Beslutningsgrundlag for Herning Kommune August 2003

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beslutningsgrundlag for Herning Kommune August 2003"

Transkript

1 Pilotprojekt mellem KL og KMS om implementering af System 2000 Beslutningsgrundlag for Herning Kommune August 2003 Beslutningsgrundlaget er resultat af det arbejde, der er gennemført i projektforberedelsesfasen i Pilotprojekt om implementering af System På baggrund af Beslutningsgrundlaget skal hver af de deltagende kommuner beslutte om projektet i kommunen skal gå videre i Omlægningsfasen eller om kommunen skal springe fra omlægningen og gå videre til Rapporteringsfasen. Projektforberedelsen har omfattet information og drøftelse med dataudvekslingsparter, kortleverandører m.fl, analyse af data, der skal omlægges samt udvikling af tekniske og organisatoriske metoder til selve omlægningen. Indhold: 1. Beskrivelse af projektet 1.1 Kommunens udbytte og projektets økonomi 2. Hvorfor System Ved at implementere UTM/EUREF89 opnås 2.2 Ved at implementere DVR90 opnås 2.3 Økonomi ved at omlægge til System Konsekvenser ved ikke at omlægge 3. Projektforberedelsesfasen 4. Konklusion/ Anbefaling / Konsekvensanalyse Bilag til beslutningsgrundlaget Tidsplan og hovedopgaver Dataanalyse for Herning Kommune

2 1. Beskrivelse af projektet Kort & Matrikelstyrelsen har introduceret det nye referencesystem, EUREF89 som erstatning for det hidtidige, System 34. Samtidig introduceres det ny højdesystem, DVR90 som erstatning for det hidtidige, DNN. Under ét betegnes de nye systemer for System Pilotprojektet om implementering af System 2000 er et samarbejdsprojekt mellem Faaborg, Herning og Kolding kommuner, Kommunernes Landsforening (KL) og Kort & Matrikelstyrelsen (KMS). Projektet er iværksat med det formål at undersøge administrative, tekniske og økonomiske konsekvenser ved omlægning af kommuners data til System 2000, herunder at udvikle egnede metoder og tekniske løsninger for omlægningen. Erfaringer fra Pilotprojektet skal samles i en "Kogebog" og videregives til øvrige kommuner, der ønsker at omlægge data til System Værktøjer der udvikles af KMS i projektforløbet stilles ligeledes til rådighed for kommunerne. Herved vil Pilotprojektet kunne minimere andre kommuners direkte omkostninger til konvertering. 1.1 Kommunens udbytte og projektets økonomi For Faaborg, Herning og Kolding kommuner er udbyttet, at der er implementeret og afprøvet håndteringssystemer til såvel interne som eksterne data - og at alle data med koordinater og koter vil være omlagt til System Dette forudsætter at alle projektets faser gennemføres i kommunen. KMS hjælper kommunerne med en del af de tekniske løsninger i samarbejde med GISsystemleverandører, mens arbejdskraften leveres af kommunerne selv. KMS-leverancen består af teknisk og organisatorisk bistand og fremstilling af de generelle løsninger i samarbejde med GIS/CAD-leverandørerne. Specielle værktøjer, som kommunerne har behov for, udvikler kommunen selv. Kommunernes deltagelse i pilotprojektet kan afbrydes efter hver fase.

3 2. Hvorfor System 2000 At introducere System 2000 i kommunen medfører implementering af nyt plankoordinatsystem, UTM/EUREF89 og et nyt kotesystem, DVR Ved at implementere UTM/EUREF89 opnås Sammenhængende data Bredere anvendelse af den satellitbaserede GPS-teknologi Sammenhængende data Der sker i stigende grad dataudveksling mellem flere brugere, som anvender hinandens data til at bygge videre på. Når data har samme koordinater kan de anvendes sammen uden at skulle behandles først. Platformen for fremtidig fælles datalagring, bearbejdning og udveksling er UTM/EUREF89. Eksempel 1 Det er ikke længere nødvendigt at eje data, idet forskellige tjenester sammenstiller kort og geodata fra forskellige internetportaler til specialdesignede anvendelser. Fælles reference er selvfølgelig nødvendig, når data fra forskellige miljøer skal passe sammen. Tjeneste Forskellige formål Eksempel 2 EU s Vandrammedirektiv skal implementeres i Danmark. Vandområderne er opdelt i distrikter med fokus på vandet og respekterer således ikke amts eller kommunegrænserne. Det stiller krav til fælles reference for kortgrundlaget på tværs af de administrative enheder. Kommunernes data kommer i spil mange nye sammenhænge, hvor internettet vil spille en central rolle. Verden bliver mindre nærmest begrænset til en computer når vi i nærmeste fremtid henter data/temaer fra nationale og internationale servere. Forudsætningen er blot at vi taler samme sprog - EUREF89, så kan data føres sammen uden forbehandling. Bredere anvendelse af GPS En GPS-måling foregår direkte i EUREF89. Når GPS-data skal vises i de eksisterende kort, fremstillet på grundlag af det danske referencesystem, skal data derfor først behandles (transformeres). Da brugen af GPS har bevæget sig ud af specialist-miljøet er det formålstjenligt at referencesystemet er det samme som GPS-systemet, så GPS-data kan anvendes uden nogen form for behandling. Data skal passe sammen, så brugeren ikke behøver geodætisk viden.

4 2.2 Ved at implementere DVR90 opnås Tilslutning til en fælles dansk referenceniveau Større nøjagtighed ved kotebestemmelse med GPS-teknologi Tilslutning til fælles dansk referenceniveau Det gamle DNN-niveau er ikke blevet ændret i over 100 år, trods landvipning, som er ca. 20 cm fra nord til syd i Danmark, og stigning i middelvandstanden. DVR90 er defineret ud fra middelvandstanden i danske farvande i Det nye landsdækkende højdeniveau forventes at få afgørende betydning for stormflodsvarsling digesikring mv. i de kommende år og er allerede taget i brug af DMI, Farvandsvæsenet og Kystdirektoratet. DVR90 vil efter 2003 være det eneste kotesystem der vedligeholdes i Danmark. Større nøjagtighed ved kotebestemmelse med GPS-teknologi Når GPS anvendes til at bestemme koter er kendskabet til en nøjagtig geoidehøjde afgørende. KMS har tilpasset en ny geoide til DVR90, så kotebestemmelse med GPS er muligt med en nøjagtighed på 1-2 cm. 2.3 Økonomi ved omlægning til System 2000 Ved at introducere System 2000 (EUREF89) i den danske kort- og geodatabranche opnås på sigt en samfundsnytte, beskrevet ved nedenstående figur. I den 1. fase vil omkostningerne til omlægning af data og programmer samt ændrede datastrukturer og arbejdsrutiner være større end gevinsten der kan opnås. Da omkostningerne hovedsagelig er engangsinvesteringer, vil gevinsten ved introduktion af EUREF89 bringe balance i samfundsnytten i den 2. fase af implementeringen af EUREF89. I den 3. fase af en fuld implementering af EUREF89 i den danske kort- og geodatabranche vil de samlede samfundsgevinster langt overstige omkostningerne. Tidspunktet for 2. fase (balance mellem omkostning og gevinst) afhænger af den enkelte organisation og dens afhængighed af samstilling af data og anvendelse af GPS samt af relationen til samarbejdsparter. Omkostninger i forbindelse med omlægningen kan måles på de direkte omkostninger, tidsforbrug og antallet af uudnyttede mandetimer, mens gevinsten ved kun at anvende et referencesystem, gnidningsløs samstilling af data og optimal GPSanvendelse er sværere at registrere.

5 2.4 Konsekvenser ved ikke at omlægge I første omgang vil konsekvensen være forøgede omkostninger i forbindelse med den omlægning til System 2000, der skal gennemføres på et eller andet tidspunkt. Ved at gennemføre omlægningen til fremtidens system i samarbejde med Kort og Matrikelstyrelsen mindskes omkostningerne for pilotprojektets kommuner. Herudover er der ingen grund til at forvente, at mængden af data, der skal omlægges bliver mindre ved en senere omlægning. For højdesystemets vedkommende har høringsparterne, der anbefalede System 2000, lagt vægt på at skiftet til det nye system skulle ske hurtigt, for at undgå en lang periode med usikkerhed om, hvilket højdesystem foreliggende koter er defineret i. Derfor har KMS accepteret, at de gamle DNN systemer kun vedligeholdes i en overgangsperiode frem til 2003, hvorefter kun det nye højdesystem vedligeholdes ved nymåling og nyetablering.

6 3. Projektforberedelsesfasen Herning Kommune gik med i projektet vedr. omlægning fra S34J til Sytem2000 ud fra den vurdering, at udviklingen vil kræve et skift af referencesystemer, blot stod det ikke helt klart præcist, hvornår tidspunktet ville være det rette. Vi var i flere sammenhænge allerede stødt på problemer ved anvendelse af S34J og problemerne med DNN vil jo med tiden vise sig. Herning Kommune indgangsvinkel til projektet har været af teknisk karakter i højere grad end af organisatorisk karakter. Det skyldes formodentlig, at der i forbindelse med den stigende GIS-anvendelse gennem årene har været megen fokus på data. GIS-anvendelsen har krævet tilgængelighed til og god sammenhæng i datasamlingerne, hvorfor en central administration af og vejledning i opbygning af data har været accepteret. Kommunens kortkontor har således været konsulent for øvrige afdelinger på dette område og det har været accepteret, at fælles retningslinier skulle følges. Det har således for Herning Kommunes vedkommende ikke handlet så meget om at få alle afdelinger med, men mere om det rent teknisk kunne lade sig gøre. Tidligt i forløbet stod det klart for Herning Kommune, at det nok ville være hensigtsmæssigt at dele projektet i 2 uafhængige processer, således at ændring af højde- og planreferencesystem adskilles. Dette meddeltes således KMS i juni På daværende tidspunkt forventede kommunen at skiftet af referencesystem for plankoordinater ville være snart forestående. Medens skift af referencesystem for højde ikke teknisk ville kunne håndteres i afløbssystemet indenfor en overskuelig tid. Efterfølgende er det aftalt, at skift at højdesystem foregår regionsvis. Således er det i samarbejde mellem kommunerne i Ringkøbing amt besluttet at skiftet skal ske 1. Jan 2005, hvor det øvrige Jylland også forventes at slutte sig til. Teknisk forventes ikke de store problemer med skiftet af højdesystemet. Det eneste sted, der for tiden ligger et uløst problem er i afløbsdatabasen, hvor systemet skal ændres til at kunne håndtere oplysninger om en højdes oprindelsessystem, hvilket forventes implementeret i en ny databasestruktur ultimo Den store informationsopgave, der ligger i forbindelse med i skift af højdesystem, hvor forskellen mellem gamle og nye koter er lille og dermed ikke umiddelbart springer i øjnene, forventes varetaget af den gruppe, der er nedsat i regionen til at forestå skift til DVR90. Derfor omhandler denne afrapportering fortrinsvis Herning Kommunes skift af plankoordinater, dog indeholder listen med Herning Kommunes data, også datasamlinger som kun indeholder højdedata. 3.1 Information og drøftelse med dataudvekslingsparter, kortleverandører m.fl, Projektet blev i Herning Kommune sat i gang med et første møde i december 2001 mellem udvalgte sagsbehandlere og KMS. Sagsbehandlerne var udvalgt med baggrund i at de er store databrugere eller dataskabere. På mødet blev givet en grundig orientering fra KMS omkring projektets formål og baggrund. Kort efter også i december 2001 blev samtlige ansatte i Teknik og Miljøforvaltningen orienteret om projektet ved et større orienteringsmøde.

7 Herefter blev der givet opbakning til deltagelse i projektet rent organisatorisk ved en politisk beslutning i Teknik- og Miljøudvalget. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, der fik følgende opgaver: At analysere egne data og afdække mulige problemer At medvirke ved omlægning af egne data At finde kontaktpersoner til udvekslingsparter At informere kommunens samarbejdsparter grundigt om de forskellige systemer, det gælder bl.a. entreprenører Arbejdsgruppen har holdt i alt 4 møder. Indhold og referater kan ses i på hjemmesiden Herning - referater. Der er endvidere udarbejdet en række logbøger af de medarbejdere, der har været involveret i projektet. En samlet logbog for Herning Kommune kan ses på hjemmesiden under Herning logbog. Udarbejdelse af logbogen blev aftalt for at projektets forløb kunne følges og for at andre kunne vurdere hvorvidt denne fremgangsmåde kunne anvendes i deres organisation. Arbejdsgruppens opgave med at finde de datasamlinger, der berøres af projektet er beskrevet i afsnit 3.2. Arbejdsgruppens opgave med at teste selve omlægningen er gengivet i afsnit 3.3 Arbejdsgruppens opgave med at finde frem til samarbejdspartnere på området blev gennemført ved, at hver medarbejder gennem en periode skulle opstille en liste over mulige samarbejdspartnere. Disse lister blev sammenstillet og resultatet kan ses på hjemmesiden under Herning referater: Liste over alle samarbejdsparter.doc Ud fra denne liste blev udvalgt de vigtigste samarbejdspartnere og disse blev indkaldt til et informationsmøde. De samarbejdspartnere, der blev indkaldt var: De lokale landinspektører, Repræsentanter for ingeniørfirmaer, Repræsentanter for arkitekter Repræsentanter for entreprenører Det største forsyningsselskab Amtet og vejdirektoratet Andre vigtige samarbejdspartnere. Der blev orienteret om projektet og det blev drøftet. Der blev spurgt om de deltagende selv ville foretage en omlægning af koordinater, hvis kommunen gik i gang. De fleste samarbejdspartner ville ikke selv lægge om i første omgang, men nogle ville da overveje det, når kommunen havde omlagt. Liste over indkaldte samarbejdspartnere kan ses hjemmesiden under Herning referater: Liste over samarbejdsparter der skal med til infomøde.doc, referat fra mødet kan ses samme sted. 3.2 Analyse af data, der skal omlægges

8 Arbejdsgruppens opgave med at finde frem til data berørt af projektet blev gennemført ved, at hver medarbejder gennem en periode skulle opstille en liste over mulige datasamlinger. Disse lister blev sammenstillet og drøftet. Den samlede liste med Herning Kommunes data kan ses i bilag Udvikling af tekniske og organisatoriske metoder til selve omlægningen Arbejdsgruppen største opgave har været at teste systemer og datasamlinger i UTM32eurf89, inden det kunne besluttes om kommunen ville skifte planreferencesystem. Dette arbejde har altovervejende foregået på kortkontoret. Ved projektets start var det hensigten, at det skulle foregå over en meget kort tidsperiode. Hele forløbet skulle være afsluttet i løbet af 1 år. Forskellige forhold som: De store organisatoriske omlægninger hos KMS Udvikling af transformationsapplikationer hos KMS Udvikling af applikationer disse hos leverandører Arbejdspres hos kommunen har bevirket, at projektet er blevet meget forsinket. Dette har dog på nogle punkter været en fordel for projektet, idet specielt nogle applikationsudviklinger er blevet løst via de generelle udviklinger der er sket i software i løbet af dette tidsrum. Samtidig har tiden gjort, at der er kommet en større og større forståelse for, at et skift af plankoordinater kunne blive nødvendigt. Resultatet af de enkelte test kan ses i bilag?? som samtidig kan betragtes som Herning Kommunes bidrag til den såkaldte kogebog.

9 4. Konklusion Herning Kommune har gennem tiden, men navnlig de seneste år, oplevet problemer eller uhensigtsmæssigheder, der kan tilskrives det særlige danske S34J med spejlvendte akser og de særlige transformationsformler. Det har været problemer ved anvendelse af nye GIS-applikationer, der ofte har krævet tilpasning til koordinatsystemet, eller hvor funktioner ganske enkelt ikke kan håndtere de spejlvendte akser. Da de i dag anvendte GIS-systemer er udviklet internationalt, vil det altid være en hæmsko med dette specielle koordinatsystem. Herning Kommune forventer indenfor de kommende år i stadig større udstrækning at anvende GPS til opmåling. Også her vil et nyt mere referencesystem lette arbejdet, idet konvertering til S34J undgås. I stadig større udstrækning sker der ved samarbejde mellem myndigheder udveksling af geografiske data. Amtslige og statslige myndigheder anvender som oftest ikke S34J, så også her kan forventes en lettelse ved overgang til andet referencesystem. Fremtiden inden for udveksling af data er, at hente data fra f.eks. KMS s Kortforsyning og andre dataleverandører via Internettet og wms-teknologien, således at de data, der anvendes altid er opdaterede. Også her er det i dag nødvendigt med konvertering til S34J, hvilket kræver systemtilpasninger (dyre konsulenttimer), men givetvis også større svartider når der hentes data. Da samtidig de omfattende test af omlægning af data har vist, at konvertering af alle data er mulig, har arbejdsgruppen besluttet at anbefale en omlægning til EUREF89 d 1. jan Hvad med KP2000??? Dette forslag skal forelægges teknik- og miljøudvalget i Herning Kommune for endelig beslutning. Herefter forestår der hen over efteråret et arbejde dels med klargøring af omlægningsprocessen, der skal forløbe over ganske få dage, dels en række informationstiltag såvel internt som eksternt. Da vi samtidig ved at ikke alle samarbejdspartnere vil skifte, blot fordi kommunen gør det, vil det i en overgangsperiode medføre et øget behov for at transformere data til og fra det enkelte koordinatsystem i forbindelse med udveksling med dette system, med fortrinsvis de lokale samarbejdspartnere. Dette arbejde skal også tilrettelægges. 2.2 Økonomien i at omlægge til System2000 Vi arbejder på en opgørelse af vores tidsfirbrug.

10 Bilag 1 til Beslutningsgrundlag Tidsplan og hovedopgaver Projektet forløber i tre faser Projektforberedelsen Omlægning Implementering og drift Beslutningsgrundlaget er milepælen i september Anden milepæl er konvertering af alle data til UTM/EUREF89. Tidsplan Herning Milepæl År: Måneder: s-o n-d j-f m-a m-j j-a s-o n-d j-f m-a m-j j-a s-o n-d j-f m-a m-j Projektforberedelse Behov og muligheder Opstart - Information x x GIS/CAD-leverandør x Samarbejdsparter x Metodeudvikling Dataanalyse x x x x GIS/CAD-udvikling x x x x Omlægning Udvikling (testomlæg) x x x x x x x x x x x x x Konvertering x Implementering Rapport/Kogebog x x x x x x x x x Synliggørelse x x x x x x x x x x Omfang / faser Behov og muligheder Hovedopgaver Inddrage og informere dataudvekslingsparter, kortleverandører mv.

11 Metodeudvikling Udvikling Konvertering Implementering Rapportering Analyse af hvilke data, der skal omlægges Udvikle teknisk og organisatoriske metoder til omlægningen Udvikle GIS-applikationer Driftsprøve Omlægning af både plan- og højdedata til System 2000 i 3 kommuner Afprøve metoder for udveksling af data Udarbejde vejledninger / Kogebog Information og info-materialer Dataanalyse for Herning Kommune Datasamling Afd. Data- Z X Dataleverandør System/analogt Format Status * Samarbejdpa mængde Y Teknisk kortværk KKT 200MB X X Microstation DGN-filer Orginal/pr oj Matrikelkort KKT 100MB X KMS Microstation DGN-filer Orginal/pr oj Højdemodeller KKT 50 MB X X Microstation DGN-filer Orginal Diverse korttemaer KKT 200MB X X Microstation Oracle DGN-filer Tabeller (spatial) Ledningsejere Entrepernører Rådgivere Access (GeoMedia) MDB filer DDO/ortofoto KKT 30 GB X Kamsax/Scankort Raster RGB/Geotif/ECW Orginal TOP10DK KKT 200 MB X X KMS GeoMedia mdb Kopi KMS Koordinater i E&M KKT X KMD SQL Server Kopi Højdefixpunkter KKT X KMS Analog Papir Planfixpunkter KKT X KMS Analog Papir Das MJO X X HK Oracle Orginal Hedeselskabe Mouse MJO X X HK DHI Orginal Afløbsdata i Oracle MJO X X HK Oracle Oracle Orginal Hedeselskabe Afløbsdata i designfiler MJO 50 MB X HK Oracle Orginal Hedeselskabe

12 Opus Mulitigraf MJO 24 MB X HK Oracle Orginal Hedeselskabe Opus Skema del MJO HK Oracle Orginal Hedeselskabe MADS MJO 1 GB X KMD SQL Server Vandløbsregulativer MJO 25 stk. X X Miracle Landinspektører Landinspektør har de fleste data på edb Vejman VEJ X VD VIMS VEJ X VD Parkdata PKA X Geomedia/Access mdb Skovdata PKA X Geomedia/Acess mdb Hedeselskabe Plandata BYP X Geomedia/Acess mdb TAS PKA/ X Notes/ Notes/papir Orginale VEJ Analog Topografiske kort KKT X KMS Raster IT Kopi LIFA Status * : originaldata, kopidata, projektdata

Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i. Begreber

Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i. Begreber Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i Begreber 1 Columbus tog fejl! - jorden er flad når vi tegner i MicroStation!!! Geodætiske begreber definition af jorden Jordens overflade Jordens

Læs mere

Forsøg med udarbejdelse af matrikulære sager i System 2000

Forsøg med udarbejdelse af matrikulære sager i System 2000 Forsøg med udarbejdelse af matrikulære sager i System 2000 hos praktiserende landinspektører i Sønderjylland Den 31. maj 2006 Miljøministeriet Kort & Matrikelstyrelsen Rentemestervej 8 2400 København NV

Læs mere

Nyt referencenet og højdesystem

Nyt referencenet og højdesystem Nyt referencenet og højdesystem System 2000 marts 2000 6150000 m.n 530000 m.e Hvad er et referencenet? Alle kender et kort, men de færreste kender kortets fundament referencenettet. Kortets nøjagtighed

Læs mere

Praktiserende Landinspektørers Forening. Fremtidens matrikulære sagsgang. minimaks og MIA

Praktiserende Landinspektørers Forening. Fremtidens matrikulære sagsgang. minimaks og MIA Praktiserende Landinspektørers Forening Fremtidens matrikulære sagsgang minimaks og MIA 02 Fremtidens matrikulære sagsgang minimaks og MIA Om minimaks og MIA minimaks er Kort & Matrikelstyrelsens nye matrikulære

Læs mere

5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34. (ew@le34.dk)

5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34. (ew@le34.dk) 5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34 (ew@le34.dk) 5 spørgsmål om koordinatsystemer du vil ønske du aldrig havde stillet! 1. Hvorfor

Læs mere

Nyt dansk højdedatum II

Nyt dansk højdedatum II Nyt dansk højdedatum II DMV KMS 1990 Kort & Matrikelstyrelsen, den 18. November 1999 Indhold: 1. Præsentation Side 2 2. Kommissorium Side 2 3. Problemfremstilling Side 3 4. Materialet fra høringen om nyt

Læs mere

Bilag 6. Referat M I L J Ø M I N I S T E R I E T. Hans Jacobsen, Kortkontoret, Esbjerg Kommune Mogens Lang Nielsen, Landinspektørerne Syd I/S

Bilag 6. Referat M I L J Ø M I N I S T E R I E T. Hans Jacobsen, Kortkontoret, Esbjerg Kommune Mogens Lang Nielsen, Landinspektørerne Syd I/S Bilag 6 Referat M I L J Ø M I N I S T E R I E T Hans Jacobsen, Kortkontoret, Esbjerg Kommune Mogens Lang Nielsen, Landinspektørerne Syd I/S Mette Kjærsgaard, Matrikel- og Juraområdet, KMS KORT & MATRIKELSTYRELSEN

Læs mere

Tror du Jorden er flad? Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34

Tror du Jorden er flad? Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34 Tror du Jorden er flad? Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34 (ew@le34.dk) https://twitter.com/flatearthorg?lang=da Verden som vi ser på den til dagligt i vores CAD system ( The Flat Earth made at

Læs mere

vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0

vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0 vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 WMS generelt... 3 3 WFS generelt... 4 4 WMS/WFS eksterne kald i forskellige formater... 4 5

Læs mere

Møde: Kickoff 1 og 2. Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem. Kunde: KOMBIT

Møde: Kickoff 1 og 2. Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem. Kunde: KOMBIT Møde: Kickoff 1 og 2 Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem Kunde: KOMBIT Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Møde: Kickoff 1... 4 2.1 Ydelsesbeskrivelse for kickoff 1: Opstart af organisatorisk implementering...

Læs mere

I dag: Digital projektering -formål. Give jer et indblik i, hvad det betyder at projektere digitalt, og hvad det kræver især med hensyn til data.

I dag: Digital projektering -formål. Give jer et indblik i, hvad det betyder at projektere digitalt, og hvad det kræver især med hensyn til data. I dag: Digital projektering -formål Give jer et indblik i, hvad det betyder at projektere digitalt, og hvad det kræver især med hensyn til data. Dagens emner Hvad er et digitalt kort? Digitale grunddata

Læs mere

TOP10DK Det solide grundlag

TOP10DK Det solide grundlag TOP10DK Det solide grundlag TOP10DK er betegnelsen for Kort & Matrikelstyrelsens landsdækkende topografiske grundkortdatabase. TOP10DK er et fælles reference grundlag og kan anvendes af alle, der har behov

Læs mere

1. Revideret tidsplan for udvikling af Nyt BBR

1. Revideret tidsplan for udvikling af Nyt BBR 1. Revideret tidsplan for udvikling af Nyt BBR Nedenstående er en revideret tidsplan, der efterfølgende skal indarbejdes i en revideret kontrakt. Der mangler en detailplanlægning af uddannelsesaktiviteterne.

Læs mere

lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM]

lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM] Fyns Amt 17. marts 2003 Sygehus Fyn IT-afdelingen lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM] Indledning Kvalitetsudvalget har behandlet projektforslag fra medicineringsgruppen

Læs mere

GIS-strategiplan 2008. Helsingør Kommune. GIS-strategiplan 2008

GIS-strategiplan 2008. Helsingør Kommune. GIS-strategiplan 2008 Helsingør Kommune 1. Baggrund og projektgruppe 2. Rapporten 3. Behov og ønsker 4. Muligheder og standarder 5. Principper for GIS 6. Organisation og Økonomi 7. Efterfølgende 8. (Anvendelses eksempler) 1

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen skal anmode om, at eventuelle bemærkninger til udkastet er meddelt styrelsen senest den 16. november 2007.

Kort & Matrikelstyrelsen skal anmode om, at eventuelle bemærkninger til udkastet er meddelt styrelsen senest den 16. november 2007. Matrikel- og Juraområdet J.nr. KMS-200-00010 Ref. jes Den 26. oktober 2007 Høring om udkast til ny bekendtgørelse om matrikulære arbejder Hermed fremsendes udkast til ny bekendtgørelse om matrikulære arbejder,

Læs mere

Grundkortudvalget principaftale

Grundkortudvalget principaftale Grundkortudvalget principaftale Aftale om principper for samarbejde om den tekniske og topografiske kortlægning mellem Kort & Matrikelstyrelsen og Kommunernes Landsforening Indledning Boligministeriet

Læs mere

Vejledning til interessenthåndtering

Vejledning til interessenthåndtering Vejledning til interessenthåndtering September 2018 Statens it-projektmodel, Digitaliseringsstyrelsen version 1.0 Indhold 1. Introduktion til interessenthåndtering... 3 2. Identifikation og prioritering

Læs mere

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 INDLEDNING Det statslige indkøb af konsulentydelser har flere gange været

Læs mere

Ekspertgruppen for afklaring af tekniske problemstillinger ved at etablere og implementere en ny kortprojektion.

Ekspertgruppen for afklaring af tekniske problemstillinger ved at etablere og implementere en ny kortprojektion. Ekspertgruppen for afklaring af tekniske problemstillinger ved at etablere og implementere en ny kortprojektion. Erik Wirring, LE34 Peter Cederholm, AAU Henrik Vad Jensen, Vejdirektoratet Per Knudsen,

Læs mere

Kort10. - en del af den geografiske infrastruktur. Produktblad. juni 2006. Kort10 som fælles geografisk reference

Kort10. - en del af den geografiske infrastruktur. Produktblad. juni 2006. Kort10 som fælles geografisk reference Kort10 - en del af den geografiske infrastruktur Produktblad juni 2006 Kort10 som fælles geografisk reference 2 Kort10, produktblad juni 2006 Kort10 en del af den geografiske infrastruktur Kort10 er en

Læs mere

Vejledning om risikovurdering af IT-projekter

Vejledning om risikovurdering af IT-projekter Vejledning om risikovurdering af IT-projekter 1. Indledning Gennemførelsen af IT-projekter er forbundet med risiko. Nogle risici har institutionerne selv indflydelse på. Andre risici er det ikke muligt

Læs mere

Det digitale M a t r i k e l k o r t

Det digitale M a t r i k e l k o r t Det digitale M a t r i k e l k o r t - den administrative løsning produktblad, september 1999 Et administrativt grundlag Det digitale Matrikelkort er det kortværk, der viser ejendomsforholdene i Danmark.

Læs mere

Proces for drøftelse af personalepolitik for Viborg Kommune

Proces for drøftelse af personalepolitik for Viborg Kommune VIBORG STORKOMMUNE 15. september 2006 /LPO - KSJ Notat om Proces for drøftelse af personalepolitik for Viborg Kommune 1. Baggrund besluttede på sit møde den 31. maj 2006 at nedsætte en arbejdsgruppe til

Læs mere

N O T A T. Status november 2005 Hvornår kommer hvilke nye it-løsninger på miljøområdet?

N O T A T. Status november 2005 Hvornår kommer hvilke nye it-løsninger på miljøområdet? N O T A T Status november 2005 Hvornår kommer hvilke nye it-løsninger på miljøområdet? Opgavefordelingen på miljøområdet betyder, at der i fremtiden vil være et betydeligt forvaltningsmæssigt samspil mellem

Læs mere

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Business Intelligence. version 1.2

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Business Intelligence. version 1.2 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Business Intelligence version 1.2 9. september 2014 1 Stamdata Stamdata Projektnavn (forventet): Projektejer: Projekttype: Business Intelligence It-chef Hans-Henrik

Læs mere

Kontrakt. Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part

Kontrakt. Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part Kontrakt Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part Forhandleraftale 19. december. 2007 Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part 1. Aftalens formål Landinspektøraftalen giver

Læs mere

Udveksling af data om veje Information om vejreferencemodellen og nye muligheder for digitale løsninger med relation til veje.

Udveksling af data om veje Information om vejreferencemodellen og nye muligheder for digitale løsninger med relation til veje. Udveksling af data om veje Information om vejreferencemodellen og nye muligheder for digitale løsninger med relation til veje. Vejdirektoratet Havnegade 27 1058 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk

Læs mere

Bilag 1C: Brostatistik

Bilag 1C: Brostatistik Vejdirektoratet Side 1 Bilag 1C: Brostatistik Bilag 1C: Brostatistik 1. Bro statistik for Storebæltsbroen I midtvejsrapporten fra foråret 2010, var der i det daværende bilag 1B vist de tal, som Storebælt

Læs mere

Baggrund D. 6. december 2016 blev ØU senest forelagt den kvartalsvise status for de tre såkaldte gates for store aktuelle systemimplementeringer:

Baggrund D. 6. december 2016 blev ØU senest forelagt den kvartalsvise status for de tre såkaldte gates for store aktuelle systemimplementeringer: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Koncernservice NOTAT Til Økonomiudvalget (ØU) Gates afrapportering kvartalsvis status på store systemimplementeringer pr. april 2017 Baggrund D. 6. december 2016

Læs mere

Vejledning til implementering af styringsgrundlaget

Vejledning til implementering af styringsgrundlaget Vejledning til implementering af styringsgrundlaget Indledning Implementering og forankring af styringsgrundlaget er afgørende for, at grundlaget bliver anvendt i praksis. Det er med andre ord centralt

Læs mere

Projektkommissorium for den elektroniske genoptræningsplan.

Projektkommissorium for den elektroniske genoptræningsplan. Afdeling: Kommunesamarbejde Udarbejdet af: Tove Charlotte Nielsen Journal nr.: 1.01.72./07/801 E-mail: Tove.C.Nielsen@regionsyddanmark.dk Dato: 21. juni 2007 Telefon: 76631321 Projektkommissorium for den

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer I Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune Redaktion: Tage Burholt og Søren Bagger Udgiver: Miljøministeriet

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 30-01-2018 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Alex Jensen, Henrik Jørgensen, Per Møller og Peter Duetoft. Fraværende:

Læs mere

1. Administrative konsulentydelser og strategisk rådgivning

1. Administrative konsulentydelser og strategisk rådgivning Bilag 12 - Anvendelse af administrative konsulentydelser Dette notat er en opgørelse over Teknik- og Miljøforvaltningens anvendelse af konsulentydelser i første halvår af 2013. Med budgetaftalen for 2011

Læs mere

Projektbeskrivelse for. Flerårsaftaleprojekt: 1.4 Udmøntning af effektiviseringsforslagene - Fælles Administration

Projektbeskrivelse for. Flerårsaftaleprojekt: 1.4 Udmøntning af effektiviseringsforslagene - Fælles Administration Projektbeskrivelse for Flerårsaftaleprojekt: 1.4 Udmøntning af effektiviseringsforslagene - Fælles Administration Projektansvarlig: Administrativ Service. 15. august 2008 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund

Læs mere

Notat. Projekt vedrørende etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion. Etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion og

Notat. Projekt vedrørende etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion. Etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion og Notat Emne: Til: Kopi: til: Etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion og Tværgående visitation Udvalget for Sundhed og Omsorg Den 29. november 2010 Århus Kommune Økonomi og Personale Sundhed og

Læs mere

Velkommen til. Anvendelse af projektdata i maskiner. Vejforum 2012. Poul-Erik Olsen & Rie Rohde

Velkommen til. Anvendelse af projektdata i maskiner. Vejforum 2012. Poul-Erik Olsen & Rie Rohde Velkommen til Anvendelse af projektdata i maskiner Poul-Erik Olsen & Rie Rohde Vejforum 2012 Poul-Erik Olsen Ansat i Barslund siden 1991 Tilbudschef siden 1996 Projektleder 1991 1996 Uddannet ingeniør

Læs mere

Alle krav, der i denne beskrivelse stilles til fagmodeller, er alene møntet på fagmodeller, der udveksles mellem byggesagens parter.

Alle krav, der i denne beskrivelse stilles til fagmodeller, er alene møntet på fagmodeller, der udveksles mellem byggesagens parter. 1. Orientering bips C202, CAD-manual 2008, basisbeskrivelse, er sammen med denne projektspecifikke beskrivelse gældende for byggesagen, medmindre der i denne projektspecifikke beskrivelses kapitel 1 7

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Rundbords- samtaler Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver, du har,

Læs mere

Ny version af MedComs standard for genoptræningsplaner - fra DGOP til G-GOP Sundhedsfagligt indhold Teknisk del XML facitliste

Ny version af MedComs standard for genoptræningsplaner - fra DGOP til G-GOP Sundhedsfagligt indhold Teknisk del XML facitliste Fra DGOP til G-GOP Processen for ny version af kommunikationsstandard for genoptræningsplaner Dette notat beskriver processerne for at gennemføre implementeringen af ny version kommunikationsstandard for

Læs mere

Forretningsorden for. samarbejdsudvalget (SU) i. Esbjerg Idrætspark / Svømmestadion Danmark

Forretningsorden for. samarbejdsudvalget (SU) i. Esbjerg Idrætspark / Svømmestadion Danmark Forretningsorden for samarbejdsudvalget (SU) i Esbjerg Idrætspark / Svømmestadion Danmark Side 0 af 11 sider 1. Målsætning for samarbejdet hos Esbjerg Idrætspark / Svømmestadion Danmark... 2 2. Information...

Læs mere

Dansk Inspire FølgegruppeF. 5. november 2008

Dansk Inspire FølgegruppeF. 5. november 2008 Dansk Inspire FølgegruppeF 5. november 2008 Dagsorden for mødet den 5-11-2008 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Praktiske forhold 3. Status for lovforslaget om Infrastruktur for Geografisk Information 4.

Læs mere

Kodeks for samspillet mellem politikere og administrationen i Faaborg Midtfyn Kommune

Kodeks for samspillet mellem politikere og administrationen i Faaborg Midtfyn Kommune KØBENHAVN 21/9 2017 Kodeks for samspillet mellem politikere og administrationen i Faaborg Midtfyn Kommune Tilbud 1 Baggrund Generelt om samspillet mellem politikere og embedsmænd I de senere år har der

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

Demonstration og udbredelse af telepsykiatri. 1. afrapportering

Demonstration og udbredelse af telepsykiatri. 1. afrapportering Demonstration og udbredelse af telepsykiatri 1. afrapportering januar 2013 Indhold Forandringsteori... 3 Resultat målinger... 3 Program til resultatmåling... 6 Effekter for udbredelse projektet... 6 Effekter

Læs mere

Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis

Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1706920 Dok. nr.: 546717 Dato: 20-02-2018 Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis

Læs mere

Udveksling af data om veje. Information om vejreferencemodellen

Udveksling af data om veje. Information om vejreferencemodellen Udveksling af data om veje Information om vejreferencemodellen Formålet med vejreferencemodellen VRD: At gøre det lettere at anvende og sammenstille data, der på en eller anden måde er relateret til en

Læs mere

Bilag 3 FODS 8.2, Fuldt Digital Lokalplaner Kravspecifikation.

Bilag 3 FODS 8.2, Fuldt Digital Lokalplaner Kravspecifikation. HLA 11. juli 2012 Bilag 3 FODS 8.2, Fuldt Digital Lokalplaner Kravspecifikation. Dette notat indeholder kravspecifikationen til offentligt udbud vedrørende Fuldt Digitale Planer og udgør således bilag

Læs mere

Om TAPAS. TAPAS - Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer

Om TAPAS. TAPAS - Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer Om TAPAS TAPAS - Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer Et samarbejde mellem Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, DTU Space og Aarhus Kommune Indledning Testbed for

Læs mere

Kompetencestrategi for Styrelsen for Patientsikkerhed April 2017

Kompetencestrategi for Styrelsen for Patientsikkerhed April 2017 Kompetencestrategi for Styrelsen for Patientsikkerhed April 2017 1. april 2017 31. december 2019 Indhold 1 Indledning 2 2 Kompetencestrategiens kontekst 3 2.1 Styrelsens aktuelle situation 3 2.2 Kompetencebehov

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Værktøj til selvanalyse af visitationsproce s- sen på det specialiserede socialområde for børn og for voksne

Værktøj til selvanalyse af visitationsproce s- sen på det specialiserede socialområde for børn og for voksne Januar 2011 Værktøj til selvanalyse af visitationsproce s- sen på det specialiserede socialområde for børn og for voksne KL har udviklet et værktøj til selvanalyse af visitationsprocessen på børnefamilieområdet

Læs mere

TECHNICAL REPORT NO. 08. Metode til at følge vandstandsstigningstakten. Per Knudsen, Karsten Vognsen

TECHNICAL REPORT NO. 08. Metode til at følge vandstandsstigningstakten. Per Knudsen, Karsten Vognsen TECHNICAL REPORT NO. 08 Metode til at følge vandstandsstigningstakten i de danske farvande Per Knudsen, Karsten Vognsen KMS Technical report number 08: Metode til at følge vandstandsstigningstakten i de

Læs mere

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella Den 6. oktober 2009 Kort om Umbrella 1. Umbrella Umbrella er et fælleskommunalt samarbejde om udvikling af digitale selvbetjeningsløsninger. De udviklede løsninger skal sikre en videreudvikling af borgerservicen

Læs mere

Samarbejdsaftale om sikring af tværsektoriel opgaveflytning

Samarbejdsaftale om sikring af tværsektoriel opgaveflytning Samarbejdsaftale om sikring af tværsektoriel opgaveflytning Proces: Opdateret maj 2016 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Sikring af tværsektoriel opgaveflytning

Læs mere

1. Kommunikation vedr. hjælpemidler via korrespondancemeddelelser (sygehuse og kommuner)

1. Kommunikation vedr. hjælpemidler via korrespondancemeddelelser (sygehuse og kommuner) Referat fra mødet den 16. januar i Forum for elektronisk kommunikation Deltagere: Peter Bræum, Aalborg Kommune Grethe Nielsen, Frederikshavn Kommune Karina Eriksen, Hjørring Kommune Hanne Rasmussen, Brønderslev

Læs mere

Bilag 3. Opkvalificering af Ungdomssanktionens

Bilag 3. Opkvalificering af Ungdomssanktionens Bilag 3 Opkvalificering af Ungdomssanktionens 3. fase Organisering af projektet: Projektet gennemføres i samarbejde mellem Mål og Rammekontor for børnefamilier og Vilde Læreprocesser. Vilde Læreprocesser

Læs mere

GIS Handlingsplan. April 2007. Skoven. Sigerslevvester Kvinderup. Græse. Jægerspris. Slangerup. Frederikssund. Sundbylille.

GIS Handlingsplan. April 2007. Skoven. Sigerslevvester Kvinderup. Græse. Jægerspris. Slangerup. Frederikssund. Sundbylille. 1 Kulhuse e Skoven Sigerslevvester Kvinderup Jægerspris Græse e Hørup Slangerup Over r Dråby Strand Frederikssund Sundbylille Gerlev Strandpark Jørlunde Kyndby Huse e Dalby Huse e Lyngerup Tørslev Hage

Læs mere

Afrapportering. Pilotprojekt Erhvervsejendomsinfo på nettet. GIS anvendelsesgruppen

Afrapportering. Pilotprojekt Erhvervsejendomsinfo på nettet. GIS anvendelsesgruppen Afrapportering Pilotprojekt Erhvervsejendomsinfo på nettet. GIS anvendelsesgruppen - 2001 Else-Marie Ulvsgaard Brøndby Kommune Pia Brøndal Jacobsen Gladsaxe Kommune Lennart Christoffersen Herlev Kommune

Læs mere

BILAG 1: TIDSPLAN BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014

BILAG 1: TIDSPLAN BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014 BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014 INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER Nærværende bilag indeholder tidsplanen for Systemet. Tilbudsgivers eventuelle forbehold til bilag 8 anføres i forbeholdslisten og skrives

Læs mere

Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen. Annoncering af konsulentassistance til etablering af skanningsenhed

Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen. Annoncering af konsulentassistance til etablering af skanningsenhed Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Annoncering af konsulentassistance til etablering af skanningsenhed Udbudsmateriale af den 22.06.2012 1 1. Indledning Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning,

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Projektoplæg. Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger

Projektoplæg. Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger Projektoplæg Kontor/afdeling Center for energiadministration Dato 9. maj 2017 Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger Indledning Offentlige myndigheder er omfattet af energimærkningen

Læs mere

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION Socialt Udviklingscenter SUS TOVHOLDERFUNKTION (ET BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL) Socialt Udviklingscenter SUS, 2014 Udarbejdet for Socialstyrelsen www.sus.dk

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

Samlet varig ændring

Samlet varig ændring INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: Der søges om midler fra: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Bedre trivsel og færre voldsomme episoder på specialskoler og almene skoler

Læs mere

Informationsteknologi - muligheder og forhindringer. Mogens Buch-Larsen, IT-chef i Hovedstadsområdets Trafikselskab.

Informationsteknologi - muligheder og forhindringer. Mogens Buch-Larsen, IT-chef i Hovedstadsområdets Trafikselskab. Informationsteknologi - muligheder og forhindringer. Mogens Buch-Larsen, IT-chef i Hovedstadsområdets Trafikselskab. Resumé Indlægget omhandler de muligheder informationsteknologien giver for at forbedre

Læs mere

GIS løsningen er et eksempel på, hvordan kommunernes data kan gøres mere tilgængelige og anvendes bedre og mere effektivt.

GIS løsningen er et eksempel på, hvordan kommunernes data kan gøres mere tilgængelige og anvendes bedre og mere effektivt. Vejdata og GIS i Hjørring Kommune. Teamleder, civilingeniør Ole Madsen Hjørring Kommune teom@hjoerringkom.dk Resume Tilvejebringelse og anvendelse af vejdata i forbindelse med konkrete drifts- eller planlægningsopgaver

Læs mere

CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg

CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg 1 November 2005 Notat om SU-aftalens bestemmelser om ledelsens pligt til information og drøftelse i samarbejdsudvalget Baggrund EU-direktiv af 11. marts 2002 om

Læs mere

Guide 7 tips til organisatorisk implementering.

Guide 7 tips til organisatorisk implementering. Guide 7 tips til organisatorisk implementering www.infosuite.dk 1 Den organisatoriske forankring er vigtig hvis du skal opnå succes med dit BI-projekt. Organisatorisk forankring af Business Intelligence

Læs mere

Business case for projekt Fælleskommunalt Geodatasamarbejde

Business case for projekt Fælleskommunalt Geodatasamarbejde Business case for projekt Fælleskommunalt Geodatasamarbejde 1. Ledelsesresumé Projektet har til formål at udarbejde og implementere en fælles datamodel for kommunale geodata. Udbud og datamodel skal styrke

Læs mere

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv.

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT 25-02-2016 Sagsnr. 2016-0049816 Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. Indledning Om Borgerrådgiverens Beretning er fastlagt følgende i vedtægt for Borgerrådgiveren

Læs mere

Projektgrundlag fælles Microsoft aftale version 1.0

Projektgrundlag fælles Microsoft aftale version 1.0 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Fælles Microsoft aftale 1 Stamdata Stamdata Projektnavn (forventet): Projektejer: Projekttype: Fælles Microsoft aftale Mads Konge Nielsen, VIA Effektivisering,

Læs mere

k01 pz /bilag 149 Justitsministeriet.

k01 pz /bilag 149 Justitsministeriet. 1 /bilag Justitsministeriet. København, den 18. maj 2009. 149 a. Justitsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at fortsætte digitaliseringen af tinglysningen, idet der er indgået en tillægsaftale

Læs mere

Julemøde i Vest. 6. december 2012 Lars Klindt Mogensen lkm@lifa.dk

Julemøde i Vest. 6. december 2012 Lars Klindt Mogensen lkm@lifa.dk Julemøde i Vest 6. december 2012 Lars Klindt Mogensen lkm@lifa.dk Konsolidering i de autoritative registre Grunde i matriklen incl. ejerlejligheder og bygninger på lejet grund Præmatrikel Bygninger i

Læs mere

Implementering af Prophix budgetsystem

Implementering af Prophix budgetsystem Implementering af Prophix budgetsystem 1 Indhold Introduktion... 3 Omfang... 3 Ordregivers mindstekrav og krav... 4 Tabel 1: Krav til forretningskonsulent... 4 Tabel 2: Krav til teknisk konsulent... 5

Læs mere

IKT-teknisk CAD-specifikation Bygningsstyrelsen

IKT-teknisk CAD-specifikation Bygningsstyrelsen IKTteknisk CADspecifikation Bygningsstyrelsen Bilag til IKT ydelsesspecifikation Dato 20121001, Revisionsdato: 20130415 Samarbejdsdokument for byggesagens parter. Projekt: Byggesag: Projektledelse: IKT

Læs mere

Rapport om revisionen ved MedCom. September 2011

Rapport om revisionen ved MedCom. September 2011 Rapport om revisionen ved MedCom September 2011 RAPPORT OM REVISIONEN VED MEDCOM 1 Forvaltningsrevision i august 2011 Kontor: D7 J.nr.: 2010-6070-2 1. Rigsrevisionen har udvalgt to fokusområder til forvaltningsrevision

Læs mere

Dagsorden til INSPIRE DK-Følgegruppens 12. møde

Dagsorden til INSPIRE DK-Følgegruppens 12. møde Dagsorden til INSPIRE DK-Følgegruppens 12. møde 1.Godkendelse af dagsorden 2.Status 3.Overvejelser om strukturering af implementeringen 4.Skitser til handlingsplan 5.Orientering om den formelle implementering

Læs mere

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016.

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016. Aktstykke nr. 33 Folketinget 2016-17 33 Finansministeriet. København, den 29. november 2016. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at det fællesoffentlige grunddataprogram fortsættes,

Læs mere

Notat. Til Styregruppen for Kvalitet. Projektbeskrivelse

Notat. Til Styregruppen for Kvalitet. Projektbeskrivelse Notat Til Styregruppen for Kvalitet Projektbeskrivelse - Implementering af kliniske retningslinjer på diagnoser i den vederlagsfrie ordning: Pilottest af implementeringsmetoder 1. Baggrund Som det fremgår

Læs mere

Anbefaling til procedure for anvendelse af e-fakturering i bygge- og anlægssager

Anbefaling til procedure for anvendelse af e-fakturering i bygge- og anlægssager Anbefaling til procedure for anvendelse af e-fakturering i bygge- og anlægssager Januar 2006 Indhold 1. Baggrund...2 2. Fakturaflow - fakturahåndtering...3 3. Fakturaforberedelse...5 4. Fakturagodkendelse...5

Læs mere

Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov

Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov Udarbejdet af visitationsudvalget i 2012 Revideret nov. 2013 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Oversigt over de 62 forenklingsforslag i projekt administrativ forenkling samt status for gennemførelse pr. februar 2010

Oversigt over de 62 forenklingsforslag i projekt administrativ forenkling samt status for gennemførelse pr. februar 2010 Oversigt over de 62 forenklingsforslag i projekt administrativ forenkling samt status for gennemførelse pr. februar 2010 Emne Nr Forslag Samarbejde og rollefordeling Organ i- sering Kommunikation & information

Læs mere

Kortforsyningen Hvad er Kortforsyningen

Kortforsyningen Hvad er Kortforsyningen M I L J Ø M I N I S T E R I E T KORT & MATRIKELSTYRELSEN Kortforsyningen Hvad er Kortforsyningen Version 1.1, 2002-08-19 Miljøministeriet Kort & Matrikelstyrelsen Rentemestervej 8 2400 København NV Tlf.

Læs mere

Notat. Omstilling til edag - handlingsplan. Projektets formål og succeskriterier. edag arbejdsgruppen. IT-Kontoret. edag i Aalborg Kommune

Notat. Omstilling til edag - handlingsplan. Projektets formål og succeskriterier. edag arbejdsgruppen. IT-Kontoret. edag i Aalborg Kommune Notat Til: edag arbejdsgruppen Kopi til: Fra: IT- Dato: 28.04.2003 Vedr.: edag i Aalborg Kommune Mandag d. 1. september 2003 er fastsat som edag for alle offentlige myndigheder. edag er aftalt mellem regeringen,

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

Drejebog for administrative opgaver ved organisationsændringer

Drejebog for administrative opgaver ved organisationsændringer Drejebog for administrative opgaver ved organisationsændringer Sag 13-15072; dokument 160375-13; revideret 4. februar 2014 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 1 FORMÅL MED DREJEBOGEN 2 1.1 Fra idé

Læs mere

HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen

HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen Rapport: Projekt Landsbykataloger Planlægning for landsbyerne i Hedensted Kommune KL-J.nr.: 01.02.15 P16 EDH: 23647 / 171361 Juli 2002 Indholdsfortegnelse

Læs mere

NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer

NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november 2008 Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer Indledning I vandindvindingsplaner og regionplaner blev der i årene op mod år 2000 udarbejdet

Læs mere

Fælles regional retningslinje for ledelse

Fælles regional retningslinje for ledelse Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato januar 2013 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for ledelse Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde med

Læs mere

2. Værktøj 4.1: Interessentanalyse, i Power i projekter og porteføljer, af Mette Lindegaard og John Ryding Olsson, 2007, medfølgende CD-rom.

2. Værktøj 4.1: Interessentanalyse, i Power i projekter og porteføljer, af Mette Lindegaard og John Ryding Olsson, 2007, medfølgende CD-rom. 2. Værktøj 4.1: Interessentanalyse, i Power i projekter og porteføljer, af Mette Lindegaard og John Ryding Olsson, 2007, medfølgende CD-rom. Værktøj 4.1 Formål Interessentanalyse Interessentanalysens formål

Læs mere

Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017

Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017 Notat Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017 Notat: Vurdering af henvendelse fra Gruppen af fyrede i Teknik og Miljø Anbefaling Sammenfattende anbefales det:

Læs mere

Notat AMK vagtcentral Fremtidig organisering og økonomi

Notat AMK vagtcentral Fremtidig organisering og økonomi Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 14/24519 Dato: 23. februar 2015 Udarbejdet af: Malene Jeppesen E mail: Malene.Jeppesen@rsyd.dk Telefon: 76631431 Notat AMK vagtcentral

Læs mere

Overførsl. er(eo) Overførsl. er (EI) Samlet varig ændring

Overførsl. er(eo) Overførsl. er (EI) Samlet varig ændring BUSINESS CASE Smarte investeringer i kernevelfærden Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Intensiv jobhjælp til akademikere Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Læs mere

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 5 3 VISION 6 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 8 4.1 TEKNOLOGI 8 4.1.1 Principper 8 4.2 KOMMUNIKATION 9 4.2.1

Læs mere

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer 1. Formål og baggrund Baggrund Vandløb kan oversvømme byer og landbrugsarealer. Vandløb er samtidig levested for mange dyr og planter. Kommunerne og lodsejerne

Læs mere