Forskningscirkelledelse i praksis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forskningscirkelledelse i praksis"

Transkript

1 Title page: Forskningscirkelledelse i praksis Forfattere: Rie Thomsen (corresponding), associate Professor, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet. Riet@edu.au.dk Tlf Rita Buhl, associate professor, VIA Efter- og videreuddannelse, VIA University College Randi Boelskifte Skovhus, associate professor, VIA Efter- og videreuddannelse, VIA University College og ph.d.-studerende ved Danmarks Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet Reference til publicerede artikel: Thomsen, R., Buhl, R., Skovhus, R. B.: Forskningscirkleledelse i praksis. Nordic Studies in Education, Vol. 37, , pp Universitetsforlaget ISSN DOI: Artiklen kan downloades her:

2 Resume De nordiske lande har en lang tradition for participatoriske tilgange til forsknings- og udviklingsarbejde, som organiserer samarbejdet mellem deltagerne på forskellig vis. Forskningscirkler er én af disse organiseringsformer. Forskningscirklerne ledes ofte af en forsker. Analysen i nærværende artikel sætter særligt fokus på forskerens rolle, handlinger og udfordringer i forbindelse med gennemførelse af to forskningscirkler. Målet med artiklen er at bidrage til diskussioner om forskerens deltagelse og rolle i forskningscirkler gennem en empirisk analyse af arbejdet i to konkrete forskningscirkler. Analysen fokuserer på forskerens handlinger som medskaber af forskningscirkler. Undersøgelsen viser, at forskeren har mulighed for at forhandle om alle deltageres ressourcer til deltagelse i forskningscirklen og påtager sig ansvar for tilrettelæggelse af cirkelmøderne, deres indhold og gennemførelse. Forskerens handlinger og ledelse af arbejdet i forskningscirklerne har betydning for deltagernes oplevelse af forskningscirkler som en demokratisk videnskabelsesproces. Artiklens pointer har ligeledes relevans for samarbejde om forskning mellem universiteter, professionsuddannelser og praksis. Keywords: Forskningscirkel, praksisforskning, forskning i egen praksis, praksisudvikling, tværfaglighed Abstract The Nordic countries have a long tradition of participatory approaches to research and development, which organizes the cooperation between participants in different ways. Research circles are one of these forms of organization. Based on an empirical analysis of two research circles in a Danish RD project, this article focuses on the researcher's role, actions and challenges. The analysis focuses on the researcher as a co-creator of research circles. The analysis conclude that the researcher has the opportunity to negotiate the resources for participation for all participants in the research circle and that she assumes the responsibility for the organization of the circle meetings, their content and conduct. The researcher's actions and 'managerial work in the research circles affect the participants' experience of research circles as a democratic knowledge creation process. Discussions on participatory methods are seen as relevant to collaboration between universities, University Colleges (høgskola) and practices in research and development projects.

3 Indledning Participatoriske tilgange til forskning og udvikling beskriver organiseringen som et samarbejde mellem forskning og praksis og som væsentligt i videnskabelsesprocessen. Spændvidden i disse tilgange er bred, og samarbejdet mellem forskere og praktikere organiseres på forskellige måder, som byder på muligheder og udfordringer af forskellig karakter. Participatoriske tilgange til forskning og/eller udvikling, hvor samarbejdet er omdrejningspunkt, er fx praksisforskning (Højholt 2005) og aktionsforskning (Reason & Bradbury 2001), og forskellige organiseringsformer kan være læringscirkler/study circles (Brophy 2001), praksisportræt (Markard, Holzkamp & Dreier 2004) og development dialogues (Forsberg & Nordzell 2012). Artiklens forfattere har erfaringer med forskellige former for organisering af forskningssamarbejde med afsæt i kritiske teorier som fx kritisk psykologi, hvis tilrettelæggelse ofte beskrives som praksisforskning med deltagerne som medforskere i et joint venture (Mørck & Huniche 2006). Men ofte er den metodologiske tilrettelæggelse kun perifært genstand for forskningsmæssig analyse i praksisforskningen (Kousholt & Thomsen 2012), hvor man naturligt nok er mest optaget af at skabe viden om den problemstilling, som undersøges. I nærværende artikel formidles resultater fra forskningsprojektet Forskningscirkelledelse i praksis, hvor analyserne retter sig mod forskerens handlinger i praksisforskningssamarbejdet. I forskningsprojektet undersøges forskerens deltagelse i to konkrete forskningscirkler. Artiklen indledes med et indblik i ideen om forskningscirkler som participatorisk tilgang, en præsentation af de konkrete forskningscirkler, der danner empirisk grundlag for analysen og artiklens metode. Herefter præsenteres resultaterne af analysen struktureret efter temaerne: forhandling af ressourcer, strukturering, engagement og deltagelse, det åbne rum i forskningscirklen samt forskerens faglige blik og kilder til viden. Forskningscirkler som idé I Sverige har forskningscirkler som organiseringsform været ganske hyppigt anvendt siden 1970, da Karl-Axel Nilsson formulerede begrebet forskningscirkler i forbindelse med samarbejdet mellem den svenske Høgskolan i Lund og fagforeningerne om uddannelse af tillidsrepræsentanter. Tanken var att en mer konstruktiv arbetsform skulle kunna åstadkommas om forskare medverkade i studiecirkeln utan att fylla den traditionelle lärarens plikter (Nilsson 1990 i Holmstrand & Härnsten 2003, s. 18). Holmstrand og Härnsten fremhæver relationen til den svenske folkeoplysningstradition og studiecirkler, som var grupper med et oplysnings- og dannelsesformål. Ideen med at sætte forskeren ind

4 i studiecirklen var at få adgang til forskningsbaseret viden med henblik på at anvende denne i arbejdet med at forbedre arbejdernes vilkår. Holmstrand og Härnsten beskriver forskningscirklen som en del af en bevægelse i slutningen af 1970 erne, da også mange kritiske forskere og pædagoger var optaget af at bringe forskning og praksis i samspil på nye måder. Holmstrand og Härnsten nævner Oscar Negt og Paulo Freires arbejde, og vi kunne tilføje Klaus Holzkamp og Ole Dreiers teori-praksis-konferencer (Markard, M., Holzkamp, K., & Dreier, O. 2004) som andre eksempler på sådanne bestræbelser. Forskningscirkler har i forskellige udformninger været praktiseret i en række kontekster og lande de seneste 35 år (Buhl & Skovhus 2014). En poäng med forskningscirklar är att de ger möjligheter till att tillsammans skapa överblick, att vidga perspektiven och att sätta in frågeställningar i större sammanhang. Vad som behövs är en öppen och kritisk hållning till de allmänna föreställningar och traditioner som vi är omgivna av. Ambitionen i forskningscirklar är att komma bakom de framträdelseformer som vi också själva är en del av och som vi behöver granska kritiskt och reflektera djupt över för att se igenom. Det innefattar kritisk granskning av både de erfarenheter som deltagarna har och den forskning som används (Holmstrand og Härnsten 2003, s. 216). I en forskningscirkel undersøges en problemstilling med afsæt i deltagernes forskellige viden, erfaringer og praksis. Problemstillingen defineres i fællesskab indledningsvis. I forskningscirklen sigtes mod at skabe et særligt rum for videndeling, udvikling og afprøvning på et ligeværdigt grundlag mellem forskere og praktikere (Härnsten 1994). Det forventes, at forskningscirklen kan bidrage til at øge deltagernes viden om et problem, men ikke nødvendigvis til at løse problemet (Holmstrand & Härnsten 2003). Helt konkret tænkes en forskningscirkel at bestå af 5-9 deltagere og 1 forskningscirkelleder, og de mødes en gang om måneden i en periode på 1-1,5 år og har ca. 5 timer pr. cirkelmøde til forberedelse. Hertil kommer tidsforbrug til at sikre formidling af forskningscirklens videnproduktion i form af et produkt, som deltagerne selv vælger formen på (se fx Persson 2010, s. 11). Produktet er med til at gøre forskningscirkler til en offentlig aktivitet og bidrage til spredning af den viden, som udvikles gennem samarbejdet i cirklen. Denne mulighed kan samtidig være noget af det, som adskiller forskningscirklen for andre typer af studie- og læringscirkler (Holmstrand & Härnsten 2003).

5 Ud over at deltagerne i forskningscirklen må mødes et antal gange i et vist tidsrum, er arbejdsformen som udgangspunkt ikke defineret. Det er op til deltagerne i fællesskab at finde frem til den måde, hvorpå de sammen ønsker at udforske problemet. Holmstrand og Härnsten gennemgår en lang række arbejder med forskningscirkler og konkluderer, at de væsentligste aspekter ved forskningscirklerne er initiering, engagement og deltagelse, kilder til viden samt demokrati og videnskabelse (ibid., s.127). Med inspiration fra Sverige blev der også i Danmark arbejdet med forskningscirkler (se fx Persson 2010) og med professionscirkler (Jakobsen & Hedegaard 2013), og i var forskningscirkler den bærende organiseringsform for samarbejdet mellem gymnasielærere, vejledere og forskere i Interreg-projektet Preventing Dropout (NIRAS 2013). I midtvejsevalueringen af Preventing Dropout fremhæves, at den viden, der produceres i forskningscirklerne, bygger på deltagernes samarbejde om at forstå specifikke situationer og problematikker. Deltagerne oplever, at forskningscirklerne bidrager til ny opmærksomhed på situationer i den daglige praksis, til en systematisk analyse af dem, og at dette bl.a. øger muligheden for efterfølgende at kunne begrunde og argumentere for egne beslutninger i praksis. Videre peges der på, at alle forskningscirkler i Interregprojektet har haft forskeren i en ledende rolle kombineret med et vist omfang af selvledelse fra deltagernes side. Hvordan dette har udfoldet sig, har vekslet fra cirkel til cirkel (NIRAS 2013). Forskningscirklerne er afhængige af forskerens varetagelse af rollen som facilitator og af den kemi, der opbygges blandt deltagerne i cirklen. Hvordan dette former sig, kan have betydning for deltagernes udbytte og risiko for frafald (NIRAS 2013, s. 36). At ordet frafald anvendes i forhold til samarbejdet i en forskningscirkel, er bemærkelsesværdigt og fortæller os måske, at det langtfra er givet, at deltagerne i forskningscirklen ser dette som et samarbejde om forsknings- og udviklingsbestræbelser. Evalueringen udarbejdet af NIRAS siger altså både direkte og indirekte noget om forventninger til forskerens handlinger i forskningscirklen. Det beskrives direkte, at forskeren forventes at indtage en ledende og faciliterende rolle, og indirekte, at forskeren fra den position er medskaber af kemien blandt deltagerne i cirklen, som fremhæves som væsentlig for deltagernes udbytte (inklusive forskerens). I artiklen her undersøges forskningscirkler som organiseringsform, når forsknings- og udviklingsarbejde hviler på et ideal om samarbejde.

6 Fra deltagelse til ledelse I Holmstrand og Härnstens (2003) review af litteraturen om forskningscirkler beskrives alle deltagere i cirklen som deltagere eller som henholdsvis forskere og praktikere. Ligeværdighed fremhæves som et grundlæggende princip. I deres kortlægning og analyse af en række forskningscirkler gennemført i Sverige i forskellige sammenhænge tales der nu om henholdsvis cirkelledere og cirkeldeltagere. Eksempelvis fremhæves det, at: Ett mönster som blir synligt när samtliga ovanstående cirklar gås igenom är att när cirklarna inte till lika stor del initieras av deltagarna själva ligger det närmre till hands att ledaren uppfattas som kunskapsgivare (ibid., s. 131). Cirkellederens potentielt forskellige roller og muligheder beskrives især i forhold til risikoen for, at cirklen udvikler sig til en undervisningssituation med cirkellederen som afgiver af kundskab/viden og de andre deltagere som modtagere. I senere publikationer, eksempelvis Sven Perssons Forskningscirklar en metodbok, beskrives forskerens rolle mere entydigt som cirkelleder, og det beskrives ydermere, at cirkellederens opgave er at lede deltagerne gennem forskningsprocessen, og der sættes fokus på forskellige former for kontrakter såsom kontrakter mellem deltagerne og disses arbejdsgivere omkring deltagernes tid og ressourcer til at deltage i forskningscirklen (Persson 2009, 2010). Hecksher, K., Thomsen, R., & Nordentoft, H.M. (2014) skriver i Introduktion til forskningscirkler, at forskeren er cirkelleder, og at opgaven blandt andet består i at facilitere møderne, således at alle får taletid og mulighed for at fremlægge materiale for de øvrige deltagere [ ] I løbet af cirklens arbejde rådgiver cirkellederen deltagerne i forhold til valg af litteratur, undersøgelsesmetoder, afprøvninger og er desuden tovholder på formidling af cirklens arbejde (2014, s. 5). Opsamlende kan det konstateres, at der i litteraturen om forskningscirkler ikke beskrives én bestemt rolle for forskeren i forskningscirklen, men at der er mange måder at bedrive forskningscirkler på. Og at forskeren i litteraturen tildeles en privilegeret position i forhold til at træffe beslutninger om aktiviteter i cirklerne, eksempelvis i rollen som den, der tilrettelægger møder, træffer beslutning om indhold, inddrager cirkeldeltagerne i tilrettelæggelse og beslutning samt faciliterer cirkelmøderne. Forskningscirklerne og forskerens rolle udfolder sig således over tid i relation til det problem, som cirklerne arbejder med og i samspil med de deltagere, som udgør cirklen.

7 Litteraturgennemgangen giver anledning til at forskeren må stille sig tre spørgsmål vedrørende den mulige forvaltning af sin rolle: Er jeg deltager, leder eller begge dele? Er jeg deltager, underviser eller begge dele? Og endelig: Er jeg ekspert/rådgiver i forhold til det specifikke emne, der arbejdes med at undersøge, facilitator for fælles (ud)forskningsprocesser eller begge dele? Kontekst og empirisk grundlag To forskningscirkler har dannet empirisk grundlag for analysen, som præsenteres i denne artikel. De knytter sig konkret til et landsdækkende SATS-puljeprojekt i Danmark kaldet Unge på tværs i støttet af Undervisningsministeriet og gennemført af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU). I Unge på tværs fik Ungdommens Uddannelsesvejledning SYD (UU Center Syd) midler til at undersøge og udvikle aktiviteter til undervisning i emnet uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering (UEA) ii for henholdsvis almindelige folkeskoleklasser og for specialklasser. UU Center Syd havde fra projektet Preventing Drop Out positive erfaringer med denne arbejdsform og ønskede at videreføre denne (sam)arbejdsform i et nyt projekt. Hver af forskningscirklerne bestod af en forsker i rollen som forskningscirkelleder samt syv deltagere fra fire kommuner. Deltagerne kom fra UU, folkeskoler (både lærere og en forældrerepræsentant), erhvervsuddannelser (både lærere og vejledere) samt fra Aarhus Universitet og professionshøjskolen VIA (forskerne). På UU Center Syd valgte man, at to lokale projektledere, én per cirkel, også deltog i forskningscirklerne. Cirklernes møder forløb fra september 2013 til september Der blev afholdt i alt 8 cirkelmøder (6 cirkelmøder a 3 timer og 2 cirkelmøder a 6 timer). Sideløbende med forskningscirklerne mødtes deltagerne med hinanden i mindre grupper for at udvikle og gennemføre de udviklingsprojekter, de formulerede i forskningscirklen. I forløbet indgik en konference/læringsdag med gæster, som deltagerne dels ønskede at inspirere med deres projekter, dels ønskede feedback fra. Forløbet blev afsluttet med et cirkelmøde med fremlæggelser af deltagernes produkter i form af aktiviteter og undervisningsforløb til emnet uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering og brobygning til erhvervsuddannelse inden for henholdsvis almindelige skoleklasser (6.-8. klasse) og specialklasser ( klasse). Der var i udgangspunktet tale om to forskningscirkler med hver sin cirkelleder, men i samspil med deltagerne udviklede der sig en praksis, hvor de to forskningscirkler som oftest havde fælles opstart og fælles afslutning på cirkelmøderne og undervejs præsenterede fund og drøftede disse med hinanden. I analysen behandles de to forskningscirkler samlet.

8 Metode Forskning i egen praksis Forskningscirklerne blev ledet af hhv. Rie Thomsen og Rita Buhl. Randi Skovhus deltog som deltagende observatør og havde overvejende fokus på forskningscirkelledernes handlinger. Observatøren deltog også i nogen grad ift. at sætte sin egen forskningsviden om uddannelseserhvervsvejledning, som var forskningscirklernes fokus, i spil i forskningscirkelarbejdet. I det følgende benævnes de tre parter som forskere. Første gang forskningscirklerne mødtes, blev deltagerne orienteret om, at forskerne ønskede at udforske og udvikle egen praksis som forskningscirkelledere, og at de ønskede at bruge de aktuelle forskningscirkler som empirisk grundlag herfor. I orienteringen blev der lagt vægt på, at observatøren overvejende var optaget af forskningscirkelledernes handlinger. Alle deltagere accepterede dette. Flere deltagere udtrykte undervejs i forskningscirklens arbejde interesse for forskningsprojektet om at undersøge forskningscirkelledernes arbejde. Der blev fx sagt: Jeg synes, cirklerne er et helt særligt rum. Det er spændende, hvad det er, I gør, som er med til at skabe dette. Nærværende artikel baserer sig således på et casestudie, hvor casen udgøres af forskningscirkler, som forfatterne selv har været forskningscirkelledere af. Jarvis præsenterer tre forskerpositioner: outsider en forsker, der forsker i en praksis, hun ikke har professionel erfaring med; hybrid en praktiker, der forsker i andre praktikeres praksis i en kontekst, der er ukendt for hende, og/eller hvor hendes officielle job er som deltidspraktiker og deltidsforsker; insider en praktiker, der forsker i sin egen organisation i sin egen og sine kollegers praksis (Jarvis 1999). Med Jarvis kan vores forskerposition karakteriseres som en insiderposition. Forskning er drevet af nysgerrighed, og en sådan nysgerrighed rejser sig også over for forhold, som forskere møder i deres egen praksis, fx som forskningscirkelledere. Det er på denne baggrund, artiklen her er blevet til. McLeod peger ift. casestudier i vejledning og psykoterapi, hvor forskeren forsker i cases, hvor denne selv er vejleder, på to hovedstrategier for at sikre valide forskningsresultater: at der er flere kilder til viden, og at analysen kan foretages af et team af mennesker (McLeod 2010).

9 Vi redegør her for, hvordan vi har arbejdet med disse to dimensioner. Vi har arbejdet med tre kilder til viden: En af os har i overvejende grad haft rollen som observatør og har udarbejdet observationsnoter fra forskningscirkelmøderne. Desuden blev der udarbejdet refleksionsnoter, som afspejler de refleksioner, som forskerne i fællesskab gjorde sig i forlængelse af hvert forskningscirkelmøde. Observations- og refleksionsnoter indgik som videnkilde. I forbindelse med evaluering af forskningscirklerne blev der gjort brug af videoudsagn om deltagernes udbytte af forskningscirklerne. Videoudsagnene blev til ved, at deltagerne enkeltvis gik ind i et rum, hvor der var opsat et videokamera. Her svarede de på spørgsmål vedr. processen i forskningscirklerne i begyndelsen, undervejs og i afslutningsfasen, og derudover kunne de frit kommentere. Alle deltagere gav tilladelse til, at citater fra optagelserne og observationerne kunne anvendes i anonymiseret form. Deltagernes udsagn blev transskriberet og indgik som en anden kilde til viden. Endvidere indgik dagsordener og referater som en tredje videnkilde. Analysen er foretaget af artiklens tre forfattere i fællesskab. Forfatterne har individuelt gennemlæst observations- og refleksionsnoter, transskriberinger af deltagernes videoudsagn, dagsordener og referater og kodet disse på baggrund af spørgsmålet: Hvad gør forskeren i rollen som cirkelleder for at etablere og fastholde cirklen som rum for fælles udforskning af praksis? Herefter diskuterede forfatterne i fællesskab kodningerne med henblik på at undersøge, om, og sikre at, kodningerne var genkendelige for de øvrige. I de tilfælde, hvor der var tvivl eller uenighed om en kodning, læste forfatterne det konkrete empiriske materiale igennem igen og diskuterede dette i fællesskab, indtil der blev opnået en fælles forståelse af, hvordan empirien kunne forstås, og hvilken kode der ville være dækkende. Herefter blev koderne tematiseret, og der blev identificeret overordnede temaer omkring forskningscirkellederens rolle ift. at fastholde forskningscirklen som rum for fælles udforskning af praksis. Disse præsenteres og analyseres nedenfor. Forhandling af ressourcer Forud for etableringen af forskningscirklerne forhandlede forskerne om tid til at indgå i forskningscirklerne. De var både optaget af egen og cirkeldeltagernes betingelser, fx præsenterede de opdragsgiverne for en beregning af, hvor mange timer cirkeldeltagerne skulle have til rådighed til deres

10 arbejde i forskningscirklerne. Tid til arbejdet blev også drøftet på første cirkelmøde, og på trods af forskernes forsøg på at bidrage til at give deltagerne ensartede vilkår var disse alligevel forskellige i praksis. Forskerne indtager således indledningsvis rollen som forhandler på de øvrige deltageres vegne og skaber til cirkelmødet indsigt i deltagernes forskellige betingelser for arbejdet. Det fremhæves i litteraturen om forskningscirkler, at kontinuitet og et længere tidsperspektiv er vigtige faktorer, når der produceres viden i forskningscirkler, samt at tiden vedrører cirkelmøderne og forberedelse af disse, men også gennemførelse af de lokale udviklingsprojekter (Persson 2009, s. 19). Inden for praksisforskningen fremhæves tid til samarbejdet ligeledes som en væsentlig faktor og især en udfordring for de professionelle, som skal indgå som medforskere (Kousholt & Højholt 2011). På første cirkelmøde viste det sig, at deltagerne havde fået meget forskellig information forud for mødet. Dette fremgår af referatet fra den aktivitet, hvor forskerne lagde op til en runde, hvor hver enkelt deltager kunne udtrykke sine forventninger til at indgå i forskningscirklen. Spændet af information gik fra at være blevet bedt om at møde op på det givne tidspunkt og sted til at have haft mulighed for at læse projektbeskrivelsen, herunder også en kort introduktion til forskningscirkler. Trods det at nogle deltagere havde læst om forskningscirkler i projektbeskrivelsen mv., udtrykte alle deltagere behov for at blive yderligere introduceret til forskningscirkler. Dette behov imødekom forskerne ved at have et punkt på dagsordenen, hvor de præsenterede forskningscirkler som grundlag for en drøftelse af, hvad deltagerne var samlet om. Det viste sig, at der især var forskel på deltagernes betingelserne for arbejdet med udvikling og undersøgelser af praksis mellem cirkelmøderne. Dette resulterede i, at deltagerne flere gange udtrykte behov for tid til at sidde sammen i de mindre grupper, som de arbejdede i, i de udviklingsprojekter, de gennemførte som en del af Unge på tværs. De havde behov for at planlægge og koordinere med hinanden. Fleksibiliteten i forskningscirklerne og det faktum, at forskningscirklerne er et åbent rum, hvor alle deltagere byder ind med ønsker til anvendelse af tiden, gjorde det muligt at skabe tid til dette i mødernes dagsorden. Men det fremgår også af refleksionsnoterne, at forskerne er opmærksomme på og måske bekymrede for, om ressourcerne/tiden til fælles udforskning på cirkelmøderne nu blev flyttet til udviklingsarbejdet. Samtidig kan det også

11 læses som et udtryk for, at udviklings- og forskningsbestræbelser er tæt knyttet sammen. Dette knytter sig til en anden problemstilling, som observations- og refleksionsnoterne også afspejler: at det langsomt går op for forskerne, at deltagerne oplever forskningscirklerne som projektet, mere end at forskningscirkler følger og understøtter udviklingsprojekterne i praksis. Og en pointe i analysen er, at ikke blot forskerne, men alle deltagere fra start og undervejs kontinuerligt afvejer og afstemmer, hvordan tiden skal og kan bruges på forskningscirkelmøderne og mellem disse. Strukturering, engagement og deltagelse Indledningsvis viste vi, hvordan ledelsesrollen så ud til at være vokset frem i ideen om forskningscirkler over tid, og at ordet facilitering knyttes op på denne rolle. Ravn skriver, at facilitering er en professionel praksis, der på en dynamisk og involverende måde har til formål at skabe resultater i grupper, forløse potentialer og at skabe udvikling, mening og værdi mellem mennesker (Ravn 2011). I nærværende artikel tages Ravns definition i anvendelse i forhold til den strukturering, forskerne bedriver i forskningscirklen. I opsamlingen på litteraturen om forskningscirkler konkluderede vi, at der er stort spillerum for graden af strukturering og uddelegering af ansvar i forskningscirkler. Spændvidden går fra, at forskeren kan indtage en position som deltager med ansvar på linje med de andre deltagere og uddelegere dagsorden, referat, mødeledelse og oplæg, til en position, hvor forskeren kan træde ind i en mere strukturerende rolle i forhold til at lave dagsordener, men også at træffe beslutning om arbejdsformer undervejs i cirkelmøderne og gennemføre/facilitere forskellige og varierende arbejdsformer. Disse kan have større eller mindre fokus på at inddrage alle deltagere og skabe forskellige rum for fælles undren. I de forskningscirkler, som analyseres i forskningsprojektet Forskningscirkelledelse i praksis, valgte forskerne en meget struktureret tilgang, og hvad dette indebar, beskrives og analyseres nedenfor. I de konkrete forskningscirkler blev der arbejdet struktureret og faciliterende. Det kom til udtryk ved, at dagsordenen til næste møde afslutningsvis blev diskuteret på hvert cirkelmøde. Forskerne påtog sig dernæst at lave dagsorden samt foreslå forberedelse til næste møde og tilrettelægge mødet med forskellige aktiviteter med henblik på fælles undersøgelse og diskussion. Eksempler på aktiviteter var: Runder med billeder ud fra deltagerpræsentationer og projektet Hvad er forskning for dig?.

12 Brainstorm med Post-its og organisering af disse med henblik på at formulere udviklingsprojekter. Struktureret feedback, hvor alle deltagere gav feedback på deltagernes undersøgelser og udviklingsprojekter ud fra feedbackark med spørgsmålene: 1) Hvad synes vi særlig godt om? 2) Hvad undrer vi os over? 3) Man kunne måske også? Fremlæggelser og fælles diskussion af materiale/empiri, som projektgrupperne havde udarbejdet, fx invitationer til og programmer fra brobygningsarrangementer og åbent hus, observationer eller videoklip. Alle møder blev afsluttet med logbogsskrivning ud fra spørgsmålene: Hvordan har mødet været? Hvad har gjort særligt indtryk? Hvad ønsker du at arbejde videre med? Logbogsnoterne blev delt mundtligt i forkortet form som fælles afslutning på møderne. Det fremgår af observationsnoterne, at de to feedbackformer blev gentaget på stort set alle møder. Dagsordener og referater afspejler en høj grad af variation af arbejdsmåder i forhold til udforskning af de problemer, som udviklingsprojekterne skulle bidrage til at løse. De valgte metoder bidrog til at sikre taletid til alle samt til, at deltagerne fik mulighed for at gøre brug af hinandens erfaringer undervejs i processen. Analysen viser, at forskningscirkellederne har truffet valg om at anvende nogle af arbejdsformerne i forskningscirklerne, eksempelvis feedbackformer, gennem hele forløbet, og at dette bidrog til genkendelse og til at skabe rummet i forskningscirklen. Det åbne rum i forskningscirklen På første møde i cirklen holdt forskerne et oplæg, hvor forskningscirklen blev præsenteret med et ideal om, at deltagerne i en forskningscirkel ikke stiller sig tilfreds med de umiddelbare indlysende svar på umiddelbare indlysende problemer. Dette var inspireret af Riddersporre et al Observationsnoterne viser, at der tales om deltagernes forventninger til cirklerne og om, hvad der blev forventet af dem, eksempelvis havde flere deltagere spørgsmål til, hvad de forventedes at levere. En af de lokale projektledere fremhæver, da han bliver spurgt til ledernes forventninger, det åbne i cirklernes arbejde. Han siger: Vi forventer, at I møder op, og at I foretager jer noget imellem cirklerne. Hvad det skal være, ved vi ikke endnu det skal vi forholde os undersøgende til i starten af cirklerne. Flere deltagere kommenterede indledningsvis på selve navnet for det nye handlerum, forskningscirkler. Det fik dem til at fremhæve, at det var vigtigt, at det ikke var for teoretisk, det, der skulle foregå. En

13 deltager sagde eksempelvis: Jeg har forventninger om, at vi beskæftiger os med nogle metoder og praksisudvikling og ikke kun noget teoretisk. En anden deltager sagde: Jeg kan godt lide at være praktiker. Han fortalte efterfølgende, at han fra start ønskede at understrege, at han ikke fandt det frugtbart at deltage i et teoretisk projekt, der ikke er forbundet med praksis. Det træder frem, at forskningscirklen er et ukendt arbejdsrum, og at det stiller forskerne over for en udfordring, der består i at formidle et begreb forskningscirkler der konnoterer teoretisk viden, og som nogle deltager opfatter som løsrevet fra praksis og praktisk handlen. En anden udfordring, som træder frem, er, at det skabte spørgsmål, at rummet blev fremstillet som åbent og indholdet som værende op til deltagerne at byde ind på. For forskeren stiller det krav til opmærksomhed på, hvordan der træffes beslutninger sammen med deltagerne eksempelvis i forhold til konkrete aktiviteter og produkter. En cirkeldeltager siger til det første forskningscirkelmøde om det åbne rum : Jeg synes, at det ser ud til, at forskningscirklerne giver mulighed for refleksion i en arbejdsdag, hvor alt handler om arbejdsudførelse. Her [i forskningscirklen] er der ikke et specifikt mål, vi kan selv sætte målet inden for nogle rammer. Det er ikke så tit, vi har mulighed for det. Dette peger på, at nogle af deltagerne fra starten får øje på de muligheder, som det åbne rum giver. Et forsøg på konkretisering af muligheder i rummet Efter andet cirkelmøde udarbejdede alle deltagere i fællesskab et dogme med henblik på at beskrive ønsker til arbejdet i forskningscirklerne. Dette skete med afsæt i en runde, hvor alle deltagere (både forskere og øvrige deltagere) trak et billede ud fra spørgsmålene: Hvad er forskning for mig? Hvad vil jeg gerne have, at det skal være her i forskningscirkelen? Dogmet fik titlen Dogme13, se figur 1. Figur 1 indsættes her Figurtekst: Figur 1: Dogme13. Ejerskab til forskningscirklerne

14 Dogme13 blev et referencepunkt for både deltagere og forskere, som genbesøgtes undervejs i cirkelarbejdet. Særligt gav pkt. 2 og 3 anledning til fælles drøftelser, idet de handler om at gå nye veje i en diffus, uklar og ukendt proces, hvor det fastholdes, at deltagerne ikke kender målet. Senere kom pkt. 7 og 8 til, idet deltagerne havde foretaget en indsnævring af målene for cirkelarbejdet baseret på deres lokale udviklingsprojekter. Dogmet kan ses som et svar på fælles bestræbelser på at tage ejerskab over cirklens åbne rum og afklare et indhold. Dogmet afspejler, at forskningscirkelrummet adskiller sig fra andre handlerum, som deltagerne har erfaring med at færdes i, eksempelvis undervisning, at være studerende, forskning eller udviklingsarbejde. En cirkeldeltager formulerer det eksempelvis således: Vi er vant til at finde løsninger; her skal vi noget andet. Analysen peger på, at det er en central opgave for forskeren i rollen som cirkelleder at bidrage til at tage ejerskab over det åbne forskningscirkelrum. Fleksibel strukturering Observationsnoterne viser, at forskerne med afsæt i det åbne rum tilstræbte en klar struktur og tydelig styring for de enkelte møder i form af bl.a. dagsordner udsendt på forhånd, egen planlægning af mødegangene med tidsfastsættelser, logbøger, referater og tydelig ledelse af mødegangene med fokus fordeling af taletid. Samtidig viser materialet, at forskerne ofte må ændre og tilpasse dagsorden og aktiviteter, fordi noget eksempelvis tager mere tid end forventet eller deltagelse ikke bidrager på de måder, som forskeren forventer eller lægger op til. Det vil sige, at forskeren som forskningscirkelleder spændes ud mellem på en og samme gang at skulle være forberedt uden at kunne forberede sig og at kunne holde fast i en form uden at blive konform. Umiddelbart kan det lyde paradoksalt, at man på en og samme gang tilstræber tydelig struktur og åbenhed ift. roderi og levet liv i praksis, men ideen er, at strukturen kan bidrage til at skabe tryghed i en kontekst, som kan opleves flydende og grænseløs, jf. Rosa 2014, samt at strukturen bidrager til ligestillede deltagelsesmuligheder for alle deltagere i cirklen. Analysen viser også, at forskerne ikke altid formår at ændre og tilpasse, idet andre interesser rækker ind i cirkelarbejdet med manglende

15 meningsfuldhed for deltagerne (forskerne inklusive) til følge. Eksemplet Skabelonen der kom ind fra siden siger noget om dette. Skabelonen, som kom ind fra siden I den ene af de aktuelle forskningscirkler efterlyser deltagerne en skabelon, som de kan anvende i formidling af deres projekter. En af deltagerne, som er lærer, siger eksempelvis, at hun forstår en lille smule mere, hver gang cirklerne mødes, men at udviklingsprojekternes arbejde jo også skal udbredes til andre lærere. Hun arbejder med at beskrive aktiviteter, som både møder læringsmål fra UEA og fra danskfaget. Hen over to mødegange arbejder deltagerne med at udvikle en skabelon, som har til formål at konkretisere og bidrage til en vis ensartethed i måderne at beskrive aktiviteterne på. Målet er at opnå genkendelighed hos de lærere, som cirkeldeltagerne gerne vil inspirere med deres arbejde. Referater fra cirkelmøderne viser, at deltagerne har som hjemmeopgave at arbejde med at skrive deres projekt ind i skabelonen, men at deltagerne ikke får det gjort, og at de til næste cirkelmøde udtrykker tvivl om, hvad skabelonen skal bruges til. På dette cirkelmøde genoptages arbejdet med skabelonen på opfordring fra forskerne. Det er uklart hvorfor. Men en grund, som deltagerne ikke kender til, og som forskeren ikke kommunikerer, er, at der også i det overordnede projekt i Unge på tværs arbejdes med en skabelon, som skal bruges til afrapportering. Enden på arbejdet med skabelonen bliver, at ingen af deltagerne får skrevet deres projekt ind i den. Eksemplet med skabelonen kan ses som udtryk for, at forskeren i rollen som forskningscirkelleder også influeres af interesser uden for cirklens arbejde, måske særligt i cirkler, som er en del af større projekter. Analysen taler for nødvendigheden af at have en opmærksomhed på dette og for, at situationer, som opleves som træge, meget vel kan være udtryk for deltagernes og cirkellederens modsatrettede interesser. Et andet perspektiv på skabeloneksemplet er, at forskerne kunne have påtaget sig at levere bud på næsten udfyldte skabeloner på baggrund af de informationer, de havde fra cirkelarbejdet. Når forskerne fastholder en forventning om, at deltagerne skulle udfylde skabelonen, er det måske et udtryk for, at forskerne i denne situation indtog en underviserposition med et mål om deltagernes udvikling i en bestemt retning snarere end en forskningscirkellederrolle, hvor forskeren bidrager til den fælles udforskning, fastholdelse af fund og formidling af disse. I underviserrollen er

16 mål med undervisningen forankret i en studieordning eller semesterplan. I forskningscirkler har forskeren en anden rolle: at understøtte deltagernes proces i forhold til en fælles problemstilling i et handlerum, som netop ikke er målfastlagt på forhånd. På den måde kan de indspil, som gruppen får, ses på en anden måde, end når der er tale om undervisning. Forskerens faglige blik og kilder til viden I de konkrete forskningscirkler bringes forskellige kilder til viden i spil, eksempelvis ved oplæg om, at målet med forskningscirklerne er at gøre op med det, som tages for givet (Axelsen & Olesen 2002), at skabe en bevægelse fra normativ til nysgerrig (Riddersporre et al. 2011) og at skabe en plads for refleksion over handling (Schön 1983). Der henvises også til innovationscirklen (Bundsgaard & Hansen 2012). Endvidere præsenteres oplæg om vejledning og karrielæring, som betragtes som relevante for arbejdet med udviklingsprojekterne og analyse af dem. Observationsnoter, dagsordener og referater afspejler, at den største del af tiden i forskningscirklerne anvendes på at fremlægge, drøfte og udforske deltagernes udviklingsprojekter og identificere og diskutere strukturelle udfordringer, som knytter sig hertil. Praksisbeskrivelser er således den kilde til viden, der bruges mest tid på i de konkrete forskningscirkler. Som tidligere nævnt er udgangspunktet for en forskningscirkel netop at bringe alle deltageres viden, faglighed og kompetencer i spil i den fælles udforskningsproces. En forventning til forskernes deltagelse er derfor, at de finder måder at bringe deres viden og forskningskompetencer i spil på, så det bidrager positivt, og af deltagerne opleves som hjælp. En måde, der konkret blev eksperimenteret med dette på, var at fremskrive meninger, begrundelser og fund i forskningscirklens arbejde og dokumentere disse. Dette skete fx i form af referater, opstilling af Dogme13 (se figur 1) med henblik på fælles ejerskab samt identificering og eksplicitering af delresultater. Alt sammen dokumenter, som blev fremlagt til fælles drøftelse og forhandling i cirklerne: Dette er det, vi har forstået, hvad siger I til det? Hvad er jeres forståelse og forslag til videre udvikling? Hvilke ændringer kan gøre dette mere præcist? Nøjagtig på samme måde, som andre deltageres praksiseksempler blev gennemgået. På den måde ser det ud til, at forskningscirklen bidrager til at

17 ligestille forskellige praksisformer og vise, hvordan forskningspraksis er en praksis blandt flere praksisser. Analysen viser, at der bringes viden fra forskellige steder i spil i forskningscirkelarbejdet. Forskeren, som tilrettelægger cirkelmøderne med afsæt i deltagernes input og ønsker, får derfor en central position i forhold til at anerkende, at viden skabes mange steder og kan antage mange former, jf. Law Dermed afspejler analysen, at forskeren som cirkelleder har en central rolle med henblik på demokratisering af videnskabelsesprocessen, uanset hvordan forskeren forvalter denne rolle. Forskerne i den konkrete forskningscirkel arbejder for at fastholde en produktiv gennem aktiv ligestillet deltagelse, eksempelvis ved at deltage symmetrisk i feedbacksessioner på den måde, at forskernes bidrag blev et ud af alle deltageres bidrag, og at forskernes feedback ikke tog længere tid end de andre deltageres. Forskerne afstod således ikke fra at deltage i de konkrete aktiviteter, men lagde tværtimod vægt på at deltage med henblik på at bidrage til, at egen viden kom i spil på en anden måde end i underviser- og formidlerrollen. Gennem deltagelse i de fælles aktiviteter bringes forskerens viden, erfaringer og undren i spil på linje med øvrige deltageres. Derved åbnes for en position, hvor forskeren ikke kan forventes at have eller bidrage med underviserens svar. Det fremgår af observationsnoterne, at når deltagerne har forberedt noget til præsentation på cirkelmøderne, lægger forskerne vægt på, at det bliver inddraget og får betydning på møderne. Ligeledes træder det frem, at når der holdes oplæg om eksempelvis et teoretisk perspektiv eller begreb, inddrager og refererer forskerne undervejs til erfaringer, som deltagerne tidligere har delt med gruppen. I forbindelse med fælles drøftelser understøtter forskeren aktivt, at deltagerne taler sammen. En deltager siger på sidste møde i forskningscirklen, at det har været sindssygt inspirerende at være sammen med så mange mennesker fra forskellige verdener og vinkler, der er så dygtige til forskellige ting og få det ind og vende teori og praksis på hovedet og høre, hvad gør du, og hvad gør jeg. Analysen viser, at dialogerne ikke primært foregår mellem forskeren og deltagerne, men at forskeren bidrager til, at dialogerne også foregår deltagerne imellem. Konklusion

18 I analysen har vi kigget på forskningscirkellederens konkrete handlinger i arbejdet som medskaber af forskningscirkler som handlerum. Alt sammen med henblik på at undersøge forskningscirkler som organiseringsform i en participatorisk tilgang til forsknings- og udviklingsarbejde. Artiklen peger på, at forskerne som ledere af forskningscirkler har mulighed for at påvirke deltagernes betingelser for at deltage i forskningssamarbejde ved at indgå i forhandlinger om alle deltageres tid til arbejdet. Her kan den forholdsvis faste form med et bestemt antal cirkelmøder, tydelige forventninger om, at deltagerne har tid til at forberede sig til disse møder, samt forventninger om, at deltagernes eksempler fra arbejdet i praksis er en væsentlig kilde til videnskabelse i forskningscirklerne, være med til at tydeliggøre over for bevillingsgivere og ledere, hvilken tid deltagerne forventes at have til rådighed til at samarbejde om forskningen. Artiklen viser, hvordan forskeren har en særlig position i forskningscirklernes arbejde, en position, som leder af de fælles udforskningsbestræbelser og som tilrettelægger af de konkrete cirkelmøder. Det betyder, at forskeren på samme tid har et stort ansvar, men også visse muligheder for at imødegå det ideal, som forskningscirklerne bygger på: at bringe forskning og praksis i samspil på måder, hvor forskellige videnformer sidestilles, og hvor deltagerne sammen skaber et åbent og kritisk rum, hvor ambitionen er at se bag om de fremtrædelsesformer, som deltagerne (inklusive forskeren selv) er en del af. Analysen viser, at det er en ganske udfordrende position, som udkrystalliseres i en række temaer, hvor forskerens handlinger som medskaber af forskningscirklen er væsentlige. Det drejer sig om forhandling om ressourcer til forskningssamarbejdet, tilrettelæggelse af de konkrete cirkelmøder i forhold til at anerkende forskellige kilder til viden ved at give dem plads i cirkelmødernes dagsorden og referater samt kontinuerligt vurdere meningsfuldheden i de konkrete aktiviteter, som finder sted undervejs. I forskningscirklerne, som ligger til grund for nærværende artikel, har en erkendelsesinteresse handlet om forskerens rolle og praksis som cirkelleder, og denne artikel har taget afsæt i analyser af dagsordener, referater, observations- og refleksionsnoter over et forskningscirkelforløb. I fremtidig forskning vil det være relevant at gå tættere på deltagernes oplevelse og udbytte af forskningscirkler som en demokratisk videnskabelsesproces gennem interview med deltagerne om deres deltagelse i forskningscirkler. I et nyt projekt, Udsyn i Udskolingen (Danmarks Lærerforening & Kommunernes Landsforening 2015), hvor forskningscirkler også er en erkendelsesinteresse, undersøges eksempelvis, om og hvordan forskningscirkler kan medvirke til at

19 demokratisere evalueringsbestræbelser og almengøre oplevede problemstillinger forbundet med evaluering af aktiviteter i folkeskolen (Poulsen, Thomsen, Buhl & Hagmayer 2016). Afslutningsvis vil vi pege på, at forskningscirkler har noget væsentligt at tilbyde som organiseringsform i forbindelse med participatoriske tilgange til forskning, hvor forsknings- og udviklingsbestræbelser går hånd i hånd. Perspektivering Hvorvidt forskningscirkler kan bidrage til at forløse et almengørende potentiale og demokratisere videnskabelsesprocessen, afhænger netop af, hvordan forskeren og deltagerne i fællesskab lykkes med at skabe et handlingsrum, der bidrager til afindividualisering og almengørelse af de problemstillinger, deltagerne bøvler med i deres praksis. Forskeren kan skabe rum for at bringe bøvlet op, facilitere, at deltagerne udveksler, give dem mulighed for at genkende og udtrykke genkendelse og sammen finde veje til overskridende handlinger i forhold til de problemstillinger, der arbejdes med (Holzkamp 2013, Thomsen 2009). Det betyder, at forskningscirkler ikke blot kan betragtes som en metodologi, der kan tages i anvendelse i et hvilket som helst forskningsprojekt. Forskningscirkler må betragtes som praktiseringen af et videnskabsteoretisk standpunkt og et aspekt af almengørelse, hvor målet er at få den fælles viden om en praktisk problemstilling beskrevet, undersøgt og formidlet til en bredere kreds, så den ny viden kommer flere til gode. Dette udtrykkes også af Holmstrand og Härnsten, når de fastholder, at forskningscirkler ikke blot skal være en humanistisk tilgang med fokus på behagelig udvikling for deltagerne. Mycket sådant arbete kan ske och har skett i forskningscirklar. Samtidigt har vi kunnat se att många som tar till sig idén gör det mer utifrån den humanistiska och, som de uppfattar det, den djupt mänskliga och demokratiska potentialen. Det är en bra, men inte tillräcklig utgångspunkt, för det gäller även att öka kunskapen om hur de strukturer som vi lever i reproduceras, och i förlängningen utmana dem. Vi behöver alltså vidga sammanhangen och diskutera värdemässiga och teoretiska grunder för forskningscirkeln, för att därigenom också belysa en central problematik som är av stort intresse för både skola och högskola (Holmstrand & Härnsten 2003 s. 216). Ønsket er, at denne artikel bidrager til at forskere, som tiltænkes en rolle i forskningscirkler, kan få mulighed for at reflektere over udfordringer, muligheder og ansvar i rollen som forskningscirkelleder.

20 Referencer Axelsen, I., & Olesen, B. R. (2002). At gøre op med dét, der tages for givet. Social Kritik, 78: Brophy, M. (2001). The Study Circle. Participatory Action Research, With and For the Unemployed. (ph.d.-afhandling), Victoria University. Hentet fra Buhl, R., & Skovhus, R. B. (2014). Hvad er forskningscirkler, og hvordan arbejder vi med dem? Aarhus, Danmark: VIA University College. Hentet fra _og_randi_skovhus_februar_2014.pdf Bundsgaard, J., & Hansen, T. I. (2012). Innovationscirklen en model for brugerdreven innovation. Cursiv, (8): Danmarks Lærerforening & Kommunernes Landsforening (2015). Projekt 'Udsyn i Udskolingen'. Hentet fra klasse.pdf Forsberg, E., & Nordzell, A. (2013). Dialogue for school improvement? Nordic Studies in Education, 33: Hecksher, K., Thomsen, R., & Helle Merete, N. (2014). Forskningscirkler. En introduktion til metoden og gode råd. Preventing Dropout. Holmstrand, L. & Härnsten, G. (2003). Förutsättningar för forskningscirklar i skolan. En kritisk granskning. Myndigheten for Skolutvickling. Holzkamp, K. (2013). Psychology: Social Self-Understanding on the Reasons for Action in the Conduct of Everyday Life. In E. Schraube & U. Osterkamp (Red.), Psychology from the Standpoint of the Subject - Selected Writings of Klaus Holzkamp (pp ). Basingstoke Hampshire: Palgrave Macmillan. Härnsten, G. (1994). The Research Circle: Building Knowledge on Equal Terms. Stockholm, Sverige: LO. Højholt, C. (2005). Forældresamarbejde: forskning i fællesskab. Virum, Danmark: Dansk Psykologisk Forlag. Jakobsen, C.L., & Hedegaard, K.M. (2013). Professionscirkel i samfundsfag Læreruddannelsen i Aarhus, Danmark: VIA University College. Hentet fra

21 vikling_af_i_skolen.pdf Jarvis, P. (1999). The Practitioner-Researcher Developing Theory from Practice. San Francisco, USA: Jossey-Bass Publishers. Kousholt, D., & Højholt, C. (2011). Forskningssamarbejde og gensidige læreprocesser. I C. Højholt (Red.), Børn i vanskeligheder: Samarbejde på tværs (pp ). Virum, Danmark: Dansk Psykologisk Forlag. Kousholt, K., & Thomsen, R. (2012). Dialectical Approaches in Recent Danish Critical Psychology. Annual Review of Critical Psychology, (10): Law, J. (2003). Making a Mess with Method. Hentet fra Markard, M., Holzkamp, K., & Dreier, O. (2004). Praksisportræt: En guide til analyse af psykologpraksis. Nordiske Udkast, 32(2): McLeod, J. (2010). Case Study Research in Counselling and Psychotherapy. London, UK: SAGE Publications. Mørck, L.L., & Huniche, L. (2006). Critical Psychology in a Danish Context. Annual Review of Critical Psychology (5). NIRAS (2013). Midtvejsevaluering af projekt preventing dropout. Hentet fra FILER/Midtvejsevaluering_Preventing%20Dropout_endelig%20version.pdf Persson, S. (2009). Forskningscirklar en vägledning. Resurscentrum för mångfaldens skola. Hentet fra Persson, S. (2010). Forskningscirkler - en vejledning. Gjallerhorn (12): Poulsen, B. K., Thomsen, R., Buhl, R., & Hagmayer, I. A. (2016). Udsyn i udskolingen. Danmark: Dafolo. Hentet fra Ravn, I. (2011). Facilitering - ledelse af møder der skaber værdi og mening. København, Danmark: Gyldendal Akademisk. Reason, P., & Bradbury, H. (2001). Handbook of Action Research. London, UK: Sage Publications.

22 Riddersporre, B., Hagman, K.B., Bjärum, M., Hjelm, M.D., Jacobsson, E., Moberg, B., & Oxelgren, L. (2011). Från normativ till nyfiken om kunskapsutveckling i en forskningscirkel (Rapport i forskningscirklen). Malmö, Sverige: FoU Malmö-utbildning. Rosa, H. (2014). Fremmedgørelse og acceleration. København, Danmark: Hans Reitzels Forlag. Schön, D. A. (1983). The reflective practitioner: How professionals think in action. New York, USA: Basic Books. Staunæs, D. (2007). Subversive analysestrategier eller governmentality med kjole, fjerboa og sari. In J. Kofoed & D. Staunæs (Red.), Magtballader. 14 fortællinger om magt, modstand og menneskers tilblivelse. Danmark: Danmarks Pædagogiske Universitetsforlag. Thomsen, R. (2009). Vejledning i fællesskaber karrierevejledning fra et deltagerperspektiv. Valby, Danmark: Schultz Thomsen, R., Skovhus, R.B., & Buhl, R. (2013). At vejlede i fællesskaber og grupper. Valby, Danmark: Schultz.

Kort præsentation af et forsknings-/udviklingsprojekt

Kort præsentation af et forsknings-/udviklingsprojekt Gør tanke til handling VIA University College Kort præsentation af et forsknings-/udviklingsprojekt v/rita Buhl, VIA UC Bestyrelsesmøde Forum 100%, d. 23. maj 2019 1 Klikforatredigerei master Karrierelæring

Læs mere

Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv

Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv Randi Boelskifte Skovhus Lektor ved VIA University College Ph.d. studerende ved Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet Denne artikel argumenterer

Læs mere

Helle M. Christensen

Helle M. Christensen Helle M. Christensen Ph.d.-student, sygeplejerske, Cand.scient. San. Klinisk Institut, SDU Odense Universitets Hospital Lungemedicinsk afdeling J Danmark 2013 KOL / Indlæggelse Behandling / NIV NIV /

Læs mere

Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier

Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier Indhold Forord... 3 Hvad er Lektionsstudier?...4 Sådan gør man...4 Vigtigt at vide, når man arbejder med lektionsstudier...6 Spørgsmål og svar om lektionsstudier...6

Læs mere

Unges deltagelse i vejledning

Unges deltagelse i vejledning Gør tanke til handling VIA University College Unges deltagelse i vejledning Vejlederkonference den Randi Boelskifte Skovhus ras@via.dk 1 Forskningsspørgsmål Hvordan udfolder uddannelses-, erhvervs- og

Læs mere

Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis

Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis Evalueringer mellem termometerhypotese og bivirkningshypotese (Kvale, 1980) Termometerhypotese den antagelse at

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

FORMIDLINGSKONFERENCE

FORMIDLINGSKONFERENCE FORMIDLINGSKONFERENCE 15.11 2017 HVEM HAR EGENTLIG HOVED ELLER HALE I DET HER FORLØB? - DILEMMAER OG MULIGHEDER I DET TVÆRPROFESSIONELLE SAMARBEJDE OM SKOLENS FÆLLESSKABER V. ANNE MORIN FORSKNINGSPROJEKTET

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til lærere og pæda goger i grundskolen. Redskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet

Læs mere

Karriereveiledning i skolen

Karriereveiledning i skolen Gør tanke til handling VIA University College Karriereveiledning i skolen Konference den 12. juni 2018 Randi Boelskifte Skovhus ras@via.dk 1 Forskningsspørgsmål Hvordan udfolder uddannelses-, erhvervs-

Læs mere

PBL på Socialrådgiveruddannelsen

PBL på Socialrådgiveruddannelsen 25-10-2018, AAU/MAN PBL på Dette papir beskriver guidelines for Problembaseret Læring på. Papiret er udarbejdet og godkendt af studienævnet d. 24. oktober 2018 og er gældende, men tages løbende op til

Læs mere

Aarhus Universitet. Udsyn i udskolingen. -oplæg om karrierelæring i grundskolen. Opstartskonference Hotel Storebælt d. 5.

Aarhus Universitet. Udsyn i udskolingen. -oplæg om karrierelæring i grundskolen. Opstartskonference Hotel Storebælt d. 5. Gør tanke til handling VIA University College Aarhus Universitet AU Udsyn i udskolingen -oplæg om karrierelæring i grundskolen Opstartskonference Hotel Storebælt d. 5. februar 2015 Aarhus Universitet 1

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Dialektik og politisk praksis

Dialektik og politisk praksis Program for 23. virksomhedsteori konference Røsnæs 9-11. november 2012 Dialektik og politisk praksis Mellem virksomhedsteori og ideologikritik Arrangører Jan Selmer Methi Lars Bang Jensen Morten Nissen

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

Kurset bedømmes ved porteføljeeksamen, der udarbejdes under kurset i grupper af 2-4 studerende.

Kurset bedømmes ved porteføljeeksamen, der udarbejdes under kurset i grupper af 2-4 studerende. 3. sem: Socialpsykologisk forskning i praksis Om kurset obs på samlæsning mellem 2. kand: kvalitative metoder - avanceret (gammel studieordning) og 3. sem: socialpsykologisk forskning i praksis (ny studieordning)

Læs mere

Nøglen er gode samarbejdsrelationer

Nøglen er gode samarbejdsrelationer Gør tanke til handling VIA University College Nøglen er gode samarbejdsrelationer - eller hvorfor samarbejde mellem uddannelser, skole, vejledning, virksomheder og forældre er altafgørende for at få karrierelæring

Læs mere

Viden i spil. læringsmiljø og nye aktivitetsformer.

Viden i spil. læringsmiljø og nye aktivitetsformer. Viden i spil Denne publikation er udarbejdet af Formidlingskonsortiet Viden i spil. Formålet er i højere grad end i dag at bringe viden fra forskning og gode erfaringer fra praksis i spil i forbindelse

Læs mere

Ekspert i Undervisning

Ekspert i Undervisning Ekspert i Undervisning En kort sammenskrivning af konklusioner og anbefalinger fra: Rapport over det andet år i et forsknings og udviklingsprojekt vedrørende samspillet mellem teori og praksis i læreruddannelsen(2.

Læs mere

Et diskussionsoplæg fra forskningsprojektet Pædagogers roller i forældresamarbejde

Et diskussionsoplæg fra forskningsprojektet Pædagogers roller i forældresamarbejde Et diskussionsoplæg fra forskningsprojektet Pædagogers roller i forældresamarbejde Om forskningsprojektet Forskningsprojektet Pædagogers samfundsmæssige roller i forældresamarbejde undersøger: Hvad krav

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

AKADEMISK RÅD HEALTH. Møde den 12. April 2012

AKADEMISK RÅD HEALTH. Møde den 12. April 2012 AKADEMISK RÅD HEALTH Møde den 12. April 2012 1 HVILKEN SLAGS AKADEMISK RÅD VIL VI VÆRE? OPSTART Hvad er vores opgave?/roller og ansvar Samarbejdet: Når vi mødes, hva så? Møder når de er værst! Lederskab

Læs mere

Bilag 4: Professionsbachelorprojektet

Bilag 4: Professionsbachelorprojektet Bilag 4: Professionsbachelorprojektet (Lokal modulbeskrivelse for BA-modulet på 8. semester er under udarbejdelse) BA1: At undersøge lærerfaglige problemstillinger i grundskolen... 2 BA1: At undersøge

Læs mere

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning 2018

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning 2018 VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning 2018 Den samlede studieordning består af to dele: Almen studieordning, som omfatter de generelle regler for den samlede uddannelse Fag, moduler

Læs mere

Projektbeskrivelse. Organisering af udskolingen i linjer og hold

Projektbeskrivelse. Organisering af udskolingen i linjer og hold Projektbeskrivelse Organisering af udskolingen i linjer og hold Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gennemfører i 2015 en undersøgelse af, hvilken betydning skolernes organisering af udskolingen i linjer

Læs mere

STUDIEBESKRIVELSE DESIGN TO IMPROVE LIFE EDUCATION FORÅR 2013

STUDIEBESKRIVELSE DESIGN TO IMPROVE LIFE EDUCATION FORÅR 2013 STUDIEBESKRIVELSE 1 Bredgade 66, stuen DK 1260 København K designtoimprovelifeeducation.dk The project is co-financed by: The European Regional Development Fund (ERDF) through the EU project Interreg IV

Læs mere

UUVF Samba 2 konferencen. Workshop 7 Vejledning i fællesskaber

UUVF Samba 2 konferencen. Workshop 7 Vejledning i fællesskaber UUVF Samba 2 konferencen d. 30.10.2013 Workshop 7 Vejledning i fællesskaber v/ Rita Buhl ribu@viauc.dk 1 Vejledning i fællesskaber er et nyere begreb udviklet i ph.d. afhandlingen Vejledning i fællesskaber

Læs mere

Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS)

Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS) København, Forår 2015 Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS) Master i specialpædagogik Formål: På dette modul arbejder den studerende med teori og metoder inden for specialpædagogikken med henblik på at behandle

Læs mere

At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår

At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår Randi Boelskifte Skovhus Lektor ved VIA University College Ph.d. studerende ved Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet Artiklen viser med udgangspunkt

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed)

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Slides kan findes på: Praktik.via.dk

Læs mere

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Projektarbejdsformen og skabende processer som udgangspunkt for inkluderende fællesskaber i dagtilbud Udviklingsprojekt i Aalborg Kommune 2012 Indledning Hvorfor

Læs mere

Hvad med børnene selv?

Hvad med børnene selv? Hvad med børnene selv? Om små børns fællesskabelse i spændingsfeltet mellem tidlig opsporing og inkluderende bestræbelser i vuggestuens hverdagsliv Crisstina Munck Lektor, Ph.d. Pædagoguddannelsen & forskningsprogrammet

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Kære undervisere på erhvervsuddannelserne Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe

Læs mere

Temadag om de studerendes

Temadag om de studerendes Gør tanke til handling VIA University College Temadag om de studerendes refleksioner v/ Oktober 2019 1 Formålet med temadagen At sætte fokus på, hvordan man som praktikvejleder kan medvirke til at igangsætte

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT tema: Dannelse af Studiegrupper, Rose Alba Broberg, rose@cc.au.dk

Læs mere

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Den pædagogiske diplomuddannelse PD16-17 Ob1 Gennemgående underviser: Jens Skou Olsen (modulansvarlig) Studievejledning: Anders Holst Internater 9.-10. november

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Om børn og unges karrierelæring

Om børn og unges karrierelæring Om børn og unges karrierelæring Rita Buhl Lektor og studie- og karrierevejleder VIA University College Hvordan kan vejledning i grundskolen understøtte, at de unge får det bedst mulige afsæt for deres

Læs mere

MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere

MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere: Lektor Karin Levinsen, AAU Professor Birgitte Holm Sørensen, AAU Kursusperiode: 21. januar 8. maj 2019 1. seminar 24.

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S KAN et - Sat på spidsen i Simulatorhallen 1 Artiklen udspringer af en intern nysgerrighed og fascination af simulatorhallen som et

Læs mere

Evalueringsresultater og inspiration

Evalueringsresultater og inspiration Evalueringsresultater og inspiration Introduktion Billund Bibliotekerne råder i dag over en ny type udlånsmateriale Maker Kits hedder materialerne og findes i forskellige versioner. Disse transportable

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen

Workshop vedrørende praktikplanen Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på Udførerområderne Slides kan findes på: Praktik.via.dk Socialrådgiveruddannelsen Aarhus

Læs mere

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Baggrunden for denne standard er krav til undervisningens kvalitet. Kravene er defineret i bekendtgørelse om akkreditering og godkendelse

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING TEMA: GRUPPEDANNELSE. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier. Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM

TAKEAWAY TEACHING TEMA: GRUPPEDANNELSE. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier. Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: GRUPPEDANNELSE Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT undertema: Gruppedannelse, Rose Alba Broberg, CUDiM og Ekstern Lektor

Læs mere

Workshop Vejledning i Fællesskaber Vejlederkonference - Nyborg Strand

Workshop Vejledning i Fællesskaber Vejlederkonference - Nyborg Strand Workshop Vejledning i Fællesskaber Vejlederkonference - Nyborg Strand v. Rie Thomsen, Ph.d. i karrierevejledning Forskningsenheden i Vejledning, Erhvervs- og Professionsuddannelse DPU, Århus Universitet

Læs mere

Diplomuddannelse er ikke en privat sag

Diplomuddannelse er ikke en privat sag Transfer fra diplomuddannelse - en pædagogisk ledelsesopgave Anne-Birgitte Rohwedder. Pædagogisk leder på Randers Social - og Sundhedsskole. Master I pædagogisk udviklingsarbejde fra DPU, Aarhus Universitet,

Læs mere

Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS)

Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS) København, Forår 2015 Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS) Master i socialpædagogik I masterprojektet arbejder den studerende med en selvvalgt problemstilling inden for de socialpædagogiske områder. Efter

Læs mere

Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser

Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser Indhold Forord... 3 Hvad er Forbløffende praksisser?...4 Sådan gør man...4 Vigtigt at vide, når man gennemfører Forbløffende praksisser... 5 Spørgsmål

Læs mere

Læreruddannelsen i Skive

Læreruddannelsen i Skive Indhold Professionsbachelorprojektet... 1 Modul 1... 1 Modul 2... 3 Krav til udformning af professionsbachelorprojektet... 4 Prøven i professionsbachelorprojektet... 5 Professionsbachelorprojektet BEK,

Læs mere

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge)

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Projektet af finansieret af Socialstyrelsen. Alle resultater og materialer kan downloades på www.boerneogungediplom.dk

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017

Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017 Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017 Formål Formålet med netværket er at skabe et fortroligt og tillidsfuldt rum, hvor ledere kan få sparring på egen praksis, få ny viden og inspiration,

Læs mere

Valgmodul foråret 2016: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere Kursusperiode: ECTS- point Beskrivelse: Formål og indhold Læringsmål

Valgmodul foråret 2016: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere Kursusperiode: ECTS- point Beskrivelse: Formål og indhold Læringsmål Valgmodul foråret 2016: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere: Lektor Karin Levinsen, AAU Professor Birgitte Holm Sørensen, AAU Kursusperiode: 15. januar 2016 7. juni 2016 ECTS- point:

Læs mere

Standard for den gode praktik

Standard for den gode praktik Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen Baggrunden for denne standard er krav til undervisningens kvalitet. Kravene er defineret i bekendtgørelse nr. 339 af 06/04 2016 om akkreditering

Læs mere

EVIDENSBASERET COACHING

EVIDENSBASERET COACHING EVIDENSBASERET COACHING - SAMTALER BASERET PÅ DEN BEDST TILGÆNGELIGE VIDEN VED FORMAND FOR SEBC, EBBE LAVENDT STIFTER@SEBC.DK, WWW.EVIDENSBASERETCOACHING.DK Der vil være en times forelæsning efterfulgt

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

Aktionslæring som tilgang til forandringsprocesser i pædagogisk arbejde

Aktionslæring som tilgang til forandringsprocesser i pædagogisk arbejde Gør tanke til handling VIA University College Aktionslæring som tilgang til forandringsprocesser i pædagogisk arbejde Jeanette Svendsen jesv@via.dk 1 Jeg vil sige noget om Kort introduktion til FoU-projektet:

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Når lærere og pædagoger samarbejder om IBSME i matematik og UUV

Når lærere og pædagoger samarbejder om IBSME i matematik og UUV Når lærere og pædagoger samarbejder om IBSME i matematik og UUV Et oplæg på baggrund af et konkret forsknings/udviklingsprojekt i 2(4) 4. klasser i en skole i Odense. Ved: Docent Morten Rask Petersen og

Læs mere

Nationalt Videncenter for Læsning

Nationalt Videncenter for Læsning side 44 Det særlige ved at lave projekter i Nationalt Videncenter for Læsning Af: Henriette Romme Lund, kommunikationskonsulent i Nationalt Videncenter for Læsning Det store fokus på formidling og den

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Af Tatiana Chemi, PhD, Post Doc. Forsker, Universe Research Lab/Universe Fonden i og Danmarks Pædagogiske

Læs mere

KONFLIKTER OM BØRNS SKOLELIV

KONFLIKTER OM BØRNS SKOLELIV KONFLIKTER OM BØRNS SKOLELIV ROSKILDE UNIVERSITET Projektet handler om Projektet udforsker børns inklusionsmuligheder i folkeskolen gennem et fokus på samarbejde og konflikter mellem børn, forældre, lærere,

Læs mere

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Ilisimatusarfik Grønlands Universitet University of Greenland!1 Indholdsfortegnelse 1. Præambel 3 2. Varighed og titel 4

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi Vidensamarbejde - Når universitet og konsulenthus laver ting sammen 1 Mødet Det var ved et tilfælde da jeg vinteren 2014 åbnede

Læs mere

august 2009 Sygeplejerskeuddannelsen

august 2009 Sygeplejerskeuddannelsen Pædagogiske værdier august 2009 Sygeplejerskeuddannelsen Pædagogiske værdier for Sygeplejerskeuddannelsen UCN Den pædagogiske praksis i Sygeplejerskeuddannelsen UCN tilrettelægges med udgangspunkt i fem

Læs mere

Ph.d. afhandlingens titel: Formativ feedback. Systemteoretisk genbeskrivelse og empirisk undersøgelse af formativ feedback i folkeskolens 7. klasser.

Ph.d. afhandlingens titel: Formativ feedback. Systemteoretisk genbeskrivelse og empirisk undersøgelse af formativ feedback i folkeskolens 7. klasser. Ph.d. afhandlingens titel: Formativ feedback. Systemteoretisk genbeskrivelse og empirisk undersøgelse af formativ feedback i folkeskolens 7. klasser. Formidlingstekst af: Niels Bech Lukassen, lektor, ph.d.

Læs mere

Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 2011 til 2013.

Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 2011 til 2013. Den 14. marts 014 Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 011 til 013. I henhold til Pædagogikumbekendtgørelsen er der i relation til teoretisk pædagogikum nedsat et rådgivende udvalg,

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

Lynkursus i problemformulering

Lynkursus i problemformulering Lynkursus i problemformulering TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG. ART. HELLE HVASS, CAND.MAG. kursus lyn OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

Praktikopgave for første praktikperiode - Iagttagelse og fortælling

Praktikopgave for første praktikperiode - Iagttagelse og fortælling Praktikopgave for første praktikperiode - Iagttagelse og fortælling Formålet med opgaven er, at den studerende får erfaring med og færdigheder i at anvende fortælling som metode for dokumentation af pædagogisk

Læs mere

Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions-

Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions- Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions- og udviklingsbasering samt forskningssamarbejde Dokumentdato: Dokumentansvarlig: bbc Godkendt af UCN s direktion den 27. oktober 2008 Senest revideret:

Læs mere

Udviklingsforløb omkring uddannelse og anvendelse af "læringsvejledere" i Herlev Kommunes skolevæsen Ver.3 ændret dato i lederforøb

Udviklingsforløb omkring uddannelse og anvendelse af læringsvejledere i Herlev Kommunes skolevæsen Ver.3 ændret dato i lederforøb Udviklingsforløb omkring uddannelse og anvendelse af "læringsvejledere" i Herlev Kommunes skolevæsen Ver.3 ændret dato i lederforøb KLEO 23. juni 2014 Baggrund På initiativ af Børne- og Kulturdirektør

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Syddansk Universitet. Forskningscirkler Hecksher, Kristine; Thomsen, Rie; Nordentoft, Helle Merete. Publication date: 2014

Syddansk Universitet. Forskningscirkler Hecksher, Kristine; Thomsen, Rie; Nordentoft, Helle Merete. Publication date: 2014 Syddansk Universitet Forskningscirkler Hecksher, Kristine; Thomsen, Rie; Nordentoft, Helle Merete Publication date: 2014 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication Citation for pulished

Læs mere

Linjer og hold i udskolingen

Linjer og hold i udskolingen Linjer og hold i udskolingen Denne rapport præsenterer erfaringer fra tre udvalgte skoler, som enten har organiseret deres udskoling i linjer, eller som arbejder med holddannelse i udskolingen. Rapporten

Læs mere

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Kvalitet i dansk og matematik Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Om projektet Kvalitet i dansk og matematik (KiDM) er et nyt stort forskningsprojekt, som vil afprøve, om en undersøgende didaktisk

Læs mere

Revideret november 2018 Kvalitetspolitik for bachelor- og afgangsprojekter

Revideret november 2018 Kvalitetspolitik for bachelor- og afgangsprojekter Revideret november 2018 Kvalitetspolitik for bachelor- og afgangsprojekter Professionshøjskolen Absalon / Kvalitetspolitik for bachelor- og afgangsprojekter / Revideret november 2018 2 / 10 Indhold 1.

Læs mere

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Ambitionen Det er MacMann Bergs vision at være dagsordensættende

Læs mere

Udvikling af faglærerteam

Udvikling af faglærerteam 80 KOMMENTARER Udvikling af faglærerteam Ole Goldbech, Professionshøjskolen UCC Kommentar til artiklen MaTeam-projektet om matematiklærerfagteam, matematiklærerkompetencer og didaktisk modellering i MONA,

Læs mere

Til august vil LOKE programmet blive præsenteret for dagtilbudslederne på områdeledermøder/monofaglige møder.

Til august vil LOKE programmet blive præsenteret for dagtilbudslederne på områdeledermøder/monofaglige møder. 1 INTRODUKTION Kære LOKE deltager I denne præsentation finder du en beskrivelse af forløbsoversigten for LOKE Dagtilbud. På de efterfølgende sider er der en mere uddybende beskrivelse af aktiviteterne.

Læs mere

Guide til klasseobservationer

Guide til klasseobservationer Guide til klasseobservationer Indhold Guide til klasseobservationer... 1 Formål... 2 Indhold... 2 Etablering af aftale... 3 Indledende observation... 4 Elevinterview... 4 Læringssamtalen... 4 Spørgeguide

Læs mere

4 fælles metodeseminarer Modul 4 - Masterprojektet. Master i Vejledning (MiV) Master i Sundhedspædagogik og Sundhedsfremme (MSU)

4 fælles metodeseminarer Modul 4 - Masterprojektet. Master i Vejledning (MiV) Master i Sundhedspædagogik og Sundhedsfremme (MSU) København, Forår 2014 4 fælles metodeseminarer Modul 4 - Masterprojektet Master i Vejledning (MiV) Master i Sundhedspædagogik og Sundhedsfremme (MSU) Koordinatorer og undervisere: Lektor, Helle Merete

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

Afrapportering projekt Regn og Design

Afrapportering projekt Regn og Design DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET 27.SEPTEMBER 2013 Afrapportering projekt Regn og Design SCIENCE KOMMUNIKATION BÜLOWSVEJ 17 1870 FREDERIKSBERG C TLF 353 34042 DIR 353 32387

Læs mere