April 2013 ESBJERG KOMMUNE. BEMANdiNG ESBJERG TRAFiK- OG MOBiliTETSPlAN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "April 2013 ESBJERG KOMMUNE. BEMANdiNG ESBJERG TRAFiK- OG MOBiliTETSPlAN"

Transkript

1 April 2013 ESBJERG KOMMUNE HANDLePLAN FOR Trafik- og Mobilitet BEMANdiNG ESBJERG TRAFiK- OG MOBiliTETSPlAN 109

2 2 indhold HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET

3 indhold HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 3 INDHOLD 5 Baggrund og formål 7 Proces 9 Trafikale udfordringer og konsekvenser af tiltag 9 Trængsel 10 Transportmiddelfordeling 10 Trafiksikkerhed 11 Godstransport 11 Klima 12 Befolknings- og 12 Bystruktur 14 Støj 14 Sundhed 15 Handlingstiltag 18 infrastrukturforbedringer 20 kollektiv trafik 22 bymiljø og bystruktur 24 ændret transportadfærd 26 lette trafikanter 28 energieffektiv transport 31 konklusion ESBJERG KOMMUNE 2013 Teknik & Miljø Vej & Park Torvegade 74, 6700 Esbjerg Kontaktperson: Susan Schmidt Tlf: Web: Mail: vejogpark@esbjergkommune.dk RÅDGIVER C cowi PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 34 VERSION 8 UDGIVELSESDATO 12. april UDARBEJDET KRMA / LRLU / MOJR KONTROLLERET KLEI GODKENDT KLEI

4 4 BAGGRUND OG FORMÅL HANDLEPLAN HANDLINGSPLAN FOR FOR TRAFIK TRAFIK OG OG MOBILITET

5 BAGGRUND OG ForMÅL HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 5 BAGGRUND OG FORMÅL Frem mod 2030 forventes en stigning i vejtrafikken på over 40 % i Esbjerg. Dette vil give Esbjerg Kommune store udfordringer med at fastholde en god mobilitet særligt i Esbjerg by. Hvis der ikke gøres noget for at ændre transportmønsteret i byen, vil den øgede trængsel i fremtiden medføre markant øget spildtid for borgere, erhvervsliv og turister. Derudover vil den stigende trafikmængde påvirke klimaet og miljøet i form af øget CO2-udledning og forurening fra trafikken, samtidig med at bymiljøet skades som følge af de mange biler. Esbjerg byråd har derfor den 16. maj 2011 besluttet, at der skal udarbejdes en Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg by. COWI er rådgiver på opgaven. Trafik- og Mobilitetsplanen består af en baggrundsrapport og denne handleplan. I baggrundsrapporten er Esbjerg Kommunes fremtidige udfordringer identificeret, og en række mulige tiltag, der på forskellige måder alle medvirker til at imødegå udfordringerne, er beskrevet i et samlet idekatalog. I handleplanen er der udvalgt en række indsatsområder og tiltag fra baggrundsrapporten, som det anbefales at arbejde med frem mod Planen fastsætter de overordnede rammer for gennemførelsen af tiltag på kort, mellemlangt og langt sigt, og sikrer sammenhæng mellem de gennemførte tiltag, så tiltagene understøtter hinanden. Hovedfokus i handleplanen er at sikre en god mobilitet i Esbjerg Kommune frem mod Det skal således sikres, at trafikken kan afvikles fornuftigt uden uforholdsmæssigt store forsinkelser. En del af fokusområdet for handleplanen er ligeledes at skabe og forbedre bymiljøet og bystrukturen i Esbjerg ved strategisk at fredeliggøre dele af byen og sikre god tilgængelighed til andre dele. Derudover sigter handleplanen også mod at omlægge dele af trafikken til mere klimavenlig transport for at forbedre miljøet og sundheden i Esbjerg. Handleplanen danner grundlaget for arbejdet med trafik og mobilitet i Esbjerg Kommune frem mod 2030 og skal medvirke til at sikre sammenhæng i de valg, der bliver truffet på mobilitetsområdet.

6 6 PROCES HANDEPLAN HANDLePLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET

7 PROCES HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 7 PROCES Den overordnede retning og fremdrift i arbejdet med Trafik- og Mobilitetsplanen er sikret af en styregruppe bestående af en række vigtige aktører fra Esbjerg Kommune, Vejdirektoratet, Esbjerg Havn og Sydtrafik. Der er endvidere nedsat en arbejdsgruppe, der dækker et bredt fagspektrum, som skal sikre det faglige indhold i planen. Arbejdsgruppen består af ansatte hos Esbjerg Kommune og COWI. Baggrundsrapporten, der er et idekatalog, er behandlet i Teknik & Forsyningsudvalget og Plan & Miljøudvalget i januar 2013, og det forventes, at den endelige handleplan for Trafik- og Mobilitet godkendes af Byrådet i september Som baggrund for arbejdet med Trafik- og Mobilitetsplanen er der inddraget eksisterende planer og målsætninger for Esbjerg, og der er afholdt 3 interessentworkshops i juni og november 2012, samt i april De eksisterende planer og ideerne fra workshoppene har således dannet grundlag for de foreslåede tiltag. Med udgangspunkt i planerne for byen og forventninger til trafikvæksten fremover er der gennemført beregninger, ved hjælp af trafikmodellen, af det forventede omfang af den fremtidige trafik i Esbjerg Kommune. På denne baggrund er de fremtidige udfordringer med trængsel på Esbjergs vejnet analyseret og beskrevet. Med udgangspunkt i udfordringerne er yderligere forslag til tiltag udarbejdet, og tiltagene foreslået på workshoppene konkretiseret. Trafik- og Mobilitetsplanen har en lang tidshorisont fra , og for at illustrere spændet af de forskellige muligheder for den fremtidige udvikling i Esbjerg er der opstillet to grundlæggende forskellige scenarier for at løse udfordringerne. De to scenarier er: Bilscenariet Det klimavenlige scenarie I bilscenariet er hovedfokus at udbygge vejnettet, så mobiliteten for biltrafikken sikres på trods af trafikstigningen. Der vil dog stadig indgå projekter, der sigter mod at forbedre den kollektive trafik og cykling med videre, men fokus er på biltrafikken. I det klimavenlige scenarie er hovedfokus at implementere tiltag, der overflytter trafikken til bæredygtige transportformer eller begrænser transportbehovet. I det fremtidige arbejde med trafik og mobilitet i kommunen indgår tiltag fra begge scenarier, som kombineres for at sikre en bæredygtig mobilitet i Esbjerg frem mod For nærmere beskrivelser af scenarierne, og tiltagene heri, henvises til baggrundsrapporten. I processen er der ikke kun fokuseret på at afdække de trafikale konsekvenser af tiltagene. Også de afledte effekter som klimapåvirkning, trafiksikkerhed, sundhed og støj er vurderet overordnet. Ved også at inddrage disse effekter sikres, at mobilitetstiltagene gennemføres i sammenhæng med kommunens øvrige planer.

8 8 TRAFIKALE UDFORDRINGER OG KONSEKVENSER AF TILTAG HANDLEPLAN HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET

9 TRAFIKALE UDFORDRINGER OG KONSEKVENSER AF TILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 9 TRAFIKALE UDFORDRINGER OG KONSEKVENSER AF TILTAG Esbjerg Kommune står overfor en række udfordringer, som i fremtiden kan begrænse mobiliteten, øge forureningen og gøre Esbjerg til en mindre attraktiv by at bo og leve i. I det følgende er de væsentligste af disse udfordringer gennemgået. Der er i baggrundsrapporten udarbejdet en række tiltag, som medvirker til at imødegå disse udfordringer. Konsekvenserne af gennemførelse af disse tiltag er kortfattet beskrevet i det følgende. TRÆNGSEL Det vurderes, at trafikken i Esbjerg vil stige med over 40 % frem mod 2030 og dermed øge trængslen på vejnettet. Trafikmodelberegninger viser, at der allerede i 2020 kan forventes trængselsproblemer på dele af det overordnede vejnet i Esbjerg i myldretiden. I 2030 forventes endnu større trængselsudfordringer, hvor der på de fleste indfaldsveje vil opstå trængselsproblemer. Krydsene vil også være belastede, og særligt i kryds på indfaldsvejene fra Hjerting og Tarp vil trafikanterne opleve store forsinkelser. 1 Samlet set udgør den stigende trafikmængde en væsentlig udfordring for Esbjerg frem mod Hvis der ikke gennemføres tiltag til håndtering af problemet, vil der opstå væsentlig trængsel og øget forurening som følge af blandt andet mere køkørsel. Både vejstrækninger og kryds vil blive overbelastede, og det må forventes, at der dagligt opstår sammenbrud i trafikken på særligt belastede lokaliteter. Den forventede trængsels negative påvirkning på mobiliteten er et problem for den enkelte trafikant, som må afsætte længere tid til rejser og i mindre grad end i dag kan planlægge, hvor lang tid rejsen tager. Derudover udgør det også et samfundsøkonomisk problem. Allerede i dag spildes store summer på grund af trængsel på vejnettet i Danmark. Med den stigende trafikmængde vil dette i fremtiden blive endnu større. De udvalgte tiltag i denne handleplan for Trafik- og Mobilitet medfører, at der overflyttes en stor mængde trafikanter fra bil til enten kollektiv trafik, cykel eller gang. Derudover indgår der i planen også vejudbygninger og andre tiltag til forbedring af trafikafviklingen. Disse tiltag medvirker således til at begrænse trafikvæksten i byen og til at forbedre trafikafviklingen. Samlet set forventes der stigende trafik på vejnettet i Esbjerg som følge af den generelle trafikvækst frem mod Således vurderes trafikken i Esbjerg at stige med ca. 35 % frem til 2030 på trods af gennemførelsen af tiltagene i denne handleplan. Stigningen er dog ikke så voldsom, som hvis der ikke blev gennemført tiltag og samtidig etableres der gennem handleplanen en række tiltag, som øger kapaciteten på vejnettet. Dette medfører, at trængselsproblemerne i 2030 med gennemførelsen af Trafik- og Mobilitetsplanen vil være væsentlig mindre.

10 10 TRAFIKALE UDFORDRINGER OG KONSEKVENSER AF TILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 2 TRANSPORTMIDDELFORDELING Bilen er det foretrukne transportmiddel i Esbjerg. To tredjedele alle ture foretages i bil, enten som bilfører (52 %), eller bilpassager (14 %), som angivet på nedenstående figur. Cykel og gang står for hhv. 17 og 12 % af turene, mens den kollektive trafiks andel er relativt begrænset, idet kun 2 % af turene foretages med tog og 3 % med bus. Fordeling af ture i Esbjerg Kommune. Data fra transportvaneundersøgelsen for Esbjerg Kommune, 2008 Cykel og gang samt kollektiv trafiks andel af det samlede antal ture er væsentligt lavere end i andre større byer i Danmark, hvor f.eks. ture med cykel i Odense udgør hele 25 % af alle ture, mens bilen kun benyttes til 60 % af turene sammenlignet med 66 % i Esbjerg. Ved gennemførelse af en række af tiltagene i Trafik- og Mobilitetsplanen kan andelen af ture foretaget med kollektiv trafik, cykel og gang øges, idet der overflyttes trafikanter fra bil til disse transportformer. 3 TRAFIKSIKKERHED Esbjerg Kommune har en vision om, at ingen dræbes eller kvæstes alvorligt i trafikken. I Trafiksikkerhedsplanen er der sat et mål om, at antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken reduceres med 40 % fra 2007 til Færdselssikkerhedskommissionen har på nuværende tidspunkt forslag til en ny national handleplan i høring. Denne indeholder en målsætning om en halvering af antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken i 2020 i forhold til Det forventes, at Esbjerg Kommunes fremtidige trafiksikkerhedsplaner vil tage udgangspunkt i denne målsætning. I takt med, at trafikmængden på Esbjergs veje stiger, vil det være nødvendigt i fremtiden at fokusere endnu mere på trafiksikkerheden. En omlægning af trafikken og reduktion af trafikmængden i byområderne som følge af gennemførelse af tiltagene vil kunne medvirke til at forbedre trafiksikkerheden i Esbjerg by.

11 TRAFIKALE UDFORDRINGER OG KONSEKVENSER AF TILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 11 GODSTRANSPORT Godstransporten er særligt vigtig for Esbjerg by. Havnen og kommunens industri skaber jobs og profilerer Esbjerg, særligt indenfor energi på havet så som vindmølleindustrien samt olie og gas. Esbjerg Kommune ønsker at brande sig som Danmarks Energimetropol ved at udbygge sin unikke position inden for energi og energiteknologi. Det er således vigtigt, at der også fremadrettet sikres gode forhold for godstransporter til og fra byen. Samtidig skal det sikres, at forholdene for godstransporten ikke påvirker byens attraktivitet negativt. 4 En stor del af godstransporten til og fra Esbjerg sker med lastbil. Lastbiler i bybilledet skaber utryghed for bløde trafikanter og gør de berørte områder mindre attraktive at bo og opholde sig i. Godstransportens vilkår i Esbjerg er aktuelt ift. mulige transportruter og udviklingen går mod brugen af natdistrubution af varer til butikker for at mindske trængslen i dagtimerne. Ved trafiksaneringsprojekter bør der derfor tænkes i, at der vælges støjsvage belægninger, asfalt eller granit, i stedet for brosten. Godstrafikken skal således så vidt muligt holdes adskilt fra de områder i byen, hvor der færdes mange lette trafikanter. Den nye indføring fra E20 til Esbjerg Havn har for eksempel forbedret adgangsforholdene til havnen og reduceret tung trafik på byvejene. Det er også fremadrettet en udfordring for Esbjerg at skabe gode forhold for godstransporten samtidig med, at bylivet i Esbjerg sikres. Der bør være særlig fokus på at etablere en østlig særtransportrute til og fra Esbjerg Havn. Etableringen af et nyt erhvervsområde vest for Andrup vil ydermere skabe gode muligheder for at producere, transportere og udskibe meget store emner (fx vindmøller). Godstiltagene vil således forbedre forholdene for godstrafikken i Esbjerg, hvilket igen medvirker til at gøre Esbjerg mere attraktiv for erhverv og virksomheder. KLIMA Problemerne skabt ved udledning af CO 2 er velbeskrevne, og Esbjerg Kommune har derfor et ambitiøst mål om at reducere kommunens CO 2 -udledning med CO 2 udledning i Esbjerg Kommune fordelt på sektorer 5

12 12 TRAFIKALE UDFORDRINGER OG KONSEKVENSER AF TILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 30 % i 2020 i forhold til Denne målsætning vil formentlig indgå i Esbjerg Kommunes Klima- og Bæredygtighedspolitik, der udarbejdes i I Esbjerg Kommune udledes årligt i alt 1,16 millioner tons CO 2 (2008). Det svarer til 10,14 tons pr. indbygger. Dette er højere end andre, store danske byer, for eksempel udledes tilsvarende i Aarhus 6,6 tons pr. indbygger og i København 4,8 tons pr. indbygger. Transport står for 22 % af den samlede CO 2 -udledning i Esbjerg Kommune, som angivet på nedenstående figur. Denne andel af den samlede udledning svarer til landsgennemsnittet for i Danmark. Der kan opnås en reduktion i klimapåvirkningen fra vejtrafikken på forskellige måder - enten ved at overflytte trafik fra bil til bæredygtige transportformer eller ved teknologisk udvikling, der begrænser CO 2 -udledningen fra biltrafikken, så som alternative drivmidler og intelligent trafikstyring (ITS). Baseret på de senere års udvikling i brændstoføkonomien for bilparken skønnes det, at bilerne i gennemsnit vil køre væsentligt længere på en liter brændstof i 2030 end i dag, sandsynligvis omkring 25 km/l. I bilscenariet skønnes det således, at der i 2030 kan opnås en reduktion i CO 2 -udledningen fra bilparken på cirka 14 % i forhold til Gennemføres også tiltagene i Det klimavenlige scenarie, kan der i alt opnås en reduktion i CO 2 -udledningen på 19 %. Anvendes alternative drivmidler i større omfang i bilparken i 2030, f.eks. el eller biogas, kan der opnås en væsentligt større reduktion i CO 2 -udledningen fra trafikken. 6 BEFOLKNINGS- OG ERHVERVSUDVIKLING Følgende faktorer indenfor befolknings- og erhvervsudvikling kan fremadrettet give Esbjerg udfordringer: Mange arbejdspladser i midtbyen og andre byområder medfører stor indpendling til områderne Antallet af arbejdspladser i Esbjerg er faldet siden 2008 (dog mindre end regionsgennemsnittet), og det skal gøres endnu mere attraktivt for erhvervslivet at fokusere på Esbjerg Mange indbyggere i midtbyen og andre byområder medfører stor udpendling fra områderne Tiltagene i Trafik- og Mobilitetsplanen understøtter, at der fremover kan ske en vækst i befolkningstallet og antallet af arbejdspladser i Esbjerg. 7 BYSTRUKTUR Trafikken i Esbjerg påvirkes af bystrukturen på flere måder. Byen har et stort opland med spredt befolkning, hvor kun en mindre del af befolkningen bor i andre stationsbyer. Det medfører, at meget af trafikken ind til byen sker i privatbil, og da udbuddet af kollektiv trafik i Esbjerg Kommune er forholdsvis snævert, er der ikke tradition for at anvende denne. Tilsvarende er byen præget af en forholdsvis tæt bebygget bymidte, som er omgivet af et stort, mere ekstensivt bebygget forstadsområde. Også fremadrettet

13 TRAFIKALE UDFORDRINGER OG KONSEKVENSER AF TILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 13 Bystruktur: principdiagram over bystrukturen i esbjerg FÆLLES CENTRUM BYDEL/LOKALCENTER M/BUTIKKER, SKOLE, INSTITUTION KNUDEPUNKTER HOVEDFÆRDSELSÅRE/ INDFALDSVEJ JERNBANE forventes hovedparten af byudviklingen at ske som parcelhusudstykninger, hvilket understøtter et bilbaseret transportmønster. Det vil fremadrettet være en udfordring for Esbjerg Kommune at få flere til at benytte den kollektive trafik. Kun 10 % af indbyggerne i kommunen og 15 % af arbejdspladserne har gåafstand (500 m) til en station. Dette betyder, at mange rejsende i Esbjerg Kommune vælger bilen frem for toget. På længere sigt giver dette øgede udfordringer på grund af den øgede befolkning i byområder og det øgede antal arbejdspladser, der samles i bycentre. Det er således en udfordring for Esbjerg Kommune at håndtere de rejsende til og fra boligområder og erhverv ved planlægning af nye bolig- og erhvervsområder samt infrastruktur. Infrastrukturen skal generelt tilpasses, så den understøtter den ønskede bystruktur, f.eks. ved etablering af god kollektiv trafik, direkte cykelruter, god tilgængelighed til stationsområder og bydelscentre. Herved øges brugen af kombinationsrejser, som angivet på nedenstående figur. Der skal løbende arbejdes med at tilpasse trafikken i bymidten til det meget varierede byliv. Endelig skal der arbejdes for, at fremtidig byudvikling og byomdannelse bidrager til en højere tæthed i bystrukturen, under hensyntagen til de eksisterende byarkitektoniske kvaliteter. 500 m gåafstand BEVÆGELSES-/ TRANSPORTRADIUS knudepunkter og tilgængelighed: principdiagram over sammenhængen mellem hjem, knudepunkter og arbejde X m cykelafstand transport HJEM ARBEJDE KNUDEPUNKT REJSE

14 14 HANDLINGSTILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 8 STØJ Trafikstøj påvirker beboere og andre, der færdes langs veje. Støjen er generende, men støjbelastning fra vejtrafik betyder også, at mellem 200 og 500 mennesker årligt dør i Danmark. Knap 20 % af boligerne i Esbjerg Kommune er påvirket af støj over 58 db, som er den vejledende støjgrænse for boliger. Knap 5 % er stærk støjbelastede, dvs. belastet med over 68 db. Det drejer sig særligt om de større indfaldsveje. Støjkortlægningen for Esbjerg angiver, hvor på vejnettet, der er behov for tiltag til begrænsning af støjgener. Trafik- og Mobilitetsplanen vil få indflydelse på støjkortlægningens anbefalinger, idet tiltagene kan medføre behov for en omlægning af trafikmønstrene i byen. Gennemføres tiltagene i Trafik- og Mobilitetsplanen, kan der opnås en reduktion i trafikstigningen, ligesom en del biltrafik kan overflyttes fra boligveje til det overordnede vejnet. På denne måde kan der opnås en reduktion i støjbelastningen, særligt af boligområder. 9 SUNDHED Esbjerg Kommune har udfordringer med et større forbrug af sundhedsydelser end landsgennemsnittet. Kommunen har derfor i 2010 udarbejdet en sygdomsog sundhedsprofil for kommunen for at kortlægge udfordringerne. Heraf fremgår det, at alderdom er den væsentligste faktor for udvikling af kroniske sygdomme. Samtidig ses det, at sundhedsudfordringerne er større end gennemsnittet hos etniske minoriteter og lavindkomstgrupperne og særligt i udsatte områder. Cykling og gang kan øge sundheden blandt borgerne, og resultaterne fra sygdoms- og sundhedsprofilen kan således anvendes til at målrette indsatsen for at få flere til at cykle og gå mod de grupper, der har flest sundhedsudfordringer. En lang række af tiltagene i Trafik- og Mobilitetsplanen vil desuden have en række positive sundhedseffekter. Dette er blandt andet i form af lavere støjniveau og luftforurening, herunder CO 2 - og partikeludledning. Desuden vil projekterne have afledte sideeffekter, så som forbedret fysisk og psykisk miljø gennem bystrukturforbedringer.

15 HANDLINGSTILTAG HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 15 handlingstiltag På baggrund af de udpegede trafikale udfordringer, er der i baggrundsrapporten opstillet et idekatalog med en lang række handlingstiltag. Tiltagene i denne handleplan tager udgangspunkt i idekataloget, og udvælger de tiltag som hver for sig, og i sammenhæng, vurderes at give den største effekt i Esbjerg. Tiltagene er således direkte målrettet problemstillingerne og ønskerne til den fremtidige udvikling i Esbjerg. Tiltagene er inddelt i seks hovedindsatser - fyrtårne Infrastrukturforbedringer Kollektiv trafik Bymiljø og bystruktur Ændret transportadfærd Lette trafikanter Energieffektiv transport Handleplanen angiver hvilken tidshorisont de enkelte tiltag foreslås gennemført i. Der skelnes her mellem gennemførelse af tiltag på kort (1-3 år), mellemlang (4-8 år) og lang sigt (9-16 år). En kort tidshorisonten angiver ikke nødvendigvis, at et tiltag ikke strækker sig over længere tid end 3 år, men er et udtryk for hvornår tiltagene foreslås igangsat. Tiltagene er udpeget og behandlet på et første planlægningsniveau. Tiltagene vil således kræve videre bearbejdning med supplerende planlægning og analyser, inden de kan gennemføres. Tiltagene på kort sigt er de mest konkrete, hvorimod tiltag, der foreslås gennemført på lang sigt vil være mere overordnede. Flere af tiltagene på lang sigt vil også være mere gennemgribende og restriktive. Disse tiltag vil kræve en vis modning før de kan gennemføres. Som tidligere nævnt, er der stor sammenhæng mellem de fleste tiltag, hvorfor gennemførelsen af tiltag skal tage hensyn til dette. Sammenhængen mellem tiltagene er udtrykt ved prioriteringen af hvilke tiltag, der bør gennemføres på kort, mellemlang og lang sigt. Derudover er gennemførelsen af tiltagene også afhængig af Esbjerg Kommunes budgetter frem mod Fastsættelsen af budgetterne vil således have stor indflydelse på hvilke tiltag, der gennemføres før andre. Tiltagene skal desuden ses i tæt sammenhæng med fremtidige statslige tiltag. Dette gælder både tiltag på vej- og banenettet i og omkring Esbjerg, men også transportpolitiske tiltag, som evt. indførelse af roadpricing og andre trafikregulerende midler til f.eks. fremme af den kollektive trafik, cykeltrafikken eller andet. Fremtidige statslige tiltag og politikker kan således betyde, at nogle tiltag i handleplanen kan blive fremskudt, mens andre kan risikere at udgå, da de ikke er i overensstemmelse med de statslige og nationale interesser. En kort beskrivelse af de enkelte tiltag fremgår af de følgende afsnit. En mere uddybende beskrivelse af de enkelte tiltag og effekter heraf findes i

16 16 HANDLINGSTILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET baggrundsrapporten. For hvert tiltag er der angivet grove skøn over etableringsomkostningerne. Løbende driftsudgifter for tiltagene er ikke medtaget i disse skøn. Generelt har anlægsprojekter dog forholdsvis lave driftsomkostninger, mens projekter som f.eks. visse kollektive trafikprojekter har forholdsvis høje driftsomkostninger. For hvert fyrtårn er tiltagene i denne handleplan opsummeret i en tabel, hvor effekten på fremkommeligheden og klimaet i forhold til den nødvendige investering er vurderet på en skala fra 0-5, hvor 0 er ingen eller meget begrænset positiv effekt, og 5 er stor positiv effekt. Eksempelvis vil store vejanlæg ikke nødvendigvis få en høj score på grund af store anlægsomkostninger.

17 HANDLINGSTILTAG HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 17

18 18 HANDLINGSTILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 1 Infrastrukturforbedringer I Trafik- og Mobilitetsplanen indgår en række projekter, som skal øge fremkommeligheden på vejnettet i Esbjerg Kommune. Disse projekter består af tiltag, der skal udnytte den eksisterende kapacitet på vejnettet bedre, samt projekter for udbygning og ombygning af eksisterende veje. Derudover vil flere af tiltagene også medvirke til at lede trafikken ad andre veje for at aflaste strækninger, der er hårdt belastet, og/eller hvor der ikke ønskes store trafikmængder, herunder tung trafik. H.E. Bluhmesvej Vestvendte ramper ved Vestkystvej/Tarp Hovedvej opgradering af stormgade Ny østlig særtransportrute Særtransportkorridor fra nyt erhvervsområde Kort sigt Det ønskes at forlænge H.E. Bluhmes Vej på Esbjerg Havn til Hjertingvej / Sædding Strandvej. Forlængelsen vil give forbedret adgang til Esbjerg Havn og medvirke til at aflaste Hjertingvej væsentligt. Det vurderes, at en væsentlig del af trafikken, der kører ind ad Sædding Strandvej har bestemmelsessted på Esbjerg Havn, og ved at forbinde H.E. Bluhmes med Hjertingvej vil en væsentlig trafikmængde således kunne overflyttes fra Hjertingvej. En stor del af den overflyttede trafik vil være tung trafik. Det vurderes, at dette tiltag kan etableres for ca. 11 mio. kr. Det er foreslået, at der etableres vestvendte ramper ved krydset Vestkystvej / Tarp Hovedvej. Vestkystvej og Tarp Hovedvej krydser niveaufrit, og på nuværende tidspunkt er der udelukkende etableret østvendte ramper på stedet. Ved at etablere vestvendte ramper, kan en del af trafikken til og fra Hjerting ledes uden om centrum, og i stedet ad en ydre ringvej nord og vest om Esbjerg. Projektet vil herved medvirke til at flytte den uvedkommende trafik fra Hjertingvej og Sædding Strandvej, idet den ydre ringvej bliver et bedre alternativ. Dette vil forbedre fremkommeligheden for trafikanter, der har mål langs strækningen og også gøre det attraktivt for trafikanter fra Hjerting at bruge Vestkystvej. Det vurderes, at tiltaget kan etableres for 8-10 mio. kr. For at forbedre kapaciteten til og fra Esbjerg, foreslås Stormgade mellem Tarp Byvej og Strandby Kirkevej udvidet til 4 spor eller alternativt en 2+1 vej. Derudover indeholder projektet også etablering af en stitunnel ved krydset Stormgade/Gjesing Ringvej for bløde trafikanter. Stitunnelen vil forbedre sikkerheden og trygheden for bløde trafikanter og øge kapaciteten i krydset. Det vurderes, at det samlede tiltag kan etableres for mio. kr. Projektet kan eventuelt deles op i flere deletaper og kan evt. strække sig ind i den mellemlange tidsperiode. For høje særtransporter foreslås etableret en ny østlig særtransportrute fra Korskroen til Esbjerg Havn. Ved at etablere en østlig indføring til Esbjerg Havn, fjernes særtransporterne fra Tarphagevej, hvorved trafikken ind gennem Esbjerg by undgås. Særtransportruten vil give bedre adgang til Esbjerg Havn for transporter, som er højere end frihøjden for broerne over motorvejen. Dette vil kunne mindske trafikken på vejnettet omkring havnen og midtbyen. Den præcise linjeføring skal undersøges nærmere. Det vurderes, at en østlig indføring af en særtransportrute kan etableres for 5-10 mio. kr. Særtransportruten vil have en positiv effekt på klimaet, da CO 2 -udslippet fra særtransporter mindskes grundet kortere rejseafstand. Mellemlang sigt Der kan etableres en særtransportkorridorforbindelse fra et nyt erhvervsområde ved Andrupvej (Øst for E20) til Esbjerg Havn. Forbindelsen mellem erhvervsområdet og Esbjerg Havn skal i givet fald udføres, så den gør transport af høje, brede og lange transporter let og effektiv.

19 HANDLINGSTILTAG HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 19 Det vurderes, at særtransportkorridoren kan etableres for mio. kr. For bedre at udnytte kapaciteten på vejnettet og reducere unødigt trafik, kan der gennemføres en række tiltag med intelligent trafikstyring (ITS). Dette omfatter etablering af et dynamisk parkeringsvejvisningssystem, som informerer bilister om ledige parkeringspladser på strategiske steder i byen. Herved reduceres omfanget af den parkeringssøgende trafik, da færre bilister vil køre forgæves efter parkeringspladser. Derudover omfatter projektet øget brug af trafikstyrede signalanlæg, information til trafikanter om alternative ruter samt variabel hastighedsbegrænsning afhængig af de faktiske forhold på vejene. Det vurderes, at ITS tiltagene inkl. dynamisk parkeringsvejvisning kan etableres for mio. kr. Lang sigt Planen indeholder også et forslag til et projekt for udvidelse af Vestkystvej til fire spor mellem Hjerting Landevej og tilslutningsanlægget ved motorvej E20. Udvidelsen vil øge fremkommeligheden og derved også sammenhængen mellem de vestlige og nordlige byområder. Med opgraderingen vil Vestkystvej blive en ny ringvejsforbindelse fra Esbjerg V. Det vurderes, at tiltaget kan etableres for mio. kr. Parkeringsvejvisning & its opgradering af vestkystvej INFRASTRUKTURFORBEDRINGER Effekt på fremkommelighed ift. investering* Effekt på klima ift. investering* KORT TIDSHORISONT H.E. Bluhmesvej Vestvendte ramper ved Vestkystvej / Tarp Hovedvej Opgradering af Stormgade - samt krydsning Stormgade/Kjersing Ringvej Ny østlig særtransportrute MELLEMLANG TIDSHORISONT Særtransportkorridor fra nyt erhvervsområde Intelligent trafikstyring (ITS) LANG TIDSHORISONT * Effekten er vurderet på en skala fra 0-5, hvor 5 er stor positiv effekt. Effekten ses i forhold til investeringen, hvorfor store vejanlæg ikke nødvendigvis vil få en høj score på grund af store anlægsomkostninger. Opgradering af Vestkystvej SIGNATURER H.E. Bluhmesvej Vestvendte ramper ved Vestkystvej/Tarp Hovedvej Opgradering af Stormgade Særtransportkorridor Opgradering af Vestkystvej

20 20 HANDLINGSTILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 2 KOLLEKTIV TRAFIK For at mindske trængslen og øge mobiliteten i Esbjerg, samt sikre en mere grøn transport, indeholder Trafik- og Mobilitetsplanen en lang række tiltag for at styrke den kollektive trafik og overføre passagerer fra biler til busser og tog. Flere passagerer med den kollektive trafik kræver et udbygget, let tilgængeligt og velfungerende trafiksystem, hvor rejsetiden skal reduceres, og gener i forbindelse med omstigning skal minimeres. Trafikalt knudepunkt Nærbane citybusser A-busnet Busprioritering Kort sigt Esbjerg Kommune ønsker at omlægge den eksisterende banegård i Esbjerg, så adgangsforholdene til og sammenhængen mellem de forskellige transportformer forbedres i forbindelse med skift m.v. Der tages hensyn til adgang til perronerne, til bustrafikken og til cykeltrafikken samt skiftemulighederne mellem de forskellige transportformer. Den samlede anlægssum skønnes at være ca. 42 mio. kr. Det er foreslået, at der køres med øget frekvens på strækningen Ribe - Esbjerg - Varde - Oksbøl, og at der etableres en nærbanestation i Jerne. Nærbaneprincippet betyder desuden, at afgangene sammenbindes, så det bliver muligt at køre strækningen fra Ribe til Oksbøl uden at foretage skift og med stop i alle de mellem liggende mindre byer, hvoraf Varde, Esbjerg og Ribe vil have den største passager tyngde. Tidligere analyser af projektet viser, at en nærbane på strækningen vil være et samfundsøkonomisk godt projekt. Etableringen af en nærbane på strækningen samt en ny station i Jerne, kan opdeles i 3 etaper, og skønnes at koste mio. kr. i alt. Etape A, som består af etablering af en ny station i Jerne kan gennemføres på kort sigt, mens Etape B og C hhv. kan implementeres på mellemlang og lang sigt. Som et led i indførelse af restriktioner for biltrafikken i midtbyen, kan der indsættes citybusser i Esbjerg. Busserne vil være mindre busser, der kører med høj frekvens ad en ringrute i centrum af Esbjerg, med stop ved kollektive trafikknudepunkter, sygehus og evt. ved større parkeringsanlæg langs udkanten af centrum. Det kan overvejes hvorvidt disse busser skal være gratis at benytte, evt. i specifikke perioder, så som på lørdage. Det anslås, at det vil koste 5-10 mio. kr. årligt at drive citybusser, afhængig af det nøjagtige omfang. Mellemlang sigt Derudover kan der indføres busser med mere direkte ruter og højere frekvens på de centrale strækninger, et såkaldt A-busnet, som kendes fra andre større byer. Dette vil samlet set medføre kortere rejsetider og mindre ventetid for passagerer. Det må dog forventes, at en højere frekvens vil medføre øgede udgifter for den kollektive trafik. Som en del af omlægningen af busnettet med A-busser, ønskes der indført mere miljøvenlige busser, der kører på gas eller hybridbusser. Nye typer af busser vil bidrage til mindre CO 2 udledning samt mindre støj i bymiljøet. Et højklasset busnet kan understøttes af etablering af busprioritering i signalanlæg samt busbaner på blandt andet de større indfaldsveje i Esbjerg. Ved busprioritering i signalanlæg, melder en bus sin ankomst, og signalet vil give den retning hvorfra bussen kommer, grønt lys. Med egentlige busbaner kan busserne køre i deres egen bane forbi bilkøerne. Dette sender også et stærkt signal til

21 HANDLINGSTILTAG HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 21 bilisterne om, at den kollektive trafik kan være hurtigere end bilen. Det anslås, at det vil koste mio. kr. at etablere busprioritering og busbaner, afhængigt af det nøjagtige omfang. Busprioritering er forholdsvis dyrt, da det ofte vil kræve vejudvidelser og større anlægsprojekter. Som et led i etableringen af et højklasset kollektivt trafiksystem med let tilgængelighed kan der etableres Parker & Rejs anlæg ved togstationer og større busstoppesteder, hvorved det gøres lettere at skifte fra bil til bus eller tog. Det anslås, at det vil koste 1-10 mio. kr. at etablere parker & rejs anlæg i Esbjerg, afhængigt af hvor og mange anlæg der etableres, samt standarden af disse. parker & rejs KOLLEKTIV TRAFIK KORT TIDSHORISONT Trafikalt knudepunkt - Esbjerg Banegårdsplads Nærbane samt station i Jerne, Etape A** Citybus i Esbjerg MELLEMLANG TIDSHORISONT Nærbane samt station i Jerne, Etape B** Højklasset kollektiv trafiksystem - A-busnet og gas-/hybridbusser Effekt på fremkommelighed ift. investering* Effekt på klima ift. investering* Busprioritering / busbaner Parker & Rejs anlæg LANG TIDSHORISONT Nærbane samt station i Jerne, Etape C** * Effekten er vurderet på en skala fra 0-5, hvor 5 er stor positiv effekt. Effekten ses i forhold til investeringen, hvorfor store vejanlæg ikke nødvendigvis vil få en høj score på grund af store anlægsomkostninger. ** Projektet omkring nærbanen vil forløbe over flere tidshorisonter, hvor der på kort sigt igangsættes indledende undersøgelser og analyser, mens der på mellemlangt sigt foretages egentlig projektering og etablering af nærbanen samt nærbanestation i Jerne.

22 22 HANDLINGSTILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 3 bymiljø og bystruktur Ved at gennemføre projekter, der understøtter Esbjerg Kommunes ønsker til den fremtidige bystruktur, kan der opnås en række positive effekter i forhold til de udfordringer, som kommunen står overfor inden for trafik og mobilitet. Udformning af byen har i høj grad indflydelse på trafikken, og ved at planlægge og strukturere byen med tanke på de trafikale ønsker, kan en mere hensigtsmæssig trafik og trafikafvikling understøttes, samtidig med at der sikres en høj mobilitet i byen. byens liv og rum Byens struktur og sammenhæng byfortætning Kort sigt Esbjerg er opbygget som en række bydele grupperet omkring det fælles centrum. Det er væsentligt at fastholde den basale service i form af detailhandel og institutioner i bydelscentrene. Dette kan medvirke til at reducere transportbehovet, og understøtte en sammenhængende hverdag for beboerne. Esbjerg bymidte er og skal vedblive med at være en levende, aktiv bydel. Det er karakteristisk, at der er store forskelle på, hvordan bylivet udfolder sig. Turister sætter deres præg på bymidten om sommeren, mens en række events tiltrækker mange mennesker til bymidten i kortere eller længere perioder i løbet af året. Esbjerg Kommune arbejder med følgende tiltag for at styrke bylivet i bymidten: Omlægning af centerområdet fra et langt, énstrenget strøg langs Kongensgade til et mere varieret forløb, der inddrager side- og parallelgader over en koncentreret strækning. Projektet omfatter ændringer i trafikstrukturen omkring strøggaderne. Varieret tilgængelighed for biler i de centrale dele af bymidten, afhængigt af aktivitetsniveauet. En levende bymidte udmønter sig i varierende trafikstruktur. Etablering af et P-vejvisningssystem i bymidten skal medvirke til at mindske kørsel i forbindelse med parkering. Systemet bør optimeres til at kunne håndtere det varierende byliv. Godstransportens vilkår i Esbjerg er et centralt emne ift. mulige transportkorrigorer og udviklingen mod natdistribution af varer, hvilket gør, at der ved trafiksaneringsprojekter skal vælges støjsvage belægninger. Mellemlang sigt Der er i dag en stor grad af mobilitet imellem bydele i Esbjerg. En udfordring er at flytte en del af transportarbejdet til kollektive trafikformer, cykel eller gang. For at gøre det mere attraktivt at vælge kollektiv trafik arbejdes der med at øge tilgængeligheden til centrale trafikknudepunkter som banegård og nærbanestationer samt busomstigningssteder ved at etablere bedre stiforbindelser. Særligt omkring Gjesing station og Bilka kan tilgængeligheden for lette trafikanter forbedres, og derved medvirke til at gøre butiksområdet mere tilgængeligt, også for handlende der kommer hertil via bus og tog. Ombygning af Gjesing station er skønnet til at koste ca. 1 mio. kr. Lang sigt Generelt anbefales det, at der ved udlæg af nye boligområder arbejdes for at der i højere grad arbejdes med områder med højere beboertæthed og større variation i bebyggelsen end ved traditionelle åben-lav kvarterer. Tilgængeligheden til offentlig transport og knudepunkter bør indgå som et vigtigt parameter ved planlægning af nye boligområder.

23 HANDLINGSTILTAG HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 23 Samtidig anbefales det at udnytte potentialet for fortætning i forbindelse med byomdannelsesprojekter, efter en konkret vurdering af den bymæssige sammenhæng. Det kan både være i traditionelle omdannelsesprojekter med konvertering af funktionstømte erhvervsområder til tætte, blandede byområder, men også ved introduktion af tætlav-bebyggelser eller lave etageboliger i åbenlav-områder, og ved at understøtte etablering af taglejligheder og infill-byggeri i bymidten. Fortætning skal i alle tilfælde ske efter en byarkitektonisk analyse som redegør for hvad de enkelte byområder kan bære. BYMILJØ OG BYSTRUKTUR Effekt på Effekt på klima ift. fremkommelighed ift. investering* investering* KORT TIDSHORISONT Byens liv og rum MELLEMLANG TIDSHORISONT Byens struktur og sammenhæng LANG TIDSHORISONT Byfortætning * Effekten er vurderet på en skala fra 0-5, hvor 5 er stor positiv effekt. Effekten ses i forhold til investeringen, hvorfor store vejanlæg ikke nødvendigvis vil få en høj score på grund af store anlægsomkostninger.

24 24 HANDLINGSTILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 4 ændret transportadfærd Trængselsproblemerne for biltrafikken i Esbjerg kan foruden infrastrukturelle ændringer også adresseres ved at gennemføre tiltag, der skal ændre transportadfærden i Esbjerg og gøre denne mere hensigtsmæssig. Der er i forbindelse med Esbjerg Trafik- og Mobilitetsplan foreslået en række konkrete projekter, der skal ændre transportadfærden. Disse projekter sigter mod at begrænse trafikken både gennem holdningsændringer hos bilister, men også ved indførelse af restriktioner for biltrafikken. samkørsel Ændring af mødetider grønne transportvaner delebiler Restriktioner for bilparkering i Esbjerg by bilfri zoner Kort sigt Der kan gennemføres omfattende kampagner med henblik på at øge brugen af samkørsel, suppleret med f.eks. samkørselsdatabaser, apps, med adgang for borgerne via mobiltelefoner. Etablering af samkørselspladser på strategiske steder vil ligeledes være en del af tiltaget. Det er vurderet, at projektet for øget samkørsel ekskl. etablering af flere samkørselspladser vil kunne gennemføres for 5-10 mio. kr. Afhængigt af antallet og omfanget af samkørselspladser, vurderes disse at kunne etableres for mio. kr. Derudover kan der arbejdes med at indføre forskudte mødetider for bl.a. de offentligt ansatte i kommunen og f.eks. relevante virksomheder, således at spidsperioderne i trafikken om morgenen og eftermiddagen vil blive mere udjævnet som følge af, at flere enten møder eller får fri tidligere eller senere. Projektets omkostninger vil være til kampagner og information, skønnet 1-2 mio. kr. Implementeringen af projektet skal ske i forbindelse med udarbejdelsen af mødeplaner for ansatte m.v. Der kan gennemføres mere holdningsændrende projekter, hvor der gennemføres kampagner og information til kommunens borgere om grønne transportvaner og de mange fordele og muligheder herved. Disse projekter bør især rettes mod boligområder hvor der er sociale og sundhedsmæssige udfordringer. Projektet skønnes at kunne gennemføres for 1-5 mio. kr. Mellemlang sigt I relation til øget samkørsel, kan et af de trafikbegrænsende projekter være at understøtte en effektiv delebilsordning i Esbjerg Kommune, hvorved bilejerskabet i kommunen kan reduceres, eller den forventede stigning kan begrænses. Dette vil medvirke til, at det samlede antal ture kørt i bil vil falde, da bilen ikke vil være nemt tilgængelig på alle tidspunkter, og spontane bilture således undgås. Projektet skønnes at kunne gennemføres for ca. 1 mio. kr. Projekterne med mere restriktive tiltag kan omfatte skærpelse af parkeringsrestriktioner samt evt. indførelse af betalingsparkering på udvalgte lokaliteter, primært i den centrale del af Esbjerg. Projektet skønnes at kunne gennemføres for 2-4 mio. kr. Lang sigt For at begrænse biltrafikken kan der indføres bilfrie zoner på enkelte delstrækninger i Esbjerg midtby. I zonerne må der ikke køre biler - dog med enkelte undtagelser, f.eks. varelevering i særlige tidsrum eller beboerkørsel og kørsel

25 HANDLINGSTILTAG HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 25 med bevægelseshæmmede. Projektet skønnes at kunne gennemføres for 5-10 mio. kr. ÆNDRET TRANSPORTADFÆRD (tiltag til begrænsning af biltrafik) Effekt på Effekt på klima ift. fremkommelighed investering* ift. investering* KORT TIDSHORISONT Samkørsel Ændring af mødetider Grønne transportvaner - Information, undervisning og lokalt samarbejde. MELLEMLANG TIDSHORISONT Delebiler Restriktioner for bilparkering i Esbjerg by LANG TIDSHORISONT Bilfri zoner * Effekten er vurderet på en skala fra 0-5, hvor 5 er stor positiv effekt. Effekten ses i forhold til investeringen, hvorfor store vejanlæg ikke nødvendigvis vil få en høj score på grund af store anlægsomkostninger.

26 26 HANDLINGSTILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 5 lette trafikanter Trafik- og Mobilitetsplanen indeholder en lang række projekter, der skal fremme brugen af cykel og gang som transportform i Esbjerg Kommune. Derved kan trængslen på vejnettet lettes, og der kan forventes gevinster for klimaet i form af mindre CO 2 udledning. Projekterne favner bredt fra etablering af infrastruktur, som f.eks. cykelstier og cykel-/gangruter samt cykelstativer til mere bløde tiltag som forkælelsestiltag og kampagner, der skal få borgere og virksomheder i Esbjerg til at ændre holdning og i højere grad benytte cyklen som transportmiddel. Projekter der fremme gang og cykeltrafik vil også have store sundhedsmæssige effekter. Dette både for den enkelte trafikant, som typisk vil opleve en forbedret kondition og øget velvære, men også for borgerne i Esbjerg Kommune som helhed pga. reduceret luft- og støjforurening. Mange af projekterne for de lette trafikanter kan ligeledes målrettes de befolkningsgrupper, som vil opleve den største sundhedsmæssige forbedring. Cykelpendlerruter CykelpARKERING Gennemførsel af forsøg med ELCYKLER Forkælelsestiltag for cyklister Sænkede kantstensopspring Kort sigt Projektforslagene omfatter etablering af cykelpendlerruter, som etableres på strækninger med størst potentiale til at tiltrække cykelpendlere - typisk fra boligområder mod midtbyens arbejdspladser og indkøbsmuligheder. Cykelpendlerruter er brede og i eget forløb, så der skabes den korteste og hurtigste rute mellem to lokaliteter. Projektet skal desuden ses i sammenhæng med den niveaufri krydsning af Stormgade/Gjersing Ringvej. Det er vurderet, at etableringen af cykelpendlerruter i Esbjerg vil koste mio. kr. Esbjerg Kommune vil ansøge om cykelpuljemidler til alle cykelpendlerruter, hvorved der kan opnås medfinansiering fra staten. Der kan gennemføres en analyse af hvor der er behov for udbygning af cykelparkeringsfaciliteter i Esbjerg by. Dette vil sandsynligvis betyde etablering af mere cykelparkering ved de vigtige rejsemål og stationer, hvor udformningen i form af overdækket cykelparkering eller egentlige cykel p-huse ligeledes vil være en mulighed. Det er vurderet, at analyse samt etablering af cykelparkering kan gennemføres for 5-20 mio. kr. Der foreslås gennemført forsøgsprojekter for udbredelsen af elcykler, hvor kommunen udlåner elcykler til borgere i en periode, etablerer ladestationer for elcykler ifm. cykelparkering ved stationer og lignende, samt gennemføre oplysningskampagner om elcyklernes muligheder og fordele. Projektet vurderes at kunne gennemføres for 1-3 mio. kr. For at forbedre forholdene for cyklister og tiltrække flere, kan der etableres en række forkælelsestiltag for cyklister i Esbjerg by. Dette er bl.a. grøn bølge i signalanlæg, shunts (genveje) for højresvingende cyklister i kryds samt servicestationer med cykelpumper og vand. Det anslås, at der kan etableres forkælelsestiltag for cyklister for 2-5 mio. kr. Tilgængeligheden for ældre og handicappede i Esbjerg Midtby ønskes forbedret. Der er således et forslag om at etablere sænkede kantstensopspring ved fortove

27 HANDLINGSTILTAG HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 27 i forbindelse med de vigtigste kryds i midtbyen, for derved at lette færdslen for borgere med kørestol og rollatorer. Det er vurderet, at tiltaget kan gennemføres for ca mio. kr. afhængig af antallet af krydsombygninger. Mellemlang sigt Ved at gøre områderne i Midtbyen mere attraktive fodgængere, kan det opnås, at flere vil færdes til fods i Midtbyen og i længere tid. Dette vil medvirke til at forbedre folkesundheden og styrke handels- og kulturlivet i Esbjerg. Projektet kan bl.a. indeholde udvikling og forbedring af centrale torve, etablering af spændende gårdmiljøer og passager samt forskellige oplevelser og udsmykninger i gågadeområder. Forhold for fodgængere i Midtbyen For at forbedre sammenhængen i Midtbyen og øge antallet af fodgængere i Midtbyen foreslås etableret en stiforbindelse mellem Midtbyen og havnen samt en promenade i Havnegade. Samlet vil der således opnås gode fodgængerforhold i et område fra Midtbyen mod udviklingsområderne ved Dokken mv. Ved at kombinere stiforbindelserne og promenaden med nye udsigtspunkter, opførelse af kunst eller lignende oplevelser samt at etablere opholdsoaser og lignende, vil de nye stier og promenader kunne blive et udflugtsmål i Esbjerg for både beboere og besøgende og samtidig øge antallet af fodgængere i byen med fordele for folkesundheden og handels- og kulturlivet i byen til følge. Stiforbindelse mellem midtby og havn samt promenade i Havnegade * Effekten er vurderet på en skala fra 0-5, hvor 5 er stor positiv effekt. Effekten ses i forhold til investeringen, hvorfor store vejanlæg ikke nødvendigvis vil få en høj score på grund af store anlægsomkostninger.

28 28 HANDLINGSTILTAG HANDEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 6 energieffektiv transport For at sikre en mere energieffektiv transport i Esbjerg Kommune, indeholder Trafik- og Mobilitetsplanen en række projekter, som har til formål at optimere transporten, og gøre denne mere grøn og klimavenlig. Projekterne er målrettet bidrage til at reducere den tunge og forurenende trafik i de centrale dele af byen, samt at understøtte en generel udvikling af mere en grøn og energieffektiv transport. Alternative drivmidler miljøzone lagerhoteller Kort sigt Esbjerg Kommune kan understøtte brugen af alternative drivmidler i biler. Der kan gennemføres pilotprojekter, der understøtter udviklingen og udbredelsen af både elbiler, brint og hybridbiler, hvor Esbjerg Kommune aktivt understøtter dette ved at forsøge at skabe fordelagtige rammer for de alternative drivmidler. Det skønnes, at der kan gennemføres projekter for 5-10 mio. kr. Som en del af Esbjerg Kommunes fokus på udbredelsen af alternative drivmidler, bør det sikres at der stilles krav om dette ved udbud af den kollektive trafik, som nævnt under dette fyrtårn. Mellemlang sigt Desuden kan der etableres en miljøzone omfattende den centrale del af Esbjerg, hvor køretøjer skal opfylde visse miljømæssige krav for at kunne køre. Der kan også indføres et tomgangsregulativ, som begrænser det tidsrum, hvor køretøjer må stå i tomgang i byen. Projektet skønnes at kunne gennemføres for 2-4 mio. kr. Lang sigt Der kan etableres lagerhoteller i udkanten af Esbjerg midtby, hvor gods til f.eks. butikkerne i byen omlades til mere miljøvenlige køretøjer for optimering af

29 HANDLINGSTILTAG HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 29 varelevering i midtbyen. Dette skal også ses i sammenhæng med etablering af miljøzone og generel fredeliggørelse af midtbyen. Det vurderes, at tiltaget kan gennemføres for mio. kr. * Effekten er vurderet på en skala fra 0-5, hvor 5 er stor positiv effekt. Effekten ses i forhold til investeringen, hvorfor store vejanlæg ikke nødvendigvis vil få en høj score på grund af store anlægsomkostninger.

30 30 HANDLINGSTILTAg KONKLUSION HANDLINGSPLAN HANDLEPLAN FOR FOR TRAFIK TRAFIK OG OG MOBILITET MOBILITET

31 KONKLUSION HANDLEPLAN FOR TRAFIK OG MOBILITET 31 KONKLUSION Med den samlede Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg er de væsentlige kendte trafikale udfordringer i Esbjerg Kommune på nuværende tidspunkt samt de forventede udfordringer frem mod 2030 udpeget og bearbejdet. I handleplanen er der opstillet konkrete tiltag, der skal afhjælpe eller reducere disse problemstillinger. Foruden at sikre en høj mobilitet, vil tiltagene understøtte den fremtidige ønskede udvikling i Esbjerg for både by- og erhvervslivet, ligesom der vil kunne opnås en række positive sundheds- og miljømæssige effekter. Tiltagene er grupperet i seks fokusområder (fyrtårne): Infrastrukturforbedringer Kollektiv trafik Bymiljø og bystruktur Ændret transportadfærd Lette trafikanter Energieffektiv transport Disse fyrtårne vil samlet og hver for sig bidrage til at reducere trængslen, øge mobiliteten i Esbjerg, samt sikre en mere bæredygtig transport og skabe et bedre bymiljø og -struktur i Esbjerg. Tiltagene tager udgangspunkt i to overordnede strategier, hhv. at øge fremkommeligheden for biltrafikken ved primært at udbygge vejnettet, samt at øge den klimavenlige og bæredygtige transport ved at understøtte den kollektive trafik og cykel-/gangtrafikken. Der er i handleplanen udvalgt tiltag fra begge strategier, som komplimenterer og understøtter hinanden for på den måde at tilgodese de forskellige transportbehov og -interesser, der er i Esbjerg. Gennemførelsen af de samlede tiltag opstillet i handleplanen forventes at resultere i, at den relativt høje andel af ture, der foretages med bil i Esbjerg Kommune (66 %) vil falde i fremtiden, og at andelen af ture med kollektiv trafik og cykel/gang tilsvarende øges. Tiltagene vil desuden have en positiv effekt på byens struktur, hvor der skabes attraktive byrum, som vil øge bylivet især i de centrale dele af Esbjerg.

Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg 2013-2030 ESBJERG TRAFIK OG MOBILITETSPLAN

Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg 2013-2030 ESBJERG TRAFIK OG MOBILITETSPLAN Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg 2013-2030 1 ESBJERG TRAFIK OG MOBILITETSPLAN Formål Formålet med Trafik- og Mobilitetsplanen er bl.a. at: Sikre mobiliteten i Esbjerg frem mod 2030 Gøre transporten

Læs mere

TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020. Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011

TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020. Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011 TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020 Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011 Trafikken i Esbjerg hvordan i 2020? Biltrafikken i Esbjerg er steget gennem mange år, og særligt i en række store vejkryds opleves

Læs mere

1 Velkomst ved Hans Kjær, Esbjerg Kommune

1 Velkomst ved Hans Kjær, Esbjerg Kommune MØDEREFERAT TITEL Workshop om Esbjerg Trafik- og Mobilitetsplan DATO 20. juni 2012 STED Esbjerg Vandrerhjem, Gl. Vardevej 80, 6700 Esbjerg REFERENT Nikolaj Berg Petersen, COWI (nbpt@cowi.dk) 29. juni 2012

Læs mere

Marts 2013 ESBJERG KOMMUNE

Marts 2013 ESBJERG KOMMUNE Marts 2013 ESBJERG KOMMUNE Trafik- og Mobilitetsplan Baggrundsrapport 2 indhold indhold 3 INDHOLD 5 Baggrund 7 proces 7 Proces og organisering 8 Workshops 11 Trafikale udfordringer 12 Trængsel 15 Transportmiddelfordeling

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen COWI A/S Særlige fokusområder i VVM-redegørelsen for Odense Letbane etape 1 Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 VVM-redegørelsen 1 2 Baggrund

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Miljø og sundhed NOTAT

Miljø og sundhed NOTAT NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Byplan Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Miljø og sundhed Nærværende notat

Læs mere

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE INDHOLD 1. Trafikmålsætninger i Københavns Kommune 2. Trafikplanlægning og strøggader 3. Et strategisk vejnet med forskellige definitioner

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej Oktober 2014 Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde,

Læs mere

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse Indstilling Til Byrådet via Magistraten Fra Afdelingen for Teknik og Miljø Dato 25. april 2017 Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse En ny Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte

Læs mere

Region Hovedstaden. Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsregionen

Region Hovedstaden. Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsregionen Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsregionen 1 Trafik- og mobilitetsplanen Et fælles fyrtårnprojekt i ReVUS Udarbejdes af Region Hovedstaden i samarbejde med 20 kommuner 2 Mobilitet, Center for Regional

Læs mere

Trafik - altid en grøn vej. Politik

Trafik - altid en grøn vej. Politik Trafik - altid en grøn vej Politik Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde, i skole, på indkøb,

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

December 2012 esbjerg KOmmUNe TrafiK- OG mobilitetsplan baggrundsrapport

December 2012 esbjerg KOmmUNe TrafiK- OG mobilitetsplan baggrundsrapport December 2012 ESBJERG KOMMUNE Trafik- og Mobilitetsplan Baggrundsrapport 2 indhold indhold 3 INDHOLD 5 Baggrund 7 proces 7 Proces og organisering 8 Workshops 11 Trafikale udfordringer 12 Trængsel 15 Transportmiddelfordeling

Læs mere

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009 Sjællandsprojektet Møde 16. juni 2009 60.000 30.000 0-2.000 2-5.000 5-30.000 Hovedpointer fra borgmester-interviewene Regional udvikling Del af en stærk Metropol med regionale forskelle Nye regionale konkurrenceparametre

Læs mere

Byrådsorientering 19. november Byliv og byrum - Trafik- og mobilitetsplan

Byrådsorientering 19. november Byliv og byrum - Trafik- og mobilitetsplan Byrådsorientering 19. november 2008 - Byliv og byrum - Trafik- og mobilitetsplan Visionen er at udvikle en sammenhængende midtby med bylivet i fokus og centrum og havn som vigtige elementer Playspots Ophold

Læs mere

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport 14. marts 2014 TVO/IH INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 PILOTPROJEKTET... 4 POTENTIALER OG UDFORDRINGER... 5 OVERFLYTNING TIL CYKEL... 6 OVERFLYTNING

Læs mere

TRAFIK I AARHUS Vejchef Michael Kirkfeldt Infrastrukturkonference 16. januar Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune

TRAFIK I AARHUS Vejchef Michael Kirkfeldt Infrastrukturkonference 16. januar Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune Vejchef Michael Kirkfeldt Infrastrukturkonference 16. januar 2012 Formål med og indhold i udredningen De trafikale udfordringer Et spænd af muligheder Processen - formål og indhold Formål Klarlægge de

Læs mere

Vi vil skabe løsninger gennem en god og reel inddragelse af borgerne i tilvejebringelse af disse løsninger.

Vi vil skabe løsninger gennem en god og reel inddragelse af borgerne i tilvejebringelse af disse løsninger. Trafikpolitik 2016 Skanderborg Kommune er en bosætningskommune i vækst med mange unge familier og meget pendling ind og ud af kommunen. Kommunens indbyggere bor i fire centerbyer og en hovedby samt i en

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr.

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr. NOTAT Dato J. nr. 22. maj 2015 Udmøntning af Pulje til busfremkommelighed Nedenfor præsenteres de projekter som får støtte af Pulje til busfremkommelighed. Der udmøntes midler til 18 projekter til i alt

Læs mere

Bæredygtig trafik i Køge Kyst

Bæredygtig trafik i Køge Kyst 1 Bæredygtig trafik i Køge Kyst Vejforum 2011, 8. December Erik Basse Kristensen Illustration: Vandkunsten Agenda 2 Baggrund Lidt om eksisterende forhold Udfordringer Biltrafik og parkering Lette trafikanter

Læs mere

Særtransportruter til vindmølletransporter

Særtransportruter til vindmølletransporter Særtransportruter til vindmølletransporter Indledning Danmark er i dag storproducent og eksportør af vindmøller. Mange af møllerne, der skal opsættes på havet eller eksporteres til andre lande, udskibes

Læs mere

Samlet uddrag af trafikanalyser.

Samlet uddrag af trafikanalyser. Samlet uddrag af trafikanalyser. Den 17. maj 2017 tiltrådte Økonomiudvalget indstillingen om, at der for Galten-Skovby og Ry skulle udarbejdes trafikanalyser på projektniveau og for Hørning en trafikstrukturanalyse

Læs mere

Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025

Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025 Optimeringsplanen består af 6 rapporter, som udgør selve optimeringsplanen, med

Læs mere

Konklusion.. Forslag til principbeslutninger. februar 2008

Konklusion.. Forslag til principbeslutninger. februar 2008 Konklusion.. Forslag til principbeslutninger februar 2008 Forslag til principbeslutninger INDHOLD Vision og strategier Forslag ved Thomas B. Thriges Gade - Byrum med letbane - Trafik- og mobilitet Letbane

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til Kommuneplan Verdensby med ansvar

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til Kommuneplan Verdensby med ansvar KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 2 22. marts 2019 Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til Kommuneplan 2019 - Verdensby med ansvar

Læs mere

Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef

Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef AARHUS FREIBURG ZÜRICH MÜNSTER KØBENHAVN ODENSE PCT. Generelle mobilitetsudfordringer Biltrafikken stiger! Danskerne

Læs mere

Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsområdet

Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsområdet Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsområdet Bedre sammenhænge og samarbejde for mobilsiten Bjørn Hallberg Nielsen Konsulent, Region Hovedstaden bjoern.hallberg.nielsen@regionh.dk https://regionh.dk/til-fagfolk/trafik/trafik-og-mobilitetsplan/sider/trafik-og-mobilitetsplan.aspx

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011 Cykelpolitik 2011-2020 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Vision for 2020...5 4. Målsætninger....6 5. Indsatsområder.....................................

Læs mere

Grøn transport i NRGi

Grøn transport i NRGi Grøn transport i NRGi Mobilitetsplan for NRGi Dusager Udarbejdet af VEKSØ Mobility og NRGi i februar 2012 I NRGi leverer vi hver dag bæredygtige løsninger til vores kunder, og vi arbejder naturligvis også

Læs mere

Trafik i Aarhus 2030. Udfordringer og muligheder

Trafik i Aarhus 2030. Udfordringer og muligheder Trafik i Aarhus 2030 Udfordringer og muligheder DEBATOPLÆG Trafik i Aarhus 2030 Debatoplæg Foto & grafik Aarhus Kommune COWI A/S Grundkort Aarhus Kommune Kort & Matrikelstyrelsen, reproduktionstilladelse

Læs mere

Side 1. Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik

Side 1. Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik Side 1 Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik SKANDERBORG KOMMUNES TRAFIKPOLITIK 2016 Trafikpolitik 2016 // Skanderborg Kommune Side 3 Indledning Skanderborg Kommune har vokseværk. Især flytter

Læs mere

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger fra omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle Uddrag fra kommissoriet for omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle:

Læs mere

2019 MOBILITET 2040 PB 1

2019 MOBILITET 2040 PB 1 2019 MOBILITET 2040 1 MOBILITET 2040 Mobilitet 2040 sætter scenen for fremtidens mobilitet i Aalborg Kommune. Vi er alle mobilister og bevæger os som aldrig før. Derfor er vores infrastruktur og miljø

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

Bornholms Regionskommune Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling

Bornholms Regionskommune Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling NOTAT/Styregruppe November 2017 1 Baggrund De videregående uddannelser på Bornholm har hidtil været fordelt på flere adresser

Læs mere

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08 Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen Regeringens pejlemærke Transportsektorens CO 2 udslip skal

Læs mere

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

Læs mere

AALBORG CYKELBY. Nordjyske Planlæggere 21/1-2010. Civilingeniør. Malene Kofod Nielsen. Teknik- og Miljøforvaltningen

AALBORG CYKELBY. Nordjyske Planlæggere 21/1-2010. Civilingeniør. Malene Kofod Nielsen. Teknik- og Miljøforvaltningen AALBORG CYKELBY Nordjyske Planlæggere 21/1-2010 Civilingeniør Malene Kofod Nielsen Teknik- og Miljøforvaltningen Fakta for Aalborg 196.000 indbyggere 1.144 km2 450 km cykelsti StorAalborg: 120.000 indbyggere

Læs mere

Sammenfatning. Status på servicemålene ITS handleplan 2016 og Investeringsbehov for ITS

Sammenfatning. Status på servicemålene ITS handleplan 2016 og Investeringsbehov for ITS Sammenfatning Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 22. september 2014 servicemål og principper for prioritering af trafikken. Servicemålene er fastsat for cykler, fodgængere, busser og biler på udvalgte

Læs mere

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken kystvejsstrækningen

Læs mere

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 16. juni 2015 Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby En ny Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte byens

Læs mere

Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor

Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor Årsager til og effekter af trængsel Definition af trængsel Trængsel er et udtryk for trafikanternes nedsatte bevægelsesfrihed

Læs mere

TRANSPORT, FORBRUG OG ADFÆRD EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES HANDELSLIV

TRANSPORT, FORBRUG OG ADFÆRD EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES HANDELSLIV TRANSPORT, FORBRUG OG ADFÆRD EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES HANDELSLIV OKTOBER 2015 Analysen af transport, forbrug og adfærd En undersøgelse af danskernes handelsliv er udarbejdet af COWI A/S i samarbejde

Læs mere

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning Pressemødet kl. 16.00 Havreholm den 10. januar 2007 Infrastrukturkommissionen Det talte ord gælder Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Læs mere

Mobilitetsstrategi 2013-2025. mod en bæredygtig kommune UDKAST

Mobilitetsstrategi 2013-2025. mod en bæredygtig kommune UDKAST Mobilitetsstrategi 2013-2025 mod en bæredygtig kommune UDKAST Mobilitet handler om mennesker med mere... Forord Aalborg kommunes Trafik- og Miljøhandlingsplaner har i en årrække været med til at sætte

Læs mere

Mobilitetspolitik. Juni 2013

Mobilitetspolitik. Juni 2013 Mobilitetspolitik Juni 2013 1 Indledning Byrådet har vedtaget Vision 2017 vi vil mulighederne. For at fastholde og gennemføre visionerne skal der udarbejdes 13 visionspolitikker herunder en mobilitetspolitik.

Læs mere

Notat vedr. trafikale konsekvenser af et scenarium for byudviklingen på Nordøstamager

Notat vedr. trafikale konsekvenser af et scenarium for byudviklingen på Nordøstamager Bilag 5 16. januar 2007 Notat vedr. trafikale konsekvenser af et scenarium for byudviklingen på Nordøstamager Indledning Dette notat indeholder en vurdering af de trafikale konsekvenser af et scenarium

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Forslag til opgradering af Langmarksvej

Forslag til opgradering af Langmarksvej Forslag til opgradering af Langmarksvej Forord Horsens vokser år for år, og det betyder flere biler på vores veje. For at vejnettet ikke skal sande til, vedtog Horsens Byråd i 2017 en ambitiøs trafikplan,

Læs mere

Juni Den smarte vej frem. Platform

Juni Den smarte vej frem. Platform Juni 2018 Den smarte vej frem latform Fremtidens mobilitet Nye teknologier vil få stor betydning for fremtidens mobilitet: Køretøjer bliver selvkørende med mulighed for andre aktiviteter under kørslen

Læs mere

Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor

Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor Sammenhæng mellem hastighed og trafikmængde Stor uforudsigelighed Baggrundsfigur; Kilde Vejdirektoratet og Christian Overgaard Hansen

Læs mere

25. August 2008 møde i KKU INFRASTRUKTUR. Syddansk Mobilitetsråd. Principper for bustrafik

25. August 2008 møde i KKU INFRASTRUKTUR. Syddansk Mobilitetsråd. Principper for bustrafik 25. August 2008 møde i KKU INFRASTRUKTUR Syddansk Mobilitetsråd Principper for bustrafik INFRASTRUKTUR I SYDANMARK De væsentligste udfordringer: Stigende trængsel Stigende udledning af CO2 fra trafikken

Læs mere

Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig.

Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig. Røde og fra interessentmøde den 2. juni 2008 Essensen fra 1. møde i interessentgruppen: Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig. Ellers kan følgende

Læs mere

Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen

Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen Trængsel er en regional udfordring Regionalt arbejdsmarked: Der pendler 162.000 ind og 104.000

Læs mere

Miljøvurdering af Mobilitet 2040

Miljøvurdering af Mobilitet 2040 Miljøvurdering af Mobilitet 2040 Ikke Teknisk Resume Mobilitet 2040 er en opfølgning på Mobilitetsstrategien og en erstatning af tidligere vejudbygningsplaner. Denne miljøvurdering tager udgangspunkt i

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober J.nr. 14/7590

Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober J.nr. 14/7590 Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober 2014 J.nr. 14/7590 Forslaget har været i offentlig høring fra den 12. november 2014 til den 7. januar 2015 Den 8. januar 2015 var der

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

INFRASTRUKTURPOLITIK VISIONSPOLITIK

INFRASTRUKTURPOLITIK VISIONSPOLITIK INFRASTRUKTURPOLITIK LA G RS FO VISIONSPOLITIK 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med infrastrukturen i Varde Kommunes organisation og for kommunes samarbejde med

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Cykelparkering ved Kolding Banegård 2. Resumé Baggrunden for

Læs mere

Trafikpolitik for Ringsted Kommune. Indledende workshop 24. september 2014. Opsamlingsnotat 24. SEPTEMBER 2014 TRAFIKPOLITIK FOR RINGSTED KOMMUNE

Trafikpolitik for Ringsted Kommune. Indledende workshop 24. september 2014. Opsamlingsnotat 24. SEPTEMBER 2014 TRAFIKPOLITIK FOR RINGSTED KOMMUNE Trafikpolitik for Ringsted Kommune Indledende workshop 24. september 2014 Opsamlingsnotat 1 Agenda 17.00 Velkomst ved Klaus Hansen, Formand for Klima- og Miljøudvalget 17.10 Introduktion til aftenens program

Læs mere

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Mrk. Fremkommelighedspuljen By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks

Læs mere

Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende rute 2. 3 Rute 3 3.

Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende rute 2. 3 Rute 3 3. ESBJERG KOMMUNE Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Eksisterende

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget...3 MTU2 Færre uheld i trafikken...3 MTU3 Flere buspassagerer på det samlede

Læs mere

ITS - for bedre fremkommelighed, sikkerhed og miljø

ITS - for bedre fremkommelighed, sikkerhed og miljø Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Teknik og Miljø Dato 3. maj 2016 ITS - for bedre fremkommelighed, sikkerhed og miljø Udmøntning af de afsatte midler til intelligent transportsystemer

Læs mere

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen!

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! Side 1/6

Læs mere

Parkeringspolitik for Esbjerg Midtby

Parkeringspolitik for Esbjerg Midtby Oplæg til 2. temadrøftelse i udvalgene om parkering Der skal jævnfør 1. temadrøftelse om parkering i Esbjerg Midtby udarbejdes oplæg til parkeringsstrategi for Esbjerg Midtby, som forelægges Teknik & Byggeudvalget

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS DANMARKS VÆKSTCENTER NUMMER 2 ET POLITISK INTERESSEFÆLLESSKAB:

Læs mere

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Fremkommelighedsudvalg 20. Juni 2019 Erik Basse Kristensen Markedschef, Plan og trafik 1 Agenda Lidt fakta Trængsel og kapacitet Hvorfor opstår trængsel? Trængsel

Læs mere

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Vejtrængsel Hvor, hvornår, hvor meget? Fra DTU Transport 7. oktober 2012 OAN Udkast 1.0 Indledning Dette notat opsumerer kort de dele af Otto Anker Nielsens præsentation

Læs mere

Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder. Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk

Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder. Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk Præmis (1)? Investeringer er ikke nødvendigvis det mest effektive (transportpolitiske) virkemiddel I hvert

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune.

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Aalborg Kommune har i en årrække fokuseret på at fremme den bæredygtige transport - herunder forholdene for

Læs mere

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer Mobilitetsplanlægning et nyt forretningsområde Forretningsplanen Hvorfor mobilitetsplanlægning? Mobilitetsplaner 1 Visionen Movia leverer sammenhængende transportløsninger, der bidrager til mobilitet og

Læs mere

Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj

Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj 1 27. August 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj Udgangspunktet Region Hovedstadens trafik- og mobilitetsplan 2 3 Arbejdsspørgsmål

Læs mere

STRATEGISK TRAFIKPLAN

STRATEGISK TRAFIKPLAN Til Køge Kommune Dokumenttype Notat Dato 23. august 2016 Revision [xx] Dato 2016-03-23 STRATEGISK TRAFIKPLAN INTRODUKTION Byrådet har som mål, at vi frem mod 2040 udnytter det store potentiale, der ligger

Læs mere

FEBRUAR 2014 MOVIA OG KØGE KOMMUNE +WAY PÅ 101A I KØGE SAMMENFATNING AF PROJEKT VER 2.0

FEBRUAR 2014 MOVIA OG KØGE KOMMUNE +WAY PÅ 101A I KØGE SAMMENFATNING AF PROJEKT VER 2.0 FEBRUAR 2014 MOVIA OG KØGE KOMMUNE +WAY PÅ 101A I KØGE SAMMENFATNING AF PROJEKT VER 2.0 +WAY PÅ 101A I KØGE 3 +Way - næste skridt for 101A? 1 Sammenfatning Denne sammenfatning er revideret af Køge Kommune

Læs mere

Projektområde vest for Kolding Storcenter By- og Udviklingsforvaltningen

Projektområde vest for Kolding Storcenter By- og Udviklingsforvaltningen Kontornotits Projektområde vest for Kolding Storcenter By- og Udviklingsforvaltningen Vej og Park Emne: Vurdering af muligheder og konsekvenser ved at forbinde Kolding Storcenter og et projektområde vest

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

Skautrupvej. Trafiktal fra VVM-analysen for Holstebro i Sorte tal viser trafikken uden motorvejen, og de røde med motorvejen.

Skautrupvej. Trafiktal fra VVM-analysen for Holstebro i Sorte tal viser trafikken uden motorvejen, og de røde med motorvejen. Dato 2017-07-04 Sagsbehandler Niels Boesgaard Lauridsen Mail nbje@vd.dk Telefon 7244 2048 Dokument DokNr Side 1/12 Vurdering af trafik på H422 Herningvej ved Tvis I krydset mellem Herningvej og Skautrupvej

Læs mere

Mobilitetspolitik. Oktober 2014

Mobilitetspolitik. Oktober 2014 Mobilitetspolitik Oktober 2014 1 Indledning Byrådet har vedtaget Vision 2017 vi vil mulighederne. For at fastholde og gennemføre visionerne skal der udarbejdes 13 visionspolitikker herunder en mobilitetspolitik.

Læs mere

CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE

CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE 2012-20 541 TRYKSAG 457 Rosendahls f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel

Læs mere

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL Borgerpanelet i Odense Kommune "Vores Odense" giver alle borgere, som er fyldt 18 år og bor i Odense Kommune, en mulighed for at komme med deres input til kommunens arbejde.

Læs mere

Den trafikale vurdering omfatter:

Den trafikale vurdering omfatter: UDKAST Rema 1000 Butik på Bagsværd Hovedgade Trafikal vurdering NOTAT 8. februar 2007 JVL/psa 1 Indledning Rema 1000 overvejer at etablere en butik og syv boliger på Bagsværd Hovedgade ved krydset med

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

Orientering om forslag til Mobilitet 2040

Orientering om forslag til Mobilitet 2040 Punkt 7. Orientering om forslag til Mobilitet 2040 2019-007658 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering, forslag til Mobilitetsplan 2040, fremsendt til byrådet af By- og Landskabsforvaltningen.

Læs mere

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Indlæg ved Birgit Aagaard-Svendsen, Formand for Infrastrukturkommissionen 1 års konference for Infrastrukturkommissionens rapport 1 Visionen

Læs mere

SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH

SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH BUDSKABSKATALOG SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH Supercykelstier er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og 22 kommuner om at skabe et net af cykelpendlerruter i høj kvalitet. Supercykelstierne

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1

HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1 RANDERS KOMMUNE HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund Randers Kommune har gennem flere år haft

Læs mere

Etablering af miljøzoner i Danmark

Etablering af miljøzoner i Danmark Etablering af miljøzoner i Danmark (UOLQJ+YLG&2:, %DJJUXQG Miljøbelastningen fra transporten er i fokus, og der er er gennem de senere år iværksat en lang række tiltag, der sigter på at mindske transportens

Læs mere