Notat, dagplejeprojekt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat, dagplejeprojekt."

Transkript

1 Notat, dagplejeprojekt. Baggrund Børne- og Ungdomsudvalget har besluttet, at der skal opstilles scenarier for hvorledes, der fremadrettet sikres økonomisk bæredygtighed og pædagogisk kvalitet i Rebild Kommunes Dagpleje. Baggrunden for dette er, at dagplejen gennem de seneste år har været hårdt presset på kapacitetsstyringen pga. af et vigende børnetal, hvorfor organisationen har opbygget et akkumuleret merforbrug. Merforbrug ekskl. overførsel Akkumuleret merforbrug til overførsel fra Samtidig må det med baggrund i prognoserne for udviklingen i de kommende års børnetal forventes, at børnetallet fortsat vil være for nedadgående samt at pasningsprocenten i den kommunale dagpleje potentielt også fortsat vil være faldende. (Dette vil dog kunne undgås såfremt det besluttes, at lægge et loft over antallet af private dagplejere i kommunen.)

2 Der er fra Børne- og Ungdomsudvalgets side udtrykt ønske om, at der opstilles to-tre scenarier, som spænder fra en ændret økonomisk tildelingsmodel til mere vidtgående organisatoriske ændringer. Til arbejdet er der nedsat en projektorganisation bestående af styregruppe, arbejdsgruppe og følgegruppe. 1) Styregruppen består af Direktør Ulrik Andersen, Chef for Center Børn og Unge Torben Rune og leder af Dagplejen Susanne Damgaard samt personalerepræsentant Helle Pedersen (de tre sidstnævnte indgår også i arbejdsgruppe og følgegruppe). 2) Arbejdsgruppen består yderligere af de to tillidsrepræsentanter for henholdsvis dagplejere og dagplejepædagoger, Souschef for Dagplejen, to daginstitutionsledere en økonomikonsulent samt en konsulent fra Center Børn og Unge. 3) Følgegruppen består ud over arbejdsgruppen af dagplejens forældrebestyrelse og MED udvalg. Tretrins løsningsmodel Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra en løsningsmodel bestående af tre trin, hvor trin 1 er den mindst omfattende og trin 3 er den mest omfattende. Overordnet kan modellerne skitseres på følgende måde:

3 I det følgende en nærmere beskrivelse af enkeltdelene i de tre trin: Beskrivelse af trin 1: Ændret tildelingsmodel Arbejdsgruppen fremlægger 3 måder, hvorpå der kan foretages en teknisk ændring af dagplejens nuværende økonomiske tildelingsmodel. Målet med en ny tildelingsmodel er, at give dagplejen et bedre grundlag for styring af økonomien og skabelse af et bæredygtigt budget - dog uden at der ændres ved tildelingen pr. barn. Der er således kun tale om en teknisk ændring af budgettildelingen der medfører en lavere normering pr. dagplejer. Med henblik på forståelse af dagplejens økonomiske grundlag, er det nødvendigt at se på de to faktorer, der har størst indflydelse på økonomistyringsproblematikken. 1. Bufferkapacitet: Den nuværende tildelingsmodel indeholder kun i begrænset omfang bufferkapacitet. Der er således i gennemsnit kun økonomi til 7 uudnyttede pladser, hvilket svarer til en normering på 3,92 børn pr. dagplejer. Til sammenligning opererer nabokommunerne med normeringer på 3,75-3,71 børn pr. dagplejer og dermed større bufferkapacitet. Dagplejen har igennem årene gennemsnitlig haft omkring uudnyttede pladser når barsel og sygdom er fratrukket. Dette svarer til en normering/udnyttelsesgrad på omkring 3,73 børn pr. dagplejer. Ved nedgang i antal indmeldte børn, er det urealistisk at undgå uudnyttet kapacitet, og derfor har dagplejen også måttet holde meget igen på udgifter til udskiftning af legetøj, barnevogne og inventar for at finansiere merudgifterne til de tomme pladser. En ny budgetmodel bør derfor indeholde økonomi til uudnyttet kapacitet på et mere realistisk niveau. Nedenfor ses sammenligning af tildelingen ift. en række andre kommuner.

4 Dagpleje Rebild Viborg V.himmerland Mariagerfj. Jammerbugt Aalborg Takst pr. md. (juli betalingsfri) kr kr kr kr kr. Årlig forældrebetaling kr kr kr kr kr. Beregnet tilskud * kr kr kr kr kr. Beregnet samlet udgifter** kr kr kr kr *Forudsat 25% forældrebetaling ** Samlede udgifter er udtryk for de budgetterede udgifter der er medregnet i forældrebetalingen. Forældrebetalingen til dagplejen svarer til 25% af de budgetterede udgifter. Idet udgifterne til drift af dagplejen de seneste år har været større end budgetteret, har forældrene ikke i fuldt omfang været med til at betale den reelle udgift. 2. Økonomistyring: Da man ikke kender tilgangen af nyfødte, betyder et fald i børnetallet, at der må reduceres i antallet af dagplejere. Denne personaletilpasning kan ikke foretages med rettidig omhu, da antallet af nyfødte ikke kendes før de reelle tal foreligger. Der er derfor altid et efterslæb ifm. afskedigelser, da der går 7-8 mdr. fra varsling til fratrædelse - denne periode ofte med tomme pladser hos den enkelte dagplejer. Endelig har dagplejen i perioden haft udgifter til feriepenge- og fratrædelsesgodtgørelser i forbindelse af afskedigelser på samlet 3 mio. kr. Dette beløb svarer stort set til akkumulerede merforbrug frem til Beskrivelse af 3 forskellige økonomimodeller I forhold til sammensætning af en ny tildelingsmodel til dagplejen, har arbejdsgruppen kigget på 3 forskellige tildelingsmodeller. Fælles for modellerne er, at de rent teknisk tilfører dagplejen et større budget uden at ændre ved tildelingen pr. barn. Model 1 og 2 ændrer ikke ved styringsproblematikkerne. Der er således alene tale om en saltvandsindsprøjtning, der tilfører ekstra midler til budgettet her og nu i form af en lavere normering pr. dagplejer. Model 3 tilfører også penge her og nu, men bidrager desuden med bufferkapacitet fremadrettet, idet der kalkuleres med et vist antal uudnyttede pladser. Model Nuværende model 1: Viborg model 2: Prognosemodel 3: Pladsmodel Beskrivelse Budgettet fastsættes med udgangspunkt i et forventet antal børn ud fra befolkningsprognosen x senest kendt pasningsprocent. Budgettet reguleres i løbet af året i forhold til det Budgettet fastsættes ud fra det faktiske gns. antal indmeldte børn for et år forud for indeværende budgetår. Dvs. at budget 2016 fastsættes ud fra børnetallet for perioden medio medio Budgettet fastsættes med udgangspunkt i et forventet antal børn ud fra befolkningsprognosen x senest kendt pasningsprocent. Budgettet reguleres ikke i løbet af året, hvilket adskiller denne model fra kr. Budgettet fastsættes med udgangspunkt i et forventet antal børn ud fra befolkningsprognosen x senest kendt pasningsprocent. Hertil lægges et vist antal pladser i uudnyttet kapacitet.

5 faktiske antal indmeldte børn. Ingen regulering af budgettet i løbet af budgetåret den nuværende tildelingsmodel. Der er fortsat regulering af budgettet i forhold til det faktiske antal indmeldte børn. Hvis børnetallet er faldende vil modellen give et højere budget i forhold til den gamle model, men hvis børnetallet er uændret eller stigende vil budgettet i forhold til den gamle model være lavere. Den uudnyttede kapacitet (afhængig af børnetallet) foreslås som grundtildeling. Modellen skal ses i sammenhæng med overførselsreglerne, idet der skal spares op til de år hvor børnetallet stiger. Arb.gruppens vurdering Budgettet bygger på en urealistisk høj kapacitetsudnyttelse. Fastlåsning af budgettet kan både være en fordel og ulempe. Tilfører dagplejen penge her og nu, så længe antallet af indmeldte børn er faldende. Usikkert om modellen på længere sigt kan sikre stabilt økonomisk fundament. Tvivl om modellen rent styringsmæssigt gør tingene lettere. Usikkerhed om retvisende befolkningsprognoser. Fastlåsning af budgettet kan både være en fordel og ulempe. Tilfører dagplejen penge her og nu, så længe antallet af indmeldte børn er faldende. Usikkert om modellen på længere sigt kan sikre stabilt økonomisk fundament. Giver dagplejen et økonomisk fundament til uudnyttet kapacitet som vurderes realistisk. Arbejdsgruppen anbefaler model 3, som giver dagplejen en grundtildeling med baggrund i et vist antal uudnyttede pladser. Hvis dagplejen eksempelvis tilføres 18 nye uudnyttede pladser vil dette give en tilførsel svarende til i alt 25 pladser (18 x kr). = 1,7 mio. kr. brutto. Forældrebetalingen kan hermed hæves med 0,4 mio. kr. (fordelt med f.eks. 350 børn svarer det til en stigning på knap 110 kr. pr. md.). Udgifterne til tilskud til privat pasning og økonomiske fripladser stiger dog med stort samme beløb som merindtægten fra forældrebetaling, så der vil fortsat være tale om en nettotilførsel på 1,7 mio. kr.

6 Med denne tilførsel vil forældrebetalingen i Rebild Kommune komme op på niveau med Mariagerfjord Kommune og lidt under Viborg og Aalborg Kommuner. Forslag til finansiering: Puljen fra finansloven kan blandt andet anvendes til bedre vikardækning (gæstepleje) i dagplejen. Økonomi til uudnyttet kapacitet kan netop bidrage til bedre vikardækning (gæstepleje) ved, at der i større grad er pladser til gæstebørn i nærområdet. Budgetrammen for 2015 og frem er lavet på baggrund af 375 børn og er på 39,8 mio. kr. brutto. Det forventes pt. at antallet af indmeldte børn i dagplejen vil ligge et godt stykke under 375 børn. Med et gns. børnetal på 350 indmeldte børn for 2015, vil dagplejens budget skulle reduceres med omkring 2,3 mio. kr. brutto/1,6 mio. kr. netto i budget år Med andre ord er det budget, der ligger nu for 2015 og frem for højt og disse penge kan evt. bruges til finansiering af ny tildelingsmodel. Tildelingsmodel (bruttotal): (Hvis dagplejen ifm. valg af model 2 eller 3 skal opdeles i distrikter/områder forudsætter det en anden opdeling af grund tildelingen i forhold til ledelse, morgenvagt, TR mv. afhængig af hvordan opgaverne organiseres)

7 Beskrivelse af trin 2: Ændret tildelingsmodel + decentralisering af kapacitetsstyring (pladsanvisning og gæstepleje) samt decentralisering af ledelsesopgaven Dette trin indeholder foruden ændring i tildelingsmodellen også en decentralisering af kapacitetsstyringen i form af pladsanvisning, gæstepleje samt ledelsen af dagplejerne. Disse elementer vil efter arbejdsgruppens vurdering bidrage yderligere til bedre kapacitetsstyring i kraft af, at styringen kommer tættere på og dermed bedre vil kunne tage afsæt i individuelle lokale forhold. Decentralisering af kapacitetsstyringen Økonomien splittes op, og styringen lægges ud i det enkelte distrikt under det enkelte kontraktområde. De to vigtigste dele af kapacitetsstyringen er gæsteplejen og pladsanvisningen. Begge disse to ting decentraliseres med det formål, at give den decentrale ledelse flest mulige styringsmæssige knapper at skrue på. Gæsteplejen Gæsteplejen lægges ud under den enkelte kontraktholder, der fremadrettet vil skulle tilbyde gæstepleje i dialog med distriktets forældre. I løsningen af gæsteplejeopgaven, vil man i det enkelte kontraktområde kunne udnytte hele områdets kapacitet hvilket kan betyde gæstepleje hos dagplejere eller i institutionen. Decentralisering af gæsteplejen er således et væsentligt element i muligheden for bedre kapacitetsstyring. Pladsanvisning Med baggrund i erfaringer fra forsøg med decentral pladsanvisning til Børnehusene i Skørping vurderes det, at det det at anvisningen af pladser kommer tættere på, kan være med til at øge fleksibiliteten i anvisningen og give øget borgertilfredshed. Hovedformålet med den decentraliserede pladsanvisning er, at opnå en bedre kapacitetsudnyttelse - altså konkret undgå de omkostningstunge tomme pladser i dagplejen. Decentralisering af pladsanvisningen er således også et væsentligt element i muligheden for bedre kapacitetsstyring. Decentraliseret ledelse af dagplejerne Dagplejerne i de enkelte distrikter vil fremadrettet være ansat under den enkelte kontraktholder, og således ikke længere være ansat centralt. Kontraktholderen får dermed det fulde personaleansvar i forhold til dagplejerne. Dagplejepædagogerne vil dog fortsat være ansat under en central ledelse på forvaltningen. Der vil blive holdt fast i kompetenceudvikling og møder for dagplejen i fælles regi, samt den generelle pædagogiske udvikling af hele 0-3 årsområdet som også fortsat vil være centralt forankret i dagplejekontoret.

8 Dagplejerne vil i denne model blive en naturlig del af den decentrale institutions personalegruppe, og vil således blive kolleger med institutionens øvrige pædagogiske personale. Der vil med en decentralisering af dagplejens ledelse dermed i højere grad kunne etableres faglige fællesskaber og et tæt samarbejde omkring alle distriktets børn fra 0-6 år. Organisering af distrikter I forhold til den faktiske organisering af dagplejen i distrikter er en væsentlig overvejelse, hvilken størrelse de enkelte områder/distrikter skal have. Der kan være fordele og ulemper ved henholdsvis stort og småt, disse er gennemgået i det nedenstående. Små områder. Dagplejerne er ansat under kontraktholderen i det område, hvor de er bosiddende/naturligt hører til (skoledistriktet). Denne model giver umiddelbart god mening og sammenhæng, men vil dog afføde områder af meget forskellig størrelse fra 4 15 dagplejere. Fordele Sammenhæng i pædagogisk tilgang og mulighed for gode overgange Stærk tilknytning til nærområdet Sammenhæng for den enkelte familie, hvor der er flere børn Fælles forældremøder for alle børn i alderen 0-6 år Samme lukkedage Gæstepleje kan løses i samarbejde med institutionen Sammenhæng for personalet ved samme leder i samme område. Fleksibilitet i kapacitetsudnyttelsen. Ulemper Ved mindre grupper med 6-7 dagplejere vil der blive en meget stram styring af gæstepleje ved ferie og anden frihed. Sårbar overfor sygdom, barsel. Det kan blive svært at opnå korrekt kapacitetsudnyttelse jo mindre gruppen er. Det kan blive svært at tilbyde samme service som i dag, da der er et begrænset antal pladser til rådighed, her tænkes dagplejere med specielle kompetencer: allergi, for tidligt fødte m.m. Det kan blive svært at tilgodese åbningstiden for alle forældre, specielt bliver det sårbart i ydertimerne. Dem der åbner 6.15 og de dagplejere der lukker Store områder. Dagplejerne organiseres i en række større distrikter ud fra geografisk tilhørsforhold, dog stadig med udgangspunkt i deres nærområde. Umiddelbart vurderes det, at en optimal størrelse, vil være omkring dagplejere pr kontraktholder. Fordele

9 Forståelse for at den tværfaglige helhed i distriktet. Sammenhæng i tvær- institutionelt samarbejde. Større mulighed for kapacitetsudnyttelse, da der vil være flere muligheder for placeringer af det enkelte barn Man vil kunne tilgodese forældrenes ønsker i en større udstrækning m.h.t. åbningstider, kompetencer, pladstilbud til tiden m.m. Større økonomisk råderum til kompetenceudvikling ect. Mindre sårbar for store udsving i børnetal Bedre mulighed for jobgaranti. Kontinuitet ved den samme tilsyns pædagog tilknyttet. Mulighed for åbent i en institution i distriktet ved lukkedage Tværfaglig pasning af alle børn 0-6 år ved lukkedage. færre der skal forholde sig til dagplejens udfordringer Færre der skal kende til en ny gruppe medarbejdere overenskomst- lønforhold - ansættelsesforhold Ulemper Den enkelte dagplejer skal muligvis forholde sig til to ledere, en i nærområdet og en anden som ansættende myndighed. Det vil ikke være alle kontraktholdere der skal have dagplejere ansat. Øvrige organisatoriske konsekvenser Strukturændringen vil naturligt have en række affødte konsekvenser for MED- og bestyrelsesstruktur. Dette nødvendiggør nedenstående: Styrelsesvedtægten ændres, så forældre til børn i dagplejen sikres plads i den enkelte institutionsbestyrelse. Dagplejerne i det enkelte distrikt, sikres repræsentation i de lokale MED udvalg gennem en ændring i MED strukturen. Organisering af tilsyn Tilsynet med dagplejerne vil som hidtil være centralt forankret i dagplejekontoret, men vil skulle ske i et forpligtende samarbejde med de enkelte kontraktholdere. Beskrivelse af trin 3: Ændret tildelingsmodel + decentralisering af økonomistyring og ledelsesopgaven + ændring af den interne organisering i Center Børn og Unge. Udover elementerne i trin omfatter trin 3 en ny intern organisering og samtænkning af tilsynet og den pædagogiske konsulentvirksomhed inden for hele 0-6 årsområdet i tråd med den fælles politik Perspektiver på det gode børneliv

10 Pædagogisk kvalitet og helhed på 0-6 årsområdet Som en del af trin 3 ligger det, at det pædagogiske tilsyn for henholdsvis dagplejen og daginstitutionerne nytænkes og samles organisatorisk i en ny enhed der oprettes i sammenhæng med det nuværende Inklusion/PPR. Den ny afdeling kaldes PPR, udvikling og tilsyn. For nuværende varetages tilsynet med den kommunale dagpleje af dagplejens dagplejepædagoger, mens tilsynet med de private dagplejere, private daginstitutioner samt de kommunale daginstitutioner varetages af den pædagogiske konsulent i Center Børn og Unge. En samtænkning af hele center børn og unges tilsynsvirksomhed synes at rumme flere potentialer. Først og fremmest vil der være bedre mulighed for at skabe helhed og systematisk konsultativt arbejde, ikke blot i tilsynet, men også i den samlede indsats på 0-6 årsområdet hvilket ligger i tråd med målsætningerne fra fælles politiken Det gode børneliv i Rebild Kommune, der netop har fokus på tværfaglig sammenhæng og helhed i indsatsen for børn og unge som omdrejningspunkt. Konkret vil det således være de samme fagpersoner, der fører tilsyn med - og yder pædagogisk sparring til - dagplejere, småbørnsgrupper og børnehaver. Herved vil det ikke alene være muligt at sikre en ensartet kvalitet og kontinuitet i selve tilsynsvirksomheden, men samtidig kan fagpersonerne virke som brobyggere/ambassadører på tværs af de forskellige tilbud og være spydspidser i implementeringen af nye fælles indsatser og strategier i et tæt samarbejde med de øvrige fagpersoner i PPR, udvikling og tilsyn. Samles tilsynsopgaven i den ny enhed, vil dette bidrage til at understøtte et langt stærkere tværprofessionelt samarbejde end det er tilfældet pt. De forskellige fagpersoner vil få bedre sparringsmuligheder i den nye afdeling ved, at der kan komme flere forskellige øjne på kvaliteten i de kommunale og private tilbud. Dette vil derfor både udvikle og højne kvaliteten i tilsynet samt styrke mulighederne for et skarpere fokus på den tidlige forebyggende indsats ift. børn med særlige behov. Ulemper En mulig ulempe ved en samling af de forskellige typer tilsyn, kan være, at man mister noget af det nære kendskab og den gode relation, der i den nuværende konstruktion kan være skabt mellem tilsynsførende og den der føres tilsyn med. Den gode relation kan jo danne grund for skabelse af en tryghed, der gør, at den der bliver ført tilsyn med eller får pædagogisk sparring tør åbne op. Omvendt er en af tilsynets væsentligste opgaver jo også, at komme med friske og objektive øjne på pasningstilbuddet. Organisering af de pædagogiske tilsyns- og konsulentfunktioner i model 3

11 Konsekvensen af model 3 vil betyde en nedlæggelse af dagplejekontoret og en intern omorganisering i Center Børn og Unge. De nuværende dagplejepædagoger samt øvrige pædagogiske konsulenter i CBU vil overgå til den nye afdeling PPR, udvikling og tilsyn. Dagplejepædagoger ansættes som pædagogfaglige konsulenter og tilknyttes afdelingens eksisterende teamstruktur der består af psykologer, tale/hørekonsulenter, læse/sprogvejleder samt pædagogfaglige konsulenter på 3-16 års området. Ligeledes tilknyttes de nuværende pædagogiske konsulenter på 3-6 års området afdelingen Den ny afdeling vil således fremadrettet udgøre en samlet organisatorisk enhed, der varetager alle (pædagogiske) udviklings, rådgivnings og tilsynsopgaver på den almene og specialiserede område. 1. Pædagogisk, psykologisk rådgivning (Det specialiserede område) 2. Pædagogisk udvikling og implementering af politikker og strategier for hele 0-16 års området i et tæt samarbejde de decentrale kontraktholdere (Almen området) 3. Det lovpligtige tilsyn med såvel private som kommunale institutioner på hele 0-6 års området samt udvikling af kvalitetsstandarder for tilsyn og sikring af den lovpligtige opfølgning på såvel det private som kommunale område (Kvalitets- og tilsynsområdet) Skitseret organisationsdiagram for ny organisering

12 Økonomiske konsekvenser ved trin 2 og 3 En opdeling af dagplejen i distrikter indebærer, at der skal skubbes noget økonomi ud til kontraktholderne for de nye opgaver, der følger med. Her tænkes bl.a. på udgifter til: Ledelse Tillidsrepræsentanter Pladsanvisning Morgenvagt (sygemeldinger, arrangere gæstepleje, give besked til forældre og dagplejere). Ferieplanlægning De nævnte opgaver er i dag en del af grundtildelingen til dagplejen, og varetages af dagplejepædagoger og dagplejeleder. Dette betyder, at der skal laves en ny opdeling af grundtildelingen, såfremt trin 2 eller 3 besluttes.

13 Konkret indebærer dette, at tildelingsmodellen fremadrettet skal omstruktureres, så der er en grundtildeling til de opgaver, der fortsat er centrale og en grundtildeling til opgaverne, som løses ude i de enkelte distrikter. Derudover skal der tages stilling til, hvad der skal ske med grundtildelingen til gæstehuset og grundtildelingen til kvalitet i dagplejen (0,8 mio.kr. pr. år, som er tildelt dagplejen fra puljen til kvalitet i dagtilbuddene). Det foreslås, at grundtildelingen til kvalitet i dagplejen bliver en del af tildelingen pr. barn. Ud over ændringen i grundtildelingen, er der en række andre forhold, som vil skulle afdækkes nærmere: 1. Hvordan finansieres merudgiften til morgenvagt? Nu er der en pædagog, der har morgenvagten, men hvis dagplejen opdeles skal denne opgave løftes af distrikterne selv. 2. Der skal tages stilling til, om der stadig skal være et centralt depot til barnevogne, klapvogne og legetøj eller om der skal være noget i de enkelte distrikter. 3. Pladsanvisningen varetages i dag i et samarbejde med dagplejen og en medarbejder i Center Børn og Unge. Der skal laves en nærmere afgrænsning af pladsanvisningsopgaven - hvad ligger centralt og hvad ligger decentralt? Processer ifm. beslutning om model 2 eller 3. En beslutning om implementering af hhv. model 2 eller 3 vil betyde en stor ændring for mange medarbejderes hidtidige arbejdsvilkår og rutiner. Det er derfor afgørende, at der tilrettelægges nogle processer, som kan tage hånd om disse forandringsprocesser og en kvalitativ implementering af beslutningen. Det er derfor arbejdsgruppens anbefaling, at der i samarbejde med Personale/HR nedsættes en række hurtigt arbejdende arbejdsgrupper med repræsentanter for de berørte personalegrupper, som skal fremkomme med en model for: 1. Hvorledes der tages hånd om dagplejerne, der nu skal til at være en del af de enkelte decentrale institutioner. Herunder fælles kompetenceudvikling og etablering af nye faglige fællesskaber og nye kulturer. 2. Opbygningen af den ny afdeling PPR, udvikling og tilsyn. 3. Flytning og allokering af de økonomiske ressourcer 4. De praktiske elementer ift. den ny kontraktholderopgave

14 5. Drift og organisering af dagplejens gæstehus i Kronhjorten 6. It-understøttelsen af dagplejerne (fremtid for den eksisterende fælles hjemmeside- og intraløsning) Forslag til tidsplan Beslutning BUU 15.4 og efterfølgende udsendelse i høring. Høring frem til primo juni Beslutning BUU 10.6 og BY 25.6 Procesforberedelse i samarbejde med Personale/HR Aug - dec. Omstillingsproces, kompetenceudvikling og anden forberedelse. Forventet tidspunkt for effektuering

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Disposition: A. Kommissorium, tidsplan og organisering B. Økonomisk ramme for ny tildelingsmodel C. Ny tildelingsmodel generelle forudsætninger D. Ny

Læs mere

Notat vedr. udmøntningen af beslutning om decentralisering af vejledning, sparring og ledelse af den kommunale dagpleje i Rebild Kommune

Notat vedr. udmøntningen af beslutning om decentralisering af vejledning, sparring og ledelse af den kommunale dagpleje i Rebild Kommune Notat Center Børn og Unge Journalnr: 28.09.00-P20-1-15 Dato: 05-11-2018 Notat vedr. udmøntningen af beslutning om decentralisering af vejledning, sparring og ledelse af den kommunale dagpleje i Rebild

Læs mere

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget Dagsorden Mødedato: Mødetidspunkt: 15:30 Sted: Mødelokale 2A på rådhuset i Støvring 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Forslag til et sammenhængende decentralt tilbud

Læs mere

Indstilling til styregruppen Decentralisering af dagplejeledelsen - administration

Indstilling til styregruppen Decentralisering af dagplejeledelsen - administration Indstilling til styregruppen Decentralisering af dagplejeledelsen - administration Center Børn og Unge Journalnr: 28.00.00-G01-28-14 28.09.00-P20-1-15 Ref.: Rikke Jønson Telefon: 99887783 / 41776179 E-mail:

Læs mere

Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune

Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune BILAG 4 STYRELSESVEDTÆGT FOR DAGTILBUD I REBILD KOMMUNE Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. ddagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder:

Læs mere

Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune

Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune BILAG 4 STYRELSESVEDTÆGT FOR DAGTILBUD I REBILD KOMMUNE Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. Dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder:

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 16 Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Sagsnr: 28.00.00-A00-2-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til:

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til: Dato: 28-05-2019 Sagsnummer: 18/13891 Center: Center for Børn og Læring Bilag til sag 18/13891 Udvalget for Børn og Ungdom 4. juni 2019 Forslag: Ny ledelsesorganisering for dagtilbud i Center for Børn

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et mindreforbrug på 0,3 mio. kr. ekskl. overførsler fra regnskab 2014. Der er

Læs mere

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015 Notat Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud Den 13. august 2015 Baggrund Aarhus Kommune skal kunne tilbyde en varieret og fleksibel vifte af pasningsmuligheder til

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: Fra: Underskud i dagplejen - tillæg til 3. Budgetopfølgning

Notat. Til: Kopi til: Fra: Underskud i dagplejen - tillæg til 3. Budgetopfølgning Notat Til: Kopi til: Fra: Underskud i dagplejen - tillæg til 3. Budgetopfølgning 26.11.13 Sags id: 13/70 Kontaktperson: dchekla E-mail: hekla@assens.dk Dagplejens stigende udfordringer Dagplejen er en

Læs mere

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Fagcenteret for Læring & Trivsel den 29. marts 2017 Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Bestyrelsen for dagtilbudsområdet Holbæk By har ansøgt Udvalget Læring

Læs mere

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL Hvidovre Kommune April 2018 INDHOLD 1. Indledning 2 1.1 Overordnede konklusioner 2 2. Evaluering 4 2.1 Tildelingsmodel til skole 4 2.2 Tildelingsmodel til SFO 5

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup Giørtz Plads 2, 6760 Ribe Dato 20. juni 2016 Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup I forbindelse med forslaget om at lukke dagplejen i Grimstrup pga. et lavt børnetal sammenholdt med den overskydende fysiske

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

Vilkår for dagplejen. Haderslev kommune

Vilkår for dagplejen. Haderslev kommune Vilkår for dagplejen Haderslev kommune Indholdsfortegnelse Indhold Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 3 2. Børnepasningsgaranti... 3 3. Dagplejens organisations- og ledelsesstruktur... 3 4. Retningslinjer

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et merforbrug på -11,5 mio. kr. inkl. overførsler fra regnskab 2014. Børn og unge

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Økonomivurdering 3. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 3. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 3. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et merforbrug på 9,4 mio. kr. inkl. overførsler fra regnskab 2014. Børn og unge

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Vurderingen er lige nu et lille merforbrug særlige behov ungeområde

Læs mere

Omlægning af dagplejen

Omlægning af dagplejen Omlægning af dagplejen Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 11.3. 2014 følgende i forbindelse med fremlæggelsen af udmøntningsplanen for omlægningen af dagplejen.: Dagplejen overgår

Læs mere

Dagtilbudsstruktur i Nordfyns Kommune 2015

Dagtilbudsstruktur i Nordfyns Kommune 2015 Dagtilbudsstruktur i Nordfyns Kommune 2015 Skole- og Dagtilbudsafdelingen Oprettet den 16. marts 2015 Dokument nr. 480-2015-137915 Sags nr. 480-2014-143794 Indhold Ny struktur: Dagtilbudsdistrikter og

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

Plan for Dagplejens fremtid - analyse

Plan for Dagplejens fremtid - analyse Børn og Kultur Daginstitutioner Sagsnr. 229411 Brevid. 1634337 Ref. HEMC Dir. tlf. 46 31 40 68 hellemc@roskilde.dk Plan for Dagplejens fremtid - analyse 14. marts 2013 1. Indledning Notatet indeholder

Læs mere

Ny ledelsesstruktur i dagplejen i Gladsaxe Kommune

Ny ledelsesstruktur i dagplejen i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Dagtilbud og Sundhed 1. december 2015 Anne Weng Jørgensen Ny ledelsesstruktur i dagplejen i Gladsaxe Kommune Indledning Dette notat beskriver en ny ledelsesstruktur i dagplejen i Gladsaxe

Læs mere

REBILD KOMMUNE. Handicaprådet REFERAT. Tirsdag den 15. december 2015 kl. 16:30

REBILD KOMMUNE. Handicaprådet REFERAT. Tirsdag den 15. december 2015 kl. 16:30 REBILD KOMMUNE Handicaprådet REFERAT Tirsdag den 15. december 2015 kl. 16:30 Mødested: Administrationsbygningen i Nørager Jernbanegade 13, 9610 Nørager Mødelokale: Mødelokale 1 Afbud: Gytte Gade Mødet

Læs mere

Økonomivurdering 3. kvartal 2017 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 3. kvartal 2017 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 3. kvartal 2017 for Børne- og Ungdomsudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Vi forventer resultat tæt på 0 kr. i afvigelse. særlige behov ungeområde

Læs mere

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Feriepasning i dagtilbud / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Baggrund - beskrivelse af forslaget De københavnske dagtilbud planlægger i dag sommerferieperioden ud fra, at alle institutioner

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagtilbud for 0 6 årige

Administrationsgrundlag for dagtilbud for 0 6 årige Administrationsgrundlag for dagtilbud for 0 6 årige Administrationsgrundlaget beskriver principperne for, hvorledes løn- og driftsrammer tildeles kommunale og selvejende dagtilbud for 0 6 årige i Furesø

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud til børn i form af en

Læs mere

Deskresearch i forbindelse med evaluering af områdeledelse forår 2015

Deskresearch i forbindelse med evaluering af områdeledelse forår 2015 Deskresearch i forbindelse med evaluering af områdeledelse forår 2015 Redegørelse for økonomiske og organisatoriske forudsætninger forbundet med områdeledelsesstrukturen samt fordele og ulemper ved øvrige

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Langeland Dagpleje Virksomhedsbeskrivelse. Virksomhedsbeskrivelse af Langeland Dagpleje

Langeland Dagpleje Virksomhedsbeskrivelse. Virksomhedsbeskrivelse af Langeland Dagpleje af Langeland Dagpleje 1 Indholdsfortegnelse Personale:... 3 Historie:... 3 Geografi:... 3 Målgruppe:... 3 Åbningstider:... 3 Rådhusets åbningstider:... 3 Takst:... 3 Organisatorisk og politisk placering

Læs mere

Handleplan for udvikling af daginstitutionsområdet i Fredericia kommune

Handleplan for udvikling af daginstitutionsområdet i Fredericia kommune Handleplan for udvikling af daginstitutionsområdet i Fredericia kommune Bilag til Børne og Ungdomsudvalgsmødet 22.6.2010 Indledning Daginstitutionsområdet skal gennemgå en udvikling, der skal sikre at

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Børn og Unge December 2015 Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Notatets opbygning: 1. Formål og indledning 2. Beskrivelse af de nuværende forhold a. Den kommunale

Læs mere

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Notatark Sagsnr. 00.32.10-Ø00-2-14 Sagsbehandler Heidi Jul Nielsen 4.2.2016 Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Baggrund Formålet med dette notat er at redegøre

Læs mere

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 112 Forslag til ny tildelingsmodel på skoleområdet Sagsnr: 17.01.10-A00-1-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Orientering: Udviklingsprojektet i Dagplejen

Orientering: Udviklingsprojektet i Dagplejen Punkt 12. Orientering: Udviklingsprojektet i Dagplejen 2014-17318 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s orientering Beslutning: Til orientering at der er gennemført et udviklingsprojekt

Læs mere

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 Landsbyordninger Dagtilbud-Børn juli 2011 INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 2 Indledning

Læs mere

Budget 2018 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge

Budget 2018 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge Oversigt over temaer Læring for alle - det starter i dagtilbud 5.000 5.000 5.000 5.000 Puljen til mere pædagogisk personale 2.300 2.300 2.300 2.300 Unge og rusmidler 75 295 295 295 Akuthus for 0-12årige

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Private dag Herudover gives

Læs mere

Præsentation Økonomi

Præsentation Økonomi Præsentation Økonomi Driftsbevillinger 1. Budgetopfølgning 2018 Undervisnings- og Børneudvalget Bevillingsniveauer Politikområder Undervisnings- og Børneudvalget Dagtilbud 0-6 årige Undervisning og pædagogiske

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Notat vedrørende kapacitet for kommunale dagtilbud i Støvring

Notat vedrørende kapacitet for kommunale dagtilbud i Støvring Notat vedrørende kapacitet for kommunale dagtilbud i Støvring Forudsætninger for beregning af forventet børnetal Dette notat går udelukkende på kommunale dagtilbud i Støvring. Forventet antal børn i er

Læs mere

Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016

Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016 Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016 2 7. o k t o b e r 2 0 1 5 Børn- & Skoleudvalget har ønsket, et konkret oplæg om, hvordan en fremtidig organisering af Daginstitution Munkebo (herefter:

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016: Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 226,5

Læs mere

Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Indledning Byrådet i Rebild Kommune besluttede på sit møde den 30. marts 2017 at indføre en ny model for tildeling af ressourcer til dagtilbudsområdet

Læs mere

Notat. Pr. 1. august 2016 har Dagplejen i alt: 1 leder, 2 tilsynsførende, 20 dagplejere og 4 ansatte i gæstehuset.

Notat. Pr. 1. august 2016 har Dagplejen i alt: 1 leder, 2 tilsynsførende, 20 dagplejere og 4 ansatte i gæstehuset. BALLERUP KOMMUNE Dato: 15. august 2016 Sagsid: 28.09.00-A00-3-16 Notat Status for Dagplejen i Ballerup Kommune - august 2016 1. FAKTA Pr. 1. august 2016 har Dagplejen i alt: 1 leder, 2 tilsynsførende,

Læs mere

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende.

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2016 2017 2018 03.22.05 Skolefritidsordninger 28.952 28.554 31.649 05.22.07 Centrale

Læs mere

Vejledning om det pædagogiske tilsyn i. Hørsholms dagtilbud og private pasningsordninger med tilskud.

Vejledning om det pædagogiske tilsyn i. Hørsholms dagtilbud og private pasningsordninger med tilskud. Vejledning om det pædagogiske tilsyn i Hørsholms dagtilbud og private pasningsordninger med tilskud. Tilsynets form og indhold: Hørsholm kommune indfører fra 1. januar 2012 systematisk, pædagogisk tilsyn

Læs mere

Fredericia Kommune. Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring

Fredericia Kommune. Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring Fredericia Kommune Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring 2014 Indledning Daginstitutionsområdet skal pr. 1. januar 2014 overgå til lønsumsstyring. Dermed overgår området fra at styre

Læs mere

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Indhold Indledning... 2 Normeringsprincipper... 2 Normering til deltidspladser... 2 Almindelige deltidspladser... 2 Deltidspladser i forbindelse med barsel

Læs mere

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov Formål og baggrund Børn med særlige behov Ramme for indsats og ekstra ressourcer Med afsæt i sloven 4, stk. 2 og Esbjerg Kommunes Børn og Ungepolitik arbejder ud fra en inkluderende tilgang. kan efter

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen.

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen. Forslag 11 Organisering af det tværfaglige samarbejde Beskrivelse Som led i formulering af delpolitikken for børn og unge med særlige behov, har en arbejdsgruppe på tværs af direktørområderne Børn og Unge

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2017 Børne- og Familieudvalget. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår. Afvigelse mellem seneste skøn

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2017 Børne- og Familieudvalget. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår. Afvigelse mellem seneste skøn Overblik 1 Budgetopfølgning pr. 31. maj 2017 Børne- og Familieudvalget Tabel 1: Børne- og Familieudvalget, drift 1.000 kr. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår Korrigeret budget incl. overførsler

Læs mere

Forsøgsordninger med gæstedagpleje. Evalueringsresultater

Forsøgsordninger med gæstedagpleje. Evalueringsresultater Forsøgsordninger med gæstedagpleje Evalueringsresultater Baggrund for forsøgsordningerne Den 4. september 2017 vedtog Børne- og Skoleudvalget at igangsætte forsøgsordninger med gæstepleje i fem distrikter.

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2017 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2017 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2017 for Børne- og Ungdomsudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Vi forventer fortsat budgetoverholdelse.

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

Budgetanalyse om ledelse på dagtilbud: Reduktion i distriktsledelsen

Budgetanalyse om ledelse på dagtilbud: Reduktion i distriktsledelsen Budgetanalyse om ledelse på dagtilbud: Reduktion i distriktsledelsen Indhold 1. Beskrivelser og konsekvenser... 1 1.1 Indhold og baggrund... 1 1.2 Økonomi... 1 1.3 Målgruppe... 2 1.4 Effekt... 2 1.5 Konsekvenser...

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer Punkt 3. Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer 2014-45827 Familie- og Socialudvalget indstiller, at Magistraten/byrådet godkender, at de afsatte midler til sociale normeringer i

Læs mere

Handleplan Dagplejen reorganisering af dagplejen ifm. ændring af skolestrukturen (konklusioner og høringssvar)

Handleplan Dagplejen reorganisering af dagplejen ifm. ændring af skolestrukturen (konklusioner og høringssvar) 1 - Reorganisering af dagplejen ifm ændring af skolest Center Børn og Unge Journalnr: 28.09.00-P20-1-15 Ref.: Rikke Jønson Telefon: 99887783 / 41776179 E-mail: rijo@rebild.dk Dato: 18-12-2015 Handleplan

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Notat. Høringssvar Fremtidens Dagtilbud 2014-2020. Til: Fra: Notat til sagen: Høringsnotat Fremtidens Dagtilbud 2014-2020

Notat. Høringssvar Fremtidens Dagtilbud 2014-2020. Til: Fra: Notat til sagen: Høringsnotat Fremtidens Dagtilbud 2014-2020 Notat Til: Fra: Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333 www.odder.dk Notat til sagen: Høringsnotat Fremtidens Dagtilbud 2014-2020 Høringssvar Fremtidens Dagtilbud 2014-2020 Den 3. februar

Læs mere

Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune.

Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune. Notat Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune. Siden 2012 har den kommunale frokostordning i Rebild Kommune anvendt en ekstern leverandør. Denne leverer et samlet koncept bestående af menuplaner,

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber

Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber Formålene med denne nye skole-model er flerstrenget: - tildelingen af ressourcerne skal være enkel og overskuelig - der skal være

Læs mere

Økonomivurdering. 3. kvartal 2014

Økonomivurdering. 3. kvartal 2014 Økonomivurdering 3. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV3 Børn med særlige behov 76,2 69,2 68,7 65,5-10,7 Spec. soc. område -

Læs mere

Beskrivelse af struktur- og organisationsændringer på dagtilbudsområdet april 2008

Beskrivelse af struktur- og organisationsændringer på dagtilbudsområdet april 2008 Beskrivelse af struktur- og organisationsændringer på dagtilbudsområdet april 2008 Børne- og Ungdomsudvalget sendte den 5. februar 2008 et forslag til ændring af struktur- og organisering af dagtilbudsområdet

Læs mere

Indstilling til styregruppen - Decentralisering af dagplejeledelsen - proces

Indstilling til styregruppen - Decentralisering af dagplejeledelsen - proces Center Børn og Unge Journalnr: 28.09.00-P20-1-15 Ref.: Rikke Jønson Telefon: 99887783 / 41776179 E-mail: rijo@rebild.dk Dato: 22-10-2015 Indstilling til styregruppen - Decentralisering af dagplejeledelsen

Læs mere

Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016

Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016 Dato 11-08-2016 j./sagsnr. 28.00.00-Ø00-3-16 Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016 Notat udarbejdet af: Henrik Brink-Olesen Generelt om budgettildelingen på området

Læs mere

Forslag til principper for tildeling af løn- og driftsrammer for vuggestuer, børnehave, integrerede institutioner og fritidshjem fra 1.1.

Forslag til principper for tildeling af løn- og driftsrammer for vuggestuer, børnehave, integrerede institutioner og fritidshjem fra 1.1. Forslag til principper for tildeling af løn- og driftsrammer for vuggestuer, børnehave, integrerede institutioner og fritidshjem fra 1.1.2008 Der resterer endnu en harmonsiering af tildeling af løn- og

Læs mere

Den nye dagtilbudslov pixiudgave

Den nye dagtilbudslov pixiudgave Den nye dagtilbudslov pixiudgave Den nye dagtilbudslov blev endeligt vedtaget af folketinget d. 24. maj 2018. Se lovforslag med bemærkninger her: http://www.ft.dk/ripdf/samling/20171/lovforslag/l160/20171_l160_som_fremsat.pdf

Læs mere

Analyse af udgifter til børn i særlige dagtilbud

Analyse af udgifter til børn i særlige dagtilbud Notat Center Børn og Unge Journalnr: 27.00.00-K01-1-17 Ref.: Christina Mølsted Madsen Dato: 15-05-2017 Analyse af udgifter til børn i særlige dagtilbud 5.28.25 Særlige dagtilbud og særlige klubber På denne

Læs mere

Uddybende notat Sagsfremstilling budgetopfølgning SO 10, dagtilbud

Uddybende notat Sagsfremstilling budgetopfølgning SO 10, dagtilbud Uddybende notat Sagsfremstilling budgetopfølgning SO 10, dagtilbud Samlet for SO 10, Dagtilbud forventes et mindreforbrug på 16 mio. kr. i 2012. Mindreforbruget er fordelt med et mindreforbrug på selvforvaltningsaftaler

Læs mere

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger:

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2015 2016 2017 03.22.05 Skolefritidsordninger 25.383 32.414 28.187 05.22.07 Centrale

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165

NOTAT. Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165 SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Analyse af skolernes merforbrug i 2010 Til: Familie- og uddannelsesudvalget Dato: 3. marts 2011 Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165 Baggrund for analysen 3 af

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2.

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. Norddjurs Kommune Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. April 2013 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Muligheder for ændringer i dagtilbudsstrukturen....4 De lovgivningsmæssige

Læs mere

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune 16. juni 2016 Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2017, at der skal foretages en vurdering

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget den 01-11-2010, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget Protokol Mandag den 1. november 2010 kl. 15:00 afholdt Børne- og Ungdomsudvalget ekstraordinært møde i Udvalgsværelse

Læs mere