Analyser af øvelserne i psykiatri-programmet (Professionel Hjernetræning/Scientific Brain Training) Version 1.0

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Analyser af øvelserne i psykiatri-programmet (Professionel Hjernetræning/Scientific Brain Training) Version 1.0"

Transkript

1 Analyser af øvelserne i psykiatri-programmet (Professionel Hjernetræning/Scientific Brain Training) Version 1.0 Psykolog Torben Ø. Christensen Ergoterapeut Kristina Christensen

2 Under pres : 2 Blok A: Opmærksomhed og forarbejdningshastighed. Selektiv opmærksomhed og årvågenhed. I denne øvelse vises tre forskellige stimuli (en rød cirkel, et sort kryds og et bogstav) en ad gangen forskellige steder på skærmen. Målet er så hurtigt som muligt med pil-op og pil-ned tasterne at afgøre, om den røde cirkel vises over eller under det sorte kryds. Selektiv opmærksomhed, vedvarende opmærksomhed, visuelt overblik og hurtig reaktion. I hverdagen er der forskellige situationer, hvor man skal fokusere på en opgave og ikke lade sig distrahere af andre indtryk, og hvor man gennem længere tid skal være opmærksom på, hvad man foretager sig. Det kan være i en undervisnings-sammenhæng eller på et kontor, hvor mange gerne vil tale med en samtidig med, at man skal lave en opgave færdig. Når man skal opfange, forstå og handle på ting, der sker i omgivelserne, anvender man visuelle og rumlige færdigheder. Disse færdigheder anvendes ofte uden, at man er bevidst herom, og ofte tager man færdighederne for givet. Øvelsen indeholder 10 niveauer som er forprogrammeret og giver let start og jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antal stimuli (10 eller 20), visningstiden for hvert symbol, afstanden mellem dem og tilstedeværelse af et distraherende element. Visuelle skalaer som viser nøjagtighed og gennemsnitligreaktionstid. Desuden tekst som informerer om nøjagtighed (%), fejl og gennemsnitligreaktionstid (sek). Visuelt: Introtekst, tre forskellige stimuli (en rød cirkel, et sort kryds og et bogstav), grøn eller rød farve i rammen omkring opgaven som feedback (korrekt/forkert) efter problemløsningen samt grafer for nøjagtighed og gns. reaktionstid. Auditivt: Lyde ved opgave-start.

3 Overvågning : 3 Blok A: Opmærksomhed og forarbejdningshastighed. SBT: Selektiv opmærksomhed og årvågenhed. I øvelsen skal man finde et bestemt symbol, som er gemt i et feltmønster fyldt med forskellige komplicerede tegn, der ligner hinanden. På de lette niveauer får man præsenteret et symbol, som man skal identificere blandt andre symboler i et feltmønster. På de højere niveauer får man præsenteret et symbol, som man ligeledes skal identificere i feltmønsteret, men her er der også et forstyrrende element i form at et andet symbol. Det gælder således om ikke at lade sig distrahere af det forstyrrende element, men at huske og identificere det symbol man får præsenteret til start. Ydermere skal man på tre niveauer finde det umage symbol, som afviger fra de andre symboler i feltmønsteret, uden det på forhånd bliver præsenteret. I denne øvelse trænes den vedvarende og selektive opmærksomhed. Endvidere trænes visuelt overblik samt visuel og rumlig analyse og formgenkendelse. I øvelsen er det nødvendigt at fokusere på bestemte facetter og ignorere andre, som distraherer opmærksomheden. Denne funktion kan være yderst vigtig, når man handler ind og skal finde en bestemt vare på hylden i supermarkedet. For eksempel skal man kunne holde fokus på den bestemte vare på hylden og ikke lade sig distrahere af de andre varer. Når man skal finde sin pung på sofabordet blandt aviser og ugeblade eller sin ven i en menneskemængde samt at se nuancer i landskabet. Der er 10 niveauer, som er blevet forprogrammeret i øvelsen for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Indstillingsmulighederne vedrører formen for hjælp, forstyrrende elementer, multi-symboler, med eller uden det umage tegn samt størrelsen af feltmønsteret. To visuelle skalaer som angiver nøjagtighed og tid pr. korrekt svar som øvelsen er udført i. Desuden tekst som informerer om nøjagtighed (%) og tid pr. korrekt svar (sekunder). Visuelt: Tekst som informerer om øvelsen. Forskellige former og symboler. Tidslinje som angiver, hvor lang tid man har til at finde det korrekte symbol. Evalueringsside. Auditivt: To forskellige lyde afhængigt af, om svaret er rigtigt eller forkert.

4 To ting på samme tid : 4 Blok A: Opmærksomhed og forarbejdningshastighed. Forarbejdningshastighed. Først laver man en simpel visuel opgave, hvor det gælder om at reagere på en bestemt måde, når et givet symbol optræder. Herefter laver man en simpel lydopgave, hvor ord, man hører, skal sorteres i kategorier. Til sidst skal begge opgaver udføres samtidigt. I øvelsen træner man forarbejdningshastighed, delt opmærksomhed, impulshæmning, selektiv opmærksomhed. Simpel opmærksomhed/forarbejdning anvendes, når man fokuserer på og koncentrerer sig om tekst eller tale. Delt opmærksomhed anvendes f.eks. ved bilkørsel, når man på samme tid holder øje med trafikken og taler med en passager. Selektiv opmærksomhed bruger man, når man skal lytte efter, hvad en kammerat siger på en støjende café. Øvelsen indeholder 10 forprogrammerede niveauer, som giver let start og jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antal serier (for både simpel og dobbelt opgave: 4 til 10), visningstid, tabel-størrelsen (fra 2 til 9 felter) og antallet af lydkategorier (fra 2 til 4). To visuelle skalaer for nøjagtighed og reaktionstid (ms.) samt tekst med oplysninger om nøjagtighed og reaktionstid ved de to lette opgaver og de to dobbelt opgaver. Visuelt: Tekst med intro og kategorier samt figurer med skilte. Auditivt: Udtalte kategorier (f.eks. dyr, tøj, erhverv). Lyde ved afslutning af opgaven og som feedback (korrekt/forkert) efter problemløsningen.

5 Indviklede figurer 5 Blok A: Opmærksomhed og forarbejdningshastighed. Forarbejdningshastighed. Først skal man analysere en target-figur, som er sammensat af forskellige elementer. Herefter skal man identificere disse elementer blandt et større udvalg af elementer. Således er fokus på dele frem for helheder. På lette niveauer præsenteres target-figuren samtidig med elementudvalget. På de høje niveauer forsvinder target-figuren, når identifikations-elementerne vises. Visuelle færdigheder: Overblik, opmærksomhed, arbejds-/kortidshukommelse, genkendelse (sammenligning med mentalt lagret billede), rumligt perspektiv/analyse. Når man ser film, skal man fastholde opmærksomheden på det, som er vigtigt i billedet. Hvis man skal beskrive noget, man har set, f.eks. en film eller et billede, for en kammerat, skal man ofte beskrive forskellige elementer, f.eks. farven på en bil eller antallet af personer. Tilpasning af sværhedsgrad: 10 niveauer er forprogrammeret og sikrer en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af figurtype (figurative tegninger, geometriske figurer eller amøber), antal figurer (2 eller 3) i target-figuren, måden de vises (samtidigt eller forskudt) samt en variation i de anvendte temaer. To visuelle skalaer som viser nøjagtighed og gennemsnitlig reaktionstid. Desuden tekst som informerer om nøjagtighed (%) og gennemsnitlig reaktionstid (sek), På evalueringssiden har man mulighed for at se sine egne og korrekte løsninger (=facit). Visuelt: Introtekst, figurer, tidslinje samt grafer for nøjagtighed og gns. reaktionstid. Auditivt: Lyde ved afslutning af opgaven og som feedback (korrekt/forkert) efter problemløsningen.

6 6 Hukommelse som en elefant : Blok B: Indlæring og hukommelse. Sproglig indlæring og hukommelse. I denne øvelse præsenteres man for forskellige ordlister, som skal indlæres og genkendes. Ordlisterne har forskellige længder og varierer ift., hvorvidt ordene er indbyrdes relaterede i en kategori. Ved genkendelsen skal de indlærte ord identificeres blandt ord, som ikke er på den første liste, man ser. Efter øvelsen kan man se både sine egne og de korrekte løsninger (=facit). I denne øvelse træner man verbal episodisk hukommelse samt indlærings-strategier f.eks. ved at lave kategorier eller historier med ordene. I hverdagen har man ofte brug for at indlære og huske ting, beskeder og oplysninger, som man senere skal bruge i en anden situation: Det kan f.eks. være en aftale med en ven eller ting man skal bruge i sin husholdning. Indlærings-strategier kan være en fordel i mange arbejdssituationer, hvor man skal organisere opgaver og ting, man får at vide f.eks. ift. hvilken ugedag, man skal lave særlige opgaver. 10 niveauer er blevet forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden reguleres af antal ord, der skal huskes, (fra 6 til 20) samt variationer i antal kategorier (emner) og tid til indlæring. To visuelle skalaer som viser antal korrekte udpegede ord og svartid. Desuden tekst som informerer om antal korrekt udpegede ord, antal ord der fejlagtigt blev udpeget og svartid (sek). Visuelt: Tekst som informerer om øvelsen. Grafer der vise antal korrekt udpegede ord og svartid. Auditivt: Lyd ved programopstart.

7 Restaurant : 7 Blok B: Indlæring og hukommelse. Sproglig indlæring og hukommelse. I øvelsen skal man forestille sig, at man er tjener på en restaurant. Når man modtager bestillingen, gælder det om at huske, hvilke gæster der bestiller de forskellige retter fra menukortet. Nogle gange kan gæsternes placering have ændret sig, når maden skal serveres. Falske bestillinger og distraktionsopgaver forefindes på både lettere og højere niveauer. Falske bestillinger er bestillinger, som gæsterne ikke har bestilt, som man derfor skal afvise, når de viser sig. Der kommer distraktionsopgaver, efter bestillingerne er afgivet af gæsterne, de består fx i, at man skal opliste kalorieindholdet på en række fødevarer. I denne øvelse trænes visuel og verbal hukommelse. Visuel genkaldelse, da man skal huske gæsternes placering, især da placeringen kan have ændret sig, når maden serveres. Hver gæsts placering ved bordet og bestilling skal huskes. I hverdagen bruger vi hele tiden vores visuelle og verbale hukommelse/genkaldelse. Det kan for eksempel være, når man møder nye mennesker og skal huske deres navne. Når man skal genfortælle en situation eller oplevelse, man har haft. Når man skal huske, hvad man skal handle ind, hvis man har glemt indkøbslisten. 10 niveauer er forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antal gæster,(fra 2 til 4), antal retter, (fra 2 til 4), antal falske bestillinger og distraktionsopgaver. To visuelle skalaer som viser henholdsvis præcision og svartid. Desuden tekst som informerer om præcision (%) og svatid (sekunder). Visuelt: Tekst, som informerer om øvelsen. Tekst, som viser gæsternes navne og bestillinger. Auditivt: To forskellige lyde afhængigt af, om svaret er rigtigt eller forkert.

8 Våbenskjold : 8 Blok B: Indlæring og hukommelse. Visuel indlæring og hukommelse. I denne øvelse skal man huske et våbenskjold og alle de dele, det består af, dvs. form, farve, mønstre og forskellige typer af hjelmtegn og våbenmærker. Inden våbenskjoldet skal genkaldes og -skabes, får man en distraktionsopgave, som man skal udføre. Herefter genskaber man våbentegnet med alle dets komponenter. Man får forskellige svarmuligheder ift. form, farve, mønster og våbenskjold. I denne øvelse træner man sin visuelle og rumlige opmærksomhed, perception og hukommelse. I hverdagen benytter vi ofte vores visuelle og rumlige perception og hukommelse. Det gør vi blandt andet, når vi skal finde vej til et bestemt sted. Eller når vi skal huske, hvordan et bestemt tøjmærkes logo ser ud, husker hvor forskellige ting i sin bolig er og hvordan forskellige forretninger er placeret i et indkøbscenter. 10 niveauer er forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af våbenskjoldets mønsterkompleksitet (ensfarvet, simpelt eller komplekst), våbenmærker (0-3), tid til indlæring af våbenskjoldet (30-60 sek.) og typen af distraktionsopgaver (på de lettere niveauer er distraktionsopgaven tal man skal placere i den rigtig rækkefølge og på de højere niveauer er det ord, man skal placere i alfabetiske rækkefølge). To visuelle skalaer som angiver henholdsvis tidsforbrug under indlæring og præcision. Desuden tekst, som informerer om rigtigheden af besvarelsen ift. våbenskjoldets form, farve, mønster og våbenmærke. Visuelt: Tekst, som informerer om øvelsen. Våbenskjolde med forskellige karakteristika. Evalueringsside. Auditivt: To forskellige lyde afhængigt af, om svaret er rigtigt eller forkert.

9 Turen går til : 9 Blok B: Indlæring og hukommelse. Visuel indlæring og hukommelse. På alle 10 niveauer består øvelsen af to dele: I første del skal man huske navnene på forskellige seværdigheder samt deres beliggenhed på et bykort. Man skal også være opmærksom på den rækkefølge, som seværdighederne vises i. I anden del skal seværdighederne genplaceres på kortet, og rækkefølgen skal rekonstrueres. I denne øvelse træner man visuel og rumlig opfattelsesevne, da øvelsen kræver, at man laver et mentalt billede af et mønster med forskellige punkter. Man træner endvidere både visuel og rumlig hukommelse, da det mentale billede, man laver, skal lagres og genkaldes. I hverdagen er de visuelle og rumlige færdigheder nødvendige, når man skal orientere sig i sine omgivelser, genkalde sig sin rute gennem en gruppe af mennesker, f.eks. til en koncert, huske varetegn samt genkende en person i uvante omgivelser. 10 niveauer er forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af, hvor mange stop der er i hver by (fra 3 til 7) og tid til indlæring (8 eller 10 sekunder). To visuelle skalaer som viser henholdsvis nøjagtighed og gennemsnitlig svartid. Efter hver deløvelse kan man se både sine egne og de korrekte løsninger (=facit). Visuelt: Tekst med intro, forskelige ikoner i hovedopgaven samt evalueringsside. Auditivt: Forskellige lyde afhængig af, hvorvidt problemløsningen er korrekt eller ej.

10 10 Rigtigt sted, rigtigt tidspunkt Blok C: Arbejdshukommelse og problemløsning. SBT: Selektiv opmærksomhed og årvågenhed. I øvelsen skal man iagttage en række tegn i venstre skærmhalvdel. Derefter skal man på højre skærmhalvdel udpege de tegn, som ikke er på venstre skærmhalvdel. De to skærmbilleder vises på samme tid og sammenlignes derfor direkte. I denne øvelse styrker man sin visuelle og rumlige perception, da opgaven går ud på at adskille visuelle former og forskelle, såvel som ligheder mellem forskellige karakterer. Herudover trænes visuel hukommelse samt koncentration. Øvelsen er relevant for situationer i hverdagen, hvor man for eksempel, mentalt skal lagre en pinkode, et telefonnummer, titlen på en bog, en aftale, en bestemt begivenhed eller finde sine nøgler. Ydermere træner denne øvelse koncentrationsfærdigheder, da opmærksomheden skal anvendes for at undgå forvirring og udeladelser. I øvelsen er der 10 niveauer, som er blevet forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antallet af skrifttegn (fra 5 til 10) og typen af skrifttegn (ægyptisk, maya, runer eller thai). To visuelle skalaer som angiver nøjagtighed og gennemsnitlig reaktionstid, øvelsen er udført i. Desuden tekst som informerer om nøjagtighed (%) og gns. reaktionstid (sekunder) På evalueringssiden har man mulighed for at se egen og korrekte løsninger (=facit). Visuelt: Tekst som informerer om øvelsen. Tegn og symboler. Skalaer som viser, hvor lang tid man har til at identificere de tegn og symboler, som er udeladt. Evalueringsside. Auditivt: To forskellige lyde afhængigt af, om svaret er rigtigt eller forkert.

11 De hemmelige arkiver 11 Træningskategorier: Blok C: Arbejdshukommelse og problemløsning. Arbejdshukommelse. Ord falder ned fra øverst i skærmbilledet. På skærmen ser man også nogle skuffer. Med musen skal klikke på en skuffe, som udgør den kategori, som et ord passer i. Herefter kategoriseres ordet i skuffen. Nogle skuffer har labels, andre har ikke. Når man ikke kender kategorierne, må man prøve sig frem og forsøge at regne dem ud, så man kan anbringe ordene i de rigtige arkivskuffer. Man træner fokuseret opmærksomhed/koncentration og flere forskellige eksekutive færdigheder: Omtanke, kategorisering/organisering, foregribelse af begivenheder og det at drage erfaringer af sine fejl. Relevans for hverdagssituationer: Hverdagen indeholder mange rutinesituationer, men ofte løber man ind i opgaver, hvor man ikke kender den rigtige fremgangsmåde. Det kan være, når man starter på et nyt arbejde eller går i gang med et nyt computerprogram. Kategorisering er også en del af hverdagen: Når vasketøj sorteres i forhold til vaskeprogrammer og farve, når man skal tilberede mad og vurdere, hvornår i forløbet man f.eks. skal koge kartoflerne og stege kødet, når man skal lave jævnbyrdige fodboldhold med lige fordeling af gode og mindre gode spillere. 10 niveauer er blevet forprogrammeret, hvilket bevirker en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antal arkivskuffer (fra 2 til 6) og antallet af arkivmapper, der er uden labels. Tre visuelle skalaer som angiver henholdsvis nøjagtighed, antal fejl og gen. reaktionstid. Desuden tekst som informerer om nøjagtighed (%), antal fejl (tal) og reaktionstid (sekunder). På evalueringssiden har men mulighed for at se enge og korrekte løsninger (=facit). Visuelt: Tekst som informerer om øvelsen, figurer samt skalaer. Auditivt: Lyde ved afslutning af opgaven og som feedback (korrekt/forkert) efter problemløsningen.

12 12 Stjernetydning : Blok C: Arbejdshukommelse og problemløsning. Tænkning og problemløsning. I denne øvelse skal man udfylde en kryds og tværs, som er udformet som en stjerne. Man skal udfylde kryds og tværs stjernen med ord fra en liste til højre i skærmbilledet, som består af 6-12 ord. Der kan være mellem 0-6 forstyrrende ord på listen. Det vil sige, at ordet ikke skal indgå i stjernen, men er et forstyrrende element. Ordene placeres ved at klikke på et ord i listen, herefter klikker man på den pil, der er ud fra det sted i stjernen, hvor man tænker ordet hører til. Med denne øvelse træner man sin visuelle og rumlige perception og hukommelse. Man træner også sin verbale arbejdshukommelse, når man skal huske, hvilke ordkombinationer man har forsøgt sig med tidligere. Når man står over for et problem, som skal løses, er det vigtigt at undersøge, hvilke betingelser og regler der gør sig gældende. Dette gør det muligt at identificere målet klart og formulere delmål. I denne øvelse træner man sine eksekutive funktioner. Disse er vigtige funktioner i hverdagen, hvis man skal strukturere, planlægge eller danne sig et overblik. For eksempel hvis man skal læse en busplan, holde styr på aftaler med venner og deltage i forskellige arbejdssituationer. 10 niveauer er blevet forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antal forstyrrende ord, hvilken slags hjælp man får (fra et bogstav til to ord vises i stjernen eller ingen hjælp), og hvor lang tid der gives til at løse opgaven. To visuelle skalaer som viser nøjagtighed og svartid. Desuden tekst som informerer om nøjagtighed (%) og svartid (sek). Visuelt: Tekst, som informerer om øvelsen. Grafer, der viser nøjagtighed og svartid, som øvelsen er udført i. Auditivt: To forskellige lyde afhængigt af, om svaret er rigtigt eller forkert.

13 Basketball : 13 Blok C: Arbejdshukommelse og problemløsning. Tænkning og problemløsning. I øvelsen vises to rækker med tegnede basketballnet, som indeholder et antal farvede bolde. Opgaven er at regne ud, hvor mange flytninger der skal til for at ændre den øverste række, så den bliver magen til den nederste. Efter øvelsen kan man se både sine egne og de korrekte løsninger (=facit). Her træner man grundlæggende problemløsning: Man er stillet overfor et problem, hvor man skal afgøre, hvilke metoder der skal anvendes for at løse det. Mentalt skal man planlægge og udøve strategi. Problemløsningen skal understøttes af koncentration. Øvelsen indebærer endvidere træning af den visuelle forestillingsevne, da boldene ikke kan flyttes med computermusen. Alle handlinger skal således mentalt visualiseres. Det er ikke alle hverdagens opgaver, som kan løses med rutine. Nogen gange står man i situationer, hvor man skal afgøre: Hvad er målet? Hvilke regler og begrænsninger er der? Er der en bestemt måde, som det er hensigtsmæssig at starte på? Etc. Impulsive handlinger kan sjældent anvendes til den slags opgaver. Situationerne kan opstå, når man skal løse opgaver sammen med andre mennesker, f.eks. indrette et kontor, eller når man er alene, f.eks. første gang man skal på posthuset i et nyt kvarter. 10 niveauer er forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af hvor mange bolde, der er anvendt (fra 3 til 5) og det nødvendige antal træk. To visuelle skalaer som viser antal rigtige svar og gns. svartid. Desuden tekst som informerer om antal rigtige svar (%) og gns. svartid (sekunder). Visuelt: Tekst med intro samt tegnede basketballnet med bolde i hovedopgaven. Desuden resultat-oplysninger i tekst og grafer vedr. antal rigtige svar og gennemsnitlig svartid. Auditivt: Forskellige lyde afhængig af hvorvidt problemløsningen er korrekt eller ej.

14 14 Lydprøve : Blok D: Valgfri (Indlæring og hukommelse). Auditiv hukommelse. På alle 10 niveauer høres et antal lyde fra et af seks instrumenter. Opgaven er at skelne lydene fra hinanden ud fra tonehøjde, længde og lydstyrke. I nogle opgaver er de kriterier, man skal være opmærksom på, tilgængelige før øvelsen i andre er de ikke. Efter hver deløvelse kan man se/høre både sine egne og de korrekte løsninger (=facit). I denne øvelse træner man auditiv opmærksomhed og auditiv arbejdshukommelse samt genkendelse af og diskrimination mellem forskellige lyde. I hverdagen er auditiv opmærksomhed og auditiv arbejdshukommelse nødvendig, når man skal lytte efter musik, hvad andre siger og andre lyde og senere f.eks. fløjte eller genfortælle, hvad man har hørt. Genkendelse af og diskrimination mellem forskellige lyde anvender man f.eks. når man skal lytte efter en bestemt stemme i en større menneskemængde eller lytte efter sin mobiltelefon i et indkøbscenter. 10 niveauer er forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antallet af kriterier (fra 1 til 3: højest/lavest lydstyrke, højest/lavest tone, længst/kortest tone), kriterium (tilgængelig før indlæring eller ej) samt antallet af lyde (fra 2 til 4). Hver lydsekvens kan afspilles op til 3 gange. To visuelle skalaer som viser præcision og reaktionstid. Desuden tekst som informerer om præcision (%) og reaktionstid (sek). Auditivt: Lyde fra seks forskellige instrumenter, hvor af man vælger et til hver øvelse og to forskellige lyde afhængig af, hvorvidt problemløsningen er korrekt eller ej. Visuelt: Tekst med intro, oversigt over instrumenter, man kan vælge imellem.

15 Fuglesang : 15 Blok D: Valgfri (Indlæring og hukommelse). Auditiv hukommelse. I denne opgave skal man prøve at huske hvilket navn og hvilken sang, der hører til forskellige fuglearter. Indlæringen faciliteres, hvis man er opmærksom på fuglenes individuelle karakteristiske træk f.eks. fjerenes farve, næbbets størrelse, toneområde, og melodi. Ved nogle øvelser er indlæringstiden ubegrænset, ved andre er den på 30 eller 60 sekunder. I denne øvelse træner man visuel og auditiv umiddelbar- og langtidshukommelse. Øvelsen kræver, at man udvikler teknikker, hvormed man effektivt både kan adskille og indlære emner, som næsten er identiske. I hverdagen hører man mange forskellige lyde: Alarmer, musik, andre menneskers samtaler etc., som man både skal koncentrer sig om og holde adskilt fra hinanden, f.eks. når man kører i bil og taler med en medpassager og lytter til radio. Mange af de ting man hører, f.eks. beskeder og musikstykker, kan det også være både nødvendigt og sjovt at gengive for sine venner. Øvelsen indeholder 10 niveauer som er forprogrammeret og giver let start og jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antal sangfugle (fra 2 til 6) og tid til at indlære hver fugl (fra 30 og 60 sekunder til ubegrænset). To visuelle skalaer som viser henholdsvis gennemsnitlig præcision og tid. Desuden tekst som informerer om præcision (%) og tid (sekunder) ift. navn, sang og gennemsnit. Umiddelbart inden evalueringssiden kan man se de rigtige og de forkerte løsninger (=facit). Visuelt: Introtekst, fotos af forskellige fuglearter, evalueringsside. Auditivt: Forskellige fuglesange. To forskellige feedback-lyde for henholdsvis korrekte og forkerte besvarelser.

16 Knæk koden : 16 Blok D: Valgfri (Arbejdshukommelse og problemløsning). Tænkning og problemløsning. I denne øvelse skal man knække en ordkode og gætte berømte citater. Bogstaverne i øvelsen er blevet udskiftet med andre bogstaver eller symboler. De bogstaver, som er ens i koden, er altid udskiftet med matchende bogstav eller symbol. Når man skal knække koden, skal man skrive et bogstav i den tomme kasse under det bogstav eller symbol, man mener at have fundet koden for. I denne øvelse træner man forskellige kognitive færdigheder, såsom korttids- og arbejdshukommelse, koncentration, sproglige færdigheder, problemløsningsstrategi, logisk tænkning og hypoteseudvikling. Denne øvelses relevans for hverdagen er, for eksempel hvis man bliver stillet over for en situation på sit arbejde, hvor man skal finde forskellige løsninger på et problem. Hvis man skal løse en kryds og tværs eller spille et spil skak, eller finde sammenhænge mellem forskellige former for information. 10 niveauer er blevet forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af citatets længde, hvilken slags hjælp man får: Alle konsonanter, alle vokaler, de 10 mest brugte bogstaver, et stikord, 2 eller 3 bogstaver fra citatet eller ingen hjælp, kodens art i form af bogstaver eller symboler og svartid som varierer fa 5-10 minutter. Inden man skal knække koden får man altid at vide, hvem det berømte citat kommer fra. To visuelle skalaer som viser nøjagtighed og tidsforbrug. Desuden tekst som informerer om nøjagtighed (%) og tidsforbrug (sek). Visuelt: Tekst som informerer om øvelsen. Grafer der viser, nøjagtighed og tidsforbrug, som øvelsen er udført i. Auditivt: To forskellige lyde afhængigt af, om svaret er rigtigt eller forkert.

17 Ordet på bordet : 17 Blok D: Valgfri (Indlæring og hukommelse). Sproglig indlæring og hukommelse. Først skal man indlære et antal ord, som er placeret forskellige steder i en gitter-tabel. Derefter skal man identificere de indlærte ord blandt en gruppe af ikke-indlærte ord. Dernæst kommer en opgave, hvor man skal genkalde sig hvor i gitter-tabellen, at ordene var placeret. Til sidst skal man trække de indlærte ord ind i de felter, hvor de var placeret ved første præsentation. På højeste niveau vises det ord, der skal indlæres, kun i få sekunder, på de andre niveauer vises ordene enten enkeltvist eller samtidigt. Efter øvelsen kan man se både sine egne og de korrekte løsninger (=facit). Her trænes både umiddelbar begrebs- og visuel hukommelse, men også koncentration, da man skal holde fokus samt visuospatial analyse, når man skal lave en association mellem et ord og dets placering. Begrebshukommelse anvendes i mange situationer: Når man skal huske en aftale, lave kryds og tværs, skrive en huskeliste eller en historie. Den visuelle og rumlige hukommelse anvendes f.eks., når man skal genkalde sig, hvor en bestemt butik ligger på gaden, eller hvor man lagde nøglerne. 10 niveauer er forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antal ord (3 til 8), om de vise samtidig eller ej samt tabellens størrelse. To visuelle grafer som angiver henholdsvis nøjagtighed og svartid. Desuden tekst som informerer om Genkendelse af ord: nøjagtighed (%). Udpegning af felterne: nøjagtighed (%) og svartid (sekunder). Forbindelse mellem ord og felter: Nøjagtighed (%) og svartid (sekunder). Visuelt: Tekst med intro samt ordene i hovedopgaven. Auditivt: Lyde ved problemløsningen.

18 Hvor er tingene : 18 Blok D: Valgfri (indlæring og hukommelse). Visuel indlæring og hukommelse. Først skal man indlære et antal figurer (piktogrammer eller abstrakte farvemønstre), som er placerede forskellige steder i en gitter-tabel. Derefter skal man identificere de indlærte figurer blandt en gruppe af ikke-indlærte figurer. Dernæst kommer en opgave, hvor man skal genkalde sig hvor i gitter-tabellen, figuren var placeret. Til sidst skal man trække de indlærte figurer ind i de felter, hvor de var placeret ved første præsentation. Efter øvelsen kan man se både sine egne og de korrekte løsninger (=facit). Øvelsens struktur er identisk med Ordet på bordet. Her trænes den umiddelbare visuelle hukommelse, men også rumlig hukommelse og perception, da man skal lave en association mellem to former for information, et billede og dets placering. Koncentration trænes, da det skal anvendes til at fokusere på den visuelle og rumlige information. Indlæringen kan gøres lettere, ved at anvende strategi (en eksekutiv funktion). Visuel koncentration anvendes, både når man pludselig skal rette og fastholde opmærksomheden på en ny situation, f.eks. når man kører bil, og når man gennem længere tid skal være opmærksom, f.eks. når man ser en film. Visuel og rumlig hukommelse anvender man f.eks., når man skal finde rundt i storbyer eller huske placeringen af en genstand i rummet. 10 niveauer er forprogrammeret for at sikre en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af figur-type (piktogrammer eller abstrakte farvemønstre), antal figurer (fra 3 til 8) om de vise samtidig eller ej samt tabellens størrelse. To visuelle skalaer som viser præcision og reaktionstid. Desuden tekst som informerer om Genkendte figurer: præcision (%). Figurernes placering: præcision (%) og reaktionstid (sekunder). Skabte forbindelser: præcision (%) og reaktionstid(sekunder). På evalueringssiden har man mulighed for at se egne og korrekte løsninger (=facit. Visuelt: Tekst med intro samt figurerne i hovedopgaven. Auditivt: Lyde ved problemløsningen.

19 Rotation : 19 Blok D: Valgfrit (Opmærksomhed og forarbejdningshastighed). Forarbejdningshastighed. Ved at lave sammenligninger skal man afgøre, om tredimensionelle figurer, som vises fra forskellige vinkler, er identiske eller forskellige. På lette niveauer laver man sammenligningen direkte. På høje niveauer laver man sammenligningen forsinket. Når man skal vurdere om objekterne er identiske træner man visuelt overblik. Generelt træner man den visuelle forestillingsevne, herunder i særdeleshed evnen til mental rotation. På de høje niveauer trænes visuel arbejdshukommelse og evnen til formgenkendelse. Mental rotationsevne anvendes til at se eller forestille sig objekter fra forskellige vinkler, og er en evne, man anvender, når man skal forestille sig en ny indretning af et rum. Mentale forestillingsbilleder anvender man, f.eks. når man skal genkalde sig udseendet på en person, som ikke er til stede, fordi man skal se personen for sit indre blik. Man anvender også mental forestilling til problemløsning, at foregribe begivenheder og genkende objekter, når de ses fra ukendte vinkler. 10 niveauer er forprogrammeret, dette sikrer en let start og en jævnt stigende sværhedsgrad. Sværhedsgraden afhænger af antal objekter (2 eller 3), deres kompleksitet, måden de vises (samtidigt eller forskudt) og tid til indlæring. To visuelle skalaer som viser korrekte svar og gennemsnitlige svar. Desuden tekst som informerer om antal korrekte svar og gennemsnitlige svartid (sek). Visuelt: Introtekst, figurer, tidslinje samt grafer for antal korrekte svar og gns. svartid. Auditivt: Lyde ved afslutning af opgaven og som feedback (korrekt/forkert) efter hver problemløsning.

Min vurdering af mine kognitive vanskeligheder. Forskellige personer, der starter kognitiv træning, oplever ikke de samme kognitive vanskeligheder.

Min vurdering af mine kognitive vanskeligheder. Forskellige personer, der starter kognitiv træning, oplever ikke de samme kognitive vanskeligheder. Min vurdering af mine kognitive vanskeligheder Forskellige personer, der starter kognitiv træning, oplever ikke de samme kognitive vanskeligheder. Giv dig venligst god tid til at læse de følgende udsagn.

Læs mere

Lær at anvende Professionel Hjernetræning i din praksis. Kolding 30/11 2012

Lær at anvende Professionel Hjernetræning i din praksis. Kolding 30/11 2012 Lær at anvende Professionel Hjernetræning i din praksis Kolding 30/11 2012 Dagens program: 09:00-09:30 Kursus-check-in og Morgenbuffet 09:30-12:00 (med pauser efter behov): Velkomst og gennemgang af programmet

Læs mere

Professionel Hjernetræning i praksis. København d. 3. oktober 2013

Professionel Hjernetræning i praksis. København d. 3. oktober 2013 Professionel Hjernetræning i praksis København d. 3. oktober 2013 Dagens program: 09:30-12:00 (med pauser efter behov): Velkomst og gennemgang af programmet Kort introduktion: Hvad er Professionel Hjernetræning?

Læs mere

Professionel Hjernetræning i praksis. Kolding

Professionel Hjernetræning i praksis. Kolding Professionel Hjernetræning i praksis Kolding 16.01.2015 Dagens program: 09:00-12:00 (med pauser efter behov): Velkomst, præsentation og gennemgang af programmet Introduktion: Hvad er Professionel Hjernetræning?

Læs mere

Professionel Hjernetræning i praksis

Professionel Hjernetræning i praksis Professionel Hjernetræning i praksis Kolding 17/5 2013 Dagens program: 09:30-12:00 (med pauser e@er behov): Velkomst og gennemgang af programmet Kort introdukhon: Hvad er Professionel Hjernetræning? Computerøvelse:

Læs mere

Manual. (Version 1.1, 01.02.2012)

Manual. (Version 1.1, 01.02.2012) Manual (Version., 0.02.202) Hvad er Professionel Hjernetræning? Indhold Hvad er Professionel Hjernetræning?... 3 Sådan fungerer et abonnement på Professionel Hjernetrænings træningsprogrammer... 3 Træningssidens

Læs mere

Professionel Hjernetræning i praksis

Professionel Hjernetræning i praksis Professionel Hjernetræning i praksis Kolding 16/8 2013 Dagens program: 09:30-12:00 (med pauser efter behov): Velkomst og gennemgang af programmet Kort introduktion: Hvad er Professionel Hjernetræning?

Læs mere

SSQ-B version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder:

SSQ-B version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder: SSQ-B version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. Du svarede på de samme spørgsmål tidligere,

Læs mere

Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre?

Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre? Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre? Depressionsforeningen GF 26 marts Valby Klinisk psykolog Krista Nielsen Straarup Klinik for Mani og Depression Århus Universitetshospital, Risskov krisstra@rm.dk

Læs mere

Neuropsykologiske tests i forskningsprojektet Metropolit - et aldringsstudie

Neuropsykologiske tests i forskningsprojektet Metropolit - et aldringsstudie Neuropsykologiske tests i forskningsprojektet Metropolit - et aldringsstudie Naja Liv Hansen, læge, Ph.d. Stud. Center for Sund Aldring, Kbh. Universitet Enhed for funktionel billeddiagnostik, Glostrup

Læs mere

SSQ version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn : Dato : Alder :

SSQ version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn : Dato : Alder : SSQ version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. For hvert spørgsmål skal du angive dit

Læs mere

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved.

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. 1 Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. Vedholdenhed og opmærksomhed. En del børn, der har svært ved den vedholdende opmærksomhed, er også tit motorisk urolige.

Læs mere

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK Excel regneark Et regneark er et computerprogram, der bl.a. kan regne, tegne grafer og lave diagrammer. Regnearket kan bruges i mange forskellige sammenhænge, når I arbejder med matematik. Det kan gøre

Læs mere

SSQ-C version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder:

SSQ-C version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder: SSQ-C version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. Du svarede på de samme spørgsmål tidligere,

Læs mere

Senior. Mikro Værkstedet

Senior. Mikro Værkstedet Mikro Værkstedet Senior Udviklet af LäraMera Program AB, Kognitiva Kompaniet AB og Leripa AB Dansk version v/ Mikro Værkstedet, www.mikrov.dk Idé og program: Research og program: Pædagogik og manuskript:

Læs mere

Montreal cognitive assessment. Administrations og scoringsinstruktion

Montreal cognitive assessment. Administrations og scoringsinstruktion Montreal cognitive assessment (MoCA) Administrations og scoringsinstruktion Montreal cognitive assessment (MoCA) er blevet designet som et hurtigt screeningsinstrument til lettere kognitive forstyrrelser.

Læs mere

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst?

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Side 1 Vi bruger alle læringsstilene, men mest 2 eller 3. Så find dine stærkeste stile, og

Læs mere

Eksekutive funktioner og Theory of Mind Hvad, hvorfor, hvordan??? PhD. audiologopæd Lone Percy-Smith

Eksekutive funktioner og Theory of Mind Hvad, hvorfor, hvordan??? PhD. audiologopæd Lone Percy-Smith Eksekutive funktioner og Theory of Mind Hvad, hvorfor, hvordan??? Cand PhD. audiologopæd Lone Percy-Smith Eksekutive funktioner og børn med høretab Arbejdshukommelsen er betydningsfuld for at udvikle eksekutive

Læs mere

Beskrivelse af forskellene mellem WISC-V og WISC-IV

Beskrivelse af forskellene mellem WISC-V og WISC-IV Beskrivelse af forskellene mellem WISC-V og WISC-IV Nedenfor vises en oversigt over de forandringer, der er blevet gennemført i forbindelse med revideringen af WISC-IV til WISC-V. Først beskrives ændringer,

Læs mere

Specialpædagogisk Aftale. Hukommelsesspil. Mikro Værkstedet

Specialpædagogisk Aftale. Hukommelsesspil. Mikro Værkstedet Specialpædagogisk Aftale Hukommelsesspil Mikro Værkstedet Indholdsfortegnelse HUKOMMELSESSPIL... 3 Betjeningsformer... 4 Menuen... 4 Indstillingerne... 5 Brugerprofil log ind.... 6 Profil... 6 Niveautest...

Læs mere

Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm

Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm Når du har lært de mange måder, hvorpå det er muligt at søge i LARM.fm s materiale, er det relevant at vide, hvilke muligheder du har for at afspille radio-

Læs mere

Udførte - Rigtige = Forkerte Justeret Percentil

Udførte - Rigtige = Forkerte Justeret Percentil TST Privat og fortroligt 13 oktober 2008 Thomas Thomsen Råscore Standardscore Udførte - Rigtige = Forkerte Justeret Percentil score Opfattelsesevne 47 46 1 46 88 Ræsonnement 16 12 4 10 15 Tal, hastighed

Læs mere

PÆDAGOGISKE TILGANGE ADHD

PÆDAGOGISKE TILGANGE ADHD PÆDAGOGISKE TILGANGE ADHD Børn gør det godt hvis de kan ADHD Koncentration Impulsgennembrud Hyperaktivitet Eksekutive vanskeligheder Opmærksomheds forstyrrelser Eksekutive styre funktioner Neuropsykologiske

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Professionel Hjernetræning i praksis. Kolding 12.03.2015

Professionel Hjernetræning i praksis. Kolding 12.03.2015 Professionel Hjernetræning i praksis Kolding 12.03.2015 Dagens program 09:00-12:00 (med pauser efter behov): Velkomst, præsentation og gennemgang af programmet Introduktion: Hvad er Professionel Hjernetræning?

Læs mere

Inklusion og børn med ADHD Et neuropsykologisk perspektiv

Inklusion og børn med ADHD Et neuropsykologisk perspektiv Inklusion og børn med ADHD Et neuropsykologisk perspektiv DORTE DAMM SPECIALPSYKOLOG I BØRNE- OG UNGDOMSPSYKIATRI ADHD KONFERENCE N 2014 Danske institutioner og skoler Krav til fleksibilitet: skift af

Læs mere

LEVEL 100: Give Lyde Mening

LEVEL 100: Give Lyde Mening LEVEL 100: Give Lyde Mening Lektionerne, der er anført nedenfor, er ikke alle tilgængelige på nuværende tidspunkt. Disse vil blive tilføjet, som tid og ressourcer bliver tilgængelige. Hold ofte øje med

Læs mere

Logo! Info til læreren

Logo! Info til læreren Logo! Info til læreren 1 Om Logo!...3 Lydfiler...3 Supplerende oplysninger...3 Interaktive opgaver...3 Ordforrådsopgaver...3 Lytteopgaver...4 Billedopgaver...4 Wörterbank...5 Trin-for-trin-vejledning:

Læs mere

Words and Sentences Træn engelsk! LäraMera Program AB og Leripa AB Kristina Grundström Erik Truedsson

Words and Sentences Træn engelsk! LäraMera Program AB og Leripa AB Kristina Grundström Erik Truedsson Words and Sentences Træn engelsk! LäraMera Program AB og Leripa AB Grafik Kristina Grundström Musik Erik Truedsson Stemme Helen Melhuish 1 INDHOLDSFORTEGNELSE WORDS AND SENTENCES 1 Words and Sentences

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Dato: Præsenteret af: e-stimate international. Powered by e-stimate

Dato: Præsenteret af: e-stimate international. Powered by e-stimate IQ test Navn: Nihil Nomen Dato: 17.10.2019 Præsenteret af: e-stimate international Powered by e-stimate Indholdsfortegnelse Forside Side 01 Indholdsfortegnelse Side 02 Tolkning Side 03 Forklaring Side

Læs mere

Professionel Hjernetræning - Nyt layout og nye funktioner

Professionel Hjernetræning - Nyt layout og nye funktioner Professionel Hjernetræning - Nyt layout og nye funktioner Onsdag d. 24. september bliver der gennemført en større opdatering af Professionel Hjernetræning. Der kommer nogle nye funktioner, og andre steder

Læs mere

SPROG OG ARBEJDSHUKOMMELSE

SPROG OG ARBEJDSHUKOMMELSE SPROG OG ARBEJDSHUKOMMELSE UCC 31. JANUAR 2019 STADIER Træning Sensorisk hukommelse Selektiv opmærksomhed Indkodning Genkaldelse Korttidshukommelse Langtidshukommelse Lagrer kortvarigt sensoriskeindtryk

Læs mere

Vejledning i brug af materialet. Navigation. Materialet er beregnet til selvstudium. Det betyder, at du selv bestemmer:

Vejledning i brug af materialet. Navigation. Materialet er beregnet til selvstudium. Det betyder, at du selv bestemmer: Vejledning i brug af materialet Materialet er beregnet til selvstudium. Det betyder, at du selv bestemmer: Hvor og hvornår du vil gennemgå stoffet. I hvilket tempo du vil læse stoffet - du har dog maks.

Læs mere

Computerprogrammet Stavevejen 1

Computerprogrammet Stavevejen 1 Computerprogrammet Stavevejen 1 Computerprogrammet Stavevejen 1 er en integreret del af systemet Stavevejen 1. Stavevejen 1 består af et elevhæfte, en plakat, en lærervejledning og dette computerprogram.

Læs mere

Nye funktioner i Professionel Hjernetræning.

Nye funktioner i Professionel Hjernetræning. Nye funktioner i Professionel Hjernetræning. 1) Ny log in side 2) Tildel øvelserne enkeltvis 3) Reguler sværhedsgraden af øvelserne (kun i Psykiatriprogrammet) Der er i løbet af foråret 2013 lavet nogle

Læs mere

- med kortspil og legetøj

- med kortspil og legetøj - med kortspil og legetøj Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs

Læs mere

Opgaver: Melodi Grand Prix

Opgaver: Melodi Grand Prix Opgaver: Grand Prix Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort

Læs mere

Guide til Mobilize Me v2.0. Original skrevet af:

Guide til Mobilize Me v2.0. Original skrevet af: Guide til Mobilize Me v2.0 Original skrevet af: Opdateret af Mobilize Me 18-09-2014 1 INDHOLD Login... 4 Planlægningsklienten... 4 Afviklingsklienten... 4 Guide til planlægningsklienten... 5 Opret ny aktivitet...

Læs mere

VUM & Kognitive vanskeligheder

VUM & Kognitive vanskeligheder Tiden går med.. Præsentation ADHD og kognitive vanskeligheder Kender du nogen, hvor du ikke så det? (gruppedialog) Cases 20 spørgsmål til professoren Barbara Kender du nogen, hvor du virkelig fik fat?

Læs mere

UDSALG GODE TILBUD 70 % rabat

UDSALG GODE TILBUD 70 % rabat UDSALG GODE TILBUD 70 % rabat PÆDAGOGISKE SPECIAL COMPUTERPROGRAMMER TIL BØRN OG UNGE Apps er ofte billige og let tilgængelige, men computerprogrammer rummer stadig langt flere muligheder for indstilling

Læs mere

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning DPSD undervisning Vejledning til rapport og plan opsætning Side 1 Vejledning Oversigt over vejledningerne Opret en simpel listerapport... 2 Opret en krydstabuleringsrapport... 14 Opret en visualiseringsrapport...

Læs mere

Vejledning til Beskedmodulet i Remind for borgere via smartphone eller tablet (fremover kaldet "enhed") og via web.

Vejledning til Beskedmodulet i Remind for borgere via smartphone eller tablet (fremover kaldet enhed) og via web. Vejledning til Beskedmodulet i Remind for borgere via smartphone eller tablet (fremover kaldet "enhed") og via web. Beskedmodulet i Remind er en sikker måde at kommunikere med din behandler/medarbejderen

Læs mere

Ergoterapeut Dorte Richter Brønderslev Neurorehabiliteringscenter

Ergoterapeut Dorte Richter Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Ergoterapeut Dorte Richter Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Præsentation Dorte Richter Ergoterapeut på Brønderslev neurorehabiliterings center Arbejder med mennesker der har fået en hjerneskade Fase

Læs mere

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn 2017-2018. Årsplanen er en beskrivelse af hvilke mål, sociale og faglige, som vi gennem året vil arbejde med. Målene står

Læs mere

Hva var det jeg sku?

Hva var det jeg sku? Hva var det jeg sku? Udvikling af arbejdshukommelsen hos børn 3-6 år. Inspiration til pædagogisk personale. 2 Udviklingsopgaver for børn 3-6 år Barnet har derfor brug for mange forskellige oplevelser af

Læs mere

Montreal cognitive assessment. (MoCA) Administration og scoringsinstruktion

Montreal cognitive assessment. (MoCA) Administration og scoringsinstruktion Montreal cognitive assessment (MoCA) Administration og scoringsinstruktion Montreal cognitive assessment (MoCA) er blevet designet som et hurtigt screeningsinstrument til lettere kognitive forstyrrelser.

Læs mere

Fagligt indhold. Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog. Rammesætning. Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Produk)on

Fagligt indhold. Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog. Rammesætning. Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Produk)on En didaktisk model til ipadagogik Fagligt indhold Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog Rammesætning Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Kobling )l praksis Produk)on Individuelt Gruppe

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

IZAK9 lærervejledning

IZAK9 lærervejledning IZAK9 lærervejledning Immersive learning by Copyright Qubizm Ltd. 2014 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Øvelser og organisering... 3 Hvordan er opgaverne udformet?... 4 Opgaveguide Videofilm på

Læs mere

Visuel Mind Mapping. Visuel Mind Mapping

Visuel Mind Mapping. Visuel Mind Mapping Visuel Mind Mapping 5 Visuel Mind Mapping - introduktion Kunne du tænke dig: At have overblik - også i pressede situationer - det gælder som taler, som referent, som mødeleder, i eksamenssituationer eller...?

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Measuring ability and aptitude. Forberedelsesguide

Measuring ability and aptitude. Forberedelsesguide Forberedelsesguide Indhold Måling af evner, intelligens Generel introduktion Test 1 Test 2 Test 3 Test 4: Test 5: Ræsonnement Opfattelseshastighed Talhastighed -nøjagtighed Sproglig forståelse Spatial

Læs mere

Adgang til Stavevejen Computerprogrammet Stavevejen 2 findes på Stavevejens hjemmeside der har adressen http://www.stavevejen.dk

Adgang til Stavevejen Computerprogrammet Stavevejen 2 findes på Stavevejens hjemmeside der har adressen http://www.stavevejen.dk Computerprogrammet Stavevejen 2 Computerprogrammet Stavevejen 2 er en integreret del af systemet Stavevejen 2. Stavevejen 2 består af et elevhæfte, en plakat, en lærervejledning og dette computerprogram.

Læs mere

Faglig vurdering og procedure i forbindelse med udlevering af GPS

Faglig vurdering og procedure i forbindelse med udlevering af GPS Faglig vurdering og procedure i forbindelse med udlevering af GPS Målgruppen Hjemmeboende borgere som er bosat i kommunen og som har en demenssygdom, der i forskellig grad har berørt orienteringsevnen.

Læs mere

How to do it on screen - 5

How to do it on screen - 5 TEGNINGER OG CLIPART Illustrationer kan bruges til at skabe grafisk brud i en tekst, men det er sjældent nødvendigt ved præsentationer, da tekstmængden på det enkelte dias børe være lille. Desuden kan

Læs mere

TRIX. Træningshæfte 2 FACITLISTE. Side 1. Side 2 Side 3. FACIT, side 1-3 Trix, Træningshæfte 2 Alinea. Byg og tegn

TRIX. Træningshæfte 2 FACITLISTE. Side 1. Side 2 Side 3. FACIT, side 1-3 Trix, Træningshæfte 2 Alinea. Byg og tegn TRIX Træningshæfte Side J a o u - - - - - - e t u r i g v b n Fra oven p FACITLISTE Forfra Fra siden Jubii Side Side Femkanter Veksle mønter Farv rødt Farv gult Jubii Positionssystemet Øverst: Eksperimenter

Læs mere

Gennemgang af ios app

Gennemgang af ios app Gennemgang af ios app Log ind Log ind skærmen er det første du møder når du starter app en. Her kan du vælge at oprette en ny konto eller logge ind i en eksisterende. Husk at vælge et sikkert password,

Læs mere

1gma_tændstikopgave.docx

1gma_tændstikopgave.docx ulbh 1gma_tændstikopgave.docx En lille simpel opgave med tændstikker Læg 10 tændstikker op på en række som vist Du skal nu danne 5 krydser med de 10 tændstikker, men du skal overholde 3 regler: 1) når

Læs mere

HåndOffice Dobbelt oprettelser

HåndOffice Dobbelt oprettelser HåndOffice Dobbelt oprettelser Opret af person... 2 Mulige dobbelte oprettelser... 4 Spiller udmelding... 7 Opret af person I HåndOffice (HO) kan man oprette personer på flere måder. Den manuelle måde

Læs mere

Brugervejledning. People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24

Brugervejledning. People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24 Brugervejledning People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24 1 Start programmet Isæt USB-nøglen i et ledigt USB-stik på computeren. Klik på: Klik på ikonet, når mappen på USB-nøglen er åbnet. Skulle

Læs mere

Computerprogrammet Stavevejen Start

Computerprogrammet Stavevejen Start Computerprogrammet Stavevejen Start Computerprogrammet Stavevejen Start er en integreret del af systemet Stavevejen Start. Stavevejen Start består af et elevhæfte, en plakat, en lærervejledning og dette

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

Vinterman app til chaufførerne. 22. November 2013

Vinterman app til chaufførerne. 22. November 2013 Vinterman app til chaufførerne 22. November 2013 Indhold Vinterman app præsentation Formål Opsætning i Vinterman Installation på telefon Aktivering Chaufførens brug af app en Princip for automatisk start/stop

Læs mere

Vejledning til nye resultatvisninger i de nationale test

Vejledning til nye resultatvisninger i de nationale test Vejledning til nye resultatvisninger i de nationale test til lærere i alle fag August 2017 Forord Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har i august 2017 indført nye, forbedrede visninger af elevernes

Læs mere

Hvad er NLP. Står for nerve og refererer til nervesystemet og hjernen. Henviser til vores sprog både det talte og kropssproget.

Hvad er NLP. Står for nerve og refererer til nervesystemet og hjernen. Henviser til vores sprog både det talte og kropssproget. Hvad er NLP Neuro Står for nerve og refererer til nervesystemet og hjernen. Gennem dem indtager vi info gennem de fem sanser: - Visuelt (vi ser) - Auditivt (vi hører) - Kinestetisk (vi føler) - Olifaktorisk

Læs mere

BRUGER GUIDE REC. CLOUD RECORD - på TV-boks, computer, tablet og telefon FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE REC. CLOUD RECORD - på TV-boks, computer, tablet og telefon FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE CLOUD RECORD - på TV-boks, computer, tablet og telefon REC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI OPTAGELSER VIA DIN TV-BOKS Med en TV-boks fra Waoo kan du optage programmer. Vores tjeneste Cloud Record

Læs mere

Mennesker skaber hinanden. Arbejdshukommelse og læring

Mennesker skaber hinanden. Arbejdshukommelse og læring Mennesker skaber hinanden Arbejdshukommelse Arbejdshukommelse og læring Almen forskning vedr. evnen til at danne nye hjerneceller og styrke forbindelsen imellem hjernens celler leder til forståelser af

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Problembehandling. Progression

Problembehandling. Progression Problembehandling Progression Problemløsning Problemløsning forudsætter at man står overfor et problem som man ikke har en færdig opskrift til at løse. Algoritme Når man har fundet frem til en metode eller

Læs mere

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch InterWalk brugermanual Specifikt til iphone og ipod touch Indholdsfortegnelse 1. Sådan kommer du godt i gang med InterWalk... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Sådan låser du din skærm op og åbner InterWalk

Læs mere

helsam.dk Webguide Velkommen til Helsams nye hjemmeside

helsam.dk Webguide Velkommen til Helsams nye hjemmeside Webguide helsam.dk Velkommen til Helsams nye hjemmeside Webguide behandlere Inden længe lancerer vi en ny hjemmeside i et mere moderne look med nye faciliteter for dig som kunde. Vi har delt alle vores

Læs mere

Skjulte følger efter hjerneskade

Skjulte følger efter hjerneskade Få viden om: Hvad er skjulte følger efter en hjerneskade? Hvordan kommer de til udtryk i dagligdagen? Hvordan skal man forstå disse? Skjulte følger efter hjerneskade NEUROENHED NORD De skjulte følger

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION 1 og kan bedres helt op til et halvt år efter, og der kan være attakfrie perioder på uger, måneder eller år. Attakkerne efterlader sig spor i hjernen i form af såkaldte plak, som er betændelseslignende

Læs mere

GoTalkNow. Beskrivelse:

GoTalkNow. Beskrivelse: GoTalkNow Beskrivelse: I GoTalk NOW kan du lave personlige kommunikationsbøger. Du kan også lave vælgebøger med foto, filmklip eller musik. Eller en kombination mulighederne er mange. En bog kan laves

Læs mere

FORÆLDER CHECKLISTE Bestem Dit Barns Nuværende Færdighedsniveau

FORÆLDER CHECKLISTE Bestem Dit Barns Nuværende Færdighedsniveau FORÆLDER CHECKLISTE Bestem Dit Barns Nuværende Færdighedsniveau Denne checkliste, vil give dig en idé om dit barns nuværende kommunikationsniveau. Listen beskriver, trin for trin, hvordan et barn med normal

Læs mere

SOCIALE KOMPETENCER. Side 1 af 13 LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI

SOCIALE KOMPETENCER. Side 1 af 13 LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI SOCIALE KOMPETENCER LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI Her angiver du inden for hvert af læringstemaets tre læringsområder jeres vurdering af barnets udgangspunkt for at deltage i leg- og læringsaktiviteter. Læringsmålene

Læs mere

Funktioner og ligninger

Funktioner og ligninger Eleverne har både i Kolorit på mellemtrinnet og i Kolorit 7 matematik grundbog arbejdet med funktioner. I 7. klasse blev funktionsbegrebet defineret, og eleverne arbejdede med forskellige måder at beskrive

Læs mere

Børn som DIGITALE og KREATIVE PRODUCENTER. alicedarville.dk

Børn som DIGITALE og KREATIVE PRODUCENTER. alicedarville.dk Børn som DIGITALE og KREATIVE PRODUCENTER Alice Darville CV Pædagog, lærer, konsulent, forfajer, inklusionsvejleder, læringssdls- cerdficeret prakdkker J JEG ER SÆRLIGT OPTAGET AF: Børns (voksnes) forskellige

Læs mere

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Kognition er et psykologisk begreb for de funktioner i hjernen, der styrer vores mulighed for at forstå, bearbejde, lagre og benytte information. Multipel sklerose er en

Læs mere

Brugervejledning EDI systemet for pensionsoverførsler. Pensionsoverførsler mellem et pensionsselskab og et pengeinstitut

Brugervejledning EDI systemet for pensionsoverførsler. Pensionsoverførsler mellem et pensionsselskab og et pengeinstitut Brugervejledning EDI systemet for pensionsoverførsler Pensionsoverførsler mellem et pensionsselskab og et pengeinstitut 1. november 2015 Brugervejledning til brugere af EDI-systemet for pensionsoverførsler

Læs mere

APD seminar maj 2008. Pædagogisk intervention. V. Dorthe Mathiesen Hørekonsulent. CHK Aabenraa og Bente Reimann Jensen

APD seminar maj 2008. Pædagogisk intervention. V. Dorthe Mathiesen Hørekonsulent. CHK Aabenraa og Bente Reimann Jensen APD seminar maj 2008 Pædagogisk intervention V. Dorthe Mathiesen Hørekonsulent Auditory Processing Disorder Hvordan hjælper vi børn med APD? Modifikationer af omgivelserne. (Bottom-up og top-down) Forbedring

Læs mere

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 10. juni Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt.

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 10. juni Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Design af IT-medier Skriftlig prøve 10. juni 1999 Varighed: Hjælpemidler: Bedømmelse: Besvarelse: Opgaver: 4 timer. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Karakter efter 13-skalaen. Alle ark skal være

Læs mere

Indledning...3. OnTime Kalenderen...3. Daglig brug af OnTime...4. Oversigter / Views...5. Funktioner...7. Brug af ikoner...12

Indledning...3. OnTime Kalenderen...3. Daglig brug af OnTime...4. Oversigter / Views...5. Funktioner...7. Brug af ikoner...12 Indholdsfortegnelse: Indledning...3 OnTime Kalenderen...3 Daglig brug af OnTime...4 Oversigter / Views...5 Funktioner...7 Brug af ikoner...12 Grafisk visning af tid...13 Side 2 Indledning I større organisationer

Læs mere

Min Mad. Sådan bruger du app en Min mad i en sundhedssamtale

Min Mad. Sådan bruger du app en Min mad i en sundhedssamtale Min Mad Sådan bruger du app en Min mad i en sundhedssamtale 1 Sådan bruger du Min mad Her kan du læse om, hvad du kan opnå ved at bruge Min mad i sundhedssamtalen, hvilke personer den egner sig til. Derudover

Læs mere

Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside

Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside Forord Denne vejledning beskriver baggrunden for begreber og sammenhænge i Danmarks Statistiks dokumentationssystem

Læs mere

Quick Guide til MM Omstilling

Quick Guide til MM Omstilling Quick Guide til MM Omstilling 1. Generelt 2. Adgang 3. Startside 4. Brugerindstillinger 4.1. Bruger 4.2. Svargrupper 4.3. Sprog 4.4. Brugerstatus 4.5. Opkaldshistorik 4.6. Kontakter 4.7. Brugeropsætning

Læs mere

www.evalueringssystem.dk

www.evalueringssystem.dk Brugervejledning Indledning... 3 Log på evalueringssystemet... 4 Afprøv en evaluering... 8 Åbn en evaluering eller en øvelse... 10 Gennemfør en evaluering og en øvelse... 13 Luk en evaluering... 15 Se

Læs mere

Gold-MSI spørgeskema Juni 2014 Dansk (version 1.0)

Gold-MSI spørgeskema Juni 2014 Dansk (version 1.0) Sæt venligst ring om den mest passende kategori: 1 1. Jeg bruger meget af min fritid på musik-relaterede aktiviteter. Gold-MSI spørgeskema Juni 01 Dansk (version 1.0) Meget Uenig Hverken enig eller Enig

Læs mere

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet.

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Børneneuropsykolog Pia Stendevad 1 Alle er forskellige Sorter i det, I hører

Læs mere

TESTKORT. Efterspørgsel

TESTKORT. Efterspørgsel TESTKORT Efterspørgsel TEST EFTERSPØRGSEL Simuleret salg Kan vi sælge produktet eller servicen, før vi i virkeligheden har den? Hvad går testen ud på? Skab illusionen om et produkt eller en service, for

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

Manual. Version dk.scientificbraintrainingpro.eu

Manual. Version dk.scientificbraintrainingpro.eu Manual Version 2.0 www.professionelhjernetraening.dk dk.scientificbraintrainingpro.eu 1 Indhold 1. Professionel Hjernetræning og denne manual... 4 1.1 Om Professionel Hjernetræning... 4 1.2 Denne manual...

Læs mere

Apparatur: 1 EV3 startkasse, målebånd, sort bred lærredstape, oplader, kan benyttes som passer, kridt, plader til at lave bakker med, niveauborde.

Apparatur: 1 EV3 startkasse, målebånd, sort bred lærredstape, oplader, kan benyttes som passer, kridt, plader til at lave bakker med, niveauborde. Lego Mindstorms Education EV3 Projektarbejde med Lego Mindstorms version EV3. til Windows 7og 8 og Mac Apparatur: 1 EV3 startkasse, målebånd, sort bred lærredstape, oplader, kan benyttes som passer, kridt,

Læs mere