO Pris på boligforbrug, lejere. SKN Kontantprisen på enfamiliehuse. fkbh Kapitalmængde for bygninger og anlæg i erhverv h. Ydpl Disponibel indkomst, langt sigt. fkbhw Ønsket kapitalmængde for bygninger og anlæg i erhverv. Vi vil nu se på en række multiplikator-eksperimenter, og starter med et ganske almindeligt varekøbs-eksperiment, inden vi vender os mod mere specifikke eksperimenter, der mere direkte er rette mod forbrugs/boligmodellen. 5 9DUHN EVHNVSHULPHQW Vi skal først se på et ganske almindeligt varekøbs-eksperiment. Dette fremgår af figur. Følgende kan fremhæves: < Boligmodellens grundtræk er velkendte; det øgede varekøb hæver permanent indkomsten, hvilket igen hæver boligefterspørgslen. Da boligstokken på kort sigt er en træg størrelse, resulterer dette indledningsvis i en stigende kontantpris (SKN). Dette medfører, at profitabiliteten ved

6 6 boliginvesteringer øges, og de deraf følgende større investeringer indebærer en vækst i boligbeholdningen. I takt med, at den stigende boligbeholdning nærmer sig det nye - højere - ønskede niveau falder kontantprisen ned mod udgangsniveauet. < Af figuren fremgår også, hvordan ejerboligforbruget (I&KH), prisen på ejerboligforbruget (SFKH) og ejerboligydelsen (&KH) udvikler sig. På kort sigt er I&KH uelastisk, og følgelig stiger både brugerpris og ydelse i takt med kontantprisen - der er dog en hvis træghed i prisen. Ydelsesprisen stiger dog umiddelbart ikke helt så meget som kontantprisen, fordi stigningen i ejendomsskatterne først kommer med nogen forsinkelse (hvilket formelt giver sig udtryk i, at EXLEK falder). Efter ca. 5 år er priserne kulmineret, og begynder at falde i takt med at boligbeholdningen og dermed boligforbruget stiger. Ydelsen er derimod fortsat høj, netop fordi det mængdemæssige boligforbrug vokser. På lang sigt er prisstigningerne forsvundet, idet kontantprisen er konvergeret til niveauet for investeringsprisen - som er uændret -, men ydelsen er stadig steget, nu stort set alene som følge af en mængdemæssig stigning i boligforbruget. Det ses dog, at ydelsesprisen ikke helt falder tilbage til, idet der sker en permanent forøgelse af forholdet mellem netto- og bruttokapital. 3 < Det ses også, at ejerboligforbruget (I&KH), endnu ikke er stabilt efter år; dette skyldes langsom tilpasning i både kontantprisen og boliginvesteringsrelationen. Forsøg med at tvinge tilpasningen op viser, at I&KH i så fald stabiliserer sig, men at der så tilgengæld kommer flere svingninger i den samlede model. < Den kraftigere virkning på SKN i den nye model fremgår med al tydelighed af kontantprisfiguren. Tilgengæld er tilpasningen til ligevægt hurtigere i den nye model sammenlignet med apr - på trods af at fejlkorrektionsparameteren nu er mindre. < Af figuren over forbrugerpriser fremgår forskellen på den nye og den gamle realindkomst-deflator også klart: Den nye, SFSY, vokser klart mere end den gamle (SFSY), især efter nogle år, hvor boligprisen jo stiger kraftigt, og den har generelt et jævnere forløb. Mere overraskende er, at den nye (SFSY) forbliver højere end den gamle (SFSY) over hele perioden. Dette skyldes dog, at usercost faktoren, EXLEK, og dermed SFKH, forbliver højere. < Som konsekvens af stigningen i realindkomstdeflatoren (SFSY) stiger ikke-boligforbruget (&S[K) klart mindre i feb. Effekten på det nye boligforbrug (Ch) og ikke-boligforbruget (&S[K) er stort set ens i den nye model ved dette eksperiment - effekten på det nye boligforbrug (Ch) er ikke vist her, men det følger stort set ejer-boligforbruget (Che). Som den nye boligmodel er udformet, med opdeling på ejer/lejer, er det ejerboligmarkedet der tager hele tilpasningen - lejerboligbeholdningen påvirkes overhovedet ikke, hvilket er helt efter hensigten, og vil gå igen i de øvrige eksperimenter. 3 Dette burde nok ikke forekomme, og må betragtes som en modelteknisk finesse i modelleringen af dette forhold.

7 7 )LJXU9DUHN EVHNVSHULPHQWHNVRJHQUHQWHRJO Q JDfvmo + i år Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr -. fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr -. pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

8 8 6W GWLOXVHUFRVWSnEROLJHU JHWXVHUFRVW Vi skal her se på en række eksperimenter, der (positivt) påvirker usercost på boliger, og dermed gør boligforbrug dyrere relativt til andet forbrug, alt andet lige. D(IIHNWDIHQVWLJQLQJLUHQWHQ Vi hæver her renten med % point, hvilket svarer til en stigning i renten på ca. 5%. Effekten af dette fremgår af figur. Følgende kan her bl.a. fremhæves; < Dette eksperiment medfører, at user cost stiger, hvilket får boligefterspørgslen til at falde. På kort/mellemlangt sigt er det SKN, der tager hele tilpasningen, hvormed denne falder. Dette resulterer i faldende investeringer, da disse nu er mindre profitable. De lavere investeringer vil reducere boligbeholdningen, og i takt med faldet i boligbeholdningen vil kontantprisen vende tilbage til udgangsniveauet. < Det meste af rentestigningen slår dog umiddelbart igennem på user cost (via EXLEK), fordi SKN på helt kort sigt er træg. Først efter godt 5 år er SKN faldet således, at udgiften (&KH) er omtrent den samme. På helt langt sigt, hvor SKN er bestemt af investeringsprisen, slår rentestigningen igen helt igennem på user cost. Med andre ord er SKN først på helt kort sigt træg, så tager den hele tilpasningen, mens den på lang sigt igen ingen tilpasning tager. Forløbet af denne proces, både faldet i SKN og den efterfølgende konvergens tilbage mod, forekommer dog meget trægt i både den nye og den gamle model. Effekten på prisen (SFKH) stiger initialt, og forbliver positiv, som følge af at usercost er steget. < Der ses tydeligt en større rentefølsomhed på priserne i den nye model. For det første stiger SFS[KY mere end i den gamle model. Men derudover stiger den samlede forbrugsdeflator, SFSY, væsentligt mere, fordi prisen på boligforbruget (med user costsfk) stiger med ca. % på langt sigt. Det lidt mystiske forløb i de første år forklares af udviklingen i SKN - jvf. ovenover. < Der ses desuden en større rentefølsomhed i I&K og I&KH som følge af at boligefterspørgslens priselasticitet, som nævnt, er vokset. Dette resulterer i et større fald i I&K og I.EK i feb-modellen sammenlignet med apr- modellen. Kort sagt er der en større substitution i den nye model. < Effekten på nationalregnskabshuslejen, SFK er væsentligt større i den nye model sammenlignet med den gamle; dette var ventet, men den er endog også større end effekten på den user cost baserede husleje,sfk - dette skyldes dog, at SFK følger før-skat user cost, mens SFKH følger efter-skat user cost.

9 9 )LJXU5HQWHHNVSHULPHQWVW GWLOLZE]HNVRJHQUHQWHRJO Q =,:%= Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr -7 fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr 4 5 Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

10 E(IIHNWHQDIHWIDOGLVNDWWHY UGLDIUHQWHIUDGUDJ Vi skal her se på effekten af at sænke skatteværdien af rentefradraget (WVXLK) permanent med pct. point - dette fremgår af figur 3. Dette eksperiment og de næste ligner hinanden meget. Det er bare forskellige måder, hvorpå man kan støde til usercost. Dette multiplikator-eksperimentet ligner samtidig meget renteeksperimentet, og samme argumentation kan her bruges. )LJXU XOWLSOLNDWRUHU YHG VW G WLO VNDWWHY UGLHQ DI UHQWHIUDGUDJHW HNVRJHQUHQWHRJO Q WVXLK Cp4xh, feb Cp4xh, apr Cp4, feb Cp4, apr Ch, feb Ch, apr fcp4xh, feb fcp4xh, apr fcp4, feb fcp4, apr fch, feb fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr -.5 pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

11 F(IIHNWHQDIHQVWLJQLQJLHMHQGRPVY UGLVNDWWHQ Vi hæver her ejendoms-værdiskatten (WTNHM) med. pct. point. Effekten af dette eksperiment på en række interessante bolig- og forbrugsvariabler fremgår af figur 4. Også her kan samme argumentation som ved rente-eksperimentet anvendes. ILJXUXOWLSOLNDWRUHUYHGVW GWLOHMHQGRPVY UGLVNDWWHQ - HNVRJHQUHQWHRJ O Q WTNHM Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr 4 5 phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr 4 5 Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

12 G(IIHNWDIVWLJQLQJLJUXQGVN\OG Vi hæver her grundskylden (WTHM) med. pct. point. I figur 5 kan effekten på en række interessante bolig- og forbrugsvariabler ses. Igen kan samme argumentation som ved rente-eksperimentet anvendes. )LJXUXOWLSOLNDWRUHUYHGVW GWLOJUXQGVN\OGHNVRJHQUHQWHRJO Q WTHM Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr 5 5 fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 5 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr 4 5 Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

13 3 H(IIHNWDIHNVRJHQWIDOGLNRQWDQWSULV Vi sænker her SKN permanent med 5 %. Effekten af dette stød fremgår af figur 6. I dette eksperiment er SKN eksogen, og det giver anledning til en vedvarende uligevægt på boligmarkedet. Faldet i SKN medfører at efterspørgslen efter boliger stiger, men samtidig bliver det mindre profitabelt at investere i boliger. Faldet i investeringerne medfører, som det ses, et fald i boligbeholdning og boligforbrug. Det kan desuden ses, at der efter 5 år kun er marginale virkninger på EXLEK, således at hele faldet i SKN transmitteres videre til prisen på ejerboligforbruget. Boligprisernes indvirkning på det nye prisudtryk for forbrugsfunktionen (SFSY) fremgår tydeligt.

14 4 )LJXUXOWLSOLNDWRUHUYHGVW GWLOSKNGHUDQWDJHVHNVRJHQHNVRJHQUHQWH RJO Q ]SKN 64 *.95 Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr 4 5 Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

15 5 6W GWLONRQWDQWSULVRJEROLJLQYHVWHULQJHU I de næste to eksperimenter skal vi se på effekterne af en midlertidig eksogen stigning i boligformuen, dels gennem øget kontantpris og dels gennem øgede boliginvesteringer. D6W GWLOSKN Vi øger her midlertidigt kontantprisen. Effekten af dette fremgår af figur 7. På kort sigt ligner dette eksperiment det foregående - dog med modsatrettet effekt. Vi får dog en yderligere effekt med i dette eksperiment, som vi ikke havde med i det foregående; Stigningen i SKN medfører på kort sigt at formuen (:FS) øges, hvilket får forbruget til at vokse, hvilket yderligere øger kontantprisen ( SKNY :Y & Y SKN). Den stigende kontantpris resulterer, jvf. figur 7, i, at den ønskede boligbeholdning falder. Den faktiske boligbeholdning stiger derimod, da det er blevet mere profitabelt at investere. Den stigende boligbeholdning får boligforbruget til at vokse på trods af, at den ønskede boligbeholdning er faldet. For igen at skabe ligevægt på boligmarkedet må effekten på kontantprisen blive negativ, således at boliginvesteringerne falder og boligbeholdningen tilpasser sig den ønskede - det er her værd at bemærke, at det fald der sker i SKN efter ca. år rent faktisk resulterer i, at effekten på den ønskede boligbeholdning i en kort periode bliver positiv. Efter ca. år er alle effekterne udspillet, og markedet er igen i ligevægt. På dette punkt er der ikke den store forskel i mellem den nye og den gamle model. Umiddelbart ser det faktisk ud til at SKN vender en anelse hurtigere tilbage til end i den gamle model.

16 6 )LJXU(IIHNWDIVW GWLOSKN-USKN - HNVRJHQUHQWHRJO Q MUSKN Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr. fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

17 7 E6W GWLOINEK Boliginvesteringerne øges nu midlertidigt. Effekten af dette eksperiment ligner meget det foregående, jvf. figur 8. De større investeringer resulterer i en større boligbeholdning. For at få folk til at aftage denne øgede boligbeholdning må kontantprisen falde, hvilket også er tilfældet - på kort stiger SKN dog, dette skyldes at formuen, og dermed forbruget, på kort sigt stiger. Også her går der 5 år før markedet igen er i ligevægt. )LJXU(IIHNWDIVW GWLOINEK-UINEKHNVRJHQUHQWHRJO Q MUINEK Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr.5 fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 buibh, feb Che, feb buibh, apr pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

18 8 JHWDQWDODIRIIHQWOLJWVW WWHGHE\JJHULHU Vi støder her til QEV (antallet af offentligt støttede byggerier). Dette eksperiment ligner også det foregående meget, dog med den forskel, at dette stød gerne skulle resultere i en øget lejerboligbeholdning, og en faldende ejerboligbeholdning. Effekten af eksperimentet fremgår af figur 9. Følgende kan her fremhæves: < På helt kort sigt ser vi, at eksperimentet fungerer helt som et almindeligt stød til investeringerne, dvs. øget aktivitet, disponibel indkomst, forbrug mv. Dette trækker i retning af øget boligpris. Men boligstokken bliver for stor i forhold til den ønskede, og det trækker modsat boligprisen ned. Nettoresultatet er først svagt positivt, men hurtigt (efter tre år) falder aktivitetseffekten væk, og overskudsudbuddet af boliger driver ejerboligpriserne nedad. < Efter 5 år er SKN faldet med 3%. Dette viser sig - som noget nyt - også i et fald i forbrugsdeflatoren. < Ejerboligbeholdningen begynder efter godt 5 år at falde på grund af den lavere boligpris. Effekten på samlet boligstok og -pris ebber ud, men er meget lang tid om at fortage sig. Dette skyldes den lille afgangsrate fra boligstokken. < Den største forskel mellem dette og det foregående eksperiment er, at i det foregående var det ejerboligforbruget der steg mens lejerboligforbruget var stort set uændret, hvor det her er omvendt. < Det er stadig ejerboligmarkedet der tager tilpasningen, mens det nu er lejerboligmarkedet, der tager stødet, og ikke som i foregående eksperiment ejerboligmarkedet. < Effekten på <GSO er væsentlig mindre i feb end i apr. Dette skyldes antagelig, at vi har fjernet <IK fra indkomstbegrebet.

19 9 )LJXU6W GWLOQEVHNVRJHQUHQWHRJO Q QEV * Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr -.5 fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr -.3 pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

20 SVDPOLQJNRQNOXVLRQ Samlet set kan det konkluderes; < Kontantprisen svinger mere på grund af større indkomstelasticitet i den nye model (Feb). < Den samlede forbrugsdeflator påvirkes nu af boligprisen. < Boliginvesteringsrelationen er blevet trægere i feb-modellen. < Der er introduceret en kraftig rentefølsomhed i nationalregnskabsboligforbruget (fch) i den nye model. < Der er generelt en større rentefølsomhed i den nye model. < Fordelingen af boliger på ejer/lejer fungerer stort set som forventet. < Forbruget af andre varer end boliger er mere stabilt overfor generelle aktivitetsændringer i Feb modellen, end i Apr- modellen. < Samlet set ser egenskaberne i den nye model fornuftige ud.

21 %LODJ(NVSHULPHQWHUPHGHQGRJHQUHQWHRJO Q )LJXU9DUHN EVHNVSHULPHQWHQGRJHQUHQWHRJO Q JDfvmo + i år Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr -.3 fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr -. pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

22 )LJXU5HQWHNVSHULPHQWVW GWLOGHQW\VNHRJDPHULNDQVNHUHQWHHQGRJHQ UHQWHRJO Q iwdm iwbud Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr 3-7 fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr 4 5 Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

23 )LJXU XOWLSOLNDWRUHU YHG VW G WLO VNDWWHY UGLHQ DI UHQWHIUDGUDJHW HQGRJHQUHQWHRJO Q WVXLK Cp4xh, feb Cp4xh, apr Cp4, feb Cp4, apr Ch, feb Ch, apr fcp4xh, feb fcp4xh, apr fcp4, feb fcp4, apr fch, feb fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr -.3 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr -. pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

24 4 )LJXUXOWLSOLNDWRUHUYHGVW GWLOHMHQGRPVY UGLVNDWWHQHQGRJHQUHQWH RJO Q WTNHM Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr 4 fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb 5 pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr 4 5 Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

25 5 )LJXUXOWLSOLNDWRUHUYHGVW GWLOJUXQGVN\OGHQGRJHQUHQWH RJO Q WTHM Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr 5 5 fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr 4-8 phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr 4 5 Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

26 6 )LJXUXOWLSOLNDWRUHUYHGVW GWLOSKNGHUHUHNVRJHQHQGRJHQUHQWH RJ O Q ]SKN 64 *.95 Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr 4 5 Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

27 7 )LJXUXOWLSOLNDWRUHUYHGVW GWLO-USKN HQGRJHQUHQWHRJO Q MUSKN Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr. fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

28 8 )LJXUXOWLSOLNDWRUHUYHGVW GWLOINEKHQGRJHQUHQWH RJO Q MUINEK Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr. fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4 buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

29 9 )LJXU6W GWLOQEVHQGRJHQUHQWH RJO Q QEV * Cp4xh, feb Cp4, feb Ch, feb Cp4xh, apr Cp4, apr Ch, apr -.5 fcp4xh, feb fcp4, feb fch, feb fcp4xh, apr fcp4, apr fch, apr fchl, feb fch, feb fche, feb fch, apr 4. buibh, feb Che, feb uibhes, feb buibh, apr uibheu, feb bfknbhe, feb pcp4xhv, feb pcp4v, feb pcp4xh, apr pcp4v, apr.5 pch, feb pch, feb pche, feb pch, apr phk, feb fkbh, feb phk, apr fkbh, apr Ydpl/pcp4v, feb fkbhw, feb 35 4 Ydpl/pcp4v, apr fkbhw, apr

30 3 $SSHQGLNVEgenskaber ved forbrug/boligmodellen Boligforbrug og andet forbrug i tidligere ADAM-versioner Udgangspunktet er en version af forbrugsfunktionen, hvor formuen er opdelt i boligformue, Wh, og anden formue, Wq & ' < " :K $ :T () Opdelingen er lavet log-lineær, idet hele delmodellen så bliver log-lineær, hvilket gør det hele lettere. Parallelt med denne findes en boligefterspørgselsfunktion I&K ' <( SK SF )&( () som her for enkelheds skyld har indkomstelasticiteten. Boligformuen vil blive elimineret ved udnyttelse af Wh = fch ph () idet boligstokken er proportional med fastprisforbruget (proportionalitetsfaktoren opfanges i konstanten 6) Traditionel ADAM formuering Elasticiteter i tilfældet med eksogene priser I første omgang undersøges langsigtselasticiteterne under forudsætning af eksogene priser. Alle variabler måles i logaritmer og betegnes med små bogstaver, altså c = 6 + "y + wq + $(ph + fch) (3) fch = * + y + ((pc - ph) (4) Den reducerede form af dette system er c = 6 + "y + wq + $(ph + * + y + ((pc - ph)) (3a) = 6 + ("+$) y + wq + $( * + (pc + (-() ph)) fch = * + y + ((pc - ph) (4a)

31 3 som umiddelbart giver e c,y = "+$ e fch,y = e c,ph = $(-() e fch,ph = -( Elasticiteter med endogen boligpris, men eksogen boligmængde Hvis, alternativt, boligmængden antages eksogen og boligprisen endogen, erstattes (4) af ph = pc + (* + y - fch)/( (4b) Nu bliver det reducerede system af (3) og (4a) i stedet (4b) og c = 6 + "y + wq + $(fch + pc + (* + y - fch)/() (3b) som umiddelbart giver e c,y = "+$/( e ph,y = /( e c,fch = $- / e ph,fch = / )RUPXOHULQJPHG&REE'RXJODVXGJLIWVV\VWHP Her betragtes i stedet et Cobb-Douglas udgiftssystem, der fordeler C på boliger og andet forbrug. Det svarer nærmest til tilfældet = ovenfor, men er lidt mere teoristringent. 7LOI OGHWPHGHNVRJHQHSULVHU Her fås boligefterspørgselsfunktionen IFK FSK (5) Den vil, sammen med (3), give det reducerede system F \ ZT SK FSK (3c) \ ZT IFK \ ZT SK (5a)

32 3 som giver e c,y = /(- ) e fch,y = /(- ) e c,ph = e fch,ph = (ODVWLFLWHWHUPHGHQGRJHQEROLJSULVPHQHNVRJHQEROLJP QJGH Hvis det i stedet antages, at boligmængden er eksogen, men boligprisen endogen, skal (5) erstattes af SK FIFK (5b) som giver det reducerede system F \ ZT FIFKIFK (3d) \ ZT SK \ ZT I&K (5c) Som giver elasticiteterne e c,y = /(- ) e ph,y = /(- ) e c,fch = - e ph,fch = 6DPPHQOLJQLQJ Antages det at priselasticiteten ( ) er, er der overordnet set ikke de store forskelle ml. de to modeller. En af de største forskelle mellem den nye og den gamle model er, at der er en større grad af symmetri i den nye model - eksempelvis er indkomst-elasticiteten den samme for & og I&K i den nye formulering, hvilket ikke er tilfældet i den gamle.

Sammenhæng mellem makroforbrug og boligforbrug II

Sammenhæng mellem makroforbrug og boligforbrug II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 13. februar 22 Sammenhæng mellem makroforbrug og boligforbrug II 5HVXPp, GHWWH SDSLU UHHVWLPHUHV GH WR DOWHUQDWLYH PDNURIRUEUXJVIXQNWLRQHU

Læs mere

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge 1. oktober 004 Forbrugs- og boligrelationer, oktober 004 Resumé: Efter en meget lang testperiode og et par rettelser af datafejl har vi endelig

Læs mere

Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP

Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 1. september 21 Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP 5HVXPp,

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Og endnu mere om elpris

Og endnu mere om elpris Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted. november Gitte Terp Henriksen Dorte Grinderslev Og endnu mere om elpris 5HVXPp 3DSLUHW DIWHVWHU HOSULVHQ S[QH 'HW YLVHU VLJ DW HOSULVHQ KDU

Læs mere

Bilag. Bilag 1 Boligmodellen i ADAM. phk pc. Boligefterspørgsel: Boligudbud: Boligbeholdning, ultimo: K K. phk NI g IX pi. Nettoinvesteringer:

Bilag. Bilag 1 Boligmodellen i ADAM. phk pc. Boligefterspørgsel: Boligudbud: Boligbeholdning, ultimo: K K. phk NI g IX pi. Nettoinvesteringer: Bilag Bilag 1 Boligmodellen i ADAM Boligefterspørgsel: phk K D f Y, i,, infl,... pc Boligudbud: S K K 1 Boligbeholdning, ultimo: K K 1 NI Nettoinvesteringer: phk NI g IX pi D S Kontantpris: phk h K K,

Læs mere

Forsøg med alternative renter i SKN-relationen

Forsøg med alternative renter i SKN-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 20. november 2002 Forsøg med alternative renter i SKN-relationen 5HVXPp,GHIRUHO ELJHnUHUGHUVWRUHSRVLWLYHUHVLGXDOHULSKNUHODWLRQHQ(Q PXOLJ

Læs mere

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 10. april 1997 Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Resumé: Papiret tager sit udgangspunkt i de multiplikator eksperimenter,

Læs mere

Eksperimenter med inflationsforventningerne

Eksperimenter med inflationsforventningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Tony Maarsleth Kristensen 12. september 20 Eksperimenter med inflationsforventningerne Resumé: I papiret undersøges om ændringer i det geometriske lag, som

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 11. oktober 218 Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Resumé: Boligmodellen er reestimeret til modelversion ADAM

Læs mere

Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger

Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 24. juni 215 Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger Resumé: Betydningen af at indføre fremadskuende forventninger

Læs mere

Prisudviklingen på det danske boligmarked

Prisudviklingen på det danske boligmarked MODELGRUPPEN Danmarks Statistik Arbejdspapir* Tina Saaby Hvolbøl 1. august 2006 Jes Asger Olsen Grane Høegh Prisudviklingen på det danske boligmarked Resumé: Boligpriserne er steget voldsomt inden for

Læs mere

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 7. marts 011 Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Resumé: Vi erstatter variablen for forbrug undtagen boligydelse, Cpuxh, i boligprisrelationen,

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 4. maj 2009 Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Resumé: I den officielle april08-adam deflateres forbrugsrelationens indkomst med en forbrugspris,

Læs mere

Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden

Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 11. november 22 Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden HVXPp +LGWLO KDU GHW VDPOHGH SULYDWH IRUEUXJ

Læs mere

Reestimation af boligligningerne til Okt16

Reestimation af boligligningerne til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 9. januar 217 Reestimation af boligligningerne til Okt16 Resumé: Boligmodellen reestimeres på det nyreviderede nationalregnskab, NR16.

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Sammenhængen mellem makroforbrug og boligforbrug

Sammenhængen mellem makroforbrug og boligforbrug Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 20. november 2001 Rasmus Holm Madsen Sammenhængen mellem makroforbrug og boligforbrug 5HVXPp,IRUELQGHOVHPHGHQQ\PRGHOIRUEROLJIRUEUXJHWKDUYLDISU

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* SOA 29. september 2011 Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Resumé: Tobins q og boligmængden bør ifølge teorien samvariere. I sen 90'erne brydes denne

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Forbrug og rente. Danmarks Statistik. Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam

Forbrug og rente. Danmarks Statistik. Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam Forbrug og rente 5HVXPp Papiret skitserer nogle forskellige metoder, som medfører, at renten vil

Læs mere

Skitse til en model for boligforbrug og andet forbrug

Skitse til en model for boligforbrug og andet forbrug Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Asger Olsen 13. december 2000 Skitse til en model for boligforbrug og andet forbrug Resumé: I papiret gives en idéskitse til en mulig sammenhængende model

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Grundskitsen i boligmodellen

Grundskitsen i boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 28. april 1997 Grundskitsen i boligmodellen Resumé: I dette papir gennemgås og diskuteres grundskitsen i boligmodellen. Der lægges vægt på grundtrækkene,

Læs mere

ADAM April analyse af parameterfølsomheder

ADAM April analyse af parameterfølsomheder Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [Udkast] Tony Maarsleth Kristensen. Oktober 8 ADAM April 8 - analyse af parameterfølsomheder Resumé: I papiret undersøges modellens følsomhed overfor ændringer

Læs mere

Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger

Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 11. marts 2008 Thomas Jacobsen Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger Resumé: Dette papir beskriver, hvordan en sammensætning af rationelle

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Kontantprisrelationen estimeret på kædetal

Kontantprisrelationen estimeret på kædetal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Jacobsen 17. april 8 Kontantprisrelationen estimeret på kædetal Resumé: VIGTIGT: Dette papir er baseret på fejlagtige data, og estimationsresultaterne

Læs mere

ADAM maj analyse af parameterfølsomheder

ADAM maj analyse af parameterfølsomheder Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 5. november 999 ADAM maj 998 - analyse af parameterfølsomheder Resumé: I papiret første del forsøges at indkredse forklaringen på

Læs mere

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nina Bech Runebo & Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir* 2. februar 211 Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Resumé: I denne note sammenlignes multiplikatorer

Læs mere

Følsomhedsanalyse af parametre i ADAM modelversion

Følsomhedsanalyse af parametre i ADAM modelversion Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel. april 8 Følsomhedsanalyse af parametre i ADAM modelversion Resumé: I dette arbejdspapir analyseres det hvor stor betydning ændringer

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Friholdelsesbrøk og realrenteafgift

Friholdelsesbrøk og realrenteafgift Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 9. august 2001 Tony Maarsleth Kristensen Friholdelsesbrøk og realrenteafgift 5HVXPp,GHWWHSDSLUXQGHUV JHVPXOLJKHGHQIRUDWPHGWDJHHQIULKROGHOVHVEU

Læs mere

Estimation af ny bilmodel til ADAM

Estimation af ny bilmodel til ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] Peter Rørmose Jensen og Rasmus Holm Madsen 2. februar 24 Estimation af ny bilmodel til ADAM Resumé: I papiret estimeres bilkøbet med brug af de nye

Læs mere

ADAM april analyse af parameterfølsomheder

ADAM april analyse af parameterfølsomheder Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 17. maj ADAM april - analyse af parameterfølsomheder Resumé: I papiret undersøges modellens følsomhed overfor ændringer i centrale

Læs mere

Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen.

Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 18. april 216 Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges forslag til hvilke ændringer,

Læs mere

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 5. november 1996 Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Resumé: Der præsenteres estimationer på de nye (brutto) kapitaltal fra

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Ændringer i boligmodellen til førstkommende modelversion

Ændringer i boligmodellen til førstkommende modelversion Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Asger Olsen 28. november 2001 Ændringer i boligmodellen til førstkommende modelversion Resumé: I dette papir foreslås nogle ændringer i boligmodellens struktur

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Flere emissionstyper i EMMA

Flere emissionstyper i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 18. maj 2001 Line Brinch-Nielsen Flere emissionstyper i EMMA 5HVXPp 3DSLUHWGRNXPHQWHUHULQGGUDJHOVHQDIIOHUHHPLVVLRQVW\SHUL(00$,QGWLOQXKDU

Læs mere

Reestimation af DLU. Resumé:

Reestimation af DLU. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. Oktober 2004 Reestimation af DLU Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af forbrugssystemet. Baggrunden for reestimationen er ændringer

Læs mere

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 24. november 2015 Nikolaj Mose Hansen Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Resumé: I arbejdspapiret KSR06415 blev der kigget

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Arbejdsmarkedet i april 2004

Arbejdsmarkedet i april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] Rasmus H. Madsen og Morten Werner 29. marts 4 Arbejdsmarkedet i april 4 Resumé: Der gives en meget overordnet beskrivelse af arbejdsmarkedet i den kommende

Læs mere

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 11. september 213* Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport Resumé: I dette papir fremlægges

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

Boliger fordelt på ejere, lejere og andet

Boliger fordelt på ejere, lejere og andet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Niels Arne Dam 14. marts 2001 Boliger fordelt på ejere, lejere og andet 5HVXPp 3DSLUHW GRNXPHQWHUHU HQ Q\ WLGVVHULH bhe VRP EHVNULYHU DQGHOHQ DI VDPWOLJH UHJXO

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet

Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 2. januar 2014 Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet Resumé: ADAMs privatforbrug påvirkes kraftigere af husholdningers

Læs mere

Forsøg med Törnqvist-prisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne

Forsøg med Törnqvist-prisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Line BrinchNielsen 18. december 21 Forsøg med Törnqvistprisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne HVXPp,GHQXY UHQGHHQHUJLOLJQLQJHULQGJnU%),GHIODWRUHQS\I'HWKDUGHVY

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Analyse af forskelle mellem ADAM og SMECs rentemultiplikator

Analyse af forskelle mellem ADAM og SMECs rentemultiplikator i:\maj-2\adam-smec-sb.doc Af Steen Bocian 29. maj 2 Analyse af forskelle mellem ADAM og SMECs rentemultiplikator I den seneste vismandsrapport beregner vismændene, at en rentestigning på ½ pct.point vil

Læs mere

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 1. september Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen HVXPp 'HWKDUY UHWSnSHJHWDWGHUHUHWSDUXKHQVLJWVP VVLJKHGHULSHQVLRQVPRGHOOHQ 'HOVWLOSDVVHUXGEHWDOLQJHUQHVLJIRUODQJVRPWLHNVSHULPHQWHUKYRULQGEHWDOLQJHUQH

Læs mere

Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse

Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse Teacher 26. oktober 2008 OPGAVE 1 1. Den samlede efterspørgsel, Z findes ved: Z = C + I + G = 40 + 0.8(Y 150 0.25Y ) + 80 + 400 = 0.6Y + 400 Ligevægtsindkomsten bliver:

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

ADAM, December analyse af parameterfølsomheder

ADAM, December analyse af parameterfølsomheder Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 22. juni 2 ADAM, December 29 - analyse af parameterfølsomheder Resumé: I papiret undersøges modellens følsomhed overfor ændringer

Læs mere

Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser

Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 25. maj 2000 Martin Rasmussen Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser 5HVXPp,SDSLUHGLVNXHUHVKYRUGDQ(00$PRGHOOHQNDQEUXJHVPHGQDLRQDOUHJQVNDEH

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 31. august 1 Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 1 Resumé: I dette modelgruppepapir estimeres ADAM s ejendomsskatterelation

Læs mere

Fastkurspolitikkens betydning

Fastkurspolitikkens betydning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. oktober 28 Fastkurspolitikkens betydning Resumé: Vi illustrerer, at den langsigtede effekt på løn og aktivitet i ADAM er uafhængig af hældningen

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel Nikolaj Mose Hansen 1. marts 216 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 215 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 27. december 1999 Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Resumé: Papiret gennemgår forskellige pensionsordningers

Læs mere

Valg af ny boligmodel

Valg af ny boligmodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Jacobsen 11. april 28 Tina S. Hvolbøl Valg af ny boligmodel Resumé: VIGTIGT: Dette papir er baseret på fejlagtige data, og estimationsresultaterne er

Læs mere

Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne

Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nielsen 2. august 21 Dorte Grinderslev Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne 5HVXPp, SDSLUHW UHHVWLPHUHV ODJHULQYHVWHULQJVUHODWLRQHUQH WLO EUXJ

Læs mere

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 24. november 2010 Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Resumé: Der er sket meget med nogle af

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 21. juli 1997 Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Resumé: Papiret præsenterer en reestimationen af fcb-relationen.

Læs mere

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 14. januar 2016 Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Resumé: I dette arbejdspapir dokumenteres reestimationen af boligligningerne

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 28. august 1997 Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Resumé: For bygningskapitalens vedkommende er kapitalmængden meget

Læs mere

Øvelse 11 - Opsummering af den lukkede økonomi

Øvelse 11 - Opsummering af den lukkede økonomi Øvelse 11 - Opsummering af den lukkede økonomi Tobias Markeprand 18. november 2008 X3 Opgave 1 C = 275 + 0, 75(Y T ) (Privat forbrug) I = 75 6, 25i (Investeringer) G = 350 (Offentligt forbrug) T = 387,

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Reestimation af husholdningernes varmeforbrug

Reestimation af husholdningernes varmeforbrug Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Jacobsen 13. marts 26 Reestimation af husholdningernes varmeforbrug Resumé: I dette papir bliver modellen for husholdningens samlede varmeforbrug, opstillet

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger

Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 29. maj 21 Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger 5HVXPp 3DSLUHW GRNXPHQWHUHU NRQVWUXNWLRQHQ

Læs mere

Øvelse 17 - Åbne økonomier

Øvelse 17 - Åbne økonomier Øvelse 17 - Åbne økonomier Tobias Markeprand 20. januar 2009 Opgave 21.2 Betragt et land, der opererer under faste valutakurser, med den samlede efterspørgsel og udbud givet ved ligninger (21.1) og (21.2)

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi matematik-økonomi studiet 1. basissemester Esben Høg I17 Aalborg Universitet 7. og 9. december 2009 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Esben

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Arbejdsløshed og forbrugsfunktion II

Arbejdsløshed og forbrugsfunktion II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 20. november 1994 Arbejdsløshed og forbrugsfunktion II Resumé: I papiret estimeres forbrugsfunktioner hvor arbejdsløsheden (bul) indgår

Læs mere

Boligpriser og normaliseringen af renterne frem mod 2020

Boligpriser og normaliseringen af renterne frem mod 2020 Boligpriser og normaliseringen af renterne frem mod 22 Nyt kapitel Det danske boligmarked har været igennem ti turbulente år, hvor uholdbare prisstigninger frem til 27 blev afløst af kraftige prisfald.

Læs mere

Finanspolitisk reaktionsfunktion i ADAM

Finanspolitisk reaktionsfunktion i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sofie Andersen Dan Knudsen 27. februar 214 i ADAM Resumé: I forlængelse af papiret SOA23114 forsøges det at lave en finanspolitisk reaktionsfunktion baseret

Læs mere

EFFEKTER PÅ DANSK ØKONOMI VED BOLIGPRISFALD

EFFEKTER PÅ DANSK ØKONOMI VED BOLIGPRISFALD 27. marts 2006 af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 og Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 EFFEKTER PÅ DANSK ØKONOMI VED BOLIGPRISFALD Hvis boligpriserne over de kommende syv år falder nominelt

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

5. Investeringer. 5.1. Boliginvesteringer og kontantpris. 5.1.1. Boligmodellen. Kapitel 5. Investeringer 59

5. Investeringer. 5.1. Boliginvesteringer og kontantpris. 5.1.1. Boligmodellen. Kapitel 5. Investeringer 59 Kapitel 5. Investeringer 59 5. Investeringer I ADAM opdeles investeringerne i boliginvesteringer, erhvervsinvesteringer, lagerinvesteringer og offentlige investeringer. De førstnævnte bestemmes i modellen,

Læs mere