Traumecentret ved Odense Universitetshospital Årsrapport 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Traumecentret ved Odense Universitetshospital Årsrapport 2013"

Transkript

1 Traumecentret ved Odense Universitetshospital Årsrapport 2013

2 Historie Traumecentret ved Odense Universitetshospital blev etableret i 1996 på baggrund af et tværfagligt samarbejde mellem repræsentanter fra ortopædkirurgisk, anæstesiologisk, radiologisk, neurokirurgisk, thoraxkirurgisk og andre relevante afdelinger. Dette samarbejde resulterede i en fælles Traumemanual baseret på ATLS principper, denne manual danner stadig grundlag for modtagelse og behandling af svært tilskadekomne ved Traumecentret. Samme år blev Traumeregistret oprettet. I 1999 blev det vedtaget at alle traumepatienter overflyttet fra andre sygehuse skulle modtages enstrenget, for at sikre at alle skader blev opdaget uden forsinkelse. I 2003 blev en Traumekoordinator ansat til varetagelse af undervisning, registrering og kvalitetssikring for Traumecentret. I 2004 blev teamtræning for alt personale involveret i modtagelse af svært tilskadekomne etableret efter en norsk model (BEST) og har siden kørt 4-6 gange årligt. I 2010 udkom Sundhedsstyrelsens Specialeplan for ortopædkirurgi, hvori Traumecentret ved Odense Universitetshospital er et af fire højt specialiserede traumecentre i Danmark. I 2012 flyttede Traumecentret ind i nye lokaler i den Fælles Akutmodtagelse. Målsætning At optimere kvaliteten af patientbehandlingen for svært tilskadekomne patienter ved at reducere mortalitet, morbiditet, komplikationer. At optimere patientforløb, således at den primære resuscitationsfase, den sekundære diagnostiske og terapeutiske fase samt rehabiliteringsfasen afkortes, samtidig med at kvaliteten øges ved at sikre en optimal udnyttelse af ressourcerne herunder reduktion af sengedagsforbrug. At videreføre et traumecenter, der kvalitativt og kvantitativt i patientbehandlingen, forsknings- og uddannelsesmæssigt placerer sig som 1 af 4 førende traumecentre i Danmark på et internationalt niveau. Organisation Den daglige ledelse består af Overlæge Morten Schultz Larsen, Ortopædkirurgisk afd. O Overlæge Ivan Petersen, Anæstesiologisk afd. V Traumekoordinator Randi Melhedegaard, Ortopædkirurgisk afd. O Sekretariatsfunktion og Traumeregister UlykkesAnalyseGruppen, Ortopædkirurgisk afd. O Den daglige ledelse refererer til den tværfaglige gruppe vedrørende modtagelse og behandling af svært- og multitraumatiserede patienter ( i daglig tale Traumegruppen) som består af:

3 Niels Dieter Röck, ledende overlæge, Ortopædkirurgisk afdeling O (formand) Ivan Petersen, overlæge, Anæstesiologisk-Intensiv afdeling V. Erik Jylling, ledende overlæge, Anæstesiologisk-Intensiv afdeling V Søren Jepsen, overlæge, Anæstesiologisk-Intensiv afdeling Martha Iversen, specialeansvarlig, Anæstesiologisk-Intensiv afdeling V Niels Qvist, professor, overlæge, Abdominalkirurgisk afdeling A Mogens Tange, ledende overlæge, Neurokirurgisk afdeling U Christina Rosenlund, afdelingslæge, Neurokirurgisk afdeling U Henrik Jahn, overlæge, Urologisk afdeling L Morten Schultz Larsen, overlæge, Ortopædkirurgisk afdeling O Ole Røder, overlæge, Thorax-/karkirurgisk afdeling T Esben Aagaard, overtandlæge, Kæbekirurgisk afdeling K Vivi Bakholdt overlæge, Plastikkirurgisk afdeling Z Anette Koch Holst, overlæge, Radiologisk afdeling Søren Bak, overlæge, Thorax-/karkirurgisk afdeling T Randi Melhedegaard, traumekoordinator, Ortopædkirurgisk afdeling O Marianne Lundegaard, oversygeplejerske, Ortopædkirurgisk afdeling O Michael Hansen-Nord, ledende overlæge FAM (Fælles Akut Modtagelse) Charlotte Mose, oversygeplejerske, FAM Susanne Ravn, afdelingssygeplejerske, ATC FAM Traumemanual Manualen definerer patienttyper, de rutinemæssige arbejdsgange, kvalitetsmål og beskriver tilkaldeprocedurer for specialafdelinger samt fastlægger behandlingsprincipper og den behandlingsmæssige kompetence. Den opdateres løbende og godkendes årligt af Traumegruppen. Manualen er baseret på principperne i Advanced Trauma Life Support (ATLS) tilrettet efter forholdene på Odense Universitetshospital. Højt specialiseret funktion - regionalt Traumecentret fungerer som henvisningscenter for traumepatienter med behov for højtspecialiseret behandling i Region Syddanmark og dele af Region Sjælland. Der er aftalt retningslinjer for visitation og overflytning (enstrenget modtagelse) med alle sygehuse med akutfunktion. Der gives en individuel tilbagemelding til det afsendende sygehus for ved hver enkelt overflytning. Aktuelle fokusområder: Meldekriterier Traumecentret anvender meldekriterier som er baseret på validerede kriterier fra Ullevål Universitetshospital i Oslo. Disse kriterier er lidt anderledes end man i øvrigt ser i Danmark og involverer en sundhedsfaglig vurdering i højere grad end tidligere, det har vist sig at man på den måde kan reducere antallet af unødvendige traumekald, vel at mærke uden at overse de nødvendige traumekald.

4 Hypotermi Nyere erfaringer har vist at en hurtig og målrettet indsats er af stor betydning for svært afkølede patienter. Det har medført at Traumecentret, samarbejde med Thoraxkirurgisk afdeling, har indført en ny behandlingsalgoritme, og disse patienter modtages fremover af et Traume team. Ultralyd af abdomen Dette var tidligere en fast, automatisk del af traumemodtagelsen, men den umiddelbare adgang til CT scanning i de nye lokaliteter i FAM, har gjort undersøgelsen unødvendig i mange tilfælde. Undersøgelsen er ikke længere standard, men kan fortages på relevant indikation. Tranexamsyre På baggrund af overbevisende internationale studier er det besluttet at der gives Tranexamsyre til alle patienter med akut ukontrollabel blødning. Undervisning og uddannelse Sygeplejerskeundervisning Alle sygeplejersker ansat ved Akut og Traumecentret (ATC) i FAM skal gennemgå en standardiseret undervisning i modtagelse af svært tilskadekomne patienter, inden man opnår kompetence til at indgå i Traumeteamet og udføre standardopgaver som sygeplejerske 2, dette følges at praktisk oplæring, eksterne kurser (f.eks ATCN) og individuel bedømmelse inden man opnår kompetence til at medvirke som sygeplejerske 1, som har mere selvstændige funktioner i Traumeteamet. ATLS/ATCN Traumecentrets behandlingsprincipper er baseret på ATLS/ATCN og disse forventes kendt af alle medlemmer af Traumeteamet, ATLS kurser tilbydes til ortopædkirurgiske og anæstesiologiske speciallæger der deltager i Traumeteam. Der afholdes et årligt ATLS kursus i Odense Teamtræning Et 1-dagskursus der afholdes for alle medlemmer af Traumeteamet om modtagelse af svært tilskadekomne patienter med fokus på kommunikation, samarbejde og ledelse Formålet med team træning er at øve sig på traumemodtagelse i samarbejde med andre. Kurset indeholder modtagelse af teoretisk undervisning og praktiske øvelser med afprøvning af teorierne på figuranter i et scenario. Der er aftalt afholdelse af teamtræning 6 x årligt, hvor der forventes bred repræsentation fra alle berørte afdelinger. Audit Konkrete patientforløb og problemstillinger bliver taget op af den daglige ledelse i Traumecentret, derudover kan alle, der ønsker et forløb diskuteret, få dette taget op ved at henvende sig. Formålet er at etablere et forum for kontinuerlig tværfaglig gennemgang af udvalgte patientforløb som en del af traumecenterets kvalitetssikringsprogram. De teammedlemmer som har deltaget i det aktuelle forløb får personlig invitation til audit,

5 men alle er velkomne til at deltage. Forløbet præsenteres af den daglige ledelse med mulighed for kommentarer og diskussion. Der lægges vægt på faglighed og principper, mens skyld og bebrejdelser nedtones mest muligt. Traumekonference Traumecentret deltager i planlægning og afholdelse af Den Nationale Traumekonference, som afholdes for 2. gang i Århus i Nøgletal fra Traumecenter registret Fig 1. Antallet af traumekald. Antallet af traumekald er steget støt frem til 2007, hvorefter de er faldet en smule frem til 2010, hvor der er et markant fald. Antallet bestemmes i høj grad af kriterierne for at aktivere Traumeteamet, i de første år var der ingen formelle kriterier og nok heller ikke helt den samme opmærksomhed som senere. I 1999 indførtes et simplet pointskema som blev anvendt både præhospitalt og på Traumecentret, dette skema blev senere standarden i hele Region Syddanmark. I 2010 indførtes et nyt skema som i højere grad er baseret på en sundhedsfaglig vurdering, dette blev gjort for at reducere antallet af unødvendige traumekald.

6 Fig 2. Alvorlighed af tilskadekomst. Alvorligheden af tilskadekomst kan bl.a vurderes på hvor livstruende skader patienterne pådrager sig. Alle patienter indbragt til Traumecentret får registreret samtlige skader og alvorligheden af disse. Herved kan hver enkelt patient tildeles et tal for hvor alvorligt tilskadekommen man er. Det kaldes Injury Severity Score ISS og det er internationalt anerkendt at ISS > 15 betyder at man er så alvorligt tilskadekommen at man skal modtages af et Traumeteam. Omvendt kan man sige at hvis man har ISS<12, så er man lettere tilskadekommen og behøver ikke at blive modtaget af et Traumeteam, men kan modtages af sygehusets almindelige akut beredskab på skadestuen. I fig 2. Ses det at stigningen i antallet af traumekald igennem 00 erne faktisk udelukkende skyldes en stigning i antallet af lettere tilskadekomne og at man fra marts 2010 har set en reduktion i dette antal, formentlig som følge af de nye kriterier for aktivering af Traumeteam.

7 Primær % Overflytter % Uoplyst % Total ,9 12 8,1 0 0, ,7 13 7,3 0 0, , ,9 0 0, , ,4 0 0, , ,2 0 0, , ,3 0 0, , ,4 0 0, , ,4 0 0, , ,8 3 0, , ,4 1 0, , ,0 0 0, , ,8 0 0, , ,2 1 0, , ,4 5 0, , ,0 0 0, , ,9 0 0, , ,5 4 0, , ,5 5 0, Tabel 1. Antallet af traumepatienter som er primært indbragte og overflyttet fra andet sygehus. Her ses hvor mange patienter der overflyttes fra andre sygehuse, de fleste overflyttes fra sygehuse med akutfunktion i Region Syddanmark, men der er også patienter overflyttet fra andre syghuse med. Vi har i de seneste år set et fald i antallet af overflyttere som kan skyldes et generelt fald, men som også kan skyldes at flere svært tilskadekomne behandles på primær sygehuset, i 2013 er antallet af overflyttere imidlertid steget igen. Ambulance % Helikopter % Gående % Andet/ Uopl % Total ,8 13 1,8 28 3,9 17 2, ,3 26 4,2 26 4,2 8 1, ,2 19 4,2 16 3,5 5 1, ,3 28 5,6 24 4,8 16 3, ,2 32 5,9 21 3,9 11 2, Tabel 2. Ankomstmåde - både primært og overflyttede Af tabel 2 ses det at langt de fleste patienter fortsat kommer med ambulance. Et stigende antal kommer med helikopter, og det forventes at dette tal vil stige fremover.

8 Ja % Nej % Total , , , , , , , , , , Tabel 3. Penetrerende traumer (stik og skudsår) Antallet af penetrerende traumer er steget siden 2009 og selvom antallet fortsat er lavt er udviklingen den samme som andre steder i landet. Trafik Ja % Nej % Total , , , , , , , , , ,0 542 Total , , Tabel 4. Trafikuheld, alle patienter. Der ses et betydeligt fald, både i antallet og i andelen af trafikskader over de senere år. Antallet af patienter med skader af andre årsager er derimod konstant. Ja % Nej % Uoplyst % Total , ,5 3 0, , ,3 0 0, , ,9 1 0, , ,7 0 0, , ,9 1 0, Tabel 6. CT-scanning af svært tilskadekomne. CT-scanning er en central undersøgelse af svært tilskadekomne, og den foretages da også i langt de fleste tilfælde, man bemærker en stigning i 2012, hvilket måske skyldes at Traumecentret i 2012 flyttede i nye lokaler i FAM, her har men CT-scanneren lige ved siden af modtagerummet. I den tidligere skadestuen lå CT-scanneren betydeligt længere væk.

9 Overlevelse Overlev % Død % Total , , , , , , , , , , ,2 31 7, ,6 45 8, ,1 36 5, ,8 36 6, ,5 43 7, ,8 44 6, ,7 50 6, ,3 49 6, ,7 59 8, ,2 48 7, ,6 38 8, ,2 29 5, ,0 49 9, Tabel 7. Overlevelse Overlevelse er en meget vigtig parameter for outcome for alle Traumecentre, og overlevelse kan analyseres på mange måder. I tabel 5 ses overlevelse i det rene antal. Det fortæller om hvor mange døde og man ser at tallet svinger mellem 30 og 60 døde pr. år. Det tal siger imidlertid ikke noget om Traumecentret effektivitet i behandlingen af svært tilskadekomne, dertil må vi kende: 1. Alvorligheden af skaderne på hver enkelt patient (ISS) 2. Patientens tilstand i forhold til vitale organsystemer ved ankomsten 3. Patientens fysiologiske ressourcer Risikoen for død i forbindelse med ovennævnte tre faktorer er kendt fra store nationale traumedatabaser som f.eks Major Trauma Outcome Study (MTOS) i USA 1, som kan angive gennemsnit for disse dødsrater baseret på mange tusinde traumepatienter. Tilsammen giver det en mulighed for at bedømme Traumecentrets performance score i forhold til den gennemsnitlige behandling på amerikanske traumecentre. Fig. 3 viser denne performance score for hvert år og det ses at der er færre døde ved Traumecentret OUH end ved det gennemsnitlige amerikanske traumecenter. 1 J Trauma Apr;27(4):370-8.

10 Fig. 3. TRISS performance score for Traumecentret ved OUH. Negative søjler betyder færre døde end forventet i forhold til MTOS (USA), søjler større end 1,96 er signifikant med p<0,05, søjler større end 3,92 betyder signifikant med p<0,01. TRISS performance 2012 og fremefter er beregnet med koefficienter beregnet i 2011.

TRAUMEMANUAL, del 4 KVALITETSSIKRING OG UDDANNELSE 2018 ODENSE UNIVERSITETSHOSPITAL

TRAUMEMANUAL, del 4 KVALITETSSIKRING OG UDDANNELSE 2018 ODENSE UNIVERSITETSHOSPITAL TRAUMEMANUAL, del 4 KVALITETSSIKRING OG UDDANNELSE 2018 ODENSE UNIVERSITETSHOSPITAL Forord (revideret forslag fra RML) indgår i hver del af Traumemanualen Traumecenteret på Odense Universitetshospital

Læs mere

Modtagelse af svært tilskadekomne.

Modtagelse af svært tilskadekomne. Modtagelse af svært tilskadekomne. Siden 1996 har vi på Odense Universitetshospital haft en særlig registrering af svært tilskadekomne, både fra trafikuheld og fra øvrige ulykker. Disse registreringer

Læs mere

Team træning i Danmark

Team træning i Danmark Team træning i Danmark Betydning for traume- og akutbehandlingen BEST netværksmøde, Bergen 12. november 2012 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling Traumecenterleder Akutcenteret Fælles AKUT

Læs mere

BEST-teamtræning. Erfaringer med BEST

BEST-teamtræning. Erfaringer med BEST BEST-teamtræning Traumecenteret Odense Universitetshospital Traumekoordinator Randi Melhedegård Overlæge Morten Schultz Larsen, Overlæge Ivan Petersen Erfaringer med BEST Planlægningen Deltagere Antal

Læs mere

Fakta box. Danmark. Norge. 4.8 mio.(2009) 385.000 km 2. 5,4 mio. 43.000 km 2. Århus 240.000. Bergen 252.000

Fakta box. Danmark. Norge. 4.8 mio.(2009) 385.000 km 2. 5,4 mio. 43.000 km 2. Århus 240.000. Bergen 252.000 Århus Traumecenter Århus Traumecenter er et af landets 4 traumecentre på level 1 niveau. Et level 1 Traumecenter er et højt specialiseret hospital med ressourcer til at varetage alle aspekter af traumebehandling

Læs mere

Aarhus Traumecenter, Aarhus Universitetshospital Årsrapport 2011

Aarhus Traumecenter, Aarhus Universitetshospital Årsrapport 2011 1 Aarhus Traumecenter, Aarhus Universitetshospital Årsrapport 2011 Traumecentret, Fælles Akutafdeling Aarhus Universitetshospital Aarhus Traumecenter Årsrapport 2011 2 Forord: Denne årsrapport giver en

Læs mere

Status for traumeomsorg

Status for traumeomsorg Status for traumeomsorg i, Danmark BEST nettverksmøte, Bergen 10-12 november 2014 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling Akutcenteret Fælles AKUT Afdeling National traumeorganisation Fire danske

Læs mere

Aarhus Traumecenter, Aarhus Universitetshospital Årsrapport 2012

Aarhus Traumecenter, Aarhus Universitetshospital Årsrapport 2012 1 Aarhus Traumecenter, Aarhus Universitetshospital Årsrapport 2012 Traumecentret, Fælles Akutafdeling Aarhus Universitetshospital Aarhus Traumecenter Årsrapport 2012 2 Forord: Denne årsrapport giver en

Læs mere

12. semester Efterår 2009 BLOK 19 Den akutte patient, uge 20

12. semester Efterår 2009 BLOK 19 Den akutte patient, uge 20 12. semester Efterår 2009 BLOK 19 Den akutte patient, uge 20 Fredag d. 13. maj Kl. 8.00 15.00 Emil Aarestrup Forelæsninger Pauser og frokost indlagt Mandag d. 16. maj Kl. 8.00 11.10 15. st. aud Forelæsninger

Læs mere

TT, Odense, December 2013

TT, Odense, December 2013 TT, Odense, December 2013 Teamtræning Ved modtagelse af svært tilskadekomne patienter Traumekoordinator Randi Melhedegård Overlæge Overlæge Afdelingslæge TT, Odense, December 2013 Hvorfor er vi her i dag

Læs mere

KRISE I AKUTMODTAGELSEN- HAR VI DE RETTE LÆGER? Søren W Rasmussen Ledende overlæge. Akutafdelingen. Holbæk Sygehus

KRISE I AKUTMODTAGELSEN- HAR VI DE RETTE LÆGER? Søren W Rasmussen Ledende overlæge. Akutafdelingen. Holbæk Sygehus KRISE I AKUTMODTAGELSEN- HAR VI DE RETTE LÆGER? Søren W Rasmussen Ledende overlæge Akutafdelingen Holbæk Sygehus 1 CV: Søren W Rasmussen Cand. Med; KU 1984. Speciallæge i Ortopædkirurgi 1997. 2002-2007.

Læs mere

Søgning. Den regionale baggrundsgruppe

Søgning. Den regionale baggrundsgruppe Søgning Store databaser, med kontrollerede emneord: relevante emneord (fx emergency medical services), suppleret med fritekstsøgning (dvs. på ord forekommende i titel, abstract/den fulde tekst, fx prehospital).

Læs mere

Region Syddanmark Sundhedsudvalget

Region Syddanmark Sundhedsudvalget Fælles Akutmodtagelse Region Syddanmark Sundhedsudvalget Tirsdag d. 24. april 2012 Odense Universitetshospital FAM Den kinesiske æske..! Sundhedsstyrelsen Region Syddanmark OUH Overordnede formål Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Kvalitetsmåling. som led i opbygningen af kliniske funktioner. Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling

Kvalitetsmåling. som led i opbygningen af kliniske funktioner. Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling Kvalitetsmåling som led i opbygningen af kliniske funktioner Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling Akutcenteret Fælles AKUT Afdeling Styrket akutberedskab, Sundhedsstyrelsen 2007 Planlægningsgrundlag

Læs mere

Status på implementering af anbefalinger fra Faglig gennemgang af akutmodtagelser på landsplan og i Region Syddanmark

Status på implementering af anbefalinger fra Faglig gennemgang af akutmodtagelser på landsplan og i Region Syddanmark Side 1/5 Afdeling: Planlægning og Udvikling Udarbejdet af: Journal nr.: 16/19269 E-mail: Mette.Nygaard@rsyd.dk Dato: 31. maj 2016 Telefon: 2159 8303 Notat Status på implementering af anbefalinger fra Faglig

Læs mere

Kursus for speciallæger som er fast tilknyttet eller ansat i FAM

Kursus for speciallæger som er fast tilknyttet eller ansat i FAM Akutte medicinske tilstande og tværfaglig kursus mhp. sikring af kliniske kompetencer i akutområdet Kursus for speciallæger som er fast tilknyttet eller ansat i FAM Den 24-28.oktober 2011 Overlæge Jan

Læs mere

Kvalitetsudfordringerne på akutområdet.

Kvalitetsudfordringerne på akutområdet. Kvalitetsudfordringerne på akutområdet. Hvad skal der til for at sikre kvaliteten døgnet rundt for den akut syge patient? Er speciallæger i tilstedeværelsesvagt lig med kvalitet? Hvad hjælper det at vi

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. speciale Ortopædkirurgi 1 1 Generelle overvejelser i

Læs mere

Formål med og klinisk indhold i LKT Hoftenære lårbensbrud

Formål med og klinisk indhold i LKT Hoftenære lårbensbrud Formål med og klinisk indhold i LKT Hoftenære lårbensbrud Overlæge Frank Damborg, Formand for ekspertgruppen Ekspertgruppen LKT Hoftenære Lårbensbrud Formand Frank Damborg, overlæge, Ortopædkirurgisk Afdeling,

Læs mere

Hvordan og hvem skal lede fremtidens FAM

Hvordan og hvem skal lede fremtidens FAM Hvordan og hvem skal lede fremtidens FAM DSS-seminar Onsdag d. 27. februar 2013 Michael Hansen-Nord Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse, FAM, OUH Odense Universitetshospital Sundhedsstyrelsen 1. Færre

Læs mere

Specialevejledning for Klinisk farmakologi

Specialevejledning for Klinisk farmakologi Specialevejledning for Klinisk farmakologi Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler organiseringen og varetagelsen af specialfunktioner

Læs mere

Rationel billeddiagnostik i almen praksis. Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis

Rationel billeddiagnostik i almen praksis. Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis Rationel billeddiagnostik i almen praksis Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis Pilotundersøgelse 215 1 2 Rationel billeddiagnostik i almen praksis Kvalitetsvurdering

Læs mere

At arbejde i traumeteam

At arbejde i traumeteam At arbejde i traumeteam Kommunikation, samarbejde og ledelse Resource Management Få overblik Prioritere og fordele opgaverne Ledelse og team-koordinering God og sikker kommunikation Mobilisering av tilgængelige

Læs mere

At arbejde i traumeteam. Teamlederens rolle

At arbejde i traumeteam. Teamlederens rolle At arbejde i traumeteam Teamlederens rolle Traumeteam! " # $!%! " # $ "$ Traumeteam Effekten af traumemodtagelse beror på (blandt andet) Traume Team Aktivering med differentieret respons Traume Team med

Læs mere

Der var engang. http://www.genealogy-samsoe.dk/ 2 www.regionmidtjylland.dk

Der var engang. http://www.genealogy-samsoe.dk/ 2 www.regionmidtjylland.dk Præhospital behandling Region Midt Ambulance, Akutlægebil, Lægehelikopter Erika Frischknecht Christensen, lægelig chef Præhospitalet www.regionmidtjylland.dk Der var engang http://www.genealogy-samsoe.dk/

Læs mere

Dansk Traume Register

Dansk Traume Register 1 Tidsperiode: 1. januar 31. december 2017 23. april 2019 2 Hvorfra udgår rapporten Rapportens er udarbejdet af klinisk epidemiolog overlæge Ph.d. Helle Collatz Christensen og af statistiker, cand.scient

Læs mere

Jens Peter Steensen Direktør OUH Niels Dieter Röck Overlæge Ortopædkirurgisk afd. O OUH Anæstesiologisk - intensiv afd.

Jens Peter Steensen Direktør OUH Niels Dieter Röck Overlæge Ortopædkirurgisk afd. O OUH Anæstesiologisk - intensiv afd. Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Mette Nygaard Afdeling: Projektorganisation for sygehusbyggeri E-mail: Mette.Nygaard@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/12080 Telefon: 76631250 Dato: 3. oktober

Læs mere

Referat 2. møde i FAM-arbejdsgruppen i Region Syddanmark den 14. november 2008

Referat 2. møde i FAM-arbejdsgruppen i Region Syddanmark den 14. november 2008 Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Martin Grum-Nymann Afdeling: Planlægning og udvikling E-mail: martin.grum-nymann@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/12080 Telefon: 76631364 Dato: 17. november 2008

Læs mere

Baggrundsmateriale vedr. FAM

Baggrundsmateriale vedr. FAM Maj 2011 Baggrundsmateriale vedr. FAM Klinisk lektor/adjunkt på FAM, Svendborg Sygehus og University College Lillebælt, Sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg 2 1. Den nye Fælles Akutmodtagelse FAM Svendborg

Læs mere

Dansk Traume Register

Dansk Traume Register Fælles Akutdatabasen Dansk Traume Register Pilotrapport 2016 Tidsperiode: 1. januar 31. december 2016 KOMMENTERET UDGAVE TIL HØRING I REGIONERNE FORTROLIG 2. udgave 16. maj 2017 Hvorfra udgår rapporten

Læs mere

Udkast. Præhospitale visitationsretningslinjer

Udkast. Præhospitale visitationsretningslinjer Udkast Præhospitale visitationsretningslinjer De præhospitale visitationsretningslinjer er en oversigt over hvilket sygehus en patient med et bestemt symptom eller en bestemt sygdom skal transporteres

Læs mere

I samtlige fem fælles akutmodtagelser i Region Midtjylland vil følgende specialer være repræsenteret. $'!!%(

I samtlige fem fælles akutmodtagelser i Region Midtjylland vil følgende specialer være repræsenteret. $'!!%( !""# $ % $!&% Der vil som hidtil være én neurokirurgisk afdeling i regionen, som varetager de højt specialiserede funktioner inden for neurokirurgien. Afdelingen er placeret på Århus Universitetshospital,

Læs mere

Akutuddannelse. Region Midtjylland og Region Nordjylland. Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse

Akutuddannelse. Region Midtjylland og Region Nordjylland. Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse Akutuddannelse og Region Nordjylland Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse Århus Universitetshospital Århus Sygehus Fokus påp akutområdet Styrket akutberedskab

Læs mere

FS Nefro Sygeplejefaglige aftryk i specialeplanen for nefrologi. Koldkærgård 1-2 oktober 2014

FS Nefro Sygeplejefaglige aftryk i specialeplanen for nefrologi. Koldkærgård 1-2 oktober 2014 FS Nefro Sygeplejefaglige aftryk i specialeplanen for nefrologi Koldkærgård 1-2 oktober 2014 Afdelingssygeplejerske Anni Sørensen Oversygeplejerske Karina Bruun Dagsorden Specialeplanen, hvad er det, hvem

Læs mere

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling Vejledning om overgangsordning for speciallæger i andet speciale og læger med erfaring i akutmedicin opnået inden etableringen af specialet akutmedicin 1 Indledning I henhold til 20-21 i Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Lægelig videreuddannelse i de nye fælles akutmodtagelser. Michael Dall Formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning 4.

Lægelig videreuddannelse i de nye fælles akutmodtagelser. Michael Dall Formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning 4. Lægelig videreuddannelse i de nye fælles akutmodtagelser Michael Dall Formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning 4. februar 2010 Pressen! Behandlingen af akutte patienter får massivt

Læs mere

Nefrologien og Fælles Akut Modtagelse

Nefrologien og Fælles Akut Modtagelse Nefrologien og Fælles Akut Modtagelse Overvejelser vedrørende samarbejdet mellem den nefrologiske afdeling og fælles akut modtagelse (FAM) fra en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Nefrologisk Selskab. Baggrund

Læs mere

Overlevelseschancerne er angiveligt højere, hvis disse kerneydelser gives hurtigt.

Overlevelseschancerne er angiveligt højere, hvis disse kerneydelser gives hurtigt. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666080 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 17018021 Sagsbeh..: CLUN Spørgsmål

Læs mere

Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin. Juni 2008

Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin. Juni 2008 Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin Juni 2008 Disposition Formål Baggrund Funktionsområder Uddannelse Kompetencer Organisation/lokalisation Fremtid Formål Formålet med dette nye fagområde har været

Læs mere

Læringsforudsætninger: Valgfaget er åbent for studerende fra de mellemlange videregående sundhedsuddannelser.

Læringsforudsætninger: Valgfaget er åbent for studerende fra de mellemlange videregående sundhedsuddannelser. Valgfagets titel (dansk/engelsk): Traumepatienten i den akutte fase / The traumatised patient ECTS-point: 3 1/3 ECTS Valgfaget afholdes: University College Nordjylland Selma Lagerlöfs Vej 2, 9220 Aalborg

Læs mere

Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje. Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd i Region Syddanmark

Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje. Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd i Region Syddanmark Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd i Region Syddanmark Forretningsorden godkendt den 28. februar 2014 1 Lovmæssig

Læs mere

Arbejdspapir i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen i Akutmedicin i Region Nordjylland

Arbejdspapir i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen i Akutmedicin i Region Nordjylland Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Nordjylland Ansættelse som udgangspunkt i akutafdelinger i 60 måneder: 1) 18 mdr RH inkl. 6 mdr intern medicin

Læs mere

Mine erfaringer for forandringerne i Aalborg i forbindelse med projektet.

Mine erfaringer for forandringerne i Aalborg i forbindelse med projektet. LÆRINGSSEMINAR LKT HOFTENÆRE LÅRBENSBRUD 17. MAJ 2018 FAST TRACK FRA ANKOMST I SKADESTUE TIL OPERATION Mine erfaringer for forandringerne i Aalborg i forbindelse med projektet. 1 Prioriteret af ledelsen.

Læs mere

Beredskabsplan Ortopædkirurgisk afdeling November 2013

Beredskabsplan Ortopædkirurgisk afdeling November 2013 1 Beredskabsplan Ortopædkirurgisk afdeling November 2013 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1.1. Afdeling O ved aktivering af beredskab 1.1.1. Tilkaldsliste læger 1.1.2. Tilkaldsliste plejepersonale 1.1.3.

Læs mere

Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau

Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau Region Hovedstadens Blodbank Region Hovedstaden Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau Fokus på patientforløb Samarbejde på tværs Ny forskning omsat til

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse Akutafdelingen Sjællands Universitetshospital, Køge

Praktikstedsbeskrivelse Akutafdelingen Sjællands Universitetshospital, Køge Praktikstedsbeskrivelse Akutafdelingen Sjællands Universitetshospital, Køge 1 Akutafdelingen Køge 2018-2020 Koordinerende klinisk uddannelsesansvarlig og daglig klinisk vejleder. Luise Mejsner Bjergsted

Læs mere

1-1-2 opkald. 2 www.regionmidtjylland.dk

1-1-2 opkald. 2 www.regionmidtjylland.dk Præhospital behandling Region Midt Ambulance, Akutlægebil, Lægehelikopter Troels Martin Hansen Overlæge, Akutlægebilen Århus www.regionmidtjylland.dk 1-1-2 opkald 2 www.regionmidtjylland.dk Præhospital

Læs mere

Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark. FAM-status 2010 Udvalgsorientering den 8. juni 2010

Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark. FAM-status 2010 Udvalgsorientering den 8. juni 2010 Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark FAM-status 2010 Udvalgsorientering den 8. juni 2010 1 Fremtidens Sygehuse fra plan til virkelighed (Gennemførelsesplan) - vedtaget september 2008 Hvorfor

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse Akutafdelingen Sjællands universitetshospital Køge

Praktikstedsbeskrivelse Akutafdelingen Sjællands universitetshospital Køge Praktikstedsbeskrivelse Akutafdelingen Sjællands universitetshospital Køge 1 Akutafdelingen Køge 2014-2016 Ansvarlig klinisk underviser og vejleder. Luise Mejsner Bjergsted (mail ved spørgsmål: lmbj@regionsjaelland.dk

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Velkommen til læringsseminar LKT Hoftenære Lårbensbrud

Velkommen til læringsseminar LKT Hoftenære Lårbensbrud 21.11.2018 Velkommen til læringsseminar LKT Hoftenære Lårbensbrud Velkomst og dagens program Overlæge Frank Damborg, Formand for ekspertgruppen for LKT Hoftenære lårbenbrud Velkommen Vi har glædet os rigtig

Læs mere

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan N O T A T Vedr. Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan Region Syddanmark har den 3. juli 2008 sendt Gennemførelsesplan: Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed i offentlig høring. Ifølge

Læs mere

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med hjertesvigt

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med hjertesvigt Kvaliteten i behandlingen af patienter med hjertesvigt Region Syddanmark Sundhedsfaglig delrapport til den nationale sundhedsfaglige rapport 21. juni 2009 20. 1 Indholdsfortegnelse Resultater... 4 Ekkokardiografi

Læs mere

Vi skal være beredt!

Vi skal være beredt! Vi skal være beredt! Videndeling i sygehusbyggeri Focusområde 4: FAM s betydning for sygehusbyggeri Ole Mølgaard, Region Midtjylland Niels Erik Jørgensen, Region Hovedstaden Disposition 1. Opgaven, organisering

Læs mere

Fremtidens akutbetjening

Fremtidens akutbetjening Fremtidens akutbetjening Juni 2005 Indledning Den Almindelige Danske Lægeforening har sammen med Foreningen af Speciallæger, Praktiserende Lægers Organisation og Yngre Læger udarbejdet dette forslag for

Læs mere

Afdelingsledelser Odense Universitetshospital Opdateret den

Afdelingsledelser Odense Universitetshospital Opdateret den Afdelingsledelser Odense Universitetshospital Opdateret den 02.11.2016 Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi Ledende overlæge Søren Paludan Sheikh Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi Ledende

Læs mere

Dansk Tværfagligt Register for Hoftenære Lårbensbruds rolle i LKT Hoftenære Lårbensbrud. LKT Hoftenære lårbensbrud Læringsseminar, 17. maj 2018.

Dansk Tværfagligt Register for Hoftenære Lårbensbruds rolle i LKT Hoftenære Lårbensbrud. LKT Hoftenære lårbensbrud Læringsseminar, 17. maj 2018. Dansk Tværfagligt Register for Hoftenære Lårbensbruds rolle i LKT Hoftenære Lårbensbrud LKT Hoftenære lårbensbrud Læringsseminar, 17. maj 2018. Niels Dieter Röck Ledende overlæge, ortopædkirurgisk afd.

Læs mere

Traumemanual for Traumecentret Aarhus Universitetshospital, NBG 2012

Traumemanual for Traumecentret Aarhus Universitetshospital, NBG 2012 Traumemanual for Traumecentret Aarhus Universitetshospital, NBG 2012 Traumemanual 2012, Traumecentret, Aarhus Universitetshospital, NBG 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Emne side Traumecentrets kontaktpersoner og

Læs mere

Fælles akutmodtagelse FAM. v/ Lene Wichmann, Oversygeplejerske OUH Oktober 2011

Fælles akutmodtagelse FAM. v/ Lene Wichmann, Oversygeplejerske OUH Oktober 2011 Fælles akutmodtagelse FAM v/ Lene Wichmann, Oversygeplejerske OUH Oktober 2011 Sundhedsstyrelsens rapport fra 2007 Et styrket sundhedsberedskab Centralisering af sygehusene Fælles akutmodtagelser Nye supersygehuse

Læs mere

Aarhus Stroke Update 2015 - med fokus på akut behandling og organisation

Aarhus Stroke Update 2015 - med fokus på akut behandling og organisation Aarhus Stroke Update 2015 - med fokus på akut behandling og organisation Fredag d. 19. juni 2015 på Aarhus Universitetshospital Nørrebrogade 44, bygning 10, 8000 Aarhus C Program Kl. 10.00-10.15 Velkomst

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt N O T A T 10-11-2015 Sag nr. 14/123 Dokumentnr. 56006/15 Status for indsatsen på regionernes afdelinger med særligt ansvar for patienter

Læs mere

Smart vækst og velfærd - Smart Sundhed og Sygehuse Temadrøftelse

Smart vækst og velfærd - Smart Sundhed og Sygehuse Temadrøftelse Smart vækst og velfærd - Smart Sundhed og Sygehuse Temadrøftelse 1 Baggrund Regionsrådet satte i august 2014 projekt smart vækst og velfærd i gang. Pres på ressourcer flere ældre/kronikere øget behandlingsbehov.

Læs mere

Herning, Med. afd. B. Herning Kir. afd * 71* * * 74* 78* *

Herning, Med. afd. B. Herning Kir. afd * 71* * * 74* 78* * Regionshuset Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Tlf. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Bilag til dagsordenspunkt vedr. kvaliteten i behandlingen af patienter med mavesår (akut

Læs mere

Sygehus Vendsyssel. Sikkert Patientflow Storyboard LS4 9. 10. september 2015

Sygehus Vendsyssel. Sikkert Patientflow Storyboard LS4 9. 10. september 2015 Sygehus Vendsyssel Sikkert Patientflow Storyboard LS4 9. 10. september 2015 Hvem er vi? Mange, mange flere end der kan stå på denne A4 Men har du brug for at kontakte os, kan du skrive til: Sygeplejefaglig

Læs mere

Praktiksteds- beskrivelse

Praktiksteds- beskrivelse Praktiksteds- beskrivelse for social- og sundhedsassistentelever på Ortopædkirurgisk, Øre-næse-hals og reumatologisk afdeling 262 Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Finsensgade 35 6700 Esbjerg Afd. 262: 7918

Læs mere

National Klinisk Retningslinje for Knæartrose

National Klinisk Retningslinje for Knæartrose Nationale kliniske retningslinjer (NKR) - spot på implementering National Klinisk Retningslinje for Knæartrose Baggrund for retningslinjen og betydningen set fra et ortopædkirurgisk perspektiv Søren Overgaard

Læs mere

Velkomst Introduktion til lærings- og kvalitetsteams

Velkomst Introduktion til lærings- og kvalitetsteams Velkomst Introduktion til lærings- og kvalitetsteams Overlæge Frank Damborg, Formand for ekspertgruppen Formiddagens program 10.00-10.15: Velkomst og introduktion til Lærings- og kvalitetsteams 10.05-10.30:

Læs mere

Susanne Holst Ravn. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser

Susanne Holst Ravn. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser Susanne Holst Ravn Ekstern survey Start dato: 24-10-2016 Slut dato: 24-10-2016 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion: Klinikken

Læs mere

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015 Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj Mål i sundhedsplanen Status på målopfyldelse: Afrapportering 1. 70% af de akutte patienter udskrives direkte fra FAM 2. Alle akutte patienter til indlæggelse

Læs mere

1. Aktivitet på ambulancekørsel

1. Aktivitet på ambulancekørsel Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedsplanlægning Sagsnr.: 18/5510 Dato: 16. marts 2018 Analyse af det præhospitale område - 2. delanalyse om aktivitet og kapacitetsudnyttelse Version 2 2. delanalyse

Læs mere

Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi

Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi Der har i foråret været kørt en proces med deltagelse cheflæger/lægelige direktører omkring en model for den fremtidige behandling af akut

Læs mere

Beskrivelse af Klinisk uddannelsessted. Akutafdelingen Køge. Et djævelsk sjovt sted at lære

Beskrivelse af Klinisk uddannelsessted. Akutafdelingen Køge. Et djævelsk sjovt sted at lære Beskrivelse af Klinisk uddannelsessted Akutafdelingen Køge Et djævelsk sjovt sted at lære 1 Akutafdelingen Køge 2015-2016 Ansvarlig klinisk underviser og vejleder. Luise Mejsner Bjergsted (mail ved spørgsmål

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002325 Afdelingsnavn Fælles AkutModtagelse (FAM) Hospitalsnavn Odense Universitetshospital Besøgsdato

Læs mere

Fælles akutmodtagelse i Region Syddanmark kvalitet og procesmål. Direktør Jens Peter Steensen, OUH Formand for FAM styregruppe i RSD

Fælles akutmodtagelse i Region Syddanmark kvalitet og procesmål. Direktør Jens Peter Steensen, OUH Formand for FAM styregruppe i RSD Fælles akutmodtagelse i Region Syddanmark kvalitet og procesmål 1 Direktør Jens Peter Steensen, OUH Formand for FAM styregruppe i RSD Udgangspunktet for FAM i Dk Styrket Akutberedskab (2007) Større befolkningsunderlag

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi Dato: Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning begreber, principper og krav, som er tilgængelig

Læs mere

ET SUNDHEDSVÆSEN MED PATIENTEN I FOKUS

ET SUNDHEDSVÆSEN MED PATIENTEN I FOKUS ET SUNDHEDSVÆSEN MED PATIENTEN I FOKUS DSR S ANBEFALINGER TIL DE FÆLLES AKUTMODTAGELSER DSR S ANBEFALINGER TIL DE FÆLLES AKUTMODTAGELSER De fælles akutmodtagelser (FAM erne) er etableret for at højne kvaliteten

Læs mere

Patientflow og akutpakker i Region Syddanmark. Overlæge Jan Dahlin Direktør Jens Peter Steensen

Patientflow og akutpakker i Region Syddanmark. Overlæge Jan Dahlin Direktør Jens Peter Steensen Patientflow og akutpakker i Region Syddanmark Overlæge Jan Dahlin Direktør Jens Peter Steensen Fokus på: Akutpakker - patientforløb i akutområdet Teamarbejde tværfagligt og mellem specialerne Ventetid

Læs mere

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Godkendt den 4. december 2009 af Styregruppen for Forskningsinfrastruktur i Syddanmark. Revideret juni + november 2012 1. GCP-enhedens baggrund

Læs mere

Vedr. Gennemførelsesplan, Fremtidens sygehuse- fra plan til virkelighed af

Vedr. Gennemførelsesplan, Fremtidens sygehuse- fra plan til virkelighed af Vedr. Gennemførelsesplan, Fremtidens sygehuse- fra plan til virkelighed af 010708. Høringssvar, Odense, den 8. august 2008 Kæbekirurgisk Afdeling K Odense Universitetshospital Kæbekirurgisk Afdeling Sydvestjysk

Læs mere

Dokumentation i Sundhedsplatformen i forbindelse med traume- og akutkald. TRAUMEKALD

Dokumentation i Sundhedsplatformen i forbindelse med traume- og akutkald. TRAUMEKALD oktober 2016 Dokumentation i Sundhedsplatformen i forbindelse med traume- og akutkald. I forbindelse med implementering af Sundhedsplatformen på Rigshospitalet tages værktøjerne TraumeDok og Akutkald i

Læs mere

Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Tand-, mund- og kæbekirurgi

Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Tand-, mund- og kæbekirurgi Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Tand-, mund- og kæbekirurgi Dato: Den 18. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Tand-, Mund- og kæbekirurgi 1 1 Generelle

Læs mere

Uddannelse i sundhedsberedskab

Uddannelse i sundhedsberedskab Beredskabsuddannelsesrådet Region Syddanmark 2012 Uddannelse i sundhedsberedskab regionsyddanmark.dk Forord Her er sundhedsberedskabskursuskataloget for sundhedsberedskabsuddannelse i Region Syddanmark.

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Sygehus Sydsjælland, Slagelse Anæstesiologisk

Læs mere

Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet

Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet Gastroenterologisk afdeling, Odense Universitetshospital, Odense 1. Sep 2012-31. Aug 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

% & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &4!!!! ) + &/-)! ) # 4-! + * 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9

% & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &4!!!! ) + &/-)! ) # 4-! + * 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9 !" #$ % & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &-) "0 &122 0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &*-)) ) &4!!!! ) + &/-)! ) # &#5 "# 4-! + * 4(+!)* 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9 '&:!0 '*$!0 '4$!!0

Læs mere

Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder

Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder Dato 09-11-2017 Version 1. Godkendt 25.08.2017 Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Indledning Som led i arbejdet i Lærings- og Kvalitetsteam

Læs mere

(Ansøger bedes udfylde alle felter på nær rubrikker forbeholdt den lægefaglige bedømmelse)

(Ansøger bedes udfylde alle felter på nær rubrikker forbeholdt den lægefaglige bedømmelse) Koncern HR Sundhedsr Skema til brug ved bedømmelse af lægefaglige kompetencer (overlægebedømmelse) for ansøger til stilling som overlæge eller ledende overlæge i Region Syddanmark (Ansøger bedes udfylde

Læs mere

Bedømmelse af lægefaglige kompetencer for ansøger til stilling som speciallæge i Region Midtjylland

Bedømmelse af lægefaglige kompetencer for ansøger til stilling som speciallæge i Region Midtjylland Bedømmelse af lægefaglige kompetencer for ansøger til stilling som speciallæge i Region Midtjylland (ansøger bedes udfylde alle felter på nær rubrikker forbeholdt den lægefaglige bedømmelse) Stillingen

Læs mere

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med Hoftebrud

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med Hoftebrud Kvaliteten i behandlingen af patienter med Hoftebrud Region Syddanmark Sundhedsfaglig delrapport til den nationale sundhedsfaglige rapport marts 2010 november 2010 - 2 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...

Læs mere

PROGRAM AARHUS UNIVERSITY

PROGRAM AARHUS UNIVERSITY PROGRAM 9.00-9.15 Registrering 9.15-9.30 Velkomst Professor Hans Kirkegaard, Center for Akutforskning, Institut for Klinisk Medicin, og professor Børge Obel, Interdisciplinary Center for Organizational

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk Farmakologi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk Farmakologi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk Farmakologi Region/privat udbyder: Region Syddanmark Dato: 10.12.2015 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

et forpligtet multidisciplinært behandlingsteam

et forpligtet multidisciplinært behandlingsteam et forpligtet multidisciplinært behandlingsteam Ledelsesseminar LKT Hoftenære Lårbensbrud Hotel Nyborg Strand 4. april 2018 Frank Farsø Nielsen, Aarhus Patient med hoftenær fraktur Patient med hoftenær

Læs mere

Den Danske Akutdatabase og indikatorer for kvalitet

Den Danske Akutdatabase og indikatorer for kvalitet Den Danske Akutdatabase og indikatorer for kvalitet 19 november 2014 Annmarie Lassen Professor i Akut Medicin SDU Overlæge Fælles Akutmodtagelse OUH Fælles Akutdatabase, RKKP Fælles Akutdatabase Præhospitale

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002323 Afdelingsnavn Akutafdelingen Hospitalsnavn Slagelse Sygehus Besøgsdato 19-01-2015 Temaer

Læs mere

Regionsrådet 24. august 2011 Bilag til dagsordenspunkt vedr. NIP-lungecancer

Regionsrådet 24. august 2011 Bilag til dagsordenspunkt vedr. NIP-lungecancer Regionsrådet 24. august 2011 Bilag til dagsordenspunkt vedr. NIP-lungecancer Nedenstående tabeller viser resultater for NIP-lungecancer fra årsrapporten fra henholdsvis 2010 og 2009. Indikatorer for overlevelse

Læs mere

Astrid Petersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift. 02 Anvendelse af retningsgivende dokumenter vedrørende diagnostik og behandling

Astrid Petersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift. 02 Anvendelse af retningsgivende dokumenter vedrørende diagnostik og behandling Astrid Petersen Ekstern survey Start dato: 04-01-2017 Slut dato: 04-01-2017 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion Klinikken

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats

Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats Juni 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om regionernes præhospitale indsats (beretning nr. 7/2013) 7. juni

Læs mere

Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger Evolution eller revolution Konference, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen 19. januar 2007 Lone de Neergaard Enheden for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Disposition

Læs mere

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Trombose og Hæmostase

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Trombose og Hæmostase Fagområde Fagområdets officielle betegnelse Trombose og Hæmostase Baggrund Det kliniske fagområde beskrives bredt, dels historisk dels funktionsmæssigt med vægt på områdets udgangspunkt, udvikling og aktuelle

Læs mere

Hospitalsenhed Vest. Sikkert Patientflow Storyboard LS marts 2015

Hospitalsenhed Vest. Sikkert Patientflow Storyboard LS marts 2015 Hospitalsenhed Vest Sikkert Patientflow Storyboard LS3 24. 25. marts 2015 Hvem er vi? Hospitalsledelse Ida Götke, sygeplejefaglig direktør Jens Friis Bak, lægefaglig direktør Akutafdelingen Mette Norup

Læs mere