Udarbejdet af Lasse Kirchhecker og Bent Oelenshlæger Poulsen TRÆNERMAPPE. 1. Udgave. Revideret december 2016 Tarm Idrætsforening af 1897

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udarbejdet af Lasse Kirchhecker og Bent Oelenshlæger Poulsen TRÆNERMAPPE. 1. Udgave. Revideret december 2016 Tarm Idrætsforening af 1897"

Transkript

1 Udarbejdet af Lasse Kirchhecker og Bent Oelenshlæger Poulsen TRÆNERMAPPE 1. Udgave Revideret december 2016 Tarm Idrætsforening af 1897

2 1 Forord Trænermappen er et supplement til ledermanualen. Trænermappens indeholder træningsøvelser, som ungdomsudvalget mener er relevantefor de årgange, hvor øvelserne vises. Øvelserne kan dog stadig bruges på årgangene over/eller under. Trænermappen vil også forsøge at beskrive, hvilke færdigheder man kan forvente af sin årgang, således at motoriske evner forenes med træningsøvelserne. Sidst i trænermappen er der henvisninger til andre træningsøvelser, som kan anbefales kan kigge i. Ungdomsudvalget håber med denne mappe, at trænerne i Tarm IF får en grundlæggende idé om hvilke færdigheder og udvikling klubben gerne ser trænerne udfylder i deres daglige virke i klubben. Ved at sikre indlæring af årgangens indhold, vil trænerne samtidig sikre at den BLÅ-HVIDE TRÅD bliver en succes.

3 2 Indholdsfortegnelse Udarbejdet af Lasse Kirchhecker og Bent Oelenshlæger Poulsen 0 Forord... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Fælles værdier for ungdommen... 4 Vision og Målsætning... 5 Årgang U5 U7 Piger og Drenge (3M)... 6 Årgang U8 U10 Piger og Drenge (5M)... 8 Årgang U11 U17 Piger og Drenge (8M+11M) Tarm IF s træningsstruktur Talent træning Ordforklaring... 47

4 3 Indledning I trænermappen kan du finde forskellige træningsøvelser, der er passende til den årgang, du er træner for. Øvelserne tager hensyn til den blå-hvide tråd, som Tarm IF ønsker at udvikle ungdomsspillerne efter. Trænermappen er opdelt i årgange, så det er nemt at er finde beskrivelser og forventninger til børnenes motorik, fodboldkunnen og relevante øvelser til de færdigheder årgangen bør mestre inden oprykning til næste niveau/træner. Det skulle også gøre det nemmere for en ny træner at starte i klubben eller overtage et andet hold, både fordi træningsøvelserne hjælper med inspiration, men også fordi det er forventeligt at spillerne som minimum kan de færdigheder, som er beskrevet for årgangen i denne trænermappe. Ud over trænermappens øvelser har ungdomsafdelingen sammen med seniorafdelingen lavet et supplement til yderligere udvikling af klubbens medlemmer. Træningsstrukturen, som er vedtaget af Tarm IF s bestyrelse kan ses sidst i mappen. Tarm IF s træningsstruktur 1. Målmandstræning 1 x uge a. U14-U17 Tirsdag kl. 18:30-19:00 b. U19-Senior Tirsdag kl. 19:00-19:30 2. Afslutningstræning 1 x uge a. U14-U17 Mandag kl. 18:30-19:00 b. U19-Senior Mandag kl. 19:00-19:30 # Træner vælger 2-3 spillere pr. hold 3. Fælles træning 2 x år a. Trænerdag # Mødepligt for alle træner Møder i klublokale # Medie består af min. 2 årgange Møder på stadion Dagsorden Introduktion og teori Praktiske øvelser på stadion Afslutning og evaluering 4. Talent træning 1 x uge (Vintertræning) a. Træning i teknikmærker udarbejdet af FCM Fredag kl. 16:00-17:30 # Alle ungdomsspillere tilbydes vintertræning.

5 4 Fælles værdier for ungdommen GLÆDEN: Man skal glæde sig til at komme til fodbold det skal være sjovt og spændende. Glæden er den overordnede drivkraft og giver spillerne gode muligheder for at udvikle kompetencer. Klubben er et trygt og socialt samlingspunkt, hvor der er oplevelser med og uden bold. PLADS TIL ALLE: Klubben har plads til alle uanset hvem man er og uanset fodboldmæssigt niveau. Alle spillere skal have samme opmærksomhed og tilbud. Dette gælder f.eks. deltagelse i træningslejre, deltagelse i kampe og deltagelse i stævner og lignende. Alle hold skal have samme opmærksomhed herunder kvalificerede trænere. FAIR PLAY: Klubben ønsker et godt omdømme gennem et godt forhold til bl.a. modstandere og dommere. Trænere og holdledere er ved hjemmekampe ansvarlige for modtagelse og vejledning af modstandere og evt. dommer. Trænere og holdledere er ansvarlige for god opførsel og en positiv tone til både træning og kamp. Ligeledes er klubben ansvarlig for, at forældre informeres om god forældreopførsel. Naturlig tilgang tilstræbes. Alle nye spillere er velkomne, men der skal arbejdes for et vedvarende godt forhold til naboklubberne. Love og regler overholdes UDVIKLING: Der tages udgangspunkt i spillernes forudsætninger, således at der sker en udvikling både sportsligt, socialt og personligt. I trænermappen kan findes inspiration og link til andet materiale. Der tages hensyn til spillerens forventninger til træning, kampe og klubmiljø sådan at lysten til at udvikle sig som fodboldspiller stimuleres. Det tilstræbes, at der sker en udvikling både for holdene og for alle spillere uanset niveau. Det gælder ikke om at være den bedste men om at gøre sit bedste. FÆLLESSKAB: Klubben er et trygt, socialt samlingspunkt med samhørighed på tværs af hold og årgange til glæde for alle Dette opnås f.eks. gennem fælles deltagelse ved endags- og flerdagsstævner samt ved deltagelse i sponsorcykelløbet. Forældre skal involveres og involvere sig mest muligt, sådan at alle årgange får dannet en god og bæredygtig struktur, så trænerne ikke skal stå med alle opgaverne. Forældre fungerer som trænere i de yngste årgange, som hjælpere og initiativtagere for egne hold samt med opbakning ved fælles klubarrangementer.

6 5 Vision og Målsætning Vision: Fodbold for fællesskab Tarm IF vil arbejde på at alle aktive spillere, trænere, ledere, forældre, samarbejdspartnere og interessenter sammen skal skabe de bedst mulige rammer for en forening i fælleskab. Målsætning: Skabe rammer for fællesskab Tarm IF vil sørge for at fortsætte arbejdet med at bygge broer mellem alle årgange i klubben. Trænere og ledere skal klædes på ved både interne- og eksterne seminarer. Der stilles forventninger fra mange, og alle hjælper hinanden med at løse opgaverne. Målsætning for ungdomsafdelingen: Udarbejde en BLÅ-HVID tråd i ungdomsarbejdet Have hold repræsenteret i alle ungdomsårgange, evt. sammenlægning af 2 årgange. Have 11-mandshold i alle rækker hvor 11-mands er muligt i DBU-Jylland på drenge siden. Have mindst 1 hold i mesterrække niveau hvert år. Give mulighed for uddannelse til alle trænere og ledere.

7 6 Årgang U5 U7 Piger og Drenge (3M) Generelt Glæde Tryghed Bevægelse Ved træningen skal træneren lægge vægt på tre ting: Glæde, Tryghed og Bevægelse. Træneren skal bygge videre på børnenes umiddelbare glæde ved spillet. De er meget motiverede. Der stilles store krav til træneren: Omsorgsfuld behandling af børnene (binde støvler, tørre næse o. lign). Træneren skal forstå at vinde børnenes tillid. Have god tid. Det skal være sjovt og foregå i trygge rammer. Fodbolden bruges som leg. Legene/øvelserne skal være: Med få regler. Lette at organisere. Opbygget så alle er aktive. Tilrettelagt med højt aktivitetsniveau. Mål for afdelingen: Der arbejdes med at gå gøre spilleren ven med bolden det vil sige at i en træningsenhed foregår træningen med 1 bold pr. spiller i mindst halvdelen af tiden. Teknisk Spillerne sikres mange boldberøringer. Opvarmning kan evt. foregå med bold. Driblinger Tæmninger (at stoppe bolden med fodsål og inderside) Spark (lodret vrist, indersidespark sidst i perioden) Taktisk Fysisk Metode Spillet er træneren (Ingen taktisk fokus). Koordination og motorisk træning. Fortrinsvis stationstræning i form af lege, spil og lette øvelser, som kræver stor aktivitet.

8 7 Træningspas 1: Lege med bolden Der kan hentes inspiration på nettet, søg under: Lege med bolden LEGE MED BOLDEN 1) På hvor mange måder kan du skubbe eller sparke til bolden med fødderne? 2) Skub til bolden på forskellige måder og følg efter den. Hold bolden tæt ved fødderne. 3) Hvordan kan du standse bolden, når den triller foran dig? 4) Hvordan kan du standse bolden, når den triller imod dig? 5) Hvordan kan du drible rundt omkring? 6) Drible slalom gennem rækker af kegler. 7) Hver spiller har en kegle, som han/hun skal forsøge at ramme medskud fra forskellige afstande og retninger. Man må ikke drible med bolden, men kun sparke til den derfra, hvor den ligger stille efter hvert skud. 8) Hver spiller er anvist et sted, hvor han/hun skal stille en kegle. Keglerne skal placeres, så de danner en rundkreds. Fra deres egen skal spillerne følge golfbanen rundt. Hvor mange spark skal der til for at ramme næste kegle? Bolden skal ligge stille inden hvert spark. 9) A dribler langsomt af sted med sikker boldføring. Undervejs laves pludselige retnings- og temposkift. B dribler lige bag ved A. A skal sørge for ikke at miste sin skygge. 10) A sparker sin bold af sted. Når A s bold ligger stille, skal B prøve at sparke sin bold, så den rammer A s. Sådan sparkes skiftevis indtil en har truffet x antal gange. 11) To kegler sættes som mål. A og B placeres på hver sin side af målet. A forsøger at skyde gennem målet, så bolden triller ovre til B og omvendt. Man kan begynde tæt ved målet og efterhånden skyde længere og længere fra målet. 12) Sparke bolden til hinanden på forskellige måder og tæmme bolden på forskellige måder. 13) A og B spiller mod hinanden. Der kan scores fra begge sider af et keglemål. Rammer man keglerne, tæller det et point. Husk at bruge højre og venstre fod lige meget.

9 8 Årgang U8 U10 Piger og Drenge (5M) Generelt Det forventes at trænerne har udarbejdet et træningsprogram før træningen, og at der skabes muligheder for at forældrene kan hjælpe. Spillerne skal være i centrum, og der er en god stemning under træningen. Der videreudvikles med det indøvede fra årgang U8. Basic træningen består af gentagelser, mens øvelserne holdes simple og overskuelige. Det er vigtigt at holde fokus på korrekt udførelse, frem for fart og kraft. Mål for afdelingen: Teknisk Spillerne sikres mange boldberøringer. Opvarmning kan evt. foregå med bold. Finter og vendinger Pasninger Indersidespark 1. berøringer Taktisk Fysisk Metode At spillerne får mulighed for at udvikle spilintelligens, specielt vedrørende opbygnings- og afslutningsspil. Koordination og motorisk træning. Spil og øvelser, hvor der er muligheder for færdighedslæring. Tilpas træningen efter princip. Husk at træne begge ben. Der kan hentes inspiration på nettet, søg under: Teknisk træning, finter, vendinger, førsteberøringer, cut og sparke teknik.

10 9 Træningspas 1: Pasninger / Vælt keglerne Børnene placerer sig i en cirkel rundt om en gruppe kegler (Kegler, ikke toppe). Børnene skiftes til at skyde mod midten for at vælte keglerne. Spillerne kan deles op i hold, for at skabe lidt konkurrence. Hver væltet kegle giver 1 point. Fokus Progression Spillerne skal bruge korrekt sparketeknik (hjælp dem her). Spillerne skal sigte rigtigt og have rigtig fart i afleveringen. Lav større afstand mellem spillerne og kegler Spred keglerne mere ud Spillerne må kun ramme en bestemt farve kegle

11 10 Træningspas 2: Pasninger / Pasningsfirkanten Denne pasningsøvelse er en af mine favoritøvelser, da den indeholder en masse pasninger, bevægelse, trekantsspil samt afleveringer i forskellige vinkler. Jeg har specielt haft succes med at forbedre trekantsspil og kombinationsspillet på mit hold ved at bruge øvelser som pasningsfirkanten. Træningsøvelsen kan godt virke uoverskuelig og indviklet når du ser den for første gang, men når man først forstår den og får den sat i gang, så er den lige til. Du skal bruge følgende: 4 kegler, 4 spillere og 2 bolde Opsætning Opstil en firkant på ca. 15 x 15 meter. Firkanten kan enten gøres større eller mindre alt efter om du vil træner pasninger på større eller mindre områder. En af spillerne placeres i midten, mens de resterende tre spillere placeres ved en kegle hver. Dette efterlader en kegle uden mand.

12 11 Træningspas 3: Inderside/vendinger/Driblinger/Finter/Afslutninger

13 12 Træningspas 4: Driblinger / Cuts Opsætningen er ganske simpel. Spilleren placeres mellem 3 x 2 kegler med tilpas afstand i både bredde og længden. Mellem de to midterste kegler, udfører spilleren den tekniske del der er fokus på som f.eks. træk med fodsål, tå på bold, fodsål på bold etc. Når den enkelte øvelse er færdig, dribler spillerne så uden om f.eks. venstre kegle, og tilbage ind i midten hvor næste øvelse udføres. Næste gang dribler spillerne så uden om højre kegle. Med ovenstående set-up kan der f.eks. også øves cut, når de når baglinjen. Der er ikke meget fodboldfagligt i indlægget, men blot et enkelt trick hvis andre fodboldtrænere også synes det kan blive lidt for statisk, at børnene står i en rundkreds med træneren i midten.

14 13 Træningspas 5: Driblinger / Cuts Spiller 1 dribler igennem keglerne, og afleverer bolden til spiller 2. Spiller 2 åbner op og tager bolden med rundt om frisparksfiguren (fokus på tyngdepunkt). Spiller 2 afleverer bolden til spiller 3 (som starter sit løb fra rød kegle), og fortsætter sit løb fremad. Spiller 3 afleverer tilbage til spiller 2, hvorefter spiller 2 afleverer bolden til spiller 3 igen. Spiller 3 vender med bolden, og dribler ned mod første kegle. Her laver spiller 3 et cut, og gentager cuttet for de resterende kegler. En ny spiller kan begynde at drible, hver gang spiller 1 har afleveret bolden til spiller 2. Cats kan selvfølgelig ændres.

15 14 Træningspas 6: Finter / Cuts Denne øvelse kan bruges som opvarmning. Den træner finter og driblinger. Der laves firkanter på 10 x 5 meter med to kegler placeret i midten af hver firkant. Spillerne inddeles i grupper af 3-4 spillere, som fordeles i hver ende af en firkant. Spillerne dribler på skift fra en ende mod keglerne i midten og laver udvalgte finter. Spillerne kan også drible fra begge ender samtidig, begge spillere skal da drible enten til højre eller venstre om keglerne, så de ikke støder sammen. Alle finter skal udføres begge veje og med begge ben. Eksempler på finter: Laudrup finten Husmandsfinten Skudfinten Slangen

16 15 Træningspas 7: Finter / Cuts Denne øvelse kan bruges som opvarmning. Den træner driblinger og finter. Der laves en firkant på 10 x 10 meter. Spillerne inddeles i grupper af 8-12 spillere, som fordeles lige mange i alle hjørner af firkanten. To spillere fra modsatte hjørne dribler mod hinanden og øver forskellige finter. Begge spillere skal drible enten til højre eller venstre, så de ikke støder sammen. Efterfølgende starter to nye spillere fra modsatte hjørner. Alle finter skal udføres begge veje og med begge ben. Øvelsen kan også laves, hvor alle fire spillere dribler samtidig. Eksempler på finter: Laudrup finten Husmandsfinten Skudfinten Slangen

17 16 Træningspas 8: Teknik i spil Denne øvelse træner driblinger, finter og afslutninger. Der laves en firkant på 10 x meter med to 5-mands eller 7-mands mål i hver ende. Spillerne deles i to grupper, som placerer sig på hver sin side af målene. Spillerne på den ene side af målene har bolde, som serves diagonalt til en spiller som bliver angriber. Serveren blive forsvarer, og der spilles 1v1. Angriberen skal forsøge at score i målet bag ved forsvarsspilleren. Får forsvarsspilleren fat i bolden, skal han forsøge at score i det andet mål. Når bolden er spillet færdig, skifter spillerne til diagonalt modsat række, så de skifter mellem at være forsvarer og angriber.

18 17 Årgang U11 U17 Piger og Drenge (8M+11M) Generelt Børn i alderen år kan lære alt med en bold. Derfor har træneren for børn i denne aldersgruppe et særligt ansvar med hensyn til uddannelse af spillerene. Træningen skal tage udgangspunkt i de ting spillerne har været igennem i deres tidligere forløb. Træningsmængden for denne aldersgruppe er 3 4 timer pr. uge samt en kamp. Der niveauopdeles i aldersgruppen, og det sidste halve år inden oprykning til 11M, bør man overveje muligheden for at påbegynde 11M spillet, evt. nogle træningskampe for at forberede til nyt spilsystem. Mål for afdelingen: Teknisk Videreudvikling af de tidligere indlærte grundteknikker. Der gives instruktion og træning i alle tekniske detaljer. Der lægges stor vægt på fart, retning præcision, retningsbestemte tæmninger, og afleveringer i fart. Der indøves alle sparkeformer, med vægt på hårdhed i såvel indersidespark, vristspark og halvt-liggende spark. Driblinger/finter videreudvikles Hovedstød videreudvikles med vægt på timing af opspring og springkraft. Afslutninger videreudvikles under passende modstand. Begyndende systematisk specialtræning af målmænd. Taktisk Taktisk Individuel Fysisk Metode Indøve faste opstillinger og lære at kende de forskellige pladser. Begyndende orientering om systemer og taktik (oplæg til kampe.) Udbygge forsvars-, midtbane- og angrebsprincipper (opdækning, opbakning, bandespil, overlap, krydsløb og boldovertagelse.) Udvikle forståelse for udnyttelse af hele banen (bredde og dybde.) Begyndende træning af standardsituationer (målspark, frispark, straffespark, hjørnespark og indkast.) Angrebsmæssigt: Spil med bold (prævision og timing). Spil uden bold (vinkel, afstand, nærme/fjerne sig og rykke fri). Vende spillet. Afslutninger. Vinde 1:1 (driblinger og finter). Forsvarsmæssigt: Vinde 1:1 (komme først, dække på den rigtige side og skærme af). Forhindre sammenspil. Løbeskoling, hurtighed, smidighed, bevægelighed, balance og koordinationstræning. Spil og øvelser, hvor der er muligheder for færdighedslæring. Tilpas træningen efter princip. Husk at træne begge ben.

19 18 Træningspas 1: Pasninger / Y et Pasnings Y et eller Y-øvelsen er for de fleste fodboldtrænere en kendt træningsøvelse til at træne afleveringer og bevægelse hos spillerne. Y-opstillingen giver en lang række muligheder for variationer, hvor man kan tilpasse øvelsen til alder og niveau, og yderligere tilføje flere eller færre afleveringer, mere eller mindre bevægelse m.v. Viste øvelse er en videreudvikling er y-øvelsen som giver ekstra bevægelse og ekstra pasninger. Opstil øvelsen og spillere som vidst på billedet. De tre stænger mellem spiller B og C kan erstattes af en frisparkfigur og skal symbolisere en modstander. Udførsel: Du skal bruges mindst 6 spillere (gerne 7 eller 8), et par bolde og viste kegler/stænger/frisparkfigurer.

20 19 Træningspas 2: Pasninger / 3 zoner Opstil et smalt og langt område del op i tre zoner. Se billede Del 12 spillere ind i 3 hold af 4, som har en zone hver. Formålet med øvelsen er at få lavet en række hurtige pasninger i en zone, for derefter at flytte bolden ned i modsatte zone. Træneren spiller bolden ind i en af ende-zonerne. Når bolden er spillet ind, må to spillere fra det erobrende hold presse bolden, så der opstår en 2 v 4 situation. Det boldbesiddende hold skal nu få spillet bolden rundt, og slå den ned i modsat zone. Når bolden spilles i modsatte zone, presser de to andre spillere fra det bolderobrende hold. Hvis de to spillere erobrer bolden, skal de hurtigst muligt spille ned i modsatte zone, og det boldtabende hold, skal nu lægge presset. To mand løber til bagerste zone, og to mand bliver i midt-zonen. Fokus: Progression: Bevægelse og hurtige kombinationer fra det boldbesiddende hold Bevægelse for at skabe åbne områder Bevægelse hos holdet i modsatte ende. Pasninger, Vendinger m.v. Holdet skal fuldføre et antal afleveringer før den må spilles modsat (Sætter krav til hurtige kombinationer og bevægelse) Bolden må ikke spilles højt

21 20 Træningspas 3: Finter / Cuts Denne øvelse kan bruges som opvarmning. Den træner finter og driblinger. Der laves firkanter på 10 x 5 meter med to kegler placeret i midten af hver firkant. Spillerne inddeles i grupper af 3-4 spillere, som fordeles i hver ende af en firkant. Spillerne dribler på skift fra en ende mod keglerne i midten og laver udvalgte finter. Spillerne kan også drible fra begge ender samtidig, begge spillere skal da drible enten til højre eller venstre om keglerne, så de ikke støder sammen. Alle finter skal udføres begge veje og med begge ben. Eksempler på finter: Laudrup finten Husmandsfinten Skudfinten Slangen C. Ronaldo finten Lad også gerne spillerne inspirere hinanden med 'hjemmelavede' finter, som de kan prøve af i øvelsen. Fokus: Lave finterne begge veje, bruge begge ben Korrekt udførsel af finterne Differentiering + Fokus på korrekt afstand og timing i finten + Svære og sammensatte finter Finten udføres først stående, derefter i løb - Lavere tempo - Simple finter + Temposkift efter finte

22 21 Træningspas 4: Finter / Cats Denne øvelse kan bruges som opvarmning. Den træner koordination m. bold og driblinger. Der laves en firkant på ca. 15 x 15 meter, størrelsen er afhængig af antallet af spillere. Rundt om firkanten opstilles 8 kegler, som spillerne skal drible ud og runde på et bestemt signal. spillerne deles i 3 grupper i tre forskellige farver. Spillerne løber frit rundt mellem hinanden i firkanten og laver forskellige øvelser. Træneren eller en spiller viser, hvordan øvelserne skal udføres. Eksempler på øvelser: Differentiering Spiller dribler kun med det ene ben. Først venstreog bagefter højre ben. + Svære og sammensatte øvelser + Færre kegler uden for firkanten Bolden flyttes mellem indersiderne Bolden flyttes skiftevis mellem højre og venstre yderside Bolden stoppes med en del af kroppen. fx knæet, pande eller bagdelen Når træneren siger en bestemt farve, skal det pågældende hold ud og runde en af de kegler, som er placeret rundt om firkanten. Spillerne må ikke løbe rundt om samme kegle, og skal derfor orientere sig om hvilke kegler der er ledige. Fokus: Bolden tæt på fødderne Korrekt udførelse af øvelserne Orientering i forhold til de andre spillere Temposkift til kegle uden for firkanten og tilbage igen + Der gives i stedet signal med trøjer i samme farve som grupperne - Simple øvelser - Flere kegler uden for firkanten - Færre grupper/farver 1. Koordination

23 22 Træningspas 5: Førsteberøringer / Pasninger Denne øvelse kan bruges som opvarmning. Den træner førsteberøringer og pasninger. Der laves to små trekanter, hvor spillerne skal arbejde ud fra. Spillerne arbejder sammen parvis. Spillerne skiftes til at være server og modtager. Serveren afleverer enten fladt eller kaster bolden til makkeren, som skal håndtere bolden på forskellige måder. Træneren eller en spiller viser, hvordan øvelserne skal udføres. Eksempler på øvelser: Tage sin førsteberøring ud af trekanten og spille en pasning tilbage Sidebevægelser ud af trekanten. Modtage bolden skiftevis til højre og venstre for trekanten og spille en pasning tilbage Sidebevægelser ud af trekanten. Modtage bolden i luften skiftevis til højre og venstre for trekanten, tage en førsteberøring og spille en pasning tilbage Sidebevægelser ud af trekanten. Modtage bolden i luften skiftevis til højre og venstre for Fokuspunkter trekanten og heade den tilbage på førsteberøring. Korrekt udførelse af øvelserne Sidebevægelser ud af trekanten. Modtage Bruge begge ben bolden i luften skiftevis til højre og venstre for trekanten og flugte den tilbage på Differentiering førsteberøring. + Svære og sammensatte Sidebevægelser ud af trekanten. Modtage øvelser bolden i luften skiftevis til højre og venstre for trekanten, tage en førsteberøring og flugte den + Krav til kvalitet i de tekniske tilbage. færdigheder Lad også gerne spillerne inspirere hinanden med 'hjemmelavede' øvelser, som de kan prøve af i Frit antal berøringer øvelsen. - Simple øvelser

24 23 Træningspas 6: Førsteberøringer / Pasninger Denne øvelse kan bruges som opvarmning. Den træner koordination m. bold og 1.berøringer. Der laves en cirkel på max. 20 meter i diameter, størrelsen afhænger af antallet af spillere. Halvdelen af spillerne fordeler sig på kanten af cirklen med en bold hver, og den anden halvdel starter i midten af cirklen. Spillerne i midten løber rundt mellem hinanden og modtager bolde fra spillerne på kanten af cirklen. Man må ikke modtage bolden fra den samme spiller to gange i træk. Efter max. 2 min bytter spillerne i midten med spillerne på kanten af cirklen. Eksempler på øvelser: Spillerne i midten får bolden langs jorden og spiller fladt tilbage første gang, skiftevis med højre og Differentiering venstre inderside. Spillerne i midten får bolden langs jorden, tager en førsteberøring med venstre fod og spiller fladt tilbage med højre fod. Næste gang gøres det omvendt. Spillerne i midten får bolden i luften og spiller den tilbage første gang med indersiden/vristen/hovedstød. Spillerne i midten får bolden i luften, tager en førsteberøring med brystet og spiller den tilbage i luften med indersiden/vristen. + Højere tempo - Lavere tempo Spillerne i midten får bolden langs jorden eller i luften, vender med den på førsteberøring og spiller fladt til en anden spiller på kanten af cirklen. - Simple øvelser 1. Koordination Lad også gerne spillerne inspirere hinanden med 'hjemmelavede' øvelser, som de kan prøve af i øvelsen. Fokuspunkter Korrekt udførelse af øvelserne Orientering i forhold til de andre spillere + Svære og sammensatte øvelser + Temposkift før og efter modtagelse + Kommunikation, kald på bolden

25 24 Træningspas 7: Førsteberøringer i spil Denne øvelse kan bruges som opvarmning. Den træner førsteberøringer, vendinger og pasninger. Der laves en firkant på 10 x 10 meter. Spillerne deles i to grupper med fire spillere i hver. Hver gruppe placerer to spillere på to modsatliggende sider af firkanten, samt to spillere i midten af firkanten. Den anden gruppe gør det samme, dog placeres spillerne på siderne modsat af den første gruppe. Nu gælder det for de to grupper om at flytte bolden fra den ene linje til den anden. Spillerne skal forholde sig til den anden gruppe, som har samme opgave i den modsatte retning. Spillerne i midten skal hele tiden skabe vinkler i forhold til hinanden, og bevæge sig "ud af skyggen" for at kunne modtage bolden. Fokus: Skabe vinkler at spille i Forberedelse til førsteberøringer og vendinger Bevægelser "ud af skyggen", gøre sig spilbar Orientering i forhold til "modstandere" Differentiering: + Krav til antal berøringer + Højere tempo - Fri berøringer

26 25 Træningspas 8: Taktisk træning / Forsvar En rigtig god øvelse til at træne 1v1 i defensive situationer. En firkant på ca. 15 x 15 m stilles op i passende afstand fra feltet. En spiller placeres ved hver af kegler i firkantens hjørner. En meter uden for firkanten placeres de angribende spillere, sammen med boldene og dig (eller en anden spiller til at spille boldene). En af de angribende spillere bevæger sig ned mod firkanten, og gør sig klar til at modtage bolden. Når bolden spilles til den angribende spiller, råbes et nummer mellem 1 og 4. Spilleren med det råbte nummer lægger straks et pres, og 1v1 situationen opstår. Den angribende spiller skal forsøge at score i målet, mens den forsvarene spiller skal forsøge at erobre bolden og spille den ud af firkanten (tilbage til de andre bolde). Fokus: Spilleren skal presse rigtigt (pres modstander til at bruge deres dårlige ben) Presset skal lægges hurtigt, men må ikke blive for ivrigt. Forsvarsspilleren skal holde presset så længe bolden er i firkanten.

27 26 Træningspas 9: Taktisk træning / Sideforskydning At kunne sideforskyde korrekt med en eller flere kæder, er en fremragende metode til at lukke huller i banen, og sikre at vi står kompakt når modstanderen har bolden. Med denne taktiske træningsøvelse, vil vi gerne arbejde med sideforskydning af bagkæden i en åben spilsituation. Formålet med øvelsen: Sideforskyde foran feltet, for at lukke for modstanderens gennembrug. Antal spillere: Forsvarerne: Angriberne: 1 målmand + 4 forsvarsspillere 4 offensive spillere + en playmaker Fokus: De forsvarende spillere skal flytte sig samlet og stå kompakt. Spilleren tættest på boldholderen skal gå op i et pres, mens de resterende tre spillere lukker af i bagrummet (1 frem for 3) Skub samlet modstanderen væk fra målfeltet. Konstant lyd fra CB og MM Vind terræn hver gang modstanderen spiller tilbage i banen (pumping) Vinder det forsvarene hold bolden, kan der passes arbejdes med omstillingsmål, hvor vi hurtigt angreb bredt. Husk at være aktiv som træner, og gå rundt og dirigere og flytte på spillerne. Hvis du bare står på sidelinjen med hænderne i lommerne, så får spillerne intet ud af det.

28 27 Træningspas 10: Taktisk træning / Erobringsspil 1:1 Presspil Der er tre spillere på hver bane. To spillere i den ende, hvor bolden er, og en spiller i den modsatte ende. Bolden spilles op til spilleren i modsatte ende. Mens bolden er undervejs, så spurter presspilleren op mod boldmodtageren. Han skal løbe i maksimal fart op til modspilleren for at sætte ham under maksimalt pres. Vigtigt at løbe helt hen til modstanderen og bolden og forsøge at erobre bolden med fysisk indsats. Modstanderen skal forsøge at løbe forbi presspilleren med bolden. Der kan evt. tælles point for 1 ere, 2 ere, 3 ere og 4 ere for presspilleren. Efter et pres, så byttes der roller. Presspilleren bliver ny boldmodtager, den afleverende spiller bliver ny presspiller, boldmodtageren bliver ny afleveringsspiller. Banestørrelse: Efter niveau. Aflang bane f.eks. 4x12 meter Antal spillere: 3 spillere pr. bane Formål: At indøve et aggressivt pres på boldholderen. Instruktionsmomenter: Spurte i pres. Løb mens bolden er undervejs. Tæl 1ere, 2ere og 3ere.

29 28 Træningspas 10: Taktisk træning / Erobringsspil 2:4 presspil Øvelsen begynder med at træneren spiller bolden til en af de fire røde spillere i den lille firkant. De fire spillere skal holde fast i bolden. Fri berøring. De to blå spillere skal i fællesskab presse bolden fra de røde spillere. Hvis bolden erobres skal der forsøges scoring i det mål, der er tættest på stedet bolden blev erobret. Det kan tillades, at bolden kommer lidt uden for firkanten, mens de blå presser. De to presspillere skal arbejde max., så derfor sættes øvelsen på pause, hvis de ikke erobrer bolden inden for kort tid. 3 bolde - så skiftes presspillere. Genpres fra de 4, hvis de taber bolden. Udvikling: Sæt en blå spiller i siden af hver zone (uden for den lille firkant i nærheden af hvert mål) Spilleren er passiv indtil bolden erobres af en af de blå, så må han bevæge sig mod mål. Bolden kan evt. "prikkes" hen til en af disse spillere, som så kan score. Banestørrelse: Efter niveau. Lille firkant f.eks. 10 x 10/8 x 8 5-mands mål Antal spillere: 6 spillere Instruktionsmomenter: Spurte i pres. Løb mens bolden er undervejs. Spil og løb fremad efter bolderobring. Tæl 1ere, 2ere og 3ere.

30 29 Træningspas 11: Taktisk træning / Erobringsspil Formål: At indøve et aggressivt pres på boldholderen. Første presser helt op på bolden. Anden presser dække for afleveringer (bryde afl.) Højt fælles pres ved målspark til modstanderen: Udføres bedst mod hold, som ønsker at spille bolden frem fra målmanden! Holdet står i grundopstilling som vist på billedet - i kæder, der er centreret. Det er vigtigt, at alle står i disse kæder uafhængigt af, hvor modstanderne placerer sig. Gøre det muligt for modstanderen at spille bolden ud til en fri medspiller! Når bolden spilles og er undervejs til boldmodtageren, sætter ALLE spillere i spurt mod bolden eller den nærmeste modspiller. Modspillere, der befinder sig længst væk fra bolden skal ikke presses. For at nå frem til den spiller man skal presse, så er nogle spillere nødt til at bryde kæder (bagkædespillere). De kommer meget højt op på banen, men de øvrige bagkædespillere sideforskyder og spiller mand/mand. Spilles bolden videre fra første modspiller til den næste, skal spilleren, der presser denne spiller forsøge at erobre bolden (tænke fremad - dække foran) så et modangreb kan sættes i gang. Dette gælder for ALLE spillere og det pres de udfører. Det er afgørende for succes, at ALLE spillere deltager og at ALLE spillere spurter i pres. Når bolden erobres, skal der løbes fremad (dybt) fra så mange som muligt, og bolden skal spilles FREMAD for at fange modstanderen i ubalance og komme til en hurtig afslutning. Vi taler om følgende i forhold til bolderobringer eller mangel på samme: 1 ere: Ren erobring af bolden fra modstanderen - bold under kontrol (ønsket scenarie) 2 ere: Modstanderen presses så hårdt, at det udløser et indkast/frispark til presholdet 3 ere: Modstanderen får et indkast eller et frispark 4 ere: Modstanderen dribler eller løber forbi presspilleren. Presspil på signal: Der kan benyttes forskellige signaler til at igangsætte pres. Det er en forudsætning, at holdet er i balance, det vil sige at alle spillere er bag bolden og centreret og der ikke er for langt op til bolden. Forreste presspiller igangsætter pres - giver signal. 1. Modstanderne spiller bolden bagud til målmanden eller en bagerste mand. 2. En spiller i modstandernes bagkæde har ikke god kontrol over bolden.

31 30 Træningspas 12: Taktisk træning / Opbygningsspil Denne træningsøvelse er særligt relevant for fodboldtrænere der ønsker at kunne angribe bredt og dybt med sit hold i kampene, og derved konstant sætte modstanderen i dilemmaer. Opsætning Opstil et spilområde i passende størrelse. Jeg har undladt at gøre det i fuld bredde, da jeg gerne vil fremtvinge at de angribende spillere har nogle kanaler de kan løbe og angribe i. Spilområdet markeres gerne med stænger. Det angribende hold må gerne spille bag om egen del af spilområdet i tilfælde af f.eks. højt pres. Det forsvarene hold må IKKE trække offside linjen længere tilbage end spilområdet. Instruktioner Bolden startes altid hos det angribende hold der gerne skal spille sig frem til et killerpass i dybden bag om modstanderens forsvar. Her er der to ting der er vigtige at instruere spillerne i: 1. Der skal spilles roligt med hurtigt i den opbyggende fase, for at sprede modstanderen og skabe åbne løbebaner 2. De angribende spillere skal konstant true modstanderen i dybden ved at lave falske løb. Dette bliver brugbart i kampene. 3. Der skal lægges vægt på at mindst tre spillere skal deltage i angrebsspillet, så snart bolden er blevet spillet bag om forsvaret Progressioner Der kan med fordel indsættes en ekstra forsvarende spiller (der ligger foran bagkæden), og samtidig en ekstra angribende spiller. Hvis forsvarsspillet bliver for statisk, så kan der med fordel indsættes en omstillingsmål, de forsvarende spillere kan angribe såfremt de erobrer bolden. Dette træner også genpres hos det angribende hold.

32 31 Træningspas 13: Taktisk træning / Opbygningsspil I dette indlæg vil jeg gerne give et eksempel på en træningsøvelse med fokus på at skabe overtal på midten ved at lade vores centrale back bryde kæden og drive bolden frem i banen. At lade en central back drive bolden frem kan bl.a. være yderst effektivt for at skabe overtal, flytte rundt på modstanderen og igangsætte et angreb. Træningsøvelsen giver et godt set-up til at bruge vores centrale back til at lave et 5v4 overtal centralt og derved spille gennem modstanderens midtbane. Dette skal du bruge: 4 kegler 10 spillere Nok bolde Evt. mål & målmand. Opstil en firkant på ca. 30 x 40 meter og del to hold af fire. Lad evt. dine midtbanespiller udgøre de to hold. Uden for firkanten er der to centrale backs i den ene ende (hvor man starter), og evt. mål og målmand i modsatte ende for at skabe en angrebssituation. Udførsel: De to centrale backs uden for firkanten spiller bolden rundt, og må gerne lave stikpasninger ind i firkanten for efterfølgende at få bolden tilbage (illustreret ved #2). Når muligheden byder sig dribler den boldbesiddende centrale back ind i firkanten og bryder derved sin egen kæde. Herved skabes en 5v4 situation på midtbanen som spiller skal forsøge at udnytte for at spille gennem midtbanen og ned bag firkanten. Erobrer det forsvarende hold bolden, spiller de bolden rundt i firkanten og der lægges et hårdt genpres. Generobres bolden spilles den ned til CB igen og spillet starter forfra.

33 32 Træningspas 14: Taktisk træning / Afslutningsspil Opstil en bane på bredde med feltet (eller bredere), og inddel den i to zoner. På hver side af zonerne skal der være én kant. Zonerne inddeles i en opbyggende zone (fjernest målet) og en angrebszone (tættest på målet). I den opbyggende zone spilles der 3 angribende spillere mod to forsvarene spillere. I angrebszonen spilles der en angribende spiller mod to forsvarsspillere. Udførsel Bolden sættes i spil i den opbyggende zone. De angribende spillere har frit spil, og begge kanter må være med i det opbyggende spil. Det angribende hold har til opgave at bringe sig frem til afslutning, hvor mindst en af de to kanter skal være i spil. Når bolden bringes op i angrebszonen, må de fem spillere i opbygningszonen, deltage i angrebsspillet / erobringsspillet og bryde zonerne. Ved afslutning / bolden ud af spil, startes bolden på ny i opbygningszonen. Fokus: Roligt og tålmodigt opbygningsspil Afleveringer på angriberen og kanterne for derefter at få den tilbage i opbygningszonen Hurtigt spil, så snart der angribes Forsvarsspillerne skal arbejde sammen om pres/støtte/sikring Progressioner: Sæt tid på angrebet. Begge wings og angriber skal røre bolden før der må angribes (tvinger til hurtige pasninger og spilforståelse) Omstillingsmål for de fire forsvarende spillere Kanterne må deltage i de forsvarende spilleres omstillinger (tvinger sort til hurtigt genpres for at undgå undertalssituation. 3v1 situation i angrebszonen (tvinger de resterende blå spillere til at bryde med frem).

34 33 Træningspas 15: Taktisk træning / Afslutningsspil Har valgt at kalde denne træningsøvelse Direkte spil i ryggen på modstanderen da fokus ligger på at træne præcisionen og timing i den aflevering der går bag modstanderens bagkæde og ind i rummet til vores angribende spiller. Opsætning af øvelsen: Opstil en bane på ca. 30 x 40 med markerede kegler / frisparksfigurer samt mål. Målmand er valgfrit, men kan sætte ekstra pres på afleveringen samt angriberens håndtering af bolden. Spillet starter ved at spilleren længst til højre / venstre laver en forfinte for derefter at møde bolden. Spilleren der starter med bolden slår den afsted, og bolden lægges af til vores centrale spiller (spilleren længst tilbage i højre / venstre side). Når denne spiller modtager bolden, har han to valgmuligheder. 1. Tage et træk frem i banen i højt tempo for derefter at slå bolden bag modstanderen 2. Slå bolden første gang Valget afhænger af spillerens niveau og præcision i den bold han får serveret. Bolden skal slås på indersiden af frisparkfiguren. Med god timing laver vores angriber et løb på ydersiden af modstanderen for at modtage bolden bag modstanderen. Herefter skal angriberen score. Efterfølgende gentages øvelsen i venstre siden. Rotation: Skabelonøvelsen har ikke nogen direkte rotation, da opstillingen er positionsbestemt. Placer derfor spillerne så det giver mening for dit hold og den måde du spiller på. Fokus: Du skal lægge fokus på bl.a. følgende ting. Der skal ageres med hurtigt og direkte spil. Kvalitet og præcision i afleveringerne. Præcisionen og hastigheden i den lange aflevering er vigtig. Er den for tæt på mål vil målmanden tage bolden, er den for tæt på forsvarsspilleren, erobrer denne bolden. Angriberen skal lave en korrekt førsteberøring og afslutte umiddelbart efter.

35 34 Tarm IF s træningsstruktur Målmandstræning foregår hver tirsdag i fodboldsæsonen efter ovenstående plan. Træner vælger 1 målmand pr. hold. Målmand skal huske at melde afbud, hvis man er forhindret. Afslutningstræning foregår hver mandag i fodboldsæsonen efter ovenstående plan. Træner vælger 2-3 spiller pr. hold. Spiller skal huske at melde afbud, hvis man er forhindret, så en anden evt. kan få muligheden. Talenttræning er et tilbud i vinterhalvåret, uden for fodboldsæsonen, se plan ovenfor. Alle ungdomspillere tilbydes vintertræning, hvor der udelukkende arbejdes med tekniske øvelser, med udgangspunkt i teknikmærketræning udarbejdet af FCM. Fælles træning er intern trænerkursus, der foregår 2 x pr. år. Alle trænere har mødepligt til Fælles træning. Medier består af min. 2 årgange (drenge og piger). Trænerne mødes i klublokalet, mens medier møder op på stadion på aftalt tidspunkt. Der indkaldes via Conventus, hvor dagsorden vil fremgå.

36 35 Talent træning Øvelse 1: FCM Teknikmærke / Førsteberøring langs jorden

37 36 Øvelse 2: FCM Teknikmærke / Driblebane

38 37 Øvelse 3: FCM Teknikmærke / Finte

39 38 Øvelse 4: FCM Teknikmærke / Jonglering

40 39 Øvelse 5: FCM Teknikmærke / Offensiv hovedstød

41 40 Øvelse 6: FCM Teknikmærke / Pasning

42 41 Øvelse 7: FCM Teknikmærke / Spark

43 42 Øvelse 8: FCM Teknikmærke / Vendebane

44 43 Øvelse 9: FCM Teknikmærke / Driblebane (Ulv)

45 44 Øvelse 10: FCM Teknikmærke / Finte (Ulv)

46 45 Øvelse 11: FCM Teknikmærke / Jonglering med hovedet (Ulv)

47 46 Øvelse 12: FCM Teknikmærke / Førsteberøring i luften (Ulv)

48 47 Ordforklaring : reglen betyder, at 25% af tiden bør spillerne udfordres af spillere under deres eget niveau, 50% af tiden af spillere på deres eget niveau, og 25 % af tiden af spillere over deres eget niveau. Denne tommelfingerregel har vist sig, at kunne skabe et stimulerende og udviklende miljø. HAK: HAK betyder at alle spillere skal spille mindst halvdelen af kampen

Den blå tråd. Børnefodbold i Gundsølille

Den blå tråd. Børnefodbold i Gundsølille Børnefodbold i Gundsølille Indhold Forord... 3 Fokuspunkter fra den sportslige koordinator... 4 De 10 trænerbud (DBU)... 5 Niveauet, mængden, holdet og bolden.... 6 Intro til oversigten... 6 Trænerkvalifikationer...

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Teknisk træning Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Boldmestring Europa udvikler færre fodboldtalenter end fx Sydamerika. Efter flere eksperters mening skyldes det blandt andet, at træningen

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (8-mands)

Silkeborg IF spillestil (8-mands) Silkeborg IF spillestil (8-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 2.

Læs mere

DEN RØDE TRÅD Med sportslig hilsen

DEN RØDE TRÅD Med sportslig hilsen Jeg håber den røde tråd kan virke til inspiration for alle eksisterende, såvel som kommende trænere i Foulum IF. Jeg har bevidst ikke fortalt hvilke øvelser der skal udføres, men appellere til, at alle

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (7-mands)

Silkeborg IF spillestil (7-mands) Silkeborg IF spillestil (7-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 17.

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Spillestil for U10 -> U14

Spillestil for U10 -> U14 Spillestil for U10 -> U14 Skrevet i et sprog der er forståeligt for aldersgruppen. VI har bolden - Grundlæggende I 11 mands spiller vi 4-3-3. Alternativet er, at vi spiller 4-4-2 med diamant. (Bruges tillige

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (7-mands)

Silkeborg IF spillestil (7-mands) Silkeborg IF spillestil (7-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 12.

Læs mere

Koldby Hørdum Idrætsforening. Den Blå Tråd

Koldby Hørdum Idrætsforening. Den Blå Tråd Den Blå Tråd Den blå tråd er overordnet et arbejdsredskab for trænerne i Koldby-Hørdum idrætsforenings ungdomsafdeling. Den skal være en vejledning for trænerne i at træne de rigtige elementer i fodboldspillet

Læs mere

Randers Sportsklub Freja Fodbold

Randers Sportsklub Freja Fodbold Randers Sportsklub Freja Fodbold April 2009 Overordnet målsætning: Randers Freja Fodbold At spille kombinationsfodbold på et så højt teknisk niveau, som spillermaterialet og spillernes alder tillader det.

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Husmandsfinte 2. Zidane-finte 3. Okocha-finte 4. Laudrup-finte 5. Cruyff-vending 6. Ronaldo-retningsskift (bag om støtteben) 7. 8 forskellige driblerytmer

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U9 10

Forslag til træningsøvelser for U9 10 Forslag til træningsøvelser for U9 10 Koordinationstræning: Alle 25 x 10 meter Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Team Hørning Den røde tråd

Team Hørning Den røde tråd Team Hørning Den røde tråd Hørning IF Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Den hvid-røde tråd Fodbold - Ungdomsafdelingen

Den hvid-røde tråd Fodbold - Ungdomsafdelingen Indhold Indledning...1 Målsætning...2 Retningslinier for træning...2 Ideer til træningsøvelser...2 Pode/mikro afdelingen (0-8 år)...2 Miniput afdelingen (8-10 år)...3 Drengelilleput-afdelingen (10-12 år)...4

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning Øvelseskatalog til børnetræning Indholdsfortegnelse Forord... 3 Opvarmning... 5 Finter, vendinger og teknik... 10 Tæmninger og 1. berøring... 16 1v1... 19 2v2... 24 3v0, 3v2 & 3v3... 25 Overtal og undertal...

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Fodboldforløb. Til teoridelen kan man tage udgangspunkt i:

Fodboldforløb. Til teoridelen kan man tage udgangspunkt i: Beskrivelse: Dette er et fodboldforløb som er lavet til et idrætshold på b-niveau, men kan også bruges til c-niveau. Mange af spiløvelserne tager udgangspunkt i spillet 5 mod 5, da det kan være en fordel

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere.

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere. Nr.9835 Alder: 6-12 år - Tid: 5 min. Nr.9834 Alder: 6-14 år - Tid: 10 min. Peters hjul 2 Vedkommende spiller den videre til en ny og så videre, indtil bolden ender hos den der Handlespil i gang ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (8-mands)

Silkeborg IF spillestil (8-mands) Silkeborg IF spillestil (8-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (5-mands)

Silkeborg IF spillestil (5-mands) Silkeborg IF spillestil (5-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Den Røde og Sorte Tråd

Den Røde og Sorte Tråd Den Røde og Sorte Tråd Indholdsfortegnelse: Forord Side 2 U6-U7 Side 3 U8 Side 5 U9 Side 8 U10-U11 Side 12 U12-U13 Side 18 U14-U15 Side 26 U17-U19 Side 36 Eksempel på træningspas U6-U7 Side 45 Eksempel

Læs mere

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Teknisk træning inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Boldmestring Europa udvikler færre fodboldtalenter end fx Sydamerika. Efter flere eksperters mening skyldes det blandt andet, at træningen

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Varde IF Den lille hvide tråd. MÅLSÆTNING for Ungdomsafdelingen i Varde IF

Varde IF Den lille hvide tråd. MÅLSÆTNING for Ungdomsafdelingen i Varde IF Varde IF Den lille hvide tråd Denne manual giver en beskrivelse af, hvordan Varde IF ønsker, at klubbens ungdomsspillere skal udvikle sig. Manualen skal også give ny inspiration til ungdomstræningen i

Læs mere

DEN DER IKKE VIL VÆRE BEDRE, HOLDER OP MED AT VÆRE GOD.

DEN DER IKKE VIL VÆRE BEDRE, HOLDER OP MED AT VÆRE GOD. DEN DER IKKE VIL VÆRE BEDRE, HOLDER OP MED AT VÆRE GOD. DE FEM FINGRE: TEKNISK TAKTISK FYSISK PSYKISK SOCIALT MOTTO: SÅ MANGE SOM MULIGT, SÅ LÆNGE SOM MULIGT. Glæde, tryghed og bevægelse. Koordination.

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

SPILLESTIL I NÆSBY BOLDKLUB

SPILLESTIL I NÆSBY BOLDKLUB SPILLESTIL I NÆSBY BOLDKLUB SPILLESYSTEM: Der er frit valg i forhold til spillesystem, men der skal spilles med en bagkæde, som ligger på linje og som dækker zone. Bagkæden kan være med 3 eller 4 spillere.

Læs mere

Ajax 2. Deltagere: Alle. Banen: Halv bane. Formål: Spillerne skal her træne i selve afslutningen med begge ben.

Ajax 2. Deltagere: Alle. Banen: Halv bane. Formål: Spillerne skal her træne i selve afslutningen med begge ben. Ajax 2 Banen: Halv bane Bolden startes med at blive spillet op til midten, som ligger den af for første spiller, der spiller ned til spilleren længst væk. Samtidig starter spilleren ude på kanten, og trækker

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1745 Stige / koordination Der arbejdes med 2 stiger (2 grupper spillere på en gang). Der skal gennemgås 5 stigeøvelser. Hver øvelse skal trænes 5 gange per spiller. Bane

Læs mere

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6 Vildbjerg FS Træning 1 // U6 Opvarmning: 1. Kongeløber (ca. 8-10min.) a. 2 fangere på en opmærket keglebane. Resterende spillere skal fordeles på de 2 langsider b. Det gælder om at bevæge sig fra sidelinje

Læs mere

Uge Dag Dato Materialer Tema Opvarmning Træner Station 1 Træner Station 2 Træner Station 3 Træner

Uge Dag Dato Materialer Tema Opvarmning Træner Station 1 Træner Station 2 Træner Station 3 Træner Træningsplan Trænere Ung trænere Forældre hjælp Efterår 2015 (10 uger) Smedsgaard Rasmus Levin Pedersen Jørgen Hansen Borbjergaard U9 Drenge - Mejrup GU Sørensen Mathias Høy Troelsen Claus Gedved Flemming

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (7-mands)

Silkeborg IF spillestil (7-mands) Silkeborg IF spillestil (7-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 17.

Læs mere

Afleveringer. Variation

Afleveringer. Variation Afleveringer Der opstilles en række kegler i to forskellige farver. Der stilles en spiller ved hver kegle, resten stiller sig ved start keglen. Første spiller skal nu spille bolden frem til første spiller

Læs mere

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde.

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde. Bredde/dybtespil Banen: Halvbane Her trænes angrebsspil, der spille 5 V 5, 6 V 6, og hvert hold skal forsvare 5 kegler i hver siden. Spillerne tvinges nu til at spille med bredde og sideskift. Formål:

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT ØVELSESKORT MED FODBOLDTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fodbolddelen

Læs mere

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger:

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger: Parbold 2 og 2 om 1 bold - 1 fanger i midten - Fangeren skal fange bolden fra et af holdene - når denne har gjort det bytter han/hun med en af dem som bolden er fanget fra. Parrene har helle udenfor stregerne,

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (8-mands)

Silkeborg IF spillestil (8-mands) Silkeborg IF spillestil (8-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 9.

Læs mere

Træner manual for Tarp Boldklub

Træner manual for Tarp Boldklub 2014 Træner manual for Tarp Boldklub Bestyrelsen Tarp Boldklub 10-04-2014 Tarp Boldklub Den røde tråd Denne manual giver en beskrivelse af, hvordan Tarp Boldklub forventer, at klubbens ungdomsspillere

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF Den Gule Linie Målet og Vejen Tekniktræning og talentudvikling i ØFC ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF 1918 Egedal Teknikmærke Egedal Teknikmærke er et begyndermærke, der i sin grundstruktur svarer til DBU s Bronzemærke,

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/Driblinger/Spil

Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/Driblinger/Spil Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/riblinger/Spil REL: 5-mands bane SPILLERE: 8-24 MTERILER: Én bold pr. spiller ca. 24 kegler 6 toppe 6 stænger/hjørneflag 1 stk. 3, 5 el. 7-mands mål Fløjte OPVRMNING

Læs mere

under at gribe øvelsen. hænderne i gribestilling. Her skal pegefinger og tommeltot pege imod hinanden og ellers

under at gribe øvelsen. hænderne i gribestilling. Her skal pegefinger og tommeltot pege imod hinanden og ellers Nr.3493 Alder: 8-10 år - Tid: 12 min. Nr.3492 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. At gribe bolden De 2 spillere står overfor hinanden med ca. 2 og 2 sidelæns løb på et mål eller ca. 10-15 m før der skiftes retning.

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD?

HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD? HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD? Aldersrelateret træning -Målrettet og forsvarlig træning af børn b og unge Det er vigtigt at spillerne udvikler sine kompetencer på de rigtige tidspunkter i forhold til sin udvikling.

Læs mere

. 1 mod 1 angreb. A Boldholderen har front mod forsvareren B - Boldholderen har ryggen mod forsvareren A FORMÅL

. 1 mod 1 angreb. A Boldholderen har front mod forsvareren B - Boldholderen har ryggen mod forsvareren A FORMÅL 1 mod 1 angreb 1 . 1 mod 1 angreb oldholderen har front mod forsvareren - oldholderen har ryggen mod forsvareren ORMÅL t være i stand til af afdrible sin personlige modstander for at skabe en bedre situation

Læs mere

Teknikskole - Vendinger

Teknikskole - Vendinger Teknikskole - Vendinger 19.9.2011 Dette skrift er tænkt som inspirationsmateriale til klubbens trænere, med forslag til øvelser i hverdagens træning, der følger op weekendens teknikskole. Det første tema,

Læs mere

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Koordination: kaosøvelse med servere KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Der løbes fra midterkegle (startkegle) til server i rundkreds, hvor der udføres teknisk øvelse. Derefter løbes retur til midterkegle og

Læs mere

Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1.

Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1. 2.3. Mest for børn Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1. Spillerne er sammen i par. Hvert par tager opstilling langs midterlinjen, ryg mod ryg. Alle, som kigger den ene vej, er Chip, alle, som kigger

Læs mere

Øvelseshæfte. 6-9 årige Boldberøringer - tæm og spark Bold og bevægelse Spillet og samspillet

Øvelseshæfte. 6-9 årige Boldberøringer - tæm og spark Bold og bevægelse Spillet og samspillet Øvelseshæfte 6-9 årige Boldberøringer - tæm og spark Bold og bevægelse Spillet og samspillet 2009 Kære DGI fodboldskoleledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af vores fodboldskoler

Læs mere

Perception/tilbyde sig. 1. Spil indenfor samme farve. 2.Bolden spilles i rækkefølge RØD-GUL-BLÅ. Fokus: Orientering/bevægelse/kommunikation

Perception/tilbyde sig. 1. Spil indenfor samme farve. 2.Bolden spilles i rækkefølge RØD-GUL-BLÅ. Fokus: Orientering/bevægelse/kommunikation Perception/tilbyde sig 1. Spil indenfor samme farve 2.Bolden spilles i rækkefølge RØD-GUL-BLÅ Fokus: Orientering/bevægelse/kommunikation Perception, førsteberøring og pasning Bolden spilles rundt. Brug

Læs mere

DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold

DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold August 2013 Indhold Forord... - 3 - Klubbens organisation... - 4 - Faste aktiviteter... - 5 - Organisation af en årgang, roller og opgavefordeling... - 6 - De 10 trænerbud

Læs mere

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse.

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse. Koordinationstræning Abekatte streger: Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige god ved alle spillerne, men man kan

Læs mere

Målsætning og årsplan for FC-Sønderborg U13 talent træning 2015/2016. Gustavo Molina, Rassmus Holm Nielsen og Preben Holm Nielsen 2015-09-18

Målsætning og årsplan for FC-Sønderborg U13 talent træning 2015/2016. Gustavo Molina, Rassmus Holm Nielsen og Preben Holm Nielsen 2015-09-18 Målsætning og årsplan for FC-Sønderborg U13 talent træning 2015/2016 Gustavo Molina, Rassmus Holm Nielsen og Preben Holm Nielsen 2015-09-18 Trænere Gustavo Molina Preben Holm Nielsen Mobil: 20677759 E-Mail:

Læs mere

Den blå tråd Sådan træner vi fodbold med børn og unge i Ringsted IF

Den blå tråd Sådan træner vi fodbold med børn og unge i Ringsted IF Den blå tråd Sådan træner vi fodbold med børn og unge i Ringsted IF Ringsted Idrætsforening 2 Formålet med Den blå tråd Formålet er at skabe en ungdomsafdeling som har gjort sig nogle overvejelser; overvejelser

Læs mere

MG&BK UNGDOM FØLGER. DEN BLÅ LINIE

MG&BK UNGDOM FØLGER. DEN BLÅ LINIE MG&BK UNGDOM FØLGER. DEN BLÅ LINIE Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse side 1 Forord side 2 Formålet for ungdomsarbejdet i MG&BK side 3 Poder og Microputter (4-8 år) side 4-11 Miniputter (9-10 år)

Læs mere

Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder.

Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder. Træningsøvelser Træner Hold Telefon Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder. God træning! 1 Indholdet i en træning i KB Børnefodbold Retningslinjer for træningen Alle øvelser er med

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på, at spilleren har så mange boldberøringer som

Læs mere

VEJLEDNING. Hovedsponsor for If92 Fodbold. - 1 -

VEJLEDNING. Hovedsponsor for If92 Fodbold. - 1 - VEJLEDNING - 1 - BOLDKONTROL DRIBLINGER Fra starten laves alle driblinger langsomt. Læg også vægt på en god grundstilling, små skridt og sideværts bevægelser. Spillerne skal have mange boldberøringer og

Læs mere

Angrebsspil og contra U-12

Angrebsspil og contra U-12 Angrebsspil og contra 11 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle

Læs mere

Udvikling fra barn til voksen

Udvikling fra barn til voksen Udvikling fra barn til voksen Den grønne Tråd HIF og DBU s spillerudviklingsmodel med spilleren i centrum U 5 til og med U14 (U18 på Pigesiden). Indholdsfortegnelse 1. Den grønne tråd... 2 1.1. Baggrund...

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

VSF TRÆNER INSPIRATION

VSF TRÆNER INSPIRATION 1 VSF TRÆNER INSPIRATION ØVELSESKATALOG INDHOLD I: FODBOLDLEGE II: BEGYNDER III: BASIS IV: ØVEDE V: EPERT 2 INDLEDNING Dette katalog af øvelser er til inspiration for trænere i VSF Fodbold Øvelserne er

Læs mere

Ajax 1. Deltagere: Alle. Banen: 20 X 40. Materialer: 4 kegler og en bold til hver

Ajax 1. Deltagere: Alle. Banen: 20 X 40. Materialer: 4 kegler og en bold til hver Ajax 1 Banen: 20 X 40 Øvelsen opstilles som pasnings Y, dog behøver der kun at være en kegle helt ude. Der spilles frem til midten, som ligger bolden af for første spiller, der nu spiller den helt ud.

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Find dit dyr. Bowling DE YNGSTE DE YNGSTE. Variation. Variation. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Find dit dyr. Bowling DE YNGSTE DE YNGSTE. Variation. Variation. Formål. Nr.9155 Alder: 4-6 år - Tid: 8 min. Nr.9152 Find dit dyr af et af 3 dyr. Spillerne deles i tre hold. Hvert hold får et dyrenavn. Hvert hold leder en efter Bowling række bag en kegle i passende afstand

Læs mere

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U9. Begyndelsen på et liv med fodbold

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U9. Begyndelsen på et liv med fodbold HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U9 Begyndelsen på et liv med fodbold Træningen skal tilpasses så alle kan være med og føler at træningen bygger på principperne om jævnbyrdighed og ligeværd SLAGELSE B&I Slagelse

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Direkte spiltræning. 45 meter. 60 meter DGI FODBOLDSKOLER SIDE 18 AF 43

Direkte spiltræning. 45 meter. 60 meter DGI FODBOLDSKOLER SIDE 18 AF 43 Direkte spiltræning Øvelse 4: 3 hold af 5 spillere plus målmænd, banen er 60 x 45 m. og 3 zoner af 20 meter. Oversiddere er aktive i pausen, der spilles i intervaller af 3-4 minutter. I de første 2 zoner

Læs mere