TRÆNINGSMANUAL IF LYSENG U10-U15

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TRÆNINGSMANUAL IF LYSENG U10-U15"

Transkript

1 TRÆNINGSMANUAL IF LYSENG U10-U15

2 INTRODUKTION TIL MANUALEN IF LYSENGS SPILLESTIL... 4 IF LYSENGS SPILLERPROFIL... 5 STRUKTURERING AF TALENTARBEJDET U10-U KOMPETENCETRÆNING U10-U KOMPETENCETRÆNING U FORMÅL... 8 TRÆNING... 8 Koordinationstræning... 8 Driblinger/finter... 8 Vendinger berøringer v1 offensivt... 9 KOMPETENCETRÆNING U FORMÅL...10 TRÆNING...10 Koordinationstræning Driblinger/finter Vendinger berøringer v1 offensivt v1 offensivt KOMPETENCETRÆNING U FORMÅL...12 TRÆNING...12 Koordinationstræning Driblinger/finter Vendinger v2 offensivt VI har bolden STRUKTURERING AF TALENTARBEJDET U13-U U13 IF LYSENG GRAFISK OVERSIGT OVER FORDELINGEN!...16 TEKNISK berøring Driblinger/ finter Pasninger Vendinger TAKTISK...17 Spilintelligens Spillestil FYSISK...18 Reaktionsevne, acceleration og fart... 18

3 Frekvens og agility Spring og afsæt i stiger U14 IF LYSENG GRAFISK OVERSIGT AF INDDELING!...19 TEKNISK Berøring Pasninger Vendinger Driblinger/finter TAKTISK...20 Spilintelligens Spillestil FYSISK...21 Reaktionsevne, acceleration og fart Hurtige fødder og agility Spring og afsæt U15 IF LYSENG GRAFISK OVERSIGT OVER FORDELINGEN!...22 TEKNISK berøringer Pasninger Vendinger TAKTISK...23 Spilintelligens Spillestil FYSISK...23 Spring og afsæt Reaktionsevne, acceleration og fart Frekvens og agility BILAG 1: MÅLSÆTNINGSSKEMA BILAG 2: TRÆNINGSPROGRAMMER EKSEMPEL... 25

4 Introduktion til manualen. Vi bruger i træningsmanualen samme terminologi som i DBU s aldersrelateret træning. Ved de enkelte færdigheder er det præciseret, i hvilken udstrækning det forventes at færdigheden kan udføres, når man går til næste alderstrin. Spændet ser ud som følger: Spilleren præsenteres for færdigheden. Spilleren øver færdigheden. Spilleren mestrer færdigheden. Spilleren optimerer færdigheden. I det følgende vil vi beskrive struktureringen af talentarbejdet i IF Lyseng på årgangene U10-U15. Det skal sikre det, vi har valgt at kalde en orange tråd i IF Lyseng, så det bliver tydeligt, hvad Lyseng vil med talentudviklingen på U10-U15, og hvilke færdigheder vi vil prioritere at træne på de forskellige alderstrin. Færdighedsprioriteringen skal foregå i sammenhæng med IF Lysengs spillestil samt spillerprofil. Spillestilen og spillerprofilen er udtryk for, hvad der har højest prioritet i vores talentudvikling, men spilleren vil også arbejde med at udvikle færdigheder, der ikke indgår i nedenstående. Strukturen er opdelt i to blokke. Den første blok bekriver retningslinjerne for talentudviklingen for spillere på årgangene U10-U12, mens den anden blok omhandler aldersgruppen U13-U15. IF Lysengs spillestil IF Lyseng vil hele vejen fra U10 til U15 bestræbe sig på at spille en boldbesiddende form for fodbold. Den store possession-fase skal gennem løbevillighed og kombinationsspil bruges til at flytte bolden væk fra modstanderholdets pres, skabe plads i modstanderholdets organisation som en forudsætning for at kreere chancer og score mål. Vi skal således have tålmodighed i opbygningsspillet og forsøge at gå i afslutningsspil, når pladsen er skabt til det. Gennem spillestilen ønsker vi at udstyre spilleren med værktøjer, der giver varierende måder at bygge spillet op på for at komme til afslutning. Essensen af spillestilen er, at vi hellere spiller korte og flade bolde frem for lange og høje bolde. Når vi mister bolden, skal vi hurtigt i genpres for at vi igen kan være boldbesiddende. Derudover skal spilleren have kendskab til defensive organisationsformer.

5 Nøgleord: Boldbesiddende fodbold. Fladt opspil fra målmand/bagkæde. Ro/tålmodighed på bolden. Flytte bolden væk fra presset. Løbevillighed og kombinationsspil. Variation i opbygnings- og afslutningsspillet. Hurtigt genpres. Defensiv organisation. IF Lysengs spillerprofil Vi vil gennem det strukturerede talentarbejde fra U10-U15 uddanne og udvikle spillere i relation til vores spillestil. Her følger en beskrivelse af den spillerprofil, vi i IF Lyseng gerne vil prioritere at udvikle. Lyseng-spilleren skal være i stand til at spille i små områder med få berøringer og evne at tænke fremad for dermed hurtigt at omsætte tanke til handling. Han skal have kompetencer til at vende med bolden under pres og have modet til at gøre dette. Desuden skal han kunne identificere, hvor modstandersholdets pres er størst og evne at spille bolden væk fra dette pres. Vi forventer, at Lyseng-spilleren kan bevare roen på bolden, selv i stressede situationer, og at han hurtigt går i genpres efter boldtab. Han skal besidde taktiske kompetencer, som muliggør variation af forskellige opspilsmønstre og giver forskellige redskaber til at skabe gennembrud og chancer. Derudover skal der være mulighed for at prioritere at arbejde med spillerens spidskompetencer, som rækker ud over ovenstående: eksempelvis gode driblefærdigheder, hurtighed og/eller være dygtig 1v1. Nøgleord: Spil med få berøringer og vær kombinationsstærk. Vend med bolden under pres. Vurdér hvor presset er størst, og vend bolden væk fra dette. Vær rolig på bolden.

6 Gå hurtigt i genpres. Skeln mellem opspils- og afslutningsvarianter. Spidskompetencer der rækker ud over spillerprofilen.

7 Strukturering af talentarbejdet U10-U12 Kompetencetræning U10-U12 Kompetencetræningen i IF Lyseng for U10-U12 er bygget op omkring et ugentligt træningspas for hver årgang og skal dermed ses som et supplement til den ugentlige træning, der varetages af årgangenes respektive trænere. Hver årgang udvælger ca. 20 spillere, der skal indgå i kompetencetræningen. Træningen planlægges og praktiseres af licenstrænere fra IF Lyseng i den forbindelse skal træningen også ses som inspirationstræning for trænere/forældre, der står med holdet i det daglige. Kompetencetræningen tager primært udgangspunkt i den enkelte spillers tekniske og offensive taktiske formåen. Formålet med træningen er dermed at give den enkelte spiller en god teknisk base samt fodboldfærdigheder i tråd med den spillestil, vi gerne vil praktisere i IF Lyseng samt DBU s kompendium for aldersrelateret træning. Gældende for den tekniske træning er, at de forskellige færdigheder trænes i differentierede og formelle øvelser med fokus på korrekt udførelse. Herefter kan spilleren gradvist udsættes for mildt/moderat/maksimalt pres og gøre sig offensive taktiske erfaringer i funktionelle øvelser alt efter, hvilken færdighed der trænes. I denne blok er der for hver årgang beskrevet, hvad de involverede spillere bliver trænet og instrueret i. Eftersom spilleren løbende præsenteres for og øver nye færdigheder, har holdenes respektive trænere til opgave at opretholde samt videreudvikle spillerens kompetencer inden for den givne færdighed i den daglige træning.

8 Kompetencetræning U10 Formål Formålet med kompetencetræningen er at præsentere samt øve tekniske færdigheder, der ruster og motiverer spilleren til at udfordre 1v1 offensivt til træning og i kamp. Træning Koordinationstræning Hvert træningspas indledes i to stationer, der begge tager udgangspunkt i koordinationstræning. Den ene station fokuserer på spillerens koordinative evner uden bold: her tages der primært udgangspunkt i at stimulere spillerens bevægelser i form af frekvens/stigetræning og fodboldrelaterede agility-øvelser. Den anden station fokuserer på spillerens boldkoordination: her er der tale om forskellige dribleøvelser, der optimerer spillerens boldkontrol samt stiller krav til deres fodarbejde. Driblinger/finter Spilleren præsenteres for/øver følgende finter: Fodsålsrulning med kropsfinte Step over Husmandsfinte Dobbelt husmandsfinte Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, overdramatisér (tydelig vægtoverførsel), vinklet og fremadrettet træk, temposkift. Vendinger Spilleren præsenteres for følgende vendinger: Fodsålsvending Cruyff-vending Step over inderside Step over yderside Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, overdramatisér (tydelig vægtoverførsel), hold bolden i hensigtsmæssig bevægelse i henhold til næste aktion, temposkift i ønsket retning.

9 1. berøringer Spilleren præsenteres for følgende aktive førsteberøringer: Inderside Yderside Retvendt på yderside Retvendt på inderside (rundt om støttebenet) Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, kig på bolden, spænd i fodleddet, størst mulig kontaktflade med bolden, retningsbestemt, hold bolden i hensigtsmæssig bevægelse i henhold til næste aktion. 1v1 offensivt Spilleren øver 1v1 offensivt og gøres bekendt med følgende gennemgående instruktionsmomenter: mod og lyst til at udfordre, hold fart mod modstanderen, skift rytme, optimal afstand til modstanderen, temposkift efter udført finte.

10 Kompetencetræning U11 Formål Formålet med kompetencetræningen er at videreudvikle spillerens tekniske kompetencer samt præsentere dem for grundlæggende taktiske redskaber i offensive 2v1 situationer. Træning Koordinationstræning Hvert træningspas indledes i to stationer, der begge tager udgangspunkt i koordinationstræning. Den ene station fokuserer på spillerens koordinative evner uden bold: her tages er primært udgangspunkt i at stimulere spillerens bevægelser i form af frekvens/stigetræning og fodboldrelaterede agility-øvelser. Den anden station fokuserer på spillerens boldkoordination: her er der tale om forskellige dribleøvelser, der optimerer spillerens boldføling samt stiller krav til deres fodarbejde. Driblinger/finter Spilleren øver følgende finter: Laudrup-finten Jay-jay (fodsålsrulning, træd over bold) Ronaldo-finte (cut bagom støttebenet) Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, overdramatisér (tydelig vægtoverførsel), vinklet og fremadrettet dribling, temposkift. Vendinger Spilleren øver følgende vendinger: Inderside cut Yderside cut Et-to step Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, orientering, overdramatisér (tydelig vægtoverførsel), hold bolden i hensigtsmæssig bevægelse i henhold til næste aktion, temposkift i ønsket retning.

11 1. berøringer Spilleren øver følgende aktive og passive førsteberøringer: Bag om støttebenet Retvendt på fjerneste ben Lår (passiv i luften) Bryst (passiv i luften) Hoved (passiv i luften) Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, orientering inden boldmodtagelse, vurdér boldens fart, kig på bolden, spænd i fodleddet, størst mulig kontaktflade med bolden, retningsbestemt, hold bolden i hensigtsmæssig bevægelse i henhold til næste aktion. 1v1 offensivt Spilleren øver 1v1 offensivt og gøres bekendt med følgende gennemgående instruktionsmomenter: mod og lyst til at udfordre, hold fart mod modstanderen, skift rytme, optimal afstand til modstanderen, temposkift efter udført finte. 2v1 offensivt Spilleren præsenteres for 2v1 offensivt og gøres bekendt med følgende gennemgående instruktionsmomenter: mod og lyst til at udfordre, vurdering af afstand til modstanderen med henblik på det kloge valg, søg lokalt overtal med primært fokus på bandespil, boldovertagelse og overlap.

12 Kompetencetræning U12 Formål Formålet med kompetencetræningen er at videreudvikle spillerens tekniske kompetencer samt præsentere dem for grundlæggende taktiske redskaber i forbindelse med, når VI har bolden. Træning Koordinationstræning Hvert træningspas indledes i to stationer, der begge tager udgangspunkt i koordinationstræning. Den ene station fokuserer på spillerens koordinative evner uden bold: her tages der primært udgangspunkt i at stimulere spillerens bevægelser i form af frekvens/stigetræning og fodboldrelaterede agility-øvelser. Dertil præsenteres spilleren for spring og afsæt i stigeøvelser. Den anden station fokuserer på spillerens boldkoordination: her er der tale om forskellige dribleøvelser, der optimerer spillerens boldføling samt stiller krav til deres fodarbejde. Driblinger/finter Spilleren øver følgende finter: Neymar-finten Elastico Scoop-turn Sammensætning af finter Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, overdramatisér (tydelig vægtoverførsel), vinklet og fremadrettet dribling, temposkift. Vendinger Spilleren øver følgende vendinger: Scoop turn (ført bold med inderside) Et-to step med fodsålsrulning Step over med fodsålsrulning

13 Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, orientering, overdramatisér (tydelig vægtoverførsel), hold bolden i hensigtsmæssig bevægelse i henhold til næste aktion, temposkift i ønsket retning. 1. berøringer Spilleren øver følgende aktive førsteberøringer i luften: Fod Lår Bryst Hoved Gennemgående instruktionsmomenter: lavt tyngdepunkt, orientering inden boldmodtagelse, vurdér boldens fart, kig på bolden, spænd i fodleddet, størst mulig kontaktflade med bolden, retningsbestemt, hold bolden i hensigtsmæssig bevægelse i henhold til næste aktion. 3v2 offensivt Spilleren præsenteres for 3v2 offensivt og gøres bekendt med følgende gennemgående instruktionsmomenter: mod og lyst til at udfordre, vurdering af afstand til modstanderen med henblik på det kloge valg, søg lokalt overtal med primært fokus på bandespil, boldovertagelse og overlap. VI har bolden Spilleren præsenteres for måden, hvorpå vi gerne vil agere, når VI har bolden i tråd med den spillestil, der praktiseres på årgang U13-U15. Gennem forskellige pasningsøvelser og possessionspil opnår spillerne taktisk indsigt i følgende: boldforberedelse, spil i vinkler, spil på det rigtige ben, spil væk fra pres, spil på 3. mand, anvendelse af korrekt pasningstype, modsatrettede løb for boldholder, spil på 2. bevægelse, timing i løb, tålmodighed.

14 Strukturering af talentarbejdet U13-U15 På årgangene trænes der tre gange ugentligt. Struktureringen af talentarbejdet indebærer, at der på førsteholdene trænes på tværs af årgangene én gang om ugen. Talentarbejdet er målrettet ca. 50 spillere, der til det ene ugentlige træningspas inddeles på fem stationer i grupper af ca. 10 spillere. I efterårssæsonen vil denne fællestræning være struktureret efter temaer, der er inddelt i underpunkter til hhv. spidskompetencer og udviklingsområder. Træningen indledes med opvarmning med bold samt et kort fysisk del i form af eksempelvis agility eller koordination. Herefter følger træningens tema, hvor spillerne fordeles efter trænernes vurdering. Efter tematræningen trænes der possession, da dette er et vigtigt element i spillestilen og en god måde at bruge temaerne funktionelt. I den sidste del af træingen vil der trænes kamprelateret 11v11, 9v9 eller i småspil med mål. Her niveauinddeler vi U14 således, at den ene halvdel spiller med U15, og den anden halvdel træner med U13 ( jf. DBU). Udover træningen af den enkelte spillers spidskompetencer og udviklingsområder, så giver modellen også plads til, at nogle spillere bliver matchet på anderledes vis. På denne måde vil spilleren både opleve at blive ligeligt matchet, undermatchet og overmatchet, hvilket bidrager positivt til deres udvikling. Træningstemaerne varetages af trænerne på de tre årgange, og det er den enkelte træners ansvar at udarbejde et træningspas ud fra det givne tema. I forårssæsonen er opdelingen bestemt efter positioner, og her trænes der positionsspecifikt på tværs af årgangene hver anden uge. I den anden halvdel af ugerne træner U13, U14 og U15 selvstændigt, men udvalgte spillere på de respektive årgange vil få muligheden for at træne med en årgang over deres egen. Udover det ene ugentlige fælles træningspas på årgangene ønsker vi at udvikle spillere i relation til spillestilen ved at have en klar prioritering på det tekniske, taktiske og fysiske område på de respektive årgange. Oversigten kan ses i figuren nedenfor, og ved udspecificeringen er det oplyst, hvad der skal fokuseres på ved hver enkelt område, samt hvor lang tid der forventes at være brugt på det. Af ugens 4,5 timers træning er der sat 1/3 af til henholdsvis fællestræning, udviklingen af spillerprofilen i relation til spillestilen, samt træning som den enkelte træner frit kan disponere over.

15 Teknisk Taktisk Fysisk U13 65% 15% 20% U14 55% 25% 20% U15 50% 30% 20% Udover den træningsmængde der er angivet ovenfor, vil spilleren blive tildelt et fysisk program, indeholdende øvelser med stabilitets-, styrke- og konditionstræning. Programmet har til formål at virke skadesforebyggende, danne en god grundstyrke samt vedligeholde konditionen i perioder, hvor der er pause fra fodbold (se bilag 1). Struktureringen af talentarbejdet indebærer desuden et krav om at spilleren udfylder et målsætningsskema en gang årligt, som løbende skal revurderes i dialog med trænere, forældre eller hvem spilleren ellers ønsker. En personlig målsætning fordrer spillerens fokus og hjælper denne til at tage ansvar for sin udvikling. Målsætningsskemaet skal danne grundlag for en individuel samtale mellem træner(e) og spiller, der også skal omhandle spillerens trivsel samt feedback både fra træner til spiller og omvendt (se bilag 2).

16 U13 IF Lyseng Når spilleren går fra at være U12-spiller til at være U13-spiller i Lyseng, bliver han en del af den blok, der hedder U13-U15. Dette indebærer tre ugentlige træningspas, hvor der arbejdes målrettet med at forbedre spillerens kompetencer i relation til spillestilen og spillerprofilen. I fordelingen nedenfor fremgår det, at den tekniske dimension har klar overvægt på dette alderstrin, mens det taktiske og fysiske fylder noget mindre. Hovedvægten ligger på det tekniske element 1. berøringer. Den taktiske dimension handler primært om at træne spillerens individuelle taktiske færdigheder, og den fysiske dimension indebærer frekvens, agility, hurtighed/acceleration, reaktionsevne og spring/afsæt. Færdighederne under det tekniske, taktiske og fysiske er opstillet i prioriteret rækkefølge. Grafisk oversigt over fordelingen! Teknisk: 65% Taktisk: 15% Fysisk: 20% Teknisk 1. berøring Spilleren præsenteres for passive og aktive 1. berøringer i luften med fod, lår og bryst. Spilleren præsenteres for udførelsen af passive og aktive 1. berøringer og kan skelne mellem brugen af disse. Spilleren øver aktioner efter 1. berøring (pasning, afslutning, indlæg, dribling). Spilleren øver aktiv 1. berøring med inder- og yderside langs jorden. Spilleren øver 1. berøringer med begge ben. Driblinger/ finter Spilleren præsenteres for temposkift og retningsskift i forbindelse med driblinger/finter. Spilleren øver at bruge begge ben og dermed kunne gå begge veje om sin modspiller.

17 Spilleren øver at sætte driblinger/finter sammen med øvrige tekniske færdigheder som 1. berøring, vending, pasning og afslutning. Spilleren øver at anvende driblinger/finter funktionelt og i høj fart. Spilleren mestrer 2-4 finter (eksempelvis Laudrup-finten, stepover, husmandsfinte, kropsfinte, elastico). Pasninger Spilleren præsenteres for pasningskvalitet i forhold til præcision og fart i afleveringerne. Spilleren præsenteres for at spille i vinkler, spille på 2. bevægelse og spille på linjer længere fremme. Spilleren præsenteres for skellet mellem aktive og passive afleveringer og deres anvendelighed. Spilleren præsenteres for pasninger med begge ben. Spilleren præsenteres for at spille på fjerneste ben. Vendinger Spilleren præsenteres for vendinger med både inder- og yderside af foden, med begge ben og til begge sider. Spilleren præsenteres for 2-4 vendinger (eksempelvis cut, Lahm, Cruyff, McGeady). Spilleren øver vendinger under pres og på sin direkte modstander. Spilleren øver aktion efter vending, eksempelvis pasning eller afslutning. Taktisk Spilintelligens Spilleren øver at skabe og udnytte rum. Spilleren øver at træffe beslutninger under pres. Spilleren øver at tænke på næste aktion og foretage handling på handling. Spilleren øver at spille i vinkler og trekanter. Spilleren mestrer individuelle taktiske færdigheder offensivt 1v1, 2v1 og 3v2.

18 Spilleren mestrer individuelle taktiske færdigheder defensivt 1v1 og har kendskab til rollerne som pres-, støtte- og sikringsspiller. Spilleren mestrer boldforberedelse, herunder orientering, forfinte og kommunikation før boldmodtagelse. Spillestil Spilleren præsenteres for forsvarsspil og erobringsspil. Spilleren præsenteres for at skabe gennembrud i afslutningsspillet ved brug af elementer som bandespil, overlap og spil på 3. mand. Spilleren præsenteres for opbygningsspillet og offensive opspilsmønstre. Fysisk Reaktionsevne, acceleration og fart Frekvens og agility Spring og afsæt i stiger

19 U14 IF Lyseng Overgangen fra U13-U14 betyder også overgang fra 8-mands til 11-mands fodbold. Dette har betydning for den procentuelle fordeling af de tre dimensioner, hvormed den taktiske dimension på dette alderstrin får større vægt. Som U14-spiller begynder evnen til at indgå i taktiske relationer med andre spillere at blive trænet. Den tekniske dimension har stadig klar overvægt, og her stilles der højere krav til, at spilleren kan udføre de enkelte dele i højere fart. Der lægges hovedvægt på vendinger. Grafisk oversigt af inddeling! Teknisk: 55% Taktisk: 25% Fysisk: 20% Teknisk 1. Berøring Spilleren øver tæmninger i luften med fod, lår og bryst. Spilleren øver udførelsen af passive og aktive 1. berøringer og kan skelne mellem brugen af disse. Spilleren øver aktioner efter 1. berøring (pasning, afslutning, indlæg, dribling). Spilleren mestrer aktiv 1. berøring med inder- og yderside langs jorden. Spilleren mestrer 1. berøringer med begge ben. Pasninger Spilleren øver pasningskvalitet i forhold til præcision og fart i afleveringerne. Spilleren øver at spille i vinkler, på 2. bevægelse og spille på linjer længere fremme. Spilleren øver skellet mellem aktive og passive afleveringer og deres anvendelighed. Spilleren øver pasninger med begge ben. Spilleren øver at spille på fjerneste ben.

20 Vendinger Spilleren øver vendinger med både inder- og yderside af foden, med begge ben og til begge sider. Spilleren øver 3-4 vendinger (eksempelvis cut, Lahm, Cruyff, McGeady). Spilleren øver vendinger under pres og på sin direkte modstander.(vend hvis du kan) Spilleren øver aktion efter vending, eksempelvis pasning eller afslutning. Driblinger/finter Spilleren øver temposkift og retningsskift i forbindelse med driblinger/finter. Spilleren øver at bruge begge ben og dermed kunne gå begge veje om sin modspiller. Spilleren mestrer at sætte driblinger/finter sammen med øvrige tekniske færdigheder, som 1. berøring, vending, pasning og afslutning. Spilleren mestrer at anvende driblinger/finter funktionelt og i høj fart. Spilleren optimerer 4-5 finter. Taktisk Spilintelligens Spilleren øver at skabe og udnytte rum. Spilleren øver at træffe beslutninger under pres. Spiller øver at tænke på næste aktion og foretage handling på handling. Spilleren øver at spille i vinkler og trekanter. Spilleren mestrer individuelle taktiske færdigheder offensivt 1v1, 2v1 og 3v2. Spilleren mestrer individuelle taktiske færdigheder defensivt 1v1 og have kenskab til rollerne pres-, støtte- og sikringsspiller. Spilleren mestrer boldforberedelse, herunder orientering, forfinte og kommunikation før boldmodtagelse.

21 Spillestil Spilleren præsenteres for forsvarsspil og erobringsspil. Spilleren øver at skabe gennembrud i afslutningsspillet, ved brug af elementer som bandespil, overlap og spil på 3. mand, dybdeløb og investeringsløb. Spilleren øver opbygningsspillet og præsenteres for offensive opspilsmønstre. Fysisk Reaktionsevne, acceleration og fart Hurtige fødder og agility Spring og afsæt

22 U15 IF Lyseng Ved overgangen fra U14-U15 har spilleren nu spillet 11-mands fodbold i et år, og der begynder derfor at blive stillet endnu større krav til den taktiske forståelse af spillet. Der arbejdes således noget mere i dybden med de 4 holdtaktiske elementer fra DBU s den røde tråd : forsvarsspil, erobringspil, opbygningsspil og afslutningsspil. Den tekniske dimension er fortsat den med størst vægt, og på dette alderstrin lægges hovedvægten herunder på pasninger. Fysisk indgår de samme elementer som ved U14, men spring og afsæt får større vægt på bekostning af de øvrige dele. Grafisk oversigt over fordelingen! Teknisk: 50% Taktisk: 30% Fysisk: 20% Teknisk 1. berøringer Spilleren mestrer tæmninger i luften med fod, lår og bryst. Spilleren mestrer udførslen og kende forskellen og anvendeligheden af passive og aktive 1. berøringer. Spilleren mestrer aktioner efter 1. berøring (pasning, afslutning, indlæg, dribling). Spilleren optimerer aktiv 1. berøring med inder- og yderside langs jorden. Spilleren optimerer 1. berøringer med begge ben. Pasninger Spilleren mestrer pasningskvalitet i forhold til præcision og fart i afleveringerne. Spilleren mestrer at spille i vinkler, på 2. bevægelse og spille fremad. Spilleren mestrer skellet mellem aktive og passive afleveringer og deres anvendelighed. Spilleren mestrer pasninger med begge ben. Spilleren mestrer at spille på fjerneste ben.

23 Vendinger Spilleren mestrer vendinger med både inder- og yderside af foden, med begge ben og til begge sider. Spilleren mestrer 2-4 vendinger (eksempelvis cut, Lahm, Cruyff, McGeady). Spilleren mestrer vendinger under pres og på sin direkte modstander. Spilleren mestrer aktion efter vending, eksempelvis pasning eller afslutning. Taktisk Spilintelligens Spilleren mestrer at skabe og udnytte rum. Spilleren mestrer at træffe beslutninger under pres. Spilleren mestrer at tænke på næste aktion og foretage handling på handling. Spilleren mestrer at spille i vinkler og trekanter. Spilleren optimerer individuelle taktiske færdigheder offensivt: 1v1, 2v1, 3v2. Spilleren optimerer individuelle taktiske færdigheder defensivt 1v1, og har kendskab til rollerne som pres-, støtte- og sikringsspiller. Spilleren optimerer boldforberedelse, herunder orientering, forfinte og kommunikation før boldmodtagelse. Spillestil Spilleren øver forsvarsspil og erobringsspil. Spilleren øver at skabe gennembrud i afslutningsspillet ved brug af elementer som bandespil, overlap, spil på 3. mand, dybdeløb og investeringsløb. Spilleren mestrer opbygningsspilet og øve offensive opspilsmønstre. Fysisk Spring og afsæt Reaktionsevne, acceleration og fart Frekvens og agility

24 Bilag 1: Målsætningsskema Dato: Navn: Fødselsdato: DRØMMEMÅL: LANGTIDSMÅL: KORTTIDSMÅL: JEG VIL SNAKKE OM MINE MÅL MED: JEG VIL REVURDERE MINE MÅL SENEST:

25 Bilag 2: Træningsprogrammer eksempel Træningsplan for U14 årgang 2002 i vinterpausen 2015/2016 Uge 50: (7/12-13/12) 3 gange stabilitetstræning (8 øvelser a 3 omgange) 3 * 15 min balancetræning 1 * Løbetræning A + 1* løbetræning B - udstrækning udføres efter hvert løbepas Uge 51: (14/12-20/12) 3 gange stabilitetstræning (8 øvelser a 3 omgange) 3 * 15 min balancetræning 1 * Løbetræning A + 2 * løbetræning B - udstrækning udføres efter hvert løbepas Uge 52: (21/12-27/12) 3 gange stabilitetstræning (8 øvelser a 3 omgange) 3 * 15 min balancetræning 1 * Løbetræning B + 1 * Løbetræning C + 1* løbetræning A - udstrækning udføres efter hvert løbepas Uge 53: (28/12-3/1) 3 gange stabilitetstræning (8 øvelser a 3 omgange) 3* 15 min balancetræning 1* Løbetræning B + 1* Løbetræning C + 1* Løbetræning A - udstrækning udføres efter hvert løbepas Uge 1: (4/1-10/1) 3 gange stabilitetstræning (8 øvelser a 3 omgange) 3 * 15 min balancetræning 1* Løbetræning B + 1* Løbetræning C + 1* løbetræning A - udstrækning udføres efter hvert løbepas Uge 2: Træningsopstart

26 Stabilitetstræning De 8 øvelser som I modtaget et eksplicit program på udgør stabilitetstræningen. Fokus i øvelserne skal ikke ligge på at arbejde til udmattelse, men i stedet at gennemføre øvelserne koncentreret og roligt. Øvelserne fungerer som skadesforebyggende- og som styrketræning (se længere nede). Balancetræning Stå på et ben, og med det andet ben skriver du dit navn i luften. Gentages 3 gange til hvert ben. Luk eventuelt øjnene for at øge sværhedsgraden. Stå på et ben, mens du jonglerer med en bold med det andet ben. Gentages 1 min* 3 til hvert ben. Op på tæerne. Kom op at stå på fodbalderne. Stå så lige som muligt med fødderne og undgå at vrikke ind eller ud på fødder eller ankler. Hold positionen i sekunder og gentag øvelsen 6 gange. Ryd op. Placer tre små genstande på gulvet foran dig. Du skal nu stå på det ene ben, mens du med bare tæer samler en ting op ad gangen. Når du har samlet alle tre genstande op, bytter du ben. Gentages 3 gange til hvert ben. Hold balancen på et ustabilt underlag, f.eks. balancebræt, skumgummipude, skummadras. For at øge sværhedsgraden kan du forsøge med lukkede øjne. Hold balancen i 1 minut og gentag det 3 gange. Stå på begge ben, herefter går du ned i knæ og mens du er nede i knæ, går du op på tæerne. Så strækker du knæene, så du står på tæer med strakte ben. Til sidst sætter du hælene i igen og starter forfra. Prøv samme øvelse på et ben eller i omvendt rækkefølge.

27 Løbetræning A) Løbetur i moderat tempo, dvs. at der ikke arbejdes til udmattelse. Forsøg at holde et stabilt og moderat tempo hele træningen igennem. Distance: 5 km B) Find en bane som er 50 m lang, det kan være på en vej, på fodboldbanen osv. Du starter ved mållinjen og skal løbe 50 meter ud som du har målt op. Arbejdstiden fra start til slut skal være 10 sekunder. Derefter skal du bruge 20 sekunder på at løbe tilbage til startlinjen igen. Efter de 20 sekunder er gået, gentager du dit løb på 10 sekunder fra start til slut osv. Opvarmning: 5 min. let løb hvorefter blok 1, 2 og 3 gennemføres. Blok 1: 7 x (10 sek. og derefter 20 sek. løb) Pause i 3 min. Blok 2: 7 x (10 sek. og derefter 20 sek. løb) Pause i 3 min. Blok 3: 7 x (10 sek. og derefter 20 sek. løb) Nedvarmning: 5 min let løb. C) I dette træningspas løber man efter intervaller. Arbejdet startes med 30 sekunders løb i roligt tempo, efterfulgt af 20 sekunders arbejde med høj intensitet og 10 sekunder med maksimal intensitet. Herefter starter man forfra. Opvarmning: 5 min let løb, hvorefter blok 1, 2 og 3 gennemføres. Blok 1: 4 x (30 sek. let løb-20 sek. høj intensitets løb -10 sek. maksimal intensitets løb) - Pause i 2 minutter Blok 1: 4 x (30 sek. let løb-20 sek. høj intensitets løb -10 sek. maksimal intensitets løb) - Pause i 2 minutter Blok 1: 4 x (30 sek. let løb-20 sek. høj intensitets løb -10 sek. maksimal intensitets løb) - Nedvarmning: 5 min let løb

28 Udstrækning/smidighed: Udføres efter hver løbetur Nedenstående er blot et forslag til udstrækningsøvelser, der findes mange andre varianter, som også kan benyttes. Det væsentlige er at komme alle nedenstående muskelgrupper rundt og holde et godt og koncentreret stræk. Hold udspændingen i minimum 20 sekunder til hver muskel(gruppe). Lysken Balden Låret(foran) Stå med det ene ben strakt og det andet let bøjet. Skyd vægten til siden hen over det bøjede ben så der kommer tiltagende udspænding på indersiden af modsatte lår. Sid med oprejst overkrop og den ene ben placeret henover det andet. Træk knæet diagonalt imod modsatte skulder indtil der mærkes et stræk bagtil eller lidt på siden af balden. Stå med strakt krop. Tag fat om den ene ankel og træk hælen op til balden, mens knæene er placeres ved siden af hinanden. Pres hoften frem indtil der mærkes et

29 stræk foran på låret. Hoftebøjeren Baglåret Læggen Placer det ene knæ i gulvet med oprejst overkrop. Pres hoften frem og spænd i ballen, indtil der mærkes et stræk på forsiden af hoften. Placer det ene ben på en bænk eller lignende. Bøj let i knæet. Læn overkroppen fremover til der mærkes til stræk på baglåret. Undgå at krumme i ryggen. Støt dig imod en væg med hænderne. Skyd det ene ben bagud med foden i jorden og hold det strakt. Det anden placeres foran kroppen og bøjes. Læn dig fremover og skub hoften frem indtil der mærkes et stræk på bagsiden af underbenet.

30 Stabilitetstræning Øvelse: Gentagelser: Sæt: Squats 10 3 Lunges 10 pr. ben 3 Armstrækkere 15 stk. 3 Maveøvelse 15 stk. 3 Ryg/baldeøvelse 15 stk. 3 Lysken 15 sek. 6 Bækken/balde og 10 stk. pr. side 3 rygøvelse Lægøvelse 10 stk. 3 Squats Lunges Armstrækkere Udgansposition er stående. Start øvelsen med at spænde i kropsstammen og hold denne spænding gennem hele øvelsen. Herefter sætter du dig langsomt ned og rejser dig op igen. Knæene skal følge en lige linje over fødderne gennem hele øvelsen. Rygsøjlen skal holdes ret og hovedet skal bevares i en naturlig forlængelse af rygsøjlen. Afstanden mellem fødderne er omkring skulderbredde, og kan let udadroteres. Armene kan føres frem og bidrage til balancen. Øvelsen startes stående og der kigges lige frem. Spænd op i kropsstammen og hold denne spænding gennem hele øvelsen. Tag et skridt frem, således begge knæ skaber en vinkel på omkring 90 grader. Sæt derefter af på underlaget, så du kommer tilbage til udgangsstillingen. Knæet skal føres i en lige linje over foden og ryggen holdes ret med hovedet i en naturlig forlængelse af rygsøjlen. I udfaldspositionen har hele forreste fod kontakt med gulvet, mens den bagerste fod har forfodskontakt. Placer armene og tæerne i jorden. Kig lige ned i gulvet således hovedet er i naturlig forlængelse af rygsøjlen. Spænd i ryggen og maven og forsøg at holde ryggen så ret som muligt. Afstanden mellem hænderne kan variere mellem bred og smal afstand, men lidt bredere end skulderafstand kan være en fin mellemting. Sænke overkroppen indtil brystkassen rører jorden og skub dig derefter op i udgangsstilling igen.

31 Maveøvelse Ryg/baldeøvels e Lyskenøvelse Læg dig på ryggen og placer dine hænder krydset henover dit bryst. Bøj dine knæ og placer fødderne i jorden, mens din ryg ligger fladt på gulvet. Løft din overkrop vha. dine mavemuskler, mens du holder fødderne og din lænd i gulvet. Sænk langsomt til udgangsstilling igen. Undgå at krumme i nakken, hold i stedet hovedet i naturlig forlængelse af rygsøjlen. Læg dig på maven med hænderne placeret under panden, uden at der er kontakt mellem hænder og pande. Saml fødderne og lad tæerne røre underlaget. Kig ned i gulvet under hele øvelsen. Spænd i ryggen og balderne og løft overkroppen fri fra underlaget, uden at kigge op eller uden at løfte tæerne fri fra underlaget. Sænk langsomt overkroppen igen. Læg dig fladt på ryggen med bøjede ben og fødderne i jorden. Placer en bold mellem knæene. Pres knæene sammen imod bolden, så der mærkes en spænding på indersiden af lårene. Øg spændingen imod bolden løbende de første 10 sekunder, og hold derefter spændingen yderligere 5 sekunder. Bækken, balde og rygøvelse Lægøvelse Stå på alle fire med hænderne under skulderledet og knæene under hoften. Kig lige ned i gulvet, så hovedet er i naturlig forlængelse af rygsøjlen. Spænd i maven og ryggen, således ryggen er helt ret og hverken svajer eller krummer. Stræk det ene ben og modsatte arm væk fra hinanden. Hold balancen og sørg for at holde ryggen helt i ro. Før arm og ben roligt tilbage igen. Fortsæt med den modsatte diagonal. Stil dig på et trappetrin eller en lille kasse, således du kun rører med tæerne og forfoden. Resten af foden har ingen kontakt. Stræk nu anklen så du kommer op og stå på tæerne vha. din lægmuskel. Sænk dig roligt ned i udgangspositionen igen.

Spillerudviklingsprogram for U13-U15

Spillerudviklingsprogram for U13-U15 Spillerudviklingsprogram for U13-U15 Strukturering af talentarbejdet U13-U15 På årgangene trænes der tre gange ugentligt. Vi ønsker at udvikle spillere i relation til spillestilen og aldersrelateret træning,

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Husmandsfinte 2. Zidane-finte 3. Okocha-finte 4. Laudrup-finte 5. Cruyff-vending 6. Ronaldo-retningsskift (bag om støtteben) 7. 8 forskellige driblerytmer

Læs mere

Pres dig selv. Guide. til bedre resultater. sider. Marts Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 8 ugers træningsprogram

Pres dig selv. Guide. til bedre resultater. sider. Marts Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 8 ugers træningsprogram Foto: Scanpix Guide Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Pres dig selv til bedre resultater Krisztina Maria giver et 8 ugers træningsprogram Og 14 gode råd til at: Variere din

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Velkommen til Ringe Boldklubs blå tråd

Velkommen til Ringe Boldklubs blå tråd Velkommen til Ringe Boldklubs blå tråd I Ringe Boldklub (RB) ønsker vi at skabe en klar og tydelig udviklingsfilosofi for vores fodboldspillere. Ved klare fælles retningslinjer, vil vi skabe gennemsigtighed

Læs mere

Træning ved hofte-/lyskeskader

Træning ved hofte-/lyskeskader Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Hvad er en hofte-/lyskeskade Hofte-/lyskeskader er ofte komplicerede og langvarige. Det er ikke ualmindeligt, at genoptræningen

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD?

HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD? HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD? Aldersrelateret træning -Målrettet og forsvarlig træning af børn b og unge Det er vigtigt at spillerne udvikler sine kompetencer på de rigtige tidspunkter i forhold til sin udvikling.

Læs mere

Træningsmanual. Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse. Øvelsebeskrivelse:

Træningsmanual. Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse. Øvelsebeskrivelse: Træningsmanual Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse Se billedet Nr. 2 sætter i gang, spiller nr. 3 på fjerneste fod, som vender og spiller op på nr. 4 der lægger den af, imens kommer nr. 5 ned i banen

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

SportFys Tlf

SportFys   Tlf Nr. Øvelse Illustration Beskrivelse Gentagelse/formål 1 Bækkenløft Øvelse 1 Lig på ryggen med bøjede knæ. Løft bækkenet og den nederste del af ryggen op fra underlaget. Hold i 1-2 sek. Sænk ned igen. -

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Konditionstræningsprogram

Konditionstræningsprogram Træningsprogram mormorarme og bingovinger Sådan sammensætter du de forskellige programmer: Dag 1 Konditionstræning program 1 Dag 2 Styrketræning program 2 Dag 3 pause Dag 4 styrke- og konditionstræning

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Øvelser efter hofteartroskopi uge 6-12 Dette program indeholder progression af tidligere øvelser, som forberedelse til at kunne vende tilbage til fysisk krævende

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stepøvelser, hvor du bruger en stepbænk eller et trappetrin. Folderen er udarbejdet

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Touch Bane 2 Vending - retvendt Spiller A Bane 3 Spiller C Spiller A Spiller B

Læs mere

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen.

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Sekundære muskelgrupper : Indad-/udadførere, armstrækkere og bøjere, nakke og skuldermuskler, brystmuskler.

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra Træningsprogram. Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra  Træningsprogram. Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1 Træningsprogram Programtitel: Chondromalasi Behandler: Fysioterapien Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1 Trin 1. Styrke og stabilitet for yderside af hoften Udgangsposition: Sideliggende med

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder.

Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder. Træningsøvelser Træner Hold Telefon Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder. God træning! 1 Indholdet i en træning i KB Børnefodbold Retningslinjer for træningen Alle øvelser er med

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Bevægelighedstræning Bane 4 Touch Tid Anbefales til: Teknisk

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

Træningsprogram. Stabilitetsøvelser for hofte og knæ

Træningsprogram. Stabilitetsøvelser for hofte og knæ Træningsprogram Program titel: Stabilitetsøvelser for hofte og knæ Lavet af: Hospitalenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 7847800 www.terapiafdelingen.dk

Læs mere

Team Hørning Den røde tråd

Team Hørning Den røde tråd Team Hørning Den røde tråd Hørning IF Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Bedre håndbold uden skader!

Bedre håndbold uden skader! Bedre håndbold uden skader! Indledning Oversat og gengivet fra norsk efter tilladelse fra E-post: ostrc@nih.no Hjemmeside: www.klokeavskade.no Træningsprogrammet er lavet for at forbedre præstationen og

Læs mere

MSC Level 3. Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

MSC Level 3. Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Level 3 Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET. Nr.8846 Nr.8840 Benøvelse med Armstrækning viskestykke Fokus: Styrke, arme og core. Fokus: udholdenhed. Viskestykke eller lignende som let kan glide over trægulv. Start i armstræk position og sænk dig

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

SPILLESTIL IF LYSENG FODBOLD - UNGDOM DEN ORANGE TRÅD

SPILLESTIL IF LYSENG FODBOLD - UNGDOM DEN ORANGE TRÅD IF LYSENG FODBOLD - UNGDOM SPILLESTIL DEN ORANGE TRÅD DEN ORANGE TRÅD 1. Værdier 2. Talentudviklingsfilosofi 3. Talentidentifikation 4. Struktur/metode 5. Pædagogisk praksis 6. Transition Klubbens spillerudviklingsprogram

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning Øvelseskatalog til børnetræning Indholdsfortegnelse Forord... 3 Opvarmning... 5 Finter, vendinger og teknik... 10 Tæmninger og 1. berøring... 16 1v1... 19 2v2... 24 3v0, 3v2 & 3v3... 25 Overtal og undertal...

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Opvarmning B/C (20 min)

Opvarmning B/C (20 min) Miljø B/C opvarmning Opvarmning B/C (20 min) Der laves 4-5 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bevægelighedstræning

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Education purposes only Thomas van Elst

Education purposes only Thomas van Elst 1 - Firefodsstående skuldpres Brostående med strakte arme og ben. Sænk overkroppen til hovedet er i kontakt med underlaget og pres op igen. 2 - Spider push-ups Stå på tæer og strakte arme med skulderbreddes

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Opvarmning A (15 min)

Opvarmning A (15 min) Miljø B/C opvarmning Opvarmning A (15 min) Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bevægelighedstræning

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart.

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart. 3 kvinder blev flere minutter hurtigere sådan gjorde de! HUSK I FORM LØBET 2016 På kun 30 dage kan du forbedre din løbetid, hvis du følger I FORMs løbeprogram. Alle kan være med, for programmet tager udgangspunkt

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang!

NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang! NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang! IFO_DK_05_EB_150389_Loeb_med_udfordringer 42 Bliv bomstærk på din løbetur Her er et nyt super-træningspas til dig, der godt kan lide at give

Læs mere

Opvarmning (15 min) Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger min

Opvarmning (15 min) Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger min Opvarmning (15 min) Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Afslutning Drible gennem banen og Efterfølgende foretages en acceleration gennem en af portene. Spillerne dribler

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere

Styrketræning med frie vægte

Styrketræning med frie vægte Styrketræning med frie vægte Er det bedst at styrketræne i maskiner, eller bedre at bruge løse vægte? Der er fordele og ulemper ved begge dele. I maskinerne er bevægelserne mere kontrollerede, det er nemmere

Læs mere

Opvarmning B/C (20 min)

Opvarmning B/C (20 min) opvarmning Opvarmning B/C (20 min) Der laves 4-5 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bevægelighedstræning

Læs mere

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive r 4 ekstra r Foto: Scanpix Forebyg løbeskader med 5 effektive r Af Mai Libach Hansen

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Inderside lår 4 Stå med spredte ben og lad benene glide langsomt fra hinanden til det strækker på indersiderne af lårene. Hold 15-20 sek. 2 - Yderside lår 2 Stå med siden til væggen og støt dig med

Læs mere

En uges træningsprogram til Gravide

En uges træningsprogram til Gravide Mandag: Hjemmeworkout: Varm op i 5 min. med lidt forskellige stræk øvelser, bøj og stræk i benene, sving armene, og læn dig fra side til side, så kroppen lige løsnes op først. 10 x Langsom squat Stå i

Læs mere

Velkommen til Ringe Boldklubs blå tråd

Velkommen til Ringe Boldklubs blå tråd Velkommen til Ringe Boldklubs blå tråd I Ringe Boldklub (RB) ønsker vi at skabe en klar og tydelig udviklingsfilosofi for vores fodboldspillere. Ved klare fælles retningslinjer, vil vi skabe gennemsigtighed

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Koordination: kaosøvelse med servere KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Der løbes fra midterkegle (startkegle) til server i rundkreds, hvor der udføres teknisk øvelse. Derefter løbes retur til midterkegle og

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Opvarmning B/C (20 min)

Opvarmning B/C (20 min) opvarmning Opvarmning B/C (20 min) Der laves 4-5 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bane 2 Flow træning Bane

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Level 3 Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen

Læs mere

Udgangsposition: Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene.

Udgangsposition: Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene. Boldøvelse 03 3 Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene. Spænd muskelkorsettet og løft bagdelen fri af gulvet, lad tæerne pege opefter. Bliv oppe med kroppen, løft den ene

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (5-mands)

Silkeborg IF spillestil (5-mands) Silkeborg IF spillestil (5-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere