POWERKIDS INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS AARHUS KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "POWERKIDS INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS AARHUS KOMMUNE"

Transkript

1 POWERKIDS INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS AARHUS KOMMUNE

2 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 1 INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsbeskrivelse beskrives indhold i og resultater af ét af i alt otte projekter under Puljen til fremme af samarbejder mellem kommuner og frivillige organisationer. Med finansloven for 2014 blev der afsat 280 mio. kr. til det samlede initiativ Tidlig Indsats Livslang Effekt, som skal sikre en tidlig og målrettet indsats til børn og unge, der er udsatte eller i risiko for at blive det. Tidlig Indsats Livslang Effekt indeholder en række delinitiativer, herunder Puljen til fremme af samarbejder mellem kommuner og frivillige organisationer. Formålet med puljen har været: At styrke samarbejdet mellem kommuner og frivillige organisationer om forebyggende indsatser til børn og unge fra familier med sociale problemer, som enten er udsatte eller i risiko for at blive det. At skabe dokumenteret viden om resultaterne af indsatserne og at bidrage til, at de forebyggende indsatser, som viser sig virkningsfulde, forankres i kommunerne. At udvide og kvalificere kommunernes forebyggende tilbudsvifte og øge kendskabet til de frivillige indsatser i lokalområderne. Powerkids er et af de projekter, som har fået tildelt midler under puljen med det formål at etablere en forebyggende indsats målrettet børn og unge. Som led i projektet Resultatopsamling og processtøtte i forbindelse med puljen til fremme af samarbejder mellem kommuner og frivillige organisationer er der arbejdet med at udvikle, modne og beskrive de indsatser, kommuner og frivillige organisationer i samarbejde har tilbudt børn og unge. Formål med indsatsbeskrivelsen Formålet med denne indsatsbeskrivelse er at beskrive målgruppe, metode, implementering, virkninger og økonomi for indsatsen i Powerkids. Indsatsbeskrivelsen kan inspirere kommuner og NGO er, som ønsker at samarbejde om en indsats til børn, som er udsatte eller i risiko for at blive det.

3 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 2 Boks 1: Fakta om indsatsen Titel: Powerkids Aktiviteter: Gruppesamtaler og gruppeaktiviteter. Målgruppe: Børn og unge i alderen 9-13 år, som har svært ved at håndtere forældres skilsmisse. Samarbejdspartnere: Ungdommens Røde Kors i Aarhus og Sundhedsplejen Nord i Aarhus Kommune. NGO en karakter: Ungdommens Røde Kors er en landsdækkende frivillig organisation, som arbejder for, at ingen børn og unge skal være udenfor. Ungdommens Røde Kors sekretariat i Aarhus består af enkelte lønnede medarbejdere, herunder en projektleder, men derudover er organisationens aktiviteter frivilligt drevet. NGO ens rolle: I Powerkids rekrutterer Ungdommens Røde Kors frivillige til at varetage gruppesamtaler i samarbejde med sundhedsplejersker fra Aarhus Kommune. Desuden varetager Ungdommens Røde Kors frivillige aktiviteter for børn og unge i indsatsen. Kommunens rolle: Sundhedsplejen Nord i Aarhus Kommune, rekrutterer børn og unge til Powerkids og er hovedansvarlige i de gruppesamtaler, som indsatsen består af. Sundhedsplejen Nord har desuden udviklet konceptet bag gruppesamtalerne og uddanner som led i indsatsen nye sundhedsplejersker og frivillige i konceptet.

4 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 3 LÆSEVEJLEDNING INDSATSBESKRIVELSENS STRUKTUR Indsatsbeskrivelsen er struktureret ud fra fem vidensdimensioner: Målgruppe, metode, implementering, virkninger og økonomi. Indsatsbeskrivelsen består således af fem dele, som uddybes nedenfor. Figur 1: Læsevejledning Dele i indsatsbeskrivelsen: Giver viden om : Del 1 Målgruppen for indsatsen Beskrivelse af målgruppen 5 Inklusions- og eksklusionskriterier 6 Del 2 Indsatsens metode Indsatsens grundlag 8 Indsatsens arbejdsgang 9 Indsatsens forandringsteori 11 Organisering af indsatsen 16 Del 3 Implementering af indsatsen Roller og ansvar 16 Vidensdeling 17 Kompetencer 17 Del 4 Indsatsens virkninger Karakteristik af børn og unge i indsatsen 19 Virkende mekanismer i indsatsen 20 Resultater for børn og unge i indsatsen 20 Del 5 Økonomi Implementerings- og driftsomkostninger 26

5 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 4 DEL 1 MÅLGRUPPEN FOR INDSATSEN

6 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 5 DEL 1 MÅLGRUPPEN FOR INDSATSEN I denne del af indsatsbeskrivelsen præsenteres målgruppen for indsatsen, herunder hvilke inklusions- og eksklusionskriterier der afgrænser målgruppen. Beskrivelse af målgruppen Fællesnævneren for de deltagende børn og unge i Powerkids er, at de som udgangspunkt kommer fra skilsmissefamilier. Målgruppen er børn og unge i alderen 9-13 år og består både af drenge og piger. Hovedudfordringen for målgruppen er at håndtere det afsavn og de følelser, som er knyttet til, at deres familie er blevet delt. Det kan for eksempel være en udfordring for målgruppen, at der er mange nye børn og voksne i deres liv, fordi deres forældre har fundet nye partnere. Det betyder, at børnene og de unge skal tilpasse sig meget og i mindre grad lytter til egne behov. Det kan også være en udfordring i målgruppen at tale om deres følelser knyttet til skilsmissen, fordi børnene og de unge beskytter deres forældre og er bange for at gøre dem kede af det. Afledt heraf har dele af målgruppen en del fravær i skolen, hos nogle særligt drenge kan det medføre konfliktadfærd, nogle har søvnproblemer eller koncentrationsproblemer, og målgruppen beskrives bredt som følsomme børn, der har brug for et pusterum. Nogle børn er særligt hårdt ramt af deres forældres skilsmisse, fordi skilsmissen er præget af en høj grad af konflikt, hvor børnene bliver involveret i forældrenes intriger. Børn og unge er ikke en del af målgruppen, hvis de har så store sociale problemer, at indsatsen ikke kan gavne dem. Det er for eksempel børn og unge, som udviser tegn, der kræver behandling. I disse tilfælde henvises børnene til andre indsatser. Børn og unge er heller ikke i målgruppen, hvis de ikke kan indgå i et gruppeforløb med andre børn og unge pga. stærk antisocial adfærd. Endelig er ressourcestærke børn og unge ikke i målgruppen, alene fordi deres forældre er blevet skilt. Børn og unge er således kun en del af målgruppen, hvis skilsmissen forårsager tegn på mistrivsel, søvnproblemer, skolefravær eller lignende. Powerkids har som udgangspunkt til formål at afhjælpe tidlige tegn på mistrivsel hos børn og unge, så de ikke vokser sig til problemer, der kan skade børnene og de unges udvikling. Medarbejdere og frivillige peger dog på, at enkelte børn i indsatsen har haft udfordringer af mere alvorlig karakter, fx en forælder med et misbrug. Hvis børn og unge modtager foranstaltninger i kommunalt regi, peger medarbejdere i indsatsen på, at Powerkids alene anvendes som et supplement. Det afgørende er da, om et barn eller en unge kan indgå i gruppen på en god måde, hvor både barnet eller den unge selv og gruppen profiterer af det.

7 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 6 Inklusions- og eksklusionskriterier Nedenstående figur viser inklusions- og eksklusionskriterier, som er guidende retningslinjer for, om børn og unge er i målgruppen for indsatsen. Der kan imidlertid være gråzoner, og unges deltagelse i indsatsen vil altid bero på en grundig faglig vurdering. Figur 2: Inklusions- og eksklusionskriterier Inklusionskriterier Målgruppen for Powerkids er børn og unge i alderen 9-13 år hvis forældre er skilt der for eksempel oplever ensomhed, tristhed og lavt selvværd hvor der er tidlige bekymringer grundet tegn på mistrivsel, for eksempel i skolen. Eksklusionskriterier Børn og unge er ikke i målgruppen, hvis de har problemer, som kræver behandling, for eksempel hjælp fra en psykolog e.l. de ikke kan indgå i gruppeforløb med andre børn og unge pga. for eksempel anti-social eller voldelig adfærd de er ressourcestærke børn og unge, som ikke har, eller kun har begrænsede problemer, knyttet til forældrenes skilsmisse.

8 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 7 DEL 2 INDSATSENS METODE

9 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 8 DEL 2 INDSATSENS METODE I denne del af indsatsbeskrivelsen præsenteres indsatsens metode dvs. indsatsens grundlag, arbejdsgang og forandringsteori. Indsatsens grundlag Gruppesamtaler i Powerkids er bygget op på baggrund af Sundhedsplejen Nords tidligere projekt Pusterummet, som var målrettet skilsmisseramte børn i klasse. Erfaringer fra dette projekt viste, at børn og unge har stor gavn af gruppesamtaler til at håndtere udfordringer knyttet til forældres skilsmisse. I Powerkids afholdes gruppesamtaler derfor med afsæt i den drejebog, der er udviklet til projekt Pusterummet. I udviklingen af indsatsen er der hentet inspiration i bogen Børne- og ungegrupper veje til mestring i teori og praksis af Ingelise Nordenhof og Gunnar Eide. Her sættes fokus på, hvordan professionelle gennem arbejdet med grupper kan støtte udsatte børn og unge i at finde veje til mestring, når livet er svært. Fokus er på et narrativt perspektiv, hvor børn og unges fortællinger er det centrale i udveksling af erfaringer mellem børnene og de unge. Det er også en central tilgang, at gruppesamtaler om alvorlige emner bør veksles med leg og kreative aktiviteter, der gør det nemmere at tale om de udfordringer og problemer, børnene og de unge har, fordi børn og unge også får gode oplevelser sammen.

10 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 9 Indsatsens arbejdsgang Nedenstående figur viser en visualisering af indsatsens arbejdsgang og enkelte aktiviteter, som viser børn og unges vej gennem indsatsen. Centrale aktører i indsatsen er sundhedsplejersker og frivillige, som udfører indsatsen til målgruppen. Derudover spiller sundhedsplejersker, men også lærere og andet kommunalt frontpersonale en rolle i at opspore børn til indsatsen. Rammerne for indsatsen implementering beskrives yderligere i del 3. Figur 3: Indsatsens arbejdsgang

11 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 10 Fase I: Opstart Fase I består af to trin: Opspring og visitationssamtale. Opsporing Børn og unge bliver opsporet til indsatsen gennem sundhedsplejen, som kan identificere børn i skilsmissefamilier, hvis de har to adresser. Desuden er der gjort opmærksom på indsatsen i forskellige kommunale institutioner, herunder opslag på skolernes intranet, som skaber opmærksomhed på indsatsen hos forældre til målgruppen eller hos det kommunale frontpersonale, så som lærere, der kan etablere den første kontakt mellem Powerkids og en familie. Boks 2: Redskaber fase I Redskaber, der anvendes i fase I: Pjecer og opslag i forbindelse med opsporing af børn i målgruppen. Samtykkeerklæring, som indgår i visitationssamtalen forud for barnets deltagelse i et forløb. Visitationssamtale Efter den indledende kontakt afholdes der en visitationssamtale med barn eller ung og forældre samt en gruppeledende sundhedsplejerske. Her vurderer man, hvorvidt barnet eller den unge er i målgruppen for indsatsen. Her afdækkes, hvordan børn og unges mistrivsel kommer til udtryk, samt om barnet eller den unge har problemer af en karakter, som kræver en længerevarende og mere intensiv indsats, end den indsats, som tilbydes i Powerkids. Det afdækkes også, om barnet eller den unge er i stand til at indgå i gruppeforløb, og ikke har en meget udadreagerende adfærd. Visitationssamtalen bruges derved til, at en sundhedsplejerske kan vurdere, om der er et match mellem et barn eller en ungs behov for støtte og karakteren af den indsats, som tilbydes i Powerkids. Visitationssamtalen bruges også til, at den gruppeledende sundhedsplejerske informerer forældre og barnet eller den unge om forløbet i indsatsen. Her afklarer man forventninger til, hvad en samtalegruppe er, samt hvilke regler der gælder, og forældrene får forklaret, at de ikke skal overvælde deres barn/ung med spørgsmål om forløbet i gruppen. Man holder visitationssamtalen dér, hvor gruppeforløbet skal foregå, så barnet eller den unge kan vises rundt og allerede fra start ved, hvad han eller hun kommer til. Fase II Indsats Fase II udgøres af to trin: et gruppesamtaleforløb samt efterfølgende frivillige aktiviteter eller opfølgende møder i samtalegruppen. Boks 3: Redskaber fase II Redskaber, der anvendes i fase II: Drejebog, der beskriver fokus og aktiviteter for de enkelte gruppesamtaler. Midtvejsbrev til forældre. Dette anvendes til at orientere forældrene om, hvordan det går med gruppesamtalerne Logbog, hvor en frivillig noterer udviklingen for barnet. Gruppesamtaler Formålet med gruppesamtalerne er at lade barnet eller den unge møde andre i samme situation som sig selv, de kan spejle sig i. I gruppesamtalerne får barnet eller den unge mulighed for at tale om det, som er svært, og får redskaber til at håndtere det. Det er sundhedsplejersker, som afholder og leder gruppesamtaler i samarbejde med frivillige, som fører logbog over børnene og de unges udvikling undervejs. Gruppesamtalerne veksler mellem samtaler om det, der udfordrer børnene, og små pauser fra det alvorlige med aktiviteter, som de frivillige står i spidsen for. Hver gruppe består af 5-7 børn. Børn deltager i otte gruppesamtaler, som er fordelt over otte uger. Hver session varer som udgangspunkt to timer. Der er mødepligt til alle samtaler. I gruppesamtalerne anvendes en række aktiviteter, hvis indhold der kan læses mere om i drejebogen for indsatsen. Ved den ottende og sidste samtale er forældrene deltagende og får indblik i, hvad deres børn har arbejdet med.

12 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 11 Midtvejs involveres forældrene også i, hvordan det går med gruppesamtalerne i et forældrebrev. Gruppesamtaler afholdes på skoler eller i fælleslokaler i lokale boligområder. Børn og unge i målgruppen er som udgangspunkt børn og unge, der har tidlige tegn på mistrivsel som følge af forældres skilsmisse. Der er dog få eksempler på, at børn og unge har andre og tungere udfordringer. Opdages det undervejs i et forløb, at børn og unge har problemer af større tyngde, er de frivilliges Boks 4: Citat underretningspligt imidlertid fremhævet i samarbejdsaftalen mellem Ungdommens Røde Kors og Sundhedsplejen Nord. Sundhedsplejersker I vores gruppe er der én, som vi er gået videre med, fordi han fortalte, at hans far havde taget fat i ham, og det var blevet voldelig. har som fagpersoner desu- den en særlig forpligtigelse til at underrette Frivillig kommunen om eventuelle bekymringer for et barn eller en ung. Da sundhedsplejersker er en del af den indsats, som børn og unge modtager, står de frivillige aldrig alene med en sådan vurdering under gruppeforløbet og har let adgang til at vidensdele om det enkelte barn. Gruppeaktiviteter og/eller opfølgende møder i samtalegruppen Gruppesamtaler følges op på forskellig vis. Oprindeligt var det tænkt, at et samtaleforløb skulle følges op af et år med aktiviteter i frivilligt regi. Grundet, at en stor del af målgruppen har vist sig ikke at mangle sociale relationer og netværk, men har et aktivt fritidsliv, er indsatsen imidlertid blevet tilpasset. Nogle samtalegrupper forsætter derfor i et forløb med frivillige aktiviteter, mens andre ikke gør. I stedet laver man som opfølgning på samtaleforløbet opfølgningsmøder efter tre, seks og ni måneder, hvor børnene samles i samtalegruppen igen for at samle op på, hvordan det går og for at fastholde det, de har lært. For de børn og unge, som også fortsætter i frivillige aktiviteter, ledes gruppen af den frivillige, som også har deltaget i gruppesamtalerne. Formålet med gruppeaktiviteterne er, at børn og unge skaber og opretholder det positivt netværk, som de har fået gennem gruppesamtalerne. Børn og unge, som har deltaget i den samme samtalegruppe, laver forskellige aktiviteter sammen. I nogle grupper mødes man en gang om ugen, andre mødes sjældnere - men minimum hver 2. uge. Det er de frivillige i samarbejde med børnegruppen, som planlægger, hvad de har lyst til. Det kan for eksempel være at tegne, gå en tur, bowle etc. Nogle grupper bruger at tage meget ud og på udflugter, andre grupper har valgt at lave aktiviteter på et fast sted. Hvis frivillige under forløbet med gruppeaktiviteter bliver bekymrede for et barn eller en ungs trivsel, og i tvivl om, hvorvidt der bør laves en underretning, kan de kontakte projektlederen i Ungdommens Røde Kors eller sundhedsplejerskerne, som kan støtte dem heri. Fase IV: Afslutning Indsatsforløbet rundes af med et årsmøde. Årsmøde De gruppeledende sundhedsplejersker indkalder børn og unge til et årsmøde et år efter, at deres gruppesamtaler er afsluttet. Det giver gruppelederen mulighed for at mødes med børnene en sidste gang for at høre, hvad der er sket siden sidst, hvad der har været hjælpsomt at have lært, og hvordan børnene har haft gavn af det år, der er gået. Årsmødet varer to timer. Indsatsens forandringsteori I dette afsnit præsenteres indsatsens forandringsteori, som kobler målsætninger, resultater og aktiviteter i indsatsen. En forandringsteori er en beskrivelse af, hvad man ønsker at opnå for målgruppen (resultater og effekter), hvordan (indsatser) og hvorfor (målsætninger).

13 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 12 Visuel illustration af forandringsteori I figur 3 nedenfor ses en visuel illustration af forandringsteorien for indsatsen. I de enkelte afsnit nedenfor er forandringsteorien udfoldet yderligere. Figur 4: Indsatsens forandringsteori Aktiviteter Kort sigt Mellemlang sigt Lang sigt Målsætninger Målgruppen af børn og unge Otte gruppesamtaler (to måneder) Gruppeaktiviteter og/eller opfølgende møder Møder stabilt op til aktiviteter Møder andre i samme situation og ser deres reaktioner Møder et fortroligt, omsorgsfuldt og anerkendende rum Børn og forældre får indsigt i barnets situation Lærer værktøjer til at håndtere det, der er svært Fastholde brug af tillærte værktøjer Positive oplevelser i et fritidsliv Udtrykker følelser, vilkår og tanker Øver sig i at danne relationer til andre (mentalisering) Bedre nattesøvn og mere udhvilet Forældre involverer sig Opsøger og er sammen med andre på en positiv måde Trivsel og mental tilstedeværelse i skolen Øget selvværd Har knyttet venskaber Større tillid til omgivelserne Accept af livsvilkår At sikre, at flere børn mestrer deres liv og livsvilkår og derved oplever større trivsel og tryghed i deres dagligdag

14 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 13 Målsætning De overordnede målsætninger for projektet er at sikre, at flere børn mestrer deres liv og livsvilkår og derved oplever større trivsel og tryghed i deres dagligdag. Målsætningerne skal nås via de resultater, som forandringsteorien tilsiger på kort-, mellemlangtog langt sigt. Resultater på kort sigt Figur 4 viser, hvilke resultater der på kort sigt forventes skabt for børn og unge, som er en del af Powerkids. Det er målet på kort sigt, at børn og unge skal møde stabilt op til aktiviteter i gruppen. Derfor understreges det også for børnene og de unge, at de skal deltage i samtlige aktiviteter og ikke være fraværende 2-3 gange ud af de otte samtalegange. Antagelsen er, at stabilt fremmøde vil hjælpe deltagerne til at knytte relationer med hinanden. På kort sigt skal deltagerne også opleve, at de ved gruppesamtalerne møder et fortroligt, omsorgsfulgt og anerkendende rum. Det antages at være en forudsætning for, at børn og unge har lyst til selv at tale og deltage aktivt i gruppen gennem fortællinger om egne følelser, tanker og vilkår. Det er også et mål med indsatsen på kort sigt, at børnene og de unge får mulighed for at møde andre, der er i samme situation som dem selv, som de kan spejle sig i. At børnene kan spejle sig i hinandens oplevelser og bevidne og give respons på hinandens historier er en forudsætning for, at de kan føle sig forstået samt selv kommer til at forstå de følelser og tanker, de har, og de vilkår de lever under. Indsatsen arbejder også hen imod, at de deltagende børn som umiddelbar respons på gruppesamtalerne får viden om og indsigt i, hvordan de kan håndtere det, der er svært. Det er for eksempel værktøjer, der støtter dem i at åbne op overfor deres forældre, værktøjer til at indgå i sociale relationer med andre eller lignende. Man øver blandt andet disse mestringsstrategier ved at give deltagerne mindre hjemmeopgaver og udfordringer, som de skal løse. Efterfølgende tjekker gruppelederne op på, hvordan det er gået, og italesætter det sammen med de andre børn og unge i gruppen, så de sammen bliver bevidste om, hvad der lykkedes. Når børnene deltager i opfølgende samtaler efter forløbet med gruppesamtaler, er et tilsigtet resultat heraf på kort sigt, at de fastholder at bruge de værktøjer, som de har tillært i det indledende gruppeforløb. For børn og unge, som deltager i frivillige aktiviteter, er det målet på kort sigt, at de får positive oplevelser i et fritidsliv. Endelig er det en del af indsatsen at inddrage forældre forud for gruppesamtalerne samt ved den afsluttende gruppesamtale. På kort sigt skal det give forældrene viden om deres barns situation og behov. Resultater på mellemlangt sigt På mellemlang sigt skal indsatsen resultere i, at børn og unge bliver i stand til at udtrykke deres følelser, vilkår og tanker. Mange af børnene har problemer med grundlæggende at identificere og forstå deres egne følelser og livsvilkår og skal lærer dette, før de kan begynde at forstå deres egne udfordringer. At blive i stand til at sætte ord på egne følelser, vilkår og tanker er et led i at kunne forstå, hvordan de påvirker egen adfærd. Evnen til mentalisering (det at kunne forstå, hvordan mentale tilstande påvirker egen og andres adfærd) er også en forudsætning for, at børnene bliver opmærksomme på andres mentale tilstande og følelser. Det er dermed også en forudsætning for, at de kan indgå i vedvarende og meningsfulde relationer og venskaber med andre.

15 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 14 Gennem gruppen øver børn og unge sig på at indgå i relationer til andre børn og til de voksne. Når de øver sig, er det medvirkende til, og en vigtig forudsætning for, at de på lang sigt knytter venskaber med andre. I indsatsen er der fokus på at møde børn og unge med anerkendelse og samtidig forme dem i den tilgang, de selv møder andre mennesker med. Indsatsen virker derfor modellerende, fordi børnene lærer at overtage den anerkendende og positive tilgang til andre, som de mødes med af gruppelederne. For at have overskud til at knytte venskaber er det også en forudsætning, at deltagerne får en bedre nattesøvn. Bedre nattesøvn giver overskud til mange ting i løbet af dagen. Det påvirker også børnenes humør og overskud til at deltage i faglige og sociale aktiviteter i skolen og giver dermed bedre skolegang. At børn og forældre får taget hul på de udfordringer, barnet eller den unge oplever i relation til en skilsmisse, er en forudsætning for, at målgruppen får større ro og bedre nattesøvn. Med henblik på at understøtte børnenes trivsel, skolegang og selvværd skal indsatsen på mellemlang sigt også understøtte, at forældrene involverer sig i forhold til at forbedre deres børns situation. Indsatsen virker derfor igennem en ansvarliggørelse af forældrene med henblik på at sikre, at også de understøtter, at børnene får de bedst mulige rammer. Resultater på langt sigt Et af de langsigtede resultater, som projektet ønsker at opnå for de børn og unge, der deltager i Powerkids, er bedre trivsel og mental tilstedeværelse i skolen. Dette med henblik på at bedre kvaliteten af børnenes skolegang. Et skoleliv præget af trivsel er en vigtig beskyttelsesfaktor for alle børn og unge, og det er derfor vigtigt at forhindre, at børn og unge har en dårlig skolegang og herigennem støtte dem i deres generelle livsmestring. Et andet ønsket resultat af indsatsen er øget selvværd blandt de deltagende børn, så de får troen på sig selv og i højere grad selv tager hånd om de udfordringer, de møder i dagligdagen. Det skal være med til at understøtte målsætningen om, at børn og unge kan mestre deres vilkår. Som led i at skabe større mestring af livsvilkår blandt de deltagende børn og unge, er det også målet på lang sigt, at børnene kommer til at acceptere deres livsvilkår, så de derved kan handle mere konstruktivt på det. Derudover er det målet på lang sigt at understøtte, at børn og unge får større tillid til omgivelserne, så de beder andre om hjælp, hvis de har brug for det. Endelig er venskaber og netværk centralt, og dette er et sidste langsigtet resultat, som man søger at skabe for de deltagende børn og unge. At de knytter venskaber er en beskyttelsesfaktor i forhold til at understøtte målgruppens trivsel.

16 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 15 DEL 3 IMPLEMENTERING AF INDSATSEN

17 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 16 DEL 3 IMPLEMENTERING AF INDSATSEN I dette afsnit beskrives rammerne for implementering af indsatsen, herunder hvordan indsatsen er organiseret, og hvordan rolle- og ansvarsfordelingen mellem kommune og NGO er fastlagt. Det beskrives endvidere, hvilke kompetencer det kræves for at implementere indsatsen, samt hvilken vidensdeling der understøtter udmøntningen af indsatsen. Organisering af indsatsen Powerkids er etableret som et samarbejde mellem Ungdommens Røde Kors i Aarhus og Sundhedsplejen Nord i Aarhus Kommune. Samarbejdet om en indsats til børn og unge er ledet gennem en styregruppe bestående af en repræsentant for ledelsen i sundhedsplejen, projektlederen i Ungdommens Røde Kors, to repræsentanter for de udførende sundhedsplejersker samt en repræsentant for Boligforeningen Aarhus Omegn. Styregruppen mødes hvert halve år for at følge op på mål og fremdrift i det fælles projekt. Styregruppen sætter også de overordnede fælles rammer og mål for indsatsen. Styregruppemøder bruges desuden til at sætte fokus på eventuelle barrierer i det fælles projekt. For eksempel har det undervejs været vanskeligt at koordinere rekruttering af frivillige med rekruttering af børn og unge til indsatsen. De tværgående møder i styregruppen bidrager derfor til at belyse fælles udfordringer i projektet fra alle samarbejdspartnernes perspektiv. En mere hyppig koordinering i samarbejdet sker desuden gennem løbende dialog mellem lederen for sundhedsplejen og projektlederen fra Ungdommens Røde Kors, som udveksler erfaringer fra udførende sundhedsplejersker og frivillige om den daglige drift af indsatsen. Rolle og ansvar I forbindelse med projektet er der indgået en formel samarbejdsaftale mellem Sundhedsplejen Nord og Ungdoms Røde Kors, hvor partneres rolle- og ansvarsfordeling i indsatsen er beskrevet. Ansvars- og rollefordelingen mellem Ungdommens Røde Kors og sundhedsplejen er på det udførende niveau sådan, at sundhedsplejen spiller den centrale rolle i opsporing og rekruttering af børn og unge til indsatsen. Det er også gruppeledende sundhedsplejersker, der foretager en visitationssamtale med børn og unge i målgruppen. Når et indsatsforløb med otte gruppesamtaler igangsættes, ledes det af sundhedsplejersker, som også varetager opfølgende gruppemøder med børn og unge. Desuden står sundhedsplejen for at opkvalificere nye sundhedsplejersker og frivillige i indsatsens koncept løbende. Ungdommens Røde Kors har den økonomiske projektledelse og er desuden ansvarlige for at rekruttere frivillige, der kan deltage i gruppesamtaleforløb, hvor de supplerer en gruppeledende sundhedsplejerske. Ungdommens Røde Kors er også ansvarlig for at afholde og arrangere frivillige aktiviteter for børn og unge, som opfølgning på et gruppesamtaleforløb. Erfaringer fra projektet viser, at det er vigtigt, at nå en enig om de frivilliges rolle i indsatsen fra start, så de frivilliges forventninger til inddragelse matcher den rolle de får i samspillet med sundhedsplejerskerne. Boligforeningen Aarhus Omegn har i et hvis omfang bidraget til indsatsen ved at lægge lokaler til gruppesamtalerne og opspore børn i målgruppen i deres lokalområde. For at understøtte rekruttering af børn og unge til indsatsen, er der desuden lavet pjecer og opslag i forskellige kommunale institutioner, herunder opslag på skolernes intranet. Det bidrager til at skabe opmærksomhed om indsatsen hos målgruppen og deres forældre eller hos kommunalt frontpersonale, som er i kontakt med børn og unge, der kan drage nytte af indsatsen.

18 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 17 Vidensdeling For at udmønte et samarbejde på en effektiv måde er vidensdeling centralt mellem samarbejdspartnerne i projektet. Særligt styregruppen og den løbende dialog mellem ledere fra sundhedsplejen og fra Ungdommens Røde Kors har været fora for vidensdeling mellem partnerne i projektet. I samarbejdet har frivillige og sundhedsplejersker desuden arbejdet tæt sammen om indsatsens gruppesamtaler, hvilket har givet en uformel adgang til vidensdeling mellem de udførende i projektet løbende. Kompetencer I projektet er der udviklet et uddannelsesforløb, som afholdes af sundhedsplejen med det formål at klæde frivillige og nye sundhedsplejersker på til at indgå i samtaleforløbene. Her får nye frivillige og sundhedsplejersker kendskab til drejebogen for indsatsen og indsatsens metoder. Dette forløber over to dages undervisning kombineret med sideløbende oplæring. Halvdelen af de frivillige, som har indgået i gruppesamtaler, har modtaget et sådan uddannelsesforløb. De resterende frivillige er oplært i indsatsen ved sidemandsoplæring. Det er erfaringen fra projektet, at det kan være vanskeligt at koordinere den løbende tilgang af frivillige til samtalegrupper med et samlet kompetenceudviklingsforløb. Derfor har sidemandsoplæring af de frivillige fået en større vægt. Der er ikke egentlig supervision for sundhedsplejersker og frivillige som led i gruppeforløbet, men der er mulighed for ad hoc-vejledning og sparring, som varetages af de ledende sundhedsplejersker i indsatsen. Det tætte samarbejde mellem frivillige og sundhedsplejersker i samtalegrupperne sikrer desuden mulighed for løbende vidensdeling og sparring for de frivillige, både om de enkelte børn, men også i metoden. Frivillige i indsatsen er godkendte af Boks 5: Citat Ungdommens Røde Kors. De frivilliges faglige og uddannelsesmæssige baggrund er ikke afgørende. Det er derimod De frivillige byder ind med egne erfaringer De er gode rollemodeller, og så er de unge. De er derfor i lysten og evnen til at arbejde med og højere grad på bølgelængde med børnene. være nærværende over for børn og unge, som er afgørende. Flere frivillige er Der er én, som var virkelig god til at lege. Så imidlertid under relevante uddannelser bliver der løsnet op som for eksempel psykolog og pædagog. De frivillige skal i udgangspunktet forpligte sig til at være frivillige i hele det Gruppeledende sundhedsplejersker år, indsatsen forløber, for at sikre kontinuitet. Det er erfaringen fra projektet, at de frivillige bidrager med en anden type af kompetencer til indsatsen end sundhedsplejerskerne, og at de derfor kan supplere hinanden. Der er indhentet børneattester på alle de frivillige i projektet.

19 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 18 DEL 4 INDSATSENS VIRKNINGER

20 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 19 DEL 4 INDSATSENS VIRKNINGER I denne del af indsatsbeskrivelsen præsenteres indsatsens virkninger over for børn og unge i målgruppen. Først præsenteres en karakteristik af de børn og unge, som har deltaget i indsatsen. Efterfølgende beskrives de virkningsfulde mekanismer i indsatsen. Afslutningsvis præsenteres resultaterne ift. børnene og de unges udvikling. Boks 6: Data indsamlet på børn og unge i projektet Baggrundsmålinger Når børn og unge opstarter en indsats laves en baggrundsmåling. Den belyser børn og unges individuelle karakteristika, primære vanskeligheder, barnets ressourcer og familiære baggrund. Før-, efter- og opfølgende målinger Når børn og unge opstarter og afslutter et forløb i indsatsen, vurderes deres psykisk trivsel, relationel trivsel, sociale kompetencer og trivsel i skolen. Der foretages endvidere en måling seks måneder efter, børnene og de unge er afsluttet i indsatsen. Disse målinger gør det muligt at vurdere børnene og de unges udvikling i løbet af perioden. Der er imidlertid tale om før og eftermålinger uden en kontrolgruppe, hvorfor resultaterne ikke kan fastslå statistisk effekt. Det bemærkes endvidere, at antallet af respondenter er forholdsvis lavt, samt at der er et stort frafald ift. særligt den opfølgende måling, hvilket gør det usikkert at tolke på resultaterne af den opfølgende måling. Karakteristik af børn og unge i indsatsen Blandt de deltagende børn og unge i Powerkids er der foretaget baggrundsmålinger på i alt 33 børn og unge. Disse børn og unge er i gennemsnit 11,1 år. 58 pct. af børnene og de unge er piger og de resterende drenge. Langt hovedparten (ca. 97 pct.) har en dansk baggrund. Blandt 31 af de 33 børn og unge er der tale om børn og unge, som ikke modtager en social Boks 7: Citat foranstaltning på baggrund af en 50- undersøgelse. Der er 15 pct. (dvs. fem børn og unge), for hvem det er kendt, at Jeg bider mærke i, at der er mange, som ikke har de modtager en indsats i skole- eller SFOregi ved siden af indsatsen i Powerkids. pen, og selvom de kender i hinanden i forvejen, så delt deres tanker. Det kommer først frem i grup- Ingen af børnene og de unge modtager i ved de ikke nødvendigvis, at de andres forældre forvejen en indsats i NGO-regi. også er skilt. Frivillig En større andel af børnene og de unge har psykiske eller følelsesmæssige problemer som deres primære vanskelighed (ca. 45 pct.). Der er også ca. en tredjedel, som har brug for støtte til at udvikle modstandskraft i forhold til deres vilkår. Samtidig er der en mindre andel, som har brug for støtte til at udvikle deres sociale kompetencer (24 pct.). Ca. 21 pct. blandt børnene og de unge har brug for støtte til at skabe netværk.

21 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 20 Virkende mekanismer i indsatsen En virkende mekanisme skal forstås som det i indsatsen, som aktiverer sammenhængen mellem en given aktivitet i indsatsen og de resultater, som opnås for børn og unge. En virkende mekanisme er altså den respons, som iværksættes hos børn og unge som følge af indsatsen, og som bidrager til at skabe resultater for dem. Viden om de virkende mekanismer, som iværksættes i indsatsen, er afdækket kvalitativt. Der er tale om en analytisk øvelse, hvor de virkende mekanismer er udledt på baggrund af en kvalitativ afdækning af den bagvedliggende hypotese hos de udførende frivillige rådgivere og målgruppen om, hvorfor indsatsen virker. Indsatsen virker bearbejdende, fordi børnene og de unge i Powerkids får aktiveret evnen til at håndtere egne følelser og lærer at arbejde med dem. Børn og unge i indsatsen får mulighed for at udtrykke deres følelser i relation til deres forældres skilsmisse, og indsatsen bliver et fortroligt rum for målgruppen, hvor de får øvelse i at forholde sig til og håndtere deres følelser, og hvor det er legitimt at åbne op. Boks 8: Citat Hun har fået talt om nogle ting, som hun har gået og lukket inde. Hun er bedre til at sætte ord på tingene og snakke om tingene. Når tingene bliver svære, så trækker hun sig, og det har ændret sig i gruppeforløbet. Forælder Indsatsen virker også socialiserende, fordi børn og unge, der deltager, oplever at indgå i sociale interaktioner med de andre deltagende børn og unge. Derigennem oplever børnene og de unge at kunne spejle sig i jævnaldrende, der oplever nogle af de samme problemstillinger som dem selv. Det er erfaringen fra indsatsen, at det er gavnligt for målgruppen at kunne spejle sig i andre, som er i samme situation. Det giver børnene en følelse af, at de ikke er forkerte, og at deres tanker og følelser er normale og acceptable. Indsatsen virker desuden opkvalificerende, dvs. at de deltagende børn og unge får ny viden og nye kompetencer som følge af deltagelse i indsatsen. Som en del af indsatsen får børnene redskaber til håndtere det, de synes er svært. Det får de blandt andet i form af konkrete løsningsforslag og opgaver, som de skal gøre hjemme for at håndtere de ting i hverdagen, som de oplever er vanskelige. Resultater for børn og unge i indsatsen Nedenfor præsenteres udviklingen for de børn og unge, som har deltaget i en indsats hos NEFOS. Det er vigtigt at pointere, at der er tale om før- og eftermålinger uden en kontrolgruppe. Det betyder, at vi ikke kan isolere resultaterne af indsatserne og udelukke, at andre forhold har indvirkning på udviklingen af børnene og de unge. Det bemærkes endvidere, at der er et relativt stort frafald ved den opfølgende måling, som ikke kan udelukkes at være systematisk. Samtidig er det vigtigt, at være opmærksom på, at der er en gruppe af børn og unge, som ikke udvikler sig som følge af den indsats, de deltager i, eller måske oplever en negativ udvikling. Når børn og unge fastholder samme udviklingsniveau, efter indsatsen er afsluttet, som før indsatsen, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at indsatsen ikke virker på målgruppen. Det kan omvendt være et udtryk for, at en negativ udvikling er modvirket, og at indsatsen dermed har virket forebyggende. En decideret negativ udvikling kan også være udtryk for flere ting. Det kan være et udtryk for, at der er dele af målgruppen, som indsatsen ikke virker på. Det kan være børn og unge, hvor det i løbet af indsatsperioden bliver tydeligt, at de har brug for en anden og mere intensiv type indsats. Andre evalueringer af indsatser målrettet udsatte børn og unge tegner desuden et

22 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 21 billede af, at der en gruppe af børn og unge, som kan være svære at hjælpe til en positiv udvikling trods en systematisk og måske længerevarende forebyggende indsats 1. Figur 5: Børnenes gennemsnitlige udvikling målt på dimensionerne psykisk trivsel, relationel trivsel, sociale kompetencer og trivsel i skolen ( 5) +0,13 +0,26 +0,20 +0,13 (n=27) (n=5) 4-0,29 (n=27)* +0,06 (n=27) -0,39 (n=5) (n=27) (n=5) 3,30 3,42 3,46 3,33 3,20 3,26 3,16 3,21 3,27 3,04 3 2,84 2, Psykisk trivsel Relationel trivsel Sociale kompetencer Trivsel i skolen Førmåling Eftermåling Opfølgende måling Kilde: RMC-survey Note: P<0,05=*; P<0,01=**; p<0,001=*** Note: Skalaen fra 1-4 skal tolkes således, at 4 er udtryk for at børnene og de unge ingen udfordringer har ift. den givne dimension, og at 1 er udtryk for, at børnene og de unge har mange udfordringer ift. den givne dimension. En stigning i den gennemsnitlige vurdering er derfor et udtryk for en positiv udvikling. Psykisk trivsel I nedenstående figur ses det, at 51,9 pct. af børn og unge i indsatsen forbedrer deres psykiske trivsel fra før- til eftermålingen ved afslutning af indsatsforløbet. Da der kun er fem respondenter ved den opfølgende måling seks måneder efter indsatsens afslutning, kommenteres ikke yderligere på den opfølgende måling. Figur 6: Procentvis udvikling i psykisk trivsel 100% 80% 51,9% 40,0% 60% 80,0% 40% 20% 0% 25,9% 60,0% 22,2% 20,0% Før Efter Efter Opfølgende Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 27, n for efter- og opfølgende måling: 5, n for før- og opfølgende måling: 5. 1 Heckman & Cunha (2010). Investing in our Young People. Working Paper 16201, National Bureau of Economic Research, Cambridge, July Pisinger, Hawton & og Tolstrup (2017). Self-Injury and suicide behavior among young people with perceived parental alcohol problems in Denmark: A school-based survey. Mads Uffe Pedersen og Morten Hesse (2012). Effekten af den sociale stofmisbrugsbehandling.

23 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 22 I figur 5 ses den gennemsnitlige udvikling blandt børn og unge i indsatsen. Børnenes og de unges gennemsnitlige psykiske trivsel forbedres i løbet af indsatsen fra 3,3 på en skala fra 1-4 ved førmålingen, til 3,42 ved eftermålingen. Udviklingen i børnene og de unges psykiske trivsel er imidlertid insignifikant. Det kan skyldes et lavt antal respondenter. Udviklingen indikerer dog en mulig positiv udvikling for børn og unges psykiske trivsel som resultat af indsatsen. 25,5 pct. af børnene og de unge har fastholdt status quo i deres psykiske trivsel ved eftermålingen i forhold til førmålingen, mens 22,2 pct. omvendt har oplevet en negativ udvikling og dermed svækket deres psykiske trivsel. Relationel trivsel I figur 7 ses det, at 51,9 pct. af børnene og de unge i indsatsen styrker deres relationelle trivsel i løbet af indsatsen. Figur 7: Procentvis udvikling i relationel trivsel 100% 80% 60% 51,9% 20,0% 40,0% 60,0% 40% 18,5% 20% 0% 29,6% Før Efter 40,0% 40,0% Efter Opfølgende Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 27, n for efter- og opfølgende måling: 5, n for før- og opfølgende måling: 5. Som illustreret ved figur 5, var den gennemsnitlige relationelle trivsel ved førmålingen blandt børnene og de unge 3,2 på en skala fra 1-4. Denne har udviklet sig positivt igennem indsatsen til 3,33 ved eftermålingen ved slutningen af indsatsen. Udviklingen er imidlertid statistisk insignifikant. Der er derfor kun indikationer på, at indsatsen styrker børnenes relationelle trivsel givet den positive udvikling, der trods manglende signifikans forekommer. 18,5 pct. af børnene i indsatsen udvikler sig ikke fra før- til eftermålingen, mens 29,6 pct. oplever en negativ udvikling.

24 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 23 Sociale kompetencer I figur 8 ses det, at 51,9 pct. af børn og unge i indsatsen styrker deres sociale kompetencer i løbet af indsatsen. Figur 8: Procentvis udvikling i sociale kompetencer 100% 80% 60% 51,9% 60,0% 20,0% 40,0% 40% 20% 0% 33,3% 14,8% Før Efter 40,0% 40,0% Efter Opfølgende Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 27, n for efter- og opfølgende måling: 5, n for før- og opfølgende måling: 5. Børnenes og de unges gennemsnitlige sociale kompetencer var ved målingen før indsatsen 3,26 på en skala fra 1-4, hvilket ses i figur 5. Deres sociale kompetencer har udviklet sig positivt i løbet af indsatsen til 3,46 ved eftermålingen ved slutningen af indsatsen. Den udvikling er statistisk signifikant, hvilket med stor sandsynlighed indikerer, at indsatsen har en positiv virkning på børnenes og de unges sociale kompetencer. Boks 9: Citat Det er vigtigt, at de har fået et fællesskab. I hans klasse er der kun to, der har skilte forældre, og han har ikke venner, der er skilsmissebørn. Det har han fået med det her. Forælder Ligesom for de øvrige dimensioner ses det også, at 33,3 pct. af børnene forbliver status quo fra før- til eftermåling, mens 14,8 pct. oplever en negativ udvikling. Trivsel i skolen I figur 9 ses det, at 37 pct. af børnene og de unge forbedrer deres trivsel i skolen fra før- til eftermålingen, mens en tredjedel af børnene og de unge forbliver status quo og 29,6 pct. oplever en negativ udvikling. Figur 9: Procentvis udvikling i trivsel i skolen 100% 80% 60% 40% 20% 0% 37,0% 40,0% 33,3% 20,0% 29,6% 40,0% Før Efter Efter Opfølgende 60,0% 20,0% 20,0% Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 27, n for efter- og opfølgende måling: 5, n for før- og opfølgende måling: 5.

25 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 24 I figur 5 ses det, at børn og unges gennemsnitlige trivsel i skolen ved førmålingen er 3,21 på en skala fra 1-4 og udvikler sig positivt til 3,27 ved eftermålingen. Det er altså en ganske lille stigning på 0,06. Da udviklingen ikke er statistisk signifikant, kan det ikke med sikkerhed konkluderes, at indsatsen har en virkning på børn og unges trivsel i skolen. Opsamling på resultater Samlet set ses der, at indsatsen har en positiv virkning på børnene og de unges sociale kompetencer. Resultaterne indikerer også, at indsatsen har en positiv virkning på målgruppens psykiske trivsel og relationelle trivsel, men disse resultater er ikke statistisk signifikante. Der foreligger ikke klare indikationer for, at indsatsen har en positiv virkning på børnenes og de unges trivsel i skolen.

26 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 25 DEL 5 ØKONOMI

27 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 26 DEL 5 ØKONOMI I denne del af indsatsbeskrivelsen præsenteres et overordnet billede af omkostninger forbundet med implementering og drift af indsatsen til målgruppen af børn og unge. I projektet er der ikke løbende indsamlet data om medarbejdernes, de frivilliges og projektledernes forbrug af tid på den borgerrettede indsatsen og indsatsen rundt om borgeren. Derfor er det billede, der tegnes af omkostninger et umiddelbart skøn og estimat af, hvad der forventes af være af omkostninger i arbejdet med indsatsen til børnene og de unge. Dette er baseret på baggrund af beskrivelsen af selve indsatsen, herunder længde, antal sessioner m.v. og interviews med projektlederen. Implementerings- og driftsomkostninger I omkostningsvurderingen har der været fokus på at beregne, hvad det koster at implementere og drifte indsatsen. I omkostningsvurderingen er omkostningerne opgjort som budgetøkonomiske omkostninger. Dette omfatter de faktiske udgifter for aktørerne, der har været involveret i arbejdet med indsatsen, men ikke afledte velfærdsøkonomiske effekter eller privates forbrug af tid og andre ikke pengemæssige konsekvenser. I læsningen af indsatsens omkostninger er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at en egentlig velfærdsøkonomisk analyse ville have værdisat de positive virkninger af indsatsen, herunder også have medtaget værdien af resultater af kvalitativ karakter, som fx øget livskvalitet, tryghed og sociale netværk for børene og de unge. I indsatsbeskrivelsen her er det indsatsens bruttoomkostninger, der er beregnet. Det vil sige, at eventuelle besparelser der følger af, at eksisterende indsatser suppleres eller erstattes, ikke er modregnet i omkostningsvurderingen. I tabellen nedenfor ses omkostninger til implementering og drift af indsatsen. Det er alene omkostninger knyttet til den direkte indsats til børnene og de unge, der er beregnet. Foruden disse omkostninger, vil der være omkostninger i forbindelse med bl.a.: - Forberedelse af indsatsen, fx tidsforbrug på introdage, oplysningskampagner, rekrutteringsaktiviteter, etablering af organisering og arbejdsgange m.v. - Uddannelse, fx tidsforbrug på opkvalificeringsaktiviteter, supervision mv. - Omkostninger til materialer, kørsel mv. I nærværende omkostningsvurdering er der ikke sat et estimat på ovenstående aktiviteter, da der ikke er data tilgængeligt for dette. Men det er vigtigt, at være opmærksom på, at der vil være omkostninger forbundet med dette, som led i en implementering og drift af indsatsen. Nedenstående billede af omkostninger vil derfor være underestimeret, da omkostninger ved de indirekte borgerrettede omkostninger ikke er medtaget i beregninger. Nedenfor ses et overordnet billede af omkostninger til drift af selve indsatsen, fx individuelle samtaler, gruppeforløb, familiesamtaler, mentorindsats m.v. Det vil sige omkostninger knyttet til fx visitation, gennemførelse af samtaler og opfølgning på indsatsen. Tabel 1: Implementerings- og driftsomkostninger til indsats (ikke forberedelse og uddannelse) Aktør Antal timer pr. gruppe Omkostninger pr. gruppe Kommune NGO, medarbejdere NGO, frivillige 30 0

28 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 27 Note: Alle omkostninger er afrundet til nærmeste 100 kr. Omkostninger til implementering og drift af indsatsen er beregnet ud fra antallet af arbejdstimer og gennemsnitlige lønsatser for hhv. ledere og medarbejdere i kommunerne. Der er anvendes en gennemsnitsløn pr. præsteret time i den kommunale sektor i 2014, svarende til 287 kr. pr. time for medarbejdere (jobgruppe 235: Andet undervisnings- og pædagogisk arbejde) og 354 kr. pr time for ledere (jobgruppe 134: Ledelse af hovedaktiviteten inden for servicefag) Som det fremgår af tabellen viser omkostningsvurderingen af indsatsen, at de afgrænsede omkostninger til drift af selve indsatsen beløber sig til kr. pr. gruppe for kommunen. Tabellen viser også, at omkostninger til drift af den borgernære del af indsatsen for NGO en i form af lønnede medarbejdere beløber sig til 574 kr. pr. gruppe. Herudover bruger frivillige gennemsnitligt 30 timer pr. gruppe.

29 INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 28 ØNSKER DU AT VIDE MERE? Kontakt: Sundhedsplejen Nord Aarhus Kommune

VÆRKTØJ 2 UDVIKLING AF FÆLLES FORANDRINGSTEORI

VÆRKTØJ 2 UDVIKLING AF FÆLLES FORANDRINGSTEORI VÆRKTØJ 2 UDVIKLING AF FÆLLES FORANDRINGSTEORI 1. Formål og anvendelse Forandringsteorien er et dynamisk arbejdsredskab, der kan hjælpe jer til at afstemme fælles mål og tilgang for jeres indsats. Gennem

Læs mere

SAMTALEGRUPPER FOR BØRN AF FORÆLDRE MED PSYKISK SYGDOM - INDSATSBESKRIVELSE PSYKIATRIFONDEN RØDOVRE KOMMUNE

SAMTALEGRUPPER FOR BØRN AF FORÆLDRE MED PSYKISK SYGDOM - INDSATSBESKRIVELSE PSYKIATRIFONDEN RØDOVRE KOMMUNE SAMTALEGRUPPER FOR BØRN AF FORÆLDRE MED PSYKISK SYGDOM - INDSATSBESKRIVELSE PSYKIATRIFONDEN RØDOVRE KOMMUNE INDSATSBESKRIVELSE SAMTALEGRUPPER FOR BØRN AF FORÆLDRE MED PSYKISK SYGDOM 2 INTRODUKTION BAGGRUND

Læs mere

TIDLIG OPSPORING OG FOREBYGGELSE AF BØRN OG UNGES MISTRIVSEL NÅR DE RAMMES AF NÆRE FAMILIEMEDLEMMERS SELVMORDSADFÆRD - INDSATSBESKRIVELSE

TIDLIG OPSPORING OG FOREBYGGELSE AF BØRN OG UNGES MISTRIVSEL NÅR DE RAMMES AF NÆRE FAMILIEMEDLEMMERS SELVMORDSADFÆRD - INDSATSBESKRIVELSE TIDLIG OPSPORING OG FOREBYGGELSE AF BØRN OG UNGES MISTRIVSEL NÅR DE RAMMES AF NÆRE FAMILIEMEDLEMMERS SELVMORDSADFÆRD - INDSATSBESKRIVELSE INDSATSBESKRIVELSE TIDLIG OPSPORING OG FOREBYGGELSE AF BØRN OG

Læs mere

KLUB MOVE - INDSATSBESKRIVELSE JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM HORSENS KOMMUNE

KLUB MOVE - INDSATSBESKRIVELSE JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM HORSENS KOMMUNE KLUB MOVE - INDSATSBESKRIVELSE JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM HORSENS KOMMUNE 2 INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsatsbeskrivelse beskrives indhold i og resultater af ét af i alt otte

Læs mere

STRØM - INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS KØBENHAVNS KOMMUNE

STRØM - INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS KØBENHAVNS KOMMUNE STRØM - INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS KØBENHAVNS KOMMUNE 2 INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsatsbeskrivelse beskrives indhold i og resultater af ét af i alt otte projekter

Læs mere

EmpowR - INDSATSBESKRIVELSE GIRLTALK EGEDAL KOMMUNE

EmpowR - INDSATSBESKRIVELSE GIRLTALK EGEDAL KOMMUNE EmpowR - INDSATSBESKRIVELSE GIRLTALK EGEDAL KOMMUNE INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsatsbeskrivelse beskrives indhold i og resultater af ét af i alt otte projekter under Puljen til

Læs mere

ERFARINGSOPSAMLING I FORBINDELSE MED PULJEN TIL FREMME AF SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG FRIVILLIGE ORGANISATIONER

ERFARINGSOPSAMLING I FORBINDELSE MED PULJEN TIL FREMME AF SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG FRIVILLIGE ORGANISATIONER ERFARINGSOPSAMLING I FORBINDELSE MED PULJEN TIL FREMME AF SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG FRIVILLIGE ORGANISATIONER AFSLUTTENDE ERFARINGSOPSAMLING NOVEMBER 2017 RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING FOR SOCIALSTYRELSEN

Læs mere

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats Åben anonym rådgivning for børn, unge og deres familier - 11 Alle børn, unge, familier og/eller deres netværk i Norddjurs Kommune. Kvalitetsmål At barnet, den unge og familien inddrages som ligeværdige

Læs mere

Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholmisbrug

Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholmisbrug Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholmisbrug Konference: Every Child has the Right to 2nd International Young Carers Conference 29. 31. maj 2017 Malene Lund, konsulent,

Læs mere

SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG NGO ER

SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG NGO ER SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG NGO ER KATALOG MED GODE ERFARINGER, CASES, ANBEFALINGER OG VÆRKTØJER, SOM KAN UNDERSTØTTE DET GODE SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG NGO ER OM FOREBYGGENDE INDSATSER TIL UDSATTE

Læs mere

VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL

VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL 1. Formål Dette værktøj kan hjælpe jer til at til at udvikle en samlet data- og vidensdelingsmodel for, hvordan I indsamler og opbevarer data, samt hvordan

Læs mere

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Børnesyn i Norddjurs Kommune Børn og unge i Norddjurs kommune Udgangspunktet for den sammenhængende børnepolitik er følgende børnesyn:

Læs mere

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 2014-2016 PSYKIATRIFONDEN.DK VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 WHO-5 Sundhedsstyrelsen skriver: WHO-5 er et mål for trivsel.

Læs mere

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune De sårbare gravide Det sociale område en ny medspiller Randers Kommune Program Introduktion og hvad er det nye? Hvad er en sårbar gravid/nybagt familie i et socialfagligt perspektiv Udfordringer og hvad

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 150 Offentligt Sagsnr. 2018-453 Doknr. 540018 Dato 31-01-2018 Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Dette notat viser centrale

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE Samarbejdsaftale mellem Røde Kors Frederikssund og Frederikssund Kommune Røde Kors 1. Data vedrørende samarbejdspart i kommunen Afdelingens/kontorets navn: Social Service

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Familier med børn i alderen 0 3 år. Forankring: i Børnefamiliehuset. Formål:

Læs mere

VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN

VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN 1. Formål Denne skabelon til en implementeringsplan kan anvendes som en støtte, når I skal arbejde med at udvikle og implementere en ny og fælles indsats målrettet

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017

DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017 DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017 PROGRAM 1. Baggrund for undersøgelsen 2. Formål med undersøgelsen 3. Undersøgelsesdesign

Læs mere

Familiesamtaler målrettet børn

Familiesamtaler målrettet børn Familiesamtaler målrettet børn Sundhedsstyrelsen har siden 2012 haft en række anbefalinger til sundhedsprofessionelle om inddragelse af pårørende til alvorligt syge. Anbefalingerne skal sikre, at de pårørende

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

NÅR CYKELHJEM IKKE ER NOK INDSATSBESKRIVELSE SIND PÅRØRENDERÅDGIVNING AARHUS, VIBORG, HERNING OG SKIVE KOMMUNE

NÅR CYKELHJEM IKKE ER NOK INDSATSBESKRIVELSE SIND PÅRØRENDERÅDGIVNING AARHUS, VIBORG, HERNING OG SKIVE KOMMUNE NÅR CYKELHJEM IKKE ER NOK INDSATSBESKRIVELSE SIND PÅRØRENDERÅDGIVNING AARHUS, VIBORG, HERNING OG SKIVE KOMMUNE 1 INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsatsbeskrivelse beskrives indhold

Læs mere

FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI

FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI 1 2 HVORFOR FØR-EFTERMÅLING? Vil gerne se hvordan borgeren UDVIKLER/ÆNDRER sig over tid. Vil gerne indføre en ny indsats og undersøge hvordan

Læs mere

URK MENTORING SOM EFTERVÆRN PÅ JULEMÆRKEHJEM

URK MENTORING SOM EFTERVÆRN PÅ JULEMÆRKEHJEM URK MENTORING SOM EFTERVÆRN PÅ JULEMÆRKEHJEM DE NÆSTE 20 MIN VIL JEG TALE OM: - Kort præsentation af URK/mig - Mentoring i Ungdommens Røde Kors (Hvad er en URK Mentor?) - Resultater på mentorområdet i

Læs mere

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Sagsnr. 27.24.00-A00-2-17 Dato: 28.09.2018 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Horsens Kommune 2018 1. Indledning Som en del af en sammenhængende børne- og ungepolitik har Horsens

Læs mere

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Program Unge og psykiatriske problemstillinger i Danmark Hvorfor bliver man psykisk

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 1. kvartal 217 Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, marts 217. Indhold Baggrund og læsevejledning... 2 Baseline... 3 Nettodriftsudgifter...

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? I mindre I nogen I høj I meget høj Ikke sat kryds MÅL: For børn 3 11 9 90 % af børnene er i trivsel og er socialt robuste børn, der er

Læs mere

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi Forord Odder Kommunes indsats- og anbringelsesstrategi retter sig primært mod børn og unge, hvis udvikling og trivsel ikke alene kan sikres gennem

Læs mere

Indsatser der understøtter. Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Indsatser der understøtter. Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Indsatser der understøtter Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner 28. april 2016 Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner - Procedurer der understøtter

Læs mere

En Ny Chance Konceptbeskrivelse og erfaringsopsamling

En Ny Chance Konceptbeskrivelse og erfaringsopsamling 301112 En Ny Chance Indholdsfortegnelse: 1. En Ny Chance er en ny chance for familien 2. Hvem henvender En Ny Chance sig til? 3. Gruppesamtaler og ferieaktiviteter er kernen i En Ny Chance 4. Organisering

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne - til gavn for hele familien I Lænke-ambulatorierne ønsker vi at yde en sammenhængende og helhedsorienteret indsats overfor personer med alkoholproblemer. Derfor

Læs mere

INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2

INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2 INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Pakke nr. 2 Indsats med fokus på lokale aktiviteter Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af:

Læs mere

Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende

Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende Fra marts 2009 til april 2010 gennemførte Ballerup Kommune i samarbejde med Region Hovedstaden projekt Tidlig indsats for børn

Læs mere

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune Livsduelige børn og unge Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune 1 Forord I Kerteminde Kommune vil vi understøtte kommunens børn og unge i at blive livsduelige mennesker, der har de rette egenskaber

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Sagsnr Bilag 2: Business case. Dokumentnr Sagsbehandler Maja Helvig Haxthausen

Sagsnr Bilag 2: Business case. Dokumentnr Sagsbehandler Maja Helvig Haxthausen KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 19-05-2017 Bilag 2: Business case Satspuljeansøgning fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune til puljen Mod en tidlig forebyggende og

Læs mere

Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats

Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats Kommissorium for: Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats Opgaven Direktionen fik med budgetaftalen for 2018 til opgave at: Styrke den forebyggende indsats

Læs mere

Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer

Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer Enhed Center for Økonomiog Tilskudsforvaltning Sagsnr. 2017-5187 Dato 09-06-2017 Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer I det følgende beskrives den indsats, som skal

Læs mere

Evaluering af de boligsociale helhedsplaner

Evaluering af de boligsociale helhedsplaner Evaluering af de boligsociale helhedsplaner I Københavns Kommune 2010 Kvarterudvikling, Center for Bydesign Teknik- og Miljøforvaltningen 2011 2 Boligsociale helhedsplaner i Københavns Kommune Københavns

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær Retningslinje for håndtering af bekymrende fravær Forskning viser, at uddannelse er en af de vigtigste parametre i forhold til at sikre alle lige muligheder i voksenlivet. Ud fra et princip om tidlig

Læs mere

BØRN- OG UNGEPOLITIK. Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være

BØRN- OG UNGEPOLITIK. Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være 2018 BØRN- OG UNGEPOLITIK Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være INDHOLD 03 Forord 04 Indledning De overordnede målsætninger for børn og unge 05 En tidlig

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje

Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje ] Bedre tværfaglig indsats for børn og unge i familier med misbrug eller sindslidelse Samarbejdsmodel Handlevejledninger Redskaber www.tvaerfaglig-indsats.dk

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt Bedre Tværfaglig Indsats -kort fortalt Om pjecen Denne pjece giver en kort introduktion til den samarbejdsmodel kaldet Bedre Tværfaglig Indsats, som skal styrke en helhedsorienteret og tidlig indsats overfor

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere

Præsentation. december Ingelise Nordenhof

Præsentation. december Ingelise Nordenhof 1 Præsentation Udd.: Socialrådgiver, Supervisor, Familieterapeut Projekt: Børnekonsulent i voksenpsykiatrien Firma: Terapi & Supervision i Roskilde Bøger: Narrative familiesamtaler med udsatte børn og

Læs mere

Haderslev Kommune har følgende bemærkninger af generel karakter til samarbejdsaftalen.

Haderslev Kommune har følgende bemærkninger af generel karakter til samarbejdsaftalen. NOTAT Haderslev Kommune Sundhedssamarbejde og Forebyggelse Nørregade 41, st tv 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 30683956 ann@haderslev.dk 30. oktober Sagsbehandler: Ann Iversen Haderslev Kommunes

Læs mere

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever:

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Antimobbestrategi for eleverne på Maglebjergskolen Gældende fra den Oktober 2017 En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Maglebjergskolen er en specialskole

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne.

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. Inklusion Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion kan meget kort defineres som: Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. For SFOèrne i Hvidovre betyder

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes.

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes. Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen af andre faggrupper,

Læs mere

Handleplan for opfølgning på BRUS på plejehjem

Handleplan for opfølgning på BRUS på plejehjem KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Analyse, HR og Kvalitet Marts 2019 Handleplan for opfølgning på BRUS på plejehjem Baggrund Denne handleplan følger op på resultaterne af

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

Egenevaluering - slutrapport, Glade Børn 26. februar 2015 SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN.

Egenevaluering - slutrapport, Glade Børn 26. februar 2015 SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN. SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN Kolding Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Opstart af projektet... 3 Brug af ICDP i dagligdagen... 3 Samarbejde... 5 Møder i projektgruppen...

Læs mere

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019 Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge Den 30. september 2019 Dagens program 1. Baggrund og formål med projektet 2. Hvad indebærer deltagelse i et modningsprojekt?

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget

GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget 22-05-2018 Bilag 1: Beskrivelse af det samlede intensive læringsforløb "Læringscamp Gladsaxe" Beskrivelse af det samlede intensive læringsforløb Læringscamp

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema En særlig indsats for børn og unge som pårørende til borgere med psykiske lidelser 1. Projektets titel: Projekt Hånd i hånd - parallelle gruppeforløb til børn/unge og

Læs mere

Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017

Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017 Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017 Baggrund Kommunalbestyrelsen besluttede med vedtagelsen af budget 2017: Forligsparterne ønsker at følge udviklingen omkring

Læs mere

Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere

Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere Bedre tværfaglig indsats for børn og unge i familier med misbrug eller sindslidelse Samarbejdsmodel Handlevejledninger Redskaber www.tvaerfaglig-indsats.dk

Læs mere

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune Til: Fra: Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Dato: 12. oktober 2012 Overgrebspakken Socialministeriet

Læs mere

Vejledning til Dialogmøde.

Vejledning til Dialogmøde. Vejledning til Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION Socialt Udviklingscenter SUS TOVHOLDERFUNKTION (ET BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL) Socialt Udviklingscenter SUS, 2014 Udarbejdet for Socialstyrelsen www.sus.dk

Læs mere

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 INDLEDNING Faxe Kommunes rusmiddelpolitik skal sikre, at visioner, værdier og mål for indsatsen bliver udmøntet i alle kommunens afdelinger og i alle kommunens

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Vejledning i at holde netværksmøder - Til medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Høje-Taastrup Kommune Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Netværksmødet Denne vejledning er

Læs mere

Baggrund: Fællesskaber. Helhedssyn Trivsel Udvikling Læring. Inklusion. Indre/ydre styring. Sundhed

Baggrund: Fællesskaber. Helhedssyn Trivsel Udvikling Læring. Inklusion. Indre/ydre styring. Sundhed Baggrund: Politikerne i Skanderborg kommune har valgt at sætte en undersøgelsesrække i gang omkring det pædagogiske fritidstilbud til børn og unge i kommunen. I den forbindelse, har kommunens SFO og klubledere

Læs mere

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Klik her for at angive en dato. på handicapområdet for børn 1. Resume I byrådsindstilling Styrkelse af handicapområdet

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

Fra delebørn til hele børn

Fra delebørn til hele børn Fra delebørn til hele børn Når far og mor bliver skilt kan verden gå i stå. Et væld af nye følelser og tanker overtager barnets verden, og somme tider er de r ikke plads til så meget andet. Projektet Delebørn

Læs mere

PÅ VEJ MOD ET SAMMENHÆNGENDE BØRNEOMRÅDE

PÅ VEJ MOD ET SAMMENHÆNGENDE BØRNEOMRÅDE Oplæg PÅ VEJ MOD ET SAMMENHÆNGENDE BØRNEOMRÅDE Status, august 2017 Vist den 18. september handicaprådet Udarb af Elsebeth Kirk Muff ekm@sus.dk BAGGRUND OG PROCES Baggrund Mål: Tidligt blik for de børn

Læs mere

Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni

Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses udtalelse vedr. SF, V, C og EL s budgetforslag om gratis psykologhjælp til unge i Aarhus Kommune

Læs mere

professi TUS onelle Tværgående UngeSAMArBeJde

professi TUS onelle Tværgående UngeSAMArBeJde professionelle TUS Tværgående UNGESAMARBEJDE ØSTJYLLANDS Hvad er TUS? TUS er en forkortelse af Tværgående UngeSamarbejde, og er et tværfagligt samarbejde mellem Aarhus kommune og Østjyllands Politi. TUS

Læs mere

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune.

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. INDLEDNING I oktober 2013 kom der en lovgivningsændring, der kaldes

Læs mere

Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune:

Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune: Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune: Navn på indsats og kort beskrivelse af indsatsen Individuelle sundhedssamtaler med børn og unge med særlige

Læs mere

Fraværsstrategi. - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune

Fraværsstrategi. - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune Fraværsstrategi - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune Forebyggelse af fravær i folkeskolen og frafald fra ungdomsuddannelserne Lolland Kommunale skolevæsen - fraværsstrategi.

Læs mere

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg Princip om samarbejde mellem skole og hjem PRINCIPPET: I henhold til folkeskoleloven forventes et tæt og konstruktivt samarbejde mellem skole og hjem. Et samarbejde, der er præget af dialog, medansvar,

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel.

Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel. Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel. Finansieret af Sygekassernes Helsefond. 2 grupper med 4 børn i hver gruppe. Gr 1 børn i alderen 9-12 år. Start

Læs mere

BESKRIVELSE AF INDSATS KLUB MOVE SEPTEMBER 2015

BESKRIVELSE AF INDSATS KLUB MOVE SEPTEMBER 2015 BESKRIVELSE AF INDSATS KLUB MOVE SEPTEMBER 2015 1 BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund Et centralt formål med projektet resultatopsamling og procestøtte i forbindelse med puljen til fremme ad samarbejder mellem

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 2. kvartal 217 Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, juni 217. Indhold Baggrund og læsevejledning... 2 Baseline... 3 Bruttodriftsudgifter...

Læs mere