Børn i bilen hvordan er de spændt fast?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børn i bilen hvordan er de spændt fast?"

Transkript

1 Børn i bilen - hvordan er de spændt fast?

2 Side 2 Børn i bilen hvordan er de spændt fast? Af specialkonsulent Pernille Ehlers, har i samarbejde med Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU) gennemført en kvalitativ undersøgelse af fastspænding af børn i biler. Formålet er at få et billede af brug af sikkerhedsudstyr i biler, herunder om udstyret anvendes korrekt. De forskellige typer af fejlmontering/fejlbrug er registreret. Undersøgelsen har karakter af en stikprøve, der skal belyse om, der er særlige problemer, man skal være opmærksom på, og som der med fordel kan sætte fokus på. Undersøgelsens resultater skal tages med det forbehold, at de ikke er repræsentative for alle børn i bilen og alle turformål. Undersøgelsen skal dels bruges som supplement til Havarikommissionens analyse af ulykker med børn i bilen, og dels til forbedring af rådgivningen omkring montering af barnestole og andet udstyr. Undersøgelsen er gennemført med hjælp fra færdselsafdelingerne i Sydøstjyllands Politi og Midt- og Vestsjællands Politi. Interviews og observationer er foretaget af Pernille Ehlers, og Christian Skov, HVU. Data er indtastet Andreas Dyreborg Henriksen, Rådet for Sikker Trafik.

3 Side 3 Sammenfatning af resultater Der er observeret 169 børn fordelt på 99 biler, 4 forskellige steder i landet. Stort set alle børn er spændt fast, og de er placeret i udstyr, der passer til deres størrelse. Men der bliver lavet rigtig mange sjuskefejl med fastspændingen, som kan betyde, at effekten af udstyr og seler reduceres. Der ligger helt klart et potentiale i at oplyse bilister om korrekt brug, specielt med henblik på, at seler skal være stramme og de skal føres korrekt, for at de virker optimalt. Hovedresultater Alle børn i undersøgelsen (på nær ét) var spændt fast. Bilisterne i denne undersøgelse er altså generelt påpasselige med at spænde børn fast i bilen. Børn sidder generelt i sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt. Kun 3 børn sad i forkert udstyr, i alle 3 tilfælde var barnet for stort/højt til en barnestol. Ca. 2/3 af børnene var helt korrekt spændt fast, mens der ved hvert ca. hvert 3. barn sås en eller anden form for fejl/sjusk. De hyppigste fejl er: 1. For løs sele: Selen på barnet er for løs eller barnestolen er monteret for løst. 2. Forkert seleføring af sikkerhedsselen ved fastspænding af barnet på selepude. Selen føres over selestyrene ved barnets hofte i stedet for under. 3. Skråselen er ført under armen på barnet. Dette ses kun v. børn på selepuder eller v. store børn, der sidder på bilens sæde. 4. Mindre hyppige fejl: Snoede seler, skråsele ført bag ryggen på barnet, hoftesele for højt på maven, skråsele for tæt på halsen. En forholdsvis stor del af de 4-7 årige, som sidder på forsædet, er placeret ved en aktiv frontairbag, på trods af, at det anbefales, at børn skal være min. 140 cm, før de sidder ved en aktiv airbag. Metode For at få en spredning i observationerne og kørsels-situationerne, blev der observeret på 4 forskellige steder i landet, 2 på Sjælland og 2 i Jylland. Observationerne var fordelt på 3 indkøbssteder og 1 forlystelsespark. Undersøgelsen blev foretaget i oktober måned Sted Tid Dag Antal observationer (børn) Waves (indkøbscenter), Hundige onsdag 35 Forlystelsespark, Billund lørdag 64 Bilka, Vejle lørdag 34 Hyrdehøj indkøbscenter, Roskilde torsdag 36 I alt 169 Rent praktisk foregik det sådan, at der ved hvert observationssted var 2 politifolk med til at standse bilisterne. Ved indkørslen til de forskellige steder kiggede både politi og interviewere ind i bilerne, der kom kørende. De biler, som der var børn i, blev vinket ind til standsning. Bilerne blev udvalgt i den rækkefølge de ankom i, og i et tempo, som interviewerne kunne følge med i. Politiet kontrollerede førerens kørekort og spurgte, om vedkommende ville medvirke i undersøgelsen 1. Herefter blev føreren kontaktet af intervieweren, som 1 Kun én fører ønskede ikke at medvirke i undersøgelsen.

4 Side 4 udspurgte føreren samt tjekkede børnenes fastspænding ved at åbne bildøren og kigge ind i bilen og snakke med både børn og fører i bilen. og stol blev tjekket og der blev skubbet til barnestolene for at tjekke om de sad rigtigt fast 2. Intervieweren vurderede samtidig, om barnet passede i størrelse til udstyret, primært i forhold til højden. Observationerne blev registreret i et spørgeskema. Spørgeskemaet er udarbejdet med udgangspunkt i en lignende undersøgelse foretaget af VTI i Sverige, men bearbejdet til danske forhold. (Se bilag) Figur 1 Brug af seleudstyr fordelt på aldersgrupper N=169 Resultater Placering i bilen De 0-3-årige sidder altid på bagsædet. 1 ud af 5 af de 4-7-årige sidder på forsædet, mens omkring 1/3 af børn over 7 år sidder på forsædet. Det er lovligt at have børn fremadvendt på forsædet, uanset deres alder. Men anbefalingen vedr. airbags er, man ikke placerer børn under 140 cm ved en aktiv airbag. Undersøgelsen viser, at ud af de årige som sidder på forsædet, er 9 placeret ved en aktiv airbag. Disse kunne med fordel sættes om på bagsædet år 1-3 år 4-7 år 8-10 år Over 10 år Baby-barnestol Barnestol Bilens sæde Selepude u. ryglæn Selepude m. ryglæn Ikke fastspændt Brug af udstyr Som det fremgår af figur 1, sidder børn på 0 år generelt i babyautostol, børn ml. 1 og 3 år sidder i barnestol eller selepude, børn ml. 4-7 år sidder på selepude (m. eller uden ryglæn) og større børn sidder generelt på bilens sæde. Bilister er altså generelt gode til at bruge udstyr, der passer til barnets størrelse 3. Der er forholdsvis mange, der vælger at bruge en selepude uden ryglæn til børn mellem 4 og 7 år. Dette er lovligt, men det viser, at der er et potentiale i at få dem til at vælge en selepude med ryglæn, der giver bedre beskyttelse, og som mindsker risikoen for forkert seleføring på barnet. 2 De, der havde lavet en fejl, blev vejledt i korrekt brug. Dette blev der taget yderst positivt imod af bilisterne. 3 Det er ikke muligt at bruge barnets alder som en 100% fast facitliste for, om barnet sidder i korrekt udstyr. Det er nemlig barnets vægt og højde, som afgør det. Men alderen kan bruges som en rettesnor, hvilket er gjort her, for at få et overblik over brug af udstyr fordelt på alder. Intervieweren havde heller ikke mulighed for at veje børnene, men kunne vurdere om højden var korrekt i forhold til autostolens størrelse.

5 Side 5 Figur 2 et N=169 med fejl 30% et I opgørelsen er medtaget både de seler, som er integreret i baby- og barnestole, samt føring af bilens sikkerhedssele ved fastspænding af barnet på selepude. Ca. 7 ud af 10 har ført selen korrekt på barnet, mens ca. 3 ud af 10 har lavet en fejl. Barnet er altså spændt fast, men det er bare ikke gjort helt korrekt. Der er ingen forskel på, om det er en mandlig eller kvindelig fører af bilen. korrekt 70% Fejltyper seleføring på barn Den hyppigeste fejl er, at selen ikke er strammet tilstrækkeligt og sidder i visse tilfælde MEGET løst. Det gælder både for børn, der sidder i baby-barnestol og er fastspændt med stolens sele, og for børn, der sidder på selepude og er fastspændt med bilens sikkerhedssele. I nogle få tilfælde var det så slemt (v. baby/barnestole), at det er tvivlsomt, om selen kunne have fastholdt barnet i en kollision. Figur 3 Fejltyper ved forkert seleføring på børn N= Sele bag ryggen 17 Sele for løs Hoftesele for højt på maven 15 Over selestyr Skråsele for tæt på halsen 8 Skråsele under armen Snoet sele Barn ikke fastspændt Den næsthyppigste fejl optræder v. børn, der sidder på selepude (m. eller uden ryglæn). I den side, hvor selen klikkes i, føres både hofteselen og skråselen over selestyret (som ligner et lille armlæn) i stedet for under. Formålet med selestyret er at holde hofteselen nede på hoften og at sikre, at skråselen sidder så tæt på barnets krop som muligt og holder barnet korrekt på plads. Men disse funktioner svækkes, hvis selen er ført forkert. Fejlen er nok mest af alt at betegne som en sjuskefejl. En hypotese kan være, at fejlen opstår, enten fordi føreren selv sjusker, eller fordi barnet selv klikker selen i, og føreren efterfølgende ikke tjekker, om det er gjort ordentligt. Hvis føreren fx vender sig om mod bagsædet og kigger på barnet, ser føreren kun skråselen. Og så ser det hele rigtigt ud. Men seleføringen forneden kan altså sagtens være forkert.

6 Side 6 Figur 4 Selemontering af stol N=26 med fejl 35% Andre fejl, som er observeret og deres mulige konsekvenser: Skråselen er ført bag ryggen. Ses typisk v. selepude uden ryglæn. Føreren gør dette for at forhindre at skråselen kommer tæt på barnets hals. Men det er ulovligt og svækker selen funktion, samt betyder, at barnet kun er fastholdt af hoftesele og derfor kan slå hovedet mod hårde dele i bilen ved en evt. kollision, da overkroppen ikke er fastholdt. Problemet kan nemt løses ved at vælge en selepude med ryglæn i stedet. Skråselen sidder alt for tæt på halsen. Ses kun v. selepude u. ryglæn. Bemærk: I registreringen er kun medtaget de tilfælde, som var meget grelle, og hvor skråselen sad helt oppe ved barnets øre. Det er nemlig ikke farligt, at selen sidder lidt tæt på halsen, men hvis selen sidder helt oppe ved øret, kan det betyde at barnets krop ikke fastholdes optimalt i en kollision. Problemet Kan løses ved at skifte til selepude m. ryglæn. Skråselen er under armen. Ses v. selepude u. ryglæn samt v. større børn, der sidder på bilens sæde. Føreren gør dette i en god mening, for at forhindre, at skråselen kommer tæt på halsen. Men det er decideret livsfarligt, da skråselen kan ødelægge indre organer v. kollision, hvis den føres under armen. Kan løses ved at vælge selepude m. ryglæn. Hoftesele sidder for højt på maven. Ses typisk ved for løs sele på selepude, hvor selen ikke er strammet ordentligt til. Konsekvensen kan være skader på maven samt at barnet ikke holdes godt nok fast ved en kollision. Snoet sele, som kan svække selens funktion ved en kollision, fx at selen ikke strammes effektivt. Selemontering af baby-/barnestole Eftersom datagrundlaget er ret lille (26 observationer) skal konklusionerne vedr. selemontering af baby/barnestole tages med et vist forbehold. Men der er dog alligevel et billede af de forskellige fejltyper. korrekt 65% Ud af de i alt 9 forkerte sås følgende fejl: For løs selemontering, dvs. at stolen sidder meget løst og kan rokkes kraftigt frem og tilbage. Dette reducerer den beskyttende effekt ved en kollision. Stolen kan vælte eller i værste fald rive sig løs. Forkert seleføring, fx at selen var ført udenom de korrekte holdere bag på stolen. Betyder, at stolen ikke sidder ordentligt fast og i værste fald kan rives helt løs ved kollision. Snoet seleføring. Svækker selen effekt, fx kan selen ikke strammes tilstrækkeligt. Der blev ikke observeret nogen stole, der var monteret med Isofix-beslag, så denne undersøgelsen kan ikke konkludere noget vedr. Isofix-stole.

7 Side 8 Figur 5 Barnets retning fordelt på aldersgrupper N=103 Fremadvendt eller bagudvendt? Som det fremgår, sidder de 0-årige oftest bagudvendt i babyautostol, hvilket også er ret naturligt, eftersom babystole skal monteres bagudvendt Bagudvendt Fremadvendt år 1-3 år 4-7 år Figur 6 forlystelsespark N=64 med fejl 39% Kun 1 barn ml. 1 og 3 år sidder bagudvendt. 28 sidder fremadvendt. Resultatet bekræfter hypotesen om, at brugen af bagudvendte barnestole til børn på ml. 1-3 år, er tæt på nul. Her adskiller Danmark sig klart fra Sverige, hvor ca. 80 % af de 2-årige og 60 % af de 3- årige sidder bagudvendt 4. Undersøgelsen giver et helt klart billede af, at når børn vokser ud af babystolen, skifter de til en fremadvendt barnestol. Det er sikrest for børn at sidde bagudvendt så længe som muligt helst op til de er 3-4 år. Dette er gennem mange år blevet anbefalet af både Forbrugerrådet, FDM og. Men det kan konstateres, at denne anbefaling ikke er slået igennem hos bilisterne, hvilket muligvis også kan forklares ved et langt ringere udbud af bagudvendte stole på markedet i Danmark i forhold til fx Sverige. korrekt 61% korrekt 76% med fejl 24% Figur 7 indkøbscentre N=105 i forhold til turformål En af grundene til, at der blev valgt forskellige observationssteder var at se, om der var forskel på antal fejl, afhængigt af turens formål. Fx om der bliver sjusket mere med fastspænding på korte ture til indkøbscentret i forhold til længere ture. Som det fremgår af figur 6 og 7, er der en højere fejlprocent ved forlystelsesparken, hvor der er fejl på fastspænding af 4 ud af 10 børn, hvorimod der ved indkøbscentrene var fejl ved ca. hvert 4. barn. Dette er overraskende, da man kunne formode, at bilister ville være mere omhyggelige med fastspænding af børnene på en lang tur end på en kort tur. En sandsynlig forklaring kan være antallet af børn i bilen. I indkøbscentrene var der i gennemsnit 1,5 barn pr. bil, mens gennemsnittet var 2,2 i forlystelsesparken. Ved forlystelsesparken var der i en meget stor del af bilerne en ekstra kammerat med, som normalt ikke var med i bilen, men var blevet inviteret med på den specifikke tur 5. En mulig forklaring på den højere fejlprocent v. forlystelsesparken kan derfor være, at der bliver sjusket lidt mere med de børn, som ikke er ens egne og hvor man fx låner sikkerhedsudstyr, som man ikke er vant til at bruge. 4 VTI Barns färd i bil en observationsundersöknong genomförd av trafiksäkerhetsorganisationen NTF våren Dette blev fortalt til intervieweren

8 Dato Kl.. Sted Navn Fører: Mand Kvinde Fører: Mand Kvinde Barn 3 Alder: Hoftesele for højt på maven Hoftesele for højt på maven Hoftesele for højt på maven korrekt korrekt korrekt forkert forkert forkert Selemontering af stol korrekt Selemontering af stol korrekt Selemontering af stol korrekt Selemontering af stol forkert Selemontering af stol forkert Selemontering af stol forkert Side 9 Konklusioner og anbefalinger Stort set ingen bilister i denne undersøgelse overtræder loven direkte, og ingen gør det bevidst. De har placeret børnene i sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse, og de har spændt selen. De få, der havde placeret barnet i udstyr, der ikke passede til barnets størrelse, var ikke selv klar over det. Men selv om stort set alle børn var spændt fast, er der et klart billede af, at ca. hver 3. bilist sjusker med at spænde børnene korrekt fast. Det gælder særligt, at selerne ikke bliver strammet tilstrækkeligt og at seleføring på børn, der sidder på selepuder, er forkert. Alle typer af fejl kan medføre, at hhv. sikkerhedsudstyr og sikkerhedsseler ikke virker optimalt ved en kollision. I værste fald kan fejlene medføre, at sikkerhedsudstyret slet ikke virker. På baggrund af undersøgelsen anbefales det: At forhandlere, myndigheder og interesseorganisationer mv. forbedrer deres rådgivning i forhold til korrekt montering og brug af seler og sikkerhedsudstyr. Særligt med henblik på stramning af seler og korrekt seleføring. Det gælder også fremme af selepuder med ryglæn, som er sikrere end selepuder uden ryglæn, og som mindsker risikoen for forkert seleføring. At forældre opfordres til at tjekke, at selen sidder korrekt, når større børn på selepude har spændt deres sele selv. At forældre lærer de lidt større børn, hvordan de spænder og strammer selen korrekt, når de sidder på selepude. At forældre gøres opmærksom på, at de skal være omhyggelige med at spænde deres børns kammerater korrekt fast, når de har dem med i bilen. At der fortsat arbejdes på at få forældre til at vælge bagudvendte barnestole til børn, der er op til ca. 3-4 år. At der fortsat informeres om, at børn under 140 cm ikke bør placeres ved en aktiv frontairbag, men bør sættes om på bagsædet. For at få et endnu bedre datagrundlag kunne det være en god idé at gentage undersøgelsen og inddrage nye observationssteder som fx skoler, vuggestuer og børnehaver. Barn 1 Alder: Barn 2 Alder: Bilag: Spørgeskema

9 Dato Kl.. Sted Navn Fører: Mand Kvinde Barn 1 Alder: Hoftesele for højt på maven korrekt forkert Selemontering af stol korrekt Selemontering af stol forkert Fører: Mand Kvinde Barn 2 Alder: Hoftesele for højt på maven korrekt forkert Selemontering af stol korrekt Selemontering af stol forkert Barn 3 Alder: Hoftesele for højt på maven korrekt forkert Selemontering af stol korrekt Selemontering af stol forkert

Børn i bilen Børn i bilen Side 1

Børn i bilen Børn i bilen Side 1 Side 1 Hvad siger loven? Vægt 0-13 kg 0-ca. 1 år Vægt 9-18 kg Ca. 1-4 år Alle i bilen skal være spændt fast. Der må ikke være flere i bilen, end der er seler til. Godkendelser Børn under 135 cm skal være

Læs mere

Børn i bilen Børn i bilen Side 1

Børn i bilen Børn i bilen Side 1 Side 1 Hvad siger loven? Alle i bilen skal være spændt fast. Der må ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til vægt og højde.

Læs mere

indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 12 Side 13 Side 14 Side 16

indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 12 Side 13 Side 14 Side 16 børn i bilen 2009 indhold indhold Side 3 Myter og fakta Side 4 Det siger loven Side 5 Børn og airbags Side 6 0-13 måneder vægt indtil 13 kg. Side 8 9 måneder - 4 år vægt fra 9-18 kg. Side 9 Over fire år

Læs mere

Børn i bilen Børn i bilen Side 1

Børn i bilen Børn i bilen Side 1 Side 1 Hvad siger loven? Vægt 0-13 kg 0-ca. 1 år Vægt 9-18 kg Ca. 1-4 år Alle i bilen skal være spændt fast. Der må ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal være spændt fast

Læs mere

BRUGERMANUAL. Gruppe 2+3 (15-36 kg) Kvalitets garanti. Info. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel: 86 78 52 00 DBU@biludstyr.dk

BRUGERMANUAL. Gruppe 2+3 (15-36 kg) Kvalitets garanti. Info. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel: 86 78 52 00 DBU@biludstyr.dk BRUGERMANUAL Info 1. Dette er en universal barnestol. Den er godkendt i henhold til godkendelse Nr: 44,04, til almindelig brug i køretøjer, og passer til de fleste, men ikke alle bilsæder. 2. Korrekt pasform

Læs mere

Tælleundersøgelse: Brug af sikkerhedsudstyr til børn. Christian Skov September 2012

Tælleundersøgelse: Brug af sikkerhedsudstyr til børn. Christian Skov September 2012 Tælleundersøgelse: Brug af sikkerhedsudstyr til børn Christian Skov September 2012 Titel: Tælleundersøgelse: Brug af sikkerhedsudstyr til børn Udgivet: Oktober 2011 Forfatter: Christian Skov Foto: Christopher

Læs mere

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3 Baby i trafikken Baby i trafikken Side 3 Baby i bilen Hvad siger loven? Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til vægt og højde. Sikkerhedsudstyr skal være godkendt med

Læs mere

Kvalitets garanti. Gruppe 2+3 (15-36 kg) OBS. IMPORTØR: Avant Denmark - dansk biludstyr a/s Tel.:

Kvalitets garanti. Gruppe 2+3 (15-36 kg) OBS. IMPORTØR: Avant Denmark - dansk biludstyr a/s Tel.: OBS 1. Dette er en universal barnestol. Den er godkendt i henhold til godkendelse nr: 44,04 til almindel brug i køretøjer, og passer til de fleste, men ikke alle, bilsæder. Gruppe 2+3 (15-36 kg) Kvalitets

Læs mere

Brugervejledning. Autostol. Art.nr.: EAN NR: Læs venligst brugervejledning før brug!

Brugervejledning. Autostol. Art.nr.: EAN NR: Læs venligst brugervejledning før brug! Brugervejledning Autostol Art.nr.: 162000008 EAN NR: 5709133165666 Læs venligst brugervejledning før brug! 1 VIGTIG INFORMATION Læs brugervejledningen omhyggeligt før autostolen tages i brug. Vær forberedt

Læs mere

Kvalitets garanti. Gruppe 2+3 (15-36 kg) OBS. IMPORTØR: Avant Denmark - dansk biludstyr a/s Tel.:

Kvalitets garanti. Gruppe 2+3 (15-36 kg) OBS. IMPORTØR: Avant Denmark - dansk biludstyr a/s Tel.: OBS 1. Dette er en universal barnestol. Den er godkendt i henhold til godkendelse nr: 44,04 til almindel brug i køretøjer, og passer til de fleste, men ikke alle, bilsæder. 2. Korrekt pasform er sandsynlig,

Læs mere

ISOFIX AUTO-BARNESTOL VÆGT : GRUPPE :

ISOFIX AUTO-BARNESTOL VÆGT : GRUPPE : ISOFIX AUTO-BARNESTOL VÆGT : GRUPPE : SIKKERHEDSANVISNINGER Indhold. Dette er en universel auto-barnestol godkendt ifølge ECE R/0 Systemet er ikke brugbart for alle biltyper, dog for de fleste biler med

Læs mere

Instruktionsmanual. Kidzone ECE R44 / 04. Fremadvendende med sikkerhedssele 9-18 kilo. Bagudvendende med sikkerhedssele 9-25 kilo

Instruktionsmanual. Kidzone ECE R44 / 04. Fremadvendende med sikkerhedssele 9-18 kilo. Bagudvendende med sikkerhedssele 9-25 kilo Instruktionsmanual Kidzone Bagudvendende med sikkerhedssele 9-25 kilo Fremadvendende med sikkerhedssele 9-18 kilo Fremadvendende med sikkerhedssele for voksne 15-25 kilo Testet og godkendt i henhold til

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

Pas på de små i trafikken

Pas på de små i trafikken Pas på de små i trafikken Opgaver til dig Navn Klasse Hej, jeg hedder Hugo. Jeg er 6 år og er lige begyndt i skole. Jeg har trænet skolevejen sammen med min mor og far. Men der er stadig meget, jeg ikke

Læs mere

Brugervejledning. Læs venligst manualen grundigt igennem inden brug. Autostol Gruppe I + II + III. Artikel: EAN:

Brugervejledning. Læs venligst manualen grundigt igennem inden brug. Autostol Gruppe I + II + III. Artikel: EAN: Brugervejledning Autostol Gruppe I + II + III Artikel: 162000020 EAN: 5709133910624 Læs venligst manualen grundigt igennem inden brug. INDHOLDSFORTEGNELSE 1. VIGTIG INFORMATION.... (SIDE 1) 2. EGNETHED

Læs mere

Brugervejledning. Efter grundig gennemgang bør brugsanvisningen placeres i fodenden af Easyliften under madrassen.

Brugervejledning. Efter grundig gennemgang bør brugsanvisningen placeres i fodenden af Easyliften under madrassen. Brugervejledning Efter grundig gennemgang bør brugsanvisningen placeres i fodenden af Easyliften under madrassen. Brugervejledning til Easylift. Kære forældre, mange tak fordi I har valgt Easylift som

Læs mere

Uddannelsesplan. Førstehjælp for voksne med ansvar for børn. Varighed 420 minutter. Maj 2015. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer:

Uddannelsesplan. Førstehjælp for voksne med ansvar for børn. Varighed 420 minutter. Maj 2015. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Uddannelsesplan Førstehjælp for voksne med ansvar for børn Førstehjælp og forebyggelse til børn - 2,5 timer Særtillæg - 0,5 timer Førstehjælp ved hjertestop - 4 timer Varighed 420 minutter Maj 2015 Basisuddannelser

Læs mere

Barnestole. på sikker kurs. Ud af 40 testede barnestole dumpede kun syv i årets test. Men hvorfor købe de mindre gode, når mange er rigtig gode

Barnestole. på sikker kurs. Ud af 40 testede barnestole dumpede kun syv i årets test. Men hvorfor købe de mindre gode, når mange er rigtig gode Barnestole på sikker kurs Ud af 40 testede barnestole dumpede kun syv i årets test. Men hvorfor købe de mindre gode, når mange er rigtig gode Tillid er godt, men test er bedre. Det viser bilist- og forbrugerorganisationernes

Læs mere

temaanalyse ulykker med børn i person- og varebiler 2001-2010

temaanalyse ulykker med børn i person- og varebiler 2001-2010 temaanalyse ulykker med børn i person- og varebiler - ulykker med børn i personog varebiler - Dette notat handler om personskadeulykker i trafikken, hvor der har været tilskadekomne børn enten i person-

Læs mere

Brugermanual. Gruppe I (9-18 kg) Kvalitets garanti. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel: 86 78 52 00 DBU@biludstyr.dk. Bemærk

Brugermanual. Gruppe I (9-18 kg) Kvalitets garanti. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel: 86 78 52 00 DBU@biludstyr.dk. Bemærk Bemærk 1. Dette er en ISOFIX barnestol. Den er godkendt i henhold til godkendelse Nr: 44,04, til almindelig brug i køretøjer, og passer til biler med ISOFIX-beslag. 2. Den passer i biler med ISOFIX-beslag

Læs mere

PAS PÅ ALBERT OG ROSE I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ ALBERT OG ROSE I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre ALBERT OG ROSE I Opgaver til dig og dine forældre Her ser du Albert og Rose. De er begge 6 år og lige begyndt i skole. Albert går med sin mor i hånden, og Rose følges med sin far. De har trænet skolevejen

Læs mere

PAS PÅ. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ Albert og Rose I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Her ser du Albert og Rose. De er begge 6 år og lige begyndt i skole. Albert går med sin mor i hånden, og Rose følges med sin far. De har

Læs mere

Transportudvalget TRU alm. del Bilag 222 Offentligt

Transportudvalget TRU alm. del Bilag 222 Offentligt Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 222 Offentligt Redegørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72218800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sikkerhedsseler og

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Opgave 2 Hvilket bogstav står ud for den ting, som Arthur især skal se efter, før han går over vejen: Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt

Læs mere

Transport af kørestolen med en patient i et køretøj. Tillæg for brugsanvisning / / DA

Transport af kørestolen med en patient i et køretøj. Tillæg for brugsanvisning / / DA Transport af kørestolen med en patient i et køretøj Tillæg for brugsanvisning 1544593 / 2010-11 / DA Transport af kørestolen med en patient i et køretøj Selvom küschall K-Series-kørestolen er forsvarligt

Læs mere

BRUGERMANUAL OBS ECE R129/00

BRUGERMANUAL OBS ECE R129/00 BRUGERMANUAL OBS Dette er en i-size barnestol. Den er godkendt i henhold til regulativ nr. 129, til brug i i-size kompatible sædepositioner, som beskrevet af bilfabrikanten i bilens instruktionsbog. Hvis

Læs mere

DK Apramo Gaia Group 0+ børnesæde Tak fordi at du har valg at købe Apramo Artemis Group 2-3 børnesæde. Bemærk: Bør kun bruges i biler med en 3. punkts rullesele. Godkendt til ECE R16 eller tilsvarende

Læs mere

3:1 Værktøj 3 9:1 BORD 12

3:1 Værktøj 3 9:1 BORD 12 Anatomic SITT 1 Produktet må kun anvendes som autostol. Ønskes anden anvendelse kontakt da Anatomic Sitt A/S SENEST OPDATERET 2011-05-27 Tillykke med dit valg af autostolen Zitzi Carseat Pro. Det er en

Læs mere

the Grab-and-Go Booster

the Grab-and-Go Booster the Grab-and-Go Booster 4 til 12 år Gruppe 2/3 (15-36 kg) Godkendt i overensstemmelse med ECE R44.04 P/N - 1097 Rev. A DK Til lykke med dit valg af mifold Grab-and- Go selepuden. mifold er markedets mest

Læs mere

Brugervejledning til bilfastspænding A22 Marts 2003

Brugervejledning til bilfastspænding A22 Marts 2003 Brug og vedligeholdelse af ROLTEC bilfastspænding model A22 til model ROLTEC Vision el-kørestol. Indholdsfortegnelse. Generelt - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - side 1 Normal

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sådan finder du en. autostol. Test af nye autostole

Guide. Foto: Scanpix. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sådan finder du en. autostol. Test af nye autostole Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan finder du en autostol Test af nye autostole Sikre stole kan også være farlige Ny FDM test viser, at de fleste nye autostole

Læs mere

KØBSGUIDE TIL AUTOSTOLE

KØBSGUIDE TIL AUTOSTOLE KØBSGUIDE TIL AUTOSTOLE KEND JERES MULIGHEDER Hvad er vigtigt at overveje? Hvilke muligheder har i? Hvad er bedst for jeres familie? Vi ved, at det ikke er nemt. Men det er vores håb, at denne guide kan

Læs mere

Brugermanual. Next og Next Comfort / Dansk 74875A 09-09-09. Etac A/S Egeskovvej 12 8700 Horsens 79 68 58 88 www.etac.com

Brugermanual. Next og Next Comfort / Dansk 74875A 09-09-09. Etac A/S Egeskovvej 12 8700 Horsens 79 68 58 88 www.etac.com Brugermanual Next og Next Comfort / Dansk 74875A 09-09-09 Etac A/S Egeskovvej 12 8700 Horsens 79 68 58 88 www.etac.com Next, Next Comfort Indhold Side Håndtering... 3-5 Siddekomfort... 6-7 Forflytning...

Læs mere

Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner

Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner 2016 Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner 2016

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp

Færdselsrelateret førstehjælp Færdselsrelateret førstehjælp Førstehjælpens 4 hovedpunkter 1. Skab sikkerhed 2. Vurdér personen 3. Tilkald hjælp 4. Giv førstehjælp Energi og skader HVORFOR ER SKADEN OFTE SÅ STOR VED FÆRDSELSRELATEREDE

Læs mere

Brugervejledning Apramo Ostara Group 2-3 Børnesæde.

Brugervejledning Apramo Ostara Group 2-3 Børnesæde. Brugervejledning Apramo Ostara Group 2-3 Børnesæde. DK Apramo Ostara Group 2-3 børnesæde. Tak fordi at du har valg at købe Apramo Ostara Group 2-3 børnesæde. Bemærk: Bør kun bruges i biler med en

Læs mere

Brugermanual. Gruppe 0+ (0-13 kg) Kvalitets garanti. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel:

Brugermanual. Gruppe 0+ (0-13 kg) Kvalitets garanti. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel: 1. Denne ISOFIX platform passer kun til vores Diadem-serie barnestole. 2. Læst venligst denne manual for at montere ISO-FIX platformen på en Diadem barnestol, inden det monteres i en bil med ISOFIX-beslag.

Læs mere

Brugermanual. dansk. Etac Cross Etac Cross XL Etac Cross VB Etac Cross XL VB Etac Twin Etac Transit 74233F 13-09-18

Brugermanual. dansk. Etac Cross Etac Cross XL Etac Cross VB Etac Cross XL VB Etac Twin Etac Transit 74233F 13-09-18 Brugermanual dansk 74233F 13-09-18 Etac Cross Etac Cross XL Etac Cross VB Etac Cross XL VB Etac Twin Etac Transit Indhold Side Forklaring af symboler Transport i bil... 2 Håndtering... 3 Løft IKKE stolen

Læs mere

Brugermanual. Next og Next Comfort, dansk 74875B 13-03-01. Etac A/S Egeskovvej 12 8700 Horsens 79 68 58 88 www.etac.com

Brugermanual. Next og Next Comfort, dansk 74875B 13-03-01. Etac A/S Egeskovvej 12 8700 Horsens 79 68 58 88 www.etac.com Brugermanual Next og Next Comfort, dansk 74875B 13-03-01 Etac A/S Egeskovvej 12 8700 Horsens 79 68 58 88 www.etac.com Next, Next Comfort Indhold Side Håndtering... 3-5 Siddekomfort... 6-7 Forflytning...

Læs mere

Surrings- & Dockingkit

Surrings- & Dockingkit MONTERINGSMANUAL Surrings- & Dockingkit DK PASSER TIL: VELA Blues 100, 210, 300 & 1100 Manual. nr. 105900 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0. INDLEDNING 3 1.1. SIKKERHED 4 1.2. REKLAMATIONSRET 5 1.3. UDPAKNING AF

Læs mere

Hvorfor BRITAX RÖMER?

Hvorfor BRITAX RÖMER? 2011 Hvorfor BRITAX RÖMER? Ifølge de største uafhængige varetest-institutter i Europa (f.eks. bilklubber og forbrugerorganisationer) hører BRITAX RÖMER til de bedste- og vi overgår hele tiden de fastsatte

Læs mere

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner Dialogkort Spillet består af 28 dialogkort med spørgsmål, svar og perspektiverende spørgsmål i fire kategorier: Penge, Hjerne, Statistik og Venner. 7.-10. klasse / 15-60 min. Spillevejledning: Gruppedialog

Læs mere

Rygbrud information om påsætning af korset

Rygbrud information om påsætning af korset Rygbrud information om påsætning af korset Generelt Har du behov for hjælp til tilretning af korsettet efter udskrivelse, skal du kontakte Terapiafdelingen, Sydvestjysk Sygehus, telefon nr. 7918 2375.

Læs mere

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. Sikkerhedsudstyr til børn i biler

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. Sikkerhedsudstyr til børn i biler Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Sikkerhedsudstyr til børn i biler Rapport nr. 10, 2012 Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Sikkerhedsudstyr til børn i biler Rapport nr. 10, 2012 Temarapport

Læs mere

Indhold. Side 2 af 11. Sammenfatning Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk om foråret... 4

Indhold. Side 2 af 11. Sammenfatning Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk om foråret... 4 Resultat af dækrazzia maj 2012 Side 2 af 11 Indhold Sammenfatning..................................... 3 Baggrund......................................... 4 Risici.................................... 4

Læs mere

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse Lær om trafik Opgaver til dig Navn Klasse Hej, jeg hedder Hugo. Jeg er 6 år og er lige begyndt i skole. Jeg har trænet skolevejen sammen med min mor og far. Men der er stadig meget, jeg ikke er helt sikker

Læs mere

Guide til eftermontering af sikkerhedsseler i bus

Guide til eftermontering af sikkerhedsseler i bus Guide til eftermontering af December 2014 3 Guide til eftermontering af Forord Forord Trafikstyrelsen har lavet denne guide, der beskriver, hvad I som opbyggere skal være opmærksomme på, når I eftermonterer.

Læs mere

BRUGERMANUAL. Gruppe I+II (9-25kg) Kvalitets garanti. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel:

BRUGERMANUAL. Gruppe I+II (9-25kg) Kvalitets garanti. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel: 1. Dette er en universal barnestol. Den er godkendt i henhold til godkendelse nr: 44,04 til almindel brug i køretøjer, og passer til de fleste, men ikke alle bilsæder. 2. Korrekt pasform er sandsynlig,

Læs mere

Carrot III IND HO LD 3:1 BRUGSANVISNING. Barne-autostolen Carrot III giver barnet en sikker og komfortabel rejse.

Carrot III IND HO LD 3:1 BRUGSANVISNING. Barne-autostolen Carrot III giver barnet en sikker og komfortabel rejse. 3:1 BRUGSANVISNING Produktet må kun anvendes som autostol. Ønskes anden anvendelse kontakt da Anatomic SITT A/S. Vare nr. BR201204-01, udgave 2-2012-06-04 Carrot III Producent: RehaNorm Bingen GmbH Am

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Blue Wave toilet- og brusestol

Blue Wave toilet- og brusestol Blue Wave toilet- og brusestol Behagelig, kompakt og alsidig Blue Wave toiletsystem er en stor hjælp for både hjælper og bruger Blue Wave Toiletsystem fungerer på tre måder: Som toiletsæde Som toiletstol

Læs mere

Forældres betydning som rollemodeller, når det gælder trafik

Forældres betydning som rollemodeller, når det gælder trafik Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Brugervejledning Apramo Artemis Group 2-3 Børnesæde.

Brugervejledning Apramo Artemis Group 2-3 Børnesæde. Brugervejledning Apramo Artemis Group 2-3 Børnesæde. DK Apramo Artemis Group 2-3 børnesæde Tak fordi du har valgt at købe Apramo Artemis Group 2-3 børnesæde. Bemærk: Bør kun bruges i biler med en 3.

Læs mere

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken 03/17 Et sikkert arbejdsmiljø også i trafikken er udviklet i samarbejde med Byggeriets Arbejdsmiljøbus Folderens fakta er bl.a. baseret på Havarikommissionens, Arbejdstilsynets og Vejdirektoratets undersøgelser

Læs mere

DEUTSCH 01 ENGLISH 11 FRANÇAIS 21 ESPAÑOL 31 ITALIANO 41 PORTUGUÊS 51 NEDERLANDS 61 NORSK 71 DANSK 81 SUOMI 91

DEUTSCH 01 ENGLISH 11 FRANÇAIS 21 ESPAÑOL 31 ITALIANO 41 PORTUGUÊS 51 NEDERLANDS 61 NORSK 71 DANSK 81 SUOMI 91 DEUTSCH 01 ENGLISH 11 FRANÇAIS 21 ESPAÑOL 31 ITALIANO 41 PORTUGUÊS 51 NEDERLANDS 61 NORSK 71 DANSK 81 SUOMI 91 Norm / standard / norme / norma EN 16120:2012+A1:2014 01 02 03 04 06 05 07 _ DANSK TAK! 81

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

KENDER DU DEN NYE GENERATION AF HUNDEEJERE?

KENDER DU DEN NYE GENERATION AF HUNDEEJERE? KENDER DU DEN NYE GENERATION AF HUNDEEJERE? EN UNDERSØGELSE UDARBEJDET AF BOEHRINGER INGELHEIM Revision 1, 2019. Inkluderer detaljerede datasæt Value Through Innovation HUNDEEJERE ER IKKE LÆNGERE, SOM

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

Trafik og bil BD272. Business Danmark juli 2011

Trafik og bil BD272. Business Danmark juli 2011 Trafik og bil BD272 Business Danmark juli 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund og analyseproblem... 2 Metode og validitet... 2 Medlemmernes kørselsmønstre og biler... 3 Årets temaer... 5 Afstand til forankørende...

Læs mere

Træningsprogram til stolemotion

Træningsprogram til stolemotion Træningsprogram til stolemotion At sidde på stolen: Sæt dig ude på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for at benene er placeret i ret vinkel. Tempo: Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt.

Læs mere

På vej til skole På vej til skole Side 1

På vej til skole På vej til skole Side 1 Side 1 Skoledagen starter allerede på vej til skole En god tommelfingerregel siger, at omkring 10-12-års alderen kan børn selv overskue trafikken. Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk

Læs mere

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER Integreret hovedstøtte my baby carrier BRUGSANVISNING DANSK OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! Integreret rygforlængelse... > ADVARSELSHENVISNINGER ADVARSEL: Balancen kan påvirkes

Læs mere

VELA HIP HOP 100/300 TILBEHØR

VELA HIP HOP 100/300 TILBEHØR Sæde 06474940583 Sæde E1 27x30 cm. Mionetta Sort* Sæde 06484940583 E2 sæde, 32 x 35 cm Mionetta sort* Sæde 06494940583 E3 sæde, 36 x 43 cm Mionetta sort* 20-11-14 Side1 Sæde 06504940583 E4 sæde, 40 x 47

Læs mere

Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse

Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse Indhold: Baggrund og mål Forslag til aktiviteter Involvering af forældre Inddrag politiet Mere om cykelhjelm Baggrund Hvorfor minihjelm i undervisningen på mellemtrinnet?

Læs mere

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande Kundeanalyse 2012 blandt 1000 grønlandske husstande Udarbejdet af Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Partner: Allan Falch November 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formålet

Læs mere

BRUGERMANUAL. Gruppe (9-36 kg) Kvalitets garanti. Bemærk. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel:

BRUGERMANUAL. Gruppe (9-36 kg) Kvalitets garanti. Bemærk. IMPORTØR: DBU dansk biludstyr A/S Tel: BRUGERMANUAL Bemærk 1. Dette er en universal barnestol. Den er godkendt i henhold til godkendelse Nr: 44,04, til almindelig brug i køretøjer, og passer til de fleste, men ikke alle bilsæder. 2. Korrekt

Læs mere

En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt.

En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt. En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt. Rapporten er udarbejdet af : Forebyggelseskonsulent Anja Nesgaard Dal Rusmiddelcenter Randers

Læs mere

Typiske ulykker med ældre bilister

Typiske ulykker med ældre bilister Typiske ulykker med ældre bilister 15 2 Typiske ulykker med ældre bilister De almindeligste ulykkesårsager i trafikken er kørsel med høj hastighed og kørsel med sprit eller narkotika i blodet. Ældre bilister

Læs mere

12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. Hvad siger du til Annas veninde? Hvad vil du gøre?

12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. Hvad siger du til Annas veninde? Hvad vil du gøre? 12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. 1 Du observerer ved en samtale med Selmas mor, at hun har et tydeligt blåt mærke på kindbenet, men at hun forsøger at dække

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

God ergonomi i rengøringsarbejdet

God ergonomi i rengøringsarbejdet TUP14 motivation og læringsudbytte God ergonomi i rengøringsarbejdet FOKUS PÅ TOSPROGEDE AMU KURSISTER Pas på kroppen når du arbejder! Mennesker arbejder med rengøring alle steder, også mange steder, hvor

Læs mere

Brugsanvisning (dansk oversættelse)

Brugsanvisning (dansk oversættelse) Brugsanvisning (dansk oversættelse) ISRI 6830KA/880 Sadolinsvej 14 DK - 8600 Silkeborg Tlf. +45 87 22 52 22 Fax +45 86 80 33 63 seats@broendum.com www.broendumseats.com Generelt Læs brugsanvisningen før

Læs mere

Mange oplever færre magtanvendelser

Mange oplever færre magtanvendelser 30. april 2015 Mange oplever færre magtanvendelser En fjerdedel af sosu erne i FOA oplever færre magtanvendelser på deres arbejdsplads nu end for et år siden. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Fysik/Kemi 7. klasse Reaktionstid 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk Hjælp os med

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

medica Medizintechnik GmbH Blumenweg 8 D Hochdorf Tel Fax Brugsanvisning

medica Medizintechnik GmbH Blumenweg 8 D Hochdorf Tel Fax Brugsanvisning medica Medizintechnik GmbH Blumenweg 8 D- 88 454 Hochdorf Tel. 073 55-9314- 0 Fax 931415 Brugsanvisning 80 000 072/000 Blumenweg 8 D-88454 Hochdorf Telefon 07355-9314-0 Fax 07355-931415 e- mail: medica-

Læs mere

Avant Denmark har et stærkt sortiment af godkendte autostole til sikker transport af børn i bilen.

Avant Denmark har et stærkt sortiment af godkendte autostole til sikker transport af børn i bilen. BØRN I BILEN Børnenes sikkerhed er de fleste forældres højeste prioritet, når familien sætter sig i bilen. Uanset hvilken stol du vælger hos Avant Denmark, er der ikke sparet på sikkerheden. Alle stole

Læs mere

Historien om ulykken. Ulykke på ringvejen OPGAVE 2A

Historien om ulykken. Ulykke på ringvejen OPGAVE 2A OPGAVE 2A - Hvorfor cyklede offeret alene? Hvorfor på ringvejen, hvor der ingen cykelsti er? - Hvad snakkede de om, da hun sagde farvel? - Havde offeret cykelhjelm på? Ulykke på ringvejen Onsdag aften

Læs mere

Vigtige færdselsregler

Vigtige færdselsregler Vigtige færdselsregler 45 5 Vigtige færdselsregler Bilister har pligt til at kende færdselsreglerne og vise hensyn, når de færdes i trafikken. Dette kapitel kommer ind på udvalgte regler og forhold i trafikken.

Læs mere

Brugervejledning. ECE R44/04 EN 1888:2012 EN 12790:2009 Gruppe 0+ Op til 13 kg Sprog: Dansk. Vigtigt Opbevar denne brugervejledning REV2

Brugervejledning. ECE R44/04 EN 1888:2012 EN 12790:2009 Gruppe 0+ Op til 13 kg Sprog: Dansk. Vigtigt Opbevar denne brugervejledning REV2 Brugervejledning ECE R44/04 EN 1888:2012 EN 12790:2009 Gruppe 0+ Op til 13 kg Sprog: Dansk 50275011 REV2 Vigtigt Opbevar denne brugervejledning til fremtidig brug Indholdsfortegnelse. 01/ Vigtige oplysninger

Læs mere

Indhold. Side 2 af 14. Sammenfatning... 3. Baggrund... 4. Risici... 4. Mønsterdybde... 4. Lufttryk... 4. Vinterdæk i varm årstid...

Indhold. Side 2 af 14. Sammenfatning... 3. Baggrund... 4. Risici... 4. Mønsterdybde... 4. Lufttryk... 4. Vinterdæk i varm årstid... Resultat af dækrazzia september 2012 Side 2 af 14 Indhold Sammenfatning..................................... 3 Baggrund......................................... 4 Risici....................................

Læs mere

1 Problemformulering CYKELHJELM

1 Problemformulering CYKELHJELM 1 Problemformulering I skal undersøge hvor mange cyklister, der kommer til skade og hvor alvorlige, deres skader er. I skal finde ud af, om cykelhjelm gør nogen forskel, hvis man kommer ud for en ulykke.

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

Unges madkultur. Sammenfatning. Forfattet af. Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti

Unges madkultur. Sammenfatning. Forfattet af. Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti Unges madkultur Sammenfatning Forfattet af Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti 2013 Introduktion Denne sammenfatning præsenterer de væsentligste fund fra en undersøgelse

Læs mere

TEMA 8 GROVE HASTIGHEDSOVERTRÆDELSER

TEMA 8 GROVE HASTIGHEDSOVERTRÆDELSER Senest ændret d. 11-2-2010 TEMA 8 GROVE HASTIGHEDSOVERTRÆDELSER Februar 2010 SKN, MARI, LK & TLR Baggrund: HVU vil undersøge grove hastighedsovertrædelser både i de 207 ulykker, der tidligere er undersøgt

Læs mere

Bemærk: Bør kun bruges i biler med en 3. punkts rullesele. Godkendt til ECE R16 eller tilsvarende standart. Opbevaring af brugervejledningen

Bemærk: Bør kun bruges i biler med en 3. punkts rullesele. Godkendt til ECE R16 eller tilsvarende standart. Opbevaring af brugervejledningen DK Group 2-3 børnesæde Tak fordi du har valgt at købe Group 2-3 børnesæde. Bemærk: Bør kun bruges i biler med en 3. punkts rullesele. Godkendt til ECE R16 eller tilsvarende standart. Opbevaring af brugervejledningen

Læs mere

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2 Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken Sammen om sikker trafik Side 2 30 % af alle dødelige arbejdsulykker sker i trafikken Mange mennesker bruger halvdelen af arbejdstiden i deres firmabil. Kører

Læs mere

INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG INDHOLD. 1 Introduktion 2. 2 Analysens design og omfang 2

INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG INDHOLD. 1 Introduktion 2. 2 Analysens design og omfang 2 FREDERIKSBERG KOMMUNE DECEMBER 2018 INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED I-tegnesættelse af børns kultur og symboler Projektforløb for ældstegruppen Sommerfuglen i Børnehuset Bagterp, Hjørring. Udformet og afviklet af Lina Franke Hedegaard

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration

Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration Rapporten er udarbejdet af Analyse Danmark A/S 2015 1. Indhold 1. Indhold... 2 2. Figurliste... 3 3. Indledning... 4 4. Dataindsamling og

Læs mere

Er trafikanterne tilfredse med ITS på motorveje?

Er trafikanterne tilfredse med ITS på motorveje? Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rygbrud. Information om påsætning af korset. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Rygbrud. Information om påsætning af korset. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Rygbrud Information om påsætning af korset Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Generelt Husk: Har du behov for hjælp til tilretning af korsettet efter udskrivelsen,

Læs mere