D O M. Afsagt den 28. oktober 2016 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Ole Græsbøll Olesen og Annette Dam Ryt-Hansen).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D O M. Afsagt den 28. oktober 2016 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Ole Græsbøll Olesen og Annette Dam Ryt-Hansen)."

Transkript

1 D O M Afsagt den 28. oktober 2016 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Ole Græsbøll Olesen og Annette Dam Ryt-Hansen). 2. afd. nr. B : A (advokat Jens Baagøe Thomsen) mod Codan Forsikring A/S (advokat Michael S. Wiisbye) og 2. afd. nr. B : A (advokat Jens Baagøe Thomsen) mod Privatsikring A/S (advokat Michael S. Wiisbye) Disse sager, der er anlagt ved Retten på Frederiksberg den 9. februar 2015, er ved kendelse af 18. maj 2015 henvist til behandling ved Østre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. 1. Sagerne drejer sig om, hvorvidt den skade, som A pådrog sig under en løbetur den 19. juli 2013, er en ulykke i forsikringsbetingelsernes forstand. Sagerne drejer sig endvidere om, hvorvidt skaden er undtaget fra forsikringsdækning i medfør af dækningsundtagelsen i forsikringsbetingelserne for forudbestående sygdom. Sagsøgeren, A, har nedlagt påstand om, at de sagsøgte, Codan Forsikring A/S og Privatsikring A/S, tilpligtes at anerkende, at A har været udsat for et ulykkestilfælde i forsikringsbetingelsernes forstand. De sagsøgte, Codan Forsikring A/S og Privatsikring A/S, har nedlagt påstand om frifindelse.

2 - 2 - Sagsfremstilling Af kendelse afsagt af Ankenævnet for Forsikring den 8. september 2014 i sagen mellem A og Codan Forsikring A/S fremgår blandt andet: Forsikringstageren har to ulykkesforsikringer i Codan Forsikring A/S. Hun klager ved sin ægtefælle over selskabets afvisning af at yde forsikringsdækning i anledning af et anmeldt ulykkestilfælde den 19/ Klageren, der er født i 1970, pådrog sig under en løbetur en meniskskade. Selskabet har afvist at yde forsikringsdækning med henvisning til, at der er tale om en dagligdags hændelse, der ikke kan anses for at være et dækningsberettigende ulykkestilfælde. I ambulantepikrise af 1/ fra hospitalet, der behandlede klagerens knæ, fremgår det blandt andet: "Pt. henvises fra Skadestuen subakut grundet et aflåst knæ på højre side. Pt. var på ferie i Italien for 2 uger siden, hvor hun ville løbe sig en tur og pludselig fik et smæld i knæet. Herefter kunne pt. ikke hverken strække eller bøje i knæet. Der var voldsom hævelse samt smerter. Pt. blev transporteret med SOS hertil og vurderet i Skadestuen. Pt. blev sat til en subakut ambulant kontrol i dag. Pt. oplyser, at der er lidt fremgang, men tilstanden er stadigvæk noget besværlig. OBJEKTIVT Pt. mangler 35 grader til fuld ekstension. Bøjer kun til ca 90 grader. Pt. er meget øm svarende til mediale ledlinje. Positiv McMurrays test. Der er ingen sideløshed. Det er svært at afgøre korsbåndet, idet pt. er smertepåvirket. Der ses også lidt guadricepsmuskelatrofi. PLAN Pt. henvises subakut til MR-skanning Pt. har en forsikring og derfor tages denne i brug. Når svaret foreligger, tager pt. selv kontakt til vores sekretær med henblik på en ny tid hurtigst muligt af undertegnede. Ovenstående notat kan bruges som henvisning til MR-skanning af højre knæ. Der er mistanke om en stor bucket handle-menisklæsion medialt. Pt. er velforberedt på, at det kan være nødvendigt med at foretage en artroskopi for at behandle menisken. Pt. er også Informeret om behandlingsmuligheder i form af resektion versus reinsertion samt prognose og postoperative regi. Er ligeledes informeret om operationens art og risici samt om mulige postoperative komplikationer i form af infektion og DVT.

3 - 3 - Vi afventer svar på MR-skanning af højre knæ, som pt. selv vil stå for at få foretaget. Pt. kontakter os, når hun har en beskrivelse samt en CD-rom." Af udskrivningsepikrise i forbindelse med MR-skanning af knæet den 1/ fremgår bl.a.: "MR-Scanning af knæ, højre Der ses moderat ansamling og synovit beliggende overvejende i fossa suprapatellaris. Derudover ses diffus ødem bagtil for knæleddet, som strækker sig både kranielt og kaudalt langs muskel gastroc nemius medialis, tyder på kapselruptur. Endvidere ses subkutan ødem især anteriort og posteriort for knæleddet, men også lidt medialt og lateralt. ACL, PCL, MCL og LCL findes intakte. Den laterale menisk fremtræder fuldstændig intakt, uden tegn til penetrerende læsioner. Svarende til mediale menisk ses posteromedialt (helt posteriort i corpus mod overgangen til baghornet) en flap læsion, hvor flappen udgår fra underfladen og peger medialt og en anelse nedad til mod recessen mellem mediale tibiakondyl og MCL. Der er ikke tale om Bucket Handle læsion. Endvidere ses flere overfladiske brusklæsioner som involverer den laterale flade af retropatellare brusk og der er et par små fissurer som løber dybt og har kontakt til underliggende knogle, men uden at give anledning til hverken subkondral ødem eller subkondral cyste, og dermed taler brusklæsionerne for grad 2-3. Røntgendiagnose Flap læsion svarende til mediale menisk - se venligst tekst. Ansamling. Kapselruptur. Brusklæsioner af grad 2-3 svarende til retropatellare brusk." I epikrise af 22/ fra det hospital, som klageren blev behandlet på, hedder det blandt andet: "Aktionsdiagnose DZ090 Kontrolundersøgelse efter operation af anden tilstand DS832 Traumatisk ruptur af menisk i knæled EPIKRISE: AMBULANT KONTROL Pt. blev artroskoperet for 14 dage siden, hvor der blev fundet en lille osteokondral læsion på patella samt i trochlea. Endvidere en mindre menisklæsion medialt i højre knæ. Pt. havde da 3 uger forinden slået knæet, og har siden knætraumet haft reduceret bevægelighed i knæet.

4 - 4 - Straks pt. var bedøvet ved operationen var bevægeligheden fri. Pt. henvender sig nu 14 dage efter operationen, idet der fortsat er hævelse og dårlig bevægelighed i knæet. Pt. synes egentligt ikke, at det gør ondt i knæet, når blot der ikke strækkes og bøjes. OBJEKTIVT Der er ganske diskret ansamling i knæleddet. Pt. mangler 10 grader i at kunne strække helt ud. Kan ikke flektere over 90 grader. Cikatricerne er velophelede." I skadeanmeldelse modtaget i Codan den 15/ har klageren bl.a. anført [udfyldt i skemaform]: "Hvordan skete ulykken? Jeg var ude og løbe får pludselig stærke smerter i mit højre knæ og må hoppe hjem på venstre ben Hvad var årsagen til at ulykken skete? Løb" Efter at selskabet havde modtaget skadeanmeldelsen fra klageren, fremsendte det et spørgeskema, hvori hun skulle besvare en række uddybende spørgsmål om hændelsen. Af klagerens svar af 15/ fremgår blandt andet, at der ikke skete noget usædvanligt, uventet eller tilfældigt i forbindelse med hændelsen. I klagen til nævnet hedder det blandt andet: "Min kone har været ude for en ulykke/meniskskade i [udlandet] i sommer. Hun var ude at løbe - som så mange gange før. Hun løber ca. 2-3 gange om ugen og har gjort det gennem mange år. Hun har aldrig haft skader af at løbe eller problemer, hverken med det skadede højere knæ (meniskskade) eller det andet tidligere, og har derfor ikke haft anledning til at passe særligt på. Der var varmt og hun var 'opvarmet' da hun startede - Havde løbet i ca. 10 min. og var kommet ind i den sædvanlige løberytme da hun lige pludselig oplevede kraftige smerter i sit højre knæ. Hun blev chokeret og utilpas, så efter om der var noget, hun var 'trådt forkert' på, så ikke noget, men så omvendt heller ikke særlig grundigt efter, det gjorde meget ondt i knæet, og det var ikke lige det hun tænkte på. Der kan dog sagtens have ligget en lille sten eller andet hun havde trådt forkert på og fået et vrid. Det var en asfalteret sti på en campingplads, der gik gennem et grønt området. Codan påpeger i deres afslag at de ikke vil dække da 'der skal ske en pludselig hændelse, der forårsager personskade' fik i aug. 13 en operation i knæet og fik fjernet godt 20 % af menisken samt skabt lidt bruskskader væk." I brev af 24/ har selskabet hertil blandt andet bemærket: "Vedr. [nr.] - Codan-policen I skadeanmeldelse af oplyste forsikringstageren, at hun d under en løbetur i Italien pludselig fik stærke smerter i sit højre knæ. Med anmeldelsen fulgte journal fra Aalborg Universitetshospital.

5 - 5 - Vi har rekvireret journalen fra forsikringstagerens læge. Vi har endvidere modtaget spørgeskema, hvori forsikringstageren oplyste følgende: 'Jeg var ude at løbe og oplevede pludselig kraftige smerter i højre knæ, kunne derefter ikke støtte på højre ben måtte have hjælp til at komme hjem.' Forsikringstageren svarede benægtende på spørgsmål om, hvorvidt der var sket noget usædvanligt, uventet eller tilfældigt i forbindelse med hændelsen. Vi har i brev af meddelt forsikringstageren, at vi ikke finder, at den anmeldte skade opfylder ulykkesdefinition i henhold til forsikringsbetingelserne, en pludselig hændelse, der forårsager personskade, jf. punkt 2 i betingelserne for Invaliditetsdækning ved ulykkestilfælde. Forsikringstageren gjorde i brev af indsigelse over afgørelsen, og anfører, at der kan have ligget en lille sten eller andet, som hun var trådt forkert på. Vi har imidlertid i brev af fastholdt vores afgørelse. Vedr. [nr.] - Mastercard-forsikringen Vi modtog d en anmeldelse vedrørende rejseudgifter, hvilken vi har anerkendt og betalt. Den oplyste forsikringstageren, at hun ønskede ligeledes at anmelde skaden til den ulykkesforsikring, der er tilknyttet samme MasterCard. Vi har bedt forsikringstageren udfylde et spørgeskema, hvilket vi modtog retur d Forsikringstageren oplyste heri, at der ikke var sket noget usædvanligt i forbindelse med løbeturen. Vi har i brev af meddelt forsikringstageren, at vi ikke kan anerkende erstatningspligten, idet der ikke er tale om en begivenhed, der opfylder ulykkesdefinitionen i forsikringsbetingelserne. Vi skal for en ordens skyld bemærke, at brevet ikke citerer forsikringsbetingelserne korrekt med hensyn til ulykkesdefinitionen. Ordlyden i forsikringsbetingelsernes punkt 4.1. er følgende: 'Forsikringen dækker ved død eller medicinsk invaliditet samt tandskade som følge af et ulykkestilfælde, hvorved forstås en pludselig hændelse, der forårsager personskade.' Vi har i brevet af endvidere henvist til forsikringstagerens egne oplysninger om, at der ikke skete noget usædvanligt i forbindelse med skadens opståen, og at hun hverken faldt, gled eller snublede. Vi har i den forbindelse henvist til, at det fremgår af journalnotat, at knægenerne opstod pludseligt efter løbetur, intet vridtraume [journalnotat af ] Efter fornyet gennemgang af de to sager må vi meddele, at vi ikke finder grundlag for at ændre vores standpunkt.

6 - 6 - Vi finder, at løb i sig selv må anses for en dagligdags bevægelse af kroppen. Som redegjort for, er der ikke indtruffet noget usædvanligt i forbindelse med løbeturen, og vi finder derfor ikke, at der foreligger et ulykkestilfælde i forsikringens forstand. Vi må således fastholde vores afgørelse og skal til støtte herfor henvise til AK , AK og AK " I forsikringsbetingelserne for klagerens ulykkesforsikring hedder det bl.a.: "Hvad forstås ved et ulykkestilfælde? Som ulykkestilfælde betragtes: - en pludselig hændelse - der forårsager personskade" I forsikringsbetingelserne for MasterCard Platinium forsikringen hedder det bl.a.: "4.1 Dækning Forsikringen dækker ved død eller medicinsk invaliditet samt tandskade som følge af et ulykkestilfælde, hvorved forstås en pludselig hændelse, der forårsager personskade. 4.3 Undtagelser Ulykkesforsikringen dækker ikke følgende: Ulykkestilfælde, der skyldes sygdom eller udløsning af latente sygdomsanlæg, selv om sygdommen er opstået eller forværret ved et ulykkestilfælde." Nævnets flertal udtaler: Af begge de ovenfor gengivne forsikringsbetingelser fremgår det, at der ved et ulykkestilfælde forstås en pludselig hændelse, der forårsager personskade. Flertallet lægger til grund, at klagerens gener i højre knæ opstod i forbindelse med, at hun havde motionsløbet i ca. 10 minutter. Hun mærkede et smæld i knæet og fik umiddelbart efter stærke smerter. Løb er efter flertallets opfattelse egnet til at forårsage en meniskskade som den indtrufne i klagerens højre knæ. Flertallet henviser herved til nævnets seneste praksis i tilsvarende sager, herunder navnlig kendelserne , og Efter en samlet vurdering finder flertallet herefter, at klageren har været udsat for en pludselig hændelse, der har forårsaget personskade. Da selskabet ikke har taget stilling til méngradens størrelse, hjemvises sagen til afgørelse heraf. Nævnets mindretal udtaler: Efter almindelige forsikringsretlige principper påhviler det klageren at bevise, at hun har været udsat for et dækningsberettiget ulykkestilfælde, i form af en pludselig hændelse der forårsager personskade. Nævnets mindretal finder, at en aktivitet i form af almindeligt løb ikke kan karakteriseres som en pludselig hændelse. Da skaden efter klagerens oplysninger skete efter almindeligt løb i 10 minutter uden f.eks. vrid eller snublen - finder mindretallet, at klageren ikke har løftet

7 - 7 - bevisbyrden for, at skaden er en følge af et ulykkestilfælde i forsikringsmæssig forstand. Herefter finder mindretallet, at klageren ikke har været udsat for et dækningsberettiget ulykkestilfælde. Der træffes afgørelse efter stemmeflertallet. Ved brev af 28. september 2002 til A meddelte Codan Forsikring A/S, at selskabet med virkning fra den 1. januar 2003 introducerede en ny ulykkesforsikring. Af brevet fremgår blandt andet: Det kan føles uretfærdigt, når et uheld ikke dækkes af forsikringen, fordi det ikke er et ulykkestilfælde. Problemet er den definition af ulykkestilfælde, der har været brugt af næsten alle selskaber de sidste 75 år: en tilfældig, af forsikredes vilje uafhængig, pludselig, udefra kommende indvirkning på legemet, som har påviselig beskadigelse af dette til følge. Det gør Codan noget ved Med virkning fra næste forfaldsdato ændrer vi dine forsikringsbetingelser, så definitionen af et ulykkestilfælde simpelthen er en pludselig hændelse, der forårsager personskade. Det gør det hele meget lettere. Hvad betyder ændringen i praksis? Se på disse eksempler. I begge tilfælde ville skaden ikke være dækket efter den gamle definition på et ulykkestilfælde; men efter den nye er der dækning. Hr. Holm rydder op i kælderen. Han slæber en sæk murbrokker op af trappen, forstrækker ryggen og får en varig skade. Forsikringen har hidtil ikke dækket, fordi handlingen det at slæbe sækken ikke er sket uafhængigt af den forsikredes vilje. Fru Nord kører i bil. Hun får et midlertidigt ildebefindende, er væk et øjeblik og kommer til skade. Forsikringen har hidtil ikke dækket, fordi handlingen den besvimelse, der førte til skaden ikke er udefra kommende. Der er selvfølgelig begrænsninger men de er få Vi kan naturligvis ikke dække alt. Så efter forbedringen er der stadig enkelte pludselige hændelser, der ikke er dækket. Det er dog situationer, der heller ikke var dækket under de gamle betingelser: Forsikringen dækker ikke skader, der skyldes forgiftning som følge af medicin. Forsikringen dækker ikke skader, der skyldes smitte med virus, bakterier, andre mikroorganismer eller lignende. Hvis forsikringen omfatter dækning ved dødsfald, er dødsfald med naturlige årsager og dødsfald med ukendt årsag undtaget.

8 - 8 - Hvis forsikringen dækker invaliditet, omfatter den ikke psykiske følger efter hændelser, hvor du ikke selv har været udsat for fare for personskade. Vedlagt brevet af 28. september 2002 var de nye forsikringsbetingelser, hvoraf blandt andet fremgår: Invaliditetsdækning ved ulykkestilfælde Hvad omfatter invaliditetsdækningen ikke? 4. Invaliditetserstatningen udbetales ikke for: - Invaliditet, der skyldes skader nævnt under pkt. 3 i fællesbetingelserne. - Invaliditet, når ulykkestilfældet skyldes sygdom (bortset fra besvimelsestilfælde eller ildebefindende). - Invaliditet, der skyldes sygdom og udløsning af latente sygdomsanlæg, selv om sygdommen er opstået eller forværret ved et ulykkestilfælde. - Invaliditet, der skyldes, at en tilstedeværende eller tilfældig tilstødende sygdom forværrer følgerne af et ulykkestilfælde. - Invaliditet, der bestod før ulykkestilfældet, Fællesbetingelser for Codans Ulykkesforsikring 2. Som ulykkestilfælde betragtes: - en pludselig hændelse - der forårsager personskade Af sektion B, pkt. 4, om rejseulykker i forsikringsbetingelserne for MasterCard Platinum fra januar 2009 fremgår: 4.1 Dækning Forsikringen dækker ved død eller medicinsk invaliditet samt tandskade som følge af ulykkestilfælde, hvorved forstås en pludselig hændelse, der forårsager personskade. 4.3 Undtagelser Ulykkesforsikringen dækker ikke følgende: Ulykkestilfælde, der skyldes sygdom eller udløsning af latente sygdomsanlæg, selv om sygdommen er opstået eller forværret ved et ulykkestilfælde. Forværring af følgerne af ulykkestilfælde, der skyldes en tilstedeværende eller tilfældig tilstødende sygdom.

9 - 9 - Af udskrift af journalnotat hos lægerne Korslund og Bundgaard af 22. juli 2011 vedrørende A fremgår blandt andet: Har over længere tid haft muskelsmerter samt ledsmerter, nærmest sv.t. samtlige led. Føler som om der er ikke kommer blod nok ud til ekstremiteterne, og har også været træt. Det har vist specielt været galt over de sidste tre uger. Træner tre gange i fitness center og kan ikke forstå at hun ikke taber sig. Er dog heller ikke overvægtig. Har foreholdt hende, om hun ikke tror muskel- og ledsymptomerne skyldes overtræning, hvilket hun benægter. Objektivt er der ikke nogen ledforandringer at påvise. Herudover fremgår følgende af journalnotatet under datoen den 29. juli 2013: Kontakt tekst Har skadet højre knæ, kom pludselig efter løbetur, intet vridtraume. Undersøgt i Italien, har fået Don Joyskinne. Har været på skadestuen Blev udskrevet kl. 04 om morgenen med mulig mistanke om menisklæsion. Knæet er afhævet lidt, men det er fortsat ømt ved belastning. Har krykkestokke, men har brug for en kørestol, for at kunne tage sig rundt og få benet op, specielt med tanke på pt. s dårlige ryg med skoliose, kan ikke holde til at ligge ned hele denne periode, må gerne gå med støtte med hjælp af krykkestokke, hvis det er muligt, vi hører på Hjælpemiddelcentralen, hvorvidt det er muligt at få lov at låne en kørestol. Skadestueepikrise EPIKRISE ANAMNESE 42-årig kvinde har for en uge siden på ferie i Italien under løbetur oplevet pludselig smæld i hø. knæ. Intet forudgående vridtraume. Kunne efterfølgende ikke støtte på benet grundet smerter. Blev undersøgt på italiensk sygehus, hvor man angiveligt tog røntgen og herefter konstaterede, at der både var menisk- og korsbåndsskade. Billederne fra Italien er ikke medbragt. Pt. er i Italien pågivet låst DonJoy-skinne. Pt. er i dag via SOS blevet fløjet hjem med henblik på akut behandling på et dansk sygehus. Kan fortsat ikke støtte på benet og angiver store smerter fra knæet, når det ikke er eleveret. Af ambulantepikrise af den 7. august 2013 fremgår blandt andet:

10 Der gøres artroskopi via anterolateral skopport og anteromedial arbejdsport. Der er gode oversigtsforhold, normale forhold i recessus suprapatellaris, femoropatellart finder man et 1 x 1 cm stort område på patella, hvor brusken er noget opflosset og ligeså i bunden af trochlea. I mediale ledkammer er der læsion på overgangen mellem midterste og bagerste 1/3. Området reseceres med stansetang til stabil menisk. Der er herved reseceret ca. 20 % af menisken. En mindre bruskkontusion midt på femurkondylen, men den er ret overfladisk. Interkondylært ses begge korsbånd normale, begge er testet med krog. I laterale ledkammer er menisken intakt, er testet med krog, der er lidt mat brusk, men uden læsioner. A anmeldte skaden til forsikringsselskaberne i august I anmeldelsen af 5. august 2013 til Privatforsikring A/S er det anført: A var ude at løbe og oplevede pludselig kraftige smerter i højre knæ. Kunne derefter ikke støtte på højre ben og måtte hjælpes hjem til vores campingvogn. A besvarede i oktober og november 2013 uddybende spørgsmål fra forsikringsselskaberne om skaden. I besvarelsen af 15. oktober 2013 til Codan Forsikring A/S er det anført: Jeg var ude og løbe og oplevede pludselig kraftige smerter i højre knæ, kunne derefter ikke støtte på højre ben måtte have hjælp til at komme hjem. I besvarelsen af 20. november 2013 til Privatsikring A/S er det anført: Jeg var ude og løbe da jeg pludselig oplevede kraftige smerter i højre knæ hvorefter jeg umuligt kunne støtte på benet. Efter at forsikringsselskaberne havde meddelt, at de ikke ville dække skaden, meddelte A i brev af 16. januar 2014 til Codan Forsikring A/S og i brev af 18. februar 2014 til Privatsikring A/S, at hun, såfremt afgørelserne blev fastholdt, ville klage til Ankenævnet for Forsikring. I brevene er det anført: Som tidligere oplyst, var jeg ude at løbe som så mange gange før. Jeg løber ca. 2-3 gange om ugen og har gjort det gennem mange år. Jeg har aldrig haft skader af at løbe eller problemer, hverken med det skadede knæ eller det andet tidligere, og har derfor ikke haft anledning til at passe særligt på. Der var varmt og jeg var opvarmet da jeg startede - jeg havde løbet i ca. 10 min. og var kommet ind i min sædvanlige løberytme da jeg lige pludselig oplevede kraftige smerter i mit højre knæ. Jeg blev chokeret og utilpas, så efter om der var noget jeg var trådt forkert på, så ikke noget, men så omvendt heller ikke særlig grundigt efter, det gjorde

11 meget ondt i knæet, og det var ikke lige det jeg tænkte på. Der kan dog sagtens have ligget en lille sten eller andet jeg havde trådt forkert på og fået et vrid. Det var en asfalteret sti på en campingplads, der gik gennem et grønt område. Af et internt lægenotat udfyldt af lægekonsulenten ved Codan Forsikring A/S den 19. september 2014 fremgår blandt andet: 1) Hvad mener du er årsagen til skaden i knæet? 2) Kan skaden opstå i et rask knæ uden der sker et ulykkestilfælde? 3) Er der noget forudbestående i knæ? Der er ved operationen 7/ påvist en meniskskade i indvendige led, ledkammer samt ødelagt brusk på den ledbrusk der er ved lårbenets ledflade. Det der sker er at menisken fanges i den ujævne ledbrusk og derfor rives væk fra tilhæftningen. Den ujævne ledflade kan nemt fange bløddele. Det er så det der sker 19/7-13. Svar på dine spørgsmål 1 Årsagen til skaden opstået under løb er at den ujævne ledbrusk på lårbensknoen fanger den indvendige menisk, og river denne i stykker. Derfor et smæld. 2 Nej 3 Ja, der er ved kikkertundersøgelsen 7/ påvist ikke skaderelaterede bruskforandringer der må skyldes sygdom og ingen skade. Codan Forsikring A/S meddelte ved brev af 6. oktober 2014 til Ankenævnet for Forsikring, at selskabet og Privatsikring A/S ikke ønskede at efterleve ankenævnets kendelse af 8. september A var den 18. november 2014 til ambulant kontrol på Aalborg Universitetshospital. Af ambulantepikrisen fremgår blandt andet: En MR-skanning postoperativt viste grad II-III medial menisklæsion / evt. operationssequelae. Pt. har desuden revner i brusken i femoropatellarleddet. Postoperativt har pt. udvikler noget som ligner regionalt smertesyndrom på grund af dysæstesi, når man bevæger og undersøger højre knæ. Ellers er der normal bevægelighed af knæet og knæet virker stabilt. Der er diffuse smerter og retropatellar skurren. Retslægerådet har den 10. juni 2016 afgivet en udtalelse, hvoraf blandt andet fremgår: Spørgsmål A:

12 I hvor høj grad er det sandsynligt, at de væsentligste bruskskader, der ses hos sagsøger femeropatellart på noget tidspunkt er i kontakt med den bagerste del af den mediale menisk? En bruskskade på knæskallens bagside vil ikke kunne komme i kontakt med den bagerste del af den mediale menisk. Spørgsmål B: I hvor høj grad er det sandsynligt, at en mindre og ret overfladisk bruskkontusion midt på femurkondylen kan fange den bagerste del af medialmenisk? Bruskskaden midt på femurkondylen er beskrevet som overfladisk, og Retslægerådet finder ikke, at denne bruskskade kan fange den mediale menisk. Spørgsmål C: Findes der videnskabelige studier, der viser, at bruskskader er en risikofaktor for udvikling af meniskskader? Spørgsmålet er for generelt. Skader på brusken i et knæ, det vil sige begyndende eller manifeste slidgigtforandringer kan være ledsaget af tilsvarende degenerative forandringer i meniskerne. Retslægerådet kan ikke give et nøjere svar på spørgsmålet. Spørgsmål D: Findes der videnskabelige studier, der viser, at bruskskader er en risikofaktor for udvikling af bruskskader? Spørgsmålet er generelt. Kroniske skader på meniskerne kan medvirke til udviklingen af slidforandringer i ledbrusken. Spørgsmål E: Hvor sandsynligt er det, at bruskskader opstår som følge af den belastning, der hos en skadelidt også forårsager en meniskskade? Spørgsmålet er helt uspecifikt og kan ikke besvares. Spørgsmål 1: Retslægerådet anmodes om at beskrive, hvilke varige helbredsmæssige lidelser relateret til højre knæ, man kan finde hos A? Ved den seneste beskrivelse af appellanten den fandtes normal bevægelighed, ingen ustabilitet, men skurren bag knæskallen. Spørgsmål 2: Retslægerådet anmodes om at angive årsagen eller årsagerne til As varige helbredsmæssige lidelser relateret til højre knæ. Sagsøgers smerter i højre knæ skyldes formentligt, at sagsøger har haft en læsion af mediale menisk samt skader på brusken i knæet.

13 Spørgsmål 3: I fortsættelse af spørgsmål 2 anmodes Retslægerådet om at oplyse, hvilke dele af de varige lidelser relateret til As højre knæ, der måtte være opstået ved den i sagsakterne beskrevne hændelse under en løbetur den 19. juli 2013, samt hvilken årsag eller hvilke årsager der er til denne lidelse eller disse lidelser? Sagsøger har følger efter bruskskader og læsion af mediale menisk. Retslægerådet kan ikke tage stilling til, hvorledes disse forandringer er opstået. Spørgsmål 4: Under henvisning til retssagens bilag F [internt lægenotat af 19. september 2014 fra Codan Forsikring A/S] anmodes Retslægerådet om at oplyse, hvorvidt og i hvilket omfang det i lægenotatet omtalte forhold, hvor ujævn ledbrusk ved lårbenets ledflade antages at have fanget den indvendige menisk og revet denne i stykker, efter Retslægerådets opfattelse er årsag eller medvirken årsag til de varige lidelser i højre knæ. Der henvises til svaret på spørgsmål 3 og spørgsmål A og B. Forklaringer A har forklaret blandt andet, at hun er uddannet reklametegner og hospitalsklovn. Hun har ikke kunnet arbejde som hospitalsklovn siden ulykken. Grundet en rygskade gik hun på førtidspension for ca. 10 år siden. Gennem flere år løb hun et par gange om ugen en tur på omkring 5 km. Herudover dyrkede hun spinning og styrketræning. Hun motionerede tre til fire gange om ugen. I sommeren 2013 var hun med sin mand og deres to børn på ferie i Italien på en campingplads, hvor de havde været et par år forinden. De havde været på campingpladsen i en uge, da ulykken skete. Det var hendes tredje løbetur på ferien. Hun havde kortvarigt varmet op inden løbeturen. Det var en ældre, lidt slidt asfalteret sti langs en fodboldbane, som hun løb på. I starten af løbeturen afleverede hun en liter vand hos nogle bekendte. Hun havde løbet i ca. 10 minutter og havde ikke forinden haft smerter i knæet. Det var i forbindelse med, at hendes højre fod landede på underlaget, at hun pludselig mærkede et smæld i højre knæ, der øjeblikkeligt medførte stærke smerter i knæet. Smerterne var så stærke, at der ikke gik længe, inden hun følte, at det var hele indersiden af benet, der gjorde ondt.

14 Hun kan godt huske, at hun var ved lægen i Det, som hun redegjorde for over for sin praktiserende læge, er efter hendes opfattelse ikke helt rigtigt gengivet i journalen, da hun ikke mener at have beskrevet sine smerter som ledsmerter, men som smerter inde i musklerne. Smerterne forvandt i løbet af 14 dage. Procedure A har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument og sammenfattende processkrift af 15. juni Hun har til støtte for den nedlagte påstand gjort gældende blandt andet, at der foreligger et ulykkestilfælde omfattet af forsikringerne, da der er tale om en pludselig hændelse, som har forårsaget en personskade. Det er bestridt, at løb pr. definition er en dagligdags bevægelse. Det forhold, at A i gennemsnit løb to til tre gange om ugen, ændrer ikke på, at selve løbet er en ekstraordinær belastning af kroppen. Det er subsidiært gjort gældende, at A i forbindelse med løbeturen har trådt på en mindre genstand, der har forårsaget et vrid i benet eller knæet og dermed skaden. Det er forsikringsselskaberne, der skal bevise, at skaden skyldes forudbestående invaliditet, eller at skaden er en forværring af en forudbestående invaliditet, hvilken bevisbyrde ikke er løftet. Der må i overensstemmelse med Arbejdsskadestyrelsens méntabel stilles krav om, at sygdommen/skaden har været symptomgivende før skaden, og at der er lægelig dokumentation herfor, eller at der foreligger en sikker prognose for, at sygdommen/skaden ville have givet symptomer, selv om skaden ikke var sket. Det gøres gældende, at disse krav ikke er opfyldt. Retslægerådets besvarelse af spørgsmålene 2 og 3 vedrører ikke skadesmekanismen specifikt. Besvarelserne er derfor ikke relevante ved vurderingen af, hvorvidt den pludselige hændelse da A landede på højre fod med hele sin vægt har været egnet til at forårsage skaden i form af bruskskaderne og læsionen af den mediale menisk. Dette har alene relevans i forhold til méngradens størrelse.

15 Det er bestridt, at kendelsen afsagt af Ankenævnet for Forsikring i denne sag er et brud på fast praksis, da ankenævnet i lignende sager har givet forsikringstagere medhold i, at skaden skal anerkendes som en pludselig hændelse, hvis den er opstået pludseligt. Codan Forsikring A/S og Privatsikring A/S har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokument af 15. august Forsikringsselskaberne har til støtte for den nedlagte påstand gjort gældende blandt andet, at der ikke har foreligget en pludselig hændelse, som har forårsaget den pågældende skade på As knæ. Det må efter oplysningerne om begivenhedsforløbet konstateres, at der ikke skete noget usædvanligt i forhold til As aktivitet i form af løb. Der foreligger efter fast forsikringspraksis ikke en pludselig hændelse eller anden form for ulykkestilfælde, når der ikke er tale om nogen udefrakommende påvirkning, når der ikke er ydre omstændigheder eller noget usædvanligt eller uventet i forhold til den aktivitet, som forsikringstageren var i færd med at udøve. Heller ikke efter hidtil gældende praksis fra Ankenævnet for Forsikring frem til medio 2014 ville det foreliggende begivenhedsforløb blive anset for en pludselig hændelse eller anden form for ulykkestilfælde. En situation som den foreliggende kan heller ikke efter en naturlig sproglig forståelse af begreberne pludselig hændelse eller ulykkestilfælde henføres under hverken det ene eller det andet begreb. Det er bestridt henset til de lægelige oplysninger og As tidligere forklaring, at hun i forbindelse med sit løb skulle have trådt på en mindre genstand, der har forårsaget et vrid i ben eller knæ. Løb, som det A foretog sig, må anses for en dagligdags bevægelse. Det forhold, at en lidelse indtræder uden nogen udefra kommende påvirkning, uden nogen ydre omstændigheder og uden, at der er sket noget usædvanligt eller uventet i forhold til en aktivitet, som forsikringstageren var i færd med at udøve, kan ikke med mening henføres under en forsikringsmæssig dækning for en pludselig hændelse, der forårsager en personskade. I givet fald ville det heller ikke give mening at anvende begrebet ulykkesforsikring eller ulykkestilfælde.

16 Efter Retslægerådets udtalelse kan det ikke afgøres, hvordan den påberåbte skade er opstået. Når årsagen ikke kan fastlægges, har A ikke løftet sin bevisbyrde for, at skaden kan henføres til det angivelige ulykkestilfælde den 19. juli Lægekonsulenten hos Codan Forsikring A/S har antaget, at knælidelsen skyldes, at ujævn ledbrusk ved lårbenets ledflade har fanget den indvendige menisk og revet denne i stykker. Skaden kan derfor i givet fald henføres til dækningsundtagelserne for forudbestående sygdom i forsikringsbetingelserne. Det fremgår navnlig af tre ankenævnskendelser fra 2013 AK , AK og AK , at man efter forsikringspraksis ikke anså det som et ulykkestilfælde, når forsikringstageren under løb pådrog sig en fysisk skade, uden at dette skyldes udefrakommende faktorer og/eller noget usædvanligt eller uventet i hændelsesforløbet. Ankenævnets kendelse i denne sag og nogle andre sager afgjort omkring samme tidspunkt indebar således et markant brud med ankenævnets hidtidige praksis vedrørende ulykkesforsikring og definition af begrebet ulykkestilfælde. Landsrettens begrundelse og resultat Ulykkestilfælde er i begge selskabers forsikringsbetingelser defineret som en pludselig hændelse, der forårsager personskade. Det er A, der har bevisbyrden for, at der foreligger et ulykkestilfælde. Omstændighederne i forbindelse med skadens opståen er beskrevet i As anmeldelser og oplysninger til forsikringsselskaberne i august, oktober og november 2013 samt januar og februar Omstændighederne er endvidere beskrevet i en skadestueepikrise af 29. juli 2013 og en ambulantepikrise af 1. august 2013 samt i As forklaring under hovedforhandlingen i landsretten. Landsretten lægger på baggrund af As anmeldelser og oplysninger til forsikringsselskaberne til grund, at hun under en løbetur den 19. juli 2013 pludselig oplevede kraftige smerter i højre knæ, og at hun derefter ikke kunne støtte på højre ben. Efter besvarelsen af spørgsmål 2 og 3 i Retslægerådets udtalelse af 10. juni 2016 lægger landsretten til grund, at As smerter i højre knæ skyldes en læsion af den mediale menisk og

17 bruskskader i knæet, og at Retslægerådet ikke kan tage stilling til, hvorledes disse forandringer er opstået. Det lægges efter de lægelige oplysninger til grund, at A blev tilset af en læge kort efter, at smerterne var begyndt. Hun blev transporteret til Danmark af SOS, hvorefter hun den 29. juli 2013 og i dagene derefter blev tilset og behandlet på Aalborg Universitetshospital. Den 8. august 2013 blev hun opereret for den konstaterede menisklæsion. Landsretten finder det herefter godtgjort, at skaden i form af læsion af den mediale menisk opstod i forbindelse med løbeturen den 19. juli Det er efter Retslægerådets besvarelse af spørgsmålene A og B samt 3 og 4 ikke godtgjort, at skaden skyldes eller er forværret af en forudbestående lidelse. Dommerne Kaspar Linkis og Ole Græsbøll Olesen udtaler: Forsikringsbetingelsernes definition af et ulykkestilfælde må efter en naturlig sproglig forståelse anses for at indeholde et krav om, at den pludselige hændelse, der har forårsaget en personskade, er forskellig fra selve personskaden. Det samlede forløb skal endvidere have karakter af et ulykkestilfælde. På baggrund af det begivenhedsforløb, som landsretten lægger til grund, jf. ovenfor, finder vi, at A ikke har godtgjort, at der er tale om et ulykkestilfælde i forsikringsbetingelsernes forstand, idet selve løbeturen ikke kan anses for en pludselig hændelse. Vi stemmer derfor for at tage forsikringsselskabernes frifindelsespåstand til følge. Dommer Annette Dam Ryt-Hansen udtaler: Ankenævnet for Forsikring har gennem de seneste år i en række afgørelser bestemt, at selskaberne skulle anerkende personskader opstået i forbindelse med sportsudøvelse eller lignende aktivitet som dækningsberettigende ulykkestilfælde, såfremt den hændelse, der gav anledning til skaden, efter nævnets opfattelse var egnet til at forårsage den pågældende

18 personskade. Flere af disse afgørelser har vedrørt personskader opstået i forbindelse med bevægelser i tilknytning til løb under forskellige former for sportsudøvelse. Definitionen af et ulykkestilfælde giver anledning til afgrænsningsproblemer, og begrebet pludselig hændelse omfatter efter ankenævnets praksis en række situationer, der ikke afgørende adskiller sig fra den foreliggende. Der kan efter en almindelig sproglig forståelse af ulykkesdefinitionen ikke stilles krav om, at der opstår noget usædvanligt, uventet eller tilfældigt. Efter As forklaring skete skaden under løbeturen i det øjeblik, hendes højre fod ramte underlaget. Henset hertil finder jeg efter en samlet vurdering, at A har været udsat for en pludselig hændelse, der har forårsaget personskade, og stemmer for at tage As påstand til følge. Der træffes afgørelse i overensstemmelse med stemmeflertallet, således at Codan Forsikring A/S og Privatsikring A/S frifindes. A skal betale sagsomkostninger for landsretten til Codan Forsikring A/S med kr. og til Privatsikring A/S med kr. Ved fastsættelsen af beløbet til dækning af udgifterne til advokatbistand er der ud over sagernes værdi taget hensyn til sagernes omfang og betydning. T h i k e n d e s f o r r e t : De sagsøgte Codan Forsikring A/S og Privatsikring A/S frifindes. I sagsomkostninger for landsretten skal A betale kr. til Codan Forsikring A/S og kr. til Privatsikring A/S. Det idømte skal betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a.

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM BEGREBET ULYKKESTIL- FÆLDE

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM BEGREBET ULYKKESTIL- FÆLDE 4. NOVEMBER 2016 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM BEGREBET ULYKKESTIL- FÆLDE En ny landsretsdom afgør principielt spørgsmål om, hvorledes forsikringsselskabernes nuværende definition af begrebet ulykkestilfælde

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017 Sag 285/2016 (2. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Codan Forsikring A/S og Privatsikring A/S (advokat Michael S. Wiisbye for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM afsagt den 11. juni 2018 Sag BS-5231/2017-NYK Mandatar Fagligt Fælles Forbund for (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens

Læs mere

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 7503519 HNT/IHO Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 Ankestyrelsen har ved e-mail af 13. november 2016 bedt mig om at kommentere Højesterets dom af 9. november 2016 (Ankestyrelsens j.nr. 2012-5032-44579).

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B239700A-AAN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 4. april 2005 af Østre Landsrets 1. afdeling (landsdonunerne A. F. Weimer, Engler og Merete Engholm (kst.)). 1. afd. nr. B-2397-02: S (advokat

Læs mere

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af vridskader i knæet

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af vridskader i knæet Praksisbeskrivelse om anerkendelse af vridskader i knæet Marts 2018 Indhold Generelt om knæskader... 4 Knæleddets anatomi... 4 Skadesfølger og typer af skader i knæet... 4 Symptomer ved vridskader i knæleddet...

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

Den 1. juni 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod. GF-Forsikring A/S Jernbanevej Odense NV

Den 1. juni 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod. GF-Forsikring A/S Jernbanevej Odense NV Den 1. juni 2016 blev i sag nr. 88651: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod GF-Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har ulykkesforsikring

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H KEN nr 9377 af 12/06/2014 Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-5012-15404 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Den 8. april 2015 blev i sag nr. 86739: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 8. april 2015 blev i sag nr. 86739: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 8. april 2015 blev i sag nr. 86739: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Codan Forsikring A/S Gl. Kongevej 60 1790 København V Afsagt k e n d e l s e: Forsikringstageren har ulykkesforsikring

Læs mere

Ankenævnet for Forsikring

Ankenævnet for Forsikring Ankenævnet for Forsikring Den 23. januar 2019 blev i sag nr. 92521: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod AIG Europe Osvald Helmuths Vej 4 Atrium C, 3. sal 2000 Frederiksberg afsagt

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

DOM OM ULYKKESFORSIKRING OG SLAGSMÅL

DOM OM ULYKKESFORSIKRING OG SLAGSMÅL 12. MARTS 2012 DOM OM ULYKKESFORSIKRING OG SLAGSMÅL Der opstår ikke helt sjældent tvist om, hvorvidt forsikringstagerens tilskadekomst ved slag og lignende vold skal anses som et overfald (der dækkes)

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

NY DOM OM ALL RISKS FORSIKRING - HVEM SKAL BEVISE HVAD?

NY DOM OM ALL RISKS FORSIKRING - HVEM SKAL BEVISE HVAD? 18. JUNI 2010 NY DOM OM ALL RISKS FORSIKRING - HVEM SKAL BEVISE HVAD? Sø- og Handelsretten har i en ny dom fastslået, at også ved all risks forsikring skal forsikringstageren løfte bevisbyrden for, at

Læs mere

Sagen vedrører, om sagsøger er berettiget til forsikringsdækning efter reglerne om feriekompensation.

Sagen vedrører, om sagsøger er berettiget til forsikringsdækning efter reglerne om feriekompensation. Retten i Lyngby Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. juli 2017 i sag nr. BS 114-1726/2016: mod Popermo Forsikring g/s C.F. Tietgens Boulevard 38 5220 Odense SØ Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 Sag 31/2012 (2. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012).

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012). D O M afsagt den 10. juli 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Nadine Mogensen (kst.)) i ankesag V.L. B 0581 14 og kæresag V.L. B 0502 14 A (advokat Gitte

Læs mere

Meploy ulykkesforsikring Forsikringsbetingelser

Meploy ulykkesforsikring Forsikringsbetingelser Meploy ulykkesforsikring Forsikringsbetingelser Aftalegrundlag Forsikringsaftalen består af forsikringsaftalen (policen) og forsikringsbetingelserne. For forsikringen gælder Lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - minimumskrav til personskadens omfang - behandling

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - minimumskrav til personskadens omfang - behandling KEN nr 9475 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-5012-56987 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

D O M. Afsagt den 11. september 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Mikael Sjöberg og Annette Dam Ryt-Hansen).

D O M. Afsagt den 11. september 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Mikael Sjöberg og Annette Dam Ryt-Hansen). D O M Afsagt den 11. september 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Mikael Sjöberg og Annette Dam Ryt-Hansen). 2. afd. nr. B-2308-16: Fyns Almennyttige Boligselskab (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen 1 Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen Der er tale om et vridtraume, når tilskadekomne har været udsat for en relevant belastning, der kan medføre et vrid i leddet. Der kan

Læs mere

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)).

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). D O M Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). 22. afd. nr. B-191-16: 1) A 2) B (begge ved advokat Michael S. Wiisbye)

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

FED OE - OE2017.B FED

FED OE - OE2017.B FED OE2017.B-3093-14 FED2017.23 A, der deltog i en arbejdsgiverarrangeret julefrokost, besvimede af ukendte årsager og faldt ned på sit venstre knæ. Den efterfølgende konstaterede meniskskade måtte efter Retslægerådets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

RESPONSA FRA FORSIKRING & PENSION TIL BRUG FOR RETSSAGER

RESPONSA FRA FORSIKRING & PENSION TIL BRUG FOR RETSSAGER 19. FEBRUAR 2015 RESPONSA FRA FORSIKRING & PENSION TIL BRUG FOR RETSSAGER I visse retssager kan det have betydning at få afklaret, hvad der er forsikringsmæssig praksis, eller få forklaret særlige forsikringstekniske

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

Oplysning af arbejdsskadesag

Oplysning af arbejdsskadesag Oplysning af arbejdsskadesag Fundet, at Sikringsstyrelsen burde have tilvejebragt et mere fyldestgørende grundlag for den afgørelse, der skulle træffes i en arbejdsskadesag ved at indhente oplysninger

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

Meniskoperation Patientinformation

Meniskoperation Patientinformation Meniskoperation Patientinformation Regionshospitalet Horsens Ortopædkirurgisk afdeling Menisk Ydre Et knæled indeholder 2 menisker- en indre og ydre menisk Indre Menisken er kileformet med sin tykkeste

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-01 om anerkendelse - ulykkestilfælde - akustisk traume - alarm - hyl - høreskade - tinnitus - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-01 om anerkendelse - ulykkestilfælde - akustisk traume - alarm - hyl - høreskade - tinnitus - arbejdsskade KEN nr 9378 af 15/02/2001 Udskriftsdato: 20. juli 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 103467-99106564-00 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT 29. APRIL 2010 WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT I en ny dom afsagt af retten i Kolding den 19. april 2010 fandt retten det ikke bevist, at der var årsagsforbindelse mellem

Læs mere

FORSIKRINGSVILKÅR FOR DETAF UDENRIGSMINISTERIET UDSENDTE IHB-PERSONEL

FORSIKRINGSVILKÅR FOR DETAF UDENRIGSMINISTERIET UDSENDTE IHB-PERSONEL FORSIKRINGSVILKÅR FOR DETAF UDENRIGSMINISTERIET UDSENDTE IHB-PERSONEL BILAG 2 Uddrag af de almindelige forsikringsbetingelser i tilslutning til lov nr. 129 af 15. april 1930 om forsikringsaftaler. Udenrigsministeriet

Læs mere

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 28. AUGUST 2012 DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form af bl.a. nakkesmerter

Læs mere

RaskRask Forsikringsbetingelser

RaskRask Forsikringsbetingelser RaskRask Forsikringsbetingelser Aftalegrundlag Forsikringsaftalen består af forsikringsaftalen (policen) og forsikringsbetingelserne. For forsikringen gælder Lov om finansiel virksomhed og Lov om forsikringsaftaler

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

Funktionsattest AES 420 Knæled

Funktionsattest AES 420 Knæled Funktionsattest AES 420 Knæled afgivet i henhold til Lov om arbejdsskadesikring 35 og 37 Udfyldes af rekvirenten Navn på tilskadekomne:........ Cpr.nr.:.. -. Adresse:.. Postnr.: By:.. Stilling eller beskæftigelse:..

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

Den 2. september 2015 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 2. september 2015 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 2. september 2015 blev i sag nr. 88039: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Dansk Tandforsikring A/S Jægersborg Allé 14 2920 Charlottenlund afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Henstillet til Den Sociale Ankestyrelse at tage en sag om anerkendelse af en arbejdsskade op til fornyet overvejelse og samtidig bemærket, at det efter min opfattelse

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM PANTHAVERS RETSSTIL- LING - FAL 54 - GROV UAGTSOMHED

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM PANTHAVERS RETSSTIL- LING - FAL 54 - GROV UAGTSOMHED 14. SEPTEMBER 2011 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM PANTHAVERS RETSSTIL- LING - FAL 54 - GROV UAGTSOMHED Østre Landsret har netop afgjort et principielt spørgsmål, der gennem nogen tid har været omtvistet: Kan

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B405700C KWI/LCH/HJS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. februar 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Karen Hald). 5. afd. nr. B-4057-13:

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 Sag 293/2007 (1. afdeling) A (advokat Michael Elkiær Andersen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

DOM OM ERHVERVS- OG PRODUKTANSVARSFORSIKRIN- GEN - CLAIMS MADE

DOM OM ERHVERVS- OG PRODUKTANSVARSFORSIKRIN- GEN - CLAIMS MADE 21. FEBRUAR 2011 DOM OM ERHVERVS- OG PRODUKTANSVARSFORSIKRIN- GEN - CLAIMS MADE Selv om den standardiserede erhvervs- og produktansvarsforsikring har været særdeles udbredt siden tilblivelsen i 1987, og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V.

PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V. 20. NOVEMBER 2012 PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V. Et par nye retsafgørelser illustrerer, at når retssag er blevet anlagt, bør

Læs mere

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af fodskader

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af fodskader Praksisbeskrivelse om anerkendelse af fodskader Marts 2018 Praksisbeskrivelse om anerkendelse af fodskader Denne praksisbeskrivelse om anerkendelse af fodskader supplerer den generelle praksisbeskrivelse

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. januar 2015 i sag nr. BS Z- : mod Codan Forsikring A/S c/o Codanhus Gl. Kongevej 60 1850 Frederiksberg C Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende rekonstruktion af indvendige sideledbånd. Forundersøgelse

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende rekonstruktion af indvendige sideledbånd. Forundersøgelse Ved forvridning af knæleddet ses hyppigst beskadigelse af indvendige sideledbånd. Beskadigelsen kan være ledsaget af meniskskade eller læsion af øvrige ledbånd eller korsbånd. Skaden vil dog ofte være

Læs mere

915/13. xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. LB Forsikring A/S Farvergade København K. k e n d e l s e :

915/13. xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. LB Forsikring A/S Farvergade København K. k e n d e l s e : 915/13 Den 24. april 2013 blev i sag nr. 83.934: xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx mod LB Forsikring A/S Farvergade 17 1463 København K afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

Føroya Fiskimannafelag Fritidsulykkesforsikring: Se hvordan du er dækket

Føroya Fiskimannafelag Fritidsulykkesforsikring: Se hvordan du er dækket Føroya Fiskimannafelag Fritidsulykkesforsikring: Se hvordan du er dækket 2016 1 Hvad er en fritidsulykkesforsikring? En fritidsulykkesforsikring sikrer dig, hvis du kommer ud for en ulykke i din fritid.

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte:

Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte: Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte: Attesten indgår som en del af aftalen mellem Forsikring & Pension og Lægeforeningen om attester og helbredsoplysninger mv. Til lægen Information til

Læs mere

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi)

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) 2 Indholdsfortegnelse 1. Kikkertundersøgelse af knæ...4 2. Medicin...6 3. Undersøgelsesdagen...7 3.1 Forberedelse...7 3.2 Kikkertundersøgelsen/operationen...7 4.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

EuroBonus MasterCard. Ulykkesforsikring forsikringsbetingelser

EuroBonus MasterCard. Ulykkesforsikring forsikringsbetingelser EuroBonus MasterCard Ulykkesforsikring forsikringsbetingelser Betingelser nr. 19-008 Forsikringen er tegnet i Chartis Europe S.A. Kalvebod Brygge 45, 1560 København V Telefon (+45) 33 73 24 00 CVR-nr.

Læs mere

PRINCIPIEL HØJESTERETSDOM OM PANTHAVERBESKYT- TELSE FORSIKRINGSAFTALELOVENS 18 OG 54

PRINCIPIEL HØJESTERETSDOM OM PANTHAVERBESKYT- TELSE FORSIKRINGSAFTALELOVENS 18 OG 54 4. DECEMBER 2013 PRINCIPIEL HØJESTERETSDOM OM PANTHAVERBESKYT- TELSE FORSIKRINGSAFTALELOVENS 18 OG 54 Højesteret har fastslået, at forsikringsselskabet kan fraskrive dækning for skade forvoldt ved grov

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

Den 26. oktober 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 26. oktober 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 26. oktober 2016 blev i sag nr. 89673: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Popermo Forsikring g/s C.F. Tietgens Boulevard 38 5220 Odense SØ afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren

Læs mere

RexKyoo Forsikringsbetingelser ved lektiehjælp

RexKyoo Forsikringsbetingelser ved lektiehjælp RexKyoo Forsikringsbetingelser ved lektiehjælp Aftalegrundlag Forsikringsaftalen består af forsikringsaftalen (policen) og forsikringsbetingelserne. For forsikringen gælder Lov om finansiel virksomhed

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING

TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING 21. APRIL 2010 TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING I betragtning af, at retshjælpsforsikringen giver liv til tusindvis af retssager, er det paradoksalt, at der næsten ingen retssager føres om retshjælpsforsikringen

Læs mere