c. Model for kriterier for uddeling af uddannelsesmidler c. Dorthe Mogensen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "c. Model for kriterier for uddeling af uddannelsesmidler c. Dorthe Mogensen"

Transkript

1 Center for Sundhed Kvalitet & Patientsikkerhed Kongens Vænge Hillerød Møde i: Komiteen for infektionshygiejne Dato: 22. marts 2017 Kl.: Sted: Rigshospitalet, direktionsbygningen, 4 sal Deltagere: Bettina Lundgren, Jens Otto Jarløv, Dorte Buhl, Anne Gram, Bente Olesen, Christian Østergaard Andersen, Anne-Marie (Rie) Mikkelsen, Lisbeth Kyndi Bergen, Niels Frimodt-Møller, Marie Stangerup, Britt Holmgaard Andersen, Peter Anthony Berlac, Karen Ørnebjerg, Lisbeth Bust Hansen, Susanne Poulsen, Niels Erik Møller, Gideon Ertner, Bjarne Ørskov Lindhardt, Lone Mimi Carlsson, Annette Hein-Sørensen, Helle Bak (ref.) Opgang B & D Telefon Direkte Mail csu@regionh.dk Dato: 16. marts 2017 Dagsorden Emne Hvem Tid 1. Godkendelse af dagsorden 5 Punkter til evt. 2. Styrelsen for patientsikkerhed Risikobaserede tilsyn infektionshygiejne Læge Gideon Ertner Udvalg for infektionshygiejnisk sagsbehandling a. Rie Mikkelsen 30 a. Evaluering af Introduktionsstillinger 2016 b. Hygiejnekoordinatoruddannelsen b. Dorthe Mogensen c. Model for kriterier for uddeling af uddannelsesmidler c. Dorthe Mogensen 4. Orientering fra formandskabet a. Nationalt LKT Antibiotika - status b. Rigsrevisionen - status c. Revision af Program for infektionshygiejne i Region Hovedstaden. d. Model for status for udbrud lokale beslutninger. e. POCT analyse og konsekvens for infektionshygiejne f. Fælles tværregionale infektionshygiejniske dokumenter g. Juni mødet bliver et temamøde for MRSA 5. Sundhedsplatformen a. Status på anvendelse af SP i det infektionshygiejniske arbejde på HGH og RH 6. Håndhygiejne-event 2017 Status Bettina Lundgren Jens Otto Jarløv Helle Bak Jens Otto Jarløv Bettina Lundgren Helle Bak Evt. 10

2 1: Styrelsen for Patientsikkerhed for fremlæggelse på mødet: Gideon Ertner Til orientering X Styrelsen for Patientsikkerheds rolle angående infektionshygiejne ligger altovervejende indenfor primærsektoren. Styrelsen, nærmere bestemt dens enheder for Tilsyn og Rådgivning (de tidl. embedslægeinstitutioner), iværksætter forebyggende foranstaltninger ved tilfælde/udbrud af anmeldelsespligtige sygdomme i fx børne-/specialinstitutioner og plejecentre. Styrelsen rådgiver endvidere den kommunale sundhedstjeneste om infektionshygiejniske retningslinjer, typisk i forbindelse med beboere på plejecentre eller i kontakt med hjemmeplejen der er inficeret/koloniseret med multiresistente bakterier, samt rådgiver om forebyggende foranstaltninger til begrænsning af tilfælde/udbrud af ikke-anmeldelsespligtige sygdomme (fx diarrésygdomme, fnat, børnesår). Særligt angående MRSA har Styrelsen for Patientsikkerhed forpligtelsen til at foretage smitte- og kontaktopsporing, men i de fleste regioner varetages dette i praksis af MRSA-enhederne. Tilsvarende gør sig gældende for tuberkulose, hvor området varetages af lungemedicinske specialafdelinger. Styrelsen har dog stadig et vist ansvar for koordinering af indsatsen samt information af børneinstitutioner mv. Styrelsen for Patientsikkerhed er ikke systematisk involveret i infektionshygiejne på sygehuse. Styrelsen vil dog som tilsynsmyndighed kunne indlede en tilsynssag på et sygehus/afdeling, hvis der via klagesager, medier mv. blev rejst mistanke om betydelige overtrædelser af de infektionshygiejniske retningslinjer. Styrelsen vil i så fald kunne meddele sanktioner ifa. påbud om fx skærpede instrukser, hygiejneaudits mv. Infektionshygiejniske retningslinjer indgår endvidere på visse områder i det kommende risikobaserede tilsyn. Der indgår således infektionshygiejniske målepunkter i tilsynet med tandlæger, plejecentre, bosteder samt hjemmesygeplejen. På sygehusområdet har styrelsen som udgangspunkt tiltro til, at den lokale hygiejneorganisation varetager hygiejnen tilstrækkeligt, se dog ovenfor. Styrelsen offentliggør tilsynsrapporter og kan give påbud om afhjælpning af væsentlige mangler. Konsekvenser, herunder økonomi Ingen. Beslutning Ingen nødig. Bilag til punktet Ingen.

3 3 a: Introduktionsstillinger i infektionshygiejne Orientering om resultater fra evalueringsrapport af 2-årigt udviklingsprojekt i Region H, samt drøftelse af mulighederne for fremadrettede tiltag. for fremlæggelse på mødet Rie Mikkelsen Til orientering x Til drøftelse x Til beslutning x Til orientering: Projektets intention var at udvikle kompetencer indenfor det infektionshygiejniske område. 8(10) sygeplejersker deltog i forløbet. Evalueringsrapporten konkluderer at uddannelsesforløbet med succes har opnået de forventede mål. Særligt kan fremhæves at både kursister, ledere, hygiejnesygeplejersker og repræsentanter fra klinisk praksis har fortalt, hvordan deres erhvervede kompetencer i et større perspektiv har haft betydning for arbejdet med forebyggelse af hospitalserhvervede infektioner i det kliniknære felt. Til drøftelse: Muligheder for fortsættelse af konceptet, eller dele af konceptet mhp. en styrkelse i det kliniknære felt. Vigtigt at inddrage i overvejelserne er, om sygeplejersker som har opnået kompetencer og klinisk erfaring i infektionsforebyggelse, mikrobiologi, antibiotika- og resistens udvikling, samt proceskvalifikationer indenfor risikoanalyse. implementering og problemløsning, kan prioriteres som et fremadrettet supplement til fx projektorienterede tiltag i forebyggelse af hospitalserhvervede infektioner. En organisatorisk tilknytning til projektgrupperne under Task Force til forebyggelse af hospitalserhvervede infektioner kunne evt. være en model. Til beslutning: Kan komiteen anbefale, at de gode resultater fra udviklingsprojektet fremadrettet videreføres i Region H, med sigte på at kvalificere sygeplejersker til at arbejde med forebyggelse af hospitalserhvervede infektioner i de kliniske afdelinger. Konsekvenser, herunder økonomi Afhængig af hvilket fremadrettet model der udarbejdes vil der være behov for en økonomisk bevilling til dækning af lønudgifter i en kursusperiode. Bevillingerne til projektet var på 5 mill., hovedsagelig til dækning af lønudgifter over 2 år. Forhåbentlig vil en målrette indsats kunne medvirke til at nedbringe antallet af hospitalserhvervede infektioner, udfordringen er bare hvordan vi kan dokumentere det. Beslutning Komiteens beslutning Bilag til punktet Titel på bilag.

4 3 b: Ændret økonomiske forudsætninger for den regionale hygiejnekoordinatoruddannelse for fremlæggelse på mødet: Dorte Mogensen Til orientering Til drøftelse Til beslutning x X Hygiejnesygeplejersker i Region H finder beslutningen om at ophøre med hygiejnekoordinatorkurserne, uden at der er sikret at kurser kan fortsætte i andet regi, yderst bekymrende, fordi: Infektionsforebyggelse har få timer på de sundhedsfaglige grunduddannelser (2 timer på sygeplejerskeuddannelsen) Flere patienter findes med multiresistente bakterier, både som inficerede og bærere Smittespredning med multiresistente bakterier (og andre infektioner) sker overvejende med baggrund i, at de generelle hygiejniske retningslinjer ikke er implementeret/ følges Den øgede indsats med begrænsning af antibiotika hænger ikke sammen med prioriteringen af forebyggelse af infektioner Forebyggende infektionshygiejnisk arbejde bør være et indsatsområde, og er en del af kvalitet- og patientsikkerhedsarbejde. Samarbejdet med klinisk personale er grundlæggende vigtigt for at implementere og fastholde de infektionshygiejniske vejledninger, og dermed er hygiejnekoordinatorer / forbedringsagenter vigtige for at holde dette fokus. Litteratur viser at hygiejnekoordinatorers rolle som superviser for andre sundhedsprofessionelle, er af stor vigtighed og bør ikke undervurderes (Flere referencer haves). Konsekvenser Formandskabets beslutning om ikke at tilbyde uddannelsestilbud er ikke i overensstemmelse med IKP Der er stor signalværdi i, at Komiteen understøtter det infektionshygiejniske arbejde ude i klinikkerne, ved at prioritere kurser/ uddannelse. Infektionsdata skal anvendes i det patientnære arbejde i klinisk praksis f.eks. i samarbejdet med hygiejnekoordinatorerne, til at understøtte det forebyggende arbejde Organisatorisk vil uddannelse/kurser fremover mangle tilknytning, sammenhæng og reference til den overordnede struktur (Regionale Komité), IKP og politik. Indholdet på kurser vil dermed ikke have et udspring i en overordnet politik. Brugerbetaling helt eller delvist, vil i højere grad blive vægtet ift. den enkeltes klinik opfattelse af infektionshygiejniske problemstillinger (viden på området). Kurserne vil stå i skarp konkurrence med andre kurser og aktiviteter, når der skal prioriteres fra ledelsesside. Forslag, at der fremover arbejdes på Udbydes fortsat fremover via kursusafdelingen At hygiejneorganisationen forestår det faglige indhold og rammeprogram, som justeres løbende ift. overordnet strategier Kurser udbydes med en kostpris At det infektionshygiejniske fokus sikres, udover antibiotikaindsats og ændret praksis.

5 Beslutning Udvalgets beslutning Bilag til punktet Titel på bilag.

6 3 c: Forslag til kriterier for tildeling af økonomi til uddannelse af hygiejnesygeplejersker Dorthe Mogensen Til orientering Til drøftelse x Til beslutning x Baggrund Region Hovedstaden har for nuværende 7 hygiejnesygeplejersker ansat, som ikke har enten Specialuddannelsen i Infektionshygiejne eller Diplomuddannelse i Infektionshygiejne fra Nordic School of Public Health NHV. Der er på nuværende tidspunkt ikke en dato for, hvornår en evt. ny fælles nordisk uddannelse træder i kraft. 1. Hvilke uddannelser kan der tildeles økonomi til? a. En kommende dansk eller fælles nordisk infektionshygiejneuddannelse. b. Kurser på danske eller udenlandske universiteter med relevans for infektionshygiejne, fx metodefag eller epidemiologi. Hvis kurset findes som en del af den nye uddannelse, skal det søges der. c. Auditoruddannelse i infektionshygiejne/nir SSI 2. Hvem kan søge? a. Ikke-uddannede hygiejnesygeplejersker med fast ansættelse i Region Hovedstaden. b. Projektsygeplejersker, som arbejder med projekter med en infektionshygiejnisk problemstilling, fx via Task Force eller projekter i KMA. c. Sygeplejersker, som har haft introstilling i infektionshygiejne d. Hygiejnekoordinatorer. e. Uddannede hygiejnesygeplejersker som led i kompetenceudvikling indenfor infektionshygiejne. 3. Hvilke udgifter dækkes? a. Kursusafgift og obligatorisk litteratur b. Transport c. Hotelophold (efter regionens regler) d. Forplejning (efter regning) 4. Ansøgning og tildeling Ansøgningerne indstilles af afdelingsledelserne til formandskabet i Komiteen for infektionshygiejne, som træffer endelig beslutning om tildeling af midlerne. Ansøgninger til en dansk eller fælles nordisk infektionshygiejneuddannelse prioriteres højst. Det forudsættes at ansøger får tjenestefrihed med løn fra den ansættende afdeling til fremmødedage på uddannelsesinstitutionen.

7 Konsekvenser, herunder økonomi Budget til uddannelse af hygiejnesygeplejersker i regionen. Pengene tages fra en fælles pulje på årligt kr millioner til uddannelse af specialuddannelse i intensivsygepleje, specialuddannelse i kræftsygepleje og hygiejnesygeplejersker. I 2017 er der allokeret kr millioner til intensiv og kræftsygepleje, så der er kr. 2 M til evt. brug til uddannelse af hygiejnesygeplejersker. Det samlede beløb over 4 år må dog ikke overstige det samlede ansøgte beløb på kr År Pr. år I alt Beslutning Komiteens beslutning Bilag til punktet Titel på bilag.

8 4: Orientering fra formandskabet Formandskabet Til orientering (sæt kryds) X Orientering fra formandskabet a. Nationalt LKT Antibiotika status Arbejdsgruppen for nationalt LKT antibiotika har givet forslag til mål og projektplan. Der er følgende fire fokusområder for forbedringsprojektet: (1) Indikation for anvendelse af antibiotika, (2) Valg af antibiotika, (3) Revurdering af behandling, (4) Behandlingsvarighed. Arbejdsgruppen har formuleret 3 mål med tilhørende indikatorer. Arbejdsgruppens projektoplæg skal drøftes i Ekspertgruppen d. 16. marts, hvorefter projektoplægget skal godkendes endeligt af Styregruppen for nationale LKT d. 31. marts. b. Rigsrevisionen status Rigsrevisionens undersøgelser foregår på HGH og RH på følgende afdelinger/specialer: Ortopædkirurgi, Mave- og tarmkirurgi, Geriatri og Kardiologi. Delmål 1: Sikres det, at der arbejdes målrettet med at forebygge infektioner gennem en systematisk overvågning, hvor infektioner registreres retvisende? Delmål 2: Sikres det, at der arbejdes med at forebygge infektioner gennem en god hygiejne på hospitalerne? Delmål 3: Sikres det, at der arbejdes med at forebygge infektioner gennem en rationel brug af antibiotika på hospitalerne og i praksissektoren? RH og HGH har leveret over 600 links og dokumenter til Rigsrevisionen. Der er afholdt møder med Rigsrevisionen d. 8. og 10 marts. Næste skridt er: Revisionsnotat 7. april -> i høring med 3 ugers kommentarfrist Beretning 8. august (ca. 30 sider) > i høring med 2 ugers kommentarfrist Behandling af Statsrevisorerne oktober med videregivelse af evt. krav eller kommentarer til Sundhedsministeriet, som vælger evt. handling. c. Revision af Program for infektionshygiejne i Region Hovedstaden. Der er nedsat en revisionsgruppe bestående af Jens Otto Jarløv, Rie Mikkelsen og Marie Stangerup. Programmet skal tilpasses nye aktuelle forhold, og det vil samtidig være en fordel hvis programmet kan skrives så generisk at det kan omfatte hospitalerne således at man ikke på hospitalerne skal skrive lokale programmer.. Revisionsgruppen sender udkast i høring hos UIS og formænd for lokale hygiejneudvalg. Programmet bliver behandlet på komitemøde i september d. Model for status for udbrud lokale beslutninger. På komitemøde d. 23. september 2016 drøftede vi muligheden for at arbejde med en regional model for status for udbrud. Efter drøftelser med hospitalerne viser dette sig uhensigtsmæssigt, hvorfor vi opretholder de eksisterende lokale processer.

9 e. POCT analyse og konsekvens for infektionshygiejne f. Fælles tværregionale infektionshygiejniske dokumenter Der er nedenstående tværregionale infektionshygiejniske dokumenter i proces til godkendelse: Håndhygiejne, inklusiv actioncard Perifært venekateter, inklusiv actioncard Steril intermitterende kateterisation, inklusiv actioncard Suprapubisk blærekateter, inklusiv actioncard Transurethralt kateter, inklusivt actioncard Fælles for de fremsendte dokumenter er, at de en sammenskrivning af i forvejen godkendte regionale dokumenter, der alle er baseret på Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer. Der er ikke egentlige ændringer i de tværregionale udgaver- primært præciseringer. g. Næste møde i komiteen bliver et temamøde: Juni mødet bliver et temamøde for MRSA. Mødet holdes på Rigshospitalet Glostrup, Blå Stue.. Konsekvenser, herunder økonomi Beslutning Komiteens beslutning Bilag til punktet Titel på bilag.

10 6: Håndhygiejne-event 2017 Helle Bak Til orientering X Håndhygiejne-eventen d. 5. maj 2017 har som hovedtema Tilgængelighed og består i uddeling af lomme-håndspritflasker og et bolche til medarbejderne med en event-label påsat med event-slogan Hvert tryk tæller sprit oftere. Sloganet er valgt ud fra, at medarbejderne allerede er gode til at spritte hænder, men at det skal gøres oftere. Uddeling arrangeres lokalt, og de fleste planlægger med uddeling om morgenen når mange medarbejdere møder ind til dagvagt. Der er d. 10/3 sendt brev til hospitals-, center- og afdelingsledelser med opfordring til at bakke op om eventen og deltage i uddelingen. Der er udarbejdet en kommunikationsplan for eventen, og der vil blive skrevet 2-3 artikler til intranettet som bliver publiceret op til eventen. Det har af indkøbstekniske årsager ikke været muligt at indkøbe de Hånd-tryk spritdispensere, som håndhygiejnegruppen oprindeligt havde ønsket, og som også blev præsenteret på komite møde i december I stedet for vil der blive uddelt lommesprit fra evercare med eventlabel. Konsekvenser, herunder økonomi Beslutning Komiteens beslutning Bilag til punktet Titel på bilag.

Dagsorden. Emne Hvem Tid. Læge Gideon Ertner a. Rie Mikkelsen b. Dorthe Mogensen c. Dorthe Mogensen. Bettina Lundgren Jens Otto Jarløv Helle Bak

Dagsorden. Emne Hvem Tid. Læge Gideon Ertner a. Rie Mikkelsen b. Dorthe Mogensen c. Dorthe Mogensen. Bettina Lundgren Jens Otto Jarløv Helle Bak Opgang B Center for sundhed Enhed for kvalitet og patientsikkerhed Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Møde i: Komiteen for Infektionshygiejne Dato: 22 03 2017 Kl.: 08.00-10.00 Sted: Rigshospitalet, Opgang 11,

Læs mere

Afbud/fraværende: Marit Bucarella, Anne Marie Plesner, Lone Carlsson, Anne Stæhr,

Afbud/fraværende: Marit Bucarella, Anne Marie Plesner, Lone Carlsson, Anne Stæhr, Center for Sundhed Enhed for Kvalitet og Patientsikkerhed Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Møde i: Komitéen for Infektionskontrol og Hygiejne Dato: 18. september 2014 Kl.: 8.00 10.00 Sted: Hvidovre Hospital

Læs mere

Dagsorden. Emne Hvem Minutter. 1. Godkendelse af dagsorden Bettina Lundgren

Dagsorden. Emne Hvem Minutter. 1. Godkendelse af dagsorden Bettina Lundgren Møde i: Komiteen for infektionshygiejne Dato: 13.juni 2018 Kl.: 08.00-9.00 Sted: Bispebjerg Hospital, Uddannelsescenteret indgang 50, lokale fremgår af infoskærm Deltagere: Bettina Lundgren, Jens Otto

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika

Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika Region Hovedstaden Velkommen til workshop i lærings- og kvalitetsnetværket for antibiotika Centerdirektør Bettina Lundgren Ledende overlæge Hanne Rolighed Christensen 20. Januar 2017, Vilvorde Kursuscenter

Læs mere

Velkommen til hygiejnekursus

Velkommen til hygiejnekursus Velkommen til hygiejnekursus 30/11 og 1/12 2015 Tine Bentzen Hygiejnesygeplejerske Infektionshygiejnisk Afsnit Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, AUH 30. november 2015 8.00-8.30 Velkomst, præsentation af

Læs mere

Velkommen til hygiejnekursus

Velkommen til hygiejnekursus Velkommen til hygiejnekursus 15/11 og 16/11 2016 Tine Bentzen Hygiejnesygeplejerske Infektionshygiejnisk Afsnit Klinisk Mikrobiologi AUH 15. november 2016 8.00-8.20 Velkomst med præsentation af: Infektionshygiejnisk

Læs mere

Regionens rådgivning overfor kommunerne på hygiejneområdet

Regionens rådgivning overfor kommunerne på hygiejneområdet Koncern Plan, Udvikling og Kvalitet Enhed for Kommunesamarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 5000 Direkte 3866 6104 Web www.regionh.dk Dato: 12. november 2012 Regionens rådgivning

Læs mere

afholdt d. 5. maj 2014

afholdt d. 5. maj 2014 At initierer forandring en ledelsesopgave Generelle infektionshygiejniske retningslinjer - Hvordan bliver vi bedre til det? Temamøde CEI 5 maj 2014 Bettina Lundgren, centerdirektør, dr. med. Diagnostisk

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner

Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner April 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2017 om

Læs mere

Tjekliste for forebyggelsespakke om Hygiejne

Tjekliste for forebyggelsespakke om Hygiejne Tjekliste for forebyggelsespakke om Hygiejne : rundniveau U: Udviklingsniveau Status for anbefalingen i Solrød Kommune: Farven grøn betyder, at kommunen lever op til anbefalingen. Farven gul betyder, at

Læs mere

Afholdt d. 4. december 2018

Afholdt d. 4. december 2018 Antibiotika- og Infektionskontrol Anvendelse af data Hygiejnesygeplejerske Mette Detlefsen og Lise Andersen Ny organisering af antibiotika- og infektionskontrol på i 2018 Øget fokus på antibiotika Flere

Læs mere

MRSA. Embedslægens rolle

MRSA. Embedslægens rolle MRSA Embedslægens rolle Organisering af behandling af MRSA På sygehuse: Ansvaret for behandling af infektioner forårsaget af MRSA påhviler den behandlende afdelings læger. I primærsektoren: Ansvaret for

Læs mere

Dagsorden: 28. møde i Komitéen for Infektionskontrol og Hygiejne

Dagsorden: 28. møde i Komitéen for Infektionskontrol og Hygiejne Koncern Plan, Udvikling og Kvalitet Møde i: Komitéen for Infektionskontrol og Hygiejne Dato: 11. september 2013 Kl.: 9.00 11.00 Sted: Hvidovre Hospital : Enhed for Udvikling og Kvalitet Kongens Vænge 2

Læs mere

Rigshospitalet, Opgang 11, Juliane Maries Vej 18, 4 sal. Direktionens mødelokale 4.120

Rigshospitalet, Opgang 11, Juliane Maries Vej 18, 4 sal. Direktionens mødelokale 4.120 REFERAT Møde i: Komiteen for infektionshygiejne Dato: 13. december 2017 Kl.: 08.00-10.00 Sted: Rigshospitalet, Opgang 11, Juliane Maries Vej 18, 4 sal. Direktionens mødelokale 4.120 Center for Sundhed

Læs mere

De 5 regioners aftale om infektionshygiejne

De 5 regioners aftale om infektionshygiejne De 5 regioners aftale om Region Fra sundhedsaftale Hvilke ydelser Hovedstaden Sundhedsaftale 2011-2014: Der er således et væsentligt behov for at få formaliseret samarbejdet mellem regionen og den enkelte

Læs mere

Hvad er et Lærings- og kvalitetsteam?

Hvad er et Lærings- og kvalitetsteam? Hvad er et Lærings- og kvalitetsteam? Helle Bak Ann Lyngberg Projektledelse for LKT Antibiotika Center for sundhed Region Hovedstaden DET NYE NATIONALE KVALITETSPROGRAM DET NYE NATIONALE KVALITETSPROGRAM

Læs mere

Etablering og uddannelse af hygiejnenøglepersoner i Sundhedsvæsenet

Etablering og uddannelse af hygiejnenøglepersoner i Sundhedsvæsenet Etablering og uddannelse af hygiejnenøglepersoner i Sundhedsvæsenet Ann Filippa Madsen Baggrund for oprettelse af kurser inden for infektionshygiejne RegH s infektionskontrolprogram er anført, at der skal

Læs mere

REFERAT. 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Systemforum

REFERAT. 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Systemforum Rigshospitalet Diagnostisk Center Centersekretariatet Juliane Maries Vej 14 REFERAT Emne: Sundhedsfagligt Råd for Klinisk Mikrobiologi Dato: 13. februar 2018 Kl.: 13:00-15:00 Sted: Rigshospitalet, Juliane

Læs mere

Kommissorium for MRSA-enheden i Region Midtjylland April 2018

Kommissorium for MRSA-enheden i Region Midtjylland April 2018 Kommissorium for MRSA-enheden i Region Midtjylland April 2018 Aarhus Universitetshospital Klinisk Mikrobiologi Baggrund... 3 Formål... 3 Mål... 3 Opgavens indhold... 4 Organisering... 4 Afgrænsning af

Læs mere

Rebild kommune Årsrapport 2014 Handlingsplan 2015

Rebild kommune Årsrapport 2014 Handlingsplan 2015 Rebild kommune Årsrapport 2014 Handlingsplan 2015 Infektionshygiejnen Hobrovej 42A 9000 Aalborg Tlf. 97 66 50 00 birgitte.pedersen@rn.dk 10.12.2014 Årsrapport 2014 Handlingsplanen for 2014 er blevet opfyldt.

Læs mere

MRSA. Supplerende infektionshygiejniske forholdsregler ved MRSA og VRE. Hygiejnesygeplejerske Tine Bentzen, Infektionshygiejnisk enhed.

MRSA. Supplerende infektionshygiejniske forholdsregler ved MRSA og VRE. Hygiejnesygeplejerske Tine Bentzen, Infektionshygiejnisk enhed. MRSA Supplerende infektionshygiejniske forholdsregler ved MRSA og VRE Hygiejnesygeplejerske Tine Bentzen, Infektionshygiejnisk enhed Maj 2018 MRSA-enheden Ansatte - læge, hygiejnesygeplejerske Organisatorisk

Læs mere

Samlet status hygiejne Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Maj 2017

Samlet status hygiejne Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Maj 2017 Samlet status hygiejne Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Maj 2017 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår ikke i dialogværktøjet,

Læs mere

Infektionsforebyggelse

Infektionsforebyggelse Infektionsforebyggelse - 2 årligt udviklingsprojekt fra 1. januar 2008 31.12. 2009 et samarbejde mellem, Favrskov, Syddjurs, Norddjurs Kommuner og /Grenaa (RRA/RG) Arbejdsgruppen 8. januar 2008 1 Baggrund

Læs mere

Opdateringer i SSTs reviderede Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA

Opdateringer i SSTs reviderede Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA Opdateringer i SSTs reviderede Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA Turid Bjarnason Skifte Oversygeplejerske, MPH & Henrik L. Hansen Enhedschef/overlæge Tilsyn & Rådgivning Syd MRSA i Region

Læs mere

Samarbejde om infektionshygiejnen i sektorovergangene. Temadag Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejersker 31. maj 2016

Samarbejde om infektionshygiejnen i sektorovergangene. Temadag Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejersker 31. maj 2016 Samarbejde om infektionshygiejnen i sektorovergangene Temadag Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejersker 31. maj 2016 Bente Bloch Hygiejnesygeplejerske, MPH Udfordringer? Regioner Patienter Smitteveje/-

Læs mere

Center for Socialpsykiatri, ADHD og Autisme

Center for Socialpsykiatri, ADHD og Autisme Center for Socialpsykiatri, ADHD og Autisme Reaktivt tilsyn, 2019 Fredensgade 30 6900 Skjern P-nummer: 1016789603 Dato for tilsynsbesøget: 01-04-2019 Tilsynet blev foretaget af: Tilsyn og Rådgivning Nord

Læs mere

INFEKTIONSHYGIEJNE I KOMMUNERNE I REGION NORDJYLLAND

INFEKTIONSHYGIEJNE I KOMMUNERNE I REGION NORDJYLLAND INFEKTIONSHYGIEJNE I KOMMUNERNE I REGION NORDJYLLAND REGION NORDJYLLAND Infektionshygiejnisk enhed (IH) i Region Nordjylland er tilknyttet Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital

Læs mere

Når borgeren er positiv. Et oplæg om håndtering af borgere med multiresistente bakterier i Københavns Kommune

Når borgeren er positiv. Et oplæg om håndtering af borgere med multiresistente bakterier i Københavns Kommune Når borgeren er positiv. Et oplæg om håndtering af borgere med multiresistente bakterier i Københavns Kommune Afdeling for det Nære Sundhedsvæsen, Center for Sundhed, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Bettina Lundgren

1. Godkendelse af dagsorden Bettina Lundgren Center for Sundhed Enhed for kvalitet og patientsikkerhed REFERAT Møde i: Komiteen for infektionshygiejne Dato: 15. marts 2018 Kl.: 08.00-10.00 Sted: Rigshospitalet Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang

Læs mere

INFEKTIONSHYGIEJNE I NORDJYSKE KOMMUNER

INFEKTIONSHYGIEJNE I NORDJYSKE KOMMUNER INFEKTIONSHYGIEJNE I NORDJYSKE KOMMUNER KONFERENCE OM HYGIEJNE FRA POLITIK TIL PRAKSIS JAN KOLDBRO HYGIEJNESYGEPLEJERSKE, MPH INFEKTIONSHYGIEJNEN I REGION NORDJYLLAND Infektionshygiejnen i Region Nordjylland

Læs mere

Sjællands Universitetshospital, Roskilde Vestermarksvej 16, lokale 1

Sjællands Universitetshospital, Roskilde Vestermarksvej 16, lokale 1 DEN REGIONALE LÆGEMIDDELKOMITE REFERAT Mødetitel Sted Regionalt Lægemiddelkomite møde Sjællands Universitetshospital, Roskilde Vestermarksvej 16, lokale 1 Den regionale Lægemiddelkomite Sekretariat Jernbanegade

Læs mere

Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Afdeling: Kvalitet og Forskning Journal nr.: 16/34204 Dato: 24. maj 2017 Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner I forlængelse af et stigende fokus på infektionshygiejne og antibiotikaresistens

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Til Hospitalsdirektioner Afdelingsledelser Lokale lægemiddelkomitéer

Til Hospitalsdirektioner Afdelingsledelser Lokale lægemiddelkomitéer Center for Sundhed Kvalitet & Patientsikkerhed Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til Hospitalsdirektioner Afdelingsledelser Lokale lægemiddelkomitéer Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38 66 53 18 Mail

Læs mere

Afholdt d. 30. marts 2017

Afholdt d. 30. marts 2017 Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) om generelle forholdsregler i sundhedssektoren Anne Kjerulf og Jette Houlind Statens Serum Institut GENERELT OM BAGGRUND FOR NIR Denne NIR er helt ny

Læs mere

Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning. Referat af møde i Faglig følgegruppe for genoptræning torsdag den 22. maj. Dagsorden

Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning. Referat af møde i Faglig følgegruppe for genoptræning torsdag den 22. maj. Dagsorden Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning Referat af møde i Faglig følgegruppe for genoptræning torsdag den 22. maj. Dagsorden 1. Velkommen, kort introduktion til mødet. 2. Elektronisk kommunikation Faglig

Læs mere

Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan

Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan Neurologisk Klinik Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan Landsdækkende implementering af undervisning og arbejdsgange Karin Spangsberg Kristensen Glostrup Baggrund kvalitet

Læs mere

6. møde i Sundhedsstyrelsens Hygiejneudvalg

6. møde i Sundhedsstyrelsens Hygiejneudvalg R E F E R A T Emne 6. møde i s Hygiejneudvalg Mødedato 10. januar 2012 Sted Deltagere Allan Petersen, Dansk Ambulanceråd Anne Dalhoff Pedersen, BOFO, Anne-Marie Plesner, ELI HVS, Anni Juhl-Jørgensen, DS

Læs mere

Rebild kommune Årsrapport 2016 Handlingsplan 2017 [Titel] [Undertitel]

Rebild kommune Årsrapport 2016 Handlingsplan 2017 [Titel] [Undertitel] Rebild kommune Årsrapport 2016 Handlingsplan 2017 Infektionshygiejnen Hobrovej 42A 9000 Aalborg Tlf. 97 66 50 00 i.buus@rn.dk December 2016 Årsrapport 2016 Koordinationsudvalget på hygiejneområdet Udvalget

Læs mere

Hvordan kan lærings- og kvalitetsteams understøtte sammenhæng i kvalitetsarbejdet? Årsmøde i DSKS 2018

Hvordan kan lærings- og kvalitetsteams understøtte sammenhæng i kvalitetsarbejdet? Årsmøde i DSKS 2018 Hvordan kan lærings- og kvalitetsteams understøtte sammenhæng i kvalitetsarbejdet? Årsmøde i DSKS 2018 PRÆSENTATION HVEM ER VI? Inger Margrete D. Siemsen (Ims) Sundhedsfaglig chefkonsulent, Region Hovedstaden

Læs mere

MiBAlert. Afholdt d. 19. maj Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital

MiBAlert. Afholdt d. 19. maj Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital MiBAlert Overlæge ph. D Bente Olesen, klinisk mikrobiologisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital Hospitalserhvervede infektioner medfører Større sygelighed, Større dødelighed Flere dage i isolation

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

Afholdt d. 19. maj 2016

Afholdt d. 19. maj 2016 Praktiske erfaringer Forebyggelsespakken Gentofte kommune 2012 Forebyggelsespakke Hygiejne Regionen indkaldte til drøftelse med kommunerne med afsæt i Sundhedsaftalen Socialdirektør Thomas Bille samt udviklingssygeplejerske

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af ensartede regler for hygiejnestandarder på danske sygehuse

Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af ensartede regler for hygiejnestandarder på danske sygehuse 2009/1 BSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 9. april 2010 af Flemming Møller Mortensen (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Orla Hav (S), Karen

Læs mere

Tværsektorielle tavlemøder v/mikala Poulsen. Partnerskabsaftale v/mette Nolde Malling. Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Tværsektorielle tavlemøder v/mikala Poulsen. Partnerskabsaftale v/mette Nolde Malling. Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Tværsektorielle tavlemøder v/mikala Poulsen Partnerskabsaftale v/mette Nolde Malling Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Tværsektorielle tavlemøder Slagelse Kommune, Almen praksis, Psykiatrien Region

Læs mere

Status på MRSA i RM MRSA-enhedens opgaver. Hygiejnesygeplejerske Bodil Forman MRSA-enheden

Status på MRSA i RM MRSA-enhedens opgaver. Hygiejnesygeplejerske Bodil Forman MRSA-enheden Status på MRSA i RM MRSA-enhedens opgaver Hygiejnesygeplejerske Bodil Forman MRSA-enheden » www.sst.dk MRSA-enheden Eksisteret siden 2009 (en akademisk medarbejder/database) Maj 2014 udvidet med to hygiejnesygeplejersker

Læs mere

Fra Ældresagen: Kai Nørrung, Ældresagens sygehusudvalg Region Hovedstaden

Fra Ældresagen: Kai Nørrung, Ældresagens sygehusudvalg Region Hovedstaden Patientinddragelsesudvalget Tværsektoriel udvikling PROTOKOL Møde i: Patientinddragelsesudvalget Dato: 26. august 2015 Kl.: 16.00-18.00 Sted: Regionsgården, Kongens Vænge 2, Hillerød, lokale H 5 Kongens

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

2. Kort gennemgang af referat af mødet den 23. september 2013 mhp. eventuel opfølgning

2. Kort gennemgang af referat af mødet den 23. september 2013 mhp. eventuel opfølgning Sekretariatet SFR Klinisk Onkologi REFERAT Møde i: Sundhedsfagligt Råd Klinisk Onkologi Dato: Mandag den 9. december 2013 Kl.: 14.00-16.00 Sted: Nordsjællands Hospital, Hillerød, Indgang 50 A, Det Grønne

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner SVS Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Bidrage til det at nå det regionale mål om nedbringelse

Læs mere

Risikobaserede tilsyn Tilsyn i Hedensted Kommune 2017

Risikobaserede tilsyn Tilsyn i Hedensted Kommune 2017 Risikobaserede tilsyn Tilsyn i Hedensted Kommune 2017 Februar 2017: Mette Hartvig, Mette Boelt, Gunnel Pedersen 1 Tilsyn generelt Kommunale tilsyn på plejecentre/plejeboliger: Udføres af kommunen som vanligt

Læs mere

Lokal instruks for forebyggelse af smittespredning

Lokal instruks for forebyggelse af smittespredning Lokal instruks for forebyggelse af smittespredning Ansvarlig: Forstander Målgruppe: Alle medarbejdere, der udfører sundhedsfaglige opgaver og behandling Udarbejdet af: Ressourcepersoner fra alle s afdelinger,

Læs mere

INDKALDELSE/ REFERAT. Dagsorden til mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden (5 min)

INDKALDELSE/ REFERAT. Dagsorden til mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden (5 min) Gør tanke til handling VIA University College Dagsorden til mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen Sted: VIA University College Campus Silkeborg Nattergalevej 1 8600 Silkeborg Mødedato:

Læs mere

DAGSORDEN. SFR Lungesygdomme. Møde i: SFR Lungesygdomme. Dato: 1. marts 2017

DAGSORDEN. SFR Lungesygdomme. Møde i: SFR Lungesygdomme. Dato: 1. marts 2017 SFR Lungesygdomme DAGSORDEN Møde i: SFR Lungesygdomme Dato: 3. marts 2017 Kl.: 13-15 Sted: Bispebjerg Hospital, Opg. 60, 1. sal, Store mødelokale Deltagere: Vicedirektør Susanne Poulsen (formand), Rigshospitalet

Læs mere

Forbedringspolitik. Strategi

Forbedringspolitik. Strategi Forbedringspolitik Strategi 1 2 Indhold Forord... 3 Formål... 5 Vi vil forandre for at forbedre... 6 Forbedringer tager udgangspunkt i patientforløb og resultatet for patienten... 7 Medarbejder og brugerinvolvering...

Læs mere

Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, Opgang 44, Diagnostisk Center afd. 4412, Konferencerum 4412.

Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, Opgang 44, Diagnostisk Center afd. 4412, Konferencerum 4412. Diagnostisk Center Møde i: Sundhedsfagligt Råd for Klinisk Mikrobiologi Dato: 4. marts 2016 Kl.: 13:30-15:00 Sted: Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, Opgang 44, Diagnostisk Center afd. 4412, Konferencerum

Læs mere

Værktøjer til forandring Forebyggelsespakker -status og visioner Københavns Kommune 3.3.2015. Konsulent Eva M. Burchard

Værktøjer til forandring Forebyggelsespakker -status og visioner Københavns Kommune 3.3.2015. Konsulent Eva M. Burchard Værktøjer til forandring Forebyggelsespakker -status og visioner Københavns Kommune 3.3.2015 Konsulent Eva M. Burchard Den brede dagsorden på velfærdsområderne -kommunale pejlemærker Forebyggelse og tidlig

Læs mere

af, at tilpasningerne ikke påvirker serviceniveau og budget.

af, at tilpasningerne ikke påvirker serviceniveau og budget. Dagsordenpunkt Kvalitetsstandard, budget, juridisk samarbejdsaftale og vedtægter for de tre frikommuners fælles tværkommunale akutfunktion Beslutning Gennemgang af sagen Indledning I november 2017 godkendte

Læs mere

Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika. Pixi-udgave af projektbeskrivelse

Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika. Pixi-udgave af projektbeskrivelse Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedrørende rationel anvendelse af antibiotika Pixi-udgave af projektbeskrivelse Nationalt lærings- og kvalitetsteam vedr. rationel anvendelse af antibiotika (LKT Antibiotika)

Læs mere

Rettelsesoversigt almen praksis

Rettelsesoversigt almen praksis Rettelsesoversigt almen praksis Side Kapitel / Vejledning om human immundefekt virus HIV og forebyggelse af blodbåren smitte, Sundhedsstyrelsen 1992 Vejledning om HIV (human immundefekt virus), hepatitis

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN HILLERØD KOMMUNE 18. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Hillerød Kommune

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samrådsspørgsmål AZ og AÆ om MRSA den 12. januar 2017 kl , lokale 1-133]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samrådsspørgsmål AZ og AÆ om MRSA den 12. januar 2017 kl , lokale 1-133] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 346 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Lægemidler og Internationale forhold Sagsbeh.: DEPCHO Koordineret med: Sagsnr.:

Læs mere

Strategi for evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi 2010-2012. Århus Universitetshospital Århus Sygehus

Strategi for evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi 2010-2012. Århus Universitetshospital Århus Sygehus Strategi for evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi 2010-2012 Århus Universitetshospital Århus Sygehus Januar 2010 1 Udarbejdet af følgegruppen for evidens og monitorering

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6015 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 15015013 Sagsbeh..: HASURA Spørgsmål

Læs mere

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Version 1, August 2011 Aarhus Universitetshospital Organisation af patientsikkerhedsarbejdet Patientsikkerhedsarbejdet

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds vejledning om MRSA. Methicillinresistente stafylokokker

Dansk Sygeplejeråds vejledning om MRSA. Methicillinresistente stafylokokker Dansk Sygeplejeråds vejledning om MRSA Methicillinresistente stafylokokker Dansk Sygeplejeråds vejledning om MRSA Methicillinresistente stafylokokker Redaktion: Dansk Sygeplejeråd Forsidefoto: Dansk Sygeplejeråd

Læs mere

Sundhedsstyrelsens nye vejledning om MRSA

Sundhedsstyrelsens nye vejledning om MRSA Sundhedsstyrelsens nye vejledning om MRSA Dansk Selskab for Kli ni sk Mikrobiologi 5. december 2006 Tove Rønne Indhold: Historik og bidragydere Mål, forudsætninger og lovgivning Rammer og opbygning Sundhedspersonale

Læs mere

Den Selvejende Institution Rørbæk Omsorgshjem

Den Selvejende Institution Rørbæk Omsorgshjem Den Selvejende Institution Rørbæk Omsorgshjem Reaktivt tilsyn, 2019 Aagade 52 9500 Hobro P-nummer: 27562809 Mariagerfjord kommune Dato for tilsynsbesøget: 14. januar 2019 Tilsynet blev foretaget af: Tilsyn

Læs mere

Emne Hvem Minutter 1. Godkendelse af dagsorden Bettina Lundgren 5

Emne Hvem Minutter 1. Godkendelse af dagsorden Bettina Lundgren 5 Center for Sundhed Kvalitet & Patientsikkerhed Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Møde i: Komiteen for infektionshygiejne Dato: 21. september 2017 Kl.: 08.00-10.00 Sted: Rigshospitalet Deltagere: Bettina Lundgren,

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden

Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden J.nr. /4-1613-20/1 P R O J E K T B E S K R I V E L S E Projekt Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden Projektejer Søren Brostrøm Projektleder Bjørn Ursin Knudsen Startdato Januar 2012 Slutdato

Læs mere

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer.

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer. Koncern Plan og Udvikling Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 4820 5425 Web www.regionh.dk Dato 14. august 2008 Journal

Læs mere

Bilateral sundhedsaftale mellem Morsø Kommune og Region Nordjylland

Bilateral sundhedsaftale mellem Morsø Kommune og Region Nordjylland Bilateral sundhedsaftale mellem Morsø Kommune og Region Nordjylland Morsø Kommune 2 Bilateral Sundhedsaftale mellem Morsø Kommune og Region Nordjylland Indholdsfortegnelse INDLEDNING.................................................................................................

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Tilsynsrapport Nordlien

Tilsynsrapport Nordlien Reaktivt tilsyn, 2018 c/o Hjorthøjgård, Vestkystvejen 45 9460 Brovst CVR- eller P-nummer: 1020937188 Dato for tilsynet: 09-07-2018 Tilsynet blev foretaget af: Tilsyn og Rådgivning Nord Sagsnr.: 5-9011-2325/7

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2013

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2013 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 01 Institution: Åparken-Åstruplund Nr. Målsætning Handleplan (indikator/aktivitet/handling) Direktionens mål. At Åparken/Åstruplund Institutionens MED udvalg udarbejder

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2013

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2013 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 013 Institution: Dixensminde Nr. Målsætning Handleplan (indikator/aktivitet/handling) Direktionens mål 3. At Dixensminde arbejder Institutionens MED udvalg udarbejder

Læs mere

Hjemmesygeplejen, Distrikt Øst, Hadsund

Hjemmesygeplejen, Distrikt Øst, Hadsund Hjemmesygeplejen, Distrikt Øst, Hadsund Reaktivt tilsyn, 2019 Tempovej 1 9560 Hadsund P-nummer: 1015784136 Mariagerfjord kommune Dato for tilsynsbesøget: 06-05-2019 Tilsynet blev foretaget af: Tilsyn og

Læs mere

Spørgsmål: Spørgsmål vedr. informationsbreve til patienter i Region Hovedstaden

Spørgsmål: Spørgsmål vedr. informationsbreve til patienter i Region Hovedstaden Center for Kommunikation POLITIKERSPØRGSMÅL Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 38 66 50 00 Web www.regionh.dk Journal-nr.: 18032048 Dato: 31. juli 2018 Spørgsmål nr.: RR-104-18 Dato: 21. juni 2018

Læs mere

Erfaringer med organisationstilsyn. Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data

Erfaringer med organisationstilsyn. Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data Erfaringer med organisationstilsyn Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data Organisations tilsyn i 2017 hvor Sygehuse Almen praksis Hjemmepleje/hjemmesygepleje og plejehjem Akuttilbud i kommunerne Bosteder Tandlæger

Læs mere

Tværsektorielle indsatser på sundhedsområdet 2013

Tværsektorielle indsatser på sundhedsområdet 2013 Foreløbig handleplan_revideret Tværsektorielle indsatser på sundhedsområdet 2013 GENERELLE OPLYSNINGER Projektleder (navn) Forventet deltagerkreds Udarbejdet af Ikke afklaret endnu (Foreløbig tovholder:

Læs mere

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden (5 min)

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden (5 min) Gør tanke til handling VIA University College Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen GODKENDT Sted: VIA University College Campus Silkeborg Nattergalevej 1 8600 Silkeborg

Læs mere

Vedr. behandling af indrapporterede utilsigtede hændelser

Vedr. behandling af indrapporterede utilsigtede hændelser Center for Sundhed POLITIKERSPØRGSMÅL Direkte 38665369 Journal-nr.: 19016080 Dato: 20. marts 2019 Spørgsmål nr.: 028-19 Dato: 4. marts 2019 Stillet af: Jacob Rosenberg (I) Besvarelse udsendt den 20. marts

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

MRSA-enhedens opgaver. Hygiejnesygeplejerske Bodil Forman MRSA-enheden

MRSA-enhedens opgaver. Hygiejnesygeplejerske Bodil Forman MRSA-enheden MRSA-enhedens opgaver Hygiejnesygeplejerske Bodil Forman MRSA-enheden » www.sst.dk MRSA-enheden Eksisteret siden 2009 (en akademisk medarbejder/database) Maj 2014 udvidet med to hygiejnesygeplejersker

Læs mere

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams Dato: 25. oktober 2017 Version 2 Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Baggrund I det nationale kvalitetsprogram indgår organisering

Læs mere

Kl på Bispebjerg Hospital opgang 20D lokale D1. Mødet indledes med en rundvisning på Bispebjerg Hospitals skadestue

Kl på Bispebjerg Hospital opgang 20D lokale D1. Mødet indledes med en rundvisning på Bispebjerg Hospitals skadestue K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Onsdag den 21. april 2010 Kl. 16.30 på Bispebjerg Hospital opgang 20D lokale D1 Mødet indledes med en rundvisning på Bispebjerg Hospitals skadestue Møde nr. 3

Læs mere

Status. Center for kliniske retningslinjer. - Nationalt Clearinghouse for sygeplejefaglige kliniske retningslinjer

Status. Center for kliniske retningslinjer. - Nationalt Clearinghouse for sygeplejefaglige kliniske retningslinjer Status Center for kliniske retningslinjer - Nationalt Clearinghouse for sygeplejefaglige kliniske retningslinjer 2004: Etablere godkendelsesråd 2005: Vi vil have et Clearing house. Mål: Oktober 2007 2008

Læs mere

Emne Hvem Minutter 1. Godkendelse af dagsorden Bettina Lundgren 5

Emne Hvem Minutter 1. Godkendelse af dagsorden Bettina Lundgren 5 Center for Sundhed Kvalitet & Patientsikkerhed Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Møde i: Komiteen for infektionshygiejne Dato: 21. september 2017 Kl.: 08.00-10.00 Sted: Rigshospitalet Deltagere: Bettina Lundgren,

Læs mere

HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER

HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER Jette Holt Hygiejnesygeplejerske, cand.pæd.pæd Central enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut jho@ssi.dk INFEKTIONSHYGIEJNE OG SMITTE Smitte sker fx gennem

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 Kommune Frederikssund Klynge Hillerød Seneste revision 23. september 2010 P:\PlanlaegningOgUdvikling\Sundhedsaftaler\Sundhedsaftale 2011-2014\Allonger\Hillerød- Klyngen\Frederikssund tillægsaftale 2011-2014.doc

Læs mere

Møde i: Samordningsudvalget ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Dato: 13. marts 2014 Kl.: 14-16 Sted: Bispebjerg Hospital

Møde i: Samordningsudvalget ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Dato: 13. marts 2014 Kl.: 14-16 Sted: Bispebjerg Hospital Bispebjerg Hospital Frederiksberg Hospital Direktion Bispebjerg Bakke 23 2400 København NV Møde i: Samordningsudvalget ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Dato: 13. marts 2014 Kl.: 14-16 Sted: Bispebjerg

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Grete Holch Skalkam Hygiejnesygeplejerske Master of Public Health

Grete Holch Skalkam Hygiejnesygeplejerske Master of Public Health Hygiejnesygeplejerskers udfordringer med de infektionshygiejniske retningslinjer i forhold til forebyggelse af smitte med antibiotikaresistente bakterier Grete Holch Skalkam Hygiejnesygeplejerske Master

Læs mere

CPO. HVEM KAN HJÆLPE OS?

CPO. HVEM KAN HJÆLPE OS? INFEKTIONSHYGIEJNISKE FORHOLDSREGLER I FORBINDELSE MED CARBAPENEMASE PRODUCERENDE ORGANISMER (CPO) Temadag 23. maj 2018, Hotel Nyborg Strand Dorthe Aaen Hygiejnesygeplejerske, MPH INFEKTIONSHYGIEJNISKE

Læs mere