NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kompost i skolehaven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kompost i skolehaven"

Transkript

1 SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Kompost i skolehaven

2 SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN

3 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Kompost i skolehaven INTRODUKTION Det er ved at være sidst på sæsonen i skolehaven og oplagt at se på kompostbunken og den del af det økologiske kredsløb, der finder sted her. Eleverne skal få en forståelse af nedbrydningen af det organiske materiale til kompost som led i et økologisk kredsløb og dermed skolehaven som et bæredygtigt miljø. Der vil ligeledes være fokus på, hvordan omsat kompost kan bruges til at forbedre skolehavens muld. Formål Formålet med forløbet er, at eleverne skal lære om komposteringsprocessen. Eleverne skal med simple metoder lære at vurdere jordkvaliteten i skolehaven, samt hvad der eventuelt kan gøres for at forbedre den, så skolehaven fortsat kan være et bæredygtigt miljø for planternes vækst. Klassetrin klasse TID PÅ ÅRET August - september

4 SIDE 4 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN FÆLLES MÅL KOMPETENCEOMRÅDE KOMPETENCEMÅL Færdigheds- og vidensmål UNDERSØGELSE Eleven kan designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse. Naturfaglige undersøgelser Eleven kan gennemføre enkle systematiske undersøgelser. Eleven har viden om variabler i en undersøgelse. MODELLERING Eleven kan designe modeller. Sammenhænge i naturen Eleven kan med enkle cykliske modeller fortælle om fotosyntese og respiration. Eleven har viden om organismers opbygning og nedbrydning af stof.

5 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 5 EksemplER på læringsmål Eleverne kan undersøge omsætningen i en kompostbunke ud fra udvalgte kriterier (f.eks. temperatur, fugtighed, ph-værdi og forekomst af kompostorme) og derudfra gennemføre jordforbedringer. Eleverne kan udføre en simpel kasteprøve (se side 10) og analysere jordens dyrkningstilstand. Eleverne kan opstille en model og forklare organisk materiales kredsløb med inddragelse af respiration og fotosyntese. Faglige begreber - Sandsynliggøre/acceptere - Forkaste - Udbytte - Fotosyntese - Næringsrig/næringsfattig - Optimere - Vækstbetingelser

6 SIDE 6 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN BESKRIVELSE AF UNDERVISNINGSAKTIVITETEN OMFANG OG FORLØB LEKTION 1-2 LEKTION 3-4 LEKTION 5-6 LEKTION 7-8 August/september August/september August/september September Organisk materiales kredsløb i skolehaven Undersøgelse af skolehavens kompost Jordbundsundersøgelse og jordbundsforbedring Opsamling I KLASSEN I SKOLEHAVEN I SKOLEHAVEN I KLASSEN Planlægning Forløbet strækker sig over en periode på tre dage til tre uger og bør ligge i august eller september måned. Arbejdsform Forløbet vil have en undersøgende og eksperimenterende tilgang. Du kan starte og afslutte forløbet i klasseværelset eller natur/teknologilokalet. Resten af forløbet vil foregå i skolehaven. MaterialeVALG Du skal i dette forløb bruge skolehavens kompostbunke og instrumenter til at undersøge denne. Hvis du har mulighed for at skaffe gødning og strøelse fra husdyr, f.eks. fra høns, kaniner eller heste, kan det være godt at tilsætte skolehavens kompostbunke eller kompostbeholder. Du kan sammen med eleverne læse om kompost og nedbrydning (se liste side 15).

7 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 7 GennemførSEL af undervisningsforløb LEKTION 1-2. ORGANISK MATERIALES KREDSLØB I SKOLEHAVEN Intro I forløbets 1. og 2. lektion skal der arbejdes i klasselokalet med kompostering og det organiske kredsløb i skolehaven. Som led i de økologiske kredsløb skal eleverne tegne organisk materiale med inddragelse af respiration og fotosyntese. Læringsmål på elevniveau - Du kan beskrive organiske materialers kredsløb med fokus på nedbrydningsprocessen i skolehaven samt opstille en model over kredsløbet. Materialer Computere Papir og tegneredskaber Gennemførsel Dette forløb indledes gennem en samtale i klassen om nedenstående. Det vil dog være en stor fordel, hvis du medbringer en håndfuld mineraljord og en håndfuld muldjord, som eleverne kan studere en teskefuld af på hvidt papir, gerne ved brug af en lup. Samtalen kan omhandle: - Hvad eleverne i forvejen ved om kompost og jord, og hvad deres forudsætninger for at tale om kompostering og økologiske kredsløb er. - Hvad der sker med det plantemateriale, der gror i skolehaven, som vi ikke kan spise? - Hvordan nedbrydningsprocesserne er, og hvilke organismer og dyr hjælper med til at omsætte grøntaffald til kompost? Inddel eleverne i grupperne og lad dem: - Tegne det organiske materiales kredsløb i skolehaven på baggrund af den indledende snak I havde. - Søge viden om forskellige måder at kompostere på. Brug internettet. Det kan også være en god idé at give eleverne en fagtekst om organisk materiales nedbrydningsprocesser, da det kan være kompliceret for eleverne på dette klassetrin at forstå (se link side 15).

8 SIDE 8 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN LEKTION 3-4. UNDERSØGELSE AF SKOLEHAVENS KOMPOST Intro Eleverne skal ud i skolehaven og udføre enkle feltundersøgelser i kompostbunken. Læringsmål på elevniveau - Du kan måle temperatur og ph-værdi i skolehavens kompostbunke og ud fra tallene fortælle om kompostbunkens komposteringsprocesser. - Du kan vurdere, om kompostbunken har den rette fugtighed. - Du kan observere og kategorisere kompostens omsætningstilstand og gennemføre forbedringer om nødvendigt. Materialer Skolehavens kompostbunke Termometre Haveredskaber: greb, spader, river Vand Grene Universalindikatorstrimler (ph-strimler) eller bedre ph-målere af typen Ohlsens enke til jordbundsmåling Papir og blyant Hvis der er mulighed for at medbringe videokamera, tablet eller smartphone, kan eleverne med fordel optage, hvordan de udfører undersøgelserne og deres refleksioner i forbindelse hermed. Det kan være fordelagtigt også at have flis eller flishugger og gødning og strøelse fra husdyr (f.eks. fra høns, kaniner eller heste). Gennemførsel Start dagen med at samle op i forhold til det levende og det døde organiske materiale i skolehaven. Du skal vise eleverne kompostbunken i skolehaven og fortælle, hvordan den fungerer. Eleverne kan eventuelt i forvejen have læst kapitlet Affald der bliver til jord fra Sig natur 3. Fortæl, at kompostbunker kan udvikle varme, og at det skyldes bakteriers og svampes nedbrydning af det organiske materiale (respiration/forbrænding). Lad eleverne arbejde i grupper, hvor de måler og undersøger forskellige forhold vedrørende kompostbunken. Hvis grupperne har mulighed for at filme deres målinger og observationer, så lad dem gøre det. De skal desuden nedskrive/filme, hvad de erfarer under undersøgelserne.

9 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 9 Grupperne skal: - Måle ph-værdien i skolehavens kompostbunke. En kompostbunkes ph-værdi skal ligge på omkring 7. Er ph-værdien lavere end 5, er materialet surt, og de bør drysse kalk i kompostbunken for at hæve ph-værdien til neutral. Er kompostbunkens phværdi helt nede på 4, kan ingen kompostorme overleve, og kompostbunken skal derfor genstartes. - Måle temperaturen i skolehavens kompostbunke. De skal måle temperaturen forskellige steder i kompostbunken, så det kan undersøges, hvor der er varmest. - Undersøge, om der er kompostorme i kompostbunken. Hvor er der flest? Hvad laver de? Hænger deres aktivitet sammen med temperaturen og ph-værdien? - Se på komposten. Hver gruppe skal komme med en definition på, hvad omsat kompost er, og hvad delvist omsat kompost er. Saml alle eleverne, og tal sammen om, hvad hver gruppe er kommet frem til i forhold til PH-værdi, temperatur, orme og definition på delvist og omsat kompost. Eleverne kan støtte sig til deres notater fra undersøgelserne under denne samtale. Lad grupperne fortsætte med at: - Smide grøntaffald på kompostbunken, hvis der er noget i skolehaven. - Vurdere om kompostbunken er for tør eller våd. Den skal være let fugtig, så man lige kan presse et par dråber vand ud af en håndfuld kompost. Er den for våd, må I iblande mere tørt materiale. Det kan eventuelt være smågrene kørt gennem flishuggeren eller tørt materiale, eleverne samler i området. Er det lidt større grene, kan de godt smides i kompostbunken, men de vil ikke omsættes så hurtigt som de andre materialer. Er kompostbunken for tør, kan I vande den. - Stikke kompostbunken om ved, med en greb, at vende materialet 180 så det, der lå ind mod midten af kompostbunken kommer til at ligge udad. Herved kommer der ilt til kompostbunken. Saml igen alle elever, og spørg dem, hvorfor de tror, der er varmt inde i kompostbunken. Forklar dem, hvordan der foregår omsætning og respiration inde i kompostbunken, hvor bakterier omdanner organisk materiale (glukose) til kuldioxid. Sammenlign respiration med fotosyntese, så eleverne opdager, at det er to modsatrettede processer. Både dyr, grønne planter og alle øvrige levende organismer har en respirationsproces, hvor de omsætter deres mad og frigør byggestoffer og energi. De grønne planter er bare så smart indrettet, at de kan lave deres egen mad gennem fotosyntesen. Slut af med at lade eleverne beskrive, hvilke variabler der er i forbindelse med undersøgelse af kompostbunken.

10 SIDE 10 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN KASTEPRØVEN Start med at grave et hul ca. 30 x 30 cm og 30 cm dybt. Skær så en jordklods løs. Den skal have spadens bredde, være cm tyk og mindst 30 cm lang. Med jordklodsen liggende på spaden løfter man den til ca. 1 meters højde, og derfra lader man den falde på jorden. Det er en fordel, hvis man lader prøven falde sådan, at man stadig kan se, hvad der er op, og hvad der er ned. Det afgørende er nu, hvordan jordbunken ser ud. I den ene ende af skalaen har vi det tilfælde, hvor klodsen ligger i en, to eller tre klumper. Det tyder på en meget kompakt og død jord. Den perfekte, levende jord vil ligge, som var det en portion revet rugbrød. Man siger, at sådan en jord har krummestruktur. Har jorden krummestruktur ned til ca. 20 cm dybde, er alt i den skønneste orden. Krummestrukturen, hvor jordpartiklerne er klæbet sammen i små krummer, giver fin lufttilførsel til jorden, fordi der er kanaler mellem krummerne. Og krummestrukturen er tegn på mange mikroorganismer, fordi den lim, der klæber jordpartiklerne sammen, består af slim fra regnorme, efter jorden har passeret igennem regnorme og er blevet efterladt på jordoverfladen som jordpølser. Regnormene nede i jorden lever især af de mikroorganismer, som lever på overfladen af de visne plantedele. Kilde:

11 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 11 LEKTION 5-6. JORDBUNDSUNDERSØGELSE OG jordbundsforbedring Intro Skolehavens jordbundskvalitet skal undersøges, dels ved at se nærmere på jordens overflade og dels ved en kasteprøve. Jorden kan herefter forbedres, hvis den ikke er optimal. Læringsmål på elevniveau - Du kan undersøge og vurdere skolehavens jordbundskvalitet. Materialer Diverse haveredskaber Kalk Afføring og strøelse fra husdyr (f.eks. fra høns, kaniner eller heste) Er der mulighed for at medbringe videokamera, tablet eller smartphone, kan eleverne med fordel optage, hvordan de udfører undersøgelserne og deres refleksioner i forbindelse hermed Gennemførsel Du kan starte lektionerne med at tale med eleverne om, hvordan man undersøger jordkvalitet. Eleverne skal undersøge jordens overflade og lede efter jordkrummer. Krummerne er stammer fra jord, der har været igennem regnorme, og er dermed regnormens ekskrementer. Hvis overfladen af jorden har krummestruktur, så er det tegn på en god muldbund, som dyrkede planter vokser godt i. Desuden skal eleverne undersøge jorden ved en simpel kasteprøve. Vis eleverne, hvordan de udfører kasteprøven, og hvordan man kan forbedre jordkvaliteten (se link side 15). Lad eleverne arbejde i grupper, og giv hver gruppe et område, hvor de kan foretage kasteprøven. Saml alle eleverne, og tal om resultatet af kasteprøverne. Lad resultatet af kasteprøverne indgå i en drøftelse af, hvordan jorden fremover skal behandles.

12 SIDE 12 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN Lektion 7-8. OPSAMLING Intro Eleverne skal i disse lektioner vise, hvad de har lært i forløbet ved at tegne og forklare, hvordan kompostbunken fungerer. Endvidere kan de fremvise deres optagelser af undersøgelserne af kompostbunken og jordkvaliteten i skolehaven og filmene fra undersøgelserne i lektion 5 og 6. Læringsmål på elevniveau - Du kan redegøre for kompostbunkens kredsløb, herunder respirationsprocessen. - Du kan forklare, hvilke faktorer som har betydning for kompostbunkens miljø. Materialer Kamera, smartphone eller tablet til at optage en lille film Gennemførsel Lad eleverne arbejde i grupperne fra arbejdet i skolehaven. Hver gruppe skal lave en lille filmoptagelse, hvor de fortæller om og beskriver deres kompostbunke. Filmene skal indeholde: - Redegørelser for kompostbunkens bestanddele. - Forklaring på den omsætning af organiske stoffer, der sker i kompostbunken. - Forklaring på, hvordan der kan udvikles varme i denne forbindelse og hvorfor det er vigtigt, at der er ilt til stede i kompostbunken. - Eksempler på, hvordan omsat kompost kan nyttiggøres i skolehaven. Gruppernes film fremvises.

13 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 13 Forslag til evaluering Eleverne giver respons på hinandens film i forhold til, hvor godt den fungerer som formidling af viden om temaet. Grupperne får også respons fra læreren i forhold til elevernes opnåelse af læringsmål. Tegn på læring Ved forløbets start afdækkes elevernes forforståelse i samtaler i klassen, og du holder øje med de tegn på læring, som eleverne udviser. Eleverne kan beskrive det organiske materiales omsætning i skolehaven. Eleverne kan finde forskellige komposteringsmetoder på internettet. Eleverne kan måle temperatur og ph-værdi i skolehavens kompostbunke, og forklare målingernes betydning for kompostbunkens omsætningstilstand. Eleverne kan via en håndfuld jord fra kompostbunken vurdere dens fugtighed. Eleverne kan mundtligt redegøre for, om kompost er helt eller delvist omsat. Eleverne kan vurdere, om skolehavens jord har brug for jordforbedring ved at tolke kasteprøven. Eleverne kan fortælle om respirationsprocessen som årsag til varmeudviklingen i kompostbunken.

14 SIDE 14 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN Forslag til udfordringsopgaver Eleverne producerer kampagnefoldere, for at alle husejere bør have en kompostbunke. Lav dette tværfagligt mellem dansk og natur/teknologi. Mere detaljerede jordbundsanalyser sammenligne jord fra skolehaven med jord fra andre områder. Sammenligne kompostbunker, f.eks. en med og en uden tilsatte kompostorme. Forsøg med omsætning af organisk materiale under forskellige forhold. Det kunne for eksempel være i vakuum, oven på jorden, nedgravet i jorden, sammen med kompostorme og ved forskellige temperaturer. Nedgravning af en lang haveslange i en kompostbunke. Lad slangen være fyldt med vand. Lav herefter undersøgelse af, hvor hurtigt vandet opvarmes af kompostbunken til en bestemt temperatur. I faget matematik kan der arbejdes med at beregne, hvor meget vand der er i slangen i kompostbunken, og hvor hurtigt det løber igennem slangen m.m. Lad eleverne opblande afføring og strøelse fra husdyr i kompostbunken. Dette gøres eventuelt ved, at hele kompostbunken flyttes. På det nye sted skal der på skift lægges et lag af afføring og strøelse fra husdyr og materiale fra kompostbunken. Få gode idéer til, hvordan man kan lave et anlæg, hvor man bruger den varmeenergi, der udvikles i kompostbunken.

15 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 15 LINKS OG LITTERATUR LINKS LITTERATUR TIL ELEVEN Sig natur 3, Affald der bliver til jord Af Lise Fabricius Wadkjær, Ida Guldager, Peter Jepsen og Ida Toldnod, Alinea Vi drukner i affald Om madaffald, regnorme og deres funktion, nedbrydning af organisk affald, naturens kredsløb, kompost, forår og efterår i køkkenhaven. Af Søren Breiting, Gyldendal Biologi omkring skolen Om de forskellige typer dyr og små forsøg med dem. Af Søren Breiting, Gyldendal Natek 6, side Malling Beck Natur Teknik Grøn, side 55 Små dyr i haven, Geografforlaget Natur Teknik Rød, side Hvad er jord i grunden?, Geografforlaget LITTERATUR TIL LÆREREN BIOS C, side Gyldendal BIOS B, side 35 Gyldendal GEOS B, side Gyldendal Den selvforsynende have, side Af John Seymore, Gyldendal Generelt om kompostbunken Forskellige typer af kompostbunker Varmekompostering Forsøg med kompostering på Københavns stenbro Om ukrudt i kompostbunken Hvad kan smides i komposten? g-i-kompostbunken Om orme i forhold til kompost html Kasteprøven Forbedring af jordkvalitet Om jordbund Skovenes_naturgivne_rammer/Jordbunden Klik på link i PDF og gå direkte til materialet!

16

NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kampen i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kampen i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Kampen i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Kampen i skolehaven

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Ukrudt i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Ukrudt i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Ukrudt i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Ukrudt i skolehaven

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Høstdag i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Høstdag i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Høstdag i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Høstdag i skolehaven

Læs mere

SØEN LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST. 6. klasse. kommer med forslag til, hvad man kan arbejde klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for

SØEN LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST. 6. klasse. kommer med forslag til, hvad man kan arbejde klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for SØEN FAG: LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST 6. klasse LÆRINGSFORLØB OM DE FERSKE VANDE - SØEN Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi Dette forløb tager udgangspunkt i fællesmål for 6. kommer

Læs mere

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING k o m p o s t NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Vækst i skolehaven

SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Vækst i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI VÆKST i skolenhaven NATUR/TEKNOLOGI Vækst i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI VÆKST i skolenhaven NATUR/TEKNOLOGI VÆKST i skolenhaven SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Vækst i skolehaven INTRODUKTION

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Spirer i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Spirer i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Spirer i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Spirer i skolehaven

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven SIDE 1 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK Fagbogen i skolehaven SIDE 2 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 3 DANSK FAGBOGEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Arbejdet med fagbøger og produktion

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Svampe i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Svampe i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Svampe i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Svampe i skolehaven

Læs mere

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Tøm ofte spanden med det grønne køkken affald, så undgår du lugt i køkkenet. Kompostering er nemt! Genbrug det grønne køkken affald Hjemmekompostering giver mere plads

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

KÆRE LÆRER/UNDERVISER

KÆRE LÆRER/UNDERVISER KÆRE LÆRER/UNDERVISER Tak fordi du har valgt at gå på opdagelse med dine elever i materialet Forsøg i hver sin ende af verden udviklet til 7.-9. klasse. Dette materiale skal ses som en forlængelse af materialet

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt?

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Læringsforløbet handler om hygiejne med omdrejningspunktet at hente og gemme sæsonens råvarer i naturen. Eleverne skal lære, at de også kan

Læs mere

Beton, et stærkt materiale

Beton, et stærkt materiale Beton, et stærkt materiale Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Natur/teknologi Forløbet kan udvikles ved at kombineres med Håndværk og Design 6. klasse Undersøgelse, kommunikation

Læs mere

MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Såning i skolehaven

MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Såning i skolehaven SIDE 1 MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN MATEMATIK Såning i skolehaven SIDE 2 MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 3 MATEMATIK Såning i skolehaven INTRODUKTION I dette forløb skal

Læs mere

LÆRINGSARENA SØEN - ESRUM SØ MINES LYST

LÆRINGSARENA SØEN - ESRUM SØ MINES LYST LÆRINGSFORLØB OM DE FERSKE VANDE Dette forløb tager udgangspunkt i fællesmål for 9. klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for Fredensborg kommune. Forløbet er beskrevet med udgangspunkt i forenklede

Læs mere

Vonsild Skole. Hvor mange elever 100 Hvilke fag blev involveret i projektet? Geografi, Biologi, (Fy/KE) og Natur/ Teknologi

Vonsild Skole. Hvor mange elever 100 Hvilke fag blev involveret i projektet? Geografi, Biologi, (Fy/KE) og Natur/ Teknologi Vonsild Skole Hvilke årgange deltog? 5. og 8. årgang Hvor mange elever 100 Hvilke fag blev involveret i projektet? Geografi, Biologi, (Fy/KE) og Natur/ Teknologi Projektet Hvorfor er Lillebælt udnævnt

Læs mere

Kompost er havens guld

Kompost er havens guld Kompost er havens guld - Vejledning i opstart og pasning af kompost i lukket kompostbeholder Ca. 1/3 af det affald vi producerer er grønt affald, der kan komposteres. 100 kg grønt affald giver 20-40 kg

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER LIDT OM KOMPOST OG REGLER FOR BRUG AF SKOVMOSENS FÆLLESKOMPOST. UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER Dit grønne haveaffald er guld værd. Din havejord er træt efter mange års intensiv dyrkning.

Læs mere

Mål fra Forenklede Fælles Mål - Natur/teknologi efter 6. kl.

Mål fra Forenklede Fælles Mål - Natur/teknologi efter 6. kl. Mål fra Forenklede Fælles Mål - Natur/teknologi efter 6. kl. Forløb: Undersøg vandløbet Kompetence Undersøgelse designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse gennemføre enkle systematiske

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6 Indholdsfortegnelse Hjemmekompostering - praktisk, billigt og nemt! side 1 Hvad er kompostering? side 2 Hvor skal beholderen stå? side 3 Sådan kommer du i gang side 4 Sådan holder du komposteringen ved

Læs mere

Fra saltvand til ferskvand

Fra saltvand til ferskvand Månestenen #07 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 4 lektioner Fra saltvand til ferskvand I denne opgave skal I tale om vandets betydning for livet på Jorden. Eleverne bliver introduceret til

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

Energi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 4 lektioner

Energi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 4 lektioner Energi Niveau: 8. klasse Varighed: 4 lektioner Præsentation: I forløbet Energi arbejdes med de grundlæggende energibegreber, der er baggrundsviden for arbejdet med forløbet Energiteknologi. Forløbet består

Læs mere

GRØN BY Lærervejledning

GRØN BY Lærervejledning GRØN BY Lærervejledning Forløbet GRØN BY sætter fokus på bæredygtig byplanlægning i lyset af de klimatiske udfordringer verden står overfor i dag. Via autentiske eksempler fra hele verden opnår eleverne

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

HAVET. LÆRINGSARENA HAVET Øresundsakvariet. 7. klasse. Øresund og saltvand LÆRINGSFORLØB OM DET KYSTNÆRE HAV

HAVET. LÆRINGSARENA HAVET Øresundsakvariet. 7. klasse. Øresund og saltvand LÆRINGSFORLØB OM DET KYSTNÆRE HAV HAVET FAG: LÆRINGSARENA HAVET Øresundsakvariet 7. klasse. Øresund og saltvand Ss LÆRINGSFORLØB OM DET KYSTNÆRE HAV Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde

Læs mere

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 6 Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge

Læs mere

LIV LÆRINGSARENA MARKEN EGEN SKOLE. NATURKANON FOR 0. KLASSE

LIV LÆRINGSARENA MARKEN EGEN SKOLE. NATURKANON FOR 0. KLASSE LIV LÆRINGSARENA MARKEN EGEN SKOLE. NATURKANON FOR 0. KLASSE LÆRINGSFORLØB OM SPIRING Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med før, Forløbet der her

Læs mere

Skoven falmer. Læringsmål. Se på læringsmålene. Hvad kan du lige nu, og hvad vil du gerne kunne efter forløbet?

Skoven falmer. Læringsmål. Se på læringsmålene. Hvad kan du lige nu, og hvad vil du gerne kunne efter forløbet? Skoven falmer Falmer betyder egentlig, at noget mister sin farve, men skoven får jo endnu flere farver om efteråret. I solskin kan skoven med sine gule og røde farver næsten ligne ild. Så hvorfor hedder

Læs mere

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven SIDE 1 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK Udstykning af skolehaven SIDE 2 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN 3 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN INTRODUKTION

Læs mere

Økosystemer. Niveau: 9. klasse. Varighed: 5 lektioner. Præsentation: Forløbet Økosystemer handler generelt om, hvordan økosystemer fungerer.

Økosystemer. Niveau: 9. klasse. Varighed: 5 lektioner. Præsentation: Forløbet Økosystemer handler generelt om, hvordan økosystemer fungerer. Økosystemer Niveau: 9. klasse Varighed: 5 lektioner Præsentation: Forløbet Økosystemer handler generelt om, hvordan økosystemer fungerer. Der tages udgangspunkt i to meget forskellige økosystemer, regnskov

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med før, Dette forløb

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb lægges vægt på, at eleverne udvikler et nuanceret fagsprog, hvor de bruger ord og begreber

Læs mere

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning.

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning. Kompost Du kan nemt lave dit haveaffald og grønne køkkenaffald om til færdig kompost på 1-2 år. Komposten kan bruges som jordforbedring og til at gøde planterne i haven. FAKTA Ajourført: torsdag d. 9.

Læs mere

I Kolding Ådals geomorfologiske fodspor. Lærervejledning

I Kolding Ådals geomorfologiske fodspor. Lærervejledning dlaboratoriumforsammenhængendeu I Kolding Ådals geomorfologiske fodspor Lærervejledning ring dannelseoglæ Vejledning Lærervejledning I dette undervisningsforløb arbejdes der med landskabsdannelsen ved

Læs mere

Turen til Mars I. Opgaven. Sådan gør vi. ScienceLab

Turen til Mars I. Opgaven. Sådan gør vi. ScienceLab Turen til Mars I Opgaven Internationale rumforskningsorganisationer planlægger at oprette en bemandet rumstation på overfladen af Mars. Som led i forberedelserne ønsker man at undersøge: A. Iltforsyningen.

Læs mere

Natur/teknologi. Kompetencemål. Kompetenceområde Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin

Natur/teknologi. Kompetencemål. Kompetenceområde Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Kompetencemål Natur/teknologi Kompetenceområde Undersøgelse gennemføre enkle på baggrund af egne forventninger designe på baggrund af begyndende hypotesedannelse Modellering anvende med stigende abstraktionsgrad

Læs mere

Lav flotte mosaikker

Lav flotte mosaikker Månestenen #10 Opgaveark Billedkunst, 1-5. klasse Omfang: 2-6 lektioner Lav flotte mosaikker I denne opgave skal eleverne arbejde med mosaik. De introduceres til mosaikkunsten ved at se billeder af mosaik,

Læs mere

I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for kompetenceområderne: Undersøgelse, Modellering og Kommunikation.

I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for kompetenceområderne: Undersøgelse, Modellering og Kommunikation. 1 Lærervejledning I denne lærervejledning får du inspiration til, hvordan applikationen PlanteGuide hjælper dig med at opfylde nogle af de Fælles Mål for natur/teknologi i 5. og 6. klasse. App en er gratis

Læs mere

Årsplan 2013/2014 for biologi i 8. klasse

Årsplan 2013/2014 for biologi i 8. klasse Årsplan 2013/2014 for biologi i 8. klasse Lærer: khaled zaher Formål for faget biologi Formålet med undervisningen i biologi er, at eleverne tilegner sig viden om organismer, natur, miljø og sundhed med

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR NATUR OG TEKNOLOGI 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR NATUR OG TEKNOLOGI 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR NATUR OG TEKNOLOGI 2017 Undervisningen følger Forenklede Fælles Mål for undervisningen i faget Natur/teknologi. I det kommende år fortsætter fagteamet arbejdet med at udvikle undervisningen

Læs mere

Natur/Teknologi Kompetencemål

Natur/Teknologi Kompetencemål Natur/Teknologi Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Undersøgelse udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål gennemføre enkle

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter VANDETS VEJ GENNEM TIDEN INTRODUKTION Vandets vej gennem tiden er

Læs mere

Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18

Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18 Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18 Formålet med faget: Eleverne skal i faget biologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan biologi og biologisk forskning i samspil med de

Læs mere

Årsplan for Natur og teknologi: 5. klasse

Årsplan for Natur og teknologi: 5. klasse Årsplan for Natur og teknologi: 5. klasse Retten til ændringer forbeholdes Eleverne skal i faget naturteknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER LÆRINGSARENA/TEMA HVAD SKAL VI? PERIODE FÆLLESMÅL 0. KLASSE SPIRING På jeres egen skole Eleverne oplever hvad biodiversitet er på 2 områder nær ved klasselokalet.

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Generel vejledning til de fællesfaglige forløb

Generel vejledning til de fællesfaglige forløb Generel vejledning til de fællesfaglige forløb I Fokusportalerne finder du 8 fællesfaglige forløb til naturfagsundervisningen i 7., 8. og 9. klasse. Forløbene er tilrettelagt, så elevernes læring og tilgang

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR NATUR OG TEKNOLOGI 2016

UNDERVISNINGSPLAN FOR NATUR OG TEKNOLOGI 2016 UNDERVISNINGSPLAN FOR NATUR OG TEKNOLOGI 2016 Undervisningen følger Forenklede Fælles Mål for undervisningen i faget Natur/teknologi. I det kommende år fortsætter fagteamet arbejdet med at videreudvikle

Læs mere

Årsplan for fag: Natur & Teknik 6.a 2015/2016

Årsplan for fag: Natur & Teknik 6.a 2015/2016 Årsplan for fag: Natur & Teknik 6.a 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Beskrive og Planlægge, Uge 33 40 sammenligne nogle og evaluere enkle smådyrs tilpasninger til rindende

Læs mere

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Biologi, 9. klasse til 1.g Forfattere: Janus Hendrichsen, Flemming Nielsen, Jens Prom Illustrationer: Bryan d Emil Redaktion: Line Anne Roien

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR INDSKOLING SPECIALKLASSER

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR INDSKOLING SPECIALKLASSER Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR INDSKOLING SPECIALKLASSER LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN - VANDFORSYNING PÅ FREDERIKSBERG vejret grundvand vandværket havet renseanlægget hjemmet Frederiksberg Forsyning og Cisternerne VANDETS VEJ GENNEM

Læs mere

FFFO og prøverne. Fra Big bang til moderne menneske i de fællesfaglige fokusområder

FFFO og prøverne. Fra Big bang til moderne menneske i de fællesfaglige fokusområder FFFO og prøverne Fra Big bang til moderne menneske i de fællesfaglige fokusområder Fællesfaglige fokusområder Fagene fysik/kemi, biologi og geografi skal periodevis samarbejde om at gennemføre mindst seks

Læs mere

Årsplan i 6. klasse 2010/11 i Natur og teknik

Årsplan i 6. klasse 2010/11 i Natur og teknik Årsplan i 6. klasse 2010/11 i Natur og teknik Vanløse den 1. juli 2010 af Musa Kronholt Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige

Læs mere

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere

Fysikrapport om vægtfylde med Den Talende Bog

Fysikrapport om vægtfylde med Den Talende Bog Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Undersøgelser i naturfag Eleven kan formulere og undersøge en afgrænset problemstilling med naturfagligt

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN Vandforsyning på Frederiksberg

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN Vandforsyning på Frederiksberg LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN Vandforsyning på Frederiksberg VANDETS VEJ GENNEM TIDEN INTRODUKTION Vandets vej gennem tiden er et undervisningsforløb udviklet til grundskolens 9.

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13 Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13 Uge Forløb/ emner Organisering Bemærkninger 34-38 Luft og vand Forsøg individuelt og i grupper Bruduge uge 39 Tværfagligt med matematik 40-46 Blade og træer Tværfagligt

Læs mere

En ordentlig mundfuld

En ordentlig mundfuld En ordentlig mundfuld Her har du undervisning du selv udfører med dine elever i vores udstilling på Den Blå Planet, hvor fokus er på bestemte morfologiske træk. Du får eleverne til at observere fiskene

Læs mere

2.A UNDERVISNINGSPLAN NATUR/TEKNOLOGI

2.A UNDERVISNINGSPLAN NATUR/TEKNOLOGI 2017-18 Lærer: Jakob Lassen (JL) Forord til faget i klassen I natur og teknologi skal eleverne udvikle naturfaglige kompetencer, som skal være med til at øge deres forståelse for den verden de lever i.

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

Årsplan 2012/2013 for biologi i 7. klasse

Årsplan 2012/2013 for biologi i 7. klasse Årsplan 2012/2013 for biologi i 7. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget biologi Formålet med undervisningen i biologi er, at eleverne tilegner sig viden om organismer, natur, miljø og sundhed med

Læs mere

Derfor inviterer vi jer til at indgå i undervisningsforløbet ultra:bit Åben Skole og inviterer jer inden for hos en række virksomheder.

Derfor inviterer vi jer til at indgå i undervisningsforløbet ultra:bit Åben Skole og inviterer jer inden for hos en række virksomheder. Til underviseren Velkommen til ultra:bit Åben Skole Din klasse indgår allerede i det stort anlagte DR projekt ultra:bit og er forhåbentlig kommet godt i gang med at bruge jeres micro:bit. I vil forhåbentlig

Læs mere

NATUR OG TEKNOLOGI 6. KLASSE

NATUR OG TEKNOLOGI 6. KLASSE 2018-2019 Lærer: Ivan Gaseb (IG) Forord til faget I natur teknoli skal eleverne udvikle naturfaglige kompetencer, som skal være med til at øge deres forståelse for den verden de lever i. De skal tilegne

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE

ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE Klasse/hold: 7A Skoleår: 12/13 Lærer: Cecilie Handberg CJ Årsplanen er dynamisk. Dvs. at der i årets løb kan foretages ændringer, og årsplanen er derfor at betragte som

Læs mere

Undervisningsplan 0-2. klasse Natur/teknologi

Undervisningsplan 0-2. klasse Natur/teknologi Undervisningsplan 0-2. klasse Natur/teknologi Fagets centrale kompetenceområder Faget natur og teknologi er opbygget omkring fire kompetenceområder (gældende for 1.- 2.klasse) Eleven kan udføre enkle undersøgelser

Læs mere

Skibstrup kompost og topdress. God kompost - glad have

Skibstrup kompost og topdress. God kompost - glad have Skibstrup kompost og topdress God kompost - glad have 2 Skibstrup kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra haver og

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Årsplan i Natur og teknik 1 klasse 2018/2019 Rima Soutari

Årsplan i Natur og teknik 1 klasse 2018/2019 Rima Soutari Årsplan i Natur og teknik 1 klasse 2018/2019 Rima Soutari Eleverne arbejder med 6 hovedemner: 1) Vand skifter form 2) Sanserne 3) Nedbør 4) Din krop 5) Træer og skov 6) Lad det spire og gro Uger Læringsmål

Læs mere

Undervisningsplan for natur/teknik

Undervisningsplan for natur/teknik Undervisningsplan for natur/teknik Formål for faget Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Natur/teknologi Fælles Mål

Natur/teknologi Fælles Mål Natur/teknologi Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter Efter 5 Efter 4. 6 Efter 6. 7 Fælles Mål efter kompetenceområde Undersøgelse 8 Modellering 9 Perspektivering

Læs mere

Natur/teknologi 6. kl

Natur/teknologi 6. kl Natur/teknologi 6. kl Uge Kompetenceområder og - mål Generelle naturfaglige mål Færdigheds- og vidensmål undersøgelse undersøgelser (f) undersøgelsesdesign (v) Specifikke naturfaglige mål Færdigheds- og

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Kristendomskundskab og dansk Indskolingen, 2. klasse

Kristendomskundskab og dansk Indskolingen, 2. klasse Hellige steder Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Eleven kan læse enkle faglige tekster og udtrykke sig sprogligt enkelt om deres indhold Eleven kan udtrykke sig om enkelte begivenheder

Læs mere

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Indhold Teori - klima- og plantebælter... 2 Klimazoner og plantebælter... 2 Hydrotermfigurer... 4 Vejledning Klimamålinger... 7 Teori jordbund...

Læs mere

Biologi Fælles Mål 2019

Biologi Fælles Mål 2019 Biologi Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 9. klassetrin 5 FÆLLES MÅL Biologi 2 1 Fagets formål Eleverne skal i faget biologi udvikle

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

Vejnoveller fra Sophienborgsskolen

Vejnoveller fra Sophienborgsskolen Vejnoveller fra Sophienborgsskolen Angiv fag, klassetrin, kompetenceområde og færdigheds- og vidensmålpar for forløbet. Der må gerne være mere end et færdigheds- og vidensmålpar per forløb, men antallet

Læs mere

Kartoffeleksperimentet

Kartoffeleksperimentet Kartoffeleksperimentet Kartoffeleksperimentet Introduktion Forløbet har kartoflen som gennemgående tema og foregår i forårsmånederne marts, start april, maj og afsluttes i juni. Forløbet Kartoffeleksperimentet

Læs mere

Sprog, identitet og kultur

Sprog, identitet og kultur Sprog, identitet og kultur Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Dansk 7.-9. klasse Læsning og fortolkning LÆSNING/Sprogforståelse FORTOLKNING/Perspektivering Formål Forløbets formål

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI 5. KLASSE

NATUR/TEKNOLOGI 5. KLASSE 2018-2019 Lærer: Ivan Gaseb (IG) Forord til faget I natur og teknologi skal eleverne udvikle naturfaglige kompetencer, som skal være med til at øge deres forståelse for den verden de lever i. De skal tilegne

Læs mere

Natur/teknologi. Lise Fabricius Wadskjær Ida Guldager Peter Jepsen Ida Toldbod ALINEA

Natur/teknologi. Lise Fabricius Wadskjær Ida Guldager Peter Jepsen Ida Toldbod ALINEA 3 Natur/teknologi Lise Fabricius Wadskjær Ida Guldager Peter Jepsen Ida Toldbod ALINEA INTRO En sund dag Hvilke sunde ting, kan man gøre i løbet af dagen? Sådan gør I: 1. Gå sammen i grupper på 4. 2. I

Læs mere

Undervisningen på trin 1 skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder der sætter dem i stand til at :

Undervisningen på trin 1 skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder der sætter dem i stand til at : Biologi I biologi arbejder eleverne med naturen i al dens mangfoldighed. Dyr, planter, svampe, mennesker og samspillet herimellem udgør fagets arbejdsområder. Praktiske og undersøgende aktiviteter, hvor

Læs mere

Biologi 7. klasse årsplan 2018/2019

Biologi 7. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 Ferskvand 9 Undersøgelse 33 34 35 September 36 Evolution (fase 2) Økosystemer (fase 3) Økosystemer (fase 3)

Læs mere