Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet"

Transkript

1 Stevns kommune Dato: Deres ref.: 4660 Store Heddinge Vor ref.: Sagsbehandler: jqs / jrb Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Hermed følger BUPL s høringssvar til Stevns Kommunes spareforslag for budgettet for Overordnet mener BUPL ikke, at kommunens økonomiske situation begrunder reduktioner på skole- og børneområdet. Herunder følger vores specifikke kommentarer til budgetproces og spareforslag samt vores anbefalinger til det fremtidige arbejde på området. Budgetproces Børneudvalget har meldt ud, at de ikke vil forholde sig til forvaltningens spareforslag. I hvert fald ikke op til det kommende budgetseminar d juni. I BUPL synes vi, det er befriende, at politikerne viser mod til at udfordre den gængse budgetproces. Budgetprocessen skulle gerne levne mulighed for, at de politiske visioner og mål for børneområdet kan blomstre. Desuden har børneudvalget bedt forvaltningen regne på, hvordan der kan afsættes penge til flere pædagoger i daginstitutionerne. Også det er vi på børnenes, forældrenes og medarbejdernes vegne meget tilfredse med i BUPL. Børneudvalget har dog indtil videre betinget sig, at pengene til bedre normeringer i daginstitutionerne, skal findes inden for rammen. BUPL s opfattelse er, at der er behov for, at man fra det samlede byråds side ser på de investeringsmuligheder, børneområdet på længere sigt udgør, fremfor i det korte perspektiv at anskue børn som en udgift for samfundet. Ser man på de udfordringer, som området står overfor, er der efter vores vurdering behov for, at kommunalbestyrelsen nytænker kommunens budget og tilfører børneområdet flere ressourcer til at sikre en god normering og en høj pædagogandel.

2 DAGTILBUD Normeringer og kvalitet De fleste af forvaltningens spareforslag for børneområdet er kendt fra tidligere budgetprocesser. Alle forslagene påvirker direkte eller indirekte normering og kvalitet i dagtilbud. Bl.a. forslag vedr. ændret åbningstid, lukkedage og feriepasning, reduktion i tildeling til normering og pædagogandel, samt puljen til bedre kvalitet i dagtilbud som skal opkvalificere det pædagogiske personale. Lukkedage Indførelse af lukkedage og uger har flere konsekvenser: Modsat af, hvad de kommunale forvaltninger forudsætter, er lukkeuger ikke kun en serviceforringelse for familierne på Stevns. Lukkedage og uger er alene en omfordeling af de tidspunkter, hvor personale og børn holder ferie og indebærer en normeringsforringelse, der svarer til det beløb, der spares ved forslaget. Brugen af nødpasningsordninger er for nogle børn ikke omsorgsmæssigt forsvarlig. Børnene har ikke gavn af, at blive anbragt i et fremmed miljø blandt børn og voksne, de ikke nødvendigvis kender og har en tryg relation til. Desuden er Stevns i forvejen en af de kommuner i Danmark, som har flest lukkedage om året. Åbningstider Ændringer i åbningstiden er først og fremmest en serviceforringelse for familierne, men øger i praksis personalets arbejdspres i den tilbageværende åbningstid. Det skyldes, at reduktioner i åbningstiden angår de tidspunkter på dagen, hvor der er færrest børn: Morgen og aften. Mens reduktionen i tildelingen beregnes ud fra et gennemsnitligt antal børn. Normering En lang række udenlandske og danske undersøgelser dokumenterer de gavnlige effekter af investeringer på børneområdet. Egmontrapporten fra 2016: En bedre start pointerer, at de første 1000 dage er afgørende i et barns liv. Frem til barnet fylder tre år er der stor mulighed for at påvirke barnets udvikling i positiv retning. Lykkedes man ikke med opgaven, kan der blive brug for både dyre og langvarige foranstaltninger for at rette op senere i barnets liv.

3 De senere års forskning, og senest også De økonomiske Vismænds beregninger på dynamiske effekter af investeringer i dagtilbud af høj kvalitet er entydige: kvaliteten af børnepasningen er afgørende. Samtidig er det igen og igen blevet påpeget både fra BUPL s side og fra forældrene på Stevns, at pædagogerne mangler tid til den vigtige nærhed og kontakt samt det pædagogiske arbejde med det enkelte barn og den samlede børnegruppe. I foråret har en undersøgelse af pædagogernes alenearbejde med børnene understreget problemets alvorlige karakter, også i Stevns Kommune. Undersøgelsen sætter både fokus på muligheder for at skabe pædagogisk kvalitet og på spørgsmålet om at varetage børnenes sikkerhed i daginstitutionerne. Pædagogandel Både den danske og internationale forskning på det pædagogiske område peger på betydningen af medarbejdernes pædagogiske uddannelse: Jo højere andel af uddannede pædagoger desto mere gavn har børnene af at gå i dagtilbud. BUPL, forvaltning og børneudvalget har været i løbende dialog om pædagogandelen i daginstitutionerne. Selvom der er indikationer på, at pædagogandelen er blevet løftet de senere år, er der stadig et potentiale for forbedring på det punkt også. SKOLE- OG SFO-OMRÅDET Også spareforslagene på skole- og SFO-området bærer præg af, at være gentagelser fra tidligere års budgetproces. De omfatter besparelser på åbningstid, ferielukning, normeringer og pædagogandel i SFO erne. Trivsel og læring Skolefritidsordningerne er i dag en integreret del af folkeskolen og af elevernes dagligdag. Og i tæt samarbejde mellem lærere og pædagoger har SFO erne en væsentlig rolle i at skabe til en sammenhængende skoledag for børnene og et stærkt forældresamarbejde. SFO erne bidrager til på afgørende vis til at sikre elevernes trivsel, som er et af de tre mål i folkeskolereformen. Det handler om dels at skabe velfungerende sociale relationer, dels om at udvikle børnenes sociale kompetencer til at indgå i et fællesskab. Og i forlængelse heraf at eleverne opbygger deres selvværd og udvikler sig til velfungerende borgere.

4 Børn i udfordringer Navnlig for de børn, som har en mindre stærk hjemmebaggrund, har vanskeligt ved at etablere relationer eller har særlige læringsmæssige udfordringer, er det afgørende, at skole- og fritidstilbud skaber kontinuitet i deres liv. SFO erne har en særlig opgave i at undgå, at børn og unge marginaliseres og forebygge ensomhed, psykiske problemer mv. Problemer, som, hvis de ikke afhjælpes tidligt, kan føre til større udfordringer og udgifter for kommunen senere i livet. F.eks. kriminalitet eller misbrug. I dag modtager børn med særlige behov ekstra hjælp i undervisningen. Men i SFO en ydes der ikke ekstra hjælp ud over den gængse normering. Det betyder ikke blot, at det enkelte barn oplever begrænsninger i forhold til at få et udviklende fritidsliv og danne sociale relationer. Det rammer hele barnets selvopfattelse, og har derfor også betydning for den læring barnet modtager i undervisningen. Man bør derfor anskue børnenes dagligdag som en helhed og se på, hvordan man kan tilvejebringe ressourcer til at støtte børn i udsatte positioner gennem hele skoledagen. Såvel reduktioner i normeringer, åbningstider og pædagogandel vil forringe kvaliteten af den indsats, som SFO erne yder. Tværtimod er der behov for, at man politisk ser på, hvordan man i forhold til børnenes udvikling og læring kan drage endnu mere nytte af fritidstilbuddene og af lærer-pædagogsamarbejdet på den enkelte skole. Styrk pædagogfagligheden Her foreslår vi fra BUPL s side, at man styrker den pædagogfaglige ledelse på den enkelte skole. Hermed sikrer man kvaliteten i de pædagogiske aktiviteter gennem relevant pædagogfaglig sparring. Både i relation til pædagogerne og skolens øvrige medarbejdere. Pædagogfaglig ledelse på skolerne styrker fokus på samspillet mellem klub- og fritidsordningernes pædagogiske aktiviteter, skolens undervisning og samarbejdet mellem skole og hjem. Samt at det pædagogiske perspektiv bliver en del af skolens arbejde og tænkning, samt at der er et godt og varieret undervisningsmiljø. Ydermere bidrager den pædagogfaglige ledelse til at rette ledelsesteamets fokus på de muligheder, der ligger i at anskue børnene i et perspektiv, der omfatter hele deres daglige liv samt styrke de positive effekter af arbejdet med førskolebørnene.

5 Den fortsattes udvikling af samarbejdet mellem pædagoger og lærere er en anden og væsentlig gevinst ved at styrke den pædagogfaglige ledelse i ledelsesteamet. Det er efter BUPL s opfattelse en politisk opgave at sikre, at der er pædagogfaglig ledelse på alle skoler i kommunen. Pt. ser vi en tendens til at de pædagogiske ledere (SFO-ledere) erstattes af indskolingsledere uden pædagogfaglig baggrund. ANBEFALING BUPL opfordrer politikerne i Stevns Kommune til at følge op på svarene fra forårets cafémøder med kommunens medarbejdere. Her blev det nævnt at normeringer på dagtilbudsområdet langt fra slår til. Kommunen bør undersøge hvad der ifølge ledere, pædagoger og familier helt konkret kan forbedre hverdagen i kommunens dagtilbud/ institutioner. Således at pædagogerne får bedre muligheder for at sikre børnenes trivsel, sundhed, udvikling og læring fremadrettet. Med det som udgangspunkt må den samlede kommunalbestyrelse skrinlægge besparelserne og finde de ekstra penge til området. VISION FOR BØRNEOMRÅDET BUPL savner stadig at se politikerne i Stevns Kommune benytte sig af muligheden for at beslutte en egentlig børne- og ungepolitik for hele kommunen, som omfatter almenområdet, skoler og fritidstilbud. En sådan har Stevns Kommune ikke. Vi ved, at man fra kommunens side fra tid til anden har peget på, at man har forskellige politikker på børne- og skoleområdet. Men de pågældende papirer, man har peget på, har efter BUPLs vurdering mere karakter af instrukser og procedurer. Ikke en egentlig børn- og ungepolitik. Efter BUPLs opfattelse sætter en børn- og ungepolitik retning og mål for det pædagogiske arbejde på skoler og institutioner. Den er et værdifuldt pejlemærke for både ledelse og medarbejdere i kommunens mange institutioner og tilbud for børn og unge. Samtidig signalerer børne- og ungepolitikken, at man fra politisk side tager området alvorligt og sætter pris på den indsats, som medarbejderne udfører i det daglige. Endelig vil en børnog ungepolitik fungere som en guide for forældrebestyrelserne, og den vil kunne anvendes som afsæt for promoveringen af kommunen som et børnevenligt område at bosætte sig i. Vi håber at Stevns Kommune vil tage spørgsmålet om at udarbejde en egentlig børn- og ungepolitik op til fornyet overvejelse. Vi synes medarbejderne og de mange engagerede forældre skal kunne mærke politikernes visioner for kommunens børn og unge. En børnog ungepolitik er i BUPLs optik et politisk fingeraftryk.

6 Hvis BUPL kan være til gavn står vi altid til rådighed. Ligesom vi også har idéer til, hvordan man kan etablere en proces, der inddrager medarbejdere, forældre, ledere og andre i udviklingen af en egentlig børn- og ungepolitik. Jacqueline Sporon - Fiedler Dagtilbud - Faglig sekretær Bupl Sydøst Joakim Rex Blankschøn Skoler - Faglig sekretær Bupl Sydøst jqs@bupl.dk jrb@bupl.dk Tlf.nr Tlf.nr

BUPL s høringssvar til budget 2019

BUPL s høringssvar til budget 2019 Køge Kommune Torvet 1 Dato: 6.9.2018 Deres ref.: Vor ref.: 4600 Køge Sagsbehandler: jke / Jrb BUPL s høringssvar til budget 2019 Hermed følger BUPL s bemærkninger til spareforslag på børneudvalgets og

Læs mere

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2019 på børne- og skoleområdet

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2019 på børne- og skoleområdet Stevns Kommune Udvalget for Børn, Unge og Læring 7. juni 2018 Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2019 på børne- og skoleområdet BUPL har modtaget Stevns Kommunes høringsmateriale vedrørende Børn,

Læs mere

BUPL s høringssvar til budget 2017

BUPL s høringssvar til budget 2017 11. september 2016 / BUPL Sydøst BUPL s høringssvar til budget 2017 Hermed følger BUPL s bemærkninger til spareforslag på børneudvalgets og skoleudvalgets område i forbindelse med behandling af kommunens

Læs mere

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL skal hermed svare på kommunens høringsmateriale vedrørende implementering af den kommende skolereform i Næstved Kommune.

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

BUPL s bemærkninger til forslag vedr. Køge Kommunes budget 2020

BUPL s bemærkninger til forslag vedr. Køge Kommunes budget 2020 BUPL s bemærkninger til forslag vedr. Køge Kommunes budget 2020 Køge Kommune har sendt forslag til besparelser på børne- og skoleområdet vedrørende budget 2020 i høring. Her følger BUPL s bemærkninger.

Læs mere

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 1 Alle børn har ret til en god start At blive i stand til at klare sig godt i livet handler ikke kun om fremtiden. Det handler i høj grad om at

Læs mere

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 23 Formålet med loven er at 1 stk. at fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

MED Områdeudvalg Sundhed har den 26. juni 2017 behandlet nye balanceforslag fra medio juni 2017 og fremsender følgende høringssvar:

MED Områdeudvalg Sundhed har den 26. juni 2017 behandlet nye balanceforslag fra medio juni 2017 og fremsender følgende høringssvar: MED Områdeudvalg Sundhed har den 26. juni 2017 behandlet nye balanceforslag fra medio juni 2017 og fremsender følgende høringssvar: Vikarpulje. Opgaveløsningen i Sundhed & Omsorg består i meget høj grad

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

BUPL Nordsjællands høringssvar vedr. budget for børne- og ungeområdet

BUPL Nordsjællands høringssvar vedr. budget for børne- og ungeområdet Hillerød kommunes budgetforslag 2018-2021 BUPL Nordsjælland kvitterer hermed for muligheden for at afgive høringssvar vedr. budget 2018 2021 i Hillerød Kommune. BUPL Nordsjælland har i nærværende høringssvar

Læs mere

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017 Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner BUPL s fritidsudspil 2017 STYRK BØRN OG UNGES LIV SKAB BEDRE FRITIDSINSTITUTIONER Fritidsinstitutioner i Danmark et broget billede. Skolefritidsordninger

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord...3 Indledning...3 Kompetente børn og unge...4 Forpligtende fællesskaber...5 Stærke netværk og et rigt

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber... 5 Børn og unge med særlige

Læs mere

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017 Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner BUPL s fritidsudspil 2017 Fritidsinstitutioner i Danmark et broget billede. Skolefritidsordninger (SFO) under folkeskoleloven. Integrerede institutioner,

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019

Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019 Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019 ÅFO anbefaler byrådet at forkaste de spareforslag, som forringer kvaliteten yderligere i vores dagtilbud, SFOer og klubber. Forslagene om tidlig børnehavestart,

Læs mere

UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO

UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO Indhold Forord...1 Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO...2 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...3 Folkeskolens formålsparagraf...3

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

Forældrepjece. Alle børn og unge er en del af fællesskabet. Herning Kommunes Inklusionsstrategi

Forældrepjece. Alle børn og unge er en del af fællesskabet. Herning Kommunes Inklusionsstrategi Forældrepjece Alle børn og unge er en del af fællesskabet Herning Kommunes Inklusionsstrategi 2016-2020 November 2015 1 Indledning Denne forældrepjece er i korte træk en hjælp til at forstå hvad inklusion

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 214 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af SOU samrådsspørgsmål T Dato /

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR

ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR 5. februar 2015 HØRINGSSVAR ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR Folkeskolereformen er en meget omfattende forandringsproces med store konsekvenser for både medarbejdere, børn og forældre på

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 1 2 % besparelse til ledelse på dagtilbudsområdet 277.000 kr. 2 Reduktion i ledelse i udvalgte institutioner, og ændring i

Læs mere

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV 2 ORDFØRER/KONTAKT: RESUME KATALOG OVER SF S FORSLAG: 1) Loft over forældrebetalingen i SFO på 40 % 2) Minimumsnormeringer i SFO er og fritidshjem 3) Udvidelse

Læs mere

HØRINGS SVAR. til Varde Kommune

HØRINGS SVAR. til Varde Kommune HØRINGS SVAR til Varde Kommune e e ll a or f d u lb ti g a d og r Skole Høringssvaret # er skrevet på vegne af Borgerne i Sig, HHST Udviklingsråd (Sig området) og Sig Borgerforening Erkendelse og fremtidssikring

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ 2018 Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet Forslag til den nye formålsparagraf Dagtilbudsområdet er reguleret af dagtilbudsloven,

Læs mere

Rammer for mål og indholdsbeskrivelser for skolernes fritidstilbud i Vesthimmerlands Kommune

Rammer for mål og indholdsbeskrivelser for skolernes fritidstilbud i Vesthimmerlands Kommune Rammer for mål og indholdsbeskrivelser for skolernes fritidstilbud i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse ----------------------------------------

Læs mere

Her indsættes et billede af SFO-børn. Kommunal ramme for mål- og indholdsbeskrivelser i SFO

Her indsættes et billede af SFO-børn. Kommunal ramme for mål- og indholdsbeskrivelser i SFO Her indsættes et billede af SFO-børn Kommunal ramme for mål- og indholdsbeskrivelser i SFO Forord af Pernille Schnoor, formand for Børne- og Skoleudvalget 2 Ινδλεδνινγ Kommunalbestyrelsen blev pr. 1. august

Læs mere

Børne- og ungepolitik

Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik Børne - og ungepolitik Bken i pixi-format Favrskov Byråd har vedtaget en B, der peger frem mod 2014. Den er delt op i fem temaer: Udvikling og effektivisering Læring og kvalitet Inklusion

Læs mere

Høringssvar budget Personale

Høringssvar budget Personale Høringssvar budget 2018-2021 Personale Høringssvar til omprioriteringsforslag 2018-2021 Det er med stor bekymring vi har læst at der er risiko for, at normeringen på dagtilbudsområdet bliver yderligere

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 20-08-2019 j./sagsnr. 28.00.00-A00-44-19 Bilag 2 Oversigt med opsummering af de enkelte høringssvar Afsender Opsummering Model MED udvalg område Øst På peger udfordringerne

Læs mere

Notat. Vedrørende kvalitet i dagtilbud

Notat. Vedrørende kvalitet i dagtilbud Dato: 03.08.2017 Center for Dagtilbud og Skole Team Pædagogik og Udvikling Spørgsmål: Hvordan kan der hensigtsmæssigt investeres 5 mio. kr. på 0-6 årsområdet? Og hvad vil administrationen pege på, at der

Læs mere

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Økonomi og Administration Sagsnr. 00.30.00-Ø00-24-16 Dato:27.4.2017 Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Folkeskolereformen og SFO Målet for skolerne i Horsens Kommune er, at alle elever

Læs mere

Høringsvar fra BUPL Sydøst vedrørende budget 2015

Høringsvar fra BUPL Sydøst vedrørende budget 2015 Høringsvar fra BUPL Sydøst vedrørende budget 2015 Hermed fremsendes BUPL høringssvar vedrørende Næstved Kommunes budget. Høringssvaret består af følgende: Resume Besparelser på daginstitutioner Faldende

Læs mere

Handlingskatalog - Budgetproces 2019

Handlingskatalog - Budgetproces 2019 BUDGET 2019-2022 Handlingskatalog - Budgetproces 2019 Indholdsfortegnelse Overordnet status på budgetforbedringsforslag - Opvækstudvalget... 2 001 Nedlæggelse af 4 dagplejekonsulentstillinger i administrationen...

Læs mere

Høringssvar fra Handicaprådet 2 Høringssvar fra Område-MED BUL 3 Høringssvar fra Område Nordstevns - Forældrebestyrelse og Lokal- MED 5 Høringssvar

Høringssvar fra Handicaprådet 2 Høringssvar fra Område-MED BUL 3 Høringssvar fra Område Nordstevns - Forældrebestyrelse og Lokal- MED 5 Høringssvar Høringssvar fra Handicaprådet 2 Høringssvar fra Område-MED BUL 3 Høringssvar fra Område Nordstevns - Forældrebestyrelse og Lokal- MED 5 Høringssvar fra Område Store Heddinge - Forældrebestyrelse 7 Høringssvar

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD Inklusions strategi Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole Indhold Indledning... 2 Status:... 3 Formål... 3 Solrød Kommune... 3 Hvorfor inklusion... 3 Inklusion... 3 Mål... 4

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 2018 Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 1 Indhold Baggrund... 3 Forord... 5 Børnesyn... 5 Fritidssyn...

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Notat. Institution. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Opsamling på høringssvar

Notat. Institution. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Opsamling på høringssvar Notat Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget Opsamling på høringssvar I forbindelse med de tre besparelsesforslag på dagtilbudsområdet, har forvaltningen i alt modtaget 26 høringssvar. Høringsparterne og

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Balancekatalog BU 10.06.14: Drøftet uden stillingtagen til de administrative forslag

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000 Nr. Overskrift Beskrivelse 1 Et attraktivt uddannelses- og Fagligt løft til ledere og medarbejdere. ungdomsmiljø. Visionen peger på at uddannelsesniveauet i kommunen skal styrkes. Nyere forskning peger

Læs mere

Folkeskolereformen åbner døren mellem skoler og klubber. Professionschef i BUPL, Bo Holmsgaard

Folkeskolereformen åbner døren mellem skoler og klubber. Professionschef i BUPL, Bo Holmsgaard Folkeskolereformen åbner døren mellem skoler og klubber Professionschef i BUPL, Bo Holmsgaard De tre mål for folkeskolereformen og fritidsinstitutionerne At alle børn blive så dygtige som muligt. At reducere

Læs mere

Læring til livet. En sammenhængende dag En ny folkeskolereform Nye fritidstilbud nye muligheder

Læring til livet. En sammenhængende dag En ny folkeskolereform Nye fritidstilbud nye muligheder Læring til livet En sammenhængende dag En ny folkeskolereform Nye fritidstilbud nye muligheder Læring til livet er ikke en afgrænset størrelse Læring foregår alle steder Alle skal være med Hvad er klubbernes

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning 2017

Skolebestyrelsens årsberetning 2017 Skolebestyrelsen på Strandskolen Kongens Enge 40, 2690 Karlslunde Den 8. november 2017 Skolebestyrelsens årsberetning 2017 Denne årsberetning fra skolebestyrelsen på Strandskolen er den sidste årsberetning,

Læs mere

BØRN- OG UNGEPOLITIK. Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være

BØRN- OG UNGEPOLITIK. Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være 2018 BØRN- OG UNGEPOLITIK Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være INDHOLD 03 Forord 04 Indledning De overordnede målsætninger for børn og unge 05 En tidlig

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Haderslev Reformen Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner FN Børnekonvention Læring i universer Fremskudt indsats Social indsats Social strategi Fælles retning - lokal udvikling

Læs mere

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Indledning Børne- og Ungestrategien er den overordnede strategiske ramme, der er retningsgivende for, hvordan alle medarbejdere

Læs mere

Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin

Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin Hvorfor er der behov for at nytænke folkeskolen? Vi har en faglig udfordring Der er stadig for mange, der ikke får en ungdomsuddannelse. For mange der forlader

Læs mere

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Feriepasning i dagtilbud / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Baggrund - beskrivelse af forslaget De københavnske dagtilbud planlægger i dag sommerferieperioden ud fra, at alle institutioner

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

Høringsskabelon - Landsbyordninger

Høringsskabelon - Landsbyordninger 1 - Høringssvar Ulfborg Børnehus i Hører til journalnummer: 28.09.00-K04-1-16 Høringsskabelon - Landsbyordninger Høringspart: Ulfborg Børnehus forhold til udvikling af lokalsamfundet i forbindelse med

Læs mere

Juniorklubben Stenstrup Stationsvej 19, 5771 Stenstrup. Tlf og mobil: /

Juniorklubben Stenstrup Stationsvej 19, 5771 Stenstrup. Tlf og mobil: / Juniorklubben Stenstrup Stationsvej 19, 5771 Stenstrup. Tlf og mobil: 62261220/ 29885771 www.juniorklubben-stenstrup.dk jkstenstrup@hotmail.com Kære politikere i Svendborg kommune 16-09-2016 Ifølge referatet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 ... 2... 2... 2... 3... 4... 5... 5... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 12... 12... 13... 13 1 2 3 4 5 6 Integrationsrådet anser foreningslivet for at være en vigtig aktør i integrationsprocessen,

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8 Side 1 af 8 I år har der ingen forhandlinger været om budgettet og det er jo egentlig ærgerligt. Forhandlinger er jo steder man kan mødes og have konstruktive debatter og måske finde punkter man kan være

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger.

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger. Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger. Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes Principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Faxe Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Faxe Kommune 1. Høringssvar fra BUPL Sydøst e60e94cd-7e87-4445-b98 Hører til journalnummer: 17.01.00-G01-3-13 Faxe kommune Dato: 14-11-2013 Uddannelsesudvalget Deres ref.: Børne- og Familieudvalget Vor ref.: 34-F54/20001

Læs mere

Budget Temadrøftelse

Budget Temadrøftelse Budget 2016 - Temadrøftelse Børneudvalgets temadrøftelse den 10. Overordnet serviceramme i 2015 Politikområder r Handlemuligheder Tidsplan og balancekatalog 1 stevns kommune Serviceudgifter 2015 Serviceudgifter

Læs mere

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet Her er der mulighed for at få svar på følgende spørgsmål: 1. Hvem omfatter de nye bevillingsmodeller?

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET OPGAVER OG ØKONOMI Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Inklusionscenter og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret, hvor

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til Styrelsesvedtægt for skolevæsenet i Nordfyns Kommune. Version af 27. januar 2009.

Høringssvar vedr. udkast til Styrelsesvedtægt for skolevæsenet i Nordfyns Kommune. Version af 27. januar 2009. Undervisningsafdelingen 23. april 2009 Høringssvar vedr. udkast til Styrelsesvedtægt for skolevæsenet i Nordfyns Kommune. Version af 27. januar 2009. Skole: Tema: Resume af høringssvar: Forvaltningens

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen

Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen 3. C-BUR 19. december 2013 Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen Sektorudvalget for Center for Børne- og ungerådgivningen ønsker generelt investeringer i

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Med vedtagelsen af budgettet for 2007, blev det besluttet at indføre

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Center for Undervisning - Vestskolen

Center for Undervisning - Vestskolen 1. Høringssvar fra Vestskolens bestyrelse og MED-udva Center for Undervisning - Vestskolen Høringssvar Skolereform 10. november 2013 Vestskolen har afholdt møde i henholdsvis skolebestyrelse og MED udvalg

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

Bilag 4: Effektiviseringsforslag Skoler

Bilag 4: Effektiviseringsforslag Skoler Bilag 4: Effektiviseringsforslag Skoler Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 24 3 % besparelse på ledelse og administration 700.000 kr. 25 17 % besparelse på ledelse i SFO 1.000.000 kr. 26 Reduktion af

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i

Læs mere

Etablering af SFO2 for 4. klasse

Etablering af SFO2 for 4. klasse Børn- og Ungeforvaltningen NOTAT Staben BUF Viden og Kompetencer Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk Tlf. +4565515211 DATO 19. april 2016 Etablering af SFO2 for 4. klasse REF. CLWJ Baggrund Børn-

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet.

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. 8.maj 2007. Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. Dagpasningsgruppen har på sit møde den 9.maj sammenfattet høringssvarene. Der er indkommet høringssvar fra 25

Læs mere

Opsamling af høringssvar

Opsamling af høringssvar Den 21. april 2016 Opsamling af høringssvar Generelt om høringen Høringsmaterialet blev udsendt til de otte siddende dagtilbudsbestyrelser. I tre af de fire kommende distrikter har bestyrelserne valgt

Læs mere

Ny SFO model. 1.2 Kommissorium

Ny SFO model. 1.2 Kommissorium Ny SFO model 1.2 Kommissorium Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...3 Målgruppe / interessenter...3 Indhold og milepæle...3 Metode...4 Evaluering...4 Succeskriterier...6 Organisering...6 Information...6

Læs mere

Principper for Furesø Fritidsordning

Principper for Furesø Fritidsordning Principper for Furesø Fritidsordning Baggrund Byrådet ønsker at etablere Furesø Fritidsordning (FFO), hvor fritidstilbuddene organiseres under Folkeskoleloven. Dato: 1. september 2010 Sagsnr.: 190-2010-10462

Læs mere

3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats

3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats 3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet i alle

Læs mere

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Hvad er den politiske holdning til inklusion i Tønder Kommune? Hvad betyder inklusion på 0-18 års området? Er det målet,

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2019-22 Børn og unge der tør 1 DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, SÅ DET KLARER JEG HELT SIKKERT! PIPPI LANGSTRØMPE Indledning I Børne- og Ungepolitikken for 2019-22 ønsker vi som byråd

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud INKLUSIONSSTRATEGI Børnefællesskaber i dagtilbud INDLEDNING Dagtilbuds inklusionsstrategi stiller gennem 6 temaer skarpt på, hvordan dagtilbud og alle dagtilbuds medarbejdere kan skabe de bedst mulige

Læs mere