Harmonisering af varighedsbegrænsninger for løntilskudsjob August 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Harmonisering af varighedsbegrænsninger for løntilskudsjob August 2018"

Transkript

1 beskrivelse Harmonisering af varighedsbegrænsninger for løntilskudsjob August 2018 Der er i dag forskellige varighedsbegrænsninger for ansættelse med løntilskud for forskellige målgrupper, alt efter om det er en offentlig eller privat arbejdsgiver. For dagpengemodtagere, der ansættes med løntilskud hos en offentlig arbejdsgiver, gælder en anden varighedsbegrænsning end for hhv. jobparate kontanthjælpsmodtagere og uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere. 1 Samtidig er varighedsbegrænsningen for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere den samme som for de jobparate målgrupper, og ikke de samme som for de andre målgrupper, der er længere væk fra arbejdsmarkedet. Se bilag (tabel 1) for en oversigt over gældende regler. Forskellene er svære at forstå og skaber frustrationer for både virksomheder, jobcentre og ledige, da det er uklart, hvilke muligheder der er. Reglerne forenkles, så der fremadrettet vil være én varighedsbegrænsning for borgere tæt på arbejdsmarkedet og én varighedsbegrænsning for borgere længere væk fra arbejdsmarkedet. Varighedsbegrænsningen for ansættelse med løntilskud af dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere og uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere 2 harmoniseres til seks måneder for løntilskudsjob hos private arbejdsgivere og fire måneder hos offentlige arbejdsgivere. Det vurderes hensigtsmæssigt at fastholde fire måneder for offentligt løntilskud for stærke målgrupper, da lange forløb for disse målgrupper kan virke fastholdende. Derudover forenkles varighedsbegrænsningen for de øvrige målgrupper til seks måneder med mulighed for forlængelse med yderligere seks måneder efter en konkret vurdering for løntilskudsjob hos private og offentlige arbejdsgivere. Det er vurderingen, at det er hensigtsmæssigt, at der ud fra en konkret individuel vurdering kan tilbydes løntilskudsforløb, som rækker ud over den generelle grænse på seks måneder, idet nogle udsatte ledige kan være relativt langt fra det ordinære arbejdsmarked som følge af manglende kompetencer. Førtidspensionister opretholder deres gældende regler med hensyn til varighed og rimelighedskrav m.v. 1 Reglerne for kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere omfatter også integrationsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af integrationsprogrammet efter integrationsloven. 2 Åbenlyst uddannelsesparate kan fortsat ikke få løntilskudsansættelse.

2 Side 2 af 3 et vil begrænse varigheden af løntilskudsjob hos offentlige arbejdsgivere for jobparate kontanthjælpsmodtagere og uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere, fra de gældende seks måneder til fire måneder. et vil udvide muligheden for løntilskudsjob til aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som i dag alene kan få seks måneders ansættelse med løntilskud. De vil fremadrettet kunne få seks måneder med mulighed for forlængelse i yderligere seks måneder, såfremt der er konkrete individuelle behov for yderligere faglige, sociale eller sproglige kompetencer. Der henvises til vedlagte bilag for en oversigt over gældende og de aftalte varighedsregler. Det vurderes, at det vil blive enklere for jobcentrene, virksomhederne og borgerne at administrere og forstå reglerne, når der på tværs af de jobparate målgrupper gælder samme varighedsbegrænsning for ansættelse med løntilskud. Ligeledes vil én varighedsbegrænsning for de øvrige målgrupper gøre reglerne nemmere at administrere for jobcentrene og lettere at forstå for både borgere og arbejdsgivere.

3 Side 3 af 3 Bilag Tabel 1: Gældende maksimal varighed af løntilskudsjob fordelt på målgrupper og arbejdsgiver Målgruppe Privat Offentlig Dagpengemodtagere 6 måneder 4 måneder Jobparat kontanthjælpsmodtagere 6 måneder 6 måneder Uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere 6 måneder 6 måneder Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere 6 måneder 6 måneder Aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere 6 måneder 6 måneder - dog åbenlyse uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere Kan ikke få Kan ikke få løntilskudsjob løntilskudsjob Revalidender Uden begrænsning Uden begrænsning Sygedagpengemodtagere (dog ikke i et ansættelsesforhold) Op til 1 år Op til 1 år Førtidspensionister Uden begrænsning Uden begrænsning Dimittender med handicap Op til 1 år Op til 1 år Ressourceforløb Op til 1 år Op til 1 år Jobafklaringsforløb (dog ikke i et ansættelsesforhold) Op til 1 år Op til 1 år Tabel 2: Aftalt maksimal varighed af løntilskudsjob fordelt på målgrupper og arbejdsgiver Målgruppe Privat Offentlig Jobparate Dagpengemodtagere 6 måneder 4 måneder Jobparat kontanthjælpsmodtagere 6 måneder 4 måneder Uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere* 6 måneder 4 måneder Længere fra arbejdsmarkedet Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Revalidender Sygedagpengemodtagere (dog ikke i et ansættelsesforhold) Ressourceforløb Aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere 6 måneder med mulighed for forlængelse med 6 måneder. Jobafklaringsforløb (dog ikke i et ansættelsesforhold) *Åbenlys uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere kan fortsat ikke få løntilskudsjob. Ann: For job- og aktivitetsparate selvforsørgende gælder samme varighedsregler som for hhv. jobog aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Reglerne om dimittender med handicap flyttes muligvis til anden lovgivning. Førtidspensionister er ikke medtaget, da der er tale om en afgørende anderledes form for løntilskudsjob, både ift. formål, krav mv.

4 beskrivelse Udsatte skal have mulighed for praktik på seneste ansættelsessted August 2018 Efter gældende regler kan der ikke gives virksomhedspraktik til en borger i den virksomhed, hvor pågældende senest har været ansat (sygedagpengemodtagere undtaget). Reglen er indført for at forebygge, at arbejdsgivere afskediger medarbejdere og efterfølgende får de samme medarbejdere ind igen med offentlig støtte. Den udgør dog en barriere for, at nogle borgere kan have gavn af et tilbud om virksomhedspraktik inden for et andet arbejdsområde i samme virksomhed. Det gælder ikke mindst borgere, som er langt fra arbejdsmarkedet, og som kun har beskeden arbejdserfaring, fx fra nogle få timers ordinær beskæftigelse i nogle enkle arbejdsfunktioner. Fremover vil det være muligt efter en konkret vurdering at give borgere, der er langt fra at kunne opnå ordinær beskæftigelse, virksomhedspraktik på den arbejdsplads, hvor borgeren senest har været ansat, forudsat at praktikken ligger inden for en ny arbejdsfunktion. Jobcentret skal sikre sig, at borgeren under praktikken skal arbejde med et andet indhold end under den tidligere ordinære ansættelse, for at understøtte at der ikke sker misbrug. Det skal således fremgå af den indgåede praktikaftale, hvad forskellen er på de to arbejdsfunktioner. Et eksempel kan være en borger, som har haft ordinær ansættelse i et supermarked med oprydningsopgaver, og som efter ophør heraf får praktik inden for kundeservice. Der lempes alene for de grupper, der er langt fra at kunne opnå ordinær beskæftigelse. For at skabe ensretning i reglerne for virksomhedspraktik, vil målgrupperne svare til de målgrupper, der betegnes som borgere længere væk fra arbejdsmarkedet, i initiativ om ensretning af varighedsbegrænsning for virksomhedspraktik. Dvs. de samme målgrupper, som vil få mulighed for virksomhedspraktik i 13 uger. Her tænkes på aktivitetsparate kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere, 1 sygedagpengemodtagere, førtidspensionister, fleksjobvisiterede borgere og borgere i jobafklaring og ressourceforløb, revalidender og unge under 18 år uden ydelse. Det vil gøre det muligt for personer, der i forvejen har haft foden indenfor på en virksomhed, at få afprøvet nye arbejdsfunktioner i praktik på virksomheden. Det bliver dermed lettere for jobcentret at give relevante virksomhedsrettede til- 1 Reglerne for kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere omfatter også integrationsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af integrationsprogrammet efter integrationsloven.

5 bud. Afgrænsningen af målgruppen understøtter, at der fortsat ikke sker misbrug i form af, at borgere afskediges fra et ordinært job for umiddelbart efter at komme i praktik samme sted og i samme arbejdsfunktion. et skal også ses i sammenhæng med det øgede fokus på praktikforløb kombineret med småjobs, gerne i samme virksomhed, bl.a. i lyset af 225-timersreglen. Virksomhedspraktik er en af de mest effektive indsatser for personer i kanten af arbejdsmarkedet. Side 2 af 2

6 beskrivelse Mulighed for at fortsætte i løntilskudsjob ved målgruppeskift August 2018 Efter gældende regler kan personer, der i er løntilskudsjob, ikke fortsætte i jobbet, når de skifter målgruppe/ydelse, fx når en person har opbrugt retten til dagpenge og herefter får ret til kontanthjælp. Grunden er, at der formelt set skal afgives et nyt tilbud i forbindelse med et ydelsesskift, fordi der skal tages stilling til, om borgeren lever op til reglerne for den nye målgruppe, og om der skal justeres på løn- og ansættelsesvilkår, der i en vis udstrækning er afhængig af ydelsen. Samtidig gælder, at der ikke kan gives tilbud om virksomhedspraktik eller løntilskudsjob i en offentlig eller privat virksomhed, hvor en person senest har været ansat, herunder ansat i løntilskudsjob. Jobcentret får fremover mulighed for at give tilbud om løntilskudsjob i samme virksomhed, hvor personen var ansat i løntilskudsjob umiddelbart forud for et målgruppeskift. Dermed vil et tilbud om løntilskudsjob kunne fortsætte på samme arbejdsplads ved skift fra en målgruppe til en anden. Jobcentret skal ligesom i dag vurdere, at tilbuddet fortsat er den rette indsats for personen, og en fortsættelse af tilbuddet om løntilskudsjob vil forudsætte, at reglerne for den nye målgruppe, som personen er omfattet af, er overholdt. Dvs. bl.a. krav om formål, maksimal varighed, lønnen under tilbuddet (løn og timetal i et offentligt løntilskudsjob skal omberegnes) og forudgående ledighed. Vurderingen af, om kravene til merbeskæftigelse og rimelighed for løntilskudsjobbet er opfyldt, skal ikke fornyes. Den samlede varighed af ansættelsen må ikke overstige den maksimale varighed, som gælder for den nye målgruppe. Flere borgere kan således fortsætte i deres løntilskudsjob, selvom de fx opbruger retten til dagpenge og overgår til kontanthjælp. For virksomhederne vil det være en lettelse, at der ikke skal ske en ny vurdering af kravene om merbeskæftigelse og rimelighed for løntilskudsjobbet. Jobcentrene vil få bedre mulighed for at give et tilbud om at fortsætte i løntilskudsjob i forbindelse med ydelsesskift, hvis det fortsat vurderes at være det rigtige for den enkelte. Det vil give mere fleksible rammer for personer, der skifter målgruppe. Ligesom i dag vil et tilbud ikke kunne gives ud over perioden, hvor en person har ret til ydelse.

7 beskrivelse Ensretning af varighedsbegrænsninger for virksomhedspraktik August 2018 Der er i dag mange forskellige varighedsbegrænsninger på virksomhedspraktik afhængig af, hvilken målgruppe borgeren tilhører, og hvor langt pågældende er fra arbejdsmarkedet. De gældende maksimale varigheder er hhv. 4 uger, 8 uger, 13 uger og 26 uger. For enkelte grupper er der slet ikke varighedsgrænser, og for andre kan varigheden forlænges ud fra en konkret og individuel vurdering. Fx kan en 13-ugers praktik i visse tilfælde forlænges op til 26 uger efter en konkret vurdering, og i særlige tilfælde kan den forlænges yderligere. De mange varighedsgrænser er vanskelige at overskue, sætter begrænsninger på kommunernes handlemuligheder og er svære at forstå og forklare for sagsbehandlere og borgere. For at forenkle reglerne vil der fremover kun være én varighedsbegrænsning for borgere tæt på arbejdsmarkedet og én varighedsbegrænsning for borgere længere væk fra arbejdsmarkedet: Borgere tæt på arbejdsmarkedet: For dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere, uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere, herunder åbenlyst uddannelsesparate, vil der være en maksimal varighed på 4 uger. 1 Borgere længere fra arbejdsmarkedet: For alle øvrige målgrupper vil den gældende 13 ugers varighedsregel gælde. Dvs. at praktikken for disse skal kunne vare op til 13 uger med mulighed for forlængelse op til 26 uger efter en konkret vurdering, og herefter i helt særlige tilfælde mulighed for yderligere forlængelse efter en konkret vurdering. I bilaget er der en sammenstilling af gældende og aftalte regler. For borgere, jobcentre og virksomheder bliver varighedsreglerne mere enkle og logiske. Det forventes også, at risikoen for, at nogen får praktik længere, end de har behov for, reduceres. et ændrer ikke ved, at det er muligt at give flere praktikforløb efter hinanden i tilfælde, hvor der er et helt konkret behov for det. et ændrer ikke ved den gældende regel om en maksimal varighed på 13 uger for nytteindsats. 1 Reglerne for kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere omfatter også integrationsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af integrationsprogrammet efter integrationsloven.

8 Side 2 af 2 Bilag Tabel 1. De gældende varighedsbegrænsninger for virksomhedspraktik Dagpengemodtagere En delmængde af jobparate kontanthjælpsmodtagere *) En delmængde af uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere Dagpengemodtagere på dimittendvilkår, der mindst har gennemført en kort videregående uddannelse og ikke har haft ordinær beskæftigelse efter uddannelsen. Jobparate kontanthjælpsmodtagere som ikke har erhvervserfaring, har langvarig ledighed eller i øvrigt har vanskeligt ved at opnå beskæftigelse med løntilskud *) Uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere, som ikke har erhvervserfaring, har langvarig ledighed eller i øvrigt har vanskeligt ved at opnå beskæftigelse med løntilskud Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere *) Aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere Forrevalidender Sygedagpengemodtagere Førtidspensionister Fleksjobvisiterede Personer i ressourceforløb Personer i jobafklaringsforløb Unge mellem 15 og 18 år uden ydelse, der har behov for en uddannelses- og beskæftigelsesrettet indsats Særligt udsatte unge under 18 år uden ydelse, der har behov for en uddannelsesog beskæftigelsesrettet indsats Revalidender, bortset fra forrevalidender. 4 uger 8 uger 13 uger - med mulighed for forlængelse op til 26 uger, og herefter mulighed for yderligere forlængelse, hvis der er særlige behov herfor. 26 uger med mulighed for yderligere forlængelse. Uden krav til maksimal varighed. Tabel 2. De forenklede regler om maksimal varighed af virksomhedspraktik Borgere tæt på arbejdsmarkedet: Dagpengemodtagere Jobparate kontanthjælpsmodtagere *) Uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere, herunder åbenlyst uddannelsesparate 4 uger Borgere længere væk fra arbejdsmarkedet: Aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere *) Sygedagpengemodtagere Førtidspensionister Fleksjobvisiterede Ressourceforløbsydelsesmodtagere Personer i jobafklaringsforløb Revalidender Unge mellem 15 og 18 år uden ydelse, der har behov for en uddannelses- og beskæftigelsesrettet indsats Særligt udsatte unge under 18 år uden ydelse, der har behov for en uddannelses- og beskæftigelsesrettet indsats. *) For job- og aktivitetsparate selvforsørgende gælder samme varighedsregler som for hhv. job- og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. 13 uger - med mulighed for forlængelse op til 26 uger, og herefter mulighed for yderligere forlængelse, hvis der er særlige behov herfor.

9 beskrivelse Ingen varighedsbegrænsning for vejledning og opkvalificering August 2018 For dagpengemodtagere og ledige selvforsørgende gælder i dag en varighedsbegrænsning på seks uger ved tilbud om vejledning og opkvalificering, mens denne varighedsbegrænsning ikke gælder for de øvrige målgrupper i lov og en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB). For dagpengemodtagere gælder begrænsningen inden for de første seks måneders ledighed. Ufaglærte dagpengemodtagere under 30 år er ikke omfattet af begrænsningen. Varighedsbegrænsninger på tværs af målgrupperne opfattes som et unødvendigt proceskrav og gør reglerne sværere at overskue for sagsbehandlere i jobcentrene. Varighedsbegrænsningen på seks uger i de første seks måneders ledighed ved tilbud om vejledning og opkvalificering for dagpengemodtagere og ledige selvforsørgende afskaffes. Det vil ensarte reglerne og dermed gøre det enklere for jobcentrene at administrere dem. Samtidig vil kommunerne frit kunne give længere tilbud om vejledning/opkvalificering, hvis de vurderer, at det styrker den lediges jobmulighed. Refusionsreformen på ydelser giver kommunerne et klart incitament til ikke at fastholde ledige i ledighed ved at give unødigt lange tilbud. Samtidig har kommunerne udgifter direkte forbundet med tilbuddet, som de fremadrettet ikke vil få refusion for fra staten jf. aftalen om erhvervs- og iværksætterinitiativer. Bilag Tabel 1: Varighedsbegrænsning på vejledning og opkvalificering efter hhv. gældende regler og den aftalte forenkling Målgruppe Gældende regler Forenklede regler Dagpengemodtager 6 uger Ingen (inden for de første 6 måneder) Selvforsørger 6 uger Ingen Kontanthjælpsmodtager Ingen Ingen Uddannelseshjælpsmodtager Ingen Ingen Integrationsydelsesmodtager Ingen Ingen (omfattet af LAB) Sygedagpengemodtager Ingen Ingen Ressourceforløbsmodtager Ingen Ingen

10 beskrivelse Mulighed for ordinær uddannelse til ledige fleksjobvisiterede August 2018 Alle målgrupper i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) har mulighed for at få tilbud om vejledning og opkvalificering bortset fra fleksjobvisiterede og førtidspensionister, som alene kan tilbydes øvrig vejledning og opkvalificering, dvs. ikke ordinær uddannelse. Det er til trods for, at ordinær uddannelse typisk har bedre effekt end øvrig vejledning og opkvalificering. Det komplicerer reglerne, og det kan forekomme ulogisk, at ledige fleksjobvisiterede har ret til op til seks ugers jobrettet uddannelse, som består af kurser, der er ordinær uddannelse, mens de ikke kan få et tilbud af jobcentret om ordinær uddannelse. Fremover bliver det muligt for jobcentrene at give tilbud om ordinær uddannelse til fleksjobvisiterede, såfremt jobcentret vurderer, at det vil øge borgerens beskæftigelsesmuligheder som fleksjobber. Jobcentrenes mulighed for at give tilbud til fleksjobvisiterede udvides. Omvendt betyder refusionsreformen, at jobcentrene i højere grad alene har incitament til at give et tilbud, som fremmer den enkeltes beskæftigelsesmuligheder, herunder for fleksjobvisiterede. Samtidig har kommunerne udgifter direkte forbundet med tilbuddet, som de fremadrettet ikke vil få refusion for fra staten, jf. aftalen erhvervs- og iværksætter- er. Kommunerne vil dermed kun have økonomisk incitament til at give et sådant tilbud, hvis det formodes at virke. I 2016 fik ca fleksjobvisiterede ledige et tilbud, hvoraf halvdelen bestod af virksomhedspraktik, mens den anden halvdel var øvrig vejledning og opkvalificering (i alt svarende til ca fuldtidspersoner).

11 beskrivelse Klarere jobsigte med virksomhedspraktik August 2018 I de gældende regler er formålet med virksomhedspraktik, at praktikken skal afdække eller optræne faglige, sociale eller sproglige kompetencer samt afklare beskæftigelsesmål. Det fremgår ikke af formålsbestemmelsen for virksomhedspraktik, at man under en virksomhedspraktik så vidt muligt skal udføre konkrete arbejdsopgaver, eller at forløbet skal hjælpe personen tættere på sit beskæftigelses- eller uddannelsesmål og fx medføre ordinær beskæftigelse. Der foretages en justering og tydeliggørelse af formålsbestemmelsen for virksomhedspraktik, så der mere direkte stilles krav til indholdet af og sigtet med virksomhedspraktikken. For både borgerne, jobcentrene og arbejdsgiverene skal det være klart, at formålet med virksomhedspraktik er at afdække eller optræne faglige, social eller sproglige kompetencer samt afklare beskæftigelsesmål. En virksomhedspraktik skal desuden så vidt muligt tilrettelægges, så den har en retning og et indhold, der hjælper borgeren tættere på sit beskæftigelsesmål og så vidt muligt giver mulighed for at opnå ordinære løntimer enten på den pågældende virksomhed eller i en anden virksomhed. Borgerne vil opnå en større motivation til at deltage, når det fremgår, at opnåelse af ordinær beskæftigelse er et mål for forløbet.

12 beskrivelse Mulighed for kompetencegivende uddannelse forenkles for unge under 30 år August 2018 Ledige under 30 år kan som hovedregel ikke få tilbud om en studie- eller erhvervskompetencegivende uddannelse som en del af beskæftigelsesindsatsen, ud fra princippet, at uddannelse skal tages i uddannelsessystemet. Derfor kan jobcentret kun give tilbud om studie- og erhvervskompetencegivende uddannelser op til niveauet for en professionsbacheloruddannelse og kun indenfor områder med mangel på arbejdskraft. Der er altså tale om en undtagelse til hovedreglen. Kriterierne for, hvem der kan få et sådan tilbud, er omfattende og varierer på tværs af målgrupper: Dagpengemodtagere skal være fyldt 25 år og have seks måneders ledighed efter afslutning af ret og pligt-tilbud. Uddannelseshjælpsmodtagere 1 skal være fyldt 25 år og have opbrugt retten til SU til videregående uddannelse. Dagpengemodtagere og uddannelseshjælpsmodtagere under 30 år, som har forsørgerpligt over for hjemmeboende børn. For alle målgrupperne gælder, at de ikke må have en erhvervskompetencegivende uddannelse. Det betyder, at der er mange særregler og undermålgrupper, som sagsbehandlere og ledige skal kende til. Det gør reglerne unødigt komplekse for jobcentrene at navigere i. Reglerne forenkles og harmoniseres ved at tilbud om en studie- eller erhvervskompetencegivende uddannelse udelukkende kan gives til personer under 30 år uden erhvervskompetencegivende uddannelse, hvis de har forsørgerpligt over for hjemmeboende børn eller har opbrugt deres ret til SU til videregående uddannelse. Det betyder, at der er færre kriterier i undtagelsesbestemmelsen, og reglerne for dagpengemodtagere og uddannelseshjælpsmodtagere bliver ens. 11 Reglerne for kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere omfatter også integrationsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af integrationsprogrammet efter integrationsloven.

13 Side 2 af 2 Jobcentrene får dermed mulighed for at give tilbud om en erhvervskompetencegivende uddannelse til en lidt større og altså mere ensartet målgruppe end hidtil. Nemlig unge under 30 år uden erhvervskompetencegivende uddannelse, og som har opbrugt deres SU eller har forsørgerpligt. et vurderes dog at have begrænsede økonomiske konsekvenser, da der ikke er tale om en rettighed, og det fortsat er jobcentret, der skal vurdere tilbuddets relevans og finansiere udgifterne til uddannelsen. Refusionsreformen giver kommunerne et incitament til ikke at fastholde personer i ledighed ved at give unødigt lange tilbud. et gør reglerne markant lettere at forstå for både borgere og sagsbehandlere, bl.a. fordi det giver en mere ensartet tilgang til, hvornår man betragtes som ung i beskæftigelsessystemet. Der er tale om meget små målgrupper, hvorfor de mange kriterier er unødig procesregulering. Som i dag vil det fortsat kun være muligt at give tilbud om uddannelse op til professionsbachelor og kun inden for områder med mangel på arbejdskraft. Bilag Tabel 1: Oversigt over muligheder for at tilbyde studie- og erhvervskompetencegivende uddannelse til personer under 30 år Nuværende regler Efter forenkling Målgruppe Under 25 år år Under 30 år Dagpengemodtagere Hvis de ikke har en kompetencegivende uddannelse, og er forsørgere. Hvis de ikke har en kompetencegivende uddannelse og 1.er forsørger og/eller 2.har haft første ret og pligt og derefter 6 måneders sammenlagt ledighed. Hvis de ikke har en kompetencegivende uddannelse, og 1.er forsørger og/eller 2.har opbrugt retten til SU. Uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere Aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere Hvis de ikke har en kompetencegivende uddannelse og 1. er forsørger og/eller 2.har opbrugt deres ret til SU til en videregående uddannelse.

14 beskrivelse Ens regler for læse-, skrive- og regnekursus og test August 2018 Der gælder i dag forskellige regler for, hvornår og hvordan en test i læse-, skriveog regnefærdigheder skal tilbydes i beskæftigelsesindsatsen. Det er på trods af, at alle borgere i Danmark til enhver tid, gratis kan tage en læse-, skrive- eller regne test og/eller et FVU-kursus på den lokale VUC eller anden udbyder af FVUundervisning. Der er altså i beskæftigelseslovgivningen fastsat mere detaljerede regler for læse-, skrive-, regnekurser og test, end der er i Undervisningsministeriets lovgivning. Samtidig fastslår OECD's PIAAC-undersøgelse, at ca danskere har basale læsevanskeligheder. Det tilsvarende tal for regnevanskeligheder er ca Der er derfor god grund til, at jobcentret bør være opmærksomt på at adressere de udfordringer, borgerne kan have med grundlæggende færdigheder. Der er på den baggrund behov for, at der kommer en klar sammenhæng mellem undervisningsog beskæftigelsessystemets lovgivninger. Efter beskæftigelsesindsatslovgivningen: Dagpengemodtagere under 25 år uden en ungdomsuddannelse skal i dag have en læse-, skrive- og regnetest efter senest en måneds sammenlagt ledighed. Dagpengemodtagere over 25 år uden en ungdomsuddannelse skal efterspørge et læse-, skrive-, regne-, eller ordblindekursus for at få en læse-, skrive- og regnetest. Kontanthjælpsmodtagere 1 uden en erhvervskompetencegivende uddannelse skal tilbydes en læse-, skrive- og regnetest af jobcentret. Uddannelseshjælpsmodtagere uden en ungdomsuddannelse skal testes inden for en måned. Modtagere af dagpenge, kontanthjælp og uddannelseshjælp har ret til tilbud om et læse-, skrive- eller regnekursus, hvis en test viser behov herfor. Reglerne forenkles på følgende vis: Alle uanset uddannelsesbaggrund, der skal have en indsats efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB), får ret til en test, medmindre jobcentret vurderer, at der åbenlyst ikke er behov herfor. Tid og sted for testen aftales med jobcentret. 1 Reglerne for kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere omfatter også integrationsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af integrationsprogrammet efter integrationsloven.

15 Side 2 af 3 Unge under 25 år på dagpenge med et uddannelsespålæg og uden en ungdomsuddannelse skal ligesom uddannelseshjælpsmodtagere uden en ungdomsuddannelse testes inden for en måned. Alle, der skal have en indsats efter LAB, uanset uddannelsesbaggrund får ret til et læse-, skrive- og regnekursus, hvis en test viser, at der er behov for det. Det betyder, at fx også sygedagpengemodtagere som udgangspunkt får ret til en læse-, skrive- og regnetest. Førtidspensionister og ledige selvforsørgende er ikke omfattet. Se bilag.

16 Side 3 af 3 Bilag Dagpengemodtagere over 25 år uden ungdomsuddannelse Dagpengemodtagere under 25 år uden ungdomsuddannelse Personer, der efterspørger et læse-, skrive-, regne-, eller ordblindekursus, skal tilbydes en læse-, skrive- eller regnetest. Tid og sted herfor aftales med jobcentret. Personen skal læse-, skrive- og regnetestes senest efter 1 måneds sammenlagt ledighed. Tabel 1. Gældende regler og regler fremadrettet vedr. læse-, skrive- og regnetest Målgruppe Gældende regler Regler fremadrettet - tid og sted for test aftales med jobcentret x x Regler fremadrettet - testes senest efter en måneds ledighed Øvrige dagpengemodtagere Ingen særregler x Kontanthjælpsmodtager uden erhvervskompetencegivende uddannelse* Jobcenteret skal tilbyde personen at blive testet. Jobcentret skal aftale med personen hvornår og hvor testen skal foretages. x Øvrige kontanthjælpsmodtagere Ingen særregler x Dagpengemodtagere under 25 år Personen skal læse-, skrive- og regnetestes med et uddannelsespålæg og uden senest efter 1 måneds ungdomsuddannelse sammenlagt ledighed. x Uddannelseshjælpsmodtagere* uden ungdomsuddannelse Personen skal testes senest efter en 1 måneds sammenhængende ledighed fra første henvendelse om hjælp til kommunen. x Øvrige uddannelseshjælpsmodtagere Ingen særregler Revalidender Ingen særregler x Ledighedsydelsesmodtagere Ingen særregler x Sygedagpengemodtagere Ingen særregler x Resourceforløbsydelsesmodtagere Ingen særregler x * Integrationsydelsesmodtagere uden for integrationsprogrammet er også omfattet af målgruppen. Anm: Når der henvises til læse-, skrive- og regnetest er der tale om den gældende FVU-test efter Undervisningsministeriets regler. Ingen særregler betyder det, at der ikke er særregler for denne gruppe, men jobcentret kan altid pålægge en person at tage en test, hvis det vurderes, at der er behov herfor. x

17 beskrivelse Forenkling af voksenlærlingeordningen August 2018 Voksenlærlingeordningen er i dag bureaukratisk og kompliceret at administrere og forstå for både borgere, virksomheder, erhvervsskoler og sagsbehandlere i jobcentrene. Der er forskellige tilskudssatser, tilskudsperioder og krav til forudgående ledighed for at blive omfattet af ordningen. Der findes i dag seks forskellige målgrupper i ordningen. Reglerne vedrørende voksenlærlingeordningen forenkles ved at antallet af målgrupper halveres: De tre nye målgrupper er 1) ledige ufaglærte og ledige faglærte med forældet uddannelse, 2) ledig faglærte med mere end seks måneders ledighed og 3) ufaglærte beskæftigede. Der gives adgang til ordningen for ufaglærte ledige og faglærte ledige med forældet uddannelse fra første ledighedsdag. Faglærte ledige kan få tilskud med til virksomheden efter seks måneders ledighed. Der indføres et krav om, at ledige ikke har været ordinært ansat på den virksomhed, hvor der indgås uddannelsesaftale, inden for de seneste seks måneder, medmindre personen samtidig med ansættelsen har modtaget offentlig hjælp til forsørgelse. Det skal forhindre, at virksomheder kan fyre sig til et højere tilskud. Der er én tilskudssats på 45 kr. i timen for alle ledige, som gives i hele uddannelsesperioden, og én sats på 30 kr. i timen for beskæftigede (ufaglærte), som gives i op til to år. Krav om, at uddannelsen fremgår af en landsdækkende positivliste, gælder kun for beskæftigede ufaglærte, hvor de otte regionale positivlister erstattes af én landsdækkende positivliste. Krav om seks måneders forudgående ledighed for faglærte ledige skal være opfyldt, når det nuværende uddannelsesforløb, som arbejdsgiveren søger tilskud til, begynder. Ledighedsstatus skal således ikke vurderes på baggrund af tidligere gennemførte dele af uddannelsesforløb (fx realkompetencevurdering, grundforløb og praktikperioder, som personen har fået merit for), der kan ligge mange år tilbage i tiden. Det nuværende alderskriterium på 25 år for at blive omfattet af voksenlærlingeordningen skal fremover være opfyldt ved uddannelsesaftalens indgåelse og ikke ved uddannelsens påbegyndelse som i dag. Samlet set vil initiativet styrke mulighederne for, at ledige, der er fyldt 25 år, kan anvende voksenlærlingeordningen. et vil gøre reglerne nemmere at forstå og anvende for både borgere, medarbejdere i jobcentrene, erhvervsskoler og arbejdsgiverne. Ensretningen i forhold til brugen af positivlisten vil gøre ordningen nemmere at administrere.

18 Side 2 af 2 Bilag Tabel 1: Oversigt over gældende regler for voksenlærlingeordningen Uddannelse Ledighedslængde Tilskud Regionalpositivliste Ufaglært Ledig, ledighed under 2 mdr. Ja 30 kr. i timen op til 2 år Ledig, ledighed over 2 mdr. Nej 40 kr. i timen i hele uddannelsesperioden Beskæftiget Ja 30 kr. i timen i op til 2 år Faglært Ledig, forældet uddannelse, ledighed over 2 mdr. Ledig, uddannelsen er ikke forældet, ledighed over 6 måneder Ledig, uddannelsen er ikke forældet, ledighed over 12 måneder Nej Ja Nej 40 kr. i timen i hele uddannelsesperioden 40 kr. i timen i hele uddannelsesperioden 40 kr. i timen i hele uddannelsesperioden Tabel 2: Oversigt over forenklede regler for voksenlærlingeordningen Ansættelse Uddannelse Ledighedskrav Positivliste Tilskud Tilskudsperiode Ledige* Ufaglært & faglært med forældet Intet krav til forudgående ledighed uddannelse Nej 45 kr. i timen Tilskud i hele uddannelsesperioden Faglært Ledighed, over 6 måneder Beskæftigede Ufaglært - Ja 30 kr. i timen Tilskud i op til 2 år *Den ledige må ikke have været ansat på virksomheden indenfor de seneste seks måneder.

19 beskrivelse Kun én varslingspulje August 2018 Jobcentrenes muligheder for at iværksætte en sammenhængende indsats over for borgere, som er ansat i virksomheder, der rammes af større afskedigelser, er begrænset af, at reglerne opfattes som uklare. Det skyldes bl.a., at indsatsen finansieres af to forskellige puljer afhængig af, om den gennemføres før eller efter fratrædelsestidspunktet. Opdelingen af bevillingerne til varslingsindsatsen på to forskellige puljer betyder, at jobcentre ofte skal fremsende flere ansøgninger og administrere to forskellige tilskud til indsatsen i forbindelse med en enkelt virksomhedslukning. Ved større afskedigelser forstås mindst 50 pct. af medarbejderne på et arbejdssted med mindst 100 ansatte. Der har dog siden Ledighedspakken fra 2009 været et forsøg, som medfører, at også mindre virksomheder med ansatte, kan tilbydes en varslingsindsats. Med henblik på at lette administration for kommunerne er det aftalt, at: De to varslingspuljer slås sammen. Målgruppen for varslingsindsatsen er herefter varslede personer både i og efter opsigelsesperioden. Forsøget om udvidet varslingsindsats permanentgøres i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB). Det vil sige, at virksomheder ned til mindst 20 ansatte omfattes af varslingspuljen, når der afskediges mindst 50 pct. af medarbejderne. Se bilag for yderligere uddybning af reglerne. En fortsat midlertidig løsning, hvor ordningen fortsætter som forsøg, er uhensigtsmæssig for kommuner, virksomheder og de berørte personer. et vil medføre en administrativ lettelse for kommunerne, der kun skal ansøge om og administrere ét samlet tilskud til én varslingssag. En sammenlægning af den ordinære- og supplerende varslingspulje vil ikke medføre ændringer i målgruppen for puljen. Sammenlægningen vil dermed ikke ændre på, hvem eller hvad der kan bevilges tilskud til fra den samlede varslingspulje. Det er dermed ikke forventningen, at sammenlægningen vil medføre, at der bevilges til yderligere indsatser, end det allerede er muligt at bevilge til i dag. Permanentgørelsen af forsøget med den udvidede varslingsindsats vil ændre på, hvem der kan være omfattet af varslingspuljerne. et medfører således, at målgruppen for varslingsindsatsen, udover virksomheder med mindst 100 ansatte, også vil omfatte virksomheder med ansatte.

20 Varigheden af varslingsindsatsen vil også være uændret, dvs. uanset om indsatsen ydes i opsigelsesperioden, eller når personen er blevet ledig, kan den samlede varighed ikke overstige ti uger fordelt med op til to ugers jobsøgningskursus og otte uger med opkvalificering og vejledning. Ligeledes fastholdes kravet for tilskuddet til opkvalificering, så opkvalificeringen skal ske inden for områder, hvor der er eller kan forventes mangel på arbejdskraft, eller at en arbejdsgiver skriftligt har tilkendegivet, at personen ansættes efter endt opkvalificering.

21 Bilag Krav til antal afskedigede Periode for indsats Indsats Ordinær varslingspulje Afskedigelse af mindst 50 pct. af medarbejderne på et arbejdssted med mindst 100 ansatte. I opsigelsesperioden Op til 2 ugers jobsøgningskursus og op til 8 ugers vejledning og opkvalificering Supplerende varslingspulje Afskedigelse af mindst 50 pct. af medarbejderne på et arbejdssted med mindst 100 ansatte. Efter opsigelsesperioden Indsatsen skal være: aftalt senest 14 dage efter, at medarbejdere er fratrådt virksomheden Påbegyndt senest 3 måneder efter, at den ledige er fratrådt virksomheden Afsluttet senest 6 måneder efter fratrædelsen. Op til 2 ugers jobsøgningskursus og op til 8 ugers vejledning og opkvalificering sammenlagt med indsatsen fra den ordinære varslingspulje i opsigelsesperioden. Forsøg med udvidet varslingsindsats Afskedigelse af mindst 50 pct. af medarbejderne på et arbejdssted med mellem ansatte. I opsigelsesperioden Op til 2 ugers jobsøgningskursus og op til 8 ugers vejledning og opkvalificering Krav til antal afskedigede Periode for indsats Varslingsindsatsen med kun en varslingspulje og permantgørelse af forsøget Afskedigelse af mindst 50 pct. af medarbejderne på et arbejdssted med mindst 20 ansatte. Både i og efter opsigelsesperioden. Indsats Indsatsen skal være: aftalt senest 14 dage efter, at medarbejdere er fratrådt virksomheden Påbegyndt senest 3 måneder efter, at den ledige er fratrådt virksomheden - Afsluttet senest 6 måneder efter fratrædelsen. Op til 2 ugers jobsøgningskursus og op til 8 ugers vejledning og opkvalificering

22 Udvidelse af jobrotationsordningen August 2018 I dag kan a-dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere, integrationsydelsesmodtagere, der er omfattet af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) og integrationsydelsesmodtagere, der har deltaget i integrationsprogrammet, og som har minimum seks måneders ledighed, ansættes som jobrotationsvikarer. Den person, der ansættes som jobrotationsvikar, skal erstatte den beskæftigede, der deltager i efteruddannelse som led i et jobrotationsforløb. Jobrotationsordningen udvides, så følgende målgrupper fremover kan ansættes som jobrotationsvikarer: Ledighedsydelsesmodtagere Personer i ressourceforløb Personer i jobafklaringsforløb, der ikke er i et ansættelsesforhold Sygedagpengemodtagere, der ikke er i ansættelsesforhold Personer i den udvidede målgruppe har typisk nedsat arbejdsevne, og det må derfor antages, at de kun vil anvende jobrotationsordningen i begrænset omfang. En jobrotationsvikar kan være ansat ned til 10 timer om ugen, hvorfor også personer med nedsat arbejdsevne kan få gavn af ordningen. En jobrotationsvikar kan dog ikke være mindre end 10 timer om ugen. Det vil således være muligt for jobcentrene at give flere målgrupper jobrotation. Det er dog alene en mulighed for jobcentrene, som de vil kunne anvende hvor relevant.

Analysenotat om vejledning og opkvalificering Arbejdsmarkedspolitik

Analysenotat om vejledning og opkvalificering Arbejdsmarkedspolitik N o t a t April 2017 Analysenotat om vejledning og opkvalificering Arbejdsmarkedspolitik Indledning Dette notat indgår i analysematerialet vedrørende forenkling af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Læs mere

Forenkling af beskæftigelsesindsatsen Regel Indhold Berørte målgrupper Vurdering Ensrettet samtaleforløb på tværs af målgrupper

Forenkling af beskæftigelsesindsatsen Regel Indhold Berørte målgrupper Vurdering Ensrettet samtaleforløb på tværs af målgrupper Forenkling af beskæftigelsesindsatsen Ensrettet samtaleforløb på tværs af målgrupper Fire samtaler i jobcenteret det første halve år (også ved ydelsesskift) herefter individuelt tilrettelagt Kontant- og

Læs mere

Notatet ser ikke på nytteindsats, der er en særlig form for virksomhedspraktik, hvor formålet kun er, at den ledige arbejder for sin ydelse.

Notatet ser ikke på nytteindsats, der er en særlig form for virksomhedspraktik, hvor formålet kun er, at den ledige arbejder for sin ydelse. N O T A T Analysenotat om virksomhedspraktik April 2017 J.nr. Arbejdsmarkedspolitik Arbejdsmarkedsfastholdelse Indledning Dette notat indgår i analysematerialet vedrørende forenkling af lov om en aktiv

Læs mere

N O T A T. Analysenotat om løntilskud

N O T A T. Analysenotat om løntilskud N O T A T April 2017 Analysenotat om løntilskud J.nr. Arbejdsmarkedspolitik Indledning Dette notat indgår i analysematerialet vedrørende forenkling af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB), som aftalt

Læs mere

Vurdering af forenklingsforslag fra Regeringens udspil til en forenklet beskæftigelseslovgivning

Vurdering af forenklingsforslag fra Regeringens udspil til en forenklet beskæftigelseslovgivning Vurdering af forenklingsforslag fra Regeringens udspil til en forenklet beskæftigelseslovgivning Nedenstående er de enkelte forenklingsforslag, som fremgår af udspillet Mere frihed. Mindre bureaukrati.

Læs mere

Mere frihed. Mindre bureaukrati. Alle skal med.

Mere frihed. Mindre bureaukrati. Alle skal med. Mere frihed. Mindre bureaukrati. Alle skal med. En forenklet beskæftigelsesindsats Beskæftigelsesministeriet NOVEMBER 2017 EN FORENKLET BESKÆFTIGELSESINDSATS 3 Forord Denne gang skal det lykkes. Regeringen

Læs mere

Færre proceskrav til samtaleforløb August 2018

Færre proceskrav til samtaleforløb August 2018 Initiativbeskrivelse Færre proceskrav til samtaleforløb August 2018 Baggrund Reglerne for, hvornår og hvor mange samtaler der skal afholdes i jobcentret, er komplicerede og varierer meget på tværs af målgrupper.

Læs mere

I lovbemærkningerne er anført, at det er forudsat, at følgende grupper ikke vil være omfattet af 225-timers reglen:

I lovbemærkningerne er anført, at det er forudsat, at følgende grupper ikke vil være omfattet af 225-timers reglen: Indhold Denne guide skal hjælpe kommunerne med at afklare, hvilke målgrupper der er omfattet af undtagelsesbestemmelsen til 225-timersreglen. På Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside

Læs mere

Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats.

Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats. Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats. Skærpet opfølgning på kommunernes indsats. Initiativet består af to dele: 1. Overordnet monitorering af kommunernes resultater og indsatser Benchmark-rapporterne

Læs mere

Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats

Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats August 2018 Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Bemærkninger til lovforslaget. Specielle bemærkninger

UDKAST. Forslag. til. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Bemærkninger til lovforslaget. Specielle bemærkninger UDKAST Forslag til Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Bemærkninger til lovforslaget Specielle bemærkninger Indhold Til 1... 8 Til 2... 10 Til 3... 11 Til 5... 12 Til 6... 13 Til 7... 15 Til 8... 16

Læs mere

Forenkling af beskæftigelsesindsatsen

Forenkling af beskæftigelsesindsatsen Forenkling af beskæftigelsesindsatsen v. Jørgen Erlandsen Beskæftigelse og Sundhed KSB-møde den 7. november 2018 Hovedelementer i aftalen Færre og mere enkle proceskrav Ens regler på tværs af målgrupper

Læs mere

Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen

Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen Aftalepartierne (S, RV, V, K og DF) er enige om på baggrund af et oplæg fra LO og DA at vedtage 4 forslag til en stærkere målretning mod job i

Læs mere

Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats. Præsentation Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 2. oktober 2018

Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats. Præsentation Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 2. oktober 2018 Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats Præsentation Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 2. oktober 2018 Aftalen overordnet 2 Beskæftigelses- og Integrationsudvalgsmøde 2. oktober 2018 1. Færre,

Læs mere

Tilskudsmuligheder - ved ansættelse af medarbejder

Tilskudsmuligheder - ved ansættelse af medarbejder Tilskudsmuligheder - ved ansættelse af medarbejder Indhold 1. Videnpilot 1 2. Fagpilot 2 3. Voksenlærling 3 4. Privat løntilskud 4 5. Virksomhedspraktik 5 6. Jobrotation 6 7. Mentorordning 7 8. Isbryderordning

Læs mere

Overgangsregler Virknings- og overgangsbestemmelser

Overgangsregler Virknings- og overgangsbestemmelser Overgangsregler Virknings- og overgangsbestemmelser Nedenfor beskrives virknings- og overgangsbestemmelserne vedrørende ændringer, der træder i kraft 1. januar 2015 i forhold til: 1. Jobrotation 2. Målrettet

Læs mere

Regelforenkling og Sammen med borgeren en helhedsorienteret indsats

Regelforenkling og Sammen med borgeren en helhedsorienteret indsats Regelforenkling Som led i sammenhængsreformen er regelforenkling det ene af 6 spor. Denne vil indebære, at der blive udarbejdet en ny LAB lov. Loven forventes at træde i kraft den 1. juli 2019 med få undtagelser,

Læs mere

Fra ufaglært til faglært på rekordtid. Relevant beskæftigelseslovgivning. Morten Gatzwiller mgw@star.dk

Fra ufaglært til faglært på rekordtid. Relevant beskæftigelseslovgivning. Morten Gatzwiller mgw@star.dk Fra ufaglært til faglært på rekordtid Relevant beskæftigelseslovgivning Morten Gatzwiller mgw@star.dk Onsdag den 5. marts 2014 Regelgrundlag Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats

Læs mere

P r æ s e n t a t i. Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats

P r æ s e n t a t i. Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats P r æ s e n t a t i Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats Opgør med en kompleks lovgivning Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats er siden 2003 ændret 60 gange Et regelsæt fyldt med knopskydninger

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011)

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011) Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011) 1 Rammerne for dagpenge og kontanthjælp skal være mere retfærdige. Det skal sikres, at færre falder ud af dagpengesystemet,

Læs mere

Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune

Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune April 2016 Indhold Indledning... 3 Målgrupper... 3 Principper... 4 Fokus på den individuelle indsats... 4 Hurtig indsats og

Læs mere

Øvrige bevillinger foretages af sagsbehandler/beskæftigelsesmedarbejder/virksomhedskonsulent

Øvrige bevillinger foretages af sagsbehandler/beskæftigelsesmedarbejder/virksomhedskonsulent orgerservice eskæftigelsesindsats Øvrige bevillinger foretages af sagsbehandler/beskæf 21b, stk. 3-5 Jobcentret skal ved første samtale pålægge en person der er omfattet af 2 nr. 12 eller 13 at søge optagelse

Læs mere

Reformer og Rummelighed. Vejledningsjura. Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk

Reformer og Rummelighed. Vejledningsjura. Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk Reformer og Rummelighed Vejledningsjura Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk Kontanthjælpsreformen Grundlag og baggrund for reformen Målgrupper i LAB 2 Uddannelseshjælp og kontanthjælp efter

Læs mere

Temadag om uddannelsesordninger i beskæftigelsesindsatsen. september 2016 Arbejdsmarkedskontor Midt Nord

Temadag om uddannelsesordninger i beskæftigelsesindsatsen. september 2016 Arbejdsmarkedskontor Midt Nord Temadag om uddannelsesordninger i beskæftigelsesindsatsen september 2016 Arbejdsmarkedskontor Midt Nord Dagens program Velkommen og formål med dagen Uddannelsesordningerne og hvad vi har i vente trepartsaftalerne

Læs mere

Bilag 2: Fakta om virksomhedsrettede redskaber

Bilag 2: Fakta om virksomhedsrettede redskaber Bilag 2: Fakta om virksomhedsrettede redskaber Virksomhedsrettede tilbud afgrænses i LBK nr. 1342 ad 21/11/2016 af 3 tilbudsformer: - Virksomhedspraktik - Nyttejob - Løntilskud Fælles for virksomhedspraktik

Læs mere

Afdeling: Center arbejdsmarked. Emne: Kompetenceplan

Afdeling: Center arbejdsmarked. Emne: Kompetenceplan JOCENTER REILD LOV OM EN AKTIV ESKÆFTIGELSESINDSATS eskæftigelsesmedarbejder /virksomheds 21 b stk. 3 5 Jobcentret skal ved første samtale pålægge en person der er omfattet af 2 nr. 12 eller 13 at søge

Læs mere

Lovoversigt for dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere samt uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere

Lovoversigt for dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere samt uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere Lovoversigt for dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere samt sparate shjælpsmodtagere Målgruppe definition Kontaktforløb Dagpengemodtagere u. 30 år Ledige, der modtager dagpenge. I de første

Læs mere

LPnyt nr. 2014:15 Nye regler for løntilskudsjob fra den 1. januar 2015 ændret den 16. februar 2015

LPnyt nr. 2014:15 Nye regler for løntilskudsjob fra den 1. januar 2015 ændret den 16. februar 2015 LPnyt nr. 2014:15 Nye regler for løntilskudsjob fra den 1. januar 2015 ændret den 16. februar 2015 Løn- og Personalenyt Indholdsfortegnelse Resumé... 1 Indhold... 1 1) Indførelse af en 6 måneders karensperiode

Læs mere

Bilag 3 Bilag 3: Referencetal på resultat- og indsatsmål

Bilag 3 Bilag 3: Referencetal på resultat- og indsatsmål 2017 Bilag 3 Bilag 3: Referencetal på resultat- og indsatsmål i strategien 0 Mål for indsatsen for de jobparate ledige Resultatmål for jobparate Der er pt. ca. 1.560 jobparate ledige i Næstved Kommune.

Læs mere

Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft

Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft 2 Danmark har behov for en dygtig arbejdsstyrke med høje kvalifikationer og kompetencer på et foranderligt arbejdsmarked. Derfor skal mennesker i job vedvarende

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68)

ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.9 - side 1 Dato: December 2018 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2019 ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) 5.68.90 Driftsudgifter til den kommunale beskæftigelsesindsats

Læs mere

Temadrøftelse. / En forenklet beskæftigelsesindsats. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Temadrøftelse. / En forenklet beskæftigelsesindsats. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Temadrøftelse / En forenklet beskæftigelsesindsats Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 16.04.2018 Formål På udvalgsmødet d. 12. marts bad Socialdemokratiet om at få en gennemgang af regeringsudspillet

Læs mere

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet.

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet. Jobsøgning Jobsøgning Når du er ledig kontanthjælpsmodtager, bliver du løbende indkaldt til møder og samtaler på jobcentret, hvor vi snakker om dine jobmuligheder og din jobsøgning. Jobnet.dk Jobnet.dk

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68)

ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.9 - side 1 ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) 5.68.90 Driftsudgifter til den kommunale beskæftigelsesindsats Dette funktionsområde anvendes til registrering

Læs mere

Afbureaukratisering af ungereglerne på beskæftigelsesområdet

Afbureaukratisering af ungereglerne på beskæftigelsesområdet NOTAT 13. juni 2008 Afbureaukratisering af ungereglerne på beskæftigelsesområdet Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske

Læs mere

Fra ufaglært til faglært på rekordtid. Relevant beskæftigelseslovgivning. Tirsdag den 7. maj 2012

Fra ufaglært til faglært på rekordtid. Relevant beskæftigelseslovgivning. Tirsdag den 7. maj 2012 Fra ufaglært til faglært på rekordtid. Relevant beskæftigelseslovgivning. Tirsdag den 7. maj 2012 Regelgrundlag Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats. LAB - Lov om en aktiv

Læs mere

FRIKOMMUNEVEDTÆGT FOR JAMMRBUGT KOMMUNE

FRIKOMMUNEVEDTÆGT FOR JAMMRBUGT KOMMUNE FRIKOMMUNEVEDTÆGT FOR JAMMRBUGT KOMMUNE Kapitel 1: Igangværende forsøg Formkrav ved lovpligtige samtaler Forsøg med formkrav ved lovpligtige samtaler 1. juli 2017-31. december 2021. Jobcenter Jammerbugt

Læs mere

Forenkling og automatisering af opgørelsen af ordinært ansatte August 2018

Forenkling og automatisering af opgørelsen af ordinært ansatte August 2018 Initiativbeskrivelse Forenkling og automatisering af opgørelsen af ordinært ansatte August 2018 Baggrund Når en virksomhed skal have en person i virksomhedspraktik eller i løntilskudsjob skal en række

Læs mere

2. Afskaffelse af nuværende matchkategorier og indførelse af nye visitationskriterier

2. Afskaffelse af nuværende matchkategorier og indførelse af nye visitationskriterier GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen - Analyse og Udvikling Den 12. december 2013 Tine Hansen og Ebbe Holm 1. Indledning Kontanthjælpsreformen træder i kraft 1. januar 2014. Det overordnede

Læs mere

Bilag 1. Paragrafnøgle. Kommunernes ansvar. Inddragelse af arbejdsløshedskasserne. Inddragelse af andre aktører. Bemyndigelsesbestemmelser

Bilag 1. Paragrafnøgle. Kommunernes ansvar. Inddragelse af arbejdsløshedskasserne. Inddragelse af andre aktører. Bemyndigelsesbestemmelser Bilag 1 Paragrafnøgle Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats jf. lovbekendtgørelse nr. 1342 af 21. november 2016 med senere ændringer (og bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats BAB og Bekendtgørelse

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Almindelige bemærkninger

UDKAST. Forslag. til. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Almindelige bemærkninger UDKAST Forslag til Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Almindelige bemærkninger Indhold 1. Indledning... 6 1.1. Baggrund for lovforslaget... 6 1.1.1. Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats... 6

Læs mere

Fra ufaglært til faglært på rekordtid. Relevant beskæftigelseslovgivning. Torsdag den 25. september 2013

Fra ufaglært til faglært på rekordtid. Relevant beskæftigelseslovgivning. Torsdag den 25. september 2013 Fra ufaglært til faglært på rekordtid Relevant beskæftigelseslovgivning Torsdag den 25. september 2013 Regelgrundlag Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats LAB - Lov om en

Læs mere

Landssupporten 8. december 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 8. december 2016

Landssupporten 8. december 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 8. december 2016 Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 8. december 2016. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst i dokumentet.

Læs mere

Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet

Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet BEK nr 1597 af 14/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 18/17447

Læs mere

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december juni 2018.

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december juni 2018. Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december 2017 19. juni 2018. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst

Læs mere

OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT

OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT SAMMEN MED JOBCENTRET SLIDE / JO MERE STRATEGISK OG LANGSIGTET - JO FLERE FORDELE SLIDE / 2 SLIDE / 3 Som virksomhed får man Løst opgaver her og nu Mulighed for risikofri

Læs mere

NOTAT. Kend dit jobcenter. Baggrundsnotat til socialøkonomiske virksomheder om jobcentrenes arbejde og målgrupperne for beskæftigelsesindsatsen

NOTAT. Kend dit jobcenter. Baggrundsnotat til socialøkonomiske virksomheder om jobcentrenes arbejde og målgrupperne for beskæftigelsesindsatsen NOTAT Kend dit jobcenter Baggrundsnotat til socialøkonomiske virksomheder om jobcentrenes arbejde og målgrupperne for beskæftigelsesindsatsen Carsten Kjærgaard Kend dit jobcenter Baggrundsnotat til socialøkonomiske

Læs mere

Notat - Uddannelsestilbud til ledige

Notat - Uddannelsestilbud til ledige Notat - Uddannelsestilbud til ledige Bilag til mødesag vedrørende uddannelsestilbud til ledige Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 23. september 2013. Notatet redegør nærmere om hvilke uddannelsestilbud de

Læs mere

Underviser: Susanne Wiederquist, STATUS PÅ REGLERNE OM BESKÆFTIGELSESINDSATSEN FOR DS 2019

Underviser: Susanne Wiederquist, STATUS PÅ REGLERNE OM BESKÆFTIGELSESINDSATSEN FOR DS 2019 Underviser: Susanne Wiederquist, susanne@wiederquist.dk STATUS PÅ REGLERNE OM BESKÆFTIGELSESINDSATSEN FOR DS 2019 1 Udkast til ny beskæftigelseslov 2 Aftalen bygger pa følgende grundelementer: Færre og

Læs mere

Orientering om vedtagelse af lovforslag, som udmønter forlig om reform af beskæftigelsesindsatsen

Orientering om vedtagelse af lovforslag, som udmønter forlig om reform af beskæftigelsesindsatsen Orienteringsskrivelse til jobcentrene og arbejdsløshedskasserne m.fl. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Njalsgade 72A DK-2300 København S www.star.dk T +45 7214 2000 E star@star.dk Orientering

Læs mere

Oversigt over. beskæftigelsesordninger. Møde med næstformænd i MED

Oversigt over. beskæftigelsesordninger. Møde med næstformænd i MED Oversigt over beskæftigelsesordninger Møde med næstformænd i MED Den 17. og 18. marts 2014 Oversigt over beskæftigelsesordninger Foreløbigt arbejdspapir I oversigten gennemgås skematisk hovedparten af

Læs mere

Jobnet www.jobcenter.herning.dk

Jobnet www.jobcenter.herning.dk Jobnet www.jobnet.dk Jobcenter Herning Jobcenter.herning.dk Jobkompasset Ledig hvad nu! Hvis du er i tvivl om jobområder eller måske uddannelsesretning prøv www.ug.dk/jobkompasset Vikarbureauer Er du faglært

Læs mere

Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg

Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg November 2018 I dette notat gives et overblik over udviklingen på beskæftigelsesområdet og en status for målopfyldelsen for målene i Jobcenter Aalborgs beskæftigelsesplan

Læs mere

5. Sociale opgaver og beskæftigelse

5. Sociale opgaver og beskæftigelse Budget- og regnskabssystem for kommuner 3.5.9 - side 1 5. Sociale opgaver og beskæftigelse ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) 5.68.90 Driftsudgifter til den kommunale beskæftigelsesindsats 00sudgifter

Læs mere

Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg

Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg Februar 2019 I dette notat gives et overblik over udviklingen på beskæftigelsesområdet og en status for målopfyldelsen for målene i Jobcenter Aalborgs beskæftigelsesplan

Læs mere

Sølje A: Ny individuel og jobrettet indsats for den enkelte

Sølje A: Ny individuel og jobrettet indsats for den enkelte Sølje A: Ny individuel og jobrettet indsats for den enkelte Større valgfrihed og større ansvar for at demonstrere at man står til rådighed Tidlig og intensiv indsats målrettet jobsøgningsstøtte fra dag

Læs mere

Status for beskæftigelsesplan 2019

Status for beskæftigelsesplan 2019 Status for beskæftigelsesplan 2019 August 2019 Indledning Nedenfor gives en status på målene i beskæftigelsesplanen for 2019. Statussen er udarbejdet på baggrund af data fra primært jobindsats.dk (fuldtidspersoner

Læs mere

Spørgsmål 1 Hvor mange personer har kommunens jobcentre formidlet ordinært arbejde til i hvert af kvartalerne i 2015 og 2016?

Spørgsmål 1 Hvor mange personer har kommunens jobcentre formidlet ordinært arbejde til i hvert af kvartalerne i 2015 og 2016? KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Jakob Næsager, MB E-mail: Jakob_naesager@br.kk.dk Kære Jakob Næsager 03-05-2017 Sagsnr. 2017-0124645 Dokumentnr. 2017-0124645-15

Læs mere

Åbenlyst uddannelsesparate unge, der modtager uddannelseshjælp. Jobparate modtagere af kontanthjælp (dog underordnet andre virksomhedsrettede tilbud)

Åbenlyst uddannelsesparate unge, der modtager uddannelseshjælp. Jobparate modtagere af kontanthjælp (dog underordnet andre virksomhedsrettede tilbud) Vordingborg Det lokale Beskæftigelsesråd Vordingborg Kommune Februar 2014 Strategi for nytteindsats i Vordingborg Kommune Nytteindsats er et tilbud i beskæftigelsesindsatsen efter reglerne om virksomhedspraktik,

Læs mere

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft fra den 1. januar 2013. Reformen har som overordnet mål, at flest muligt skal i arbejde og forsørge

Læs mere

Notat om virksomhedspraktik i form af nytteindsats

Notat om virksomhedspraktik i form af nytteindsats Notat om virksomhedspraktik i form af nytteindsats Vedtagelsen af kontanthjælpsreformen med ikrafttræden 01.01.14 og den midlertidige arbejdsmarkedsydelse med ikrafttræden 30.12.13 har medført en ny aktiveringsmulighed

Læs mere

Dansk Metal - Himmerland

Dansk Metal - Himmerland Dansk Metal - Himmerland Hvordan kan du være med til at undgå misbrug af virksomhedspraktik og løntilskudsjob? Dine opgaver og dit ansvar Som tillidsrepræsentant skal du inddrages og skrive under på, at

Læs mere

Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelses- og sygedagpengeområdet

Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelses- og sygedagpengeområdet BEK nr 1029 af 26/09/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 3. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering j.nr. 2014-003139

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Pligt til uddannelse?

Pligt til uddannelse? Pligt til uddannelse? - en analyse af unge kontanthjælpsmodtageres uddannelsesmønstre Rapporten er udarbejdet af DAMVAD A/S for DEA af seniorkonsulent Maria Lindhos, Konsulent Magnus Balslev Jensen og

Læs mere

Lejre kommunes aktiverings- og revalideringsstrategi 2014-15

Lejre kommunes aktiverings- og revalideringsstrategi 2014-15 Lejre kommunes aktiverings- og revalideringsstrategi 2014-15 1)Lejre kommunes aktiveringsstrategi for 2014-15 Borgere på overførselsindkomst har ret til og er forpligtet til at modtage beskæftigelsesfremmende

Læs mere

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Sjælland

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Sjælland Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Sjælland Juni 2015 1 Andele af befolkningen på offentlig forsørgelse Fig. 1. Andelen af befolkningen (16-66 år) på offentlig forsørgelse, pct., dec.

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Organisering. beskæftigelsesindsatsen og kommunerne skal drøfte tværkommunalt samarbejde med Kommunekontaktrådene (KKR) under KL.

Organisering. beskæftigelsesindsatsen og kommunerne skal drøfte tværkommunalt samarbejde med Kommunekontaktrådene (KKR) under KL. Organisering Dok. Dato: nr.: 14. 180045/14 oktober 2014 Notat Kommunerne konsekvenser skal fremadrettet samarbejde ved beskæftigelsesreformen mere tværkommunalt om beskæftigelsesindsatsen og kommunerne

Læs mere

Jobnet www.jobcenter.herning.dk

Jobnet www.jobcenter.herning.dk Jobnet www.jobnet.dk Jobcenter Herning Jobcenter.herning.dk Jobkompasset Mangler du inspiration til andre/nye typer stillinger, som du kan rette din jobsøgning mod? Måske har du brug for et sporskifte?

Læs mere

Opkvalificering af medarbejdere

Opkvalificering af medarbejdere Opkvalificering af medarbejdere I denne pjece kan du få et overblik over en række af de muligheder, du har for at opkvalificere dine nuværende eller kommende medarbejdere. Det er ikke en fyldestgørende

Læs mere

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 10. december 2018.

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 10. december 2018. Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 10. december 2018. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst i dokumentet.

Læs mere

Oversigt over ansættelser på særlige vilkår

Oversigt over ansættelser på særlige vilkår Oversigt over ansættelser på særlige vilkår Oversigt over beskæftigelsesordninger I oversigten gennemgås skematisk hovedparten af de nuværende beskæftigelsesordninger fastlagt i lovgivningen. I skemaet

Læs mere

AMK-Øst August Status på reformer og indsats RAR Bornholm

AMK-Øst August Status på reformer og indsats RAR Bornholm AMK-Øst August 2016 Status på reformer og indsats RAR Bornholm August 2016 Status på beskæftigelsesreformen Beskæftigelsesreformen er trådt i kraft henholdsvis 1. januar og 1. juli 2015. Reformen sætter

Læs mere

Aktivering. Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014

Aktivering. Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014 Om Aktivering Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014 Indhold Side 1. Forord 3 2. Aktivering hvem og hvornår? 4 2.1 Pligt til aktivering 4 2.2 Mulighed for aktivering tidlig indsats 4 2.3 Ret

Læs mere

Jobcenter Nordfyn. Vesterled 8 5471 Søndersø. Tlf. 64 82 82 30. Fax. 64 82 82 40. jobcenter@nordfynskommune.dk. www.jobnet.dk

Jobcenter Nordfyn. Vesterled 8 5471 Søndersø. Tlf. 64 82 82 30. Fax. 64 82 82 40. jobcenter@nordfynskommune.dk. www.jobnet.dk Jobcenter Nordfyn Vesterled 8 5471 Søndersø Tlf. 64 82 82 30 Fax. 64 82 82 40 jobcenter@nordfynskommune.dk www.jobnet.dk Indholdsfortegnelse Virksomhedspraktik. 1 Løntilskud i private virksomheder 2 Løntilskud

Læs mere

REFORMCOCKTAIL VINDER PÅ GODT OG LOVENDE INDHOLD

REFORMCOCKTAIL VINDER PÅ GODT OG LOVENDE INDHOLD Page 1 of 5 REFORMCOCKTAIL VINDER PÅ GODT OG LOVENDE INDHOLD Uddannelse til ledige målrettes virksomhedernes behov Styrket kontakt mellem ledige og jobcenter Løft i jobcentrenes service til virksomhederne

Læs mere

Arbejdsgivertilbud om etablering af virksomhedspraktik herunder nytteindsats

Arbejdsgivertilbud om etablering af virksomhedspraktik herunder nytteindsats Sendes til jobcenteret (Evt. til anden aktør, jf. vejledningen) Forbeholdt jobcenteret/anden aktør Modtaget dato Arbejdsgivertilbud om etablering af virksomhedspraktik herunder nytteindsats Efter lov om

Læs mere

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige uden kompetencegivende uddannelse Åbenlyst uddannelsesparate

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige uden kompetencegivende uddannelse Åbenlyst uddannelsesparate Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige uden kompetencegivende uddannelse Åbenlyst uddannelsesparate Ungeenheden Marts 2014 Målgruppe Unge 18-24 årige uden kompetencegivende uddannelse, der ansøger om

Læs mere

5. Sociale opgaver og beskæftigelse

5. Sociale opgaver og beskæftigelse Budget- og regnskabssystem for kommuner 3.5.9 - side 1 5. Sociale opgaver og beskæftigelse ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) 5.68.90 Driftsudgifter til den kommunale beskæftigelsesindsats 001 Afløb,

Læs mere

Kvalitetsstandard for forsikrede ledige i Norddjurs Kommune

Kvalitetsstandard for forsikrede ledige i Norddjurs Kommune Kvalitetsstandard for forsikrede ledige i Norddjurs Kommune Norddjurs Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen XXX 2014 Indhold Indledning... 2 Tilmelding som arbejdssøgende... 2 Råd og vejledning om job

Læs mere

Lejre kommunes aktiverings- og revalideringsstrategi

Lejre kommunes aktiverings- og revalideringsstrategi Lejre kommunes aktiverings- og revalideringsstrategi 2016-2017 1) Lejre kommunes aktiveringsstrategi for 2016 2017 Strategisk skal Lejre, ved en prioriteret tidlig indsats, særligt for udsatte målgrupper,

Læs mere

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere Jobcentret Ungeteamet Februar 2014 Målgruppe Unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse, der ansøger

Læs mere

Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg

Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg Status for indsatsen ved Jobcenter Aalborg September 2018 I dette notat gives et overblik over udviklingen på beskæftigelsesområdet og en status for målopfyldelsen for målene i Jobcenter Aalborgs beskæftigelsesplan

Læs mere

Sagsnr.: 2015/ Dato: 6. september 2016

Sagsnr.: 2015/ Dato: 6. september 2016 Notat Sagsnr.: 2015/0000535 Dato: 6. september Titel: Kvartalsvis statusopfølgning Sagsbehandler: Annie Lucca Løkke Vestergaard Udviklingskonsulent Den kvartalsvise statusopfølgning består af to dele:

Læs mere

Workshop SOSU RAR NORD

Workshop SOSU RAR NORD P r æ s e n t a t i Workshop SOSU RAR NORD Uddannelsesområdet i sammenkobling med beskæftigelsesindsatsen Martin Dunlap Svane 72 22 38 44 Mdsv@star.dk Arbejdsmarkedskontor Syd 72 22 38 00 amksyd@star.dk

Læs mere

Den 23. august indgik regeringen, S, DF, R og SF en politisk aftale om forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Aftalen har været længe på vej.

Den 23. august indgik regeringen, S, DF, R og SF en politisk aftale om forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Aftalen har været længe på vej. 180827 Foreløbig vurdering af Aftale om forenkling af beskæftigelsesindsatsen Den 23. august indgik regeringen, S, DF, R og SF en politisk aftale om forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Aftalen har været

Læs mere

Status på beskæftigelsesreformen

Status på beskæftigelsesreformen Sagsnr. 14-1229 Vores ref. MBS/DHA/lgy Den 1.juli 2016 Status på beskæftigelsesreformen Beskæftigelsesreformen, som trådte i kraft i 2015, havde som sine to hovedspor et øget antal af samtaler mellem de

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68)

ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.9 - side 1 Dato: Juli 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2017 ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) 5.68.90 Driftsudgifter til den kommunale beskæftigelsesindsats

Læs mere

016 Afløb af jobrotation med 100 pct. refusion forenklet permanent ordning, jf. 51, stk. 1, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

016 Afløb af jobrotation med 100 pct. refusion forenklet permanent ordning, jf. 51, stk. 1, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Budget- og regnskabssystem for kommuner 3.5.9 - side 1 Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2015 5 Sociale opgaver og beskæftigelse ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) 5.68.90 Driftsudgifter til

Læs mere

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst Marts 2015 1 Status på beskæftigelsesreformen Den 1. januar 2015 trådte de første dele af beskæftigelsesreformen i kraft. Reformen sætter fokus på,

Læs mere

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Bornholm

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Bornholm Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Bornholm Juni 2015 1 Andele af befolkningen på offentlig forsørgelse Fig. 1. Andelen af befolkningen (16-66 år) på offentlig forsørgelse, pct., dec.

Læs mere

AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Fyn

AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Fyn AMK-Syd 21-01-2016 Status på reformer og indsats RAR Fyn Januar 2016 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er en

Læs mere

Gode råd om ansættelse

Gode råd om ansættelse RÅDGIVNING Gode råd om ansættelse om støtteordninger elever af og tilskud Indhold Tilskud til voksenlærlinge 3 VEU-godtgørelse og befordringstilskud 4 Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) 4 Løntilskud

Læs mere

AKTIVERING for dig under 30

AKTIVERING for dig under 30 F O A f a g o g a r b e j d e s a r b e j d s l ø s h e d s k a s s e AKTIVERING for dig under 30 3 INDHOLD 1. Du er under 25 år og uden uddannelse side 4 2. Du er under 25 år og uden uddannelse, men har

Læs mere

5 Sociale opgaver og beskæftigelse

5 Sociale opgaver og beskæftigelse Budget- og regnskabssystem for kommuner 3.5.9 - side 1 Dato: December 2015 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2016 5 Sociale opgaver og beskæftigelse ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) 5.68.90 Driftsudgifter

Læs mere

Strategi uddannelses- & kontanthjælp - Job & Uddannelse - Faaborg-Midtfyn Jobcenter

Strategi uddannelses- & kontanthjælp - Job & Uddannelse - Faaborg-Midtfyn Jobcenter Strategi: At unge under 30 år hurtigst muligt bliver optaget på og gennemfører en kompetencegivende uddannelse og at voksne over 30 år hurtigst muligt opnår varig beskæftigelse på ordinære vilkår. Der

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68)

ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.9 - side 1 Dato Juli 2016 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2017 ARBEJDSMARKEDSFORANSTALTNINGER (68) 5.68.90 Driftsudgifter til den kommunale beskæftigelsesindsats

Læs mere

Dialogmøde mellem erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget og Norddjurs Beskæftigelsesråd BESLUTNINGSPROTOKOL

Dialogmøde mellem erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget og Norddjurs Beskæftigelsesråd BESLUTNINGSPROTOKOL Dialogmøde mellem erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget og Norddjurs Beskæftigelsesråd BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Mødelokale 2, rådhuset Dato: Onsdag den 24. oktober 2018 Start kl.: 15:00 Slut kl.: 16:00

Læs mere

AKTIVERING. for dig under 30

AKTIVERING. for dig under 30 F O A f a g o g a r b e j d e s a r b e j d s l ø s h e d s k a s s e AKTIVERING for dig under 30 3 INDHOLD 1. Du er under 25 år og uden uddannelse side 4 2. Du er under 25 år og uden uddannelse, men har

Læs mere