BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN"

Transkript

1 . 443?? April 2004 Blad 443 Høringssvar fra BKF til strukturkommissionen Bestyrelsen har d. 6. april afsendt et høringssvar om strukturkommissionens rapport til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Af høringssvaret fremgår bl.a., at bestyrelsen finder, at kommunerne skal have et mere entydigt ansvar for den vidtgående specialundervisning, at kommunerne bør have ansvaret for overgangen mellem skole og ungdomsuddannel-ser og at kommunerne bør påtage en række opgaver omkring pædago-giske centre, sociale- og forebyggende opgaver og på det kulturelle område. Læs BKF`s høringssvar i sin helhed på Tilbud om deltagelse i amtsmøder Kulturpublikation Lærer- og pædagoguddannelsen Læreplaner Bestyrelsens arbejdsgruppe vedr. Strukturkommissionen har stået for udarbejdelsen af foreningens høringssvar til Indenrigsministeriet vedr. kommissionens redegørelse. Derigennem er arbejdsgruppens medlemmer ikke gået hen og blevet eksperter på området, er ikke hjemme i alle 1700 sider i betænkningen MEN vi er på den anden side kommet så meget ind i nogle af de mange problemstillinger, der vedrører vores område, at vi vil tilbyde os som sagkyndige, der hermed tilbyder vores assistance ved medlems-kredsmøder ude omkring. Vi kunne f.eks. tage ansvar for programpunktet Strukturkommissionen, og det ville omfatte et kort oplæg til og ledelse af de lokale drøftelser om væsentlige emner for os som børne- og kulturchefer. En ikke uvæsentlig sideeffekt af sådanne arrangementer vil være, at det vil give bestyrelsen et bedre billede af, hvad der rører sig blandt vore medlemmer. Skriv til Carsten Anderskov på ca@sundsore.dk, hvis det måtte have interesse. Vi stiller op med én evt. to personer fra arbejdsgruppen Med dette nummer af BKF-nyt vedlægges et eksemplar af foreningens nye kulturpublikation. Det er bestyrelsens håb, at pjecen kan tjene som inspiration i det kommunale kulturarbejde. BKF har kommenteret Undervisningsministeriets redegørelse til Folketinget om lærer- og pædagoguddannelserne. Bestyrelsen finder, at der er mange gode takter i redegørelsen, men vi mener også, at redegørelsen skulle have været mere ambitiøs, burde have markeret sammenhængen mellem uddannelserne og til læreruddannelserne rettet mod ungdoms-uddannelserne samtidig med, at man skærpede professionsprofilen i de 2 uddannelser. Læs bestyrelsens notater herom samt pressemeddelelsen på Læs også forskellige bestyrelsesmedlemmers indlæg om lærer- og pædagoguddannelsen og om professionsbachelorbegrebet på hjemmesiden Læs foreningens kommentarer til de nye læreplaner på dagtilbudsområdet på blad nr. 446.

2 . 444?? Tidligere sprogstimulering April 2004 Blad 444 Læs foreningens høringssvar til forslaget til lovændring af folkeskoleloven Læreres-, pædagogers- og lederes efteruddannelse Den fælles rapport fra et udvalg nedsat mellem Regeringen og KL i forbindelse med økonomiaftalen fra forrige år har ladet vente meget lang tid på sig. Nu foreligger den. Læs omtalen på blad 447 og på Bekendtgørelse om udbetaling af børnetilskud og bidrag Kommunernes tilsyn med folkeskolen Evaluering af rullende skolestart Lovforslag om private leverandørordninger på dagtilbudsområdet KL-konference om børnefamiliernes vilkår Flere aktive forældre ny ansøgningsfrist 1/ Socialministeriet har fremsendt udkast til bekendtgørelse om hvilke institutioner, der har løbende kontakt med børn under 18 år, der skal give meddelelse, hvis et barn udebliver i en periode, og udeblivelsen kan skyldes, at barnet ikke længere opholder sig landet. Undervisningsministeriet har megen fokus på kommunernes tilsyn med folkeskolen, om end folkeskoleloven ikke er særlig tydelig på dette område. Bestyrelsen kommer i den anledning med en række kollegiale anbefalinger på blad 449. Læs evalueringen af rullende skolestart på blad nr Læs om foreningens høringssvar til Lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (Private leverandører af dagtilbud, frit valg af klubtilbud m.v. over kommunegrænserne m.v. - pengene følger barnet) på blad nr. 452 eller på Det fremgår bl.a. af foreningens høringssvar, at kommunerne bør have DUT-kompensation for det administrative merarbejde, der bliver med ordningen. KL afholder d. 10. maj en konference om børnefamiliernes vilkår. Se program og tilmeld jer på Ansøgningsfristen til Undervisningsministeriets indsatsområde Flere aktive forældre, som har til formål at øge antallet af aktive forældre forlænges, idet der var kommet et meget begrænset antal ansøgninger. Det er blevet besluttet i sparringsgruppen, hvor BKF har sæde, at puljen skal bevares og at ansøgningsfristen skal forlænges frem til 1/ Projektets indhold kan ses beskrevet på Undervisningsministeriets hjemmeside uvm.dk. Ansøgere vil få besked om bevillinger inden 1/ Der kan søges midler til honorar for faglig assistance, forplejning under møder og øvrige tjenesteydelser i forbindelse med projektet. Der kan ikke søges midler til dækning af lærerlønninger. Kære kolleger, grib chancen for at søge støtte til fremme af det aktive forældrearbejde.

3 . 445?? Bemærk: Sidste udgave af BKF-nyt i papirversion April 2004 Blad 445 Som meddelt talrige gange i BKF-nyt vil bladet fra maj 2004 alene blive distribueret i en elektronisk version. Til BKF`s medlemmer vil BKF-nyt blive distribueret af amtsformændene. De eksterne modtagere bør snarest meddele BKF s sekretariat v/ Keth Hartvig tlf og hartvig@naeskom.dk på hvilke addresser man fremover ønsker at modtage BKF-nyt. BKF-nyt lægges fortsat på Alle modtagere af BKF-nyt anbefales i øvrigt løbende til at checke hjemmesiden.

4 . 446?? Læreplaner i dagtilbud April 2004 Blad 446 D. 31. marts vedtog Folketinget lov om Pædagogiske læreplaner i dagtilbud til børn se loven på BKF s fingeraftryk BKF har med stor tilfredshed noteret sig, at de forslag, som foreningen er fremkommet med i sit høringssvar (læs det på vores hjemmeside), omtrent ordret er indskrevet i bemærkningerne til loven. Det drejer sig om: - At lærerplaner indføres for at understøtte udviklingen af alle børn ikke bare sårbare børn - At udgangspunktet for tilbud og aktiviteter i dagtilbud er legen - At der i tema 4 Naturen og naturfænomener indføjes miljø og logisk tænkning - At der indføjes et selvstændigt tema Krop og bevægelse Socialministerens bemærkninger Lovens indhold Temaer i lærerplanerne Formålet med forslaget om, at alle dagtilbud skal udarbejde og implementere en pædagogisk læreplan, er ikke at indføre skole ad bagvejen. Ligesom dagtilbud heller ikke fremover alene handler om at gøre børn skoleparate. Dagtilbud har en selvstændig værdi og funktion, i og med at det netop er det lille barns udvikling, der er omdrejningspunktet for indsatsen. Dagtilbud skal generelt sikre, at der bliver sat fokus på det hele barn, alle dets potentialer og kompetencer og ruste det enkelte barn til at begå sig videre i livet, herunder i skolen. Særligt i forhold til udsatte børn er det ekstra vigtigt, at barnet ikke bliver overset eller bliver stemplet som et barn med fejl og mangler. Fokus på kompetencer og potentialer er afgørende for, hvordan barnet senere klarer sig. De pædagogiske læreplaner skal være et redskab til at sikre dette. Loven træder i kraft 1. august 2004, men der er ikke konkret angivet, hvornår der skal være udarbejdet læreplaner det er altså en proces, der skal være igangsat 1. august 04. Konkret skal dette ske ved, at der (i den enkelte institution) skal laves pædagogiske læreplaner - for børn i aldersgruppen ½-2 år - aldersgruppen 3 år til skolestart - den kommunal dagpleje samt at - at læreplanen skal beskrive, hvordan dagtilbuddet arbejder med fastsatte indholdstemaer og mål for læring, herunder udsatte børns læring og udvikling - at læringsmålene er fælles overordnede mål for, hvilke kompetencer og evner børnene skal have ved 3 års alder og ved skolestart - at forældrebestyrelsen godkender og evaluerer læreplanerne - og at kommunalbestyrelsen godkender læreplanerne (forvaltningen kan bemyndiges til at godkende disse). Temaerne, der som minimum skal være fokus på og understøttes i dagtilbuddene, er: - Sprog (ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser,

5 . 447?? Obligatorisk sprogstimulering af tosprogede børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen. Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen April 2004 Blad 447 eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation), - Sociale kompetencer (etablere fællesskaber med andre, føle og udtryk-ke empati og respekt for andre, indgå i sammenhænge med andre og kende til demokratiske værdier), - Personlige kompetencer (selvværd, grænsesætning, fantasi, kreativitet, følelser, stillingtagen, motivation og vedholdenhed), - Naturen og naturfænomener (respekt og kendskab til naturen og naturfænomener, miljø, logisk tænkning og kende kategorier som vægt, form og antal), - Kulturelle udtryksformer og værdier (kendskab til forskellige kulturelle udtryksformer og værdier, udnyttelse og brug af sanser via musik, tegning, dramatik, ler m.v.) - Krop og bevægelse (sundhed, ernæring, fysisk aktivitet, beherske og praktisere fin- og grovmotoriske bevægelser, kende til dagtilbuddets og lokalområdets fysiske muligheder). BKF har den afgivet høringssvar om forslag til ændring af folkeskolelovens 4a, der omhandler sprogstimulering af tosprogede børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen. Ændringen består i, at forældrene fra vil have pligt til at lade børnene deltage i den tilbudte sprogstimulering, hvis der ud fra en sagkyndig vurdering skønnes at være påkrævet. BKF kan konstatere, at undervisningspligten med denne lovændring bliver rykket nedad for bestemte grupper af børn. Behov for uddybning Rapport fra arbejdsgruppe for læreres, pædagogers og lederes efteruddannelse BKF understreger i sit høringssvar, at der er brug for en nærmere uddybning af begrebet sagkyndig vurdering og ligeledes, hvad et defineret behov for sprogstimulering indebærer. BKF finder, at vurderingen af, hvad kommunernes økonomi på området bliver og ikke mindst udfasningen af bloktilskuddet fra næppe er sandsynliggjort. Der henvises til hele høringssvaret på hjemmesiden Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) blev i forbindelse med forståelsen på folkeskoleområdet i juni 2002 enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, som skulle afdække de nuværende barrierer for at anvende lærere med linjefagskompetence, samt komme med forslag til en mere målrettet og fleksibel tilrettelæggelsesform for kursus- og efteruddannelsestilbud for lærere, pædagoger og ledere. Formanden for arbejdsgruppen var direktør Ivan Sørensen fra Undervis-ningsministeriet. BKF indgik i arbejdsgruppen på et KLmandat. Rap-porten blev færdiggjort i juni 2003 og er netop offentliggjort på Rapporten indeholder en del statistisk materiale, der belyser udviklingen i brugen af efter- og videreuddannelsen på folkeskoleområdet.

6 . 448?? Anvendelse af lærernes linjefag i folkeskolen April 2004 Blad 448 Arbejdsgruppen har på baggrund heraf givet en række konklusioner og anbefalinger i forbindelse med kompetenceudvikling i skolen heraf bl.a.: - Der er sket en positiv udvikling i anvendelse af lærernes linjefag over de seneste 10 år. En tendens, der siden 2002 er blevet styrket af de nye lærere, der har 4 linjefag. - Arbejdsgruppen finder, at danske skoleledere må tage ansvaret for, at linjefagsdækningen styrkes yderligere i de kommende år. Kompetenceudvikling af skolens medarbejdere Styrkelse af ledelsens kvalifikationer Vilkår for kompetenceudvikling - Arbejdsgruppen anbefaler, at der skabes sammenhæng mellem målsætningerne for folkeskolen herunder målsætningerne for de enkelte kommunale skolevæsener og den kompetenceudvikling, som foregår på skolerne. Der skal være sammenhæng mellem skoleudvikling, kvalitets-udvikling og kompetenceudvikling. - Intentionerne om øget faglighed kan videre understøttes gennem ressourcepersoner på de enkelte skoler og i skolevæsenet inden for de enkelte fag og fagområder som f.eks. læsning, specialundervisning m.m. Vejledning af kollegaerne i såvel faglig udvikling som metodeudvikling skal være en del af disse ressourcepersoners arbejde. - Arbejdsgruppen anbefaler, at danske folkeskoler i meget højere grad arbejder bevidst på at skabe læring på jobbet, gennem teamsammensætning og bevidst brug af arbejdsformer, der styrker læring på arbejdspladsen. - Arbejdsgruppen anbefaler, at kommunerne analyserer skoleledelsesopgaven nøje med henblik på at bringe de rigtige kompetencer i spil, så der sikres ledelsen mulighed for at udøve faglig ledelse og personaleledelse. - Arbejdsgruppen anbefaler videre, at kommunerne arbejder med nye ledelsesstrukturer i og på tværs af folkeskoler for at styrke fagligheden i de forskellige aspekter af skoleledelsesopgaven. - Arbejdsgruppen anbefaler, ar der arbejdes målrettet med nye tilrettelæggelsesformer for efter- og videreuddannelse, som mindsker ressourceforbruget til f.eks. vikarer. Nye tilrettelæggelsesformer omfatter e- learning og elektronisk netværksdannelse. - Arbejdsgruppen anbefaler, at der regionalt og lokalt indledes et samar-bejde mellem udbydere indbyrdes og mellem disse og aftagerne om be-hovet for efter- og videreuddannelse. Et øget samarbejde mellem udby-dere og aftagere kan f.eks. ske ved dannelse af aftagergrupper. Det an-befales ligeledes, at der sker en øget koordinering af efter- og videre-uddannelsen på tværs af skolerne i de enkelte kommuner. BKF anbefaler, at rapporten og dens anbefalinger tages op til drøftelse i forskellige sammenhænge. BKF s notater og holdninger til kompetenceudvikling af medarbejderne inden for børne- og ungeområdet vil kun-

7 . 449?? Kvalitetssikring af folkeskolen kommunernes tilsynsforpligtigelse April 2004 Blad 449 ne støtte dialogen yderligere. Undervisningsministeriet har aktuelt fokus på kommunernes tilsynsforpligtigelse over for folkeskolerne. Hvordan sikres kvaliteten i de enkelte skoler? Hvordan griber de forskellige kommuner deres kvalitetssikring an i en tid, hvor der tale om en høj grad af decentralisering til den enkelte skole? Er der noget der evt. kan gøres bedre? BKF vil sætte kvalitetssikring og tilsyn på dagsordenen på kommende bestyrelses- og amtsformandsmøder for at få en diskussion om de forskellige begreber og deres praktiske udmøntning i de forskellige kommuner. Hvad siger loven? Hvad gør vi i praksis? Skolelederens ansvar er med folkeskoleloven fra 1993 blevet styrket. Af 45 fremgår det, at skolelederen har det fulde ansvar for undervisningen og hermed også for om undervisningen lever op til folkeskolens formål inden for de rammer, som kommunalbestyrelsen har fastlagt. Det politiske led herunder forvaltningen har også ifølge lovens 40 en klar forpligtigelse på området. Det fremgår, at kommunalbestyrelsen har tilsynet med skolernes virksomhed, hvilket betyder, at de har ansvaret for, at skolerne lever op til de mål og rammer for folkeskolevirksomheden, som er fastsat både lokalt og centralt. Lovens bestemmelser er tydelige og klare, men hvordan harmonerer bestemmelserne med den kommunale virkelighed anno 2004? Der er næppe tvivl om, at tilsynsforpligtigelsen udøves på en række forskellige måder rundt omkring i landets kommuner ud fra forskellige fastsatte principper for mål- og rammestyring. Et af fællestrækkene er, at tilsynet er bygget op omkring et forpligtende samspil mellem skolelederne og bestyrelserne på skolerne og forvaltningen og det politiske udvalg, der har ansvar for skoleområdet. Stort set alle kommuner har skolepolitiske mål og fælles indsatsområder, der sammen med folkeskolelovens bestemmelser er med til at give den enkelte kommunes skoler en særlig profil og identitet. Eksempler på dette kan være rummelighed eller kvalitetsudvikling i skolerne, virksomhedsplaner, der beskriver arbejdet på den enkelte skole, er et andet fællestræk i kvalitetssikringen/tilsynet. En meget væsentlig del af kvalitetssikringen og tilsynet sker gennem dialog og fælles forpligtigelse. Det gøres på ledermøderne, hvor forvalt-ning og skolelederne i fællesskab afstikker de fælles rammer for, hvad der skal ske f.eks. i forbindelse med ændring af folkeskoleloven. Det gøres også på bestyrelsesplan, hvor formændene sammen med det politiske udvalg tager diskussionen om det fælles i forhold til den enkelte skoles og bestyrelses måde at gøre tingene på.

8 . 450?? Skolens ledelse har en nøgleposition April 2004 Blad 450 I forhold til medarbejderne er omdrejningspunktet primært skolens leder, som udøver tilsyn og sikrer, at lovens bestemmelser får afsmitning i hverdagen. Det er fortsat meget vigtigt, at medarbejderne på tværs af skolerne mødes for at diskutere og inspirere hinanden. Det kan være fællesmøder eller uddannelses- og kursusvirksomhed ud fra bestemte funktioner skolebibliotekarer, specialundervisningslærere, læsevejledere, indskolingslærere og andre faglærergrupper. Jo, mere, der arbejdes på at udvikle et helt skolevæsen, jo større sandsynlighed er det for at løfte de enkelte skoler. Politiske bevågenhed, fælles forpligtende aftaler, ledelsesforankring og fælles strategi for kompetenceudvikling af medarbejderne er nogle af nøgleordene i kvalitetssikring og tilsyn. Kan kvalitetssikringen yderligere kvalificeres? Kvalitetssikring og tilsyn bliver i mange lande forbundet med nationale tests og standarder samt fysisk tilsyn i form af inspektion. Det er næppe en udvikling, vi ønsker fremmet her i landet. Derfor er det vigtigt, at kvalitetssikringen og tilsynet tages meget alvorligt i kommunerne, så der opleves et fælles skolevæsen og ikke kun en række decentrale enheder med store grader af forskelle også på det pædagogiske. Dialog er et vigtigt redskab, men det skal kombineres med tydelighed og fælles mål, forventninger og krav. BKF vil give sit bidrag til at kvalificere kvalitetssikringen ved at skrive om området og herved give grobund for debat og erfaringsudveksling. Evaluering af rullende skolestart Inspiration fra New Zealand Baggrunden for evalueringen af forsøg med rullende skolestart er den politiske aftale om folkeskolen, som regeringen indgik med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i efteråret Her blev følgende aftalt: De etablerede forsøg med rullende skolestart løber forsøgsperioden ud til og med den Herefter evalueres forsøgene og evaluerings-rapporten forelægges partierne med henblik på en vurdering af den rul-lende skolestart. De skoler, der har igangværende forsøg, kan via dis-pensation fortsætte indtil Uddannelsesstyrelsen har bedt PA Consulting Group om at gennemføre denne evaluering. Rapporten kan findes på Ideen om rullende skolestart er oprindeligt inspireret af, hvad man i skolevæsenet i New Zealand arbejder med at indskole børnene løbende efterhånden som de fylder 5 år. I Danmark er det forskelligt fra skole til skole af de i alt 9 skoler hvornår børnene ruller ind. Som hovedregel ruller de fleste dog ind på eller omkring deres 6 års fødselsdag. Hovedparten af de deltagende skoler/interviewede vurderer, at rullende skolestart samlet set tilbyder en række fordele som indskolingsprocedure. Der er særligt pædagogiske og organisatoriske/samarbejdsmæs-

9 . 451?? Konklusioner April 2004 Blad 451 sige gevinster at hente. Derimod er det mere uklart i hvilket omfang rullende skolestart medfører økonomiske eller ressourcemæssige fordele. I rapportens konklusioner er oplistet nogle væsentlige forudsætninger for en smidig og effektiv implementering af rullende skolestart. Faktorerne er: - At indføre rullende skolestart sammen med udskudt klassedannelse - Opbakning fra forældrene - Et godt samarbejde med de afgivende institutioner, hvor de pædagogiske retningslinjer understøtter rullende skolestart herunder at undgå aldersopdeling i børnehaverne. - En engageret deltagelse fra den enkelte skoles medarbejdere - Skolelederens engagement i og evne til at formidle fordelen ved rullende skolestart. BKF håber, at de positive konklusioner giver anledning til, at flere kommuner får mulighed for at deltage i forsøg med rullende skolestart. Det tættere samarbejde med daginstitutionerne i skolens distrikt samt den positive effekt på indlæring og medlæring i de yngste årgange, finder BKF som væsentlige udviklingsområder, som bør spredes til flere skoler og til flere kommuner. Bekendtgørelse om meddelelsespligt til høring BKF s kommentarer Socialministeriet har sendt en bekendtgørelse om meddelelser efter 24a i lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag til høring. Bekendtgørelsen forpligter daginstitutioner efter servicelovens 9 samt folkeskoler, ungdomsskoler, ungdomsuddannelser m.fl. at give meddelelse til forældrenes bopælskommune, hvis man får oplysning om, at barnet opholder sig i udlandet. Denne forpligtelse gælder dog ikke, hvis opholdet skyldes sygdomsbehandling, er et led i et uddannelsesforløb, har karakter af et kortvarigt ferieophold. Der pålægges ikke institutioner og skoler at indhente oplysninger om, hvorvidt børn opholder sig her i landet, men at videregive de oplysninger, som de ligger inde med. Meddelelsen skal så efterfølgende indgå i kommunens vurdering af, om betingelserne for at udbetale børnetilskud og børnefamilieydelse er opfyldte. Foreningen anser det for tilfredsstillende, at der igennem en forpligtelse om meddelelse fra institutioner/skoler til kommunens administration af børnetilskud/børnebidrag sikres et bedre grundlag for kommunens vurdering af, om der fortsat er ret til disse ydelser. Bekendtgørelsen beskriver, at meddelelse skal ske til den kommune, hvor forældrene har bopæl. BKF vil anbefale, at der som vejledning til institutioner og skoler indarbejdes en beskrivelse af, hvilken bopælskommune, der skal ske henvendelse til, hvis der er tale om en delt familie. En yderligere problematik i denne sammenhæng kan være delt forældremyndighed. Endvidere opfordrer foreningen til at

10 . 452?? Høringssvar til: Lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (Private leverandører af dagtilbud, frit valg af klubtilbud m.v. over kommunegrænserne m.v. - pengene følger barnet) April 2004 Blad 452 socialministeriet overvejer at inddrage den kommunale dagpleje som sidestillet i forhold til daginstitutioner efter servicelovens 9. BKF bemærker i sit høringssvar, at det er tilfredsstillende at - den enkelte borger/forældre større indflydelse på valg af dag- og klubtilbud til sine børn, - mulighed for mere fleksibel udnyttelse af ressourcerne på tværs af kommunerne. BKF kan tilslutte sig lovforslagets formuleringer om frit valg på klubområdet, og BKF har med tilfredshed noteret sig, at frit valg på klubområdet kræver en aftale mellem bopælskommunen og udførerkommunen Private institutioner Vedr. de private institutioner, har BKF følgende bemærkninger: - 11a stk. 2 angiver: Opholdskommunen yder et driftstilskud pr. barn, der er optaget i en privatinstitution, svarende til de gennemsnitlige, budgetterede nettodriftsudgifter pr. barn i et alderssvarende dagtilbud, jf. 9-11, i kommunen. Denne udformning vil medføre, at det vil være mest attraktivt at placere private institutioner i kommuner med et relativt højt serviceniveau, hvilket kan give kommunerne et incitament til yderligere at reducere servicen på dagområdet. Dette kan BKF ikke tilslutte sig. Den enkelte kommune må stilles frit ift. fastsættelse af tilskuddet (evt. ud fra centralt fastlagt minimumsstørrelser) - 11a stk. 3. angiver: Opholdskommunen yder et bygningstilskud pr. barn, der er optaget i en privatinstitution, svarende til det gennemsnitlige tilskud pr. barn i samme aldersgruppe til bygninger i de selvejende daginstitutioner i kommunen, jf. 9. En langt række kommuner har ikke selvejende institutioner. Der må derfor fastsættes retningslinier for fastsættelse af bygningstilskud også for private institutioner. - 11a stk. 11 angiver: Kommunen tilbyder at varetage forældrenes administration af ordningen mod en reduktion i tilskuddet, svarende til kommunens udgifter hertil.. BKF er af den opfattelse, at lovteksten bør ændres, således at Kommunen kan tilbyde at varetage forældrenes ad-ministration af ordningen mod en reduktion i tilskuddet, svarende til kommunens udgifter hertil. BKF s sekretariatet: Kulturforvaltningen, Fællessekretariatet, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf Fax

Forslag. lov om ændring af lov om social service

Forslag. lov om ændring af lov om social service Side 1 af 8 Udkast Forslag til lov om ændring af lov om social service (Pædagogiske læreplaner i dagtilbud til børn) 1 I lov om social service, jf. bekendtgørelse af lov om social service nr. 764 af 26.

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Dato: 24. maj 2005 j.nr meaa

Dato: 24. maj 2005 j.nr meaa Til samtlige kommuner, amtskommuner m.fl. Departementet Dato: 24. maj 2005 j.nr. 321-9 meaa Orientering om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Herved bekendtgøres lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lovbekendtgørelse nr. 314 af

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år.

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Grindsted d. 27. februar 2018 Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Sagsbehandler: Lisbeth Østergaard Telefon: 79727607 Journalnummer

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn

Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen 29.03.2019 Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn J. nr. 16.06.02P21 Sag: 2005/0004524-003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning...

Læs mere

Kompetenceplan for Børne- og Undervisningsudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Beskrivelse/ Indhold

Kompetenceplan for Børne- og Undervisningsudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Beskrivelse/ Indhold Dagtilbudsloven Kompetenceplan for Børne- og Undervissudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Formål og ansvar 3 Kommunalbestyrelsen har ansvaret for dagtilbud n BilagØU_140120_pkt.10.03

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2006 Blad 634 Årsmødet 2006 Sorømøde Velfærdsudspil Udvikling af ny hjemmeside Dagplejens placering i den samlede vifte af dagtilbud Så er programmet for årsmødet 2006, d. 15-17. november på Hotel

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn Skjal B Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af 17.01.2000 om social service 7 26. Kapitel 4 Dagtilbud til børn 7. Kommunen sørger for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 Motoriske udvikling Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Udkast oktober 2004 Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Frit valg af klubtilbud over kommunegrænsen, minimumsgrænse for tilskud til privat pasning) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Dagtilbud i Varde Kommune. Vedtaget i Byrådet den 27. marts 2007

Styrelsesvedtægt for Dagtilbud i Varde Kommune. Vedtaget i Byrådet den 27. marts 2007 Styrelsesvedtægt for Dagtilbud i Varde Kommune. Vedtaget i Byrådet den 27. marts 2007 Denne styrelsesvedtægt er udarbejdet i henhold til Dagtilbudsloven og Vejledningen om forældrebestyrelser i dagtilbud

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Med lovforslaget til dagtilbudsloven samles bestemmelserne om dagtilbud, fritidshjem,

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE

STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE Godkendt af Struer Byråd d. 28. maj 2019 1 Indhold Dagtilbudsloven og formålsbestemmelsen... 4 Byrådets beføjelser... 5 Forældrebestyrelsens sammensætning

Læs mere

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE Hermed præsenteres et oplæg om folkeskole og dagtilbud (0 16 årige) i Viborg Kommune. Oplægget er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti

Læs mere

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud I foråret 2012 er der ført tilsyn med kommunens kommunale og selvejende dagtilbud i Område Syd, Område Nord og Område Lions Børnehuse samt med kommunens puljeinstitution

Læs mere

Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn Indledning Alle børn har behov for at kunne udtrykke sig og fortælle, hvis de er kede af det, glade eller vrede. Sproget spiller en stor rolle

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet

Læs mere

C. Privatinstitutionen skal årligt udarbejde en rapport om årets virksomhed og en plan for det kommende

C. Privatinstitutionen skal årligt udarbejde en rapport om årets virksomhed og en plan for det kommende Godkendelseskriterier for privatinstitutioner 1. Lovgivningen: Den private leverandør skal dokumentere, at privatinstitutionen lever op til: A. Dagtilbudslovens formålsbestemmelse, Kapitel 1, 1. Formålet

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Forslag. Dagtilbudslov

Forslag. Dagtilbudslov Fremsat den {FREMSAT} af Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed Forslag til Dagtilbudslov (lov om dag, -fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge) Afsnit I Indledning Kapitel 1 Formål 1. Formålet

Læs mere

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan Pædagogisk Plan Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan BRØNDERSLEV KOMMUNE Dagpasningsområdet 2009 Indholdsfortegnelse Forord 1. Hvad?...4 2. Hvorfor?...4 3. Hvordan... 5-7 3.1. Hvem er vi... 5

Læs mere

Vilkår for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Viborg Kommune

Vilkår for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Viborg Kommune Vilkår for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Viborg Kommune Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Optagelsesregler... 2 Opgaven / kvalitetskrav... 3 Underretningspligt... 3 Støtteressourcer...

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune 1 Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune I Vesthimmerlands Kommune føres pædagogisk og økonomisk tilsyn med alle daginstitutioner uagtet om disse er kommunale institutioner, puljeordninger

Læs mere

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag:

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Dagtilbudslovens 11: Stk. 7. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og offentliggøre

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske beslutninger der skal træffes 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet for forældre

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Indledning Det er et lovmæssigt krav, at Haderslev kommune forud for godkendelse af en pasningsaftale skal orientere forældrene

Læs mere

Sproglig opmærksomhed og læsning Fagområde Motivation

Sproglig opmærksomhed og læsning Fagområde Motivation Sproglig opmærksomhed og læsning Fagområde Motivation Af Faaborg-Midtfyn Kommunes Udviklingsstrategi fremgår det, at der overalt på B&U området skal arbejdes med at styrke kvaliteten gennem faglige udviklingsforløb,

Læs mere

Fredericia Kommunes godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud

Fredericia Kommunes godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud Fredericia Kommunes godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud Indledning Den ny lov om Private leverandører af dagtilbud pengene følger barnet L25 - er vedtaget den 17. maj 2005 og trådte

Læs mere

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution December 2013 Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution Private leverandører kan efter lov om dag-, fritids-, og klubtilbud m.v. til børn og unge(dagtilbudsloven) oprette og drive

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 17-12-2018 j./sagsnr. 28.06.04-A26-1-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Godkendelseskriterier til private institutioner Her finder du informationer om godkendelseskriterier

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2006 Blad 649 Vi bliver mange på Munkebjerg Generalforsamling Der er også i år rift om pladserne til vores årsmøde fra d. 15. 17. november. 10 dage før tilmeldingsfristen udløber er der tilmeldt

Læs mere

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september Til Børne- og Socialministeriet Att. Charlotte Meibom og Thomas Rasmussen Holmens Kanal 22 1060 København K KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september 2017 KL har den 21. september

Læs mere

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen.

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. Punkt 9. Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. 2014-12345. Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalget, orientering om de centrale udviklingspuljer Fælles Skoleudvikling

Læs mere

Fusionsproces mellem CDA og CUD

Fusionsproces mellem CDA og CUD Fusionsproces mellem CDA og CUD Proces Struktur Tendenser Mål Aktiviteter Oplæg 10. november 2016 11-11-2016 1 Dagtilbud og skole går hånd i hånd i implementering af den nye organisering 11-11-2016 2 Sammenlægningen

Læs mere

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Indholdsfortegnelse Indledning 5 Lovgivning m.v. 5 Kommunale politikker og retningslinjer 5 Optagelse

Læs mere

Fastsættelse af dispensationsadgang fra nye regler om bedre fordeling i daginstitutioner

Fastsættelse af dispensationsadgang fra nye regler om bedre fordeling i daginstitutioner Til alle høringsparter Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 33 92 93 00 sm@sm.dk www.socialministeriet.dk Sagsnr. 2018-5658 Doknr. 623762 Dato 9-11-2018 Høringsbrev vedr. ændringer af bekendtgørelse

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Dagtilbudsloven er vedtaget den 24. maj 2007. Loven samler for første gang reglerne om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i en

Læs mere

Godkendelseskriterier for private leverandørers oprettelse af dagtilbud i Hørsholm Kommune

Godkendelseskriterier for private leverandørers oprettelse af dagtilbud i Hørsholm Kommune Privatinstitutioner efter Servicelovens 11a Godkendelseskriterier for private leverandørers oprettelse af dagtilbud i Hørsholm Kommune Baggrund Hørsholm Kommune er via central lovgivning forpligtet til

Læs mere

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD Februar 2014 Sønderborg Kommune, Børn og Uddannelse 1/5 I henhold til Styrelsesvedtægten for Sønderborg

Læs mere

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017 Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 1 Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene

Læs mere

Den nye dagtilbudslov pixiudgave

Den nye dagtilbudslov pixiudgave Den nye dagtilbudslov pixiudgave Den nye dagtilbudslov blev endeligt vedtaget af folketinget d. 24. maj 2018. Se lovforslag med bemærkninger her: http://www.ft.dk/ripdf/samling/20171/lovforslag/l160/20171_l160_som_fremsat.pdf

Læs mere

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen Læreplan Indholdsfortegnelse: Lovgrundlaget Indledning Dokumentation og evaluering De 6 temaer Børn med særlige behov Årsplan Litteraturliste Godkendt af bestyrelsen i Børnehaven Mælkebøtten LOVGRUNDLAGET

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Tilsyn dagtilbud - Ramme

Tilsyn dagtilbud - Ramme Tilsyn dagtilbud - Ramme Ramme for tilsyn med dagtilbud i Haderslev kommune. Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med dagtilbuddene i kommunen. For at skabe åbenhed om rammerne for tilsynet, herunder hvordan

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune. Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv.

Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune. Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv. Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv 1) Stillingen 2) Ansættelsesvilkår 3) Skoleområdet i Ringsted 4) Søholmskolen Forventningerne

Læs mere

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE December 2011 Sønderborg Kommune, Børn og Uddannelse 1/5 I henhold til Styrelsesvedtægten for Sønderborg Kommunes Skolevæsen er det muligt at søge udsættelse

Læs mere

Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune

Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune jf. 5 i dagtilbudsloven - Kommunale, selvejende og private institutioner, dagplejen og private pasningsordninger Gældende fra oktober 2015 Godkendt af

Læs mere

Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET

Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 2 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING... 3 DIALOGPROFIL... 4 Børnenes kompetencer... 5 Børnenes trivsel... 7 Børnenes sundhed...

Læs mere

Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig

Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig Folketingets Socialudvalg DEPARTEMENTET Familie- og beskæftigelse J.nr. 210-12 beba 05. november 2004 Hermed følger - i 70 eksemplarer høringssvar til L 75 forslag

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Indhold INDLEDNING... 2 FORMÅL... 2 BAGGRUND... 3 RAMMEN... 4 TEMAERNE... 4 DEN LOKALE PROCES... 5 FRIST FOR UDARBEJDELSE... 6 1 INDLEDNING Med vedtagelse

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN E-mail. bkf@bkchefer.dk 496?? Velkommen til Munkebjerg Oktober II/november 2004 Blad 496 Igen i år bliver vi rigtig mange til vores årsmøde på Munkebjerg. Over halvdelen af foreningens medlemmer samt en

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune

Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune Ifølge dagtilbudsloven er Vejen Kommune forpligtiget til at føre pædagogisk tilsyn med alle dagtilbud beliggende i kommunen og oprettet efter dagtilbudsloven, Lov nr.

Læs mere

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Maj 2010 Kommunalt forbrug, budget 2010 Fordeling af serviceudgifter på sektorområder Kilde: Danmarks Statistik og KL (egne tal),

Læs mere

Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn Kære forældre, Derfor er sproget så vigtigt Alle børn har behov for at kunne udtrykke sig og fortælle, hvis de er kede af det, glade

Læs mere

Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver

Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver Formålet med læreplaner i børnehaverne er at sætte fokus på læring for derigennem at bidrage til at ruste alle børn i endnu højere grad til livet i et moderne samfund.

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen for tosprogede småbørn

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen for tosprogede småbørn NOTAT Dato: 15. august 2007 Kontor: Kontoret for Beskæftigelse og Uddannelse J.nr.: 3589 Sagsbeh.: HTA Fil-navn: Sprogstimuleringsindsatsen Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen

Læs mere

Udsættelse af. skolestart. Et samarbejde mellem. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen

Udsættelse af. skolestart. Et samarbejde mellem. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen Udsættelse af skolestart Et samarbejde mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen Baggrund... 3 Lovgrundlag... 3 Inklusion... 3 Fremtidig praksis vedr. skoleudsættelse Skoleudsættelse

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for børn og undervisning (Christine Antorini) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for børn og undervisning (Christine Antorini) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for børn og undervisning (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) (Ophævelse af

Læs mere

Faglig ledelse og udkastet til ændring af dagtilbudsloven

Faglig ledelse og udkastet til ændring af dagtilbudsloven 2017.10.19 Faglig ledelse og udkastet til ændring af dagtilbudsloven cand. pæd. Peter Rod Blichfeldt & Rod - Faglig ledelse og den styrkede pædagogiske læreplan Høj kvalitet gennem faglighed og tydelig

Læs mere

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner Tegn på læring 2 1. Indledning I august 2004 trådte lovgivningen om de pædagogiske læreplaner i kraft. Den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets arbejde med mål for læring. Den skal indeholde

Læs mere

Bilag om skolestart 1

Bilag om skolestart 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om skolestart 1 I. Småbørnsområdet Formålet for dagtilbud

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K. Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud

Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K. Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud I FOA - Fag og Arbejde er vi meget tilfredse med, at dagtilbudsområdet

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Kvalitetssikring af folkeskolen Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Hvis jeg var BKC ville jeg: Sikre mig at alle kommunens skoler lever op til centrale og kommunale mål Sikre at forvaltningens

Læs mere

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 305600 Brevid. 2810528 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider 27. august 2018 I dette notat

Læs mere

Ændringen Håndtering af ændringen BUU beslutning Kommunerne skal fremover fastsætte og offentliggøre. Ingen kommunens rammer for dagtilbuddene.

Ændringen Håndtering af ændringen BUU beslutning Kommunerne skal fremover fastsætte og offentliggøre. Ingen kommunens rammer for dagtilbuddene. Bilag 1: Oversigt over kommende lovændringer i dagtilbudsloven 1) Den styrkede ramme for pædagogiske læreplaner og øvrige faglige ændringer Bedre sammenhænge i kommunernes indsats for de 0-6 årige Kommunerne

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske sager til orientering og beslutning 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet

Læs mere

Strategi for Sprog og Læsning

Strategi for Sprog og Læsning Strategi for Sprog og Læsning Forord Barnets sprog- og læseudvikling begynder allerede i spædbarnsalderen i det tætte samspil mellem barn og forældre. Sundhedspleje og dagtilbud støtter gennem bevidst

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2013-14 Fremsat den 25. marts 2014 af Finn Sørensen (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL) Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune

Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune - på et dialogbaseret grundlag Folkeskolen er en kommunal opgave, og det er således kommunalbestyrelsens opgave at sikre, at kvaliteten af det samlede

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven og lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven og lov om folkeskolen Til lovforslag nr. L 160 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. maj 2018 Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven og lov om folkeskolen (Styrket kvalitet i dagtilbud,

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 03-09-2019 j./sagsnr. 28.06.04-A26-1-18 Godkendelseskriterier for private institutioner. Her finder du informationer om godkendelseskriterier for etablering af private

Læs mere

Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede

Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede Tosprogsområdet er reguleret af folkeskoleloven og dagtilbudsloven. Undervisningsministeriet tager i sin praksis udgangspunkt i den

Læs mere

BLU. Præsentation af ansvarsområder

BLU. Præsentation af ansvarsområder BLU Præsentation af ansvarsområder Organisationen Økonomi Økonomi Økonomi Centrale konti ca. 94,4 8,7 5,8 12,4 37,7 33,6 23,9 73,4 88,9 56 16,2 Økonomi 76 & 78 Ungdomsskoleviksomhed og kommunale tilskud

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger

Mål og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger Dagtilbud og Skole Mål og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger - og arbejdet med pædagogiske læreplaner 1. generation 2009-2010 Indholdsfortegnelse Forord side 3 Baggrund side 4 Vision og målsætning

Læs mere

HJØRRING KOMMUNE. Godkendelseskriterier vedrørende drift af private institutioner. Hjørring Kommune

HJØRRING KOMMUNE. Godkendelseskriterier vedrørende drift af private institutioner. Hjørring Kommune Nørregade 2 9800 Hjørring Tlf. 72333333 hjoerring.dk Foto: Colourbox Baggrund: I henhold til Dagtilbudsloven 19, stk. 4 er det muligt at oprette private daginstitutioner. Loven gør det muligt for organisationer,

Læs mere

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Faglig enhed for småbørn, Algade 2D, 4281 Gørlev Mail: smaborn@kalundborg.dk

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2005 Blad 568 Vi ses på Munkebjerg Sidste tilmeldingsfrist 7. oktober Generalforsamling Der er rigtig mange medlemmer, der har tilmeldt sig årsmødet d. 9-11. november og vi ser frem til dialogen

Læs mere

Nedenfor følger en gennemgang af sagen og en redegørelse for statsforvaltningens opfattelse af sagen.

Nedenfor følger en gennemgang af sagen og en redegørelse for statsforvaltningens opfattelse af sagen. xxxxx xxxxx Du har ved brev af 17. juli 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland i forbindelse med, at AA Kommune har udmeldt dine børn fra børnehave, og at BB Kommune har accepteret

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere