Tema 1 Momos Berlin Færdigheds- og vidensmål Omsat læringsmål Tegn på læring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tema 1 Momos Berlin Færdigheds- og vidensmål Omsat læringsmål Tegn på læring"

Transkript

1 Kapitel 1 Momo & Co Tema 1 Momos Berlin Færdigheds- og vidensmål Omsat læringsmål Tegn på læring Læringsmål i fokus Tegn på læring kan være Lytte af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Lytte Jeg kan lytte, forstå og gætte ord og vendinger i et lydklip om Momos Berlin, så jeg kan markere ting, steder, personer og situationer på en billedcollage. Jeg lytter mange gange og har markeret personerne sikkert, men er usikker på steder og genstande. Jeg markerer personer, genstande, steder m.m. på collagen, men gætter både rigtigt og forkert. Jeg har markeret de fleste personer, ting, steder osv. på collagen og gætter stort set rigtigt. Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Andre færdigheds- og vidensmål Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Jeg kan anvende min viden om Berlin og min egen by til at tale om forskelle og ligheder i klassen. Jeg kan lytte og gætte kvalificeret på et i en samtale på Berlinerisch. Jeg kan forstå og anvende instruktioner i en lyttetekst om Berlin, hvor jeg skal kombinere billeder med bydele. Jeg nævner et par facts i min egen by og i Berlin. Jeg nævner facts og aktivitetsmuligheder i Berlin og min egen by og sammenligner med støtte i bogen. Jeg har styr på facts, seværdigheder, aktiviteter m.m. i min egen by og Berlin og sammenligner ved at bruge relevante vendinger.

2 dialoger om nære Eleven har viden om enkle Jeg kan føre en samtale om, hvad jeg synes om at bo i min by ved at formulere spørgsmål og svare bl.a. ved at bruge relevante vendinger som bei uns/ mein Lieblingsort/ was magst du gern/ hier gibt es m.m. Jeg kan efterligne udtalen i dialogen om min by. Eleven kan skrive enkle sætninger Eleven kan skrive enkle ord og udtryk klart og forståeligt Eleven har viden om retstavning og tegnsætning Jeg kan læse og forstå hvilke man kan tale om, når det handler om at fortælle noget om en by. Jeg kan skrive en dialog om min egen by, evt. ved hjælp af en modeltekst. Når jeg lytter til en fortælling om Momos Berlin, kan Jeg notere ord og tjekke dem i en ordbog. Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Jeg kan udfylde en mindmap for at samle viden om Berlin vedr. seværdigheder, facts, Momos Berlin, egne erfaringer m.m. Tema 3 Is mir egal dialoger om nære Eleven har viden om enkle Jeg kan tale med en kammerat om, hvad personer og dyr laver i et offentligt transportmiddel. Jeg stiller spørgsmål og svarer med støtte i kopiarket. Jeg stiller spørgsmål frit og svarer med støtte i det, jeg har skrevet. Jeg stiller spørgsmål og svarer frit om personer, dyr og hvad de

3 Andre færdigheds- og vidensmål Redegøre Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. dialoger om nære Eleven har viden om enkle Tema 4 Projekt Der arbejdes hen imod mange færdigheds- og vidensmål: samtale læsning skrivning tekst og medier sprogligt fokus kulturforståelse kulturmøder Jeg kan læse, gætte og forstå en tekst om Kazim og hans job og forstå, hvilke teksten berører Jeg kan formidle min viden om det sted, hvor jeg bor Jeg kan lytte til og forstå, hvad en musikvideo handler om, notere ord fra teksten og tjekke ordene i en ordbog. Jeg kan kombinere stillbilleder fra en video med sætninger, så det giver mening. Jeg kan tale sammen med andre om, hvad en person laver i en U- Bahn. Fokuslæringsmål Jeg kan være med til at skrive replikker til et rollespil om en af situationerne fra Kazims arbejde i U-Bahn og optræde med det. laver i bus, tog o.l. Tegn på læring kan være Jeg støtter mig til de andre, når jeg skriver en replik og spiller min rolle ved at læse op af manuskriptet. Jeg skriver enkelte replikker og spiller min rolle med nogen støtte i manuskriptet. Jeg skriver replikker til vores rollespil, tjekker, om man kan sige sådan, slår op i ordbogen, spiller min rolle frit og hjælper andre til at komme videre.

4 Tekst og medier Præsentation Kulturforståelse Jeg kan præsentere mit projekt om Berlin ved hjælp af billeder, tekst og tale. Jeg præsenterer mit projekt om Berlin med billeder og enkelte ord og vendinger og støtter mig næsten udelukkende til mit manuskript. Jeg præsenterer mit projekt om Berlin med billeder og ord.jeg fortæller i hele sætninger, taler nogenlunde flydende og bruger af og til mit manuskript som støtte. Jeg præsenterer mit projekt om Berlin flydende med billeder og tekst, taler i sammenhængende sætninger og bruger kun mit manuskript til at tjekke, om det hele er med.

5 Kapitel 2 Die neue Schule Tema 1 Die Schule fängt an Færdigheds- og vidensmål i fokus Læringsmål i fokus Tegn på læring kan være Jeg kan, ved at fokusere på ord, jeg forstår, forstå indholdet i en sms, afgøre, hvilke, der indgår i teksten og genkende spørgeord og spørgsmål. Jeg forstår det om lærerne og gætter et par af ne. Jeg forstår det om lærerne, fagene og hvad Julia skal lave. Jeg afgør forholdsvist sikkert, hvilke teksten handler om. Jeg forstår hele teksten og afgør sikkert, hvilke teksten handler om. Andre færdigheds- og vidensmål Lytning af talt tysk om nære Jeg kan forstå, hvad en kort film om en skole handler om. Eleven har viden om at lytte efter Eleven kan skrive enkle sætninger Jeg kan skrive en tekst om min skole ved at benytte en modeltekst. Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Tema 2 Ich mag Biologie Jeg kan notere ord fra filmen om Hermann-Hesse Schule korrekt. Jeg kan finde konkrete oplysninger om en skole på et anvist websted Færdigheds- og vidensmål i fokus Læringsmål i fokus Tegn på læring kan være dialoger om nære Eleven har viden om enkle Jeg kan stille spørgsmål og svare i en samtale om Julias og Alex eller min egen skoledag. Jeg bruger spørgsmålene fra bogen ved at læse dem op, svarer på de andres spørgsmål med få ord og har svært ved at komme videre selv.

6 Eleven kan formulere enkle sætninger Eleven har viden om den simple sætningsopbygning Andre færdigheds- og vidensmål Præsentation Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Eleven kan skrive enkle sætninger Tema 3 Das Klassenzimmer Jeg kan præsentere min yndlingsdag for en kammerat, efter jeg har forberedt det skriftligt og bruge vendingerne von bis, klokkeslættene og betegnelser for fag. Jeg kan sammenligne Alex og Julias skema med mit eget. Jeg kan tale med en kammerat om Alex og Julias skema og mit eget skema. Jeg kan lytte til, læse og forstå en tekst om et skoleskema. Jeg kan gætte kvalificeret på skolefag og skrive dem korrekt af. Jeg kan læse og forstå sætninger og udtryk om klokken og kombinere tegninger med tilhørende sætninger. Jeg kan gætte kvalificeret på skolefag og skrive dem korrekt af Jeg kan skrive korte facts om mine yndlingsdag Jeg kan føre en lille samtale om at gætte et skolefag, når nogen mimer det. Jeg støtter mig for det meste til spørgsmålene i bogen og svarer nogenlunde sikkert på kammeratens spørgsmål. Jeg bruger både spørgsmål fra bogen og egne spørgsmål, svarer sikkert på den andens spørgsmål og tager initiativ, hvis samtalen går i stå.

7 Færdigheds- og vidensmål i fokus Læringsmål i fokus Tegn på læring kan være Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Andre færdigheds- og vidensmål Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter dialoger om nære / Eleven har viden om enkle Præsentation Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære /Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk Eleven kan skrive enkle ord og udtryk klart og forståeligt/ Eleven har viden om retstavning og tegnsætning Jeg kan sammenligne en skole i Berlin med min egen med fokus på fag, timer, skoleskema, klasseværelse m.m. Jeg kan gætte klasseværelsesord ud fra billede, lyd og skrevne ord. Jeg kan bruge klasseværelsesord i en samtale og bruge det rigtige køn ved hjælp af m, f og n. Jeg kan i løbet af en samtale gætte en genstand i klasselokalet ved at spørge til farver og det stof, den er lavet af. Jeg kan præsentere genstande, personer og steder i mit eget klasselokale ved hjælp af billede og notater. Jeg kan formulere relevante spørgsmål. Jeg skriver få iagttagelser i diagrammet. Jeg har lettest ved konkrete forskelle i timetal og lignende, og jeg læser op, hvad jeg har skrevet uden at bruge vendingerne fra kopiarket. Jeg udfylder diagrammet i forhold til nogle af delne, gør mundtligt rede for nogle ligheder og forskelle og støtter mig til vendingerne på kopiarket. Jeg udfylder diagrammet, kommer ind på mange del omkring Hermann- Hesse Schule og min egen skole, fortæller om ligheder og forskelle og benytter faste vendinger.

8 / Eleven har viden om at læse efter Eleven kan skrive enkle sætninger/ Eleven kan skrive enkle ord og udtryk klart og forståeligt/eleven har viden om retstavning og tegnsætning. Jeg kan identificere vendinger i teksten, der beskriver, hvor noget befinder sig. Jeg kan skrive ord efter diktat korrekt. Jeg kan bruge en ordbog til at slå vigtige ord op for at forstå dem. Jeg kan finde den rigtige form for det ubestemte kendeord til klasseværelsesordene, når jeg kender navneordets køn. Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Jeg kan påpege ligheder og forskelle mellem deres klasselokale og klasselokalet i bogen. Tema 4 Alex geht es nicht so gut Færdigheds- og vidensmål i fokus Læringsmål i fokus Tegn på læring kan være Eleven kan skrive enkle sætninger/ Andre færdigheds- og vidensmål / Eleven har viden om at læse efter Jeg kan skriftligt anvende spørgeord til at formulere korrekte spørgsmål til en tekst, sådan at en kammerat kan finde svarene i teksten. Jeg kan gætte ord og vendinger som forforståelse til en tekst om en skolesituation. Jeg kan foreslå, hvilket emne den efterfølgende tekst kunne have. Jeg bruger for det meste de samme spørgeord, laver fejl med ordstillingen og har få spørgsmål. Jeg bruger forskellige spørgeord, er til dels usikker i min formulering af længere sætninger og tror nok, at de andre kan svare på spørgsmålene. Jeg bruger mange forskellige spørgeord i mine sætninger, fx også warum, formulerer dem korrekt og tjekker, om man kan svare på spørgsmålene.

9 Jeg kan forstå et i en tekst om Alex og skolen. Jeg kan forstå en dialog mellem læreren, Alex og Julia om en situation i skolen. Jeg kan vurdere, hvilke ord der skal slås op og finde dem i en ordbog. Eleven kan skrive enkle sætninger/ dialoger om nære / Eleven har viden om enkle Jeg kan med dialogen som model skrive min egen dialog, sådan at den passer til og min egen skole. Jeg kan bruge egne spørgsmål i og svare på kammeraternes i en samtale om Alex og skolen. Jeg kan spille en færdig dialog om temaet skole som rollespil og bl.a. efterligne sprogtonen. Lytning af talt tysk om nære / Eleven har viden om at lytte efter Jeg kan forstå en dialog om en situation i skolen. Jeg kan spille dialogen og efterligne sprogtone m.m. Tema 5 Die Sprachlupe Færdigheds- og vidensmål i fokus Læringsmål i fokus Tegn på læring kan være Eleven kan formulere enkle sætninger/ Eleven har viden om den simple sætningsopbygning Jeg kan finde grundled og udsagnsled i tyske sætninger og lægge mærke til regelmæssigheder i bøjning af et udsagnsord i nutid. Jeg finder grundled sikkert, når det er ich og du; især, hvor udsagnsled er markeret på forhånd og formulerer ingen regel. Jeg markerer de personlige stedord som grundled, finder nogle af de ikke markerede udsagnsled og min regel er delvis korrekt.

10 Andre færdigheds- og vidensmål Kulturmøder Eleven kan anvende enkle tyske udtryk i mødet med tysktalende Eleven har viden om sammenhæng mellem tysk sprog og kultur Tema 6 Projekt Der arbejdes hen imod mange færdigheds- og vidensmål: Hier ist meine Schule Lytning Præsentere Tekst og medier kulturforståelse Jeg kan finde personlige stedord i en tekst. Jeg kan finde grundled og udsagnsled i en tysk sætning. Jeg kan observere regelmæssigheder i bøjning af udsagnsord og formulere en regel. Jeg kan anvende regler for bøjning af udsagnsord og vælge de rigtige udsagnsord, sådan at sætningerne giver mening. Jeg kan analysere en dansk sætning med grundled og udsagnsled. Jeg kan på baggrund af min analyse finde den korrekte endelse til udsagnsordet. Jeg kan lægge mærke til forskellen på, hvordan man på tysk og dansk udtrykker høflighed over for en lærer. Jeg kan anvende tyske høflighedsformer overfor min Lærer. Læringsmål Jeg kan præsentere min skole i en kort film, som jeg selv har lavet, hvori der indgår tekst og speak. Jeg finder alle personlige stedord og markerer dem, der er grundled, finder det tilhørende verbum, der er udsagnsled og skriver det korrekt ind i skemaet, markerer endelserne korrekt og formulerer en regel. Tegn på læring kan være Jeg præsenterer min skole i en film med billeder fra skolen. Jeg præsenterer min skole i en film, bruger tekster som intro i overskriftform med hjælp fra hjælpeboksen og har lidt speak.

11 Umfrage Lytning Præsentation Tekst og medier Kulturmøder Die erste Deutschstunde Præsentation Tekst og medier Kulturmøder Kulturforståelse Jeg kan lave en undersøgelse om mine kammeraters yndlingsfag og præsentere resultatet for holdet. Jeg kan skrive en mail til en kammerat om min første tysktime og præsentere den for kammeraterne. Jeg præsenterer min skole i en film med tekster, bl.a. som overskrifter og kommentarer og bruger noget speak. Jeg spørger mine kammerater om deres yndlingsfag og fortæller om det med få ord. Jeg spørger mine kammerater om deres yndlingsfag og præsenterer deres svar. Jeg spørger mine kammerater om deres yndlingsfag, bruger deres svar og gør rede for mine konklusioner i min præsentation. Jeg samler et par punkter om den første tysktime og præsenterer, hvad jeg har samlet ved at læse det højt. Jeg samler nogle punkter om den første tysktime, præsenterer dem og bruger et par vendinger, der udtrykker min holdning. Jeg samler mange punkter om den første tysktime og fortæller frit om det ved at bruge relevante vendinger, som udtrykker min holdning.

12 Kapitel 3 Shopping Tema 1 Die Mall of Berlin Færdigheds- og vidensmål Omsat læringsmål Tegn på læring dialoger om nære Eleven har viden om enkle Andre færdigheds- og vidensmål Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Læringsmål i fokus Jeg kan føre en samtale om at shoppe i et indkøbscenter, fortælle, hvad jeg vil købe, hvornår jeg har tid, og hvordan jeg kommer derhen. Jeg kan på baggrund af billeder, lyd og kvalificerede gæt forstå, hvad der tales om, når temaet er Shopping. Jeg kan læse gætte og forstå en dialog om at lave en aftale om at tage på shoppingtur og samle vigtige ord til temaet. Tegn på læring kan være Jeg deltager i samtalen ved at sige min replik på et tegn fra de andre, er usikker i min udtale og støtter mig hele tiden til mit manuskript. Jeg deltager i samtalen, ved hvornår det er min tur, støtter mig lidt til manuskriptet og bruger relevante vendinger om, hvad jeg vil købe, og jeg kan udtale vendingerne. Jeg taler med god udtale, agerer aktivt og har styr på dialogen. Jeg bruger mange relevante vendinger, reagerer i samtalen, tager initiativ og hjælper med at huske, hvad andre skal sige. Eleven kan skrive enkle sætninger Tema 2 Gestern und heute Jeg kan samle vigtige ord eller vendinger og skrive dem korrekt ned. Kulturforståelse Eleven kan sammenligne Jeg kan sammenligne Mall of Jeg skriver enkelte stikord under

13 tysktalende landes kulturer Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Andre færdigheds- og vidensmål Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. dialoger om nære Eleven har viden om enkle Tema 3 Wo liegt? Berlin med et indkøbscenter, jeg kender, hvad angår åbningstider, butikker, spisesteder, parkering, faciliteter m.m. Jeg kan orientere mig på google/maps og finde angivne steder. Jeg kan gennem en film få viden om Mall of Berlin og lægge mærke til, om nogle udsagn er rigtige eller forkerte. Jeg kan ved hjælp af mine notater formulere sætninger, så jeg kan tale sammen med andre om mine sammenligninger og give udtryk for min mening ved at bruge hjælpeboksen. Jeg kan ved at læse en tekst forstå den historiske baggrund for LP12. nogle af kategorierne. Jeg skriver oplysninger de fleste steder i mit skema, som viser forskelle og ligheder mellem Mall of Berlin og mit indkøbscenter, og jeg prøver at bruge informationer fra bogen og filmen. Jeg tjekker oplysninger på nettet om Mall of Berlin, skriver de relevante oplysninger om alle kategorier i skemaet for at gøre rede for ligheder og forskelle, og jeg tilføjer andet, som jeg synes er væsentligt. Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Jeg kan både reagere på kommandoer om, hvordan man skal bevæge sig rundt i rummet og selv få en kammerat til at bevæge sig omkring. Jeg reagerer usikkert på en kammerats anvisninger og bruger selv et par kommandoer. Jeg reagerer delvist sikkert på kammeratens anvisninger, bruger selv vendingerne og tjekker dem i bogen.

14 Andre færdigheds- og vidensmål dialoger om nære Eleven har viden om enkle Jeg kan formulere sætninger, sådan at en kammerat kan finde vej til en butik på kortet for LP12. Jeg reagerer hurtigt på kammeratens instruktioner, anvender mange forskellige vendinger til at styre kammeraten og tager også arme og ben til hjælp. Lytning af talt tysk om nære Jeg kan læse en dialog om at finde vej i LP12 og finde vej - udtryk. Jeg kan bagefter læse højt og efterligne sproget i samtalen, når jeg fremfører min rolle. Jeg kan ved at læse finde de rigtige tyske vendinger i en tekst, så de kan kombineres med danske vendinger. Når jeg lytter til en instruktion kan jeg tegne en rute ind på oversigtskortet for LP 12. Eleven har viden om at lytte efter Tema 4 Fashion Shopping Eleven kan skrive enkle sætninger Jeg kan skrive, hvilket tøj jeg har i mit klædeskab, tilføje bestemt kendeord/artikel og dertil bruge bogens ordliste eller en ordbog. Jeg er længe om at skrive ordet korrekt af, skal fx rette til stort bogstav, får hjælp om at huske kendeordene og er usikker på hvad m, f, n står for. Jeg slår tøjord op, husker stort begyndelsesbogstav, har fx fejl ved ei, ie og skal lige have lidt hjælp til det med artiklerne. Jeg slår hurtigt og korrekt op i ordbogen, noterer ordene korrekt og husker selv at finde artiklen og evt. flertalsformen.

15 Andre færdigheds- og vidensmål Jeg kan finde og notere gode vendinger, ord og spørgsmål ved at læse og forstå en tekst og en dialog om at købe tøj. Lytning, af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter dialoger om nære Eleven har viden om enkle Kulturmøde Jeg kan ud fra en tegning og et lydklip afgøre, hvad Julia og Alex ikke har på og skrive ordet. Jeg kan med en dialog som stillads skrive mit eget rollespil om indkøb i en tøjbutik og opføre den. Jeg kan skrive et tøj-alfabet ved at bruge kendte ord og ord, som jeg finder i ordbogen, og jeg kan rappe det. Jeg kan bruge min viden fra Shopping kapitlet i en leg. Tema 5 Sprachlupe Eleven kan skrive enkle ord og udtryk klart og forståeligt Eleven har viden om retstavning og tegnsætning Jeg kan finde tillægsord i en tekst, skrive dem korrekt i hæftet og forklare, hvad tillægsord/ adjektiver er. Jeg skriver både tillægsord og andre ord, som ikke er tillægsord, prøver at finde flere tillægsord og er i tvivl. Jeg finder de fleste tillægsord og skriver dem stort set korrekt af, finder et par andre og kan bruge teksten i opgaveformuleringen til at forklare, hvad tillægsord er. Jeg finder alle tillægsordene og skriver dem korrekt i bogen, tilføjer flere tillægsord korrekt og er ikke i tvivl om, hvad tillægsord er. Andre færdigheds- og vidensmål Jeg kan ved at læse en tekst svare

16 på et spørgsmål til teksten med det passende tillægsord. Eleven kan skrive enkle sætninger Jeg kan beskrive tøj i sætninger, hvori der indgår gradbøjede tillægsord. Jeg kan finde et tillægsord i forskellige former i en lille tekst. Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Jeg kan bruge deres viden om tillægsordenes gradbøjning i en leg. Jeg kan vælge tøj på en tysk hjemmeside fx efter hvad der er billigt, billigere, billigst og bruge udtrykkene. Tema 6 Fußballticket Præsentation Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk Andre færdigheds- og vidensmål Jeg kan præsentere en fansang og optræde med den ved at skråle den udenad for de andre i klassen. Jeg kan læse et indlæg på ClassBook og tale om det i klassen. Jeg kan lytte, læse og synge med Jeg er med til at synge sangen, er usikker i teksten, prøver at orientere mig i bogen og glemmer bevægelserne. Jeg er godt med til præsentation og sang, kigger lidt i bogen for at kunne synge det hele og laver bevægelser. Jeg er med til at præsentere sangen, synger kraftigt med, er helt sikker i teksten og laver de aftalte bevægelser.

17 Eleven kan skrive enkle sætninger på Fansange for Hertha BSC og markere ord, jeg forstår. Jeg kan skrive en update og uploade et billede på ClassBook, som fortæller, at Alex har vundet billetterne. Jeg kan svare skriftligt på spørgsmål om at være fodboldfan og notere andres svar om det samme. Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Tema 4 Projekt Der arbejdes hen imod mange færdigheds- og vidensmål: Supergeil Præsentation Kulturmøder Tekst og medier Mein Lieblingsladen Præsentation Tekster og medier Jeg kan finde oplysninger og billeder om Olympia stadion i Berlin på nettet og notere svarene. Læringsmål Jeg kan præsentere et modebillede med billeder, tekst og tale og bruge passende rosende tillægsord og vendinger fra kapitlet. Jeg kan præsentere min yndlingsbutik med billeder, informationer om butikken, et reklameslogan m.m., hvor jeg bruger passende rosende tillægsord, vendinger og sætninger. Tegn på læring kan være Jeg viser mit modebillede i en præsentation med en kort overskrift og fortæller, hvilket tøj, man kan se. Jeg viser mit modebillede i en præsentation med lidt tekst, har indtalt tøjord og et par rosende tillægsord. Jeg præsenterer mit modebillede i en præsentation med passende tekster, mange rosende tillægsord både skrevet og indtalt og vendinger fra kapitlet. Jeg laver en kort præsentation af min yndlingsbutik med navn, et billede af, hvad man kan købe der og et reklameslogan med et par ord. Jeg laver en præsentation af min

18 Kulturmøder Wir gehen shoppen Kulturmøder Jeg kan være med til at lave et rollespil i et indkøbscenter, hvor vi taler om butikker, diskuterer, hvor vi vil kigge, hvad vi synes om tøjet og bruger mange vendinger bl.a. høflighedsvendinger. yndlingsbutik med navn, billeder af varer, som jeg roser med et par tillægsord og et slogan. Jeg laver en præsentation af min yndlingsbutik med navn, rosende beskrivelser af billeder af varerne, og jeg anvender forskellige rosende vendinger om butikken og bruger et slogan, som klinger godt. Jeg er med til at skrive et par replikker, støtter mig til dialoger i bogen og spiller min rolle med støtte i manuskriptet. Jeg er med til at skrive replikker til dialogen, henter ideer fra bogens dialoger og spiller min rolle. Jeg giver udtryk for min holdning om fx butikkerne og bruger manuskriptet lidt til hjælp. Jeg er med til at skrive dialogen, henter vendinger fra Mein eigenes Wörterbuch. Jeg spiller min rolle sikkert, fx diskuterer jeg, hvad jeg vil kigge efter fx priser, kvalitet, model eller farver. I samtalen med en ekspedient, anvender jeg høflighedsformer korrekt ved at bruge bitte, danke osv.

19 Kapitel 4 Das Familienalbum Tema 1 Das Familienalbum Færdigheds- og vidensmål Omsat læringsmål Tegn på læring Læringsmål i fokus Tegn på læring kan være Lytte af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Andre færdigheds- og vidensmål Eleven kan skrive enkle ord og udtryk klart og forståeligt Jeg kan samle ord og vendinger til temaet Feste feiern, når jeg lytter til en lydfil og får støtte af en billedcollage. Når jeg lytter til en fortælling om Feste feiern kan jeg notere ord og tjekke dem i en ordbog. Jeg noterer ord fra klassesamtalen og ord, som ligner dansk og lytter igen. Jeg noterer kendte ord og vendinger, for det meste navneord og andre ord, der ligner dansk eller engelsk, men også korte vendinger. Jeg lytter flere gange. Jeg noterer ord og vendinger, både kendte og andre, som jeg gætter mig til ud fra sammenhængen. Jeg tjekker ved at lytte igen og slår op i ordlisten eller ordbogen. Eleven har viden om retstavning og tegnsætning Tema 2 Weihnachten Eleven kan formulere enkle sætninger Eleven har viden om den simple sætningsopbygning dialoger om nære Eleven har viden om enkle Andre færdigheds- og vidensmål Kulturforståelse Eleven kan sammenligne Jeg kan formulere sætninger i en samtale om juleønsker og bruge navneordets korrekte køn i genstandsled/akkusativ. Jeg kan sammenligne Jeg støtter mig til bogen både når jeg spørger og svarer, og tager ikke hensyn til køn og genstandsled. Jeg stiller spørgsmålet frit og støtter mig til mit svar i bogen, og tjekker ikke, om det er bøjet i genstandsled. Jeg stiller spørgsmålet og svarer uden tøven korrekt.

20 tysktalende landes kulturer med egen kultur Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Eleven kan skrive enkle sætninger Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. dialoger om nære Eleven har viden om enkle juletraditioner mellem Julias jul og min egen, fx julegæster, julemad, julesange. Jeg kan forstå, når Julia fortæller, hvem hun fejrer jul sammen med. Jeg kan indsætte ord i en hultekst og dermed danne meningsfyldte sætninger. Jeg kan svare på et ClassBook indlæg om, hvad man ønsker sig til jul. Jeg kan bruge et link til at finde ud af, hvad man spiser til jul i Tyskland, og sammenligne det med hvad jeg selv spiser. Jeg kan formulere enkle sætninger, når jeg spørger og svarer i en samtale om jul, mht. hvad jeg ønsker mig, hvem jeg holder jul sammen med og hvad vi spiser. Tema 3 Momo wird 50 Jeg kan kombinere tekst og billede, når temaet er Geburtstag og finde ord og vendinger til emnet fødselsdag i en tekst. Jeg læser teksten flere gange og kan ikke til alle billeder finde en tekst, der passer. Jeg finder et par ord til emnet. Jeg læser teksterne, kombinerer, retter en del gange og finder

21 nogle fødselsdagsord. Jeg får hurtigt overblik over tekst og billede og kombinerer dem. Jeg finder ord om fødselsdag, som fx tjekkes på QR- ordlisten. Andre færdigheds- og vidensmål Eleven kan skrive enkle sætninger Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter dialoger om nære Eleven har viden om enkle Jeg kan formulere spørgsmål til en tekst om fødselsdag skriftligt. Jeg kan skrive deres fødselsdato korrekt. Jeg kan lytte og forstå, hvem der er tale om, og hvornår jeg har fødselsdag. Jeg kan læse og forstå en tekst om Momos fødselsdag og finde vendinger til temaet Geburtstag. Jeg kan spørge og svare i en samtale om, hvornår jeg har fødselsdag. Jeg kan anvende fødselsdagsord i en leg. Tema 4 Verliebt verlobt verheiratet Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Jeg kan søge efter tyske kærlighedssange på nettet og finde deres omkvæd. Jeg finder sangene på nettet, lede længe efter sangteksterne og skriver omkvædet af med flere fejl. Jeg finder sange og sangtekster på nettet uden store problmer, har brug for hjælp til at finde omkvædet og skriver dette af med få fejl.

22 Andre færdigheds- og vidensmål Lytning/ af talt/ skrevet tysk om nære Eleven har viden om at lytte/læse efter dialoger om nære Eleven har viden om enkle Eleven kan skrive enkle sætninger Jeg kan forstå, hvad en replik handler om, når jeg kan kombinere den med et billede. Jeg kan forstå en samtale mellem Julia og Alex, når jeg har fået en forforståelse af indholdet. Jeg kan føre en samtale med udgangspunkt i spørgsmål om temaet Verliebt, verlobt, verheiratet Jeg kan bruge spørgsmål og svar i en leg. Jeg kan kombinere overskrift og tekstafsnit. Jegkan finde svære ord i en tekst og gætte kvalificeret på deres betydning, hvorefter jeg kan kontrollere det i en ordliste. Jeg kan kombinere tyske og danske udtryk ved at bruge min forviden og gættestrategier. Jeg kan finde svære ord i en tekst og gætte kvalificeret på deres betydning, hvorefter jeg kan kontrollere det i en ordliste. Jeg kan finde spørgsmål i en dialog om Verliebt verlobt verheiratet, notere dem korrekt og formulere flere spørgsmål til temaet bl.a. ved at bruge ordbog. Jeg finder uden problemer sange og sangtekster på nettet og skriver omkvædet korrekt af. Kulturmøde

23 Eleven kan anvende enkle tyske udtryk i mødet med tysktalende Eleven har viden om sammenhængen mellem tysk sprog og kultur Jeg kan bruge tyske vendinger under en leg. Jeg kan synge med på et omkvæd i en tysk slagersang. Tema 5 Mehrere Traditionen dialoger om nære Eleven har viden om enkle Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur/eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Eleven kan skrive enkle sætninger Tema 4 Projekt Der arbejdes hen imod mange færdigheds- og vidensmål: Meine Familienfeier præsentation skrivning tekst og medier sprogligt fokus kulturforståelse Jeg kan på baggrund af mine notater svare på spørgsmål om traditioner, som jeg fejrer i min egen familie, fx hvornår og sammen med hvem, og jeg kan sammenligne det med traditioner i Tyskland. Jeg kan formulere udsagn om forskellige fester, som kan bruges til en jeopardy-leg. Læringsmål Jeg kan ved hjælp af tekst og billeder lave en mundtlig præsentation af en familiefest, herunder om hvilken fest det er, hvorfor jeg vælger den, hvornår vi fejrer den, hvem der er med og hvad vi laver. Jeg tager ved hvert spørgsmål udgangspunkt i mine notater, svarer på spørgsmål med enstavelsesord og sammenligner ikke med traditioner i Tyskland. Jeg svarer på spørgsmålene om mine traditioner ved at støtte mig delvis til mine notater og sammenligner kort med tyske traditioner. Jeg gør flydende rede for mine traditioner, nævner facts og sammenligner med tilsvarende tyske traditioner. Tegn på læring kan være Jeg præsenterer min familiefest med billeder og tekst og støtter mig for det meste til min tekst, som handler om, hvad det er for en fest, og hvem der er med. Jeg præsenterer min familiefest med billeder og tekst, kommer ind på punkterne på listen, og bruger relevante vendinger og familieord. Jeg præsenterer min familiefest, begrunder mit valg af fest og fortæller udførligt, hvad man kan

24 Ein Rollenspiel Tekst og medier Eine Einladung Tekst og medier Jeg kan være med til at lave et rollespil om en familiefest, som vi skriver dialogen til, hvor vi bruger passende ord og vendinger fra festkapitlet og spiller den for de andre. Jeg kan lave en invitation til en familiefest ved at bruge billeder, tekst og vendinger, der viser, hvornår og hvor den skal finde sted, og hvad der skal ske mm. se på billederne, forklarer hvornår den holdes, hvad der sker, hvem der er med m.m. og bruger mange relevante vendinger til emnet. Jeg bidrager til rollespillet med ideer, skriver ikke og spiller min rolle med megen støtte i vores manuskript og de andre. Jeg er med til at skrive korte replikker, deltager aktivt i rollespillet og støtter mig delvis til vores manuskript. Jeg skriver replikker med korrekte vendinger, som fungerer fint sammen med de andres, tjekker ord i ordbogen, siger mine replikker på det rigtige tidspunkt og agerer aktivt. Jeg laver en invitation til en familiefest med billeder, overskrift og enkelte ord. Jeg laver en invitation til en familiefest med billeder, overskrift og informationer om tid og sted ved at bruge ord og vendinger. Jeg laver en invitation til en familiefest med billeder, overskrift og informationer om tid, sted og aktiviteter, tjekker min tekst og bruger passende vendinger og sætninger.

25 Kapitel 5 Auf dem Tempelhofer Feld Tema 1 Was macht ihr denn heute? Intro Færdigheds- og vidensmål Omsat læringsmål Tegn på læring Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Læringsmål i fokus Jeg kan forstå, hvad Momo & Co laver i deres fritid, sådan at jeg kan markere ord og situationer på en myldretegning og krydse af, hvilke lydklippet handler om. Tegn på læring kan være Jeg forstår det af lydklippet, der handler om de personer, jeg kender, er i tvivl om aktiviteterne, genkender nogle, som ligner dansk meget og vælger forkerte i skemaet. Jeg forstår det af lydklippet, der handler om personerne, gætter mange af aktiviteterne og vælger ne ret sikkert med en enkel fejl. Jeg forstår det væsentlige i lydklippet, markerer alle steder på myldrebilledet, der er mulighed for og vælger ne sikkert ved afkrydsning i skemaet. Tema 1 Was macht ihr denn heute? dialoger om nære / Eleven har viden om enkle Redegørelse Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk Jeg kan interviewe kammerater om, hvad de laver i deres fritid, konkludere på baggrund af mine lydoptagelser og fremlægge en konklusion af undersøgelsen. Jeg stiller spørgsmål under interviewet, er i tvivl om, hvad kammeraten svarer, når jeg lytter til optagelserne og har en meget kort konklusion. Jeg stiller spørgsmål under interviewet, er delvis sikker på, hvad kammeraten svarer og gør kort rede for undersøgelsen. Jeg stiller spørgsmål under interviewet, forstår svarene, stiller uddybende spørgsmål, sikrer mig, at alt er blevet sagt,

26 Kultursammenligning Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Eleven kan skrive enkle sætninger Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Jeg kan sammenligne tyske unges fritidsvaner med mine egne. Jeg kan skrive ord og vendinger og tjekke dem i en ordbog. Jeg kan kombinere tyske og danske vendinger, når jeg ved, at temaet er Freizeit. Jeg kan på baggrund af forforståelse lytte, se og forstå en film, der handler om tyske unges fritidsaktiviteter, notere det jeg ser og gøre rede for, hvad slags fritidsaktivitet de tyske unge taler om. gør notater til det, der blev optaget og gør flydende rede for, hvilke fritidsaktiviteter der er mest eller mindst populære. Tema 2 Mensch, hast du keine Augen im Kopf? / Eleven har viden om at læse efter. Jeg kan læse og forstå en tekst, sådan, at jeg kan genfortælle den og formulere overskrift og spørgsmål til. Jeg læser mit afsnit, får hjælp til udtalen, genfortæller mest i enstavelsesord, får hjælp af gruppen til overskrift og formulerer et spørgsmål. Jeg læser mit afsnit uden at gå i stå, genfortæller ved at genbruge ord fra teksten, formulerer overskrift og et

27 spørgsmål. Jeg læser mit afsnit flydende, genfortæller og formulerer overskrift og spørgsmål rimelig korrekt. Andre færdigheds- og vidensmål Lytning af talt tysk om nære. Eleven har viden om at lytte efter. Eleven kan skrive enkle sætninger Jeg kan lytte mig frem til, om jeg har gættet rigtigt, når jeg har opstillet en hypotese om indholdet i en tekst. Jeg kan tegne et ansigt efter en beskrivelse. Jeg kan beskrive, hvordan Alexa ser ud bl.a. ved hjælp af sætninger og udtryk, som jeg kan vælge imellem. Jeg kan skrive en alternativ version af historien om Alexa og Alex med hjælp fra et kopiark Jeg kan med eller uden hjælp skrive et indlæg om, hvad Alex skal tage med til Alexa, første gang han besøger hende. dialoger om nære. Eleven har viden om enkle. Jeg kan ved hjælp af mine egne spørgsmål føre en samtale om teksten om Alex og Alexa. Jeg kan spille et rollespil om Alex og Alexa. Tema 3 Sprachlupe Eleven kan formulere enkle sætninger Jeg kan skrive sætninger, hvori der indgår en ledsætning med weil korrekt, når sætningsdelene Jeg sammensætter sætningsdelene til sætninger, skriver forkert og anvender ikke

28 Eleven har viden om den simple sætningsopbygning () Andre færdigheds- og vidensmål er formulerede og selv bruge ordstillingsreglen i en sætning, så den bliver korrekt. Jeg kan læse og forstå sætningsdele og sætte dem sammen, så de danner sætninger, der giver mening. ordstillingsreglen. Jeg sammensætter sætningsdelene til sætninger, retter mine fejl og anvender ordstillingsreglen rigtigt. Jeg sammensætter de tre sætningsdele sikkert til sætninger, der giver mening og anvender ordstillingsreglen uden problemer. Jeg kan gøre rede for ordstillingen i danske og tyske ledsætninger Jeg kan gøre rede for reglen for ordstillingen i tyske ledsætninger. Tema 4 Filmabend Eleven kan skrive enkle sætninger Jeg kan skrive en filmanmeldelse ved hjælp af en skabelon og skrive kommentarer til andres filmanmeldelser på ClassBook. Jeg skriver en kort filmanmeldelse, bruger skabelonen, skriver en lille smule til de fleste punkter og formulerer en kort kommentar til en film. Jeg skriver filmanmeldelsen efter skabelonen, har alle punkterne med, skriver kort om handlingen og bruger et par vendinger til at kommentere en anden film. Jeg skriver en fyldig filmanmeldelse lige efter skabelonen, har alle punkterne med, formulerer gode sætninger, slår ord op, bruger flere positive vendinger fra eksemplet og formulerer relevante

29 Andre færdigheds- og vidensmål Jeg kan læse og forstå en tekst om, hvilken film en gruppe unge vil se. Jeg kan finde udtryk for filmgenrer m.m. kommentarer til andres filmanmeldelser. Lytning/ af talt/ skrevet tysk om nære Eleven har viden om at lytte/læse efter Eleven kan formulere enkle sætninger Eleven har viden om den simple sætningsopbygning Jeg kan finde ord og vendinger, der er udtryk for positiv eller negativ holdning. Jeg kan omformulere sætninger til spørgsmål, så jeg kan føre en samtale om, hvilke slags film, jeg kan lide. Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Jeg kan læse og forstå en filmanmeldelse på nettet. Jeg kan skrive og spille et rollespil om at føre en samtale, hvor jeg argumenterer, kommer med forslag og aftaler, hvilken film vi skal se. Tema 5 Mein Idol Præsentation Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk Jeg kan præsentere mit idol ved hjælp af en plakat, hvori der indgår billeder, tekst, lyd, evt. links og film og ved at bruge de rigtige ord og vendinger. Jeg præsenterer mit idol ved at støtte mig til teksten på fanplakaten, hvor der ses billeder af idolet og en tekst med nogle fakta.

30 Eleven kan skrive enkle sætninger Jeg kan producere en plakat, hvori der indgår billeder og tekst ved at skrive de rigtige ord og vendinger. Jeg præsenterer mit idol ved at fortælle frit om billederne på min fanplakat, støtter mig til teksten med nogle fakta om idolet, begrunder hvorfor jeg er fan og bruger vendinger fra bogen. Jeg præsenterer mit idol ved at fortælle frit om billederne på min fanplakat, begrunder, hvorfor jeg er fan, anvender relevante vendinger, som passer til emnet, præsenterer links og filmklip. Jeg orienterer mig under fremlæggesen på plakaten for at se, om det var det hele. Kulturmøde Eleven kan anvende enkle tyske udtryk i mødet med tysktalende Eleven har viden om sammenhængen mellem tysk sprog og kultur Tema 6 Projekt Jeg kan sammenligne de idoler, jeg har, med de idoler eleverne fra Berlin har. Færdigheds og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Orientierungslauf Alle færdigheds- og vidensmål Jeg kan svare på spørgsmål til kapitlet, løse opgaver til temaet "Freizeit", bl.a. ved at bruge ordbog, bog m.m. og deltage aktivt i et orienteringsløb. Der er ikke formuleret Tegn på læring til dette projekt, da opgaverne på løbet inkluderer alle færdigheds- og vidensmål. I fremlæggelserne har du som lærer rig mulighed for at se, i hvor høj grad eleven har nået målet.

31 Kapitel 6 Momos Berlin Tema 1 Die Klassenfahrt Intro Fokusfærdigheds- og vidensmål Omsat læringsmål Tegn på læring Læringsmål i fokus Tegn på læring kan være Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter Jeg kan ved lytning afgøre, om et udsagn om de tysktalende lande er sandt eller falskt. Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Jeg svarer rigtigt, når et udsagn er konkret fakta og delvist rigtigt, når sætningen er ordret i forhold til lydklippet. Jeg svarer sikkert, når det er konkrete fakta, når sætningen optræder ordret og svarer flere gange forkert, når påstanden er forkert, selvom jeg tjekker det ved at lytte igen. Jeg svarer sikkert, om det er sandt eller falskt. Når teksten afviger fra lydklippets, tjekker jeg det ved at høre lydklippet igen. Tema 2 Ein Ding aus Deutschland Fokusfærdigheds- og vidensmål Omsat fokuslæringsmål Tegn på læring kan være Præsentation Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk Andre Færdigheds- og vidensmål Jeg kan præsentere en souvenir fra Tyskland, Østrig eller Schweiz med bl.a. følgende punkter: Hvad det er, hvor jeg har det fra og hvor jeg opbevarer det hjemme. Jeg kan læse en dialog med Jeg støtter mig hele tiden til mit manuskript, fortæller hvad det er og hvor det er fra mest med enstavelsesord. Jeg støtter mig kun lidt til mit manuskript, kommer kort ind på alle punkterne, og bruger et par vendinger fra bogen. Jeg taler frit og flydende, kommer udførligt ind på alle punkterne og bruger vendinger fra bogen, som passer godt.

32 dialoger om nære Eleven har viden om enkle Eleven kan skrive enkle sætninger fordelte roller, sådan at det lyder tysk og er nogenlunde flydende. Jeg kan bruge mine nøgleord som udgangspunkt for en samtale, hvor en anden skal gætte, hvilken person, jeg er. Jeg kan skrive en tekst efter diktat fra en kammerat med færrest mulige fejl. Jeg kan på baggrund af en dialog, jeg læser, samle på ord og vendinger til temaet Klassenfahrt. Jeg kan læse og forstå, hvilken souvenir, jeg læser om, finde væsentlige nøgleord i teksten og dermed vise, at jeg forstår, hvad der er et i teksten. Jeg kan læse, huske og diktere en tekst til en kammerat, sådan at hun skriver den korrekt med færrest mulige fejl. Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Jeg kan orientere mig på links til tyske, virtuelle souvenirbutikker for at se, hvad man kan købe der. Jeg kan vælge en souvenir, præsentere den med et billede, anvende faste vendinger og begrunde mit valg med en ledsætning indledt med weil. Tema 3 Dreimal Deutsch Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur/ Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Jeg kan bruge min viden om Tyskland, Østrig og Schweiz, når jeg udfylder en mindmap. Jeg noterer mest bynavne fra dette kapitel og noterer lidt om, hvad man kan lave som turist. Jeg noterer navne på byer, floder, bjerge og nogle tal, skriver lidt om hvad man kan lave som turist

33 Andre færdigheds- og vidensmål dialoger om nære / Eleven har viden om enkle Kulturforståelse Eleven kan sammenligne tysktalende landes kulturer med egen kultur/ Eleven har viden om levevilkår i tysktalende lande Jeg kan tale sammen med andre om, hvad vi har samlet af viden om de tre tysktalende lande og sammenligne vores viden. og tilføjer noget fra et par andre kapitler. Jeg noterer facts fra dette kapitel om alle tre lande, såsom tal, byer, floder, bjerge m.m. Jeg skriver også, hvad man kan opleve som turist og tilføjer derudover min egen viden, fx fra de andre kapitler. Tema 4 Klassenfahrt so oder so Andre færdigheds- og vidensmål Jeg kan læse og forstå tekster om klasseture bl.a. ved at slå væsentlige ord og vendinger op i ordbogen. Jeg kan ved at læse en tekst gætte, hvilken handling, der lægges op til. Jeg slår alle ord op og er alligevel ikke helt sikker på, at jeg forstår teksten. Jeg slår nogle ord op og forsøger mig med vendinger, finder vendinger som fx es gibt. Jeg er nogenlunde sikker på, at jeg forstår teksten. Jeg slår ord og vendinger op, som er væsentlige for at forstå teksten og lykkes med det.

34 dialoger om nære Eleven har viden om enkle Jeg kan bruge en tekst som oplæg til et rollespil og optage interviewet. Jeg kan føre samtaler med forskellige kammerater, som giver mig en ide om, hvem der kan lide hvilken slags klassetur ved at bruge vendinger, jeg har arbejdet med. Tema 5 Sprachlupe Sprogligt Fokus Eleven kan formulere enkle sætninger Eleven har viden om den simple sætningsopbygning Jeg kan beskrive ligheden og forskellen mellem danske og tyske sætninger med mådesudsagnsord/ modalverber og gøre rede for de forskellige modalverbers betydning for sætningen. Jeg forklarer, hvor det andet verbum placeres i tyske sætninger med modalverber, opgiver at sammenligne med dansk og gør rede for betydningen af et par mådesudsagnsord. Jeg forklarer, at der er to verber i en sætning med modalverber, at det andet udsagnsord står sidst og gør rede for modalverbers betydning. Jeg beskriver de to verbers funktion, form og placering i tyske sætninger med modalverber, sammenligner det med dansk og gør rede for, hvordan sætningens betydning ændrer sig, alt efter hvilket modalverbum man bruger. Andre færdigheds- og vidensmål Eleven kan skrive enkle sætninger Jeg kan skrive sætninger, hvor jeg anvender tyske modalverber efter hensigten, dvs. måde, ordstilling og person. Jeg kan selv konstruere sætninger med modalverber efter en skabelon. Jeg kan bruge en webside til at finde den rigtige bøjning af

35 modalverbet. Jeg kan afgøre, om en sætning med modalverbum har korrekt ordstilling eller ej. Tema 6 Reiseziele 1 dialoger om nære Jeg kan i en samtale argumentere for eller imod et rejsemål. Eleven har viden om enkle Andre færdigheds- og vidensmål Tekster og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Jeg kan læse og forstå en diskussion om, hvor man skal tage på lejrskole og samle vendinger til en diskussion, hvor man selv skal give udtryk for sin egen holdning for eller imod. Jeg kan bruge informationer fra ord og billeder til at kombinere de korrekte nøgleord med et billede. Jeg leder efter ord og ender med at bruge de samme to vendinger i min argumentation delvis forkert. Jeg bruger forskellige vendinger, genbruger dem, orienterer mig i listerne og får sagt noget, der giver mening. Jeg bruger mange forskellige vendinger både fra boksen og fra listen, så det giver mening. Tema 7 Reiseziele 2 Tekst og medier Eleven kan arbejde med information i enkle tekster og billeder Eleven har viden om tekstopbygning og informationssøgning på tysk. Jeg kan finde informationer på nettet om transport, overnatningssted, priser, aktiviteter m.m. og bruge Google Maps til at finde en by i Tyskland og placere den i et Bundesland på et Tysklandskort. Jeg har svært ved at orientere mig på de tyske websites, klarer nogle af de konkrete informationer og finder byen på Google Maps. Jeg finder med lidt hjælp de

36 Eleven kan skrive enkle sætninger Kulturmøde Eleven kan anvende enkle tyske udtryk i mødet med tysktalende Eleven har viden om sammenhængen mellem tysk sprog og kultur Jeg kan notere informationer fra nettet, skrive en aktivitetsplan for en klassetur, formulere argumenter for, hvorfor mit rejsemål er supergodt og anvende weil i min argumentation. (Jeg kan læse og forstå tekster på internettet, som er henvendt til kunder, primært formuleret til voksne ) konkrete informationer om priser og tider, placerer byen/stedet på kortet og bruger forslagene for aktiviteter fra bogen i stedet for at finde dem på websitet. Jeg bevæger mig ret sikkert på et tysk website, finder frem til alle informationerne stort set uden problemer, holder fokus, placerer byerne i det rigtige Bundesland på kortet og finder gode ideer til aktiviteter på nettet. Tema 4 Projekt Præsentation Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk Jeg kan præsentere mit rejsemål med facts og billeder om transport, overnatning og aktivitetsmuligheder og kan argumentere for valg af netop det rejsemål. Jeg er med til at præsentere rejsemålet, leverer nogle facts med støtte i mit manuskript og holder mig lidt i baggrunden. Jeg er med til at præsentere rejsemålet, formidler facts, fortæller lidt om billederne med delvis støtte i mit manuskript, og bruger nogle relevante vendinger i min argumentation for rejsemålet. Jeg er med til at præsentere rejsemålet, fortæller frit om billederne, bidrager med facts og bruger mange gode vendinger og sætninger til at bidrage

37 Lytning af talt tysk om nære Eleven har viden om at lytte efter dialoger om nære Eleven har viden om enkle Jeg kan forstå en samtale mellem Alex og Julia om, hvor klassen har valgt at tage hen. Jeg kan anvende spørgsmål og svar i en jeopardyleg. overbevisende med at præsentere rejsemålet i et positivt lys.

Der Sprung! Fünfte Klasse Kapitel 1, Hallo

Der Sprung! Fünfte Klasse Kapitel 1, Hallo Kapitel 1, Hallo Færdigheds-/ Fokus- læringsmål Lytning (f 1) Eleven kan forstå enkle ord, udtryk og budskaber ud fra situation, gestik og mimik. det tyske sprogs nære sproglige slægtskab med dansk Andre

Læs mere

A Guten Tag. Færdighedsmål/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

A Guten Tag. Færdighedsmål/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være A Guten Tag Præsentation (F1) Eleven kan præsentere sig selv og sin nærmeste familie/eleven har viden om faste udtryk for præsentationsformer Eleven kan præsentere sig selv med alder, navn, bopæl og den

Læs mere

Der Sprung 2, Kapitel 1

Der Sprung 2, Kapitel 1 Der Sprung 2, Kapitel 1 Eleven kan gennemføre korte dialoger om nære emner. enkle kommunikationsstrategier. Eleven kan ved hjælp af spørgsmålene og præsentationsteksterne indgå i dialoger med hinanden.

Læs mere

Der Sprung! 1 Neue Ausgabe, 6. Klasse Kapitel 1 Neu in der Klasse

Der Sprung! 1 Neue Ausgabe, 6. Klasse Kapitel 1 Neu in der Klasse Kapitel 1 Neu in der Klasse Samtale (f 2) Eleven kan stille og besvare enkle spørgsmål om nære emner. relevante spørgeord og svarstrategier. Fokus- læringsmål Samtale Eleverne kan fortælle om sig selv

Læs mere

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Teil 1A, kapitel 1 Færdigheds Læringsmål Tegn på læring kan være Fokus-færdigheds- Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære forberedelse af enkle præsentationer på tysk. Andre færdigheds- om nære at enkle

Læs mere

Årsplan for 6. klasse i tysk Skoleåret 2016/2017

Årsplan for 6. klasse i tysk Skoleåret 2016/2017 Årsplan for 6. klasse i tysk Skoleåret 2016/2017 Udgangspunktet for undervisningen er De Forenklede Fællesmål for faget tysk. Arbejdsformer: Vi arbejder i grupper, parvis og alene. Vi har desuden snakke

Læs mere

Årsplan tysk 6. klasse

Årsplan tysk 6. klasse Årsplan tysk 6. klasse Årsplan 1. forløb Mundtlig kommunikation Ferienaktivitäten Samtale kan stille og besvare enkle spørgsmål om nære emner har viden om relevante spørgeord og svarstrategier Lytning

Læs mere

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Fokus-læringsmål

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Fokus-læringsmål Teil 1B, kapitel 6 Færdigheds Læringsmål Tegn på læring kan være enkle Andre færdigheds- om nære at Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære forberedelse af enkle præsentationer på tysk. Eleven kan formulere

Læs mere

Intro. Vive l école! Færdigheds/ vidensmål. Færdigheds/ vidensmål. C est parti! Samtale (Fase 3)

Intro. Vive l école! Færdigheds/ vidensmål. Færdigheds/ vidensmål. C est parti! Samtale (Fase 3) Intro Færdigheds/ vidensmål C est parti! Samtale (Fase 3) Eleven kan gennemføre korte dialoger om nære emner med støtte i et forlæg. enkle kommunikationsstrategier. Kulturforståelse (Fase 2) Eleven kan

Læs mere

Årsplan tysk 8.klasse

Årsplan tysk 8.klasse Årsplan tysk 8.klasse Årsplan 1. forløb Samtale (1. fase efter 9. kl.) kan indgå i, fastholde og afslutte enkle samtaler om nære emner har viden om relationsbundne udtryk Sprogligt fokus (3. fase efter

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. 1 Jeg kan forstå hovedindholdet af talt tysk om personbeskrivelser.

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. 1 Jeg kan forstå hovedindholdet af talt tysk om personbeskrivelser. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Lytning (Fase 2) Eleven kan forstå enkle budskaber om nære emner / Eleven har viden om forhold mellem mimik, gestik og indhold i situationer.

Læs mere

Eleven kan interviewe en kammerat om hans/hendes sommerferieaktiviteter.

Eleven kan interviewe en kammerat om hans/hendes sommerferieaktiviteter. Der Sprung 3, Kap 1 Læringsmål og tegn på læring for 2. forløb (8.-9. klassetrin) fase 1 Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Fokus-færdigheds-/vidensmål Fokus-læringsmål Tegn på læring

Læs mere

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleven kan indgå i et rollespil om venskab.

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleven kan indgå i et rollespil om venskab. Teil 2B, kapitel 5 Eleven kan indgå i, fastholde og afslutte enkle samtaler om nære emner. relationsbundne udtryk. Andre færdigheds- Eleven kan formulere enkle, klare og forståelige budskaber. forbinderord.

Læs mere

Årsplan tysk 7. klasse 2016/2017

Årsplan tysk 7. klasse 2016/2017 5.-7. klasse Fra den første undervisning lægges hovedvægten indholdsmæssigt på det nære miljø og emner fra elevernes hverdag. Der er fokus på det tyske sprogs nære slægtskab med dansk, og gennem arbejdet

Læs mere

Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2015/16

Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2015/16 Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2015/16 Tyskbøgerne Alles klappt!, som eleverne undervises efter, tager udgangspunkt i fælles mål for faget. Alles klappt! ønsker at få eleverne til at tale tysk

Læs mere

Tysk (2. fremmedsprog)

Tysk (2. fremmedsprog) Tysk ( fremmed) Kompetencemål Kompetenceområde Efter 7. klassetrin Efter 9. klassetrin Mundtlig kommunikation Skriftlig kommunikation Kultur og samfund Eleverne kan kommunikere mundtligt om nære i et meget

Læs mere

Årsplan. Mundtlig kommunikation. Eleven kan forstå enkle ord, udtryk og budskaber ud fra situation, gestik og mimik.

Årsplan. Mundtlig kommunikation. Eleven kan forstå enkle ord, udtryk og budskaber ud fra situation, gestik og mimik. Årsplan Materialer: Grundbog: Du bist dran-fang an Emner:Das bin ich, Schule, Der Stadtbummel, Tierwelt, Freunde für das Leben, Blick auf Deutschland Diverse kopiark. Arbejdsbog: Pirana, Gut gemacht. Klasse:

Læs mere

Årsplan for tysk i 7. - 8. klasse i skoleåret 2014/15

Årsplan for tysk i 7. - 8. klasse i skoleåret 2014/15 Årsplan for tysk i 7. - 8. klasse i skoleåret 2014/15 Tyskbøgerne Alles klappt!, som eleverne undervises efter, tager udgangspunkt i fælles mål for faget. Alles klappt! ønsker at få eleverne til at tale

Læs mere

Tysk - 2. fremmedsprog Kompetencemål

Tysk - 2. fremmedsprog Kompetencemål Tysk - 2. fremmedsprog Kompetencemål Kompetenceområde Efter 7. klassetrin Efter 9. klassetrin Mundtlig kommunikation Eleven kan kommunikere på tysk mundtligt om nære emner i et meget enkelt og forståeligt

Læs mere

Ab in den Skiurlaub. Om forløbet. Niveau. Varighed. 5. klasse. 8-10 lektioner

Ab in den Skiurlaub. Om forløbet. Niveau. Varighed. 5. klasse. 8-10 lektioner Ab in den Skiurlaub Niveau 5. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Undervisningsforløbet Ab in den Skiurlaub tager udgangspunkt i Florian fra Hamburg og hans familie, der hvert år tager på skiferie

Læs mere

Fagformål for faget tysk

Fagformål for faget tysk Fagformål for faget tysk Formålet med faget tysk er, at eleverne skal erhverve sig viden, kompetencer og redskaber, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både skriftligt og mundtligt i et klart

Læs mere

Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2018/19

Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2018/19 Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2018/19 Tyskbøgerne Alles klappt!, som eleverne undervises efter, tager udgangspunkt i fælles mål for faget. Alles klappt! ønsker at få eleverne til at tale tysk

Læs mere

Årsplan for skoleåret

Årsplan for skoleåret Årsplan for skoleåret 2018-2019 Tysk i 5. klasse Lærer: Peter Møller Denne årsplan er sidst revideret d. 27.8.18 Generelt Der undervises en time ugentligt i tysk på femte klassetrin - samlæses med 6. klasse.

Læs mere

Mein Kiez. Mein Kiez præsenterer eleverne får nogle af områderne i Berlin. De skal læse kort og beskrivelser, hvortil der også er lytteøvelser.

Mein Kiez. Mein Kiez præsenterer eleverne får nogle af områderne i Berlin. De skal læse kort og beskrivelser, hvortil der også er lytteøvelser. Mein Kiez Niveau 9. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Mein Kiez er et forløb, hvor eleverne møder Berlin set gennem unge berliners øjne. De skal høre musik, læse digte og rejse på tur med Clara

Læs mere

Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017

Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017 Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017 Udgangspunktet for undervisningen er De forenklede fællesmål for faget engelsk. Arbejdsformer: Eleverne skal både arbejde enkeltvis, i par og i grupper.

Læs mere

Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Fokus-læringsmål

Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Fokus-læringsmål Teil 3, kapitel 1 Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Fokus-færdigheds- Eleven kan udveksle budskaber og holdninger. kommunikationsstrategier bestemt af situation, Andre færdigheds-

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Sprogligt fokus (Fase 1) Jeg kan forstå og bruge engelske høflighedsudtryk.

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Sprogligt fokus (Fase 1) Jeg kan forstå og bruge engelske høflighedsudtryk. English every day Eleven kan efterligne hyppige ord og fraser / Eleven har viden om de hyppigste ord og fraser. Eleven kan afkode hyppige engelske ord med billedstøtte / Eleven har viden om ordbilleder,

Læs mere

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleven kan præsentere en rejse i en brochure fra et rejsebureau, som de selv udarbejder.

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleven kan præsentere en rejse i en brochure fra et rejsebureau, som de selv udarbejder. Teil 2A, kapitel 1 Færdigheds Læringsmål Tegn på læring kan være Eleven kan i et enkelt sprog tale om et emne. metode til at søge ordforråd. Eleven kan forstå hovedindhold og detaljer om nære emner. at

Læs mere

KLASSE UNDERVISNINGSPLANEN TYSK

KLASSE UNDERVISNINGSPLANEN TYSK 2015-16 6. KLASSE UNDERVISNINGSPLANEN TYSK Lærer: Ivan Gaseb Forord til faget i klassen I tysk i 6. klasse lægges hovedvægten på den mundtlige kommunikation. Eleverne skal så tidligt som muligt have åbnet

Læs mere

Årsplan for tysk 7.klasse 2015/2016

Årsplan for tysk 7.klasse 2015/2016 Årsplan for tysk 7.klasse 2015/2016 Antal lektioner Kompetencemål Færdigheds og vidensområder hovedindholdet af talt tysk 7 moduler om nære. at. lytte efter hovedindhold 3 moduler. den Forløb/stofområder

Læs mere

Kompetencemål for engelskfaget

Kompetencemål for engelskfaget Kompetencemål for engelskfaget Kompetencemål efter 9. klasse: (se kompetencemål for overskolen under pædagogik) Undervisningen giver eleverne mulighed for at: tale et engelsk, der nærmer sig det flydende

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for tysk 8.

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for tysk 8. www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk I tysk i 8. klasse vil vi arbejde med følgende fem temaer: Mit Musik geht alles besser Familie

Læs mere

Sternzeichen. Niveau. Varighed. Forfatter. Om forløbet. Forslag til læringsmål og tegn på læring klasse lektioner.

Sternzeichen. Niveau. Varighed. Forfatter. Om forløbet. Forslag til læringsmål og tegn på læring klasse lektioner. Sternzeichen Niveau 4.-6. klasse Varighed 8-10 lektioner Forfatter Martje Moseler Om forløbet Forløbet Sternzeichen handler om stjernetegn og horoskoper. Eleverne arbejder med et ordforråd, hvor formålet

Læs mere

Ein großes Talent. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 9. klasse. 12 lektioner

Ein großes Talent. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 9. klasse. 12 lektioner Ein großes Talent Niveau 9. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet X Factor er kendt i hele verden også i Tyskland! I 2012 løb tredje sæson over skærmen og var en stor publikumssucces. Genren talentshows

Læs mere

Zivilcourage. Om forløbet. Forfatter. Niveau. Varighed. Lisebet Svanøe klasse. 3-5 lektioner

Zivilcourage. Om forløbet. Forfatter. Niveau. Varighed. Lisebet Svanøe klasse. 3-5 lektioner Zivilcourage Forfatter Lisebet Svanøe Niveau 9.-10. klasse Varighed 3-5 lektioner Om forløbet Forløbet Zivilcourage er tænkt som et supplerende forløb til undervisningen, som eleverne delvist kan arbejde

Læs mere

Årsplan tysk GQ/HØP 1617

Årsplan tysk GQ/HØP 1617 Årsplan tysk GQ/HØP 1617 Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. kl. på udelt tyskhold. Fagligt er der stor spredning på holdet; nogle kan med rimelig

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Japansk. - sprog og kultur

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Japansk. - sprog og kultur Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Japansk - sprog og kultur November 2014 Fælles Mål Vision og målsætning Formålet med undervisningen i japansk er, at eleverne stifter bekendtskab

Læs mere

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Engelsk

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Engelsk Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget engelsk udvikle sproglige, tekstmæssige og interkulturelle kompetencer, således at de kan anvende engelsk nationalt og globalt i deres aktuelle og fremtidige liv.

Læs mere

Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18

Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18 Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18 Hovedvægten i engelskundervisningen i 1. klasse lægges på det mundtlige arbejde. Gennem leg og aktivitet opbygges elevernes sproglige selvtillid. Undervisningen tilrettelægges

Læs mere

Periodemål 7.-9. klasse

Periodemål 7.-9. klasse Periodemål 7.-9. klasse I min praksis som lærer udvikler jeg forskellige ressourcer til brug i min undervisning. Her følger eksempler på mål for forskellige perioder med varierende fokusområder. ålene

Læs mere

Årsplan i Fransk for 5 og 6 årgang 2018/2019. Under læseplan har jeg kopier de tre kompetancemål, som undervisningen er tilrettelagt efter.

Årsplan i Fransk for 5 og 6 årgang 2018/2019. Under læseplan har jeg kopier de tre kompetancemål, som undervisningen er tilrettelagt efter. Årsplan i Fransk for 5 og 6 årgang 2018/2019 Undervisningen i Fransk bygger fundamentalt på frihed folkestyre/demokrati og kønnenes ligestilling. Dvs der er ytringsfrihed og den enkelte har ret til at

Læs mere

Årsplan tysk GQ/HØP 1718

Årsplan tysk GQ/HØP 1718 Årsplan tysk GQ/HØP 1718 Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. kl. på udelt tyskhold. Fagligt er der stor spredning på holdet; nogle kan med rimelig

Læs mere

Tierisch. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. Læringsmål og tegn på læring. Færdigheds / vidensmål. 7. klasse.

Tierisch. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. Læringsmål og tegn på læring. Færdigheds / vidensmål. 7. klasse. Tierisch Niveau 7. klasse Varighed 10 lektioner Om forløbet Mange elever har selv et kæledyr, og næsten alle har en mening om, hvilke dyr der er søde, og hvilke, der er rædselsfulde. Derudover er vores

Læs mere

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo Christiane F Et undervisningsforløb til temaet Familie i udskolingen

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo Christiane F Et undervisningsforløb til temaet Familie i udskolingen Wir Kinder vom Bahnhof Zoo Christiane F Et undervisningsforløb til temaet Familie i udskolingen Jeg har anvendt uddrag fra Wir Kinder vom Bahnhof Zoo Christiane F. i forbindelse med temaet Familie. Jeg

Læs mere

Årsplan. Mundtlig kommunikation. Eleven kan kommunikere på tysk mundtligt om nære emner i et meget enkelt sprog. Deltage i samtale

Årsplan. Mundtlig kommunikation. Eleven kan kommunikere på tysk mundtligt om nære emner i et meget enkelt sprog. Deltage i samtale Årsplan Materialer: Grundbog: Der Sprung 1 Emner: Hallo- Ich bin zwölf-mein Lielingssport- Meine Familie- Ein Länderquiz- Im Januar habe ich Geburtstag- Die Wochentage- Wer ist das- Ich sehe gern Fern-

Læs mere

Årsplan for 3. klasse Engelsk 2017/2018

Årsplan for 3. klasse Engelsk 2017/2018 Her i 3. klasse arbejder vi mere intens med det engelske sprog end tidligere. Det at have engelsk i 3. klasse skal være sjovt og interessant. SJOVT betyder at have en god lektion, at have sig selv med,

Læs mere

Der Sprung 4, Kap 1. Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Der Sprung 4, Kap 1. Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Der Sprung 4, Kap 1 Læringsmål og tegn på læring for 2. forløb (8.-9. klassetrin) fase 2 Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Fokus-færdigheds- Fokus-læringsmål Tegn på læring i forhold

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Spaß am Strand Niveau 5. klasse Varighed ca. 6 lektioner Om forløbet Forløbet tager afsæt i en præsentation af Lucas og hans familie, der hvert år tager til Rügen på strandferie, og vi følger familien

Læs mere

Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Færdigheds/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Eleven kan skrive i et enkelt sprog under hensyntagen til situation, afsender og modtager / Eleven har viden om sprogets funktion i forskellige

Læs mere

Færdigheds/ vidensmål

Færdigheds/ vidensmål Thème 1 Je m appelle 1 Bonjour! Præsentation (F1) Eleven kan med få sætninger præsentere sig selv ord og faste udtryk for præsentationsformer Præsentation Eleverne kan sige goddag og fortælle, hvad de

Læs mere

KLASSE UNDERVISNINGSPLANEN TYSK

KLASSE UNDERVISNINGSPLANEN TYSK 2015-16 4. KLASSE UNDERVISNINGSPLANEN TYSK Lærer: Ivan Gaseb Forord til faget i klassen I tysk i 4. klasse lægges hovedvægten på den mundtlige kommunikation. Eleverne skal så tidligt som muligt have åbnet

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 2019/2020

UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 2019/2020 UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 2019/2020 Undervisningen følger Forenklede Fælles Mål for undervisningen i faget - dog foretages undervisningen kun i 6.,7., 8. og 9. klasse. Formål Formålet med undervisningen

Læs mere

Der Sprung 2, kapitel 1 Færdigheds- og vidensmål (efter 7. klassetrin)

Der Sprung 2, kapitel 1 Færdigheds- og vidensmål (efter 7. klassetrin) fremmed efter 7. kl Der Sprung 2, kapitel 1 mundtligt i et meget enkelt og budskaber ud fra Eleverne har viden om det e forhold spørgsmål enkle relevante faste for brug af ord og e ord og Eleven kan ord

Læs mere

Feuer auf dem Zeltplatz

Feuer auf dem Zeltplatz Feuer auf dem Zeltplatz Niveau 5.-6. klasse Varighed 2-3 lektioner Om forløbet Forløbet Feuer auf dem Zeltplatz har fokus på læsning. Eleverne læser en bog om Emma og Carolin, dere r på telttur. Alt går

Læs mere

In der Kantine. Om forløbet. Niveau. Varighed. 5. klasse. 6-8 lektioner

In der Kantine. Om forløbet. Niveau. Varighed. 5. klasse. 6-8 lektioner In der Kantine Niveau 5. klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet I undervisningsforløbet In der Kantine er vi på besøg på Deutsch-Skandinavische Gemeinschaftsschule (DSG) i Berlin-Tempelhof. Vi møder

Læs mere

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk Minigrammatik Oversigter fra Artikler (kendeord) 1 Artikler danner bestemte eller ubestemte former af substantiver (navneord). De viser også, hvilket køn et substantiv har, om det er ental eller flertal,

Læs mere

Årsplan for skoleåret

Årsplan for skoleåret Årsplan for skoleåret 2018-2019 Tysk i 7. klasse Lærer: Peter Møller Denne årsplan er sidst revideret d. 27.8.18 Generelt Der undervises to ugentlige lektioner i tysk på syvende klassetrin. Eleverne bliver

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være English every day Overordnet Overordnet Tegn på læring i forhold til det overordnede Sprogligt fokus (Fase 1) Eleven kan efterligne hyppige ord og fraser/eleven har viden om de hyppigste ord og fraser.

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget spansk

Opdateret maj Læseplan for valgfaget spansk Læseplan for valgfaget spansk Indhold Indledning 3 Trinforløb 7./8./9. klasse 4 Kommunikation 4 Kultur og samfund 6 Spansk som flerårigt forløb 6 Indledning Faget spansk som valgfag er etårigt i Folkeskolen

Læs mere

Årsplan for skoleåret

Årsplan for skoleåret Årsplan for skoleåret 2018-2019 Tysk i 6. klasse Lærer: Peter Møller Denne årsplan er sidst revideret d. 27.8.18 Generelt Der undervises en ugentlig lektion i tysk på sjette klassetrin. Eleverne bliver

Læs mere

Tysk Fælles Mål 2019

Tysk Fælles Mål 2019 Tysk Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter Efter 7. 5 Efter 9. 6 Fælles Mål efter kompetenceområde Mundtlig kommunikation 7 Skriftlig kommunikation 8

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være English every day Overordnet Overordnet Tegn på læring i forhold til det overordnede Eleven kan efterligne hyppige ord og fraser/eleven har viden om de hyppigste ord og fraser. Jeg kan forstå og bruge

Læs mere

Der große Wurf. Om forløbet. Niveau. Varighed. 6. klasse. 8-10 lektioner

Der große Wurf. Om forløbet. Niveau. Varighed. 6. klasse. 8-10 lektioner Der große Wurf Niveau 6. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Forløbet tager udgangspunkt i tegneserien Der große Wurf, der er en del af serien Wadenbeisser, hvor journalisterne (skoleelever) på

Læs mere

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin Fagplan for tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

Märchen. Om forløbet. Niveau. Varighed. 8. klasse. 8 lektioner

Märchen. Om forløbet. Niveau. Varighed. 8. klasse. 8 lektioner Märchen Niveau 8. klasse Varighed 8 lektioner Om forløbet Alle kender til eventyrets magiske verden, eventyrets typiske konstruktion og karaktertræk. Samtidig kender eleverne til de typiske figurer og

Læs mere

Jugendsprache. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål klasse. 6-8 lektioner

Jugendsprache. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål klasse. 6-8 lektioner Jugendsprache Niveau 9.-10. klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Dette forløb handler om det tyske ungdomssprog. Eleverne stifter bekendtskab med det formelle tyske sprog og de mest typiske kendetegn

Læs mere

Formål for faget tysk

Formål for faget tysk Formål for faget tysk Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder: - Mundtlig kommunikation - Skriftlig kommunikation - Kultur og samfund

Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder: - Mundtlig kommunikation - Skriftlig kommunikation - Kultur og samfund Årsplan for 7. klasse fransk 2018/2019 Generelt om franskundervisningen Undervisningen i Fransk bygger fundamentalt på frihed folkestyre/demokrati og kønnenes ligestilling. Dvs der er ytringsfrihed og

Læs mere

Årsplan for 5.K i tysk Skoleåret 2016/2017

Årsplan for 5.K i tysk Skoleåret 2016/2017 Årsplan for 5.K i tysk Skoleåret 2016/2017 Udgangspunktet for undervisningen er De forenklede fællesmål for faget tysk. Arbejdsformer: Vi arbejder enkeltvis, parvis og i mindre grupper. Desuden har vi

Læs mere

Årsplan Tysk. Oversigt. Materiale. Mål. Andre ressourcer. Aktiviteter. Tysk 6./7. klasse 2013-2014. Du bist dran 1 Textbuch

Årsplan Tysk. Oversigt. Materiale. Mål. Andre ressourcer. Aktiviteter. Tysk 6./7. klasse 2013-2014. Du bist dran 1 Textbuch Årsplan Tysk Tysk 6./7. klasse 2013-2014 Oversigt Faget tysk er et aktivt fag med en forventning om høj elevdeltagelse. Eleverne skal lære et helt nyt sprog og det kræver en del strukturering. Derfor vil

Læs mere

A Trip Around the USA

A Trip Around the USA A Trip Around the USA Niveau 6 klasse Varighed 8-12 lektioner Om forløbet Forløbet A Trip Around the USA tager eleverne med på en rejse rundt i USA, hvor de får et indblik i landets opbygning, geografien

Læs mere

Årsplan for Tysk i 4.5. klasse.

Årsplan for Tysk i 4.5. klasse. Uge Emne 33 34 35 36 37 38 39 Præsentation, Farver tal. Sein haben. Spørgeordene wo,wie wer. Der, die das. Familie krop Tallene fra 1 100. Samme grammatik som forrige emne Frugt grønsager Udsagnsord i

Læs mere

Årsplan for 5. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Tysk/KS

Årsplan for 5. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Tysk/KS Årsplan for 5. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Tysk/KS Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Aug 33 Mandag start Hallo! Opstart med at lære at præsentere sig selv på tysk, lære en

Læs mere

Das Traumtor. Om forløbet. Oversigt over forløbet. Niveau. Varighed. 6. klasse. 6-8 lektioner

Das Traumtor. Om forløbet. Oversigt over forløbet. Niveau. Varighed. 6. klasse. 6-8 lektioner Das Traumtor Niveau 6. klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Undervisningsforløbet Das Traumtor er et sportsforløb, som tager udgangspunkt i Jasper og hans venner, som dyrker fodbold. Fodboldforløbet

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Niveau. Varighed. Forfatter. Om forløbet. Faglige mål. Das neue Outfit. 5./6. klasse lektioner. Martje Moseler

Niveau. Varighed. Forfatter. Om forløbet. Faglige mål. Das neue Outfit. 5./6. klasse lektioner. Martje Moseler Das neue Outfit Niveau 5./6. klasse Varighed 8-10 lektioner Forfatter Martje Moseler Om forløbet Undervisningsforløbet Das neue Outfit har fokus på ordforråd og den direkte kommunikation. Forløbet tager

Læs mere

1. forløb 2. forløb 3. forløb 4. forløb. Skriftlig kommunikation Eleven kan kommunikere på tysk skriftligt i et forståeligt og sammenhængend e sprog.

1. forløb 2. forløb 3. forløb 4. forløb. Skriftlig kommunikation Eleven kan kommunikere på tysk skriftligt i et forståeligt og sammenhængend e sprog. Årsplan tysk LL 1920 Elevforudsætninger Klassen består af elever fra skoler, som nu er samlet i 10. kl. på udelt tyskhold. Fagligt er der stor spredning på holdet; nogle kan med rimelig sproglig sikkerhed

Læs mere

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal se to film om traditioner o o Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal lære o o o o o At tale på dansk om forskellige traditioner i Danmark. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Tysk. Formål for faget tysk. Slutmål for faget tysk efter 9. klassetrin

Tysk. Formål for faget tysk. Slutmål for faget tysk efter 9. klassetrin Tysk Formål for faget tysk Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen

Læs mere

De forenklede mål for faget tysk:

De forenklede mål for faget tysk: 1 Faglig årsplan for 4. klasse Formål for faget tysk: Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke

Læs mere

Franzi hat Geburtstag

Franzi hat Geburtstag Franzi hat Geburtstag Niveau 5. klasse Varighed 4-5 lektioner Om forløbet Forløbet tager afsæt i en kort film fra Goethe Institut London om anden Franzi, der fejrer sin fødselsdag. Med udgangspunkt i filmens

Læs mere

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

Årsplan i fag tysk for 8. klasse

Årsplan i fag tysk for 8. klasse Årsplan i fag tysk for 8. klasse Årsplan for Tysk del 1/2014 Målene i denne årsplan er taget fra undervisningsministeriets Fælles Mål 2009 Matematik. For yderligere uddybelse se linket om trinmål: http://www.faellesmaal.uvm.dk/fag/tysk/trinmaal.html

Læs mere

Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR

Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR Didaktiske overvejelser om anvendelse af CFR Hvordan kan man arbejde med CFR som et konkret, didaktisk værktøj i sin undervisning? Oplæg ved Christoph Schepers og Stine ema Videnscenter for fremmedsprog

Læs mere

Eleven kan sammenligne eksempler på tysksproget kultur og egen kultur. Kompetenceområdet kultur og samfund omfatter to færdigheds- og vidensområder:

Eleven kan sammenligne eksempler på tysksproget kultur og egen kultur. Kompetenceområdet kultur og samfund omfatter to færdigheds- og vidensområder: Årsplan tysk: 6 x I udarbejdelsen af min årsplan i tysk 6. kl. tager jeg udgangspunkt i fagets 3 centrale kundskabs- og færdighedsområder, og i det nedenstående har jeg i punktform ridset det op, som jeg

Læs mere

Forløbet Le feu d'artifice har fokus på læsning. Eleverne læser en bog om nytårsfyrværkeri, og hvor galt det kan gå.

Forløbet Le feu d'artifice har fokus på læsning. Eleverne læser en bog om nytårsfyrværkeri, og hvor galt det kan gå. Le feu d'artifice Niveau: 5.-6. klasse Varighed: Om forløbet Forløbet Le feu d'artifice har fokus på læsning. Eleverne læser en bog om nytårsfyrværkeri, og hvor galt det kan gå. Bogen kan læses på to niveauer,

Læs mere

Hundefutter. Om forløbet. Niveau. Varighed. 9. klasse. 10 lektioner

Hundefutter. Om forløbet. Niveau. Varighed. 9. klasse. 10 lektioner Hundefutter Niveau 9. klasse Varighed 10 lektioner Om forløbet Undervisningsforløbet til filmen Hundefutter er målrettet 9. klassetrin i grundskolen. Forløbet er struktureret således, at elevernes sproglige

Læs mere

Tysk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Tysk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016 Fagansvarlig: LRO De ugentlige tysktimer vil bestå af: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Kommunikative færdigheder

Læs mere

6. KLASSE TYSK. Lærer: IG. Forord til faget i klassen

6. KLASSE TYSK. Lærer: IG. Forord til faget i klassen 2017-18 Lærer: IG Forord til faget i klassen I tysk i 6. klasse lægges hovedvægten på den mundtlige kommunikation. Eleverne skal så tidligt som muligt have åbnet munden og få oplevelsen af at kunne bruge

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Schule - na klar! Om forløbet. Niveau. Varighed klasse lektioner

Schule - na klar! Om forløbet. Niveau. Varighed klasse lektioner Schule - na klar! Niveau 8.-9. klasse Varighed 10-12 lektioner Om forløbet Dette tema handler om skolen, det tyske skolesystem, om musikeren Sido s forhold til skole og skolernes regler og sanktionsmuligheder.

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 2016

UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 2016 UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 016 Undervisningen følger de Forenklede Fællesmål for undervisningen i faget tysk - dog foretages undervisningen kun i 7., 8. og 9. klasse. Der anvendes bogsystemet Der Sprung

Læs mere

Årsplan for 9. klasse Tysk 2012-2013

Årsplan for 9. klasse Tysk 2012-2013 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for 9. klasse Tysk 2012-2013 I tysk i 9. klasse vil vi arbejde med følgende fire

Læs mere

Merry Christmas. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem om at slå gloserne fra, når de læser teksterne.

Merry Christmas. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem om at slå gloserne fra, når de læser teksterne. Merry Christmas Niveau 4. - 5. klasse Varighed 2-4 lektioner Om forløbet Forløbet Merry Christmas er centreret omkring emnet jul og juletraditioner. Eleverne får mulighed for at opfriske og udvide deres

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Aktionskette (side 4 i bogen)

Aktionskette (side 4 i bogen) Aktionskette (side 4 i bogen) Lærervejledning + nummererede instruktionsark til læreren på s. 2-3 + instruktioner til eleverne på s. 4-5 Formål Der er en række formål med denne øvelse. For det første er

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR TYSK 017 Undervisningen følger de Forenklede Fælles mål for undervisningen i faget tysk - dog foretages undervisningen kun i 7., 8. og 9. klasse. Der anvendes bogsystemet Der Sprung

Læs mere

Årsplan for 8. klasse Skoleåret 2012/2013 efterår Fag: Tysk

Årsplan for 8. klasse Skoleåret 2012/2013 efterår Fag: Tysk Årsplan for 8. klasse Skoleåret 2012/2013 efterår Fag: Tysk Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Aug 33 Mandag start Schalt ein At få viden om tyske medier. At formulere sig om medier. At

Læs mere