Statusnotat om brug af Kodeks for det gode kundeleverandørsamarbejde. Juni 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Statusnotat om brug af Kodeks for det gode kundeleverandørsamarbejde. Juni 2018"

Transkript

1 Statusnotat om brug af Kodeks for det gode kundeleverandørsamarbejde Juni 2018

2 Executive summary Det daværende Statens It-projektråd udarbejdede sammen med DI Digital, It- Branchen, Dansk IT samt udvalgte statslige myndigheder og it-leverandører og i 2016 en række principper for, hvordan der skabes et godt samarbejde mellem offentlige myndigheder og it-leverandører. Kodeks for det gode leverandørsamarbejde blev offentliggjort i oktober Som opfølgning og for at kortlægge status for brug af Kodeks principper er der i efteråret gennemført en række interviews med en række statslige myndigheder og itleverandører. På baggrund heraf er dette statusnotat og fire cases blevet udarbejdet, der beskriver, hvordan Kodeks bliver anvendt i praksis. Statusnotatet beskriver blandt andet, at: både kunder og leverandører er enige om, at Kodeks principper er gode og anvendelige. kunderne generelt har mange gode erfaringer med anvendelsen af Kodeks, hvis principper i stigende grad bliver en integreret del af deres udbudsprocesser, hvor der fx i markedsdialogen henvises til Kodeks. Nogle kunder påtænker endda at indskrive Kodeks i fremtidige kontrakter. der blandt leverandørerne er varierende erfaringer med Kodeks. Generelt oplever de, at Kodeks er et værdiskabende redskab i kunde-leverandørsamarbejdet, men nogle leverandører oplever også, at mindre kunder ikke har det fornødne kendskab til Kodeks. blandt parterne, som har været med til at udarbejde Kodeks, er der enighed om, at der forsat er behov for et fokus på udbredelsen af kendskabet til Kodeks. It-rådet vil fortsætte arbejdet med at udbrede kendskabet til Kodeks bredt i den statslige sektor, så også de mindre myndigheder får kendskab til Kodeks principper. Dette skal ske bl.a. i forbindelse med fremtidige risikovurderinger, It-rådets nye nedslagspunkter og projektafslutningsrapporter. for at den videre udbredelse af Kodeks bliver en succes, er der behov for, at brancheorganisationerne ligeledes påtager sig et ansvar for udbredelsen. Udover statusnotatet er der udarbejdet fire cases, der viser, hvordan Kodeks i praksis er anvendt. De fire cases er: Netprøver.dk: Styrelsen for It og Læring og CGI (bilag 2). Star City: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Visma, NNIT, Edora og KMD (bilag 3). Datafordeleren: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og KMD (bilag 4). Betalingsoverblik: Erhvervsstyrelsen og Nine (bilag 5).

3 Side 3 af 14 Baggrund Succesfulde statslige it-projekter er afgørende for at effektivisere, modernisere og digitalisere det offentlige Danmark. Det daværende Statens It-projektråd offentliggjorde i oktober 2016 Kodeks for det gode kunde- og leverandørsamarbejde. Principperne i Kodeks er udarbejdet i tæt samarbejde med DI Digital, IT-Branchen og Dansk IT med udgangspunkt i workshops og dialoger med en række statslige kunder og private it-leverandører. Principperne bygger således på praktiske erfaringer fra projekter i staten. Principperne er som udgangspunkt målrettet it-projekter af en vis størrelse og kompleksitet, men kan også benyttes som inspiration i mindre og mere simple it-projekter. Kodeks for det gode kunde- og leverandørsamarbejde har siden oktober 2016, og nærværende statusnotat er en opsamling på, hvilke erfaringer de statslige kunder og private leverandører har gjort med anvendelse af principperne i Kodeks. Erfaringer med brug af Kodeks Blandt kunderne har de adspurgte direktører i offentlige myndigheder taget godt imod Kodeks, og principperne er i vid udstrækning blevet en integreret del af det daglige samarbejde med leverandørerne. Kodeks bliver i stigende grad en integreret del af selve udbudsprocessen, hvor der i markedsdialogen henvises til Kodeks. Blandt enkelte myndigheder påtænkes det endda at indskrive Kodeks i fremtidige kontrakter. Alt i alt er erfaringerne positive, - dog med en erkendelse af at Kodeks skal udbredes længere ned i egen organisation. Blandt leverandørerne er der en større variation i oplevelsen af Kodeks. På den ene side er Kodeks et anvendeligt og værdiskabende redskab i kundeleverandørsamarbejdet. På den anden side oplever en række leverandører, at kendskabet til Kodeks hos mindre kunder ikke er udbredt tilstrækkeligt. Således er både kunder og leverandører enige om, at Kodeks principper er gode og anvendelige, men leverandørerne oplever til tider, at nogle af de mindre kunder ikke har det fornødne kendskab til Kodeks. Vurdering af princippernes anvendelse I figuren nedenfor er den samlede vurdering af Kodeks syv principper angivet. Scoringen er lavet på baggrund af svar fra 13 leverandører samt fra topledere i 15 styrelser. Det er således ikke en udtømmende rundspørge, hvorfor den ikke er repræsentativ for alle statslige it-projekter. Dog er de adspurgte styrelser netop dem, der har de største og flest antal it-projekter, og står således for en væsentlig del af statslige indkøb på området.

4 Side 4 af 14 De adspurgte kunder og leverandører har vurderet det enkelte princip på en skala fra 1 til 10 omkring eksempelvis forankring, fokus og benyttelse. Det er defineret således, at 1 er lig med Slet ikke og 10 er lig med I meget høj grad. Samtidigt skal det i forhold til vurderingen også tages i betragtning, at de adspurgte kunder og de fleste af leverandørne, har været med til udformningen af Kodeks. Deres kendskab må på den baggrund formodes at være højere end hos den gennemsnitlige kunde og leverandør. Figur: Kunder og leverandørers scoring på de 7 principper Overordnet er tilbagemeldingen fra de gennemførte interviews, at: Principperne i Kodeks er sunde, og de fleste kunder og leverandører ser dem derfor gerne mere udbredt. Kodeks bliver primært brugt i de organisationer (og på de niveauer), som var involveret i tilvejebringelsen af Kodeks. Der skal derfor mere fokus på udbredelsen af Kodeks i dybden i de enkelte organisationer, og i bredden i den statslige sektor generelt. Der er et behov for eksempler på anvendelse i praksis, hvorfor der efterlyses konkrete eksempler på hvordan, hvor meget og hvornår man kan dele informationer mellem kunde og leverandør.

5 Side 5 af 14 Gennemgang af de enkelte principper I det følgende redegøres der kort for de erfaringer, som de adspurgte kunder og leverandører har med hvert af de syv principper. Projekt og samarbejde forankres i topledelse Princip En af de væsentligste forudsætninger for at lykkes med at skabe et godt samarbejde er, at ledelsen hos begge parter påtager sig at sikre et godt samarbejdsklima. God ledelse er hemmeligheden bag god projekt- gennemførsel. En god leder skaber en kultur, værdier og processer i en organisation, der er befordrende for åbenhed, ansvarlighed, kompetenceudvikling, organisationsudvikling og forbedring. Ledelsen skal sikre, at forudsætningerne for det gode samarbejde er til stede. Forskellige vurderinger omkring topledelsesforankring Hos kunderne gives der udtryk for meget høj grad af topledelsesforankring, hvor leverandørerne oplever en lavere grad af topledelsesforankring. Det kan fx skyldes, at det kun er de største myndigheder, som også var med i Kodeks tilblivelse, der er adspurgt. Leverandører leverer bredt ind til den statslige sektor, hvor de også leverer mindre projekter og til kunder, der ikke har deltaget i Kodeks tilblivelse. De væsentligste pointer fra kunde og leverandørinterviews: Direktører og topledelser er oftest mest tydelig i fasen omkring kontraktindgåelse og på de helt store projekter. Topledelsesforankring opfattes forskelligt blandt kunder og leverandører. En årsag til denne forskel kan ligge i, hvor mange it-projekter organisationen har kørende, hvor topledelsesforankringen særligt hos leverandører med mange parallelle projekter uddelegeres til et bredere mellemlederlag. Det centrale er at samle kompetencer omkring et projekt, der kan disponere på såvel scope som budget og leveringsplan. Den gode relation mellem ledelserne kan være med til at opbygge en tillid, der gør det lettere at agere. Den nære topledelsesforankring betegnes yderligere som central for, at problemer bliver meldt i tide. Topledelsesforankringen pointeres derudover at have den fordel, at der skabes en større opmærksomhed på det enkelte projekt fra projektorganisationen selv, hvorved man kan undgå, at projektet bliver underprioriteret og forsinket. Forankring på et passende ledelsesniveau Hos leverandørerne er der ikke entydig enighed om, at topledelsen skal være involveret hands-on. Ofte deltager en repræsentant fra topledelsen, fx en administrerende direktør, salgsdirektør eller partner, i opstartsfasen og har løbende tilsyn med projektet. De er ikke med i det daglige arbejde, når projektet er løbet i gang. Her er det forankret på et passende niveau, hvor det i kritiske situationer kan eskaleres til topledelsesniveau.

6 Side 6 af 14 Topledelsesforankring er ikke centralt i agilt samarbejde Flere projektorganisationer begynder at arbejde mere agilt. I det agile samarbejde, hvor der arbejdes i selvkørende teams, i korte sprint og med små leverancer, er der ikke samme behov for topledelsesinvolvering i det daglige arbejde, da flere beslutninger træffes i de enkelte teams og med løbende rapporteringer til en styregruppe, hvor topledelsen er repræsenteret. Tidlig og vedvarende dialog dyrkes Princip Dialog, også om de svære ting, fremmer forståelsen for parternes situation og muliggør løbende konfliktløsning. Sparring og åbenhed er nøgleord i dialogen. I forbindelse med starten på et samarbejde beskriver kunden, hvordan det gode samarbejde skal fungere samt hvilke værktøjer og processer, der skal anvendes for at sikre dette. Leverandøren bidrager til en åben dialog ved fx at indgå i drøftelser om samarbejde og deltage i opstartsmøder som informant i de tidlige faser. Under hele projektet vurderes og justeres dialogen mellem parterne. Dialog også i mindre projekter Da kunderespondenterne er topledelsen, er deres referenceramme ofte de store projekter, hvor leverandørerne refererer til en bredere palette, der også inkluderer mindre projekter, hvor der ikke er samme fokus. De væsentligste pointer fra kunde og leverandørinterviews: Flere kunder nævner udbudsreglerne som begrænsende ift. at have en udbytterig dialog inden et udbud. Leverandørerne er generelt positive overfor dialog inden udbud, men flere udtrykker bekymring for, at en omfattende markedsdialog udgør en høj risiko/omkostning, og at dialog skal stå i mål med kontraktens størrelse. Alle er enige om, at dialog og forventningsafstemning er nøglen til et godt og produktivt samarbejde. Leverandører og kunder udtrykker, at dialogen er afgørende for et vellykket projekt. Særligt dialogen umiddelbart efter kontraktindgåelse bliver pointeret som central, da det er her, at bl.a. scope for governance skal på plads. Dialogen inden kontraktindgåelse er der mindre enighed om. Dette skyldes, at en del kunder anser denne fase som fasen, hvor de bliver klogere på deres eget udbud. Flere leverandører ser en omfattende dialog i en lille kontrakt som en økonomisk satsning, hvorfor man vælger ikke at byde på udbuddet. Fokus på udviklingsbehov og ikke jura Dialogen fungerer bedst i udviklingsorganisationen, hvor man har fokus på løsnin-

7 Side 7 af 14 gen af eventuelle systemmæssige problemer. Denne dialog kan hæmmes kraftigt, hvis fokus flyttes fra systemudviklingen over på de kontraktmæssige forpligtelser. For stort fokus på de juridiske og kontraktlige vilkår mindsker mulighederne for at opnå en win-win situation hos leverandøren og kunden. Dialogen mangler på mindre projekter Selvom kommunikation er kommet højt på dagsordenen i store projekter og i deciderede projektorganisationer, efterspørger leverandørerne generelt mere vedvarende dialog på alle type projekter og ikke kun på store udviklingsprojekter. Det kan fx være mindre projekter, driftsprojekter, vedligehold m.m. Problemer, udfordringer og risikoanalyser deles hele vejen gennem projektet Princip Når kunder og leverandører drøfter og deler risikoanalyser åbent, kan mange risici undgås og udgiftsdrivende risici kan minimeres. En fælles risikoanalyse bliver af kunde og leverandør drøftet åbent på styregruppe- og projektmøder, og risici tages løbende op til vurdering. Ansvaret, for at en given risiko bliver mitigeret, skal være hos den part, der har bedst forudsætning for at håndtere den. Deling af risikoanalyser er en udfordring Kunder og leverandører ser ens på udfordringer med deling af risikoanalyser hele vejen gennem det enkelte projekt. På begge sider er der især usikkerhed omkring, hvor langt parter kan gå med deling af risikoanalyser. Det gælder både før og under udbuddet, i projektplanlægningsfasen, i den løbende udvikling og i implementering. Der er fx usikkerhed om, hvorvidt budgetter, kommende mulige politiske indgreb og personalemæssige udfordringer kan deles. De væsentligste pointer fra kunde og leverandørinterviews: Parterne vil gerne dele mere, men der er uklarhed over, hvad der må og kan deles indenfor udbudsreglerne. Særligt kunderne men også nogle leverandører - er bange for, at der opstår nye risici ved at blotte sig. I flere projekter søges risikoanalysen at blive gjort mere retvisende ved at gøre selve projektet mindre eller ved at arbejde i korte sprint. Kunder og leverandører har enormt fokus på deling af problemer, udfordringer og risikoanalyser. På projekter eller i projektorganisationer, hvor der arbejdes sammen på samme lokalitet er det oftest tilfældet, at der arbejdes i fælles risikologs. I projekter hvor dette ikke er tilfældet, kan der være en separat risikolog for udviklerteamet,

8 Side 8 af 14 hvorfra der indrapporteres til en fælles risikovurdering i styregruppen. Frygt for at blotte sig og behov for best practice Blandt de adspurgte kunder og leverandører er der en vis uklarhed om, hvor langt det er muligt at gå indenfor de eksisterende udbudsregler. Der er således for både kunder og leverandører stor efterspørgsel på klare retningslinjer, cases eller eksempler på best practice ift. deling på dette område. Fra vandfaldsmodellerne mod sprint En anden måde at mindske risici i et projekt er at dele projektet op i mindre bidder. Mange steder er man begyndt at bevæge sig væk fra de såkaldte vandfaldsmodeller, og der arbejdes nu mere agilt. Jo længere en tidshorisont der arbejdes på og jo flere delelementer, der er samlet i det samme projekt, jo sværere bliver det at overskue fremtidige risikomomenter. Der styres efter de vigtigste forretningsmæssige behov og fælles mål Princip Det er vigtigt for et projekts succes, at der styres efter fælles mål og efter de vigtigste forretningsmæssige behov, fordi når alle ved, hvordan det fælles mål ser ud, bliver vejen derhen lettere at følge. Det sikrer, at processer og aktiviteter vurderes og prioriteres ud fra de forretningsmæssige mål. Fælles mål er ikke altid lige let Kunder og leverandører ser ens på udfordringer omkring at styre efter fælles mål og på de vigtigste forretningsmæssige behov hele vejen gennem projektet. Kontrakten fylder stadig meget hos begge parter. Hos kunderne er det spørgsmålet om at sikre, at leverandørerne lever op til det lovede, hvor det blandt leverandørerne handler om, at de kan dokumentere, at de har leveret det aftalte. De væsentligste pointer fra kunde og leverandørinterviews: På projekter, der kører over en længere tidshorisont, er det ikke altid, at ændringer i kundens forretningsmæssige behov bliver omsat i de fælles mål, projektet styres efter. Særligt når en leverandør ikke har en stor indsigt i kundens forretningsområde og governance, opstår der ofte tvivl om, hvilke elementer i en løsning, der er de væsentligste, og hvilke der kan udelades eller blot skal justeres. Ved ændringer i projektet er det centralt, at der er en dialog mellem kunde og leverandør omkring, hvad der er mest fleksibelt ift. scope, tidsplan eller budget.

9 Side 9 af 14 Ved store projekter, der har mange interessenter og en omfattende governancestruktur, kan det være svært at få overført eventuelle ændrede forretningsmæssige behov til styringsmål i det enkelte projekt. Særligt hvis leverandøren leverer som en vandfaldsleverance og der dermed kan være lang tid fra bestilling til levering, eller hvis der er begrænset med manøvremulighed i kontrakten, som får kunden til at holde tilbage med ændringer. Kundens prioriteringer er kendt For flere af de adspurgte kunder er det helt centralt at holde fokus på tid og økonomi, hvor det er nemmere at skrue på funktionalitet. Flere nævner, at den gensidige åbenhed samt fokus på mål og forretningsmæssige behov gør leverandørerne i stand til at handle hurtigt, når den politiske dagsorden ændres. Modsatrettede interesser Flere kunder peger omvendt på, at det er svært at have dialogen omkring aspekter af de fælles mål og forretningsmæssige behov, herunder prioriteringer indenfor økonomi, deadline og scope. Årsagen er, at disse kunder ønsker at have styr på om leverandørerne lever op til den givne kontrakt, og derved få mest mulig forretning ud af dem til prisen. Governance og scope tilpasses projektets karakter og drøftes tidligt Princip Det er vigtigt for et projekts succes, at governance og scope tilpasses projektets karakter og drøftes tidligt, fordi det giver klarhed over de vigtigste styringsmæssige rammer og processer, som både kunde og leverandør kan styre efter. Dermed kan kunde og leverandør sikre kontrol af fremdrift og indgriben ved afvigelser. Endvidere giver det mulighed for at foretage omprioriteringer undervejs, hvis der skulle opstå udfordringer med scope, økonomi eller tidsplan. Når projekter ændrer karakter, bør governance tilpasses Kunder og leverandører er enige om, at både scope og governance bør drøftes tidligt, så der er enighed og klarhed over linjerne. Det hænder dog, at projekter ændrer karakter undervejs i dets levetid. I den forbindelse er man ikke altid opmærksom på at få tilpasset hverken scope eller governance i tilstrækkelig grad. Det kan fx betyde, at projekter, der viser sig at have en større strategisk betydning, ikke får den nødvendige topledelsesinvolvering. De væsentligste pointer fra kunde og leverandørinterviews: Særligt ved det agile samarbejde er der et stort fokus på konstant at tilpasse scope

10 Side 10 af 14 med de forretningsmæssige behov. Governancestrukturer ændrer sig sjældent, med mindre de fx ved en konflikt viser sig at være utilstrækkelige. Der er bred enighed om, at en korrekt forankring af et projekt er helt centralt for projektets succes. Særligt de kunder og leverandører, der arbejder agilt gør meget ud af både i opstartsfasen og løbende at tilpasse især projektets scope til de forretningsmæssige mål. Governance er relativt mere stabilt og ændres stort set kun, hvis projektet tager en væsentlig drejning. Investeringer i starten er godt givet ud De kunder, der sammen med leverandørerne indledningsvis investerer tid og ressourcer i at blive enige om governance og gennemgå scope grundigt siger selv, at de fremadrettet har færre problemer, end de har været vant til under andre leveringsformer. Særligt klarhed om governance og placering af beslutningskompetencer nævnes som centralt for at håndtere eventuelle problemer. Virkeligheden ændrer sig konstant For alle kunderne og leverandørerne er der en klar oplevelse af, at den hurtigt skiftende virkelighed påvirker projekterne, hvorfor der er behov for løbende at revidere projekters scope. Dette er også tilfældet inden for de mere klassiske vandfaldsleverancemodeller, hvor der blandt statslige myndigheder i dag ofte inkorporeres mere agile metoder. Der holdes fokus på transparens og åbenhed Princip Det er vigtigt for et projekts succes, at der fokus på transparens og åbenhed, fordi åbenhed skaber tillid især åbenhed om det, der ikke går som planlagt. Ligesom transparens i eksempelvis fremdrift er forudsætningen for at kunne gribe tidligt ind ved afvigelser fra planen. Når der arbejdes i samme team, er transparens og åbenhed en selvfølge Efterhånden som flere kunder begynder at have arbejdsformer, hvor man sidder sammen, eller hvor man har en konstant dialog omkring udviklingsarbejdet, ses der en højere grad af transparens og åbenhed. Det halter dog stadig i nogle projekter og projektorganisationer. Særligt der hvor der arbejdes efter en vandfaldsmodel med højt fokus på at levere efter detaljerede kravspecifikationer er der udfordringer.

11 Side 11 af 14 De væsentligste pointer fra kunde og leverandørinterviews: Når leverandørens og kundens medarbejdere er placeret sammen, er det både naturligt og nødvendigt med en høj grad af transparens og åbenhed. Myndigheder skal være bedre til at dele risici omkring fx lovændringer eller omlægninger i governance, så leverandøren har muligheden for at reagere i tide. Leverandører med fastlåste arbejdsmodeller kan have sværere ved at adaptere sig til fuldstændig åbenhed. Årsagen kan være, at den nære arbejdsrelation og åbenhed forveksles med en mulighed for mersalg, eller at man bruger den øgede viden omkring mulige risici til at inkorporere et øget risikotillæg. Vi skal gøre hinanden gode Kundernes succeskriterium er, at et meget bevidst og kontinuerlig fokus på, at åbenhed i høj grad betaler sig, når projektet før eller siden vil opleve uforudsete udfordringer på test, implementering, kompetencer, nye change request osv. Åbenhed ses derfor som et middel til at etablere en positiv spiral, der gør de løbende risikovurderinger, de enkelte teams og medarbejdere i projektet på begge sider bedre. Deraf øges produktiviteten, og samlet set løftes projektet. Åbenhed til gavn for projektet Stort set alle de adspurgte kunder og leverandører udtrykker, at der ingen vej er udenom om en høj grad af åbenhed og transparens, og specielt projekter, der skal løses med agile metoder. Hovedparten har gode erfaringer med at være åbne, og særligt kunder, der arbejder med flere leverandører, giver udtryk for, at graden af åbenhed kan måles på produktiviteten. De rette kompetencer matches og er til stede gennem hele projektet Princip Det er vigtigt for et projekts succes, at de rette kompetencer matches og er til stede. Mangel på de rette kompetencer hos projektdeltagere vil med stor sandsynlighed føre til problemer med gennemførsel af projektet og problemer i kvaliteten af leverancerne. Fælles håndtering af kompetencematch på agendaen Kunder og leverandører ser ens på udfordringer med, at de rette kompetencer matches og er til stede gennem hele projektet. Begge parter giver udtryk for, at der fortsat er udfordringer med at drøfte især følsomme personsager eller udskiftninger af nøglemedarbejdere.

12 Side 12 af 14 De væsentligste pointer fra kunde og leverandørinterviews: Fastholdelse af kompetencer er en konstant problemstilling for både leverandører og kunder. Der kan være en særlig udfordring for kunder med at matche fagkompetencer hos leverandøren, da det kan kræve specialiseret viden. Flere kunder arbejder med pisk og/eller gulerod i form af nedsatte timepriser ved nye medarbejdere eller ved at tildele fastholdelsestillæg til de leverandører, der kan fastholde kernekompetencerne på projekterne. Kompetenceudfordringen tages op på forskellig vis. For eksempel er flere kunder meget specifikke i såvel udbudsmateriale som i den indledende dialog, ift. hvordan de ønsker udfordringen tacklet. Nogle kunder indarbejder bodbestemmelser og godkendelsesprocedurer. Andre arbejder med back-up kompetenceprocedurer hos tredjepartskonsulentfirmaer. Kontrakthåndtering Alle adspurgte kunder har formaliseret en række bestemmelser overfor leverandøren vedrørende udskiftning undervejs af nøglemedarbejdere. Disse bestemmelser omhandler fx formelle godkendelse af nye cv er og betalingsbestemmelser, hvor leverandøren afholder udgifter til nye medarbejdere i en periode, således myndigheden ikke betaler for oplæring. Endelig arbejder nogle kunder med forskellige typer af fastholdelsestillæg m.m. On site samarbejde Et stort antal kunder har bevidst valgt at insource en eller flere leverandørers konsulentressourcer for at sikre transparens, uformel dialog og gensidig faglig læring af hinanden. Erfaringer heraf synes positive. Flere nævner, at det at arbejde sammen hos kunden on site også medfører en anden form for ansvarlighed hos leverandørerne, da der skabes en større bevidsthed om kritiske elementer i projektet. Det videre arbejde Blandt de mange parter, som står bag Kodeks tilblivelse, er der enighed om, at Kodeks principper er anvendelige, men at der forsat er behov for fokus på udbredelsen af kendskabet. Regeringen har skrevet principperne fra Kodeks ind i deres Strategi for it-styring i staten for at sætte fokus på de gevinster, der kan hentes når samarbejdet optimeres. Strategien blev lanceret i efteråret I den forbindelse vil It-rådet fortsætte arbejdet med at udbrede kendskabet til Kodeks bredt i den statslige sektor, så også de mindre myndigheder har kendskab til det. I forbindelse med It-rådets risikovurderinger vil der fremadrettet være mere fokus på, hvordan et godt kundeleverandørsamarbejdet kan etableres i projektet. Ved rådets fremtidige nedslagspunkter hos it-projekter vil der være opfølgning på samarbejdet. Desuden vil der i de

13 Side 13 af 14 fremtidige projektafslutningsrapporter blive spurgt ind til, hvordan kundeleverandørsamarbejdet er forløbet i projektet. Tiltagene vil på sigt være med til at udbrede viden omkring, hvordan det gode samarbejde etableres og vedligeholdes i forskellige projekttyper. It-rådet har ydermere taget initiativ til at udarbejde fire cases, som visualiserer, hvordan Kodeks i praksis bliver anvendt i praksis. De fire cases er: - Netprøver.dk: Styrelsen for It og Læring og CGI - Star City: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Visma, NNIT, Edora og KMD - Datafordeleren: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og KMD - Betalingsoverblik: Erhvervsstyrelsen og Nine Endvidere vil Digitaliseringsstyrelsen indarbejde Kodeks i standardkontrakten K04, der er under udarbejdelse, samt ved fremtidige revisioner af nuværende standardkontrakter. Hvis den videre udbredelse af Kodeks skal blive en succes, er der behov for, at brancheorganisationerne ligeledes påtager sig et ansvar for udbredelsen. I 2017 har Dansk IT eksempelvis taget initiativ til afholdelse af arrangementer om Kodeks som på-vejhjem-møder og inkluderet det i spørgerammen til IT i praksis. Det er essentielt for udbredelsen, at brancheorganisationerne fortsat afholder arrangementer, hvor Kodeks er på dagsordenen i Om gennemførelsen af evalueringen It-rådet og Digitaliseringsstyrelsen har gennemført evalueringen af anvendelsen af Kodeks for det gode kunde-leverandørsamarbejde i staten. For at få et indblik i erfaringerne med principperne hos de offentlige kunder og de private it-leverandører, er der blevet gennemført en række interviews: 15 interviews med topledere eller projektejere i styrelser og myndigheder. 3 samtalerunder med henholdsvis Dansk IT, IT-Branchen og DI Digital 13 interviews med leverandører. Afholdelse af et direktørseminar med deltagelse af en række direktører fra kundeog leverandørsiden samt It-rådet. Dertil er der beskrevet fire cases, hvor anvendelsen af Kodeks har spillet en fremtrædende rolle. De fire cases omhandler følgende myndigheders arbejde: Styrelsen for It og Lærings udvikling af Netprøver. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings arbejde med STAR City. Styrelsen for Datasikkerhed og Effektivitets udvikling af Datafordeleren. Erhvervsstyrelsens udvikling af Betalingsoverblik.

14 digst.dk

Kodeks for det gode kundeleverandørsamarbejde

Kodeks for det gode kundeleverandørsamarbejde Kodeks for det gode kundeleverandørsamarbejde Oktober 2016 Kodeks for det gode kunde- leverandørsamarbejde Oktober 2016 1 Kodeks for det gode kunde-leverandørsamarbejde Oktober 2016 Publikationen er produceret

Læs mere

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne.

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 218 Offentligt Besvarelse af samrådsspørgsmål P, Q og R 25. januar 2017 Samrådsspørgsmål P Spørgsmål: Hvad er konsekvensen af, at kommunerne

Læs mere

Om Rådets arbejde og erfaringer fra gode projekter (hvad kendetegner disse) Konferencen Gode offentlige it-projekter

Om Rådets arbejde og erfaringer fra gode projekter (hvad kendetegner disse) Konferencen Gode offentlige it-projekter Om Rådets arbejde og erfaringer fra gode projekter (hvad kendetegner disse) Konferencen Gode offentlige it-projekter August 2017 Erik Andreasen It-projektrådets arbejde - Vurdere risikoprofilen for statslige

Læs mere

It-rådets arbejde og erfaringer fra gode projekter

It-rådets arbejde og erfaringer fra gode projekter It-rådets arbejde og erfaringer fra gode projekter Danske IT-Advokaters konference Hvordan undgår man kuldsejlede it-projekter? v. Erik Andreasen, Statens It-råd, d. 30. maj 2018 2 It-projektrådets arbejde

Læs mere

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd 2015 SIDE 2 Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Pjecen er udarbejdet af Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde Carl Jacobsens Vej

Læs mere

Hvad kendetegner det gode projekt

Hvad kendetegner det gode projekt Hvad kendetegner det gode projekt Hvordan støtter IT-rådet op. Lars Mathiesen 2018-08-23 Agenda Synspunkter og erfaringer om IT-projektstyring og fokusområder Cases fra konkrete projekter Leverandørsamarbejde

Læs mere

Gode offentlige IT-projekter 24. august 2017

Gode offentlige IT-projekter 24. august 2017 24. august 2017 Juridiske aspekter omkring udbud, køb og implementering af offentlige ITprojekter Ole Horsfeldt oho@gorrissenfederspiel.com Emnet i dag er, hvordan vi bruger kontrakter i IT projekter.

Læs mere

Gode offentlige IT-projekter 24. august 2017

Gode offentlige IT-projekter 24. august 2017 24. august 2017 Juridiske aspekter omkring udbud, køb og implementering af offentlige ITprojekter Ole Horsfeldt oho@gorrissenfederspiel.com Emnet i dag er, hvordan vi bruger kontrakter i IT projekter.

Læs mere

Partneraftale. Formålet med partnerskabsaftalen vil derfor være at skabe en it-governancemodel der kan:

Partneraftale. Formålet med partnerskabsaftalen vil derfor være at skabe en it-governancemodel der kan: Partneraftale Randers Kommune og KMD indgår nærværende partneraftale der, gennem et tæt samarbejde om optimal anvendelse af IT-løsninger, skal bidrage til at effektivisere kommunens ressourceudnyttelse.

Læs mere

Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer

Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer v/ Betina Nørgaard, Manager Deloitte Consulting Holmegaard, 15. marts 2012 Agenda Opstart af samarbejdet Afgivelse af

Læs mere

Dynamisk hverdag Dynamiske processer

Dynamisk hverdag Dynamiske processer Dynamisk hverdag Dynamiske processer Verden og hverdagen er kompleks og i konstant forandring - og derfor skal den måde vi arbejder med projekter og implementering være enkel og forandringsparat. Agil

Læs mere

Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen i 2013.

Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen i 2013. Vi knækker kurven! projekt om fravær i Borger & Arbejdsmarked 2013 Indledning Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen

Læs mere

MINIGUIDE. Samarbejdet med projektgrupperne. Forpligtende aftaler

MINIGUIDE. Samarbejdet med projektgrupperne. Forpligtende aftaler MINIGUIDE Samarbejdet med rne Forpligtende aftaler 26082016 Miniguide om samarbejdet med r Om denne miniguide Denne miniguide skal give dig indblik i samarbejdet om de forpligtende aftaler, som kommunerne,

Læs mere

Partneraftale. Formålet med partnerskabsaftalen vil derfor være at skabe en it-governancemodel der kan:

Partneraftale. Formålet med partnerskabsaftalen vil derfor være at skabe en it-governancemodel der kan: Partneraftale Randers Kommune og KMD har pr. 15.01.07 indgået nærværende partneraftale der, gennem et tæt samarbejde om optimal anvendelse af IT- løsninger, skal bidrage til at effektivisere kommunens

Læs mere

ARBEJDET MED UDVIKLING AF EN AGIL STANDARDKONTRAKT

ARBEJDET MED UDVIKLING AF EN AGIL STANDARDKONTRAKT Executive summary 1. ARBEJDET MED UDVIKLING AF EN AGIL STANDARDKONTRAKT Regeringen har et mål om, at den offentlige sektor skal være blandt de mest effektive og mindst bureaukratiske i verden, og for at

Læs mere

En midlertidig organisation der etableres for at levere en eller flere leverancer til opnåelse af forandringsevne

En midlertidig organisation der etableres for at levere en eller flere leverancer til opnåelse af forandringsevne Sammenfattende definitioner Definition og beskrivelse Vision En portefølje er en samling af projekter/mer, som vurderes samlet med henblik på at optimere sammensætning og prioritering af strategiske indsatser

Læs mere

Når samarbejdet bliver så tæt, at man faktisk arbejder sammen

Når samarbejdet bliver så tæt, at man faktisk arbejder sammen Case: STAR CITY Når samarbejdet bliver så tæt, at man faktisk arbejder sammen På 2. sal i Vismas kontorer på Langebrogade ud til Københavns Havn sidder ca. 70 udviklere fra fire forskellige firmaer sammen

Læs mere

ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER

ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER Denne pjece er målrettet offentlige myndigheder, der overvejer at udbyde en rammeaftale for rådgiverydelser 1. > Er der behov for at udbyde en rammeaftale

Læs mere

Workshop om den fællesstatslige programmodel

Workshop om den fællesstatslige programmodel Workshop om den fællesstatslige programmodel 1 Agenda 10.45 10.50 Velkommen 10.50 11.15 Præsentation af den fællesstatslige programodel 11.15 11.30 Afklarende spørgsmål (Ultra kort) 11.30 12.00 Debat:

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING e Indholdsfortegnelse Indledning 3 Outsourcing Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource 6

Læs mere

At Sikre en samlet og koordineret styring af porteføljen af sundheds-it på tværs af sektorer.

At Sikre en samlet og koordineret styring af porteføljen af sundheds-it på tværs af sektorer. Kommissorium for It-porteføljestyregruppe. Baggrund Digitalisering og Sundheds-it går i højere grad på tværs af sektorer og stiller i højere grad krav til samarbejdet på tværs. I sundhedsaftalen er det

Læs mere

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 5 3 VISION 6 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 8 4.1 TEKNOLOGI 8 4.1.1 Principper 8 4.2 KOMMUNIKATION 9 4.2.1

Læs mere

Organisatorisk modenhed. Oplæg ved IT-Arkitekturkonferencen den 2. april 2009

Organisatorisk modenhed. Oplæg ved IT-Arkitekturkonferencen den 2. april 2009 Organisatorisk modenhed Oplæg ved IT-Arkitekturkonferencen den 2. april 2009 Præsentation af Lægemiddelstyrelsens rejse og værktøjer - Mikael Skilbreid & Sine Søgaard, Lægemiddelstyrelsen Dialogværktøjet

Læs mere

Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning

Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning Overvejer I at oursource hele eller dele af jeres økonomifunktion? Dette whitepaper er udarbejdet, så I har et bedre beslutningsgrundlag at handle ud fra.

Læs mere

KUNDE/LEVERANDØR SAMARBEJDE HVAD BETYDER DET NYE KODEKS FOR RÅDGIVERENS ROLLE?

KUNDE/LEVERANDØR SAMARBEJDE HVAD BETYDER DET NYE KODEKS FOR RÅDGIVERENS ROLLE? KUNDE/LEVERANDØR SAMARBEJDE HVAD BETYDER DET NYE KODEKS FOR RÅDGIVERENS ROLLE? 1 VI MENER SELV, AT ÅRSAGEN TIL MANGLENDE SAMARBEJDE SKYLDES MODSTAND HOS MODPART OG INTERNT HOS OS BARRIERER FOR SAMARBEJDE

Læs mere

Branchens perspektiv på den gode indkøbs organisation. En måling er bedre end 100 mavefornemmelser. Per Hartlev

Branchens perspektiv på den gode indkøbs organisation. En måling er bedre end 100 mavefornemmelser. Per Hartlev Branchens perspektiv på den gode indkøbs organisation En måling er bedre end 100 mavefornemmelser Per Hartlev ph@whitebox.dk 7/11-2016 Release-styring Hjælpe værktøjer Kvalitets sikring Leverandør kontrakter

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 10. MAJ 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: Rambøll, Hannemanns Allé 53, 2300 København S Tidspunkt:

Læs mere

Generelle lederkompetencer mellemledere

Generelle lederkompetencer mellemledere Generelle lederkompetencer mellemledere Personale- og teamledelse: min. niveau 3 Skaber et godt arbejdsklima gennem information, dialog og involvering Har øje for den enkeltes talenter og ressourcer Sikrer

Læs mere

Styregruppens ABC. Styregruppens ABC er en guide til det gode styregruppearbejde. Den fortæller om styregruppers ansvar og opgaver i projekter.

Styregruppens ABC. Styregruppens ABC er en guide til det gode styregruppearbejde. Den fortæller om styregruppers ansvar og opgaver i projekter. Styregruppens ABC 1 Styregruppens ABC Styregruppens ABC er en guide til det gode styregruppearbejde. Den fortæller om styregruppers ansvar og opgaver i projekter. 2 Få uddybet ABC-en her og få tips til

Læs mere

Ledelse og styregruppe

Ledelse og styregruppe Ledelse og styregruppe It-projektlederdag 3. oktober 2013 niels.zachariassen@skat.dk Metodekontoret Styregrupper på fem kvarter Hvad er designprincipperne bag den professionelle styregruppe? -------------------------------------------------

Læs mere

Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess

Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess Accelerate Prioritise Sprint Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess EG NeoProcess www.eg-neoprocess.dk Accelerate den agile implementering Verden og hverdagen er kompleks og i konstant forandring

Læs mere

Programbeskrivelse - øget sikkerhed og implementering af sikkerhedsreglerne i EU's databeskyttelsesforordning

Programbeskrivelse - øget sikkerhed og implementering af sikkerhedsreglerne i EU's databeskyttelsesforordning Programbeskrivelse - øget sikkerhed og implementering af sikkerhedsreglerne i EU's databeskyttelsesforordning Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde

Læs mere

www.pwc.dk Sikker implementering af nye fælles it-løsninger

www.pwc.dk Sikker implementering af nye fælles it-løsninger www.pwc.dk Sikker implementering af nye fælles it-løsninger Udfordringer i monopolarbejdet i kommunerne Hvad er koblingen til andre systemer og UDK? Ansvarsfordeling mellem kommune og KOMBIT? Hvad kommer

Læs mere

MINIGUIDE. Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper

MINIGUIDE. Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper MINIGUIDE Samarbejdet med de statslige ekspertgrupper 26012017 Miniguide til samarbejdet med de statslige ekspertgrupper For at sikre en høj kvalitet i udbuddene og i driften af de SKI-aftaler, der indgår

Læs mere

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde NOTAT Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde 1. Stigning i offentlig-privat samarbejde i kommunerne Siden kommunalreformen er anvendelsen af private leverandører i den kommunale

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

Sådan HÅNDTERER du forandringer

Sådan HÅNDTERER du forandringer Sådan HÅNDTERER du forandringer Værktøjskasse til forandringsledelse FOKUS: Simple værktøjer der understøttes af konkrete handlinger! Kort forklaring: GEVINSTDIAGRAM - metode Gevinstdiagrammet er et værktøj

Læs mere

Vejledning til interessenthåndtering

Vejledning til interessenthåndtering Vejledning til interessenthåndtering September 2018 Statens it-projektmodel, Digitaliseringsstyrelsen version 1.0 Indhold 1. Introduktion til interessenthåndtering... 3 2. Identifikation og prioritering

Læs mere

KRAVSPECIFIKATION Kortlægning af virksomheders behov for digitale kompetencer. 4. august 2015 Sagsnr. 11180032

KRAVSPECIFIKATION Kortlægning af virksomheders behov for digitale kompetencer. 4. august 2015 Sagsnr. 11180032 KRAVSPECIFIKATION Kortlægning af virksomheders behov for digitale kompetencer 4. august 2015 Sagsnr. 11180032 Kravspecifikation side 2/10 1. Indledning 1.1 Formål med opgaven, der udbydes Erhvervsstyrelsen

Læs mere

STAMDATA RESULTATER UNDERVEJS. (1-5) Hvad kunne du ønske dig mere af? Besvarelse. Projektnavn. Kunde. Leverandør. Udfyldt af (kunde/leverandør)

STAMDATA RESULTATER UNDERVEJS. (1-5) Hvad kunne du ønske dig mere af? Besvarelse. Projektnavn. Kunde. Leverandør. Udfyldt af (kunde/leverandør) STAMDATA Besvarelse Projektnavn Kunde Leverandør Udfyldt af (kunde/leverandør) Udfyldt af (navn + rolle) RESULTATER UNDERVEJS Punktets relevans I meget høj I høj Hverken eller I mindre Slet ikke (1-5)

Læs mere

Branchens perspektiv på den gode indkøbs organisation. En måling er bedre end 100 mavefornemmelser. Per Hartlev

Branchens perspektiv på den gode indkøbs organisation. En måling er bedre end 100 mavefornemmelser. Per Hartlev KL s Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 7. november 2016 Branchens perspektiv på den gode indkøbs organisation En måling er bedre end 100 mavefornemmelser Per Hartlev ph@whitebox.dk 7/11-2016

Læs mere

Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0. Maj 2017

Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0. Maj 2017 Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0 Maj 2017 Indhold Indhold... 2 Introduktion til retningslinjerne... 3 Hvilke projekter skal have foretaget arkitektur-reviews?... 3 Tre trin for arkitekturreviews...

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Indholdsfortegnelse Indledning 3 Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource? 6 Pris på outsourcing

Læs mere

Bliv klar til møde med banken

Bliv klar til møde med banken www.pwc.dk Bliv klar til møde med banken v/brian Rønne Nielsen Revision. Skat. Rådgivning. 7 år med finanskrise, lavvækst og uro i bankerne Karakteristika ved den nye virkelighed for SMV Knap likviditet

Læs mere

Bilag 10. Samarbejdsorganisation. Udbud af Medical Device Information Collection

Bilag 10. Samarbejdsorganisation. Udbud af Medical Device Information Collection Bilag 10 Samarbejdsorganisation Udbud af INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med Bilag: Formålet med dette

Læs mere

Implementering af Medarbejdersystem

Implementering af Medarbejdersystem Implementering af Medarbejdersystem Roller og ansvarsfordeling Udarbejdet 3. oktober 2017 Matine Kvist Implementering af Medarbejdersystem Roller og ansvarsfordeling Indhold 1. Styregruppe... 3 1.1 Styregruppeformand...

Læs mere

Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort)

Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort) Håndbogen for Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort) 80% af alle projekter, hvor der er uigennemskuelighed fejler Lange projekter er mere risikofyldte end korte Transparente projekter har oftere

Læs mere

Implementering af SU-reformen. Konference: Gode offentlige it-projekter

Implementering af SU-reformen. Konference: Gode offentlige it-projekter Konference: Gode offentlige it-projekter SU-reformen de centrale elementer Lovforberedende arbejde i 2012 og 2013. Lov vedtaget 28. juni 2013. Risikovurdering januar 2014. Projekt afsluttet 30. juni 2016.

Læs mere

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING Business casen er rygraden i ethvert forretningsprojekt. Om det handler om at købe et nyt IT system, en virksomhed eller om at outsource dele af sin IT-drift, ja, så

Læs mere

Kompetenceprofiler for

Kompetenceprofiler for Kompetenceprofiler for medarbejder, teams, afdelingsleder og direktør Vi spiller hinanden gode på vores forskellige niveauer 13. januar 2015 1 MEDARBEJDER PRIORITET Som medarbejder skal jeg levere løsninger

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Perspektiver på den lokale indsats på arbejdspladsen Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Dagsorden 1. Baggrund

Læs mere

Kontorchef Cecile Christensen, Center for sikkerhed og systemforvaltning. 5. november 2014 1

Kontorchef Cecile Christensen, Center for sikkerhed og systemforvaltning. 5. november 2014 1 Tilgængelighed, fortrolighed og integritet. Høj kvalitet i informationssikkerhed og dokumentation Hvilken betydning har principper og anbefalinger i sikkerhedsstandarden ISO 27001 for kvaliteten af dokumentationen?

Læs mere

Kvalitetsprojektet. Kommissorium. Udarbejdet af Christian Clausen. Godkendt d af Jens Mejer Pedersen

Kvalitetsprojektet. Kommissorium. Udarbejdet af Christian Clausen. Godkendt d af Jens Mejer Pedersen Kvalitetsprojektet Kommissorium Udarbejdet af Christian Clausen Godkendt d. 22-10-2018 af Jens Mejer Pedersen UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole Odense UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

Læs mere

VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER

VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER INDLEDNING VEJLEDNINGENS FORMÅL I 2014 nedsatte Københavns Kommunes direktørkreds Københavns Kommunes IT-projektråd med topledere fra offentlige og private organisationer.

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 15. maj 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: DIEH Hub, Overgaden Oven Vandet 10, st. 1415 København

Læs mere

Juridiske værktøj til projekter om forretningssystemer

Juridiske værktøj til projekter om forretningssystemer Juridiske værktøj til projekter om forretningssystemer Præsentation Nicolai Dragsted Advokat Mediator Senior Counsel, Bird & Bird nicolai.dragsted@twobirds.com 28 år med it-kontrakter Forfatter IT-kontrakter

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

BILAG 14 FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN

BILAG 14 FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN GOVERNANCE, MÅL OG INDHOLD BILAG 14 FORSLAG TIL VISION OG MÅLBILLEDE FOR RAMMEARKITEKTUREN Forslag vedtaget af SAGERA styregruppen 31.01.17 Vision Målbillede for den fælleskommunale rammearkitektur Rammearkitekturen

Læs mere

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016.

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016. Aktstykke nr. 33 Folketinget 2016-17 33 Finansministeriet. København, den 29. november 2016. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at det fællesoffentlige grunddataprogram fortsættes,

Læs mere

Overvejelser ved valg af IT system

Overvejelser ved valg af IT system Overvejelser ved valg af IT system Teknologisk Institut v/: Tanya Sørensen, faglig leder Agenda Implementeringsproces og kravspecifikation Case Hvordan kommer vi videre? Implementeringsproces og kravspecifikation

Læs mere

Holbæk Forsyning A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk. Tlf 70 11 12 50 www.holfor.dk

Holbæk Forsyning A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk. Tlf 70 11 12 50 www.holfor.dk Strukturering og koordinering af de politiske og administrative kanaler i en sektorkonsolidering v/susan Münster, administrerende direktør Bestyrelsens Værdiskabende samarbejde, Årets konference for Offentlige

Læs mere

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Maj 2015 INDHOLD 1. INDLEDNING... 1 1.1 FORMÅL... 1 1.2 VEJLEDNINGENS SAMMENHÆNG MED DEN FÆLLESSTATSLIGE IT-PROJEKTMODEL... 1 1.3 GEVINSTDIAGRAMMET... 2 1.4

Læs mere

Målbillede for kontraktstyring. Juni 2018

Målbillede for kontraktstyring. Juni 2018 Målbillede for kontraktstyring Juni 2018 1 Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for kontraktstyringen i Signalprogrammet (SP) definerer de overordnede strategiske mål for kontraktstyring,

Læs mere

Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis

Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPLMK Koordineret med: Sagsnr.: 1706920 Dok. nr.: 453055 Dato: 12-10-2017 Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis

Læs mere

Anvendelse af matchmodellen - analyse af foreløbige erfaringer

Anvendelse af matchmodellen - analyse af foreløbige erfaringer Anvendelse af matchmodellen - analyse af foreløbige erfaringer Analysens konklusioner og mulige veje frem Deloitte Consulting Fredericia, 23. november 2011 Indhold Baggrund og formål Tematisk analyse af

Læs mere

REFERAT. Koordineringsgruppemøde. 28. november 2014

REFERAT. Koordineringsgruppemøde. 28. november 2014 DATO KONTAKTPERSON MAIL 28-11-2014 Rasmus Fuglsang Jensen rfj@vd.dk REFERAT EMNE Koordineringsgruppemøde TIDSPUNKT 28. november 2014 STED DELTAGERE Videomøde: Femern A/S, København / Vejdirektoratet, Skanderborg

Læs mere

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016 Programbeskrivelse 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning 1. Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde et acceptabelt

Læs mere

OS2 organisering. Forslag til governance for OS2

OS2 organisering. Forslag til governance for OS2 OS2 organisering Forslag til governance for OS2 Governance for OS2 Generalforsamling Bestyrelse Forretningsudvalg Koordinationsudvalg Projekter Projekter Projekter Projekter Projekter Projekter Governance

Læs mere

NemRefusion genudbud Tekniske Dialogmøder med leverandører

NemRefusion genudbud Tekniske Dialogmøder med leverandører OPSUMMERING AF TEKNISK DIALOG NemRefusion genudbud Tekniske Dialogmøder med leverandører 1. Indledning Frem mod genudbuddet af NemRefusion er der i vanlig stil afholdt tekniske dialogmøder med interesserede

Læs mere

konkurrenceudsættelse på dagsordenen

konkurrenceudsættelse på dagsordenen konkurrenceudsættelse på dagsordenen marts 2007 Bilag 1 Dette bilag indeholder en nærmere beskrivelse af tragtmodellen, der er omtalt i pjecens kapitel 4. Tragtmodellen kan understøtte kommunen i at gennemføre

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

Offentligt privat samarbejde

Offentligt privat samarbejde Kontraktbilag 4 Offentligt privat samarbejde Begrænset udbud Tilbudsfrist: 15. maj 2013 kl. 12 Indhold 4.1 Indledning... 2 4.1.1 Fælles principper for samarbejdet... 2 4.2 Organisering... 2 4.2.1 Kontrakt-

Læs mere

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018 Målbillede for risikostyring i signalprogrammet Juni 2018 1 Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for risikostyringen i Signalprogrammet (SP) definerer de overordnede strategiske mål for risikostyring,

Læs mere

50% af de adspurgte i 3i1 havde haft MUS inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke var blevet fulgt op på udviklingsaftalen

50% af de adspurgte i 3i1 havde haft MUS inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke var blevet fulgt op på udviklingsaftalen Notat om i Skanderborg Kommune Da 3i1 blev gennemført i Skanderborg Kommune i 2015 viste resultaterne, at: 50% af de adspurgte i 3i1 havde haft inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke

Læs mere

N O TAT. Inspiration til en strategi for effektivisering

N O TAT. Inspiration til en strategi for effektivisering N O TAT Inspiration til en strategi for effektivisering En politisk vedtaget strategi for effektivisering giver et godt afsæt for kommunalbestyrelsens arbejde med at skabe økonomisk råderum. Strategien

Læs mere

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog.

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. MBBL 27. august 2013 Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. GD2/Adresseprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets projekter.

Læs mere

Velkommen til Workshop 2

Velkommen til Workshop 2 Velkommen til Workshop 2 Kvalitet i ressourceforløb hvad skal der til? Direktør Niels Kristoffersen, mploy a/s Afdelingschef Dorte Jarratt, Lyngby-Taarbæk Kommune Beskæftigelsestræf 2014 KVALITET I ARBEJDET

Læs mere

Digitalisering af vidensdeling

Digitalisering af vidensdeling Digitalisering af vidensdeling Baggrund Frederikshavn Kommune ønskede en bedre integration mellem intranettet og det elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem, så det blev nemmere at vidensdele og

Læs mere

Igangsættelse af Anskaffelsesfase

Igangsættelse af Anskaffelsesfase Igangsættelse af Anskaffelsesfase I dette dokument kan du læse om resultaterne af ERP - projektets analysefase, og hvad der kommer til at ske i Anskaffelsesfasen Beslutningsgrundlag for igangsættelse af

Læs mere

(Bilaget ligger på i pdfformat og word-format.)

(Bilaget ligger på  i pdfformat og word-format.) BILAG 7 DEN AGILE METODE OG SAMARBEJDSORGANISATION (Bilaget ligger på http://silkeborgkommune.dk/erhverv/udbud/varer-og-tjenesteydelser i pdfformat og word-format.) Skemaer udfyldes af Tilbudsgiver. Besvarelsen

Læs mere

Inspiration fra Danmark: Erfaringer

Inspiration fra Danmark: Erfaringer Den fællesstatslige Business casemodel Inspiration fra Danmark: Erfaringer Maj 2011 med obligatorisk statslig itprojektmodel Storsamling Oslo, d. 29. januar 2013 Specialkonsulent Peter Jynberg Haas 1 Statens

Læs mere

Modenhedsvurderinger. Mål hvad kan I tage med hjem?

Modenhedsvurderinger. Mål hvad kan I tage med hjem? Modenhedsvurderinger Mål hvad kan I tage med hjem? Hvorfor skal man overveje at lave en modenhedsvurdering? Hvordan kan man gribe processen an? Hvad skal man være opmærksom på? 1 Hvem er jeg? Ole Boulund

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL

Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL Ganske kort om CEDI Følger den offentlige digitalisering m.h.p. at rådgive myndigheder

Læs mere

ETC sæt strøm til projektstyringen

ETC sæt strøm til projektstyringen ETC sæt strøm til projektstyringen Sådan får du succes med projektestimering Få styr på projekter og deadlines Denne publikation indeholder en gennemgang af den nye ETC-funktion i TimeLog Project. Med

Læs mere

Projektledelse som karrierevej

Projektledelse som karrierevej Projektledelse som karrierevej Capacent oplæg på Dansk Projektledelses seminar Senior Manager, Jesper Lind Capacent A/S 0Capacent 28. Januar 2011 Indhold Typer af projektopgaver Perspektiv som projektleder

Læs mere

Rollebeskrivelser i den fællesstatslige programmodel. - Vejledning

Rollebeskrivelser i den fællesstatslige programmodel. - Vejledning Rollebeskrivelser i den fællesstatslige programmodel - Vejledning Januar 2014 Indhold 1. LÆSEVEJLEDNING... 1 2. FORMAND FOR PROGRAMBESTYRELSEN (PROGRAMEJER)... 2 3. PROGRAMLEDER... 3 4. FORANDRINGSEJER...

Læs mere

Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd. Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering

Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd. Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering Phn, 22. februar 2012 Baggrund Sekretariatet iværksætter i 2012 en evaluering af rådets arbejde

Læs mere

Præsentation af styregruppeaftale. Marts 2015

Præsentation af styregruppeaftale. Marts 2015 Præsentation af styregruppeaftale Marts 2015 Release v. 2.2 marts 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.Materiale til præsentation af styregruppeaftalen 1.1 Introduktion til styregruppeaftalen og rammer for styregruppens

Læs mere

Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen

Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen BILAG 1 Til 16. april 2015 SHR/SHR Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen Dette notat indeholder forslag til revideret kommissorium for den fortsatte

Læs mere

Tema: Half Double i digitaliseringsprojekter

Tema: Half Double i digitaliseringsprojekter Kundens forretningsressourcer er ikke tilstrækkelig involveret i udviklings- og implementerings-projektet Kerneidé for projektarbejdet formuleres igennem en proces opdelt i fem faser Inddragelse af brugere,

Læs mere

Det er projektets formål at sikre fuld udbredelse af Fælles Medicinkort i alle kommuner i 2014 og fuld anvendelse i alle kommuner medio 2015.

Det er projektets formål at sikre fuld udbredelse af Fælles Medicinkort i alle kommuner i 2014 og fuld anvendelse i alle kommuner medio 2015. U D K A S T T I L R E SULTATKONTRAKT Den 23. august 2013 Ref XX Weidekampsgade 10 Implementering af FMK i kommunerne Projekt 4.2 i handlingsplanen for den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Det er

Læs mere

Københavns Kommunes erfaringer med IT-projektråd

Københavns Kommunes erfaringer med IT-projektråd Københavns Kommunes erfaringer med IT-projektråd / Stig Lundbech Direktør i Koncern IT og Rådsmedlem 24.08.2017 Hvad laver IT-projektrådet? Københavns Kommunes IT-projektråd blev etableret i 2014. Formålet

Læs mere

Guide til IT projekter i den fællesoffentlige projektmodel

Guide til IT projekter i den fællesoffentlige projektmodel DEN FÆLLESOFFENTLIGE PROJEKTMODEL Guide til IT projekter i den fællesoffentlige projektmodel Dato: 22.06.2015 Version: 1.0 1 Projektledelse af it-projekter Denne guide tager udgangspunkt i særlige forhold

Læs mere

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN HVORFOR EN FÆLLESKOMMUNAL RAMME ARKITEKTUR? Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, fordi Borgerne skal møde en nær og sammenhængende

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Ledelses-workshop for Marketingdirektører

Ledelses-workshop for Marketingdirektører Ledelses-workshop for Marketingdirektører Tirsdag den 27. oktober 2009 Opsamling på dagens nøglekonklusioner Marketingledelsens basale målsætninger og scorecard Strategy & Innovation Værdiskabelse Produktivitet

Læs mere

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder.

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplan for KomUdbud 2016-2019 I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplanen skal opfattes som en ramme, der beskriver, hvordan visionen for KomUdbud

Læs mere

Månedlig opfølgning på it-drift

Månedlig opfølgning på it-drift Månedlig opfølgning på it-drift 0. Indledning En væsentlig del af at styre en it-driftskontrakt og de leverancer, der leveres herigennem, er at opretholde et konstruktivt samarbejde med leverandøren, hvor

Læs mere