Desuden nævnes det, at der skal ske en nyorientering af vejpolitikken, så sikkerheds- og miljøhensyn i fremtiden får en fremtrædende plads.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Desuden nævnes det, at der skal ske en nyorientering af vejpolitikken, så sikkerheds- og miljøhensyn i fremtiden får en fremtrædende plads."

Transkript

1 Trafiksikkerhed og Miljø 4. september 1996 Vibeke Forsting Forandring, Forankring og Formidling - en strategi for Trafikpuljeprojekter Indlæg ved Trafikdage på Aalborg Universitet 1996, den 20. august, 5. linie. Som bekendt udkom i efteråret 1993 Regeringens trafikpolitiske redegørelse, Trafik 2005'. I den er formuleret målsætninger, som i et væsentlige følger de målsætninger, der blev fremsat i Transporthandlingsplanen fra De overordnede mål i Trafik 2005 er bl.a.: -..at udvikle og omlægge transportsystemet, så den nødvendige mobilitet sikres inden for de grænser, der sættes af hensynet til ressourceforbrug, miljøbelastning, herunder energi, klima (CO ), luftforurening, ulykker og støjbelastning. 2 Samtidig erkendes det, at den prognosticerede trafikstigning i årene vil give anledning til en uacceptabel belastning for så vidt angår energiforbrug og miljø og at der derfor er behov for en målbevidst og langsigtet indsats for at nedbringe energiforbruget og miljøbelastningen fra transportsektoren. Desuden nævnes det, at der skal ske en nyorientering af vejpolitikken, så sikkerheds- og miljøhensyn i fremtiden får en fremtrædende plads. Trafikpulje 95 I 1995 blev der på finansloven afsat et beløb på knap 100 mio. kr. til en såkaldt Trafikpulje med det formål at igangsætte projekter og initiativer med henblik på udvikling inden for trafik- og transportområdet i overensstemmelse med intentionerne i Trafik Vejdirektoratet, Trafiksikkerhed og Miljø, fik lov til at administrere en del af denne pulje, nemlig knap 40 mio. kr. til demonstrationsprojekter med det formål i praksis at afprøve de målsætninger, som blev fremsat i Trafik Projekter, der modtog støtte fra Trafikpulje 95: Med de midler, som Trafikpuljen havde til rådighed i 1995 blev der sat gang i demonstrationsprojekter i 10 større kommuner. Desuden blev der sat skub i udarbejdelsen af lokale færdselssikkerhedsplaner i 18 mindre kommuner (max indbyggere); 10 af disse i samarbejde med et amt. Færdselssikkerhedsplanerne omfatter identificering af mest uheldsbelastede strækninger og kryds samt et prioriteret handlingsprogram for at nedbringe uheldsricici.

2 De 10 demonstrationsprojekter i større kommuner dækker over temaerne: hastighedsplanlægning, integreret trafiksikkerhed, støjbekæmpelse, ældres trafiksikkerhed og fremme af sikker cykeltrafik. Projekterne er støttet efter krone til krone-princippet, således at kommunerne hver især bidrager med et beløb, der som et minimum svarer til det, der er bevilget fra Trafikpuljen. For hvert projekt er nedsat en projektbestyrelse eller styregruppe, der har ansvaret for, at projektet gennemføres i overensstemmelse med den kontrakt, der indgås mellem kommunen og Vejdirektoratet. Projektbestyrelsen består typisk af repræsentanter fra kommunen, Vejdirektoratet, politiet samt diverse interesseorganisationer såsom Dansk Cyklistforbund, Danmarks Naturfredningsforening og/eller beboergrupper. En forudsætning for, at Vejdirektoratet udbetaler 1. rate af støttebeløbet er, at der er udarbejdet et såkaldt projektdokument. Projektdokumentet udarbejdes af bestyrelsen og indeholder en beskrivelse af projektets overordnede mål (i relation til mål i Trafik 2005'), projektmål, konkrete resultater og aktiviteter. Desuden skal projektdokumentet indeholde tidsplan og budget for projektet og en plan for evaluering af dette. Projektdokumentet underskrives af Vejdirektøren og en ansvarlig kommunal politiker. Strategier for Trafikpuljen At puljeprojekterne benævnes 'demonstrationsprojekter' skyldes, at vi mener de hver især kan demonstrere og illustrere nye metoder inden for transportsektoren. Nye metoder, som det er værd at lære af og sprede erfaringerne om. Demonstrationsprojekternes vigtigste formål er altså at opnå resultater og udvikle nye metoder, som får konsekvenser for trafiksikkerheds- og miljøprojekter i hele landet fremover. En sådan effekt opnås kun, hvis resultaterne bliver gode, og hvis trafikanternes fortsætter en mere trafiksikker og miljørigtig adfærd også efter projektets formelle afslutning. For at fastholde den nye viden kræves derfor en institutionel forankring i de kommuner og amter, hvor projekterne gennemføres. Det betyder, at forvaltningerne bliver bedre rustet til at anvende løsninger og metoder, der peger frem mod en realisering af målene i 'Trafik 2005'. For at gøre resultaterne kendt i andre kommuner og amter samt i offentligheden kræves formidling. Trafikanternes adfærd, den institutionelle forankring og formidling af erfaringer er de bærende elementer i strategien for Trafikpuljen. Strategierne skal indgå som tre 'søjler' i alle demonstrationsprojekterne, og alle tre skal evalueres. Forandring af trafikanternes adfærd Projektmålene - færre ulykker og bedre miljø - kan skabes især gennem ændret adfærd hos trafikanterne. Den ændrede adfærd kan skabes ved: 1) Vej og trafiktekniske ombygninger, der gør det nemmere for trafikanterne at færdes med en bestemt ønsket adfærd - eller gør det vanskeligere (eller umuligt) at færdes med en bestemt uønsket adfærd.

3 Et eksempel er fartdæmpning eller vejlukninger i tætbefolkede byområder. 2) Færdselskontrol, hvor trafikanterne ved, at der er konstant eller periodevis kontrol, og at bestemt uønsket adfærd bliver straffet. Som et eksempel kan nævnes færdselskontrol mod overtrædelse af vigepligter, rødkørsel eller overskridelse af hastighedsgrænser. 3) Information og kampagner, der giver trafikanterne viden om sikker og miljørigtig adfærd. For eksempel kørsel med 'ægget under speederen' giver færre accelerationer og opbremsninger. 4) Holdningsbearbejdende kampagner, hvor målet er at trafikanterne får en mere positiv indstilling overfor miljø- og sikkerhedshensyn i trafikken. For eksempel viljen til at vise større hensyn overfor beboere langs trafikerede veje i byer. Demonstrationsprojekterne er typisk konstrueret som helhedsløsninger, hvor flere af disse indsatser indgår. Institutionel forankring i kommuner og amter Det er et succeskriterium for Trafikpuljen, at de involverede kommuner og amter - også efter demonstrationsprojekterne er afsluttede - handler i overensstemmelse med målene i 'Trafik 2005', når de tager beslutninger om veje og trafik. Målet er således, at opbygge en evne til at se vej- og trafikprojekter som midler og anledning til at nå de overordnede mål for trafiksikkerhed og miljø. Forankringsstrategien gennemføres for det første ved at involvere og efteruddanne ansatte i vejforvaltninger og de valgte politikere. Der skal arrangeres seminarer og workshops for kommunalbestyrelser og amtsråd, og for bredere grupper af ansatte i de forvaltningerne. Undervisningsmateriale, håndbøger og udvikling af undervisnings-moduler indgår derfor som en naturlig del af forankringsstrategien. For det andet skal strategien gennemføres ved at inddrage bredere kredse af forvaltningerne i en debat om projektets resultater og metoder. Herved øges sikkerheden, for at nye metoder og processer bliver brugt i nye projekter. Desuden skal der gennemføres høringer med lokale handlende, de handicappedes organisationer, cyklistforbundet, ældre-organisationer og andre parter. Det er afgørende at alle disse grupper får mulighed for at reflektere på de overordnede mål om sikkerhed og miljø i 'Trafik 2005'. Det vil i sig selv medføre en spredning af ideer, mål og handlemuligheder i andre kommuner og amter. Formidling af erfaringer fra demonstrationsprojekterne For at de resultater og metoder, der er udviklet gennem demonstrationsprojekterne som

4 ønsket skal slå igennem i de øvrige af landets kommuner er det essentielt, at erfaringerne formidles. En effektiv formidling forudsætter - at erfaringerne er uddraget og dokumenteret (evaluering) - at brugergruppen er identificeret (analyse) - at erfaringerne er gjort let tilgængelige (redigering) - at erfaringsmaterialet kommunikeres (undervisning/kommunikation) Hvert demonstrationsprojekt har en formidlingsopgave i forhold til det lokale miljø, som projektet gennemføres i. Det kan fx ske gennem statusrapporter, der sendes til ansatte, politikere og andre parter i lokalsamfundet. Desuden gennemføres en fælles formidlingsopgave, hvor målgruppen er interesserede fagfolk og opinionsdannere i Danmark. Det sker bl.a. på seminarer og gennem nyhedsbreve (fx 'Trafikpuljenyt'), hvor de enkelte kommuner beskriver mål, mellemresultater, problemer og videre perspektiver. Nyhedsbrevet redigeres og udsendes ca. 4 gange årligt af Vejdirektoratet. Ved projektets slutning investeres i en mere omfattende formidling af hovedresultaterne gennem en dokumentationsrapport, håndbøger, eventuelt en video, og det suppleres med en foredrags- og undervisningsrække rundt i landet. Ansvarsfordeling Ansvaret for strategien med de tre f'er (forandring, forankring og formidling) er fordelt på de involverede aktører, således at det hovedsageligt er kommunerne, der står for forandringen af trafikanternes adfærd, mens ansvaret for den lokale forankring deles mellem Vejdirektoratet, Trafiksikkerhed og Miljø (TSM) og kommunen. TSM har derimod hovedansvaret for så vidt angår formidling af erfaringer og resultater fra projekterne.

5 Det kan illustreres skematisk således: Forandring Forankring Formidling Kort sigt Mellemlang sigt Lang sigt Mål/resultater Ændring af Ændring af kommunalgeografisk udbredelse trafikantadfærd adfærd Aktiviteter Ombygninger Kommunen: Kommunen:Diverse Workshops informationsaktiviteter, Lokal debat Foredrag, Rapporter, Artikler Nyhedsbrev Kontrol Viden Holdninger TSM: Workshops TSM: Rapporter, Kontakt til politikere, Presse, Nyhedsbrev, Seminarer, Foredragsrækker, Politisk tilbagemelding til Christiansborg, Undervisning Evaluering Evalueringen af demonstrationsprojekterne har et dobbelt formål: For det første skal evalueringen sammenfatte konklusioner og anbefalinger fra demonstrationsprojekterne. D.v.s. give et bud på, hvilke nye indsatser og processer, der kan bringe os nærmere en realisering af de overordnede trafikpolitiske mål i 'Trafik 2005'. For det andet skal evalueringen anvendes til en løbende justering af demonstrationsprojektets aktiviteter for at sikre den størst mulige opfyldelse af projektmålene. Evalueringen defineres altså bredere end normalt ved vej- og trafikprojekter fordi den omfatter både en 'post'-evaluering og den løbende opfølgning af projektaktiviteterne. Evalueringen skal omfatte demonstrationsprojekternes tre 'søjler', dvs: - de vej- og trafiktekniske forandringer - lokal forankring af viden og kapacitet - information og formidling Der udvælges en række målbare indikatorer (succeskriterier), der kan måles enten ved tekniske eller sociologiske metoder. Indikatorerne skal defineres på forskellige niveauer for demonstrationsprojekterne: Overordnet projektmål, trafikantadfærd, viden og holdninger samt de konkrete resultater af projektaktiviteterne. For hvert demonstrationsprojekt indgår evalueringen som en del af projektbeskrivelsen. Den er på den måde en del af den aftale, som Vejdirektoratet indgår med de udvalgte kommuner og amter. Af projektdokumentet (kontrakten) kommer det således til at fremgå:

6 - hvilke indikatorer, der skal måles på undervejs for at vurdere projektets effekt - hvordan, hvornår og hvor indikatorerne måles - udgangsmålinger på indikatorerne. Projektdokumenterne indeholder også et budget for evalueringen. Evalueringsansvaret for de enkelte projekter ligger hos projektbestyrelsen, som kan trække på erfaringer fra Vejdirektoratet, Rådet for Trafiksikkerhedsforskning eller konsulenter. M.h.t. Vejdirektoratets administration af Trafikpuljen i er der også her formuleret projektmålog resultater, der skal indgå i en evaluering af det overordnede Trafikpuljeprojekt. Som tidligere nævnt drejer det sig om en øget viden i stat, amter og kommuner om metoder til at: - formindske antallet af ulykker - formindske trafikkens CO2-udslip - nedbringe antallet af støjbelastede boliger Det er målet, at disse 'pinde' ved projektets afslutning er dokumenteret, så der eksisterer en slags videnscenter vedrørende: overflytning af korte ture fra bil til cykel, hastighedsplanlægning som middel til at reducere antallet af ulykker, kobling af tiltag til dæmpning af støj, metoder til aktiv inddragelse af beboere i lokale handlingsplaner for trafiksikkerhed og miljø samt projektstyringsværktøjer og evalueringsmetoder ved kommunale og amtskommunale projekter. Trafikpulje 96 I 1996 har der endnu engang været afsat midler til en Trafikpulje. Vejdirektoratet, Trafiksikkerhed og Miljø, har i år haft godt 8 mio kr. til rådighed til demonstrationsprojekter og lokale færdselssikkerhedsplaner. Pengene er delt ud inden for temaerne: sikker bytrafik, beboerstyret trafiksikkerhed og lokalt trafiksikkerhedsarbejde. Herning kommune har fået tilsagn om 3,5 mio. kr. til et projekt kaldet Flere cyklister under trygge forhold ; Næstved kommune kr. til en arkitektkonkurrence vedrørende en gang- og cykelbro over jernbanen. Broen skal fungere som bindeled mellem et boligområde og midtbyen. Endvidere skal der etableres forbedrede terminalforhold omkring station og busholdeplads. Under temaet Beboerstyret trafiksikkerhed har Skive og Holbæk kommuner (sidstnævnte i samarbejde med Vestsjællands Amt) tilsammen modtaget 2,7 millioner kr. til projekter, der sigter mod at forbedre trafiksikkerhed og miljø i lokalområder, ved bl.a. at inddrage lokale beboere aktivt i fastlæggelsen af virkemidler. Desuden er der givet støtte til at udarbejde færdselssikkerhedsplaner i 10 mindre kommuner, hvoraf 7 deltager i samarbejde med Århus Amt.

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Indledning. I Regeringens Transporthandlingsplan fra 1993 "Trafik 2005" fremhæves cyklen som et miljøvenligt

Læs mere

Evaluering af 42 lokale handlingsplaner for trafiksikkerhed

Evaluering af 42 lokale handlingsplaner for trafiksikkerhed Evaluering af 42 lokale handlingsplaner for trafiksikkerhed Af konsulent Niels Helberg, Helberg Analyse og Planlægningsrådgivning Ingeniør Anne Mette Lundbirk, Vejsektorudvikling,Vejdirektoratet Baggrund

Læs mere

Miljøstyrelsens Bytrafikprojekt

Miljøstyrelsens Bytrafikprojekt MILJØstyrelsen 15. september 1997 Klima- og Transportkontoret Brk/Soo/17 Miljøstyrelsens Bytrafikprojekt Med det formål at styrke sammenhængen i miljøindsatsen på statsligt og kommunalt niveau har Miljøstyrelsen

Læs mere

Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik

Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik Baggrund En typisk problemstilling i forbindelse med et skolevejsprojekt er, at både skoler og forældre forventer, at den tekniske forvaltning løser situationen

Læs mere

Evaluering af hastighedsplan i åbent land

Evaluering af hastighedsplan i åbent land Evaluering af hastighedsplan i åbent land Erfaringer fra Trafikpuljeprojekt i Karlebo Kommune 1 1 Hvem taler? Trafikingeniør i mere end 10 år og Trafiksikkerhedsrevisor Ulrik V. Hansen uvh@viatrafik.dk

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn kommune Aktivitetsplan 2014 Sagsnr.14/146_dok.nr.72421-14_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning i handlingsplanen 2013-2020,

Læs mere

Cyklens potentiale i bytrafik

Cyklens potentiale i bytrafik Civ.ing. Karen Marie Lei Krogsgaard,Vejdirektoratet, Trafiksikkerheds- og Miljøafdelingen Civ. ing. Puk Kristine Nilsson, Vejdirektoratet, Trafiksikkerheds- og Miljøafdelingen. Cyklens potentiale i bytrafik

Læs mere

Agenda 21 - fra proces til resultater

Agenda 21 - fra proces til resultater Agenda 21 - fra proces til resultater Nyt samarbejde Danske kommuner er i gang med at omsætte lokal Agenda 21 i handling, det er en stor udfordring for mange. Vi er tre rådgivende organisationer, som har

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C ÅRHS KOM MN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C NDSTLLNG Til Århus Byråd 16. april 2004 via Magistraten J.nr. 05.01.02P15/03/00524 Den Ref.: Tlf.nr. Hans V. Tausen / Bi/

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan for København

Trafiksikkerhedsplan for København Trafiksikkerhedsplan for København af ingeniør Caroline Eiler Gotved og sektionsleder Claus Rosenkilde Vej & Park, Københavns Kommune Kort sammenfatning Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns

Læs mere

Herning. Trafiksikkerhedsby 2011. Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11

Herning. Trafiksikkerhedsby 2011. Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11 Herning Trafiksikkerhedsby 2011 Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11 Herning bliver udpeget til trafiksikkerhedsby Jubelbillede da fandt ud af det, så blev virkeligheden en realitet Fotograf Claus Fisker

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 15. august Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 15. august Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 15. august 2013 Offentlig fremlæggelse af Trafiksikkerhedsstrategi 2013-2020 1. Resume Forslag til Trafiksikkerhedsstrategi 2013-2020

Læs mere

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden Kontraktbilag 1 Kravspecifikation Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden udbud af mobilitetsplaner i hovedstadsregionen kravspecifikation version 1 - juli

Læs mere

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 102 Offentligt Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Gladsaxe Kommune blev sammen med Herning Kommune udnævnt som de to første trafiksikkerhedsbyer

Læs mere

Hvad kan vejbestyrelserne bruge Automatisk Trafikkontrol (ATK) til, og hvad sker der med ATK i fremtiden?

Hvad kan vejbestyrelserne bruge Automatisk Trafikkontrol (ATK) til, og hvad sker der med ATK i fremtiden? Hvad kan vejbestyrelserne bruge Automatisk Trafikkontrol (ATK) til, og hvad sker der med ATK i fremtiden? Projektleder Lárus Ágústsson, Vejdirektoratet, e-mail: lag@vd.dk i samarbejde med Dorte Kristensen

Læs mere

Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune

Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune Før start Styregruppen fastlægger de enkelte deltageres roller og fordeler opgaver. Forslag til opgaver som bør fordeles: Tovholder Fundraising Sekretær

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Tilskud til forsøgsprojekter, der mindsker støjbelastning fra trafikken, og som har medfinansiering fra kommune og borgerne.

Tilskud til forsøgsprojekter, der mindsker støjbelastning fra trafikken, og som har medfinansiering fra kommune og borgerne. Bilag 1 Hvordan søger man Tilskud til forsøgsprojekter, der mindsker støjbelastning fra trafikken, og som har medfinansiering fra kommune og borgerne. Ansøgningsfrist: 1. december 2005 (senere forlænget

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for.

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for. Vejledning til ansøgning i Videncenter for Velfærdsledelse Dette er en vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet. For yderligere information henvises til www.velfaerdsledelse.dk. Mulige ansøgere opfordres

Læs mere

Vi støtter dit projekt - Vejledning

Vi støtter dit projekt - Vejledning Vi støtter dit projekt - Vejledning 1. Råd om ansøgning Hjælp til ansøgning For at Det lokale beskæftigelsesråd kan udvælge de bedste projekter er det vigtigt, at projektansøgningerne er så præcise og

Læs mere

CYKELPOLITIK for første gang

CYKELPOLITIK for første gang CYKELPOLITIK for første gang Planlægger Niels Jensen og planlægger Maria Helledi Streuli, Plankontoret, Vej&Park, Københavns Kommune. (nijen@btf.kk.dk/maste@btf.kk.dk). Københavns Kommune udgav i 2002

Læs mere

Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej. - et trafikpuljeprojekt. Af Claus Rosenkilde, sektionsleder. Vej & Park, Københavns Kommune

Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej. - et trafikpuljeprojekt. Af Claus Rosenkilde, sektionsleder. Vej & Park, Københavns Kommune Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej - et trafikpuljeprojekt Af Claus Rosenkilde, sektionsleder Vej & Park, Københavns Kommune Før ombygning Efter ombygning Frederikssundsvej er Københavns Kommunes længste

Læs mere

CYKLING OG DETAILHANDEL

CYKLING OG DETAILHANDEL ANSØGNING TIL "PULJE TIL MERE CYKELTRAFIK" 2014 CYKLING OG DETAILHANDEL BILAG 1: PROJEKTBESKRIVELSE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 5 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Overordnet

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Dagsorden. Chaufførkontaktudvalgsmøde hos Nordjyllands Trafikselskab. 29. september 2015 Kl. 9:30 i Mødelokale 1 & 2 John F. Kennedys Plads 1R, 3.

Dagsorden. Chaufførkontaktudvalgsmøde hos Nordjyllands Trafikselskab. 29. september 2015 Kl. 9:30 i Mødelokale 1 & 2 John F. Kennedys Plads 1R, 3. Dagsorden Chaufførkontaktudvalgsmøde hos Nordjyllands Trafikselskab 29. september 2015 Kl. 9:30 i Mødelokale 1 & 2 John F. Kennedys Plads 1R, 3. sal Side 1 af 6 16. september 2015 Til medlemmerne af Chaufførkontaktudvalget

Læs mere

Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling. Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien

Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling. Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet 2010-2013 har fået til opgave at forestå satspuljeprojektet

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik

Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik Trafiksikkerhedsstrategi 2017-2020 Veje og Trafik En aktiv Trafiksikkerhedsstrategi De menneskelige omkostninger ved en trafikulykke er ubeskrivelige for de involverede og deres pårørende, og dertil er

Læs mere

UDKAST. Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik

UDKAST. Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik UDKAST Trafiksikkerhedsstrategi 2017-2020 Veje og Trafik En aktiv Trafiksikkerhedsstrategi De menneskelige omkostninger ved en trafikulykke er ubeskrivelige for de involverede og deres pårørende, og dertil

Læs mere

Pulje til virksomhedsservice på områder der mangler arbejdskraft

Pulje til virksomhedsservice på områder der mangler arbejdskraft Ansøgningsskema for Pulje til virksomhedsservice på områder der mangler arbejdskraft Finanslovskonto 17.46.41.60 Projektets navn: RekrutteringsService Fyn Platform - Opbygning af platform til koordinering

Læs mere

Trafikpolitiske målsætninger

Trafikpolitiske målsætninger Thisted Kommune Trafikpolitiske målsætninger 2013-2020 Marts 2013 Thisted Kommune Asylgade 30 7700 Thisted Telefon 9917 1717 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S Forsidefoto:

Læs mere

Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed. Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet

Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed. Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet Vejregel for udformning af veje og stier i åbent land Grundlag

Læs mere

Foto: FilmFyn. Film for Fællesskab sæson 2016/17

Foto: FilmFyn. Film for Fællesskab sæson 2016/17 Foto: FilmFyn Film for Fællesskab sæson 2016/17 Projektbeskrivelse Film for Fællesskab Introduktion I dagens mediesamfund hvor alt er tilgængeligt via internettet / VOD / Streaming og hvor børn går meget

Læs mere

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning Pressemødet kl. 16.00 Havreholm den 10. januar 2007 Infrastrukturkommissionen Det talte ord gælder Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Læs mere

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Baggrund og formål NIRAS har i løbet af det sidste år udarbejdet en trafiksikkerhedsplan

Læs mere

1. Baggrund I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 anføres bl.a. følgende:

1. Baggrund I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 anføres bl.a. følgende: NOTAT VEJDIREKTORATET DOK 24 Dato 1. maj 2009 Dok.id J. nr. 101-93 Udmøntning af pulje til mere cykeltrafik 1. Baggrund I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 anføres bl.a. følgende: Parterne

Læs mere

Trafiksikkerhedsråd. Rådet skal via dialog, oplysning m.v. medvirke til videndeling indenfor trafiksikkerhed.

Trafiksikkerhedsråd. Rådet skal via dialog, oplysning m.v. medvirke til videndeling indenfor trafiksikkerhed. Trafiksikkerhedsråd 02.10.09 Med baggrund erfaringerne fra tidligere velfungerende trafiksikkerhedsråd såvel i kommunerne som i amtet/regionen nedsættes et Trafiksikkerhedsråd i Jammerbugt kommune. Rådet

Læs mere

40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater. Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune

40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater. Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune 40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune 1. Resumé Gladsaxe Kommune søgte og modtog i 1998 støtte på 740.000 kr. fra Vejdirektoratets

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2015 Sagsnr.15/344_dok.nr. 56784-15_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning i handlingsplanen 2013-2020,

Læs mere

Udmøntning af den nye integrationspulje

Udmøntning af den nye integrationspulje Stab og Udvikling Dato: 27. september 2016 Tlf. dir.: 4477 6594 E-mail: nins@balk.dk Kontakt: Nina Birthe Sørensen Udmøntning af den nye integrationspulje Kommunalbestyrelsen besluttede på deres møde den

Læs mere

DIGITALT VEJNET PÅ VEJ

DIGITALT VEJNET PÅ VEJ DIGITALT VEJNET PÅ VEJ Hans Jørgen Larsen Chefkonsulent Vejdirektoratet Vejdirektoratet har fået til opgave at gennemføre et forprojekt vedrørende etablering af et Digitalt Vejnet i Danmark. Det langsigtede

Læs mere

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Satspuljeopslag: Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Ansøgningsfrist den 22. november 2018 kl. 12.00 Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner til

Læs mere

Copyright 2011 Grontmij A/S. Trafiksikkerhedsplan

Copyright 2011 Grontmij A/S. Trafiksikkerhedsplan Trafiksikkerhedsplan 2013-2020 Dagsorden 2 10:00-10:45 1: Velkomst 2: Præsentation af mødeplan 3: Præsentation af tidsplan 4: Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan 2013-2020 5: Gennemgang

Læs mere

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job - Lokal Agenda 21-strategi Dit liv, din fremtid, dit job Den kommunale Agenda 21 opgave Ifølge planlovens kapitel 6a, 33 a skal byrådet forklare og udgive deres strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig

Læs mere

Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune

Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune Indledning Landdistriktsudvalget i Randers Kommune har besluttet at gennemføre et forsøgsprojekt med borgerbudgettering. Kort fortalt vælges et antal

Læs mere

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator.

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator. Lærlingeprojektet Øget sikkerhed for elever i bygge- og anlægsbranchen Alt for mange lærlinge 1 og unge nyansatte kommer til skade i bygge- og anlægsvirksomheder og på byggepladser. Forskning om lærlinge

Læs mere

Metoder til at forbedre trafiksikkerhed og miljø lokalt

Metoder til at forbedre trafiksikkerhed og miljø lokalt Metoder til at forbedre trafiksikkerhed og miljø lokalt - erfaringer fra en række Trafikpuljeprojekter Paper til Trafikdage på Aalborg Universitet 1999 Fuldmægtig Vibeke Forsting, Vejdirektoratet og Sektionsleder

Læs mere

Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent

Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent Tidl. politisk behandling Forventet sagsgang Lovgrundlag BY, 03.05.11, pkt. 57 TM-U, ØK, BY Vejloven SAGENS INDHOLD I budget 2014 er der afsat 4,0 mio.

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING AFKLAR: FORMÅL OG KRAV PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING Forventningsafstem med samarbejdspartnere og ledelse om, hvad der er formålet med din evaluering. Skriv 1 ved det primære formål, 2 ved det

Læs mere

Energitjenesten 3.0. - borgernær energirådgivning og information. Baggrundsbeskrivelse

Energitjenesten 3.0. - borgernær energirådgivning og information. Baggrundsbeskrivelse Energitjenesten 3.0 - borgernær energirådgivning og information Baggrundsbeskrivelse Energitjenesten har siden 2005 ydet uafhængig og uvildig energirådgivning og information til danske energiforbrugere.

Læs mere

Ambassadør for medborgerskab i praksis

Ambassadør for medborgerskab i praksis Projektbeskrivelse til ansøgningen Ambassadør for medborgerskab i praksis (puljen Øget sammenhængskraft ) 19.9.2011/Berit Rosenkilde Ambassadør for medborgerskab i praksis 1. Generelle oplysninger Ansøgers

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan

Trafiksikkerhedsplan Trafiksikkerhedsplan 2017-2020 1 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2017-2020 Tema1 Tema 2 Tema 3 Tema 4 Tema 5 TRAFIK- ADFÆRD OG HASTIGHED FREMTIDENS TRAFIKANT PARKERING CYKEL- TRAFIK TILGÆNGE- LIGHED Beskrivelse af

Læs mere

SKAL VI SAMARBEJDE? Få inspiration til et konkret samarbejde med Rådet for Sikker Trafik

SKAL VI SAMARBEJDE? Få inspiration til et konkret samarbejde med Rådet for Sikker Trafik SKAL VI SAMARBEJDE? Få inspiration til et konkret samarbejde med Rådet for Sikker Trafik SAMARBEJDE MED KOMMUNERNE I Rådet for Sikker Trafik har vi som mål at samarbejde med kommunerne om at forebygge

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Projekt social kapital skaber vi med borgerne - Den kærlig kommune i praksis 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger (projektansvarlig): Århus kommune

Læs mere

Masterplan for Rødovrevej 382

Masterplan for Rødovrevej 382 2011 Masterplan for Rødovrevej 382 Kompetenceudvikling i botilbud i Rødovre Kommune og Hvidovre Kommune Introduktion Denne masterplan er udarbejdet på baggrund af det kompetenceudviklingsforløb, som personalet

Læs mere

Kommunal forebyggelse og sundhedsfremme ved øget brug af kommunale haller, motionsstier osv.

Kommunal forebyggelse og sundhedsfremme ved øget brug af kommunale haller, motionsstier osv. PROJEKTBESKRIVELSE Kommunal forebyggelse og sundhedsfremme ved øget brug af kommunale haller, motionsstier osv. Baggrund for projektet Sundhed er på dagsordenen i kommunerne. Med start i strukturreformen

Læs mere

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Dato 12-06-2018 Sagsnr. 4-1611-128/5 Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Hermed inviteres kommuner, regioner

Læs mere

På vej mod et bedre bymiljø

På vej mod et bedre bymiljø NVF s danske udvalg for Miljø og Transport i byer arrangerer: På vej mod et bedre bymiljø Hvor: I Odense på Odense Slot Hvornår: 1.-3. oktober 2009 Program nederst Brug fagligheden og vær med til at skabe

Læs mere

Tidligere politiske beslutninger Denne indstilling bygger på følgende tidligere politiske beslutninger i Københavns Kommune:

Tidligere politiske beslutninger Denne indstilling bygger på følgende tidligere politiske beslutninger i Københavns Kommune: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik NOTAT Bilag 6: Politiske beslutninger om områdefornyelse i Kulbanekvarteret samt oversigt over projekter i Kvarterplanen Tidligere politiske

Læs mere

INDSATS TEKNIK & MILJØ

INDSATS TEKNIK & MILJØ INDSATS TEKNIK & MILJØ Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi i sundheds-politikken 2019-2022) Indsatsen vedrører følgende to målsætninger fra Hjørring kommunes sundhedspolitik (side 7) Sikre

Læs mere

l. En reduktion af antallet af registrerede personskader i området på 45% opgjort for perioden 1998-2000 i forhold til perioden 1992-1994.

l. En reduktion af antallet af registrerede personskader i området på 45% opgjort for perioden 1998-2000 i forhold til perioden 1992-1994. Integreret færdselssikkerhed i Horsens. Horsens Kommune gennemfører i 1996-98 et 10 mio. kr. stort trafiksikkerhedsprojekt i Vest-og Nordbyen. Projektet er støttet fra Trafikpulje 1995 med 5 mio. kr. Projektets

Læs mere

EU's borgmesteraftale om klima.

EU's borgmesteraftale om klima. Punkt 9. EU's borgmesteraftale om klima. 2012-44324. Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig EU s borgmesteraftale vedr. klima og energi (Covenant of

Læs mere

MERE GANG I AARHUS HVORFOR EN FODGÆNGERSTRATEGI OG HVEM EJER DEN?

MERE GANG I AARHUS HVORFOR EN FODGÆNGERSTRATEGI OG HVEM EJER DEN? MERE GANG I AARHUS HVORFOR EN FODGÆNGERSTRATEGI OG HVEM EJER DEN? DISPOSITION Hvad er en fodgænger Overordnet målsætning Processen Strategiens indhold Next step HVAD ER EN FODGÆNGER? ARBEJDSGRUPPENS SAMMENSÆTNING:

Læs mere

Handlingsplan til Legepladsstrategi - Åben sag

Handlingsplan til Legepladsstrategi - Åben sag Handlingsplan til Legepladsstrategi - Åben sag Sagnr.: 18/982 Sagsansvarlig: MERETE VINDUM SCHAFBUCH J.nr.: 01.00.05 P20 Sagen afgøres i: Teknik- og Miljøudvalget Anledning Teknik- og Miljøudvalget blev

Læs mere

Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb

Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb NOTAT Miljøteknologi J.nr.MST-134-00060 Ref. libec/ibnls Den 26. august 2015 Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb Baggrund Den offentlige sektor køber hvert år ind for knap

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler

Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler Forår 2019 Efterskoleforeningen administrerer på vegne af Undervisningsministeriet en årlig pulje til forsøgsog udviklingsarbejde

Læs mere

Teknisk Udvalg. Kvalitetsmål samt opfølgningsredegørelse for politikområderne: Grønne områder Trafikområdet Kommunale ejendomme

Teknisk Udvalg. Kvalitetsmål samt opfølgningsredegørelse for politikområderne: Grønne områder Trafikområdet Kommunale ejendomme Kvalitetsmål samt opfølgningsredegørelse for politikområderne: Grønne områder Trafikområdet Kommunale ejendomme 1 Forslag til ændringer i den kommende kvalitetskontrakt Kvalitetsmålet justeres til at gælde

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011 Cykelpolitik 2011-2020 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Vision for 2020...5 4. Målsætninger....6 5. Indsatsområder.....................................

Læs mere

A: miljo. Kronik: Bæredygtig arealanvendelse kræver politisk vilje

A: miljo. Kronik: Bæredygtig arealanvendelse kræver politisk vilje A: miljo Kronik: Bæredygtig arealanvendelse kræver politisk vilje DEBAT 15. marts 2019 kl. 3:0D 0 kommentarer Hvis det gøres rigtigt, kan en ny jordreform være med til at reducere kvælstof- og C02-udledningen,

Læs mere

Evaluering af arbejdet med lokale hastighedsplaner for fire kommuner i Viborg amt

Evaluering af arbejdet med lokale hastighedsplaner for fire kommuner i Viborg amt Evaluering af arbejdet med lokale hastighedsplaner for fire kommuner i Viborg amt Vejdirektoratet Bjerringbro Kommune Karup Kommune Morsø Kommune Møldrup Kommune Viborg Amt Juni 2002 Indhold Indhold...

Læs mere

Odense - Danmarks Nationale Cykelby

Odense - Danmarks Nationale Cykelby Henrik Lumholdt Afdelingsleder Park- og Vejafdelingen Odense Kommune Odense - Danmarks Nationale Cykelby Indledning Regeringen fremlagde i december 1993 en samlet trafikpolitisk redegørelse - Trafik 2005.

Læs mere

Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene

Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene Notat Fællescenter HR og Udvikling Journalnr: 00.16.00-P20-2-14 Ref.: Charlotte Grøn Andersen Dato: 14-11-2014 Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene jeres penge, jeres sundhed, jeres beslutninger

Læs mere

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato Dato 16-06-2014 Sagsnr. 1-1010-147/6 MAHA maha@sst.dk Bilag 2 - Kravspecifikation 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed alle interesserede aktører til at afgive tilbud på evaluering af satspuljen

Læs mere

Samrådsspørgsmål BG og BH

Samrådsspørgsmål BG og BH Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 503 Offentligt TALEMANUSKRIPT Samrådsspørgsmål BG og BH Side 1 af 11 Spørgsmål BG & BH Spørgsmål BG: Hvad er årsagen til, at

Læs mere

Referat af Workshop om Hastighedsplanlægning i Danmark

Referat af Workshop om Hastighedsplanlægning i Danmark Referat af Workshop om Hastighedsplanlægning i Danmark - Indlæg og diskussioner på Trafikdage 2000 - Af Lárus Ágústsson og Trine Bunton Nielsen. Indledning Workshoppen indledtes med fire korte oplæg, hvor

Læs mere

Bilag 2, Frederikssundsruten

Bilag 2, Frederikssundsruten Bilag 2, Frederikssundsruten Januar 2013 Forventede effekter og evalueringsplan 1. Redegørelse for forventede effekter Realisering af ruten forventes at give en øget andel af cyklister på ruten i forhold

Læs mere

Borgerbudgetter for 2015. Forslag til to modeller

Borgerbudgetter for 2015. Forslag til to modeller Borgerbudgetter for 2015 Forslag til to modeller 1 Model 1: Én stor pulje - alle kommunens borgere og aktører kan søge under overskriften Udviklingsstrategien bredt Formål / politiske krav og vilkår for

Læs mere

Agenda 21 Fokus miljø og klima

Agenda 21 Fokus miljø og klima Agenda 21 Fokus miljø og klima Teknik- og Miljøforvaltningen 2008 Indhold Prioritering af indsatsen...4 Projektidé - praktisk miljøledelse...5 Opstart af projektet...8 Organisering og forankring af projektet...9

Læs mere

Puljeopslag: Pulje til at tilpasse indretning og fysiske omgivelser i forhold til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd

Puljeopslag: Pulje til at tilpasse indretning og fysiske omgivelser i forhold til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd Puljeopslag: Pulje til at tilpasse indretning og fysiske omgivelser i forhold til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner og private leverandører på ældreområdet

Læs mere

Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens.

Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens. Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens. Regeringen og satspuljepartierne har som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet for 2017-2020 afsat

Læs mere

Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget...3 MTU2 Færre uheld i trafikken...3 MTU3 Flere buspassagerer på det samlede

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune.

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Aalborg Kommune har i en årrække fokuseret på at fremme den bæredygtige transport - herunder forholdene for

Læs mere

Hastighedsindsats i politiet

Hastighedsindsats i politiet RIGSPOLITIET NATIONALT FÆRDSELSCENTER Hastighedsindsats i politiet Trafikdage AAU 27. august 2018 Stine Nielsen sni035@politi.dk Organisation Justitsministeriet Rigspoliti - øverste myndighed 12 politikredse

Læs mere

Inspirationsmøde om fremtidens trafiksikkerhedsarbejde. Velkommen. Erik Basse Kristensen 13. JUNI 2013 INSPIRATIONSMØDE OM TRAFIKSIKKERHED

Inspirationsmøde om fremtidens trafiksikkerhedsarbejde. Velkommen. Erik Basse Kristensen 13. JUNI 2013 INSPIRATIONSMØDE OM TRAFIKSIKKERHED Inspirationsmøde om fremtidens trafiksikkerhedsarbejde Velkommen Erik Basse Kristensen 1 Program Velkomst og nye mål - hvad betyder de? Erik Basse Kristensen, COWI Hvad koster ulykkerne kommunerne? Svend

Læs mere

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg Dato: 11-02-2014 Kontaktperson: Simon Christen Simonsen E-mail: scs@vejenkom.dk NOTAT Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg 17 stk. 4. I øvrigt kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige udvalg

Læs mere

Pulje til nedbringelse af sygefravær i ældreplejen

Pulje til nedbringelse af sygefravær i ældreplejen Ansøgningsskema for Pulje til nedbringelse af sygefravær i ældreplejen Finanslovskonto 17.51.05 Projektets navn: Ansøger Kommune Projekt- og tilskudsansvarlig: (navn, adresse, telefon, e-mail) Fravær og

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2018 Sags nr. EMN-2018-00019_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning, der er lavet i handlingsplanen

Læs mere

VEJLEDNING TIL DE LOKALE UDDANNELSESUDVALG. e lokale uddannelsesudvalgs AUB-projekter

VEJLEDNING TIL DE LOKALE UDDANNELSESUDVALG. e lokale uddannelsesudvalgs AUB-projekter VEJLEDNING TIL DE LOKALE UDDANNELSESUDVALG D e lokale uddannelsesudvalgs AUB-projekter Marts 2017 De lokale uddannelsesudvalgs AUB-projekter AUB er en forkortelse for Arbejdsgivernes UddannelsesBidrag.

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Sund start i job og uddannelse 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger (projektansvarlig): Navn: Ea Nielsen, sekretariatschef E-mail: eani@aarhus.dk Telefon:

Læs mere

Vej-Skole-Politi Organisering set fra vejforvaltningens perspektiv. Trafiknetværk Nordsjælland VSP-seminar 11. januar 2018

Vej-Skole-Politi Organisering set fra vejforvaltningens perspektiv. Trafiknetværk Nordsjælland VSP-seminar 11. januar 2018 Vej-Skole-Politi Organisering set fra vejforvaltningens perspektiv Trafiknetværk Nordsjælland VSP-seminar 11. januar 2018 Trafiksikkerhedsarbejdet Trafiksikkerhedsarbejdet Færdselssikkerhedskommissionens

Læs mere

Trafikpolitik Sebber Landsbyordning, Regnbuen og Sebber Skole

Trafikpolitik Sebber Landsbyordning, Regnbuen og Sebber Skole Trafikpolitik Sebber Landsbyordning, Regnbuen og Sebber Skole Sebber Landsbyordning, Regnbuen og Sebber Skole Gl. Skolevej 1 A+B Tlf. 98 35 54 62 www.sebberskole.dk 9240 Nibe sebberskole@aalborg.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Dato 24-02-2017 Sagsnr. 4-1613-205/1 bpse bpse@sst.dk Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Hermed inviteres regioner til at søge om midler

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel: Aktiv sygemelding Projektperiode: 2009 2010 Målgruppe: Målgruppen for

Læs mere

Forsøgsarbejdets titel: RIOO Redskab til Individuel Opsætning af Ordforslagsprogrammer.

Forsøgsarbejdets titel: RIOO Redskab til Individuel Opsætning af Ordforslagsprogrammer. CSU Center for Specialundervisning Holbæk d. 22. marts 2010 Foreløbig Projektbeskrivelse Forsøgsarbejdets titel: RIOO Redskab til Individuel Opsætning af Ordforslagsprogrammer. Indholdsbeskrivelse af forsøgsarbejdet

Læs mere

Cykelsuperstier. Styregruppemøde 24. september 2013

Cykelsuperstier. Styregruppemøde 24. september 2013 Cykelsuperstier Styregruppemøde 24. september 2013 Dagsorden 1.Velkommen 2.Projektplan 2014-2015 Leverancer, set-up og økonomi 3.Vejdirektoratets deltagelse v. Ivan Christensen 4.Underskriftsceremoni v.

Læs mere