Handout: Kursus for 3F i datajournalistik

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Handout: Kursus for 3F i datajournalistik"

Transkript

1 1 Handout: Kursus for 3F i datajournalistik Program: Datajournalistik i dagligdagen (niveau begynder) Fra case til perspektiv og omvendt De grundlæggende formler i Excel Datajournalistik som en del af researchen Pause Analyse af større dataset De tungere talhistorier planlægning og analyse Autofilter og betinget filter Samle to dataset i praksis (evt. hurtig gennemgang) Frokost Faste og løbende priser Omregne til faste priser (evt. hurtig gennemgang) Pause Pivot tabel få let overblikket over rådata Avanceret internetresearch Opbyg din egen søgemaskine mm.

2 2 Datajournalistik i dagligdagen De grundlæggende formler i Excel Hver celle i Excel har et navn, som er en kombination af bogstaver, der beskriver den vandrette akse og numre, som beskriver den lodrette. Plus og minus Når man regner, stil dig i en celle og begynd alle regnestykker med = Skal tal i to celler lægges sammen, så skriv altid cellernes navne =A3+B2 betyder, at vi lægger tallet i A3 sammen med B2 Procent Som journalister vil vi ofte gerne beregne en udvikling i procent. Hvis du gerne vil regne udviklingen fra i dag i forhold til for tre år siden, gør du følgende: Indtast først =(tryk på cellen som indeholder tallet for i dag cellen med tallet for tre år siden)/tallet for tre år siden. Altså i dette eks.: =(C4-A4)/A4

3 3 Vis tal, tekst, procent og dato Marker et område og tryk Control 1 (æble 1), hvis du vil styre, hvordan Excel opfatter de enkelte celler. I vores eksempel med procenter fra før, viser Excel, at vores resultat af regnestykket er 0,37, men vi vil gerne vise tallet som procent. Tryk derfor på procentknappen. Excel ganger nu automatisk med 100 og skriver procent bagefter. Decimaltallet 0,37 vises som 37 procent. Kommandoen er også god at kende, når det gælder om at få vist datoer korrekt. De to vigtigste formler, når det gælder udvikling Udviklingen i faktiske tal =c3-a3 Udviklingen i procent =(c3-a3)/a3 (C3 rummer i det her eksempel tallet for 2012 og A3 tallet for Vi regner ud, hvad udviklingen har været fra det ene år til det andet) Andre nyttige formler er blandt andet: Gennemsnit: =middel(a1:a10) Median: =median(b1:b30) Sum: =sum(a1:a30) a1: a10 angiver, hvor gennemsnittet skal laves i regnearket. b1: b30 angiver, hvor gennemsnittet skal laves i regnearket. a1: a10 angiver, hvor gennemsnittet skal laves i regnearket. Øvelse 1: Klik på dette link og hent tallene (tryk dernæst file og download) Begynd med fanebladet alle køn Hvis du ikke kan se alt, hvad du har behov for, så tryk med musen mellem kolonnerne og træk frem og tilbage. De mange tal virker uoverskuelige. Marker hele kolonne C, tryk dernæst på knappen Vis i menulinjen og vælg frys ruder Tal med din sidemand: Hvilke beregninger ville være mest interessante at lave for at vise udviklingen? Og udfør dem så

4 4 Kopier beregninger Du behøver ikke taste beregninger ind igen og igen. Excel lader dig let kopiere dine beregninger fra en celle til en anden. Når du har lavet en beregning tryk på musen i nederste højre hjørne af cellen. Du kan nu hive beregningen ned, så den gælder alle rækker under. Fif: Dobbeltklik på højre hjørne og beregningerne kopieres videre til et helt område. Fif2: Hele områder med beregninger kan kopieres fra et ark eller faneblad til et andet. Øvelse 1: Kopier beregninger til arket mænd og kvinder 1) Beregninger fra fanebladet alle køn, kan nu kopieres i en hel blok videre til fanebladet mænd og kvinder. Tjek at beregningerne er ok ellers forplanter fejlene sig. 2) I fanebladet alder vil vi gerne beregne, hvor mange som er på offentlig forsørgelse under 30 år og evt. over 55 år. Begynd at lave beregningerne i celle C315 og kopier så beregninger til de øvrige celler. Tjek at alt er ok. Indsæt speciel gør formler til tal For bedre at kunne overskue de nye tal med unge under 30 år på forsørgelse, vil vi gerne kopiere dem over i et nyt regneark. Marker det område, som du gerne vil kopiere. Tryk control C eller højreklik og kopier. I det nye regneark tryk på musen, hvor du gerne vil sætte ind. Højreklik og vælg nu: Indsæt speciel. Vælg at det, som skal indsættes, skal være tal. Området med unge under 30 år bygger nu ikke længere på formler, men er gjort til tal.

5 5 Sådan tackler du online databaser Hvis du skal bruge datajournalistik i dagligdagen er det vigtigt at vide, hvad der findes af gratis statistik. Forvent at der er tal på næsten alt. Ministerier, styrelser, kommuner mm. har ofte detaljeret statistik. Gode databaser inden for arbejdsmarked er blandt andet: (Danmarks Statistik, også mulighed for særkørsler) (De kommunale Nøgletal, Indenrigsministeriet) (Ankestyrelsen) (Arbejdsmarkedsstyrelsen, mulighed for særopgørelser) (De kommunale Nøgletal, Lopaks) (International statistik efter emne) Undersøg en ting ad gangen I de online databaser er der ofte muligt at vælge flere ting ved at klikke i bokse eller gennem menuer. Gør det enkelt for dig selv og vælg at undersøge en ting ad gangen, så drukner du ikke i uoverskuelige tal. I denne tabel er det muligt at undersøge følgende: Område, ydelse, alder, køn og selvfølgeligt år 1) Først kigger jeg på hele landet, alle ydelser og år. 2) Dernæst kigger jeg på køn, alle ydelser, hele landet og år 3) Til sidste undersøger jeg alder, evt. alle ydelser eller en enkelt og år. Hvis en ting viser sig at være særligt interessant, kan jeg også trække den ene ting ud og kigge på alle kommuner.

6 6 Øvelse: Træk tal ud fra Danmarks Statistik, tal med sidemanden om, hvad strategien kan være, når tallene skal downloades og gør det så. Kig også på andre databaser og træk tal ud. Pas på databrud Opgørelsesmetoder kan ændre sig gennem årene, og det påvirker statistikken. Måske indsamler man tallene på en anden måde eller kategorierne ændrer sig. Sørg for at sikre, at tallene kan sammenlignes over tid. Ring til den statistik-ansvarlige og se varedeklarationen, hvis den findes. Sortering: Find det vigtigste i regnearket Som journalist vil vi gerne sortere i store regneark, så vi hurtigt finder ud af, hvor er udviklingen steget eller faldet mest? Ting der stikker ud i positiv eller negativ retning er interessante. Med en sortering rydder vi op i regnearket. Bagefter er de interessante ting at finde i toppen og bunden af arket. Sådan virker en sortering Tag en sikkerhedskopi af arket først, hvis noget går galt! Marker hele området med tallene. (Det duer ikke, hvis du kommer til kun at sortere på en kolonne, så tal fra Esbjerg pludseligt hører til Frederikshavn.) Tryk data og sorter. Vælg den kolonne, som skal sorteres efter. Her har du ofte lavet dine beregninger og tryk ok. Her vil du ofte sortere fra mindste til største. Vælg hvilken kolonne, som du vil sortere efter. Klik evt. i boksen, dataene har overskrifter, så vises navnene på kolonnerne her Når det drejer sig om kommunenavne, vil man ofte sortere fra A-Å. På den måde kan man få kommuner fra to forskellige regneark til at stå i ens alfabetisk rækkefølge. Efterfølgende er arket klar til

7 7 Analyse af større dataset Større dataset giver mulighed for at undersøge data på mange forskellige måder. De mange oplysninger fordeles efterfølgende i bidder, som kan blive til en helt stribe historier. Skyd ikke alt krudtet af på en gang. Det trætter læseren at blive druknet i tal, men hold fokus på et emne ved at gemme oplysninger. Spørgsmål til større dataset Brainstorm på muligheder i materialet: Hvad kunne tallene rumme af interessante historier? Hvad er de forskellige vinkler, og hvad ville være mest interessant at finde frem til? Skal tallene sættes i forhold til noget andet? F.eks. kommunernes indbyggertal? Eksempel på spørgsmål til Arbejdstilsynet ved større smiley-analyse Øvelse 2: Analyse af daginstitutionsregistret Hent tallene på dette link (tryk file og download) Tal først sammen med din sidemand. Hvad er værd at undersøge? Hvad kunne være interessante historier?

8 8 Betinget formatering: Farv de interessante tal Det giver overblik, når de mest interessante tal bliver farvet i et regneark. Måden at gøre det på er ved at bruge Betinget formatering. Funktionen findes i startfanebladet i Excel under Typografier. Marker den kolonne eller det område, som du ønsker at behandle Vælg at tal som er større eller mindre end osv. skal farvelægges Det er også muligt at farve Dupletter i regnearket. Dupletter skal nogle gange sies fra for at rense rådata.

9 9 Autofilter: Udvælg hvad du har brug for Større dataset kan være overskuelige at gå til. Med autofilter udvælger du de informationer, som du ønsker at arbejde videre med, mens resten skjules i arket. Kopier det udsnit af tallene, du gerne vil arbejde videre til et nyt ark. Sådan slår du autofilteret til Marker alle tal i regnearket, hvor du ønsker at bruge filteret Tryk på data og filter og slå autofilteret til Vælg hvilken kolonne, hvor du vil benytte filteret og udvælg information Auotilteret giver mulighed for at filtrere tallene på mange forskellige måder. For eksempel viser talfilteret alle tal, som er større-, mindre end eller ligger inden for et givent interval. Det brugerdefinerede filter kan bruges til at udvælge bestemte ord, som kolonnen skal indeholde Det er også muligt at filtrere efter farve. På den måde kan du først farve tekst med betinget formatering og derefter filtrere det med autofilter. Man kan filtrere flere kolonner af gangen. Kopier den del, som du har valgt og sæt ind i et nyt faneblad eller regneark. Husk at skrive ned, hvilken præcis filtrering du har lavet, så du har fakta på plads op til offentliggørelsen.

10 10 Øvelse 2: Brug autofilter til optælling Brug tallene fra daginstitutionsområdet fra før: Hent tallene på dette link (tryk file og download) Hvor mange aldersintegrerede institutioner har flere end 150 børn? Hvor mange vuggestuer har over 80 børn? Begynd at lave et faktaark med størrelse på daginstitutioner i forskellige intervaller. Sådan gør du: Brug autofilteret til at udvælge, hvad du vil kigge på. Kopier det udvalgte videre til et nyt regneark og se, hvor mange rækker der er fra top til bund. Skriv tallet ind i faktaboksen. I dette eksempel er der 1614 rækker med information- Øvelse 3: Brug autofilter til at sortere i teksten Autofilteret kan også bruge ti at udvælge de interessante dele af en tekst. Se for eksempel dette regneark, som er en webscrabing af udbud.dk for Ugebrevet A4. Regnearket viser offentlige udbud uden sociale klausuler. Man kan bruge autofilteret til at søge efter ministerier, styrelser osv. Download tallene med udbud på dette link (tryk file og download)

11 11 CSV filer til Excel Nogle gange kommer data som en CSV fil. (Download dette eksempel fra noegletal.dk) En CSV fil er kendetegnet ved, at der ofte er semmikolon, komma eller tabulator mellem alle tallene. Når man åbner en CSV fil klumper tallene sammen i en kolonne i venstre side. For at få tallene til at stå pænt, vælg først Data i fanebladet og dernæst Tekst til kolonner. I det her tilfælde vælg afgrænset og dernæst at tabulator fungerer som en skiller. Tryk på udfør. Nu står tallene pænt.

12 12 Omregne til faste priser For at kunne sammenligne priser over tid, er det nødvendigt at rense for inflation. Ellers får man kun historier om, at tingene stiger og stiger i pris, men det giver ikke den store mening at konstatere, at en is kostede 5 kroner i 1980, men 12 kroner i dag. Lønningerne er fulgt med op, så prisstigningen er ikke nødvendigvis et problem. Når man taler priser i statistik, snakker man om to ting: Løbende priser er de priser, som man faktisk betaler. Altså er ens kassebon, benzinregninger, huslejer osv. alt hvad man betaler i løbende priser. Faste priser betyder, at vi har renset tallene for inflation, så de kan sammenlignes over tid. Forbrugerprisindekset Danmarks Statistik laver løbende et forbrugerprisindeks, som viser, hvad varer koster gennem tid. Forestil dig, at Danmarks Statistik år efter år køber de samme varegrupper, men så noterer ned, hvad prisen er år for år. Hvis indekset fx i 1980 var 43,2 betyder det, at en given mængde varer kostede 43,2 kroner. I 2011 er indekset 125,8. Det er så prisen på de samme varer i Se forbrugerprisindekset her Omregning til faste priser Ofte har du som journalist en lang række priser, som knytter sig til forskellige år. Sådan omregner du dem til faste priser, så de kan sammenlignes over tid: =(det seneste forbrugerprisindekset / forbrugerprisindekset tilbage i tiden)*prisen Et eksempel: Prisen på en is kostede 5 kroner i I 2012 koster den 18 kroner. Indekset for 1990 er 80,9 og indekset for august 2012 er 129,2. (Se forbrugerprisindekset) Omregnet til faste priser kostede isen altså: =(129,2/80,9)*5 = 8 kroner

13 13 Pivottabel: Multiværktøjet til rådata og større dataset Pivottabellen er et af det mest effektive værktøjer i Excel, når det gælder større dataset. Den avancerede tabel laver optælling af regnearket. Har du for eksempel en lang kolonne med virksomheder og kommuner nævnt, kan Pivot tælle op, hvor mange virksomheder, er er i hver enkelt kommune. Tabellen kan også regne sammen, hvor mange ansatte virksomhederne i de enkelte kommuner har, hvis tallet findes i data. Sådan virker det 1) Marker hele det område i regnearket, som du gerne vil bruge pivottabellen på. (det er vigtigt, at celler ikke er lagt sammen, men har samme størrelse i markeringen ellers virker tabellen ikke) 2) Vælg fanebladet "Indsæt" og "Pivottabel" Denne boks spørger dig, hvor pivottabellen skal gemmes. Ofte vil du bare gerne have den i et nyt regneark, hvor du samler de nye informationer. Det er også muligt selv at pege på præcist, hvor tabellen skal sættes ind ved at vælge "eksisterende regneark" 3) I tabellen trækker du nu ting ind, som du gerne vil tælle sammen. Feltliste: Fra denne boks kan du trække kategorier ned i raportfilter, kolonne-, rækkenavne og værdier Rækkenavne: Her trækker du det ned, som du gerne vil tælle. Værdier: Her definerer du, hvad der skal tælles Ofte vil du trække det samme ned både i rækkenavne og værdier Kolonnenavne: Her har du mulighed for at undersøge endnu et parameter

14 14 Eksempel på brugen af pivottabel Stamdataregistret for Vindmøller rummer oplysninger om samtlige møller i Danmark. Jeg vil gerne finde ud af, hvor mange møller, som er i hver kommune og hvem der har bygget dem. Først markerer jeg data, (fra linje 6 og ned i regnearket) trykker på "indsæt" og "pivottabel". (Hent selv tallene på dette link, tryk file og download) I feltlisten kan jeg styre, hvad jeg gerne vil undersøge. Her vælger jeg, at jeg vil undersøge, hvem der har bygget møllerne ("fabrikant") i hver enkelt "kommune". Det der skal tælles kommer i rækkenavne Her vil jeg gerne vide, hvor mange møller, som er i hver enkelt kommune. "Kommune" trækkes til rækkenavne Værdier viser, hvad der skal tælles Samtidig trækker jeg også "kommune" ned i kassen værdier, fordi det er antal møller i kommunerne, som skal tælles. Kollonnenavne viser ekstra elementer jeg er interesseret i Jeg vil gerne vide, hvor mange vindmøller Vestas, Bonus osv., som findes i hver kommune. Derfor hiver jeg "Fabrikant" ned i kolonnenavne. Var jeg interesseret i størrelsen på vindmøllerne, rotordiameter eller noget andet kunne jeg også hurtigt droppe det ned i dette felt. Tæl vindmøller per år i kommunerne Ved at trække de forskellige år ind i boksen værdier, tæller pivottabellen, hvor mange gange kommunen er nævnt per år. Altså hvor mange møller er i hver kommune for hvert år

15 15 Lav udregninger med pivottabbellen Pivottabbelen kan lave en række udregninger lynende hurtigt. Tryk på pilen under værdier og vælg værdifeltindstillinger. % af række Med et tryk på Vis værdier som, kan man styre visningen. Måske vil du vise værdier, som % af hovedtal. Gør du det med vindmølletallene, får du at vide, hvor stor andel møller, som er placeret i hver kommune. Antal, sum eller gennemsnit Værdifeltindstillingerne gør det muligt at lave en række beregninger hurtigt. Vælger du Antal tæller Excel op, hvor mange gange noget er nævnt. Med Sum lægger Excel tallene, som nævnes sammen. Bruger man sum på vindmølletallene, vil den regne den samlede sum ud for strøm produceret i hver enkelt kommune. Øvelse 4: Brug pivottabllen OPG1 Hent vindmølletal på dette link, tryk file og download. Hvor mange vindmøller er der i hver kommune? Hvad med udviklingen over tid? Hvilken kommune har den største andel af møllerne? OPG2 Hent smileydata på dette link, tryk file og download. Find historier vha. pivottabellen.

Pivottabeller, diagrammer og databehandling. Underviser: Nina Kirkegaard Schou Mobil

Pivottabeller, diagrammer og databehandling. Underviser: Nina Kirkegaard Schou Mobil Pivottabeller, diagrammer og databehandling Underviser: Nina Kirkegaard Schou Mobil 21 48 65 16 E-mail: ns@teamcrm.dk Emner: Excel Pivottabeller/diagrammer og databehandling Brugerfladen Import af data

Læs mere

Lynvejledninger. Anvendelse af pivot-tabeller Microsoft Excel 2013

Lynvejledninger. Anvendelse af pivot-tabeller Microsoft Excel 2013 Lynvejledninger Anvendelse af pivot-tabeller Microsoft Excel 2013 Juni 2017 2 Indholdsfortegnelse Brugerdefinerede beregninger... 5 Eksterne data... 6 Filtrer data... 7 Filtrer data (fortsat)... 8 Filtrer

Læs mere

Vejledning i LPR-Avanceret (LPR-kuben)

Vejledning i LPR-Avanceret (LPR-kuben) Vejledning i LPR-Avanceret (LPR-kuben) Den avancerede udtræksmulighed bruger samme funktioner, som det nogle brugere vil kende fra pivottabeller i Excel regneark. Denne vejledning er en introduktionen

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

Opslag i Posteringer på bilag

Opslag i Posteringer på bilag Opslag i Posteringer på bilag I funktionaliteten Posteringer på bilag har man adgang til alle bilag/posteringer, der er registreret i Faxe Kommune siden 1. januar 2010. Normalt anvendes Posteringer på

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc På forbedringsvejlederuddannelsen anvender vi seriediagrammer til at skelne mellem tilfældig og ikketilfældig variation. Med et seriediagram

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Kursusbeskrivelse Microsoft Excel Grundkursus

Kursusbeskrivelse Microsoft Excel Grundkursus kursusbeskrivelse Office kurser ms Excel niveau 1 Kursusbeskrivelse Microsoft Excel Grundkursus Varighed: 1 dag Excel version 2010, 2013 & 2016 Niveau 1. I gang med Excel Hvad kan du bruge kurset til:

Læs mere

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering I det efterfølgende gennemgås de tre standard afgrænsnings-/filtrerings metoder i Prisme Klient: Avanceret filter Er den overordnede

Læs mere

Vejledning: Anvendelse af kuber på NS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger

Vejledning: Anvendelse af kuber på NS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger Vejledning: Anvendelse af kuber på NS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger April 2015 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 1 Indledning 3 1.1 Metode til anvendelse af kuber med Excel 2007

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

Regneark LibreOffice. Øvelseshæfte. Version: September 2013

Regneark LibreOffice. Øvelseshæfte. Version: September 2013 Regneark LibreOffice Øvelseshæfte Version: September 2013 Indholdsfortegnelse Øvelserne...4 Øvelse 1 Gem en kopi...4 Øvelse 2 Omdøb faneblad + lav en kopi...4 Øvelse 3 - tekstombrydning...5 Øvelse 4 Sorter

Læs mere

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Præsentation af tal i regneark Microsoft Excel 2010 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Betinget formatering... 3 Celletypografi... 5 Diagram... 6 Diagram elementer... 8 Diagram grafik... 9 Diagram

Læs mere

FORMATERING AF REGNEARK

FORMATERING AF REGNEARK FORMATERING AF REGNEARK Indtil nu har vi set på, hvordan du kan udføre beregninger i dit regneark, og hvordan du kan redigere i regnearket, for hurtigt at få opstillet modellerne. Vi har derimod overhovedet

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Excel 2013

Sådan gør du Microsoft Excel 2013 Microsoft Excel 2013 Indholdsfortegnelse Beskyttelse... 3 Diagram... 5 Flyt og kopiér... 6 Formatering... 8 Frys ruder... 12 Sideopsætning og udskriv... 13 Sortering... 15 Udskrive diagrammer... 16 Diagram...

Læs mere

Undersøgelse af GVU og EUD for voksne

Undersøgelse af GVU og EUD for voksne Undersøgelse af GVU og EUD for voksne Forslag til beregning af tal til undersøgelse udsendt af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) sendt i mail til alle skoler 9. oktober 2012 09:45 EASY-P konsulenterne

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger

Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger April 2015 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 3 1.1 Metode til anvendelse af kuber med

Læs mere

Excel-5: Formler, diagrammer og tips

Excel-5: Formler, diagrammer og tips Excel-5: Formler, diagrammer og tips HUSK AT: Man kan godt skrive flere linjer under hinanden i den samme celle. Marker den pågældende celle (evt. flere celler) og vælg i menulinjen: Formater Celler Fanebladet

Læs mere

Beregn operationsalder

Beregn operationsalder Beregn operationsalder I denne vejledning kigges på hvordan man beregner den alder patienten har ved operation. Data til dette findes i dataudtræk fra Skema 1A eller dataudtræk med data fra alle skemaer.

Læs mere

Vejledningen tager udgangspunkt i Løndata_12Q4_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/lønpp/default.aspx

Vejledningen tager udgangspunkt i Løndata_12Q4_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/lønpp/default.aspx Løndata vist i Excel 2010 med PowerPivot. Vejledningen tager udgangspunkt i Løndata_12Q4_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/lønpp/default.aspx Eksempel arket er bearbejdet,

Læs mere

Vejledningen tager udgangspunkt i Ledighed_nov12_PP. Dette kan downloades på www.kaqa.gl/dk/komlis/ledighed/default.aspx

Vejledningen tager udgangspunkt i Ledighed_nov12_PP. Dette kan downloades på www.kaqa.gl/dk/komlis/ledighed/default.aspx Ledighed vist i Excel 2010 med PowerPivot (version 10.52.4000.0 eller senere). Vejledningen tager udgangspunkt i Ledighed_nov12_PP. Dette kan downloades på www.kaqa.gl/dk/komlis/ledighed/default.aspx Eksempel

Læs mere

Matematik i Word. En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links. Kom godt i gang med Word Matematik. At regne i Word Matematik

Matematik i Word. En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links. Kom godt i gang med Word Matematik. At regne i Word Matematik Matematik i Word En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links Kom godt i gang med Word Matematik At regne i Word Matematik Kom godt i gang med WordMat Opsætning, redigering og kommunikationsværdi

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Anvendelse af Finanssaldi

Anvendelse af Finanssaldi Anvendelse af Finanssaldi Funktionaliteten Finanssaldi kan være anvendelige når du eksempelvis vil: Trække et budget ud og arbejde videre med det i Excel. Lave periodiske analyser af forbrug. Lave prognoser

Læs mere

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER I dette kapitel gennemgås de almindelige regnefunktioner, samt en række af de mest nødvendige redigerings- og formateringsfunktioner. De øvrige redigerings- og formateringsfunktioner

Læs mere

Beregn gennemsnitlig BMI

Beregn gennemsnitlig BMI Beregn gennemsnitlig BMI I denne vejledning kigges på hvordan man beregner den gennemsnitlige BMI ved operation. Data til dette findes i dataudtræk fra Skema 1A eller dataudtræk med data fra alle skemaer.

Læs mere

matematik Demo excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 1 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Vejledningen tager udgangspunkt i Saldo_nov12_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/saldopp/default.aspx

Vejledningen tager udgangspunkt i Saldo_nov12_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/saldopp/default.aspx Saldo vist i Excel 2010 med PowerPivot. Vejledningen tager udgangspunkt i Saldo_nov12_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/saldopp/default.aspx Eksempel arket er bearbejdet,

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Kvik guide. FIONA Online. marts 2017

Kvik guide. FIONA Online. marts 2017 Kvik guide FIONA Online marts 2017 Indholdsfortegnelse Sådan er FIONA Online opbygget... 3 Første side "Indberettere" viser de virksomheder du har adgang til... 4 Indberetningsoversigten... 4 Opret en

Læs mere

Excel sortering-filtrering

Excel sortering-filtrering Adresseliste - Sortering Når du bruger Excel til at håndtere mængder af data, vil du ofte få brug for at sortere disse data. En sortering kan hjælpe dig til at finde bestemte data. Det er nemmere at finde

Læs mere

Velkommen til ABC Analyzer! Denne basis manual indeholder introduktion til: De primære funktioner De 6 faneblade Dataslicers Rapporter og klikrapport

Velkommen til ABC Analyzer! Denne basis manual indeholder introduktion til: De primære funktioner De 6 faneblade Dataslicers Rapporter og klikrapport Velkommen til ABC Analyzer! Denne basis manual indeholder introduktion til: De primære funktioner De 6 faneblade Dataslicers Rapporter og klikrapport Manual opdateret Oktober 2015 Copyright ABC Softwork

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer.

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer. Startvejledning Microsoft Excel 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Føje kommandoer til værktøjslinjen Hurtig

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag SPAM-mails Køber varer via spam-mails Læser spam-mails Modtager over 40 spam-mails pr. dag Modtager spam hver dag 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010 Datapræsentation: lav flotte

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt.

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt. Indhold Login 2 Udsendelse af besked Udsendelsesmetoder 3 Udsendelse via vejeudvælgelse 4 Udsendelse Send via niveau opdeling (afhængig af abonnementsform) 11 Udsendelse søg på tværs af postnummer 12 Udsendelse

Læs mere

Tutorial: Annotationsliste

Tutorial: Annotationsliste Tutorial: Annotationsliste Annotationslisten er en særlig fane med vandret layout, hvor du får effektive muligheder for at behandle, få adgang til, gennemgå og sammenfatte annotationer i en PDF-fil. Som

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Sagsnr. 27280 BILAG 3

Sagsnr. 27280 BILAG 3 Sagsnr. 27280 BILAG 3 1 Statistik overfladevand - vejledning Udtræk af statistikker på overfladevand forudsætter adgang til Citrix-server, hvilket fås ved henvendelse til supporten. 1. Opret ny mappe Opret

Læs mere

Jet Reports tips og tricks

Jet Reports tips og tricks Jet Reports tips og tricks Af Peter Christoffersen Ejer og grundlægger af Zeezit Zeezit Prinsensgade 20 9000 Aalborg info@zeezit.dk www.zeezit.dk Indledning Zeezit er grundlagt af Peter Christoffersen,

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Excel 2007 (5): Formler, diagrammer og tips

Excel 2007 (5): Formler, diagrammer og tips Excel 2007 (5): Formler, diagrammer og tips HUSK AT: Man kan godt skrive flere linjer under hinanden i den samme celle. Marker den pågældende celle (evt. flere celler) og vælg "Ombryd tekst" på fanebladet

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Regneark for begyndere

Regneark for begyndere Regneark for begyndere Regneark i Open- og LibreOffice Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er et regneark?...4 Grundlæggende opbygning...4 Kast dig ud i det!...5 Du arbejder med: Din første

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Excel-1: kom godt i gang!!

Excel-1: kom godt i gang!! Excel-1: kom godt i gang!! Microsoft Excel er et såkaldt regneark, som selvfølgelig bliver brugt mest til noget med tal men man kan også arbejde med tekst i programmet. Excel minder på mange områder om

Læs mere

Kom i gang med regneark:

Kom i gang med regneark: Kendte og nye værktøjs ikoner på værktøjslinien. Det er de samme værktøjs ikoner der går igen i mange af programmerne, men der er dog også nogle nye. Autosum Formel regner Sortering Diagrammer Flet og

Læs mere

i modellen. Alle detaljer og analysemuligheder gennemgås dog ikke i denne skrivelse det er blot en introduktion, så du kommer godt fra start.

i modellen. Alle detaljer og analysemuligheder gennemgås dog ikke i denne skrivelse det er blot en introduktion, så du kommer godt fra start. SÅDAN KOMMER DU I GANG - en introduktion til KL s model for benchmarking på ungdomsuddannelsesområdet Denne skrivelse hjælper dig i gang med at bruge KL s benchmarkingmodel på ungdomsuddannelsesområdet.

Læs mere

FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL

FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL 1 FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL 1. Indtast flg. data i et regneark: Note: de små grønne markeringer i hjørnet af cellerne i kolonne B betyder, at tallet er formateret som tekst. 2 HVIS Afstand i km fra

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Vejledning, data til lønforhandling 2013

Vejledning, data til lønforhandling 2013 Vejledning, data til lønforhandling 2013 Indhold 1 Indledning... 1 2 Hvordan danner jeg regnearket Oversigt til lederen?... 1 3 Hvordan danner jeg regnearket Løndel til lederen?... 4 4 Hvordan danner jeg

Læs mere

EUD forløbsstatistik Kursusnoter

EUD forløbsstatistik Kursusnoter EUD forløbsstatistik Kursusnoter UNI C EUD forløbsstatistik UNI C januar 2008 1.0 Af Kim Dehn Indhold 1 Introduktion... 1 2 Oprette en pivottabel... 2 3 Arbejde i pivottabellen... 5 4 Skjule og vise detaljer...

Læs mere

6. Udskrifter og eksport

6. Udskrifter og eksport 6. Udskrifter og eksport 6.1 Listeopsætning - Grid 6.1.1 Generelt Ved søgninger i DOFPro vil man ofte støde på den såkaldte grid. Gridden indeholder alle kolonnerne i søgeresultatet. Det er også et redskab,

Læs mere

Mini AT-forløb om kommunalvalg: Mandatfordeling og Retfærdighed 1.x og 1.y 2009 ved Ringsted Gymnasium MANDATFORDELING

Mini AT-forløb om kommunalvalg: Mandatfordeling og Retfærdighed 1.x og 1.y 2009 ved Ringsted Gymnasium MANDATFORDELING MANDATFORDELING Dette materiale er lavet som supplement til Erik Vestergaards hjemmeside om samme emne. 1 http://www.matematiksider.dk/mandatfordelinger.html I dette materiale er en række øvelser der knytter

Læs mere

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: 1. Hvordan du bliver tilsluttet EasyBusiness...2 2. Hvordan du foretager en søgning...2 3. Hvordan du gemmer og åbner en søgning...4

Læs mere

Huskesedler. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Indhold Absolutte cellereferencer... 2 Beskyttelse... 3 Fejlkontrol... 5 Flyt og kopiér... 6 Flyt og kopier med musen... 7 Formatering... 8 Formatering - Placering... 9 Formatering Kanter og

Læs mere

Quickguide til kredscms. Login

Quickguide til kredscms. Login Quickguide til kredscms Dette er en quickguide, der vil præsentere dig for de mest basale funktioner i kredscms. Finder du ikke svar her, så prøv at spørge andre webmastere via debatforummet på leder.fdf.dk:

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

EG Retail - www.eg.dk/retail. Minimanual. SVANEN Grundlæggende

EG Retail - www.eg.dk/retail. Minimanual. SVANEN Grundlæggende EG Retail - www.eg.dk/retail Minimanual SVANEN Grundlæggende Indholdsfortegnelse 1 Opret en vare... 3 2 Overfør data til kassen... 4 3 Udskriv etiketter... 5 4 Udskriv skilte... 6 5 Elektronisk post og

Læs mere

d Kopier formlen fra celle A3 ned i kolonne A. Kopier formlen fra celle C3 ned i kolonne C. Undersøg, hvad der sker med formlen, når den kopieres.

d Kopier formlen fra celle A3 ned i kolonne A. Kopier formlen fra celle C3 ned i kolonne C. Undersøg, hvad der sker med formlen, når den kopieres. KOPIARK 17 # ligninger og formler i excel 2007, 1 1 Du skal lave et regneark, som kan bruges til at løse ligningen 5 x 11 = 7 + 3 x. a Lav et regneark som vist. HUSK: Gør en kolonne bredere Man kan gøre

Læs mere

Manual opdateret Oktober 2015 Copyright ABC Softwork Aps. Materialet må ikke gengives eller kopieres uden tilladelse. Download din gratis 30 dages

Manual opdateret Oktober 2015 Copyright ABC Softwork Aps. Materialet må ikke gengives eller kopieres uden tilladelse. Download din gratis 30 dages Manual opdateret Oktober 2015 Copyright ABC Softwork Aps. Materialet må ikke gengives eller kopieres uden tilladelse. Download din gratis 30 dages prøve på: http://abcsoftwork.com/free_trial 1 Velkommen

Læs mere

Arbejd videre med statistik

Arbejd videre med statistik Danmarks Statistik databanker@dst.dk Arbejd videre med statistik Vejledning i PC-AXIS og Statistikbanken Danmarks Statistik juni 2003 1 www.dst.dk www.statistikbanken.dk Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2

Læs mere

EXCEL 2011 TIL MAC GODT I GANG MED PETER JENSEN GUIDE VISUEL

EXCEL 2011 TIL MAC GODT I GANG MED PETER JENSEN GUIDE VISUEL PETER JENSEN EXCEL 2011 TIL MAC GODT I GANG MED EXCEL 2011 TIL MAC VISUEL GUIDE 59 guides der får dig videre med Excel En instruktion på hver side - nemt og overskueligt Opslagsværk med letforståelig gennemgang

Læs mere

Excel tutorial om lineær regression

Excel tutorial om lineær regression Excel tutorial om lineær regression I denne tutorial skal du lære at foretage lineær regression i Microsoft Excel 2007. Det forudsættes, at læseren har været igennem det indledende om lineære funktioner.

Læs mere

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 4

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 4 Opret en menutavle på en anden platform Denne aktivitet viser, hvordan du kan oprette et miljø med en ekstra platform med en menutavle, hvordan du kan justere tavle- og platformsudseende, og hvordan du

Læs mere

Gør det selv-øvelser udi regneark for begyndere! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk

Gør det selv-øvelser udi regneark for begyndere! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Gør det selv-øvelser udi regneark for begyndere! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: August 2009 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Hvad er et regneark?...4

Læs mere

Anvendelse af pivottabeller

Anvendelse af pivottabeller Microsoft Excel 2007 Indholdsfortegnelse 1. Indledning - Formålsbeskrivelse... 5 2. Indledning... 5 3. Deltagerinformation... 7 4. Vil du have overblik?... 9 4.1 Er dine data klar til at blive analyseret?...

Læs mere

Vejledningen tager udgangspunkt i Pensionsdata_12Q4_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/social_pension/default.

Vejledningen tager udgangspunkt i Pensionsdata_12Q4_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/social_pension/default. Pensionsdata vist i Excel 2010 med PowerPivot. Vejledningen tager udgangspunkt i Pensionsdata_12Q4_PP. Dette kan downloades på http://kaqa.gl/dk/komlis/powerpivot/social_pension/default.aspx Eksempel arket

Læs mere

TrivselAPV 2010 Teknisk guide til sikkerhedsgrupperne2 (supplement)

TrivselAPV 2010 Teknisk guide til sikkerhedsgrupperne2 (supplement) TrivselAPV 2010 Teknisk guide til sikkerhedsgrupperne2 (supplement) Flere rapporter muligheder supplement til del 2 Denne guide beskriver, hvordan I kan udtrække flere oplysninger fra spørgeskemaundersøgelsen.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... Indledning. KAPITEL ET... Kom videre med Excel. KAPITEL TO... 27 Referencer og navne

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... Indledning. KAPITEL ET... Kom videre med Excel. KAPITEL TO... 27 Referencer og navne INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... Indledning KAPITEL ET... Kom videre med Excel Flyt markering efter Enter... 8 Undgå redigering direkte i cellen... 9 Markering ved hjælp af tastaturet... 10 Gå til en

Læs mere

Tekst, tal og formler I et regneark kan man indtaste tekst, tal og formler:

Tekst, tal og formler I et regneark kan man indtaste tekst, tal og formler: Tekst, tal og formler I et regneark kan man indtaste tekst, tal og formler: I cellerne A1, A2 og A3 er der indtastet tekst. Tekst bliver venstrestillet. I cellerne B1 og B2 er der indtastet tal. Tal bliver

Læs mere

Excel-2: Videre med formler

Excel-2: Videre med formler Excel-2: Videre med formler Tips: Du kan bruge Fortryd-knappen ligesom i Word! Du kan markere flere celler, som ikke ligger ved siden af hinanden ved at holde CONTROL-knappen nede Du kan slette indholdet

Læs mere

Microsoft Office 2013 Excel Pivot tabeller og dataanalyse Opgaver.

Microsoft Office 2013 Excel Pivot tabeller og dataanalyse Opgaver. Microsoft Office 2013 Excel Pivot tabeller og dataanalyse Opgaver. Af Per Larsen Indhold Opgaven 1... 3 Gennemse datafilen... 3 Opgavedefinition... 9 Optalt pr. salgsdistrikt... 12 Top 10 Postnumre...

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Vejledning Rapportbanken

Vejledning Rapportbanken Vejledning Rapportbanken Version 1.2 (opdateret 18. november 2013) Support KL yder kun begrænset support på anvendelse af Rapportbanken. Brug derfor gruppen KOMHEN 2.0 på Dialogportalen (http://dialog.kl.dk)

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for nye måder at arbejde med Diagrammer på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Regnskab. med Microsoft Excel Lav dit regnskab med Excel. 28 lektioner opgavefiler. ms Excel 2016 niveau: Lidt kendskab til Excel

Regnskab. med Microsoft Excel Lav dit regnskab med Excel. 28 lektioner opgavefiler. ms Excel 2016 niveau: Lidt kendskab til Excel Regnskab med Microsoft Excel 2016 Lav dit regnskab med Excel ms Excel 2016 niveau: Lidt kendskab til Excel 28 lektioner opgavefiler Microsoft Office EXCEL 2016 kursusbog Forfatter: Tina Samuelson Udgivet

Læs mere

Vejledning til WordMat på Mac

Vejledning til WordMat på Mac Installation: WordMat på MAC Vejledning til WordMat på Mac Hent WordMat for MAC på www.eduap.com Installationen er først slut når du har gjort følgende 1. Åben Word 2. I menuen vælges: Word > Indstillinger

Læs mere

Selene brugervejledning

Selene brugervejledning Selene brugervejledning F2 : Åbner en oversigt med data for det aktive felt. F3: Gemmer data i det aktive vindue Salgsordre : Bruges til oprettelse af Ordre/Arbejdskort/Fakrura Debitor: Debitorregister,

Læs mere

Microsoft Office 2013 Excel Pivot tabeller og dataanalyse

Microsoft Office 2013 Excel Pivot tabeller og dataanalyse Microsoft Office 2013 Excel Pivot tabeller og dataanalyse Af Per Larsen Indhold 1 Indledning... 3 Hvad er Pivottabeller... 3 2 Datamateriale... 4 Oprettelse af en Pivottabel... 5 Den 1. Pivottabel....

Læs mere

Tabulex Trio. Tjenestetid. Grønland

Tabulex Trio. Tjenestetid. Grønland Tabulex Trio Tjenestetid Grønland Trio Tjenestetid Grønland Side 2 Indholdsfortegnelse Kap 1. Tjenestetid... 4 Tjenestetid Grundtid... 4 Særlige aftaleforhold... 5 Regulering af beskæftigelsesgrad... 5

Læs mere

Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen

Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen Microsoft Excel har en del standard anvendelsesmuligheder i forhold til den beskrivende statistik og statistisk

Læs mere

Karens lille vejledning til Access

Karens lille vejledning til Access Karens lille vejledning til Access Indhold Hvad er Access? 1 Lave en database 2 Design af tabellen 2 Felttyper 2 Indtastning af data 3 Udtræk fra tabellen 3 Forespørgsel 3 Muligheder med forespørgsel 3

Læs mere

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 2 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt efter aftale

Læs mere

Outlook 2010 opsætning

Outlook 2010 opsætning Outlook 2010 opsætning Personlig Workflow Nå mere og arbejd mindre Personlig Workflow www.personligworkflow.com kontakt@personligworkflow.com Introduktion til Outlook 2010 guide Microsoft Outlook 2010

Læs mere

Huskesedler. Anvendelse af regneark til enkle beregninger. Microsoft Excel 2013/16

Huskesedler. Anvendelse af regneark til enkle beregninger. Microsoft Excel 2013/16 Anvendelse af regneark til enkle beregninger Microsoft Excel 2013/16 Oktober 2016 Indholdsfortegnelse Absolutte cellereferencer... 3 Beskyttelse... 4 Diagram... 6 Flyt og kopiér... 7 Formatering... 9 Frys

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls 20-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere