k S . o Tema: Børne- og ungeliv - Sundhed og trivsel i et tværfagligt forebyggende perspektiv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "k S . o Tema: Børne- og ungeliv - Sundhed og trivsel i et tværfagligt forebyggende perspektiv"

Transkript

1 k d. sundhed le o k S i e d Årsmø PROGRAM 16. marts 2017 Tema: Børne- og ungeliv - Sundhed og trivsel i et tværfagligt forebyggende perspektiv : Ankomst Kaffe/te og morgenbrød : Velkomst og introduktion til årets tema: Børne- og ungeliv Sundhed og trivsel i et tværfagligt forebyggende perspektiv v. Anders Linde Seekjær, Formand, Det kommunale repræsentantskab 9: : Hvad ved vi om effekterne af tidlige indsatser - og hvad vil vi gerne vide? v. Miriam Wüst, Seniorforsker på SFI, PhD i økonomi og projektleder i CRUNCH - se crunch.sfi.dk I den danske debat er der stort fokus på betydningen af tidlige indsatser for børns chancer i livet det gælder både den politiske, den administrative og ikke mindst den forskningsmæssige debat. Men hvad ved vi i virkeligheden om effekter og omkostningseffektiviteten af tidlige indsatser og hvad vil vi gerne vide for at udvikle den danske praksis? Meget af den velfunderede viden om kort- og langsigtede effekter af tidlige indsatser kommer fra studier, som ser på meget målrettede indsatser fortrinsvis i USA, imens de danske universelle ordninger i mindre grad er undersøgt. Men hvad viser de bedste studier på området, og afgørende for danske praktikere hvilke tiltag kan skabe mere viden om de danske, tidlige indsatser som fx sundhedsplejerskeordningen eller vores universelle daginstitutioner?

2 : Hvordan skabes det gode tværfaglige samarbejde i et forebyggende perspektiv? Tre 20-minutters cases om kommunalt tværfagligt samarbejde: 1. Gladsaxe Kommune v. Mette Elsig, Afdelingsleder, Børnesundhed og miljø, Gladsaxe Kommune I Gladsaxe Kommune er en model med systematisk brug af spørgeskemaerne rullet ud på fire klassetrin (0., 4., 7. og 9. kl.), hvor alle adspurgte elever tilbydes opfølgende individuel sundhedssamtale ved sundhedsplejen. Derudover arbejder forvaltningen med data fra Skolesundhed.dk til datadrevet ledelse, hvor data fra Skolesundhed.dk skal målrettes til skolernes egen brug, så de i højere grad kan synliggøre og integrere relevante sundhedsfremmende indsatser og læring om sundhed lokalt. En model med at udvikle og afprøve kobling af SDQ og UPV (uddannelsesparathedsvurdering) er også på vej, så en mere helhedsorienteret hjælp kan tilbydes de unge, som på forskellig vis viser tegn på, at de ikke er helt klar til ungdomsuddannelse. 2. Favrskov Kommune v. Helle Simonsen, Sundhedsplejerske samt Jane Rüdiger, Ledende sundhedsplejerske, Favrskov Kommune I Favrskov Kommune har sundhedsplejen mange års erfaring med at anvende spørgeskemaerne på Skolesundhed.dk til at målrette deres forebyggende arbejde. Under oplægget vil tre forskellige tilgange til anvendelsen af Skolesundhed.dk blive belyst: 1) Kommunens brug af SDQ til tværfaglig sparring mellem forældre, PPR, lærere etc. altså SkolesundhedPLUS; 2) Sundhedsplejen samarbejde med tandplejen og målretning af indsatsen; 3) Sundhedsplejen anvendelse af Skolesundhed.dk som baggrund for samarbejdet med lærerteamet på 0., 4. og 9. årgang samt i forhold til at planlægge undervisning i klasserne. 3. Odense Kommune v. Annette Jørgensen, Skoleleder på Tingløkkeskolen, Odense Kommune Sundhedsprofiler fra Skolesundhed.dk giver nyttig viden om børn og unges sundhed og trivsel på flere niveauer. Det skaber grundlag for dialog og mulighed for at bringe børn og unges sundhed og trivsel i spil ved hjælp af konkrete handlinger. På Tingløkkeskolen i Odense indgår sundhedsprofiler i det forebyggende arbejde, hvor ledelse, medarbejdere, forældre og elever drøfter viden fra skolens sundhedsprofiler. På baggrund af drøftelserne udarbejdes der konkrete handleplaner, der er med til at fremme elevernes sundhed og trivsel. Derved bidrager viden fra skolens sundhedsprofiler til forebyggelse frem for brandslukning i forhold til elevernes sundhed og trivsel. Erfaringen er, at behovet for de akutte tiltag med tiden er reduceret. Skoleleder Annette Jørgensen fra Tingløkkeskolen i Odense deler erfaringer og giver input til, hvordan skolen på flere niveauer arbejder med viden fra skolens sundhedsprofiler, så denne viden omsættes til handling : Walk And Talk

3 : : : : : Netværkssamling for kommuner opdelt i regioner I Region Hovedstaden og Region Syddanmark vil der i forbindelse med netværkssamlingen blive afholdt valg til repræsentant i Det kommunale repræsentantskab. Frokost Workshops (se næste sider) Pause med kaffe og kage De bløde færdigheders indflydelse på læring og trivsel (oplæg på engelsk) v. Miriam Gensowski, Adjunkt, Økonomisk Institut, Københavns Universitet Scientific research shows very clearly that academic progress is strongly influenced by socio-emotional skills. What does this imply for the effectiveness of a public school system, at fostering skills and at promoting intergenerational mobility? Is there a trade-off between investments that schools can prioritize? : Afslutning v. Anders Linde Seekjær, Formand, Det kommunale repræsentantskab PRAKTISK INFORMATION Dato og tid: 16. marts 2017, kl Sted: Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Konferencier: Anders Linde Seekjær, Odense Kommune, Formand for Det kommunale repræsentantskab Til nye kommuner og andre interesserede: Hele dagen kan du møde Skolesundhed.dks sekretariat og få en præsentation af Skolesundhed.dks platform, herunder SkolesundhedPLUS.

4 Workshop 1: Robuste fællesskaber i det forebyggende felt v. Jon Kristian Lange, Specialkonsulent, Robusthed, Komiteen for Sundhedsoplysning Begrebet robusthed har i den seneste tid været (mis)brugt i mange sammenhænge, hvor bemærkninger som Vi søger robuste medarbejdere eller Du skal være robust for at være ansat her giver den association, at robusthed handler om at være teflonbelagt for at kunne klare et stort arbejdspres. Men hvis alt handler om at klare et stort pres i hverdagen, er der så overhovedet plads til at tænke på andre? Hvor går grænsen mellem at tænke på sin egen udvikling og andres ve og vel, og hvad kan robuste fællesskaber give os i en presset hverdag? Jon Kristian Lange stiller skarpt på behovet for at tænkte i robuste fællesskaber for at forebygge stress og mobning samt at fremme trivsel generelt. Med andre ord bliver man nødt til at være robust som både person og sammen med andre for at trives. Workshop 2: SDQ og SkolesundhedPlus behovet for tværfaglig implementering v. Carsten Obel, Professor, Aarhus Universitet Der er over de seneste 20 år sket en væsentlig stigning i antallet af børn og unge, som får stillet psykiatriske diagnoser. Der er stor geografisk variation i denne stigning, og der mangler viden om, i hvilket omfang udviklingen afspejler øget opmærksomhed eller en reel forværring i børn og unges mentale sundhed. Denne udvikling bør tages alvorligt, og den mest oplagte prioritering er en mere systematisk tilgang til danske børn og unges mentale sundhed og håndtering af mistrivsel. Dermed opnås viden om, hvordan den opvoksende generations robusthed kan styrkes, og hvordan børn og unge, der mistrives, tidligst muligt får den nødvendige hjælp. Med SkolesundhedPLUS får kommunerne nu et redskab til at arbejde videre med de børn og unge, der har en eller flere forhøjede SDQ-scorer, eller hvor sundhedsplejersken blot vurderer, at det er relevant. SkolesundhedPLUS gør det muligt at indsamle SDQ-besvarelser fra de centrale personer, der omgiver barnet, herunder barnet selv. SkolesundhedPLUS faciliterer på den måde en systematiseret tværfaglig dialog omkring barnet. Dette er fordelagtigt, da erfaring fortæller os, at refleksion over de forskellige informanters synsvinkler på barnet giver et godt grundlag for en konstruktiv dialog.

5 Workshop 3: Behandling af persondata i kommunerne v. Jesper Nørøxe, Advokat, Kammeradvokate (Bemærk! Workshoppen er desværre aflyst. Der vil i stedet blive lagt en videopræsentation på Skolesundhed.dk.) I den seneste tid har der været stigende fokus på persondataretslige problemstillinger, når kommuner og regioner behandler personoplysninger. Det fokus er blevet yderligere styrket med den nye persondataforordnings komme. Men hvilke krav indeholder den nye forordning? Og er der noget man kan gøre allerede nu, for at sikre overholdelse af reglerne? Kammeradvokaten giver 5 skarpe bud på, hvor kommunerne med fordel kan fokusere indsatsen, når forberedelserne til persondataforordningen lige om lidt tager fart. Workshop 4: Hvilke interventioner virker og hvorfor? Fra viden til praksis v. Janni Niclasen, Lektor, Center for Sundhedssamarbejde, Aarhus Universitet og Adjunkt, Institut for Psykologi, Københavns Universitet At understøtte danske børn og unges mentale sundhed og trivsel er en vigtig samfundsmæssig opgave. Mental sundhed har stor betydning for det enkelte barns læring og udvikling, og for at vores børn og unge får de bedste muligheder for at udvikle deres potentiale og bidrage til samfundet. Desværre tyder nye undersøgelser på, at en stigende andel danske børn og unge mistrives og har nedsat mental sundhed. Center for Sundhedssamarbejde, Aarhus Universitet, har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen netop offentliggjort en rapport, der gennemgår forskningslitteratur, som har fokus på sundhedsfremmende indsatser på området. I rapporten præsenteres hovedresultaterne fra det systematiske litteraturstudie af internationale undersøgelser, som har undersøgt effekten af indsatser til at understøtte mental sundhed hos børn og unge i skolealderen. I oplægget præsenteres hovedfundene fra rapporten, hvor det konkluderes, at der ikke kan peges på enkelte indsatser frem for andre. I stedet præsenteres der, hvilke specifikke faktorer der på tværs af indsatser er centrale for, om en indsats har den ønskede effekt.

6 TrygFonden, Komiteen for Sundhedsoplysning, Forskningsprogram for Mental Børnesundhed/Aarhus Universitet og de nuværende deltagerkommuner i Skolesundhed.dk indgik i 2015 et 4-årigt strategisk samarbejde for at sikre udvikling og national udrulning af Skolesundhed.dk i bestræbelserne på at understøtte kommunernes arbejde med børn og unges trivsel.

Tværfagligt samarbejde i et forebyggelsesperspektiv. Årsmøde 16. marts 2017

Tværfagligt samarbejde i et forebyggelsesperspektiv. Årsmøde 16. marts 2017 Tværfagligt samarbejde i et forebyggelsesperspektiv Årsmøde 16. marts 2017 Mette Elsig, cand.scient.soc. Afdelingsleder for børnesundhedsområdet: tandplejen, sundhedsplejen og sundhedskonsulenter som samarbejder

Læs mere

Interventioner. Grundskole. Småbørn. Unge PLUS. Andet. Målgruppe: Minidiamanten (Forskningsprojekt om konflikthåndtering) Sundhed og trivselungeskema

Interventioner. Grundskole. Småbørn. Unge PLUS. Andet. Målgruppe: Minidiamanten (Forskningsprojekt om konflikthåndtering) Sundhed og trivselungeskema Målgruppe: Småbørn Grundskole Unge PLUS Andet Sundhed og trivsel Sundhed og trivsel Sundhed og trivselungeskema SDQ Minidiamanten (Forskningsprojekt om konflikthåndtering) SDQ SDQ Ungeprofilundersøgelsen

Læs mere

Årsmøde i skolesundhed.dk Workshop 4: Hvilke interventioner virker og hvorfor? Fra viden til praksis. Janni Niclasen, psykolog, Ph.d.

Årsmøde i skolesundhed.dk Workshop 4: Hvilke interventioner virker og hvorfor? Fra viden til praksis. Janni Niclasen, psykolog, Ph.d. Årsmøde i skolesundhed.dk 2017 Workshop 4: Hvilke interventioner virker og hvorfor? Fra viden til praksis Janni Niclasen, psykolog, Ph.d. Lektor, Center for Sundhedssamarbejde, Aarhus Universitet Adjunkt,

Læs mere

Bedre liv for børn og unge i Danmark. Indsatser der fremmer mental sundhed hos børn og unge. Janni Niclasen, psykolog, Ph.d.

Bedre liv for børn og unge i Danmark. Indsatser der fremmer mental sundhed hos børn og unge. Janni Niclasen, psykolog, Ph.d. Bedre liv for børn og unge i Danmark Indsatser der fremmer mental sundhed hos børn og unge Janni Niclasen, psykolog, Ph.d. Lektor, Center for Sundhedssamarbejde, Aarhus Universitet Adjunkt, Institut for

Læs mere

Skolesundhed.dk - i Favrskov Kommune

Skolesundhed.dk - i Favrskov Kommune Skolesundhed.dk - i Favrskov Kommune HELLE SIMONSEN SUNDHEDSPLEJERSKE FAVRSKOV KOMMUNE JUNI 2017 Sundhedsplejen i Favrskov 16 sundhedsplejersker, 1 leder og 1 sekretær 6 skolesundhedsplejersker 7 spæd-

Læs mere

Hvordan arbejde med sundhed på kommunalt niveau - politisk, analytisk og strategisk

Hvordan arbejde med sundhed på kommunalt niveau - politisk, analytisk og strategisk Hvordan arbejde med sundhed på kommunalt niveau politisk, analytisk og strategisk Årsmøde om skolebørns sundhed 10. juni 2014 Anders Seekjær, Odense Kommune Historik i Odense Kommune Afsæt i et ønske om

Læs mere

Altingets netværk for Børn og Unge

Altingets netværk for Børn og Unge Altingets netværk for Børn og Unge Mental trivsel Carsten Obel, professor i mental børnesundhed og direktør for Center for Sundhedsarbejde, Aarhus Universitet Nye undersøgelser viser, at et stigende antal

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Læringskonsulenterne inviterer til to regionale konferencer om trivsel og antimobning - den 7. december i København og den 14. december i Vejle.

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING PÅ SKOLESUNDHED.DK

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING PÅ SKOLESUNDHED.DK DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING PÅ SKOLESUNDHED.DK Skoleåret 2016/17 Gennemfør den nationale trivselsmåling på Skolesundhed.dk og saml kommunens data ét sted. Baggrund Alle folkeskoler og specialskoler skal

Læs mere

Ungeprofilundersøgelsen 2016

Ungeprofilundersøgelsen 2016 Ungeprofilundersøgelsen 2016 Én undersøgelse om unge i Danmark Skolesundhed.dk BAGGRUND HVEM HVORDAN HVORDAN Ungeprofilundersøgelsen er udviklet med det formål at: 1. Give hurtige detaljerede svar om den

Læs mere

National konference om børnerettigheder 2018

National konference om børnerettigheder 2018 National konference om børnerettigheder 2018 Hvordan sikrer vi udsatte børn og unges rettigheder i praksis? 3. december 2018 kl. 09.00-16.00 Nyborg Strand Østerøvej 2 5800 Nyborg Viden til gavn PROGRAM

Læs mere

National konference om børnerettigheder 2018

National konference om børnerettigheder 2018 National konference om børnerettigheder 2018 Hvordan sikrer vi udsatte børn og unges rettigheder i praksis? 3. december 2018 kl. 09.00-16.00 Nyborg Strand Østerøvej 2 5800 Nyborg Viden til gavn PROGRAM

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEMADAG OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED

VELKOMMEN TIL TEMADAG OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED VELKOMMEN TIL OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED UNDERVISNING DEN 16. MAJ IMPLEMENTERING AF VIDESBASEREDE ANBEFALINGER I KOMMUNER Center for Forebyggelse i praksis i

Læs mere

Fravær. som pædagogisk udfordring. Lidt om oplægget

Fravær. som pædagogisk udfordring. Lidt om oplægget Fravær som pædagogisk udfordring Jan Sejersdahl Kirkegaard, PPR Chef Lidt om oplægget Præsentation og baggrund. Et signalement på fravær! Hvorfor al den opmærksomhed på fravær? Et nationalt perspektiv!

Læs mere

Ungeprofilundersøgelsen 2017

Ungeprofilundersøgelsen 2017 Ungeprofilundersøgelsen 2017 Én undersøgelse om unge i Danmark Skolesundhed.dk BAGGRUND Ungeprofilundersøgelsen er udviklet med det formål at: 1. Give hurtige detaljerede svar om den aktuelle trivsel og

Læs mere

INDHOLD. Indledning 3. Strategi for tidlig forebyggende indsats 5. Strategiens formål og mål 6. Strategiens fokusområder 7. Tema 1 7.

INDHOLD. Indledning 3. Strategi for tidlig forebyggende indsats 5. Strategiens formål og mål 6. Strategiens fokusområder 7. Tema 1 7. INDHOLD Indledning 3 Strategi for tidlig forebyggende indsats 5 Strategiens formål og mål 6 Strategiens fokusområder 7 Tema 1 7 Tema 2 8 Tema 3 9 Tema 4 10 Indledning Alle børn og unge i Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Lancering af sundhedsprofil 2013, Region Syddanmark, Vejle, 6. marts 2014 Lisbeth Holm Olsen Sundhedspolitik et flagskib for nyt byråd Nationale mål

Læs mere

KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES-

KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES- KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES- PARATE KL S UDDANNELSESTRÆF 2015 2 Konference Hvor

Læs mere

Program. Flygtningebørns får ikke altid tilstrækkelig hjælp i sundhedsvæsenet - fokus på helbredsundersøgelse, vacciner og psykiatrisk behandling

Program. Flygtningebørns får ikke altid tilstrækkelig hjælp i sundhedsvæsenet - fokus på helbredsundersøgelse, vacciner og psykiatrisk behandling Program 10.00-10.30 10.30-10.50 10.55-11.15 11.20-11.40 11.40-11.50 11.50-12.10 12.10-12.30 12.35-12.55 12.55-13.05 13.05-13.50 13.50-14.10 14.15-14.35 14.40-15.00 15.00-15.20 15.20-15.50 15.50-16.00 Velkomst

Læs mere

Hvad ved vi om effekterne af tidlige indsatser...og hvad vil vi gerne vide

Hvad ved vi om effekterne af tidlige indsatser...og hvad vil vi gerne vide Hvad ved vi om effekterne af tidlige indsatser...og hvad vil vi gerne vide Miriam Wüst SFI Konference i Skolesundhed.dk 16.3.2017 Miriam Wüst, SFI 16.3.2017 1 / 18 Agenda Motivation (Økonomisk) Forskning

Læs mere

Kom godt i gang med skolesundhed.dk

Kom godt i gang med skolesundhed.dk Kom godt i gang med skolesundhed.dk Workshop ved Årsmøde om skolebørns sundhed 10. juni 2014 Indhold Hvad er skolesundhed.dk? Implementering Anvendelse Hvad har det bidraget Bl i andre kommuner? Skolesundhed.dk

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 23.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen udfordres folkeskolen

Læs mere

Program. Velkomst ved Center for Børneliv og tale ved Popal Naseri, tidligere, uledsaget flygtningebarn

Program. Velkomst ved Center for Børneliv og tale ved Popal Naseri, tidligere, uledsaget flygtningebarn 9.00-9.30 9.30-9.50 9.55-10.15 10.20-10.40 10.40-10.55 10.55-11.15 11.15-11.35 11.40-12.00 12.05-12.25 12.30-12.45 12.45-13.30 13.30-13.50 13.55-14.15 14.20-14.40 14.40-14.55 14.55-15.15 15.15-15.45 15.45-16.00

Læs mere

Mental sundhed- indsatser til unge og ældre. To systematiske gennemgange af den videnskabelige litteratur

Mental sundhed- indsatser til unge og ældre. To systematiske gennemgange af den videnskabelige litteratur Mental sundhed- indsatser til unge og ældre To systematiske gennemgange af den videnskabelige litteratur WHO definition på mental sundhed En tilstand af velbefindende hvor den enkelte kan magte dagligdagens

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

Oversigt over udviklingsmål i aftalen for Børn- og Ungeområdet

Oversigt over udviklingsmål i aftalen for Børn- og Ungeområdet Oversigt over udviklingsmål i aftalen for Børn- og Ungeområdet Processen for formulering af udviklingsmål (Hvordan er processen foregået, hvem har været inddraget mv.?) Chefteamet i Fagsekretariatet Børn

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

Ungeprofilundersøgelsen

Ungeprofilundersøgelsen Ungeprofilundersøgelsen Én undersøgelse om unge i Danmark Baggrund Ungeprofilundersøgelsen er udviklet med det formål at: 1. Give hurtige detaljerede svar om den aktuelle trivsel og det faktuelle niveau

Læs mere

Hvorfor er skolen som arena så vigtig

Hvorfor er skolen som arena så vigtig Hvorfor er skolen som arena så vigtig Pernille Due, Professor, dr.med. Center for Interventionsforskning & Forskningsprogrammet for Børn og Unges Sundhed og Trivsel Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk

Læs mere

MENTAL SUNDHED I SKOLEN KATRINE FINKE D. 23/

MENTAL SUNDHED I SKOLEN KATRINE FINKE D. 23/ MENTAL SUNDHED I SKOLEN KATRINE FINKE D. 23/11 FREMME AF MENTAL SUNDHED I SKOLEN Mental sundhed og trivsel i skolen Hvad ved vi om hvad der virker Praksis erfaringer fra 30 skoleforløb og behovsundersøgelse

Læs mere

for børn og unge og for os, der arbejder med dem Børne- og kulturchefforeningens årsmøde d. 14.-15. November på nyborg strand

for børn og unge og for os, der arbejder med dem Børne- og kulturchefforeningens årsmøde d. 14.-15. November på nyborg strand for børn og unge og for os, der arbejder med dem Børne- og kulturchefforeningens årsmøde d. 14.-15. November på nyborg strand På vej mod en fælles læringsreform Du inviteres hermed til at deltage i Børne-

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved:

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: Til KL Bikubenfonden, udsatte børn i dagtilbud Kommuneberetning fra Aalborg august 2010 Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: I 2007 fik vi bevilget midler til kompetenceløft

Læs mere

Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn

Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn Temadag for Databasen Børns Sundhed 10. januar 2019 Bjørn Holstein Professor emeritus Statens Institut for Folkesundhed Syddansk Universitet Sociale relationer

Læs mere

INDSATSER DER FREMMER ÆLDRE MENNESKERS MENTALE SUNDHED

INDSATSER DER FREMMER ÆLDRE MENNESKERS MENTALE SUNDHED INDSATSER DER FREMMER ÆLDRE MENNESKERS MENTALE SUNDHED JANNI NICLASEN, PH.D., LEKTOR CENTER FOR SUNDHEDSSAMARBEJDE TRIVSEL HOS ÆLDRE MENNESKER Stigning i antallet af ældre over 65 år: Efterkrigsgenerationer

Læs mere

Børn og unge. vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND

Børn og unge. vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND Børn og unge vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND Børn og unge vi vil det bedste BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN HOLDER ÅRSMØDE D. 12. 13. NOVEMBER PÅ NYBORG

Læs mere

Digital trivsel. Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Odense, 23.05.2013. www.foredragogkonferencer.

Digital trivsel. Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Odense, 23.05.2013. www.foredragogkonferencer. Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Odense, 23.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL TRIVSEL Unges onlineliv og redskaber

Læs mere

SDQ og SkolesundhedPlus.DK klar til tværfaglig implementering?

SDQ og SkolesundhedPlus.DK klar til tværfaglig implementering? SDQ og SkolesundhedPlus.DK klar til tværfaglig implementering? HAR VI EN UDFORDRING? Accelereret global og teknologisk udvikling Stigende offentlige udgifter til avanceret behandling og sociale ydelser

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr. 2010022758 Center for Økonomi og Personale Dato: 1.9.2012 HR og Personalejura

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr. 2010022758 Center for Økonomi og Personale Dato: 1.9.2012 HR og Personalejura LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr. 2010022758 Center for Økonomi og Personale Dato: 1.9.2012 HR og Personalejura Bilag 4 MED-uddannelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune Formål Det overordnede formål for MED-uddannelsen

Læs mere

Ungeprofilundersøgelsen 2016

Ungeprofilundersøgelsen 2016 Ungeprofilundersøgelsen 2016 Én undersøgelse om unge i Danmark Skolesundhed.dk BAGGRUND Ungeprofilundersøgelsen er udviklet med det formål at: 1. Give hurtige detaljerede svar om den aktuelle trivsel og

Læs mere

Haderslev Kommune har følgende bemærkninger af generel karakter til samarbejdsaftalen.

Haderslev Kommune har følgende bemærkninger af generel karakter til samarbejdsaftalen. NOTAT Haderslev Kommune Sundhedssamarbejde og Forebyggelse Nørregade 41, st tv 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 30683956 ann@haderslev.dk 30. oktober Sagsbehandler: Ann Iversen Haderslev Kommunes

Læs mere

PPR i spændingsfeltet mellem almenområdet og psykiatrien

PPR i spændingsfeltet mellem almenområdet og psykiatrien INFORMATIONSMØDE PPR i spændingsfeltet mellem almenområdet og psykiatrien Undervisningsministeriet og Landssamrådet af PPR-chefer holder det årlige informationsmøde den 15.-16. november 2018. Nogle diagnosetyper

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Sundhedsplejen Odense Kommune Børn- familieafdelingen Center for Sundhed Grønløkkevej

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL

Læs mere

Styrk Sproget. Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer. September 2015 Side 1

Styrk Sproget. Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer. September 2015 Side 1 Styrk Sproget Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer Side 1 Formål med dagen At sætte fokus på ledelse og organisering af sprogmiljøer. Udvikling og forankring gennem løbende

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Orientering om projekt vedr. mental sundhed "Mod på livet"

Orientering om projekt vedr. mental sundhed Mod på livet Punkt 8. Orientering om projekt vedr. mental sundhed "Mod på livet" 2019-003751 Skoleforvaltningen fremsender til s orientering, information om projekt Mod på livet. Beslutning: Til orientering. Møde den

Læs mere

Program for FALS årskonference 11.marts og 12. marts 2019 Fuglsangcenteret Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia Tlf

Program for FALS årskonference 11.marts og 12. marts 2019 Fuglsangcenteret Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia Tlf Program for FALS årskonference 11.marts og 12. marts 2019 Fuglsangcenteret Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia Tlf. 76 20 21 00 Tema I hvor høj grad holder de klassiske Dyder i fremtidens ledelse? Dag

Læs mere

Dansk Trivselsforum 2017

Dansk Trivselsforum 2017 7. september 2017, Odeon, Odense Dansk Trivselsforum 2017 Fællesskaber og trivsel blandt skoleelever Fællesskaber og trivsel blandt skoleelever Program 09.00-09.30 Ankomst og morgenmad Grundskolen er et

Læs mere

Trivsel og læring i gymnasieskolen

Trivsel og læring i gymnasieskolen Akademiet for Talentfulde Unge præsenterer i samarbejde med Center for Sundhedssamarbejde og Aarhus Universitet: Både i folkeskolereformen og i gymnasiereformen er der et nyt og stærkt fokus på trivsel

Læs mere

PPR som kompetenceudvikler

PPR som kompetenceudvikler PPR som kompetenceudvikler Dato: Torsdag den 18. juni 2015 kl. 10.00-16.00 Sted: Best Western Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Konferencen er planlagt i et samarbejde mellem KL og Landssamrådet

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan 4. semester Sundhedsplejen Lemvig. Vasen 10B, 7620 Lemvig. 1 Klinisk uddannelsesplan Som sygeplejestuderende i Lemvig Kommune, vil der være mulighed for

Læs mere

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 2014-2016 PSYKIATRIFONDEN.DK VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 WHO-5 Sundhedsstyrelsen skriver: WHO-5 er et mål for trivsel.

Læs mere

Fjerde møde i kommunesamarbejdet om udskoling, UU-vejledning og ungdomsuddannelse

Fjerde møde i kommunesamarbejdet om udskoling, UU-vejledning og ungdomsuddannelse Fjerde møde i kommunesamarbejdet om udskoling, UU-vejledning og ungdomsuddannelse Tema: De ikke-uddannelsesparate elever 18-08-2015 1 Dagens program 9.30-10.00: Ankomst og morgenmad 10.00-10.10: Velkomst

Læs mere

Med Ungeprofilundersøgelsen. Før Ungeprofilundersøgelsen

Med Ungeprofilundersøgelsen. Før Ungeprofilundersøgelsen Før Ungeprofilundersøgelsen Forebyggelse basereret på fornemmelser af behov Viden baseret på gamle undersøgelser Undersøgelser med nationale gennemsnitstal ingen lokale data Enkelte lokale undersøgelser,

Læs mere

SAMARBEJDE OM SUNDHED

SAMARBEJDE OM SUNDHED SAMARBEJDE OM SUNDHED - en oplagt mulighed Ordrup Skole & Forebyggelse og Sundhedsfremme Program for dagen Oplæg Fremtidsværksted - light Kritik Frokost (12.30-13.15) Fremtidsværksted light (fortsat) Utopi

Læs mere

Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik

Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik Punkt 4. Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik 2019-22 2018-090901 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget godkender handleplan i relation til Sundhedspolitik

Læs mere

Forebyggelse af ulighed i sundhed

Forebyggelse af ulighed i sundhed Forebyggelse af ulighed i sundhed Annemarie Zacho-Broe Sundhed og Omsorg Grundlaget Påvirker hinanden indbyrdes og deler fokus på ulighed i sundhed Sundhedsaftalens forebyggelsesmål indgår i sundhedspolitikkens

Læs mere

Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne

Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne Kortlægning af kommunernes arbejde med implementering af forebyggelsespakkernes anbefalinger Kortlægningen gennemføres af Center for Interventionsforskning

Læs mere

Vidensbaseret socialpolitik og -praksis

Vidensbaseret socialpolitik og -praksis KONFERENCEPROGRAM Vidensbaseret socialpolitik og -praksis Arrangeret af Socialstyrelsen i samarbejde med UCL og KORA Konferencen sætter spot på, hvordan vi på socialområdet styrker en vidensbaseret socialpolitik

Læs mere

RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016

RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016 RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016 BLANDT DE KOMMUNALE DAGTILBUDSFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale dagtilbudsforvaltninger Gennemført november-december

Læs mere

PPR UDVIKLER, ANVENDER OG FORMIDLER VIDEN

PPR UDVIKLER, ANVENDER OG FORMIDLER VIDEN INDSÆT EMNE INDSÆT TITEL PPR UDVIKLER, ANVENDER OG FORMIDLER VIDEN NYBORG STRAND D. 19. JUNI 2019 PROGRAM formiddagen 10.00 Velkommen og præsentation af konferencen PPR-KONFERENCE 2019 10.15 Forskellighed

Læs mere

Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab

Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab Motivation, innovation, Lean og læring 4.-6. februar 2016 i Nyborg DSB kursuscenter Fyrvej 1 5800 Nyborg Torsdag den 4. Februar 09.00: Registrering, kaffe/the

Læs mere

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS TAL, SKRIV, LEG OG LÆS Temadag om børns tidlige sprog- og skriftsproglige udvikling Målgrupper: Temadagen henvender sig primært til pædagoger i børnehaver og indskoling, børnehaveklasselærere og lærere

Læs mere

Styrk trivsel og sundhed

Styrk trivsel og sundhed INVITATION TIL KONFERENCEN Styrk trivsel og sundhed - sænk sygefraværet 15. juni 2010 Styrk trivsel og sundhed - sænk sygefraværet Der er stigende fokus på trivsel og sundhedsfremme på arbejdspladsen også

Læs mere

FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED. Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL

FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED. Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL eller stress. Tal for mental sundhed i Hjørring Kommune Stigning i andelen af borgere

Læs mere

2. status - Sundhedsplan

2. status - Sundhedsplan 2. status - Sundhedsplan 2016-2018 Nr. 2.5 af handleplaner fra rusmiddelstrategien på ungdomsuddannelserne gruppe Unge, forældre og medarbejdere på Ungdomsuddannelserne Behov for indsatser afdækkes Inspiration

Læs mere

1. Reformens nationale mål og Fælles Mål forpligter og ændrer arbejdet på skolen og i kommunen

1. Reformens nationale mål og Fælles Mål forpligter og ændrer arbejdet på skolen og i kommunen Det handler om 1. Reformens nationale mål og Fælles Mål forpligter og ændrer arbejdet på skolen og i kommunen 2. Elevernes progression er afhængig af god faglig ledelse 3. Data om faglighed og trivsel

Læs mere

Udvikling gennem relationer

Udvikling gennem relationer Finn Thorbjørn Hansen Julie Nørgaard Jonas Norgaard Mortensen Niels Christian Hvidt Per Schultz Jørgensen Udvikling gennem relationer 4. 5. maj 2017 National konference Udvikling gennem relationer Relationer

Læs mere

SUNDHED OG FORÆLDRESAMARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN - ET FORSKNINGSPROJEKT

SUNDHED OG FORÆLDRESAMARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN - ET FORSKNINGSPROJEKT SUNDHED OG FORÆLDRESAMARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN - ET FORSKNINGSPROJEKT PLAN HVAD: Om forskningsprojektet fokus og baggrund HVORDAN: Om Osted Børnehaves rolle og plan for projektet HVORFOR: Om sundhed,

Læs mere

Regnskab 2011 og Budget 2013. 18. april 2012

Regnskab 2011 og Budget 2013. 18. april 2012 Regnskab 2011 og Budget 2013 Udvalgsmøde 18. april 2012 Resume fra 21/3: Regnskab 2011 for effektmål Det overordnede billede Forældresamarbejde Tegn: Forældrenes tilfredshed med det generelle samarbejde

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

TRIVSEL og MENTAL SUNDHED I SKOLEN

TRIVSEL og MENTAL SUNDHED I SKOLEN TRIVSEL og MENTAL SUNDHED I SKOLEN TRIVSEL og MENTAL SUNDHED I SKOLEN INDHOLD Præsentation af nye perspektiver og anbefalinger til skolens arbejde med at fremme elevernes mentale sundhed, trivsel og læring.

Læs mere

Betydningen af sundhedsplejens indsatser rettet mod udsatte børn og familier i såkaldte ghettoområder

Betydningen af sundhedsplejens indsatser rettet mod udsatte børn og familier i såkaldte ghettoområder Betydningen af sundhedsplejens indsatser rettet mod udsatte børn og familier i såkaldte ghettoområder Kirsten Elisa Petersen Projektleder, lektor, ph.d. Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Aarhus

Læs mere

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt Bedre Tværfaglig Indsats -kort fortalt Om pjecen Denne pjece giver en kort introduktion til den samarbejdsmodel kaldet Bedre Tværfaglig Indsats, som skal styrke en helhedsorienteret og tidlig indsats overfor

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Evalueringsrapport. Evaluering af projekt Skolesundhedsprofiler Vejen Kommune Udarbejdet i februar 2015 af Vejen Kommune

Evalueringsrapport. Evaluering af projekt Skolesundhedsprofiler Vejen Kommune Udarbejdet i februar 2015 af Vejen Kommune Evalueringsrapport Evaluering af projekt Skolesundhedsprofiler Vejen Kommune Udarbejdet i februar 2015 af Vejen Kommune 1 Forfattere: Sundhedskonsulent Julie Dalgaard Guldager Cand. scient. san. publ.

Læs mere

Evidens og kommunal prioritering

Evidens og kommunal prioritering Evidens og kommunal prioritering 26. november 2007 - Nyborg Strand v/ Helle N.Rasmussen, Sundhedschef, MPH Evidensbaseret kommunal forebyggelse - hvorfor? Opnå sundhedsgevinst blandt borgerne omkostningseffektivt

Læs mere

Forebyggelsesmidler 2018

Forebyggelsesmidler 2018 Forebyggelsesmidler 2018 Indsats Problemstilling Metode Målsætning jf. 1: Styrket indsats for overvægtige børn og deres familier Sundhedsplejerskerne i skolesundhedstjenesten udfører opsporing af overvægt

Læs mere

Trivsel, forventninger og de unge selv?

Trivsel, forventninger og de unge selv? Trivsel, forventninger og de unge selv? SUNDHEDSPLEJEN GLADSAXE 20. AUGUST 2018 KAREN WISTOFT, PROFESSOR, DPU/AU 05-09-2018 KAREN WISTOFT 1 Oplæg til diskussion Trivselsbegrebet/diskurser? Forventninger

Læs mere

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Rubrik Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Social og Sundhed Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 VISION...

Læs mere

Ledelse af læsning. - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling?

Ledelse af læsning. - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Ledelse af læsning - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Flemming Olsen Børne- og Kulturdirektør i Herlev Kommune Formand for Børne- og Kulturchefforeningen

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj

Lokal udviklingsplan for. Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj Lokal udviklingsplan for Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj 2016-2017 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger skærpet strategisk ramme for hele

Læs mere

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Hvordan får vi et hjernegodt arbejdsmiljø? På årets arbejdsmiljøkonference sætter vi barren højt og fokuserer på det psykiske arbejdsmiljø og

Læs mere

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Hvordan får vi et hjernegodt arbejdsmiljø? På årets arbejdsmiljøkonference sætter vi barren højt og fokuserer på det psykiske arbejdsmiljø og

Læs mere

MIND MY MIND TRÆNING AF TANKER, FØLELSER OG ADFÆRD FOR SKOLEBØRN

MIND MY MIND TRÆNING AF TANKER, FØLELSER OG ADFÆRD FOR SKOLEBØRN MIND MY MIND TRÆNING AF TANKER, FØLELSER OG ADFÆRD FOR SKOLEBØRN PARTNERSKAB MELLEM: TRYGFONDEN PSYKIATRIFONDEN 1 FORMÅL: Sikre at flere børn og unge får tidlig og effektiv hjælp, når de har psykiske vanskeligheder

Læs mere

Til skolens medarbejdere

Til skolens medarbejdere Til skolens medarbejdere Politikerne i Odense Kommunes Børn- og Ungeudvalg har besluttet, at skolerne i Odense Kommune hvert år skal gennemføre internetbaserede spørgeskemaundersøgelser blandt elever i

Læs mere

HVAD VIRKER I FORHOLD TIL UDSATTE BØRNS OG UNGES SKOLEGANG? METTE DEDING

HVAD VIRKER I FORHOLD TIL UDSATTE BØRNS OG UNGES SKOLEGANG? METTE DEDING HVAD VIRKER I FORHOLD TIL UDSATTE BØRNS OG UNGES SKOLEGANG? METTE DEDING DAGTILBUD OG SKOLENS MÅL ER AT MINDSKE BETYDNINGEN AF DEN SOCIALE BAGGRUND - MEN DET GÅR IKKE UMIDDELBART SÅ GODT Ca. 15% forlader

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

Forældre-barn relationen Temarapport og årsrapport Skoleåret

Forældre-barn relationen Temarapport og årsrapport Skoleåret Forældre-barn relationen Temarapport og årsrapport Skoleåret 2016-2017 Anette Johansen 11.01.2018 National Institute of Public Health Introduktion Rapporten handler om forældre-barn samspillets betydning

Læs mere

Hvilken rolle spiller sundhedsplejen i fremtidens velfærdssamfund?

Hvilken rolle spiller sundhedsplejen i fremtidens velfærdssamfund? s Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland Hvilken rolle spiller sundhedsplejen i fremtidens velfærdssamfund? Invitation til temadag for sundhedsplejen i Kreds Midtjylland 13. juni 2017 Silkeborg Sportscenter

Læs mere

HJEMLØSESTRATEGIEN METODESEMINAR BOSTØTTE-METODER: CTI CASE MANAGEMENT - ACT

HJEMLØSESTRATEGIEN METODESEMINAR BOSTØTTE-METODER: CTI CASE MANAGEMENT - ACT HJEMLØSESTRATEGIEN METODESEMINAR BOSTØTTE-METODER: CTI CASE MANAGEMENT - ACT INTERVIEW MED EN TIDLIGERE HJEMLØS.Han blev bare sendt ud i en lejlighed uden at have noget. Han havde kun det tøj han havde

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehuset Galaksen

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehuset Galaksen TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehuset Galaksen 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Galaksen Dato for tilsynet: 09.01.-2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Leder samt 2 pædagoger

Læs mere

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer:

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer: 2 Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet og Rambøll Management Consulting (konsortiet) har fået midler fra Socialstyrelsen til sammen

Læs mere

Pilotprojekt Motorisk Observation gennem leg I Holbæk kommune AKTIV HELE LIVET

Pilotprojekt Motorisk Observation gennem leg I Holbæk kommune AKTIV HELE LIVET Pilotprojekt Motorisk Observation gennem leg I Holbæk kommune Samarbejde mellem: Skole og dagtilbudsdistrikt Katrinedal, Holbæk Kommune Børnekonsulentcentret (BKC), Holbæk Kommune Børne specialcenter 2

Læs mere

&Trivsel. Team- samarbejde. Kære forældre. NYHEDSBREV # 4 FRA BØRNE- OG KULTURFORVALTNINGEN, juni 2016

&Trivsel. Team- samarbejde. Kære forældre. NYHEDSBREV # 4 FRA BØRNE- OG KULTURFORVALTNINGEN, juni 2016 Team- samarbejde &Trivsel Kære forældre I Børne- og Kulturforvaltningen sætter vi i denne udgave af nyhedsbrevet fokus på teamsamarbejde blandt skolens pædagogiske personale og elevtrivsel og gør status

Læs mere