Ringsted Kommune Udkast til. Erhvervsstrategi 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ringsted Kommune Udkast til. Erhvervsstrategi 2007"

Transkript

1 Ringsted Kommune Udkast til Erhvervsstrategi 2007

2 Det er handlingerne, der tæller! Det er tanken, der tæller, siges det ofte. Sådan er det ikke i Ringsted Kommunes erhvervsstrategi. Her er det handlingerne, der tæller. Derfor har Ringsted Kommune i erhvervsstrategien udpeget fem klare indsatsområder, som vi giver vores 20 konkrete bud på, hvordan vi kommer videre med og løser naturligvis i samarbejde med alle de øvrige aktører på det erhvervspolitiske område i Ringsted Kommune. Gode arbejdspladser er en gave til kommunen Gode arbejdspladser og gode virksomheder er en gave til en kommune. Det ved Ringsted Kommune godt, og det vil vi handle efter. For kommunen betyder de gode arbejdspladser, at vi får en komplet kommune, hvor man både lever og bor. Vi ønsker, at Ringsted Kommune skal være et sted, man tager til for at handle og nyde livet men det skal også være et sted, hvor man kan finde et spændende arbejde. Ellers risikerer vi, at kommunen udvikler sig til alene at være forstad og sovebyer for pendlere til Hovedstadsområdet og det øvrige Sjælland. For borgerne har det stor betydning at have mulighed for at arbejde lokalt. Et job tæt på hjemmet sparer både tid og penge til transport. For de børnefamilier, der er typiske udflyttere fra hovedstadsområdet, er det derfor meget vigtigt, at en af forældrene kan finde arbejde lokalt, mens den anden forælder fortsat kan pendle. Flere og bedre jobs i Ringsted Kommune Erhvervsstrategien er et middel til at fastholde og udvikle Ringsted som en levende og komplet kommune. Formålet med erhvervsstrategien er at skabe flere og bedre jobs i Ringsted. Erhvervsstrategien skal ses i sammenhæng med Ringsteds Kommunes øvrige strategier og aktiviteter, for en ren erhvervspolitisk indsats kan ikke stå alene. Et moderne og velfungerende erhvervsmiljø sigter nemlig ikke kun på at skabe gode rammer for virksomhederne rammerne for medarbejdernes dagligdag og livsvilkår er også tænkt med. Attraktive bosætningsmiljøer, gode rekreative områder, og et rigt og varieret kulturliv er vigtigt for at kunne tiltrække og fastholde indbyggere og dermed kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne. En målrettet erhvervsstrategi kan kun tilvejebringes i dialog, og den kan kun realiseres i samarbejde. Byrådet opfordrer derfor til en løbende dialog om strategien og dens resultater med borgere, erhvervsliv og deres repræsentanter.

3 Fem indsatsområder Ringsted Kommune vil med erhvervsstrategien: Skabe et godt erhvervsklima Tiltrække nye virksomheder Medvirke til at skabe vækst i de eksisterende virksomheder (innovation og IKT) Sikre bedre kompetencer og menneskelige ressourcer Understøtte iværksættere Indsatsområderne er valgt, fordi det er de områder, som både nationale og internationale analyser viser, har størst betydning for erhvervslivets trivsel. En analyse fra Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD) viser, at konkurrenceevnen i en region bl.a. afhænger af, hvor godt regionen klarer sig på parametre som innovation/ikt, menneskelige ressourcer og iværksætteri. Et godt erhvervsklima er valgt som indsatsområde, fordi Ringsted Kommune klart ønsker at tilkendegive, hvordan vi ser på og vil behandle vores virksomheder. Det overordnede mål er, at det skal være nemmere at drive virksomhed i kommunen det påvirker nemlig også vores evne til at tiltrække nye virksomheder. Vi tror på, at succes avler succes. Uden et godt erhvervsklima kan vi ikke tiltrække nye virksomheder. og (20) klare bud på løsningerne På den følgende side giver vi Ringsted Kommunes 20 helt konkrete bud på, hvordan vi kommer videre med indsatsområderne. Efterfølgende kan man se de nøgletal og analyser, der ligger til grund for erhvervsstrategien. Og man kan få et større indblik i de hovedprojekter, som Ringsted Kommune arbejder med på erhvervsområdet nu og fremover. Samlet set udgør det Ringsted Kommunes erhvervsstrategi. Der er foreslået en række handlinger i erhvervsstrategien. Nogle vil virke på kort sigt, mens andre vil være længere tid om at slå igennem. Listen er ikke udtømmende for de initiativer, der kan sættes i værk i de kommende år. Mange nye projekter forventes at blive sat i gang i takt med, at samarbejdet mellem Ringsted Kommune, Ringsted Erhvervsforum og kommunens øvrige erhvervsliv udfolder sig.

4 Her er handlingerne! Ringsted Kommune vil arbejde med de fem indsatsområder for at skabe flere og bedre arbejdspladser i kommunen ved at: Forsætte og styrke samarbejdet mellem Ringsted Erhvervsforum og Ringsted Kommune. Tage godt imod nye virksomheder ved at den kommunale sagsbehandling bliver endnu bedre til gå i dialog med virksomhederne på plan- og miljøområdet. Udpege en kommunal guide, der kan fungere som kontaktperson ved større projekter. Den kommunale guide for ansvaret for, at dialogen mellem kommune og virksomheder fungerer optimalt. Tage godt imod nye virksomheder ved at lave velkomstpakke og velkomstmøder. Gennemføre en tilfredshedsundersøgelse hvert andet år hos de virksomheder, der har været i kontakt med kommunen. Formidle succeshistorier fra erhvervslivet i Ringsted Tiltrække nye virksomheder ved at vise, hvilke kompetencer der er til rådighed hos pendlere og indbyggere i området (kompetenceregnskab). Tiltrække nye virksomheder ved at have attraktiv erhvervsjord til salg. I den kommende kommuneplan skal der derfor udlægges erhvervsarealer af passende mængde og type. Både til virksomheder, der ønsker at flytte til kommunen, men også for at kommunens nuværende virksomheder har plads til at vokse uden at skulle flytte fra kommunen. Undersøge og udnytte Ringsted Kommunes potentiale for placering af transport- og logistikvirksomheder (i samarbejde med Copenhagen Capacity og andre relevante parter). Danne netværk mellem virksomheder, der kan lære af hinanden og dermed udvikle produktionen. Medvirke til at afholde temamøder der kan virke som øjenåbnere ift. nye forhold, teknologi, forretningsområder eller andet. Få gjort den viden der er på uddannelses og -vidensinstitutioner tilgængelig for virksomhederne, Ringsted Kommune vil arbejde for at jobcenteret og virksomhederne kommer til at arbejde endnu bedre sammen. Fortsætte bosætningsindsatsen for at styrke arbejdskraften og de kompetencer, der er til rådighed for virksomhederne i kommunen. Forbedre eksisterende og potentielle virksomheders kendskab til erhvervsservicetilbuddene fra Erhvervssamarbejdet Sjælland (ESSJ), Væksthus Sjælland m.fl.

5 Understøtte arbejdet med at etablere et iværksætterhus eller en udviklingspark. Udvikle projektet Adopter en iværksætter, hvor eksisterende virksomheder huser og plejer en iværksætter. Arbejde for at styrke sammenhængen mellem Premier Outlets, RingStedet, Nørretorv, Nørregade og Torvet for at tilbyde både lokale og de mange udenbys besøgende flere oplevelser og muligheder i Ringsted Kommune. Udarbejde en oplevelses- og turismestrategi sammen med kommunens kultur- og turismevirksomheder dels for at tiltrække og servicere turister, dels for at udvikle de attraktioner og aktiviteter, vi allerede har.

6 Ringsteds udgangspunkt Ringsteds beliggenhed i udkanten af hovedstadsområdet og midt på Sjælland er unik. En veludbygget infrastruktur betyder, at Ringsted er en del af et meget stort arbejdsmarked. Den lette adgang med motorvej og tog giver virksomhederne gode muligheder for at finde medarbejdere med de rette kompetencer og kvalifikationer fra hele Sjælland og dele af Fyn. Ringsteds markeder Ringsted Kommunes erhvervsliv og arbejdspladser kan forenklet beskrives i relation til tre markeder: Det lokale marked bestemmes af, hvor mange der bor i oplandet og deres behov og købekraft Bosætning kan styrke det lokale marked, ligesom øget kvalitet, der gør at flere vælg er at arbejde eller købe ydelser i Ringsted Kommune frem for Roskilde, Næstved, Slagelse osv. Midt på Sjælland er en god placering, når der skal samles ind eller distribueres til hele Sjælland. For et slagteri gælder det grise, for en bilforhandler biler, for et kongrescenter og en golfbane besøgende. Ringsted Kommune ligger centralt og privilegeret, hvad angår infrastruktur. Det kan enhver se på et kort, og det kan bruges målrettet af såvel virksomheder som kommunen i udviklingsindsatsen. Forstad til København er en nyere rolle, som øget mobilitet, forbedrede pendlingsmuligheder, det københavnske boligmarked og kvaliteterne i Ringsted Kommune i fællesskab har skabt. Ringsted Kommune har på grund af tilgængelighed og attraktivitet mulighed for at styrke denne position gennem en målrettet bosætningsstrategi. En sådan indsats vil på én gang styrke det lokale marked og gøre området mere interessant for erhvervslokalisering. Erhvervslivet i Ringsted Der er ca arbejdspladser i Ringsted i 2006 et fald på knapt 700 siden Arbejdspladserne er fordelt på næsten alle brancher: Der er blevet færre arbejdspladser inden for især industrien, men også inden for landbruget og offentlig administration. Der er blevet flere arbejdspladser inden for bygge- og anlæg, inden for handel og restaurationsbrancherne, inden for forretningsservice (for eksempel rådgivningsvirksomhed, bankvæsen, forsikring og ejendomsformidling) og inden for offentlig service/institutioner (for eksempel børnehaver og vuggestuer) 2006 Dagbefolkning Udvikling (arbejdsstedskommune) 1 Landbrug Industri Energi- og vandforsyning Bygge og anlæg Handel, hotel og restauration Transport, post og tele Finansiering og forretningsservice

7 8 Offentlige og personlige tjenester Uoplyst aktivitet Ringsted Kommunes nuværende styrkepositioner er fødevarer, bygge og anlæg, handel og transport samt operationel service (rengøring, havearbejde, vedligeholdelse), mens erhvervslivet i kommunen på brancheniveau er svage på videnservice, medico-sundhed og informations- og kommunikationsteknologi. Pendling Arbejdspladser Erhvervsaktive borgere Ringsted Kommune er i perioden gået fra en situation med netto indpendling til netto udpendling. Det skyldes dels, at der er blevet færre arbejdspladser i Ringsted, og dels at der er flere erhvervsaktive. Selvom nettoudpendlingen ikke er stor, så dækker den over en stor indpendling og en endnu større udpendling. Pendlingen fordelt på brancher: 2006 Indpendlingsprocenpladser Arbejds- Indpendling Udpendling Landbrug 31, Industri 60, Energi- og 8, vandforsyning Bygge og anlæg 60, Handel, hotel og 41, restauration Transport, post og 50, tele Finansiering og 39, forretningsservice Offentlige og 42, personlige tjenester Uoplyst aktivitet 0, I alt 47, Der er intet det tyder på at denne ind- og udpendling bliver væsentligt mindre fremover, snarere tværtimod. For at få den mest hensigtsmæssige pendlingssituation og for udnytte Ringsted Kommune centrale placering vil Ringsted Kommune:

8 Et godt erhvervsklima Dialogen mellem kommune og erhvervsliv er hjørnestenen i et godt erhvervsklima. Ringsted Erhvervsforum er hjørnesten i den sammenhæng, og selvom erhvervsforummet stadig er ungt, har det allerede vist gode resultater og god ånd. Ringsted Erhvervsforum er en selvstændig paraplyorganisation for erhvervslivet, der opsamler og viderebringer ideer og projekter, som kan fremme udviklingen af Ringsted Kommune. Ringsted Erhvervsforum fungerer som dialog- og samarbejdspartner med kommunen, og medvirker ved diskussion, konkretisering og realisering af erhvervsstrategiken. Ringsted Erhvervsforum fungerer også som dialogforum internt i erhvervslivet, idet man her mødes på tværs af andre foreninger mv. Ringsted Kommune vil arbejde for at forsætte og styrke samarbejdet i Ringsted Erhvervsforum For at sikre et godt erhvervsklima er det vigtigt, at Ringsted Kommune varetager myndighedsopgaverne på en effektiv og fair måde. Den kommunale service i forbindelse med for eksempel byggesager og miljøsager skal være fagligt og juridisk i orden, men den skal også varetages i en løsningsorienteret dialog med ansøgerne, for at undgå unødigt bøvl og for at sikre en forståelig afgørelse. Ved kommunalreformen er kommunen blevet tillagt flere opgaver, og virksomhederne vil i højere grad end tidligere være i kontakt med kommunen for at få tilladelser efter miljø- og planlovgivningen. Det betyder, at virksomhederne ofte er i kontakt med forskellige dele af kommunens administration og forskellige medarbejdere. Det kan virke forvirrende både for eksisterende og nye virksomheder. Derfor vil Ringsted Kommune: Udpege en kommunal guide, der kan fungere som kontaktperson ved større projekter. Den kommunale guide for ansvaret for, at dialogen mellem kommune og virksomheder fungerer optimalt. En kommunal guide vil også gøre det nemmere for virksomheder, der vil flytte til Ringsted. For at understøtte en positiv udvikling i erhvervsklimaet vil Ringsted Kommune desuden: Gennemføre en tilfredshedsundersøgelse hvert andet år hos de virksomheder, der har været i kontakt med kommunen. En tilfredshedsundersøgelse kan være med til at undgå fordomme og rygmarvsreaktioner kommune og erhvervslivet imellem.

9 Erhvervsservice Fra 1. januar 2007 har kommunerne overtaget det lovgivningsmæssige ansvar for erhvervsservicen. Erhvervsservicen er opdelt i en specialiseret service og en ordinær vejledningsservice. Specialiseret erhvervsservice Den specialiserede service henvender sig til iværksættere og virksomheder med vækstambitioner med særlige vejledningsbehov. Den specialiserede service vil Ringsted Kommune give i samarbejde med en lang række kommuner via Væksthus Sjælland i Vordingborg. Væksthus Sjælland er nystartet, men skal tilbyde specialiseret viden inden for eksempelvis ledelse, strategi, jura, eksport og markedsføring. Væksthuset er også indgangsdøren til en række organisationer, rådgivere, venture kapital, uddannelsesinstitutioner og netværk, som alle kan være med til at hjælpe vækstvirksomhederne og vækstiværksætterne med at realisere deres fulde potentiale. Vejledningsservice Den ordinære vejledningsservice organiseres forskelligt fra kommune til kommune. Ringsted Kommune er en del af Erhvervssamarbejdet Sjælland (ESSJ), som yder gratis erhvervsservice til små og mellemstore virksomheder og vejledning til iværksættere i Roskilde, Lejre og Ringsted Kommuner. Erhvervsservicen fra ESSJ omfatter blandt andet iværksætterkurser, som omfatter alt om start af firma, regnskab, jura, idéudvikling, markedsføring, salg osv. Kurserne giver naturligvis også mulighed for kritiske spørgsmål til egen idé, sparring med andre kursister og naturligvis netværksdannelse. ESSJ tilbyder desuden op til fire timers gratis rådgivning med problemafklaring og henvisning til relevante private rådgivere, idéudvikling, salg, ledige erhvervslokaler og grunde, eksporthjælp m.m. ESSJ har også etableret et åbent netværk for iværksættere og nystartede. ESSJ gennemfører desuden temamøder for virksomhedsejere og medarbejdere. Ringsted Kommune vil arbejde for, at: At virksomhederne i Ringsted Kommune kender til tilbuddene fra Væksthus Sjælland, ESSJ og andre rådgivningsfunktioner, så de udnyttes optimalt.

10 Vækst i eksisterende virksomheder Ny viden og nytænkning er nøgleord for virksomhederne, hvis de skal styrke konkurrenceevnen. På grund af pres fra konkurrerende virksomheder og lavtlønslande er det nødvendigt, at produktionen af varer og tjenester konstant udvikles og effektiviseres. Det er en stor udfordring at koordinere den viden og de kompetencer, som findes hos vidensinstitutionerne i området med virksomhedernes og kommunernes mere praktiske behov. Der er ofte tale om to verdener, der ikke kender hinanden godt nok, og vi har et klart vækstpotentiale, såfremt de to verdener lærer at udnytte hinanden bedre. Mange af regionens vidensinstitutioner ligger i Roskilde, og det er oplagt at forsøge at koble disse op på virksomheder i et større geografisk område. Ringsted Kommune vil hjælpe nytænkning og vækst i de eksisterende virksomheder på vej ved i samarbejde med kommunens erhvervsliv at: Medvirke til at afholde temamøder der kan virke som øjenåbnere ift. nye forhold, teknologi, forretningsområder eller andet. Danne netværk mellem virksomheder, der kan lære af hinanden og dermed udvikle produktionen. Få gjort den viden der er på uddannelses og -vidensinstitutioner tilgængelig for virksomhederne, For at opfylde målet vil Ringsted Kommune i samarbejde med Holbæk, Lejre og Roskilde Kommuner derfor gennemføre et projekt med netværksdannelser mellem virksomheder og vidensinstitutioner.

11 Tiltrække nye virksomheder Ringsted Kommune har gode muligheder for at tiltrække nye virksomheder på grund af kommunens ideelle placering og store adgang til kvalificeret arbejdskraft. Beliggenheden betyder også, at Ringsteds erhvervsliv er afhængigt af medarbejdere fra andre kommuner, og at borgerne i Ringsted er afhængige af jobs i andre kommuner. På sigt får Ringsted Kommune færre indbyggere uden uddannelse, flere med erhvervsuddannelser og flere med videregående uddannelser. Derfor vil Ringsted Kommune arbejde for at: Sikre, at arbejdspladserne i de nye virksomheder skal passe til udviklingen i befolkningens kompetencer. Tiltrække to typer virksomheder: 1) Virksomheder med et vidensindhold, der er på niveau med eller større end kommunens nuværende virksomheder. 2) Virksomheder, som tilbyder oplevelser, varer eller tjenester, der kan understøtte Ringsted som den moderne købstad. Den første type af virksomheder skal passe til arbejdskraften i kommunens nuværende befolkning. Vi skal arbejde på at tiltrække nye virksomheder som matcher den udvikling, der er i kompetencerne hos kommunens befolkning i særlig grad hos udpendlerne. Det skal forstås på den måde, at vi vil arbejde på at tiltrække virksomheder, der kan få udpendlerne som ofte har et højt uddannelsesniveau til at arbejde i eller starte virksomheder i Ringsted Kommune. Den anden type virksomheder, som Ringsted Kommune vil arbejde på at tiltrække, er virksomheder, der gennem deres tilstedeværelse understøtter Ringsted som en moderne købstad med muligheder for handel og oplevelser, dvs. virksomheder der tilbyder oplevelser, varer eller tjenester, som man ellers ikke kan få i Ringsted. En del af disse virksomheder kan være orienterede mod et regionalt marked. Det kan dels være virksomheder, der vil tiltrække kunder fra et stort område, som for eksempel det nystartede Premier Outlet eller Hubertushuset eller virksomheder der leverer oplevelser. De mest oplagte brancher er vores nuværende styrkepositioner og de steder vi har fordele, eksempelvis transport og logistik, fødevarer, rådgivning ifm landbrug, bygge og anlæg og tilknyttet rådgivning samt arbejdspladser der henvender sig til region sjælland og de 17 kommuner, f.eks. fagforbund, rådgivere og lign. Et godt erhvervsklima handler os om, hvordan vi agerer, når vi har tiltrukket nye virksomheder. Derfor vil Ringsted Kommune: Sende en velkomstpakke og holde velkomstmøder for nye virksomheder. Velkomstpakken kan bestå af information og tilbud fra Ringsted Kommune og kommunens eksisterende erhvervsliv. Et velkomstmøde hvis det ønskes kan bruges til, at nye virksomheder møder Ringsted Kommunes borgmester, repræsentanter for kommunens administration og repræsentanter for det eksisterende erhvervsliv. Fortæl om succeserne Det går godt for erhvervslivet i Ringsted Kommune. Det skal vi huske at fortælle alle, som vil høre på det. På den måde kan vi få skabt en markant erhvervsprofil for vores område, og det kan åbne øjnene for de mange muligheder der er for at placere virksomheder i Ringsted. Vi skal fortælle alle de gode historier fra erhvervslivet i Ringsted hvad enten det drejer sig om nye

12 virksomheder, store ordrer, udvidelser, nyansættelser eller andet. Og det behøver ikke at være rettet mod de lokale medier hver gang. handling Formidle succeshistorier fra erhvervslivet i Ringsted

13 Iværksætteri Det er et klart mål for Ringsted Kommune at etablere de bedst mulige betingelser for iværksættere og virksomheder, der ønsker at skabe nye forretningsområder. Dette gøres som nævnt tidligere især gennem erhvervsservicen fra ESSJ og Væksthus Sjælland. Etablering af en udviklingspark i Ringsted vil kunne bidrage til at skabe det kreative og levende vækst- og videnmiljø, som skal til for at skabe den by og de arbejdspladser så højtuddannede ikke er nødsaget til at pendle - en udvikling som byens eksisterende erhvervsliv også vil kunne drage fordel af. En udviklingspark skal: Tilbyde kontorfællesskab på fordelagtige vilkår tilhørende alle basale nødvendigheder for at drive en moderne virksomhed; som f.eks. reception, Internet/telefon med omstilling, fuldt møblerede mødefaciliteter incl. Av-udstyr m.v., kantine osv. I et vist omfang indeholde funktioner som virksomhederne kan have direkte fordel af og brug for Yde individuel, målrettet og kvalificeret rådgivning, intern såvel som ekstern, der har til formål at understøtte virksomhedernes vækst Initiere og understøtte et uformelt miljø, der skaber netværk og understøtter synergi mellem virksomhederne Et supplement til en udviklingspark kan være et system, hvor eksisterende virksomheder adopterer en iværksætter dvs. huser og plejer en iværksætter. Kommunens erhvervsliv kan desuden støtte op om iværksætterne ved at bruge dem og købe deres produkter. De første ordrer er altid de sværeste. er Understøtte arbejdet med at etablere en udviklingspark. Udvikle projektet Adopter en iværksætter, hvor eksisterende virksomheder huser og plejer en iværksætter.

14 Attraktive erhvervsarealer Attraktive og velbeliggende erhvervsarealer har stor betydning for Ringsted Kommunes konkurrenceevne. Virksomheder har forskellige krav til deres lokalisering. Nogle stiller krav om synlighed, andre prioriterer bymiljø eller adgang til motorvejen. Med det stigende uddannelsesniveau i befolkningen og det stigende vidensniveau i virksomhederne bliver der behov for flere gode lokaliseringsmuligheder af høj bymæssig kvalitet til intensive kontor- og serviceerhverv. Denne udvikling imødeser vi bl.a. med udviklingen af hele Odinsvej-kvarteret. Ringsted Kommunes beliggenhed midt på Sjælland mellem de to områder i Danmark, der især oplever vækst (hovedstadsområdet og det østjyske bybånd), gør kommunen attraktiv som placering for store virksomheder, der medarbejder- og afsætningsmæssigt henvender sig til et stort geografisk område (som Factory Outlettet). Ringsted Kommune vil fortsat sørge for, at have plads til sådanne virksomheder. I den kommende kommuneplan skal der derfor udlægges erhvervsarealer af passende mængde og type. Både til virksomheder, der ønsker at flytte til kommunen, men også for at kommunens nuværende virksomheder har plads til at vokse uden at skulle flytte fra kommunen. Vores placering midt på Sjælland og midt i det danske vækstområde gør, at Ringsted Kommune er oplagt til placering af transport- og logistikvirksomheder. Derfor vil Ringsted Kommune i samarbejde med Copenhagen Capacity, der arbejder med at fremme investeringer og nye virksomheder hovedstadsområdet: Undersøge og vurdere, om den unikke beliggenhed skal markedsføres i hele Norden, så Sjælland kan blive centrum for nordisk distribution.

15 Medarbejdere med de rigtige kompetencer Et vigtigt forhold for erhvervslivet er adgang til kvalificeret arbejdskraft. Der er mange flaskehalse i dag, og med de store efterkrigsårganges pensionering, kan man frygte decideret mangel på arbejdskraft. Derfor er det vigtigt, at alle som kan arbejde, er i arbejde. Kompetenceregnskab Både for kommunens nuværende virksomheder og for nye virksomheder, der overvejer at flytte til Ringsted, er det vigtigt at have et overblik over, hvilke medarbejdere, der er til rådighed her i kommunen. Derfor vil Ringsted Kommune: Udarbejde et kompetenceregnskab der viser udviklingen i befolkningens kompetencer. Tilflytningen gør, at kommunens nuværende virksomheder ikke længere helt matcher befolkningen. Et kompetenceregnskab kan bruges til at vise potentielle virksomheder, hvorfra de vil kunne rekruttere arbejdskraft, hvilket er vigtigt i en situation med mangel på arbejdskraft. Et aktivt Jobcenter Ringsted Kommunes Jobcenter får en meget vigtig opgave fremover. Det kommunale jobcenter udgør et bindeled mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner og ledige med henblik på en forstærket voksen- og efteruddannelse, virksomhedspraktikordninger, jobrotation og voksenlærlinge, der er tilpasset virksomhedernes behov. Denne opgave bliver mere og mere central for virksomhederne i en situation med mangel på arbejdskraft. Derfor vil Ringsted Kommune arbejde for at jobcenteret og virksomhederne kommer til at arbejde endnu bedre sammen. Bosætning For at få medarbejdere med de rigtige kompetencer, er det vigtigt, at Ringsted Kommune har en aktiv bosætningsindsats, der kan tiltrække de medarbejdertyper, som vores virksomheder efterspørger. Derfor vil Ringsted Kommune: Fortsætte den store boligudbygning Henvende sig aktivt og målrettet til mulige tilflyttere gennem hjemmeside, magasiner, annoncer mv.

16 Turisme og Premier Outlet: To områder, der kræver handling Udover de nævnte indsatsområder, er der to aktuelle temaer, der hver især kalder på handling: Turismen og opstarten af det nye factory outlet. Turisme Ved nedlæggelsen af Midtsjællands Erhvervs- og Turistcenter (MET) blev Ringsted Kommunes turismeservice omlagt. Det er relevant at arbejde med den løbende produktudvikling og markedsføring på turistområdet i en erhvervspolitisk sammenhæng, da turismen er virksomhedsrettet, af betydning for handel, oplevelsesorienteret og af betydning for bosætningen. Derfor vil Ringsted Kommune: Afholde møder med Ringsted Erhvervsforums panel for kultur- og turismeerhverv og de store kultur- og turismevirksomheder med det formål at give Ringsted Kommunes turismetilbud og turismeservice et servicetjek. Åbningen af Factory Outlettet Med åbningen af Premier Outlets har Ringsted Kommune fået et markant nyt handels- og oplevelsescenter. Outlettet forventer op mod halvanden million kunder om året. Den situation skal udnyttes bedst muligt i kommunen som helhed. Fremover vil en masse mennesker komme kørende langt væk fra, for at handle der. Hvordan udnytter vi denne situation bedst muligt, således at hele byen kan få glæde af det. I Factory outlettet er der f.eks. legeland for børn og mulighed for mad og drikke, men kunne det f.eks være relevant at supplere med oplevelser af kulturel og kulinarisk art ved Nørretorv og i Nørregade. Udfordringen er at få de besøgende til ikke at gå direkte tilbage til deres bil, men derimod at gå lidt på opdagelse. Ringsted Kommune vil arbejde for at de mange kunder i outlettet bliver en fordel for hele kommunen ved at få dem til at benytte andre af byens og kommunens tilbud

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Ringsted Kommunes erhvervspolitik

Ringsted Kommunes erhvervspolitik Ringsted Kommunes erhvervspolitik Vi vil noget sammen også på erhvervsområdet! Ringsted Kommune blev i 2010 kåret til årets erhvervskommune i Danmark af Dagbladet Børsen. Samme år blev vi af Dansk Industri

Læs mere

Handlingskatalog Erhvervspolitik 2011-2013

Handlingskatalog Erhvervspolitik 2011-2013 Handlingskatalog Erhvervspolitik 2011-2013 Indsatsområde Handling Indhold Samarbejdspartner Et godt erhvervsklima Udvikle samarbejdet med Ringsted Erhvervsforum Videreudvikle netværksformer i regi af Ringsted

Læs mere

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK INDLEDNING Vordingborg Kommunes erhvervspolitik danner den overordnede ramme for kommunens arbejde med erhvervsudvikling og skal medvirke til at virkeliggøre Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Erhverv ved Silkeborgmotorvejen

Erhverv ved Silkeborgmotorvejen Erhverv ved Silkeborgmotorvejen Vi bevæger os fremad Silkeborgmotorvejen er ikke nogen almindelig motorvej. Den passerer gennem Silkeborg by og noget af det smukkeste landskab, Danmark har at byde på.

Læs mere

SPI. Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme. Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com. SPI er medfinancieret af: af:

SPI. Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme. Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com. SPI er medfinancieret af: af: SPI Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme SPI er medfinancieret af: af: Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com Sammen styrker vi regionen Projekt SPI, Samarbejde om Proaktiv

Læs mere

Temamøde om erhvervsudvikling

Temamøde om erhvervsudvikling Temamøde om erhvervsudvikling Indledning For at kridte banen op til arbejdet med den nye erhvervs- og vækststrategi inviterede Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget den 07/11/2016 Byrådet til en temadrøftelse

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029 Ballerup en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del af

Læs mere

Ringsted Kommunes erhvervspolitik

Ringsted Kommunes erhvervspolitik Ringsted Kommunes erhvervspolitik Vi vil noget sammen også på erhvervsområdet Ringsted Kommunes Erhvervspolitik Godkendt af Ringsted Byråd den 11. april 2011 punkt 2 2 Ringsted Kommunes erhvervspolitik

Læs mere

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK 1 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med erhverv og beskæftigelse i Varde Kommunes organisation, for kommunens samarbejde

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Tal og Trends 2010 Holstebro Kommune

Tal og Trends 2010 Holstebro Kommune Tal og trends 2011 Indhold Indledning....................................................... 3 Befolkning....................................................... 5 Befolkningsudvikling 2006-2010......................................

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet i Syddjurs

Læs mere

Opsummering af kommunernes input til vækstdrøftelsen i KKR Midtjylland den 12. september 2014

Opsummering af kommunernes input til vækstdrøftelsen i KKR Midtjylland den 12. september 2014 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Opsummering af kommunernes input til vækstdrøftelsen i KKR Midtjylland den 12. september 2014 18 af 19 kommuner har svaret på KKRs henvendelse efter mødet den 12. juni 2014. Spørgsmålene

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

i Mariager Kommune gennem de senere år, har hovedsageligt været mindre håndværksvirksomheder etableret af lokale.

i Mariager Kommune gennem de senere år, har hovedsageligt været mindre håndværksvirksomheder etableret af lokale. Erhvervsudvikling Erhvervsprofil Sammenholdes Mariager Kommuamtsgennemsnittet, tegner der sig et overordnet billede af en typisk landkommune. Dette billede går til en vis grad igen når der sammenlignes

Læs mere

Erhvervspolitik for Fanø Kommune

Erhvervspolitik for Fanø Kommune Erhvervspolitik for Fanø Kommune 2015-2020 Vedtaget i Fanø Byråd den 16.02.2015 Vision Fanø kommunes vision er at være mødested for et mangfoldigt, kvalitetsbevidst og bæredygtigt erhvervsliv. Udviklingen

Læs mere

Erhvervspolitik. Ringsted en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet. Vi vil gøre det nemt. for virksomheder.

Erhvervspolitik. Ringsted en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet. Vi vil gøre det nemt. for virksomheder. Erhvervspolitik Ringsted en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet Vi vil gøre det nemt for virksomheder at komme i gang og komme videre 1 Indholdsfortegnelse 2 I Ringsted er virksomhederne

Læs mere

Inspirationsaften 2013 Erhverv og vækst i Lejre Kommune. Onsdag den 2. oktober 2013

Inspirationsaften 2013 Erhverv og vækst i Lejre Kommune. Onsdag den 2. oktober 2013 Inspirationsaften 2013 Erhverv og vækst i Lejre Kommune Onsdag den 2. oktober 2013 Program 17.00-17.15 Vision for vækst og erhverv i Lejre her er strategien hvor skal vi hen v. borgmester Mette Touborg

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK

ERHVERVSPOLITIK ERHVERVSPOLITIK 2019 2022 Vision: I Svendborg skaber vi tid, rum og mulighed for, at alle kan leve og opleve det gode liv, hvad enten vi bor, arbejder eller besøger Svendborg. Svendborgs erhvervspolitik

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner

Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner Trafikalt knudepunkt i Hovedstadsregionen Høje-Taastrup Kommune er placeret lige dér, hvor hovedstadsområdet åbner sig mod resten af landet. Kommunen er et knudepunkt

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 1. udkast, marts 2016 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Erhvervstemperaturen i Rebild kommune 2014

Erhvervstemperaturen i Rebild kommune 2014 Erhvervstemperaturen i Rebild kommune 2014 Analyse: Afdækning af Rebild kommunes erhvervslivs temperatur, ønsker og behov mod det mål at sikre de bedst mulige rammer for etablering og udvikling. Baggrund

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2016-2018

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2016-2018 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2016-2018 Aftalens parter Vordingborg Kommune Vordingborg Erhverv A/S Valdemarsgade 43 Marienbergvej 132, st. 4760 Vordingborg 4760

Læs mere

Udviklingspolitik for Odder Kommune

Udviklingspolitik for Odder Kommune Udviklingspolitik for Odder Kommune Hovedmålet for Udviklingspolitikken for Odder Kommune er at styrke udviklingen i Kommunen i bred forstand. Men visse delområder skal have højere prioritet end andre.

Læs mere

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 1. Lovgrundlag Lov nr. 602 af 24. juni 2005 om erhvervsfremme. Formålet med loven er at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv gennem

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Erhvervsservice & erhvervsfremme

Erhvervsservice & erhvervsfremme Dette notat er en afrapportering af Business Faxes erhvervsservice- og erhvervsfremmeaktiviteter i perioden 01.01.14-30.06.14. Business Faxe udbyder basale erhvervsserviceydelser til iværksættere og virksomheder

Læs mere

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger.

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger. Beskæftigelses og vækstpolitik Forord Beskæftigelses- og vækstpolitikken er en del af Middelfart Kommunes kommunalplan: Middelfartplanen. Med Middelfartplanen ønsker vi at skabe et samlet dokument, spændende

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune

Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune Neden for er en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Faxe Kommune. I forbindelse med beskrivelsen sammenlignes arbejdsmarkedet i kommunen med arbejdsmarkedet i hele landet og

Læs mere

Erhvervspolitik. Ringsted - en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet

Erhvervspolitik. Ringsted - en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet Erhvervspolitik Ringsted - en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet Vi vil gøre det nemt for virksomheder at komme i gang og komme videre I Ringsted er virksomhederne midt i mulighederne

Læs mere

Strategiske muligheder og anbefalinger

Strategiske muligheder og anbefalinger Strategiske muligheder og anbefalinger Bilag 3, til Region Nordjyllands Regionale Vækst og Udviklingsstrategi (REVUS) - 2015 til 2018. Indledning I dette bilag gives anvisninger til erhvervspolitiske handlinger

Læs mere

1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER. Randers Kommune - Visionsproces 2020

1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER. Randers Kommune - Visionsproces 2020 1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER Randers Kommune - Visionsproces 2020 Viden, vækst og virksomheder Her beskrives en række udfordringer på arbejdsmarkeds- og erhvervsområdet Færre beskæftigede i industrien,

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

VORES MISSION VORES VISION. Slagelse Erhvervscenter A/S er tæt på virksomhederne.

VORES MISSION VORES VISION. Slagelse Erhvervscenter A/S er tæt på virksomhederne. STRATEGI 2019-2020 Indholdsfortegnelse Vision og mission. side 3 Strategi, hovedlinjer..... side 4 Nyt erhvervsfremmesystem, ny strategi. side 5 Forretningsudvikling, indsatsområder.....side 6, 7 Figur

Læs mere

Forslag til Erhvervspolitik for Skanderborg Kommune

Forslag til Erhvervspolitik for Skanderborg Kommune Forslag til Erhvervspolitik for Skanderborg Kommune 2016-2018 1 Vision I Skanderborg Kommune kendes vi på, at det er attraktivt og nemt at drive virksomhed. Gang på gang får vi flotte placeringer, når

Læs mere

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Indhold side 4 Forord side 6 Fremtidens udfordringer side 8 Udviklingsområder side 10 Etablerede virksomheder side 12 Turisme side 14 Iværksættere og iværksætterkultur

Læs mere

Baggrund. Erhvervsudvalget

Baggrund. Erhvervsudvalget Baggrund - Køge - en gammel industriby - Tradition for samarbejde mellem byråd, arbejdsgivere og lønmodtagere - Køge Erhvervsudviklingsråd (KEUR) - Fusion med Skovbo Kommune - En del af Region Sjælland

Læs mere

Et stærkt og grønt erhvervsliv. Erhvervspolitisk Handlingsplan

Et stærkt og grønt erhvervsliv. Erhvervspolitisk Handlingsplan Et stærkt og grønt erhvervsliv Erhvervspolitisk Handlingsplan 2011-2012 Indholdsfortegnelse Forord Handlingsplanen skal revideres i 2012. Handlingsplanen midtvejsevalueres ved årsskiftet 2011/2012. Indsatsområder

Læs mere

Et stærkt og grønt erhvervsliv. Erhvervspolitisk Handlingsplan

Et stærkt og grønt erhvervsliv. Erhvervspolitisk Handlingsplan Et stærkt og grønt erhvervsliv Erhvervspolitisk Handlingsplan 2011-2012 Indholdsfortegnelse Forord Handlingsplanen skal revideres i 2012. Handlingsplanen midtvejsevalueres ved årsskiftet 2011/2012. Indsatsområder

Læs mere

Resultatkontrakt. mellem. Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd. (udarbejdet december 2013)

Resultatkontrakt. mellem. Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd. (udarbejdet december 2013) Resultatkontrakt mellem Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd 2014 (udarbejdet december 2013) 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Parterne 3 3 Vilkår 4 4 Indsatsområder 4 5 Mål 5 6 Økonomi 7 7 Kontrakt

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI 2014 2020 FORORD 3 VISION FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014-2020 4 MÅL FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014 2020 4 PULS ÅRET RUNDT UDFORDRINGER

Læs mere

Bilag 2 Kravspecifikation

Bilag 2 Kravspecifikation Bilag 2 Kravspecifikation Kravspecifikationen beskriver de mindstekrav og ønsker, der gælder for den udbudte opgave. Tilbudsgiver skal for alle mindstekrav og ønsker indsætte en beskrivelse af kravets

Læs mere

Version Erhvervspolitisk handlingsplan Kolding Kommune Sammen med erhvervslivet

Version Erhvervspolitisk handlingsplan Kolding Kommune Sammen med erhvervslivet Version 24-4- Erhvervspolitisk handlingsplan -2016 Sammen med erhvervslivet Introduktion Sammen med erhvervslivet kendetegner et tankesæt omkring erhvervsudvikling i, der ligger i direkte forlængelse af

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune

Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune Neden for er en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ny Næstved Kommune (Fladså, Holmegaard, Suså, Fuglebjerg og Næstved kommuner). Ny Næstved Kommune betegnes efterfølgende

Læs mere

Handlingsplan Handlingsplan Erhverv

Handlingsplan Handlingsplan Erhverv Erhverv 1 Udgangspunkt for handlingsplanen Byrådet har i 2018 vedtaget Vision 2030 for Rebild Kommune. Visionen fremhæver følgende mål for den lokale erhvervsudvikling frem mod 2030. Vi har fortsat Nordjyllands

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling Region Sjælland Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling 1 Introduktion Vækstforum Sjælland og Region Sjælland udarbejder i 2018 en ny og ambitiøs Regional Vækst- og Udviklingsstrategi for 2019 til

Læs mere

Fremtidens erhvervsog turistpolitik

Fremtidens erhvervsog turistpolitik Bilag 228/2005 Åbent bilag Mappe nr. 7 Ringsted Kommune Fremtidens erhvervsog turistpolitik Et diskussionsoplæg September 2005 Ringsted Kommune Side i 1. INDLEDNING... 1 2. ERHVERVSPOLITIKKEN OG UDVIKLINGEN...

Læs mere

Skive Kommunes Erhvervspolitik 2013-2016

Skive Kommunes Erhvervspolitik 2013-2016 ENERGI ERHVERV UDVIKLING INNOVATION VÆKST Skive Kommunes Erhvervspolitik 2013-2016 på vej mod mere vækst og udvikling Skive - det er RENT LIV 2013-2016 Skive - det er RENT LIV Indhold Vi vil skabe mere

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang!

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang! ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE 2017-2020 ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI 2017-2020 Mere i gang flere i gang! Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at

Læs mere

Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune

Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune Oplæg til drøftelse: Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune Indledning Kommunalbestyrelsen har den 25. februar 2016 vedtaget, at Vordingborg Kommunes politikker skal

Læs mere

Hvordan skaber vi grøn erhvervsudvikling i Furesø? Byrådets svar: Vi skaber et stærkt og grønt erhvervsliv

Hvordan skaber vi grøn erhvervsudvikling i Furesø? Byrådets svar: Vi skaber et stærkt og grønt erhvervsliv Hvordan skaber vi grøn erhvervsudvikling i Furesø? Byrådets svar: Vi skaber et stærkt og grønt erhvervsliv - Furesøs kommende erhvervspolitik Preben Sandberg Pettersson Formand for Miljø, Teknik- og Erhvervsudvalget

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Samarbejdsaftale 2014 Aftale om udførelse af Vejen Kommunes indsats vedrørende erhvervsfremme og turisme. Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen

Samarbejdsaftale 2014 Aftale om udførelse af Vejen Kommunes indsats vedrørende erhvervsfremme og turisme. Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen Samarbejdsaftale 2014 Aftale om udførelse af Vejen Kommunes indsats vedrørende erhvervsfremme og turisme Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen og UdviklingVejen Sdr. Tingvej 10 6630 Rødding indgår

Læs mere

Samarbejdsaftale 2017 mellem Gribskov Kommune og Gribskov Erhvervscenter A/S

Samarbejdsaftale 2017 mellem Gribskov Kommune og Gribskov Erhvervscenter A/S Samarbejdsaftale 2017 mellem Gribskov Kommune og Gribskov Erhvervscenter A/S Formål Formålet med denne samarbejdsaftale er, at klarlægge hvilke opgaver Gribskov Erhvervscenter A/S udfører for Gribskov

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Erhvervspolitik for Haderslev Kommune version 1

Erhvervspolitik for Haderslev Kommune version 1 Erhvervspolitik for Haderslev Kommune 2012 - version 1 Et stærkt erhvervsliv i vækst er forudsætningen for at kunne opretholde og udvikle vores velfærdssamfund Baggrund Haderslev Kommune vil fremstå som

Læs mere

UDKAST. Resultatkontrakt. mellem. Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd

UDKAST. Resultatkontrakt. mellem. Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd UDKAST Resultatkontrakt mellem Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd 2013 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Parterne 3 3 Vilkår 4 4 Indsatsområder 4 5 Mål 5 6 Økonomi 8 7 Kontrakt 8 7.1 Ny kontrakt

Læs mere

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune Rammer for erhvervsog videregående uddannelser Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for rammerne for erhvervs- og videregående uddannelser - vision 7 1 - Unikke

Læs mere

Videnintensive virksomheder vil rekruttere mangfoldigt

Videnintensive virksomheder vil rekruttere mangfoldigt Teknologisk Institut den 26. juni 2008 Videnintensive virksomheder vil rekruttere mangfoldigt Videnintensive virksomheder i Danmark ønsker at rekruttere bredt. Virksomheder, der målrettet rekrutterer medarbejdere

Læs mere

Vækstbarometer. Internationale medarbejdere. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Internationale medarbejdere. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Internationale medarbejdere Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

Greve Kommune. Job- og personprofil for erhvervschef

Greve Kommune. Job- og personprofil for erhvervschef Greve Kommune Job- og personprofil for erhvervschef Maj 2010 1 Baggrund Erhvervslivet og arbejdsmarkedet i Greve Kommune er i udpræget grad en del af regionale og nationale strukturer og kan vanskeligt

Læs mere

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017 Erhvervsfremmestrategi 2014-2018 Revideret udgave juni 2017 Indledning I foråret 2013 udpegede byrådet Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter (SET) som tovholdere på udarbejdelsen af en ny erhvervsfremmestrategi.

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2017 2021 Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK Foto: Fredericia Kommune Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2 FORORD I 2016 oprettede Fredericia Byråd uddannelsesudvalget med det formål at udvikle

Læs mere

Sammen om det gode erhvervsliv

Sammen om det gode erhvervsliv Helsingør Kommune vil gerne tale med dig om din virksomhed Sammen om det gode erhvervsliv Vi vil sikre gode vilkår for erhvervslivet En central del af vores vision er, at erhvervslivet har gode vilkår

Læs mere

vækst & attraktivitet

vækst & attraktivitet UDKAST Strategi for vækst & attraktivitet INTRO Et nyt kapitel Trekantområdet træder i disse år som region ind i et nyt kapitel. Historisk er vi et fællesskab skabt af en særlig infrastruktur og med rammebetingelser

Læs mere

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION KORT VERSION erhvervsstrategi 2015-2022 Den nye erhvervsstrategi 2022 er klar på businesskolding.dk/strategi2022 Vi er stærkere sammen, så lad os komme i gang. Du kan begynde ved at læse med her forord

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Erhvervsstrategi ERHVERVSSTRATEGI FREDERIKSBERG KOMMUNE. Udkast januar Iværksætteri. Kommunal Servicekultur. Internationalisering

Erhvervsstrategi ERHVERVSSTRATEGI FREDERIKSBERG KOMMUNE. Udkast januar Iværksætteri. Kommunal Servicekultur. Internationalisering ERHVERVSSTRATEGI 2014-2017 FREDERIKSBERG KOMMUNE Udkast januar 2014 Iværksætteri Internationalisering Kommunal Servicekultur Erhvervsstrategi Destination i Hovedstaden Kommunale Rammevilkår Vidensbyen

Læs mere

Erhvervshandlingsplan. For Syddjurs Kommune

Erhvervshandlingsplan. For Syddjurs Kommune Erhvervshandlingsplan For Syddjurs Kommune 2016-17 Syddjurs Kommunes erhvervspolitik Sammen skaber vi vækst og velfærd. Denne vision for Syddjurs Kommune vedtog Byrådet i 2014. Visionen forudsætter et

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Mellem Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev EAN-nr. Direktionssekretariatet: 5798007698386

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Erhverv og Uddannelse: en kommune i udvikling

Erhverv og Uddannelse: en kommune i udvikling Erhverv og Uddannelse: en kommune i udvikling Holbæk Kommune skal fortsat være en kommune, hvor man med sindsro og glæde kan slå sig ned, uanset om man er en familie, studerende eller en virksomhed. Vi

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Ringsted kommune

Arbejdsmarkedet i Ringsted kommune Arbejdsmarkedet i Ringsted kommune Neden for en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ringsted Kommune. I beskrivelsen sammenlignes arbejdsmarkedet i kommunen med arbejdsmarkedet i hele landet og i det arbejdskraftopland,

Læs mere

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Oplæg ved Jens Chr. Sørensen Møde i Vækstforum for Region Hovedstaden 8. september 2006 Oversigt over oplæg Hvad skal erhvervsudviklingsstrategien?

Læs mere

Udviklingsstatistik 2010

Udviklingsstatistik 2010 Udviklingsstatistik 2010 Velkommen til Skanderborg Kommunes udviklingsprofil 2010 Enhver der bevæger sig rundt i Skanderborg Kommune kan se et veludviklet og dynamisk erhvervsliv med hjemmebase i en af

Læs mere

KV17 12 Dogmer Bedre Næstved

KV17 12 Dogmer Bedre Næstved KV17 12 Dogmer Bedre Næstved Radikale Venstre, Næstved Kommune Det handler om mennesker, 10.10.2017 KV17 12 Dogmer Bedre Næstved Vi i Radikale Venstre i Næstved Kommune mener, at der er brug for nye tilgange

Læs mere

TEMADRØFTELSE OM ERHVERV BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSUDVALGET 18. MAJ 2015

TEMADRØFTELSE OM ERHVERV BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSUDVALGET 18. MAJ 2015 TEMADRØFTELSE OM ERHVERV BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSUDVALGET 18. MAJ 2015 PROGRAM 1. Indsatser i erhvervs- og vækstpolitikken 2. Erhvervshusets organisering og opgaver 3. Drøftelse af forslag til indsatser

Læs mere

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 20-05-2015 Vision Det er Jobcenter Hillerøds vision for samarbejdet med virksomhederne at: Jobcenter Hillerød er erhvervslivets foretrukne samarbejdspartner,

Læs mere

Furesø Kommune. Partnerskabsaftale om erhverv og beskæftigelse i Furesø Kommune

Furesø Kommune. Partnerskabsaftale om erhverv og beskæftigelse i Furesø Kommune Furesø Kommune Partnerskabsaftale om erhverv og beskæftigelse i Furesø Kommune 2019-2020 BAGGRUND Erhvervslivet og Furesø Kommune har siden 2014 indgået årlige partnerskabsaftaler med henblik på at forbedre

Læs mere

NOTAT STATUS OG HOVEDUDFORDRINGER PÅ ERHVERVS- OG TURISMEOMRÅDET. Oplæg til drøftelse på Erhvervs- og Turismeudvalgets møde den 17. August 2010.

NOTAT STATUS OG HOVEDUDFORDRINGER PÅ ERHVERVS- OG TURISMEOMRÅDET. Oplæg til drøftelse på Erhvervs- og Turismeudvalgets møde den 17. August 2010. NOTAT 29-07-2010 STATUS OG HOVEDUDFORDRINGER PÅ ERHVERVS- OG TURISMEOMRÅDET Oplæg til drøftelse på Erhvervs- og Turismeudvalgets møde den 17. August 2010. Erhvervs- og Turismeudvalget besluttede på sit

Læs mere

Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune

Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune Indledning En ny strategi for iværksætterindsatsen skal sikre en styrket og sammenhængende indsats, der skaber flere nye iværksættere, vækstvirksomheder

Læs mere