Nr. 2, 14. marts Massiv kritik af kommende anvendelse af 800 MHz frekvensbånd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nr. 2, 14. marts 2012. Massiv kritik af kommende anvendelse af 800 MHz frekvensbånd"

Transkript

1 Nr. 2, 14. marts 2012 Massiv kritik af kommende anvendelse af 800 MHz frekvensbånd I 2013 tages 800 MHz frekvensbåndet i brug til udsendelse af mobilt bredbånd og det vil skabe forstyrrelsesproblemer for tusindvis af tv-seere. Kritisabelt at myndighederne ikke har noget overblik, mener Dansk Erhverv. Frekvensbåndet der i 2013 skal anvendes til udsendelse af mobilt bredbånd ligger tæt op af de frekvenser, der anvendes til udsendelse af antenne-tv. Der er derfor en meget stor risiko for at tv-seere, der modtager deres signal via antenne vil opleve at deres signal bliver forstyrret. Erhvervsstyrelsen (tidl. IT- og Telestyrelsen) har fået udarbejdet en rapport, der anslår at ca danske hjem vil blive berørt af forstyrrelser, når 800 MHz frekvensbåndet tages i brug, men dette tal er ifølge brancheeksperter lavt sat. Der er samtidig en risiko for, at også kabel-tv kunder, kan blive ramt af forstyrrelsesproblematikken. Intet overblik over hvor forstyrrelserne vil komme Der er på nuværende tidspunkt intet klart svar på, hvilke områder af Danmark risikoen for forstyrrelser forekommer, og hvor store forstyrrelserne vil være. Det ses meget tydeligt af den igangværende debat, at der fortsat er mange ubekendte i forbindelse med den kommende anvendelse af 800 MHz-båndet til mobilt bredbånd, ikke mindst når det kommer til antallet af berørte tv-seere samt hvordan forstyrrelsesproblemerne afhjælpes. Skærmede kabler kan i visse tilfælde afhjælpe forstyrrelserne I visse tilfælde kan forstyrrelserne undgås, hvis tv-seernes hustandsinstallationer, herunder kabler og antennestik mv. er af god kvalitet, konstrueret således at de skærmer mod forstyrrende signaler. Elektronisk kort vil kunne afsløre om man bliver berørt Erhvervsstyrelsen forventes at lancere et elektronisk kort, hvor man kan indtaste sin adresse og herefter få oplyst, om man bor i et område, der vil blive berørt af 800 MHz frekvensbåndet. Dansk Erhverv bifalder dette initiativ, da det forhåbentligt bliver et godt værktøj for de mange seere, der modtager deres signal via antenne. For kabel-tv kunder er det fortsat uvist om, og i givet fald hvor mange, der vil opleve forstyrrelser. Udbydernes ansvar Dansk Erhverv har opfordret myndighederne til at sørge for, at de kommende udbydere af frekvensbåndet pålægges at benytte udstyr, der skærmer bedst muligt mod forstyrrelser. Det er samtidig nødvendigt at udbyderne pålægges at iværksætte en informationskampagne, således at tv-seerne får kendskab til problemstillingen, samt får informationer om, hvad de selv kan gøre for at undgå forstyrrelser. Forhandlernes rolle

2 Situationen er så uklar, at forhandlerne ingen mulighed har for at rådgive deres kunder om hvilke konsekvenser introduktionen af mobilt bredbånd vil få for dem. Dansk Erhverv anbefaler forhandlere af tv, bokse m.v. til at henvise deres kunder til Erhvervsstyrelsen, som har stillet i udsigt, at de vil lave en hjemmeside med information om problemerne. Det anbefales også at informere om at skærmede kabler i nogle tilfælde kan afhjælpe men dog ikke alle. Dansk Erhverv frygter, at forhandlerne kan blive stillet til ansvar for husinstallationer og andet udstyr, der solgt allerede før ibrugtagelsen af 800 MHz frekvensbåndet, og arbejder på at undgå dette. For yderligere oplysninger kontakt advokat i Dansk Erhverv, Martin Jørgensen på tlf eller på mjo@danskerhverv.dk.

3 Kampagne mod hormonforstyrrende stoffer på gyngende grund Forbrugerrådet har igangsat en kampagne mod 17 stoffer, som Rådet hævder, er farlige og vil have forbudt. Dansk Erhverv mener kampagnen vildleder. Forbrugerrådet har erklæret krig mod 17 stoffer, som ifølge Forbrugerrådet er både hormonforstyrrende og farlige og findes i en lang række kosmetiske produkter. Forbrugerådet opfordrer endda til et rent dansk forbud mod de 17 stoffer. Dansk Erhverv er helt på linje med Forbrugerrådet i ønsket om, at de produkter, forbrugerne køber skal være sunde og sikre. Men i dette tilfælde er der tale om at skræmme forbrugerne uden grund. Ingen dokumentation for at stofferne er farlige Forbrugerrådet har pillet 17 stoffer ud fra en lang liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer, som EU ønsker at se nærmere på, fordi én enkelt undersøgelse har vist en effekt. Der er ikke tale om en vurdering af, i hvilke mængder eller koncentrationer stofferne eventuelt vil kunne være farlige. Og når EU går i gang med at vurdere dem, kan den endelige konklusion lige så vel blive en frikendelse af stofferne. Meget skrappe krav i EU Der er meget skrappe regler for, hvilke stoffer der må komme i forbrugerprodukter. EU har en videnskabelig komité, hvor uafhængige eksperter rådgiver Kommissionen om, hvilke mængder kemiske stoffer der må være i for eksempel kosmetik. De arbejder i udpræget grad ud fra forsigtighedsprincippet, og de mængder, der anbefales, og som producenterne dermed følger, er mindst 100 gange mindre end dem, der ingen effekt har vist i dyreforsøg. Formanden for EU s videnskabelige komité som vurderer disse stoffer gik i en artikel i Politiken den 12. marts i rette med Forbrugerrådet. Behov for flere undersøgelser Denne type debatter opstår fordi der mangler viden på området. Dansk Erhverv bakker derfor op om, at EUmyndighederne får sat skub i en vurdering af alle kemiske stoffer, der indgår i forbrugerprodukter. Vi har foreslået det danske EU-formandskab, at det skal anbefale udvikling af nye EU-regler for alle kemiske stoffer, som har hormonforstyrrende effekter og kombinationseffekter. Det vil gavne debatten og skabe ro og tryghed hos forbrugerne såvel som forhandlerne. For yderligere oplysninger kontakt miljøchef Jakob Lamme Zeuthen på jlz@danskerhverv.dk.

4 Sælg mere på nettet Skal din virksomhed i gang på nettet eller vil I sælge mere? Så kom og få gode råd af e-handelsekspert Benjamin Gundgaard. Få samtidig 300 kr. rabat på hans e-bog Sælg mere på nettet. Benjamin Gundgaard har samlet en perlerække af velafprøvede eksempler på, hvad der sælger bedst på nettet. Eksemplerne er fra hans egne kunder og fra nogle af verdens førende hjemmesider. Det gør, at du kan tage hans erfaring og råd med hjem til din virksomhed og omsætte den til din egen hverdag, med det samme. Tilmeld dig seminaret på Dansk Erhvervs hjemmeside: b Køb bogen gennem Dansk Erhverv og spar 300 kr. Som medlem af Dansk Erhverv kan du købe bogen "Sælg mere på nettet" gennem Dansk Erhverv og få 300 kr. rabat. Send en mail til tlj@danskerhverv.dk, hvis du ønsker at købe bogen med rabat. Se mere om prisen på bogen her: Med "Sælg mere på nettet" får du: En letforståelig e-bog om, hvordan du sælger mere på nettet Erfaring baseret på over 100 brugertests og 12 års erfaring inden for e-handel En stigning i omsætningen på din hjemmeside på % 342 sider med en perlerække af gør-det-selv e-handel best practices Mulighed for at lære alle Benjamin Gundgaards metoder, tricks og hemmeligheder Læs første kapitel gratis Er du i tvivl om bogen er noget for dig, kan du læse første kapitel af e-bogen læses gratis her:

5 Få styr på reglerne for udsendelse af mail til markedsføring Udsendelse af mails kan blive en dyr affære for erhvervsdrivende, hvis markedsføringslovens overtrædes. Her får du en gennemgang af markedsføringslovens forbud mod uanmodede henvendelser via mail. Dansk Erhverv modtager ofte henvendelser fra medlemmer, der ønsker rådgivning i reglerne om udsendelse af markedsføringsmateriale via mail til såvel eksisterende som fremtidige kunder. s og anden elektronisk post Udgangspunktet i Markedsføringslovens 6, stk. 1 er, at en erhvervsdrivende ikke må sende s, sms, mms eller anden elektronisk post med henblik på afsætning til nogen, medmindre vedkommende på forhånd har givet samtykke. Udtrykket nogen skal forstås meget bredt, og forbuddet gælder derfor uanset, om modtageren er erhvervsdrivende, forbruger eller for eksempel en offentlig institution, og uanset, om der er tale om en fysisk eller juridisk person, det vil sige et selskab. Markedsføringsloven (MFL) MFL 6, stk. 1: En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, medmindre den pågældende forudgående har anmodet om det. MFL 6, stk. 2: Uanset stk. 1 kan en erhvervsdrivende, der fra en kunde har modtaget dennes elektroniske adresse i forbindelse med salg af en vare eller en tjenesteydelse, markedsføre egne tilsvarende produkter eller tjenesteydelser til kunden via elektronisk post. Dette forudsætter dog, at kunden har mulighed for let og gebyrfrit at frabede sig dette både i forbindelse med afgivelsen af adressen til den erhvervsdrivende og ved efterfølgende henvendelser. MFL 6, stk. 3: En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til en bestemt fysisk person ved brug af andre midler til fjernkommunikation med henblik på afsætning som nævnt i stk. 1, hvis den pågældende over for den erhvervsdrivende har frabedt sig dette, hvis det fremgår af en fortegnelse, som udarbejdes af Det Centrale Personregister (CPR) hvert kvartal, at den pågældende har frabedt sig henvendelser, der sker i sådant markedsføringsøjemed, eller hvis den erhvervsdrivende ved undersøgelse i CPR er blevet bekendt med, at den pågældende har frabedt sig sådanne henvendelser. Ved telefonisk henvendelse til forbrugere gælder endvidere reglerne om uanmodet henvendelse i lov om visse forbrugeraftaler. Med henblik på afsætning Forbuddet gælder alt elektronisk post ( s, sms, mms mv.), der sendes med henblik på afsætning. Dette skal forstås meget bredt og omfatter ikke kun fremsendelse af konkrete købstilbud. Forbuddet dækker således også s, der bliver sendt for at skabe opmærksomhed om virksomhedens navn eller brand, herunder nyhedsbreve, opfodring til at deltage i en konkurrence eller lignende. Dokumenteret samtykke er vejen frem Det gælder derfor om på forhånd at få et samtykke. Det er ikke tilladt at sende en , sms eller lignende for at bede om et samtykke. Det skal indhentes på lovlig vis, for eksempel via virksomhedens hjemmeside, via opfordringer i trykte reklamer eller via adresseret brev, medmindre modtageren har frabedt sig dette. Det er i orden at afgive samtykke i for eksempel en . Samtykket skal opbevares forsvarligt, så virksomheden til en hver tid kan bevise, at modtageren har afgivet det. Samtykket skal være informeret og konkretiseret. Informeret betyder, at det skal være helt klart for modtageren, at han afgiver sin accept. Samtykket bør derfor kræve en aktiv handling, for eksempel at vedkommende selv skal sætte kryds i en rubrik med ja tak. Konkretiseret betyder, at det skal være tydeligt: - hvordan man vil kontakte vedkommende, det vil sige, om materialet sendes pr. , pr. sms eller lignende.

6 - hvem der kontakter, det vil sige, hvilken virksomhed, der vil afsende materialet, og - hvad man vil kontakte om, for eksempel tilbud på havemøbler, hotelophold, nye it-produkter eller revisionsydelser osv. Det er også en god idé at gøre opmærksom på, hvor ofte man vil sende markedsføringsmateriale, så modtageren kender omfanget af sit samtykke. Det skal være let at framelde sig Man skal til enhver tid kunne tilbagekalde et afgivet samtykke nemt og gratis. Virksomheden må således ikke stille krav om, at samtykke kun kan tilbagekaldes på en særlig måde eller først efter en vis periode. Undtagelse ved eksisterende kundeforhold I Markedsføringslovens 6, stk. 2 er der en meget snæver undtagelse for en erhvervsdrivende til at kunne sende reklamemateriale med til en eksisterende kunde uden på forhånd at have indhentet samtykke. En lang række meget specifikke krav, skal være opfyldt herunder blandt andet, at: - modtageren selv har afgivet sin elektroniske adresse i forbindelse med køb af en vare eller tjenesteydelse, - modtageren ved afgivelsen af den elektroniske adresse blev oplyst klart og tydeligt om, at der fremover vil blive sendt reklamer til denne adresse, - modtageren ved afgivelsen havde mulighed for at sige nej tak til reklamer, og ligeledes har mulighed for at sige nej ved alle fremtidige henvendelser, - markedsføringen alene omhandler virksomhedens egne produkter eller tjenesteydelser tilsvarende dem, som kunden tidligere har købt. Læs mere i Dansk Erhvervs Gode Råd om uanmodede henvendelser og spam Dansk Erhverv har udgivet en pjece om uanmodede henvendelser og spam, hvor ovenstående bl.a. indgår. I pjecen gennemgås desuden reglerne for udsendelse af markedsføringsmateriale med almindelig post. Medlemmer af Dansk Erhverv er meget velkommen til at rette henvendelse for yderligere rådgivning til advokat Martin Jørgensen på telefon eller via .: mjo@danskerhverv.dk

7 Salgspligt for netbutikker til forbrugere i alle medlemslande Kommissionen arbejder på en fortolkning af servicedirektivet, der vil forpligte netbutikker til at sælge til forbrugere i hele EU, med mindre de kan begrunde hvorfor de ikke vil det. Dansk Erhverv arbejder imod forslaget. Hvis det står til EU-Kommissionen skal e-handelsvirksomheder være forpligtede til at sælge deres varer til alle EU s forbrugere uanset bopæl, medmindre de kan påvise gode grunde til ikke at servicere et nationalt marked. Forslaget har været oppe før og er blevet afvist, men EU-Kommissionen forsøger nu at gennemføre denne regel ved at skrive en vejledning til Servicedirektivets artikel 20 (2). Virksomheder skal selv bestemme hvilke markeder de ønsker at være på Dansk Erhverv arbejder sammen med den Europæiske organisation EuroCommerce imod forslaget. Virksomheder selv skal have retten til at beslutte, hvilke markeder, de anser som attraktive og ønsker at være på. Virksomhederne skal heller ikke pålægges en administrativ byrde ved at skulle angive gode grunde til ikke at levere på alle markeder.

8 Returnering og ombytning er rigtig god service! Mange butikker tilbyder deres kunder, at de kan ombytte eller returnere varer, de har købt, hvilket er en god service, men er butikkerne egentlig forpligtet til at tilbyde returnering og ombytning? Som de fleste læsere måske er bekendt med, indeholder købeloven ingen bestemmelser, der giver kunder i fysiske butikker ret til at forlange en vare ombyttet eller til at få pengene retur mod tilbagelevering af varen. Butikkerne kan kun blive forpligtet til at ombytte en vare eller ophæve købet i de tilfælde, hvor salgsgenstanden er mangelfuld. Adgang til at bytte eller returnere slagsgenstanden er en service en rigtig god service. Er det rimeligt at ombytte varer der ikke kan sælges på ny? Dansk Erhverv har modtaget flere henvendelser fra erhvervsdrivende, hvor deres kunder ønsker at ombytte eller returnere varer, der ikke kan sælges på ny f.eks. fordi originalemballagen ikke længere eksisterer eller er ødelagt eller fordi alle mærker på salgsgenstanden er fjernet. Kunderne har i mange tilfælde henvist til oplysninger på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen hjemmeside forbrug.dk, hvoraf det fremgår, at sælger skal gøre særligt opmærksom på eventuelle vilkår for udnyttelse af bytte eller returservice som eksempelvis vilkår om at mærkerne ikke må fjernes fra trøjen eller at varen skal tilbageleveres i original emballage. Almindelig sund fornuft Det må antages som almindelig sund fornuft og almindelig kendt blandt forbrugerne, at det ikke kan forventes, at en erhvervsdrivende kan tilbyde at bytte eller returnere en vare som ikke kan sælges på ny. Det forekommer derfor en anelse formynderisk og vidtgående at stille krav om, at en erhvervsdrivende, der f.eks. sælger jeans skal oplyse alle kunder om, at i tilfælde af, at bukserne ikke passer, så kan de kun få dem byttet, hvis mærkerne fortsat sidder på. Eller for at tage et andet eksempel, hvis legetøjsforhandleren skal oplyse sine kunder om, at Lego-sættet ikke ombyttes, hvis klodserne afleveres i løs vægt uden original emballage. Dansk Erhverv er gået i dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at få modificeret teksterne på forbrug.dk vedrørende ombytning og returnering, da vi mener, de er i strid med sund fornuft og hverken gavner forbrugere eller virksomheder. Gode bytteråd Dansk Erhverv oplister her reglerne for returnering og ombytning, så både butikker og kunder ved, hvad de kan forvente: Der gælder ingen bytte- eller returret, medmindre butikken har lovet det. Løftet kan gives som en generel bytte- eller returret eller som en konkret aftale i det enkelte tilfælde. Bytte- eller returrettigheder gælder kun i den forretning, hvor varen er købt, medmindre butikskæden har lovet, at varen kan byttes i alle forretninger. Hvis butikken har fastsat en frist for bytte eller returnering, skal den overholdes. Bytteret gælder kun ombytning til andre varer. Som hovedregel omregnes den byttede vare til den oprindelige pris. Hvis varen i mellemtiden er blevet nedsat til halv pris, kan kunden ikke kræve en vare ombyttet til to af den samme, men han kan for eksempel bytte gaven til en vare i en anden farve eller størrelse. Returret betyder, at forbrugeren kan kræve købesummen tilbage. Butikken kan kræve dokumentation for, at varen er købt hos butikken eller kæden. For at kunne returnere en vare skal den være ubeskadiget og må ikke være brugt. Varen skal leveres tilbage i original emballage, hvis emballagen har betydning for varens værdi eller muligheden for at sælge varen igen. Hvis varer som for eksempel musik og film er plomberet, må plomben ikke være brudt.

9 Ulovlige påbud til tv-forhandlere om energimærkning Forhandlere har ikke pligt til at udstille alle de energimærkede tv-apparater, de forhandler og de har heller ikke pligt til at skilte med flere oplysninger end dem, der fremgår af mærket. To medlemmer af Dansk Erhverv blev mødt med ulovlige påbud om energimærkning af tv, der ikke lovligt kan stilles til tv-forhandlere. Kravene kunne have kostet forhandlerne dyrt. Myndighederne havde blandt andet stillet krav om mærkning uden at have lovhjemmel til det. Tilsynsførende havde ikke styr på reglerne Siden 1. december 2011 har energimærkning været obligatorisk på alle nye tv. Sekretariatet for Eco-design og Energimærkning af produkter har ansvaret for at føre tilsyn og har haft tilsynsførende ude i butikkerne for at kontrollere, at alle produkter er mærket som de skal. Men ikke alle tilsynsførende har haft helt styr på reglerne. I den ene sag mente den tilsynsførende, at et varehus var forpligtiget til at udstille alle de tv, de forhandlede, med et energimærke på. Ellers kunne forbrugerne måske ikke finde det mest energirigtige, mente den tilsynsførende. Det vil give mange problemer i virkelighedens verden, hvor mange tv-forhandlere forhandler flere modeller, end de har plads til at udstille. Problemet var bare, at der ikke var hjemmel til det i forordningen. I den anden sag bad den tilsynsførende en tv-forhandler om at skilte med flere oplysninger, end de, der er på energimærket. Man kan i visse tilfælde kræve at forbrugerne skal have adgang til disse oplysninger, men der skal ikke skiltes med informationerne de skal bare ligge sammen med tv et i emballagen. Kunne have kostet forhandlerene meget dyrt Dansk Erhverv opdagede fejlene og protesterede overfor Sekretariatet for Eco-design og Energimærkning af produkter. I begge sager har Sekretariatet været prisværdigt hurtig til at bekræfte, at Dansk Erhvervs fortolkning af forordningen var rigtig. Hvis Dansk Erhverv ikke havde opdaget fejlene og protesteret, havde det indebåret nogle voldsomme krav til udvidelse af butiksarealet for mange medlemmer. Det kunne have kostet dem meget dyrt. For yderligere oplysninger kontakt chefkonsulent og advokat i Dansk Erhverv, Lars Quistgaard Bay på tlf eller på lqb@danskerhverv.dk.

10 Forbrugernes forventninger på vej op Indikatoren for forbrugertilliden steg igen en smule i februar. Den lille stigning er ikke statistisk signifikant, og forbrugertilliden er fortsat lav. Forbrugerne er dog fortrøstningsfulde omkring egen families økonomiske situation om et år. Den samlede indikator for forbrugertilliden steg igen en smule i februar 2012 til -4,8 mod -7,0 i januar. Den lille stigning er ikke statistisk signifikant, og forbrugertilliden er derfor fortsat på et meget lavt niveau. Forbrugertilliden har været negativ siden juli 2011, men synes efter 2 måneder med stigning, at have bundet for denne gang, og vil formentlig bevæge sig over nulpunktet i løbet af foråret. 8 Forbrugertillidsindikator , Note: Indikatoren belyser befolkningens syn på den aktuelle og den fremtidige økonomiske situation. Kilde: Danmarks Statistik 21. februar 2012

11 Sådan undgår du at havne i Forbrugerklagenævnet Få kendskab til relevante dele af forbrugerlovgivningen, så klagehåndteringen sker bedst muligt. Dansk Erhverv tilbyder et kursus, der gennemgår relevant forbrugerlovgivning og seneste praksis fra Forbrugerklagenævnet. Tilmeld: Århus 2/4: København 11/4: ad3f c

12 Netsikker nu! kampagne Digitaliseringsstyrelsen har lanceret den nye netsikker nu!-kampagne om let og sikker e-handel. Her kan forbrugerne teste sig selv og deres viden omkring sikker handel på nettet samt få gode råd om til sikker handel. Kampagnen løber frem til den 29. marts.

13 Hvor bevæger dine kunder sig hen og hvilke prioriteter har de? Du får svarene i nyhedsbrevet Nyt om Kunderne, der leveres af Eva Steensig fra Lighthouse Cph. Eva er specialist i forbrugeradfærd og fremtidig efterspørgsel og rådgiver danske og internationale virksomheder. For mere information om Nyt om Kundernes indhold og Eva Steensig, kontakt Tina Fruelund tlj@danskerhverv.dk. Tilmeld dig Dansk Erhvervs nyhedsbreve på Min side (kræver medlemslogin): aspx?source%3d%252fmedlem%252fsider%252fmin%252dside%252easpx&source=/medlem/sider/minside.aspx

14 Negative brugeranmeldelser? Forbrugerne bruger i stigende grad brugeranmeldelser på internettet til at dele deres erfaringer med virksomheder med andre forbrugere. Det giver en række muligheder, men kan også være en stor udfordring for virksomhederne. En af fordelene ved brugeranmeldelser er, at virksomheder kan opnå en langt højere troværdighed end de med deres egen branding og markedsføring vil kunne opnå. Men brugeranmeldelser kan også være en udfordring, hvis den er falsk. Der er ingen officiel kontrol med eller etiske kriterier for brugeranmeldelser, og de kan derfor bruges af brodne kar i en branche til at genere eller udstille deres konkurrenter. Falske brugeranmeldelser kan også bruges til at give et mere rosende billede. Det har bl.a. været beskrevet som et problem i USA, hvor det er kommet frem, at folk betales for at lave anmeldelser om steder, de aldrig har været. Problem for forbrugere og virksomheder Ligesom falske brugeranmeldelser kan være et problem for de erhvervsdrivende, er det et problem for forbrugerne, hvis de ikke kan stole på dem. Falske brugeranmeldelser kan bruges af forbrugere til at true en virksomhed med en dårlig anmeldelse, hvis virksomheden ikke er enig med kundens krav. Dansk Erhverv har opfordret til, at der udarbejdet nogle etiske krav til brugeranmeldelser, hvilket Forbrugerrådet har bakket op om. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er nu gået i gang med at undersøge problemet. Til brug for vores videre arbejde vil vi gerne høre om jeres erfaringer. Hvis din virksomhed har oplevet falske brugeranmeldelser på nettet, vil vi meget gerne høre fra dig. Kontakt markedschef Lone Rasmussen, lra@danskerhverv.dk

uanmodede henvendelser og spam

uanmodede henvendelser og spam GODE RÅD OM... uanmodede henvendelser og spam SIDE 1 indhold 3 Indledning 3 E-mails og anden elektronisk post 5 Adresserede reklamebreve med posten 6 Navneløse postforsendelser 6 Telefoniske henvendelser

Læs mere

Gode råd om... Markedsføring via sociale medier

Gode råd om... Markedsføring via sociale medier Gode råd om... Markedsføring via sociale medier INDHOLD Indledning 3 Generelt om sociale medier 3 Reklameidentifikation 3 Markedsføringsloven og de sociale medier 5 Hvem er omfattet? 5 Samtykke 5 Hvad

Læs mere

Markedsføringslovens 6

Markedsføringslovens 6 07-05-2015 NATIONALMUSEET Markedsføringslovens 6 Linda Christiansen, fuldmægtig, cand.jur. 6, stk. 1 Forbud mod spam En erhvervsdrivende må ikke uanmodet rette henvendelse til nogen via telefax, automatiske

Læs mere

Markedsføring i sociale medier en lille håndbog i do s and dont s

Markedsføring i sociale medier en lille håndbog i do s and dont s Markedsføring i sociale medier en lille håndbog i do s and dont s I er kendelsen af, at det kan være svært selv at skulle sætte sig ind i eller følge udviklingen i markedsføringslovgivningen i forbindelse

Læs mere

Introduktion til Digital Post og markedsføringsloven. Februar 2016

Introduktion til Digital Post og markedsføringsloven. Februar 2016 Introduktion til Digital Post og markedsføringsloven Februar 2016 Hvem skal læse dokumentet? Vejledningen er relevant for dig, hvis du er projektleder, leder eller jurist i en myndighed, og skal sikre,

Læs mere

Prisreklame 2005. Gode råd om. Prisreklame. Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service

Prisreklame 2005. Gode råd om. Prisreklame. Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Prisreklame Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service Prisreklame 2005 Kend reglerne for prisreklame Unøjagtighed i prismarkedsføringen giver

Læs mere

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark.

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 12 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 10. januar 2017 Samråd i ERU den 10. januar 2017 Spørgsmål A-F

Læs mere

Orientering om de nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt vedrørende markedsføring på sociale medier

Orientering om de nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt vedrørende markedsføring på sociale medier Orientering om de nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt vedrørende markedsføring på sociale medier 1. Indledning 2. Generelt om uanmodet elektronisk kommunikation og spam-forbuddet 2.1 Facebook - elektronisk

Læs mere

Brug af kundeoplysninger

Brug af kundeoplysninger fremtiden starter her... Gode råd om... Brug af kundeoplysninger INDHOLD Hvilke oplysninger må du registrere? 3 Hvordan skal oplysningerne opbevares? 4 Hvordan må oplysningerne bruges? 4 Adresseret post

Læs mere

// KOM GODT IGANG MED NYHEDSBREVE //

// KOM GODT IGANG MED NYHEDSBREVE // // KOM GODT IGANG MED NYHEDSBREVE // Nyhedsbreve er et effektivt markedsføringsredskab, når det anvendes rigtigt, og et fremragende supplement til øget salg og service over for dine nuværende og potentielle

Læs mere

Konkurrencer og markedsføring

Konkurrencer og markedsføring Konkurrencer og markedsføring Indhold 1. Kort fortalt... 1 2. Konkurrencer som led i markedsføring... 1 3. Samtykke til markedsføring gennem konkurrencer... 2 4. Oplysningspligt... 3 4.1. Gratis konkurrencer...

Læs mere

Computershare Aktionær e-mails

Computershare Aktionær e-mails Computershare Aktionær e-mails Introduktion Agenda De praktiske muligheder Hvilke regler er i spil? Hvor går grænsen? 1. De praktiske muligheder De praktiske muligheder Oplysningerne -Navn/ virksomhed

Læs mere

Konferencer og seminarer - markedsføring og personoplysninger. Nana Louw & Linda Tørngren Henriksen

Konferencer og seminarer - markedsføring og personoplysninger. Nana Louw & Linda Tørngren Henriksen Konferencer og seminarer - markedsføring og personoplysninger Nana Louw & Linda Tørngren Henriksen Temaet for dagens oplæg Opmærksomhedspunkter for behandling af personoplysninger ved konferencer/seminarer

Læs mere

tips til din webshops julesalg - Få gladere kunder, der køber mere

tips til din webshops julesalg - Få gladere kunder, der køber mere 7 tips til din webshops julesalg - Få gladere kunder, der køber mere Julen er hjerternes fest, og for dig, der driver en webshop, er det med stor sandsynlighed også den travleste og vigtigste tid på året.

Læs mere

Uanmodede henvendelser

Uanmodede henvendelser Uanmodede henvendelser Jan Trzaskowski Copenhagen Business School Copenhagen Business School, 25 September 2003 Markedsføringsloven Erhvervsdrivende må ikke uden samtykke rette henvendelse til nogen Ved

Læs mere

Kundedata og markedsføring

Kundedata og markedsføring Kundedata og markedsføring Hvordan er reglerne - i lovgivningen - i praksis Lovgivning Persondataloven Persondataforordningen Markedsføringsloven Lov om visse forbrugeraftaler (dørsalgsloven) 2 Persondataforordningen

Læs mere

Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser

Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser Uanmodede henvendelser Anmodede henvendelser (samtykke) HNG-sagen (1998.83H) Ikke betydning for beslutningen Begreberne opt in og opt out Uanmodede personlige henvendelser Forbrugeraftalelovens 6 Bopæl,

Læs mere

Direkte markedsføring. Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser

Direkte markedsføring. Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser Direkte markedsføring Jan Trzaskowski Associate Professor, Ph.D. Copenhagen Business School This presentation is made in OpenOffice.org 1 Uanmodede henvendelser Anmodede henvendelser (samtykke) HNG-sagen

Læs mere

Rekordstor bøde for overtrædelse af spamforbuddet

Rekordstor bøde for overtrædelse af spamforbuddet Rekordstor bøde for overtrædelse af spamforbuddet Hvad skal du være opmærksom på, når du markedsfører din virksomhed? 14. marts 2019 Københavns Byret har idømt kursusvirksomheden, Institut For Personaleudvikling

Læs mere

Muligheder og rammer for mediers arbejde med sociale medier. Advokat Mads Jørgensen København, 27. november 2013

Muligheder og rammer for mediers arbejde med sociale medier. Advokat Mads Jørgensen København, 27. november 2013 w Muligheder og rammer for mediers arbejde med sociale medier Advokat Mads Jørgensen København, 27. november 2013 Agenda 1. Grundlæggende spilleregler 2. Brug af indhold på/fra sociale medier 3. Konkurrencer

Læs mere

MARKEDSFØRING PÅ DE SOCIALE MEDIER 2015

MARKEDSFØRING PÅ DE SOCIALE MEDIER 2015 MARKEDSFØRING PÅ DE SOCIALE MEDIER 2015 AGENDA MARKEDSFØRINGSLOVENS 6, STK. 1 MARKEDSFØRING PÅ DE SOCIALE MEDIER 2 MARKEDSFØRING PÅ FACEBOOK 3 FAKTA -Eksisteret siden 2004 -I 2010 den mest besøgte hjemmeside

Læs mere

[Introduction] [A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info]

[Introduction] [A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info] [Introduction] Goddag mit navn er, og jeg ringer fra Epinion. Vi er i øjeblikket i gang med en undersøgelse blandt danske virksomheder for Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Må jeg i den forbindelse have

Læs mere

NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ

NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ Markedsføringsloven har været til hovedeftersyn. Erhvervs- og vækstministeren har den 1. juli offentliggjort en rapport, som indeholder et udkast til lovforslag til en ny markedsføringslov,

Læs mere

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM)

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED INDHOLD 1. Kort fortalt... 3 2. Uanmodede henvendelser.... 3 3. Nærmere om samtykke til henvendelse.... 7 3.1. Krav om forudgående samtykke...

Læs mere

Forbrugerombudsmanden. Carl Jacobsens vej 35. 2500 Valby. Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen. Frederiksberg, 19.

Forbrugerombudsmanden. Carl Jacobsens vej 35. 2500 Valby. Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen. Frederiksberg, 19. Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens vej 35 2500 Valby Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen Frederiksberg, 19. december 2011 Vedrørende standpunkt til markedsføring via sociale medier. Indledende bemærkninger.

Læs mere

Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 om uanmodet henvendelse til bestemte aftagere.

Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 om uanmodet henvendelse til bestemte aftagere. Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 om uanmodet henvendelse til bestemte aftagere. December 2013 1 Indhold 1. Markedsføringslovens 6 i korte træk... 3 1.1. Uanmodede henvendelser...

Læs mere

Svar på forespørgsel om fortolkning af forbrugeraftalelovens regler om fortrydelsesretten

Svar på forespørgsel om fortolkning af forbrugeraftalelovens regler om fortrydelsesretten FDIH - Foreningen for Dansk Internethandel Børsen 1217 København K Att.: Chefkonsulent Tina Morell Dato: 17. marts 2017 Sag: FO-16/11931-2 Sagsbehandler: /DABR Direkte tlf.: +45 41 71 50 76 Svar på forespørgsel

Læs mere

Kundedata: Hvad siger loven og forhandlerkontrakten?

Kundedata: Hvad siger loven og forhandlerkontrakten? Kundedata: Hvad siger loven og forhandlerkontrakten? Indhold - Hvilke oplysninger må du registrere - Hvordan skal oplysningerne opbevares - Hvad må du bruge oplysningerne til - Hvordan må du videregive

Læs mere

Stigende krav til behandling af persondata

Stigende krav til behandling af persondata Stigende krav til behandling af persondata Forpligtelser i nuværende lovgivning Ny persondataforordning på vej Tilbud til mærkeforeningerne om gennemgang af de enkelte mærkers kontraktbestemmelser om kundedata

Læs mere

Manglende tilbud om vederlagsfri afhjælpning af mangler

Manglende tilbud om vederlagsfri afhjælpning af mangler Manglende tilbud om vederlagsfri afhjælpning af mangler Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af en computer, fordi den erhvervsdrivende ikke havde tilbudt vederlagsfri afhjælpning af mangler

Læs mere

TYPER AF MARKEDSFØRING

TYPER AF MARKEDSFØRING TYPER AF MARKEDSFØRING Typer 1. Behavioral/location based marketing 2. Targeting banner / online tracking 3. Datamining 4. Permission marketing (MFL 10) 5. Direct marketing (MFL 10) Markedsføringsloven

Læs mere

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 5. september 2007

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 5. september 2007 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura København den 5. september 2007 Klage over tv-reklame for Wupti.com sendt på TV 2 Allan Kok har ved mail af 18.

Læs mere

Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere

Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere 1: Markedsføringslovens 6 i korte træk: Markedsføringslovens 6 begrænser erhvervsdrivendes mulighed

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 2001/95/EF og forordningen om gensidig

Læs mere

2008 gode råd om klagehåndtering GODE RÅD OM. Klagehåndtering. Udgivet af DANSK ERHVERV

2008 gode råd om klagehåndtering GODE RÅD OM. Klagehåndtering. Udgivet af DANSK ERHVERV GODE RÅD OM Klagehåndtering 2008 gode råd om klagehåndtering Udgivet af DANSK ERHVERV Læs i denne pjece om: Indholdsfortegnelse God klagehåndtering vejen til loyale kunder 3 Kend købelovens regler om reklamation

Læs mere

Udkast. Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere

Udkast. Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere Udkast Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere 1: Markedsføringslovens 6 i korte træk: Markedsføringslovens 6 begrænser erhvervsdrivendes

Læs mere

Muligheder og rammer for mediers arbejde med Facebook. Advokat Mads Jørgensen og Advokat Søren Danelund Reipurth København, 23.

Muligheder og rammer for mediers arbejde med Facebook. Advokat Mads Jørgensen og Advokat Søren Danelund Reipurth København, 23. w Muligheder og rammer for mediers arbejde med Facebook Advokat Mads Jørgensen og Advokat Søren Danelund Reipurth København, 23. maj 2013 Agenda 1. De markedsføringsretlige grænser på Facebook 2. Ansvar

Læs mere

Bekendtgørelse om urimelig markedsføring i forbrugerforhold 1)

Bekendtgørelse om urimelig markedsføring i forbrugerforhold 1) BEK nr 1084 af 14/09/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 14. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Familie- og Forbrugermin., Forbrugerstyrelsen, j.nr. 2007-101/1-1000 Senere

Læs mere

Ganske mange branche- og forbrugerorganisationer har medvirket ved udarbejdelsen af og bakker nu op om retningslinjerne.

Ganske mange branche- og forbrugerorganisationer har medvirket ved udarbejdelsen af og bakker nu op om retningslinjerne. Nyhedsbrev IP & Technology Nye regler om prismarkedsføring Forbrugerombudsmanden har udstedt nye retningslinjer for prismarkedsføring for at sikre forbrugerne yderligere mod vildledende prisangivelser

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Prismarkedsføring

fremtiden starter her... Gode råd om... Prismarkedsføring fremtiden starter her... Gode råd om... Prismarkedsføring INDHOLD Indledning 3 Hvad siger loven? 3 Den enkle løsning én vare én pris 3 Sammenligningspriser 3 Prissammenligning egen førpris 4 Referenceperioden

Læs mere

Gode råd til brugerne: Bekæmp PHISHING!

Gode råd til brugerne: Bekæmp PHISHING! Baggrund Senest i perioden juli og august 2009 har UC Lillebælt været udsat for forskellige forsøg på at udnytte vores it-systemer til at indsamle personlige data og kommunikere ulovligt reklamemateriale.

Læs mere

Nyhedsbrev. Teknologi & Outsourcing

Nyhedsbrev. Teknologi & Outsourcing Nyhedsbrev Teknologi & Outsourcing 08.04.2016 SÅDAN SIKRER DU SUCCES I IT-UDBUD EFTER IKRAFTTRÆDELSEN AF UDBUDSLOVEN (DEL 1): MARKEDSDIALOG I en artikelserie over 4 nyhedsbreve sætter vi fokus på den nye

Læs mere

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven NOTAT 1. december 2014 14/06943-2 Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven Baggrund Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for virksomhederne og forbrugerne. Den skal således medvirke

Læs mere

Baunegårdsvej 73 Kalvehavevej 25 2900 Hellerup 3250 Gilleleje. København den 30. september 2004. Klage over tv-reklame for Becel pro.

Baunegårdsvej 73 Kalvehavevej 25 2900 Hellerup 3250 Gilleleje. København den 30. september 2004. Klage over tv-reklame for Becel pro. RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/Reklame Kirsten Nissen Baunegårdsvej 73 Kalvehavevej 25 2900 Hellerup 3250 Gilleleje København den 30. september 2004 Klage over tv-reklame for Becel pro.activ Kirsten Nissen har

Læs mere

E-handel i Norden 2. kvartal 2014 TEMA: VEJEN TIL E-HANDELSKØBET

E-handel i Norden 2. kvartal 2014 TEMA: VEJEN TIL E-HANDELSKØBET E-handel i Norden 2. kvartal 2014 TEMA: VEJEN TIL E-HANDELSKØBET E-handel til en værdi af 33 mia. SEK FORORD Den nordiske e-handel fortsatte stærkt i 2. kvartal 2014. De nordiske forbrugere har i alt købt

Læs mere

FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING

FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING 1 2 FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING KORT OG GODT: Indtil nu? Beskedent fokus på persondatalovgivning Næsten ingen håndhævelse, ligegyldigt bødeniveau Primært fokus på informationssikkerhed Hvad

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Elektronisk aftaleindgåelse Jan Trzaskowski Copenhagen Business School IBC Euroforum, Kommercielle aftaler, 23. marts 2004 Indledende bemærkninger Internetjuraens 1. læresætning Funktionel ækvivalens og

Læs mere

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: Energiselskab: 4200 Slagelse NRGi Elsalg CVR 3228 5759 v/ NRGi Netservice CVR 2654 8950 Dusager 22 8200 Aarhus N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Udover Privatlivspolitikken gælder vores Cookiepolitik, som du kan finde på vores hjemmeside:

Udover Privatlivspolitikken gælder vores Cookiepolitik, som du kan finde på vores hjemmeside: Privatpolitik Når vi modtager personoplysninger om dig, er det vores målsætning, at du har tillid til, at vi behandler dine personoplysninger på en gennemsigtig og sikker måde. Det er derfor vigtigt for

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 17. maj 2011 blev der i sag 133-2010 KK v/ advokat AA mod Ejendomsmægler HH afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 1. juli 2010 har KK ved advokat AA, indbragt ejendomsmægler HH for Disciplinærnævnet

Læs mere

Vi beskriver også, hvilket retligt grundlag vi har for behandlingen, og hvor længe vi gemmer dine personoplysninger.

Vi beskriver også, hvilket retligt grundlag vi har for behandlingen, og hvor længe vi gemmer dine personoplysninger. PRIVATLIVSPOLITIK Royal Design Group AB værner om dit privatliv. Vi vil derfor oplyse dig om, hvordan vi behandler de personoplysninger, som du giver os, samt hvilke rettigheder du har. Kort sagt behandler

Læs mere

GODE RÅD OM... prismarkedsføring SIDE 1

GODE RÅD OM... prismarkedsføring SIDE 1 GODE RÅD OM... prismarkedsføring SIDE 1 Indhold Indledning 3 Hvad siger loven? 3 Den enkle løsning én vare én pris 3 Sammenligningspriser 4 Prissammenligning egen førpris 4 Prissammenligning prisvariation

Læs mere

Gode råd om... KLAGEHÅNDTERING

Gode råd om... KLAGEHÅNDTERING Gode råd om... KLAGEHÅNDTERING INDHOLD God klagehåndtering vejen til loyale kunder 3 Kend købelovens regler om reklamation 3 Reklamation over tjenesteydelser 5 God klagehåndtering og tilfredse kunder 6

Læs mere

Forretningsbetingelser. Indhold

Forretningsbetingelser. Indhold Forretningsbetingelser Indhold Defination... 1 Produktinformation... 2 Priser... 2 Fragt & Levringstider... 2 Betaling... 3 Risikoen for hændelig undergang eller forringelse:... 3 Reklamation... 3 Ansvarsfraskrivelse

Læs mere

Handelsbetingelser for privatkunder

Handelsbetingelser for privatkunder Handelsbetingelser for privatkunder Generelle oplysninger Virksomhedens juridiske navn CVR-nr. 26 37 52 23 Adresse Industrivej 2, 4180 Sorø Mailadresse info@oldebjerg.dk Telefonnummer +45 5784 9023 Gyldighed

Læs mere

HANDELSBETINGELSER. køb over internettet. NSH NORDIC A/S CVR-nr. 25472861 Virkefeltet 4, 8740 Brædstrup tlf.nr.: 75754270 e-mail: post@nshnordic.

HANDELSBETINGELSER. køb over internettet. NSH NORDIC A/S CVR-nr. 25472861 Virkefeltet 4, 8740 Brædstrup tlf.nr.: 75754270 e-mail: post@nshnordic. HANDELSBETINGELSER køb over internettet Følgende betingelser gælder for alle aftaler indgået med NSH NORDIC A/S CVR-nr. 25472861 Virkefeltet 4, 8740 Brædstrup tlf.nr.: 75754270 e-mail: post@nshnordic.com,

Læs mere

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3.

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Dato: 3. april 2014 Sag: FO-14/02776-1 Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Problemstilling En erhvervsdrivende skal kunne dokumentere, at faktiske forhold, der oplyses om i markedsføringen,

Læs mere

REGLER OG RAMMER. 27. august 2014. v/ Nicolai Kryger & Jasper Kloster Pingel DAHL Advokatfirma, Esbjerg

REGLER OG RAMMER. 27. august 2014. v/ Nicolai Kryger & Jasper Kloster Pingel DAHL Advokatfirma, Esbjerg REGLER OG RAMMER 27. august 2014 v/ Nicolai Kryger & Jasper Kloster Pingel DAHL Advokatfirma, Esbjerg NICOLAI KRYGER Advokat (L) Arbejdsområder: Corporate Commercial Markedsføringsret Proces Arbejds- og

Læs mere

Notat om forbrugerens hæftelse for en eventuel værdiforringelse, jf. forbrugeraftalelovens 24, stk. 5. Formålet med notatet

Notat om forbrugerens hæftelse for en eventuel værdiforringelse, jf. forbrugeraftalelovens 24, stk. 5. Formålet med notatet Dato: 1. juli 2014 Sag: FO-14/02011-20 Sagsbehandler: /tmn Notat om forbrugerens hæftelse for en eventuel værdiforringelse, jf. forbrugeraftalelovens 24, stk. 5. Formålet med notatet Den nye forbrugeraftalelov

Læs mere

Privatlivspolitik for Hjernesagen

Privatlivspolitik for Hjernesagen Privatlivspolitik for Hjernesagen Vi tager ansvaret for dine oplysninger alvorligt Når du bliver medlem hos Hjernesagen, så giver du os en række personlige oplysninger, som vi skal behandle ansvarligt.

Læs mere

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018 1 Trine Ringkjær Agenda Informationspligten hvad siger reglerne? Udfordringer og manglende efterlevelse Hvad kan virksomheder gøre? Hvorfor nu? 2 Informationspligten EU s kemikalieregulering,, artikel

Læs mere

Når du har udfyldt en bestilling, vil du modtage en e-mail, hvori der angives hvilke produkter, du har købt.

Når du har udfyldt en bestilling, vil du modtage en e-mail, hvori der angives hvilke produkter, du har købt. HANDELSBETINGELSER Handelsbetingelser for webshoppen: Victory Europe Ltd. ). Priser Der tages forbehold for afgiftsændringer, udsolgte varer o. lign. Dette omhandler de vilkår der følger på victory-europe.com.

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK. for. Frida Forsikring Agentur A/S

PERSONDATAPOLITIK. for. Frida Forsikring Agentur A/S PERSONDATAPOLITIK for Frida Forsikring Agentur A/S 1/5 Dataansvarlig Frida Forsikring Agentur A/S Stationsparken 37 2600 Glostrup tlf. 70707879 info@fridaforsikring.dk 1. Formål med persondatapolitikken

Læs mere

Databeskyttelsesforordningens betydning for reglerne om udsendelse af elektronisk markedsføring

Databeskyttelsesforordningens betydning for reglerne om udsendelse af elektronisk markedsføring Databeskyttelsesforordningens betydning for reglerne om udsendelse af elektronisk markedsføring 2018 Databeskyttelsesforordningens betydning for reglerne om udsendelse af elektronisk markedsføring Forbrugerombudsmanden

Læs mere

Nøgletallet Arbejdsgruppen er blevet enige om beregning af et ÅOP - lignende nøgletal.

Nøgletallet Arbejdsgruppen er blevet enige om beregning af et ÅOP - lignende nøgletal. Finanstilsynet 21. juni 2007 FOIN/FORM J.nr.5460-0002 aba Rapport om indførelse af et ÅOP lignende nøgletal for investeringsforeninger. Men baggrund i anbefaling i Konkurrenceredegørelsen fra 2006 om at

Læs mere

Formodningen for mangler var ikke afkræftet

Formodningen for mangler var ikke afkræftet Formodningen for mangler var ikke afkræftet Telefonen var mangelfuld, idet fejlen var opstået inden for seks måneder efter købet, og den erhvervsdrivende havde ikke afkræftet formodningen. Den erhvervsdrivende

Læs mere

E-Business i praksis. E-Business i praksis

E-Business i praksis. E-Business i praksis planen for i dag hvem er ham der taler nu? hvad er referencerammen for dagens emne? hvilke elementer kræves i en lovlig webshop? e-handelsdirektivet og internationale aspekter cases til fredag! 3. marts

Læs mere

Kendelse. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. i sag 381 j.nr.17/00125 ( ) Dansk Ejendomsmæglerforening.

Kendelse. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. i sag 381 j.nr.17/00125 ( ) Dansk Ejendomsmæglerforening. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere i sag 381 j.nr.17/00125 (2016-10954) Dansk Ejendomsmæglerforening mod Ejendomsmæglervirksomheden MM Living [Adresse] [By] afsagt sålydende

Læs mere

Persondata - hvem, hvad, hvor og hvordan?

Persondata - hvem, hvad, hvor og hvordan? Persondata - hvem, hvad, hvor og hvordan? - forstå de grundlæggende regler om persondata og markedsføringsregler med konkrete eksempler fra autobranchen Indholdsfortegnelse Behandling af personoplysninger

Læs mere

Indhold. Indledning. Anvendelsesområde. Oplysningskrav forud for aftaleindgåelsen. Krav til opbygning af webbutikker. Fortrydelsesretten

Indhold. Indledning. Anvendelsesområde. Oplysningskrav forud for aftaleindgåelsen. Krav til opbygning af webbutikker. Fortrydelsesretten Indhold Indledning Anvendelsesområde Oplysningskrav forud for aftaleindgåelsen Krav til opbygning af webbutikker Fortrydelsesretten Fortrydelsesret ved køb af varer Fortrydelsesret ved køb af tjenesteydelser

Læs mere

Nyhedsbreve dit effektive værktøj til mere salg dit ef Webskribenten 2011

Nyhedsbreve dit effektive værktøj til mere salg dit ef Webskribenten 2011 Nyhedsbreve dit effektive værktøj til mere salg Hvadskalvitaleom? vi Hvorfor udsende nyhedsbreve? Kom godt fra start Best practise Mailinglister og markedsføring Virker dit nyhedsbrev? Hvorfor e-nyhedsbreve?

Læs mere

Standard handelsbetingelser Gourmetpladsen APS

Standard handelsbetingelser Gourmetpladsen APS Standard handelsbetingelser Gourmetpladsen APS Generelle oplysninger Gourmetpladsen APS 38958089 Hørskætten 30 2630 Taastrup kundeservice@gourmetpladsen.dk 20 54 05 42 Betaling På siden kan du som privatkunde

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Side 1 af 7 (Gældende fra 14. august 2015) Generelle oplysninger Juridisk navn: Abby`s Fashion Organisationsform: Enkeltmandsfirma CVR. nr.: 36351470 Etableringsår: 2015 Adresser: Abby`s Fashion V. Mogens

Læs mere

Gensidig hemmeligholdelsesaftale

Gensidig hemmeligholdelsesaftale Gensidig hemmeligholdelsesaftale mellem CVR-nr.: [Indsæt] og CVR-nr.: [Indsæt] (herefter samlet betegnet Parterne ) 1 Baggrund for hemmeligholdelsesaftalen I forbindelse med [beskriv her i hvilken anledning/hvorfor

Læs mere

Forbrugerretten I. 4. udgave. Sonny Kristoffersen. Markedsføringsretten i en civil- og offentligretlig kontekst

Forbrugerretten I. 4. udgave. Sonny Kristoffersen. Markedsføringsretten i en civil- og offentligretlig kontekst Sonny Kristoffersen Forbrugerretten I Markedsføringsretten i en civil- og offentligretlig kontekst 4. udgave Forord 5 Kapitel 1 Lovens formål og anvendelsesområde 17 1.1. De seneste revisioner af markedsføringsloven

Læs mere

Gode råd om. Købeloven. Reklamationer kan koste dyrt - sådan håndterer du reklamationer bedst muligt! Udgivet af Dansk Handel & Service

Gode råd om. Købeloven. Reklamationer kan koste dyrt - sådan håndterer du reklamationer bedst muligt! Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Købeloven Reklamationer kan koste dyrt - sådan håndterer du reklamationer bedst muligt! Udgivet af Dansk Handel & Service Købeloven Nr. 2-2004 Kend reglerne for reklamation De nye og skrappere

Læs mere

Produktsikkerhed i nethandlen

Produktsikkerhed i nethandlen ANALYSE Produktsikkerhed i nethandlen Kvinder og ældre danskere går mest op i produktsikkerhed, når de køber ind på nettet børnefamilierne bekymrer sig mindre og handler samtidig oftere på Wish.com, hvor

Læs mere

Gode råd om... KLAGEHÅNDTERING

Gode råd om... KLAGEHÅNDTERING Gode råd om... KLAGEHÅNDTERING INDHOLD God klagehåndtering vejen til loyale kunder 3 Kend købelovens regler om reklamation 3 Reklamation over tjenesteydelser 5 God klagehåndtering og tilfredse kunder 6

Læs mere

Behandling af persondata i EL Andersen A/S

Behandling af persondata i EL Andersen A/S Behandling af persondata i EL Andersen A/S Denne Persondatapolitik er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om dig, enten som led i et kunde- eller medarbejderforhold

Læs mere

Brug af blogs og brugeranmeldelser mv. i digitale medier

Brug af blogs og brugeranmeldelser mv. i digitale medier Brug af blogs og brugeranmeldelser mv. i digitale medier Dansk Forening for Markedsføringsret Jane Frederikke Land, advokat (H) 3. maj 2016 Forbrugerombudsmanden 1. april 2016 Virksomhederne bruger i stigende

Læs mere

Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om registrerede socialøkonomiske virksomheder

Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om registrerede socialøkonomiske virksomheder xx. xxx 2019 EM 2019/xx Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om registrerede socialøkonomiske virksomheder Kapitel 1 Godkendelse af registrering som socialøkonomisk virksomhed Ansøgning

Læs mere

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Marc Bank Havnealle 23, 2 8700 Horsens Sagsbehandler: /KSV Energiselskab: Gul Strøm CVR 3603 9485 Tagensvej 87, 1. 2200 København N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager og retsplejeloven om omkostningsdækning

Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager og retsplejeloven om omkostningsdækning Folketinget Att.: medlemmerne af Erhvervsudvalget Christiansborg 1240 København K cc. medlemmerne af Retsudvalget 8. januar 2010 Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager

Læs mere

E-handelsfondens lovlighedsundersøgelse 2005

E-handelsfondens lovlighedsundersøgelse 2005 E-handelsfondens lovlighedsundersøgelse 2005 Seminar 14. september 2005 Materiale til seminaret Lovlighedsundersøgelse udarbejdet af e-handelsfonden juli 2005 1 E-handelsfondens lovlighedsundersøgelse

Læs mere

De nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt til markedsføring via sociale medier

De nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt til markedsføring via sociale medier De nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt til markedsføring via sociale medier Indholdsfortegnelse Indledning 1. Afgrænsning 2. Markedsføringsbudskaber skal kunne identificeres som markedsføring 3. Forbud

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.1.2019 C(2019) 111 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 16.1.2019 om fastsættelse af nærmere bestemmelser i henhold til Rådets direktiv 91/477/EØF

Læs mere

Den nye lov om forbrugeraftaler ( Forbrugeraftaleloven ) trådte i kraft 13. juni 2014 og gælder således aftaler indgået efter den 13. juni 2014.

Den nye lov om forbrugeraftaler ( Forbrugeraftaleloven ) trådte i kraft 13. juni 2014 og gælder således aftaler indgået efter den 13. juni 2014. Nyhedsbrev vedrørende ny forbrugeraftalelov 6. august 2014 Den nye lov om forbrugeraftaler ( Forbrugeraftaleloven ) trådte i kraft 13. juni 2014 og gælder således aftaler indgået efter den 13. juni 2014.

Læs mere

De juridiske og rettighedsmæssige perspektiver ved anvendelse af sociale medier i markedsføringen

De juridiske og rettighedsmæssige perspektiver ved anvendelse af sociale medier i markedsføringen De juridiske og rettighedsmæssige perspektiver ved anvendelse af sociale medier i markedsføringen Advokat Peter Lind Nielsen BvHD IT-Forum Midtjylland Silkeborg, den 4. september 2012 Markedsføring på

Læs mere

Retningslinjer for e-mærkets elektroniske mærkningsordning

Retningslinjer for e-mærkets elektroniske mærkningsordning Retningslinjer for e-mærkets elektroniske mærkningsordning 1. Formål Det elektroniske mærke skal fremme, at erhvervsdrivende udviser god skik ved handel og markedsføring på internettet eller i tilsvarende

Læs mere

En god hjemmeside set med forbrugerøjne

En god hjemmeside set med forbrugerøjne En god hjemmeside set med forbrugerøjne Jan Trzaskowski, Forbrugerstyrelsen Netværkscenteret, Aalborg den 1. november 1999 Agenda Forbrugerstyrelsen og e-handel Forbrugerbeskyttelse i Cyberspace God markedsføringsskik

Læs mere

Handelsbetingelser for varer (Gældende fra 13. juni 2014)

Handelsbetingelser for varer (Gældende fra 13. juni 2014) Handelsbetingelser for varer (Gældende fra 13. juni 2014) Generelle oplysninger byfrank (v. itrade) Viborgvej 19 7470, Karup mail@byfrank.dk CVR. nr. 34261997 Betaling Efter bestilling på www.byfrank.dk,

Læs mere

Regler og lovgivning Direct Mail

Regler og lovgivning Direct Mail Regler og lovgivning Direct Mail Hvornår har man tilsagn og må sende et nyhedsbrev, og ikke mindst hvad må det indeholde? Og hvilke krav er der til opbevaring og dokumentation af disse tilsagn? Dette dokument

Læs mere

Jan Trzaskowski !"#$%$$%

Jan Trzaskowski !#$%$$% Jan Trzaskowski!"#$%$$% & Internetjura 280-289 Direktivet om urimelige kontraktvilkår (Direktiv 93/13/EØF af 5. april 1993) Direktivet om vildledende reklame (direktiv 97/55/EF af 6. oktober 1997 og direktiv

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser 1. Leverancens omfang 2. Dokumentation og vejledning 3. Leveringstidspunkt og transport 4. Risikoen for varerne

Salgs- og leveringsbetingelser 1. Leverancens omfang 2. Dokumentation og vejledning 3. Leveringstidspunkt og transport 4. Risikoen for varerne Salgs- og leveringsbetingelser Nedenstående almindelige salgs- og leveringsbetingelser gælder for alle leverancer fra Life- Style.dk, Skovsholm 1, 6470 Sydals, Tlf. 74422070. CVR nr. 13459932, netbutik:

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser for køb af fysiske produkter Indledning

Salgs- og leveringsbetingelser for køb af fysiske produkter Indledning Salgs- og leveringsbetingelser for køb af fysiske produkter Indledning www.kom-videre. nu.dk ejes og drives af Niels Feerup og Carsten G. Sørensen, CVR-nr.: XXXXXXXX(herefter "Kom-videre.nu.dk"), ARDRESSE,

Læs mere

Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle

Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle Databeskyttelsesforordningen og lidt om den ny markedsføringslov Temadag for dækbranchen Dækbranchen Danmark, onsdag den. 20. september 2017 Birgitte Toxværd, advokat Fra

Læs mere

TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN

TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 372 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN SEPTEMBER 2016 1 INTRODUKTION Kommissionen præsenterede den 25. maj forslag til en omfattende

Læs mere

forbruger- aftaleloven

forbruger- aftaleloven fremtiden starter her... Gode råd om... forbruger- aftaleloven Gode råd om forbrugeraftaleloven INDHOLD Indledning 3 Anvendelsesområde 3 Oplysningskrav forud for aftaleindgåelsen 4 Krav til opbygning af

Læs mere

PERSONDATAPOLTIK. Håndtering af personoplysninger om medlemmer, samarbejdspartnere mv. hos Fonden MARCOD

PERSONDATAPOLTIK. Håndtering af personoplysninger om medlemmer, samarbejdspartnere mv. hos Fonden MARCOD 30. januar 2019 PERSONDATAPOLTIK Håndtering af personoplysninger om medlemmer, samarbejdspartnere mv. hos Fonden MARCOD 1. Indledning MARCOD behandler personoplysninger i en lang række situationer. Vi

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. TV 2 Jura. Genoptagelse af klage over tv-reklame for Hurup Møbelfabrik A/S vist på TV 2

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. TV 2 Jura. Genoptagelse af klage over tv-reklame for Hurup Møbelfabrik A/S vist på TV 2 TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att. TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 6. februar 2012 Sagsnr. 2009-004115 Rasmus Pleidrup Fuldmægtig, cand.jur. rpl@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 33

Læs mere